Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ανάθεση, ούτε αναμονή!

Η κυβέρνηση σχεδιάζει με την τρόικα το επόμενο κύμα των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων. Ανεξάρτητα από το εύρος των ανατροπών στις οποίες θα καταλήξουν σε αυτήν τη φάση, η τάση είναι δεδομένη για τους εργαζόμενους και το λαό: Μικρότερες συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης άμεσα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Επίσης, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην οποία θα συντελέσει και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Για «κερασάκι στην τούρτα», έρχεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το νόμο για το συνδικαλισμό, με στόχο να βάλει περισσότερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και άρα στην οργάνωση των αγώνων.

Η τάση αυτή δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι ίδια σε όλη την καπιταλιστική ΕΕ και ορίζεται κατά βάση από τις στρατηγικές της κατευθύνσεις, ανεξάρτητα από τους υπαρκτούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια της κάθε χώρας και μεταξύ τους. Αλλωστε, οι «μελέτες» για την κατάσταση στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τις ανατροπές στα διάφορα μέτωπα (εργασιακά, Ασφαλιστικό, απολύσεις), αυτό επιβεβαιώνουν.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: Η μια είναι να αποδεχτούν τις λογικές της ανάθεσης, της αναμονής, τη λογική ότι η κυβερνητική εναλλαγή, η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης, αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει λύση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Ομως, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένη στο δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ, δεν μπορεί (ούτε θέλει) να ανασχέσει αυτές τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Οι «προσαρμογές του στο ρεαλισμό», η εμφανής στρατηγική σύμπλευση με τη συγκυβέρνηση στα κρίσιμα ζητήματα, από την «αδιαμφισβήτητη» συμμετοχή της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας», μέχρι τις τελευταίες δηλώσεις για «επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους», δίνουν τον τόνο. Γι' αυτό, το μόνο που κάνει, είναι να ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που γεννάει ο καπιταλισμός και εκτοξεύεται σε συνθήκες κρίσης του συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να συμβιβάζεται με τη φτώχεια και να περιορίζει τις προσδοκίες του στη διαχείριση των πιο ακραίων μορφών της, με «καλύτερους» τάχα όρους. Εκβιάζει ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που υπόσχεται εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα γίνει κυβέρνηση.

Σωτηρία σε αυτόν το δρόμο δεν υπάρχει για το λαό. Επενδύοντας την προσδοκία του για ουσιαστικές αλλαγές στο ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης, είναι σαν να αλλάζει λωρίδα, χωρίς όμως να αλλάζει κατεύθυνση.

Η άλλη είναι να επιλέξουν το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ: Της οργάνωσης και πάλης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της συμμαχίας εργαζομένων με άλλες λαϊκές δυνάμεις σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να αλλάξουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί υπέρ των εργαζομένων. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στη δική τους οργανωμένη δύναμη, να σπάσει η λογική της ανάθεσης, να πολεμηθεί στην πράξη μαζί με την αντιλαϊκή επίθεση και κάθε προσπάθεια που γίνεται να ρίξουν τους εργαζόμενους στο λήθαργο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διεργασίες στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικάτων, σωματείων και άλλων φορέων μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η του Νοέμβρη.
Αύριο στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση


ΣΕΛ. 3


ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμεΑ

Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ

Νέα διαμαρτυρία χτες για τις περικοπές στα ποσοστά αναπηρίας, που αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες αναπήρους

Μια ακόμη παρέμβαση έκαναν χτες στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Διαμαρτύρονται για το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια για την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, άλλων κοινωνικών παροχών.


ΣΕΛ. 20


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου σηματοδοτούν ένταση της αντιμεταναστευτικής καταστολής


ΣΕΛ. 9


ΕΝΦΙΑ

Μόνιμο μέτρο στις πλάτες του λαού


ΣΕΛ. 11


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ

Ιμπεριαλιστικές επιδρομές και «τζιχαντιστές» «ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο»

Ολο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης.


ΣΕΛ. 17


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ

Δρομολογούν με συναίνεση τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο

ΚΚΕ: Βάλτε εμπόδια στη νέα αντεργατική επίθεση


ΣΕΛ. 5


Να ακουστεί η δική μας φωνή! Διαδηλώνουμε το Σάββατο για την ανεργία


ΣΕΛ. 6 - 7


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Αναδιανομή...

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στο «Βήμα», 28/9/2014: «Στη Γερμανία η διανομή των κερδών ήταν κάθε άλλο παρά δίκαιη. Τη μερίδα του λέοντος την πήραν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, καθώς και το γερμανικό κράτος - εκατομμύρια Γερμανών, αντίθετα, βγήκαν χαμένοι λόγω της υποβάθμισής τους στον χαμηλόμισθο τομέα εργασίας. Με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κοινωνιολόγος Ντιρκ Τέντσλερ, να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των φτωχών (1 εκατομμύριο από αυτούς σιτίζεται καθημερινά σε "κουζίνες" φιλανθρωπικών οργανώσεων), καθώς και των λεγόμενων "ανασφαλών" - όσων δηλαδή έχουν ένα μίνιμουμ εισοδήματος αλλά είναι αποκλεισμένοι από την κουλτούρα και τις επαγγελματικές ευκαιρίες». Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και στη Γερμανία», που διοργάνωσε στο Βερολίνο το γερμανικό υπουργείο Εκπαίδευσης και Ερευνας. Χρειάζεται να επισημάνουμε τα εξής: Την καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας τη χτύπησε λιγότερο και για μικρότερη χρονική διάρκεια η κρίση. Πέρασε πιο γρήγορα σε ρυθμούς ανάκαμψης. Αλλά η φτώχεια διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και αυξάνεται, το εργατικό εισόδημα μειώνεται, ενώ τη μερίδα του λέοντος την παίρνει το κεφάλαιο. Οσοι υπόσχονται ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να φέρει δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν το λαό.Σοφιστείες

Είπε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news»: «To ΚΚΕ κατανοεί την κρίση ως "κυκλική" και όχι ως δομική, υποτιμώντας την καταστροφική δυναμική και αρπακτικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ "ψίχουλα" υποτιμώντας το συγκρουσιακό περιεχόμενό τους. Ομως, ακόμη και για να κερδηθούν αυτά τα "ψίχουλα", θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και ευρεία λαϊκή συμπαράταξη, προκειμένου να καμφθούν οι ορατές και συγκαλυμμένες αντιδράσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τις βαθιές αλλαγές, τις ριζικές μεταρρυθμίσεις και τους μακρόπνοους μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Η εξαπάτηση του λαού σε όλο της το μεγαλείο. Ο Γ. Δραγασάκης «θυμήθηκε» πόσο «βάρβαρος είναι ο καπιταλισμός» (επικρίνοντας το ΚΚΕ ότι δήθεν δεν το καταλαβαίνει!), για να τεκμηριώσει ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να αποδεχτούν μια ζωή με μειωμένες απαιτήσεις, να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που του προσφέρουν και θα εξανεμιστούν μέσα στο συνολικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανέγγιχτο! Η υπογράμμιση ότι για αυτά τα ψίχουλα θα «χρειαστούν σκληροί αγώνες» για να υλοποιηθούν προετοιμάζει τους εργαζόμενους να είναι υπομονετικοί και καρτερικοί, γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο δε χωράει και πολλά. Τέτοιο, λοιπόν, λογικό άλμα για να τεκμηριωθεί η ανάγκη συμβιβασμού με τον καπιταλισμό. Σοφιστείες σε όλο τους το μεγαλείο!Παντού τα ίδια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών για να ανατάξει την οικονομία της χώρας. Σχεδιάζει ένα διετές πάγωμα σε ένα ευρύ φάσμα επιδομάτων Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και στις «ωριμάνσεις» των μισθών λόγω ηλικίας. Και αυτά ενώ η βρετανική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει στα μέσα της περασμένης χρονιάς, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 79% του ΑΕΠ της χώρας το 2015 - '16. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη λιτότητα ως την «επιλογή που πρέπει να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητά μας και για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον». Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στην ΕΕ είναι παντού η ίδια, περιφρουρώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε συνθήκες διαρκούς λιτότητας, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης.Οσο αυτοί κερδίζουν...

Διαβάζουμε: «Ακόμη πιο πλούσιοι έγιναν οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής (...) με τη συνολική τους περιουσία να αγγίζει τα 2,29 τρισ. δολάρια, αυξημένη κατά 270 δισ. δολάρια από το 2013». Η είδηση επιβεβαιώνει ότι στην καπιταλιστική κρίση καταστρέφεται εργατική δύναμη, κι ένα μέρος του κεφαλαίου, αλλά παράλληλα οι κορυφαίοι των καπιταλιστών γίνονται ισχυρότεροι. Η είδηση δε λέει από πού προέρχεται ο πλούτος που συγκεντρώνεται σε τόσο λίγα χέρια - και τι να πει, δηλαδή, ότι στύβουν την εργατική δύναμη; Κρύβει, επίσης, ότι η συγκέντρωση του πλούτου δεν αφορά κάποια πρόσωπα, αλλά το κεφάλαιο συνολικά. Δεν είναι θέμα, δηλαδή, προσωπικής καπατσοσύνης του Μπιλ Γκέιτς που φιγουράρει πρώτος στη σχετική λίστα, αλλά είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας μέσω της οποίας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον κλέβουν νόμιμα οι καπιταλιστές. Και αντί να υπάρχει λαϊκή ευημερία, αυξάνεται η λαϊκή δυστυχία. Που για να εξαλειφθεί χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία θα το κάνει.1895 Η Μαδαγασκάρη γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας.

1924 Παραιτείται η κυβέρνηση Θ. Σοφούλη, σχηματίζεται νέα υπό τον Α. Μιχαλακόπουλο, που θα ανατραπεί με πραξικόπημα λίγους μήνες αργότερα (δικτατορία Πάγκαλου).

1945 Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6/10/1945). Ηταν το πρώτο Συνέδριο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Η σύγκλησή του απείχε από το 6ο δέκα ολόκληρα χρόνια (Δεκέμβρης 1935). Στο διάστημα αυτών των δέκα χρόνων, είχαν μεσολαβήσει πολλά: Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και η απελευθέρωση της χώρας, ο Δεκέμβρης του 1944, η Συμφωνία της Βάρκιζας και η διάλυση του ΕΛΑΣ, το καθεστώς της λευκής τρομοκρατίας που τις μέρες του Συνεδρίου συνεχιζόταν αμείωτο. Σ' αυτά τα δέκα χρόνια, το ΚΚΕ είχε καταφέρει να γίνει η κυριότερη και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Ωστόσο, παρά και την ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη με τις συνασπισμένες δυνάμεις της ντόπιας αστικής τάξης, ταγματασφαλιτών, κ.λπ. και του βρετανικού ιμπεριαλισμού, το Κόμμα δεν μπόρεσε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, ώστε να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική και να ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946 Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, στη Νυρεμβέργη, καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες.

1947 Ολοκληρώνεται στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Με την ευκαιρία αυτή, η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί, τιμημένοι νεκροί).

1949 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1968 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλους όσοι «ορθώθηκαν με τόλμη και θάρρος σε συνθήκες φασιστικής τρομοκρατίας, ωμής βίας και νοθείας, με το στρατιωτικό νόμο σε πλήρη ισχύ ενάντια στο καθεστώς του φασιστικού ζόφου, καταδίκασαν το φασιστικό Σύνταγμα, διερμηνεύοντας έτσι τα πραγματικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

1973 Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ για το όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η χούντα της Χιλής και για τη σύλληψη του Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής.

1973 Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μοιράστηκαν προκηρύξεις ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της χούντας και των ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συναυλίας, συγκροτήθηκε διαδήλωση στη Λ. Αλεξάνδρας που κράτησε περίπου μια ώρα.

1979 Επειτα από 70 χρόνια αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά (αν και η σχετική Συνθήκη όριζε πως η παράδοση του ελέγχου θα γινόταν «σταδιακά» σε ένα διάστημα 20 ακόμα χρόνων).

1982 Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται έκτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας, στη θέση του Χέλμουτ Σμιτ.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής για όσους συνέβαλαν στη διάσωση του Αρχείου και απολογισμού της πολύχρονης προσπάθειας

Στα 20 χρόνια απ' την πλημμύρα που έπληξε την έδρα της ΚΕ, στον Περισσό

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πλημμύρα που έπληξε την έδρα και το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Κεντρική Επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση τιμής για όσους συνέβαλαν στο τιτάνιο έργο της διάσωσης και αποκατάστασης του Αρχείου του ΚΚΕ, καθώς και απολογισμού της πολύχρονης προσπάθειας για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού και έργων τέχνης, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σπόντες και αλληλοκαρφώματα με το βλέμμα στις κάλπες

Προσπάθεια εμφάνισης «διαχωριστικών γραμμών» από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να κρυφτεί το κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, οξύνσεις και αντιθέσεις, ανούσιες για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που αφορούν στις εσωτερικές τους ισορροπίες, το μεταξύ τους συσχετισμό δυνάμεων έως και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με βασικό ζητούμενο το ποιες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης θα έχουν το πάνω χέρι στην παραπέρα προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, στη βάση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής του ευρωμονόδρομου.

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου υποτίθεται να χαράξουν μία κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα προχωρήσουν τα παζάρια με την τρόικα. Η συνάντηση κλείστηκε μετά από συνεχείς αναβολές και έρχεται στον απόηχο ενδοκυβερνητικών τριβών για το ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, έχει το ...δικαίωμα να εμφανίζεται ως η «δημοκρατική παράταξη», με δεδομένη την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για «αμφίπλευρη διεύρυνση» του ακροατηρίου της ΝΔ, απευθυνόμενος και προς πιο «κεντρώους» ψηφοφόρους, έχοντας το βλέμμα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Υπήρξε μια απόλυτα φυσιολογική -κατά την γνώμη μου- ένταση (σ.σ. από πλευράς ΠΑΣΟΚ), διότι οι αναφορές του πρωθυπουργού ήταν λογικό να απαντηθούν», δήλωσε σχετικά ο στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Συνέχισε, περιγράφοντας ουσιαστικά φόβους της παράταξής του: «Μην έχει κανείς την αίσθηση ότι θα διαγουμίσει το ΠΑΣΟΚ σε πιθανές εκλογές. Ξέρω τι λέω. Μην έχει κανείς την αίσθηση ότι μπορεί να μπλέξει το ΠΑΣΟΚ σε γρανάζια μιας πόλωσης και να το διαγουμίσει σε πιθανές εκλογές. Αυτό δεν θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς θα αντιδράσει και με ποιο τρόπο θα χαράξει τη δική του γραμμή, σε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη υπάρχει. Συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση για λόγους εθνικής ευθύνης και ανάγκης. Δεν ταυτιστήκαμε με κανέναν», συμπλήρωσε, επιχειρώντας να εμφανίσει διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, με την οποία βρίσκονται σε συγκυβέρνηση ήδη από τα τέλη του 2011, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για άλλες μετεκλογικές συνεργασίες, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του κοινού στρατηγικού πλαισίου που μοιράζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, προκάλεσαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα (προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά δεν στηρίχτηκε από αυτήν η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια), ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές, ακόμα και αν χρειαστεί αλλαγή πρωθυπουργού.

Θέλοντας να τερματίσει τη συζήτηση αυτή, και συνάμα κάθε αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, ο Παπαμιμίκος, είπε: «Μιλάει για σενάρια σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά εισηγείται σενάρια ανωμαλίας. Δεν εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τη χώρα από την άκρη του γκρεμού, την κράτησε όρθια, την βγάζει από τα μνημόνια -και αυτό φαίνεται- και από την κρίση. Και η πορεία αυτή δεν μπορεί να ανακοπεί σε καμιά περίπτωση. Αυτά τα σενάρια τα προωθούν κύκλοι ανωμαλίας και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Απ. Τζιτζικώστα, επειδή δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΝΔ το Σάββατο για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.Αύριο η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Την εισήγηση στη Συνάντηση, που διοργανώνει το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες, θα κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2014, που διοργανώνει το ΚΚΕ, με θέμα: «Η Ευρώπη 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Καπιταλισμός: Κρίση, φασισμός, πόλεμος. Η πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης». Την εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία σήμερα, που οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σήμερα, που στην Ευρώπη τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με καπιταλιστικές δυνάμεις άλλων περιοχών του πλανήτη, συρρικνώνουν και εξαφανίζουν τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σήμερα, που σε διάφορες χώρες αναβιώνουν αντιδραστικά, εθνικιστικά, φασιστικά κινήματα. Μάλιστα, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ τέτοιες δυνάμεις αναρριχώνται στη διακυβέρνηση χωρών, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία. Σήμερα, που 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεσπούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι και υπάρχει κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης σε περιφερειακό ή και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΚΚΕ το «παρών» αναμένεται να δώσουν με εκπροσώπους τους 35 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης και συγκεκριμένα:Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

«Οδικός χάρτης» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου, με στόχο την εμπέδωση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαραδούβελη.

Συνάντηση με την τρόικα είχε χτες και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, ενώ για σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζονται οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας. Μεθαύριο Παρασκευή, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, με στόχο τη διοχέτευσή της στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με την προώθηση νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα συντελεστούν στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης είτε όχι.

Σύμφωνα με την παρεχόμενη ενημέρωση:

-- Η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει τον έγκαιρο σχεδιασμό για τη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή», η οποία ήδη συζητείται σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

-- Την ερχόμενη Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. «Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, είναι στρατηγικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο», σημειώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, με κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 15% τόσο για τα αδιανέμητα και για τα διανεμόμενα κέρδη. Παράλληλα, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέτρο τόνωσης της κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της συνολικής μάζας των φόρων.

-- Παράταση και για το 2015 παίρνει το «έκτακτο» χαράτσι της «αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο λήγει στο τέλος 2014. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κατ' αντιστοιχία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα προβάλλει ως «ελάφρυνση» τη μείωσή του (ενδεχομένως κατά 30%).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που εμφανίζεται στις τελευταίες μέρες, οφείλεται στη «ρηχότητα της αγοράς», δηλαδή στον περιορισμένο τζίρο, ο οποίος διευκολύνει τις απότομες μεταβολές των τιμών.

Με τον υπουργό Υγείας

Με τη δήλωση «όλα καλά» βγήκε απ' το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την τρόικα, στο φόντο των αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν ήδη προωθηθεί, τόσο στις παροχές προς τους αρρώστους, όσο και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορίες, ανέφεραν, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν τα «μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών» για την Υγεία, όπως το πλαφόν, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η αύξηση των γενοσήμων στα επίπεδα συνταγογράφησης του 60%, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και ΜΥΣΥΦΑ κ.ά. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν ιδιαίτερα στην εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων προς τους επιχειρηματίες - παρόχους Υγείας.

Το ΔΝΤ για τις υποδομές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την αύξηση των κρατικών δαπανών για κατασκευή υποδομών, συστήνει το ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην «αδύναμη ανάκαμψη» των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η εξαμηνιαία έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρει πως η αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για έργα υποδομών μπορεί να τονώσει το ΑΕΠ κατά 0,4% τον ίδιο χρόνο και 1,5% τέσσερα χρόνια μετά την αύξηση. Προσθέτει επίσης πως τα θετικά αποτελέσματα των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερα σε περιόδους αναιμικής ή μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Διαπάλη γύρω από τη νομισματική πολιτική

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο 0,3% το Σεπτέμβρη

Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, «έτρεχε» το μήνα Σεπτέμβρη με ρυθμό 0,3%, από 0,4% τον Αύγουστο, ενώ πριν από 1 χρόνο (Σεπτέμβρης 2013) είχε διαμορφωθεί στο 1%.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τη διαπάλη σχετικά με το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους και τις προοπτικές του πληθωρισμού, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσθετα «μη συμβατικά μέτρα» νομισματικής πολιτικής. Στην αυριανή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αναμένεται να αποσαφηνίσει τα νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», ακόμη και μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χ. Β. Ζιν, σε άρθρο του στους «Financial Times», αναφέρει πως η ΕΚΤ «υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του πληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει χρέος από ιδιώτες θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισ. ευρώ από φορολογούμενους της Ευρωζώνης στους πιστωτές.ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Για ενίσχυση των «μπίζνες» των μονοπωλίων των δύο χωρών

Στον άξονα τόνωσης των «μπίζνες» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Αρμενίας κινείται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Ερεβάν, ο οποίος βρίσκεται εκεί επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Αθήνα.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος (συνοδεύει τον Κ. Παπούλια) στο επιχειρηματικό συνέδριο «Greece - Armenia Business Forum 2014», στους παριστάμενους Ελληνες και Αρμένιους επιχειρηματίες: «Προσβλέπουμε σε διεύρυνση σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσων πολλών εξαιρετικών επιχειρηματιών, Ενώσεων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αρμενικής επιχειρηματικής κοινότητας, για μια αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με Ελληνες ομολόγους τους».

Τους διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει την κρίση χρέους πίσω της», πέτυχε τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα» και προσδοκά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης. «Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα ελληνοαρμενικά κεφάλαια. Αλλωστε, υποσχόμενος παραπέρα στήριξή τους, τους τόνισε ότι «η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας».

Σύμφωνο συνεργασίας στο γεωργικό τομέα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Γεροντόπουλος υπέγραψε χτες, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Sergo Karapetyan, συμφωνία συνεργασίας Ελλάδος - Αρμενίας στο γεωργικό τομέα. Προβλέπει συνεργασία ελληνικών και αρμενικών μονοπωλίων, μεταξύ άλλων, στους τομείς: φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας. Ακόμα περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) Ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων, 2) ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, 3) οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη, 4) τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την ΕΕ και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη, 5) ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στο χώρο της γεωργίας, 6) ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Οπως είπε ο Κ. Γεροντόπουλος στο φόρουμ, «ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας υπάρχουν (και) σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, της πληροφορικής, των φαρμακευτικών, χημικών και την υγεία. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Αρμενία», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας τόνισε ότι η «Ελλάδα είναι ανοιχτή και φιλική προς τους επενδυτές», αναφέροντας επί τούτου ότι «το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 43%». Παραπέρα εκτίμησε ότι «οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αρμενία, με συνεργασίες στο εμπόριο, στις επενδύσεις, και στον τουρισμό, είναι ισχυρές. Το μέγεθός τους, όμως, δεν ανταποκρίνεται στο άριστο επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων. Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να τις ενισχύσουμε και να τις αναπτύξουμε προς όφελος τόσο της ελληνικής όσο και της αρμενικής οικονομίας».Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ

Δρομολογούν με συναίνεση τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο

Με κατ' αρχήν συμφωνία ολοκληρώθηκε χτες η συνάντηση στη Γενεύη

Με προκάλυψη τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), κυβέρνηση και εργοδότες, με την ενεργή συμμετοχή της ΓΣΕΕ, έστησαν χτες στη Γενεύη άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Δίνοντας το στίγμα του «κοινωνικού διαλόγου», που στήθηκε με καθοριστική συμβολή της ΓΣΕΕ, για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μίλησε για «απαραίτητες νέες κοινωνικές συμφωνίες - με ισορροπημένους συμβιβασμούς και τολμηρές υπερβάσεις - που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας και ιδιαίτερα στην προοπτική οικοδόμησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου».

Βέβαια, αυτό που ο υπουργός εμφανίζει ως «συμβιβασμούς», δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απαίτηση των εργοδοτών, κυρίως του ΣΕΒ, αλλά και της κυβέρνησης, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από βασικά συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να ανεχτούν τα νέα δεσμά που επιχειρούν να τους περάσουν.

Κεντρική, διακηρυγμένη επιδίωξη είναι η παρεμπόδιση των συνδικάτων στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, ο παραπέρα οικονομικός στραγγαλισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός για το κεφάλαιο δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και το εύρος των αλλαγών που προωθούνται κάθε φορά.

Από αυτήν τη σκοπιά, κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλεί στους εργαζόμενους η συμφωνία που διαρρεόταν ότι επιτεύχθηκε χτες στη Γενεύη από τους «κοινωνικούς εταίρους». Σύμφωνα με πληροφορίες, η «συμφωνία» αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δηλαδή στον παραπέρα περιορισμό της, παρά το γεγονός ότι αυτή προέρχεται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για αλλαγές στα λεγόμενα «προνόμια» των συνδικαλιστών, δηλαδή στις συνδικαλιστικές άδειες, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές που θα κάνουν ακόμα πιο ισχνή την όποια «προστασία» της συνδικαλιστικής δράσης και ιδιότητας.

Η συζήτηση για τα παραπάνω θα συνεχιστεί με νέα τριμερή συνάντηση στο τέλος του μήνα στην Αθήνα. Η πλευρά των εργοδοτών άφηνε να εννοηθεί ότι αναστέλλεται προς το παρόν η συζήτηση για τον τρόπο προκήρυξης της απεργίας και το δικαίωμα της «ανταπεργίας», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα δε θα επανέλθουν το επόμενο διάστημα και πάλι στο τραπέζι.

Το ίδιο ισχύει και με τις ομαδικές απολύσεις, για το οποίες η ΔΟΕ διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος, για να δοκιμαστεί η σημερινή πρακτική της έγκρισης των απολύσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Υμνοι στην κοινωνική συναίνεση

Κατά τα άλλα, η ομιλία του Γ. Βρούτση ήταν ένα «μανιφέστο» υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης, που ασμένως αποδέχτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δίνοντας το «παρών» στη Γενεύη. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «(...) η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας».

Κυβέρνηση και εργοδότες επιχειρούν να παραμερίσουν κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη του κεφαλαίου και γι' αυτό θεωρούν «ξεπερασμένο» τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο (1264/82).

Απ' αυτή την άποψη, οι φραστικοί λεονταρισμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι απορρίπτει «κάθε συζήτηση περί αλλαγής, "βελτίωσης", "εκσυγχρονισμού" του νόμου 1264» και του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, δεν έχουν την παραμικρή αξία. Πρώτον, γιατί η συνάντηση αυτή έχει διακηρυγμένο περιεχόμενο τη συζήτηση για αλλαγή αυτών των νόμων. Δεύτερο, γιατί και μόνο η συμμετοχή σε μια τέτοια συνάντηση, νομιμοποιεί στην πράξη τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοτών, ρίχνει νερό στο μύλο των ανατροπών που σχεδιάζονται.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και οι υποτιθέμενες «μελέτες» που παρουσίασε στη συνάντηση της Γενεύης το υπουργείο Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και του νομοθετικού πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η καταγραφή για το τι ισχύει σε άλλες χώρες είναι ο γνωστός τρόπος, για να περιβληθούν οι ανατροπές με το κύρος του «ευρωπαϊκού παραδείγματος». Είναι η γνωστή τακτική, επιλέγοντας κάθε φορά ό,τι βολεύει, να εμφανίζονται τα εργατικά δικαιώματα ως ένα πλαίσιο «ξεπερασμένο» και με «αγκυλώσεις» που πρέπει να αλλάξουν...ΚΚΕ

Βάλτε εμπόδια στη νέα αντεργατική επίθεση

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση στη Γενεύη και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Να σταματήσει τώρα κάθε παζάρι, κάθε συζήτηση της κυβέρνησης με την τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις, το νόμο για την απεργία, το συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα για να εμποδίσουν με την οργάνωση και τον αγώνα τους τη νέα αντεργατική επίθεση».Σέρνουν στα δικαστήρια τον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας

Στα δικαστήρια σέρνεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, για κινητοποίηση του ΠΑΜΕ που έγινε το 2013 με αίτημα να καταργηθούν όλα τα διόδια. Οπως αναφέρεται στην κλήση που έλαβε ο συνδικαλιστής, η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 12 Γενάρη 2015 και παραπέμπεται σ' αυτή με τις βαριές κατηγορίες της διέγερσης και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, με πρόθεση, με κίνδυνο για τον άνθρωπο!

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, επισημαίνει: «Οι αγώνες των εργαζομένων, απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που μας εξαθλιώνει, ούτε ποινικοποιούνται, ούτε μπορούν να σταματήσουν με την επιστράτευση των αστυνομικών και δικαστικών μέτρων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται. Ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων και της ληστείας του λαού, όπως και για την ανατροπή της συνολικής βάρβαρης πολιτικής, θα συνεχιστεί και θα φτάσει στο τέλος.

Το ΕΚΛ αξιώνει το σταμάτημα της δίωξης του Προέδρου του και κάθε άλλου συνδικαλιστή ή αγωνιστή που παλεύει για την κατάργηση των διοδίων. Αξιώνει την άμεση κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη διακίνηση στο οδικό δίκτυο».Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα «επί ποδός πολέμου»

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση της Γενεύης και την ομιλία του Γ. Βρούτση, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Κάτω τα ξερά σας από τη συνδικαλιστική δράση και τα συνδικάτα! Την κουλτούρα συναινέσεων που επικαλείται ο υπουργός Εργασίας, να την ψάξει στους πρόθυμους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν πιάσει στασίδι στα τραπέζια των "κοινωνικών διαλόγων" και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, για να σφαγιάζουν από κοινού τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι νέες κοινωνικές συμφωνίες, με ισορροπημένους συμβιβασμούς και τολμηρές υπερβάσεις, που αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, σημαίνουν "ταξική συνεργασία" και νέα μέτρα. Σημαίνουν απροκάλυπτη παρέμβαση στην εσωτερική ζωή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με φανερή την προσπάθεια για τροποποίηση σε αντιδραστική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού νόμου.

Ούτε να το σκέφτεστε! Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Αφορούν τα μέλη των σωματείων αλλά και το ανοργάνωτο τμήμα των εργαζομένων. Στοχεύουν στην επιβολή σιγής νεκροταφείου παντού. Επιδιώκουν να δέσουν χειροπόδαρα την εργατική τάξη, να βάλουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην αντίσταση στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους!

Τώρα χρειάζεται οργάνωση και απάντηση! Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρίσκονται επί ποδός πολέμου!».

Νωρίτερα χτες, σε άλλη ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημείωνε: «Το παζάρι που έχει στηθεί αυτές τις μέρες στη Γενεύη με τη συμμετοχή των "κοινωνικών εταίρων" και βεβαίως των προθύμων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με πραμάτεια τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία, το Ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, πρέπει να απασχολήσει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και κάθε εργαζόμενο.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις πως κάθε παρέμβαση για αλλαγή του εργασιακού νόμου προς το αντιδραστικότερο, για αλλαγές στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είναι αφετηρία σκληρών συγκρούσεων. Να μην τολμήσουν!».Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνελεύσεις σε ελαιουργοσαπωνοποιεία

Με περιοδείες, εξορμήσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς συνεχίζεται η προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας. Η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπωνοποιείων δεν περιορίζεται στην απόφαση συμμετοχής που έχει ήδη πάρει, αλλά επιδιώκει οι κινητοποιήσεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν γίνει στα εργοστάσια «ΕΛΑΪΣ», «LEVER», «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ» και «ΜΙΝΕΡΒΑ». Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για το σύνολο των προβλημάτων που τους απασχολούν, για την ανεργία που βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι, αλλά και την ανάγκη να συνδεθούν τα επιμέρους αιτήματα κάθε χώρου με τις γενικότερες διεκδικήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το Σάββατο 4 Οκτώβρη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων στα εργοστάσια στην τελική ευθεία προς την 1η Νοέμβρη, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της δράσης και να οργανωθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.Αύριο η παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ Αριστοτέλους

Διαδηλώνουν αύριο, Πέμπτη, οι συνταξιούχοι της Αττικής, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Η παναττική συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη διαδήλωση καλούν επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και η ΟΓΕ.

Θα προηγηθεί η κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, 1 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που συσπειρώνονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, αύριο Πέμπτη 2/10, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Κεντρικά αιτήματα των συνταξιούχων είναι: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας για όλους. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Για το βραχνά των χρεών κινητοποιούνται σήμερα οι ΕΒΕ

Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε ΚΕΑΟ και ΔΟΥ όλης της χώρας

Με αιτήματα που στοχεύουν στην ανακούφισή τους από το βραχνά των χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διαδηλώνουν σήμερα σε ΚΕΑΟ και ΔΟΥ όλης της χώρας, με κάλεσμα Ενώσεων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ: Στις Σέρρες, στο ΚΕΑΟ. Στην Κατερίνη, στην Εφορία. Στην Καβάλα, στο ΚΕΑΟ. Στην Κομοτηνή, στο ΚΕΑΟ. Στη Λάρισα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία και μετά στην Εφορία. Στα Γιάννενα, στο ΚΕΑΟ. Στη Λιβαδειά, στην Εφορία. Στη Χαλκίδα, στην Εφορία. Στην Πάτρα, στο ΚΕΑΟ. Στην Καλαμάτα, στην Εφορία, μαζί με τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Στο Αργος, στην Εφορία. Στην Κόρινθο, σε ΟΑΕΕ και Εφορία. Στο Ηράκλειο, στο ΚΕΑΟ. Στη Λαμία, στην Εφορία.

Στα Τρίκαλα, θα γίνει σήμερα συγκέντρωση των ΕΒΕ στο χώρο όπου έχει οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός του μαγαζιού (πρατήριο καυσίμων - αναψυκτήριο) επαγγελματία από τη Φαρκαδόνα. Στον πλειστηριασμό προχωράει η «Alpha Bank» για οφειλή του επαγγελματία η οποία, με τους τόκους και τα πανωτόκια, φτάνει περίπου στις 70.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών.Απλήρωτοι σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Viva Group» στο Ηράκλειο της Κρήτης, που διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και σημειώνει πως «έχουν κάθε συμφέρον να ενώσουν τη φωνή τους με τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στην εξαθλίωση των ανέργων, στα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που τα παίρνει όλα από τους εργαζόμενους, το λαό, και τα δίνει στα μονοπώλια». Τους καλεί να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, την Παρασκευή 3/10, στις 10 π.μ., και στο συλλαλητήριο, το Σάββατο 4/10, στις 12 μ. στην πλατεία Ελευθερίας.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με σχέδιο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Ελεγχο της δουλειάς έκανε η διοίκηση το Σάββατο

Με τα «σφυριά» να χτυπούν για την επιτυχία των συγκεντρώσεων στις 4 Οκτώβρη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, τα οικοδομικά σωματεία αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με αιχμή τους ανέργους και απλήρωτους, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης. Με θέμα τον έλεγχο της έως τώρα δουλειάς, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον παραπέρα συντονισμό, συνεδρίασε το Σάββατο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να ορίσει την Τετάρτη, 15 Οκτώβρη, ως μέρα πανελλαδικής δράσης των οικοδομικών σωματείων, με κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ, Δήμους και Περιφέρειες, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες σε γειτονιές, κοινές δράσεις με σωματεία αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των κατασκευών και άλλους μαζικούς φορείς. Ειδικά σε μεγάλα εργοτάξια, η Ομοσπονδία και τα σωματεία επιδιώκουν να γίνουν τη μέρα αυτή στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, να παρθούν αποφάσεις για οργανωμένη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τόσο εισηγητικά, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Τασιούλα, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκε το έδαφος που υπάρχει για να δυναμώσει η συσπείρωση των οικοδόμων στα συνδικάτα τους, να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Ομοσπονδία.

Στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής, προστίθεται η επιδείνωση των όρων και συνθηκών δουλειάς. Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην κατασκευή των οδικών αξόνων, παίρνουν μεροκάματα που εξανεμίζονται στη μετακίνησή τους, στα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά (τρία θανατηφόρα έγιναν μόνο τον τελευταίο μήνα σε Ζάκυνθο, Πάτρα και Ηράκλειο).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα έργα της Ιονίας Οδού. Στην Αιτωλοακαρνανία, από το Αντίρριο μέχρι την Αρτα, δουλεύουν περίπου 1.600 εργαζόμενοι, «ήλιο με ήλιο», με μεροκάματα από 22 έως 35 ευρώ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για τις οποίες η εταιρεία παραπέμπει στους υπεργολάβους.

Με έμφαση σημειώθηκε η αίσθηση που προκάλεσε στους οικοδόμους, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η είδηση για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από το σωματείο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, με αυξήσεις 22% - 35%. Οι εξορμήσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς προκάλεσαν το ενδιαφέρον, δημιούργησαν διαθέσεις, πυροδότησαν συζήτηση πάνω στο ερώτημα για το «τι πρέπει να κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση της δουλειάς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις, μπαίνουν στόχοι συμμετοχής και αποφασίζονται πρακτικά μέτρα για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Για παράδειγμα, το σωματείο της Νάουσας απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ώστε να συνεισφέρουν στα έξοδα και να δρομολογηθεί ένα λεωφορείο για να κατέβουν οικοδόμοι στο συλλαλητήριο.

Τα οικοδομικά σωματεία αξιοποιούν σ' αυτή την προσπάθεια και τις επαφές που έχουν αποκτήσει μέσα από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, εκατοντάδες παιδιά οικοδόμων παρακολουθούν τα ενισχυτικά μαθήματα που γίνονται από Λαϊκές Επιτροπές.

Μια σχετική πείρα μετέφερε το σωματείο της Λάρισας: Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και πρωτοβουλίες όπως οι ημερήσιες εκδρομές που οργάνωσε το καλοκαίρι, συνέβαλαν στην ανάπτυξη δεσμών με περισσότερους οικοδόμους. Αυτό εκφράστηκε στη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων σε μια συνοικία της πόλης, στη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου και στη διάθεση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συγκεντρώσεις

Ξάνθη 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Αμφισσα 7.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Γιάννενα 7 μ.μ., Δημαρχείο

Γρεβενά 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εύδηλος 7 μ.μ. πλατεία

Καβάλα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά 7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κέρκυρα 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κοζάνη 7 μ.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος 7 μ.μ., πεζόδρομος (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)

Λαμία 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λευκάδα 7 μ.μ., Αϊ - Μηνάς

Λιβαδειά 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Πάτρα 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χαλκίδα 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά 7.30 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος 6.30 μ.μ., Απλωταριά

Αθήνα 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλιβέρι 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός 11 π.μ., πικετοφορία στο κέντρο της πόλης

Αργοστόλι 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελευσίνα 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καλαμπάκα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Λάρισα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Νάουσα 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρόδος 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου

Σκόπελος, 11 π.μ., παραλία

Σπάρτη 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη 12 μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κως 6.30 μ.μ., πλατεία ΕλευθερίαςΓια την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Μπροστά στις τεράστιες οικονομικές ανάγκες του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ανατυπώνει σε ηλεκτρονική μορφή (CD) την έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα προς τιμήν των 15 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. Απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο να συμβάλει από το υστέρημά του, να ενισχύσει τη φωνή των ταξικών δυνάμεων, να βάλει την πρόσφατη ιστορία του ΠΑΜΕ μέσα στο σπίτι του, με την απόκτηση και τη διακίνηση του CD.Στο 27% η ανεργία στην Ελλάδα

Ποσοστό 27% κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνη, παραμένοντας στα ύψη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 27% τον Ιούνη από 27,1% το Μάη, διατηρώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην ΕΕ. Ακολουθεί η Ισπανία, με ποσοστό 24,4%, σύμφωνα με στοιχεία για το μήνα Αύγουστο.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνη υπολογίζεται σε 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8%, στις γυναίκες στο 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,5%. Σταθερή στο 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλη. Στην ΕΕ-28 εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη σε 10,1% τον Αύγουστο, από 10,2% τον Ιούλη. Συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 24,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κινείται η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, που υπολογίζεται σε 21,6% στην ΕΕ-28 και 23,3% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο (από 23,5% και 23,9% αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2013). Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά καταγράφονται παρά τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την «απασχόληση» των νέων, που μεταφράζονται σε επιδοτήσεις και προνόμια για τις επιχειρήσεις ενώ στη νεολαία «υπόσχονται» δουλειά χωρίς δικαιώματα, που σύντομα οδηγεί ξανά στην ανεργία.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το Σάββατο διαδηλώνουμε όλοι για τους ανέργους

Στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Κορυφώνεται το δίμηνο δράσης

Με μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις συνεχίζεται το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν το Σάββατο και τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Χανιά, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Τροφίμων - Ποτών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος της ΟΓΕ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ, ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα, μέτρα στήριξης των ανέργων απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης, με μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα. Ζήτησαν κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους καθώς στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας υπάρχει αποθεματικό (!) 4 εκατομμυρίων ευρώ και άρα περιθώριο για ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών των ανέργων.

Επίσης, απαίτησαν τη χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, άμεση κάλυψη των αναγκών σε δασκάλους στα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία), κ.ά.

Αλλες κινητοποιήσεις

Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:

Συνελεύσεις - συσκέψεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις, οι τοπικές και κλαδικές συσκέψεις των συνδικάτων για την καλύτερη προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ. Προγραμματισμένες είναι οι εξής συνεδριάσεις:

Σήμερα, 1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (σύσκεψη με σωματεία και φορείς), Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» (Γενική Συνέλευση).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση).

9/10: Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας (Γενική Συνέλευση).

12/10: Εργαζόμενοι σε «Lidl», «Καρφούρ» και «ΜΑΚΡΟ» (σύσκεψη).

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

Δράση και από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Η κεντρική πρωτοβουλία της ΠΣΟ θα γίνει στις 3 και 4 Οκτώβρη στην Παλμέλα της Πορτογαλίας, με τίτλο «Παλεύοντας ενάντια στην ανεργία για δουλειά με δικαιώματα».Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Ταξίδι στους ηρωικούς αγώνες του λαού της Αθήνας

Ιστορικό περίπατο στη γειτονιά των Εξαρχείων διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η ΚΟΒ Εξαρχείων του ΚΚΕ, η ΟΒ Εξαρχείων - Γκύζη της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, παρουσιάζοντας στιγμές από την ένδοξη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε ένα διαφορετικό μάθημα της Ιστορίας των λαϊκών αγώνων στην περιοχή. Εχοντας ανά χείρας το χρήσιμο τετρασέλιδο φυλλάδιο που ετοιμάστηκε ειδικά για τον ιστορικό περίπατο, ξεκίνησαν την περιήγησή τους από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, με τη μάχη που έγινε στις 5 - 6 Δεκέμβρη μεταξύ του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ από τη μια και της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και των Αγγλων από την άλλη. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χάρης Ραζάκος, που έκανε τη διήγηση των γεγονότων, τότε ήταν που βρετανικά τανκς υπό τις εντολές του αστικού κράτους μπήκαν για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο προχώρησαν στη γωνία Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, μαθαίνοντας για τη μεγάλη παμφοιτητική συγκέντρωση της 22ης Δεκέμβρη του 1942 και έπειτα στη γωνία Μεθώνης και Ζωσιμάδων, όπου στεγαζόταν το τοπικό αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

Ο ιστορικός περίπατος συνεχίστηκε στο τετράγωνο του Χημείου, όπου έλαβαν χώρα δύο μάχες. Μία στις 30 Μάη 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κατοχικών δυνάμεων και μια στις 31 Δεκέμβρη 1944, όταν ο ΕΛΑΣ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Χίτες και τους Βρετανούς στρατιώτες.

Η περιήγηση τελείωσε στην πλατεία Κοραή, όπου, όπως σημειώνει το φυλλάδιο που μοίρασαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ, στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ μέχρι το Δεκέμβρη του 1944, οπότε και διαλύθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη Μάχη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, άλλωστε, στην πλατεία Κοραή είχε εγκατασταθεί η Κομαντατούρ (Φρουραρχείο) των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων και τα μπουντρούμια από τα οποία «πέρασαν» πολλοί αγωνιστές για να μεταφερθούν στις φυλακές Αβέρωφ, σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τόπους εκτελέσεων.

Οπως τονίστηκε κατά την ολοκλήρωση του ιστορικού περιπάτου, τα διδάγματα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης παραμένουν επίκαιρα, προσφέρουν πολύτιμα συμπεράσματα και είναι ανάγκη να μελετηθούν για τους σημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό.ΝΙΚΑΙΑ

Το ΚΚΕ τιμά τους νεκρούς και τις θυσίες με τη σύγχρονη δράση του

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Με την υπόσχεση ότι το έγκλημα δεν πρέπει να γίνει ένα ξερό και τυπικό μνημόσυνο και ότι το «συνεχίζουμε» δεν μπορεί να είναι κενό από πράξεις, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Κηποθέατρο Νίκαιας οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς. Με υψωμένες γροθιές, ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση έγινε ένα με την θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής, τραγούδησαν όλοι μαζί το «παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους» και φώναξαν το σύνθημα «9 δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μαρούπα, που μίλησε για την «έκταση του εγκλήματος που δεν χωρά εύκολα ο ανθρώπινος νους», αλλά όπως είπε, «δε χωρά και το μεγαλείο της ψυχής εκείνων που μπροστά στα βασανιστήρια, μπροστά στο φάσμα της εκτέλεσης, στάθηκαν αλύγιστοι, στάθηκαν όρθιοι, στάθηκαν περήφανοι απέναντι στα ιδανικά τους, απέναντι στο λαό. Γιατί στο λαό της Κοκκινιάς, στο λαό της Ελλάδας που δεινοπάθησε τα χρόνια της κατοχής, που πάλεψε τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, σε αυτούς είχαν να δώσουν λογαριασμό».

Και συνέχισε: «Το χτύπημα που δέχτηκε το Κόμμα, ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, το κίνημα τον Αύγουστο του '44 ήταν μεγάλο. Γιατί στην Κοκκινιά είχε μια από τις μεγαλύτερες Οργανώσεις το ΚΚΕ, μια από τις καλύτερες οργανώσεις το ΕΑΜ. Υπήρχε ισχυρός ΕΛΑΣ. Αυτή την οργάνωση του λαού της Κοκκινιάς ήθελαν να χτυπήσουν οι Γερμανοί. Γιατί, αφενός σε μια πολύ μεγάλη λαϊκή συνοικία δεν μπορούσαν οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους να ελέγξουν την κατάσταση. Αφετέρου ήθελαν το πέρασμα για τον Πειραιά και το λιμάνι να είναι σίγουρο και ασφαλές. Και αυτό η ύπαρξη του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, η παλλαϊκή δράση με ψυχή και μπροστάρη το ΚΚΕ δεν το άφηνε. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι ναζί και οι γερμανοτσολιάδες είχαν επιχειρήσει ξανά να χτυπήσουν την Κοκκινιά. Αξέχαστη, τοποθετημένη στα κατορθώματα του λαού μας είναι η μάχη της Κοκκινιάς το Μάρτη του '44».

Γιατί, όπως είπε ο ομιλητής «Αυτό είναι το ΚΚΕ. Είναι οι νεκροί του, τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που με ανιδιοτέλεια ρισκάρουν τα πάντα για να είναι ο λαός μας αφέντης στον τόπο του, αφέντης του πλούτου που παράγει. Είναι το Κόμμα που όσο και να το χτυπάνε μένει αλύγιστο, συνεχίζει αταλάντευτα την πάλη του, όσο μεγάλες και να φαντάζουν οι δυσκολίες. Το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι γιατί έχει την πιο προοδευτική, την πιο πρωτοπόρα ιδεολογία που έχει συλλάβει η ανθρώπινη σκέψη, την κομμουνιστική ιδεολογία. Γιατί έχει πρωτοπόρα επαναστατική δράση και γραμμή, σε αντιστοιχία με την πρωτοπόρα θεωρία του. Το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι σήμερα γιατί έχει χιλιάδες νεκρούς και θυσίες κατατεθειμένες στο λαό μας, αλλά κύρια γιατί τιμά με πράξεις τους αγώνες, τους νεκρούς και τις θυσίες με τη σύγχρονη δράση του».

Επιπρόσθετα, ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, κάνονας αναφορά στη σημερινή ζωή που ζούμε που δε μας ικανοποιεί, δε μας αξίζει, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι «το αστικό πολιτικό σύστημα θα δοκιμάσει διάφορα μασκαριλίκια για να ξεγελάσει το λαό, για να ενισχύσει αυταπάτες, για να μπορέσει η αστική τάξη πιο εύκολα να προωθήσει τη στρατηγική της. Σε αυτήν την κατεύθυνση νέα κόμματα μπορεί να φτιαχτούν, νέες συμμαχίες που ως προηγούμενα φάνταζαν ανίερες θα γίνουν. Η πείρα λέει και το εξής: αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς χτύπημα στο ΚΚΕ». «Είναι πιθανό υπογράμμισε, να στηθεί νέος οπορτουνιστικός πόλος, να μπει εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών δυνάμεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να αξιοποιηθούν και διάφοροι άσπονδοι φίλοι του ΚΚΕ, άνθρωποι που διαφωνούν με τη στρατηγική και τη γραμμή του ΚΚΕ, που διαφωνούν κύρια με το ότι το ΚΚΕ κάνει την επιλογή να μη μπαίνει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης».

Μια ξεχωριστή παράσταση

Ιδιαίτερη στιγμή, η παρουσίαση μιας διαδραστικής παράστασης, που ενσωματώνει μουσική και δρώμενο και απαρτίζεται από μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους). Το σενάριο βασίστηκε στην ιστορική μπροσούρα του ΚΚΕ για το 1944 αλλά και στο χρονικό της ΕΠΟΝ «σπάμε την άτιμη την αλυσίδα». Συμμετείχαν και οι στρατευμένοι καλλιτέχνες Δ. Κανέλλος και Θ. Καρελάς ο οποίος μελοποίησε για πρώτη φορά το ιστορικό τραγούδι «το μπλόκο», γραμμένο από τον ΕΛΑΣίτη, Τούντα. Το τραγούδι παρέμεινε αγραμμοφώνητο για 70 χρόνια, χάθηκε η μελωδία του. Το τραγουδούσανε εξόριστοι και καταδικασμένοι κομμουνιστές που τους πήραν για εκτέλεση. Η παράσταση έφτανε μέχρι τις μέρες μας και περιλάμβανε και ένα άλλο είδος τέχνης το «χιπ χοπ» με ταξικό περιεχόμενο από τον ΑΦΑΖΑ και τον ΜΕΓΑ. Ολοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν δεν ήταν ξεχωριστό κομμάτι από το δρώμενο, συμμετείχαν μέσα στο δρώμενο μαζί με το λαό τη Κοκκινιάς.

Το δρώμενο άρχιζε με τους κουκουλοφόρους, τους γερμανοστολιάδες, τους ταγματασφαλίτες, τους προδότες, τους χαφιέδες να κρατάνε φακούς και να μπαίνουν μέσα στον κόσμο... Ξεχώριζε κανείς στην αφήγηση της Μ. Καραπιπέρη από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής, τη δολοφονία του Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Κιλικιανών του ΚΚΕ που οι φασίστες τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, έσκισαν το μάγουλο, του έβγαλαν το μάτι και εκείνος έδινε κουράγιο στους συγκεντρωμένους. Αυτή την στάση τήρησαν όλα τα μέλη του ΚΚΕ. Επίσης, τη σύλληψη της Διαμάντως Κουμπάκη, μαχήτριας του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Οι φασίστες έκαψαν 80 από τα 90 σπίτια για να τη συλλάβουν...Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προβάρει κουστούμι Επιτρόπου, έχοντας στην ούγια το ανθρωποκυνηγητό

Ενταση της καταστολής ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες και γενικότερα ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σηματοδοτούν οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο Ελληνας υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην περιλάλητη διαδικασία της «ακρόασης» ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ακροάσεις των προτεινόμενων νέων επιτρόπων ξεκίνησαν τη Δευτέρα στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτώβρη, πριν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Οκτώβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Αβραμόπουλος ερωτήθηκε αρκετές φορές για την ανέγερση του φράχτη στον Εβρο, εμφανίστηκε να εκφράζει την προσωπική του διαφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι οι τότε συνθήκες κατέστησαν τον φράκτη «αναγκαίο».

Επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δράσει προληπτικά «χτυπώντας» στην πηγή των προσφυγικών κυμάτων.«Πρέπει να βελτιώσουμε την διαχειριστική μας ικανότητα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων ασύλου, συγχρόνως να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν έντονη πίεση στη λειτουργία του συστήματος ασύλου τους. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη», πρόσθεσε, αποσιωπώντας βέβαια τις αιτίες μετανάστευσης και προσφυγιάς, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αναφερόμενος δε στον ευρωενωσιακό Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που κρατά χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, και για το ενδεχόμενο αναθεώρησής του, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι ναι μεν πρέπει να εξεταστούν ορισμένες πτυχές του, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει «βιασύνη», πρέπει να προηγηθεί σοβαρή «μελέτη».

Παραπέρα, εμφανίστηκε υπέρμαχος του ευρωενωσιακού συστήματος φακελώματος Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα «μεγαλύτερα επιτεύγματα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είπε δε ότι η διατήρηση της απουσίας ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι αναγκαία (ανάγκη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας και ταυτόχρονα... το «τυράκι» για το πλασάρισμα της Σένγκεν στους λαούς), συμπλήρωσε ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη μη διενέργεια ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι η ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων στα εξωτερικά.

Ενίσχυση της FRONTEX και δημιουργία νέων κατασταλτικών Σωμάτων

Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωενωσιακής υπηρεσίας επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, FRONTEX.«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγουμε συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων που θα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τις ικανότητες που διατίθενται σήμερα στον Frontex» ήταν η τοποθέτηση Αβραμόπουλου, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ευρωβουλής, ώστε να μπορέσει να πείσει για την ανάγκη ενίσχυσης του FRONTEX και για νέα ευρωενωσιακά Σώματα συνοροφυλάκων.

Επικίνδυνες ήταν και οι θέσεις που ανέπτυξε στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» και της «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο ρόλος της ΕΕ είναι να βοηθά τα κράτη - μέλη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και ιδίως των ξένων μαχητών». Οπως είπε, «το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης εκρήγνυται» και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη «εξτρεμιστικών θυλάκων» στο εσωτερικό της ΕΕ, η «ριζοσπαστικοποίηση» είναι πλέον ante portas. «Οφείλουμε να εργαστούμε για την πρόληψη μέσω της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της και παρεμποδίζοντας τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας όρους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν αξιοποιηθεί από την ΕΕ για τη στοχοποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος - ειδικά του ταξικού κινήματος που αμφισβητεί την ίδια την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου - και των μορφών πάλης που αξιοποιεί.

Παρακάτω, ο Αβραμόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθεί η «νόμιμη μετανάστευση», η οποία αφορά στο συγκεκριμένο δυναμικό που έχουν σε κάθε φάση ανάγκη τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Αλλωστε, ήδη από την αρχική επιστολή που του απηύθυνε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, του ζήτησε να δώσει έμφαση στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Μπλε Κάρτα με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Τέλος, ένα θέμα που αναμφίβολα θα κυριαρχήσει κατά τη θητεία Αβραμόπουλου είναι αυτό της «διατήρησης» προσωπικών δεδομένων (βλ. φακέλωμα), ζήτημα που βρέθηκε άλλωστε πρόσφατα στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κρίνει άκυρη την Οδηγία για τη Διατήρηση Δεδομένων (Data Retention) 2006/24/EC. Σε ένα ρεσιτάλ ευελιξίας, ο Δ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε μεν της απόφασης του ΔΕΚ, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η διατήρηση δεδομένων λειτουργεί εντός της ΕΕ...ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου σηματοδοτούν ένταση της αντιμεταναστευτικής καταστολής

Σε δήλωσή της σχετικά με τις θέσεις που παρουσίασε ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι θέσεις που παρουσίασε ο Δ. Αβραμόπουλος για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ως επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική και τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, σηματοδοτούν ένταση της καταστολής ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες και γενικότερα ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Για μια ακόμα φορά αποκρύφτηκαν οι αιτίες της τεράστιας μεταναστευτικής ροής από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, που δεν είναι άλλες από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα οποία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών φέρουν τεράστιες ευθύνες.

Ο απαράδεκτος διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε "νόμιμους" και "παράνομους" μετανάστες αξιοποιείται για να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα ροής μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για πάμφθηνη εργατική δύναμη, για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων στην ΕΕ. Η ενίσχυση της Frontex, τα νέα ευρωενωσιακά σώματα συνοριοφυλάκων, που εξαγγέλθηκαν, θα έχουν αποτέλεσμα νέους μαζικούς πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσους δεν πληρούν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι υποκριτικές οι διακηρύξεις περί "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" και των λεγόμενων "απειλών από τους ξένους μαχητές", που ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στρατολόγησαν, χρηματοδότησαν και χρησιμοποίησαν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους, όπως στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες. Στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισής τους ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, το φακέλωμα, οι διώξεις ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το χτύπημα των συνδικαλιστικών, λαϊκών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αυτή η πολιτική είναι όρος και προϋπόθεση για την προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, που τσακίζει μισθούς και συντάξεις, ισοπεδώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντί τους οι λαοί μπορούν να αντιτάξουν το δίκιο και τη δύναμη της πάλης τους για να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους, να χαράξουν δρόμο ανάπτυξης προς όφελός τους με τη δική τους εξουσία».ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, το Σεπτέμβρη του 1944, διοργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην κοινοτική αίθουσα στο Χορτιάτη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το μνημείο.ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεχείς κινήσεις «στρατιωτικής διπλωματίας»

Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα επισκέφτηκε χτες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας, Luigi Binelli Mantelli, προκειμένου να ενημερωθεί για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Κέντρου.

Το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό, έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.

Ο δε L. B. Mantelli, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου, κατέχει ειδικό βάρος στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Διόλου τυχαία, πρόσφατα διεκδίκησε τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας, στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών.

Χτες, εξάλλου, η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά δέχτηκε στο υπουργείο τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας υποστράτηγο Jeronim Bazo. Ο J. Bazo πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Ελληνα αρχηγού M. Κωσταράκου, με τον οποίο συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ

«Δείχνει» πρόωρες και συνεργασία με «αυτοτέλεια» με ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών τάχθηκε ουσιαστικά σε χτεσινή του συνέντευξη στο «MEGA» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μια διαδικασία για να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής». Επανέλαβε παράλληλα, ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να παίξει ρόλο στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό τη συμμετοχή της σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση», στη βάση μιας «προγραμματικής συμφωνίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, με δυνάμεις της «πολιτικής οικολογίας», αλλά και με ανοιχτή την πόρτα για το ΠΑΣΟΚ ή τμήμα του, στο βαθμό που υπάρξει «αποδέσμευση από το κυβερνητικό σχήμα» και «αλλαγή πολιτικής».

Αφού πρώτα σημείωσε -πιο κατηγορηματικά από ό,τι σε προηγούμενες παρεμβάσεις του- ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως στόχος του είναι η «ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «έδειξε» στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας: «Επειδή η ασκούμενη πολιτική έχει ένα περιεχόμενο το οποίο με βρίσκει αντίθετο, επειδή η ασκούμενη πολιτική έχει οδηγήσει την κοινωνία εκεί που σας είπα, γι' αυτό και οι εκλογές δεν πρέπει ν' αφορίζονται. Κατά συνέπεια είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρξει για ν' αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής».

Με το ρεαλισμό του κεφαλαίου

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις που κάνουν τις τελευταίες μέρες μια σειρά αστικών επιτελείων, με εκκλήσεις για «συναίνεση» και «συνεννόηση» των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, μπροστά στο βασικό τους στόχο, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι σήμερα, «στη βάση της ασκούμενης πολιτικής, αυτές οι συναινέσεις δεν υπάρχουν (...) Οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα». Σε αυτήν τη βάση, παρουσίασε το κόμμα του ως «μια υπεύθυνη δύναμη, μια δύναμη σταθερότητας και μια δύναμη πολιτικού ρεαλισμού», ενός «ρεαλισμού» που καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά το «φλερτ» του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι «υπάρχει μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς ρεαλιστικότερες θέσεις», ανακαλύπτοντας ωστόσο και «παροχολογία» στα ψίχουλα των εξαγγελιών Τσίπρα: «Υπάρχουν και θέσεις αναφορικά με την παροχολογία, οι οποίες είναι ανεδαφικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιχειρώντας να «μαζέψει» τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του που έκαναν λόγο για προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ «δε θα εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την οργανωτική της αυτοτέλεια και αυτονομία (...) Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια προϋποθέτει τη με σαφήνεια παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην όποια εκλογική τακτική επιλέξει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μείζον για το κεφάλαιο ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, τάχθηκε υπέρ μεθόδων όπως η μείωση των επιτοκίων, η χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής, καθώς και η «αμοιβαιοποίηση» του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων από την ΕΚΤ. «Η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει τον ασφυκτικό κορσέ της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωσε, τασσόμενος υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη «ρευστότητα» στα εγχώρια μονοπώλια.ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Τρέχει να συγκυβερνήσει με όποιον βγει πρώτος

Τις επαφές του Ποταμιού με την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, που προετοιμάζουν το έδαφος για είσοδό του στην επόμενη κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στελέχη του Στ. Θεοδωράκη.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Θανάσης Σκόκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του υπέβαλε αιτήματα για συνάντηση στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την «πολιτική επικαιρότητα, τα προβλήματα της χώρας». Εκτίμησε ότι οι συναντήσεις αυτές ίσως γίνουν κι αυτήν ακόμα τη βδομάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα στελέχη του Ποταμιού έχουν ήδη κάνει «συναντήσεις με υπουργούς (...) Εχουμε δει πάρα πολλούς ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση».

Στην ερώτηση γιατί εφόσον η ρητορική του Θεοδωράκη είναι πως το Ποτάμι είναι κάτι εντελώς καινούργιο και δεν επιζητά να διασώσει «φθαρμένα» κόμματα ή πρόσωπα, ζητά να δει Σαμαρά και Τσίπρα, ο Σκόκος ψέλλισε ότι «ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμοί»...

Παραπλανά με «χρησμούς Πυθίας» για στήριξη του συστήματος

Λίγο αργότερα συμπλήρωσε σηματοδοτώντας και τα όρια του ριζοσπαστισμού τους: «Υπάρχει και ένα άλλο που έχουμε πει, ναι μεν δεν θα διασώσουμε κόμματα, αλλά δεν έχουμε πει ότι ήρθαμε για να εξαφανίσουμε και τα κόμματα, ούτε είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο (...) Δηλαδή, στο τέλος της ημέρας όπως θα έρθουν οι πολιτικές εξελίξεις, το εάν θα συνεργαστείς, εάν θα συνομιλήσεις ή όχι, εξαρτάται και από αυτούς που έχεις απέναντί σου. Δεν μπορείς ν' αλλάξεις τα πάντα, αυτά είναι».

Στο ίδιο πνεύμα, ερωτηθείς με ποιον θα συνεργαζόταν μετεκλογικά το Ποτάμι, τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, το άφησε ...δίπορτο: «Αφήστε πρώτα να γίνουν εκλογές, να δούμε τους συσχετισμούς... Το αντιμετωπίζουμε με άλλη λογική. Ανάλογα με τον συσχετισμό, θα προσπαθήσουμε ώστε η χώρα να έχει μία κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Και αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Δεν έχουμε αγάπες, ιδιαίτερες σχέσεις ή προτιμήσεις για τη ΝΔ ή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε αυτή την αφετηρία».

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά και της κυβερνητικής (βλ. αστικής) σταθερότητας με εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.ΣΥΡΙΖΑ

Καμαρώνει για το «προβάδισμά» του στις αντιλαϊκές διεργασίες

Την εκτίμηση ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, με τις απανωτές δεσμεύσεις προς το εγχώριο κεφάλαιο, από τη μία, και τα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, από την άλλη, επιδρούν καταλυτικά στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την παρέμβαση του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του κόμματος, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματός του, ανέφερε ότι μετά την παρέμβαση στη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ «καθορίζει την ατζέντα» στη συζήτηση στο αστικό πολιτικό σκηνικό και εκτίμησε πως «πυκνώνουν οι ενδείξεις» για προσφυγή της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως ακόμα και πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «διαγνωστικών ελέγχων» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους τραπεζικούς ομίλους, στα τέλη Οκτώβρη. Σε αυτήν τη βάση ζήτησε να υπάρχει «εκλογική ετοιμότητα».

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του στο «MEGA» ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του έχει αποκτήσει προβάδισμα στο διαγκωνισμό του με τη συγκυβέρνηση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου σε αυτήν τη φάση: «Μετά την παρουσίαση των βασικών δεσμεύσεών μας που αφορούν τον τομέα της οικονομίας στη ΔΕΘ», σημείωσε ότι «έχει πιάσει ένας πανικός την κυβέρνηση (...) Και βλέπετε ότι όλες αυτές οι διαρροές που ακούγονται, παρακολουθούν ουσιαστικά τις ενότητες των μέτρων που εξήγγειλε ως δεσμεύσεις ο Αλ. Τσίπρας».

Ξεκαθαρίζοντας «βέβαια» ότι οι μόνες πραγματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές απέναντι στην απαίτηση μεγάλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για ένα πιο επεκτατικό μείγμα εξίσου αντιλαϊκής διαχείρισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραπέρα στήριξη της «ρευστότητάς» του, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «το βασικό στρατηγικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας (...) Η Ελλάδα που θα έπρεπε λοιπόν να θέσει το βασικό στρατηγικό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, που είναι η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, υπεραμύνεται του μερκελισμού».

Με σκοπό τον αποπροσανατολισμό, ωστόσο, του λαού από αυτόν τον εξ ορισμού αντιλαϊκό στρατηγικό στόχο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε κατάθεση νομοσχεδίων στη βάση των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ξεκινώντας για προπαγανδιστικούς λόγους από το θέμα του κατώτατου μισθού, (λένε για επαναφορά του στα 751 ευρώ), και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που ρίχνει τους μισθούς στα τάρταρα (με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, επιδόματα που καταργήθηκαν κ.τ.λ.), αλλά παραδέχονται ότι θα κινηθούν στο πλαίσιό του (π.χ. με την παραδοχή ότι οι «νέες θέσεις εργασίας» που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα αφορούν στα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, μερικής και προσωρινής απασχόλησης, κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή συνεταιρισμών ανέργων για παροχή επί πληρωμή διαφόρων υπηρεσιών κ.τ.λ.).

Λύση βιώσιμη για το εγχώριο κεφάλαιο και συμφέρουσα για τους δανειστές...

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι διαρροές περί «διαφωνιών» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις που διατυπώνονται δημόσια για τις τεχνικές «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε στην ΠΓ τη δυσαρέσκειά του για τη δημόσια τοποθέτηση Δραγασάκη υπέρ του ενδεχομένου ενός «παγώματος» και όχι «κουρέματος» του χρέους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως επιβεβαιώνει και η πικρή πείρα του λαού, κάθε μορφή «ελάφρυνσης» του χρέους θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακριβώς γιατί αυτά αποτελούν αναπόφευκτη προϋπόθεση για την όποια ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ακρως χαρακτηριστική, μάλιστα, για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα κάθε διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»: «Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, και πρόσθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο με άλλους όρους. Η δανειακή σύμβαση θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς η παρούσα είναι μη βιώσιμη και μη εφαρμόσιμη. Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές».Σελίδα 11 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για λαϊκή ανακούφιση

Στις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων», το οποίο από χτες βρίσκεται στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και η δεύτερη την άμεση ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γι' αυτό εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις, με ατομικές ειδοποιήσεις που στέλνονται κατά χιλιάδες μέσω ΚΕΑΟ, επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, μένουν ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, στερούμενοι ακόμη και αυτές τις ελάχιστες παροχές που έχουν απομείνει.ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO - ΟΛΘ

Κομμάτι από τη λεία συνεχίζουν να διεκδικούν και οι Ρώσοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων με επίκεντρο τις προς ιδιωτικοποίηση κρατικές υποδομές, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), Βλαντιμίρ Γιακούνιν, στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ο Βλ. Γιακούνιν επισήμανε ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού) και, βέβαια, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, ωστόσο διαβλέπει εμπόδια από την πλευρά των ΗΠΑ.

«Προς το παρόν εργαζόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά οι τελικοί όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ανακοινωθεί», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει επίδραση από τις κυρώσεις της ΕΕ, στην πρόθεση του ρωσικού μονοπωλίου να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη, δεν αποκλείω ότι οι εταίροι μας (η ελληνική κυβέρνηση) μπορεί και να το ξανασκεφτούν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, αναφερόμενος και πάλι στις κυρώσεις της ΕΕ, εκτίμησε ότι «η έξοδος από το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν θα είναι σύντομη και θα απαιτηθεί ένας χρόνος για τη σταθεροποίηση των χρηματιστικών αγορών».ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Μέτρα τόνωσης των επιχειρηματικών κερδών

Μέτρα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε κλάδους της μεταποίησης που σχετίζονται με την οικοδομή αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το 100% της δαπάνης που αφορά σε έργα «ενεργειακής αναβάθμισης» ύψους μέχρι 15.000 ευρώ. Οπως δήλωσε, «το 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες - βιομηχανίες». Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ για τις αγορές των υλικών αλλά και οι φόροι εισοδήματος που θα προκύψουν από τις νέες θέσεις εργασίας θα αναπληρώσουν την «απώλεια» από την «ελάφρυνση». Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παρέμβαση αφορά στο απόθεμα των παλαιών κτιρίων, μέσω των οποίων επιχειρείται η όποια ανάκαμψη.Συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Στον όμιλο της Alpha Bank πέρασε και τυπικά το δίκτυο λιανικής τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς. Η συναλλαγή αφορά το δίκτυο των 20 υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ (καταθέσεις, υπόλοιπα από πιστωτικές κάρτες κ.ά.) ενώ το αντίτιμο της εξαγοράς διαμορφώθηκε σε 2 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Citibank είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την επιχειρηματική παρουσία της στην Ελλάδα με την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε μεγάλες επιχειρήσεις, στον τομέα της ναυτιλίας κ.ά.Στα σκαριά ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος

Την κατάθεση και ψήφιση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου μέσα στο 2014 προανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης. Παράλληλα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται παράταση έξι μηνών για την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον ισχύοντα νόμο αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τραπεζική χρηματοδότηση.ΕΝΦΙΑ

Μόνιμο μέτρο στις πλάτες του λαού

Αντιμέτωπα με τα βαριά χαράτσια του «ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας, καθώς η διορία για την πρώτη από τις 6 προβλεπόμενες δόσεις έληξε χτες, ενώ ήδη αρχίζουν να τρέχουν και οι προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις καθυστερημένης εξόφλησης των φορολογικών «υποχρεώσεων». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, θα συνεχίσουν στους επόμενους μήνες σε ρότα ακόμη μεγαλύτερης διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, τη ραγδαία υποχώρηση των εισοδημάτων και τη μαζική ανεργία.

Το νέο χαράτσι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, προβλέπεται για ολόκληρη την περίοδο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, ενώ σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε «ελάφρυνση» συνεπάγεται την εφαρμογή άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Για πρώτη φορά από το 2014, το χαράτσι, πέρα από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.

Προκλητικές οι μειώσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στον αντίποδα, προβλέπονται προκλητικές μειώσεις φόρου για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ελαφρύνσεις για μεγάλες και συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, καθώς και απαλλαγές για «εξωχώριες» («οφσόρ») εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που μέσω «ενσωμάτωσης» φόρου κάνει, είναι να καταργεί ουσιαστικά το φόρο πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.ΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρέμβαση στην Εφορία ενάντια στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ

Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποίησε, χτες, Τρίτη 30/9, στη Β' ΔΟΥ Ηρακλείου, μαζική παρέμβαση ενάντια στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ με στόχο να ενημερώσει τους ανθρώπους του μόχθου με τη θέση του ΚΚΕ γι' αυτό το ληστρικό φόρο, μοιράζοντας σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ απαιτεί:

Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους!

Ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποτελεί τη μονιμοποίηση των χαρατσιών, που δήθεν επέβαλαν προσωρινά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τη νέα φοροεπιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Το μέγεθος της φοροεπιδρομής αποκαλύπτεται και από το γεγονός του επιπλέον καταλογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, από όσα αρχικά είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση για επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Προσπαθεί να παγιδεύσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση.

Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις εντός και εκτός της Βουλής απαιτεί:

Αρκετά μάτωσαν το λαό για τα κέρδη των μονοπωλίων! Λαϊκή συμμαχία - συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής που τα υπηρετεί!».Σελίδα 12 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Παράταση έξι μηνών για τους Τσιγγάνους

Παράταση έξι μηνών πήρε τελικά χτες η λεγόμενη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τοπική και περιφερειακή διοίκηση μεταχειρίζονται τους κατοίκους του σαν... οικοσκευή που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε, παραγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους. Χτες επρόκειτο να κατεδαφιστούν τα σπίτια τους ώστε να αναγκαστούν να μετακομίσουν στο όρος Πατέρα! Οι Τσιγγάνοι αντιστάθηκαν και μετά την ένταση, που έγινε αιτία να κλείσει για αρκετή ώρα η κάθοδος της λεωφόρου Μεσογείων, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, ανέστειλε για διάστημα έξι μηνών τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του καταυλισμού. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να μη μεταφερθούν, προς το παρόν, στο όρος Πατέρα, στην περιοχή Κανδήλι στα Μέγαρα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να γίνουν προσπάθειες να βρεθεί ένας νέος χώρος για να φιλοξενηθεί ο καταυλισμός των Ρομά. Το τελευταίο, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.Πέθανε στην ουρά για το «χαράτσι»

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο χτεσινός αιφνίδιος θάνατος ηλικιωμένου, την ώρα που περίμενε σε ουρά τράπεζας για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια έρευνας, την οποία ανέθεσε στο Α.Τ. Τούμπας, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του 70χρονου και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τυχόν παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατό του.

Οπως επιβεβαιώθηκε από την Εισαγγελία, ο ηλικιωμένος άντρας είχε προσέλθει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα, με σκοπό να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Γύρω στις 11 το πρωί κι ενώ ανέμενε ήδη περίπου μιάμιση ώρα στην ουρά για να εξυπηρετηθεί, αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο και το πλήρωμά του, κατά τη μεταφορά του 70χρονου στο νοσοκομείο Παπανικολάου, κατέβαλε προσπάθειες να τον επαναφέρει. Το ίδιο έκαναν και οι γιατροί του νοσοκομείου, χωρίς όμως επιτυχία, αφού λίγο μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο ηλικιωμένος κατέληξε.Εκδήλωση αντιστασιακών

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, την Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014 ώρα 10.30 π.μ., στο χώρο που έγινε το Μπλόκο (Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (6 Ιούλη 1944) στο Λόφο Αξιωματικών από τους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.Κλήση στην Ασφάλεια χωρίς αιτιολογία

Μια περίεργη κλήση, όπως την χαρακτηρίζει, έλαβε πρόσφατα ο 27χρονος φοιτητής, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ Στ. Μολόχας από την Ασφάλεια Βόλου. Καλείται για ένορκη κατάθεση στην Ασφάλεια, για αόριστη υπόθεση που αφορά «Παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, έκρηξη και εμπρησμό κατά συναυτουργία» και, μάλιστα, ειδοποιείται προσωπικά από αστυνομικό πριν λάβει την κλήση ότι «έχει αρθεί το τηλεφωνικό του απόρρητο»! Οπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο εργαζόμενος φοιτητής, «ο αρμόδιος υπαστυνόμος μου ζήτησε να καταθέσω στην Ασφάλεια αναφέροντάς μου ότι έχει γίνει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου... Μου ζήτησε "να πάω φιλικά" χωρίς να ανοίξει το θέμα, κατά κάποιο τρόπο εκβιάζοντάς με...». Η Αστυνομία αρνείται να κοινοποιήσει αν υπάρχει εισαγγελική εντολή για διενέργεια προανάκρισης. Με εξώδικη δήλωση μέσω δικηγόρων ο Στ. Μολόχας αρνείται να καταθέσει, με το σκεπτικό ότι έχουν παραβιαστεί στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις. Το ΝΑΡ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός ως «τρομοκρατική στοχοποίηση αγωνιστή γνωστού για τη δράση του με στόχο τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση του κινήματος».Σε φθίνουσα πορεία ο πληθυσμός

Σε φθίνουσα πορεία είναι ο πληθυσμός της χώρας, καθώς πέρσι μειώθηκε κατά 17.660 άτομα, το 2012 κατά 16.297 και το 2011 κατά 4.671. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού το 2013, δηλαδή από τη διαφορά γεννήσεων και θανάτων, χωρίς να συνυπολογίζεται η μετανάστευση.

Σύμφωνα,λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2013, οι γεννήσεις στη χώρα έπεσαν στις 94.134, μειωμένες κατά 6,21% σε σχέση με το 2012. Πρόκειται για το πιο χαμηλό επίπεδο από το 1931, οπότε και καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 11.794, μειωμένοι κατά 4,15% σε σχέση με το 2012. Η μέση ηλικία θανάτου ανήλθε στα 75,25 έτη για τους άνδρες και 80,85 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 (για τους άντρες το 2012 ήταν 74,79 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,64 έτη).

Οι γάμοι ανήλθαν σε 51.256, έναντι 49.710 το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 3,11%. Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περίπου ίσοι με τους θρησκευτικούς. Τέλος, τα Σύμφωνα Συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 85,03% σε σχέση με το 2012. Συνολικά, από το 2009, οπότε και πρωτοεφαρμόστηκαν ανέρχονται σε 1.421.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συμφωνεί με την κυβέρνηση, ζητά άλλη διαδικασία «αξιολόγησης»

ΚΚΕ: Η «αξιολόγηση» οδηγεί σε απολύσεις

Με τη γνωστή τακτική τού «ναι μεν αλλά» κινήθηκε και χτες η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε ό,τι αφορά το θέμα του «επανελέγχου» των συμβάσεων, όσων εργαζομένων δηλαδή μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, αναφέρεται πως δέχεται τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, αλλά με τα κριτήρια του 2004, που ίσχυαν δηλαδή όταν έγινε η μετατροπή των συμβάσεων. Η θέση αυτή καταψηφίστηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την εκπρόσωπό της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, που υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνει κανένας επανέλεγχος αυτών των συμβάσεων. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απέλυσε η κυβέρνηση και να τερματιστούν οι προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.τ.λ.

Επίσης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας» και άμεση συνάντηση «με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα». Οσο για την «αξιολόγηση», τονίστηκε πως «επανέρχεται στην πρότασή της και ζητά την ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου - ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος "αξιολόγησης", που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της ΕΕ».

Παίρνοντας το λόγο, η Ελ. Παντελάκη τόνισε πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιστρατεύει ακόμα και τους εισαγγελείς, προκειμένου να περάσει το νέο κύμα απολύσεων, είναι πρωτοφανές ότι όχι μόνο με την προηγούμενη τακτική η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ άνοιξε το δρόμο στους εισαγγελείς, τώρα το δικαιώνει αυτό το βήμα που έκανε η κυβέρνηση. Το πώς άνοιξε την πόρτα, το αποδείξατε με την τοποθέτησή σας. Στο περασμένο ΔΣ εκεί συμφωνήσατε όλοι εκτός από τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Λέγατε: "Παρά το γεγονός ότι ο επανέλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων στους δήμους επιβαρύνει δραματικά το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτουν με την πρόσθετη γραφειοκρατεία, δε θα συμφωνήσουμε σε ενέργειες παρεμπόδισης του επανελέγχου γιατί αφενός μεν και οι πιο αστήρικτες υπόνοιες πρέπει να ξεκαθαρίζουν και αφετέρου κάθε πιθανή έκνομη διαδικασία πρέπει να πατάσσεται". Ο ίδιος κορμός είναι και σήμερα. Λέτε: "Οταν δεν επιτρέπεις τον έλεγχο επιτρέπεις την καχυποψία". Σε ποιους το λέει αυτό η εισήγηση του προέδρου; Σε αυτούς που προσπάθησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους στα αυτονόητα. Εχετε ευθύνη. Και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων σχετικά με την ομηρία των εργαζομένων. Και παρά την ομηρία τους, αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ήταν ανασφάλιστοι, απλήρωτοι και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας».

Στάθηκε παράλληλα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει το λαό καθώς «ακολουθεί μια συνειδητή πολιτική παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού, με υποκρισία, για να ωθήσει στη συκοφάντηση των εργαζομένων, στον κοινωνικό αυτοματισμό, να τους διαλύσει και να υπάρξει ένας κανιβαλισμός. Μιλάμε για "αξιολόγηση" που έγινε στις χώρες της ΕΕ; Η "αξιολόγηση" παντού, είχε χιλιάδες κόσμο σε απόλυση. Κριτήριο της "αξιολόγησης" είναι να έχει λιγότερο προσωπικό το αστικό κράτος, ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες και έργα, ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η Ελ. Παντελάκη ξεκαθάρισε πως η κουβέντα δε γίνεται για όσους έχουν πλαστά δικαιολογητικά, που πρέπει να απολυθούν, αλλά για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. «Ο "επανέλεγχος" των συμβάσεων σημαίνει ότι ο κόσμος που μετατράπηκε η σύμβασή του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα απολυθούν γιατί ένα κομμάτι από αυτούς, μέσω του αριθμού μητρώου τους, θα δείξει ότι ήταν ανασφάλιστοι κατά διαστήματα. Τι λέει το ΔΣ της ΚΕΔΕ γι' αυτούς; Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί μετά από δύο τρία χρόνια να έρθει ένας άλλος νόμος να κάνει τρίτο "επανέλεγχο"; Αυτές οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο εξυπηρετούν το αστικό κράτος που θέλει να τσακίσει το λαό και να δίνει προνόμια στο κεφάλαιο».

Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους είπε πως «κανονικά πρέπει να ξεσηκωθούν με ένα κίνημα, να οργανώσουν την πάλη τους και να ξεπεράσουν όλους αυτούς τους αιρετούς. Αλλά έχεις ένα συνδικαλιστικό κίνημα που λέει μαζί με τους δημάρχους να παλέψουμε για να φύγουμε από τις δουλειές μας στο τέλος. Και έχει δοκιμαστεί αυτό το κίνημα τα τελευταία χρόνια που θυσίαζε και κατηγοριοποιούσε τους εργαζόμενους στους στόχους κάθε φορά των κυβερνήσεων».Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κινητοποίηση για τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ

Με σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ», διαδήλωσαν χτες, έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Αττικής, εργαζόμενοι μηχανικοί για να εμποδίσουν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, η Πανεπιστημονική Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ, το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΕΝ και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Βασικά αιτήματα ήταν η άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ απ' το χρηματιστηριακό τζόγο, με πλήρη κάλυψη των απωλειών του PSI από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών. Η συνέλευση της Τράπεζας Αττικής αναβλήθηκε τελικά για τις 13 Οκτώβρη, οπότε προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση.

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και έχει ήδη «τοποθετήσει» σχεδόν 400 εκ. ευρώ σε διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Οπως αναφέρει το κάλεσμα της κινητοποίησης «Η ίδια η ιστορία απέδειξε ότι οι μηχανικοί όχι απλά δεν κέρδισαν, αλλά μάτωσαν και ματώνουν από το χρηματιστηριακό τζόγο».Ενισχύεται η αντιδραστική νομοθεσία για το Δημόσιο

Ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα και δεδομένα

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε χτες επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις δημόσιίων υπαλλήλων, ενώ στο όνομα της διαφάνειας και της «εξυπηρέτησης του πολίτη», έγγραφα, πληροφορίες και δεδομένα του Δημοσίου τα θέτει στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο υποδηλώνονται ακόμα και από τον τίτλο του: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, στα άρθρα 28 και 29 προβλέπεται ο επανέλεγχος «της γνησιότητας» των πιστοποιητικών τους σε βάθος 20ετίας, χαρακτηρίζοντας «πλαστές» τις βεβαιώσεις υπηρεσιών που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους που μέχρι τη μονιμοποίησή τους δούλευαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Προβλέπεται ακόμα στο άρθρο 22 ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός διαθεσιμοτήτων καθώς ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλος επανέρχεται στην υπηρεσία του λόγω εξαίρεσης από το καθεστώς διαθεσιμότητας (...) ή λύεται η υπαλληλική του σχέση λόγω παραίτησης ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, τη θέση του στο καθεστώς διαθεσιμότητας καταλαμβάνει ο επόμενος υπάλληλος στους βαθμολογικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανά κατηγορία και κλάδο».

Οσον αφορά τα δεδομένα του Δημοσίου, προβλέπεται η καθιέρωση της αρχής της ελεύθερης διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, σε ηλεκτρονική μορφή και μορφή πλήρως προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη και από τους επιχειρηματίες.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, από τις «πολιτικές ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου θα υπάρξουν για την ΕΕ οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε εφτά διαφορετικούς τομείς (εκπαίδευση, μεταφορές για τα αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη)».

Η θέση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, όσον αφορά το θέμα της διάθεσης των δεδομένων του Δημοσίου σημείωσε: «Οι πληροφορίες στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί παρά να λειτουργούν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ακόμα και οι λεγόμενες "απόρρητες" είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ιατρικά απόρρητα που έρχονται στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, σημείωσε για το άρθρο 22 ότι θα υπάρχει «μια μόνιμη λίστα πλεονάζοντος προσωπικού. Δηλαδή, δεν αρκείστε στη μέχρι τώρα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που έχετε συμφωνήσει, των 25.000, αλλά αυτό θα είναι συνεχώς 25.000, έτσι όπως φαίνεται και από τη ρύθμιση αυτή. Αυτό καταρρίπτει τη μέχρι τώρα επιχειρηματολογία για "πλεονάζον προσωπικό" που έχει κριθεί και βάζει τη λογική της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού του κράτους με όσο γίνεται μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις κάθε φορά στοχεύσεις».

Για τα άρθρα 28 και 29 τόνισε: «Ηδη εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο ο έλεγχος για πλαστά δικαιολογητικά γίνεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», όμως τώρα «επανακαθορίζονται τα κριτήρια για τη διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων που έγιναν αορίστου χρόνου. Θεωρεί πλαστές τις βεβαιώσεις των υπηρεσιών που χορηγήθηκαν στους συμβασιούχους όταν αυτές δεν συνοδεύονταν από ασφαλιστική κάλυψη. Θεωρεί παράνομη τη διαδικασία που βασίστηκε σε τέτοιες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

Συγκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δούλευαν για κάποια χρονικά διαστήματα ανασφάλιστοι, όχι γιατί το ήθελαν ή το επέλεξαν, αλλά με την προτροπή και ανοχή της κυβέρνησης, των δημάρχων και των περιφερειαρχών, για να καλύψουν υπαρκτά κενά στις υπηρεσίες και να μην κλείσουν οι υπηρεσίες. Πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, τσαλαπατάει εργατικά δικαιώματα και δίνει συγχωροχάρτι σε όλους τους αξιωματούχους που εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια βάναυσα τους συμβασιούχους, τους οποίους χρησιμοποίησαν σαν ομήρους, σαν ρουσφετολογικό μηχανισμό με τον οποίο έφτιαχναν την εκλογική της πελατεία».ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ

Αντιδρούν σε «αξιολόγηση» και «επανέλεγχο» συμβάσεων

Γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις έγιναν χτες σε δήμους όλης της χώρας, ενάντια στις διαδικασίες της «αξιολόγησης» και του «επανελέγχου» των συμβάσεων των ΙΔΑΧ, τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει για νέες απολύσεις.

Μεταξύ άλλων, κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες στο Δήμο Ασπροπύργου, ενώ σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας οργανώνει γενική συνέλευση στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρου του Ασπρόπυργου. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο δήμο έφθασαν οι πρώτες κλήσεις στους εργαζόμενους, για να καταθέσουν δικαιολογητικά για τον επανέλεγχο των συμβάσεών τους.

Χτες, τους εργαζόμενους του Ασπρόπυργου επισκέφθηκαν οι Επιτροπές ΙΔΑΧ (εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου) από τους δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού της δράσης. Επιτροπές ΙΔΑΧ συγκροτήθηκαν επίσης στον Ασπρόπυργο και στη Μάνδρα. Αύριο, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στο Δημόσιο, τέσσερα σωματεία ΟΤΑ της Αττικής (Πετρούπολης, Ηλιούπολης, Αγ. Αναργύρων και Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας) και πέντε επιτροπές ΙΔΑΧ καλούν σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ασπρόπυργου, στη 1 μ.μ.

Στο Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, η γενική συνέλευση πήρε απόφαση συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 4 Οκτώβρη και στη 1 Νοέμβρη. Παρόμοια απόφαση πήρε και η γενική συνέλευση στο Σωματείο Εργαζομένων στο Πέραμα. Διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων έγιναν σε Ηλιούπολη, Αγίους Αναργύρους, Κηφισιά και αλλού.

Στη Λάρισα, έγινε κατάληψη του δημαρχείου από το Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στα Τρίκαλα. Στο Σωματείο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η συνέλευση ασχολήθηκε με τη θέση της δημοτικής αρχής, που στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι ο νόμος για την «αξιολόγηση», ανεξάρτητα αν είναι σε βάρος ή όχι των εργαζομένων, πρέπει να εφαρμοστεί γιατί είναι νόμος!

Στην Πάτρα, έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων όπου παραβρέθηκε και η δημοτική αρχή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους κάτι που έχει δείξει και έμπρακτα με τη στάση της όλο αυτό το διάστημα.Μετατίθεται η απόφαση για τη «Hellenic Steel»

Στις 24 ή 27 Οκτώβρη θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της «Hellenic Steel», καθώς οι Ιταλοί μέτοχοι δέχθηκαν να δοθεί παράταση, προκειμένου να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών που εικάζεται ότι θέλουν να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς και λειτουργίας του χαλυβουργείου της Θεσσαλονίκης. Στη χτεσινή ΓΣ των μετόχων ήταν προγραμματισμένο να αποφασίσει το κλείσιμο και την εκκαθάριση της επιχείρησης.

Το επιχειρησιακό σωματείο, προχτές αργά το βράδυ, αποφάσισε 24ωρη απεργία για χτες, προκειμένου να εμποδίσει τη Γενική Συνέλευση. Χτες, από το πρωί, οι εργαζόμενοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου. Τελικά μετά από ένα παρασκήνιο επαφών με παράγοντες της κυβέρνησης και τον Ιταλό επίτροπο που είναι υπεύθυνος για τις περιφερειακές μονάδες της μητρικής εταιρείας, συμφωνήθηκε η αναβολή της ΓΣ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών στην πύλη του εργοστασίου, κάλεσαν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν αυτή την «παράταση» για να οργανώσουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, αλλά και συνολικά την εργατική τάξη.

Επίσης, ξεμπρόστιασαν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου, που αρνήθηκαν την πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ για σύγκληση κοινής σύσκεψης όλων των επιχειρησιακών σωματείων με στόχο την προκήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας σε τοπικό επίπεδο και κλιμάκωση με πανελλαδική απεργία με τη στήριξη της Ομοσπονδίας.Σελίδα 14 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για 57 εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ06 - Αγγλικής Γλώσσας, 131 του κλάδου ΠΕ08 - Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και 50 εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 - Πληροφορικής.

Οι προσλαμβανόμενοι καλούνται να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή 3 Οκτώβρη για να τοποθετηθούν με απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης.Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας της ΚΝΕ

Καταληκτική ημερομηνία ήταν η χτεσινή για το διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας που είχε προκηρύξει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή», με αφορμή τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.

Πάνω από 30 δημιουργοί συμμετείχαν στο διαγωνισμό με έργα τους, κάποια από τα οποία (που είχαν αποσταλεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη) προβλήθηκαν στο τριήμερο του Φεστιβάλ σε υπολογιστή που βρισκόταν στο περίπτερο του «Οδηγητή». Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από σκηνές του ίδιου του Φεστιβάλ, από τη μεγάλη του συγκέντρωση το Σάββατο, από αγαπημένους τους καλλιτέχνες, από ιδιαίτερες γωνιές του, από τον όμορφο χώρο του πάρκου «Τρίτση», αλλά και από παλιότερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Αλλοι πάλι εμπνεύστηκαν από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη) Συνεχίζουμε!» και συμμετέχουν στο διαγωνισμό με εικόνες πιο αφαιρετικές και ποιητικές, με πρόσωπα και φιγούρες μικρών παιδιών κ.ά.

Με τη λήξη, χτες, της προθεσμίας για την αποστολή των έργων, το λόγο έχει τώρα η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Θυμίζουμε ότι η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Μπάμπη Δαραδήμο, γλύπτη - εκπαιδευτικό, Αντρέα Ζαχαράτο, διευθυντή φωτογραφίας κινηματογράφου και τηλεόρασης, Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια, Στράτο Σαραντίδη, διακοσμητή - μακετίστα.

Οι κριτές θα συγκεντρώσουν όλα τα έργα και θα ανακοινώσουν αυτούς που θα βραβευθούν. Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες δημιουργοί θα λάβουν σχετικό αναμνηστικό συμμετοχής. Κάποιες από τις φωτογραφίες που θα επιλεγούν θα δημοσιευτούν στον «Οδηγητή» στο φύλλο του Οκτώβρη, ενώ από τις αφίσες θα επιλεγούν οι τρεις καλύτερες και οι δημιουργοί τους θα πάρουν ως έπαθλο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον μεγάλο Λατινοαμερικάνο ζωγράφο Σικέιρος.Από 9 μέχρι 17 Οκτώβρη οι αιτήσεις για μετεγγραφές

Τροπολογία στη Βουλή και Υπουργικές Αποφάσεις προς έκδοση

Από την Πέμπτη 9 μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτώβρη καθορίζεται η προθεσμία μέσα στην οποία καλούνται οι φοιτητές και σπουδαστές να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση μετεγγραφής. Το παραπάνω προβλέπεται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις το περιεχόμενο των οποίων δόθηκε στη δημοσιότητα. Με τις Υπουργικές Αποφάσεις εξειδικεύονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετεγγραφών, ενώ ταυτόχρονα έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας ανάλογη τροπολογία.

Στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, πολύδυμα τέκνα, νεοεισαχθέντες με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών, ορφανοί, όσοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία που αφορά βαριές ασθένειες και αναπηρίες. Οι παραπάνω δικαιούνται μετεγγραφή σε σχολή ή τμήμα που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονιών τους ή αν δεν υπάρχει μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη σχολή ή τμήμα της μόνιμης κατοικίας τους, ή στην πόλη που φοιτά ο αδελφός ή η αδελφή τους.

Στις Υπουργικές Αποφάσεις μεταξύ άλλων ορίζεται ότι δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιούνη και εξαιρούνται όσοι εισήχθησαν με τη ρύθμιση του 10% (που εισάγονται φέτος με την περσινή τους βαθμολογία).

Δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Επίσης, ο αριθμός των θέσεων που μεταφέρονται δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Η επιλογή όσων θα πάρουν μετεγγραφή θα γίνει με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες σχολές ή τμήματα είναι περισσότερα από ένα ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι πρέπει να δηλώσουν σειρά προτίμησης. Η επιλογή θα γίνει με βάση τη σειρά προτίμησης και τα μόρια εισαγωγής που συγκέντρωσαν οι φοιτητές στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με τις Υπουργικές Αποφάσεις ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία των μετεγγραφών με τις αιτήσεις να γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας η οποία θα ανοίξει στις 9 Οκτώβρη. Προκειμένου να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ταυτοποιηθούν με την αστυνομική τους ταυτότητα σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Διαμαρτυρίες για τα κενά εκπαιδευτικών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15 - 17 Αθήνα) καλεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, εκπαιδευτικούς και γονείς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής «Σωκράτης».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που δουλεύουν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην εκπαίδευση. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, στην περιοχή υπάρχουν ακόμα κενά σε δασκάλους, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ειδικό βοηθητικό προσωπικό στο ειδικό σχολείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Σύλλογο επισημαίνουν τη στάση της Διοίκησης της εκπαίδευσης που δε δίνει τα πραγματικά κενά στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι ρομά, λείπουν 2 δάσκαλοι, αλλά η Διοίκηση δεν δίνει κανένα. Στο 28ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών που λειτουργεί σε καταυλισμό σεισμοπαθών με συντριπτική πλειοψηφία μαθητών αλλοδαπούς και ρομά, ενώ υπάρχει 1 κενό εκπαιδευτικού, η διοίκηση της εκπαίδευσης δεν δίνει κανένα.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και η Ενωση Γονέων Δήμου Διονύσου, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Σε άλλες περιοχές

Αντίστοιχα, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λήμνου, διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού «Αργύριος Μοσχίδης». Πέρα από τις ανάγκες για παραπάνω δασκάλους σε συγκεκριμένα σχολεία του νησιού και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα δημοτικά σχολεία, ο Σύλλογος αναφέρει και ότι «το Τμήμα Ενταξης του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου δεν έχει στελεχωθεί με δάσκαλο Ειδικής Αγωγής. Επίσης, δεν προβλέπεται δάσκαλος Ειδικής Αγωγής για τα Δημοτικά Σχολεία της Ατσικής και του Θάνους που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά με διαγνωσμένες από το ΚΕΔΔΥ μαθησιακές δυσκολίες. Οι δάσκαλοι Παράλληλης Στήριξης και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας και το ΚΕΔΔΥ Λήμνου ακόμη δεν έχουν διοριστεί».

Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου «Αργύριος Μοσχίδης» την κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης.

Με αίτημα αιχμής την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της εκπαίδευσης, κινητοποιούνται σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η Ενωση Γονέων, που δίνουν ραντεβού στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.Σελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Μαζική συγκέντρωση για μεταφορά μαθητών και σχολικά κτίρια

Τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων και των μαθητών, οι πραγματικές ανάγκες που περιμένουν να καλυφθούν, αναδείχτηκαν μέσα από μία μαζική κινητοποίηση στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν χτες μαζικά στο κάλεσμα της Ενωσης Γονέων, έκλεισαν τα σχολεία για δύο ώρες και διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους σε δωρεάν ασφαλείς μεταφορές και για σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια.

Για την περιοχή, ο Σεπτέμβρης έφυγε χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα σχολικό λεωφορείο δρομολόγια προκειμένου να μεταφέρει μαθητές και με την υπομονή και τις τσέπες των γονιών να εξαντλούνται. Παράλληλα, σοβαρά είναι τα προβλήματα στέγασης των σχολείων του Δήμου, όπου γίνεται μάθημα σε κοντέινερ και στις ελλείψεις - ακόμα - εκπαιδευτικών. «Ολα αυτά τα χρόνια αναστενάζουμε από την ανεργία, τη σκληρή φορολογία και τις περικοπές των εισοδημάτων μας. Αν μη τι άλλο, τα παιδιά μας δικαιούνται να κάνουν μάθημα σε ανθρώπινα σχολεία και να πηγαινοέρχονται με ασφάλεια στο σχολείο τους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κοροϊδία», σημειώνει η Ενωση Γονέων, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, όπου μαζικό «παρών» έδωσαν οι μαθητές, οι οποίοι με πανό και πλακάτ πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σπάτων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδος για τις μεταφορές. Μετά την κινητοποίηση, αντιπροσωπεία της Ενωσης και των Συλλόγων συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου.

Οπως λέει στο «Ριζοσπάστη» ο Π. Παλαβός, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, «αν και έχουν ανοίξει εδώ και τρεις εβδομάδες τα σχολεία, δεν έχει μπει ούτε ένα λεωφορείο και στη δική μας και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για πρόβλημα σημαντικό, γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών. Το καλοκαίρι, η Ομοσπονδία Γονέων, η ΑΣΓΜΕ, το γονεϊκό κίνημα κατάφερε να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη ΚΥΑ, ωστόσο αυτό όπως φαίνεται δεν σήμαινε ότι θα έχουμε και δρομολόγια, αφού το καθεστώς μεταφοράς των μαθητών προϋποθέτει την κερδοφορία των τουριστικών γραφείων. Με την κινητοποίησή μας δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε άλλο υπομονή και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Αφού, μάλιστα, από τη συνάντησή μας με τον αντιπεριφερειάρχη δεν πήραμε ούτε ...μισή δέσμευση για το πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Το επόμενο ραντεβού μας είναι για την Πέμπτη στις 3.30 το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κινητοποιούνται μαθητές και γονείς

Στο πλευρό των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλλιθέας Ελασσόνας, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, για ειδικά προβλήματα των σχολείων τους και, γενικότερα, για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης, τάχτηκε η Γενική Συνέλευση του τοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ειδικότερα, για τα σχολεία της Καλλιθέας διεκδικούν: Αμεση επισκευή της στέγης του γυμναστηρίου, βελτίωση των θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων για αυτονομία θέρμανσης όλων των αιθουσών και επανασχεδιασμό των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών για ασφαλή και έγκαιρη άφιξη και αποχώρηση των παιδιών από τα σχολεία, με παράλληλη δημιουργία χώρου αναμονής στο προαύλιο.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων που καθόρισε το ΔΣ του Συλλόγου, το οποίο θα αποτελέσει τον άξονα των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, περιλαμβάνει:

-- Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς καθηγητές και βιβλία - διορισμοί μόνιμων καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών.

-- Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις - να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων».

-- Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης - έκτακτο κονδύλι για τους δήμους, ώστε να εξασφαλιστεί ένα γεύμα για όλα τα παιδιά, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος.

-- Κανένα παιδί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - να συνδεθεί η λειτουργία του ιατρείου Καλλιθέας με την παρακολούθηση της καθημερινής υγείας των παιδιών.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Διεκδικούν δωρεάν ασφαλή μεταφορά

Κινητοποίηση αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το δικαίωμα στη δωρεάν, ασφαλή μεταφορά από και προς το σχολείο διεκδικούν γονείς και μαθητές που για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζουν κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και Σύλλογοι Γονέων Μουσικών Σχολείων και Καλλιτεχνικού Σχολείου δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και στις 3.30 μ.μ. θα βρεθούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί το θέμα.

Στο κάλεσμά τους οι γονείς αναφέρονται στις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών, στην κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος, αφού ακόμα δεν γίνονται δρομολόγια, στις ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας. Και προβάλλουν επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, με εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας επαρκή κρατική χρηματοδότηση για μόνιμη λύση του ζητήματος.

Φέτος, υπάρχει μείωση των δρομολογίων καθώς αυτό υπαγόρευε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001 του 2013, η οποία αυξάνει το χιλιομετρικό όριο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ σχολείου και κατοικίας του μαθητή προκειμένου να δικαιούται δωρεάν μεταφορά με μισθωμένα μέσα. Παράλληλα, μειώθηκαν και τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών. Μετά από πιέσεις των γονιών που κινητοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ουσιαστικά αναστέλλεται για φέτος, ωστόσο ακόμα δρομολόγια δεν γίνονται είτε γιατί κρίθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί είτε γιατί καθυστερεί ο έλεγχος των συμβάσεων. «Ετσι, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζεται στο ζήτημα της μεταφοράς αλλά και στην Εκπαίδευση γενικότερα (π.χ. κλείσιμο σχολείων). Η ταλαιπωρία μας δεν θα τελειώσει με την άρση κάποιων αστοχιών ή γραφειοκρατικών κωλυμάτων (...) Αφού με το πέρας αυτού του σχολικού έτους, 2014 -2015, θα εφαρμοστεί η γνωστή ΚΥΑ 24001 και η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταργεί τη μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γονείς και οι μαθητές του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να δοθεί λύση για την έγκαιρη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Χτες, η Ενωση Γονέων Θέρμης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο με αίτημα την άμεση σύγκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με συμμετοχή γονέων και μαθητών. Καλεί τους δήμους τη μέρα της κινητοποίησης να κλείσουν τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ καλεί και τους εκπαιδευτικούς, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, να συμπαρασταθούν και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Εξάλλου, με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι μαθητές του Λαγκαδά.

«Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς των μαθητών γίνεται δυσβάσταχτο και σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις των γονιών γίνεται αδύνατη πλέον η μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο», σημειώνει στην απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης. Οι γονείς επισημαίνουν ιδιαίτερα το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σημειώνοντας ότι κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών δεκάδες αυτοκίνητα κινούνται σε έναν πολύ στενό δρόμο, όπου συνωστίζονται μαθητές που περιμένουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, πολλά παιδιά 13 χρόνων είναι αναγκασμένα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να πάρουν αστική συγκοινωνία.

Την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης κατέθεσαν ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ

Πενθήμερη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να τον υποδέχεται χτες στο «οβάλ γραφείο» του Λευκού Οίκου ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ.

Σε χτεσινό κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Μια ανανεωμένη αμερικανο-ινδική εταιρική σχέση για τον 21ο αιώνα» στην «Ουάσιγκτον Ποστ», Ομπάμα και Μόντι σημειώνουν ότι ΗΠΑ και Ινδία «μέσα από τις κοινές μας προσπάθειες, τη φυσική και μοναδική συνεργασία μας μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης για πολλά χρόνια», ενώ επισημαίνεται ακόμα ότι οι δυο χώρες συνδέονται «με κοινές αξίες».

Ορισμένα ΜΜΕ σχολίαζαν ως ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Μόντι έγινε δεκτός για δύο μέρες στο Λευκό Οίκο (αντί για μία που συνηθίζεται για τους ηγέτες ξένων χωρών).

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των δύο ηγετών αναμενόταν να βρεθεί (σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου) η συνεργασία στους τομείς της «καθαρής Ενέργειας», της «ασφάλειας», της «κλιματικής αλλαγής» αλλά και θέματα «περιφερειακού ενδιαφέροντος», όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν.ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Απαγορεύει το δημοψήφισμα στην Καταλονία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παράνομο κρίθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στην καταλανική Βουλή και η τοπική κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξή του για τις 9 Νοέμβρη. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, στις 18 Σεπτέμβρη, και εκφράζει τη διάθεση συγκεκριμένου τμήματος του κεφαλαίου, που βλέπει στην απόσχιση από την Ισπανία δυνατότητες μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Το δικαστήριο ανταποκρίθηκε στην προσφυγή που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συνταγματική πρόβλεψη να μην μπορεί να γίνει σε μεμονωμένες επαρχίες δημοψήφισμα παρά μόνο στο σύνολο του κράτους. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε αναστολή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και επιφυλάχθηκε να αποφανθεί με λεπτομερή τρόπο σε διάστημα έως και 5 μηνών.

Πάντως, και στην περίπτωση της Καταλονίας, η αστική τάξη που κινεί το θέμα «πατάει» στα διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις και στη διαφορετική γλώσσα, που υπάρχουν στο πολυεθνοτικό ισπανικό κράτος που συγκροτήθηκε από τα πρώην φέουδα (σήμερα λέγονται «αυτόνομες κοινότητες») και όπου διατηρείται ο αναχρονιστικός θεσμός της βασιλείας, με τον βασιλιά να είναι ο αρχηγός του κράτους. Οι «αυτόνομες κοινότητες» (στην ουσία έχουν χαρακτήρα συνομόσπονδων κρατιδίων) με τοπικά κοινοβούλια και διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας και δικαιοδοσίες σε διάφορους τομείς, με τους νόμους της κεντρικής διοίκησης να υπερισχύουν. Η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία έχουν αναγνωριστεί ως εθνότητες, ενώ οι αστικές τάξεις προβάλλουν ότι είναι έθνη. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών δυνάμεων, αξιοποιείται από τις αστικές τάξεις για να «πλασάρεται» ως υπαίτιος για τα προβλήματα των εργαζομένων η «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη» και βέβαια να κρύβεται η γενεσιουργός αιτία που είναι η ίδια η καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, την οποία όλοι οι αστοί ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής υπηρετούν.

Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Και, βέβαια, οι αποσχιστικές τάσεις αναπτύσσονται και σε άλλα κρατίδια όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Γαλικία.ΙΤΑΛΙΑ

Νέο ρεκόρ της ανεργίας στους νέους

ΡΩΜΗ.--

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία των νέων στην Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής Ista, τον Αύγουστο έφτασε το 44,2%. Παρουσίασε 1% αύξηση σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 3,6% αύξηση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ενώ η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (με τον κωδικό «Jobs Act») οι οποίες ισχυρίζεται ότι θα ενισχύσουν την απασχόληση. Στην πραγματικότητα, θα ενισχύσουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η ρύθμιση που διευκολύνει περαιτέρω τις απολύσεις, η οποία μάλιστα συνδέεται με μια ενδοαστική αντιπαράθεση που εκτείνεται και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) του Ρέντσι. Πάντως, προχτές, σε συνάντηση στελεχών του ΔΚ η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε με 130 ψήφους έναντι 20 κατά και 11 αποχών. Τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση Ρέντσι ύψωσε (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝSA) ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αλλά και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Αρκετοί διαφωνούντες δήλωσαν μάλιστα ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τροποποιήσεων και στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Από τη μεριά του ο Ρέντσι είπε ότι «η περίοδος των συμβιβασμών έχει παρέλθει οριστικά», όπως και ότι «αν δεν προχωρήσουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις θα τις κάνουν οι Βρυξέλλες, οι σχολιαστές, οι τεχνοκράτες». Πάντως, ενδεικτικές του πώς εννοούν τη μείωση της ανεργίας είναι οι επισημάνσεις εργοδοτικών οργανώσεων ότι στη φετινή αύξηση της ανεργίας των νέων επέδρασε ο άσχημος καιρός που έπληξε τον τουρισμό και «έκοψε δουλειές» από προσωρινά απασχολούμενους ναυαγοσώστες, μάγειρες, σερβιτόρους, αλλά και επηρέασε τη συγκομιδή μιας σειράς αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, αν δεν συνέβαιναν αυτά οι εποχικές δουλειές και η μερική απασχόληση θα θεωρούνταν μείωση της ανεργίας.ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ

Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το μείγμα πολιτικής που θα ωφελήσει καλύτερα το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα 2.023,7 δισεκ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee) για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η είδηση προκάλεσε νέες συζητήσεις στα αστικά επιτελεία καθώς είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το «όριο» των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι το χρέος διπλασιάστηκε από το 2003. Σήμερα, αντιστοιχεί στο 95,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» επικαλούνταν «πληροφορίες» ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2015 το χρέος θα φτάσει το 98% του ΑΕΠ.

Πριν από λίγο καιρό, η γαλλική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δε θα «καταφέρει» να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό στόχο «προσαρμογής» του χρέους στο 3%, διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστεί ακόμα τρία χρόνια. Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί κράτος - μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μην πληροί το καθήκον του απέναντι στα άλλα κράτη - μέλη» και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λάβει την απαραίτητη "αποτελεσματική δράση" να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ...η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόσει τους κανόνες».

Η διαδικασία «συμμόρφωσης» των κρατών - μελών στις δημοσιονομικές «οδηγίες» των Βρυξελλών αποτελεί σημείο «τριβής» στο εσωτερικό της ΕΕ στο πλαίσιο της διαπάλης για το ποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα εγγυηθεί έξοδο από αυτή και φυσικά ποιες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου θα βρεθούν ενισχυμένες έναντι άλλων την επόμενη μέρα. Σ' αυτήν τη βάση, η Γερμανία εμφανίζεται πιο «αυστηρή» με την τήρηση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας (καθώς σ' αυτήν φαίνεται να υπερισχύουν οι φωνές στήριξης της «περιοριστικής» πολιτικής), ενώ άλλες χώρες (ανάμεσά τους και οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) εμφανίζονται να υποστηρίζουν μια «χαλαρότερη» εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών, προσδοκώντας ότι έτσι θα ωφεληθούν τα ίδια. Φυσικά, αυτή η «κόντρα» δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, που συμπιέζονται σε κάθε περίπτωση και στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Χτες, η γαλλική κυβέρνηση «υπενθύμισε» ότι το 2015 θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τα 53,17 δισ. ευρώ από 56,84 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Πρόκειται για μία μόνο από τις αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί από την άνοιξη ακόμα, στο πλαίσιο απαραίτητων «οικονομιών» που, όπως επανέλαβε και προχτές ο Φρανσουά Ολάντ, «δε μπορεί να μην είναι επίπονες».

Κινητοποιήσεις ενάντια στο «άνοιγμα» επαγγελμάτων

Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στη Γαλλία μεγάλες κινητοποιήσεις από μια σειρά (κύρια) ελευθεροεπαγγελματίες σε ειδικότητες όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι που αντιδρούν στο λεγόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους. Οπως έχει ήδη προχωρήσει και στην Ελλάδα, η αστική εξουσία και στη Γαλλία επιταχύνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε μονοπώλια να κυριαρχήσουν σε μια σειρά κλάδους, όπου μέχρι σήμερα η κατάσταση δυσκόλευε τη συγκέντρωση κεφαλαίου.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ

Ιμπεριαλιστικές επιδρομές και «τζιχαντιστές» «ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο»

Ολο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι επιδρομές των Αμερικανών και των Αράβων συμμάχων τους στη Συρία, αξιοποιώντας την εγκληματική δράση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που οι ίδιοι δημιούργησαν και εξόπλισαν κατά της συριακής κυβέρνησης, και η επέλαση των τελευταίων που συνεχίζεται προς την πόλη Κομπανί της συρο-τουρκικής μεθορίου, ενισχύουν τα σενάρια για επικείμενες επιχειρήσεις και με χερσαίες δυνάμεις. Το ενδεχόμενο αυτό θα κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που με το μανδύα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» αποσκοπεί στο ξαναμοίρασμα της περιοχής της ευρείας Μέσης Ανατολής, με τεράστια γεωστρατηγική σημασία και σημαντικά ενεργειακά αποθέματα που γίνεται πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που περιλαμβάνει και αλλαγές συνόρων. Οι εξελίξεις αυτές μόνα νέα δεινά μπορούν να φέρουν στους λαούς της περιοχής που δεκαετίες τώρα βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, σύμφωνα με την ιρακινή κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Rudaw.net», οι «τζιχαντιστές» επιχείρησαν χτες να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την κατάληψη της συριακής κουρδικής μεθοριακής πόλης Κομπανί και να ανακτήσουν τον έλεγχο παρακείμενου μεθοριακού περάσματος που οδηγεί στην Τουρκία, μεταφέροντας πολλές δεκάδες μισθοφόρους, που επέβαιναν σε πάνω από 30 στρατιωτικά φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα, από το βόρειο Ιράκ. Είναι φανερό ότι αν πέσει το Κομπανί, οι «τζιχαντιστές» θα ελέγχουν μια μεγάλη και συνεχή λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, η οποία τους στήριξε πολυποίκιλα έως σήμερα, και τώρα εμφανίζεται να αλλάζει τακτική, με τον ίδιο πάντα στόχο την ενίσχυση του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Παράλληλα, σφοδρές παρέμεναν οι συγκρούσεις «τζιχαντιστών», Ιρακινών Κούρδων μαχητών και δυνάμεων του ιρακινού στρατού μερικά χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη, καθώς το από αέρος υποτιθέμενο σφυροκόπημα θέσεων του «ΙΚ» από τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ούτε εκεί, φάνηκε να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα προς όφελος των ιρακινών αρχών.

Αντίθετα, στο βόρειο Ιράκ τα πράγματα φάνηκαν λίγο καλύτερα, καθώς διοικητές των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» ανακατέλαβαν χτες τη βόρεια μεθοριακή στρατηγική πόλη Ράμπια, υποστηρίζοντας ότι πιέζουν τους «τζιχαντιστές» έξω από την πόλη Ζούμαρ και βορείως της Μοσούλης και ότι ελέγχουν ορισμένα από τα περίχωρα του Κιρκούκ.

Εκκληση στελέχους των Κούρδων στην Αγκυρα

Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση ηγετικού στελέχους του «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος» (HDP) των Κούρδων της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμίρτας, που συναντώντας χτες στελέχη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) (των Κούρδων της Συρίας) στην πόλη Κομπανί, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας κατά των «τζιχαντιστών». Συγκεκριμένα, πρότεινε να ληφθεί από την Αγκυρα «σθεναρή δράση κατά του ΙΚ», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην «ενίσχυση της ειρήνης στο εσωτερικό της Τουρκίας» με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. «Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στο λαό της, επεμβαίνοντας...», είπε ο Ντεμίρτας, που σήμερα θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αυτά, ενώ χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο, τα τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού ξεπερνούσαν τα 50, ενώ αύριο συνεδριάζει η τουρκική Βουλή, για να ψηφίσει επί του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης Νταβούτογλου κατά του «ΙΚ», ώστε να συμμετάσχει και η Τουρκία στον συνασπισμό των ΗΠΑ...

Επιπλέον ανησυχία, ανάμεσα στα άλλα, προκαλεί η χτεσινοβραδινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, πως «τζιχαντιστές» «προελαύνουν προς το μαυσωλείο Σουλεϊμάν Σαχ», (παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) στη βόρεια Συρία, που θεωρείται από την Τουρκία κυρίαρχο έδαφός της και φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι στην αποκάλυψη τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον τότε υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), τον περασμένο Μάρτη, είχε αναφερθεί προβοκάτσια, με στόχο το συγκεκριμένο μαυσωλείο, ώστε να χρησιμοποιηθεί προσχηματικά για την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Αιχμές Ιρανού στρατηγού κατά ΗΠΑ

Οι επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έκαναν χτες τον Ιρανό στρατηγό και υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και στέλεχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» Μασούντ Τζαζαγέρι να εκτιμήσει πως «συνεχίζεται η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΙΚ». Ο στρατηγός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον «πόλεμο» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ «προσπάθεια για εξαπάτηση της κοινής γνώμης».

Επιπλέον, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολάχιαν διερωτήθηκε για την «αυθεντικότητα» του πολέμου των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τις επιδρομές των ΗΠΑ «θεατρινίστικες», σημειώνοντας ότι «ο παράνομος συνασπισμός και οι σπασμωδικές επιδρομές των ΗΠΑ θα ενισχύσουν την τρομοκρατία στην περιοχή».

Ιρανικό δάνειο στο λιβανέζικο στρατό

Το ίδιο 24ωρο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χορηγήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο στρατό του Λιβάνου, προκειμένου να τον ενισχύσει απέναντι στους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ», που, από το περασμένο καλοκαίρι εξαπολύουν, κατά διαστήματα, επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου, κρατώντας, εδώ και βδομάδες, ομήρους σημαντικό αριθμό Λιβανέζων στρατιωτικών.

Το είδος του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα δώσει το Ιράν στο Λίβανο παρέμενε άγνωστο έως χτες, οπότε ανακοινώθηκε στη Βηρυτό, από τον γενικό γραμματέα του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Σαμχανί μετά τις συναντήσεις του με Λιβανέζους αξιωματούχους.

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο

Χτες, δημοσιοποιήθηκε διαδικτυακά, το τρίτο κατά σειρά βίντεο με προπαγανδιστικό περιεχόμενο υπέρ των «τζιχαντιστών» του «ΙΚ» και πρωταγωνιστή τον Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Κάντλι.

Ο Κάντλι, που περιέργως απήχθη αμέσως μετά την άφιξή του στη Συρία το 2012 και κρατείται έκτοτε όμηρος, υποστηρίζει ότι δε θα νικήσουν τους «τζιχαντιστές» οι αεροπορικές επιδρομές κατά του «ΙΚ». Ειρωνεύεται το σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τη δημιουργία μιας στρατιάς 5.000 μαχητών της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», λέγοντας ότι οι «τζιχαντιστές» «καλωσορίζουν τον υπό κατασκευή στρατό του Ομπάμα».

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε χτες πως απέστειλε στο Ιράκ περίπου 1.800 πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, προκειμένου να ενισχύσει τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Αυστραλία ανακοίνωσε τη σύλληψη του 23χρονου Χασάν ελ Σαμπχάμπι στη Μελβούρνη ως υπόπτου για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τρομοκράτη του «ΙΚ» στη Συρία. Τέλος, στη Βρετανία, επιχειρείται, για μία ακόμη φορά, η θέσπιση νέων μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών», καθώς χτες, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρότεινε να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να απαγορεύουν την προβολή εξτρεμιστικών απόψεων «δηλητηριώδους μίσους» από την τηλεόραση ή τη δημοσιοποίησή τους από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αν αυτές οι απόψεις δεν συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε νόμου.ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Αντιδράσεις από την προκλητική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Tις εύλογες αντιδράσεις των Παλαιστινίων, αλλά και των ΗΠΑ προκάλεσε η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκε χτες, καθώς ο Ισραηλινός ηγέτης επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιούλη έως τις 26 Αυγούστου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εξισώνοντας την παλαιστινιακή «Χαμάς», το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» με τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Ιράκ και Συρία, με τη «Σαμπάμπ» στη Σομαλία και την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία.

«Χαμάς και Ισλαμικό Κράτος είναι κλαδιά του ίδιου δηλητηριώδους δέντρου». Το Ιράν είναι «η μεγαλύτερη διεθνής απειλή», γιατί προσπαθεί να αποκτήσει «πυρηνικά όπλα». Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (σ.σ. που πρόσφατα ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ) είναι Τρομοκρατικό Συμβούλιο Δικαιωμάτων. Αυτές ήταν μόνον μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Νετανιάχου που προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τζεν Ψάκη, η οποία σχολιάζοντας την ομιλία του είπε ότι αν και η «Χαμάς» «είναι για τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση», εντούτοις «η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πως το ΙΚ θέτει μία διαφορετική απειλή για τις ΗΠΑ».

Η Χάνα Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε την ομιλία Νετανιάχου «κατάφωρη διαστρέβλωση των γεγονότων» που αποσκοπεί στην παραπλάνηση ηγετών της υφηλίου «με έναν συνδυασμό γλώσσας μίσους και συσκότισης».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε ότι η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού «έθαψε την πιθανότητα για μία λύση δύο κρατών στην αραβο-ισραηλινή διαμάχη, στα σύνορα του 1967», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τακτική του να κατηγορεί για «αντισημιτισμό» όσους εναντιώνονται στην πολιτική του.

Τέλος, ο Ιτζάτ αλ Ρίσικ μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ως στέλεχος της «Χαμάς» τόνισε: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά θύματα της ισραηλινής κατοχής που έκλεψε τη γη μας και έδιωξε το λαό μας. Πολεμάμε για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το Ισραήλ είναι αυτό που στοχοποιεί αμάχους».Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξουσιοδότησε χτες την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να στηρίξει και να συμμετάσχει σε διώξεις ανώτατων Κοσσοβάρων αξιωματούχων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, καθώς η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη. Οι δικαστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με βάση τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), που συγκροτήθηκε για να εξακριβώσει τις αναφορές του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από τον ΟΥΤΣΕΚΑ το 1999 σε Κόσσοβο και Αλβανία.

ΤΟΚΙΟ.-- Ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις σημειώθηκαν χτες γύρω από το ηφαίστειο Οντάκε, που εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων, μετά από την έκρηξη που έγινε το πρωί του Σαββάτου. Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να σημειωθεί νέα έκρηξη, γι' αυτό και οι εργασίες για την ανάσυρση 24 ακόμα πτωμάτων ανεστάλησαν πάλι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ενας 33χρονος επιβάτης σε συρμό του μετρό της Κωνσταντινούπολης τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια μεταλλική βέργα που... είχε ξεχαστεί στις γραμμές τρύπησε το πάτωμα του βαγονιού στο οποίο επέβαινε και διαπέρασε το ισχίο του, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το 52% των άγριων ζώων στον πλανήτη αποδεκατίστηκε μέσα στην τελευταία 40ετία εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης που συρρικνώνει το φυσικό περιβάλλον, αναφέρει έκθεση της Ζωολογικής Λέσχης Λονδίνου (ZSL). Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους θαλάσσιους οργανισμούς, η βιοποικιλότητα των οποίων σε θηλαστικά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά μειώθηκε κατά 76%.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εως το χώρο δεξιώσεων του Λευκού Οίκου κατάφερε τελικά να φθάσει ο 42χρονος Τεξανός Ομάρ Γκονζάλες, βετεράνος στρατιωτικός που εισέβαλε στην προεδρική κατοικία πριν δύο βδομάδες, κρατώντας μαχαίρι και πηδώντας φράχτη του κτιριακού συγκροτήματος, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζούλια Πίρσον, χαρακτήρισε αργότερα χτες βράδυ την παραβίαση του Λευκού Οίκου από τον 42χρονο «απαράδεκτο γεγονός που δεν θα ξανασυμβεί».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Στη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Νότιο Σουδάν συμφώνησαν χτες στην Αιθιοπία οι διαπραγματευτές νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και στασιαστών ενόπλων με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μάτσαρ, ανακοίνωσαν μεσολαβητές της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής (IGAD).

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δάνειο ύψους 150.000.000 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού στην Αλβανία ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα. Σε ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πληρωμών από νοικοκυριά και εταιρικούς καταναλωτές, εκ των οποίων 400.000 έχουν μείνει από πέρσι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Τον περασμένο Μάη, η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στην Αλβανία δάνειο ύψους 220.000.000 δολαρίων για «μεταρρυθμίσεις» του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και από Ουάσιγκτον

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, προχτές ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν ότι παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις τελευταίες μέρες οι τοπικές αρχές βρίσκονται «αντιμέτωπες» με μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αίτημα «περισσότερη δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το καθολικό δικαίωμα ψήφου στο Χονγκ Κονγκ» και «καλούν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε «ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου, δηλώνοντας ότι οι ηπειρωτικές κινεζικές αρχές χρειάζεται «να αφουγκραστούν προσεκτικά τα αιτήματα του λαού του Χονγκ Κονγκ» και ότι η Ταϊβάν «δεν θέλει» να «ξεσπάσουν συγκρούσεις».

Από τη μεριά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ τόνισε ότι «στηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της Ειδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» των «παράνομων δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. Η ίδια επανέλαβε πως «καλούμε μετ' επιτάσεως τα εξωτερικά μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Εκπρόσωποι του λεγόμενου «κινήματος» «Καταλάβετε το Σέντραλ» (σ.σ. Πρόκειται για το κέντρο της πόλης του Χονγκ - Κονγκ) ζητούν την παραίτηση του Γινγκ (δίνοντας τελεσίγραφο έως σήμερα), «την απόσυρση» της απόφασης της Κίνας (σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για την τοπική κυβέρνηση θα είναι 2-3 και θα πρέπει να εγκρίνονται από την κεντρική κυβέρνηση). Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνεται «μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων (...) η οποία αντανακλά τις προσδοκίες» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Πρακτορεία χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις και τις παρεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής ως τις «σοβαρότερες πολιτικές προκλήσεις για το Πεκίνο μετά από εκείνες στην πλατεία «Τιενανμέν» πριν από 25 χρόνια». Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ήδη επισημαίνουν με έμφαση τον αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα στο «επενδυτικό περιβάλλον που μπορεί να πληγεί» και το «χρηματιστήριο που μπορεί να υποχωρήσει». Χτες, έγινε γνωστό ότι το γαλλικό μονοπώλιο από το χώρο των καλλυντικών «Λ' Ορεάλ» απαγόρευσε στο προσωπικό του να ταξιδεύει στο Χονγκ-Κονγκ μέχρι τις 6 Οκτώβρη.

Οι εξελίξεις και οι «πιέσεις» που ασκούνται από κάθε πλευρά είναι σίγουρο ότι αλληλεπιδρούν με τα σχέδια μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει το Χονγκ Κονγκ ως διεθνές επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο.ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Υπογράφτηκε η νέα «συμφωνία ασφαλείας»

Ο νέος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει «ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις τελικές υπογραφές στη «διμερή συμφωνία για την Ασφάλεια» («Bilateral Security Agreement», BSA) έβαλαν χτες Ουάσιγκτον και Καμπούλ, μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του Ασράφ Γάνι ως νέου Προέδρου του Αφγανιστάν.

Η συμφωνία (για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για «ιστορική μέρα») προβλέπει ότι 9.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το τέλος του 2014 (όταν θα αποχωρήσει η ΝΑΤΟική δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001), για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού, αλλά και να συνδράμουν στην «ασφάλεια» της χώρας σε «ειδικές περιπτώσεις». Τη συμφωνία υπέγραψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν Χάνιφ Ατμαρ και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Κάνιγχαμ.

Η αμερικανική δύναμη θα μειωθεί στο μισό στα τέλη του 2015, ενώ το 2016 θα αποχωρήσει εντελώς, αν και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει και στη συνέχεια να διατηρήσει στη χώρα 1.000 άνδρες ως «γραφείο ασφαλείας».

Επιπλέον, η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία και για την παραμονή μιας ΝΑΤΟικής δύναμης περίπου 3.000 ανδρών, που θα συναποτελούν Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία, την ώρα που και η Βρετανία θα «συμβάλλει» στο κομμάτι της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η «ασφάλεια» της χώρας αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα και για το νέο πρόεδρο, που προσδιορίζοντας τους βασικούς τους στόχους έχει δηλώσει ότι θέλει το Αφγανιστάν «κέντρο εθνικών και διεθνών επενδύσεων», επιδιώκει «ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές» κ.τ.λ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια για την ανάπτυξη λιμανιών, οδικών και σιδηροδρομικών έργων όπως και μιας σειράς υποδομών απαραίτητων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Ενδιαφέρον έχουν και οι συμμαχίες που θα ιεραρχήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Γάνι έχει αναφερθεί στην επιτάχυνση έργων που θα «αναζωογονήσουν το "Δρόμο του Μεταξιού"» (επενδυτικά σχέδια στα οποία πρωτοστατούν κινεζικά κεφάλαια), αλλά και στη σημασία ανάπτυξης μιας «πολυδιάστατης σχέσης με τον αραβικό κόσμο».

Πάντως, ενδεικτικές του πόσο «εύθραυστη» είναι η νέα κυβερνητική συμμαχία του Γανι με τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά είναι οι χτεσινές δηλώσεις του προσκείμενου στον Αμπντουλά κυβερνήτη της επαρχίας Παντσίρ, Αμπντούλ Ραχμάν Καμπίρι. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι οι κάτοικοί της θα εξεγερθούν εάν ο Γάνι δεν τηρήσει τη συμφωνία με τον Αμπντουλά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο Αμπντουλά θα «παρακαμφθεί».Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εύθραυστη εκεχειρία και προετοιμασία νέας αντιπαράθεσης

ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Για παραβίαση της εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί από τις 5 του Σεπτέμβρη κατηγόρησαν οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία την κυβέρνηση του Κιέβου. Οπως είπε ο λεγόμενος πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο «η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την απομάκρυνση των δυνάμεών της από τις κατοικημένες περιοχές και τη γραμμή του μετώπου, όπως προβλέπει η συμφωνία στο Μινσκ». Οι δηλώσεις αυτές χτες έγιναν μια μέρα μετά τις συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που είχαν ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να σκοτωθούν (Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι).

Την ίδια ώρα, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δεν είναι διατεθειμένη να επιλύσει τη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο συνιδρυτής με τον Γιατσενιούκ του κόμματος «Λαϊκού Μετώπου» πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές που προετοιμάζονται στις 26 Οκτώβρη στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ θα πραγματοποιηθούν μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Θυμίζουμε ότι οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων έχουν προκηρύξει εκλογές για τις 2 του Νοέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης του Κιέβου για τοπικές και μόνο εκλογές στις 7 του Δεκέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε μέσω του γενικού εισαγγελέα ότι ξεκινάει δίωξη εναντίον του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για κατάχρηση εξουσίας και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία τελωνειακών σταθμών με την Κριμαία που ενσωματώθηκε στη Ρωσία.

Παραμένουν οι κυρώσεις - παζάρι για το αέριο

Με απόφασή τους χτες οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρούν σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς εκτίμησαν ότι η ειρηνευτική συμφωνία στην Ανατολική Ουκρανία δεν εφαρμόζεται ακόμη «σωστά», με ευθύνη της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς είπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει ή να αμβλύνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, «αν η κατάσταση στο πεδίο το δικαιολογεί».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χτες ότι ελπίζει η Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν αυτήν τη βδομάδα σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η Ουκρανία θα πληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Ρωσία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από το χρέος του, ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» προτού αυτή αρχίσει και πάλι να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το χρονοδιάγραμμα και η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Η Μόσχα επιθυμεί το Κίεβο να πληρώσει σε δύο δόσεις: 2 δισεκατομμύρια δολάρια προτού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου και 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το τέλος του έτους. Αντίθετα, το Κίεβο επιθυμεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις, τις οποίες θα καταβάλει, αφού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου.ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Καθώς μένουν μόνο 4 μέρες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται την Κυριακή στη Βραζιλία, η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, που στηρίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών και το ΚΚ Βραζιλίας, προηγείται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, με 9 μονάδες έναντι της Μαρίνα Σίλβα, υποψήφιας του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο πιο πιθανό ενδεχόμενο της διεξαγωγής δεύτερου γύρου που θα γίνει στις 26 Οκτώβρη.

Η συγκεκριμένη έρευνα της MDA, με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.002 ψηφοφόρων στις 27 και 28 Σεπτέμβρη και ποσοστό σφάλματος ±2,2%, δείχνει ότι η Ρουσέφ θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 47,7% των ψήφων έναντι ενός 38,7% της Σίλβα. Ωστόσο σε άλλες μετρήσεις από άλλες εταιρείες και μεγαλύτερο δείγμα η διαφορά είναι πολύ μικρότερη.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά για τον πρώτο γύρο η ίδια έρευνα δίνει: Ρουσέφ 40,4% των ψήφων, Σίλβα 25,5%, ενώ το ποσοστό του Αέσιο Νέβες, υποψηφίου του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι στο 19,8%.

Και σε αυτή την εκλογική μάχη αντιπαρατίθενται διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Με δεδομένη τη διοργάνωση το 2016 των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία (μετά τη διοργάνωση του Μουντιάλ), που θα σημάνει νέο πανηγύρι για τους μονοπωλιακούς ομίλους, η ενδοαστική διαπάλη για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα ωφεληθεί αποκτά νέο περιεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι ο βραζιλιάνικος λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είχαν την εμπειρία τα προηγούμενα 12 χρόνια των λεγόμενων «αριστερών» κυβερνήσεων, του Λούλα και της Ρουσέφ, που υπηρέτησαν επάξια το κεφάλαιο και τις ανάγκες του, ενώ η πλειοψηφία ζει στη φτώχεια και την ανέχεια σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο.ΚΥΠΡΟΣ

Επίσκεψη σήμερα του Ελληνα υπουργού Αμυνας

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, με τον οποίο θα υπογράψουν Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων Ελλάδος - Κύπρου.

Μήνυμα Ομπάμα στον Κύπριο Πρόεδρο

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε χτες μήνυμα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή τη σημερινή μέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό η Κύπρος χαρακτηρίζεται «πολύτιμος φίλος και εταίρος των ΗΠΑ», ενώ ο Ομπάμα αναφέρει ότι η συνεχής συνεργασία των δύο χωρών είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας. Ευχαριστεί για την πρόσφατη φιλοξενία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, σε μια «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη, η οποία - συνεχίζει το μήνυμα - «δεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενθάρρυνσης των ενισχυμένων οικονομικών δεσμών».

Τέλος, ο Ομπάμα επαναλαμβάνει την «ισχυρή» του στήριξη στις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «η λύση της μακρόχρονης διαίρεσης της νήσου θα είναι καταλύτης για μεγαλύτερη ευημερία και για ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους».ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

Στη Δυτική Αφρική 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Στη Λιβερία αναπτύσσονται τουλάχιστον οι μισοί από τους 3.000 στρατιώτες που στέλνει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Δυτική Αφρική με πρόσχημα την επικίνδυνη επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που έχει μέσα σε έξι μήνες προκαλέσει το θάνατο περίπου 3.100 ανθρώπων σε πάνω από 6.500 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συνταγματάρχη Ντάριλ Ουίλιαμς, οι στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν εντός Λιβερίας για να «βοηθήσουν, σε συνεργασία με το λιβεριανό στρατό, στο στήσιμο κινητών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, και οι άλλοι μισοί εκτός των συνόρων της χώρας με στόχο την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης». Φυσικά, είναι μια καλή ευκαιρία οι δυνάμεις των ΗΠΑ να πατήσουν πόδι στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.

Χτες, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων του ιού «Εμπολα» αφήνει ορφανά χιλιάδες παιδιά, καθώς πολλά είναι αυτά που έχουν χάσει εξαιτίας της επιδημίας τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς και έχουν απομείνει εντελώς μόνα τους, καθώς δεν τα δέχεται η ευρύτερη οικογένειά τους εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης.

Στοιχεία της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Παιδιά αναφέρουν ότι ορφανά έχουν μείνει εξαιτίας του «Εμπολα» «τουλάχιστον 3.700 παιδιά στη Γουινέα, στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε που έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους από τον ιό "Εμπολα" από την έναρξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική». Ο Μανουέλ Φοντέν, περιφερειακός διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, επιστρέφοντας από το Ντακάρ έπειτα από μια αποστολή δύο βδομάδων σε χώρες που πλήττονται από την επιδημία, υπογράμμισε ότι τα ορφανά του «Εμπολα» «έχουν άμεση ανάγκη από ιδιαίτερη προσοχή και υποστήριξη, πολύ περισσότερο καθώς πολλά από αυτά αισθάνονται ανεπιθύμητα, δηλαδή είναι εγκαταλειμμένα».

Τέλος, χτες, ο Βέλγος ιολόγος Πέτερ Πιοτ, που συμμετείχε το 1976 σε έρευνες για τον αιμορραγικό ιό που ονομάστηκε «Εμπολα» από ομώνυμο κογκολέζικο ποταμό, χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», την επιδημία «ανθρωπιστική καταστροφή που έχει εξελιχθεί σε ιατρική τέλεια καταιγίδα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εξάπλωσής της όχι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική αλλά σε χώρες όπως η Ινδία, όπου ο τεράστιος πληθυσμός της χώρας σε συνδυασμό με τις υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν μεγαλύτερο εφιάλτη.Σελίδα 20 - ΥΓΕΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το θέμα των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις εργολαβίες των Ορυχείων και των ΑΗΣ φέρνει στο προσκήνιο, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας, με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας δεν πρέπει να περιμένουν ούτε λεπτό την πληρωμή τους και καλεί τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σε 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο κέντρο αποκατάστασης «Διάπλαση ΑΕ» στην Καλαμάτα. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, των υπερωριών και υπερεργασιών που τους οφείλονται, το σταμάτημα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

ΙΣΑ: Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών καταγγέλλει την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), επειδή αποκλείει απ' τις επικείμενες εκλογές τους γιατρούς που αδυνατούν να καταβάλουν τις συνδρομές τους μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη. Οι εκλογές στον ΙΣΑ θα γίνουν στις 12-13 Οκτώβρη. Αφορούν στην ανάδειξη 17 μελών του ΔΣ, 30 αντιπροσώπων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την εκλογή Πειθαρχικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΛΑΡΙΣΑ: Το ΕΚ Λάρισας καταγγέλλει το πολυκατάστημα «Λερόυ Μερλίν», το οποίο έχει επιβάλει μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και παράλληλα προχωρά σε απολύσεις, με στόχο να απαλλαγεί από τους παλιούς και να προσλάβει νέους με τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά και να τους φοβίσει. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων και ενωμένοι να αντιπαλέψουν την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στο δρόμο βρέθηκαν 44 εργαζόμενοι με μπλοκάκι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετά την άρνηση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών τους για το μήνα Αύγουστο. Οι 44 εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δεκαετία στο Νοσοκομείο με τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας, για 300 ευρώ το μήνα. Με αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των ασθενών.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή απλήρωτων εφημεριών 7 και πλέον μηνών, αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό. Την Πέμπτη, μέρα της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας, θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου. Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο, καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας. Αλληλεγγύη εκφράζουν οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης.Οριακές καταστάσεις για τους χρονίως πάσχοντες

Οριακές καταστάσεις βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες, όπως αναφέρθηκε χτες από συλλόγους ασθενών και συνταξιούχων, σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η εκπρόσωπος του συλλόγου καρκινοπαθών (ΚΕΦΙ) ανέφερε ότι μια ακτινοθεραπεία (Syber knife) διενεργείται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 6.000 ευρώ. Ομως, υπάρχει διαγνωστικό κέντρο που χρεώνει και 2.000 ευρώ επιπλέον για τη διάγνωση απ' το γιατρό. «Μετά από έντονες διαμαρτυρίες ασθενών, καταφέραμε να μειωθεί το πρόσθετο χαράτσι», είπε και συνέχισε.

«Δεδομένου ότι στις δημόσιες δομές είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. στα ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει μαστογραφία) ή όπου υπάρχει (π.χ. δημόσια νοσοκομεία), ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θεωρείται βέβαιο ότι λίγοι είναι αυτοί που θα προστρέξουν στις δημόσιες δομές και η πλειοψηφία θα βρει "τρόπο" (χρήματα δηλαδή) για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις "επί πληρωμή" στον ιδιωτικό τομέα».

Ανέφερε, μάλιστα, την υψηλής καινοτομίας εξέταση ONCOTYPEDX, που στοιχίζει 3.600 ευρώ και ο άρρωστος πληρώνει όχι μόνο 15% συμμετοχή, όπως καθιερώθηκε απ' τις υπουργικές αποφάσεις, αλλά 20% μετά τις προσαυξήσεις που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες της Υγείας. Δηλαδή, πληρώνει 720 ευρώ. Υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, ασθενής -ο μοναδικός που έχει καταγραφεί με κάποια μορφή σαρκώματος- που παρότι έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ δεν εγκρίνεται φάρμακο που στοιχίζει 4.000 ευρώ, παρότι αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την απόγνωση των ηλικιωμένων μετέφερε εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Παρά τα στοιχεία που βοούν, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επέμενε στην επιβολή «κατευθυντήριων οδηγιών όπως γίνεται και στην Ευρώπη», όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ στηρίχτηκαν σε αυτές ακριβώς τις «κατευθυντήριες γραμμές» και τις ανάλογες των ΗΠΑ. Με το ίδιο σκεπτικό -δηλαδή της «ευρωπαϊκής εμπειρίας»- επέμενε και στην εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Επίσης, επανέφερε τη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΣΑ για κλιμακωτή - ανάλογα με το εισόδημα - συμμετοχή των αρρώστων στις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δηλαδή για χαράτσωμα των ασθενών.Εκοψαν το εξωιδρυματικό επίδομα

Στο κόψιμο του εξωιδρυματικού επιδόματος (ανέρχεται στο ποσό των 1.700 ευρώ, περίπου) από δύο άτομα με βαριά αναπηρία προχώρησε το ΙΚΑ στο Βόλο. Με αυτόν τον τρόπο, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σχετική υπουργική απόφαση του 2013 (Φ11/321/1119/79/27.3.2013) που προβλέπει αναστολή του εν λόγω επιδόματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας των ατόμων με αναπηρία σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Η πρώτη περίπτωση αφορά μια γυναίκα από την οποία διακόπηκε το επίδομα για έναν ολόκληρο μήνα, επειδή νοσηλεύτηκε μόλις 3 μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στη δεύτερη περίπτωση, η καταβολή του επιδόματος σταμάτησε για 3 ολόκληρους μήνες, επειδή το άτομο με αναπηρία νοσηλεύτηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα, για 2 μήνες και 5 μέρες.ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμεΑ

Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ

Νέα διαμαρτυρία χτες για τις περικοπές στα ποσοστά αναπηρίας, που αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες αναπήρους

Μια ακόμη παρέμβαση έκαναν χτες στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, άλλων κοινωνικών παροχών.

Με συνθήματα όπως «Οργάνωση, αγώνας, συμμαχία, ενάντια στων ΚΕΠΑ τα σφαγεία» και μοιράζοντας ανακοινώσεις στους παρευρισκόμενους αναπήρους, χρόνια πάσχοντες και τους συγγενείς τους, τους κάλεσαν να οργανωθούν στη ΣΕΑΑΝ και στον Ενιαίο Σύλλογο, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 4 Οκτώβρη στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της, καθώς και στις 14 Οκτώβρη στο υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή παρέμβαση παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λογιστών Αθήνας, Ταχυδρομικών - Ταχυμεταφορών Αττικής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ενδεικτικές περιπτώσεις αναπήρων και χρόνια πασχόντων με βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις ή αναπηρίες, που παίρνουν χαμηλά ποσοστά από τα ΚΕΠΑ, για να τους κοπούν επιδόματα, σύνταξη, δικαιώματα, Ασφάλιση. «Πρόκειται για έμμεσο και ύπουλο τρόπο περικοπών», κατήγγειλαν.

Ανέφεραν περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν το μαγαζί τους, πούλησαν ό,τι είχαν για να αντιμετωπίσουν σοβαρές παθήσεις και τώρα - στα 60 τους χρόνια - μένουν χωρίς σύνταξη αναπηρίας, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εγινε επίσης αναφορά σε περίπτωση οικοδόμου, που με κομμένο πνεύμονα του ζητάνε να ξαναγυρίσει στη δουλειά, πάνω στη σκαλωσιά. Σε σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και σε περιπτώσεις καρκινοπαθών που τους κόβουν τα ποσοστά επειδή δεν έχει γίνει μετάσταση! «Περνούν από Επιτροπή κάθε δυο χρόνια, ώστε σε περίπτωση που η πάθηση δεν έχει επιδεινωθεί, αλλά έχει μείνει στάσιμη, να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%!», τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου.

Σήμερα, αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ θα συμπαρασταθεί στη Γ. Ρ., μια 23χρονη κοπέλα που περνάει από Β/βάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ. Οπως καταγγέλθηκε χτες, «έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, με απανωτά χειρουργεία από όταν ήταν μικρό παιδί, πήρε ποσοστό αναπηρίας 30%, παρότι πριν λίγους μήνες αναγκάστηκε να νοσηλευτεί με σοβαρή επιπλοκή για ενάμιση μήνα στο Ωνάσειο. Στα ΚΕΠΑ, της είπαν: "Αφού μπορείς να κάνεις μια δουλειά, γιατί θέλεις παραπάνω ποσοστό αναπηρίας;".

Είναι δασκάλα, είναι άνεργη, είναι ανασφάλιστη. Εχει ανάγκη από ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% για να διεκδικήσει να διοριστεί κοντά στη μοναδική καρδιολογική μονάδα για ανεπάρκεια, άρα στην Αθήνα. Επιπλέον, χρειάζεται μια σειρά μέσα και μια υψηλή ποιότητα ζωής που κοστίζουν και ως άνεργη δεν μπορεί να τα καλύψει. Η αναπηρία, το χρόνιο πρόβλημα, επιβάλλει μια ποιότητα ζωής, προϋποθέσεις για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση. Ολα αυτά κοστίζουν».

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Να μη γίνει καμία περικοπή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Να μη σταματά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων για όσο περιμένουν να εξετασθούν στα ΚΕΠΑ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνολογικά μέσα και τεχνικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου

Μέχρι τις 17 Οκτώβρη θα διαρκέσει η εξαιρετική αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου, που φιλοξενεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Η έκθεση, με έργα, σχέδια και γλυπτά με έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη, αποτελεί μία σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου, καταδεικνύοντας την πορεία του εικαστικού, ο οποίος κλασικός αλλά ταυτόχρονα σύγχρονος, είναι ένας γνήσιος εργάτης της Τέχνης.

Εξέχουσα θέση στα έργα αυτά κατέχει η γυναικεία μορφή, με την πλαστική απόδοση του σώματος να εκφράζει την άποψη του δημιουργού περί όγκων και φωτός στη γλυπτική. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και χαλκό, αλλά και «ευτελή» υλικά όπως παλιά σίδερα, για να φιλοτεχνήσει τα έργα του και να συνθέσει «ήρωες», σύμβολα του παρελθόντος και πρωταγωνιστές της σύγχρονης πραγματικότητας. Αξιοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές και πλάθοντας μορφή από το τίποτα, ο γλύπτης καταφέρνει να δημιουργήσει έργα αντιπροσωπευτικά της δεξιοτεχνίας, της γνώσης, της ψυχής και της φιλοσοφίας του.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Μεταξουργείο, τηλ. 210.5202.420 -21. Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 - 19.00 και Κυριακή 10.00 - 15.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.Γυναικεία Εικαστική Εκθεση στη Νίκαια έως 5 Οκτώβρη

Αυτές τις μέρες στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245 Νίκαια, τηλ.: 210/4934390, είσοδος δωρεάν) του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη πραγματοποιείται η «8η Ομαδική Εκθεση Γυναικείας Εικαστικής Δημιουργίας» με έργα ζωγραφικής, μικρά γλυπτά, φωτογραφίες, χειροποίητο κόσμημα, διάφορες κατασκευές, και άλλες δημιουργίες, που καλούν τον επισκέπτη να ταξιδέψει στον κόσμο της δημιουργίας, της τέχνης, των χρωμάτων. Είναι σημαντικό ότι άχρηστα για πολλούς υλικά μετατρέπονται από τα γυναικεία χέρια, σε έργα τέχνης.

Η έκθεση αυτή ξεκίνησε το 2006 από πρόταση της κας Σκευούλας Τσελέκου - Μπαρούνη που την συνδιοργάνωσε με το ΠΚΔΝ επί δημαρχίας Στέλιου Μπενετάτου. Τα τελευταία 4 χρόνια οργανώνεται από τους Αθλητικούς - Φυσιολατρικούς - Μορφωτικούς Ομίλους Ανω Νεάπολης - Νίκαιας «ΑΦΟΑΝ» και «Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ». Η συμμετοχή 23 γυναικών στην 1η Εκθεση, έφτασε φέτος στις 70 που εκθέτουν έργα τους στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Οκτώβρη.

Ωρες λειτουργίας: 7 - 10 μ.μ. καθημερινά και το Σαββατοκύριακο επιπλέον 10 - 2 το πρωί.ΠΕΡΑΜΑ

«Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» από 10 - 19 Οκτώβρη

Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, από τις 10 έως και τις 19 Οκτώβρη, στο Πέραμα, μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Θεμελιώδης στόχος της έκθεσης να φέρει το έργο τέχνης μέσα στο χώρο εργασίας, ώστε και οι καλλιτέχνες να εμπνευσθούν από το χώρο της δουλειάς, αλλά και οι εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν με το καλλιτεχνικό έργο χωρίς διαμεσολαβητές. Στη φετινή διοργάνωση, στο Πέραμα που μαστίζεται κι ερημώνει από την ανεργία - συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο Πέραμα που βιώνει σκληρά την καπιταλιστική κρίση με περιθωριοποίηση των εργαζομένων και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στο Πέραμα των αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων, συμμετέχουν με έργα τους 210 εικαστικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι. Καλλιτέχνες που, μέσα στη δίνη των προβλημάτων και των περιορισμών που πηγάζουν από την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ απέναντι στην Τέχνη, προτάσσουν αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους το σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Την έκθεση - που πέρσι επισκέφθηκαν οργανωμένα πάνω από 2.500 μαθητές και χιλιάδες εργαζόμενοι από ολόκληρη την Αττική - διοργανώνει η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" μαζί με τα κάτωθι συνδικάτα: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας νομού Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν, επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η ΠΕΣ ΝΑΤ.

Την έκθεση - που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ με είσοδο πάντα ελεύθερη για το κοινό - πλαισιώνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Η 8η έκθεση «Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.

Να σημειώσουμε ότι η Εκθεση φέτος φορτίζεται με ιδιαίτερη σημασία, αφενός γιατί το Πέραμα βίωσε κατ' επανάληψη την παρουσία και τις επιθέσεις των φασιστοειδών σε συνδικαλιστές της Ζώνης και σε μετανάστες κι αφετέρου λόγω των μεθοδεύσεων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε Συρία, σε Ιράκ και όπου αλλού...Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες

Σε συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης, αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή Α' κλήρωση της 227ης έκδοσης, μέρα 2η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

ο αριθμός 98420 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 150384 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

98442 150406

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

98153 98407 150117 150371

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

98039 98381 98385 98505 150003 150345 150349 150469

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

98015 98176 98336 98357 98537 98542 98675 98684 98736 98824 98860 98941 150140 150300 150321 150501 150506 150639 150648 150700 150788 150824 150905 150979

Από 300 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

98008 98011 98020 98054 98062 98098 98113 98115 98166 98190 98199 98205 98207 98246 98254 98255 98287 98315 98319 98323 98331 98354 98382 98387 98412 98428 98448 98450 98460 98501 98545 98563 98564 98569 98573 98574 98581 98587 98591 98610 98623 98639 98640 98647 98670 98690 98694 98725 98739 98752 98772 98822 98851 98908 98911 98921 98959 98974 98981 98983 150018 150026 150062 150077 150079 150130 150154 150163 150169 150171 150210 150218 150219 150251 150279 150283 150287 150295 150318 150346 150351 150376 150392 150412 150414 150424 150465 150509 150527 150528 150533 150537 150538 150545 150551 150555 150574 150587 150603 150604 150611 150634 150654 150658 150689 150703 150716 150736 150786 150815 150872 150875 150885 150923 150938 150945 150947 150972 150975 150984

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 98 και 150. Τέλος, από 80 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 98000 έως 98999 και από 150000 έως 150999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στη χτεσινή 39η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, Τρίδυμος Λαχνός κληρώθηκε ο αριθμός 52688, που στη σειρά 9η, στοιχείο Α κερδίζει 1.100.000 ευρώ. Ο ίδιος αριθμός 52688, σειρά 9η, στοιχεία Β+Γ+Δ+Ε κερδίζει 420.000 ευρώ. Στη σειρά 10η, στοιχεία Α-Ε κερδίζει 300.000 ευρώ. Στη σειρά 8η, στοιχεία Α-Ε κερδίζει 300.000 ευρώ. Σε όλες τις άλλες σειρές, ο αριθμός 52688 κερδίζει 75.000 ευρώ.

Ο αριθμός 12585 κερδίζει 10.000 ευρώ

Ο αριθμός 28501 κερδίζει 5.000 ευρώ

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

2811 8118 15486 19732 24494 35246 40585 44628 47412 57283 61661 63380 68558 75445 79662

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

5074 10992 14044 18290 22606 27318 30735 32367 37359 38813 42518 42695 49145 50464 54940 58695 64652 66665 70721 72393 74322 77879

Από 350 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

583 1824 3582 4363 5735 6566 7367 8829 9580 10311 11043 12554 12732 13473 14655 16027 16758 17539 19041 20483 21364 21995 23683 25355 25686 26507 28069 28630 28882 29353 30074 31486 32914 34675 35827 36578 37880 37961 38242 39644 41036 41787 43456 44167 45349 45830 46501 48063 48534 49696 51327 52678 53438 54189 55691 56462 58074 59646 60367 61039 62083 62675 62699 64171 65263 65954 67346 67877 69329 70140 71612 73180 73611 74533 75204 76366 76917 77468 78370 79041

Επίσης κερδίζουν: α) Από 40 ευρώ όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 88, β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 8, γ) Από 10 ευρώ όλοι οι αριθμοί από 52000 έως 52999, από 12000 έως 12999 και από 28000 έως 28999.ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ωτό 1

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ, προσφέρω στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» 50 ευρώ.

Λάκης Ασκαρίδης

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΠΟΡΙΔΗ, που σήμερα, 1η Οκτώβρη, κλείνουν 7 χρόνια από το θάνατό του, η γυναίκα και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

***

φωτό 1(Γ. Ξυλά)

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΞΥΛΑ και της αδελφής του ΑΝΘΙΠΠΗΣ Ν. ΛΕΩΒΑΡΗ, το γένος Ξυλά, αντί στεφάνων, οι σύντροφοί μας προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, το ποσό των 360 ευρώ.

Σ' ευχαριστώ μπαμπά, που με έμαθες ποιος ήταν ο Αρης Βελουχιώτης, οι αντάρτες του ΔΣΕ, τα «παλικάρια», όπως μου έλεγες και μου έδειξες το δρόμο προς το ΚΚΕ, χωρίς να είσαι ποτέ μέλος του Κόμματος. Σ' ευχαριστώ νονά για τις διηγήσεις σου, όταν, σε δύσκολους καιρούς, κρατούσες κρυφά στα χέρια το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ για να φτάσεις ως την κάλπη.

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ.

Νέστορας Ξυλάς

***

.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΛΜΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Να... εξαργυρώσει την πρεμιέρα

Με στόχο το θετικό αποτέλεσμα μέσω του οποίου ουσιαστικά θα ...εξαργυρώσει τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στην πρεμιέρα, ο Ολυμπιακός αγωνίζεται σήμερα στη Σουηδία με αντίπαλο τη Μάλμε για τη 2η αγωνιστική του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ (21.45 ΝΕΡΙΤ). Σκοπός των «ερυθρολεύκων», να παραμείνουν αλώβητοι προκειμένου να ισχυροποιήσουν την υποψηφιότητά τους για τις θέσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Μάλιστα, με δεδομένο ότι στο άλλο παιχνίδι κοντράρονται τα δύο φαβορί του ομίλου, Ατλέτικο και Γιουβέντους (21.45 ΝS2), το σημερινό αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στη Σουηδία παίζει σημαντικό ρόλο στο σκηνικό για τη συνέχεια των αγώνων. Παράλληλα, με δεδομένο ότι βάσει προγράμματος ακολουθούν τα δυο απανωτά (εντός - εκτός) παιχνίδια με τη Γιουβέντους, στον Ολυμπιακό θέλουν να μπουν με τις καλύτερες των προϋποθέσεων στις μάχες με την ομάδα του Τορίνο. Παρά την ήττα από τον Ατρόμητο και την απώλεια της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα, που μετρίασε κάπως το καλό κλίμα, οι «ερυθρόλευκοι» δηλώνουν αισιόδοξοι για το σημερινό παιχνίδι.

Ο τεχνικός των Πειραιωτών, Μίτσελ, που έδειξε αρκετά ενοχλημένος για τις ...αλαζονικές δηλώσεις του τεχνικού της Μάλμε, Αγκε Χαρέιντ (χαρακτηριστικά τον ανέφερε σε κάθε απάντηση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων), τόνισε ότι σέβεται τη Μάλμε ως αντίπαλο (την βλέπει όπως την Ατλέτικο, όπως είπε χαρακτηριστικά) και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα πάντως στους πρωταθλητές Ελλάδας δεν λείπουν τα προβλήματα απουσιών αφού εκτός αποστολής λόγω τραυματισμών έμειναν οι Ντοσεβί, Φουστέρ, Γκαζαριάν, Σιόβας και Μπενίτεθ.

Από πλευράς γηπεδούχων ο τεχνικός Χαρέιντ έδειξε υπέρμετρα αισιόδοξος για τη δυναμική της ομάδας του χαρακτηρίζοντας τον Ολυμπιακό ασταθή ομάδα και χειρότερο (!) απ' τη Σάλτσμπουργκ την οποία η Μάλμε απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο.ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Αναβολές σε βόλεϊ, χάντμπολ

ΒΟΛΕΪ: Με καθυστέρηση μιας βδομάδας θα ξεκινήσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων βόλεϊ της Α1 ανδρών όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΣΑΠ. Η διοργάνωση του League Cup «Νίκος Σαμαράς» και η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών ήταν προγραμματισμένες για το διήμερο 4-5 Οκτώβρη και 11 Οκτώβρη αντίστοιχα. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, οι αγώνες του League Cup θα γίνουν στις 11 Οκτώβρη και η έναρξη της Α1 στις 18 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται πως οι δυο διοργανώσεις, πέρα από το πρόβλημα που προέκυψε από την αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ήταν ούτως ή άλλως στον... αέρα, εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει μεταξύ της ΕΣΑΠ και τους διαιτητές του πρωταθλήματος όσον αφορά το οικονομικό καθεστώς που θα ισχύσει τη νέα περίοδο.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ομοσπονδία χάντμπολ μετέθεσε για την Τετάρτη 8 Οκτώβρη τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής της Α1 χάντμπολ ανδρών που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για το προσεχές Σαββατοκύριακο για το οποίο έχει αναβληθεί κάθε αθλητική δραστηριότητα.SUPER LEAGUE

Αναζητούν λύση για την 6η αγωνιστική

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα αποφασίσει η Super League τι ...μέλλει γενέσθαι με την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η οποία δεν θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο μετά την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για αναβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων. Η ύπαρξη στο πρόγραμμα του ντέρμπι μεταξύ του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Φάληρο καθώς και η πίεση από την έλλειψη ικανών κενών ημερομηνιών εξαιτίας των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, των υποχρεώσεων της Εθνικής και των αντίστοιχων για το Κύπελλο είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι της Λίγκας. Τα ενδεχόμενα που εξετάζουν στη διοργανώτρια αρχή είναι δύο... Το πρώτο αυτό που αφορά τη μετάθεση της συγκεκριμένης αγωνιστικής και αυτή να διεξαχθεί στην επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε 15 μέρες (αφού υπάρχει η διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής από 9 έως 14 Οκτώβρη). Το δεύτερο θέλει η 6η αγωνιστική να διεξαχθεί όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες ως εμβόλιμη και το πρωτάθλημα να συνεχίζεται από την 7η αγωνιστική. Με δεδομένο, όμως, πως οι κενές ημερομηνίες είναι τέλη Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη αυτό το σενάριο προκαλεί μεγάλο πρόβλημα.ΜΠΑΣΚΕΤ

Μετάθεση των αγώνων Κυπέλλου

Μέσα σε ένα τριήμερο την επόμενη βδομάδα θα διεξαχθούν τελικά οι δυο φάσεις του Κυπέλλου, η 3η αγωνιστική του β' γύρου και τα προημιτελικά, συμπεριλαμβανομένου και του ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού που μετατέθηκε κατά μία μέρα, όπως ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία. Ετσι, τα δυο παιχνίδια για το β' γύρο Αρη - ΑΕΚ και Απόλλωνα Πατρών - Κόροιβου Αμαλιάδας που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή μετατέθηκαν για την Τρίτη 8 Οκτώβρη ενώ η προημιτελική φάση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8/10 μετατέθηκε κατά μια μέρα και θα γίνει την Πέμπτη 9/10. Μάλιστα, αρχικά η ΕΟΚ είχε ορίσει τους δυο αγώνες της β' φάσης για τη Δευτέρα ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε πως η απόφαση του υφυπουργού για αναβολή αφορά και τη συγκεκριμένη μέρα με αποτέλεσμα τη νέα αλλαγή στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση των «οκτώ» δεσπόζει το ντέρμπι των «αιωνίων» στο άδειο ΟΑΚΑ (λόγω τιμωρίας του Παναθηναϊκού), ενώ θα γίνουν επίσης και τα παιχνίδια ΠΑΟΚ - ΚΑΟΔ, Κηφισιά - Αρης ή ΑΕΚ, Πανιώνιος - Απόλλων Π. ή Κόροιβος.ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Πλευρά του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Ο θάνατος του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού Κωνσταντίνου Κατσούλη από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη μετά από χτυπήματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα για τη Γ' Εθνική μεταξύ Ηροδότου και Εθνικού μεγάλωσε τη «μαύρη λίστα» στην Ελλάδα με τα θύματα της βίας στα γήπεδα. Ο άτυχος φίλαθλος μετά από 15ήμερη νοσηλεία στην εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί δεν επανήλθε ποτέ. Κάτι που από την αρχή φάνταζε αρκετά δύσκολο με βάση και τα ιατρικά ανακοινωθέντα, που έκαναν λόγο για κρίσιμη κατάσταση αφού εξαιτίας των χτυπημάτων που είχε δεχθεί (πληροφορίες έκαναν λόγο και από σιδερογροθιά) προκλήθηκε σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Το νέο μοιραίο περιστατικό, όπου ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του μετά από επεισόδια στα γήπεδα, ούτε μεμονωμένο μέσα σε έναν κόσμο (αυτόν του ποδοσφαίρου) «αγγελικά πλασμένο» μπορεί να θεωρηθεί ούτε όμως και μόνο ως αποτέλεσμα συμπεριφοράς κάποιων ψυχοπαθών, ανεγκέφαλων ή και εγκληματιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. Αντίθετα - και προς πλήρη διάψευση των εκάστοτε αρμοδίων που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα - είναι το αποτέλεσμα των λογικών και των πρακτικών που επιβάλλει το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού ως κερδοφόρου προϊόντος.

Η αλυσίδα με τα σοβαρά περιστατικά βίας στους αγωνιστικούς χώρους, πολλά εκ των οποίων έχουν στοιχίσει ζωές, που ξεκινάει να ...δένει από τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τα όποια «φτιασιδώματα», προκειμένου να αποκτήσει λάμψη η... βιτρίνα (π.χ. να βγουν εκτός γηπέδων τα επεισόδια), αποτελεί μια από τις καλύτερες αποδείξεις. Από την άλλη, το γεγονός ότι η βία στους αγωνιστικούς χώρους τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα δεν αποτελεί πρόβλημα μιας χώρας ή συγκεκριμένων πρωταθλημάτων αλλά, αντίθετα, έχει διεθνείς διαστάσεις (π.χ. δολοφονία φιλάθλου στην Ιταλία, μαχαιρώματα στη Ρώμη σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, πυροβολισμοί στη Βραζιλία), δείχνει τις διαστάσεις του φαινομένου. Και φυσικά τη σύνδεσή του με το όλο οικοδόμημα που γεννάει και καλλιεργεί τη βία.

Το τελευταίο, ενταγμένο στις λογικές της εμπορευματοποίησης που επιβάλλει το κυνήγι για τα κέρδη ή την προάσπιση των συμφερόντων (πολλές φορές άσχετα με τα αθλητικά δρώμενα), είναι αυτό που ουσιαστικά μετατρέπει την επιτυχία - και μόνο αυτή - ως αυτοσκοπό για την απόκτηση των παραπάνω. Και στη μάχη που διεξάγεται όπου πρέπει να μπουν όλα τα όπλα. Η εκμετάλλευση και η χειραγώγηση της μάζας των οπαδών μέσω του φανατισμού, το... μπόλιασμα λογικών όπως αντίπαλος=εχθρός, το αίσθημα της αδικίας, η αμφισβήτηση αποτελεσμάτων ή αποφάσεων, η λειτουργία ως «οργανωμένος στρατός» έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί για να προστατέψει τα συμφέροντα (του εκάστοτε επιχειρηματία ή της πολυεθνικής) είναι μερικά χρήσιμα όπλα ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Σήμερα η κηδεία του φιλάθλου

Η κηδεία του αδικοχαμένου φιλάθλου του Εθνικού Κωνσταντίνου Κατσούλη θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Πλατανιά Χανίων. Η οικογένειά του ζήτησε αντί της κατάθεσης στεφάνων όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν είτε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, είτε οποιαδήποτε άλλη δομή υποστηρίζει αδύναμους ανθρώπους.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοαστικών αντιθέσεων, σηματοδότησαν οι επαφές και συνεννοήσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων την προηγούμενη βδομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κατ' αρχάς του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, οι συναντήσεις του με τους ομολόγους του από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο προς ενδυνάμωση της «συνεργασίας» των αστικών τάξεων των τεσσάρων χωρών, που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία, οξύνει τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική.

***

Η συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ έγινε στο φόντο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο πλευρών, των συνεννοήσεων για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και για τους αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο των συνεννοήσεών τους μπήκαν, επίσης, οι γενικότεροι σχεδιασμοί για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Λίγες μέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη στρατιωτική της συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία, μέσω της αποστολής πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις, που αντιμάχονται τους «τζιχαντιστές», περιπλέκοντας παραπέρα την κατάσταση σε μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Σημειωτέον, για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ό,τι μπόρεσε να ψελλίσει για το θέμα η Κουμουνδούρου ήταν ορισμένες ψευτο-ενστάσεις για τη μορφή της εμπλοκής. Αλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «αδιαμφισβήτητη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνεννοήσεις και με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, με βασικό αντικείμενο τη χάραξη ΑΟΖ, για να «τρέξουν» οι μπίζνες με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.

***

Ολες αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν τις ευρύτερες επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, για να παίξει με καλύτερους όρους στη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της ευρύτερης περιοχής. Εξ ου και, εξηγώντας ο Ευ. Βενιζέλος τη σκοπιμότητα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη μάχη κατά των «τζιχαντιστών», υποστήριξε ότι «για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ (...) και κρίναμε με τον πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».

***

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά από το Γ' Σώμα Στρατού/NRDC-GR (ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων): «Το NRDC-GR δεν αποτελεί για εμάς απλά και μόνο την εκπλήρωση κάποιων εθνικών μας υποχρεώσεων. Αποτελεί τη δέσμευσή μας σε σχέσεις αληθινής φιλίας και άρρηκτης συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ». Η ίδια διαβεβαίωνε μια μέρα νωρίτερα το βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ John M. McHugh, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τεσσάρων Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ), ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα αραβικά κράτη. Μια χώρα με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».

***

Αυτά λέγονται, ενώ όλα τα ιστορικά, αλλά και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα (από τη μικρασιατική τραγωδία έως τη σύγχρονη Ουκρανία) αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό τα τέτοια σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης. Μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των διεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοφιλιών, οι τέτοιες «άρρηκτες συμμαχίες» και τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» αποτελούν κόλαση και όχι ευλογία για τους λαούς. «Διεθνής αξιοπιστία», γεωστρατηγική «αναβάθμιση», ιμπεριαλιστική «ειρήνη» προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές συρράξεις, στο στόχαστρο των οποίων μπαίνουν οι λαοί, όλοι οι λαοί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έναν πραγματικά ειρηνικό κόσμο με ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εξ ου και ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους οργανισμούς που αιματοκυλούν τους ανθρώπους του μόχθου για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.


Θ. Μπ.