Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παζάρια «από χέρι» αντιλαϊκά

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ και την επερχόμενη επάνοδο των απεσταλμένων της τρόικας στην Αθήνα, στήνεται πάλι το γνωστό γαϊτανάκι, περί «προσδοκιών», «κόκκινων γραμμών», «ικανότητας» ή μη των διαπραγματευτών.

Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση προσέρχεται στα παζάρια, επιχειρώντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων, στο φόντο των συνεχών αρνητικών αναθεωρήσεων στις οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, που φουντώνουν τη συζήτηση και τις αντιθέσεις για το κατάλληλο αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης, την ίδια ώρα που οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνεχείς εντός και εκτός συνόρων επαφές και δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, προσπαθεί να αποδείξει στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Και ενώ συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι «ο πιο καλός ο διαπραγματευτής», διαγωνίζονται ταυτόχρονα και στο ποιος καλύτερα μπορεί να αποπροσανατολίσει το λαό: Τα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου ντύνονται με αναφορές περί «τέλους των μνημονίων και της τρόικας», φοροελαφρύνσεις και «σχέδια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης». Και οι μεν και οι δε κρύβουν τα μνημόνια διαρκείας, τους μηχανισμούς εποπτείας και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΕ, τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους, που ήδη υλοποιούνται και προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν με τη σημερινή τους μορφή.

Στην πρώτη γραμμή των παζαριών μπαίνουν η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους και οι τρόποι με τους οποίους αυτή θα προχωρήσει, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα ενισχύσουν τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων. Το αν το χρέος θα «διευθετηθεί» με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δόσεων ή με νέο «κούρεμα», σε τελική ανάλυση θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνολικότερων αντιθέσεων, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που επιχειρούν να παρέμβουν στο εσωτερικό της, όπως οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ.

Καθώς, μάλιστα, οι συμμαχίες τμημάτων του κεφαλαίου διατάσσονται και αναδιατάσσονται, οι άλλοτε «κάθετες» διαχωριστικές γραμμές συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στα εν λόγω ζητήματα μοιάζουν να θολώνουν (χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της «επιμήκυνσης»), τάση που ενδεχομένως γίνει πιο έντονη στο βαθμό που το κυρίαρχο τμήμα της εγχώριας αστικής τάξης κατασταλάζει περισσότερο στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή συνταγή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης και μορφής «ελάφρυνσης» του χρέους, δεν πρόκειται να ανακοπεί η πορεία μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, εξασφάλισης ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, έντασης των φορολογικών βαρών, εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας. Ακριβώς γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν αναπόφευκτες προϋποθέσεις για την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αντίστοιχα, η συζήτηση, για το «τέλος των μνημονίων και της τρόικας» και το αν αυτό θα έρθει από τη συγκυβέρνηση ή από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κρύβει την ύπαρξη των μόνιμων μηχανισμών της ΕΕ εποπτείας και «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», με μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη, συνεχείς ελέγχους των κρατικών προϋπολογισμών, ακόμα και προβλέψεις ποινών σε περιπτώσεις απόκλισης από τη στρατηγική που υπηρετεί την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Τέλος στα δεινά των εργαζομένων και του λαού δεν πρόκειται να βάλει καμία «διαπραγμάτευση» μέσα στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου: Διέξοδο δίνει μονάχα η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ, με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την οικοδόμηση της κοινωνίας όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G20

Ανησυχία και για την καπιταλιστική οικονομία


ΣΕΛ. 17


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη


ΣΕΛ. 16


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Διήμερο παρεμβάσεων για φτηνές αστικές συγκοινωνίες - κινητοποιήσεις ενάντια στη φοροληστεία


ΣΕΛ. 9ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων ανά πάσα ώρα και στιγμή


ΣΕΛ. 4


ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Αντιλαϊκό «ντόμινο» με φόντο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις


ΣΕΛ. 3


Κηδεύτηκε χτες ο σ. Νίκος Μπατιστάτος


ΣΕΛ. 7


Ισχυρό ΚΚΕ, η μόνη εγγύηση για το λαό

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


ΣΕΛ. 11-14


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Ο Μόντι για τον Τσίπρα

Ρωτά η «Καθημερινή» 21/9/2014 στη συνέντευξη που πήρε από τον Μ. Μόντι: «Τι γνώμη έχετε για τον Αλέξη Τσίπρα;».

Και η απάντηση: «Τον γνώρισα εδώ στην Aθήνα. Οταν συνομιλεί με ξένους δίνει την αίσθηση ενός μετριοπαθούς ανθρώπου, όχι ακραίου, που σέβεται την οικονομία της αγοράς. Τον πίεσα στη συζήτησή μας για το αν αποδέχεται τα βασικά χαρακτηριστικά της ενιαίας αγοράς, την πολιτική περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κρατικών παρεμβάσεων. Σε γενικές γραμμές απάντησε θετικά. Δεν συμφωνεί με τη λιτότητα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί όταν απευθύνεται στη βάση του κόμματός του είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Δεν είναι ο μόνος που το κάνει. Σε πολλές χώρες έχουμε δει μεγάλες μεταστροφές». Τα σχόλια δικά σας...Δεν μπορεί

Σε ρεπορτάζ στο ηλεκτρονικό «Βήμα» διαβάζουμε: «Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται στο εξωτερικό κερδίζουν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες, αλλά και ενδυναμώνουν τις βασικές εγκάρσιες δεξιότητές τους που θεωρούνται πολύτιμες από τους εργοδότες. Αυτό διαφαίνεται μέσα από μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus". Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή πείρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας και 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό». Ο καπιταλισμός - και η ΕΕ βεβαίως - πασχίζει με διάφορα μέσα να αντιμετωπίσει ένα άλυτο για τον ίδιο πρόβλημα, αυτό της ανεργίας, κοροϊδεύοντας ότι μπορεί να το κάνει. Και παρουσιάζει διάφορα προγράμματα, όπως αυτά της κατάρτισης, της μαθητείας, της πρακτικής εξάσκησης, της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και τώρα μ' αυτήν τη μελέτη για το «Erasmus», αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να ανακυκλώνει την ανεργία. Δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλους τους ανέργους, αφού κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των ανθρώπων.Καταστρέφουν...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να επιδοτήσει με ένα επιπλέον ποσό, ύψους περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ, τους Ευρωπαίους αγρότες που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Θα συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της νότιας Ευρώπης. Προβλέπεται η αύξηση κατά 5% - 10% του όγκου των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά και αποζημίωση των καλλιεργητών κατά 50% - 100% της τιμής. Μέτρα, από τα οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα όφελος, αφού οι επιδοτήσεις δίνονται στους καπιταλιστές αγρότες. Αλλά, ακόμη και αν πάρουν επιδότηση, αυτή είναι ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνεται η λογική της καταστροφής της παραγωγής, όταν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην εξαθλίωση. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.Κάτω από τα ψίχουλα...

Εγραψε η «Αυγή», 21/9/2014: «Στο έλεος της ακραίας λιτότητας και του αποπληθωρισμού, μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος ύφεσης, η Ευρώπη (...) η Ε.Ε. να απεγκλωβιστεί από τον νεοφιλελευθερισμό και να αναζητήσει πιο ευέλικτο "μετα-νεοφιλελεύθερο παράδειγμα" οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης. Κινήσεις για μια τέτοια εξέλιξη ανιχνεύονται τόσο με το πακέτο Γιούνκερ όσο και με την πολιτική Ντράγκι, αλλά και από τις συζητήσεις για την "ευέλικτη εφαρμογή" του Συμφώνου Σταθερότητας, που ισοδυναμεί με συμφωνία για παραβίαση του άτεγκτου κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ακόμη και η Γαλλία δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ελλείμματα γύρω στο 3% για άλλα δύο χρόνια. Σε αντίθεση με αυτή την αρχόμενη νέα περίοδο, η κυβέρνηση Σαμαρά εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις υπέρ της σκληρής λιτότητας και της ανεργίας. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στη νέα ευρωπαϊκή κινητικότητα». Τι θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με μια πολιτική που εκφράζουν κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις στην ΕΕ, καθώς και διάφοροι παράγοντες της ΕΕ, που βεβαίως δεν αμφισβητούν κατ' ελάχιστο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτήν της κυβέρνησης απλώς είναι... καλυμμένη με ψίχουλα...1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1900 Ξεκινά τις εργασίας του το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι. Κεντρικό σημείο διαπάλης στο συνέδριο υπήρξε η υπόθεση του Α. Μιλεράν και κατ' επέκταση το γενικότερο και καθ' όλα κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις. Η στάση του Μιλεράν καταδικάστηκε τυπικά από το συνέδριο, ωστόσο, όπως διαφάνηκε, ο «μιλερανισμός» διέθετε πολλούς οπαδούς στις γραμμές της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν), με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ - Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στη χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες - όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά - δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946 - 1947, δημοσιογραφούσε στον «Ριζοσπάστη». Αργότερα, όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης».Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα τιμήσουν την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ (27.9.1941), με εκδήλωση που διοργανώνουν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το Σάββατο 27/9 στις 10.30 π.μ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματα της Αττικής να συμμετάσχουν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους και να οργανώσουν τη μετακίνηση των αγωνιστών και των φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην εκδήλωση τιμής.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

«1974 - 2014: 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Θα μιλήσουν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991.

Θα προβληθεί βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη».ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Αντιλαϊκό «ντόμινο» με φόντο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Στους συσχετισμούς και τα παζάρια στο εσωτερικό της ΕΕ παραπέμπει η γερμανική κυβέρνηση τις αποφάσεις σχετικά με την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της καγκελάριου Α. Μέρκελ στο Βερολίνο. Το αντιλαϊκό «ντόμινο» συνεχίζεται με τη νέα «αξιολόγηση», με την επάνοδο των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, στις 29 Σεπτέμβρη. Ανεξαρτήτως των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη, αλλά και των ανταγωνισμών με την πλευρά του ΔΝΤ, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής θα αποτυπωθεί και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη.

«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ, τασσόμενος υπέρ των ευρωενωσιακών μηχανισμών εποπτείας, σημείωσε ότι «βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα». Σημειωτέον, η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, ενώ το ΔΝΤ απομένει να διαθέσει 12,2 δισ. ευρώ μέχρι και το Φλεβάρη του 2016.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της», ενώ παράλληλα διέκρινε στην ελληνική οικονομία «σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιαζόμενος ως καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλίων και τσουβαλιάζοντάς τα με αυτά των λαϊκών στρωμάτων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δε θέλει να διαπραγματευτεί».

Σε κάθε περίπτωση, η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με σειρά άλλων καίριων ζητημάτων για το ντόπιο κεφάλαιο, όπως ο τρόπος κάλυψης των δανειακών αναγκών για το 2015 και τα επόμενα χρόνια, η διαμόρφωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» κ.ά., τα οποία προσδίδουν «βαθμούς ελευθερίας» και σε ό,τι αφορά το μείγμα της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Αδιαπραγμάτευτη η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο μεταξύ, σε έκθεση για την «πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα» που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν επισημαίνει ότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό(...) Τώρα οι πιέσεις των αγορών έχουν εκτονωθεί και οι χώρες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένες στην εφαρμογή μιας αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί στις «απελευθερώσεις επαγγελμάτων», την οποία ωστόσο χαρακτηρίζουν «άνιση». Επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την ύπαρξη δανειακών συμβάσεων και μηχανισμών χρηματοδότησης, σημειώνει: «Η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν, ώστε να υπάρχει ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι οι «αγορές» βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε, λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της».

Αντίστοιχα, παρά τις διαφορές τους ως προς το μείγμα διαχείρισης και το επίδικο ζήτημα των ελλειμμάτων της Γαλλίας, στη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς στάθηκαν στην ανάγκη συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η μεν Α. Μέρκελ έστειλε «μήνυμα» ότι οι στρατηγικές της «ανάπτυξης» και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» μπορούν να συνδυαστούν και μάλιστα «αρμονικά», ενώ και ο Μ. Βαλς αποδέχθηκε ως «απολύτως απαραίτητο» να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «δημοσιονομική εξυγίανση» και να εφαρμοστούν «μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια»...ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εντός της στρατηγικής ΕΕ - κεφαλαίου ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχίζεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΕ, καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν με τη σημερινή τους μορφή. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ζητά αλλαγές στο αστικό σκηνικό για διασφάλιση του κεφαλαίου

Υπέρ αλλαγών στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο και νέες κυβερνητικές συμμαχίες - και με τον ΣΥΡΙΖΑ - ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη «Real News».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ανέφερε: «Το εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είχε λογική όταν τα δυο μεγάλα κόμματα εκινούντο στο επίπεδο του 40% plus. Δεν έχει καμία λογική αυτό για ποσοστά της τάξεως του 25%, ακόμη και 30%, ούτε μπορεί να μιλάει κανείς στις μέρες μας για αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες (...) και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις».

Ερωτηθείς, άλλωστε, αν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω με ψήφο ανοχής, στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ο Βενιζέλος κατήγγειλε μεν τον Αλ. Τσίπρα για «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων», ωστόσο επέμεινε στην πρότασή του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε ερώτηση αν εννοεί «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων», άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στην Κουμουνδούρου: «Σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, τότε η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου». Θύμισε επ' αυτού πως «και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός αρνήθηκε».

Επέμεινε δε, στη συγκρότηση της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» ως όχημα τόσο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά και προκειμένου ο χώρος να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή του στην επόμενη αστική διακυβέρνηση.

Για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ προεξόφλησε ότι «αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», η υλοποίηση δηλαδή όλων των αποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Εστίασε, εξάλλου, στο «πόσα μεγάλα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση ενός κράτους μικρότερου, και μιας οικονομίας πιο ανοιχτής και πιο ανταγωνιστικής». Επέμεινε δε για συνέχιση των «διαρθρωτικών αλλαγών (...) για βαθιές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας».

Ερωτώμενος, τέλος, για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, είπε: «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν, σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα».

Την ίδια ώρα, ένας άλλος «παπανδρεϊκός», ο Φ. Σαχινίδης, απομακρυνόταν οριστικά από το περιβάλλον της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε αποδεκτή από τον Ευ. Βενιζέλο η παραίτησή του από τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Γ. Κουτσούκος.ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχέδια επανασυσπείρωσης και διεύρυνσης με το βλέμμα στις κάλπες

Την επανασυσπείρωση «μεσαίων» στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα και την «αμφίπλευρη διεύρυνση» για κάλυψη του φάσματος από την «παραδοσιακή Δεξιά» ως το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο», θέτουν ως στόχους στη ΝΔ, για το αμέσως επόμενο διάστημα, με ανοιχτό άλλωστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αφορμή, η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, επέτειος για την οποία προγραμματίζονται εκδηλώσεις, με σύνθημα «40 χρόνια για την Ελλάδα», προπαγανδιστικά τσιτάτα ότι ήταν η «μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη που συνδέεται με όλες τις μεγάλες και ιστορικά δικαιωμένες επιλογές της χώρας» (βλ. της ντόπιας αστικής τάξης) και επιμέρους στοχεύσεις των εκδηλώσεων τόσο την «ανάδειξη της ιστορικής προσφοράς της ΝΔ», όσο και τη «συναισθηματική συστράτευση όσων συναντήθηκαν με την παράταξη στη διάρκεια αυτών των χρόνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουν δύο μεγάλες κεντρικές εκδηλώσεις: Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ με την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στη Χαλκιδική, όπου είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στις 4 Οκτώβρη, σε εκδήλωση στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαρά, που όπως σημειώνεται από στελέχη της Συγγρού, θα παρουσιάσει «το όραμά του για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο», «με αλλαγή πολιτικών και νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα».

Τα ίδια στελέχη αρνούνται ότι απευθύνουν πρόσκληση προσωποποιημένα σε παράγοντες του χώρου, επιμένουν ότι δεν έχουν απευθύνει καμία πρόσκληση σε άλλα κόμματα ή αρχηγούς τους, και ότι δεν θα στηθεί ένα «σόου με πρόσωπα». Οτι επιθυμία τους είναι η προβολή των «πολιτικών» της ΝΔ όπου εκεί πάνω θα «κουμπώσουν» και τα πρόσωπα.

Χαρακτηρίζουν την επέτειο ως «αφετηρία της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της ΝΔ, ως παράταξη ανοιχτή για όλους όσοι πορεύτηκαν μαζί της σε κάποια φάση της ζωής τους», κάνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό κάλεσμα σε όσους έχουν τις ίδιες αρχές στον αγώνα της παράταξης για τη Νέα Ελλάδα», σε όσους «θα πιστέψουν στο όραμα που θα παρουσιάσει ο Σαμαράς». Αλλωστε όπως ισχυρίζονται, η ΝΔ μπορεί να τους χωρέσει όλους, «από την παραδοσιακή Δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Ετσι, σχεδιάζουν και ένα β' γύρο εκδηλώσεων, με συναντήσεις κυρίως μεσαίων στελεχών σε κάθε νομό, με στόχο την επανενεργοποίηση όσων είχαν αδρανοποιηθεί, ή απομακρυνθεί, ή απορροφηθεί σε άλλους χώρους το προηγούμενο διάστημα «εξαιτίας κυρίως δικών μας λαθών», αλλά και νέα πρόσωπα που δεν ήταν στη ΝΔ «αλλά θα συμμεριστούν το όραμα της Νέας Ελλάδας».

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στη ΝΔ είναι ρευστή η προοπτική εξέλιξής της ως φιλελεύθερου αστικού κόμματος. Επιδιώκει, ταυτόχρονα, να επανασυσπειρώσει εθνικιστικές δυνάμεις (που κυρίως τις έχει πάρει η ΧΑ), αλλά και να κάνει άνοιγμα προς κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις.

Επιπλέον, στη Συγγρού κάνουν σαφές ότι δεν αλλάζει το όνομα του κόμματος και ότι το «Νέα Ελλάδα» θα χρησιμοποιείται ως τσιτάτο. Παραπέρα, επιμένουν ότι στόχος τους είναι εκλογές το 2016 και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός «την κατάλληλη στιγμή θα παρουσιάσει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής».ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων ανά πάσα ώρα και στιγμή

«Από στρατιωτικής άποψης, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Θα συγκροτήσουμε μια Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας, ικανή να αναπτύσσεται ανά πάσα ώρα. Αυτή η δύναμη θα είναι βιώσιμη, ορατή απ' όλους, αξιόπιστη, ευέλικτη και ισορροπημένη»...

Τάδε έφη Δανός στρατηγός Knud Bartels, απερχόμενος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ (το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας, μετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών) στις εργασίες της το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αναφερόμενος στη συγκρότηση της Δύναμης «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force»). Η απόφαση ανάπτυξή της πάρθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, εξ ου και έδρα της ορίστηκε η Ανατολική Ευρώπη.

Η ΣΕ ασχολήθηκε με τα επόμενα βήματα συγκρότησης αυτής της «Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης Δράσης» («Very High Readiness Joint Task Force»), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης που συμφωνήθηκε στην Ουαλία. «Το σχέδιο διαρθρώνει την εξελισσόμενη στρατιωτική στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει, και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι υψίστης σημασίας», τονίστηκε στη Σύνοδο της ΣΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί εστίασαν στις «προκλήσεις ασφαλείας» σε τέσσερις ζώνες (ενοποιημένες στα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ): Ρωσία - Ουκρανία, Υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική και Ασία - Ειρηνικός.

Πέρα από τη ζώνη Ρωσίας - Ουκρανίας, ο K. Bartels αναφέρθηκε και στις «στρατηγικές εντάσεις» στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, προειδοποιώντας ότι μπορούν να έχουν «σοβαρές συνέπειες στους τομείς της Οικονομίας και της Ασφάλειας για τους Συμμάχους». Χαρακτήρισε δε την Υποσαχάρια Αφρική ως «ζώνη αυξανόμενης αναταραχής». Στη Σύνοδο έγινε και ειδική «παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων σε Συρία και Ιράκ».

«Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Συμμάχους δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ακόμα παραπέρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ασφάλεια της Συμμαχίας, τόσο άμεσα όσο και ασύμμετρα. Οι Αρχηγοί υπογράμμισαν τη διαρκή και σημαντική φύση αυτών των βραχυπρόθεσμων κρατικών και μη κρατικών απειλών και συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο για το μετριασμό τους», αναφέρεται στα τελικά κείμενα της Συνόδου, προετοιμάζοντας για στρατιωτικές επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλο τον πλανήτη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος της ΣΕ, ο Τσέχος στρατηγός Petr Pavel (αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιούνη του 2015).

Υποψήφιος ήταν και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να πέρασε στο δεύτερο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας, ξεπερνώντας στον πρώτο τον Ιταλό ναύαρχο Luigi Binelli Mantelli και χάνοντας τελικά για ελάχιστες ψήφους από τον Τσέχο.

Κατά πληροφορίες, ο Μ. Κωσταράκος είχε τη στήριξη της Γερμανίας, με τον Ιταλό να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον αποκλεισμό του έριξαν την επιρροή τους υπέρ του Τσέχου, μη θέλοντας εμπλοκές με τον τουρκικό παράγοντα, και επιδιώκοντας ταυτόχρονα παραπέρα ενίσχυση των δεσμών τους με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Μ. Κωσταράκου είναι άλλη μια απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ανέξοδες «διορθώσεις» στο αντιλαϊκό χαράτσι

Στην ιστοσελίδα του Taxis αναρτήθηκαν τα «νέα» εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας με τα χαράτσια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). «Επί της διαδικασίας» των διορθώσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων, χωρίς καν να λάβει υπόψη τα ποσά του φόρου που έχουν καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις. Η «νέα» εκκαθάριση αφορά κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, καθώς και την εξαίρεση των ακινήτων στην Κεφαλλονιά.

Να σημειωθεί ότι το αναγραφόμενο ποσό της πρώτης δόσης (μέχρι 30 Σεπτέμβρη) καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ για τις τυχόν παρεχόμενες «εκπτώσεις», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσει συμψηφισμός στους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα:

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «παρεμβάσεις» έγιναν - καθώς και οι όποιες διαρρέουν περί «νέου ΕΝΦΙΑ από του χρόνου» - δεν αλλάζουν ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης φορομπηχτικής πολιτικής: Το τάχα «έκτακτο» χαράτσι που επιβλήθηκε στη λαϊκή στέγη, από φέτος μέσω του ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται και ταυτόχρονα επεκτείνεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και σε κάθε σπιθαμή γης της μικρής ακίνητης περιουσίας.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

Θριαμβολογίες για τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας

Με βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς πληρώνει ο λαός την αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στη «διεθνή ενεργειακή σκηνή»

Με ανούσιες για τα λαϊκά στρώματα θριαμβολογίες «έντυσε» ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, μιλώντας το Σάββατο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Μετείχε εκεί σε εκδηλώσεις για τον αγωγό TAP (θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη διερχόμενος από Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), όπως και για το «Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο», «εναλλακτική» οδό εισαγωγής Ενέργειας όπου προσβλέπει η ΕΕ, προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Στην ομιλία του, ο Αντ. Σαμαράς θύμισε στα μονοπώλια ότι «η Ελλάδα ήταν, από την αρχή, ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές του "Νοτίου Διαδρόμου"» και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι «παρά τις δύσκολες στιγμές στη χώρα μου, η ελληνική πολιτεία έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση της ομαλής υλοποίησης του TAP».

Αναφέρθηκε και σε άλλα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της μέσω και της λεγόμενης «ενεργειακής διπλωματίας», όπως στο σχέδιο κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, που ως κομμάτι του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου θα φέρνει αέριο από τον ΤΑΡ στην Κεντρική Ευρώπη.

Επιδεικνύοντας, εξάλλου, τις τέτοιες υπηρεσίες που παρέχει η κυβέρνησή του στα μονοπώλια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαδικασίες αναβάθμισης του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα (αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητάς της κατά 73% ώστε να φθάσει τα 225.000 κυβικά μέτρα, αναβάθμιση της ταχύτητας αεριοποίησης κατά 40% και βελτίωση των λιμενικών υποδομών) και υποσχέθηκε την κατασκευή κι ενός δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα. Θύμισε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ο 2ος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για 20 «οικόπεδα» υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος και ότι πρόσφατα υπογράφτηκαν συμβάσεις για παραχώρηση άλλων 3 τέτοιων μπλοκ.

Διαβεβαίωσε τα εγχώρια μονοπώλια ότι «με τη συμμετοχή της σε τέτοια έργα, η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και ενισχύει τον ρόλο της στη διεθνή ενεργειακή σκηνή, ώστε να γίνει ένα "κομβικό σημείο" για τη ΝΑ και την Κεντρική Ευρώπη». Αργότερα σε δήλωσή του, στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής στον τομέα της Ενέργειας σε όλη την Ευρώπη».

«Παράγοντας ειρήνης» τα σχέδια ενεργειακής επάρκειας των μονοπωλίων...

Στην ομιλία του, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να παρουσιάσει τα έργα διασυνδέσεων στον τομέα της Ενέργειας ως «το καλύτερο» και το «πιο συμβολικό παράδειγμα των συνεργιών μεταξύ των κρατών και του ιδιωτικού τομέα», που «τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία».

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έργα όπως ο «Νότιος Διάδρομος» «παρέχοντας ενεργειακό εφοδιασμό και ενεργειακή ασφάλεια, γίνονται παράγοντας μακροχρόνιας σταθερότητας, ειρήνης και παγκόσμιας συνεργασίας», την ίδια ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αιματηρές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή για λόγους που σχετίζονται και με τα αποθέματα και τους διαδρόμους της Ενέργειας. Εξ ου και μια μέρα νωρίτερα, είχε υποβάλει αίτημα στον Αζέρο Πρόεδρο να στείλει στην Ελλάδα μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη διακοπή παροχής ρωσικού αερίου το χειμώνα, στο πλαίσιο της σύγκρουσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, από τα έργα του ΤΑΡ και του «Νότιου Διαδρόμου» ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού. Δεν διασφαλίζονται ούτε φτηνά καύσιμα για το λαό, ούτε ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.

Για δε τα «οικόπεδα» στην Ελλάδα, ο λεγόμενος Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων όχι μόνο δεν διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα, αλλά δε μετέχει καν σε κοινοπραξίες έρευνας - εκμετάλλευσης. Απλά διανέμει τον εγχώριο ενεργειακό πλούτο σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος απ' τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Το πλαίσιο των ερευνών δε διασφαλίζει ούτε τη δέσμευση συγκεκριμένων ποσοτήτων της εγχώριας εξόρυξης και περιορίζεται σε ορισμένα μισθώματα και φορολογικά κρατικά έσοδα. Από την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο, μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού η κερδοφορία των επενδύσεων θα στηριχτεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στόχος η προώθηση των θέσεων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων

Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Υπουργική Εβδομάδα» της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος η διευθέτηση σειράς ζητημάτων που θα ανοίξουν δρόμους για νέες «μπίζνες» της εγχώριας αστικής τάξης, με ταυτόχρονη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή, συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και «όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων και ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes), άρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά».

Την ίδια μέρα, απευθύνοντας χαιρετισμό στους εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων των ΗΠΑ, έσπευσε να διαφημίσει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας. Μαζί με την Κύπρο μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τριγωνικές σχέσεις, όπως με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά για την υπέρβαση των κρίσεων, οι οποίες είναι απειλητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και την περιφερειακή ειρήνη».

Δίνοντας εξηγήσεις για την πιστή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση όλων των κατευθύνσεων του ευρωατλαντικού άξονα είπε: «Εφαρμόζουμε μια γραμμή, η οποία αντανακλά στα εθνικά μας συμφέροντα (βλ. τα συμφέροντα των κυρίαρχων τμημάτων της ντόπιας άρχουσας τάξης). Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα σε όλα τα μεγάλα θέματα, στην κρίση στην Ουκρανία, στην κρίση της σχέσης Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως, σε αυτά που μας ενδιαφέρουν στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε στο γνωστό μοτίβο αναμονής ανταλλαγμάτων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αφειδώς οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Χτες, ο Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Maliki, και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ. Μετείχε, άλλωστε, και σε εκδήλωση της American Jewish Committee, με θέμα τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Τέλος, παρακάθισε σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Για σήμερα προγραμματίζεται η συμμετοχή του στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, η οποία φιλοξενείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ακολούθως λαμβάνει μέρος στην Υπουργική Διαβούλευση για την Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Κατάσταση στη Συρία και στις γειτονικές χώρες (Διοργανώνεται από ΕΕ, Βρετανία και Ιορδανία). Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας

Στο πλαίσιο των συνεχών επαφών Ελλάδας - ΗΠΑ με γνώμονα τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέβιντ Πιρς. Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι δυνατότητες προσέλκυσης ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας από την πλευρά των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων είναι ένα από τα ζητήματα, με τα οποία θα ασχοληθεί η ομάδα εργασίας, ενώ θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση είναι και η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ μετέφερε στον Ν. Δένδια την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο προωθούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της διευκόλυνσης πρόσβασής τους, ιδιαιτέρως των νεοφυών και καινοτόμων πρωτοβουλιών, στο επιχειρείν.

Χτες, εξάλλου, για τα ίδια θέματα ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Μ. Βρετανίας, Τζον Κίτμερ. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την διευκόλυνση του επιχειρείν, καθώς και οι δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων.ΔΗΜΑΡ

Λανσάρεται σαν παράγοντας σταθερότητας για την αστική διαχείριση

Συστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να αμβλύνει και τις τελευταίες αιχμές της ρητορικής του, απευθύνει ο Φ. Κουβέλης, χαιρετίζοντας σε κάθε περίπτωση τη μετατόπισή του «σε θέσεις ρεαλιστικές, μετριοπαθέστερες από το παρελθόν». Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμέσως επιβεβαιώνει τη ρότα που έχει χαράξει προς την Κουμουνδούρου, φιλοτεχνώντας για το κόμμα του προφίλ «παράγοντα σταθερότητας», απαραίτητου σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης με «προοδευτικό» προσωπείο.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν ετεροκαθορίζεται, δεν διαλύεται, όπως θα εύχονταν πολλοί, δεν διαχέεται σε άλλα κόμματα. (...) Το κόμμα μας θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του, θα ανασυγκροτηθεί και θα συμβάλει, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες και συμπτώσεις, στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβερνητικής λύσης», αναφέρει.

Για πολλοστή φορά υποστηρίζει ότι στη βάση της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξουν «πολιτικές συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμπτώσεις», για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει, αναφερόμενος στον Σπ. Λυκούδη και τη βουλευτική του έδρα, ότι «οι έδρες Επικρατείας ανήκουν στα κόμματα» και πως «οι αξίες που ο ίδιος (σ.σ. ο Σπ. Λυκούδης) έχει δεν του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει το θέμα της βουλευτικής έδρας με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει».

Τέλος, μπροστά στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα δηλώνει ότι αν οι σύνεδροι το θελήσουν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος.Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με εγγυοδοσία (500.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα) αφέθηκαν οι Κ. Γριβέας και Α. Βάτσικα που απολογήθηκαν χτες, ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και επεσήμαναν ότι τα χρήματα διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν από το ΤΤ. Το ζεύγος που απολογήθηκε με υπόμνημα, δήλωσε ότι το δάνειο ήταν ομολογιακό, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την άμεση εκταμίευσή του. Τόνισε, παράλληλα, ότι είχαν εξυπηρετήσει σχεδόν το σύνολο των τόκων ως και το 2011, υπογραμμίζοντας ότι το δάνειο είχε πενταετή περίοδο χάριτος.

Οι Γριβέας - Βάτσικα βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχοντας λάβει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δάνεια που εκ των υστέρων κρίθηκαν επισφαλή, ύψους 17 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το 2009 και 2010, αντιστοίχως. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα ποσά που εκταμιεύθηκαν και δε διατέθηκαν για τους σκοπούς που χορηγήθηκαν.ΣΥΡΙΖΑ

Διαπιστευτήρια με τη σέσουλα εντός κι εκτός συνόρων

Διαβεβαιώσεις για πολλοστή φορά ως προς τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, παρέχει μέσω των «Financial Times» ο Αλ. Τσίπρας. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέρει και προσθέτει, σκιαγραφώντας και το περιεχόμενό της στην κατεύθυνση αλλαγής μείγματος πολιτικής: «Είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία περιφερειακών κρατών».

Καθόλου τυχαία οι «Financial Times» τον διαχωρίζουν απ' τους «λαϊκιστές πολιτικούς», επισημαίνουν τον φιλοευρωπαϊσμό του αλλά και τις εμφανίσεις του ως «εν αναμονή πρωθυπουργού» και εγκωμιάζουν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, γίνεται και υπόμνηση της παρουσίας του στο συνέδριο του ιδρύματος Αμπροσέτι, προφανώς ως πρόσθετης ένδειξης των προθέσεών του να υπηρετήσει την αστική τάξη και τις στρατηγικές της επιλογές.

Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα αποδίδει και μια πρόταση που την χαρακτηρίζει «δαιμόνια» και αφορά σε «τροποποίηση» αυτής για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους. Η αναπροσαρμογή εισηγείται μεγάλο μέρος του χρέους να αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, «δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις ένα οικονομικό κίνητρο, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας».

Στο μεταξύ, τα στελέχη του κόμματος «παίρνουν πάνω τους» την προσπάθεια απόκρουσης όσων δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς περί φυγής καταθέσεων αν αναδειχτεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας με τη σέσουλα διαπιστευτήρια. Για «τρομερή κι ανυπόστατη κινδυνολογία» κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης («Αθήνα 9,84»), ξεκαθαρίζοντας πως «οι πολιτικές αυτές αλλαγές που προτείνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ), θεωρώ ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικές και μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο τελικά στην οικονομία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), εξανέστη ότι ο πρωθυπουργός «λέει όλα αυτά τα φρικιαστικά πράγματα περί bankrun (...) σε μια στιγμή που πάνε να ορθοποδήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Με έναν τυχοδιωκτικό, ανεύθυνο τρόπο ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Δεν έχει προηγούμενο αυτού του είδους η ανευθυνότητα (...) Μας είπαν, πώς θα πάρετε τα λεφτά από το ΤΧΣ και θα τα πάτε στα κόκκινα δάνεια; Συγνώμη, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έγινε ακριβώς λόγω των επισφαλειών που είχαν οι τράπεζες; Τα κόκκινα δάνεια είναι κάποιου τρίτου, δεν είναι των τραπεζών; Δεν είναι ακριβώς το ίδιο θέμα για το οποίο μιλάμε; Δεν αφορούν τις τράπεζες; Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε».

Ο Γ. Μηλιός, βουλευτής και εκ των αρμοδίων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στη «Real news», υπερασπίζεται την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος στις πλάτες του λαού, ομολογώντας ότι τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπουν για το σκοπό αυτό «είναι τμήμα του δανείου των 50 δισ. που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τη διάσωση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω του ΤΧΣ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Π. Λαφαζάνης («Καθημερινή») διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις του κόμματός του, λέγοντας ότι «τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι χρήματα του Δημοσίου που έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος και ζητούνται να αξιοποιηθούν από ένα κυρίαρχο κράτος για σκοπούς συμβατούς με τους συνομολογημένους».ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Θέλει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση της αστικής εξουσίας

Τη φιλοδοξία τους το Ποτάμι να καταλάβει το λεγόμενο κέντρο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία ανασύνθεσής του, εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκης και άλλα στελέχη του, σε ημερίδα τους την Κυριακή, όπου κατέληξαν στις «θέσεις» τους. Ολες προς στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, και «βάση» όπως τις χαρακτήρισαν για να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Λέγοντας ότι «το Ποτάμι είναι το μεγάλο Κίνημα του ριζοσπαστικού Κέντρου», ο Θεοδωράκης έκανε σαφές ότι «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα (...) ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις».

Ζήτησε αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και ειδικότερα των άρθρων για την ποινική ευθύνη υπουργών και περί ασυλίας των βουλευτών. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των μελών της κυβέρνησης από 50 που είναι σήμερα σε 25, και σύστασης Πρωθυπουργικού Γραφείου με ευρείες αρμοδιότητες και εποπτικές εξουσίες κ.ά., παραμυθιάζοντας το λαό ότι τέτοιες αλλαγές συνιστούν άσκηση πολιτικής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στο θέμα του εκλογικού νόμου πρότεινε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο με δικαίωμα δύο ψήφων: Μια για τον τοπικό βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας, ώστε να μπορεί να ψηφίσει κανείς υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα.

Στην Παιδεία, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Αλλά και στην Υγεία πρότεινε, μεταξύ άλλων, «την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό "πακέτο" υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ», ένα τίποτε μπρος στις τεράστιες λαϊκές ανάγκες και στις σύγχρονες δυνατότητες κάλυψής τους.

Αλλωστε, ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι «ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες» (βλ. νέα κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες).

Διόλου τυχαία, στο Ασφαλιστικό τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων με ανταποδοτικότητα των εισφορών και προστασία των φτωχών ηλικιωμένων (βλ. παίρνεις ό,τι πληρώνεις, αν έχεις να πληρώσεις, συν ένα «δίχτυ» προστασίας ώστε να μην πεθαίνουν γέροντες στο δρόμο).

Τέλος, ζήτησε διευθέτηση του χρέους, με «μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», ουσιαστικά να απελευθερωθούν κονδύλια για παραπέρα ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτογράφιση αξιωματούχου της ΠΓΔΜ με τον «Ηλιο της Βεργίνας»

Αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προκάλεσε η φωτογράφιση του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, στην κορυφή Μύτικας του Ολύμπου με σημαία που έφερε τον δεκαεξάκτινο «Ηλιο της Βεργίνας».

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ χτες εφημερίδα των Σκοπίων δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, μαζί με δηλώσεις του: «Οταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφιση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ενα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Ετσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», δήλωσε ο Α. Μιλόσοσκι.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ηλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων. Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της».

Σημειωτέον, η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε τον «Ηλιο της Βεργίνας» στη σημαία της από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον «Ηλιο της Βεργίνας» σε όλες του τις μορφές.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για το θάνατο του σ. Νίκου Μπατιστάτου

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του σ. Νίκου Μπατιστάτου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

«Ο σ. Νίκος Μπατιστάτος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα και σπούδασε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, όπου αποφοίτησε το 1953.

Στη συνέχεια δούλεψε για ένα διάστημα στην Εταιρεία Πυριτιδοποιείου - Καλυκοποιείου και στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών Αεροδρομίου. Το 1956 απασχολήθηκε σε διάφορες δραστηριότητες στη ΔΕΗ, όπως μελέτες διανομής, αποτίμηση ηλεκτρικών επιχειρήσεων, τυποποίηση και οργάνωση, προμήθειες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, όπου έγινε Αντιπρόεδρος. Η δικτατορία τον απέλυσε από τη ΔΕΗ, το 1968, για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1969 προσελήφθη στον όμιλο "Βιοχάλκο", όπου έγινε διευθυντής της Χαλυβουργίας στην εταιρεία ΣΙΔΕΝΟΡ. Το 1975 επανήλθε στη ΔΕΗ ως διευθυντικό στέλεχος και το 1979 παραιτήθηκε εξαιτίας πιέσεων που δέχθηκε για προώθηση χαριστικών αναθέσεων. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ την περίοδο 1989 - 1992. Στο διάστημα 1975 - 1979 συνέχισε να έχει συνδικαλιστική δράση στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, που τον είχε ανακηρύξει "επίτιμο Πρόεδρο". Είχε εκλεγεί επίσης στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ πριν τη δικτατορία και στη συνέχεια από το 1975 έως το 2000, ενώ διετέλεσε πολλά χρόνια μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ.

Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στα 13ο, 14ο και 15ο Συνέδρια, έως το 1994 διετέλεσε υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και στη συνέχεια ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις. Συνέβαλε στη συγγραφή αρκετών μελετών, κυρίως για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, όπως "ΔΕΗ: για τα μονοπώλια ή το λαό" και "Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα".

Στην περίοδο του 13ου Συνεδρίου, με την ανατροπή του σοσιαλισμού, στάθηκε ενάντια στο οπορτουνιστικό ρεύμα και τις προσπάθειες διάλυσης του Κόμματος, συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», του Ριτζάνι Πάλμε Ντατ, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Θόλος). Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι (Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, Ρεθύμνης 36) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «"Κόμμα παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, στέλεχος του Κόμματος.Στρατεύτηκε με τις γνώσεις και τη δράση του στην υπόθεση της εργατικής τάξης

Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο αποχαιρέτησαν χτες σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι

Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο, που υπηρέτησε την εργατική τάξη μέσα από την επιστήμη του και την πρωτοπόρα δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αποχαιρέτησαν χτες σε κλίμα συγκίνησης στο νεκροταφείο της Καλλιθέας η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, άνθρωποι που συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή συνδέθηκαν μαζί του με δεσμούς φιλίας.

Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τιμητική φρουρά δίπλα στη σορό του Ν. Μπατιστάτου, σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ, στάθηκαν οι σύντροφοί του, μεταξύ αυτών και οι σύντροφοί του από την ΚΟ Μηχανικών, της οποίας ήταν μέλος. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, οι ΚΟ Μηχανικών και Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, καθώς και φίλοι του εκλιπόντος.

Για τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα αλλά και τον ακέραιο χαρακτήρα του μίλησε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του από τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ.

Διδακτικό το παράδειγμα της στάσης ζωής του

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ν. Μπατιστάτο αποχαιρέτησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, εστιάζοντας στο παράδειγμα που έδωσε ο Ν. Μπατιστάτος με τη στάση ζωής του: «Αποχαιρετάμε σήμερα ένα σύντροφο που έθεσε τις πλούσιες επιστημονικές του γνώσεις, την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του και τη δράση του στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Το παράδειγμα της επιλογής του συντρόφου Νίκου είναι σημαντικό και διδακτικό, ακριβώς γιατί ο ίδιος είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να κάνει ριζικά διαφορετικές επιλογές για το μέλλον του», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του.

Υπογράμμισε πως, παρά τη δυνατότητα που είχε να ζήσει μια άνετη ζωή, ο ίδιος επέλεξε έναν διαφορετικό, πολύ πιο δύσκολο, δρόμο. Σε σχέση με την επιλογή του αυτή, σημείωσε:

«Τι βοήθησε όμως τον σύντροφο Νίκο να σταθεί όρθιος και να συμβάλει στη μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης; Η αγάπη του για το λαό, η αγάπη του για την επιστημονική γνώση, η γνωριμία του με τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία και η συνειδητή ένταξή του στις γραμμές του ΚΚΕ.

Σύντροφε Νίκο, η πορεία σου επιβεβαιώνει ότι η επιστημονική γνώση που στρατεύεται στην υπηρεσία του λαού αποτελεί κινητήρια επαναστατική δύναμη. Για όλους εμάς, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές συναδέλφους σου, η πορεία σου διδάσκει τη διάθεση για προσφορά, την επιμονή στην κατάκτηση και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, του μαρξισμού, την απόρριψη σε κάθε στάση αυτάρκειας και κάλπικης σεμνότητας, την άρνηση σε οποιαδήποτε υπόκλιση στην προχειρότητα και στον εμπειρισμό.

Μ' αυτό το μαχητικό πνεύμα, με υπομονή και επιμονή ανταποκρίθηκες στις υπεύθυνες χρεώσεις που σου ανέθεσε το Κόμμα, στα καθήκοντά σου ως μέλους της ΚΕ απ' το 13ο μέχρι και το 15ο Συνέδριο, ως υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και σ' άλλες αποστολές. Στάθηκες απέναντι στο οπορτουνιστικό ρεύμα στις δύσκολες στιγμές του 13ου Συνεδρίου και συνέβαλες στην ανασυγκρότηση του Κόμματός μας.

Πρόβαλλες σταθερά τις συλλογικές αποφάσεις μας στις περιπτώσεις που είχες διαφορετική γνώμη, έλεγες "εμείς" και όχι "εγώ".

Προσπαθούσες να προσφέρεις ακόμα και στα τελευταία χρόνια που κλονίστηκε σοβαρά η υγεία σου.

Στην οικογένειά σου, που χάνει έναν καλό σύζυγο και πατέρα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι ο γιος και ο εγγονός σου θα τιμήσουν με τη στάση τους τις παρακαταθήκες σου.

Ολοι εμείς που συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υποσχόμαστε να βαδίσουμε αποφασιστικά για να εκπληρώσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Νίκο».Σελίδα 8 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«COCA COLA»: Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, συνεχίζουν την απεργία από τις 27 Σεπτέμβρη οι απεργοί στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη. Η ΠΟΕΕΠ αποφάσισε και κηρύσσει απεργία αορίστου χρόνου στην «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη μέχρι την επαναλειτουργία το εργοστασίου. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζει τον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι απεργοί, επί σχεδόν ένα χρόνο, για να ανακληθούν οι απολύσεις και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ: Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα έκαναν χτες οι σχολικοί τροχονόμοι διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην Ασφάλιση καθώς δεν είναι κατοχυρωμένοι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, όπως συνέβη με την συνάδελφό τους, που το πρωί της περασμένης Πέμπτης παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, έξω από το 54ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας. Τη συμπαράστασή της εξέφρασε η Δημοτική Αρχή Πελετίδη, διά του Αντιδημάρχου Παιδείας Ανδρέα Αθανασόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας.

ΜΕΤΡΟ: Τρίωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη (1 μ.μ. - 4 μ.μ.), προκηρύσσει το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων σταθερών συγκοινωνιών «ΣΕΛΜΑ», για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο Αμαξοστάσιο των Σεπολίων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου καλεί τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 30/9, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του «Ακταίον». Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

ΕΟΡΔΑΙΑ: Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, αύριο Τετάρτη 24/9, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου.

ΙΓΜΕ: Σε συγκέντρωση στο ΥΠΕΚΑ, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. καλεί το σωματείο των εργαζομένων στο πρώην ΙΓΜΕ. Διεκδικούν δεδουλευμένα και αντιδρούν στην προσπάθεια αφανισμού του ιδρύματος.

ΕΟΠΥΥ: Μετά από συνάντηση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι πρόσθετο ποσό 360 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους.ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Την κοινοπραξία προκρίνουν κυβέρνηση - μονοπώλια

Δημοσιεύματα στον Τύπο προαναγγέλλουν ένταξη του μελλοντικού «ενιαίου φορέα» σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης

Στη δημιουργία «ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας», υπό τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την ένταξη του φορέα σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο.

Οπως γράφεται, πρόσφατα έγινε συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Αμυνας και Ανάπτυξης, όπου και εκτιμήθηκε ότι η καλύτερη «λύση» για τα ναυπηγεία είναι η δημιουργία κοινοπραξίας. Τη συγκεκριμένη επιλογή υπερασπιζόταν, εδώ και καιρό, ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας Ν. Ταβουλάρης και δεν φαίνεται να διαφωνεί ο Ισ. Σάφα, εκπρόσωπος των αραβογερμανικών μονοπωλίων (ADM και «Thyssen Krupp»), που κατέχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πρακτικά, ο «ενιαίος φορέας» που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ένα γενναίο βήμα στην παραπέρα συγκεντροποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, που θα «περάσει» πάνω από τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Αδηλο παραμένει και το μέλλον της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με δεδομένα τα σχέδια των πολυεθνικών ομίλων να την προσαρμόσουν στο νέο «μοντέλο» λειτουργίας του ΟΛΠ ΑΕ, μετά την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του.

Είναι γνωστό ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη στιγμή δουλεύει μεν το σύνολο των εργαζομένων, όμως μόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή των τεσσάρων υποβρυχίων. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα πόστα τους, με την αποπεράτωση του έργου. Ταυτόχρονα, «τρέχει» το φιρμάνι της ΕΕ που είναι σε πλήρη ισχύ από το 2010, με βάση το οποίο έκλεισε το εμπορικό τμήμα, δηλαδή η καρδιά του ναυπηγείου για 15 χρόνια.

Από την άλλη, ο Ν. Ταβουλάρης έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του για δραστική μείωση του προσωπικού. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι ο «ενιαίος φορέας» σημαίνει και δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αλλωστε, εκεί που αποκαλύπτεται πλήρως ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες, είναι ότι ταυτόχρονα με τα σχέδια για τον «ενιαίο φορέα», άνοιξε η συζήτηση για την ένταξή του σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Δηλαδή, εξασφάλιση για τους επιχειρηματικούς ομίλους εργαζομένων με «αμοιβές συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα», γενναίες φοροαπαλλαγές και μείωση της γραφειοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι με αυτού του τύπου τον «ενιαίο φορέα» έχουν συνταχθεί οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ναυπηγείων, της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ.Πρόσκρουση πλοίου στη νησίδα Περιστέρες

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι 639 επιβάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «EUROPA LINK» και οι 70 ναυτεργάτες - μέλη του πληρώματος, όταν το καράβι προσέκρουσε με δύναμη πάνω στη νησίδα Περιστέρες, νότια της Κέρκυρας. Το πλοίο με σημαία Ιταλίας, το οποίο ανήκει στην εταιρεία «Γκριμάλντι», εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκόνα Ιταλίας.

Από την πρόσκρουση το καράβι υπέστη δύο μεγάλα ρήγματα στη δεξιά του πλευρά (το ένα μάλιστα υπολογίζεται στα 80 μέτρα) και αμέσως άρχισε να μπάζει νερά. Το πλήρωμα πρόλαβε και έκλεισε τις υδατοστεγείς πόρτες ώστε η εισροή να είναι ελεγχόμενη, να μην πλημμυρίσουν όλα τα διαμερίσματα του πλοίου και να μην πάρει κλίση.

Με τη βοήθεια ρυμουλκού και πλωτού του Λιμενικού, το πλοίο κατέπλευσε στην Κέρκυρα όπου έγινε η αποβίβαση των επιβατών. Δύτες ξεκίνησαν την προσπάθεια μπαλώματος των ρηγμάτων για να μη βουλιάξει μέσα στο λιμάνι και να είναι σε θέση να αποπλεύσει για ναυπηγείο της Ιταλίας. Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος συνελήφθησαν, αφέθηκαν όμως ελεύθεροι μετά την απολογία τους και ορίστηκε δικάσιμος.

Το 1998 στην ίδια νησίδα είχε προσκρούσει το πλοίο «ΠΑΣΙΦΑΗ» των «Μινωικών Γραμμών». Από τότε μέχρι σήμερα, η νησίδα παραμένει χωρίς σήμανση, ενώ δεν λειτουργεί στην περιοχή και το Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS).

Αν και σχετικά καινούργιο (έτος κατασκευής 2007), επιβάτες του «EUROPA LINK» κατήγγειλαν ότι δεν είχε επάρκεια σε σωστικά μέσα. Πράγματι δεν είχε; Είχε αλλά δεν κατάφεραν να τα θέσουν σε λειτουργία; Η οργανική σύνθεση του πλοίου είναι 69 ναυτεργάτες, στην πλειοψηφία τους Ιταλοί και Ελληνες, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός πλοίου που παίρνει πάνω από 1.500 επιβάτες.Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία σήμερα

Ενάντια στην «αξιολόγηση» και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση» και απαντώντας στην αντιδραστική δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη απεργία - αποχή με το σκεπτικό ότι μια απεργία δεν μπορεί να στοχεύει στην κατάργηση νόμων. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο, στις 9.30 π.μ. καθώς σήμερα εκδικάζεται η αίτηση της κυβέρνησης για την αναίρεση πρωτόδικης απόφασης που διατάζει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Επίσης, στην Ξάνθη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και στην Αλεξανδρούπολη, στις 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση», στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει. Επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση «είναι πράξη πέρα για πέρα αντιδραστική και αυταρχική. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια και πάλι μετά από προσφυγή της κυβέρνησης πετούν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

(...) Το σκεπτικό και η απόφαση του δικαστηρίου ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν ως απεργιακό αίτημα την κατάργηση νόμων, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό και επικίνδυνο. Πρέπει να θέσει σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλο το λαϊκό κίνημα».

Αναδεικνύουν την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ειδικά για το Δημόσιο, καλούν σε οργάνωση γενικών συνελεύσεων, περιοδειών, συσκέψεων για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων ακύρωσης της «αξιολόγησης». «Επιλέγουμε - τονίζουν - εκείνες τις μορφές και τα αιτήματα πάλης που συλλογικά αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία κι όχι αυτές που σώνει και καλά πρέπει να έχουν την έγκριση της αστικής δικαιοσύνης και της αντιλαϊκής κυβέρνησης».

Απειλεί με εισαγγελέα

Με τη συνδρομή εισαγγελέα σκοπεύει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επανεξέταση των συμβάσεων εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να γεμίσει τη δεξαμενή των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά είπε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξή (ΣΚΑΪ).

Συγκεκριμένα, καυχήθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται «έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά. Θα προχωρήσουμε και στον επανέλεγχο των συμβάσεων, με όποιο κόστος. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας». Σε αυτό πρόσθεσε πως ο στόχος των 15.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα θα υλοποιηθεί, δείχνοντας έτσι τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με τις απολύσεις.

Με την παραπάνω διατύπωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να απαντήσει και στη δήλωση 19 δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, ότι θα «μπλοκάρουν» τη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων ΙΔΑΧ.Σελίδα 9 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Κάλεσμα στους συνταξιούχους - μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στην προετοιμασία της παναττικής συγκέντρωσης που διοργανώνουν στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Στη συγκέντρωση καλεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, σημειώνοντας: «Αλλο δρόμο δεν έχουμε, παρά το δρόμο του αγώνα. Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς και όχι απόμαχοι της ζωής!».

Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.Μέρα Διεθνούς Δράσης από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.Συγκεντρώσεις στις 3 και 4 Οκτώβρη

Σταθμό στο δίμηνο δράσης αποτελούν οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε μια σειρά πόλεις στις 3 και 4 Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα 4/10, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 4/10, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Λάρισα 4/10, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος 4/10, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα 4/10, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Καρδίτσα 4/10, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία 3/10, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Γιάννενα 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο 3/10, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα 3/10, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα 3/10, 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Κέρκυρα 3/10, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Ζάκυνθος 4/10, 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο 4/10, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρέθυμνο 3/10, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος 3/10, 7 μ.μ., Εργατικό ΚέντροΚινητοποιήσεις των ΕΒΕ την 1η Οκτώβρη

Για τα χρέη και τις απειλές των κατασχέσεων διαδηλώνουν την 1η Οκτώβρη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση που αποφασίζουν Ομοσπονδίες και Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια μέρα διαμαρτυρία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Βαλαωρίτου 38), στις 9 π.μ., με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς τις τράπεζες, από τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Τα λαϊκά προβλήματα στο επίκεντρο της δράσης

Διήμερο παρεμβάσεων για φτηνές αστικές συγκοινωνίες και κινητοποιήσεις ενάντια στη φοροληστεία

Κινητοποιήσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ, στάσεις λεωφορείων, αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν χτες μέλη της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και Λαϊκές Επιτροπές από συνοικίες της Αθήνας, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, που θα κορυφωθεί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, αλλά και με τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 4 Οκτώβρη.

Κύρια αιτήματα της χτεσινής κινητοποίησης ήταν η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων και η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές. Εξορμήσεις έγιναν στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, Αττικής, Ακαδημίας, Πειραιά, Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγ. Δημητρίου και στις στάσεις λεωφορείων στην Ακαδημίας. Με τα ίδια αιτήματα, θα γίνει σήμερα Τρίτη 23/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή συνδικάτων, επιτροπών ανέργων, συνταξιουχικών οργανώσεων και νεολαίας.

Ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνουν την Πέμπτη 25/9 το ΠΑΜΕ, οι επιτροπές ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΣΘ (Παπαναστασίου) με αφορμή την απόφαση για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από την 1η Οκτώβρη. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία ενάντια στη φοροληστεία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Το πρόγραμμα δράσης εμπλουτίζεται με κατά τόπους κινητοποιήσεις, όπως οι παρακάτω:Αποφάσεις και συσκέψεις για την 1η Νοέμβρη

Νέες αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 3 και 4 Οκτώβρη, πήραν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Φθιώτιδας, το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας και η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΠΑΚΟ ΑΕ στη Φθιώτιδα.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 4 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

Οι συνεδριάσεις - συσκέψεις των σωματείων συνεχίζονται με βάση το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα, 23/9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ.

24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Νάουσας (σύσκεψη με σωματεία).

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΟΤΑ Π. Φαλήρου (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Αχαΐας.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση), Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο ΝΟΥΝΟΥ Ασπροπύργου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

30/9: Ενωση Λογιστών Αθήνας (σύσκεψη ανέργων), Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας (σύσκεψη για την ανεργία).

1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση)

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).Σελίδα 10 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Δυνατά μουσικά «σινιάλα»

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μια «θάλασσα» τραγουδιών και «δυνατών σινιάλων» πλημμύρισε, δόνησε τη μεγάλη, υπαίθρια σύναξη, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», όπου ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ετοιμάσει ένα «Αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών μα κοινών ονείρων και προσμονών, ταξίδεψαν στα πελάγη της δημιουργικής κατάθεσης ποιητών και συνθετών. Δύσκολο να χωρέσει κανείς τόσα τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν 40 χρόνια τώρα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο Θάνος Μικρούτσικος κατάφερε να σταχυολογήσει μια όμορφη δέσμη τραγουδιών που μας υπενθυμίζουν το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, ανατρέχουν στους μεγάλους ποιητές και ζωντανεύουν με σεβασμό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Και ήταν πολλές οι συγκινήσεις αυτής της βραδιάς - μέθεξη, αυτής της παλλόμενης συνομιλίας μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και των βιωματικών, σπαρακτικών, ειλικρινών στίχων. Ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος - Θύμιος Παπαδόπουλος. Τα υπέροχα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Κατάμεστος από κόσμο, εξακολούθησε ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής όπως αναμενόταν, όταν τη σκυτάλη πήρε η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου. Ο κόσμος συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό στο μοναδικό μουσικό ταξίδι που γνωρίζει καλά να το κάνει ομορφότερο η Νατάσσα Μποφίλιου. Συνταξιδιώτες της Νατάσσας Μποφίλιου η εκπληκτική ορχήστρα που πραγματικά δημιούργησαν ένα άψογο αποτέλεσμα. Πάθος, αίσθημα, κέφι αλλά και χιούμορ δημιούργησαν μια αξέχαστη μουσική βραδιά. Οχι μόνο «Εν λευκώ» και «Τσιγάρα βαριά» αλλά και «Μην Κλαις», «Το μέτρημα» και «Το δίχτυ»... και όλοι τραγουδούσαν μαζί της. Και κείνη ένιωθε ιδιαίτερα καλά γιατί όπως είπε «νιώθω μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους νιώθουμε ότι μοιραζόμαστε την ίδια ιδεολογία για τη ζωή. Μακάρι να έρθουν οι μέρες του φωτός». Και συνέχισε με το τραγούδι «Μέρες του φωτός», που ήδη έχει ξεχωρίσει χάρη στα επιτυχημένα της live «Ερχονται οι μέρες του φωτός, οι μέρες του φωτός/ μια εποχή τελειώνει...»Μεγάλα λαϊκά γλέντια

Με το τραγούδι «Πέφτουν τα ψέματα βροχή» ξεκίνησε στη Λαϊκή Σκηνή η συναυλία της Γλυκερίας. Με τη σπουδαία λαϊκή της φωνή, μας ταξιδεύει «από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Καλδάρα», καλώντας τους επισκέπτες να ξεσηκωθούν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, όπως έγινε για αρκετές ώρες. Η Γλυκερία υπενθύμισε τη συμμετοχή της στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως σε αυτά του Περιστερίου και του Ζωγράφου και κάλεσε τον κόσμο να φτιάξει έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που ήταν δύσκολο να προσεγγίσεις τη Λαϊκή Σκηνή.

Νωρίτερα, μια διαφορετική εκδοχή του ρεμπέτικου απόλαυσαν οι επισκέπτες στη Λαϊκή Σκηνή, με τα τάστα της κιθάρας του Δημήτρη Μυστακίδη, που παρουσίασε το πρόγραμμα «Η κιθάρα στα χρόνια του ρεμπέτικου». Γνωστός για τις μουσικές του «αναζητήσεις» και πιστός στο Φεστιβάλ, ξεσήκωσε νέους και μεγαλύτερους με πασίγνωστα τραγούδια της εργατικής τάξης.

Αντίστοιχα, το βράδυ της Παρασκευής η Λαϊκή Σκηνή του Φεστιβάλ ταξίδεψε τον κόσμο στη λαϊκή παράδοση με ένα αφιέρωμα σε δημοτικά τραγούδια της δουλειάς και μετά η σκυτάλη δόθηκε στον Νίκο Φάκαρο και το ικαριώτικο συγκρότημά του για ένα γλέντι με δεκάδες χορευτικούς κύκλους που κράτησε μέχρι αργά.Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΣ της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με μεγάλη επιτυχία κορυφώθηκαν το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη οι τριήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην Αττική, σε συνέχεια των πετυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες αλλά και τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που πλημμύρισαν το Πάρκο "Τρίτση" και τις πάνω από 200 εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Με τη μαζική τους συμμετοχή έδωσαν ζωντάνια στις πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις, στις συζητήσεις, στις συναυλίες και στα μουσικά αφιερώματα, στις δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μετατρέποντας το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε μια πραγματικά νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Χαιρετίζουμε τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που δούλεψαν με αυταπάρνηση για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε. Ιδιαίτερα τους πάνω από 100 μουσικούς, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, τα μαθητικά συγκροτήματα και τους ανθρώπους του αθλητισμού που συμμετείχαν και στήριξαν τις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ στην Αττική και τους ακόμη περισσότερους που συνέβαλαν, ώστε το ταξίδι του Φεστιβάλ να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σταθερά συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης και καλλιτεχνικών ρευμάτων, δίνει βήμα στην πιο προοδευτική δημιουργία και αναζήτηση. Ενώ ταυτόχρονα μόνο στο Φεστιβάλ της Αττικής πραγματοποιήθηκαν:

- 9 θεματικές συζητήσεις

- 5 παρουσιάσεις θεματικών συλλογικών εργασιών

- Εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας

Παράλληλα λειτουργούσαν:

- 2 εκθέσεις

- 6 πολυχώροι με ξεχωριστή δραστηριότητα

- Διεθνούπολη, που φιλοξένησε 24 Κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας από 21 χώρες

- Περίπτερα Θεραπευτικών Κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης

- Χώρος συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά της Παλαιστίνης και για τα λαϊκά φροντιστήρια των Λαϊκών Επιτροπών

Οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στη χώρα, ότι είναι θεσμός, ριζωμένος βαθιά στο λαό και στη νεολαία του, που το στηρίζουν, το αγκαλιάζουν με τη συμμετοχή τους και συμβάλλουν στη διεξαγωγή του.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αντέχει, δυναμώνει και ανανεώνεται γιατί είναι το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΚΚΕ. Γιατί χτίζεται και λειτουργεί με τα πιο γερά "υλικά": Τη συλλογικότητα, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη φαντασία, την καλή οργάνωση, την εθελοντική δουλειά χιλιάδων που δουλεύουν σαν ένας άνθρωπος. Γιατί αναδεικνύει τις διεκδικήσεις και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και σταθερά φωτίζει το μέλλον, το δρόμο για να ζήσουν οι νέοι και νέες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων όπως τους αξίζει, χωρίς κρίσεις, φτώχεια, εκμετάλλευση.

Η επιτυχία του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" πανελλαδικά περικλείει δυναμική, ώστε το επόμενο διάστημα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας. Για να δυναμώσει η πάλη με στόχο το σύνθημα του 40ού Φεστιβάλ: "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων" (απολογία Νίκου Μπελογιάννη) Συνεχίζουμε"!»Σελίδα 11 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Νέοι και νέες,

Νιάτα της ΚΝΕ,

Φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» γιορτάζει 40 χρόνια ιστορίας, 40 χρόνια μοναδικής και ανεπανάληπτης διαδρομής, 40 χρόνια προσφοράς στους αγώνες της νεολαίας, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό, στη δημιουργία, στη διάδοση πάνω από όλα των ιδεών της κοινωνικής επανάστασης, της συνεχούς πάλης για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων.

Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, από το 1ο Φεστιβάλ το 1975 στου Ζωγράφου μέχρι το σημερινό στο Πάρκο «Τρίτση» πέρασαν γενιές και γενιές. Σ' αυτές τις γιορτές της νεολαίας συναντήθηκαν η γενιά της ηρωικής ΕΑΜικής - ΕΛΑΣίτικης - ΕΠΟΝίτικης Αντίστασης, του ΔΣΕ, η γενιά των Λαμπράκηδων, της αντιδικτατορικής πάλης, η γενιά της μεταπολίτευσης, των εργατικών λαϊκών αγώνων, η γενιά που μεγάλωσε στις δύσκολες συνθήκες της αντεπανάστασης, της καπιταλιστικής επέλασης, αλλά και της πρόσφατης παρατεταμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παλιές και νέες δυσκολίες, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, τα Φεστιβάλ έδειξαν ότι αντέχουν, αναπτύσσονται, βελτιώνονται, εκσυγχρονίζονται, σε όλα τα ζικ ζακ της Ιστορίας, απαντάνε σταθερά, στεντόρεια, πεισματάρικα με τους στίχους του Γ. Ρίτσου:

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει...», αλλά και: «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει... Νάτη πετιέται αποξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου»...

Βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά, όπως έγραφε ο Μαγιακόφσκι, ότι «το μέλλον δεν θα 'ρθεί από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς»...

Από τούτη τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν δημιουργοί που «έγραψαν ιστορία», καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τους ανθρώπους του μόχθου και τους τίμησαν με το έργο τους, τίμησαν τον εργάτη, το νέο, τη γυναίκα, τον ταξικό αγώνα, την αλληλεγγύη των λαών, το διεθνισμό, την αγάπη για την πατρίδα, τον ίδιο τον άνθρωπο, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ανάμεσά τους ο Γ. Ρίτσος, ο Μ. Λοΐζος, ο Μ. Κατράκης, η Ε. Αλεξίου, ο Τάσσος, ο Γ. Βαρλάμος και πολλοί ακόμα, που δεν είναι μαζί μας με τη φυσική τους παρουσία, όμως βρίσκονται κάθε χρόνο ανάμεσά μας, στις αφίσες μας, στα τραγούδια μας, στις παραστάσεις μας, στις διαδηλώσεις μας.

Ο,τι πιο πρωτοπόρο έχει να επιδείξει ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι σήμερα έχει βάλει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στο Φεστιβάλ. Μ. Θεοδωράκης, Θ. Μικρούτσικος, Χρ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος και δεκάδες, εκατοντάδες ακόμα μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικοί.

Αυτή η μεγάλη γιορτή της νεολαίας είναι ο μοναδικός πολιτικός πολιτιστικός θεσμός που άντεξε, που συνεχίζει με την ίδια ορμή και ζωντάνια, όπως και πριν από 40 χρόνια, που εξακολουθεί να μιλάει στην καρδιά και το μυαλό της νεολαίας.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι εδώ. Διαχρονικό και μαζί επίκαιρο, νεανικό, αλλά ταυτόχρονα ώριμο, ανανεωμένο, εξελισσόμενο, ποτέ όμως υποταγμένο στη μόδα που επιβάλλει το σύστημα, οι έμποροι του Πολιτισμού, οι χορηγοί.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ άντεξε, γιατί αντέχει το ΚΚΕ, αντέχει η νεολαία του. Γιατί πάνω από όλα είναι επίκαιρες και αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ άντεξε και αντέχει γιατί φτιάχνεται από το μεράκι, την ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γιατί δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να ενεργοποιεί, να κινητοποιεί τόσες χιλιάδες νέους και νέες.

Αυτό που κάνει το Φεστιβάλ ξεχωριστό, που του δίνει αντοχή και δύναμη είναι πως συνδυάζει τις πολύμορφες πολιτιστικές, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις του, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς με την καθημερινή δράση της ΚΝΕ, με το Πρόγραμμα και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ βαδίζει προς το 11ο Συνέδριό της, το Δεκέμβρη, για το Συνέδριο της Νεολαίας του ηρωικού ΚΚΕ, για να γίνει η ΚΝΕ πιο δυνατή, να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την εργατική, την εργαζόμενη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών.

Η ΚΝΕ είναι σάρκα από τη σάρκα τους και με τη συμβολή τους μπορεί να δυναμώσει η πάλη της, να μπούνε νέες δυνάμεις στη μάχη για την αναγέννηση, την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να τροφοδοτείται το ΚΚΕ με νέους αγωνιστές.

Οι υποχρεώσεις μας, οι υποχρεώσεις του Κόμματος, των μελών και των στελεχών του είναι μεγάλες. Μαζί με την ΚΝΕ, δίπλα στους νέους κομμουνιστές, με πρωτοπόρα δράση για τα προβλήματα της νεολαίας. Για να γίνει πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου: «ΚΝΕ - Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ. Μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».

Κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Αν θέλαμε με δυο λόγια να περιγράψουμε αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες, ο στίχος «στο ίδιο έργο θεατές» τα λέει όλα από μόνος του, ακόμα πιο σωστά αν τον παραφράσουμε «στο ίδιο έργο - μας θέλουν - θεατές».

Στο ίδιο έργο, αυτό της κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει την ανελέητη πολιτική της ενάντια στο λαό μας, και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, που σπέρνουν νέες αυταπάτες, συστηματικά βάζουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση, στο άνοιγμα του δρόμου για πραγματικές ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού.

Στο ίδιο έργο, λοιπόν, των εκβιασμών και της τρομοκρατίας, του εμπορίου ψεύτικων ελπίδων για ανακούφιση, που καταλήγει όπως πάντα σε ψεύτικα διλήμματα:

Ποιος, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής για το χρέος, που όμως αναγνωρίζουν και οι δύο;

Ποιος βάζει και τελικά δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές;

Ποιος έχει τους καλύτερους συμμάχους στην ΕΕ;

Κι όλα αυτά, ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ανάγκης που έχει η αστική εξουσία να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό σε όλο του το φάσμα.

Δεν είναι μόνο ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, που ταλανίζεται τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να ορθοποδήσει στον κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό πόλο.

Και στη ΝΔ είναι ρευστή η προοπτική εξέλιξής της ως φιλελεύθερου αστικού κόμματος. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να επανασυσπειρώσει εθνικιστικές δυνάμεις - που κυρίως τις έχει πάρει η Χρυσή Αυγή - αλλά και να κάνει άνοιγμα προς κεντροδεξιές - κεντροαριστερές δυνάμεις, να κερδίσει νέα ανώτερα στρώματα που σήμερα περιφέρονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ελιάς - Ποταμιού - ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, τα δύο τελευταία χρόνια, με πολύ γρήγορους ρυθμούς πράγματι, μεταπήδησε και φραστικά και πρακτικά σε ρεαλιστικότερες αστικές προσεγγίσεις, για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά περισσότερο, προκειμένου να γίνει πράξη ο στόχος του για τη συμμετοχή στην αστική διακυβέρνηση, επιδίωξε και επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη της τάξης των καπιταλιστών, έστω ως μια δεύτερη επιλογή τους, αλλά πάντα στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Οπωσδήποτε οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα επηρεαστούν από συνολικότερες διεργασίες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και φυσικά δε θα αφορούν μόνο αλλαγές στα υπάρχοντα κόμματα, αλλά και συνολικά στους θεσμούς, στη Βουλή, στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας γενικότερα έναντι της κοινοβουλευτικής και άλλα ανάλογα μέτρα.

Γι' αυτό ας μη μας εντυπωσιάζουν πλέον οι εμφανείς κωλοτούμπες, οι προσεγγίσεις, η ζύμωση για «μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς», η μεταπήδηση βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, αφού αποτελούν το πολιτικό προσωπικό έκφρασης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο των συμφερόντων των μονοπωλίων, γενικά του κεφαλαίου ή και ειδικά κάποιων τμημάτων του, αλλά και διεθνών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της χώρας.

Παρά τις έντονες προσπάθειες όλων αυτών, σήμερα ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με την πείρα των τελευταίων δυόμισι χρόνων από το 2012, είχαν τη δυνατότητα να πειστούν, να δουν με τα ίδια τους τα μάτια όσα είχε εκτιμήσει το ΚΚΕ, όσα είχαμε προβλέψει για το χαρακτήρα αυτού του συστήματος, ιδιαίτερα του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πλέον τους έχουμε γνωρίσει και από την καλή και από την ανάποδη.

Ολοι γίναμε μάρτυρες της πορείας διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας σε αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ, της αποδοχής και συμφωνίας του με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της πλήρους αδυναμίας του να ηγηθεί ή να στηρίξει αγώνες για την υπεράσπιση μισθών και αποταμιεύσεων των λαϊκών στρωμάτων από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πολύ περισσότερο πιθανόν αύριο ως κυβερνητικό κόμμα. Υπάρχει, άλλωστε, και διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου αριστερά και μάλιστα κομμουνιστικά κόμματα από κυβερνητικές θέσεις ακολούθησαν την πεπατημένη της καπιταλιστικής διαχείρισης με αρνητικά, μέχρι και ολέθρια, αποτελέσματα για τους λαούς τους.

Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η φραστική αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον Τσίπρα για τις υποτιθέμενες μεγάλες παροχές που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι πρόκειται για βασικά μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση εξυπηρετεί και τους δύο βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, γιατί κρύβει ότι και οι δύο αποδέχονται τις θυσίες, τη ληστεία σε βάρος του εισοδήματος του λαού, στο βωμό των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Αυτή η αντιπαράθεση κρύβει το γεγονός ότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών της λαϊκής οικογένειας την περίοδο της κρίσης.

Συσκοτίζει ότι κανείς από τους δύο δε θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει δρόμο ανάπτυξης που να εγγυάται την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, με βάση τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

Η προσπάθεια τόσο των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου, όσο και του κ. Τσίπρα, είναι να καλλιεργήσουν ελπίδες ψεύτικες στον ελληνικό λαό, πότε με τα πρωτογενή πλεονάσματα οι μεν, πότε με τη χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ οι δε, καθώς και με τα ψίχουλα ελεημοσύνης που τάζουν και οι δύο, πάνω στα οποία διαγκωνίζονται για το ποιος θα υποσχεθεί περισσότερα. Φυσικά, η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση παραδοσιακά εδώ κερδίζει στα σημεία... Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια για να ξεχάσουμε πώς παιζόταν το προεκλογικό δικομματικό παιγνίδι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες επ' αυτού. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, σε μια κρίση ειλικρίνειας, επέκρινε τον κ. Σαμαρά γιατί δεν υλοποίησε ως κυβέρνηση αυτά που υποσχόταν ως αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντάς του χαρακτηριστικά κατά λέξη: «Ο Σαμαράς τα προεκλογικά, τα σωστά, τα κεϋνσιανά τα ξέχασε μετά...». Τέτοιου επιπέδου ριζοσπαστικά μέτρα προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν αυτά τα προεκλογικά του Σαμαρά, δηλαδή...

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, με τις προτάσεις και των δύο, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αισθητή αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο του λαού, στα προβλήματά του: Είτε εφαρμοστεί η συνταγή του μείγματος διαχείρισης αλά Σαμαρά, είτε εφαρμοστεί το μείγμα διαχείρισης αλά Τσίπρα.

Δεν πρόκειται να ανακοπεί η πορεία μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, εξασφάλισης πιο φτηνής εργατικής δύναμης, έντασης των φορολογικών βαρών, εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας.

Είτε ο ελληνικός λαός δώσει την ψήφο του στις «φοροελαφρύνσεις», στην «επιμήκυνση» των δόσεων και στα ψίχουλα από το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την «έξοδο στις αγορές» του κ. Σαμαρά. Είτε τη δώσει στο μείγμα διαχείρισης με προσπάθεια για «κούρεμα» χρέους, «δημοσιονομική χαλαρότητα», διανθισμένα με κάποιες επίσης παροχές ελεημοσύνης κοστολογημένες από το επιτελείο του κ. Τσίπρα.

Αν και τις τελευταίες μέρες, μετά τη συνάντηση με τα επιτελεία της Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνει πάλι τα νερά, αφού μιλά και για επιμήκυνση, ό,τι δηλαδή λένε και η ΝΔ και η Γερμανία.

Οχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση με αυτές τις επιλογές να ανακτηθεί το λαϊκό εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά θα συνεχιστεί η λιτότητα, η συμπίεση του εισοδήματος, η ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών.

- Αλήθεια, ποιες είναι οι περιβόητες παροχές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μισθωτό που καλείται με 800, ακόμα και 1.000 ευρώ να ζήσει μια τετραμελή οικογένεια; Ούτε καν το 13ο και 14ο μισθό δεν μπορεί να εγγυηθεί.

- Ποια είναι η φορολογική ελάφρυνση για μια οικογένεια με 20.000 ευρώ χρονιάτικο εισόδημα; Μήπως τους κατατάσσει και αυτούς στους προνομιούχους;

- Με προκλητικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει πως τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων θα λυθούν με μία όλο κι όλο επιπλέον σύνταξη το χρόνο ως δώρο Χριστουγέννων, την ίδια στιγμή που οι απώλειες της σύνταξης τα τελευταία χρόνια ξεπερνάνε το 25%!

- Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης; Μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, ακόμα κι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;

- Πίσω από το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «ανάκτησης της εργασίας» του ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται μόνο νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, νέες δηλαδή επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων και ασκούν νέες πρόσθετες πιέσεις σε όσους εργάζονται σήμερα. Είναι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας.

- Με τι δικαιώματα θα προσληφθούν όσοι προσληφθούν;

Πόσοι από αυτούς θα συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη διετία;

Πόσοι θα απολυθούν για να προσληφθούν νέοι φθηνότεροι, επιδοτούμενοι εργαζόμενοι;

- Οσο για την ανεργία, δεν δεσμεύεται καν για το στοιχειώδες:

Την παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι ριζοσπαστικό υπάρχει

- Αλλά, βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τη «ριζοσπαστική» λύση και ως τέτοια μας την πλασάρει: Να επιδοτήσει τους φτωχούς με 1 έως 2 ευρώ τη μέρα για κουπόνια φαγητού...

- Καμιά ανάσα δεν θα μπορέσει να πάρει η λαϊκή οικογένεια από την ασφυξία που της έχει δημιουργήσει η φοροεπιδρομή, ούτε με τις διορθώσεις της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ, που σε βάζει να πληρώνεις νοίκι για το σπίτι σου και το χωράφι που καλλιεργείς, ούτε με την επίσης διόρθωση και μετονομασία του σε ΦΟΜΑΠ (Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) όπως τον λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο που εξίσου αντιλαϊκοί είναι οι έμμεσοι φόροι και αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τους ακουμπήσει.

- Ανάλογη είναι η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά με το πρόγραμμά του για τη διαχείριση της υπερχρέωσης, των «κόκκινων» δανείων.

Τα 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν επαρκούν ούτε για το ένα τριακοστό των συνολικών «κόκκινων» δανείων που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.

Ο διακηρυγμένος πλέον στόχος του δεν είναι η απαραίτητη και δίκαιη διαγραφή σημαντικού τμήματος των δανείων που πλέον δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

- Προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο την καταβολή του 1/3 του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες. Ομως, μοναδικός κερδισμένος από μια τέτοια ρύθμιση θα είναι οι τραπεζικοί όμιλοι που θα δουν ζεστό χρήμα να ρέει στα ταμεία τους.

Τελικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στον «κρατικό ενδιάμεσο φορέα», σημαίνει μετατροπή του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες σε χρέος προς το κράτος και ταυτόχρονα θωράκιση των τραπεζών, γιατί τα χρέη προς αυτές τις τράπεζες θα τα πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή η λαϊκή πλειοψηφία μέσω φορολογίας. Κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι μεγαλοοφειλέτες και οι τράπεζες που θα θωρακίσουν την επάρκειά τους σε κεφάλαια.

Αλλωστε, δε θα μπορούσε να κάνει και τίποτε άλλο, αφού το πλαίσιό του κινείται εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων και της ΕΕ. Δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, της φθηνής εργατικής δύναμης, αλλά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφού μιλά για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς». Ολα αυτά όμως τα πλαίσια είναι ασφυκτικά για τους εργαζόμενους.

Η κοστολόγηση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαράθεση μεταξύ τους πάνε «γάντι» συνολικά με το στρατηγικό στόχο για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Το πιο επικίνδυνο ακόμα, για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι προσπαθεί να βάλει οριστική «ταφόπλακα» σε ό,τι ριζοσπαστικό υπάρχει σε συνειδήσεις, σε αιτήματα του κινήματος, θέλει το κίνημα και το λαό, τη νεολαία υποταγμένη, να αποδέχεται τα ψίχουλα για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στόχους παντελώς ξένους και εχθρικούς προς τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών.

Αποκαλυπτική από αυτήν την άποψη είναι η δήλωση του Τσίπρα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας: «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους Ευρωπαίους είναι πως μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν είναι μια απειλή για την Ευρώπη, αλλά μια πρόκληση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο κοινό μας πρόβλημα»!!!

Το κοινό τους πρόβλημα, λέμε εμείς, είναι η ανάκαμψη των κερδών τους και γι' αυτό τα «μιλήσανε και τα συμφωνήσανε». Δεν περιοδεύει τυχαία, άλλωστε, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στα διάφορα σαλόνια κλειστών και ανοικτών συνάμα θυρών της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.

Το κοινό μας πρόβλημα όμως, ελληνικέ λαέ, είναι η οργάνωση της λαϊκής πάλης και αντίστασης, της συμμαχίας, με κεντρικό μας σύνθημα: Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο με ψίχουλα. Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, ανάπτυξης σε όφελος του λαού.

Δε θα συμβιβαστούμε με την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια

Ακούμε με προσοχή τα όσα εξαγγέλλονται για τα επείγοντα ζητήματα επιβίωσης του λαού. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο άνεργος σήμερα πρέπει να έχει επίδομα για να ζήσει, για να μην πεινάσει η οικογένεια, τα παιδιά του. Σήμερα, πρέπει να εξασφαλίσει ότι δε θα του πάρει το σπίτι η τράπεζα, σήμερα πρέπει να σταματήσει να παλεύει με τους ληγμένους λογαριασμούς, τη διακοπή από τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, να εξασφαλίσει ότι το παιδί του θα πάει στον παιδικό σταθμό, δε θα σταματήσει το σχολείο, θα 'χει αυτός και το παιδί του γιατρό, φάρμακα, περίθαλψη.

Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηριχτεί η λαϊκή οικογένεια στη μάχη της επιβίωσης, για να δυναμώσει η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, με απαίτηση να λυθούν όλα τα επείγοντα ζητήματα επιβίωσης από το ίδιο το κράτος.

Ομως το λέμε καθαρά: Δε θα συμβιβαστούμε με την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια. Δεν θα υποκύψουμε και θα δώσουμε τη μάχη κάθε λαϊκή οικογένεια, με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια, μαχητικότητα και αισιοδοξία, να μη λυγίσει στις δοκιμασίες.

Γι' αυτό και δε θα ανεχτούμε τα κόλπα που κάνουν όλοι τους για να μπερδέψουν το λαό. Γιατί είναι άλλο πράγμα να παλεύεις κατά της εξαθλίωσης, για ανακούφιση των ανέργων και για να βάλεις τέλος στη φτώχεια και την ανεργία και άλλο να υπόσχεσαι ότι θα ανακουφίσεις μόνο την ακραία φτώχεια.

Το πρώτο είναι φιλολαϊκό, το δεύτερο σημαίνει αποδοχή της φτώχειας. Είναι η πολιτική της ΕΕ που λέει μάθετε να ζείτε με τη φτώχεια και την ανέχεια για να γίνουν πιο κερδοφόρα και ανταγωνιστικά τα μονοπώλια.

Αυτός ακριβώς είναι ένας πρόσθετος λόγος για να καταλάβει κανείς πως κάθε κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται αυτή, από τη στιγμή που βαδίζει εντός των επιλογών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αντικειμενικά θα είναι αντιλαϊκή, γιατί ενάντια στους λαούς είναι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στο λαό, όπως άλλωστε το κάναμε πάντα. Να σκεφτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε μέσα στους τόπους δουλειάς, στους χώρους μόρφωσης, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά όχι μόνο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τι θα έρθει μετά, τι πρέπει πραγματικά να γίνει για να πάρει ανάσες ο λαός, να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος υπέρ του λαού.

Να σκεφτούμε και να συζητήσουμε επίσης ότι την εναλλακτική λύση στη σημερινή αντιλαϊκή συγκυβέρνηση δεν μπορεί να την αναζητήσουμε σε μια άλλη κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται αυτή, που θα κινείται στις ίδιες ράγες, που θα αποδέχεται τους μονοδρόμους της ΕΕ, θα αποδέχεται πάνω από όλα τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, μια κυβέρνηση που πίσω της θα είναι η ίδια τάξη στην εξουσία.

Ολα αυτά πιστεύουμε πρέπει πολύ σοβαρά να προβληματίσουν όλους και όλες, ιδιαίτερα όσους εξακολουθούν ακόμα να επηρεάζονται από τη λογική του δήθεν μικρότερου κακού, που πάντα η εμπειρία δείχνει ότι αποτελεί το σκαλοπάτι για το μεγαλύτερο κακό.

Ιδιαίτερα να προβληματίσουν όσους αισθάνονται αριστεροί και ριζοσπάστες, όσους προέρχονται από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και έχουμε συναντηθεί μέσα στους αγώνες, έχουμε τις ίδιες αγωνίες και οράματα, άσχετα αν παλιά ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα.

Μόνο το ΚΚΕ απαντά ξεκάθαρα: Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Κανένας από τους δύο πόλους του συστήματος δεν μπορεί να κρύψει από το λαό:

Οτι η ΕΕ έχει πλέον διαμορφώσει μηχανισμούς εποπτείας και επιτήρησης χωρών, με μνημόνια διαρκείας για όλες τις χώρες, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που έκανε μέχρι σήμερα η τρόικα.

Οτι η όποια καπιταλιστική σταθεροποίηση ή και ανάπτυξη δε θα οδηγήσει σε ανάκτηση των τεράστιων απωλειών για το λαό, αλλά θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Οτι σήμερα η επιδείνωση στην οικονομία της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις για ύφεση στις ισχυρές χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, μπορεί να επιτείνει ή ακόμη και να οξύνει την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα.

Οτι οι οξύτατοι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με άλλα κέντρα, π.χ. Ρωσία, Κίνα, οι τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις αναδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι επί θύραις. Η Ουκρανία, άλλες χώρες στη γειτονιά μας, η Εγγύς και Μέση Ανατολή είναι εστίες ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, 100 χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 χρόνια μετά το Δεύτερο.

Αλήθεια, τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή μια αυριανή κυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδιασμό για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, στο σχεδιασμό για επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή των δυνάμεων ταχείας επέμβασης;

Μόνο το ΚΚΕ απαντά ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές: Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κανένας Ελληνας από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων. Εξοδος τώρα από το ΝΑΤΟ. Κανένας λαός, κανένα κίνημα, η εργατική τάξη δεν θα μπει κάτω από ξένη σημαία!

Και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και το τι κοινωνικο-οικονομικό σύστημα υπερασπίζεται ο καθένας είναι ζητήματα που καθορίζουν άμεσα τη ζωή του λαού και της νεολαίας μας και στα οποία θα κληθεί να απαντήσει κάθε κυβέρνηση που αποδέχεται το σημερινό πλαίσιο.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί θα μπει μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη

Να, γιατί το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση εντός των τειχών, βάζοντας έναν ή δύο επιμέρους όρους που διάφοροι καλοθελητές μάς προξενεύουν. Ακριβώς γιατί η ίδια η ζωή του λαού μας και η πορεία της χώρας μας δεν εξαρτώνται από δύο επιμέρους όρους, αλλά από ένα σύνολο προγραμματικών στόχων, συνολικών ανατροπών και ρήξεων με όρους εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Σε μια τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών».

Γι' αυτό και σήμερα η λαϊκή απαίτηση να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό με δεινά θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική - λαϊκή δράση, με δραστική αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, για ριζικές ανατροπές και να μην εγκλωβιστεί σε κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οδηγούν σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις.

Οι εξελίξεις, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα απαιτούν ένα χειραφετημένο ισχυρό αναγεννημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, στην αναγέννηση του κινήματος, με τη συμμετοχή και την οργάνωσή του, να βαδίσει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Μόνο στο πλαίσιο αυτού του δρόμου μπορεί να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί ή και να ανατρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να παίρνει ανάσες.

Ας συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, δουλεύοντας δραστήρια μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Για να χτυπηθεί η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, να πνεύσει νέος αγωνιστικός άνεμος αισιοδοξίας. Το αδυνάτισμα του ΚΚΕ ωφελεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, τους καιροσκόπους, ζημιώνει όμως τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, το κίνημά τους.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση, γιατί θα μπει μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους και τα μέτρα, για να οργανωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη.

Γιατί είναι άλλο πράγμα ο λαός με την πάλη του, με τον αγώνα του να βάλει εμπόδια, να αποσπάσει κατακτήσεις, να καθυστερήσει μέτρα, με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ένα ισχυρό κίνημα, μια κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει, θα συγκεντρώνει δυνάμεις για ριζικές αλλαγές, και είναι άλλο - τελείως διαφορετικό πράγμα - η ψεύτικη ελπίδα ότι μια κυβέρνηση εντός των ίδιων τειχών και διά της ανάθεσης μπορεί έστω να ανακουφίσει τη φτώχεια.

Το ΚΚΕ εγγυάται ότι δε θα εξαργυρώσει την ψήφο του λαού για κάποιες κυβερνητικές θεσούλες, δε θα βάλει την υπογραφή του σε αντιλαϊκές συμφωνίες και συναλλαγές.

Εγκληματική, δολοφονική η δράση της Χρυσής Αυγής

Η ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού αποτελούν την πιο σίγουρη εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, οι θαυμαστές του Χίτλερ, των συνεργατών των ναζί.

Ενας χρόνος μετά από τη δολοφονία του παλικαριού από το Κερατσίνι, του Παύλου Φύσσα, από τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλά η εγκληματική, δολοφονική δράση της. Αποθρασύνθηκε από τη στήριξη που της παρείχαν ό,τι πιο σάπιο έχει μέσα του το καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι. Οι χρυσαυγίτες είναι πληρωμένα τσιράκια τμημάτων του κεφαλαίου.

Είναι οι χρυσαυγίτες βουλευτές που ζητούν στη Βουλή να επιδοτηθούν οι εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, κάνοντας παρεμβάσεις, ερωτήσεις και προτάσεις στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, επιτιθέμενοι μάλιστα στους εργάτες που αγωνίζονται για το μεροκάματο, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τις κατακτήσεις τους.

Την ίδια ώρα, που εμφανίζονται δήθεν «αντισυστημικοί» και ενάντια στα προνόμια, κάθε τρεις και λίγο νέα άπλυτα βγαίνουν στη φόρα που αποδεικνύουν ότι αξιοποιούν όλα τα βουλευτικά προνόμια, ζουν σε βίλες με δάνεια της Βουλής και κάνουν ρουσφέτια, ο ένας διορίζει την κόρη του αλλουνού.

Οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ ενάντια στο φασισμό, που ξεδιπλώθηκαν αυτές τις μέρες και με τις εκδηλώσεις εδώ στο Φεστιβάλ την πρώτη μέρα, είναι ένα μόνο μικρό δείγμα των πρωτοβουλιών ενάντια στο φασισμό που πρέπει να παρθούν παντού για να υψωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας τείχος ενάντια στο φασισμό.

Το περιεχόμενο της κοινωνικής - πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση

Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που υποφέρουν από τις πολιτικές διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, από το χρέος, για τη δημιουργία του οποίου δεν ευθύνονται οι ίδιοι ούτε στο ελάχιστο, από το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή στο ΝΑΤΟ, από τις πολιτικές που δυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και μοιράζουν ψίχουλα ελεημοσύνης σε κάποιες μικρές ομάδες ακραίας φτώχειας.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε, άσχετα τι εκλογική προτίμηση είχαν μέχρι χτες, εάν ήταν με το ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ή μετά μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντάς τον ως κάποια ελπίδα ή αν είχαν επιλέξει άλλα κόμματα. Τα συμφέροντά τους είναι κοινά κι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα συγκροτήσουν οι ίδιοι, μέσα από τις γραμμές του κινήματος, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στους τόπους μόρφωσης και κατοικίας.

Βασικό περιεχόμενο αυτής της κοινωνικής - πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση σήμερα, είναι:

Η αντιμετώπιση των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, όπως η ανακούφιση των ανέργων, η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, οι μισθοί και τα μεροκάματα, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κατάργηση της επαίσχυντης φορολογίας, η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, συνολικά το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και η προστασία των εργαζομένων, η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην περίθαλψη, στην Παιδεία και τόσα άλλα που περιέχουν οι προτάσεις νόμου και οι θέσεις του ΚΚΕ.

Η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, των μνημονίων, των αντιδραστικών διατάξεων που δένουν χειροπόδαρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ, προϋπόθεση για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κίνητρο τις κοινωνικές ανάγκες, επωφελούς διεθνούς συνεργασίας και φιλίας, με συνολικές αλλαγές που θα σημαδέψουν και άλλες χώρες οι λαοί με τα κινήματά τους και την πάλη τους.

Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις των δυνάμεων εκστρατείας που έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ, η έξοδος από αυτόν και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του ορυκτού πλούτου, των υδρογονανθράκων, της Ενέργειας, όλου του φυσικού και παραγόμενου από το λαό πλούτου, έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία να έχει τα απαραίτητα εργαλεία της ανάπτυξης, για ανακατανομή των πόρων σε όφελος του λαού, την εξάλειψη της ανεργίας και την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με κεντρικό σχεδιασμό.

Κι όλα αυτά, βέβαια, με αλλαγή τάξης στην εξουσία, με εγκαθίδρυση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου και ανάπτυξης υπέρ του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην εργατική τάξη, στο λαό μας. Η Ελλάδα έχει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, που τώρα ανήκουν στα μονοπώλια, στις γιγαντιαίες επιχειρήσεις, έχει πολυάριθμο ικανό εργατικό δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό, δυνατότητα να θρέψει το λαό της, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές. Χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, εργατική - λαϊκή εξουσία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Παλεύει για τη δημιουργία νέων λαογέννητων θεσμών, που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς σάπιους και αντιδραστικούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λίγων έναντι εκείνων των πολλών. Ο ανώτερος τύπος δημοκρατίας, που υπερασπίζεται το ΚΚΕ, έχει θεμέλιό του τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή από κάτω έως πάνω.

Να υποστηρίξουμε για όλα αυτά αποφασιστικά, μαχητικά το ΚΚΕ. Να το κάνουμε ισχυρό, δυνατό, μια μεγάλη δύναμη, να μπει μπροστά, κρίνοντας συνολικά την πορεία του, τις πράξεις του, έστω κι αν κάποιοι επιφυλάσσονται σε κάποιες θέσεις του.

Αυτή είναι η λύση, αυτή είναι η ελπίδα.

Για να κάνουμε πραγματικότητα τα λόγια του Μπελογιάννη στην απολογία του, που είναι και το κεντρικό σύνθημα του 40ού μας Φεστιβάλ:

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων...».

Εχουμε εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, στο Πρόγραμμά μας, την οργάνωσή μας.

Εξοπλίζουμε με δύναμη την εργατική τάξη, το λαό μας, το κίνημά τους.

Εχουμε ελπίδα στη νεολαία μας, στα νιάτα της ΚΝΕ, στο μέλλον.

Κοιτάμε μπροστά μελετώντας, αφομοιώνοντας την πείρα του χτες.

Προχωράμε θαρρετά, σταθερά, δυναμικά!Σελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ

Εχουμε επιλογή: Να δημιουργήσουμε μια νέα καλύτερη κοινωνία

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο 40ό Φεστιβάλ

Στο χαιρετισμό του, στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, τόνισε:

«Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σας καλωσορίζουμε στην τρίτη μέρα των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου, χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που αυτό το τριήμερο και όλους τους προηγούμενους μήνες σε πάνω από 200 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας. Μετατρέποντας το Φεστιβάλ σε μια πραγματικά νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφους, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δούλεψαν συνολικά και από κάθε πόστο για την επιτυχία των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δύναμη των υλικών με τα οποία χτίζεται το Φεστιβάλ μας τόσες δεκαετίες. Τη δύναμη της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της συνειδητής προσφοράς, της οργάνωσης, της πρωτοβουλίας, της αποφασιστικότητας, της αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε. Το λαϊκό κόσμο της δυτικής Αθήνας που, για ακόμα μια χρονιά, μας καλοδέχτηκε και μας φιλοξένησε στο χώρο που παίζουν τα παιδιά του, που βρίσκει λίγες ώρες ξεκούρασης. Στο πάρκο που ζωντάνεψε με το Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την ανάγκη της πάλης για να είναι συντηρημένο και ανοιχτό στο λαό για οργανωμένη δραστηριότητα και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα που το βάζουν σιγά σιγά στο χέρι.

Ιδιαίτερα, χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τις δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Από το Φεστιβάλ στέλνουμε μήνυμα ότι δυναμώνουμε τον εργατικό - λαϊκό διεθνισμό, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, ενώσεις και σχεδιασμούς. Οτι δε γινόμαστε μέρος τους. Γιατί από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πίσω από τους εθνικισμούς, τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς ή τη δήθεν υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκεται ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο,τι δε λύνουν στις διεθνείς συνόδους για το ποιος θα χάσει λιγότερο και ποιος θα κερδίσει περισσότερο εις βάρος των λαών, το λύνουν με τα όπλα, σπρώχνοντας τον έναν λαό εναντίον του άλλου προς όφελος της αστικής τάξης.

Το Φεστιβάλ αντέχει, ανανεώνεται, δυναμώνει

40 Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι είμαστε περήφανοι για το Φεστιβάλ μας, για την πορεία των 40 Φεστιβάλ. Ελεγε αλήθεια ο ποιητής μας, ο δικός μας Ρίτσος, όταν στο 4ο Φεστιβάλ απήγγελλε:

Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος.

Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος, είναι χαρούμενος

Φεγγοβολάει από χιλιάδες περιστέρια

Φεγγοβολάει από τα μάτια των ηρώων μας

Φεγγοβολάει απ' τη θυσία, απ' την ελπίδα και το μέλλον.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" έρχεται από το παρελθόν και είναι εικόνα από το μέλλον. Γιατί εμπνέεται από τις ελπίδες και τις ανάγκες μας, τις διεκδικήσεις και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, φωτίζοντας το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει. Για να φτιάξουμε ένα νέο κόσμο στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών, στο επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αντέχει και ανανεώνεται στο χρόνο, γιατί ενώνει σε ένα σύνολο την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, με την πολυμορφία, το συνδυασμό πολλών μορφών τέχνης και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Δίνοντας βήμα στην πιο προοδευτική δημιουργία και αναζήτηση. Γιατί το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στον Πολιτισμό και την Τέχνη. Στη Τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο που έχει βάλει η ανθρώπινη Ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Φεστιβάλ μας, σε πείσμα πολλών, αντέχει, ανανεώνεται, δυναμώνει. Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν πέρασαν στην αντίπερα όχθη. Παρέμειναν σάρκα από τη σάρκα των εργατών, του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του. Στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, δε συμβιβάστηκε με την εξουσία των μονοπωλίων που τσακίζει τις ζωές μας και γι' αυτό μπορούμε σήμερα να συνεχίζουμε με ταξική πυξίδα, να παλεύουμε για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.

Δεν είμαστε όμως μόνο περήφανοι για τα 40 Φεστιβάλ μας. Νιώθουμε και την ευθύνη έτσι ώστε αυτή η πορεία να συνεχιστεί. Γιατί είναι μια πορεία συνεχούς προσπάθειας να ξεπερνάμε δυσκολίες και δικές μας αδυναμίες, είναι μια συνεχής προσπάθεια και κόντρα στη συνήθεια, μια πορεία πάντα προς τα μπρος.

Να ανταποκρίνεται η ΚΝΕ σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης ως νεολαία του ΚΚΕ

Μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η συνέχεια να δικαιώσει τη μέχρι τώρα πορεία. Μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η ίδια η ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας να δυναμώσει, να γίνει πιο γερή, πιο μαζική. Με μεγαλύτερη ετοιμότητα και ικανότητα δράσης, μαζί με την υπόλοιπη φτωχή και άνεργη νεολαία μέχρι την τελική αναμέτρηση για την ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ανταποκριθεί η ΚΝΕ επάξια σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης ως νεολαία του ΚΚΕ.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου μας που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2014. Αποφάσεις που θα διαμορφωθούν, αφού προηγηθεί συλλογική συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις Βάσης πάνω στις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου που ήδη έχουν δημοσιευτεί, παίρνοντας υπόψη και τις γνώμες των νέων που δράσαμε μαζί ή συναντηθήκαμε στις δραστηριότητες που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τιμήσεις όχι με λόγια αλλά με πράξεις τις ρίζες σου, να τιμήσουμε με πράξεις την κληρονομιά από τη στάση και την απολογία του συντρόφου μας ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, από την οποία δανειστήκαμε και το σύνθημα για το 40ό Φεστιβάλ, λέγοντας μπροστά στους στρατοδίκες του "αγωνιζόμαστε χωρίς να γνωρίσουμε ύπνο, χωρίς να γνωρίσουμε ξεκούραση για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων".

Γι' αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να ανταποκριθούμε και να συνεχίσουμε. Με υπομονετική σκληρή δουλειά για τη διαφώτιση και την οργάνωση της νεολαίας, με καθημερινή δουλειά που μπορεί να μην έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα. Οχι από μακριά αλλά μέσα στη νεολαία, στα προβλήματα και τις ανησυχίες της, να γινόμαστε πιο ικανοί, πιο μαχητικοί, καλύτεροι οργανωτές, πιο εύστοχοι προπαγανδιστές, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την αντεπίθεση και την επαναστατική ανατροπή.

Με μεγαλύτερη τόλμη και πρωτοβουλία στην οργάνωση της πάλης. Με περισσότερους και πιο στέρεους δεσμούς με τους νέους των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Κατακτώντας τη δύναμη της γνώσης, εξοπλισμένοι σταθερά με την πείρα των μεγάλων αγώνων. Μέσα στη δράση, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα από τη δράση. Εκεί να μετράμε το μπόι μας. Να βρισκόμαστε διαρκώς σε πόλεμο με τη σάπια αστική ιδεολογία και τα μικροαστικά στηρίγματά της.

Να στείλουμε στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας το σημερινό σύστημα των εκμεταλλευτών

Παρά τα περισσότερα εμπόδια, υπάρχουν και περισσότερες αποδείξεις, για να συνειδητοποιείται ότι οι νέοι δεν μπορούμε να περιμένουν τίποτα από το παλιό, το ξεπερασμένο ιστορικά καπιταλιστικό σύστημα. Μέσα στα πλαίσιά του, οι νέοι και οι νέες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από το να γίνουμε η επόμενη γενιά, που, από τον κόπο και τον ιδρώτα της, θα πλουτίζει η τάξη των καπιταλιστών. Για να συνεχίζουν να μοιράζονται οι πολλοί τη φτώχεια και τον πλούτο οι λίγοι.

Εχουμε κάθε συμφέρον να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα που αναπαράγει την κρίση, τους πολέμους, την ανεργία, την ελαστική και ανασφάλιστη δουλειά, τη σκλαβιά της μαθητείας, την υποβάθμιση της ζωής και της μόρφωσης, που προωθεί τη ναρκω-κουλτούρα για να σαπίζουν τα μυαλά νέων ανθρώπων.

Εχουμε κάθε συμφέρον να στείλουμε στο μουσείο της κοινωνικής Ιστορίας το σημερινό σύστημα που στηρίζει και υπερασπίζεται την ατομική ιδιοκτησία των λίγων, των εκμεταλλευτών που δεν κάνουν τίποτα στην παραγωγή, που είναι πραγματικά παράσιτα, αλλά αρπάζουν όλο τον πλούτο που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Οι νέοι της δουλειάς, της περιπλάνησης και της ανεργίας, του σχολείου και των σπουδών, έχουμε κοινό συμφέρον να επιβάλουμε σε κάθε χώρο τη λαϊκή, τη νεανική δύναμη διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να υπερασπίσουμε και να καλυτερέψουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Ενεργοποιώντας, μαζικοποιώντας, δυναμώνοντας σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές.

Ολοι για έναν και ένας για όλους. Αυτό απαιτείται σήμερα. Ενάντια στους εκμεταλλευτές, στις κυβερνήσεις, στα κόμματά τους, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, στους υπηρέτες τους, στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο κίνημα που έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και απαιτούν υποταγή στις επιλογές της αστικής τάξης. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν να διαχειριστούν τη σαπίλα του καπιταλισμού.

Σε κανέναν δεν αξίζει ο συμβιβασμός με τη φτώχεια. Σε κανέναν δεν αξίζει να έχει σκυμμένο το κεφάλι, να αποδέχεται τη σκλαβιά. Ηρθε η ώρα να μιλήσουν οι από κάτω, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι.

Εχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας. Εχουμε κι επιλογή. Να δημιουργήσουμε μια νέα καλύτερη κοινωνία. Την κοινωνία που στηρίζεται και θέτει στην υπηρεσία του ανθρώπου όλες τις κατακτήσεις και τις δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης, του πολιτισμού.

Στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, στον αγώνα της εργατικής τάξης για να πάρει στα χέρια της την εξουσία έχει θέση κάθε νέος και νέα, εκεί έχει ελπίδα, εκεί θα βρει τη ζωή που του αξίζει. Κι όχι να περιμένει από εκλογές σε εκλογές το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Εχει συμφέρον να κοιτάξει έξω από τα όρια του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας. Εδώ βρίσκεται ό,τι πιο πρωτοπόρο, ό,τι πιο νέο υπάρχει.

Γνωρίστε τι προτείνει το ΚΚΕ από πρώτο χέρι. Ακούστε χωρίς προκαταλήψεις τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του», κατέληξε ο Θ. Χιώνης και κάλεσε στο βήμα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.Σελίδα 16 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη

Σε πρόγραμμα δράσης για τα επείγοντα προβλήματα κατέληξε πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε την Κυριακή στην Τρίπολη

Με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, απαντούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στη νέα επίθεση που δέχονται από την αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που θα καθοριστούν ανά περιοχή, όπως αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων που έγινε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για τον Καταρροϊκό Πυρετό.

Στην ίδια σύσκεψη, πάρθηκε η απόφαση να πάρουν μαζικά μέρος οι κτηνοτρόφοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.

Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για χρόνια οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι (υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, μεγάλες ελλείψεις υποδομής, απανωτά χαράτσια κ.ά.), ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.

Το κόψιμο της εξισωτικής, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, αποτελεί νέο χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, καθώς αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου βρίσκονται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων. Πλήττεται, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές.

Πάρα πολλοί μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θ' αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, ή να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές, απειλεί με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα.

Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, η ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται, υπάρχει απώλεια ενισχύσεων και δικαιωμάτων. Στα κοπάδια που μπαίνουν σε καραντίνα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ προκαλούνται και προβλήματα στην αναπαραγωγή των ζώων.

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Με την κινητοποίησή τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην Κοζάνη

Σύσκεψη με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και οι θέσεις της ΠΑΣΥ», διοργανώνει η Γραμματεία Κοζάνης της ΠΑΣΥ, σήμερα Τρίτη 23/9, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Θα μιλήσει ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

Επείγον ζήτημα η αντιπλημμυρική προστασία

Οι πρόσφατες βροχές κατέστρεψαν καλλιέργειες, σπίτια και δρόμους

Περιοδεία στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες σε καλλιέργειες κυρίως κηπευτικών, θερμοκηπίων, σε εκτροφές ζώων που επιπλέον πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και σε σπίτια και αγροτικούς δρόμους, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Συμμετείχαν ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Φάνης Καρκατζούνης, Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θέρμης και ο Λεωνίδας Γραμμένος, Σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα των Βασιλικών.

Στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε και συνάντηση με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Βασιλικών. Από τη συζήτηση, αναδείχτηκε η ανάγκη για γρήγορη καταγραφή του συνόλου των ζημιών, ταχύτατη και πλήρη αποζημίωση. Στο επίκεντρο, βρέθηκε το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής των Βασιλικών και ευρύτερα της λεκάνης του Ανθεμούντα, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και ανθρώπινα θύματα.

Αμεση απαίτηση είναι ο καθαρισμός και η διάνοιξη της κοίτης των ρεμάτων από μπάζα και φερτές ύλες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα διαχείρισης του νερού στην περιοχή ως έργα ανάσας και πνοής για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η περιοχή είναι πλούσια σε υδατικά αποθέματα, που από ευλογία γίνονται βραχνάς, ενώ διαθέτει παράδοση και τεχνογνωσία ιδιαίτερα στην παραγωγή κηπευτικών.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να γίνει περιμετρική τάφρος στα Βασιλικά (υπάρχουν δεσμεύσεις από τη δεκαετία του '80), αλλά και να διευθετηθούν τα ρέματα, να κατασκευαστούν μικρά φράγματα και ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θέρμης έθεσε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και κατά τη συζήτηση του προσχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, απαιτώντας να συμπεριληφθούν σε αυτό ουσιαστικά έργα, αλλά και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Η Διοίκηση του Δήμου απάντησε ότι το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι κάποιες αποκαταστάσεις, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να παρθούν μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης

Την άμεση λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό ζητάει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης. Σ' αυτή σημειώνει:

«Τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται και πληθαίνουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό περιορισμό στους στάβλους και επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που - από τη φύση της δουλειάς τους - δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, αυθαίρετα κόπηκε ή αυτή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι' αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκότοπους ΕΕ και κυβέρνησης. Αίτημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι να καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση με βάση τα ζώα και την παραγωγή και όχι τις εκτάσεις.

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι κτηνοτρόφοι από την εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που αφορά:

Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές και μεγάλες. Οδηγεί την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, όπου δραστηριοποιούνται κύρια μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, στην καταστροφή, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία επιχειρηματικής σταβλισμένης καπιταλιστικής μορφής κτηνοτροφικών μονάδων, που σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε λίγα χέρια και καταστροφή των πολλών μικρομεσαίων».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό «αν σκοπεύει να λάβει άμεσα και γρήγορα τα παραπάνω διατυπωμένα από τους κτηνοτρόφους μέτρα ικανοποίησης και επιβίωσής τους, απέναντι στον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και μέτρα για τον άμεσο ενταφιασμό των νεκρών ζώων».Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G20

Ανησυχία και για την αναιμική ανάπτυξη

ΚΕΡΝΣ.--

Ο κλάδος των Υποδομών είναι αυτός, στον οποίο οι 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες θα αυξήσουν τις επενδύσεις, προσδοκώντας ότι μέχρι το 2018 το συνολικό ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατοστιαία μονάδα. Αυτό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G20 που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Κερνς της Αυστραλίας.

Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο.

Με δεδομένους τους χαμηλούς ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης (όπως αναφέρουν οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω), η συνάντηση εκτίμησε ότι θα χρειαστούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να πιαστεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχε οριστεί τον περασμένο Φλεβάρη.

«Η πρωτοβουλία θα περιλάβει, επίσης, μέτρα - κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας, για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογραμμίζεται ακόμα στην κοινή ανακοίνωση, εννοώντας φυσικά ότι θα δυναμώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Βεβαίως, οι επιδιώξεις αυτές τίθενται στο πλαίσιο της όξυνσης και της αντιπαράθεσης για το μείγμα πολιτικής που κάθε αστική τάξη εκτιμά ότι θα την ωφελήσει, με δεδομένες τις συμμαχίες, τους κλάδους που ιεραρχεί στις επενδύσεις, την πορεία εξέλιξης της «κόντρας» με τους ανταγωνιστές της κ.τ.λ.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, απευθυνόμενος στις χώρες της Ευρωζώνης, επέλεξε να πει ότι «αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο». «Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία συχνά εμφανίζεται πολέμιος της «αυστηρής λιτότητας» και επιδοκιμάζει την άσκηση μιας «επεκτατικής» δημοσιονομικής πολιτικής που εκτιμάται ότι φέρνει πιο άμεσα ζεστό χρήμα στα μονοπώλια. Φυσικά, είτε επεκτατική είτε περιοριστική πολιτική, πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές της ίδιας φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, εξίσου εχθρικής για τα λαϊκά στρώματα.ΙΤΑΛΙΑ

Προωθείται νόμος για διευκόλυνση απολύσεων

ΡΩΜΗ.--

Την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο επιδεικνύει η κυβέρνηση Ρέντσι σταθερά, καθώς επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων. Συγκεκριμένα, προωθείται η κατάργηση ειδικής ρύθμισης που προέβλεπε την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που μια απόλυση ήταν άδικη. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης των Ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζο Σκουίντσι τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μέτρου. «Οι ξένοι δεν κάνουν επενδύσεις στην Ιταλία, διότι θεωρούν ότι οι προσλήψεις των εργαζομένων, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να ισχύουν, αναγκαστικά, εφ' όρου ζωής». Μέρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί, υψώνοντας τους τόνους και φανερώνοντας ότι και στην Ιταλία εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που εμφανίζεται να ηγείται της λεγόμενης «αριστερής πλατφόρμας», άφησε να εννοηθεί παράλληλα ότι, αν δε βρεθεί μια «λύση» και δεν αναπτυχθεί «ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος», η εσωκομματική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς ίσως καταψηφίσει το μέτρο στο Κοινοβούλιο.ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κατήγγειλε τις δολοφονίες κομμουνιστών στο Μεξικό

Το ζήτημα των δολοφονιών κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Μεξικό από συμμορίες και μηχανισμούς που διαπλέκονται με τα ντόπια μονοπώλια ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση την προηγούμενη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση σχετικά με την «ετήσια έκθεση της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε τα εξής:

«H EE δε χάνει κάθε φορά την ευκαιρία να υποδύεται την ευαίσθητη στα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν την έχουν σε καμιά περίπτωση εξουσιοδοτήσει οι λαοί να παρεμβαίνει ανά τον κόσμο και να εκφράζει αυτές τις "ανησυχίες" της που αυξομειώνονται κατά το πώς υπαγορεύουν τα εκάστοτε συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που εξυπηρετεί.

Η σκόπιμα επιλεκτική ευαισθησία της προφανώς και δεν ισχύει στην περίπτωση του Μεξικού, όπου από συμμορίες και μηχανισμούς, σε διαπλοκή με μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης, έχουν δολοφονηθεί μόλις τον τελευταίο χρόνο 7 μέλη και στελέχη του ΚΚ Μεξικού, όπως και πολλοί άλλοι συνδικαλιστές. Η δράση τους αυτή ενοχλούσε τα μονοπώλια εξόρυξης που εκτοπίζουν από τη γη τους φτωχούς αγρότες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικό όπως και οι κρατιδιακές έχουν τεράστια ευθύνη για αυτές τις δολοφονίες. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Μεξικού. Να διασφαλιστεί η ελεύθερη πολιτική δράση για τους κομμουνιστές και όσους αγωνίζονται ενάντια στον καπιταλισμό».ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Επιστρέφει για να βοηθήσει τα μονοπώλια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματoς Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επιβεβαίωσε ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το Σαββατοκύριακο έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις, για να ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να στηρίξει το γαλλικό κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι «το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως». Εξήγησε ότι χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που θα «επιτρέψει» στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας (δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές που θα δώσουν ώθηση στον κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής και στην κερδοφορία τους). «Αν φορολογείτε τους πολίτες και τις εταιρείες στη Γαλλία περισσότερο, πώς να περιμένετε η χώρα να είναι ανταγωνιστική; Αν οι εταιρείες χάνουν το μερίδιό τους στην αγορά, πώς να περιμένετε να μην αυξηθεί η ανεργία; Αυτό είναι το κλειδί», ισχυρίστηκε, προσπαθώντας να πείσει τους εργάτες ότι μπορούν να μοιραστούν τις επιτυχίες των μονοπωλίων όπως και ότι οι πορείες τους είναι ταυτισμένες και όχι αντίπαλες. «Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις μας η ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά», υπογράμμισε ο Σαρκοζί στο φόντο και της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία, για το ποιος είναι ο πιο άξιος υπερασπιστής των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Σαρκοζί ...δεσμεύτηκε να «καταπολεμήσει» την Μαρίν Λε Πεν και το «Εθνικό Μέτωπο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσοι ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην Λε Πεν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι ... Νομίζω ότι υποφέρουν».

Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η απεργία των πιλότων της «Air France», ενάντια στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της θυγατρικής εταιρείας Transavia του ομίλου που ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις. Η κινητοποίηση άρχισε στις 16 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του συνδικάτου SNPL AF Alpa Ζαν-Λουί Μπαρμπέρ ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 του μήνα τουλάχιστον. Πάντως, το συγκεκριμένο συνδικάτο φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «"θα θελήσει να ενδιαφερθεί για την προστασία της απασχόλησης στη Γαλλία».ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού

Στη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, που ξεκίνησε χτες στη Γερμανία και στη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας που προβλέπει το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι ο στόχος δεν πρόκειται να πιαστεί έως το 2015, αλλά το πιθανότερο το 2017.

Το ζήτημα αυτό, που διατυπώνεται και από άλλες κυβερνήσεις, όπου οι αστικές τάξεις εκτιμούν ότι το σύμφωνο σταθερότητας δυσκολεύει το ξεπέρασμα της κρίσης, αναμένεται να μπει προς συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτώβρη. Τον Βαλς συνοδεύουν και Γάλλοι επιχειρηματίες.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ποιον ωφελεί ο προσανατολισμός της κινεζικής οικονομίας στην «αγορά με ανθρώπινο πρόσωπο» επιβεβαιώνουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργηθεί στην Κίνα αριθμός μεγιστάνων - ρεκόρ για τέτοιο χρονικό διάστημα. Μόνο την περασμένη χρονιά, 41 Κινέζοι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανθρώπων που η περιουσία τους αποτιμάται σε δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Συνολικά, η Κίνα υπολογίζεται ότι είναι δεύτερη σε συνολικό αριθμό δισεκατομμυριούχων (που φτάνουν τους 358) μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Επενδύσεις στην Αυστραλία επιδιώκει η κινεζική εταιρεία γαλακτοκομίας Ningho Dairy Group. Ηδη έχει διαθέσει 15 εκ. δολάρια για την αγορά και την αξιοποίηση τριών αγροτεμαχίων στο νότιο Τζιπσλαντ της Βικτώριας. Συνολικά επιδιώκει να μπορέσει να εξάγει 100.000 λίτρα φρέσκο γάλα την ημέρα στην Κίνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε περίπου 2.000 πόλεις 159 χωρών της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας ως μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις κυβερνήσεις για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Βέβαια, παρά το υπαρκτό πρόβλημα, στους συμμετέχοντες ήταν και πολιτικοί όπως ο Μπαν Κι Μουν, γγ του ΟΗΕ, ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με διασυνδέσεις με «πράσινα μονοπώλια». Δηλαδή, δεν είναι και τόσο αγνές οι προθέσεις όλων των διαμαρτυρόμενων για την κλιματική αλλαγή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε τροχιά γύρω από τον Αρη, έπειτα από 10μηνο ταξίδι, τέθηκε, αργά προχτές βράδυ, το αμερικανικό διαστημικό ρομποτικό σκάφος Maven της NASA που έχει αποστολή να συλλέξει πληροφορίες που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού στον πλανήτη Αρη.

ΜΠΑΚΟΥ - ΣΟΦΙΑ.-- Δύο συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου υπεγράφησαν χτες μεταξύ Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων η μία αφορά σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της βουλγαρικής εταιρείας «Bulgartransgaz» και της αζέρικης κρατικής πετρελαϊκή «SOCAR» για την από κοινού εξερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης υπόγειας αποθήκης (φυσικού αερίου) κοντά στο Τσίρεν και η δεύτερη προβλέπει συνομιλίες μεταξύ της «SOCAR» και της «Bulgargaz» για παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία - από το 2017 - μέσω της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας.

ΦΡΑΝΦΚΟΥΡΤΗ.-- Η γερμανική εταιρεία «Siemens» ανακοίνωσε χτες την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας πετρελαϊκού εξοπλισμού «Dresser - Rand Group» έναντι 7,6 δισ. δολαρίων. Αμέσως μετά, η «Siemens» ανακοίνωσε την πώληση του 50% στην κοινοπρακτική εταιρεία κατασκευής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών («BSH Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH») στη συνεταίρο της στην κοινοπραξία «Robert Bosch GmbH» έναντι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, τερματίζοντας την 45χρονη συνεργασία της στον κλάδο των οικιακών συσκευών.ΗΠΑ

Συναγερμός στο Λευκό Οίκο μετά από δύο εισβολές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας εντός και πέριξ του Λευκού Οίκου προσανατολίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις απόπειρες δύο υπόπτων να εισβάλουν στο κτίριο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι δύο απόπειρες δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι προκάλεσαν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο στο κτίριο της προεδρικής κατοικίας αλλά και αύξηση της επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής του φράχτη στη λεωφόρο Πενσιλβάνια. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι διενεργείται έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στο ομοσπονδιακό υπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας 42χρονος Τεξανός βετεράνος του στρατού, που ήταν οπλισμένος με λάμα εννιά εκατοστών, μπήκε στο Λευκό Οίκο πηδώντας τον περίβολο. Προχτές, ένας 19χρονος οδηγός από το Νιου Τζέρσεϊ έφθασε μέχρι την πύλη του Λευκού Οίκου και αρνούνταν να φύγει, αναγκάζοντας τους πυροτεχνουργούς να καταφθάσουν για να κάνουν έρευνα στο αυτοκίνητό του. Εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι στο αυτοκίνητο του 19χρονου βρέθηκαν 800 δεσμίδες σφαιρών και πυρομαχικά.ΛΙΒΥΗ

Νέο ναυάγιο με θύματα μετανάστες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Καθημερινό φαινόμενο είναι, πλέον, ανοιχτά των λιβυκών ακτών, τα πολύνεκρα ναυάγια με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η ανέχεια. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αναφέρθηκε ότι πνίγηκαν ακόμη 10 μετανάστες στην προσπάθεια για μια ευκαιρία καλύτερης ζωής, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Αφρικής, καθώς το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε σε απόσταση περίπου 48,28 χιλιομέτρων από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης. Στο ίδιο ναυάγιο αγνοείται η τύχη άλλων 30 ατόμων, ενώ οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να διασώσουν 55 ανθρώπους.

Μαρτυρίες επιζώντων ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 95 άτομα. Την περασμένη βδομάδα, η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις αρχές του χρόνου έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 3.000.

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι αντιτιθέμενες οργανώσεις και κόμματα στη χώρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες στις 29 τρέχοντος μηνός με στόχο τον τερματισμό της κρίσης αποσταθεροποίησης που διχάζει εδώ και μήνες τη χώρα, στην οποία υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και κοινοβούλια (που απαρτίζουν ισλαμιστές και κοσμικές πολιτικές δυνάμεις).ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ξεκινούν οι έμμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Ξεκινούν σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου σε μία προσπάθεια ενίσχυσης και διεύρυνσης της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφτηκε στις 26 Αυγούστου, μετά το νέο ισραηλινό έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε το θάνατο 2.100 Παλαιστινίων (περίπου το ένα τέταρτο αυτών ήταν βρέφη, παιδιά και έφηβοι), τον τραυματισμό άνω των 11.000 άλλων και πλήθος 100.000 προσφύγων.

Χτες βράδυ, ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, πλήθος πολλών δεκάδων Ισραηλινών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από χωριά και πόλεις του νότιου Ισραήλ που βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την πολιτική επεμβάσεων του Νετανιάχου και άσκησαν έντονες πιέσεις για επίλυση των διαφορών με την παλαιστινιακή πλευρά μέσω διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, στο Κάιρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Παλαιστίνιων αξιωματούχων από τη «Χαμάς», τη «Φατάχ» και την «Ισλαμική Τζιχάντ» με Αιγύπτιους αξιωματούχους, με επίκεντρο την προγραμματισμένη για τις 12 Οκτώβρη διεθνή διάσκεψη δωρητών με στόχο την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία συνδέεται και με μεγάλα συμφέροντα και εργολάβους που βλέπουν νέες ευκαιρίες στην κατεστραμμένη λωρίδα γης.ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

Χωρίς τέλος η μαύρη λίστα των θυμάτων

ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών που προκαλεί η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα», κυρίως σε χώρες της δυτικής Αφρικής, καθώς ο νέος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει 2.793 νεκρούς σε σύνολο 5.762 κρουσμάτων σε πέντε χώρες.

Σε ανακοίνωση του ΠΟΥ διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, επιτυχία των προσπαθειών κατά της επιδημίας, κυρίως σε Σενεγάλη και Νιγηρία, αλλά και στη Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κόνακρι).

Στη Σιέρα Λεόνε, οι αρχές εμφανίστηκαν ικανοποιημένες για την υπομονή άνω των 6.000.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, που υποβλήθηκαν σε τριήμερο κατ' οίκον εγκλεισμό προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για ύποπτα κρούσματα του ιού «Εμπολα». Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πάντως, εντοπίστηκαν πολλές δεκάδες πτώματα και πάνω από 150 νέα κρούσματα της νόσου...

Την Κυριακή, κατέφθασε στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, και δεύτερη (από την Πέμπτη) ομάδα μερικών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών ως μέρος, υποτίθεται, της «ανθρωπιστικής» αποστολής των συνολικά 3.000 στρατιωτών που αναπτύσσει η κυβέρνηση Ομπάμα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα».ΥΕΜΕΝΗ

Συμφωνία κυβέρνησης και σιιτών ενόπλων

ΣΑΝΑΑ.--

Χιλιάδες ένοπλοι Σιίτες μαχητές της κοινότητας των «Χούθι» (ή «Χούτι») περιπολούσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, αφήνοντας στις σουνιτικές δυνάμεις ασφαλείας μόνον τη φύλαξη σημαντικών κρατικών κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό, και έπειτα από μία βδομάδα σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό, που προκάλεσαν πάνω από 200 νεκρούς και 450 τραυματίες, ένοπλες δυνάμεις Σιιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών έδειξαν τη διάθεσή τους να περιφρουρήσουν, με τα όπλα, τις από δω και πέρα εξελίξεις που σηματοδοτεί η προχτεσινή υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας που πέτυχαν με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπτι Ράμπο Μανσούρ έπειτα από μεσολάβηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Τζαμάλ Μπενομάρ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την αναγκαστική υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπασίντουα, (οι πολιτικές επιλογές του οποίου, με αποκορύφωμα την απόσυρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα τον περασμένο Ιούλη, είχαν προκαλέσει θύελλα λαϊκής δυσαρέσκειας), αναφέρει κατάπαυση πυρός και διάλυση των στρατοπέδων των ενόπλων «Χούθι», γύρω από την πρωτεύουσα, Σανάα, μόνον αφού «αρχίσει να σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση». Οσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρεται ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες και θα τελεί υπό τις εντολές πρωθυπουργού που θα συγκεντρώνει την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί μέσα σε ένα μήνα και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, εκπρόσωποι της σιιτικής κοινότητας των «Χούθι» (ή «Χούτι»), αλλά και του ακραίου σουνιτικού κόμματος, Ισλάχ, καλούνται να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ως τα μέσα της βδομάδας.

Επειτα από πολυήμερες σφοδρές συγκρούσεις με το στρατό, μαχητές των Σιιτών «Χούθι» κατέλαβαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεκάδες σημαντικά κυβερνητικά και δημόσια κτίρια όπως το υπουργείο Αμυνας, το πανεπιστήμιο Ιμάν, στρατιωτικές βάσεις αλλά και το σπίτι του διοικητή του στρατού, στρατηγού Αλί Μόχσεν αλ Αχμάρ, που παραμένει άφαντος από την ώρα υπογραφής της συμφωνίας.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΚΟΤΙΑ

Η ενδοαστική διαπάλη θα συνεχιστεί

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτη στη Σκοτία, όπου με 55% υπερίσχυσε το «όχι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε αμέσως ότι δε θα άλλαζε τις διαθέσεις τμήματος του κεφαλαίου, αυτού που είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, να διεκδικήσει περισσότερα. Φυσικά, στον τεχνητό διχασμό για το λαό και το ψευτοδίλημμα «ανεξαρτητοποίηση ή μη» με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, εγκλωβίστηκαν και τα λαϊκά στρώματα. Δείγμα αυτής της πόλωσης είναι ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασαν συγκρούσεις στη Γλασκόβη (όπου επικράτησε το «όχι») ανάμεσα σε οπαδούς της διατήρησης της ένωσης και τους οπαδούς της απόσχισης, όπου επενέβη η αστυνομία και προχώρησε σε 6 τουλάχιστον συλλήψεις.

Επίσης, με αφορμή τη νέα δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που διαφοροποιούνταν αισθητά από προηγούμενη για αυξημένες εξουσίες στη Σκοτία, υπήρξε άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ. Ο Κάμερον συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα σχέδια για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία θα πρέπει να συνδεθούν με συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αγγλία και ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μαζί με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να απαγορευθεί στους Σκοτσέζους βουλευτές να έχουν λόγο σε νομοσχέδια που αφορούν μόνο την Αγγλία και την Ουαλία.

Ο Σάλμοντ, αμέσως κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι ξεγέλασε τους Σκοτσέζους με τις υποσχέσεις περί εκχώρησης εξουσιών για θέματα φορολογίας, κοινωνικών πολιτικών και για τον προϋπολογισμό. «Είναι οι άνθρωποι που ψήφισαν "όχι", επειδή πίστεψαν τις δεσμεύσεις από την ηγεσία του Ουεστμίνστερ, που έχουν απογοητευτεί, πληγωθεί και εξαγριωθεί περισσότερο στη Σκοτία σήμερα», δήλωσε στο BBC. Και επανήλθε ότι αν στο δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, οι πολίτες αποφασίσουν την αποχώρηση από την Ενωση, τότε οι Σκοτσέζοι θα μπορούν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης.ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Τρίτη θητεία για τον Τζον Κι

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.--

Το Εθνικό Κόμμα του ήδη για δύο θητείες πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς 61 έδρες στο 121μελές Κοινοβούλιο.

Ο Κι, πρώην επιχειρηματίας ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί «με κόμματα που έχουν όμοια ιδεολογία με εμάς για να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που εργάζεται για τον νεοζηλανδό πολίτη», αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον που το 2005 είχε κάνει την Παγκόσμια Τράπεζα να χαρακτηρίσει τη Νέα Ζηλανδία την πιο φιλική χώρα του κόσμου για τους επιχειρηματίας, πριν ακόμα και από τη Σιγκαπούρη.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό, έχασε δύο έδρες και έχει πλέον 32.

Η Νέα Ζηλανδία, νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό με 4,5 εκατομμύρια, ήταν η πρώτη χώρα της «Δύσης» που το 2008 είχε υπογράψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα. Μεγάλο μέρος της οικονομίας της αφορά την αγροτική παραγωγή που κύρια κατευθύνεται σε εξαγωγές (π.χ. Γαλακτοκομικών). Συμμετέχοντας ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας πήραν μέρος και στην «ειρηνευτική αποστολή» στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, μετά τη νίκη του Εθνικού Κόμματος προωθείται η διενέργεια δημοψηφίσματος πιθανά έως το 2015 για την αλλαγή της σημαίας της χώρας που έχει τα χρώματα και μια μικρογραφία της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Νέα σύνδεση της «λύσης» με την προσέλκυση επενδυτών

Χάνετε «ευκαιρίες» από τη μη επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη» συνάντηση, προσθέτοντας ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην ανάγκη «ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις». Σε ερώτηση για το «κλίμα» που μετέφερε ο Κέρι από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα είπε ότι «μετέφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει. Βεβαίως, η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Γι' αυτό και μπορεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα». Εκτός από το Κυπριακό, τη συζήτηση απασχόλησε και η «προστασία - όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών - των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη...».

Ο Τζον Κέρι δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για τη συνάντηση είπε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό. Μάλιστα, είναι πιθανό να επισκεφτεί την Κύπρο μέσα στο φθινόπωρο.

Αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), είχε προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, μόλις 20 λεπτά αργότερα είχε οριστεί συνάντηση Μουν και Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, ενδεικτικές της κατεύθυνσης στην οποία επιδιώκεται η επίλυση του Κυπριακού είναι οι συνεντεύξεις που έδωσε ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανσή του ότι «χάνονται ευκαιρίες από τη μη λύση του Κυπριακού». Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, που μπορεί να αποβεί πόλος σταθερότητας προσελκύοντας επενδύσεις, εξήγησε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Συνάντηση Βενιζέλου - Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στη Νέα Υόρκη.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Βενιζέλος κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις συναντήσεις «προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση γνωριμίας με τον νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ε. Αϊντε.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας»

ΚΙΕΒΟ - ΜΙΝΣΚ.--

Σε μια νέα συμφωνία (που συμπληρώνει αυτή της 5ης Σεπτέμβρη) κατέληξε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ η λεγόμενη ομάδα επαφής για την Ουκρανία. Στη συνάντηση, πήραν μέρος από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) η Χάιντι Ταλιαβίνι, εκ μέρους της Ουκρανίας ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Λεονίτ Κούτσμα, εκ μέρους της Ρωσίας ο πρεσβευτής της στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, από τους εκπροσώπους των πολιτοφυλάκων των ανατολικών περιοχών οι Αλεξάντερ Ζακχραρτσένκο, Αντρέι Πούργκιν και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, που εμφανίζονται ως πρωθυπουργοί των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αντίστοιχα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 9 σημεία που αφορούν: Στην εμπέδωση της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, απαγόρευση της χρήσης όλων των όπλων και κάθε μορφής επιθετικής ενέργειας, απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες όλων των βαρέων όπλων διαμετρήματος πάνω από 100 χιλιοστά 15 χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκονται και δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων, απομάκρυνση όλων των ναρκοπεδίων και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών με εξαίρεση τα μη επανδρωμένα του ΟΑΣΕ, ο ΟΑΣΕ αναλαμβάνει την επίβλεψη της ζώνης κατάπαυσης του πυρός που θα χωριστεί σε τομείς και τέλος θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα όλοι ο ξένοι μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, το Σάββατο έγινε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων κυρίως Ουκρανών, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν πυρά στο Ντονέτσκ και οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες. Χτες η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Η Ρωσία επίσης ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ένα νέο φορτίο 2.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, την ίδια ώρα που σταδιακά αρχίζει η επιστροφή κατοίκων πόλεων και χωριών της ανατολικής Ουκρανίας που είχαν καταφύγει στη Ρωσία. Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο διάστημα των 5 μηνών σφυροκοπήματος από τον ουκρανικό στρατό.

Νέο σημείο συμβιβασμού και νέες τριβές

Η νέα αυτή εξειδίκευση του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου», που εμφανέστατα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, με βάση τις θέσεις των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, δημιουργεί τριβές ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις που στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές της ηγέτη του κόμματος «Πατρίδα», Γιούλια Τιμοσένκο (γνωστής ως βασίλισσας του αερίου την περίοδο που πλιατσικολογούνταν η λαϊκή περιουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού), που διαφωνεί ανοιχτά με την εκεχειρία και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος στις ανατολικές περιοχές. Προετοιμασίες όμως θέλουν και οι ηγέτες του νέου αστικού κόμματος «Λαϊκό Μέτωπο» - που αποχώρησαν από το «Πατρίδα» - ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Αντίθετος, επίσης, στην κατάπαυση του πυρός είναι και ο φασιστικός «Δεξιός Τομέας».

Ο ίδιος ο Ποροσένκο δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, αν αποτύχει η ειρηνευτική συμφωνία. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις γραμμές άμυνάς μας, να ενισχύσουμε τον στρατό μας» και πρόσθεσε «για το λόγο αυτό έχει προμηθευτεί νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση».

Γίνεται κατανοητό ότι, παρά τον προσωρινό συμβιβασμό, οι αντιθέσεις παραμένουν ενώ και το ζήτημα της διευθέτησης του λεγόμενου «ειδικού καθεστώτος» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι θέμα έντονης διαπάλης και ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις που θα κοντραριστούν στις εκλογές στις 16 Οκτώβρη και ανάμεσα σε αυτές και τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων που επιμένουν στην ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία.

Την Κυριακή, επίσης, έγιναν συγκεντρώσεις στη Μόσχα για την ειρήνη στην Ουκρανία, τόσο από αντιπάλους του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, όσο και από υποστηρικτές της ρωσικής κυβέρνησης.Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πλούσια» ήταν η δράση κυκλώματος που βρίσκεται πίσω από μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης σε βάρος οδηγών ταξί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά επτά μέλη της σπείρας συνελήφθησαν ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα 27 ατόμων. Οι συλλήψεις έγιναν στη Χαλκίδα, στον Κάλαμο, στη Μαγούλα, στο Πέραμα και το Κορωπί. Οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές - οδηγούς ταξί και συστήνονταν ως άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης (όπως υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, ιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.) Ανέφεραν στους παθόντες ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα οχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Για να τους δελεάσουν ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανερχόταν σε 300 ευρώ για κάθε μέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά στο χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Είκοσι άτομα συνελήφθησαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, στη διάρκεια εξόρμησης των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα, σε Πειραιά, Αλιμο και Κολωνάκι. Πρόκειται για οκτώ υπευθύνους καταστημάτων και δώδεκα παρκαδόρους. Οπως διαπιστώθηκε, καταλάμβαναν παράνομα δημόσιους χώρους και τμήματα οδών και πεζοδρομίων, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό διάφορα εμπόδια, όπως καρέκλες, κώνους, κινητά μεταλλικά εμπόδια, ΙΧΕ οχήματα και δίκυκλες μοτοσικλέτες, προκειμένου στη συνέχεια να σταθμεύουν εκεί τα οχήματα των πελατών που προσέρχονταν στα καταστήματα.Δεν πρόλαβε να ζήσει

Ενα νεογέννητο αγοράκι από τη Ρόδο άφησε χτες την τελευταία του πνοή μέσα στο ελικόπτερο που το μετέφερε στο Ηράκλειο. Το βρέφος γεννήθηκε με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στη Μονάδα Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το νεογέννητο παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για να το μεταφέρει στο Ηράκλειο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε.Εκδήλωση αντιστασιακών

Η ΚΟ του ΚΚΕ, η ΟΒ της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Αιγάλεω διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα που έπεσαν από τα χιτλεροφασιστικά στρατεύματα και τα τάγματα ασφαλείας, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη και ώρα 11 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Αϊ - Γιώργη (Κηφισού), Αιγάλεω.Συγκίνηση για τη δίχρονη ναυαγό

Επέζησε μετά από τέσσερις μέρες στη θάλασσα

Συγκίνηση προκαλεί η περιπέτεια του δίχρονου κοριτσιού από τη Συρία, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μετά τη βύθιση σκάφους με θύματα 500 μετανάστες ανοιχτά της Μάλτας. Περιλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα διασωθέντες. Θύμα και αυτή των διακινητών αλλά και της ΕΕ, που με την αντιμεταναστευτική πολιτική της έχει ορθώσει τείχος ανάσχεσης των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της πείνας.

Πρόκειται για τη μικρή Νάντια, που έμεινε στη θάλασσα για τέσσερις μέρες και σώθηκε χάρη στις προσπάθειες της 19χρονης Ντούα αλ Ζαμέλ, η οποία την κρατούσε συνεχώς στην αγκαλιά της. Οι γονείς της μικρής χάθηκαν, αλλά πριν πεθάνουν ζήτησαν από τη 19χρονη να κρατήσει τη μικρή γιατί εκείνη φορούσε σωσίβιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Ν. Χαριτάκη, δεκάδες άνθρωποι τηλεφωνούσαν καθημερινά στο νοσοκομείο, ζητώντας να υιοθετήσουν το παιδί. Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δεν βρεθούν συγγενικά πρόσωπα της μικρής, τότε οι διαδικασίες για την αναδοχή της θα κινηθούν από την Πρόνοια σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη.

Το πλοιάριο με 500 μετανάστες είχε αναχωρήσει στις 6 Σεπτέμβρη από λιμάνι της Αιγύπτου με προορισμό την Ιταλία. Μετέφερε Αιγύπτιους, Παλαιστίνιους, Σύρους και Σουδανούς. Ανάμεσά τους ήταν και 100 ανήλικοι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες επιζώντων, οι ίδιοι οι διακινητές βύθισαν το σκάφος.

Στην ελληνική επικράτεια, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλύμνου, έγινε χτες το πρωί καταδίωξη σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Κατά την καταδίωξη τραυματίστηκαν δύο μετανάστες και ένας λιμενικός, ενώ οι διακινητές επιχείρησαν να εμβολίσουν και να βυθίσουν το σκάφος του Λιμενικού. Ακολούθησαν πυροβολισμοί από το πλήρωμα του Λιμενικού στη μηχανή του ταχύπλοου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 μετανάστες από τους 13, οι οποίοι ήταν στο αμπάρι και το κατάστρωμα του σκάφους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ συνελήφθησαν οι διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές ο μόνος ορατός επιβαίνων στο ταχύπλοο ήταν ο χειριστής του.

Χτες, επίσης, έγινε διάσωση 33 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή Συκαμιάς Λέσβου, ενώ άλλοι 8 μετανάστες βρέθηκαν σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Στη Σάμο βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Πρασσό» διασώθηκαν 39 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο η οποία παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων.

Στη στεριά, στο Βαλτί Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, πιάστηκαν 32 μετανάστες, υπήκοοι Συρίας, την ώρα που περίμεναν να καταπλεύσει σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Από τους 32 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικοι, οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διέθεταν υπηρεσιακά σημειώματα για οικειοθελή αναχώρηση από τη χώρα και 9 κρατούνται, προκειμένου να απελαθούν. Οι τρεις ανήλικοι, οι οποίοι ήταν μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν συλληφθεί, φιλοξενούνται προσωρινά στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ενισχύουμε το μαζικό αθλητισμό σε κάθε γειτονιά

Με συναίσθηση της υποχρέωσης να διαδώσει πλατιά την αντίληψη της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, η δημοτική αρχή Πάτρας συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, στο λαϊκό αγώνα δρόμου «RUN GREECE», που θα διεξαχθεί στις 12 Οκτώβρη.

Σχετική συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα δρόμου που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΓΑΣ, ο Δήμος Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραχωρήθηκε χτες. Στην παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Πάτρας, Διονύσης Πλέσσας, εξέφρασε τη στήριξη της νέας διοίκησης στο λαϊκό αγώνα δρόμου, καθώς «θεωρούμε τη συνεχή σωματική κίνηση αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του ανθρώπου, αφού συνδέεται με την ικανοποίηση βασικών αναγκών του. Η οργάνωση και η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο της ενασχόλησής του με τη σωματική κίνηση και τη φυσική αγωγή εξασφαλίζει τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, στη διαμορφωμένη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, η συστηματική ενασχόληση με τη φυσική αγωγή αποτελεί πολυτέλεια και "άπιαστο όνειρο" για τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα για τη νεολαία. Το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που επικρατεί θεωρεί "κόστος" την πρόσβαση του λαού και της νεολαίας σε σύγχρονες και οργανωμένες αθλητικές υποδομές με την υποστήριξη επιστημονικού δυναμικού, εκεί που μορφώνεται, που δουλεύει και κατοικεί ο λαός μας. Η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών τους εκπροσώπων υπηρετεί αυτήν την κατεύθυνση - αντίληψη.

Ευνοείται με ποικίλους τρόπους η διείσδυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την απόσπαση κέρδους και άλλων σκοπιμοτήτων. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζεται η κρατική παρέμβαση, μειώνεται η οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό - σε όλα τα επίπεδα - δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και στους φορείς των "αγωνιστικών αθλημάτων" και στην Τοπική Διοίκηση, που μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαζικού - λαϊκού αθλητισμού, ενώ επιπλέον μειώνουν και το χρόνο της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία».

Καταλήγοντας ο Δ. Πλέσσας τόνισε: «Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ - ως συνδιοργανωτές - γιατί θεωρούμε υποχρέωσή μας να διαδώσουμε πλατιά την αντίληψη της οργανωμένης πάλης από όλους τους φορείς, με σκοπό την ανατροπή της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, εκτιμώντας τη θετική συμβολή και την ευρύτερη αξία τους, οι οποίες βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του αγωνιστικά».

Κατέθεσε, τέλος, συνοπτικά τη φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής, που είναι η διεκδίκηση:Καταδίκη για τα φασιστοειδή

Ομόφωνα ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία έκρινε, χτες, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους δύο κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στις 30/6/2008. Ο Β. Σιατούνης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και ο Αθ. Στράτος σε 13 χρόνια. Και οι δύο χωρίς αναστολή. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε γύρω στα 20 άτομα με κράνη, σκεπάρνια και μαχαίρια εισέβαλαν στο «Αντίπνοια» όπου γινόταν μάθημα Ισπανικών. Εκεί ήταν 4 άτομα. Τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαίρι δύο άτομα, έναν Ελληνα και έναν Ισπανό, οι οποίοι, όπως είπαν χτες και στο δικαστήριο χαρακτηριστικά, βρέθηκαν στα πρόθυρα θανάτου. Να σημειωθεί πως οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι εισέβαλε ο φασίστας στο χώρο και είπε «με τους χαιρετισμούς της Χρυσής Αυγής, μ...ά θα πεθάνετε!». Τότε δόθηκε το παράγγελμα και εισέβαλαν περίπου 15 - 20 φασίστες. Η επίθεση έληξε όταν κάποια στιγμή ακούστηκε «τέλος χρόνου» και οι φασίστες αποχώρησαν αστραπιαία από το χώρο. Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από τα θύματα και τους αυτόπτες μάρτυρες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά οι κατηγορίες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα. Μάλιστα, από τον Ιούλη του 2008 ξεκινάει μια διαδικασία στην οποία τα φασιστοειδή ζητούσαν συνέχεια αναβολές και δεν πήγαιναν στη δίκη. Αυτό συνεχίστηκε επί 3 χρόνια, μέχρι τις 2 Μάη του 2011. Τελικά έγινε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακουργήματα και παραπομπή της διαδικασίας στο Μεικτό Ορκωτό. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, το Σεπτέμβρη του 2013, η υπόθεση ξαναήρθε στο προσκήνιο και βρίσκεται και στη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση ΧΑ.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οταν έχω εσένα» στη Θεσσαλονίκη

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα - Σπείρα ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για τη Θεσσαλονίκη, καλεσμένοι του ΚΘΒΕ. Η ομάδα σε αυτό της το ταξίδι εγκαινιάζει το 15ο χρόνο ζωής της και φέρνει μαζί της την πιο δυνατή της παράσταση. «Οταν έχω εσένα». Η μεγάλη μουσική λαϊκή επιθεώρηση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για πέντε μόνο παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο (από Τετάρτη 24 μέχρι Κυριακή 28 Σεπτέμβρη). Παραστάσεις: Τετάρτη: 8 μ.μ. Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: 9 μ.μ., Κυριακή: 8 μ.μ.

Συγγραφική ομάδα: Δημήτρης Μανιάτης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Αρης Βλάχος. Μουσική διεύθυνση: Αρης Βλάχος. Φωτισμοί + προβολές: Δημήτρης Στίγκας. Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Videoart: Ντίνος Πετράτος. Χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου. Ηχος: Δημήτρης Μουρλάς. Παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν: Σπείρα Σπείρα: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζερόμ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης. Οι μουσικοί: Αρης Βλάχος (πιάνο, πλήκτρα), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρες, μπουζούκι), Γιώργος Φιλίππας (κρουστά).Αλλαγή ημερομηνίας για το gala μπαλέτου

Το προγραμματισμένο Gala Μπαλέτου με τίτλο «AVEMAYA», αφιερωμένο στη θρυλική μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια για σήμερα 23 Σεπτέμβρη, μεταφέρεται για το Σάββατο 11 Οκτώβρη 2014 στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο, λόγω απρόβλεπτου κωλύματος που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Η Μάγια Πλισέτσκαγια δηλώνει ότι θα είναι παρούσα στη νέα ημερομηνία του Gala, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ίδιων χορευτών και με το ίδιο πρόγραμμα. Τα εισιτήρια που έχουν προαγοραστεί ισχύουν ως έχουν, για τη νέα ημερομηνία.Τα βραβεία της Δράμας

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε το 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας με την τελετή απονομής των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Με τον «Χρυσό Διόνυσο» βραβεύτηκε η «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου. Ο «Αργυρός Διόνυσος» απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Σαμαρά για την ταινία του «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις».ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27 μ., αποκαλύφθηκαν με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις (φωτ.). Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του. Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης - υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζονται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποφασίστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο να μη γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία. Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης, θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης - υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία. Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.Τα τραγούδια του Μάριου Τόκα στο Ηρώδειο

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση - αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα, στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στις 9 το βράδυ, που θα μεταφέρει μουσικό μήνυμα ελπίδας για την επανένωση του νησιού με μια δίκαιη λύση. Στην παράσταση όπου θα ακουσθούν τραγούδια για την πατρίδα του συνθέτη «που έχει μοιραστεί στα δύο», συμμετέχουν η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους, η Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Γιώργος Νταλάρας (τιμητικά), ενώ το ρόλο του αφηγητή θα έχει ο ηθοποιός Στέλιος Μάϊνας. Πρόκειται για την αρχή ενός μεγάλου κύκλου παραστάσεων με γενικό τίτλο «Σ' αναζητώ», που θα ταξιδέψει σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες του κόσμου και θα ολοκληρωθεί μετά από δυο χρόνια, στη γενέτειρα του Μάριου, τη Λεμεσό. Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννακάς

Η κηδεία του γίνεται, σήμερα, Τρίτη, στις 3.30 μ.μ,, στο Νεκροταφείο Βύρωνα

«Εφυγε», χτες, 22.9.2014, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 χρόνων, ο κομμουνιστής, παλαίμαχος δημοσιογράφος ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ.

Η κηδεία του γίνεται, σήμερα, στις 3.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Ο Νίκος Γιαννακάς γεννήθηκε στην Παραβόλα Αγρινίου, το 1921. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1945 σε εφημερίδα της Πάτρας, απασχολούμενος στο εργατικό ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε πολλές ακόμα εφημερίδες και αθηναϊκές, ως διορθωτής και υπεύθυνος ύλης, έως το 1980, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Ενταγμένος στο ΚΚΕ, ως μέλος του, συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του λαού μας, όσο το επέτρεπε η υγεία του, μέχρι τέλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο Νίκο Γιαννακά και συλλυπείται θερμά την οικογένεια και τους οικείους του.ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, κουνιάδα, θεία, εξαδέλφη, συμπεθέρα, ανιψιά και πολύτιμη φίλη

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΑΒΑΝΑΤΣΟΥ

το γένος ΔΗΜ. ΤΣΑΓΚΡΑΚΟΥ

Συνταξιούχο Οδοντίατρο - ετών 71

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 23/9/2014 και ώρα 11.00 π.μ., στο Κοιμητήριο Σχιστού Κερατσινίου - Περάματος, από τον Ιερό Ναό Αγ. Γερασίμου.

Ο σύζυγος: Βαγγέλης. Τα παιδιά: Γιάννης και Μαρία. Οι αδελφές: Καλλιόπη, Μαρία. Οι θείοι και οι θείες. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Καλή αρχή στη Σμύρνη

Καλή θεωρείται η πρεμιέρα για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής, που άρχισε χτες στη Σμύρνη με τα αγωνίσματα του ομαδικού.

Από τις δύο Ελληνίδες αθλήτριες που συμμετείχαν ξεχώρισε η παρουσία της Βαρβάρας Φίλιου, που απέκτησε σημαντικές ελπίδες για πρόκριση στον τελικό. Η Φίλιου στο πρώτο αγώνισμα, που ήταν το στεφάνι, συγκέντρωσε 16.360 βαθμούς που την φέρνουν στην 21η θέση από τις 131 αθλήτριες που συμμετέχουν. Επίσης η 17χρονη Κορίνα Αλευρογιάννη συγκέντρωσε 15.350 βαθμούς και είναι 20ή στο στεφάνι και 45η στη γενική κατάταξη. Σήμερα οι αγώνες συνεχίζονται με το επόμενο όργανο, την μπάλα.ΒΟΛΕΪ

Με δύο... ντέρμπι (με βάση και την αγωνιστική εικόνα των ομάδων) θα κάνει πρεμιέρα η Α1 γυναικών αφού η κλήρωση του πρωταθλήματος που έγινε στη Νάξο έφερε την 1η αγωνιστική αντιμέτωπα τα ζευγάρια ΑΕΚ - ΑΟ Θήρας και Παναθηναϊκός - Πανναξιακός. Από κει και πέρα την 5η αγωνιστική θα γίνει το ντέρμπι αιωνίων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, την 6η αγωνιστική θα παίξουν Παναθηναϊκός - ΑΕΚ και τη 10η Ολυμπιακός - ΑΕΚ.ΠΟΛΟ

Το Νοέμβρη τα πρωταθλήματα

Μετά την ανακοίνωση του Συνδέσμου των παικτών όπου έριχνε τις βολές του προς την Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ) κάνοντας λόγο για θολό τοπίο όσον αφορά την έναρξη των πρωταθλημάτων και ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτέμβρη, η τελευταία έδειξε να κινείται για το θέμα. Ετσι, με ανακοίνωσή ζητάει από τους συλλόγους της Α1 ανδρών και γυναικών να δηλώσουν συμμετοχή στα πρωταθλήματά τους, την έδρα και την αναπληρωματική έδρα. Τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοέμβρη, σύμφωνα με την ΚΟΕ, και η κλήρωση θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN) για τη σύσταση του αγωνιστικού προγράμματος στις 5 και 6 Οκτώβρη.ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ

Πρεμιέρα β' φάσης σε τρεις δόσεις

Σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από σήμερα και φινάλε την Πέμπτη, θα διεξαχθεί η πρώτη αγωνιστική της β' φάσης του ανανεωμένου αγωνιστικά φέτος Κυπέλλου Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι στη β' φάση οι ομάδες έχουν χωριστεί σε 8 ομίλους, από όπου την πρόκριση στον επόμενο γύρο θα πάρουν οι δύο πρώτοι. Στον κάθε όμιλο συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της Super League και δύο της Football League. Oι αγώνες είναι μονοί (χωρίς ρεβάνς) και θα διεξάγονται στην έδρα της θεωρητικά ασθενέστερης ομάδας. Σήμερα θα διεξαχθούν τρία παιχνίδια με τη δοκιμασία του Ολυμπιακού στην Πάτρα με αντίπαλο την Παναχαϊκή (19.30 OTE Sports 2) για τον 1ο όμιλο. Επίσης για τον 4ο όμιλο ο Ηρακλής θα φιλοξενήσει τον Λεβαδειακό (16.30 ΟΤΕ Sport 4) ενώ για τον 5ο ο Ηρακλής Ψαχνών θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο (16.30 OTE Sports 5).ΜΠΑΣΚΕΤ

Εκτός Α1 ο Πανιώνιος

Για πρώτη φορά από καταβολής πρώτης κατηγορίας στο μπάσκετ ανδρών (είτε ως Α' Εθνική είτε ως Α1) δεν θα υπάρχει ο Πανιώνιος στο πρόγραμμα των αγώνων καθώς οι «κυανέρυθροι» τέθηκαν χτες και επίσημα εκτός Α1 με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Η τελευταία δεν δέχθηκε το νέο αίτημα της ΚΑΕ (και του επιχειρηματία Η. Λιανού) για νέα παράταση 10 ημερών ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος προκειμένου να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής. Η ΕΕΑ από την πλευρά της ξεκαθάρισε πως για να γίνει δεκτό το αίτημα θα πρέπει να συναινέσουν και οι δυο διοργανώτριες αρχές, ΕΣΑΚΕ (του πρωταθλήματος) και ΕΟΚ (του Κυπέλλου). Η Λίγκα των ομάδων έδειξε θετική ωστόσο η Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωση ξεκαθάρισε πως αρμόδια για το θέμα είναι η ίδια η ΕΕΑ και δεν θέλει να έχει ανάμειξη στο θέμα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι η ΕΟΚ με έγγραφό της πριν από λίγο καιρό προς την Επιτροπή είχε ζητήσει να τηρηθούν αυστηρώς τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν όσον αφορά την κατάθεση των εγγράφων από τις ΚΑΕ. Ετσι, με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, η ΕΕΑ δεν χορήγησε άδεια στον Πανιώνιο, για τον οποίο άρχισαν πλέον τα σενάρια τις επόμενης μέρας για το σε ποια κατηγορία θα παίζει αφού στο τραπέζι μπαίνει και λύση της συμμετοχής στη Β' Εθνική (και όχι στην Α2) προκειμένου να γίνει εκκαθάριση χρεών. Από την άλλη η Καβάλα φέρεται αυτή τη στιγμή έτοιμη προκειμένου να πάρει τη θέση των «κυανέρυθρων» στην Α1, ωστόσο οι κανονισμοί του ΕΣΑΚΕ δεν προβλέπουν κάτι αντίστοιχο για τέτοιες περιπτώσεις.

Αντίθετα με τον Πανιώνιο, έστω και στο παρά ένα της κλήρωσης του πρωταθλήματος, πιστοποιητικό συμμετοχής πήραν η ΑΕΚ και ο Κόροιβος Αμαλιάδας.

Χριστουγεννιάτικο... ντέρμπι

Εν μέσω εορτών θα λύσουν τις διαφορές τους τη μια από τις δυο φορές που θα συναντηθούν για το πρωτάθλημα της Α1 οι δυο αιώνιοι αφού όπως προέκυψε από τη χτεσινή κλήρωση του ΕΣΑΚΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κοντραριστούν στο ΣΕΦ στις 28 Δεκέμβρη για την 11η αγωνιστική. Πάντως, οι τόνοι ανεβαίνουν με το καλημέρα αφού υπάρχουν θεωρητικά δυνατά παιχνίδια (είτε από αγωνιστικής άποψης είτε από πλευράς ονομάτων). Τη 2η αγωνιστική θα αναμετρηθούν ΠΑΟΚ και Αρης, την 3η ΑΕΚ και Παναθηναϊκός και την 4η ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Εξαιτίας της ρευστής κατάστασης με τον Πανιώνιο ή τον αντικαταστάτη του η θέση στη χτεσινή κλήρωση παρέμεινε κενή με την επωνυμία ΟΜΑΔΑ Α. Το πρωτάθλημα αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Οκτώβρη.ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στραβοπάτημα για Ατλέτικο Μαδρίτης

Μετά τη σφαλιάρα από τον Ολυμπιακό στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Τσάμπιονς Λιγκ (ήττα με 3-2) ακολούθησε ακόμα μία για την Ατλέτικο Μαδρίτης, που στο πλαίσιο του ισπανικού πρωταθλήματος υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2-2 με τη Θέλτα. Αντίθετα, η άλλη αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» στον όμιλο, Γιουβέντους, συνέχισε νικηφόρα καθώς επικράτησε στο ντέρμπι του ιταλικού πρωταθλήματος της Ρόμα με 1-0. Ανώδυνη ισοπαλία για το σουηδικό πρωτάθλημα υπέστη η Μάλμε που ήρθε 1-1 με τη Χέλσινγμποργκ, ωστόσο παρέμεινε στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Από τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ξεχωρίζει η ήττα της Τότεναμ εντός έδρας (δεύτερη φέτος) από τη Γουέστ Μπρόμιτς με 1-0. Αντίθετα, η άλλη ομάδα του ομίλου όπου συμμετέχει ο Αστέρας Τρίπολης, Παρτιζάν, δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει με 3-0 της Ραντνίτσκι. Η Μπεσίκτας αναμενόταν να αγωνιστεί χτες βράδυ κόντρα στην Μπούρσασπορ (εκτός) για το τουρκικό πρωτάθλημα.

Για τον όμιλο του Παναθηναϊκού μόνο η Αϊντχόφεν αγωνίστηκε το Σαββατοκύριακο και μάλιστα έμεινε ξανά μόνη πρώτη στο ολλανδικό πρωτάθλημα μετά τη νίκη με 4-0 επί της Καμπούρ. Αντίθετα, Ντιναμό Μόσχας και Ετορίλ ήταν να αγωνιστούν χτες για το ρωσικό και πορτογαλικό πρωτάθλημα αντίστοιχα.

Από τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ η Φιορεντίνα επέστρεψε στις επιτυχίες για το ιταλικό πρωτάθλημα νικώντας με 1-0 την Αταλάντα ενώ η Γκινγκάμπ στη Γαλλία ηττήθηκε με 1-0 από τη Μονακό εκτός έδρας. Η Ντιναμό Μινσκ έπαιζε χτες με την Μπάτε Μπορίσοφ για το πρωτάθλημα Λευκορωσίας.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - SUPER LEAGUE

Αλλαγή σκηνικού στην κορυφή

Αλλαγή σκηνικού στην κορυφή της βαθμολογίας επιφύλαξε η 4η αγωνιστική στη Super League, με τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να αποτελούν πλέον το δίδυμο του ρετιρέ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 3-0 της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου και αήττητης Βέροιας. Ο «Δικέφαλος» απ' την πλευρά του ξεπέρασε νικηφόρα το εμπόδιο του Παναιτωλικού αφού επιβλήθηκε με 1-0 στο Αγρίνιο και παράλληλα έσπασε μια δυσμενή παράδοση στο συγκεκριμένο γήπεδο τα τελευταία χρόνια. Στα αξιοσημείωτα οι νίκες του Παναθηναϊκού με ανατροπή επί του Πλατανιά και του ΟΦΗ επί του Ατρομήτου, που οδήγησε στο διαζύγιο των Περιστεριωτών με τον τεχνικό Γ. Παράσχο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ξάνθη - Λεβαδειακός 2-0, ΟΦΗ - Ατρόμητος 1-0, Ολυμπιακός - Βέροια 3-0, Αστέρας Τρίπολης - Καλλονή 1-0, Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0, Νίκη Βόλου - Εργοτέλης 1-4, Πλατανιάς - Παναθηναϊκός 2-3, Πανθρακικός - Πανιώνιος 1-0, Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 0-1.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 10, ΠΑΟΚ 10, Βέροια 9, Καλλονή 7, Παναθηναϊκός 7, Κέρκυρα 7, Αστέρας Τρίπολης 6, ΟΦΗ 6, ΠΑΣ Γιάννινα 5, Πανθρακικός 5, Πλατανιάς 3, Εργοτέλης 3, Λεβαδειακός 2, Παναιτωλικός 2, Νίκη Βόλου 0.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρκής η αξιοποίηση των «τζιχαντιστών»

Σε αυτήν τη στήλη γράφαμε την περασμένη Πέμπτη για το «πολυπαιγμένο έργο» του ισλαμιστικού κινδύνου, με αφορμή τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές, ως το σημερινό πρόσχημα για διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Και το πρόσχημα αυτό αξιοποιείται ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιχειρείται το ξαναμοίρασμα των αγορών από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε ένα ευρύτερο τόξο που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική, διασχίζει τη Μέση Ανατολή και φτάνει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Με τα ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αυτές τις μέρες, γίνεται λόγος για «πυρήνα τζιχαντιστών και στην Ελλάδα». Το ζήτημα, αν και επίσημα διαψεύδεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ρίχνεται στο τραπέζι, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να καλλιεργείται ένα καθεστώς τρομολαγνείας και προετοιμασίας συμμετοχής της χώρας για «αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου».

***

Αυτό που κρύβεται και από τα αστικά ΜΜΕ που σηκώνουν το ζήτημα και από το αστικό κράτος είναι ότι το φαινόμενο «τζιχαντιστές» (δηλαδή σκοταδιστές του λεγόμενου ιερού πολέμου) στηρίχτηκε από τους ιμπεριαλιστές, για να προχωράνε κάθε φορά τα σχέδιά τους. Από την περίοδο της δεκαετίας του '80, όταν συνέβαλαν στο να ανατραπεί η προσπάθεια που έγινε στο Αφγανιστάν να ξεπεραστεί ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση τη μικρή περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Τότε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Πακιστάν εκπαίδευαν «αγωνιστές της ελευθερίας» τύπου Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πρόσφατα με τις επεμβάσεις για την ανατροπή μη αρεστών (πρώην όμως σύμμαχων) κυβερνήσεων σε Λιβύη και Συρία αξιοποιήθηκαν και πάλι τέτοιες οργανώσεις. Στη Συρία πήγαν (πώς άραγε τόσο εύκολα;) χιλιάδες μισθοφόροι, που μαζί με ντόπιες δυνάμεις που είναι ενάντια στην κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκαν από τους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους στην περιοχή (βλέπε πετρελαιομοναρχίες του Περσικού Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία κ.λπ.). Αυτοί οι ένοπλοι είναι σήμερα και στο Ιράκ.

Η κατάσταση, επομένως, η σημερινή δεν προέκυψε από παρθενογένεση, και βεβαίως κάποιος απλός παρατηρητής θα εκπλήσσεται από τα δελτία ειδήσεων, αν δεν πιάσει το νήμα από την αρχή, αν δεν δει τι κρύβεται πίσω από τη δράση και αξιοποίηση τέτοιων σκοταδιστών εγκληματιών, αν δεν δει σε ποιανού «το μύλο ρίχνουν νερό».

***

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που υπάρχουν σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης» ιμπεριαλιστικών κέντρων για την υποδαύλιση συγκρούσεων με εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Οπως αναφέραμε και την περασμένη Πέμπτη, από το Νοέμβρη του 2013, έκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Πανεπιστημίου Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOU), με τίτλο «Διχάζοντας τους εχθρούς μας», ανέφερε σχετικά με τη μετά Σαντάμ Χουσεΐν περίοδο ως «μία ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας την πρόκληση και ενθάρρυνση δυσαρέσκειας μεταξύ εχθρών, προκειμένου να οδηγηθούν σε μεταξύ τους συγκρούσεις ("εχθρός εναντίον εχθρού")». Ολα αυτά τα «καλόπαιδα», που σήμερα σφάζουν στο Ιράκ και στη Συρία, είχαν Αμερικάνους, Βρετανούς και Γάλλους εκπαιδευτές, είχαν και έχουν σημαντικό ρευστό στη διάθεσή τους και ανοιχτή επικοινωνία με μυστικές υπηρεσίες κρατών.

***

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει, επομένως, να είναι ψυλλιασμένοι και για την προβολή του θέματος των τζιχαντιστών που γίνεται και στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η χώρα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, και σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν τη διάθεση της αστικής τάξης της χώρας να χωθεί πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το ζήτημα της μη ανοχής, της μαχητικής αντίστασης σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στο νέο ιμπεριαλιστικό μακελειό που ετοιμάζεται είναι πρώτιστο θέμα που πρέπει να αναδείξει το λαϊκό κίνημα και οι αγωνιστικοί του φορείς. Γι' αυτό υπάρχει πλούσια εμπειρία στη χώρας μας με πρωτοπόρο το ΚΚΕ, να καλεί σε πάλη για την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου που συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική δράση.


Δ.ΚΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στενή συνεργασία με ιμπεριαλιστικά κέντρα

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία και απευθείας συνεννοήσεις με ιμπεριαλιστικά κέντρα και μυστικές τους υπηρεσίες επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς αν οι ελληνικές αρχές πήραν στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία 7 άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με «τζιχαντιστές», απάντησε μεν ότι «όχι, δεν έχουμε καμία τέτοια συγκεκριμένη ενημέρωση», έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι ως χώρα «έχουμε πολύ στενή συνεργασία και με την αμερικανική διοίκηση και με όλες τις συμμαχικές μας χώρες».

Επίσης, έκανε σαφές ότι «η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά».

Αλλωστε, όπως αναγνώρισε, ναι μεν «δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα πλέον εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή».

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη διενέργεια έρευνας σε σχολή μηχανικών αεροσκαφών και πιλότων στο Μαρκόπουλο, αλλά αναφέρει πως δεν προκύπτει «εκπαίδευση τζιχαντιστών πιλότων στην Ελλάδα».ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ

Κύμα προσφύγων στην Τουρκία και τρομοϋστερία στη Δύση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, υπολόγιζε χτες ότι από την Πέμπτη έχουν φθάσει στο τουρκικό έδαφος πάνω από 130.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία σημειώνοντας: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φυσική αλλά με καταστροφή που δημιουργεί ο άνθρωπος και είναι σαφώς χειρότερη από αυτές που προκαλεί η φύση». Βέβαια, ο Κουρτουλμούς «ξέχασε» ότι στη φυγή των κυνηγημένων από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») έχει συμβολή η τουρκική κυβέρνηση, η προηγούμενη του Ερντογάν και η νυν του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, με χρηματοδότηση, εξοπλισμό και διευκολύνσεις στους μισθοφόρους του «ΙΚ», προκειμένου να πολεμάνε την συριακή κυβέρνηση. Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκία εμπορεύεται το πετρέλαιο που κλέβουν οι μισθοφόροι από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ.

Η κατάσταση, πάντως, είναι απελπιστική στα σύνορα. Αμαχοι κάθε ηλικίας, με λιγοστά υπάρχοντα, και καταπονημένοι από τις κακουχίες εγκαταλείπουν άρον-άρον τις εστίες τους. Στα συρο-τουρκικά σύνορα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται περαιτέρω, καθώς πολλαπλασιάζονται οι συγκρούσεις που ξεσπούν ανάμεσα σε Κούρδους της Τουρκίας που θέλουν να περάσουν τη μεθόριο, για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους στη Συρία και Τούρκους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Απαιτούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία!

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, μιλώντας προχτές στο κινέζικο πρακτορείο «Σινχουά» σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει, από το 2011, για τους Σύρους πρόσφυγες, πάνω από 4 δισ. δολάρια «εκ των οποίων η βοήθεια του ΟΗΕ ήταν μόλις 150.000.000». Πρότεινε έτσι τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία» από τη «διεθνή κοινότητα», αφού όπως είπε, «η Τουρκία δεν μπορεί να το πράξει αυτό μόνη της». Λες και οι Κούρδοι πρόσφυγες ξεριζώνονται εξαιτίας επιθέσεων του συριακού στρατού και όχι εξαιτίας των «τζιχαντιστών».

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μία «νεκρή ζώνη» στα σύνορά της με Συρία και Ιράκ, απαιτώντας παράλληλα να αναλάβει ο ΟΗΕ τη φροντίδα του νέου πλήθους των πολλών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν τη μεθόριο.

Το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε ότι το αμερικανικό σχέδιο για την εκπαίδευση 5.000 ατόμων από τη λεγόμενη συριακή «μετριοπαθή» αντιπολίτευση που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο, δε θα αποσκοπεί μόνον στην αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών», «αλλά και στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Ασαντ...»

Σκληρές μάχες μεταξύ Κούρδων - «τζιχαντιστών»

Τη Δευτέρα, έπειτα από τετραήμερες σκληρές, αιματηρές συγκρούσεις, δυνάμεις μαχητών των Κούρδων της Συρίας φάνηκε να έχουν τις πρώτες επιτυχίες έναντι των τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στη βόρεια ορεινή συριακή πόλη Κομπανί (ή «Αϊν Αραμπ»). Σύμφωνα με δηλώσεις του Ναβάζ Κχαλίλ, εκπροσωπούν του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) «πλέον βελτιώνεται η κατάσταση στο έδαφος» γιατί «οι Κούρδοι μαχητές ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν σε βάθος 10 χλμ. από τις προηγούμενες θέσεις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις ηγετικού στελέχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Ντουρσούν Καλκάν, που κάλεσε χτες τους Κούρδους της Τουρκίας σε επιστράτευση, ώστε να πολεμήσουν τους «τζιχαντιστές» στη Συρία. Παράλληλα, ο Καλκάν κατηγόρησε την Αγκυρα για συνεργασία με τους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ» και για εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Συρίας και του Ιράκ.

Εντούτοις, η Τουρκία διαψεύδει τις κατηγορίες για υποστήριξη προς τους «τζιχαντιστές», ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση 46 ομήρων που κρατούνταν τρεις μήνες στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ και οι οποίοι απελευθερώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με άκρα μυστικότητα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι δε δόθηκαν λύτρα στους απαγωγείς και ότι η απελευθέρωσή τους ήταν «νίκη της διπλωματίας».

Κλίμα τρομολαγνείας σε ΗΠΑ και ΕΕ

Το ίδιο διάστημα, μυστικές υπηρεσίες και «ανακοινώσεις» «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» καλλιεργούν κλίμα γενικευμένων τρομοκρατικών απειλών κατά πολιτών σε ΗΠΑ, Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη η προχτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της απειλής των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία και όχι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα τεθεί επί τάπητος σε διεθνείς συνομιλίες την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Ζαρίφ συναντήθηκε, για πρώτη φορά από το 2013, και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ. Η συνάντηση φαίνεται πως έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τον Ζαρίφ να δηλώνει πως ανοίγει «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία στα κινέζικα ΜΜΕ, ότι μεταξύ των μισθοφόρων του «ΙΚ» βρίσκονται και αρκετοί από τη μειονότητα των Ουιγούρων της σινικής δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, προκειμένου να λάβουν «τρομοκρατική εκπαίδευση», ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πατρίδα τους.