Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξελίξεις στο Κυπριακό

Από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τη λεγόμενη κοινή ανακοίνωση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, φέτος το Φλεβάρη, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτό που προωθείται είναι μια λεγόμενη επίλυση που θα προσαρμοστεί στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ιδιαίτερα στο φόντο της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο λεγόμενος άξονας Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, με την ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ένα στοιχείο που δείχνει την επιδίωξη που υπάρχει. Με βάση, λοιπόν, το νέο σχέδιο «τύπου Ανάν» που προωθείται, με τα δύο «συνιστώντα κράτη», είναι φανερό ότι επιχειρείται η ντε φάκτο διχοτόμηση και η αναβάθμιση του ρόλου του ψευδοκράτους. Από εκεί προκύπτουν και η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα των πολιτικών εκπροσώπων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, και το αυξημένο ενδιαφέρον δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ, που όλοι πλέον διαπιστώνουν καθημερινά.

Το Κυπριακό είναι άλλη μια κλασική περίπτωση διεθνούς ζητήματος, αφού πρόκειται για ζήτημα εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού από ξένη δύναμη, που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ των λαϊκών δυνάμεων εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και οργανισμών. Διαψεύδονται και διάφοροι αστοί και οπορτουνιστές που έσπερναν αυταπάτες ότι ο κυπριακός λαός με την ένταξη στην ΕΕ δήθεν θα ωφελούνταν και θα λυνόταν και η «εθνική υπόθεση». Ακριβώς το αντίθετο συνέβη.

Αποδεικνύεται ότι τα λαϊκά κινήματα δεν μπορούν να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με «παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς» οργανισμούς του καπιταλισμού, αλλά μόνο με πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε κράτος, με πάλη για έξοδο από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις. Είναι χίμαιρα να πιστεύουν οι εργαζόμενοι ότι με διαβουλεύσεις ή, πολύ περισσότερο, με μια κυβερνητική εναλλαγή, εντός όμως των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, είναι δυνατόν να αποτραπούν οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, να επιλυθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Και το Κυπριακό είναι μια περίπτωση από την οποία οι εργαζόμενοι, τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη στάση που κρατάει κάθε κόμμα. Η αντίθεση στα νέα σχέδια που στηρίζουν ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι ένα το κρατούμενο. Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε και χτες, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Η αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους όλης της Κύπρου έχει συνέπεια και διάρκεια γιατί συνδυάζεται με την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης για όλους τους λαούς, γιατί το ΚΚΕ χαράζει το δρόμο για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό στην εξουσία, κάτοχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών που μπαίνουν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.ΛΙΒΥΗ

Νέα τροφή στα «σενάρια» για διαμελισμό;


ΣΕΛ. 14


«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»

Κατατέθηκε, με στόχο την ικανοποίηση απαιτήσεων του κεφαλαίου


ΣΕΛ. 5


ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Να διαγραφεί το χρέος για νοσηλεία νεογνού στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Κινητοποίηση σήμερα στο νοσοκομείο, στις 11 π.μ.


ΣΕΛ. 11ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το Κυπριακό δε λύνεται ούτε με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ούτε με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ. ?


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αύριο η εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης

Στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Εύα Χριστοδούλου», στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω


ΣΕΛ. 13


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δυναμώνουν οι «κόντρες» στις πλάτες των λαών


ΣΕΛ. 15


Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Εντονη είναι η ανησυχία σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες που δε γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να έχουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς και εάν θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα τροφεία. Στις 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία αιτήσεων για τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.

Tο ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, προβάλλοντας τις εξής διεκδικήσεις:


ΣΕΛ. 7


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κατάργηση του πλαφόν και κάθε συμμετοχής στα φάρμακα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ξανά και ξανά από την τσέπη τους πολλά περισσότερα, τόσο για φάρμακα, όσο και για επιπλέον επισκέψεις στους γιατρούς. Πραγματική ανακούφιση για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων μπορεί να δώσουν μόνο η οριστική κατάργηση του μέτρου και η πλήρης και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς περικοπές, πλαφόν και συμμετοχή.


ΣΕΛ. 11


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

«Κοινωνική ευαισθησία»...

Με τις συνήθεις «τυμπανοκρουσίες» περί επίδειξης «κοινωνικής ευαισθησίας, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης», τα κυβερνητικά επιτελεία ανακοίνωσαν χτες την 4η καταβολή από τα ψίχουλα του περιβόητου «κοινωνικού μερίσματος», η οποία αφορά σε νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις είχαν «κοπεί» με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, αλλά εντέλει εγκρίθηκαν με βάση τις δηλώσεις του 2014.

Είναι προκλητικοί οι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης για το γεγονός ότι έδωσε τις πενταροδεκάρες του «μερίσματος» σε οικογένειες που είχε «κόψει» από τις προηγούμενες καταβολές κι ας κινούνται στα όρια της ακραίας φτώχειας. Είναι ακόμα πιο προκλητικές όμως οι αναφορές περί «κοινωνικής ευαισθησίας», όταν το αμέσως επόμενο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια χαράτσια, για το φόρο εισοδήματος, τον «ενιαίο φόρο» στη λαϊκή κατοικία, την «εισφορά αλληλεγγύης» κ.ο.κ. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη «ευαισθησία» της κυβέρνησης, όπως και όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, είναι η εξασφάλιση της παραπέρα στήριξης των εγχώριων μονοπωλίων.Εκτός παιδικών σταθμών

Για 37.000 με 40.000 παιδιά που θα μείνουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Σίμος Δανιηλίδης, μέλος της ΚΕΔΕ και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Λίγο - πολύ τα νούμερα είναι γνωστά, μόνο που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ο παραπάνω αριθμός αφορά μόνο τις οικογένειες που θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δηλαδή δε θα πληρώνουν τροφεία στους ιδιωτικούς ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΕ δεν επιτρέπει στις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων να υποβάλλουν αίτηση, ενώ φέτος το εισοδηματικό κριτήριο που μειώθηκε, απέκλεισε, πριν καν ξεκινήσουν οι αιτήσεις, χιλιάδες παιδιά. Την ίδια στιγμή οι δήμοι μειώνουν διαρκώς τις δομές Προσχολικής Αγωγής, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και προσωπικού, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμα περισσότερους εργαζόμενους γονείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα...Επισημάνσεις...

«Ο κίνδυνος του ισλαμισμού» ήταν ο τίτλος άρθρου του Σταύρου Τζίμα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι η «"τζιχάντ" διάβηκε τη Μεσόγειο και εισχωρεί... σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία, αυξάνοντας την ανησυχία στις πολιτικές, θρησκευτικές, πνευματικές ελίτ, αλλά και στη Δύση». Ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν: «Το μεταπολεμικό status οικοδομήθηκε με έναν από τους βασικούς του πυλώνες, το μουσουλμανικό στοιχείο δηλαδή, να εμφορείται από την ανεκτικότητα και τη φιλοσοφία της ειρηνικής συνύπαρξης και συμπόρευσης... Αν αυτά τα χαρακτηριστικά αλλοιωθούν, ποιος εγγυάται ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός δεν θα προκαλέσει την ενστικτώδη συσπείρωση και αντίδραση των χριστιανών, οπότε και θα κινδυνεύσουμε να οδηγηθούμε σε θρησκευτικές διαιρέσεις και μετωπικές αντιπαραθέσεις με καταστροφικότερες ενδεχομένως επιπτώσεις και από εκείνες των εθνοτικών που έπνιξαν στη δεκαετία του '90 στο αίμα την περιοχή;».... που γεννούν ανησυχίες

Τέτοιες αναλύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου η δράση των ισλαμιστικών οργανώσεων αξιοποιείται πολλαπλά για την προετοιμασία πολύμορφων επεμβάσεων (στρατιωτικών, πολιτικών, οικονομικών) των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α. Είναι άραγε τυχαίο που «ναυαρχίδες» των αστικών ΜΜΕ επιλέγουν να εφιστούν την προσοχή στον «ισλαμικό κίνδυνο»; Οπως και να 'χει, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και οι μικρότερες ή μεγαλύτερες εστίες συγκρούσεων μαρτυρούν ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης είναι ορατός και σήμερα. Οι αφορμές, που θα συναντήσουν, θα αξιοποιήσουν ή ακόμα και θα δημιουργήσουν οι αστοί, μπορεί να είναι πολλές. Είναι επιβεβλημένη η λαϊκή επαγρύπνηση, πολύ περισσότερο η ολόπλευρη οργανωτική ετοιμότητα των κομμουνιστών, που καλούνται να αφυπνίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ώστε να μη δεχτούν να γίνουν γρανάζι σε καμιά ιμπεριαλιστική φονική μηχανή.1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού κινήματος.

1898 Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ), το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων, το κόμμα της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Στην ιστορία του ΚΚΣΕ (μπ.), που εκδόθηκε στην ΕΣΣΔ το 1938 (ελληνική έκδοση «Τα νέα βιβλία ΑΕ», Αθήνα 1945), διαβάζουμε σχετικά:

«1) Το συνέδριο επισφράγισε τη νίκη του μαρξισμού ενάντια στον οικονομισμό, ενάντια στον ανοιχτό οπορτουνισμό.

2) Το συνέδριο ψήφισε το πρόγραμμα και το καταστατικό, δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και καθόρισε έτσι τα πλαίσια για ένα ενιαίο κόμμα.

3) Το συνέδριο φανέρωσε πως υπάρχουν σοβαρές οργανωτικές διαφωνίες, που δίχασαν το κόμμα σε μπολσεβίκους και μενσεβίκους. Οι πρώτοι υπερασπίζουν τις οργανωτικές αρχές της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ οι δεύτεροι κυλάνε στο βούρκο της πλαδαρότητας και του οπορτουνισμού.

4) Το συνέδριο έδειξε πως τους παλιούς οπορτουνιστές, που είχαν κιόλας νικηθεί από το κόμμα, τους "οικονομιστές", αρχίζουν να τους αντικαθιστούν σιγά σιγά μέσα στο κόμμα καινούριοι οπορτουνιστές, οι μενσεβίκοι.

5) Το συνέδριο δε στάθηκε στο ύψος του πάνω στα οργανωτικά προβλήματα, δίστασε, έδωσε κάπου κάπου την υπεροχή στους μενσεβίκους. Μ' όλο που στο τέλος ξαναβρήκε τον εαυτό του, δεν κατόρθωσε, όχι μονάχα να ξεσκεπάσει τον οπορτουνισμό των μενσεβίκων στα οργανωτικά ζητήματα και να τους απομονώσει μέσα στο κόμμα, μα ούτε και να θέσει μπροστά στο κόμμα τέτοιο καθήκον.

Το τελευταίο αυτό ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες, που ο αγώνας ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους όχι μόνο δεν εκόπασε μετά το συνέδριο, μα αντίθετα οξύνθηκε ακόμα παραπάνω».

Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμένει ιστορικό, γιατί εδραίωσε τον μπολσεβικισμό ως το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ηταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και οι ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

1920 Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στο Παρίσι κατά του Ελ. Βενιζέλου.

1929 Στις 30 και 31 Ιούλη διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη διοίκηση από τους νόμιμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και σ' αυτή των Εργατικών Κέντρων.

1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στα Αμάραντα, στα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.

1948 Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

2007 Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν, βραβευμένος, μεταξύ άλλων, 3 φορές με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

2007 Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 41 χρόνια από το θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη

Την 1η Αυγούστου 2014 συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, την Παρασκευή 1/8, στις 10.30 π.μ.ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαπιστευτήρια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με αφορμή το Κυπριακό

Μέσα στις γενικόλογες αναφορές του περί «διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη για το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ τόσο στο Κυπριακό, όσο και ευρύτερα στην περιοχή.

Πιστός στη γραμμή ότι η συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη, συνεχίζοντας να δίνει τα διαπιστευτήριά του στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος για το γεγονός ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει το χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει το χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία».

«Σε αυτά τα δεδομένα», συνέχισε, «βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Αναπαράγει δηλαδή ακριβώς ό,τι λέει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά τις επιμέρους διαφορές τους είναι κοινή η στρατηγική τους για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Ετσι η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζεται πίσω από τα προτάγματα της κυβέρνησης, που στις επαφές της με τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία πλασάρει τη χώρα ως «σταθεροποιητικό παράγοντα» σε ένα «τόξο αστάθειας» που ξενικά από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στη Βόρεια Αφρική, σε μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο κάλεσε και αυτός το λύκο να φυλά τα πρόβατα: Παρέπεμψε για αποφάσεις στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία, όπως και στο ενδεχόμενο διορισμό κάποιου αντιπρόσωπου από την Κομισιόν στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θέμα που όπως είπε θα συζητήσουν με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν παρέλειψε άλλωστε να σημειώσει ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικός».

Διαπιστευτήρια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα έδωσαν και οι άλλοι δυο πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους συναντήθηκε χτες ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου που διασυνδέονται με ρωσικά κεφάλαια, ζήτησε να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία για χάρη του ευρωατλαντικού άξονα, αλλά να επιδιωχθούν ...ισορροπίες. Μάλιστα, κατέφυγε και σε διαστρεβλώσεις για το ποιο ακριβώς κράτος, ποιο καθεστώς στήριξε τα δίκαια του κυπριακού λαού. Είπε χαρακτηριστικά ότι με τον Αναστασιάδη συζήτησαν και «το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ για τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένας ομόδοξος λαός, είναι ένα έθνος που όταν χρειάστηκε ο ελληνισμός άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να θυμίσω ότι κατά την εισβολή και την κατοχή η Ρωσία ήταν εκείνη η οποία βοήθησε τις ελληνικές θέσεις με βέτο», υποστήριξε, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ήταν η Σοβιετική Ενωση που κράτησε αυτή τη στάση από θέση αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να προχωράμε σε λήψη τέτοιων μέτρων που θα διαταράξουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, που θα δημιουργούσε προβλήματα και στην οικονομία. Ενα μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στηρίζεται σε ρωσικές επενδύσεις, στον τουρισμό, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην Ελλάδα με ακυρώσεις από την πλευρά της Ρωσίας, και στη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας των ομόδοξων κρατών». Τασσόμενος υπέρ του παιχνιδιού σε πολλά ταμπλό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με το Ισραήλ». Αναγνώρισε μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Δεν θα πρέπει όμως η σχέση με τις ΗΠΑ, που θα πρέπει να είναι καλή, να διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αναπαράγοντας τις αυταπάτες περί του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», ζήτησε λύση στο Κυπριακό «αναμφισβήτητα με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου»...ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το Κυπριακό δε λύνεται ούτε με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ούτε με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερη, μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή, δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αμεσα θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκά γλέντια σε Αίγινα και Πρέβεζα

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Αλσύλλιο, απέναντι από την «Παναγίτσα». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κώστας Τζατζάνης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποιεί λαϊκό - δημοτικό γλέντι, την Παρασκευή 1/8, στο Κηποθέατρο και απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις λαϊκές οικογένειες, σε εργαζόμενους και ανέργους, για να διασκεδάσουν με παραδοσιακές νότες από το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει ταβέρνα με φαγητό και ποτό σε ...λαϊκές τιμές, βιβλιοπωλείο και λαχειοφόρος (με δώρα τηλεόραση 32'', ποδήλατο, tablet).Στην Αθήνα ο Μ. Νίμιτς

Συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ, θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Ο Μ. Νίμιτς πραγματοποιεί επίσκεψη σε Σκόπια και Αθήνα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Προηγούμενα βρέθηκε στα Σκόπια, όπου είχε επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως τόνισε εκεί, δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. «Δεν κομίζω νέα πρόταση, αλλά έχω κάποιες ιδέες», ανέφερε χαρακτηριστικά.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν αλλάζει το περιεχόμενο της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη μεταφορά των συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους δανειστές, είτε γίνονται στην Αθήνα είτε στο Παρίσι είτε στις Βρυξέλλες και όπου αλλού, παραμένει πάντα το ίδιο: Η υλοποίηση βάρβαρων αντεργατικών μέτρων για την προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς μνημόνια».ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση

Την έγκριση του τελικού σχεδίου της «σύμβασης παραχώρησης» (χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση) των περιφερειακών αεροδρομίων«μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου» ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως αναφέρει «σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δε γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα 22 υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε 2 ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και, προαιρετικά, μέχρι 3 από τα 4 αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για την εκχώρηση δύο ακίνητων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, την εταιρεία «M. A. Angeliades Inc.» με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Golf» - Βόρειο Αφάντου και την εταιρεία «TN AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED» με προσφορά 15,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου.«Σπρώξιμο» της αντιλαϊκής επίθεσης ... μετά δουλέματος

Προπαγανδιστικό «σπρώξιμο» των πιο αντεργατικών μεταρρυθμίσεων (στο βαθμό των δυνατοτήτων της και του ...καταμερισμού της), με μπόλικες δόσεις «δουλέματος»: Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί η χτεσινή «πρωτοβουλία» της ΟΝΝΕΔ να στείλει «επιστολή» στον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με «προτάσεις για μείωση της φορολογίας». Οι νεολαίοι της ΝΔ αφ' ενός εκφράζουν την «ανησυχία» τους - αναπαράγοντας τις πρόσφατες ανησυχίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης - γιατί «υπάρχουν φόροι οι οποίοι δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα», όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητούν «επανασχεδιασμό» τους ώστε «να βελτιωθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα». Αφ' ετέρου «σπρώχνουν» για «μπούκωμα» του κεφαλαίου με νέες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές: Μεταξύ άλλων με σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% (και ο νοών νοείτω για το πώς «θα βελτιωθούν τα δημόσια έσοδα»!), κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων» (μέτρο που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη και θα επιφέρει νέο πλήγμα σε ασφαλιστικά ταμεία), επέκταση για έναν ακόμα χρόνο της επιδότησης όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης της ανεργίας «επιταγή εισόδου στην εργασία»...

Τα παραπάνω, βέβαια, οι ΟΝΝΕΔίτες φροντίζουν να τα «γαρνίρουν» και με ορισμένα αιτήματα που είτε φαίνονται εύλογα και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν (όπως π.χ. η «αποφορολόγηση του προστατευτικού εξοπλισμού αναβατών μηχανών»), είτε δεν απαντούν στις ανάγκες των νέων ανθρώπων (όπως η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στους φοιτητές, όταν η ίδια η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και το χτύπημα του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών καθιστά έτσι κι αλλιώς απαγορευτική τη λαϊκή κατανάλωση, ή όπως η προτεινόμενη «καθιέρωση νέας κατηγορίας ΦΠΑ για νέους επιχειρηματίες», λες και έτσι θα λυθεί η τεράστια ανεργία των νέων και η αντικειμενική κυριαρχία των μονοπωλίων).

Με δυο λόγια, τη μία είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει κέρδη και ανταγωνιστικότητα στους «υγιείς επιχειρηματίες» και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει το λαό. Την άλλη είναι το «προοδευτικό πρόσημο» του ΠΑΣΟΚ που «μετριάζει» τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της ΝΔ. Προχθές ήταν οι «33 γαλάζιοι βουλευτές» που αφού ψήφισαν την απογείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τώρα ρωτάνε τον υπουργό Οικονομικών γιατί δεν τον μειώνει. Χτες ήταν η ΟΝΝΕΔ και οι «αιτιολογημένες προτάσεις» της. Σήμερα και αύριο θα είναι κάποιος άλλος και το «δούλεμα» θα συνεχίζεται ψιλό γαζί μπας και δε γίνεται αντιληπτό ότι όλα τα σφυριά των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης βαρούν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση...


Γ.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε ισχύ τα μνημόνια διαρκείας ανεξαρτήτως... τοποθεσίας των παζαριών

«Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα» οι συνομιλίες στο Παρίσι, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων γύρω από την περιβόητη μεταφορά των παζαριών με την τρόικα από την Αθήνα στο Παρίσι.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντ. Κολομπανί, διευκρίνισε ότι η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις 3 - 5 Σεπτέμβρη, θα έχει «προπαρασκευαστικό χαρακτήρα», ενώ η επόμενη αποστολή «αξιολόγησης» του «ελληνικού προγράμματος» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα είχε παραδεχτεί ότι «τα τεχνικά κλιμάκια (σ.σ. της τρόικας) θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια», ακριβώς για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ερωτηθείσα, εξάλλου, η Σ. Βούλτεψη για την έκθεση του «Γραφείου Προϋπολογισμού» της Βουλής (η οποία χαρακτηρίζει «ασθενή» τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και απαιτεί ακόμα πιο «θαρραλέα και αποφασιστική» προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων), παρατήρησε με νόημα ότι «το συγκεκριμένο Γραφείο έχει ως αποστολή την ενημέρωση των βουλευτών επί των οικονομικών στοιχείων της χώρας ώστε να έχουν και εκείνοι εικόνα προκειμένου να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους επί του πραγματικού», προαναγγέλλοντας την υπερψήφιση νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Τέλος, υπεραμυνόμενη της κυβερνητικής σταθερότητας, ως σταθερότητας εντέλει του αστικού πολιτικού συστήματος, και επιμένοντας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, διέβλεψε ότι «υπάρχουν βουλευτές σε όλο το φάσμα που δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές».

Παραμένουν οι αντιλαϊκές «υποχρεώσεις» προς το κεφάλαιο

Σε δική του παρέμβαση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, έκανε χτες σαφές ότι δεν λήγει η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, αλλά ανέφερε ότι «θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού».

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι με τη λήξη του μνημονίου, δεν λήγουν τα αντιλαϊκά μέτρα: «Το μνημόνιο τελειώνει», ανέφερε, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα - μέλος». Οπου ως «υποχρεώσεις» εννοεί αντιλαϊκές διαδικασίες, όπως το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κομμάτι των «μνημονίων διαρκείας» που εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επιταχύνοντας παντού τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε με τον νέο επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλο (αναλαμβάνει τον ερχόμενο Οκτώβρη) και συζήτησαν τα νέα του καθήκοντα.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Διευθετεί σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο

Στον πυρήνα του νομοθετήματος βρίσκονται ο τρόπος που θα μοιράζεται η πίτα των κρατικών συμβάσεων, αλλά και νέες ανατροπές στα επικουρικά ταμεία

Κατατέθηκε αργά χτες βράδυ στη Βουλή, μετά από αλλεπάλληλα «σβήσε - γράψε», προσθήκες και διαβούλια, το «πολυνομοσχέδιο» που περιέχει τα προαπαιτούμενα φιλομονοπωλιακά μέτρα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής έως τις 8 Αυγούστου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου με το οποίο καταρτίζονται και υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις.

Σημαντικές από την άποψη των συνεπειών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι και οι ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας. Αφορούν κατά κανόνα την κατάργηση όλων των «φόρων υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούσαν τους κλάδους επικούρησης και πρόνοιας δεκάδων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς και την ένταξη νέων επικουρικών ταμείων στις διατάξεις για τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων που θα δίνουν στο μέλλον.

Στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση παραθέτει το στόχο για μια Ελλάδα - παράδεισο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με παραπέρα τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων. Γράφει μεταξύ άλλων: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν τη μετάβαση της οικονομίας σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, αντί για την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και στην αποταμίευση και την επένδυση αντί στην κατανάλωση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητες πρώτον η εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων εργασίας και κεφαλαίων, δεύτερον η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τρίτον η ενίσχυση θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ξαναμοιράζουν την πίτα των κρατικών συμβάσεων

Σε αυτό το πνεύμα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για «τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης», ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων του δημόσιου τομέα (που καίει προμηθευτές και εργολάβους), διατάξεις για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού μέχρι το τέλος του 2015.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «εκσυγχρονίζεται» το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, καθώς με το ισχύον καθεστώς δεν προχωρά η υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων που «θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος».

Προσθέτει ότι η πρόταση σχεδίου νόμου για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, «έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα των συναντήσεων με τους νομικούς εμπειρογνώμονες που διέθεσε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (TFGR) και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης». Διαμορφώθηκε δηλαδή υπό την πλήρη εποπτεία του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του.

Το πολυνομοσχέδιο προωθεί ακόμα τη «μείωση διοικητικών βαρών πληροφόρησης σε 13 τομείς της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των βαρών πληροφόρησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, που εκπόνησε κατά παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις με τις οποίες έρχονται αλλαγές στο πολυδιαφημισμένο «πόθεν έσχες», ενώ προωθείται η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο δημόσιο - μέτρο που ουσιαστικά «τελειώνει» δεκάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους.

«Φωτιά» στα επικουρικά ταμεία

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε βάρος των Ταμείων, προάγγελος των σαρωτικών μέτρων που θα έρθουν το φθινόπωρο, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

1. Από 1/1/2015 καταργούνται οι «φόροι υπέρ τρίτων», με τους οποίους χρηματοδοτούνται φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργησή τους με το επιχείρημα ότι «είναι άδικοι» και ότι «τους εκμεταλλεύονταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», όπως διαρρέονταν από κυβερνητικά στελέχη μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Αυτό που δε λένε είναι ότι οι λεγόμενοι φόροι υπέρ τρίτων αντικαθιστούσαν την εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία των κλάδων για τους οποίους ισχύουν. Δηλαδή, ήταν μέτρο που συνέφερε την εργοδοσία. Τώρα που καταργούνται, η κυβέρνηση δεν τους αντικαθιστά με εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στα Ταμεία, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων.

Από τους συνολικά 199 «φόρους υπέρ τρίτων», οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφέρουν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο σε 24 ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΝΑΤ, στο Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων και Εθνικής Αμυνας. Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων» θα πλήξει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω Ταμεία: Ταμείο Νομικών, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Πρόνοιας Επικουρικής Ασφάλισης Ιπποδρομιών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών, ΤΑΔΚΥ, Ταμείο Πρόνοιας Κληρικών, Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Επικουρικό Ταμείο Αρτοποιών.

2. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, «από την 1/1/2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.

3. Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί μέχρι τις 31/10/2014, με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ).

Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη κάθε έτους, το αρμόδιο ΔΣ θα αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο οι περικοπές θα μεγαλώνουν.

4. Από 1/1/2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που σημαίνει μειώσεις με το νέο μαθηματικό τύπο.

Τα Ταμεία αυτά έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31/12/2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Παύουν δηλαδή να λειτουργούν σαν επικουρικά ταμεία και προσαρμόζονται στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.

Χτύπημα και στους μικρούς ΕΒΕ

Οπως αναφέρθηκε, το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να αναστέλλει ή να απενεργοποιεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) της επιχείρησης ή του επιτηδευματία που βαρύνεται με φοροδιαφυγή ή με άλλο φορολογικό αδίκημα. Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1/1/2014 και στο εξής, καθώς και η υποβολή αίτησης για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εξειδικεύσει το επόμενο διάστημα τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, δίπλα στους «μεγάλους» που φοροδιαφεύγουν ακόμα και με την κάλυψη του νόμου, σε κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους στην Εφορία, ή ακόμα και στα Ταμεία, απ' όπου μέσω του ΚΕΑΟ μεταβιβάζονται στις ΔΟΥ.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις παραλίες θα σώσει και τα δάση

Ενταγμένη στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «να φύγουν αυτοί, να έρθουμε εμείς» ήταν και η χτεσινή σύσκεψη για τα δάση που οργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο Δ. Βίτσας, «είναι επείγον να φύγουν, αυτοί και η πολιτική τους (...) η κοινή μας δράση επί των συγκεκριμένων δημιουργεί το έδαφος της ανατροπής τους».

Ως προς τον πολιτικό στόχο, να εμφανιστεί μια πλατιά συσπείρωση γύρω από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η σύσκεψη, που βαπτίστηκε «δημόσια διαβούλευση», περιορίστηκε στα όρια μιας οικογενειακού χαρακτήρα συνάντησης. Από τις πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μόνο ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν και πάλι οι ΑΝΕΛ. Αντίθετα, εκπροσωπήθηκαν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτόν οργανώσεις: Από την «Κοινωνία Πρώτα» ο Ο. Βουδούρης, από την «Κοινωνική Συμφωνία» η Κ. Πινιού, από την «Αριστερή Προοπτική» ο Μ. Φανουράκης, από το ΔΗΚΚΙ ο Γ. Μπούτρης και η ανεξάρτητη βουλευτής Χ. Γιαταγάνα, η οποία δήλωσε ότι εκπροσωπεί και την Θ. Τσάγκρη, συμπληρώνοντας ότι δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι διαφόρων φορέων από το χώρο της οικολογίας.

Τέλος, προπαγανδιστικά, ως το διά ταύτα της σύσκεψης, προβλήθηκε η δήλωση του Δ. Βίτσα ότι «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές». Ο ίδιος, βέβαια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στα δάση μιλώντας για «μια νέα ιεράρχηση του σκοπού της δασικής διαχείρισης ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δημογραφικές και αναπτυξιακές μεταλλαγές της υπαίθρου, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών».ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο με συνοπτικές διαδικασίες

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη στην Επιτροπή

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στέλνεται πλέον για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στο Β' Θερινό Τμήμα αύριο Πέμπτη 31 Ιούλη το νομοσχέδιο για τα δάση. Ενταση προκλήθηκε από την κατάθεση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους για τις οριζόμενες χρήσεις. Παράλληλα, προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων σε αυτούς τους χώρους δεν απαιτείται η έγκριση δόμησης ή άδεια δόμησης, αλλά αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για τη στατική επάρκειά τους, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων είναι οι ελεγκτές δόμησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για φωτογραφική διάταξη, με την οποία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα:

«Το νέο δασικό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση, προωθεί αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση των δασών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και αυτό γίνεται σχεδόν για κάθε χρήση. Διευκολύνει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, υπηρετεί τον αστικό σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος σε κλάδους που η άρχουσα τάξη προκρίνει ως πρώτης προτεραιότητας.

Με το νέο δασικό νομοσχέδιο επιτρέπονται πρακτικά όλες οι επεμβάσεις που ενδιαφέρουν τους μονοπωλιακούς ομίλους στα δασικά οικοσυστήματα (...) Δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης ακόμη και βιομηχανικών μονάδων και επιχειρηματικών πάρκων όλων των ειδών μέσα στα δάση.

Πρακτικά διευκολύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα στα επενδυτικά τους σχέδια για το επόμενο διάστημα, εξασφαλίζοντας φτηνή γη, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις τοπικές οικονομίες, που συχνά βασίζονται στα δάση, οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η ανάγκη της λαϊκής αναψυχής».

Πεδίο κερδοφορίας

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στις νομιμοποιήσεις που προωθεί το νομοσχέδιο, σημειώνοντας:

«Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί παράνομες εκχερσώσεις, αγοραπωλησίες, κατατμήσεις, καταπατήσεις, αλλαγές χρήσης και αναγνωρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το δασικό νομοσχέδιο αποτελεί την οργανική συνέχεια των προηγούμενων νόμων και της γενικότερης αστικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δασικά οικοσυστήματα, τη γη γενικότερα, αποκλειστικά ως πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο αποχαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων, η υποβάθμιση των επιπέδων προστασίας του δάσους, η εξαίρεση για την προώθηση έργων μέσα στα δάση, συνθέτουν την εξέλιξη της δασικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα που μιλάμε, κύριε υπουργέ, ήδη παραχωρούνται δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα γης στη βορειοδυτική Ζάκυνθο. Βέβαια, στα Ιόνια Νησιά ισχύει αυτό που λέμε και ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες εκεί, οι "βενετσιάνικοι τίτλοι". Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως ταυτόχρονα δεν ισχύουν και άλλοι τίτλοι που υπάρχουν σε άλλα σημεία της χώρας».

Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους

Ως προς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο ανοίγουν θέσεις εργασίας ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε:

«Ισχυρίζεστε, κύριε υπουργέ, ότι θα δοθούν νέες θέσεις εργασίας, στις περιοχές όπου έχουμε τέτοιου είδους αναπτύξεις. Εμείς λέμε καθαρά ότι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή θα φέρει δουλειά. Ακόμα και εάν βρουν δουλειά κάποιοι κάτοικοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, θα έχουμε συνθήκες εργασίας γαλέρας, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα αυτό που συμβαίνει σήμερα στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπου πράγματι εκεί έχουμε αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, από την άλλη μεριά όμως έχουμε καθαρίστριες που λιποθυμούν μέσα στα ίδια τα ξενοδοχεία.

Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μια τέτοια ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Ιδιαίτερα έχουμε περιπτώσεις όπου εκεί που θα εγκατασταθούν αυτές οι επιχειρήσεις, είτε του τουριστικού κεφαλαίου ή του κατασκευαστικού, θα έχουμε παρεμβάσεις σε βάρος της κτηνοτροφίας, των κατοικήσιμων εκτάσεων. Και εμείς το λέμε καθαρά, ότι δεν πρόκειται η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή να συμβαδίζουν».

Αναγκαία η οργάνωση της αντεπίθεσης

Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική για τα δάση και τη γη και πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαϊκό κίνημα τόνισε:

«Αυτή η πολιτική για τα δάση και τη γη είναι κρίκος μιας πολιτικής η οποία ακολουθείται χρόνια τώρα. Για το λόγο αυτό, το σημερινό νομοσχέδιο συμπυκνώνει τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες, γενικότερα την πολιτική της ΕΕ για τα δάση, για τη χρήση γης, κάτι που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ. Γι' αυτό εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προχωρούν διαχρονικά σε αυτή την πολιτική κάτω από τις επιταγές της ΕΕ. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε και τις ευθύνες των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ για να κερδοφορούν ακόμα περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι σε βάρος του περιβάλλοντος.

(...) Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να μείνουν παρατηρητές κατά τη γνώμη μας σε αυτή την κατάσταση. Μαζικά, οργανωμένα, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, γενικότερα αλλά και ειδικότερα στα δάση και τη χρήση της γης, που γίνεται προς όφελος του κεφαλαίου.

Να παλέψουν για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί σήμερα με τις οδηγίες της ΕΕ. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ζητάμε την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση, στους αιγιαλούς, στους ελεύθερους χώρους. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη, τα δάση, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Θα αναπτύσσονται με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και θα υπάρχει εργατικός έλεγχος που θα αξιοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε έναν τέτοιο, ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, κίνητρο της παραγωγής δεν θα είναι το κέρδος των επιχειρηματιών, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η κοινωνική αξιοποίηση των δασών μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, εξασφαλίζοντας στόχους αντικρουόμενους με τις δυσμενείς συνθήκες, με την πολιτική των αστικών κομμάτων, της ΕΕ. Μπορεί να παλέψει για την προώθηση των απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών, στην προστασία των τοπικών οικονομιών όπου εκεί πραγματικά μια τέτοια πολιτική θα στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ανοιχτά μέτωπα για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους

Με πολλά μέτωπα ανοιχτά, μέτωπα που καίνε χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, κυλά η προθεσμία (λήγει στις 4 Αυγούστου) για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τροφεία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βέβαια έχει πολλές πλευρές και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αφορά μόνο ένα μέρος των οικογενειών που αναζητούν θέση σε παιδικούς σταθμούς. Ετσι κι αλλιώς είναι χιλιάδες τα παιδιά που και φέτος δεν θα γίνουν δεκτά, καθώς από τη μια μεριά οι δημοτικοί σταθμοί υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβάλλουν τροφεία και, από την άλλη, οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς και προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει επιτακτικά την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στο λεγόμενο εξορθολογισμό του συστήματος χρηματοδότησης, με προφανή στόχο τη μείωση του κόστους. Αλλωστε, στην προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το πρόγραμμα, προβλέπεται η μείωση του κόστους ανά παιδί, δηλαδή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης κάθε παιδικού σταθμού.

Οι επιπτώσεις από τη μειωμένη χρηματοδότηση θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5% για αυτά που θα φιλοξενηθούν σε δημοτικό παιδικό σταθμό και κατά 4% για αυτά που θα βρουν μια θέση σε ιδιωτικό σταθμό. Πέρα από την εύλογη ανισότητα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ζήτημα της υποβάθμισης των υπηρεσιών παραμένει. Μέσα δε από την υποβάθμιση αυτή, επεκτείνεται και η εμπορευματοποίηση, αφού οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες που το "voucher", το κουπόνι δηλαδή που διατίθεται σε κάθε παιδί, δεν καλύπτει.

Στην πράξη, η μείωση του κόστους ανά παιδί, θα σημάνει, ανάμεσα σε άλλα: Υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής. Μείωση έως και στέρηση παιδιών από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Αραίωση της απαραίτητης παρακολούθησης των παιδιών από γιατρό, νοσηλευτή ή ψυχολόγο. Υποβάθμιση της γραφικής ύλης και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται. Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.) που παρέχονται από τις δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και, ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι γονείς, θα τους επιβαρύνουν οικονομικά.

Ηδη, βέβαια, σε πολλούς σταθμούς, κυρίως ιδιωτικούς, οι γονείς καλούνται να φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το σπίτι τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σταθμών, οι οποίοι παρά τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ ζητούν τροφεία από τους γονείς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η μεταφορά των μαθητών, που καλυπτόταν οικονομικά, έχει καταργηθεί.

Γολγοθάς...

Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν την εξής κατάσταση:

-- Οσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός ΕΣΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι επί πληρωμή.

-- Οι γονείς που τα παιδιά τους γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιμένουν να δουν εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή εάν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά τους θα είναι αυτές που πρέπει. Θυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δήμοι ζητούσαν τροφεία, αν και το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των τροφείων.

-- Οσοι γονείς γίνουν δεκτοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πρέπει να περιμένουν για να δουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά και πότε το παιδί τους θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προσλήψεις προσωπικού. Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Ομως, παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνουν παιδιά ακόμα και το Γενάρη ή το Φλεβάρη του επόμενου έτους.

- Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο αφού και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ ή πρόκειται να αποκλειστούν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής αναμένεται να έχει και η νέα εξέλιξη που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες υπαλλήλους. Δημοτικοί σταθμοί αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλουν την ίδια δουλειά με λιγότερο προσωπικό, κάτι που θα επηρεάσει και το επίπεδο του παρεχόμενου έργου. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η εργασία των παιδαγωγών, ως φύλαξη δηλαδή και όχι ως παροχή υπηρεσίας Προσχολικής Αγωγής.


Χ.Δ.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ με αφορμή τα ζητήματα που απασχολούν τα νέα ζευγάρια, εργατικές οικογένειες που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κάθε πέρσι και καλύτερα λέει ο σοφός λαός και πραγματικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κάθε χρόνο και χειροτερεύει.

Για άλλη μια φορά χιλιάδες οικογένειες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βρίσκονται καταμεσής του καλοκαιριού αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Για άλλη μια χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας, όπου το ήδη ελλιπές προσωπικό μειώνεται, οι ήδη λιγοστές κτιριακές εγκαταστάσεις μειώνονται, τα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια μειώνονται, με συνέπεια να μείνουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικογένεια. Kαλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ανάγκες των σταθμών καθότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε για τα βασικά, όπως την επαρκή σίτιση των παιδιών, το πετρέλαιο θέρμανσης, την αγορά χαλιών, μοκετών, κλπ., ανεξάρτητα από τα τροφεία που πληρώνονται.

Ταυτόχρονα, ακόμη και αυτή η ανάσα που δίνεται για κάλυψη θέσεων μέσω του ΕΣΠΑ, δεν επαρκεί. Και εδώ οι θέσεις είναι λίγες και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να δίνουν οι γονείς μηνιαίως ένα ποσό στους παιδικούς σταθμούς.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε το ζήτημα αυτό ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις. Εντάσσεται καθαρά στη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Τη στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα ολοένα και μειώνονται, που η απλήρωτη δουλειά τείνει να γίνει καθεστώς, που η ανεργία και η ανασφάλεια ολοένα και μεγαλώνουν, που πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, νερό, ακόμη και ένα κομμάτι ψωμί να βάλουν στο τραπέζι τους, αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων ως "πολυτέλεια" για λίγους και τυχερούς.

Είναι χρέος όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν μέσα από τα Σωματεία τους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ για δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί για το οποίο έχει γίνει αίτηση σε βρεφονηπιακό σταθμό να μη μείνει απ' έξω.

Διεκδικούμε:Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ασκηση αεράμυνας στο φόντο ενδοαστικών ανταγωνισμών

Ασκηση αεράμυνας διατάχθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης από το ΓΕΕΘΑ. Η εντολή ενεργοποίησης του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας, στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΠΙΣ», και με στόχο επισήμως «την περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης», εντάσσεται στους έντονους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και δρόμων της Ενέργειας στο Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Λέγεται ότι στο πλαίσιο της άσκησης σήμανε συναγερμός, επανδρώθηκαν όλοι οι επίγειοι σταθμοί και τέθηκαν σε λειτουργία τα ελληνικά πυραυλικά συστήματα από τον Εβρο ως την Κρήτη, έτοιμα να πλήξουν εναέριους στόχους.

Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα πετούν συχνά στο Αιγαίο τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας - ηλεκτρονικού πολέμου τύπου «CN-235», με στόχο να εντοπίσουν τις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν τα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας, ώστε στην κρίσιμη στιγμή να προσπαθήσουν να τα «τυφλώσουν».

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει τη μεθοδευόμενη από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ μεταστάθμευση αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην Κρήτη, στις αεροπορικές βάσεις στη Σούδα ή στο Καστέλι Ηρακλείου, για χρήση σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Επιβεβαιώνονται, γι' άλλη μια φορά, οι ανησυχίες της ΕΕΔΥΕ για την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το πρόσχημα, αυτή τη φορά, πέραν του γνωστού, των "συμβατικών υποχρεώσεων" προς το ΝΑΤΟ, είναι εκείνο της ανάγκης αντιμετώπισης της "ισλαμικής τρομοκρατίας" και των "ασύμμετρων απειλών" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Καμιά αναμονή και καμιά επανάπαυση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Εκείνο που απαιτείται είναι η ένταση της πάλης του λαού και της νεολαίας για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως την τελική διάλυσή τους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ.ΣΑΜΟΣ

Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό στον Κέρκη

Σε μια από τις κορυφές του περήφανου Κέρκη στη θέση «Ξυνιάς», όπου δόθηκε μια από τις πολλές μάχες του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο, στο απέριττο μνημείο που έχει στήσει η Κομματική Οργάνωση της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 65 χρόνια από την ηρωική «έξοδο» του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, που κράτησε για δύο χρόνια καθηλωμένες 20πλάσιες της δύναμής του κυβερνητικές δυνάμεις.

Χρειάστηκε να έρθουν στη Σάμο ο Παπάγος και ο Αμερικανός επικυρίαρχος Βαν Φλιτ και να παρθούν τα πιο αισχρά μέτρα, όπως η εκκένωση των ορεινών χωριών, η μαζική φυλάκιση των οικογενειών των ανταρτών και η χρησιμοποίηση ομήρων στην πρώτη γραμμή κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για να καμφθεί ο ηρωικός αγώνας των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΣ.

Ο Δημοκρατικός Στρατός στη Σάμο έδωσε μαθήματα ηρωισμού, συνειδητής πειθαρχίας, αυταπάρνησης, αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε από το λαό του νησιού, πολέμησε πραγματικά σαν «τάγμα θυσίας», καταρρίπτοντας - όντας αποκλεισμένος σε ένα νησί - το μύθο του ξενοκίνητου που διέδιδε για τον ΔΣΕ η κυβερνητική προπαγάνδα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν και φέτος η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου, μίλησαν ο Σταμάτης Φιλιππής, μέλος του γραφείου της ΤΕ Σάμου, και η Μαρία Γκέβρου μέλος του ΝΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις για το ΔΣΣ συνεχίζονται το Σάββατο 2/8, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο στο Βαθύ, με αφιέρωμα στους ηγέτες του ΔΣΣ συνταγματάρχη Γιάννη Μαλαγάρη, στρατιωτικό αρχηγό και αντισυνταγματάρχη Γιάννη Σαλλά, πολιτικό επίτροπο του ΔΣΣ, που στο πρόσωπό τους αναδείχθηκαν όλες οι αρετές των λαϊκών αγωνιστών, των συνειδητών επαναστατών για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.ΒΟΥΛΗ

Ξεκίνησε η συζήτηση για τα Ρυθμιστικά Αττικής - Θεσσαλονίκης

Καταψηφίζει το ΚΚΕ, δήλωσε ο εισηγητής του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ, Μάξιμου Σενετάκη, το οποίο έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, λέγοντας ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη ΝΔ και ότι το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί το φθινόπωρο σε άλλο νομοσχέδιο.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διότι και αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ταξικών νομοθετημάτων που δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τις επενδυτικές λεγόμενες δραστηριότητές του συγκεντρώνοντας για ένα κομμάτι ψωμί τα καλύτερα φιλέτα γης, τις παραλίες όλης της Αττικής, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αλλά και των ορεινών όγκων, για την ιδιωτική εκμετάλλευσή τους, για προσπορισμό τεράστιων κερδών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι κατά κύριο λόγο ένα πολιτικό εργαλείο και ελάχιστα τεχνοκρατικό. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εκφράζεται η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή εφαρμόστηκε 40 χρόνια τώρα, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Καπιταλιστική ανάπτυξη που ενίσχυσε, στήριξε το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ζεστό χρήμα, πάσης φύσεως διευκολύνσεις.

Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ισόρροπη ανάπτυξη. Ποιον θέλετε να κοροϊδέψετε; Η μη ισόρροπη ανάπτυξη είναι βασικός νόμος του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο επενδύει εκεί που προσδοκά να έχει τα περισσότερα, πιο σύντομα, πιο εγγυημένα κέρδη. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις λαϊκές ανάγκες, ούτε για μια κοινωνική πολιτική με την ευρεία έννοια. Ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των απορριμμάτων λέγοντας: «Το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα που σχετίζεται με τα απορρίμματα στο Θριάσιο. Πέρασαν πολλά χρόνια, δόθηκαν σκληρές μάχες, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καταδικάζεται να παραμείνει το Θριάσιο και για τα επόμενα 30 χρόνια ο υποδοχέας των αποβλήτων της Αττικής - αν όχι όλων τουλάχιστον του 80%. Πρόκειται για τη νεκρανάσταση του άρθρου 33 του νόμου 3164/2004 - η περιβόητη τροπολογία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου -, την απειλή να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Μουσαμά στο όρος Αιγάλεω σε χώρο υγειονομικής ταφής των αναξιοποίητων στερεών αποβλήτων».

«Ως ΚΚΕ, συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν γίνονται όλα αυτά γιατί δεν έχει κέρδη το κεφάλαιο. Αυτή η κατάσταση, που συνιστά μέγα κίνδυνο, δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις αλλά με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα».

Οσον αφορά το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε: «Σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, η θέση του ΚΚΕ είναι: Να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ το οποίο θα πρέπει να ανήκει στο κράτος, να λειτουργεί με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε στο ιστορικό σωματείο πριν από 80 περίπου χρόνια. Το ζήτημα για εμάς είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία στο γήπεδο, ποιος θα καθορίζει τη λειτουργία του και αυτό είναι θεμελιακό».

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του γηπέδου της Λάρισας: «Σήμερα, επειδή ακριβώς αυτό το γήπεδο ανήκει σε επιχειρηματία και επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποχώρησε για διάφορους λόγους από την ηγεσία της Λάρισας, τόσο το σωματείο της ΑΕΛ όσο και άλλα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν παρά μόνο επί πληρωμή. Συνεπώς το κύριο είναι η ιδιοκτησία στο γήπεδο, που καθορίζει τη λειτουργία του και όλες τις δραστηριότητές του».

Και κατέληξε: «Εμείς λέμε τελικά "ναι" στο γήπεδο, που το δικαιούται και ιστορικά ο κόσμος της ΑΕΚ. Ομως, δεν συμφωνούμε να είναι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, όπως είναι η συγκεκριμένη πρόταση του νομοσχεδίου».Σελίδα 9 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2009 - 2013

Ανισομετρίες μεταξύ των κλάδων και στο εσωτερικό τους

Σε συνθήκες σωρευτικής υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 23% στο διάστημα 2009 - 2013, ανάλυση της ICAP για τις συνέπειες της κρίσης στους διάφορους κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντοπίζει ανισομετρίες στις συνέπειες από κλάδο σε κλάδο, αλλά και στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου.

Σε σύνολο 87 κλάδων / κατηγοριών προϊόντων που εξετάζει η ανάλυση της ICAP για την τελευταία πενταετία, πτωτική πορεία κατέγραψαν οι 71 (περίπου 8 στους 10), ενώ ανοδική πορεία εμφάνισαν οι 16.

Μεταξύ των κλάδων με αύξηση την τελευταία πενταετία, τις καλύτερες επιδόσεις (με ποσοστά αύξησης 34,3% - 48%) εμφανίζει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων που εξασφάλισε το θεσμικό πλαίσιο στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο, με τις υψηλές τιμές αποζημίωσης Ενέργειας.

Αύξηση της τάξης του 12,2% καταγράφεται και στον τομέα της διαλογής - επεξεργασίας καπνών, ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP η ανάκαμψη αυτή δεν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση που υπέστη η παραγωγή καπνών την περίοδο 2006 - 2007.

Αυξητικά κινήθηκαν και κατηγορίες προϊόντων διατροφής. Σε μια εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με τη δραματική μείωση του λαϊκού εισοδήματος, τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» - που διακινούνται κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων σε τιμές φτηνότερες από αυτές των «επώνυμων» προϊόντων - εμφανίζουν αύξηση 7,8% την τελευταία πενταετία.

Μεταξύ των 71 κλάδων / κατηγοριών προϊόντων που είχαν πτωτική πορεία, οι 27 κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό μέσης ετήσιας μείωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι κλάδοι του αυτοκινήτου, των κατασκευών και οι κλάδοι που είναι συναφείς με την οικοδομική δραστηριότητα.

Με κριτήριο το «περιθώριο μεικτού κέρδους», τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η σταθερή τηλεφωνία, η ζυθοποιία και τα καλλυντικά, ενώ με κριτήριο τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι ΑΠΕ, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η κινητή τηλεφωνία.

Ως θετικό στοιχείο για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους η έκθεση της ICAP καταγράφει τη μείωση των ζημιών στους ισολογισμούς κατά τα τελευταία δύο χρόνια (περιορισμός κατά 34,3% το 2012 και νέα μείωση κατά 52,2% με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του 2013), βάσει του οποίου εκτιμά ότι «εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ

«Στρατηγικός στόχος» η παραπέρα στήριξη των βιομηχάνων

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το «ενεργειακό κόστος» και η φορολογία των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

Η παραπέρα στήριξη των εγχώριων βιομηχάνων βρέθηκε στο επίκεντρο της διευρυμένης υπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, ΠΕΚΑ, Επικρατείας και του προεδρείου του ΣΕΒ. Ως «στρατηγικό στόχο» τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ χαρακτήρισε την ανάπτυξη της βιομηχανίας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να ανέβει από το 9% του ΑΕΠ στο 14%.

Σε αυτά τα πλαίσια, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς και τα θέματα της παραπέρα μείωσης του «ενεργειακού κόστους» και συνολικότερα του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (π.χ. εργοδοτικές εισφορές) των βιομηχάνων, η παραπέρα μείωση στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τα ζητήματα του περιβόητου «κοινωνικού διαλόγου», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στο α' τρίμηνο του 2014 έφτασαν τα 42 δισ. ευρώ (έναντι των 77 δισ. ευρώ που είναι συνολικά τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια»), ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει ένα κείμενο εργασίας σε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους υπουργούς, υπό την έγκριση του πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεγάλο θέμα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των μονοπωλίων, παράλληλα όμως με τη θωράκιση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενόψει και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί προς τα μέσα του Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή του προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο τραπέζι, προκρίνεται η λύση της «διευθέτησης» ανάλογα με το «επιχειρηματικό προφίλ» της κάθε επιχείρησης, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή «οριζόντιας» ρύθμισης, αλλά με έμφαση στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πλαίσιο «εξωδικαστικής επίλυσης» των διαφορών, με αλλαγές στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, ενώ, όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες θα μπορούν να προχωρούν στα πλάνα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των δανείων τους, με αντίτιμο την απόκτηση μετοχικών πακέτων από τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στις δικές του δηλώσεις μετά τη χτεσινή σύσκεψη, αφού επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης», επανέφερε τη θέση περί στήριξης των «καλών επιχειρήσεων», σημειώνοντας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ότι «στόχος δικός μας είναι πρώτον να μην υπάρξει αυτό που λέμε ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι "μπαταχτσήδες". Και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές, να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αντιστοίχων μη καλών επιχειρήσεων».

Συνέχεια στη χτεσινή σύσκεψη θα δοθεί αύριο Πέμπτη, με την προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη για τη βιομηχανία, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια.

Νέες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, σε μία κίνηση ενταγμένη στο πακέτο μείωσης του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, το οποίο συζητήθηκε και στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση δέσμη μέτρων μέσα από τα οποία προκύπτουν νέες έμμεσες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που κατέθεσε η ΡΑΕ, με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα», προβλέπεται μεταξύ άλλων «αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών διακοψιμότητας σε περιόδους υψηλής ζήτησης», η οποία θα εφαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και θα καθορίζεται με διαγωνισμό ή με βάση τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι «υπηρεσίες διακοψιμότητας», στις οποίες αναφέρεται η ΡΑΕ, αφορούν την παροχή χαμηλότερης χρέωσης ρεύματος στους βιομήχανους, με το «αντάλλαγμα» ότι ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να διακόπτει ή να περιορίζει την παροχή στις «ενεργοβόρες βιομηχανίες» όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος.

Οπως και στην περίπτωση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, έτσι και στην περίπτωση της εφαρμογής της «διακοψιμότητας» είναι χαρακτηριστικοί οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει πιο ωφελημένο: Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει από πέρσι την εφαρμογή συμβάσεων με πρόβλεψη διακοψιμότητας για τους «μεγάλους καταναλωτές», ωστόσο η σχετική τροπολογία παρεμποδίστηκε από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ.Σελίδα 10 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΜΕ

Οργανώνουμε καλά τη μάχη για το Ασφαλιστικό

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της να προετοιμαστούν από τώρα για νέα σύγκρουση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Να μην επιτρέψουμε να γκρεμίσουν το όποιο ασφαλιστικό δικαίωμα απέμεινε. Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Να μην επιτρέψουμε να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι επιχειρήσεις και να τα πληρώνουν όλα οι εργαζόμενοι. Παίρνουμε όλα τα μέτρα προετοιμασίας για καλά οργανωμένη, μαζική, αποφασιστική αντεπίθεση».

Υπενθυμίζουμε ότι η προετοιμασία της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό βασίζεται σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το νέο χτύπημα επικεντρώνεται σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, μεθοδεύουν την κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, με στόχο το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους.

Από το στόχαστρο των νόμων που ετοιμάζουν δε λείπουν ούτε οι αναπηρικές συντάξεις, ενώ επαληθεύεται και η στόχευση για αύξηση των απαραίτητων ενσήμων, προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώσει το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Η μελέτη του ΚΕΠΕ επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η κυβέρνηση μελετά μέσα στο 2015 να μειώσει κατά μια επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα Ταμεία.Ξεκινάει η μηνιαία παρακράτηση φόρου στις συντάξεις

Από σήμερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους μειωμένες από 34 έως και 352 ευρώ

Από τις συντάξεις του Αυγούστου, που καταβάλλονται από σήμερα, θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4172/2013). Σαν αποτέλεσμα, 1.146.089 συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από 34 έως και 352 ευρώ το μήνα.

Μέχρι τώρα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν αυτοτελή υπολογισμό από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, με βάση το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και συντελεστές φόρου που κλιμακώνονταν από 22% έως 42%. Ετσι, οι επικουρικές συντάξεις δεν έμπαιναν στη διαδικασία των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, καθώς σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες των 9.550 ευρώ.

Επίσης, κάθε ασφαλιστικός φορέας προσμετρούσε αυτοτελώς τις κρατήσεις για την ειδική εισφορά, με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονταν από 1% έως 4%. Με αυτόν τον τρόπο, στην επικουρική σύνταξη δεν έμπαιναν καθόλου κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με το νέο σύστημα, ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται μηνιαία από τις αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα που προκύπτει ανάμεσα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (22%, 32%, 42%). Επίσης, ενιαία θα παρακρατείται κάθε μήνα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Οπως και να 'χει, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές από 1% έως 4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επομένως, θα υπάρξει αύξηση στη μηνιαία παρακράτηση σε βάρος των συνταξιούχων.

Για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα σύνολο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κάτω από 800 ευρώ, οι κρατήσεις φόρων θα εξακολουθήσουν να είναι μηδενικές, καθώς το ετήσιο συνολικό τους εισόδημα θα βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ» και ότι με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου «ολοκληρώνεται ο κύκλος οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας». Με ενημερωτικό σημείωμα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στο θέμα και κάνει λόγο για «λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές».ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέθανε ο εργάτης που τραυματίστηκε στο μηχανουργείο

Ανακοίνωση της ΔΑΣ, που είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τις συνθήκες εργασίας

Τη μάχη με τη ζωή έχασε τελικά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν, ο 47χρονος εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα 21 Ιούλη. Ο Χρήστος Τουντούρης, πατέρας δύο παιδιών, τεχνίτης του δήμου, τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας και του έγινε αφαίρεση σπλήνας.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «από τη μέρα του εργατικού ατυχήματος έγινε προσπάθεια από πλευράς διοίκησης του δήμου να ριχθούν όλες οι ευθύνες στον άτυχο εργάτη. Ο ίδιος ο δήμαρχος, στο χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο, στην τοποθέτησή του, προσπάθησε να κάνει το ίδιο.

Δεν απάντησε, όμως, ο δήμαρχος και κανείς από τη διοίκηση στα ερωτήματα που τέθηκαν: Γιατί το εργατικό ατύχημα δηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από την καταγγελία της ΔΑΣ και τα δημοσιεύματα του Τύπου; Οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έρευνα για τις αιτίες του ατυχήματος την Παρασκευή το πρωί, τέσσερις ημέρες μετά το ατύχημα. Ούτε, βέβαια, απάντησε ο δήμαρχος και η διοίκησή του για τις συνθήκες εργασίας και της υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είχαμε προειδοποιήσει και ενημερώσει για όλα αυτά με δελτίο Τύπου στις 13 Ιούλη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι, και αυτή την φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο, με το θάνατο ενός συναδέλφου, ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια της διοίκησης του δήμου. Η ΔΑΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».

Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ επανειλημμένα είχε καταγγείλει τη διοίκηση του δήμου για τη συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στην προμήθεια μέσων προστασίας και υλικών απαραίτητων για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της καθαριότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά, άδειες περικόπτονται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν 15 και 20 μέρες συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση, ενώ απολυόμενοι συμβασιούχοι χρησιμοποιούνται ως «εθελοντές».Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Να διαγραφεί το χρέος για νοσηλεία νεογνού στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Κινητοποίηση σήμερα στο νοσοκομείο, στις 11 π.μ., με τη συμμετοχή Λαϊκών Επιτροπών

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και Λαϊκές Επιτροπές του Ζωγράφου, με αφορμή το «χρέος» των 12.300 ευρώ που ζητάει το νοσοκομείο από ανασφάλιστους γονείς, το μωρό των οποίων νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Πρόωρων Νεογνών. Το ΠΑΜΕ απαιτεί: «Κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα» και μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Αντιμέτωπο με τη βαρβαρότητα ενός ολόκληρου συστήματος ήρθε ένα νεογνό που γεννήθηκε πρόωρα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγλ. Κυριακού". Οι γονείς του ανασφάλιστοι και άνεργοι. Η μητέρα του ανάπηρη, νίκησε τον καρκίνο, χάνοντας το ένα της πόδι. Το λογιστήριο του νοσοκομείου τούς ειδοποίησε ότι δεν μπορούν να πάρουν το παιδί από το νοσοκομείο, αν δεν δώσουν ένα χρηματικό ποσό από το συνολικό χρέος για τα νοσήλια που ήταν 12.300 ευρώ. Δανείστηκαν και μάζεψαν 900 ευρώ για να πάρουν το παιδί τους.

Τα βάσανα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Απαιτήθηκε από το νοσοκομείο να καταβάλει ο πατέρας μηνιαία 500 ευρώ, μέχρι να πληρώσει όλο το ποσό. Αυτή η τραγωδία δεν είναι η εξαίρεση. Καθημερινά χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τις εξετάσεις, τη θεραπεία τους, τα φάρμακά τους. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες - όχι μόνο άνεργοι και ανασφάλιστοι - αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία, που όλο και περισσότερο λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά παρόλο που έχουμε πληρώσει ξανά και ξανά! Φορολογούμαστε από το κράτος με υπέρογκα ποσά, πληρώνουμε ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που αγοράζουμε, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια "αλληλεγγύης" που δήθεν πάνε στους ανασφάλιστους. Τι από όλα αυτά μας γυρίζει πίσω το κράτος σε υπηρεσίες; Ψίχουλα! Την ίδια στιγμή που το κράτος χαρίζει δισ. ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανους, αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες χωρίς περίθαλψη.

Εμπόδια σε αυτή τη βαρβαρότητα μπορεί να βάλει μόνο ο ενιαίος οργανωμένος αγώνας εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καλούμε τα Σωματεία Εργαζομένων, όλους τους εργαζόμενους και γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να στηρίξουν τον αγώνα για:

Καλούμε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να απευθύνονται στα Σωματεία τους, στις Λαϊκές Επιτροπές κάθε περιοχής, στις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία. Κανείς μόνος του! Ενας για όλους και όλοι για έναν!».ΣΕΑΑΝ

Παρεμβάσεις στο Δήμο Κορυδαλλού και στα ΚΕΠΑ

Αγωνιστικές παρεμβάσεις προγραμματίζει για αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Στις 9 π.μ. καλεί έξω από το Δημαρχείο Κορυδαλλού, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόλυση κωφής - μετά από 15 χρόνια δουλειάς - και άλλων 10 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από τη δημοτική κατασκευαστική εταιρεία (ΚΕΔΕΚ) και όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ «μέσα από εκβιασμούς και υποσχέσεις υποχρέωσε τους απολυμένους να υπογράψουν δήλωση παραίτησης από κάθε δικαίωμα, με την υπόσχεση ότι "κάποια στιγμή θα προσληφθούν στο Δήμο"».

Στις 11 π.μ. θα γίνει παρέμβαση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας), που «συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να μειώνουν ποσοστά αναπηρίας, να κόβουν από τους αναπήρους επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα». Τραγική είναι η κατάσταση για τους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι παίρνουν ποσοστά αναπηρίας από 30 έως 50%. Μεταστατικοί καρκίνοι εξαφανίζονται, θεωρείται ότι υπάρχει ίαση στα 3 και 5 χρόνια, ενώ οι επιπτώσεις από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες δεν συνυπολογίζονται.

«Κόβονται συντάξεις από καρκινοπαθείς στα 55 και 60 χρόνια, λες και ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που έχει χάσει τη δουλειά του λόγω της πολύχρονης μάχης με τον καρκίνο μπορεί να ξαναβρεί δουλειά. Λες και ο μικρομαγαζάτορας που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του στα 60 χρόνια μπορεί να το ανοίξει ξανά», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κατάργηση του πλαφόν και κάθε συμμετοχής στα φάρμακα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σε σχόλιο για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγογράφηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες, να πληρώνουν ξανά και ξανά από την τσέπη τους πολλά περισσότερα, τόσο για φάρμακα, όσο και για επιπλέον επισκέψεις στους γιατρούς. Πραγματική ανακούφιση για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων μπορεί να δώσει μόνο η οριστική κατάργηση του μέτρου και η πλήρης και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς περικοπές, πλαφόν και συμμετοχή».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή των γιατρών, έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, με την οποία έγινε ο «καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014).

Το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, που έθετε η συγκεκριμένη απόφαση για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ήταν ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, το μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζονταν τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων. Αποκλειστικός στόχος της ρύθμισης ήταν να μην υπερβεί η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στην ίδια Υπουργική Απόφαση, από την εφαρμογή της οποίας εξαιρούνταν ορισμένες μόνο κατηγορίες χρόνιων και βαριά ασθενών, επαναλαμβανόταν η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πλαφόν που προβλεπόταν για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολειπόταν κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους είχε ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν είχε προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.

Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για να επιβάλει τα πλαφόν, η κυβέρνηση επικαλείται τη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπει συμφωνία με την τρόικα, όταν οι άρρωστοι επωμίζονται το 59,7% των συνολικών δαπανών για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, οι ασφαλισμένοι την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα ανέλθει στα 4,902 δισ. ευρώ. Ετσι, η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, από 9% το 2009, θα εκτιναχτεί - σύμφωνα με τεχνοκράτες - σε 32% το 2014.Σελίδα 12 - ΔΙΕΘΝΗ

Σάλευε μες στο νεκρό κορμί της μάνας του

Το τηλεγράφημα σημείωνε μεταξύ άλλων: «Στο νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλαχ οι γιατροί έφεραν στον κόσμο, με καισαρική, ένα πρόωρο βρέφος μία ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο σύζυγος της 23χρονης γυναίκας, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, τραυματίστηκε σοβαρά. "Μας την έφεραν νεκρή μετά από ένα βομβαρδισμό στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε, όμως είχε πεθάνει καθ' οδόν για το νοσοκομείο. Κατόπιν είδαμε την κοιλιά της να κινείται και υπολογίσαμε ότι βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της κύησης", εξήγησε ο γιατρός Φάντι αλ Χάρτι. Στο νεογέννητο κοριτσάκι δόθηκε το όνομα της μητέρας του, Σάιμα αλ Σέιχ Κανάν. Η κατάστασή του πάντως είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έμεινε για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες».

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αυτό το κορίτσι. Δεν αρκεί να επιβιώσει από τη δύσκολη «γέννα», πρέπει να γλιτώσει κι από τις ισραηλινές βόμβες. Ο,τι όμως κι αν απογίνει, ένα είναι σίγουρο. Εχει κιόλας δώσει μαθήματα ζωής. Ανάμεσα στη φρίκη και το θρήνο που κουβαλάνε οι εικόνες οι οποίες φτάνουν καθημερινά από τη μαρτυρική Γάζα, αυτό το πλάσμα, πριν ακόμα γεννηθεί, κατάφερε να βροντοφωνάξει ότι θέλει να ζήσει για λογαριασμό όλων των παιδιών που δολοφονούν οι ιμπεριαλιστές όχι μόνο στη δική του πατρίδα, αλλά σε κάθε γωνιά της Γης.

Εκείνοι που νομίζουν ότι με βόμβες και πυραύλους μπορούν να γλιτώσουν από τη δύναμη της λαϊκής οργής και της οργανωμένης αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, ας τολμήσουν να κοιτάξουν τα παιδιά της Γάζας. Ο τρόμος, ο πόνος, ο θυμός μπορούν να γίνουν όπλα αντεπίθεσης. Οταν μπολιαστούν με την επαναστατική θεωρία και πράξη της οργανωμένης πρωτοπορίας της κοινωνίας, όταν αποκτήσουν στέρεη βάση, ταξικά προσανατολισμένη, τότε οι γενιές αυτών των παιδιών που σήμερα είναι ανυπεράσπιστα θα μπορέσουν να γίνουν πρωταγωνιστές μιας μάχης αντάξιας και των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους.


Α.ΓΑΛΛΙΑ - ΗΑΕ

Οριστικοποιήθηκε η αγορά δύο συστημάτων παρακολούθησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την προσπάθεια της Γαλλίας να δυναμώσει την παρουσία της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συνδέεται η πώληση δύο δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οριστικοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Η οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν» επικαλείται σε «αποκλειστικό» της δημοσίευμα «πηγές που επιβεβαιώνουν» ότι μπήκαν στο Λονδίνο οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι.

Μεγάλοι ωφελημένοι από το συμβόλαιο, συνολικής αξίας τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων ευρώ, είναι οι γαλλικές εταιρείες «Airbus Systems» και «Thales Alenia Space», που θα προμηθεύσουν στα ΗΑΕ τα δύο δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνα παζάρια με αρκετό παρασκήνιο, αφού προσφορά είχαν καταθέσει και αμερικανικές εταιρείες που λάνσαραν το πρόγραμμα «Raytheon», 20% πιο ακριβό από το γαλλικό «Falcon Eye». Ενδεικτικό είναι το ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εμποδίσουν επανειλημμένα την τελική συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι και με νέες προσφορές, αλλά φαίνεται ότι τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των γαλλικών μονοπωλίων.ΠΑΜΕ

Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο ενάντια στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα γκισέ των ισραηλινών αερογραμμών «ΕL - ΑL» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να παρεμποδιστεί από τις δυνάμεις της ασφάλειας και με την προκλητική στάση ανδρών της υπηρεσίας της ασφάλειας του Ισραήλ, η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε, καθυστερώντας την προγραμματισμένη για εκείνη την ώρα πτήση προς το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό που είχε γραμμένο στα αγγλικά το σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης», ενώ μοίρασαν ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στον κόσμο, γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Ακόμα φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Στη Γάζα, στη Γάζα σφάζουνε μαζί, ΗΠΑ, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί» και «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Τέλος κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν αιτήματα: Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Να σταματήσουν τώρα οι δολοφονικές επιδρομές στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Μοχάμεντ Ικνέιμπι, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην ΠΣΟ και μέλος της Γραμματείας της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών.Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού

Συνδικάτα και άλλοι φορείς με ψηφίσματά τους και εκδηλώσεις καταγγέλλουν τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, που στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Τέτοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Α' και η Γ' Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στο Ηράκλειο της Κρήτης καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών.Σελίδα 13 - ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αύριο η εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης

Στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Εύα Χριστοδούλου», στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω

Το ΠΑΜΕ και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου, Τύπου και Χάρτου δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Εύα Χριστοδούλου», στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω στις 7 μ.μ. και καλούν τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να δώσουν το αγωνιστικό «παρών».

Ανάμεσα σε άλλα στην κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν την ανάγκη να δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη, η πάλη για να σταματήσει η αιματοχυσία, η κατοχή, να δυναμώσει το κύμα καταδίκης της εγκληματικής επίθεσης του κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ανάγκη «να αποκαλυφθούν στα μάτια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά και της ΕΕ, η οποία κρατάει "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα.

Οι χιλιάδες ξεσπιτωμένοι και τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, χρειάζονται επειγόντως φάρμακα. Η εργατική τάξη πρέπει να δείξει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν χρήματα για αγορά φαρμάκων που θα αποσταλούν στη Γάζα».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από εκπρόσωπο της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, από εκπρόσωπο των Ομοσπονδιών και ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ομάδων από τα συνδικάτα».

Νέες υπογραφές στην έκκληση του ΠΑΜΕ

Νέες υπογραφές προστίθενται στην Κοινή Ανακοίνωση συνδικάτων της Ευρώπης (μετά από πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΜΕ) για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στο λαό της Παλαιστίνης. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης και το Συντονιστικό Εργατικών Συνδικάτων Ισπανίας συνυπογράφουν μαζί με τα συνδικάτα:

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΕΛΛΑΔΑ

USB, ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ

FESAHT, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

CSUdePyJ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΡΑΓΟΝΙΑΣ

- Colectivo Unitario de Trabajadores,

- Intersindical

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Alternativa Sindical de Trabajadores

LAB, ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΚΩΝ

Frente Sindical Obrero de Canarias, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΝΑΡΙΩΝ ΝΗΣΩΝΙΣΡΑΗΛ

Συνεχίζει τη γενοκτονία στη Γάζα

Στους 1.231 οι νεκροί - Κατεστραμμένη από βομβαρδισμό η μοναδική μονάδα παραγωγής ρεύματος

ΓΑΖΑ.-- Με την ισραηλινή δολοφονική επιδρομή κατά της Γάζας να διανύει την 21η μέρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 115 άμαχοι σκοτώθηκαν χτες, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 220 ήταν οι τραυματίες. Ετσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, που καθημερινά ανεβαίνει, έφτασε τους 1.231 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.720.

Ο ισραηλινός στρατός και χτες βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές (τις προηγούμενες μέρες είχε βομβαρδίσει σχολεία, νοσοκομεία, ακόμα και παιδική χαρά), ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες, ανάμεσά τους και του ηγέτη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), Βάντα Αμπού Αμίρ, που σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του στην πόλη Χαν Γιουνίς. Χτες επίσης καταστράφηκε ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός στη Γάζα από συνεχείς ολονύχτιους βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας προς ξημέρωμα Τρίτης, αφού χτυπήθηκαν η κεντρική γεννήτρια και οι αποθήκες καυσίμων. Ετσι αναμένεται τα προβλήματα των κατοίκων να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

Μαχητικά αεροσκάφη επίσης εκτόξευσαν πυραύλους κατά στόχων που σχετίζονται με εγκαταστάσεις της «Χαμάς», όπως ο τηλεοπτικός σταθμός του «Αλ Ακσα», διοικητικά κτίρια και το σπίτι του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, στην πόλη της Γάζας, ωστόσο ο Χανίγια και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν εντός του σπιτιού όταν αυτό καταστράφηκε από τους πυραύλους.

Πρόταση ανθρωπιστικής εκεχειρίας από τους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «WAFA», σε συνάντηση, χτες το απόγευμα, όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και με την προεδρία του Προέδρου της, Μαχμούντ Αμπάς, καταλήχτηκε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για μια 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία με το Ισραήλ και είναι πρόθυμοι να εξετάσουν ευνοϊκά την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να παραταθεί για 72 ώρες.

Οπως αναφέρεται, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις και επαφές με τη «Χαμάς» και την ισλαμική «Τζιχάντ», η παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε να στείλει μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία από όλες τις οργανώσεις στο Κάιρο για να συζητήσουν την πρόταση. Η αντιπροσωπεία θα είναι κάτω από την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με επικεφαλής τον Αμπάς.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, ενημέρωσε για την κατάληξη της συζήτησης και σημείωσε: «Καλούμε όλα τα αραβικά κράτη και τους διεθνείς παράγοντες να υποστηρίξουν την πρόταση και ας μείνει το Ισραήλ με την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες αν δεν δεχτεί».

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Γάζα, δήλωσε ότι ο «σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, δεν εκπροσωπούσε τη "Χαμάς" και την παλαιστινιακή "αντίσταση" όταν ανακοίνωσε την εκεχειρία» και πρόσθεσε «όταν λάβουμε μια δέσμευση από το Ισραήλ μαζί με διεθνείς εγγυήσεις σχετικά με μια ανθρωπιστική εκεχειρία, τότε θα την εξετάσουμε. Αλλά το να ανακοινώνουμε μονομερή εκεχειρία, την ώρα που οι δυνάμεις κατοχής σκοτώνουν τα παιδιά μας, αυτό δε θα συμβεί».

Προκαλούν οι Ισραηλινοί και οι σύμμαχοί τους

Από την άλλη η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η σφαγή που προκαλεί στη Γάζα, ενώ καταρρέουν και τα προσχήματα ότι δήθεν κινδυνεύει ο λαός της χώρας, όταν δεν μπορεί να κρύψει ότι στα συνολικά 56 θύματα που είχε χτες, οι 53 ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες και 3 άμαχοι, 2 Ισραηλινοί και ένας μετανάστης.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις από τη χώρα του όπου επέστρεψε μετά από την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, που είπε ότι «το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να το βοηθήσουν να καταλήξει σε μια εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση "Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Κέρι επισήμανε ότι συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας».

Ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις (υπόγειες) σήραγγες» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. Δηλαδή ...εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά τη Γάζα, με πρόσχημα τα τούνελ. Ο Κέρι πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω με σταθερό τρόπο με τους Ισραηλινούς φίλους μας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι απώλειες ζωών πολιτών, να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης». Πάντως, απαντώντας εμμέσως και σε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου ότι απέτυχε η «προσπάθεια διαμεσολάβησής του», σημείωσε: «Εχω ήδη δεχθεί πλήγματα στην πολιτική. Δεν ανησυχώ γι' αυτό. Δεν πρόκειται για εμένα, πρόκειται για το Ισραήλ και για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Με κάθε ευκαιρία, δηλαδή, δικαιολογεί το έγκλημα του Ισραήλ με το δήθεν ...δικαίωμα στην άμυνα.Σελίδα 14 - ΔΙΕΘΝΗ

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «ΕΪΡ ΑΛΖΕΡΙ»

Οι έρευνες θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι η ανάλυση των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους της «Εϊρ Αλζερι» «θα διαρκέσει ίσως πολλές εβδομάδες», ανέφερε προχτές ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Φρεντερίκ Κουβιγέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Εάν τα στοιχεία είναι αξιοποιήσιμα, η ανάλυσή τους, η αποκωδικοποίησή τους θα απαιτήσει ίσως πολλές εβδομάδες», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι 6 μηχανικοί του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) απασχολούνται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε: «Ολα τα σενάρια θα εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας. Αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι ο καιρός ήταν κακός εκείνη τη νύχτα, ότι το πλήρωμα είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία, έπειτα να επιστρέψει πίσω, προτού χαθεί η επικοινωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ανάσυρση των σορών των θυμάτων έχει ξεκινήσει. Πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (...). Οι σοροί έχουν κονιορτοποιηθεί, η ζέστη είναι εξοντωτική».Γέννημα - θρέμμα του «αναπτυγμένου κόσμου»

«Ηθελα να σκοτώσω κάποιον για να δω» πώς είναι, φέρεται να δήλωσε η 16χρονη Γιαπωνέζα που σκότωσε και μετά αποκεφάλισε και ακρωτηρίασε συμμαθήτριά της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η έφηβη έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Ερευνητές εκτιμούν ότι είχε προμελετήσει το έγκλημά της, αφού φαίνεται ότι είχε προμηθευτεί από πριν απαραίτητα «σύνεργα». Τα δυο κορίτσια λέγεται ότι ήταν φίλες, ενώ πριν το φονικό είχαν περάσει ώρες μαζί.

Η νέα αυτή φρικιαστική υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια χώρα - πρότυπο μονοπωλιακής ανάπτυξης, όπου συχνά θεωρείται αδιανόητη η απειθαρχία στην (καπιταλιστική) «τάξη». Η περιφερειακή και παγκόσμια «καταξίωση» της ιαπωνικής πλουτοκρατίας έχει πατήσει στην απόλυτη κυριαρχία όλων των σαθρών προτύπων του καπιταλιστικού κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που ένα παιδί να φτάνει να δηλώνει ότι σκότωσε ένα άλλο παιδί για να ...ζήσει την εμπειρία. Επιπλέον, η ανθρώπινη αποξένωση και η αλλοτρίωση «σημαδεύουν» ανεπανόρθωτα τις ανθρώπινες σχέσεις και μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 16χρονη φέρεται να έμενε μόνη της. Δείγμα κι αυτό της «ελευθερίας» που απολαμβάνουν τα παιδιά του «αναπτυγμένου κόσμου»...ΚΡΟΑΤΙΑ

Ερχονται «ρεαλιστικές» μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κροατίας το φθινόπωρο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τη λογική των «ρεαλιστικών» μειώσεων - που τάχα δεν είναι άδικες και προστατεύουν τους πιο αδύναμους - όπως και πολλές αστικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) που επιδιώκουν τη διάσπαση των εργαζομένων για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμία αντίσταση.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Μπορίς Λάλοβατς, αφού ανέφερε ότι πάνω από 150.000 εργαζόμενοι στην κρατική διοίκηση και το δημόσιο τομέα παίρνουν 5.500 κούνα (720 ευρώ), τόνισε ότι «ακόμη και ο μέσος μηνιαίος μισθός των 5.500 κούνα δεν είναι ρεαλιστικός, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μεταξύ 3.000-4.000 κούνα (393-523 ευρώ)».

Με λίγα λόγια, στόχος και της κροατικής κυβέρνησης είναι η γενίκευση των μισθών πείνας, που μπορούν να συμβάλουν στην «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να απελευθερωθούν νέα κονδύλια για την ολόπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λάλοβατς διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρούμε τέτοια ελλείμματα πια. Θα πρέπει να προβούμε σε περικοπές (μισθών) σε ρεαλιστικά επίπεδα που να αντανακλούν την οικονομία».ΛΙΒΥΗ

Μάχες - νέα τροφή στα «σενάρια» για διαμελισμό;

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με ένταση φαίνεται να συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων και δυνάμεων που τις αντιμάχονται, στο πλαίσιο συνολικότερων διεργασιών στη Βόρεια Αφρική.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας και χτες το πρωί σε σφοδρές μάχες στη Βεγγάζη, στα ανατολική της χώρας, με την εμπλοκή και μαχητικών αεροσκαφών.

Μεγάλη ανησυχία συνέχιζε να προκαλεί η μεγάλη πυρκαγιά που εξακολουθούσε (ξέσπασε προχτές) σε δύο δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων όπου φυλάσσονται περίπου 90 εκατομμύρια λίτρα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Η ιταλική κυβέρνηση και η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ ανακοίνωσαν χτες ότι θα έστελναν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης. Η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η συνέχιση της πυρκαγιάς εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για μια «ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει προσωρινά τους διπλωμάτες του από τη χώρα, ενώ και η Πορτογαλία δήλωσε ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της και απομακρύνει τους πολίτες της.

Στο μεταξύ, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που φαίνεται να είχε εμπλακεί σε μάχη με την πλευρά του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, συνετρίβη χτες στη Βεγγάζη. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το αεροσκάφος έβαλλε εναντίον θέσεων ισλαμιστών λίγη ώρα πριν συντριβεί, ωστόσο δεν ήταν σίγουρο αν η συντριβή οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή εχθρικά πυρά.

Ο Χάφταρ ήταν αυτός που τον περασμένο Μάη τέθηκε επικεφαλής επιχειρήσεων κατά ισλαμιστικών οργανώσεων και ορισμένοι τον συνδέουν με σχέδια για πραξικόπημα. Σήμερα εξακολουθεί να πρωτοστατεί στο νέο γύρο συγκρούσεων που άρχισε στις 13 Ιούλη και μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στο θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 400.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι αρκετοί επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς, καθώς χτες έγινε γνωστό ότι πέρασαν τα σύνορα 6.000 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, που πολλοί τις εμφανίζουν ως προσπάθεια να αντιμετωπιστούν «τρομοκράτες» (αναφερόμενοι κύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις), διεξάγονται σε μια περιοχή όπου δυναμώνει η πίεση κατά οργανώσεων όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν το πάνω χέρι στην άσκηση της αστικής εξουσίας. Επιπλέον, έρχονται να ανατροφοδοτήσουν και πάλι τα «σενάρια» για διαμελισμό - μέχρι και για τριχοτόμηση μιλούν πολλοί - της Λιβύης, στην οποία ήδη ενεργειακοί κολοσσοί από πολλές χώρες έχουν επενδύσει πολλά, προσδοκώντας στην υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων σχεδίων τους. Τα τεράστια προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο λαός μιας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αντιμετωπίζοντας πλέον και αυξημένους κινδύνους από τις νέες συγκρούσεις, διαψεύδουν ξανά τις προσδοκίες που του καλλιεργούσαν το 2011 οι εμπνευστές της «Αραβικής Ανοιξης». Εκείνοι που ισχυρίζονταν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι με αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας μπορεί να δοθεί λύση στις λαϊκές ανάγκες, ενώ η αλήθεια είναι ότι έτσι οι λαοί δένονται στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.ΚΙΝΑ - ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΙΝΤΖΙΑΝΓΚ

Νεκροί από νέα «τρομοκρατική επίθεση»

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Ενοπλοι, που έφεραν μεταξύ άλλων μαχαίρια, επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε ένα αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά κτίρια στην ημιαυτόνομη κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου η αστυνομία απάντησε και σκοτώθηκαν «δεκάδες άνθρωποι», σύμφωνα με τα πρακτορεία.

«Δεκάδες Ουιγούροι (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα που είναι ενισχυμένη στη συγκεκριμένη περιοχή) και Χαν (σ.σ. στους οποίους ανήκουν οι περισσότεροι Κινέζοι) σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», μετέδιδε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, μέχρι χτες.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές ένοπλες επιθέσεις με νεκρούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Στις 22 Μάη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και 94 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι πέταξαν εκρηκτικά μέσα στην κατάμεστη αγορά της πόλης. Στις αρχές του Μάη, είχε γίνει επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό επίσης στην πρωτεύουσα της περιοχής Ουρουμτσί, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς 79 τραυματίες. Στις 2 Μάρτη, 29 άτομα σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν όταν οπλισμένοι επιτέθηκαν με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό της ίδιας περιοχής.

Οι επιθέσεις - που η κυβέρνηση αποδίδει σε αυτονομιστές Ουιγούρους - είναι έκφραση των ενδοαστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σιντζιάνγκ θεωρείται κόμβος για μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως οι σύγχρονοι «Δρόμοι του Μεταξιού», εμπορικοί και ενεργειακοί διάδρομοι που ενώνουν Δύση και Ανατολή.Σελίδα 15 - ΔΙΕΘΝΗ

ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

«Απειλούν» τις διμερείς σχέσεις

ΜΟΣΧΑ.--

«Η επιβολή από την πλευρά του Τόκιο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (...) αναπόφευκτα απειλεί και επιδεινώνει ένα μεγάλο φάσμα διμερών σχέσεων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σε συνεδρίαση που έγινε με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, ενέκρινε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, για τη στάση που κρατά στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πηγή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «εάν επιβεβαιωθεί πως οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν καταρρίψει το αεροσκάφος της Μαλαισίας χρησιμοποιώντας ρωσικής κατασκευής όπλα, οι πρόσθετες κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες».

Η εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο που Μόσχα και Τόκιο ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες για τις εδαφικές διαφορές τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και 60 χρόνια για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που η μεν Ρωσία ονομάζει «Νότια Κούριλς» η δε Ιαπωνία «Βόρεια Εδάφη» και βρίσκεται πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμπε είχε δηλώσει ότι η Ιαπωνία επιδιώκει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη διαφιλονικούμενη ζώνη.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, αναζητούμε συνέχιση των επαφών με τη Ρωσία πάνω στις εδαφικές διαφορές και υπογραφή συνθήκης ειρήνης», είχε τονίσει ο Ιάπωνας ηγέτης. Οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τον περσινό Αύγουστο με στόχο να υπογραφεί μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης, που τυπικά δεν έχει υπογραφεί μεταξύ τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταία συνάντηση είχε γίνει το Γενάρη, ενώ τον περασμένο Μάη, ιαπωνικά ΜΜΕ είχαν εμφανίσει ως αιτία των καθυστερήσεων τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Ιαπωνίας να στηρίξει σχέδια κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Είναι καθαρό πως τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων διαφοροποιούνται διαρκώς, μέσα από αλυσιδωτές εξελίξεις που προκαλεί η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς οι «ισορροπίες» αναπροσαρμόζονται διαρκώς παγκοσμίως αλλά και σε κάθε περιφέρεια.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δυναμώνουν οι «κόντρες» στις πλάτες των λαών

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Τους 19 έφτασαν τελικά οι νεκροί άμαχοι των τελευταίων ημερών στην πόλη Γκορλίφκα της Ανατολικής Ουκρανίας, που το Κίεβο εξακολουθεί να «σφυροκοπά», εντείνοντας την «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» από την οποία προσδοκά ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση εκείνων των μονοπωλίων που σήμερα στηρίζει. Ανάμεσά τους, τα νεκρά παιδιά είναι τελικά (τουλάχιστον) πέντε, αφού τα ουκρανικά στρατεύματα χτυπούν χωρίς καμιά ταλάντευση «στόχους» όπως σπίτια και νοσοκομεία, όπως έγινε και με τη Μαιευτική Κλινική της συγκεκριμένης πόλης όπου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Οι αιματηρές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη την περιοχή. Στο Λουγκάνσκ, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από βόμβα που έπεσε σε ένα γηροκομείο.

Κι ενώ οι βόμβες γκρεμίζουν σπίτια και εργοστάσια καθημερινά, οι νεκροί και τραυματισμένοι αυξάνονται, χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, οι ιμπεριαλιστές «ζεσταίνουν» διαρκώς την «πλάτη» της ουκρανικής κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει και την οικονομική βοήθεια που της προσφέρει. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να δώσει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (5,2 εκατομμύρια ευρώ) για την «ανοικοδόμηση» περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας καθώς και 1,1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 750 χιλιάδες ευρώ) για «νέα στήριξη», όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. Η ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι πρόκειται μεταξύ άλλων για οικονομική βοήθεια προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για ιατρική βοήθεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μικρά έργα ανοικοδόμησης.

Επίσης, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένονταν να φτάσουν στη Νότια Ρωσία για να αρχίσει μια αποστολή παρακολούθησης δύο σημείων ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, στην περιοχή Ροστόφ, επί του Ντον της Νότιας Ρωσίας. Αρχικά επρόκειτο να μεταβούν στα σημεία ελέγχου του Ντονέτσκ και του Γκούκοβο. Προχτές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφόρους για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά ο Οργανισμός χτες απάντησε ότι πιθανόν να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις αποστολές επιτήρησης στην Ουκρανία, αλλά όχι στα σύνορα.

Η ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες βράδυ ότι στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκαν τελικά οι προτάσεις για νέες «σοβαρές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται εμπάργκο όπλων, εμπόδια στην πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, σε τεχνολογίες που σχετίζονται με εξορύξεις (και) στην Αρκτική και αφορούν ευρύτερα τον τομέα της Ενέργειας, σε προϊόντα διπλής χρήσης - πολιτικής και στρατιωτικής.

Πριν λίγες μέρες είχε αποφασιστεί το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών που θεωρείται ότι πρόσκεινται στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Στόχος είναι να εμποδιστούν οι επενδύσεις στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, όπως δήλωνε διπλωμάτης, αναδεικνύοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ποια μονοπώλια θα κυριαρχήσουν στις μπίζνες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, είχε χτες ξεχωριστές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους από Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, αλλά και Αυστραλία, Καναδά, Σιγκαπούρη, «για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων «Καλάσνικοφ», απευθυνόμενη στους Αμερικανούς καταναλωτές, εξέφρασε τη ...λύπη της που δε θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα της, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα.

Χτες, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αναβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά η προσπάθεια των Ολλανδών και Αυστραλών ερευνητών να φτάσουν στο σημείο της συντριβής του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».ΗΠΑ

Κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση συμφωνίας για τα πυρηνικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφτηκε το 1987 από τον τότε Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι προχώρησε σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου τύπου «Κρουζ», δηλαδή με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Το ζήτημα αυτό σαφώς χρησιμοποιείται για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το θέμα. Τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ αναμένεται να ενημερώσουν τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008. Η ρωσική κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΑΤΙΤΛΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 6.46 το πρωί στην ανατολική ακτή του Μεξικού, στην περιφέρεια της Βερακρούζ. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή περίπου 420 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού και βάθους 95 χιλιομέτρων, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη τουριστική ζώνη, αλλά και εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία βλάβη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ξεκίνησε αστυνομική έρευνα σε βάρος του Ζου Γιονγκάνγκ, διοικητή της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας για το διάστημα 2002 - 2012 και πρώην μέλους της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Ο 71χρονος Ζου κατηγορείται για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις», φράση που χρησιμοποιείται κυρίως για περιπτώσεις διαφθοράς.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Αγνωστα είναι - σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας - τα αίτια του θανάτου ενός 22χρονου εργαζόμενου της «Hon Hai Precision Industry Co», που την Κυριακή βρέθηκε νεκρός έξω από εργοστάσιο στην κινεζική πόλη Σενζέν. Η «Hon Hai», η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο με την ονομασία «Foxconn Technology Group», είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών για μεγάλες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η «Apple». Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες αυτοκτονίες μεταξύ των εργαζομένων της.

ΣΟΦΙΑ.-- Μία 61χρονη γυναίκα πνίγηκε ενώ ο 39χρονος γιος της αγνοείται από πλημμύρα που έπληξε το ορεινό χωριό Βρανίλοφτσι στην κεντρική περιφέρεια Γάμπροβο της Βουλγαρίας. Περισσότερα από 70 χωριά της περιοχής καθώς και τέσσερις γειτονιές του Γάμπροβο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της ισχυρής καταιγίδας και των κεραυνών που έπληξαν διάφορα σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Μία γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο παράνομης χρηματοδότησης του Νικολά Σαρκοζί και στην προεκλογική του εκστρατεία το 2007 (η προηγούμενη έρευνα αφορούσε την καμπάνια του 2012) ξεκίνησε η γαλλική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάραλντ Βιλίμσκι, δήλωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν βρεθεί τα κόμματα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία της ευρωομάδας που προσπάθησαν να συγκροτήσουν το συγκεκριμένο κόμμα, το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία, το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο», η ιταλική «Λέγκα του Βορρά» και το βελγικό «Φλάαμς Μπελάνγκ». Τα συγκεκριμένα κόμματα ξεπερνούν το όριο των 25 ευρωβουλευτών αθροιστικά, αλλά είναι μόνο πέντε. Χρειάζονται ακόμα τουλάχιστον άλλα δύο κόμματα. Δύο κόμματα που είχαν ανακοινώσει μετά τις ευρωεκλογές την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στην ευρωομάδα, το λιθουανικό «Τάξη και Δικαιοσύνη» και το πολωνικό «Συνέδριο της Νέας Δεξιάς», είχαν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Οι απεργοί απέσπασαν αυξήσεις στους μισθούς

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αποσπώντας αυξήσεις στους μισθούς, ολοκλήρωσαν την πολυήμερη απεργία τους οι εργάτες από τους κλάδους της Μεταλλουργίας, του Χάλυβα, της Μηχανουργίας, της Ενέργειας και συναφών κλάδων της Βιομηχανίας στη Νότια Αφρική. Η απεργία διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα, αφού είχε ξεκινήσει την 1η Ιούλη.

Η Εθνική Ενωση Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής (Numsa) ανακοίνωσε ότι τα 220.000 μέλη της, που συμμετείχαν στην απεργία, «ομόφωνα» αποδέχτηκαν την προσφορά των εργοδοτών. Αυτή προβλέπει αύξηση κατά 10% για τα επόμενα τρία χρόνια στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες.

Παρά το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τους εργάτες. Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της και ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά «παζάρια» - με δεδομένη και τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στους BRICS, που πρόσφατα μάλιστα προχώρησαν στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και Αποθεματικού Ταμείου - δημιουργεί συνθήκες έντασης των αντεργατικών επιδιώξεων.

Η Εθνική Ενωση Εργοδοτών Νότιας Αφρικής (Neasa), που αντιπροσωπεύει περίπου 3.000 εταιρείες από τους συγκεκριμένους κλάδους, δήλωσε ότι δε θα υπογράψει τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρείες, όπως η κατασκευαστική «Group Five», είπαν ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της απεργίας, ο αντίκτυπός της θα επηρεάσει τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια».

Πάντως, η πολυήμερη απεργία άσκησε μεγάλη πίεση συνολικά σε 12.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Τογιότα» και «Τζένεραλ Μότορς». Εκτός από τη βελτίωση των μισθών, οι εργάτες διεκδίκησαν και συνολική βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και στεγαστικό επίδομα 1.000 ραντ (70 ευρώ).ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

«Αγνοούνται» χιλιάδες όπλα που είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το 40% των πυροβόλων όπλων που η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αγνοείται, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξένησε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» την Κυριακή. Μία μέρα μετά, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση δεν ξέρουν πού βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά όπλα που - σύμφωνα και με τους συντάκτες της έκθεσης - ίσως βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), Τζον Σόπκο, σημειώνει σε έκθεσή του ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις πολλά περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζονταν, εμφανίζοντας ως αιτία τη διαρκή τροποποίηση των αφγανικών αιτημάτων. Με αυτή την αφορμή, έγινε γνωστό ότι στρατός και αστυνομία του Αφγανιστάν παρέλαβαν 112.000 περισσότερα όπλα απ' όσα είχαν ζητήσει αρχικά.

Δολοφονήθηκε ξάδελφος του Καρζάι

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε ο 40χρονος ξάδελφος του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Χασμάτ, στη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στο σπίτι του κοντά στην Κανταχάρ. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν καμικάζι, που είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα στο τουρμπάνι του, προσποιήθηκε τον καλεσμένο σε γιορτή.

Σύμφωνα με το BBC, o Χασμάτ είναι επικεφαλής μιας εταιρείας ασφαλείας που έχει υπογράψει πολλά συμβόλαια με Αμερικανούς. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Καγιούμ Καρζάι, του αδελφού του σημερινού Προέδρου, που αφού απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ασράφ Γάνι, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών τον Ιούνη εμφανίστηκε ότι κέρδισε. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι δύο υποψήφιοι Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά ανακοίνωσαν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι συμφωνούν να ξεκινήσει επανακαταμέτρηση.ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Νέα βήματα συνεργασίας στο έδαφος του καπιταλισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η 46η Σύνοδος Κορυφής της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και όπως δηλώνεται βασικό θέμα είναι πώς θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος οικονομικός χώρος μεταξύ των χωρών του Mercosur, της λεγόμενης Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA) και του Petrocaribe.

Συμμετέχουν οι Πρόεδροι της Βραζιλίας Ντ. Ρουσέφ, της Αργεντινής Κρ. Φερνάντες, της Ουρουγουάης Χ. Μουχίκα, της Παραγουάης Ο. Κάρτες (οι χώρες αυτές ίδρυσαν τη συγκεκριμένη διακρατική καπιταλιστική ένωση το 1991) και της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο (η Βενεζουέλα συνδέθηκε το 2012 επί Προεδρίας Ούγκο Τσάβες). Επίσης συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των Χιλής, Κολομβίας Περού, Εκουαδόρ και Βολιβίας, χωρών που έχουν σχέση εταίρων.

Οπως είχε επίσης γίνει γνωστό μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πρόταση της Βραζιλίας είναι να υπάρξει επίσης συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση στην περιοχή, τη Συμμαχία του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν η Χιλή, το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία, χώρες που θεωρούνται καλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι το κουβάρι των ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη ήπειρο μπερδεύεται ακόμα περισσότερο. Οι κυβερνητικές αλλαγές που έγιναν στην περιοχή, με την εμφάνιση μιας νέας «σοσιαλδημοκρατίας» και με θεωρίες περί πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού», που «ντύνεται» και με σοσιαλιστικές διακηρύξεις, δεν αλλάζει την ουσία, ότι διατηρείται η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στη χώρα που έχει πάρει ορισμένα μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων, τη Βενεζουέλα. Το γεγονός δε ότι συμμετέχει και η σοσιαλιστική Κούβα σε κάποιες από τις ενώσεις αυτές (π.χ. ΑLBA), δεν αλλάζει το χαρακτήρα τους ως διακρατικές καπιταλιστικές συμμαχίες. Η Βραζιλία, που πρωταγωνιστεί στo Mercosur για παράδειγμα, είναι μια ισχυρή καπιταλιστική οικονομία που συμμετέχει και στην ένωση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ο ανταγωνισμός τέτοιων ενώσεων με τις ΗΠΑ δε συνιστά συνολική αντικαπιταλιστική στάση από την οποία μπορεί να ωφεληθούν οι λαοί. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων.ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε χτες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, μια περιοδεία που έρχεται σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις αντίστοιχες περιοδείες στην περιοχή των Προέδρων της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, πράγμα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων από όλο τον κόσμο να διεισδύσουν σε μια σχετικά παρθένα περιοχή. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμπε είναι η Κολομβία, όπου χτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ κύριο αντικείμενο των συναντήσεων είναι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών και το προχώρημα της διαπραγμάτευσης που γίνεται ήδη από το 2012 για την υπογραφή οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, σε 106 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Επόμενοι σταθμοί της 10ήμερης περιοδείας του είναι το Μεξικό, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Χιλή και η Βραζιλία.

Θυμίζουμε ότι οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας επισκέφτηκαν τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς τις χώρες που ενδιαφέρουν την κάθε δύναμη, αλλά ο στόχος είναι κοινός, η εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών για τη δραστηριοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορους τομείς στη συγκεκριμένη περιοχή.Σελίδα 17 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου της ΚΝΕ, το Σάββατο 2 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία (Αρμί), στις 19.30, με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Η προφεστιβαλική γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» που φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο κεντρικό 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.

Με επιτυχία η κινηματογραφική προβολή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η προβολή της ταινίας «Τα σταφύλια της οργής» στις εργατικές κατοικίες στη Σαρακίνα. Η προβολή αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου της ΚΝΕ και αγκαλιάστηκε από τους νέους της περιοχής.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση: «Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες γενικότερα και οι προβολές ταινιών που πραγματοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι ειδικότερα, είναι μια προσπάθεια της ΚΝΕ να έρθει κοντά στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους και να τους αναδείξει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γύρω από μια σειρά ζητήματα, όπως η ανεργία, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος κλπ.

Ο κινηματογράφος σήμερα αποτελεί πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, αφού πρέπει κανείς να χρυσοπληρώσει για να παρακολουθήσει μια ταινία. Η γενικότερη πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγίες φαντάζει κάτι μακρινό σήμερα για πολλούς νέους. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα στα δεκάδες που μπορούν να προστεθούν και δείχνουν πως την κρίση του συστήματος την φορτώνονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί είναι που πρέπει να παλέψουν ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που τη θρέφει».

Παράλληλα, στο θερινό σινεμά της ΚΝΕ στο Ρέθυμνο διατίθενται αιτήσεις για μαθητές που θέλουν να ενταχτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο που προετοιμάζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να λειτουργήσει από Σεπτέμβρη και, ακόμα, μαζεύονται ρούχα που θα παραδοθούν στο ΠΑΜΕ και σε σωματεία για να διατεθούν σε λαϊκές οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Οι νέοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες συναντήσεις σήμερα στα Περιβόλια στην παιδική χαρά δίπλα στο 8ο Δημοτικό και στις 6 Αυγούστου στη Σαρακίνα στις εργατικές κατοικίες. Η ταινία που θα προβληθεί λέγεται «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», ενώ και οι δύο προβολές ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Κινητοποίηση για τα αιτήματα των φοιτητριών ΑμΕΑ

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Αθήνας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων δύο συναδελφισσών τους - Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης, που φοιτά εδώ και 2 χρόνια στο Μαθηματικό της Αθήνας και αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο Ιδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην Πληροφορική του Ιδρύματος, δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση. Επίσης, μία κωφή φοιτήτρια, η οποία έχει επίσης χαμηλό εισόδημα και σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας, έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ωστόσο δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών (δηλ. διερμηνέα) στο Τμήμα της Αθήνας.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές, τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη διοίκηση του ΕΚΠΑ. Ομως, παρότι υπάρχει η δέσμευση της Συγκλήτου του Ιδρύματος (ύστερα από μαζική κινητοποίηση που είχε γίνει παλιότερα) ότι θα υπάρξει επίλυση και των δύο ζητημάτων το επόμενο διάστημα - δηλαδή θα δοθούν συγγράμματα Braille στην τυφλή φοιτήτρια και η μετεγγραφή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα - αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου τούς έδειξε και γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής που έχει αποστείλει προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβερνητική κωλυσιεργία. Οπως παραδέχτηκε, το Πανεπιστήμιο δεν έχει την απαραίτητη υποδομή στο τυπογραφείο του προκειμένου να εκδώσει βιβλίο με τη μέθοδο Braille για τυφλούς φοιτητές και επίσης ότι για να προχωρήσει στην έκδοση τέτοιων βιβλίων θα πρέπει να αναθέσει το σχετικό έργο σε ιδιώτη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες άδειες από τους εκδοτικούς οίκους για τα πνευματικά δικαιώματα.

Από τη μεριά του το ΜΑΣ χαρακτηρίζει γενικόλογο το περιεχόμενο της επιστολής καθώς δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, ενώ δε διεκδικεί συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των δυο φοιτητριών. Το ΜΑΣ και οι άλλοι σύλλογοι και φορείς που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα με τις δυο φοιτήτριες.Σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Σύσκεψη με τα προεδρεία των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και προέδρων των ΤΕΙ είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι: Την Πέμπτη 31 Ιούλη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Θα απελευθερωθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές. Το πόρισμα για την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ ιδρυμάτων θα παραδοθεί από τον αξιολογητή στις 4 Αυγούστου.Συνεχίζεται η συγκέντρωση αρχειακού υλικού

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων του Φεστιβάλ, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συμβάλουν για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού από προηγούμενα Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα καλεί «όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ».

Τα πάντα μπορεί να φανούν χρήσιμα σ' αυτή την προσπάθεια: Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο) κ.ά. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον. Εξάλλου η ΚΝΕ έχει ήδη ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα όμορφο σποτ για το 40ό Φεστιβάλ (http://goo.gl/SQu3VD) με φωτογραφικές στιγμές από προηγούμενα Φεστιβάλ, παράλληλα δουλεύει και ένα ντοκιμαντέρ για τη 40χρονη πορεία του θεσμού, ενώ ετοιμάζονται και σχετικές εκθέσεις.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια για συγκέντρωση αρχειακού υλικού, μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Φεστιβάλ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: festival@kne.gr και στο τηλέφωνο 210.2592.245.Σελίδα 18 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Απεργία έχει κηρύξει για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία CPS (διαχειρίζεται το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος») ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις για να προσλάβει πιο φθηνά αμειβόμενους εργαζόμενους και με πιο «ευέλικτους» όρους. Αλληλεγγύη εκφράζει η ΠΟΕΕΠ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα δεδουλευμένα τους διεκδικούν εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, μέσω προγράμματος απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, από τις 15 Γενάρη του 2014, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, άλλοι έχουν πάρει μόνο το 30% της αμοιβής τους και μάλιστα σε δύο δόσεις, άλλοι καθόλου, ενώ ορισμένοι τελείωσαν την εργασία τη Δευτέρα 28/7/14, χωρίς να πληρωθούν και με άγνωστο το πότε θα πληρωθούν.Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο

Σύσκεψη για τα προβλήματα των ΕΒΕ και την οργάνωση της δράσης τους διοργανώνει η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Στο κάλεσμα σημειώνει: «Οργανώνουμε την πάλη και την απάντησή μας, συντονιζόμαστε. Εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε με τον πιο βάναυσο τρόπο τις αντιλαϊκές επιλογές που εφαρμόζουν η συγκυβέρνηση και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιλογές που μοναδικό στόχο έχουν να ξεπεραστεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και ταυτόχρονα οδηγούν στον αφανισμό όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες και εμπόρους».Συνεχίζουν τον αγώνα οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Συναυλία συμπαράστασης στις 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών διοργανώθηκε προχτές το βράδυ στο Σύνταγμα, με την Χάρις Αλεξίου. Οι καθαρίστριες, εδώ και 10 μήνες συνεχίζουν τον αγώνα τους, ζητώντας να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη δικαστική απόφαση που τις επαναφέρει στη δουλειά τους. Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενες μένουν χωρίς δουλειά και στον αέρα τουλάχιστον ως τις 23 Σεπτέμβρη, όποτε συζητείται η αίτηση αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.ΣΥΡΙΖΑ

Θέλει «καλύτερη» ΚΑΠ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχώρησε «εν κρυπτώ» και «χωρίς διάλογο» στη σύνταξη του «εθνικού φακέλου»

Μια «καλύτερη» ΚΑΠ στο πλαίσιο της ΕΕ των μονοπωλίων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλώντας την κριτική του προς την κυβέρνηση στο ότι προετοίμασε «εν κρυπτώ» και «την τελευταία στιγμή» τον λεγόμενο εθνικό φάκελο με την κατανομή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015-2020.

Γράφει στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Μόλις μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ο υπουργός ανακοίνωσε την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο, αφενός προδίδουν απίστευτη προχειρότητα και αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους.

Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ είναι πλήρως εναρμονισμένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της ΕΕ, μειώνοντας σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις και τη συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων».

Αυτό που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος επιπλέον ζητάει «διάλογο» με τους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των φτωχομεσαίων αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ - είναι ότι σκοπός της ΚΑΠ, από τη δημιουργία της, ήταν και παραμένει να ενισχύσει τους αγροτοκαπιταλιστές σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών. Αυτό υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ με την κατανομή των μειωμένων ενισχύσεων. Γι' αυτό και δεν αλλάζει, αλλά μόνο ανατρέπεται, όπως είπε και στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αντιπαραγωγική και χωρίς στόχευση κατανομή των ενισχύσεων». Oμως, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση είναι ότι δεν κάνει «στοχευμένη» πολιτική με τη νέα ΚΑΠ. Με τη μόνη διαφορά ότι οι στοχεύσεις της είναι υπέρ των μεγαλοαγροτών, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», μέρος της οποίας είναι και η ΚΑΠ.

Αξιοποιώντας αυτή τη διαχειριστική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντάει σε δήλωσή του ότι «η πρόταση για τη νέα ΚΑΠ δεν προήλθε από παρθενογένεση», αλλά μετά από τις συζητήσεις εδώ και αρκετά χρόνια στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Σημειώνει επίσης ότι η πρόταση του υπουργείου πήρε υπόψη τις βασικές προτάσεις των εκπροσώπων των αγροτών, οι ενώσεις των οποίων είναι άλλωστε κοινωνικοί εταίροι της κυβέρνησης.Κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ρεθύμνου

Κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους του νομού, που απασχολούνται σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, «να τους τιμωρήσουν αλλάζοντας τους συσχετισμούς μέσα στα σωματεία, να μπουν μπροστά στους αγώνες, διεκδικώντας και παλεύοντας για καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους», απευθύνει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου κάλεσαν γραπτά το προεδρείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν αποφάσεις για δράσεις και μέτρα απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Να σημειωθεί ότι σε έναν κατεξοχήν «τουριστικό» νομό, το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά από τη σύσταση του προεδρείου μετά τις εκλογές (9/4/2014).

Μια βδομάδα μετά το αίτημα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είχε απαντήσει ακόμα στο αίτημα. Κι αυτό όταν η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο νομό, στο νησί και συνολικά στη χώρα «χτυπάει κόκκινο». Συγκεκριμένα:ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης για τις τραπεζοκόμους

Ερώτηση για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι τραπεζοκόμοι και η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων λόγω της έλλειψης προσωπικού κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με υπόμνημα των ίδιων των εργαζομένων:

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε άμεσα:Σελίδα 19 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αποκλειστική ευθύνη του κράτους οι δομές και υπηρεσίες Υγείας

Χτες, συζητήθηκε σε Επιτροπή της Βουλής η κύρωση της «Σύμβασης Δωρεάς» μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Σύλλογος φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς "Οι Αγιοι Ανάργυροι». Η σύμβαση αφορά στην ανέγερση ενός ξενώνα για τους συγγενείς των αρρώστων, που θα ανεγερθεί μέσα στο χώρο που βρίσκεται το νοσοκομείο και θα χρηματοδοτηθεί από δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συζήτηση, το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται κάθε χρόνο 9.700 ασθενείς, από τους οποίους πάνω από το 97% πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Ο ξενώνας, που προβλέπει η Σύμβαση, θα φιλοξενεί αποκλειστικά άπορους συγγενείς ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο για λίγες μέρες για εξετάσεις, καθώς και συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό και βρίσκονται εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης τοποθετήθηκε για τη συγκεκριμένη Σύμβαση και παρουσίασε τη συνολική αντίληψη του ΚΚΕ για τα ζητήματα των δωρεών από ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα της Υγείας και αλλού. Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη έχει ως εξής: «Ως Κόμμα δεν είμαστε αντίθετοι σε μέτρα, τα οποία μπορούν να βελτιώνουν τις παροχές, τις συνθήκες της περίθαλψης του λαού, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην κατασκευή του εν λόγω ξενώνα για τη φιλοξενία, για τη διαμονή των συγγενών των ασθενών. Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Τέτοια μέτρα, κατά τη γνώμη μας - και εμείς αυτό προτάσσουμε - πρέπει να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και να αποτελούν μέρος - αυτές οι δομές - του πανελλαδικά ανεπτυγμένου κρατικού συστήματος Υγείας, ώστε να παρέχονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους έχουν ανάγκη, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, άπορους, μετανάστες κ.λπ.

Οι υπηρεσίες Υγείας, η ανάπτυξη και η αξιοποίησή τους από το λαό, κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Αποτελούν λαϊκό δικαίωμα και κρατική ευθύνη, που απορρέει από το χαρακτήρα που πρέπει να έχουν αυτές οι υπηρεσίες - δομές και, επιπλέον, από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Ετσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες και μόνο επικουρικά και συμπληρωματικά να αξιοποιούνται οι τυχόν προσφορές. Το δεύτερο είναι ότι και η παρούσα κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποιούν αυτές τις συμφωνίες, στοχεύοντας βαθύτερα, στην ιδεολογική δηλαδή επίδραση απέναντι στους εργαζόμενους, με πολλαπλούς στόχους. Πατώντας στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, προβάλλουν το "ανθρώπινο" πρόσωπο του συστήματος - ενός συστήματος βαθιά εκμεταλλευτικού - προκειμένου να συμφιλιωθεί η πλειοψηφία του λαού μας με την αντίληψη ότι όσο καλύτερα πάει η κερδοφορία των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών κ.λπ., τόσο θα περισσεύει και κανένα ψίχουλο και ότι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές δεν είναι δικαίωμα, αλλά φιλανθρωπία.

Με βάση και το συγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου νόμου, θα θέλαμε να βάλουμε κάποια ερωτήματα, εκ των οποίων ένα - δύο διατυπώθηκαν και προηγουμένως. Πρώτον, αφότου δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος ξενώνας, πώς θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του; Εδώ υπάρχουν εμπειρίες και από άλλες αντίστοιχες τέτοιες δράσεις στο παρελθόν - "Φλόγα" για παράδειγμα -, αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε. Λοιπόν, πώς σκέφτεται το υπουργείο ή αν θέλετε μέσω του υπουργείου η 1η Υγειονομική Περιφέρεια ή το νοσοκομείο να λειτουργήσει αυτός ο ξενώνας; Δεύτερον, ποιος θα αποφασίζει για τη λειτουργία του, για το πώς θα λειτουργεί εν γένει ο συγκεκριμένος ξενώνας; Τρίτον, με τι προσωπικό και με τι εργασιακές σχέσεις θα παρέχει υπηρεσίες; Τέταρτον, η αναφορά στο νομοσχέδιο για το ότι οι δαπάνες λειτουργίας του ξενώνα θα καλύπτονται από τα έσοδα του Συλλόγου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται και με ανταποδοτικό, ενδεχομένως, χαρακτήρα, όταν βεβαίως δεν επαρκούν τα όποια έσοδα έχει το συγκεκριμένο ίδρυμα από άλλους τρόπους προσπορισμού. Συνεπώς, θα περιμένουμε και τις απαντήσεις και από το υπουργείο. Εμείς επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια».ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Δράση για τα οξυμένα προβλήματα του λαούΚαταγγέλλουν απολύσεις στην «Air Fast Tickets»

Σε απολύσεις εργαζομένων προχωράει τις τελευταίες μέρες η «Air Fast Tickets». Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων, αντιπροσωπεία από το Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έκανε παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, η εργοδοσία υποστήριξε ότι απέλυσε τους εργαζόμενους διότι «δεν ήταν ικανοποιητική η απόδοσή τους».

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι «ο κάθε επιχειρηματίας καθορίζει το πόσους εργαζόμενους θα έχει ή πόσους θέλει να απολύσει, ανάλογα με την κερδοφορία του. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσαρμόζουν τη ζωή τους από το πώς κυμαίνεται κάθε φορά η αγορά και τα κέρδη του επιχειρηματία».

Προσθέτει ακόμα ότι την ίδια επίθεση αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι της ICAP, που εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι στην «Air Fast Tickets». «Την προηγούμενη βδομάδα, σε συναντήσεις που είχαν με τη διοίκηση της ICAP και έθεσαν το αίτημα για υπογραφή 8ωρης σύμβασης, η εργοδοσία απάντησε ότι "δε μας συμφέρει διότι σας θέλουμε ευέλικτους". Παρομοίως αρνήθηκε να δώσει το επίδομα γάμου στους εργαζόμενους που το δικαιούνται, αλλά και την καταβολή του επιδόματος αδείας μαζί με την καλοκαιρινή άδεια, παραπέμποντας την καταβολή της τον Οκτώβρη. Και αυτό το γεγονός ομολογεί ότι τα πάντα τα ζυγίζουν με τα κέρδη τους».

Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τονίζοντας: «Απέναντι στην εργοδοσία και τους συμμάχους της, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν το δικό τους οπλοστάσιο, που δεν είναι άλλο από την οργανωμένη και συλλογική δράση τους μέσα από το Σωματείο. Η απραξία, ο φόβος, κάθε καθυστέρηση δίνει το πράσινο φως στην εργοδοσία να προχωρήσει σε νέα μέτρα κατά των εργαζομένων. Κανένας να μην υπογράψει άλλη απόλυση, να απευθυνθεί στο Σωματείο και στους συναδέλφους του».Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τροπολογία για την αποτέφρωση νεκρών

Στάλθηκε τελικά στη Βουλή για ψήφιση μέσα από το νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας η τροπολογία που επιτρέπει στους δήμους να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια νεκρών. Η καύση νεκρών προβλέπεται ήδη από νόμο, αλλά εκκρεμούσαν ρυθμίσεις που αφορούσαν στο τεχνικό μέρος. Σύμφωνα με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, που διαχειρίζονται τα κοιμητήρια, να ιδρύουν εντός των κοιμητηρίων μονάδες αποτέφρωσης. Ορίζεται ότι για την αποτέφρωση θα πρέπει να «συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ημερών από το θάνατο», ενώ θα πρέπει να έχει προσκομιστεί έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σορού του. Η αίτηση μπορεί να υπογραφεί από συζύγους, συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης ή από συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.ΚΗΔΕΙΕΣ

φωτό 1

«Εφυγε», χτες, από κοντά μας, σε ηλικία 88 ετών, ο αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, πολυαγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς. Πολέμησε σε όλη του τη ζωή για τη δημοκρατία και την ελευθερία και υπερασπίζοντας τα ιδανικά του παρέμεινε φυλακισμένος επί 18 ολόκληρα έτη στις φυλακές της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Γυάρου. Πάντα θα τον θυμόμαστε και θα τον θαυμάζουμε.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα, Τετάρτη 30.07.2014 και ώρα 17.30, στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Η σύζυγος Ελένη,

Τα παιδιά Ιωάννα, Γιώργος

Τα εγγόνια Χριστίνα, Κωνσταντίνος, Κωστής

***

φωτό 1

Σήμερα, Τετάρτη 30.7.2014 και ώρα 17.30, αποχαιρετούμε τον πολυαγαπημένο μας ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟ, στο κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Η μητέρα του, Ευθυμία

Τα παιδιά του, Μιμή και Κωστής

Τα εγγόνια του, Μαρίλια και Γιώργος

Ο αδελφός του, Ντίνος

Η οικογένειά του, η σύζυγός του, οι λοιποί συγγενείς και οι καλοί του φίλοι

***

Εφυγε, προχτές 28.7.2014, από τη ζωή ο αγωνιστής ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στην Πάτρα. Από φοιτητής συμμετείχε στους νεολαιίστικους αγώνες από τις γραμμές της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Στη διάρκεια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας βοήθησε κυνηγημένους. Στη δεκαετία του '80 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ο Μάριος ήταν αγωνιστής ζωής. Για τριάντα χρόνια πάλεψε με την αρρώστια του (σκλήρυνση κατά πλάκας). Με μυαλό καθαρό, παρακολουθούσε και συμμετείχε στις εξελίξεις, έκανε τις κριτικές παρατηρήσεις του. Απέραντα αισιόδοξος και στις πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε με την υγεία του, ήταν πάντα κοινωνικός και χαμογελαστός. Ορθιος στο νου και την ψυχή. Πίστευε στη σοσιαλιστική κοινωνία και με το δικό του τρόπο έδινε τη δική του συνεισφορά.

Στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Σπύρος - Μαριάνθη

***

Αύριο, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, γίνεται η κηδεία της ΛΕΛΑΣ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΟΥ. Αντί για στεφάνι, τα χρήματα να δοθούν για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τα παιδιά τηςΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ

Σοβαρές οι συνέπειες για τους μαθητές από το σεισμό

Στα σοβαρά προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αναφέρεται Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Η κατάσταση για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης παραμένει εξαιρετικά δυσχερής, όπως καταγγέλλουν η τοπική ΕΛΜΕ και φορείς του γονεϊκού κινήματος. Μαθητές παραμένουν άστεγοι, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής. Δε διαθέτουν χώρους ούτε για να κοιμηθούν ούτε για να διαβάσουν. Τα παιδιά εργατικών οικογενειών (ιδιαίτερα εποχικών επαγγελμάτων) που έχουν πληγεί, αλλά και οι οικογένειες μικρών και μεσαίων επαγγελματιών θα αντιμετωπίσουν πιο οξυμένα και το πρόβλημα της σίτισης. Η πρωτόγνωρη σε μέγεθος και διάρκεια σεισμική δραστηριότητα (που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα) και η συνακόλουθη μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, το μεγάλο διάστημα για το οποίο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά αποτυπώθηκαν και στην υποχώρηση των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών του νομού. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τους μαθητές των φετινών Α' και Β' Λυκείου που θα "κουβαλούν" αυτά τα αποτελέσματα και θα συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό για την εισαγωγή τους στις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ από την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί η πλήρης στελέχωση των σχολείων με προσωπικό ούτε η αναγκαία λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Οσον αφορά τις υποδομές, τα σχολεία παραμένουν με μεγάλα προβλήματα, αφού πολλά - κυρίως σε Αργοστόλι και Ληξούρι - μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ ή άλλαξαν χώρους διδασκαλίας. Υπάρχουν ζητήματα ακόμη και στη διαμόρφωση των χώρων (μη ολοκλήρωση χωματουργικών, προβλήματα ασφάλειας, μη ύπαρξη κυλικείων κλπ.). Ακόμη, υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες για το καθεστώς που θα λειτουργήσουν ορισμένα από Σεπτέμβρη, αφού μετά το σεισμό κάποια λειτούργησαν ακόμη και σε απογευματινή βάρδια (π.χ. 4ο Δημοτικό Αργοστολίου). Επιπλέον, στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου - που έχει εν μέρει καταρρεύσει - παραμένει βαρύς και ακριβός αφύλακτος εξοπλισμός. Εν τω μεταξύ καρκινοβατούν οι άμεσες επιδιορθώσεις των σχολείων, τα μέτρα για την ασφάλεια και την αντισεισμική θωράκισή τους και τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα. Ακόμη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη μεταφορά του συνόλου των σεισμόπληκτων μαθητών από και προς τα σχολεία τους, τόσο λόγω των συνολικότερων κυβερνητικών ρυθμίσεων για τις μεταφορές όσο και λόγω κινδύνων βραχοπτώσεων και κακής κατάστασης του οδικού δικτύου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι φανερό ότι οι σεισμόπληκτοι μαθητές επιβαρύνονται τόσο από τη γενικότερη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, όσο και από τις συνέπειες του σεισμού.

Ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς μέχρι να αποφοιτήσει και η Α' Λυκείου του σχολικού έτους 2013-2014.

Να διασφαλιστεί ότι κανένας σεισμόπληκτος μαθητής δε θα μείνει χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση από Σεπτέμβρη. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.

Να μη ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α' Λυκείου ο βαθμός που διαμορφώθηκε με βάση την "τράπεζα θεμάτων" ούτε για τις προαγωγικές, ούτε κατ' επέκταση και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι μετεξεταστέοι μαθητές να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη αποκλειστικά με ευθύνη των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου.

Να εξασφαλιστεί για τους σεισμόπληκτους μαθητές το όριο των είκοσι (20) το πολύ μαθητών ανά τμήμα και χωρίς όριο για κατευθύνσεις και επιλογές.

Να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό.

Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις των εκπαιδευτικών που λείπουν από τα σχολεία και να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

Να ξεκινήσει άμεση ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ' αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους. Να υπάρξει νέο σύγχρονο κτίριο για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και να μεταφερθεί εκεί με ασφάλεια ο εξοπλισμός.

Ολα τα σχολεία να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια.

Να καλυφθούν με δημόσιες - δωρεάν - ασφαλείς μεταφορές όλοι οι σεισμόπληκτοι μαθητές.

Να καλυφθούν στο 100% οι οικονομικές ανάγκες των σχολείων από το κράτος με έκτακτες επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών».ΠΙΚΕΡΜΙ

Τίμησαν τους 54 εκτελεσμένους

Αγωνιστικά τίμησαν τα 70 χρόνια από τη μέρα του απαγχονισμού των 54 αγωνιστών - πατριωτών στο Πικέρμι Αττικής τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής. Υστερα από πρόσκληση της «Αδελφότητας οικογενειών των 54 απαγχονισθέντων» και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στο Πικέρμι, στο 19ο χλμ. της Λ. Μαραθώνος, στο μνημείο όπου είναι θαμμένοι οι 54 Ελληνες πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στις 21/7/1944.

Ο απαγχονισμός έγινε ως αντίποινα για τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων που εκείνο το διάστημα είχαν εντείνει τις επιθέσεις κατά του γερμανικού στρατού που είχε αρχίσει να αποχωρεί. Ο στρατός κατοχής, ως αντίποινα για το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών του, που σκοτώθηκαν από αντιστασιακούς στην περιοχή, κρέμασαν στο Πικέρμι 54 Ελληνες αγωνιστές που προέρχονταν, οι 50 - κυρίως - από την περιοχή του Πειραιά και του Κερατσινίου, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και άλλους αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι. Οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν στη γύρω περιοχή και τους πρόσθεσαν στους 50 που είχαν φέρει από το Χαϊδάρι. Οι όμηροι και πολλά στελέχη του αντιστασιακού κινήματος μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στον τόπο της θυσίας. Η εκτέλεση έγινε μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Α. Χίτλερ.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος αντιστασιακών και φορέων, ιδιαίτερα της Ανατ. Αττικής, άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της «Αδελφότητας των συγγενών», Μιχάλης Μάνος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη θυσία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπολόγισαν τη ζωή τους, ξεπλήρωσαν το χρέος τους προς την πατρίδα και το λαό και δεν θα πρέπει να τους λησμονήσουμε». Ο Γ. Χατζής, ο οποίος μίλησε από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφερόμενος στη σύγχρονη προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού - ναζισμού, με τις ευλογίες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, κάλεσε τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα τη νεολαία της χώρας μας να βροντοφωνάξουν εναντίον της απάνθρωπης επέμβασης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων αλλά και της ενίσχυσης των φασιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία.

Στεφάνι κατέθεσε ο Μπάμπης Πολυμενάκος από το ΚΚΕ, η Μάχη Κούκουρα από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ΦΕΠΟΝ, επίσης η ΠΣΕΑΕΑ, η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κερατσινίου - Περάματος, οι ομάδες γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου (μέλη της ΟΓΕ). Στην εκδήλωση στο Πικέρμι παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Γ. Χριστόπουλος, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Β. Πιστικίδης, ο αντιδήμαρχος Σ. Κάρλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας - Πικερμίου Π. Κουζής, ο επίτιμος πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πειραιά Π. Κουβάτσος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γ. Κουράσης, ο Ν. Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, το μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ Νατάσα Καμπέλη, ο Κ. Συμεωνίδης, γραμματέας της ΤΕ ΚΚΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Καταδίκη ζήτησε η εισαγγελέας

Την καταδίκη του επιχειρηματία και των δύο επιστατών που τον Απρίλη του 2013 είχαν πυροβολήσει στη Μανωλάδα αλλοδαπούς εργάτες γης, ζήτησε χτες η εισαγγελέας Διονυσία Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της στη δίκη που γίνεται στην Πάτρα. Ζήτησε για τον πρώτο από τους κατηγορούμενους να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, οι άλλοι δύο για τις βαριές σωματικές βλάβες, ενώ για τον τέταρτο από τους κατηγορούμενους διαπίστωσε συνέργεια. Είπε επίσης ότι και οι κρατικές υπηρεσίες με τη στάση τους είναι συνένοχες. Η απόφαση αναμένεται σήμερα.Πέθανε ο Κώστας Κάρης

Εφυγε από τη ζωή προχτές και κηδεύτηκε χτες ο επί δεκαετία διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Κώστας Κάρης. Στέλεχος αρχικά του «Ρήγα Φεραίου», αργότερα του «ΚΚΕ εσ» και της ΕΑΡ, στη συνέχεια της ΔΗΜΑΡ. Η κηδεία του έγινε στο Νεκροταφείο Χολαργού.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Βασίλης Λέκκας στη Ρεματιά

Συναυλία με τίτλο «....θέλω όνειρα...» θα δώσει ο Βασίλης Λέκκας, σήμερα Τετάρτη 30 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, εκφραστές της ελληνικής, και όχι μόνο, μουσικής, που πολλά από τα τραγούδια τους θα ακουστούν στην παράσταση. Επίσης δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, αφού ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα, έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από τη δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση.

Η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης. Ο Βασίλης Λέκκας με το δυναμικό λυρισμό στην ερμηνεία του, αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία, αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, μας προσφέρει μια παράσταση που μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που εντάσσονται στη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ είσοδος. Προπώληση: Bιβλιοπωλεία «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ», Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ. 2106800644.Συναυλία για τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στον τόπο εξορίας του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η επετειακή συναυλία για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη που έκλεισε 89 χρόνια ζωής. Η μουσική αυτή εκδήλωση - «φόρος τιμής» έγινε ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου συνθέτη και ξεκίνησε στις 9 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη συναυλία, με μουσικό κορμό τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνών. Η μουσική αυτή επετειακή εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας και στηρίζεται από το Δήμο Γορτυνίας.

Το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, που αναμορφώθηκε προσφάτως, πλημμυρίζει από μελωδίες του συνθέτη και ζωντανεύει μέσα από τα εκθέματά του, αλλά και με τις παράλληλες εκδηλώσεις του, την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες μουσικούς δημιουργούς που βρίσκονται ακόμη στη ζωή.Ροκ όπερα

Μια φιγούρα του θεάτρου σκιών που μοιάζει με τον Πλάσιντο Ντομίνγκο, ο ερωτοχτυπημένος καμπούρης, η όμορφη αλλά και άπιστη σύζυγος του θιασάρχη Κάνιο, ένας διπλός φόνος πίσω απ' τον μπερντέ... Ολα αυτά και πολλά άλλα στη ροκ όπερα «Οι Παλιάτσοι», ένα αιματοβαμμένο θρίλερ σε μορφή λυρικού θεάτρου που έρχεται στη Θερινή Αυλαία (Εγκαταστάσεις ΔΕΘ, πλησίον περιπτέρου 16, τηλ. 2310.237.700), για μια μόνο παράσταση σήμερα, Τετάρτη 30 Ιούλη, στις 9 μ.μ.

Σκηνοθεσία-κοστούμια-ελληνική απόδοση: Κασσάνδρα Δημοπούλου. Σκηνογραφία: Κώστας Σκιπιτάρης. Μουσική- κείμενο: Ruggero Leoncavallo. Ενορχήστρωση: Φίλιππος Μοδινός. Παίζουν: Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Θόδωρος Πάντσιος, Ιορδάνης Καρακασίδης, Γιάννης Νάκος.«Tο χαμογέλιο θλίψη»

Την Κυριακή 3 Αυγούστου (9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, η θεατρική ομάδα «Χ-οδός», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας Καβάλας «Το κάστρο», θα ανεβάσει στο θεατράκι «Μεχμέτ Αλή», στην Καβάλα, την παράσταση «Το χαμογέλιο θλίψη». Η παράσταση, με κείμενα, μαρτυρίες, μουσικές, τραγούδια, εικόνες - ντοκουμέντα, αφηγείται δραματικές ιστορίες που βιώνουν μετανάστες, πρόσφυγες, κυνηγημένοι, απόκληροι, παρίες, παράπλευρες απώλειες πολέμων, συγκρούσεις συμφερόντων, θρησκευτικών διωγμών.

Η δραματοποιημένη αφήγηση ασχολείται με αυτά τα παγκόσμια κοινωνικά θέματα, ξεκινώντας από την εθνική και ατομική πολιτιστική ταυτότητα, προχωρώντας στη φτώχεια, το ρατσισμό, την προκατάληψη, τις διακρίσεις και φτάνει στα ζητήματα της συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Διασκευή κειμένων - σκηνοθεσία: Παύλος Λεμοντζής, σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Γλυφού, φώτα: Ευθύμης Κυριακίδης, ήχος: Βασίλης Αναστασιάδης, μουσική επιμέλεια: Παύλος Λεμοντζής, βίντεο: Ευθύμης Κυριακίδης, χοροδιδάσκαλος: Κατερίνα Φιλιππίδου.Τραγουδούν: Εφη Πριμικυρλίδου, Σταύρος Κητής. Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Ζήκος (μπουζούκι), Σταύρος Τάσιος (κιθάρα), Γιώργος Αποστολίδης (ποντιακή λύρα). Χορεύει ποντιακό χορό ο Χρήστος Ορφανίδης.Μυκηναϊκός τάφος στην Αμφισσα

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε κοντά στην Αμφισσα, κατά την επίβλεψη εκσκαφών για το έργο «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Αμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας». Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά τέτοιων μνημείων. Δηλαδή, μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μ., βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μ. Η ανωδομή της θολωτής οροφής, κτισμένης με αργούς λίθους, είχε καταρρεύσει, αλλά τα τοιχώματα του θαλάμου διατηρήθηκαν σε ύψος σχεδόν 3 μ. Ο τάφος δεν έχει συληθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο επιτρέπουν τη διαχρονική χρήση του από το 14ο έως και τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν τα 44 αγγεία με γραπτή διακόσμηση, δύο χάλκινα αγγεία αποσπασματικά σωζόμενα, δαχτυλίδια χρυσά, από τα οποία ένα με έγγλυφη διακόσμηση στη σφενδόνη. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινα κομβία, ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, δύο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων, με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στο τέλος του δρόμου αποκαλύφθηκε αποθέτης, με άφθονη κεραμική, που προέρχεται - πιθανώς - από αγγεία πόσης, κρατήρες, υδρίες και αμφορείς.

Ο θολωτός τάφος της Αμφισσας είναι ένα μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα. Η επιστημονική δημοσίευσή του αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την εγκατάσταση στην περιοχή της Αμφισσας κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά και για την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα του ιερού των Δελφών.

Για την προστασία του μνημείου, η Εφορεία, με επικεφαλής την προϊσταμένη, αρχαιολόγο Αθανασία Ψάλτη, μερίμνησε για την παρουσία αρμόδιων υπαλλήλων σε 24ωρη βάση.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΗ οι Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα προσφέρουν 500 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΙΤΣΗ, που «έφυγε» πρόσφατα, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κολωνού, το ποσό των 315 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ κέντρου Νέας Σμύρνης.

***

φωτό 1

Στις 11.7.2014 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ του Γεωργίου, 61 ετών, από το Κερατσίνι Πειραιά. Παιδί γονιών αγωνιστών για τα δίκαια του λαού μας και τις αξίες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, γαλουχήθηκε με αυτές και τις τήρησε έμπρακτα ως το απροσδόκητο τέλος του.

Τιμώντας τη μνήμη του, ο εξάδελφός του Γιάννης Μετζεσέμης του Αντωνίου και η γυναίκα του Ελένη Μπακάλη του Ανδρέα πρόσφεραν το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιούνη 2014, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη, η ΚΟΒ Λογιστών Πειραιά και φίλοι προσφέρουν το ποσό των 80 ευρώ στο τιμημένο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που «έφυγε» ο σύντροφος ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ, άδικα και πρόωρα, στα 28 του μόλις χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου πάλεψε από τα νεανικά του χρόνια και ως το τέλος αταλάντευτα, 50 ευρώ μέσω Τομεακής Οργάνωσης Υγείας της ΚΟ Αττικής.

Η συντρόφισσά του Ιωάννα Κ.ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΤΕΝΤΕΣ

ΤΕΝΤ CENTER Τεντοτεχνική. Μεγάλη ποικιλία υφασμάτων, ευκολίες πληρωμής, άμεση εξυπηρέτηση, δωρεάν εγκατάσταση. Αφήνουμε την τέντα να μιλήσει από μόνη της! Σωκράτους 52 - Δραπετσώνα, 210.4080.119, 210.4080.199, κιν. 6942.554.060. Δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες.ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΑΜΩΝ

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ όπως τροποποιήθηκε με το 1250/82 ότι:

O ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του Ιωάννη και της Ελένης, το γένος Αλεξίου που γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και κατοικεί στο Γαλάτσι Αττικής και η ΔΑΡΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας, το γένος Κατσομήτρου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα Σεπόλια Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.

***

O ΜΕΣΑΔΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του Βασιλείου και της Τζοϋσελύν Κριστίν, το γένος Βαν Ουάικ που γεννήθηκε και κατοικεί στον Πειραιά Αττικής και η ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Δημητρίου και της Ευαγγελίας, το γένος Ματενόγλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στον Πειραιά Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο δημαρχείο της Νίκαιας.

***

O ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου και της Νικολέττας, το γένος Κίτσιου που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα Μελίσσια Αττικής και η ΓΟΝΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Αγγελου και της Κυριακής, το γένος Φίλιππα, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Νέα Ερυθραία Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στη Νέα Ερυθραία Αττικής.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΟ

Σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ

Σήμερα, στις 8 μ.μ. (τηλεοπτική κάλυψη από τον ΟΤΕ ΤV) ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στη Λιέγη τη Σταντάρ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League, με στόχο να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς. Στο πλευρό των «πρασίνων» θα βρεθούν περίπου 700 φίλοι της ομάδας (στην πλειοψηφία τους από την Κεντρική Ευρώπη), που εξασφάλισαν ήδη εισιτήρια για την αναμέτρηση του «Μορίς Ντουφράζν».

Κατά την αναχώρηση της αποστολής, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μέντες μίλησε για ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη... «Δουλέψαμε αρκετά καλά πέρυσι για να βρισκόμαστε πριν από αυτό το μεγάλο παιχνίδι. Είναι μια πρόκληση αυτά τα παιχνίδια για μας. Είναι καλό που είμαστε ίδια ομάδα με πέρυσι και θα δώσουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε την πρόκριση. Πρέπει να έχουμε αυτοσυγκέντρωση και μαχητικό πνεύμα για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής.Διάκριση για την ελληνική κωπηλασία

Για μια ακόμη χρονιά η ελληνική κωπηλασία σημειώνει επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών, κερδίζοντας μετάλλια, αλλά και έχοντας παρουσία σε τελικούς. Φέτος, στο Βαρέζε, η Κατερίνα Νικολαΐδου κατάφερε και πάλι να ανέβει στο βάθρο και να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελ. Η Κατερίνα Νικολαΐδου τερμάτισε δεύτερη και πρόσθεσε ακόμη ένα μετάλλιο από τη συγκεκριμένη διοργάνωση στην πλούσια συλλογή της.

H Εθνική ομάδα κατάφερε επίσης να δώσει το «παρών» και σε τρεις ακόμη τελικούς της διοργάνωσης, σε αντίθεση με πέρσι που είχε μόλις δυο στην αντίστοιχη διοργάνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και Απόστολος Λαμπρίδης κατέκτησαν την 5η θέση στον τελικό της δικώπου άνευ, ενώ στην 6η θέση τερμάτισαν τα κορίτσια του διπλού σκιφ ελ βαρών Αμαλία Τσιάβου και Μαρία Πέργουλη, παρότι ήταν η πρώτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Την ίδια θέση κατάκτησε και ο Διονύσης Αγγελόπουλος στο σκιφ των αγοριών.

Με θετικό πρόσημο αποχωρούν από το Βαρέζε και τα τρία υπόλοιπα πληρώματα της ελληνικής αποστολής. Πιο συγκεκριμένα δυο ακόμη νέα παιδιά, οι Στέφανος Ντούσκος και Γιάννης Πέτρου αγωνίστηκαν στο μικρό τελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών όπου κατέλαβαν τη 2η θέση και 8η στη γενική.

Επίσης, ο Σπύρος Γιάνναρος πήρε την 6η θέση στον μικρό τελικό του σκιφ ελ βαρών και τη 12η στη γενική. Τέλος, η Σοφία Ασουμανάκη στην πρώτη της διοργάνωση παγκοσμίου πρωταθλήματος τα πήγε περίφημα, κερδίζοντας την 1η θέση στον τελικό Γ΄και τη 13η στη γενική κατάταξη.

Στον πίνακα των μεταλλίων η χώρα μας κατέλαβε την 17η θέση σε σύνολο 51 χωρών που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα.ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ

Παραμένει στο παιχνίδι της πρόκρισης παρά την ήττα

Την ήττα γνώρισε, χτες, η Εθνική Ομάδα Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, από τη Σερβία, με 74 - 69, ωστόσο παραμένει στο παιχνίδι της πρόκρισης στους «8» της διοργάνωσης. Σε περίπτωση που η Τουρκία νικήσει την Ισπανία, η Εθνική προκρίνεται. Αν όμως οι Ισπανοί επικρατήσουν στις δύο αναμετρήσεις που απομένουν και, παράλληλα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χάσει από το Μαυροβούνιο, τότε η Εθνική αποκλείεται.

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 37-32, 50-52, 69-74.

Ελλάδα: Τολιόπουλος, Κόνιαρης 9 (1), Κώττας 2, Οικονομόπουλος, Μήτογλου 26 (1), Μουράτος 5, Τσαλμπούρης 4, Μπιλλής 3, Σταμάτης 6, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος 14 (2).

Σερβία: Πένο 12 (1), Σίμιτς 2, Τσάραπιτς, Οστοϊτς 2, Τζόκοβιτς 2, Μαρίνκοβιτς 8 (2), Ντόκοβιτς 11 (1), Λαζάρεβιτς 16 (1), Πάβλοβιτς 7 (1), Ραντοβάνοβιτς 4, Βούτσετιτς 10, Κάρατζιτς.

Στο μεταξύ, μία κίνηση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής ομάδας εφήβων, Ηλία Παπαθεοδώρου, 22 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της παράτασης στον προχτεσινό αγώνα με την Ισπανία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έβγαλε τη διαπίστευσή του, πήγε ως την άλλη άκρη του πάγκου και την πέταξε στον καλαθοσφαιριστή που καθόταν στον πάγκο Αντώνη Κόνιαρη. Στη συνέχεια κινήθηκε προς αυτόν και η κάμερα δείχνει ότι τον σπρώχνει. Η Εθνική Εφήβων εκείνη τη στιγμή ήταν μπροστά στο σκορ με 87-82 και η Ισπανία είχε κερδίσει τρεις βολές μετά από φάουλ στον Αλόνσο σε προσπάθεια για τρίποντο.

Για το γεγονός έκαναν δηλώσεις και οι δύο πρωταγωνιστές. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου εξήγησε: «Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε θα χτυπούσα αθλητή και ειδικά ένα παιδί 18 ετών. Το χέρι μου έκανε κίνηση στον αέρα από τον εκνευρισμό μου και δεν τον χαστούκισα ποτέ όπως μπορεί κάποιον να ξεγελά η θέση της κάμερας».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κόνιαρης ανέφερε: «Σχετικά με το δήθεν περιστατικό βιαιοπραγίας εναντίον μου, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο προπονητής μου δεν με χτύπησε ποτέ. Είναι φανερό ότι η εικόνα ξεγελά. Μου έκανε πολύ έντονες παρατηρήσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν με χτύπησε».Ολυμπιακός για Ρομπίνιο

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόταση του Ολυμπιακού για την απόκτηση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ρομπίνιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής ιστοσελίδας «Tuttomercatoweb», ο γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού ταξίδεψε στο Μιλάνο για να συζητήσει με τους υπεύθυνους του ιταλικού συλλόγου την περίπτωση του διεθνούς Βραζιλιάνου άσου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολυμπιακός θέλει σε πρώτη φάση να αποκτήσει τον Ρομπίνιο με τη μορφή δανεισμού και να υπάρχει οψιόν αγοράς του την επόμενη αγωνιστική περίοδο.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ανοικοδόμηση» που πάντα ακολουθεί

Πριν λίγες μέρες ήταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι που είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει 47 εκατομμύρια δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους της Γάζας. Χωρίς καμιά ντροπή, εκείνοι που βαφτίζουν τις σφαγές παιδιών «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», βγαίνουν και καμώνονται τους ευαίσθητους ανθρωπιστές, που τάχα τρέχουν να βοηθήσουν τον ανυπεράσπιστο λαό της Παλαιστίνης. Αφού πρώτα τον «στραγγαλίζουν» με τους εποικισμούς, με τον οικονομικό αποκλεισμό, με την καταπάτηση του δικαιώματός του ακόμα και να συγκροτούν τα εδάφη του μια ενιαία επικράτεια, έρχονται μετά και του προσφέρουν «βοήθεια».

***

Χτες, ήταν η σειρά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει χρήματα (5,2 εκατομμύρια ευρώ) και για την ανοικοδόμηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Ναι, της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου από τον Απρίλη διεξάγεται μια «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» που έχει ερημώσει ολόκληρες πόλεις, έχει δολοφονήσει παιδιά και αμάχους (το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν δυο παιδιά ενός και πέντε χρόνων), έχει ξεσπιτώσει χιλιάδες και χιλιάδες, έχει βουλιάξει εκατομμύρια λαού στη διχόνοια. Της Ανατολικής Ουκρανίας, που το Κίεβο βομβαρδίζει καθημερινά αδιακρίτως, καταστρέφοντας σπίτια, αλλά και γέφυρες, εργοστάσια (τις προηγούμενες μέρες βομβαρδίστηκε περιοχή όπου ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο της Ευρώπης), αγωγούς φυσικού αερίου, συνολικά υποδομές στρατηγικής σημασίας για την καθημερινή ζωή του πληθυσμού. Το περίεργο (;) είναι ότι αυτή η επιχείρηση (τις συνέπειες της οποίας δήθεν έρχεται τώρα η Ουάσιγκτον να αποκαταστήσει) διεξάγεται με την πολιτική, αλλά και την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ. Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Τζέφρι Πιατ, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του θα προσφέρει 33 εκατομμύρια δολάρια στον ουκρανικό στρατό μέχρι το τέλος του 2014, στο πλαίσιο «διαφόρων προγραμμάτων» και «με προτεραιότητα την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας».

***

Με λίγα λόγια, οι ιμπεριαλιστές από τη μια μεριά στηρίζουν τους βομβαρδισμούς χωριών και παραγωγικών μονάδων και από την άλλη χρηματοδοτούν την «ανοικοδόμησή» τους. Είναι μια «ανοικοδόμηση», που πάντα έρχεται, αργά ή γρήγορα, όχι όμως για να σώσει το λαό. Ερχεται για να μοιράσουν τα μονοπώλια τη λεία, πάνω σε ένα χάρτη που με το αίμα των λαών χαράσσονται τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Αυτή η «ανοικοδόμηση» έφτασε και στο Ιράκ, όπου μετά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της περασμένης δεκαετίας «εμφανίστηκαν» πολυεθνικές από Ανατολή και Δύση για να αρπάξουν το φυσικό πλούτο του ιρακινού λαού. Το αποτέλεσμα είναι εκείνος σήμερα να αντιμετωπίζει καινούριους κινδύνους από τη νέα αναζωπύρωση των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

***

«Ανοικοδόμηση» γνώρισαν και οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου με διάφορα οικονομικά «πακέτα» στήριξης, οι γέφυρες και οι υποδομές άρχισαν να χτίζονται ξανά, όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πατρίδων τους αλλά με βάση τις επενδυτικές προτεραιότητες των πολυεθνικών και την άγρια δίψα τους για νέα κέρδη. Δίψα που με τη σειρά της συνέβαλε αποφασιστικά στο διαμελισμό των Βαλκανίων έτσι ώστε οι λαοί διαιρεμένοι να είναι ευκολότεροι στόχοι.

«Ανοικοδόμηση» ζει και ο λαός του Αφγανιστάν, όπου η διεθνής «αρωγή» του, που άρχισε το 2001, κανένα όφελος δεν έφερε στον ίδιο, ούτε καν τερματίζοντας τις συγκρούσεις με τους «τρομοκράτες» Ταλιμπάν, αφού η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της χώρας, πάνω σε πολύ σημαντικούς εμπορικούς και ενεργειακούς διαδρόμους, αποτελεί «αιτία πολέμου» για διάφορα μονοπωλιακά συμφέροντα που καθόλου εύκολα δεν παραιτούνται. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται κατά πολλούς αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διχοτόμησης.

***

Αυτή η «ανοικοδόμηση» αποτελεί πάντα πεδίο νέου γύρου αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και των διεθνών συμμάχων τους. Φυσικά, εκείνος που βομβαρδίζεται εδώ και μήνες και βλέπει τα παιδιά του να χαροπαλεύουν, επειδή δεν έχουν γιατρό, δε θα αρνηθεί το σπίτι ή το νοσοκομείο που θα χτιστεί. Οταν όμως εκείνοι που του φτιάχνουν σπίτι είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει το χέρι τους για το γκρέμισμά του πριν λίγο, πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστεί. Οι καπιταλιστές κάθε χώρας ή απόχρωσης δεν μπορούν να γίνουν ανθρωπιστές. Ο πιο γνήσιος ανθρωπισμός μπορεί να διακρίνει όποιον αντιπαλεύει με κάθε κόστος όσους θέλουν τους ανθρώπους γρανάζια σε μηχανές πολέμου ή σε μηχανές αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης και αρπαγής του πλούτου των εργατών.


A. M.