Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρίτο «πακέτο»...

Με τοποθετήσεις διαφόρων αξιωματούχων της ΕΕ και κρατών - μελών της, δυναμώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου, τρίτου χρηματοδοτικού «πακέτου στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, μετά τον Ιούνη και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των τριών... «θεσμών» της γνωστής τρόικας. Ηδη, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάνει λόγο για «αυστηρά κριτήρια»...

Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της, χωρίς περιστροφές πλέον, σπεύδει να επιβεβαιώσει ότι λέει «ναι στη χρηματοδότηση, ενταγμένη σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής, που θα χαρακτηρίζεται από μια αντιυφεσιακή, αντιμνημονιακή λογική», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση».

Επί της ουσίας, δηλαδή, ανεξαρτήτως ονομασίας («νέο μνημόνιο», «νέο πρόγραμμα», ή «νέο συμβόλαιο»), επιβεβαιώνεται ότι ήδη προετοιμάζεται ολοταχώς η νέα αντιλαϊκή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για μετά τον Ιούνη, η οποία θα περιλαμβάνει νέο «χρηματοδοτικό πακέτο» για τα επόμενα χρόνια, νέα «δανειακή σύμβαση» πάνω στο σβέρκο του λαού, προφανώς συνδεδεμένη και με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και αντίστοιχη εποπτεία, αφού ποτέ και πουθενά το κεφάλαιο και οι λυκοσυμμαχίες του δε δανείζουν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Αυτό φάνηκε άλλωστε καθαρά και στο περιβόητο 4μηνο «πρόγραμμα - γέφυρα», που όχι μόνο δεν αποτελεί... «μορατόριουμ», όπως προπαγανδιζόταν, αλλά με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του, στην πραγματικότητα το μόνο που «γεφυρώνει» είναι τα προηγούμενα με τα επόμενα μνημόνια.

Το γεγονός ότι η νέα συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να αλυσοδέσει το λαό και με νέο «πακέτο στήριξης» και αντίστοιχη «δανειακή σύμβαση» αποτυπωνόταν ουσιαστικά και στις ίδιες τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά και στην επιστολή - αίτησή της στο Γιούρογκρουπ για την παράταση της «τρέχουσας συμφωνίας», στην οποία ζητούσε «να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη (...) ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα συμφωνία».

Η διαπραγμάτευση για την οποία μιλά η κυβέρνηση, για τον καθορισμό «βιώσιμων όρων», όπως λέει, που θα συνοδεύουν το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο», αφορά βασικά στην προσπάθεια μείωσης του μέρους των νέων δανείων που θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους «εταίρους» και παράλληλης αύξησης του μέρους τους που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την πολύμορφη κρατική στήριξη και ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα, όμως, από την έκβαση αυτών των παζαριών για λογαριασμό του κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά το λαό υπάρχουν ορισμένα δεδομένα:

Αφενός, το ότι και τα νέα δάνεια, είτε πάνε για τη «χρηματοδότηση της ανάκαμψης» των κερδών του κεφαλαίου, είτε πάνε για την αποπληρωμή του χρέους που δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτά τα κέρδη, πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει.

Αφετέρου, ανεξαρτήτως των προσαρμογών που μπορεί να υπάρξουν στο μείγμα διαχείρισης, με ενδεχόμενη μικρότερη ή μεγαλύτερη «χαλάρωση» της συνολικότερης περιοριστικής πολιτικής, ανέγγιχτο θα παραμείνει το «αποστειρωμένο» από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα πλαίσιο, το οποίο αποτελούσε πάγια απαίτηση του κεφαλαίου και διαμορφώθηκε με μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της κρίσης. Γι' αυτό, άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι «εταίροι» μιλάνε για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, πόσο μάλλον για ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τόνισε πριν από λίγες μέρες χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλει ο λαός δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια»!

Κάθε μέρα, λοιπόν, που περνά επιβεβαιώνεται ότι κάθε διαπραγμάτευση εντός του πλαισίου της ΕΕ, του κεφαλαίου και της εξουσίας τους θα είναι από χέρι χαμένη για τα συμφέροντα του λαού.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας


ΣΕΛ. 15


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ. 3


ΣΕΒ

Αδιάλλακτος με τις πλάτες της κυβέρνησης

«Ξαναψήνουν» το γνωστό και επιζήμιο για τους εργάτες «κοινωνικό διάλογο»


ΣΕΛ. 11


ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εσπευσαν να καλωσορίσουν αρμάδα του ΝΑΤΟ


ΣΕΛ. 8


ΟΠΕΚΕΠΕ

Πέρασαν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα διαθέσιμά του

Αμεσο πλήγμα για αγρότες και κτηνοτρόφους


ΣΕΛ. 10ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ

Κοινή ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

«Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!», σημειώνουν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας μπροστά στις 8 του Μάρτη.


ΣΕΛ. 13


Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μια προκλητική ενέργεια - κλιμάκωσης των αλλεπάλληλων προκλήσεων των τελευταίων βδομάδων - η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ ανακοίνωσε ότι θα δέσμευε από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων!!! Ετσι θα «δεσμευόταν» τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας προβλήματα στους σχετικούς αεροδιαδρόμους. Η σχετική τουρκική NOTAM τελικά αποσύρθηκε χτες το απόγευμα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια εντάσσεται στη γραμμή που επιδιώκει διχοτόμηση του Αιγαίου και ενθαρρύνεται από τους αντίστοιχους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Οπως κατ' επανάληψη έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σε «προγράμματα συνεκπαίδευσης» που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.

ΚΚΕ: Ο λαός να παλέψει με στόχους την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και στρατιωτικές αποστολές, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.


ΣΕΛ. 9


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Ο,τι και οι προηγούμενοι...

Είπε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», 1/3/2015: «Για να κατανοήσουμε την τακτική μας αλλά και να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα θα πρέπει να το συσχετίσουμε με τον αναγκαίο χρόνο που κερδίσαμε μέσα από αυτή τη συμφωνία. Εμείς είχαμε μια στρατηγική, τα τελευταία χρόνια, ως ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούμε μια λύση εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης, δεν επιδιώκουμε ρήξη, άρα διαπραγματευόμαστε για να πετύχουμε έναν προωθητικό συμβιβασμό. Αν, λοιπόν, κανείς το κρίνει υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό» (σ.σ. εννοεί με τη συμφωνία). Πράγματι, προχώρησαν σε μία συμφωνία με αντεργατικές, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του κράτους, η εφαρμογή των οποίων θα γίνεται μετά από αξιολόγηση από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, δηλαδή την τρόικα. Αλλωστε, σε άλλο σημείο, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το ομολογεί, όταν ρωτιέται «Θα το συζητήσετε και με τους εκπροσώπους των θεσμών πριν το καταθέσετε στη Βουλή;». Και απαντά: «...βεβαίως θα πάρουμε τη γνώμη τους». Αλήθεια, τι διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση κάνουν για να βάζουν θετικό πρόσημο; Και για ποιον; Πάντως, όχι για το λαό.... και χορτάστε με θεσμικά

Είπε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης στην ίδια συνέντευξη: «Δεν καταλήξαμε σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ούτε ονομαστικά αποκαλείται έτσι, ούτε το περιεχόμενό του μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Καμία από τις προηγούμενες δρομολογημένες δεσμεύσεις και μέτρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ισα ίσα, ανοίξαμε δυνατότητες ώστε αρκετά από θεσμικά θέματα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα, να αλλάξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πλέον αποδέχονται τη συζήτηση αυτοί που μέχρι πρότινος πίεζαν για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό δεν είναι μία νίκη στα σημεία;». Πράγματι, από κει που θα έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα λένε ότι δεν προχωράνε σε νέο μνημόνιο. Λένε, δηλαδή, για την ώρα, ότι θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων (άρα, καμιά αναπλήρωση απωλειών των εργαζομένων), ενώ η νέα συμφωνία θα περιέχει νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που επίσης θα γίνουν νόμοι και θα εφαρμοστούν. Αυτά δεν είναι μνημόνιο επειδή δεν το ονομάζουν έτσι! Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν μ' αυτή την προπαγάνδα;Στάχτη στα μάτια του λαού

«Θα είστε στο πλευρό της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητά την επαναφορά των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που κατάργησε το μνημόνιο;». Την ερώτηση αυτή απευθύνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στην ...Κομισιόν! Δηλαδή, ρωτάει αυτούς που πρωτοστάτησαν στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όχι μόνο της Ελλάδας, αν θα συμπαρασταθούν στην προσπάθεια για επαναφορά τους!! Οταν, μάλιστα, τέτοια προσπάθεια ούτε καν προτίθεται να καταβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, τέτοιον ισχυρισμό ούτε καν τολμά να διατυπώσει. Οχυρώνεται, λοιπόν, πίσω από τον αντιλαϊκό θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στάχτη στα μάτια του κόσμου και για τις ευθύνες της ΕΕ, που για λογαριασμό των μονοπωλίων ακολουθεί πολύ πριν από την κρίση στρατηγική καρατόμησης εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης, που δεν περιλαμβάνουν ανάκτηση των απωλειών...Η ίδια λαίλαπα...

Ποιος είπε ότι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ζουν καλύτερα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης; Το ρεπορτάζ της «Ημερησίας», 20/2/2015, για τη ζωή του λαού στη Γερμανία καταγράφει την ίδια βαρβαρότητα με τη ζωή του λαού στην Ελλάδα. «"Ποτέ άλλοτε η φτώχεια δεν ήταν τόσο διευρυμένη στη Γερμανία" επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Ούλριχ Σνάιντερ, πρόεδρος της "Paritatische Gesamtverband", της ομοσπονδίας στην οποία συμμετέχουν 10.000 οργανώσεις κοινωνικής αρωγής και του τομέα της Υγείας. Στην έκθεση, που τιτλοφορείται "Ραγισμένη Δημοκρατία" καταγράφεται το υψηλότερο "στην ιστορία" ποσοστό φτώχειας μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, καθώς αυξήθηκε από το 15% το 2012 στο 15,5% το 2013 (12,1 εκατομμύρια άνθρωποι το 2012, 12,5 εκατομμύρια το 2013, επί του συνόλου του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων κατοίκων). Μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, άνεργοι και πολλοί ανήλικοι πλήττονται ως επί το πλείστον, υπογραμμίζεται στην έκθεση, που εξηγεί ότι το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχουν καταγραφεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας». Η πολιτική της Μέρκελ θα πουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Η διαχείριση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τη δοσολογία στο μείγμα είναι η αιτία, που πρέπει να εξαλειφθεί με τη λαϊκή πάλη.1847 Γεννιέται ο Σκοτσέζος Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, εφευρέτης του τηλεφώνου.

1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον για χορήγηση ψήφου στις γυναίκες.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δε στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924 Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο.

1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως από το φόβο που θα είχε ο αντίκτυπος της σύλληψής του στις λαϊκές μάζες, ενόψει μάλιστα και των εκλογών. Μετά τη σύλληψή του, ο Ερνστ Τέλμαν βίωσε την πιο τραγική περίοδο της ζωής του στα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σύλληψη του Ερνστ Τέλμαν και, πολύ περισσότερο, οι ειδήσεις για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ναζί διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν για να τον υπερασπιστούν. Για την απελευθέρωση του Τέλμαν κινητοποιήθηκαν οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της διανόησης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Γκ. Δημητρώφ κάλεσε προσωπικά τον Ρ. Ρολάν και τον Α. Μπαρμπίς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη σωτηρία του Τέλμαν κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1946 Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ενωση Δημοκρατικών Αριστερών, Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση» και θα απόσχουν από τις εκλογές της 31/3/1946.

1957 Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμήν του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η κυβέρνηση δεν έχει δικαιολογία να μη φέρει τη συμφωνία στη Βουλή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έρθει άμεσα για ενημέρωση, συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση. Τα προσχήματα που χρησιμοποιεί, για να αποφύγει την αυτονόητη αυτή υποχρέωση, έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν από το λαό ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεσμεύεται για τη διατήρηση των υποχρεώσεων και των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, αλλά υιοθετεί και παρόμοιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να τις επιβάλει».ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συλλαλητήριο την Παρασκευή ενάντια στην επέκταση του μνημονίου

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

«Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου - Αμεση κατάργηση μνημονίου - εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση απωλειών - Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους». Με το σύνθημα αυτό η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Παρασκευή 6/3, στις 19.00, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.Ομιλία στην εταιρεία «Pharmathen»

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας της 8ης Μάρτη, θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας «Pharmathen», την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο χώρο της εταιρείας (Δερβενακίων 6, Παλλήνη).ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μόνο συζήτηση και όχι κύρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας από το Κοινοβούλιο...

Να «κουκουλώσει» τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προσυπέγραψε, που θα αποτελέσουν «αφετηρία» και της νέας «συμφωνίας», επιχειρεί η συγκυβέρνηση

Για συζήτηση αλλά όχι για ψήφιση σκοπεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν, προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση μιας αντιλαϊκής συμφωνίας και ενδεχομένως ορισμένες δικές της διαρροές. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί η συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, δίχως τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βουλευτές, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής. Σ' αυτό προβλέπονται μια δεκάλεπτη δήλωση του πρωθυπουργού, κι επιπλέον 8 λεπτά για να απαντήσει στις τοποθετήσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, που θα έχουν μέγιστη διάρκεια οκτώ λεπτά (πρωτολογία και δευτερολογία) για τον καθένα...

Να σημειώσουμε ότι ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, μόνο το ΚΚΕ το ζητά από θέση εναντίωσης στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο και προτρέπει σε καταψήφισή της και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων. Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ (που, σημειωτέον, ως πρώην συγκυβέρνηση ακολούθησαν παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές με αυτές των διαδόχων τους) έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Ποτάμι.

Υπεκφυγές και απίστευτες δικαιολογίες

Αναζητώντας άλλοθι για την απόφασή του να μη θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε απίστευτες δικαιολογίες, όπως ότι «η κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου», ότι «ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση, του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών», ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Γιούρογκρουπ και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών», κ.ά.

Παραπέρα, προσπαθώντας να «κουκουλώσει» τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις τις οποίες προσυπέγραψε και οι οποίες θα αποτελέσουν την «αφετηρία» και για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσοι ζητάνε την ψήφιση απ' τη Βουλή της συμφωνίας που η ίδια υπέγραψε αποσκοπούν στο να εκμαιεύσουν αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα για τη συμφωνία που θα υπογραφεί τον Ιούνη, για την οποία λένε ότι «θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή»!

Η προσπάθεια υπεκφυγής συμπληρώνεται απ' την προσπάθεια να συσκοτιστεί το γεγονός ότι και η συμφωνία του Ιούνη θα φέρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, κάνοντας το μαύρο άσπρο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακύρωση του μνημονίου «επιτεύχθηκε» (!) κι ότι η παρούσα συμφωνία συνιστά προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. «Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση», ισχυρίζονται.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση η συζήτηση γύρω από τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης καλά κρατεί. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης δήλωσε χτες πως αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία «δεν πρέπει να υπερψηφιστεί», και σίγουρα όχι απ' το κόμμα του.

Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επέμεινε ότι η συμφωνία πρέπει να έρθει στη Βουλή για κύρωση. Σε μήνυμά του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» έγραψε: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και "κατεπείγοντα". Εμείς, όχι. Η 4μηνη συμφωνία να έλθει στη Βουλή. Είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά». Την ίδια ώρα ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, δήλωνε πως «μόνο στην περίπτωση που προκύψει νομικό θέμα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν έκρυψε ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πείσουν την κοινωνία για την αναγκαιότητά της, ενώ για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων ανέφερε ότι «δεν μπορεί σε μία ημέρα να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενοχλούν οι θέσεις του και γι' αυτό αποσιωπούνται

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απαράδεκτη στάση της ΝΕΡΙΤ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, το περασμένο Σάββατο, για την απαράδεκτη στάση της ΝΕΡΙΤ απέναντι στο ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για την απαράδεκτη στάση της, όσον αφορά τη μετάδοση της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στο Σύνταγμα.

Ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταδοθεί ζωντανά την Παρασκευή στις 19.00, με πρόσχημα την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία ξεκίνησε πολύ αργότερα, η ομιλία δεν μεταδόθηκε. Κατόπιν συνεννόησης, η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα μεταδιδόταν σε μαγνητοσκόπηση το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε και στην εφημερίδα του Κόμματος, στον "Ριζοσπάστη", αλλά και στο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ plus. Αντ' αυτού μεταδόθηκε ζωντανά η προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί ομιλία του Ευ. Βενιζέλου και μάλιστα σε εσωκομματική διαδικασία.

Η ασυνέπεια των άλλων κομμάτων στην τήρηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων τους δεν μπορεί να αξιοποιείται ως πρόσχημα από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ σε βάρος του ΚΚΕ και μάλιστα χωρίς να τηρείται και η τυπική σειρά της προβολής των κομμάτων.

Προφανώς, οι θέσεις του ΚΚΕ ενοχλούν τόσο τα σημερινά όσο και τα χτεσινά κυβερνητικά κόμματα και γι' αυτό πρέπει να αποσιωπούνται».Κινητοποιήσεις σε σειρά πόλεων από το ΚΚΕ

Εκτός από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποίησαν πολύμορφες κινητοποιήσεις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ενάντια στη νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων, σε μια σειρά άλλες πόλεις της χώρας και αυτό παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και την καταρρακτώδη βροχή.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, όπως και στην Εδεσσα, ενώ κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Γιαννιτσά.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, όπως και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ενώ στο Βόλο έγινε μηχανοκίνητη πορεία.

Πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν από την ΚΟ Ηρακλείου στην Αλικαρνασσό (στην πλατεία Αγίου Νικολάου), στο Ατσαλένιο (στην πλατεία Σινάνη), στα Καμίνια (στην πιάτσα των ταξί).ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

Μέτρα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Στην έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων παραπέμπονται τα συγκεκριμένα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων

Το γεγονός ότι τα μέτρα του περιβόητου νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση» - το οποίο έχει σταλεί από την κυβέρνηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή (ενδεχομένως σήμερα ή αύριο) - απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» αποτυπώνεται στο non-paper παρουσίασης του νομοσχεδίου που κυκλοφόρησε χτες το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο πιο αναλυτικό κείμενο του νομοσχεδίου που διέρρευσε χτες στο διαδίκτυο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων θα διευκρινιστούν ύστερα από την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, παίζοντας έτσι με τον πόνο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες...

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται η επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κύριες κατοικίες, το επίδομα ενοικίου και η επιδότηση σίτισης με κουπόνια. Ολα τα παραπάνω θα γίνονται με «εισοδηματικά και περιουσιακά» κριτήρια που θα οριστούν σε ύστερο και απροσδιόριστο χρόνο. Δηλαδή, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που χρειάζονται διευκρινίσεις για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και σε ποιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Οσον αφορά τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, η δυνατότητα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε διακοπεί έως και την 31η Γενάρη του 2014 και η παροχή 300 kwh μηνιαίως δωρεάν έως το τέλος του 2015 προβλέπονται μόνο για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ για το Δεκέμβρη του 2014, στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν ενταγμένα περίπου 600.000 νοικοκυριά. Η δωρεάν παροχή των 300 kwh μηνιαίως είναι μία εξαιρετικά περιορισμένη κατανάλωση (δηλαδή 10 kwh τη μέρα), περίπου όσο καίει ο θερμοσίφωνας για μια τετραμελή οικογένεια, ή λιγότερο από τη μισή ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση.

Για το επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, θα χορηγηθεί σε έως 30.000 νοικοκυριά, για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση για το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Το επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα 70 ευρώ ανά άτομο, ούτε τα 220 ευρώ εάν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια, χωρίς να προσδιορίζεται τι θεωρείται ως πολυμελής οικογένεια. Σε κάθε ποσό θα συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το βοήθημα θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα αφορά νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους.

Η επιδότηση σίτισης, πάντα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφορά μέχρι 300.000 φυσικά πρόσωπα (δηλαδή, πολύ μικρότερο αριθμό οικογενειών). Για την επιδότηση θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων από κάθε πηγή. Η επιδότηση θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Από τη συγκεκριμένη παροχή εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα για απόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας ή του θεματικού στόχου 9 των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Ανανέωση προηγούμενων «προσωρινών ρυθμίσεων»...

Στη γνωστή πεπατημένη και των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων είναι η «λύση» που δίνει η κυβέρνηση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη υποαπασχολούμενων και ανέργων. Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει την κατάργηση της προϋπόθεσης των ελάχιστων 100 ενσήμων (θυμίζουμε ότι η αύξηση από τα 50 στα 100 ένσημα έγινε τα προηγούμενα χρόνια και αποδείχτηκε καταστροφική για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων) προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η ρύθμιση της συγκυβέρνησης ουσιαστικά ανανεώνει τη ρύθμιση που προέβλεπε και ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης για κατ' εξαίρεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος για ένα χρόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα. Για ένα χρόνο (29/2/2016) επίσης παρατείνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.

Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ στις 3 Ιούλη 2014 και σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευθούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία προβλέπουν μεν την παράταση των συμβάσεων της μεταφοράς των μαθητών, ωστόσο καλούνται οι Περιφέρειες να πληρώσουν ολόκληρο το κόστος.

Αναφέρονται ακόμα διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα υπάγεται και θα αναφέρεται στον υπουργό Επικρατείας. Ο υπουργός θα καθορίσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της με την έκδοση και των κατάλληλων υπουργικών αποφάσεων. Περιέχεται ακόμα διάταξη για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας με «έργο» την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) κ.ά.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη

Αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, οργανώνουν εκδήλωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (αμφιθέατρο 313).

Την Πέμπτη 5/3, στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα.

Την Παρασκευή, 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο «Μεταξά», με αφορμή την 8η Μάρτη.

Την ίδια μέρα, στις 2 μ.μ., η Ελένη Μπέλλου, θα μιλήσει σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα»).ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πολιτική συγκέντρωση για την ΕΥΔΑΠ

Στο πλαίσιο των πολιτικών συγκεντρώσεων κατά κλάδο που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7.00 μ.μ, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου ΕΥΔΑΠ (Πανόρμου), θα γίνει η συγκέντρωση για την ΕΥΔΑΠ.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ

Στα «σκαριά» η απογείωση της φοροληστείας για τα λαϊκά νοικοκυριά

Σε σχέδιο «εξίσωσης» των συντελεστών «δείχνει» πλέον και ο Γ. Βαρουφάκης...

Την προοπτική των μαζικών ανατιμήσεων στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης αρχίζει να δείχνει πιο καθαρά πλέον και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε «μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των συντελεστών και προς τα πάνω και προς τα κάτω».

Πρόκειται για το σχέδιο «εξίσωσης» των συντελεστών ΦΠΑ, που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) καθώς και η πλευρά της Κομισιόν. Μάλιστα και η πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, προβλέπει πως «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΔΝΤ αφορά στη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 19% - 21%, με την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών να βάζει για «διαβούλευση» την πρόταση για τη διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή στο 15% - 16%. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, μέσω των εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.

Αύξηση της επιβάρυνσης θα προκύψει και για το τμήμα της λαϊκής κατανάλωσης, που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6,5%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ανήκουν τα φάρμακα, τα βιβλία, εφημερίδες - περιοδικά, εισιτήρια θεάτρου κ.ά.

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην επιβολή «έκτακτης εισφοράς», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει και τις πηγές άντλησης των εσόδων. Οπως ισχυρίστηκε, «εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια».ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

Στο επίκεντρο ενιαία αγορά και ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με βασικά θέματα συζήτησης την ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς» σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων θα αναζητηθούν τρόποι δημιουργίας «φιλικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος» για την υποδοχή του λεγόμενου «νέου επενδυτικού πλάνου για την Ευρώπη», το οποίο θα απασχολήσει σήμερα τους αρμόδιους υπουργούς, ιδιαίτερα σε σχέση με τους τομείς της «Ερευνας και Καινοτομίας».«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΚΕΝΑ»

Εργαλείο κλιμάκωσης των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Προετοιμασία για παρουσίαση «κοστολογημένων» και «ποσοτικοποιημένων» μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Οι συνθήκες χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να κλιμακώσει την επιχείρηση μεταφοράς της όποιας διαθέσιμης ρευστότητας και των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να αποπληρώσει στο «ακέραιο και εγκαίρως» - όπως έχει δεσμευτεί - τις «υποχρεώσεις» προς τους μεγαλοπιστωτές.

«Από τη στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός», (δηλαδή ανακήρυξη της επίσημης πτώχευσης), είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «ελάχιστα ενδιαφέρουν» οι συνεντεύξεις και τα λεγόμενα των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, παρά μόνο αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. «Και αν δεν τα τηρήσουν, οι ίδιοι θα υποστούν τις συνέπειες», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπουμ, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μια πρώτη εκταμίευση εάν επιδείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. «Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στο Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μια πρώτη εκταμίευση» τόνισε, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.

Παζάρια και «διαψεύσεις» για το τρίτο «πακέτο βοήθειας»

Από την πλευρά του, το ενδεχόμενο παροχής τρίτου «πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα κατέστησε πιθανό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.«Η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος εντός των επόμενων βδομάδων και μετά θα δούμε ποιους όρους θέτουν οι αγορές», επισήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας πώς «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις και τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πακέτο βοήθειας». Ενδεικτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λ. ντε Γκίντος, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, που θα ανέρχεται σε 30 - 50 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι έχει ανοίξει για τα καλά η σχετική συζήτηση, έστω και αν επισήμως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε χτες βράδυ ότι «δεν διεξάγεται καμία συζήτηση στο Γιούρογκρουπ και στα μέλη του για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «το σχέδιο παροχής ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ».

Στο μεταξύ, με φόντο τις αντιλαϊκές διεργασίες και τη διαμόρφωση συνθηκών ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για το λαό, την Τετάρτη και την Πέμπτη συνεδριάζει στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και αυτό της αναχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμμάτια). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια (από 15 δισ. ευρώ σήμερα σε κάποιο μεγαλύτερο ποσό) θεωρείται ως «εξαιρετικά απίθανη». Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε αύξηση της αξίας των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.

Στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα της εφαρμογής των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Είναι φανερό ότι σε αυτήν τη φάση δε θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), Γκ. Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις τότε, είχαμε ένα κενό, ταμειακό έλλειμμα της τάξεως 4 δισ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι, όσο και να προσπαθεί κάποιος. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, τα οποία ευχόμαστε να αγοραστούν και από ξένους, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό».

Κυβερνητική σύσκεψη ενόψει Γιούρογκρουπ

Με «κοστολογημένα» αντιλαϊκά μέτρα θα προσέλθει η συγκυβέρνηση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μάρτη. Το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής σύσκεψης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη ορισμένες από τις «μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), επανέρχονται στην Αθήνα, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύδονται από κυβερνητικές πηγές...Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΤΑΜΙ

«Αλέξη προχώρα, και εμείς είμαστε εδώ... »

Εκκληση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να μην καθυστερήσει λεπτό τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, κάνει για άλλη μια φορά το Ποτάμι, κάνοντάς του καθαρό ότι θα στον στηρίξει όποτε χρειαστεί στη Βουλή.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας: «Με έκπληξη ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι το 40% των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε τελικά κατά της συμφωνίας και του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκε με τους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup. Οι συσχετισμοί όμως στους κομματικούς μηχανισμούς δεν πρέπει να ακυρώσουν για άλλη μια φορά τις αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει μπροστά, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών», λένε στο Ποτάμι, εννοώντας βεβαίως τα συμφέροντα των αστών.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε χτες ότι ζήτησε συνάντηση από τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Εμφανίστηκε, δε, προβληματισμένος για το γεγονός ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ δεν έτυχε ευρείας αποδοχής στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπίζουμε, αυτός ο διχασμός να μην επικρατήσει και στην κυβέρνηση. Αν και υπάρχουν σημάδια ότι υπουργοί της κυβέρνησης συμπεριφέρονται περισσότερο ως αρχηγοί συνιστωσών, παρά ως υπουργοί μιας εθνικής κυβέρνησης».

Μπρος στα νομοσχέδια που φέρνει η Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεοδωράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τα υπερψηφίσει. «Εμείς θα βλέπουμε και θα αποφασίζουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, καλώντας την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και τη συμφωνία που υπέγραψε στο Γιούρογκρουπ, της έταξε: «Εμείς λοιπόν λέμε να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»...ΠΑΣΟΚ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα στα παζάρια με τους πιστωτές»

Εντονη κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση λέγοντας ουσιαστικά ότι απέτυχε να διαπραγματευτεί αποδοτικά με τους πιστωτές για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.

Ενδεικτικά, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, που, σχολιάζοντας και τα λεγόμενα Τσίπρα το Σαββατοκύριακο, τονίζει: «Η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στην υποτιθέμενη "σκληρή" διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει πολλά βήματα πίσω. Να παραμείνει στο τρέχον μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις, υπό τη συνεχή αξιολόγηση της τρόικας που λέγεται οι "θεσμοί", χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ετοιμάζεται να ενταχθεί από τον Ιούλιο σε Μνημόνιο 3 (...) Προφανώς ο κ. Τσίπρας έδινε επί χρόνια - και ιδίως προεκλογικά - υποσχέσεις χωρίς να ξέρει τα δεδομένα. Χωρίς αίσθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών. Χωρίς να έχει λάβει υπόψη του αυτά που του είχαν πει πριν τις εκλογές οι αρμόδιοι συνομιλητές του: ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Ντράγκι, ο κ. Σουλτς, η κα Λαγκάρντ, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, επέμεινε χτες ότι η κυβέρνηση «υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο», ενώ και σε επόμενη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι η δανειακή σύμβαση «παραπέμπει στο μνημόνιο και αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος». Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση «να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για τη νέα παράταση και να εξηγήσει ποιος, με ποια νομική βάση και με ποια εξουσιοδότηση υπέγραψε ήδη ή θα υπογράψει και πότε».

Στα εσωκομματικά, το Σάββατο συνεδρίασε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αποφασίστηκε να γίνει συνέδριο στις 15 -17 Μάη, όπου υποτίθεται θα υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας.Εκδήλωση για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση για το γιορτασμό της επετείου της μάχης του Φαρδύκαμπου, το Μάρτη του 1943, συνδιοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Μας πας σε μνημόνιο - θα σε πάμε Εξεταστική»

Ανεβάζει η ΝΔ τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας τον και με Εξεταστική, εφόσον οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «ψέματα και αδιέξοδα» του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος - κατά τον Σαμαρά - «μας ξαναβάζει σε μνημόνιο. Και η "γέφυρα" που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι' αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης τόνισε ότι βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια 1 και 2 την οποία θέλουν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «αλλά φυσικά θα ακολουθήσει και μια ακόμα Εξεταστική, που θα διερευνήσει ποιοι και γιατί απέτρεψαν την έξοδό μας από το μνημόνιο φέτος και μας οδηγούν με φόρα σε νέο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Αλλωστε, ο Καραγκούνης υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας «ψεύδεται ανοιχτά. Η συμφωνία, που υπέγραψε στο Eurogroup περιλαμβάνει: και το μνημόνιο και την τρόικα, και τα πλεονάσματα των επομένων ετών, που εμείς διαπραγματευόμασταν τη μείωσή τους».

Συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας δημιούργησε ταμειακό πρόβλημα «διότι ο ίδιος και το κόμμα του καλούσε τον κόσμο να μην πληρώσει τους φόρους, που τώρα αγωνίζεται απεγνωσμένα να τους μαζέψει».

Λένε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί

Παραπέρα, βάζοντας ανοικτά ζήτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παζαρέψει αποτελεσματικά για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «απομονώθηκε σε όλη την Ευρώπη και δεν μπορεί να χωνέψει το 18-1 που πέτυχε σε βάρος της χώρας μας στο Eurogroup». Στην ίδια βάση, κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι με τα λεγόμενά του ενάντια στις κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, «ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση δημιουργεί πάλι εχθρούς και πόλωση με εκείνους με τους οποίους διαπραγματεύεται. Και δεν καταλαβαίνει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε ακόμα χειρότερη απομόνωση».

Τέλος, επέμεινε και αυτός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο (...) οδηγεί τη χώρα σε νέα ανάγκη για δανεικά».Μια διευκρίνιση

Επειδή στη στήλη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» Διεθνής Οικονομία στα δύο θέματα τα αριθμητικά ποσά όπως παρατέθηκαν εμφανίζονται ως διαφορετικά για το ίδιο ζήτημα, δηλαδή το παγκόσμιο χρέος, διευκρινίζουμε τα εξής: Το συνολικό παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει τα 199 τρισ. δολάρια και ισοδυναμεί με 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από το 2007 έως το 2014, δηλαδή στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 58 τρισ. δολάρια, δηλαδή 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σχέση με το 2007. Τα στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστικού Τύπου («Ημερησία», Βήμα»), προέρχονται από μελέτη της «McKinsey Global Institute».Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εξόρμηση το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη οι παρακάτω περιοδείες:

-- Στις 8.30 π.μ., στο «Hondos Center», με την Εμμανουέλα Σοφίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στις Αρχάνες σε υπηρεσίες του Δήμου, με τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο ΠΑΓΝΗ, με τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στις αποθήκες «Carrefour», με τον Αντρέα Κοκοσάλη, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών, ανάκτηση απωλειών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και όχι ενίσχυσή τους με νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαίνει ανάκτηση των απωλειών για το λαό, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα».Προληπτικές εξετάσεις στον Αλ. Τσίπρα

Για προληπτικούς λόγους ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μεταφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε ακτινογραφίες, όπως ο ίδιος δήλωσε, διαβεβαιώνοντας επιπλέον ότι είναι καλά. Ο λόγος της επίσκεψής του στον «Αγιο Σάββα» ήταν η πνευμονία που τον ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα.ΔΗΜΑΡ

Αποχωρεί ο Φ. Κουβέλης απ' την ηγεσία της

Παραίτηση του γραμματέα της ΚΕ και Συνέδριο το Μάη, για να αποφασιστεί αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του το κόμμα

Την απόφασή του, να αποχωρήσει απ' την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, γνωστοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή ο Φ. Κουβέλης, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ο γραμματέας, Θ. Θεοχαρόπουλος. Σε συνεδρίαση της ΚΕ, το περασμένο Σάββατο, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεδρίου το Μάη, όπου θα αποφασιστεί εάν το κόμμα θα συνεχίσει τη διαδρομή του και εάν ναι, θα εκλεγεί νέα ηγεσία.

Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε σχετικά: «Προσωπικά, νιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο, ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου ... Πιστεύω όμως ότι δεν ηττήθηκαν οι ιδέες της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά η Δημοκρατική Αριστερά ως κόμμα, υπό το βάρος των αντικειμενικών δυσκολιών και των μεγάλων υποκειμενικών αδυναμιών». Χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση του κόμματος, ωστόσο υπερασπίστηκε τη συνέχιση της λειτουργίας του με επανεκκίνηση της δράσης του και ανανέωση της ηγεσίας του.

Διαφορετική άποψη είχε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, που ωστόσο δήλωσε πως «αν συνεχίσει να υπάρχει το κόμμα απαιτείται μία νέα γραμμή που θα την ακολουθήσουν μόνο όσοι μπορούν. Αμφιβάλλω αν αυτό τελικά είναι δυνατόν. Αν όμως είναι, προτείνω επανίδρυση, με νέο όνομα, αλλαγή ηγεσίας και νέα όργανα καθώς και νέα πολιτική συμμαχιών. Δεν θεωρώ ότι θα δώσει σίγουρα τη λύση, αλλά το προτείνω σε περίπτωση που αποφασισθεί η συνέχιση».ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Νίκη» η συμφωνία αλλά ψάχνει και «άλλοθι» για το αντιλαϊκό της περιεχόμενο

Αναδιατάξεις στο εσωκομματικό πεδίο με στόχο να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ισχυρό μοχλό στήριξης των κυβερνητικών επιλογών

Να «θολώσει τα νερά» ως προς το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, τη χαρακτήρισε «νίκη», αν και περιορισμένη. Τροφή σε ανούσια για το λαό αντιπαράθεση έδωσαν οι αιτιάσεις του ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης από δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συνεργασία με τη ΝΔ. Μάλιστα, οι σχετικές του αναφορές στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προκάλεσαν την αντίδρασή τους, αφού ζήτησαν απ' τις Βρυξέλλες να παρέμβουν.

Στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί το μαύρο για άσπρο προσπάθησε να εμφανίσει ότι οι αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ συνιστούν «αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας»! Βεβαίως, δεν διευκρίνισε αυτή η «έξυπνη τακτική» προς όφελος ποιανού και για ποιο σκοπό εφαρμόζεται, κρύβοντας δηλαδή ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ανάμεσα στα άλλα ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε και στο ΚΚΕ με τη δοκιμασμένη συνταγή του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τον εχθρό μας». Επιχείρησε να το ταυτίσει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κρύβοντας βεβαίως ότι αυτοί στηρίζουν τη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο που κάνει η κυβέρνηση και θα ψήφιζαν τη συμφωνία αν ερχόταν στη Βουλή. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει, όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια. Οτι συνεχίζουμε την πολιτική τους. Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο»!

Για όσους δεν πείθει το αφήγημα της «νίκης» επικαλέστηκε ως άλλοθι για τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, ...συνωμοσίες, ισχυριζόμενος: «Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα, μας είχαν στήσει παγίδα (...) Σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια (...) με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Ολα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα (...) Βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους».

Παρ' όλα αυτά τα ...εμπόδια, επέμεινε ότι «κλείστηκε» μια συμφωνία που τελείωσε την τρόικα, ενώ στην πραγματικότητα μεταβαπτίστηκε σε «θεσμούς», επέκτεινε τη δανειακή σύμβαση αλλά τελείωσε τα «μνημόνια»! «Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια. Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύουν πια τη νέα συμφωνία μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Χτες βεβαίως ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ρητά ότι «το μνημόνιο δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης» και ότι αυτά τα δύο κείμενα συνδέονται γιατί αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο δεν γίνεται εκταμίευση. «Το μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με την MFFA - καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση του μνημονίου, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καλλιεργώντας, τέλος, αυταπάτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έρθει τον Ιούνη, όταν για την πρόσθετη χρηματοδότηση θα απαιτηθούν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στην κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή».

Νέα καθήκοντα, αναδιάταξη δυνάμεων

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πυροδότησε διεργασίες αναδιάταξης δυνάμεων στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς πλέον έχουν ανάγκη ενός μηχανισμού ικανότερου από πριν στο να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις και να τις ρυμουλκεί στις κυβερνητικές επιλογές.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση προέτρεπε εμμέσως πλην σαφώς το παρακάτω σημείο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. «Το κόμμα (...) θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, όμως, κι αυτό είναι το βασικό, θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται. Να συμπαραταχθεί με τις απαιτήσεις, τις αγωνίες και τους αγώνες του. Να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες».

Στο πλαίσιο αυτό εκλέχτηκε νέα 11μελής Πολιτική Γραμματεία με εν πολλοίς «άφθαρτα» πρόσωπα και νέος γραμματέας ο Τ. Κορωνάκης. Το κείμενο της απόφασης εγκρίθηκε διά βοής και φέρεται να κατέγραψε απώλειες η προεδρική πλειοψηφία. Συνολικά απ' τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών φαίνεται να ενισχύεται η εσωκομματική αντιπολίτευση στις κυβερνητικές επιλογές, ώστε από καλύτερες θέσεις να δίνεται η μάχη για να «χωνεύεται» ανώδυνα η δυσαρέσκεια που αυτές θα προκαλούν στο λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Κορωνάκης εκλέχτηκε με 102 ψήφους, σε σύνολο 201 μελών της ΚΕ, με τον υποψήφιο της μειοψηφίας, Αλ. Καλύβη, να συγκεντρώνει 64 και 32 να είναι τα λευκά ψηφοδέλτια. Πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ισοδύναμες στην ΠΓ, με ένα μέλος να «παλαντζάρει» ανάμεσά τους. Η τροπολογία που κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα», με την οποία εκφράζει - απ' τη θέση υπεράσπισης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης - τη διαφωνία της στη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Γιούρογκρουπ (την οποία τα μέλη της που είναι βουλευτές θα ψήφιζαν αν ερχόταν στη Βουλή!), απορρίφθηκε με 68 υπέρ, 92 κατά και 5 λευκά και πολλές απουσίες.Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σε συνεννοήσεις με τη συγκυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις και επεμβάσεις

Τις ιδιωτικοποιήσεις που καλείται να βάλει μπρος η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Amanda Sloat, υπεύθυνη για θέματα σχετικά με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η μετάβασή της στη Σούδα, όπως και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ενόσω συνεχίζονται οι διαρροές περί επικείμενων νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η Sloat στην επίσκεψή της στην Ελλάδα, την προηγούμενη βδομάδα, συνάντησε «αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, την κοινωνία των πολιτών και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Εκτός από την Αθήνα, επισκέφθηκε την Αμερικανική Ευκολία της Βάσης της Σούδας και συναντήθηκε με αξιωματούχους της Βάσης».

Θέλουν «συνεργασία» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

«Κατά τις συναντήσεις της με κυβερνητικούς αξιωματούχους η κα. Sloat τόνισε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να συνεχισθεί η ισχυρή διμερής συνεργασία μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Συζήτησε τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Κύπρου και της απειλής του Ισλαμικού Κράτους», συνεχίζει η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφυπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή».

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν τη χώρα προκεχωρημένο φυλάκιό τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τελευταία πληθαίνουν οι διαρροές περί «αξιοποίησης» από μέρους τους της Ελλάδας για τη διενέργεια νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με αφορμή τους τζιχαντιστές.

Ισως καθόλου τυχαία, τις ίδιες μέρες που επισκέφτηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός τη βάση της Σούδας, Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Φλεβάρη, επισκεπτόταν το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εδράζεται στην ίδια περιοχή, ο επιτελάρχης του 1ου Επιχειρησιακού Τμήματος Πεζοναυτών του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Θέρσταν.

Μια μέρα αργότερα, την Πέμπτη, επισκεπτόταν το ΚΕΝΑΠ ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, αντιναύαρχος Πίτερ Χάντσον.

Βλέπουν «ψητό» σε «μεταρρυθμίσεις» και ιδιωτικοποιήσεις

Βέβαια, καθώς βλέπουν εδώ και μπόλικο ψητό για τα μονοπώλιά τους, η Αμερικανίδα αξιωματούχος στις επαφές της με την κυβέρνηση «ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, πώς προγραμματίζει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 και ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις». Επιπλέον, «τόνισε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων (...) θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας η οποία εξαρτάται από ένα υγιές επενδυτικό κλίμα».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «κατά τη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η βοηθός υφυπουργός Sloat τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να προσφέρει επεξηγήσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν βάση για την επιδίωξη μεγαλύτερης ευελιξίας από τους δανειοδοτικούς θεσμούς».

Θυμίζουμε επ' αυτού ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την εν λόγω συνάντηση αναγνώριζε πως η Sloat «ζήτησε να ενημερωθεί (...) για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση (...) καθώς και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων». Οτι «συζητήθηκε, τέλος, το θέμα της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Ελλάδα και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρότεινε στον κ. Τσακαλώτο να συναντηθεί με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις»...

Οι «παραινέσεις» πιάσανε τόπο

Απ' ό,τι φαίνεται, οι «παραινέσεις» της αμερικανικής κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ πιάσανε τόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στις 26 Φλεβάρη βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι τουλάχιστον 9 «επενδυτικών κεφαλαίων» και συνταξιοδοτικών funds, που ψάχνουν για «ευκαιρίες» και θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει ραντεβού 12 - 15 «θεσμικοί επενδυτές» και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές.

Οι πρώτες συναντήσεις για «ανταλλαγή απόψεων» λέγεται ότι έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τον οικονομολόγο Δ. Λιάκο, σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Η λίστα με τα funds που βρέθηκαν στην Αθήνα περιλαμβάνει ονόματα όπως: «Soros Fund Management» (του γνωστού Τζορτζ Σόρος), «Greenlight Capital», «Tudor Capital», H2O, «VR Capital», «London Diversified Fund Management», «Millennium Management», «Paulson & Co», «Standard Life».

Οι «επενδυτές» φέρεται να ενδιαφέρονται για μια σειρά από «φιλέτα» κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας, της ναυτιλίας, των επενδύσεων στο real estate, ενώ διαβλέπουν «ευκαιρίες» και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και τραπεζών.Αναβολή κλήρωσης

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» ανακοινώνει ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν υπήρξε προσέλευση και δεν έγινε η κλήρωση των λαχνών. Η νέα ημερομηνία της κλήρωσης θα ανακοινωθεί.ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας μέσα σε λίγες μέρες

Ανησυχία προκαλεί το δεύτερο, μέσα σε λίγες μέρες, κρούσμα μηνιγγίτιδας που διαγνώσθηκε στο στράτευμα.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, την Κυριακή ο στρατιώτης (ΠΖ) Κ. Μ., ο οποίος υπηρετεί στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο Αττικής, διεκομίσθη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ύστερα από εμφάνιση πυρετού. Στο νοσοκομείο, κατόπιν εξετάσεων, του διεγνώσθη μικροβιακή μηνιγγίτιδα και εισήχθη στην Α΄ Παθολογική Κλινική. «Του χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ενώ βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάστασή του κρίνεται σταθερή. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα για την προστασία του υπόλοιπου προσωπικού της Μονάδας», αναφέρει το ΓΕΣ.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Φλεβάρη ο Στρατιώτης (ΠΖ) Σ. Κ., ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο Αττικής, και ενώ βρισκόταν σε άδεια ορκωμοσίας, μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ, ύστερα από εμφάνιση πυρετού. Στο νοσοκομείο, κατόπιν εξετάσεων, του διεγνώσθη επίσης μικροβιακή μηνιγγίτιδα και εισήχθη στην Α΄ Παθολογική Κλινική.ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εσπευσαν να καλωσορίσουν αρμάδα του ΝΑΤΟ

Την πολεμική αρμάδα του ΝΑΤΟ Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) που ναυλόχησε στον Πειραιά έσπευσαν να καλωσορίσουν την Παρασκευή δύο αντιπεριφερειάρχες Αττικής (Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, και Νήσων, Τάκης Χατζηπέρος) εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πράξη τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ότι «η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται».

Οπως καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής (στηρίζει το ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της, «στις 27-2-15 δύο αντιπεριφερειάρχες της Αττικής, και συγκεκριμένα των Πειραιά και Νήσων, καλωσόρισαν στον Πειραιά 8 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και ευχήθηκαν στους επιτελείς τους καλή δύναμη!!!

Μετά τη "συμφωνία με τους εταίρους" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το νέο μνημόνιο, μετά τα καλωσορίσματα του Τσίπρα στην COSCO, ήρθαν και τα καλωσορίσματα στα ΝΑΤΟικά πλοία από την Περιφέρεια Αττικής.

Τα κοράκια του πολέμου, οι μακελάρηδες των λαών αναγνωρίζονται από την περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ σαν φίλοι και εταίροι!!! Ελεος πια με την "αριστερά" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οχι τόσο "αριστερά"!!!».

Να θυμίσουμε ότι η SNMG-2 είναι μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στην παρούσα φάση αποτελείται από τα πολεμικά πλοία «USS Vicksburg» των ΗΠΑ, την ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης», τα ισπανικά «ESPS Canarias» και «Espsatino», το καναδικό «HMCS Frederiction», το γερμανικό «FGS Spessart», το ιταλικό «ITS Aliseo» και το τουρκικό «TCG Turgutreis».

Ναυλόχησε στον Πειραιά από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, αφού προηγήθηκε διήμερη συνεκπαίδευση της δύναμης στο Μυρτώο πέλαγος με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της στρατιωτικής διπλωματίας, της συμμετοχής της χώρας στα πολεμικά - επιχειρησιακά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενθαρρυμένες από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οι τουρκικές προκλήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα προκλητική απόφαση - αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αγγελία αυτή (ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιαδρόμους.

Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες, στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετάσχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σε "προγράμματα συνεκπαίδευσης" που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Η θέση του ΚΚΕ για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα, η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη, αντιστοιχούν στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνουν στόχοι της πάλης του».ΤΟΥΡΚΙΑ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις στο φόντο όξυνσης των ενδοαστικών ανταγωνισμών

«Γραπτή ειδοποίηση» (ΝΟΤΑΜ) με την οποία δέσμευε έως το τέλος του 2015 τεράστια έκταση στο Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις εξέδωσε η Αγκυρα

Κλιμακώνει η «σύμμαχος και φίλη» στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, τη διχοτόμησή του με επικυρίαρχους τους Αμερικανούς, την κυπριακή ΑΟΖ, το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των εμπορικών διαύλων της περιοχής.

Σε αυτή τη βάση, η Αγκυρα προχώρησε σε μια πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκληση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ζητώντας την Παρασκευή με Γραπτή Ειδοποίηση (ΝOTAM υπ' αριθμ 0889/15) να δεσμεύσει από χτες και έως το τέλος του 2015 μια τεράστια έκταση στην καρδιά του Αιγαίου, από τα δυτικά της Σκύρου μέχρι και τα ανατολικά της Λήμνου, πιάνοντας και χερσαίο τμήμα του νησιού, «κόβοντας» ουσιαστικά το πέλαγος στη μέση.

Πρωτοφανής πρόκληση παρουσία υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών

Σημειωτέον, την ίδια μέρα κατέπλεε στον Πειραιά η Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα είχε πραγματοποιήσει επί διήμερο συνεκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας», της συμμετοχής της χώρας στα πολεμικά - επιχειρησιακά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα. Επίσης, μέχρι και την Παρασκευή ήταν στην Ελλάδα ο ίδιος ο διοικητής του ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM, η ανώτατη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ), αντιναύαρχος P. D. Hudson.

Εκ του αποτελέσματος είναι καθαρό πως ούτε η παρουσία εδώ της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης (έμεινε στον Πειραιά έως την Κυριακή), ούτε ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής, ούτε οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικές και ΝΑΤΟικές, όπως συνεχίζονται αδιαλείπτως και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εμπόδισαν και αυτήν την εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας. Κάθε άλλο...

Πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση των περιοχών που επιδίωκε η Αγκυρα δεν αφορούσε μόνο περιοχές διεθνούς εναέριου χώρου, αμφισβητούσε και την εθνική κυριαρχία, και επισήμως σκοπό είχε να οριστεί Πεδίο Βολής (Firing Exercise Area) προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με πραγματικά πυρά, μέχρι ύψους 8.000 ποδιών. Οπως επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ελληνικές διπλωματικές πηγές, η όλη μεθόδευση συνιστούσε καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε για να βρει το δίκιο της ...στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον γγ του ΟΗΕ και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας), δίνοντας εντολή στους μόνιμους αντιπροσώπους της χώρας να προβούν σε διαβήματα. Διάβημα πραγματοποίησε και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, η Αθήνα εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ, ακυρωτική της τουρκικής.

Η Αγκυρα έσπευσε να επιδείξει τάχα «καλή θέληση» προς την Αθήνα εκδίδοντας νέα NOTAM (υπ' αριθμ. 0900/15), τροποποιώντας την αρχική αγγελία και αφαιρώντας τη Λήμνο από την περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει. Κίνηση που ουδόλως αναιρούσε το γεγονός ότι ήθελε να «κόψει» για δέκα μήνες το Αιγαίο στη μέση. Ακολούθησε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ της Αθήνας, καθώς η τουρκική πρόκληση παρέμενε στην ουσία της αναλλοίωτη.

Επειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ καταπώς φαίνεται σε ρόλο επικυρίαρχου να πιέζει ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας - την ώρα που εκτυλίσσονται πολεμικά της σχέδια με πρόσχημα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή - η Αγκυρα εξέδωσε χτες το μεσημέρι δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (υπ' αριθμόν 0904/15), αποσύροντας ολόκληρη την αρχική ΝΟΤΑΜ 0889/15.

Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά σε παραβιάσεις και εμπλοκές

Η τακτική αναδίπλωση της Αγκυρας έδωσε πρόσχημα χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη, να κάνει δηλώσεις για την «αποτελεσματική διπλωματία» της κυβέρνησης, που έχει «αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να κάνει «γαργάρα» το γεγονός ότι χτες, και σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα) και ένα τουρκικό ελικόπτερο προχώρησαν σε τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς στην περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει η Αγκυρα με τις δύο αρχικές ΝΟΤΑΜ της. Αλλη μια απόδειξη ότι στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών η τουρκική προκλητικότητα με τον άλφα ή βήτα τρόπο συνεχίζεται.

Να καταγραφεί ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Πορεία κλιμάκωσης

Αλλωστε, σε αυτήν ακριβώς τη βάση, αρμόδιοι παράγοντες επιμένουν ότι «η Αγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει να προκαλεί, επιδιώκοντας ένταση και κλιμάκωση».

Διόλου τυχαία, οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ ήρθαν λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, τελευταία αυξάνεται η δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο επεισόδιο, με τον ίδιο τον αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκεται στο πιλοτήριο τουρκικού μαχητικού, που με άλλα πέντε (τα δύο οπλισμένα) έκαναν όλο τον κάθετο άξονα από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο.

Παραπέρα, η έκδοση της πρώτης τουρκικής ΝΟΤΑΜ ήλθε μόλις μία μέρα αφότου η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσουν και πάλι, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σηματοδοτώντας τελικά και τα όρια των τέτοιων πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών που υπό τη σκέπη των διακρατικών Ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, μόνο ως φύλλο συκής χρησιμεύουν μπρος στις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Να σημειωθεί, επίσης, ως άλλη μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Αγκυρας μέσα σε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 1076/14 και 1077/14), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Αθω, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Λεβίθα, Αμοργό) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα...Σελίδα 10 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κατάληψη στον ΟΑΕΔ της Κέρκυρας

Κατάληψη στον ΟΑΕΔ της Κέρκυρας έκαναν χτες το πρωί οι δικαιούχοι των Εργατικών Κατοικιών Αϊ - Γιάννη. Η κατάληψη είχε αποφασιστεί στη Γενική τους Συνέλευση, αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα και πλέον οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ έχουν περάσει στον ΟΑΕΔ.

Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τη μέρα που κληρώθηκαν τα σπίτια στους δικαιούχους και ακόμα δεν έχουν λυθεί σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το αποχετευτικό, που ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου, ενώ καθυστερούν ακόμα η ηλεκτροδότηση και η αποπεράτωση των κατοικιών και του περιβάλλοντος χώρου. Ολα αυτά τα χρόνια, οι δικαιούχοι με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με κινητοποιήσεις και με άλλα μέσα, προσπαθούν να πιέσουν για να μη χαθούν τα χρήματα του ΟΕΚ που έχουν δεσμευτεί για τις Εργατικές Κατοικίες.

Η υπεύθυνη υπάλληλος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ο ΟΑΕΔ χρονοδιάγραμμα εργασιών. Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσους μήνες δεν έχει ακόμα καταθέσει μελέτη για το αποχετευτικό, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο πλευρό των δικαιούχων βρέθηκαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».Στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αμεσο πλήγμα για αγρότες και κτηνοτρόφους

Στο βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά για την εξόφληση της δανειακής σύμβασης ρίχνονται, με κυβερνητική απόφαση, και τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμή των αγροτών. Στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 27 Φλεβάρη 2015 δημοσιεύθηκε η απόφαση - διαταγή της κυβέρνησης να δοθούν τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στερώντας σε πρώτη φάση περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τους αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν. Τη διαταγή υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μαρδάς.

Η σχετική διαταγή υπογράφηκε την ώρα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμα να πάρουν την εξισωτική αποζημίωση για να κινηθούν (καθώς ρευστό δεν υπάρχει, αφού δεν πληρώνουν οι έμποροι παρά μετά από μήνες). Η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί έως τώρα, εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στον προσδιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα, καθυστερούν ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες και τις περιμένουν για να ξεκινήσουν τώρα την άνοιξη τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Αντί να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την απόφαση - διαταγή της κυβέρνησης να διατεθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μπαλώσει η κυβέρνηση άλλες τρύπες...

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μετά τις εκλογές έχουν μείνει πίσω διάφορες πληρωμές όπως βιοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων (βιολογικά και εξισωτική), βαμβακοκαλλιεργητών (συνδεδεμένη ενίσχυση), επαγγελματιών (ΦΠΑ και αγροτικό πετρέλαιο), τευτλοκαλλιεργητών (ολοκληρωμένη) και πολλών άλλων κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας.

Με τη νέα κυβερνητική απόφαση, το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο, καθώς θα καθυστερήσουν κι άλλο οι πληρωμές που σχετίζονται με την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων και επιστροφών φόρου σε εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά.

Κι αυτό για να μπορέσει η κυβέρνηση με το χρήμα που παίρνει από τους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΟ κ.α. να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες με βάση τις υποχρεώσεις της από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Η απόφαση για τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι αφαιρεί από τον οργανισμό περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που είχε στα ταμεία του μετά το 2007 με τη μορφή προκαταβολής ενισχύσεων και το οποίο ποσό του έδινε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί άμεσες ανάγκες του.

Συγκέντρωση την Πέμπτη

Σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια του ΕΛΓΑ στη Λαμία, την Πέμπτη 5 Μάρτη, 10 π.μ., καλούν οι αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως «παρ' όλες τις εξαγγελίες και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά την αδυναμία να συνεχίσουμε την παραγωγή, βιώνοντας το φάσμα της εξαθλίωσης. Οι πολιτικές της νέας ΚΑΠ, τις οποίες η νέα κυβέρνηση δεν απορρίπτει, συνεχίζουν να συμπιέζουν το πενιχρό εισόδημά μας, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε όχι μόνο τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά και τις βασικές».Απάνθρωπη επανεξέταση άρρωστης με σκλήρυνση κατά πλάκας

Το διευθυντικό δικαίωμα χρησιμοποίησε ο διευθυντής του ΙΚΑ Πανόρμου, Ιω. Στεργίου, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επαναπέμψει στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μια σειρά από θετικές αποφάσεις υπέρ των αναπήρων, μεταξύ των οποίων και μίας 53χρονης με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Χτες, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την επαναπομπή της 53χρονης στο διευθυντή του ΙΚΑ Πανόρμου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Λαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ του 7ου Διαμερίσματος. Ο διευθυντής με προκλητικό τρόπο - που αποτελεί προέκταση της κάλυψης που έχει απ' την πολιτική της συγκυβέρνησης και του ΙΚΑ - είπε ότι δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν και ότι δεν απολογείται σε αυτούς που έκαναν την παράσταση διαμαρτυρίας. Οι εκπρόσωποι των φορέων πρότειναν να εγκρίνει τη χορήγηση της σύνταξης για να μπορεί να επιβιώσει η άρρωστη και να έχει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και στη συνέχεια να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος. Ο διευθυντής με τον ίδιο προκλητικό τρόπο απάντησε ότι δεν θα τους ρωτήσει για το τι θα κάνει. Οι φορείς δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Συγκυβερνητική συνέχεια στις μνημονιακές περικοπές

Τη «μνημονιακή» - κατά την προσφιλή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - πολιτική στα δημόσια νοσοκομεία που χάραξε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει κατά γράμμα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα παραστατικά αυτής της πολιτικής τα δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» σύμφωνα με το οποίο υπήρξε μείωση κατά 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, με βάση τις εκταμιεύσεις για το μήνα Γενάρη. Στην απάντησή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 ευρώ για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 ευρώ».

Αφού λοιπόν αποδέχεται τη μείωση κατά 14,2% των λειτουργικών δαπανών απ' τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφέρει: «Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα, 31/1/2015, 258,5 εκατ. ευρώ και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκατ. ευρώ». Και υπογραμμίζει: «Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές».

Αποσιωπά όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τα διαθέσιμα είναι για τις λεγόμενες εξωσυμβατικές υποχρεώσεις που για να πληρωθούν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Κι αν γίνουν τώρα πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο...Αγροτική κινητοποίηση στην Εφορία Τρικάλων

Αγωνιστική κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία της Εφορίας, τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 10 το πρωί, οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στο πλαίσιο του προγράμματος για κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις που καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πριν από λίγες μέρες, στη Λάρισα.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στις συσκέψεις τις οποίες οργάνωσε η Ομοσπονδία, την περασμένη Παρασκευή, στη Φαρκαδόνα (παραβρέθηκε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ) και χτες Δευτέρα στα Τρίκαλα (παραβρέθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ), ως αγωνιστική απάντηση των αγροτών της περιοχής στη φορολογική επιδρομή σε βάρος τους που συνεχίζεται και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στις συσκέψεις συζητήθηκαν τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες (νέες περικοπές επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ, συνέχιση των χαρατσιών, χαμηλές τιμές των προϊόντων, αύξηση του κόστους παραγωγής κ.ά.) και ο τρόπος που θα οργανωθεί καλύτερα η αγωνιστική απάντηση σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την οργάνωση της μαζικής συμμετοχής των αγροτών του νομού στο συλλαλητήριο για το Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σε απεργία προχωρούν σήμερα και τις επόμενες μέρες επιχειρησιακά σωματεία στις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής έχει εξαγγείλει διήμερο αγωνιστικής δράσης, στις 4 και 5 Μάρτη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και προβάλλοντας τα αιτήματα υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων, υπογραφής επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων όπου δεν υπάρχουν και υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες, το ΣΕΤΗΠ έκανε εξόρμηση στην εταιρεία «CYTA» ενάντια στη μείωση μισθών κατά 5% που προωθεί η εργοδοσία. Σήμερα, απεργία έχει κηρύξει επιχειρησιακό σωματείο στη «Vodafone» για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αύριο και μεθαύριο, απεργούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Wind». Ακόμα, στις 5 Μάρτη απεργούν οι εργαζόμενοι στη «Forthnet», διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση του καθεστώτος «ενοικιαζόμενης» εργασίας, ανάκληση των απολύσεων.Σύσκεψη σωματείων με θέμα την ανεργία

Σε κοινή σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγκος), σωματεία από κλάδους που χτυπιούνται από την ανεργία. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ

Πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου στην Αττική, με αιχμή την πάλη για διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πραγματοποίησε την Κυριακή η Πανελλαδική Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Ανάλογες συσκέψεις έχει σχεδιάσει η Ομοσπονδία με σωματεία σε περιοχές όλης της χώρας.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων. Καλεί τα σωματεία να οργανώσουν με βάση αυτό συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να παρθούν αποφάσεις στήριξης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Σύσκεψη για τη ναυπηγική βιομηχανία

Σε σύσκεψη για να αποφασιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον κλάδο, καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19).ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ

Αγώνας για δημόσια δωρεάν Υγεία

 • Μαζική σύσκεψη συντονισμού στο Περιστέρι
 • Συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη

Με μία μαζική σύσκεψη, το απόγευμα του Σαββάτου, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τουλάχιστον 70 φορείς της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής συντονίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα στην περιοχή για τα φλέγοντα προβλήματα της Υγείας.

Οι αγωνιστικές δράσεις περιλαμβάνουν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία, πικετοφορίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια και θα κορυφωθούν με μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Περιστέρι.

Την πάλη τους συντονίζουν Λαϊκές Επιτροπές από την περιοχή, σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι σπουδαστών, Επιτροπές Ανέργων, γυναικείοι σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι φορείς. Στην πλούσια συζήτηση που έγινε το περασμένο Σάββατο, αναδείχθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την έκταση της Δυτικής Αττικής, όπου κατοικούν κυρίως εργατικά - λαϊκά στρώματα, άνεργοι, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Οι δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων.

«Στόχος είναι να δώσουμε νέα ώθηση στην ενότητα του λαού, των εργαζομένων, σε ένα βασικό ζήτημα, αυτό της Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής, Γιώτης Σαντζαρίδης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, ενώ ο Γιώργος Γαλανόπουλος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Αττικόν», αναφέρθηκε στην καθολική υποβάθμιση του συστήματος Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική είναι επιταγή της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα ιδιωτικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και την ίδια στιγμή οι δημόσιες δομές υποβαθμίζονται. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και κόστος, η υπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας είναι η αιτία της υποβάθμισης, των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων νοσοκομείων», τόνισε.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα των φορέων, «η συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μάς διαβεβαίωσαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν. Αποφεύγει να δεσμευτεί για να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, που χρειάζονται για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται:

 • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής («Αγία Βαρβάρα») πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
 • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
 • Να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
 • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
 • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.


Αδιάλλακτος ο ΣΕΒ με τις πλάτες της κυβέρνησης

«Ξαναψήνουν» το γνωστό και επιζήμιο για τους εργάτες «κοινωνικό διάλογο»

Οπλισμένος με τα όπλα που του δίνει η ίδια η κυβέρνηση, δηλαδή τη διασύνδεση του κατώτερου μισθού με την ανταγωνιστικότητα, ο ΣΕΒ εμφανίστηκε χτες αρνητικός στην αύξηση του κατώτερου μισθού, επικαλούμενος ακριβώς το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έθιγε κλάδους που δεν είναι ανταγωνιστικοί. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης του «κοινωνικού διαλόγου» με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης και δηλώνει και αυτός θιασώτης των «ευρωπαϊκών κανόνων» για τις εργασιακές σχέσεις, παίρνοντας την πάσα από τη δέσμευση της κυβέρνησης και τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ, για υιοθέτηση στα εργασιακά των «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ...»

Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι και μετά τις εκλογές, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες επιδιώξεις, και με την ίδια τακτική κυβέρνησης και ΣΕΒ, κατά την οποία «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» πάνω στο ίδιο αντεργατικό πατρόν. Ετσι, όπως σημείωσε ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, «ζήτησε συστηματικό κοινωνικό διάλογο, τριμερούς χαρακτήρα, για να υπάρξει σε όσα περισσότερα θέματα γίνεται σύγκλιση απόψεων. Ειδικότερα, για τις μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι υποστηρίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τη μάχη για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας και τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας και στις πολιτικές για την απασχόληση».

Βέβαια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την εμπειρία τους ότι ο περίφημος «κοινωνικός διάλογος», όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποδείχτηκε ο πολιορκητικός κριός στα χέρια εργοδοτών και κυβερνήσεων για να προωθήσουν τις αντεργατικές ανατροπές, να αφαιρέσουν εργασιακά δικαιώματα και να προωθήσουν στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης» και των «κοινών συμφερόντων» τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν και τώρα, μεθοδεύοντας νέο γύρο «κοινωνικού διαλόγου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κατώτερο μισθό μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας σημείωσε ότι «απ' τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι το θέμα του κατώτατου μισθού έχει μεγάλη κλαδική εξάρτηση. Υπάρχουν κλάδοι που πληρώνουν πολύ καλύτερα από τον κατώτατο μισθό και υπάρχουν άλλοι κλάδοι που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί πληρώνοντας έναν υψηλό κατώτατο μισθό».

Ετσι, οι βιομήχανοι και συνολικά το κεφάλαιο, αφού χτύπησαν τις κλαδικές Συμβάσεις και τους κλαδικούς μισθούς, τώρα παρουσιάζονται και ως γαλαντόμοι ότι δήθεν σε ορισμένους κλάδους δίνουν μισθούς υψηλότερους από τα 586 και 511 ευρώ μεικτά που επιβλήθηκε ως κατώτερος μισθός με νόμο το 2012.

Επιχειρούν, δηλαδή, να θολώσουν τα νερά μπλέκοντας τους κλαδικούς μισθούς και τον κατώτερο μισθό. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η όποια αύξηση στον κατώτερο μισθό πρέπει να συνυπολογίζει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα κλάδων και επιχειρήσεων, εμφανίζονται αδιάλλακτοι απέναντι στο εργατικό αίτημα για άμεση επαναφορά του κατώτερου στα 751 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν ούτε στην ταξική αδιαλλαξία του ΣΕΒ, αλλά ούτε και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να στήσει κλίμα ανεδαφικών προσδοκιών και αναμονής.Ισότητα και εκμετάλλευση είναι εκ διαμέτρου αντίθετες

Τις κοινές δράσεις ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων «για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους δουλειάς» σχολιάζει το ΠΑΜΕ

«Οι οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι μαζί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού»: Αυτό διαμηνύουν με μια φωνή εργοδοτικοί φορείς και εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, με τη συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), διοργανώνουν τις επόμενες μέρες «κοινές πανελλαδικές δράσεις για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των απαγορευμένων διακρίσεων στους χώρους εργασίας». Οι σχετικές πρωτοβουλίες γίνονται κάτω από τον προκλητικό για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους τίτλο «Ο κόσμος της εργασίας μαζί για την ισότητα» και στόχο έχουν να αναδείξουν την «αξία του κοινωνικού διαλόγου». Μάλιστα, σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007 - 2013.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και το περιεχόμενό της σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

«Με ένα άκρως προκλητικό και απαράδεκτο κοινό δελτίο Τύπου, εργοδότες, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι και εργατοπατέρες προσπαθούν να συγκαλύψουν και να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, τους μετανάστες, τις γυναίκες της εργατικής τάξης, του μόχθου, της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και της ημιαπασχόλησης.

Αναμασούν την καραμέλα περί ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, ανάγκης για κοινωνικό διάλογο και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που ξεζουμίζουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους καθημερινά στα σύγχρονα κάτεργα των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εθιμοτυπικές ημερίδες και οι "παράλληλες δράσεις" είναι ψεύτικες, υποκριτικές και κενό γράμμα όταν απουσιάζει η καθημερινή δράση στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, εκεί που τα εργατικά ατυχήματα των μεταναστών πληθαίνουν, η εργοδοτική αυθαιρεσία βασιλεύει απέναντι σε έγκυες γυναίκες που είτε απολύονται είτε κρύβουν την εγκυμοσύνη τους για να μη βρεθούν εκτός παραγωγής, οργιάζει η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία.

Ισότητα και εκμετάλλευση είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τα προβλήματα και τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι άνεργοι είναι μεγάλες. Κάθε χρόνο εξαντλεί την ασχολία της πραγματοποιώντας συναινετικές ημερίδες με τους εργοδοτικούς φορείς και παράλληλα βάζει πλάτη για να υλοποιηθεί η συνολική αντεργατική πολιτική.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι μετανάστριες και οι μετανάστες, οι άνεργες και οι άνεργοι, να μη χάσουν το ταξικό τους κριτήριο, να μην "τσιμπήσουν" από τις φιέστες που στήνουν οι εκμεταλλευτές τους, δήθεν προς τιμήν τους. Να απαντήσουν με τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες στους χώρους δουλειάς, έχοντας ανοιχτό και συνεχές το μέτωπο στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου, διαλύοντας τα σύννεφα των κοινωνικών διαλόγων που αναπτύσσονται».Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Απεργία σε κυλικεία συρμών και σταθμών

Απεργία ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνουν σήμερα εργαζόμενοι στα κυλικεία των τρένων και των σιδηροδρομικών σταθμών, που απασχολούνται μέσω εργολάβου και συγκεκριμένα της εταιρείας «Alpha Global Trading AEBE». Ζητάνε να δουλεύουν και να πληρώνονται με βάση τη σύμβασή τους, να κολλάνε όλα τα ένσημά τους και να πληρωθούν τα καθυστερούμενα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και τους καλούν στην ανάπτυξη κοινής δράσης με τους σιδηροδρομικούς και το σύνολο των εργαζομένων.

 • Με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων του Τμήματος Κλιναμαξών - Κλινοθεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, αλλά και για ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο σιδηρόδρομο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των απολυμένων εργαζομένων από το Τμήμα Κλιναμαξών - Κλινοθεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίζει τον αγώνα της.


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα του λαού

Σειρά πρωτοβουλιών αποφασίζονται σε κατά τόπους συσκέψεις

Αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις στα μέτωπα που αφορούν στα εργασιακά, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην κοινή πάλη των εργατών με τους αγρότες και τις γυναίκες, στην πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, σχεδιάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, με βάση και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Στη Λάρισα

Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας παρουσίασε τον προγραμματισμό της δράσης μέχρι την Πρωτομαγιά, με βάση τις αποφάσεις της συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων του ΕΚ Λάρισας, που έγινε πριν από λίγες μέρες.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας Τάσο Τσιαπλέ, θα γίνει προσπάθεια να συζητηθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων σε κάθε σωματείο και τόπο δουλειάς, μέσα από συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ώστε να εμπλουτιστεί με κλαδικά αιτήματα και να καταλήξει σε πρόγραμμα δράσης κάθε σωματείου.

Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές παρεμβάσεις, το ΕΚ Λάρισας σχεδιάζει:

 • Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για την ανεργία, στα τέλη Μάρτη, αφού προηγηθεί μια δουλειά από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Μπροστά στο Πάσχα θα διεκδικήσει έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
 • Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, 5η ΥΠΕ.
 • Ημερίδα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
 • Στάση εργασίας 1 ώρας για την Παρασκευή 6 Μάρτη, προκειμένου τα σωματεία να κάνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Επίσης, συμμετοχή των σωματείων στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΓΕ την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ, στο θέατρο ΟΥΗΛ.
 • Συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη. Το ΕΚΛ θα μισθώσει δωρεάν λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ, από την πλατεία Λαού.
 • Δωρεάν θεατρικές παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του ΕΚ με το έργο «Κουραμπιέδες», το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 8 μ.μ, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Ενόψει της 1ης Μάη θα γίνουν και άλλες πολιτιστικές κι αθλητικές δραστηριότητες.
 • Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας θα συναντηθεί την Τρίτη 3 Μάρτη με τον υπουργό Εργασίας, για να θέσει σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής, διεκδικώντας συγκεκριμένες λύσεις. Χωριστά θα θέσει τα προβλήματα των 600 εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Λάρισα», που έμειναν χωρίς δουλειά - η αλυσίδα έκλεισε - παραμένουν απλήρωτοι επί 21 μήνες και διεκδικούν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, καθώς και το ζήτημα που αφορά στο τίμημα και στον τρόπο αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών «Μελίνα Μερκούρη» και απασχολεί πολλές εργατικές οικογένειες.
Σε Τρίκαλα και Ξάνθη

Το άμεσο πρόγραμμα δράσης για τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού συζητήθηκε σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκλεγμένων σε ΔΣ εργατικών σωματείων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιουχικών, μαζικών συλλόγων, καθώς και άλλους εργαζόμενους που πρωτοστατούν στο εργατικό κίνημα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τα άμεσα και επείγοντα αιτήματα διεκδίκησης, διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 2 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αποφασίσει να διοργανώσει συγκέντρωση την Τρίτη 3 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με αφορμή την κατάσταση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που οδηγείται σε κλείσιμο καθώς έμεινε χωρίς μόνιμο γιατρό.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί σε παν-κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.Σε θέση μάχης για όλα τα ζητήματα οι οικοδόμοι

Παρεμβάσεις για τους ανέργους, για το Ασφαλιστικό και το δικαίωμα στη δουλειά

Συγκέντρωση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στη συνέχεια παράσταση στα τοπικά γραφεία του ΠΕΔΥ για το Ασφαλιστικό οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας. Στο υπόμνημα που οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου παρέδωσαν στους αρμοδίους αναφέρονται οι διεκδικήσεις του κλάδου.

Επίσης, κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 12 Μάρτη στις 10.30 το πρωί, στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν μαζικά και να απαιτήσουν: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το χρόνο της ανεργίας. Εκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για τις ημέρες του Πάσχα σε όλους τους ανέργους του κλάδου. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Να είναι συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάρτη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

Τέλος, σύσκεψη με τα σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών, Οδηγών και τους εργαζόμενους στον οδικό άξονα Αμβρακία - Ακτιο, έγινε την περασμένη βδομάδα, με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Λευκάδας - Βόνιτσας. Από τις 23 Φλεβάρη, οι εργασίες έχουν σταματήσει, μετά από απόφαση της κατασκευαστικής εταιρείας, για δεύτερη φορά μέσα στο Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την υποχρεωτική άδεια στην οποία τους έθετε η εργοδοσία και από τις 24 Φλεβάρη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα ενός μήνα και μέρος του Δώρου Χριστουγέννων που τους οφείλονται.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να οργανωθεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την παραπέρα δράση τους. Στις αρχές του μήνα, οι εργασίες είχαν σταματήσει ξανά, με την εργοδοσία να προβάλλει τότε ως πρόσχημα τις καιρικές συνθήκες. Ομως, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνει πως οι ουσιαστικοί λόγοι ήταν διαφορετικοί, όπως φάνηκε στη συνέχεια, όταν η εργοδοσία προχώρησε σε 24 απολύσεις, έξι σε κάθε μια από τις τέσσερις εργολαβίες που υπάρχουν συνολικά στον οδικό άξονα.

Τα Εργατικά Κέντρα απαιτούν η κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλει τα δεδουλευμένα, να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο. Καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, στους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πάρουν θέση.ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Να αλλάξουν κατεύθυνση τα προγράμματα για τους απόρους

Με αφορμή το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους» 2014-2020, που ετοιμάζεται από τις Περιφέρειες αυτήν την περίοδο, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η φτώχεια και η ανεργία είναι αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, τα οποία διαρκώς αναπαράγονται και δεν αντιμετωπίζονται με προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, όπως έχει αποδειχτεί, στα πλαίσια αυτού του συστήματος».

Το ΕΚΛ χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό» τα κονδύλια ύψους 330,6 εκ. ευρώ που προβλέπονται από το πρόγραμμα να διατεθούν για μόλις 62.000 νοικοκυριά πανελλαδικά, τα οποία ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ εκφράζει τη διαφωνία του με το γεγονός ότι στην υλοποίησή του, συμπεριλαμβάνονται πέρα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, διάφοροι ιδιώτες, ΜΚΟ, καταναλωτικές οργανώσεις και άτυπα κοινωνικά δίκτυα.

Αξιώνει την αλλαγή της κατεύθυνσης αυτών των προγραμμάτων από τη νέα κυβέρνηση και ζητάει τη λήψη όλων των μέτρων που χρειάζονται, ώστε το πρόγραμμα αυτό να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Σημειώνει ότι, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός αυτού του προγράμματος, θα διεκδικήσει κάθε δυνατότητα ανακούφισης ανέργων και εργαζομένων, όπως:

 • Τη συμμετοχή του στη διανομή τροφίμων, ειδών ρουχισμού και υπόδησης, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, σε ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Τη χορήγηση ενός μίνι γεύματος σε όλους τους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια - λύκεια), την ενοικίαση από το κράτος και την περιφέρεια ενός κλειστού ξενοδοχείου στη Λάρισα για κάλυψη των αναγκών των αστέγων.
 • Την οικονομική στήριξη των δωρεάν μαθημάτων που πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 104 μαθητές γυμνασίου - λυκείου, παιδιά ανέργων οικογενειών, επίσης των εκδηλώσεων για παιδιά ανέργων, στις γιορτές, των εκδηλώσεων με δωρεάν φαγητό, ποτά, φρούτα και μουσική, που διοργανώνει για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.


Κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση των απεργών

Οι εργαζόμενοι στην «Coca Cola» Θεσσαλονίκης δίνουν ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα εδώ και 17 μήνες με αίτημα την ακύρωση όλων των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η συνέχιση του αγώνα αυτού γίνεται και υπόθεση οικονομικής αντοχής. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola 3Ε» Θεσσαλονίκης δίνει στη δημοσιότητα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του απεργιακού τους ταμείου: ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΙΒΑΝ: GR2201608750000000084799149. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΙΒΑΝ: GR9201102110000021148008697.Σελίδα 13 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Περιοδείες από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ

Κοινές περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς σχεδιάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, ώστε να συζητήσουν με τις εργαζόμενες με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Σήμερα, Τρίτη, στις 9.30 π.μ., στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας). Την Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο «Σκλαβενίτη» ΙΖΟΛΑ, στις 12 το μεσημέρι στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer», στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο «Φειδάς» και στη 1.30 μ.μ. στο «Hilton». Την Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. στο εργοστάσιο «Πεταλούδα». Την Παρασκευή, στις 10 π.μ. στην «Tasty», στη 1 μ.μ. στην «ΕΒΓΑ» και στις 5.30 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Αttica». Το Σάββατο, στις 7 μ.μ., σύσκεψη οργανώνεται από την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.Την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ

Η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας θα γίνει την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Η εκδήλωση θα έχει πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, με ομιλία από την πρόεδρο της ΟΓΕ, μουσικό πρόγραμμα και θεατρικό δρώμενο. Δεκάδες ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται από Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα.Αλλαγές στις Συμβάσεις στα «Μy Market»

Την αλλαγή των Συμβάσεων Εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση «Μy Market» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Η εργοδοσία μετέτρεψε τους 8ωρους εργαζόμενους σε 6ωρους και παράλληλα πρόσθεσε μια ακόμα μέρα στην εργάσιμη βδομάδα τους, μετατρέποντας το 5ήμερο σε 6ήμερο.

Το Σωματείο υπενθυμίζει πως «η εταιρεία "My Market" που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής, πολλές φορές έχει ανακοινώσει με ικανοποίηση ότι το μαγαζί - ιδιαίτερα - του Λαυρίου κάνει έναν από τους μεγαλύτερους τζίρους της αλυσίδας καταστημάτων της». Επισημαίνει ότι οι αλλαγές στις Συμβάσεις και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η απάντηση της εταιρείας στον ανταγωνισμό, καθώς «στην περιοχή αναπτύσσονται και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι προσλήψεις που κάνουν είναι με τετράωρους με 240 ευρώ τον μήνα».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του και να οργανώσουν την πάλη τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα, τερματισμό του άθλιου διαχωρισμού των εργαζομένων σε νέους και παλιούς, άμεση επαναφορά του μισθού στα επίπεδα του 2009.ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ

Κοινή ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

«Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!» σημειώνουν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας μπροστά στις 8 του Μάρτη

Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες,

Ενώνουμε, για άλλη μια φορά, τη φωνή μας, γυναίκες και άντρες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Παίρνουμε τη σκυτάλη του αγώνα από τις ράφτρες και τις υφάντρες της Ν. Υόρκης, που, στις 8 του Μάρτη του 1857, σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους. Διεκδικούσαν λιγότερες ώρες στο εξαντλητικό ωράριο, ίσο μισθό για την ίση δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες. Μας δείχνουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή μας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

158 χρόνια μετά, μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με «αξιοπρέπεια» στη μισή ζωή με τσακισμένα δικαιώματα. Να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις, που μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους.

Να αποδεχτούμε την περικοπή του επιδόματος τοκετού για όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Να ξεχάσουμε τη 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας τα επιδόματα ανεργίας και να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης».

Η νέα συγκυβέρνηση μας καλεί να επενδύσουμε τις ελπίδες μας στις διαπραγματεύσεις μέσα στα δεσμά της ΕΕ. Η συμφωνία της με τους «θεσμούς» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ = πρώην «τρόικα») φέρνει νέα λίστα «μεταρρυθμίσεων».

Μας ζητάνε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το «λογαριασμό» των αντιλαϊκών πολιτικών και των νέων μέτρων. Η πολιτική της ΕΕ βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων, γιατί υπερασπίζεται την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι το «κοινό σπίτι» των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, αλλά των μονοπωλίων. Οι δικές μας απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις έγιναν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σήμερα, μας ζητούν νέες θυσίες για την ανάκαμψη των κερδών τους.

Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!

Σήμερα οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη έχουν απογειώσει την παραγωγικότητα της εργασίας και όλες οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια σταθερή και μόνιμη δουλειά, μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, με ελεύθερο χρόνο για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, που θα τον διαθέτουν στην κοινωνική δράση, σε πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες για να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και ανάγκες τους.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα μπορούν να εξασφαλίσουν ουσιαστική προστασία της μητρότητας και αναγνώριση του κοινωνικού της ρόλου.

Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του οργανωμένου αγώνα και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη της Κοινωνικής Συμμαχίας ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και δίνουμε καθημερινά τη μάχη που θα μας φέρει πιο κοντά σ' ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, για αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δικός μας αγωνιστικός δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων, κοινωνικών αναγκών.

Συνεχίζουμε για τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν ΕΕ, κυβερνήσεις, μονοπώλια.

Μαχητικά διεκδικούμε:

 • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Πλήρης, δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες, χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Κρατική χρηματοδότηση και ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για τη στήριξη της μάνας και του παιδιού, της οικογένειας, για την Προσχολική Αγωγή, τα ΑμεΑ και τους ηλικιωμένους.

 • Μέτρα αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας
 • Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Αδεια μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες και επίδομα μητρότητας για αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.
 • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
 • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
 • Ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας.
 • Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί και υπάρχει δυνατότητα να δουλεύουμε όλες και όλοι, με λιγότερο χρόνο εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.
 • Να μην καταργηθεί η Κυριακή ως Αργία.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι που προωθούν και ενισχύουν όλες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Πρωτοβουλίες σωματείων για την 8η Μάρτη

Πρόγραμμα δράσης, εξορμήσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, σχεδιάζουν σωματεία και Εργατικά Κέντρα.

Στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή 6 Μάρτη, προκειμένου να διοργανωθούν από τα σωματεία εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς, για την Παγκόσμια Μέρα αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, κήρυξε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η ακριβής ώρα της στάσης εργασίας θα ορισθεί σε συνεννόηση με τα σωματεία που θα οργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έχει αποφασίσει τις παρακάτω πρωτοβουλίες: Χτες, Δευτέρα, έγινε παρέμβαση στο Νοσοκομείο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και στη δραστηριοποίηση ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας και των αποκλειστικών νοσοκόμων. Την Παρασκευή 6 Μάρτη, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για την ανεργία. Το Σάββατο 7 Μάρτη, εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης. Την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43), από κοινού με τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου (μέλος ΟΓΕ).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνει η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συζήτηση με θέμα τις εργαζόμενες γυναίκες, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και τη θέση του ταξικού κινήματος, την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΕΠ στη Νέα Ιωνία (απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ οργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος) με θέμα «Τιμάμε την 8η Μάρτη - Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία, οργανώνουν από κοινού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ στην περιοχή.Σελίδα 14 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Πετυχημένη συνέλευση

Μια από τις μαζικότερες γενικές του συνελεύσεις έκανε την περασμένη Κυριακή, 1η Μάρτη, το Κλαδικό Σωματείο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ν. Αττικής «Ο Βύρων». Η πετυχημένη συνέλευση έγινε στην αίθουσα του συνδικάτου Τουρισμού και Επισιτισμού, με τη συμμετοχή 90 εργαζομένων. Μετά από ουσιαστική συζήτηση πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ το επόμενο δίμηνο και κλιμάκωσης της δραστηριότητας του σωματείου με ορίζοντα την Πρωτομαγιάτικη απεργία. Επίσης, προγραμματίστηκε η δράση του σωματείου στην κατεύθυνση διεκδίκησης αξιοπρεπών ΣΣΕ και μέτρων προστασίας των ανέργων του κλάδου, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία άλλων νομών στον κλάδο. Τέλος, μαζεύτηκαν χρήματα για τη στήριξη των απεργών της «Coca Cola».Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με την εκλογή της νέας Διοικούσας Επιτροπής.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) στους πανεπιστημιακούς πήρε δύο έδρες στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, όσες είχε δηλαδή και πριν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τη ΔΕ έχουν ως εξής: Ψήφισαν 206 αντιπρόσωποι και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 66 ψήφους και 11 έδρες, «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» (συντεχνιακή παράταξη των γιατρών, πανεπιστημιακοί προερχόμενοι από τη ΝΔ κ.ά.) 66 ψήφους και 11, ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ) 38 ψήφους και 6 έδρες, ΔΗΠΑΚ 14 ψήφους και 2 έδρες, «Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία» (πανεπιστημιακοί προερχόμενοι από τους χώρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) 11 ψήφους και 2 έδρες, ΑΡΜΕ (ΔΗΜΑΡ) 10 ψήφος και 1 έδρα.

Η πρώτη συνεδρίαση της ΔΕ για εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας αναμένεται να γίνει εντός της βδομάδας.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το 12ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ καταδίκασε τη δράση της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, θεωρώντας ότι αυτή δεν εξέφραζε τις ανάγκες του κλάδου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απερχόμενη διοίκηση δεν κατέθεσε στο Συνέδριο απολογισμό δράσης, πράγμα που το Σώμα το κατήγγειλε. Σε αυτήν τη συζήτηση η ΚΙΠΑΝ, παρόλο που συμμετείχε στην προηγούμενη διοίκηση μαζί με την παράταξη των γιατρών και την ΑΡΜΕ, ψήφισε λευκό, θέλοντας εν μέρει να διαχωρίσει τη θέση της. Ωστόσο, για τον προγραμματισμό δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα, οι παρατάξεις «Συνεργασία Πανεπιστημιακών Δασκάλων», ΚΙΠΑΝ, «Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία» και ΑΡΜΕ κατέβασαν κοινή πρόταση, η οποία και πέρασε στο Συνέδριο με 90 ψήφους. Ξεχωριστές προτάσεις για τον προγραμματισμό κατέβασαν η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» που πήρε 56 ψήφους και η ΔΗΠΑΚ κατέβασε επίσης τη δική της πρόταση που πήρε 14 ψήφους.Διαμαρτυρία για κενά και δεδουλευμένα

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, να καταβληθούν άμεσα στους αναπληρωτές ΕΣΠΑ οι μισθοί και να αναγνωριστούν τα μισθολογικά κλιμάκια των αναπληρωτών ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Σωκράτης», καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Ο Σύλλογος αναφέρεται σε 6 κενά δασκάλων, 4 νηπιαγωγών, 3 σε τμήματα ένταξης, 3 στην παράλληλη στήριξη. Σύμφωνα με το Σύλλογο, κενά υπάρχουν σε γυμναστές, εκπαιδευτικούς αγγλικών, ενώ στα ειδικά δημοτικά σχολεία Αχαρνών, Ωρωπού και στο νηπιαγωγείο Αχαρνών λείπει το 80% του επιστημονικού βοηθητικού προσωπικού.

Επιπλέον, λείπουν εκπαιδευτικοί για δεκάδες ώρες σε κάθε σχολείο αναφορικά με το ολοήμερο πρόγραμμα και ειδικότητες όπως Γαλλικά, Γερμανικά, Μουσική, Εικαστικά και Θεατρική Αγωγή, ενώ τα Νηπιαγωγεία Συκαμίνου και Ωρωπού λειτουργούν έχοντας προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, για να καλυφθούν τα κενά. Επίσης, το ΔΣ του συλλόγου «Ο Σωκράτης» καταγγέλλει το γεγονός ότι η Διεύθυνση ΠΕ Αν. Αττικής δεν εμφανίζει τα κενά στα 23ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών, όπου το κενό δασκάλου καλύφθηκε με την τακτική της συγχώνευσης που οδήγησε στη δημιουργία τμημάτων με 27 και 28 μαθητές. Οσον αφορά στο 23ο Δημοτικό Αχαρνών, ο Σύλλογός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κατήγγειλε ως «απαράδεκτη και ρατσιστική τη στάση της Διεύθυνσης να μη δημοσιοποιεί τα κενά στο συγκεκριμένο σχολείο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι Ρομά».ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μηδενική χρηματοδότηση και νέο σχέδιο «Αθηνά» για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε επανεξέταση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης όσον αφορά τα ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις της πολιτικής του ηγεσίας στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ την περασμένη Παρασκευή. Οι περισσότεροι πρόεδροι βέβαια δεν αντιμετώπισαν θετικά το ενδεχόμενο ενός σχεδίου «Αθηνά 2», την ώρα που ακόμα μετρούν τις «πληγές» των ιδρυμάτων από το πρώτο σχέδιο «Αθηνά». Ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας των τμημάτων, αλλά και κριτήρια όπως η έλλειψη προσωπικού (λες και δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα ιδρύματα) και άλλα που μπορεί να προκύπτουν από τις αξιολογήσεις των τμημάτων, θα αποτελέσουν, όπως φαίνεται, κριτήριο είτε για τη διατήρηση των τμημάτων είτε για τη μετατροπή τους σε ΙΕΚ ή την απορρόφησή τους από πανεπιστήμια.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο τελευταίος νόμος - πλαίσιο, όσο και οι προηγούμενοι νόμοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κινούνται στη λογική αφενός της «βιωσιμότητας» των τμημάτων και αφετέρου έχουν προβλέψεις για περιοδική επαναξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου αυτά διαρκώς να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς. Με βάση αυτά τα δεδομένα η επανεξέταση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάθε φορά, πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη στρατηγική του κεφαλαίου σε αυτό το χώρο. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δικαιολόγησε την εξαγγελία της, αξιοποιώντας το αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ να ολοκληρωθεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας των ιδρυμάτων, που εδώ και χρόνια είναι σε μερική αμφισβήτηση.

Σε μετέπειτα διευκρινιστικές δηλώσεις στελεχών του υπουργείου έγινε γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων του νέου σχεδίου «Αθηνά» δεν θα αφορούν μόνο τμήματα των ΤΕΙ αλλά πιθανόν και των πανεπιστημίων.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, ξέκοψε την οποιαδήποτε πιθανότητα οικονομικής ενίσχυσης των ιδρυμάτων - που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση - μέσα στο τετράμηνο, ενώ για το επόμενο διάστημα μετά τη λήξη του τετραμήνου και πάλι η χρηματοδότηση θα... συναρτάται με τις «αντοχές» της οικονομίας. Δηλαδή, ούτε λόγος για ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί τα ιδρύματα στη χρηματοδότησή τους τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο κάθετα αρνητικός σε σχέση με έκτακτη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ήταν ο υπουργός και στην τοποθέτησή του στην έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), την Παρασκευή. Ο υπουργός Παιδείας είπε στους πανεπιστημιακούς επίσης ότι μετά από δύο χρόνια θα φέρει νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον οποίο θα καταργεί τα Συμβούλια Διοίκησης και κάποιες άλλες πλευρές του προηγούμενου νόμου - πλαισίου της Α. Διαμαντοπούλου. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι πλευρές, έδειξε όμως ότι δεν πρόκειται να καταργήσει το σύνολο του νόμου, ο οποίος εξάλλου ήδη εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κανονικότατα για τα επόμενα δύο χρόνια.

 • Διαδοχικές συναντήσεις με πρέσβεις είχε χτες ο υπουργός Παιδείας, με τους περισσότερους από τους οποίους συζήτησε και θέματα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, είδε τους πρέσβεις των Ισπανίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Ισραήλ, Καναδά, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Για τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Παιδείας

Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και με αρνητικές απαντήσεις σε όλα τα αιτήματά τους που έχουν οικονομικό κόστος, έγινε την περασμένη Πέμπτη η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Αναφορικά με αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος, η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου το υπουργείο Παιδείας, αναφερόμενο στη συνάντηση.

«Η τοποθέτηση της κυβέρνησης κινήθηκε στα ήδη γνωστά πλαίσια της κατεύθυνσης για το "λιτό βίο" και της προσαρμογής της στις δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, για διατήρηση του αντιλαϊκού πλαισίου των Μνημονίων, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της για τα όσα προέκυψαν από την ίδια συνάντηση.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «η ηγεσία του υπουργείου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αίτημα που συνδεόταν με την ανάκτηση των απωλειών των εκπαιδευτικών. Δηλώθηκε πως δεν είναι σε θέση να μιλήσει για μισθολογικές αυξήσεις, απέκλεισε τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και δε δεσμεύτηκε για άμεση προώθηση της μείωσης μαθητών ανά τμήμα και κάλυψη των κενών, η οποία παραπέμπεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για τις προσλήψεις», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Από τη συνάντηση, προέκυψε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το υπάρχον πλαίσιο για την αξιολόγηση και «να ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου». Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έθεσαν τα ζητήματα των δεσμεύσεων του email Βαρουφάκη για σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας σε όλο το Δημόσιο, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, με τον αναπληρωτή υπουργό, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, να δηλώνει «ανίδεος».

Από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Τ. Κουράκη έγινε λόγος για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ωστόσο αποστάσεις από αυτήν τη δήλωση πήρε ο υπουργός Παιδείας με ανακοίνωσή του, που λέει ότι ποτέ δεν έκανε δήλωση για αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συσπείρωση στα σωματεία, σε συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν πραγματική κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, «που δε χωράνε στο στενό κορσέ της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».Σελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΕΡΡΕΣ - ΠΙΕΡΙΑ

Περιηγήσεις των μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ

Στον Ολυμπο, στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και στο Πλανητάριο, περιηγήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή οι μαθητικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούν με θέμα: «Ο κόσμος γύρω μας, μπορούμε να τον γνωρίσουμε!».

Οι μαθητικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Πλανητάριο. Αρχικά, ο Οδυσσέας Μαάιτα, φυσικός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών και εξήγησε το λόγο και το περιεχόμενο της επίσκεψης, τονίζοντας: «Η φύση διέπεται από νόμους που υπάρχουν ανεξάρτητα απ' τη θέληση και την άποψη του κάθε ανθρώπου. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την έρευνα και την επιστήμη ο άνθρωπος γνωρίζει όλο και καλύτερα τον κόσμο γύρω του και μάλιστα επενεργεί σε αυτόν για να τον αλλάξει προς όφελός του».

Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο τεχνοπάρκο, όπου πήραν μέρος σε διαδραστικά πειράματα ηλεκτρισμού, μαγνητισμού, οπτικής και μηχανικής που κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων! Αργότερα περιηγήθηκαν στην έκθεση που φιλοξενούσε μοντέλα αυτοκινήτων απ' το 1920 μέχρι σήμερα και στην έκθεση με εφευρέσεις που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Στο τέλος, μοιράστηκαν αναμνηστικά βιβλία σε όλους τους επισκέπτες.

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης επισκέφθηκαν οι μαθητικές Οργανώσεις των Σερρών. Στην ξενάγηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την εμφάνιση της ζωής και του ανθρώπου πάνω στη Γη, όπως επίσης το πώς χρησιμοποιούσε τα σπήλαια στα πρώτα χρόνια της ζωής του... πώς δημιούργησε τις πρώτες κοινωνίες και εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Αλλά και αν μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει τον κόσμο και τους νόμους που τον κινούν, και αν μπορεί να επενεργήσει σε αυτόν και για να τον αλλάξει. Τέλος, ποιες είναι οι συνθήκες που επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα σπήλαιο, πώς έχει πάρει με την πάροδο του χρόνου τη σημερινή του μορφή.

Στο μυθικό βουνό, τον Ολυμπο, περπάτησαν οι μαθητικές Οργανώσεις της Πιερίας. Αρχικά περιηγήθηκαν στο καταφύγιο της Βροντούς και στη συνέχεια περπάτησαν ένα μονοπάτι πλούσιας βλάστησης και κατέληξαν σε μία τεχνητή αρδευτική λίμνη που βρίσκεται λίγο πάνω από το χωριό Βροντού. Με αφορμή την επίσκεψη εκεί, κουβέντιασαν πώς ο άνθρωπος μπορεί μέσα από τη γνώση της επιστήμης και της τεχνολογίας να επιδράσει στη φύση, να την αξιοποιήσει και μέσα από τεχνολογικά επιτεύγματα να διευκολύνει την ίδια του την καθημερινότητα.ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

«Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας»

«Η φωνή των χιλιάδων φοιτητών/σπουδαστών που αγωνιούν μπροστά στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας, στα τεράστια έξοδα για τις σπουδές, για το μέλλον μετά το πτυχίο, θα ακουστεί. Αυτή η φωνή δεν πνίγεται, είναι εδώ και θα πρωταγωνιστήσει», τονίζουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ που παρουσίασαν χτες την καμπάνια που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με τίτλο: «Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας».

Στις εξελίξεις και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οι δυνάμεις του ΜΑΣ ξεκαθάρισαν ότι η νέα συμφωνία είναι συνέχιση του μνημονίου, απαιτώντας την άμεση κατάργησή του, ενώ ο αγώνας τους προσανατολίζεται και στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, αποκαλύπτοντας κάθε φοιτητική παράταξη και το κόμμα που εκπροσωπεί, κάνοντας σαφές ότι οι ανάγκες των φοιτητών/σπουδαστών δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις δυνάμεις.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ πεισματικά αναφέρουν ότι «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα μπορεί να ανασυγκροτηθεί. Και θα γίνει γιατί το απαιτούν οι ανάγκες μας!»

Καλούν τους φοιτητές/σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, σύλλογο. Τις γενικές συνελεύσεις, τη δημιουργία εκλεγμένων επιτροπών. Να απαιτήσουν να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές όσοι εκλέχτηκαν στις προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Τους καλούν, ακόμη, να απαιτήσουν:

 • Να δοθούν άμεσα πίσω στα Ιδρύματα τα λεφτά που κλάπηκαν από το «κούρεμα» των αποθεματικών του PSI.
 • Εκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλα τα Τμήματα, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα.
 • Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι φοιτητικές Εστίες και Λέσχες δωρεάν. Καμιά Εστία χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, όλες τις απαραίτητες υποδομές, για να μπορούν οι φοιτητές και σπουδαστές να ζουν και να μελετούν άνετα. Αμεση ενοικίαση δωματίων ή χορήγηση επαρκούς επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές/σπουδαστές που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, με την ευθύνη του κράτους, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
 • Να πληρωθούν άμεσα όλες οι πρακτικές. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Να εξασφαλιστεί δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους φοιτητές/σπουδαστές.
 • Να προχωρήσουν τώρα οι μετεγγραφές, χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια υποδομών και προσωπικού για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και εργαστηρίων στα πολυπληθή Τμήματα.
 • Να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Εξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, τη διδασκαλία και την έρευνα.

Το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΜΑΣ προχωρούν στα εξής:

 • Πλατιά συζήτηση σε όλους τους φοιτητικούς/σπουδαστικούς συλλόγους με στόχο τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου.
 • Πλατιά συζήτηση σε επιτροπές αγώνα, επιτροπές ετών, τμημάτων και εργαστηρίων σε κάθε έτος, κάθε εργαστήριο γίνεται κέντρο αγώνα.
 • Πρόκληση ΓΣ σε όλους τους συλλόγους για τη συζήτηση και την οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα συμφωνία της νέας συγκυβέρνησης, απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις στις σχολές.
 • Παρεμβάσεις σε όλους τους προέδρους και πρυτάνεις για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση των σχολών μας.
 • Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις στους προέδρους των ΤΕΙ απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά 2».
 • Πρόταση σε όλα τα ΔΣ για στήριξη απ' όλα τα κόμματα και τους μαζικούς φορείς της πρότασης για κατάργηση των μνημονίων. Συλλογή υπογραφών για τον ίδιο λόγο.
 • Διήμερο δράσης 19-20 Μάρτη και συλλαλητήριο μέσα στο Μάρτη.
 • Πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα μέσα από πολιτιστικές λέσχες και αθλητικές ομάδες.
 • Αίτημα για διεξαγωγή φοιτητικών/σπουδαστικών εκλογών στις 13 Μάη.


Συγκεντρώσεις σε χώρους νεολαίας

Συγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένες γι' αυτή τη βδομάδα ως εξής:

 • Σήμερα, Τρίτη, στις 3 μ.μ., στην Ιατρική Αθήνας (αμφιθέατρο ΝΑΒΟ), με θέμα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου» και ομιλήτρια την Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.
 • Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο «Πολλαπλών Χρήσεων» - κεντρικό κτίριο), με το ίδιο θέμα και ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.
 • Σάββατο 7 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια: Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και ο δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός» και ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κάτω Τούμπα, με το ίδιο θέμα και ομιλήτρια την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Διαδηλώσεις μετά το χαρακτηρισμό της «Χαμάς» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης»

ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενταση στις σχέσεις Αιγύπτου - Παλαιστινίων προκαλεί η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να κατατάξει, το περασμένο Σάββατο, τη «Χαμάς» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων με τη δικαιολογία πως «στηρίζει και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο».

Η απόφαση, που πάρθηκε από το ίδιο δικαστήριο του Καΐρου που πριν από ένα μήνα είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» και την ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», τις «Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ», προκάλεσε την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Γάζας με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της «Χαμάς» στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι, έκανε λόγο για μία «απεγνωσμένη απόπειρα (της Αιγύπτου) να εξαγάγει τις αιγυπτιακές κρίσεις» και προειδοποίησε για μία «επικίνδυνη κλιμάκωση».«Η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου να συμπεριλάβει το κίνημα της "Χαμάς" στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι σοκαριστική και επικίνδυνη και στοχοθετεί τον παλαιστινιακό λαό και τις δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Χαμάς» στη Γάζα.

Παράλληλα, στελέχη της «Χαμάς», όπως ο Σαλάχ Μπαρνταγίρ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, πως έχει εξελιχθεί σε «πράκτορα των ισραηλινών συμφερόντων», τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο «να πληγώσει τα παιδιά μας». Αλλα στελέχη της «Χαμάς», προειδοποίησαν πως θα αντιμετωπίσουν την Αίγυπτο «όπως τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε άλλες αραβικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στο Κάιρο για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Αιφνιδιαστικές ασκήσεις από τους Ισραηλινούς

Παράλληλα με την ένταση στην Λωρίδα της Γάζας, ανέβηκε προχτές και το θερμόμετρο σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και έφεδροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν την Κυριακή αιφνιδιαστικά σε στρατιωτικές ασκήσεις με εντολή του νέου επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ισραηλινού Στρατού, στρατηγού Γκάντι Ειζενκοτ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο τακτικών γυμνασίων, ότι οι παλαιστινιακές αρχές είχαν ειδοποιηθεί την Παρασκευή και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για επιπρόσθετο μέτρο κλιμάκωσης της έντασης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων μετά την προ διμήνου απόφαση των Ισραηλινών για παρακράτηση των φόρων που συλλέγουν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ωστόσο, η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη χειρότερη καθώς εκπρόσωποι του μοναδικού σταθμού ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν χτες ότι τα καύσιμα που έχει το εργοστάσιο επαρκούν για να λειτουργήσει μόνον έως το τέλος της βδομάδας, καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρήματα επιχορήγησης που είχε δώσει το Κατάρ γι' αυτό το σκοπό. Εάν σταματήσει η λειτουργία του σταθμού, τότε οι 1.800.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν θα υποφέρουν μόνον από την έλλειψη ηλεκτροδότησης αλλά και από σοβαρά προβλήματα ύδρευσης καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών υδροδότησης και αποχέτευσης.

Τέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε χτες πως έσπασε κύκλωμα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων λαθρεμπόρων που κατάφερναν να μεταφέρουν στη Γάζα ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σίδερο και «άλλα απαγορευμένα υλικά». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις Εβραίοι έποικοι, ιδιοκτήτες εταιρειών που πωλούσαν τα υλικά στους Παλαιστίνιους.ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΥΗ

Χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πρώτο πλάνο

Ξεκίνησε η επιχείρηση στο Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό, ενώ στη Λιβύη ο στρατηγός ε.α. Χάφταρ διορίστηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του στρατού

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Τικρίτ (γενέτειρα του εκτελεσθέντος σουνίτη Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν) στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησε το περασμένο 24ωρο ο ιρακινός στρατός, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει ένα πρώτο σημαντικό, στρατηγικό πλήγμα στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Στη στρατιωτική επιχείρηση συμμετέχουν χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες και πολιτοφυλακές σιιτών και διενεργείται (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») μεταξύ άλλων και υπό την καθοδήγηση του Ιρανού στρατηγού Γκασέμ Σουλεϊμάνι, διοικητή των επίλεκτων μονάδων Κουντς της ιρανικής Προεδρικής Φρουράς. Σύμφωνα με το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ΦΑΡΣ, πριν από την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης της πόλης, είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες πτήσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Η επιτυχία της επιχείρησης απελευθέρωσης του Τικρίτ θεωρείται πρόκριμα και για την άλλη, μεγάλη επιχείρηση που ετοιμάζει ο ιρακινός στρατός σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ μεταξύ άλλων διότι έχουν αποκαλύψει περιέργως αφενός το χρόνο της επιχείρησης (Απρίλη - Μάη τρέχοντος έτους) και αφετέρου την πραγματοποίησή της από περίπου 25.000 Ιρακινούς στρατιώτες...

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης του ιρακινού στρατού στο Τικρίτ, που απέχει περίπου 130 χλμ. από τη Βαγδάτη, ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έκανε έκκληση στους σουνίτες φυλάρχους που έχουν συμπαραταχθεί με το πλευρό των τζιχαντιστών στο Τικρίτ να εγκαταλείψουν τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» και να αδράξουν την «τελευταία ευκαιρία» που τους προσφέρει για αμνηστία και χάρη.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι ανεξάρτητα από τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού ενάντια στους τζιχαντιστές, κύμα βομβιστικών επιθέσεων αιματοκυλά καθημερινά μεγάλα αστικά κέντρα με πρώτη την πρωτεύουσα Βαγδάτη. Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν προχτές οι ιρακινές αρχές ανέβασαν σε τουλάχιστον 4.134 τους Ιρακινούς αμάχους που σκοτώθηκαν το Φλεβάρη από επιθέσεις διαφόρων ειδών, όχι σε ζώνες πολέμου αλλά σε αστικές περιοχές...

Κλίμα τρομοφοβίας για «εξαγωγές» τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Το ίδιο διάστημα, φουντώνουν οι πληροφορίες δυτικών ιδρυμάτων γεωπολιτικής, όπως το Ιδρυμα Κίλιαμ (Quilliam Foundation), το οποίο επικαλούμενο έγγραφα του «Ισλαμικού Κράτους» υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να προωθήσουν στη Μεσόγειο χιλιάδες μισθοφόρους της οργάνωσης μέσω των αμέτρητων καραβανιών χιλιάδων μεταναστών που κατακλύζουν, διά θαλάσσης, τις ακτές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας. Πρόκειται βεβαίως και για πληροφορίες που έχουν σκοπιμότητες, εκτός των άλλων και την ενίσχυση του κλίματος τρομοφοβίας και των μέτρων καταστολής, με ό,τι σημαίνει και για τα λαϊκά κινήματα.

Οι πληροφορίες του βρετανικού ιδρύματος αναφέρουν ως πιθανές πύλες «εξαγωγής» των τζιχαντιστών τα λιμάνια Σαμπράθα, Σύρτη και Ντέρνα της Λιβύης, που απέχουν λίγες εκατοντάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μάλτας, της Σικελίας στην Ιταλία και της Κρήτης.

Παράλληλα, ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες από 64σέλιδο φυλλάδιο που κυκλοφορούν οι τζιχαντιστές στα ιταλικά και με το οποίο προτρέπουν τους απανταχού μουσουλμάνους να συμπαραταχθούν με το «ΙΚ» «για να κυριεύσει το Χαλιφάτο τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη».

Συμπτωματικά, πάντως, χτες οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν τη διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων ανοιχτά της Λιβύης στο πλαίσιο των ετήσιων ασκήσεων «MARE APERTO» (Ανοιχτή Θάλασσα).

Στη Λιβύη, ο Τάρεκ Σάκερ Τζουρούσι, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας του λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ (και όχι εκείνο που έχουν φτιάξει οι ισλαμιστές στην Τρίπολη) διόρισε τον στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Χάφταρ αναμένεται να ορκιστεί έως αύριο Τετάρτη ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Απορρίπτουν το σχέδιο εκεχειρίας στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, οι λεγόμενες «Επαναστατικές Δυνάμεις» της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας απέρριψαν το σχέδιο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σχετικά με την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι. Εκπρόσωποι της «αντιπολίτευσης» στο Χαλέπι αρνήθηκαν ακόμη και να συναντηθούν με τον Ντε Μιστούρα εκτός και εάν οι συνομιλίες μαζί του γίνονταν, όπως είπαν, «στη βάση μιας συνολικής επίλυσης του δράματος που βιώνει ο συριακός λαός, που θα συμπεριλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ Ασαντ και του Γενικού Επιτελείου συριακού στρατού ώστε να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου». Η κυβέρνηση του Ασαντ, το τελευταίο διάστημα ειδικά στην περιοχή του Χαλεπίου, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην απομάκρυνση των ένοπλων ισλαμιστών, κυρίως από την οργάνωση του «Μετώπου Αλ Νούρσα».

Τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Ταμέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν στο πλαίσιο οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Οι έρευνες αναμένεται να γίνουν σε πολλά εδάφη γύρω από το Ορος Καντίλ και να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξερεύνησης στα κοιτάσματα του Χιντριρίν και του Τσομάν.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Παζάρια, αντιπαραθέσεις και εύθραυστη εκεχειρία

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η λεγόμενη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες συνεχίζεται με μεμονωμένες συγκρούσεις, αλλά την ίδια ώρα με όλες τις ενδείξεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί η ένοπλη σύγκρουση, με το λαό να πληρώνει και πάλι με το αίμα του την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση. Χαρακτηριστικά, χτες ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, προώθησε διάταγμα για την αύξηση του στρατού στις 250.000 με επιστρατεύσεις εφέδρων, ενώ και ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στέλνει 300 «συμβούλους για εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων», μαζί με την αποστολή όπως λέγεται επίσημα «ατομικών όπλων και μη θανατηφόρου εξοπλισμού».

Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, ένας Ουκρανός φωτορεπόρτερ έχασε την Κυριακή τη ζωή του από πυρά του πυροβολικού στην πόλη Πέσκι βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, ενώ σκοτώθηκε 1 Ουκρανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι πολιτοφύλακες συνέχισαν να λαμβάνουν «σημαντική» ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού από τη γειτονική Ρωσία, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι τους εξοπλίζει. «Ο εχθρός κινείται με βαρέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης» ανέφερε ο Λισένκο, αναφερόμενος στην πόλη - λιμάνι για την οποία το Κίεβο φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος των πολιτοφυλάκων.

Ο ανώτερος διοικητής των τελευταίων Εντουαρντ Μπασούριν δήλωσε, πάντως, την Κυριακή ότι οι δυνάμεις τους ολοκλήρωσαν την απόσυρση του οπλισμού τους και αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οπλισμός μεταφέρεται εκ νέου στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα, στην έδρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, στην τακτική του συζήτηση μπήκε και το θέμα της Ουκρανίας, όπου αναφέρθηκε ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν αναφέρει ότι οι ερευνητές της υπηρεσίας διαπίστωσαν «καταστροφές χωρίς έλεος σε σχέση με τις ανθρώπινες απώλειες και τις υποδομές στην εμπόλεμη περιοχή».

Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ και τηλεδιάσκεψη ηγετών

Στη Γενεύη και τη συγκεκριμένη συνεδρίαση όπου μίλησαν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι, και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, και είχαν μεταξύ τους συνάντηση, συμφώνησαν ότι η διαδικασία της εκεχειρίας είναι πολύ εύθραυστη. Ωστόσο, ο μεν Κέρι έριξε την ευθύνη στους πολιτοφύλακες και τη Ρωσία, απειλώντας την ότι μπορεί να υποστεί και νέες κυρώσεις, ο δε Λαβρόφ τόνισε ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν την εκεχειρία, ότι δεν χρειάζεται να την επιτηρεί άλλος φορέας εκτός από την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την οποία ωστόσο κάλεσε να μην είναι μεροληπτική.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναμενόταν επίσης τις επόμενες ώρες να είχαν τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία της εφαρμογής της εκεχειρίας.

Στο «μενού» των Προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας, Πούτιν, Ποροσένκο και Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας, αναμενόταν επίσης να βρεθεί και το φλέγον ζήτημα της Ενέργειας.

Νέα κόντρα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κρατική εταιρεία Ενέργειας της Ουκρανίας, «Naftogaz», ανακοίνωσε ότι η ρωσική «Gazprom» παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει τους συμφωνημένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση όρους της χειμερινής προμήθειας φυσικού αερίου, ενόψει των συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. «Τον Φεβρουάριο, η συμφωνία παραβιάστηκε από τη ρωσική πλευρά. Οι ποσότητες αερίου για τις οποίες είχαμε πληρώσει εκ των προτέρων δεν παραδόθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία συνεχίζει να παραβιάζεται και αυτόν το μήνα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Naftogaz», Αντρέι Κομπόλεφ. «Αυτή η παραβίαση πρέπει να αντισταθμίζεται από την αύξηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την ΕΕ», είπε ο κ. Κομπόλεφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ουκρανίας και της Ρωσίας για συνομιλίες στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση. Η «Naftogaz» ανέφερε ότι η εφαρμογή της χειμερινής συμφωνίας, καθώς και προκαταρκτική συζήτηση για την καλοκαιρινή συμφωνία θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο τον περασμένο Ιούνη και τις επανέλαβε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, εξαιτίας της διαμάχης για τις ενεργειακές τιμές, αλλά και για τα οφειλόμενα από τους Ουκρανούς. Αυτή η διαφορά μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου προκάλεσε την τρίτη ενεργειακή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα σε μια δεκαετία. Σύμφωνα με τη χειμερινή συμφωνία που ισχύει έως τα τέλη Μάρτη, το Κίεβο πρέπει να προπληρώσει τις ποσότητες του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η «Gazprom» προειδοποίησε δε την περασμένη βδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να προπληρώσει και για τις μελλοντικές παραδόσεις που αφορούν τον Μάρτη, ειδάλλως θα διακόψει εκ νέου την παροχή.

Η «Naftogaz» ανακοίνωσε, πάντως, την Παρασκευή ότι απέστειλε μια μικρή προκαταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, για «να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συναδέλφων μας», που φοβούνται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο αυτό δεν αρκεί σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.ΡΩΣΙΑ

Δολοφονία αστού πολιτικού επικριτή του Πούτιν

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ρωσική κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ.--

Η εκτέλεση, την Παρασκευή το βράδυ, σε γέφυρα της Μόσχας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, του Μπόρις Νεμτσόφ, αστού φιλοδυτικού πολιτικού, σφοδρού επικριτή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροδότησε νέα ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις με την Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός δολοφονήθηκε στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα ενώ περπατούσε με την νεαρή Ουκρανή φίλη του, το 23χρονο μοντέλο Ανια Ντουρίσκαγια, όπου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ελενα Αλεξέεβα, «γύρω στις 23.15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος βγήκε και έριξε 9 πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του». Ο δε εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας». Γεγονός είναι πάντως ότι η συγκεκριμένη δολοφονία εγείρει πολλά ερωτήματα, ενώ αμέσως η κυβέρνηση του Κιέβου έσπευσε να τη συνδέσει με τον ισχυρισμό ότι ο Νεμτσόφ επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία «για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Ντουρίσκαγια μάλιστα δίνοντας συνέντευξη σε κανάλι της αντιπολίτευσης εξέφρασε απορία γιατί δεν της επιτρέπουν να φύγει από τη χώρα, ενώ η μητέρα της ζήτησε διαμεσολάβηση της ουκρανικής κυβέρνησης γιατί, όπως δήλωσε, φοβάται ότι «θα ενοχοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές η κόρη της».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο 55χρονος Νεμτσόφ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμιση χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με το κόμμα «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», και μετέπειτα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Ελευθερίας του Λαού, που είναι εκτός Βουλής, με μεγάλη στήριξη από τη Δύση, ασκούσε κριτική στον Πούτιν «για αυταρχισμό και έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας».

Αμεση ήταν η καταδίκη της δολοφονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες και οργανισμούς, που ζήτησαν να υπάρξει «αντικειμενική και διαφανής διερεύνηση». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, με οδηγίες του υπουργού Ν. Κοτζιά, η πρέσβης Δ. Κουμανάκου θα κατέθετε λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας μαζί με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Μέσα στη Ρωσία τη δολοφονία καταδίκασαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρωτεργάτης στη διάλυσή της και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν». Πιο επικριτικός ήταν ο αντιπολιτευόμενος αστός πολιτικός, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, που σημείωσε: «Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση ότι είσαι με την ομάδα». Επίσης, το Σαββατοκύριακο μερικές χιλιάδες οπαδοί του Νεμτσόφ διαδήλωσαν στη Μόσχα χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα που αγωνίστηκε για μια ελεύθερη Ρωσία». Μια Ρωσία βέβαια καπιταλιστική, όπως την υπερασπίζονται το σημερινό καθεστώς και όλα τα «ναυάγια» της αντεπανάστασης που έφεραν το διχασμό, τη φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς της ΕΣΣΔ.ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

«Κρατική απειλή η Ρωσία»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Ρωσία έχει γίνει κίνδυνος για τη Βρετανία και η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να κάνει βήματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της», υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα του ΒΒC ο έως πρότινος επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της MI6, σερ Τζον Σορς.

Αντανακλώντας την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης - Ρωσίας ο Σορς υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί «κρατική απειλή», που για να αντιμετωπιστεί θα απαιτήσει από το Λονδίνο μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα, συνέστησε ότι οι διαφορές με τη Ρωσία «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περαιτέρω διάλογο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ρωσική απειλή «δεν απευθύνεται απαραίτητα άμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στις γειτονικές με τη Ρωσία χώρες».Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέα βομβιστική επίθεση, αυτή τη φορά στην ανατολική επαρχία του Αφγανιστάν Νανγκαρχάρ, οδήγησε στο θάνατο οκτώ ατόμων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο μεταξύ, ο αφγανικός στρατός διεξάγει ευρεία επιχείρηση ενάντια στους Ταλιμπάν, στην επαρχία Χελμάντ, την πρώτη τέτοιας έκτασης από τις αρχές της χρονιάς οπότε αποχώρησε το μεγαλύτερο μέρος των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνεργασίες που απαιτεί η «ασφάλεια» της χώρας (δηλαδή, των επενδυτών σε αυτή).

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή με την εκτόξευση, χτες, δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς στις ανατολικές ακτές της χώρας. Η εκτόξευση έγινε λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Οι ασκήσεις, που γίνονται κάθε χρόνο, φέτος διεξάγονται σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός, όταν εξερράγη, χτες, βόμβα κοντά στο αιγυπτιακό Ανώτατο Δικαστήριο, στο κέντρο του Καΐρου. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες σε φανατικούς ισλαμιστές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Λανθασμένες» και «επιζήμιες» χαρακτήρισε, χτες, Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος τις δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ ότι η αναγνώριση του Κοσσόβου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μοζαμβίκη εξαιτίας της επιδημίας χολέρας που πλήττει το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας. Τα κρούσματα, από το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, ξεπερνούν πλέον τα 4.500.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Μάχη με τις φλόγες δίνουν από την Κυριακή πάνω από 100 Νοτιοαφρικανοί πυροσβέστες προκειμένου να σβήσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται σε ορεινές περιοχές πέριξ του Κέιπ Τάουν. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, πάνω από 60 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύσπνοια σε νοσοκομεία της πόλης λόγω της αποπνικτικής κατάστασης που προκαλούν τα πυκνά νέφη αιθάλης.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Κινητοποίηση κατά των αντεργατικών μέτρων

ΣΙΔΝΕΪ.--

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Αμποτ οργανώνουν εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία, αύριο, Τετάρτη 4 Μάρτη. Τη δική τους συμμετοχή ετοιμάζουν οι Ελληνες μετανάστες, καθώς ο Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος «Ατλας» καλεί όλους τους Ελληνες εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση στοχοποιεί τις συντάξεις και τις παροχές Υγείας, προωθώντας νέο πετσόκομμά τους στο όνομα της «εξυγίανσης» των δημόσιων δαπανών αλλά και με επιχειρήματα όπως η ανάγκη «προσαρμογής» των ορίων ηλικίας στο σημερινό μέσο όρο ζωής.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί να κάνει στην Ινδονησία ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Αντριου Ρομπ, επικεφαλής μεγάλης αποστολής, στην οποία θα συμμετείχαν και πολλοί επιχειρηματίες, φαίνεται να αναβάλλεται, μετά από την άρνηση της Τζακάρτα να ανταποκριθεί σε αίτημα της Καμπέρα να αναβάλει την εκτέλεση δύο Αυστραλών που έχουν καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι επενδύσεις αυστραλιανών εταιρειών στην Ινδονησία «παγώνουν» λόγω ανησυχίας για επιπτώσεις από τις εκτελέσεις. Πέρυσι, ο Ρομπ είχε παρουσιάσει ως στόχο τη μετατροπή της Ινδονησίας σε μια από τις σημαντικότερες αγορές για τις αυστραλέζικες επιχειρήσεις.ΗΠΑ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Αστυνομικοί εκτέλεσαν άστεγο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ υπήρξε προχτές το πρωί στο προάστιο Σκιντ Ρόου του Λος Αντζελες, που είναι γνωστό και ως παραγκούπολη αστέγων. Τρεις αστυνομικοί του Λος Αντζελες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άστεγο άνδρα, γνωστό στην περιοχή σαν «Αφρικα», που ζούσε εδώ και μερικούς μήνες σε μία σκηνή. Οι αστυνομικοί δικαιολόγησαν την ενέργειά τους, λέγοντας πως «αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν, επειδή προσπάθησε να πάρει το όπλο ενός εξ αυτών». Οι αστυνομικοί είχαν μεταβεί στην περιοχή στο πλαίσιο έρευνας για διάρρηξη.

Το θύμα (σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ) και αυτόπτες μάρτυρες αρχικά πάλευε με κάποιον μέσα στη σκηνή του και μετά βγήκε αναστατωμένος την ώρα που εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί. Ο θάνατός του καταγράφηκε σε βίντεο, όταν γαζώνεται με πάνω πέντε σφαίρες, προκαλώντας την οργή περαστικών.

Το νέο έγκλημα αναμένεται να δώσει την αφορμή για νέες κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς τις επόμενες λίγες μέρες ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πόρισμα ερευνών σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας και τις ευθύνες των αστυνομικών και των τοπικών αρχών για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στο επίκεντρο η συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Νέο λάδι στη φωτιά» των σχέσεων της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την κυβέρνηση του Ισραηλινού απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να ρίξει σήμερα η ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο με βασικό στόχο να «ενημερωθούν» τάχα οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές για τους «κινδύνους» που επιφυλάσσει τυχόν επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ηδη από χτες ο Νετανιάχου, που μετέβη στις ΗΠΑ παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς απομένουν μόλις δύο βδομάδες πριν τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της 17ης Μάρτη, έδωσε πρόγευση για την επικείμενη ομιλία του στο κογκρέσο με την παρουσία του στο αμερικανο - ισραηλινό λόμπι της «Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων» (AIPAC). Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι μία διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι «απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», ότι έχει «ηθική υποχρέωση να μιλήσει δημοσίως για τους κινδύνους όσο υπάρχει χρόνος» και ότι οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ «παραμένουν ισχυρότερες από ποτέ». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν επιδίωκε με την παρέμβασή του στο κογκρέσο να προσβάλλει το Λευκό Οίκο, επικαλούμενος την πρόσκληση που έλαβε από τον (Ρεπουμπλικανό) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ...

Ο Νετανιάχου μίλησε σε πλήθος 16.000 Αμερικανών Εβραίων, παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ και της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις. Η Πάουερ παίρνοντας το λόγο, λίγη ώρα πριν την ομιλία του Νετανιάχου στο AIPAC, επικέντρωσε την ομιλία της στα δισεκατομμύρια δολάρια που δίνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο ως άμεση στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, στην προστασία που του παρέχουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ ασκώντας «βέτο», για λογαριασμό του, σε αποφάσεις που δε συμφέρουν τις ισραηλινές αρχές. Η Πάουερ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε νωρίτερα «ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρξουν τις επόμενες μέρες επιλεκτικές διαρροές» όσον αφορά τις συνομιλίες που πραγματοποιεί με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Μοντρέ της Ελβετίας. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας με το Ιράν, αλλά ότι υπάρχει ακόμη «μεγάλος δρόμος μπροστά» μέχρι την τελική επίτευξη της συμφωνίας «και ο χρόνος τελειώνει».ΗΠΑ

Νέα βήματα προσέγγισης με την Κούβα, ίδιος στόχος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πρώτη συνάντηση για τον δεύτερο γύρο συζητήσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, και όπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και επαγγελματισμού», ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές με τεχνικά κλιμάκια, με πρώτο στόχο να διευκολυνθούν οι διεργασίες για να ανοίξουν πρεσβείες στις δύο χώρες το αμέσως επόμενο διάστημα. Επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, υπεύθυνη για τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ, που επανέφερε το άμεσο ζήτημα της διαγραφής της Κούβας από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όπως επίσης την αποκατάσταση της δυνατότητας να έχει η κουβανική διπλωματική αποστολή μία συνεργαζόμενη τράπεζα στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, σημείωσε σε δηλώσεις της ότι παραμένουν τα ζητήματα του τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που πλήττει τη χώρα για πάνω από 50 χρόνια, όπως και της επιστροφής της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο που κατέχουν οι ΗΠΑ και τόνισε ότι ανοίγει και ο κατάλογος των θεμάτων που συζητιούνται στις διμερείς επαφές.

Η Ρομπέρτα Τσάκομπσον, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, υπεύθυνη για ζητήματα Δυτικού Ημισφαιρίου, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να υπάρξει πρόοδος και δεν απόκλεισε έως τον Απρίλη να έχουν ολοκληρωθεί οι προεργασίες για το άνοιγμα πρεσβειών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσέγγιση των δύο χωρών έγινε πιο εμφανής μετά το ταυτόχρονο διάγγελμα των Προέδρων Κούβας και ΗΠΑ, Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, στις 17 Δεκέμβρη 2014, για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και την απελευθέρωση των 3 από τους 5 Κουβανούς αγωνιστές, που κρατούνταν ακόμη, 16 χρόνια μετά τη σύλληψή τους, το Σεπτέμβρη του 1998. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η νέα προσέγγιση από την πλευρά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα τακτική (αξιοποιώντας τη διάθεση μερίδας του κεφαλαίου των ΗΠΑ να διεισδύσει στη χώρα) που έχει στόχο τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κάλεσμα Οτσαλάν για αφοπλισμό, αν προχωρήσει συμφωνία με την κυβέρνηση

Πιθανές γοργές εξελίξεις στο Κουρδικό, ενώ συνεχίζονται οι έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισαν τα τουρκικά ΜΜΕ την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν - για πρώτη φορά - το Σάββατο, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και των φιλοκουρδικών κομμάτων που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις με το PKK, στην οποία διαβάστηκε κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου την άνοιξη που θα κηρύξει αφοπλισμό. Οι δηλώσεις σηματοδότησαν την έναρξη επίσημων επαφών μεταξύ Αγκυρας και PKK, στις οποίες θα λειτουργήσει ως βάση κείμενο 10 σημείων, του οποίου την εφαρμογή η πλευρά Οτσαλάν θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα.

Από τη μεριά του φιλοκουρδικού κόμματος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ο βουλευτής Σίρι Σουρεγιά Οντέρ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι πιθανές γοργές εξελίξεις στο «μέτωπο» του Κουρδικού. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε δηλώσει το Νοέμβρη ότι θεωρεί πιθανή την υπογραφή συμφωνίας εντός 4 - 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο συνδέεται με τις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή, με την έντονη «εμπλοκή» του κουρδικού παράγοντα και στην υπόθεση της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών», και στις εξελίξεις μέσα στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, καθώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μελετούν ολοφάνερα το χάρτη της περιοχής και αλλαγές που θα ευνοούσαν την προώθηση των σχεδιασμών τους για έλεγχο ενεργειακών /εμπορικών διαδρομών και πρώτων υλών.

Πάντως, ό,τι γίνει θα περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες των ενδοαστικών αντιθέσεων που θα συνεχιστούν έντονα μέσα στην Τουρκία, που συν τοις άλλοις σύντομα θα μπει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η καθαρά πολύ πιο επιφυλακτική στάση του συν-προεδρεύοντος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σαββάτου δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί «ψεύτικες προσδοκίες» και ότι δε θεωρεί ότι «το ΑKP θα κάνει βήματα εκδημοκρατισμού». Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα «10 σημεία» της ανακοίνωσης - υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «και εμείς είμαστε υπέρ της κατάθεσης των όπλων», αλλά «η αντίληψη που δημιουργήθηκε μέσω των δηλώσεων του Σαββάτου ότι το θέμα τώρα λύνεται είναι λάθος, για μας».

Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις φαίνεται ότι διευρύνονται και στο εσωτερικό του AKP. Μετά τη «δυσαρέσκεια» του Ερντογάν για την παραίτηση του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών MIT Χακαν Φιντάν, ο νυν πρόεδρος φέρεται τώρα να διαφωνεί και με χειρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπακάν, αρμόδιου για ζητήματα οικονομίας. «Αιχμή» αποτέλεσαν πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που οδήγησαν σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε με χτεσινή του ανακοίνωση δημοσιεύματα που εμφανίζουν το PKK να διαθέτει οπλισμό που έχουν κατασκευαστεί στο κρατικό εργοστάσιο MKEK.ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Ανταλλαγή» δηλώσεων και έντονο παρασκήνιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενα έντονο παρασκήνιο, κάτι που συνοδεύει άλλωστε πάντα την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναδεικνύουν οι δηλώσεις και «αντι-δηλώσεις» που γίνονται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα και την υπογραφή σειράς ρωσο-κυπριακών συμφωνιών.

Ειδικά, Βρετανία και ΗΠΑ φαίνεται (σύμφωνα και με τα κυπριακά δημοσιεύματα) να έχουν «ενοχληθεί» ιδιαίτερα από την προσέγγιση Κύπρου - Ρωσίας. Αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) δήλωνε την περασμένη Παρασκευή ότι «υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία», ενώ βρετανικά δημοσιεύματα αναρωτιόνταν «πόσο παράξενο - και επικίνδυνο - είναι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ενάντια στο ρωσικό επεκτατισμό, ένα από τα κράτη - μέλη της να παρέχει ενεργά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια». Στο επίκεντρο των σχολίων έχει βρεθεί η συμφωνία με την οποία η Κύπρος παρέχει «διευκολύνσεις» στη Ρωσία δίνοντας στα πολεμικά της πλοία τη δυνατότητα «ελλιμενισμού» στα κυπριακά λιμάνια.

Αντίστοιχη «δυσαρέσκεια» φαίνεται να έχει προκληθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ειδικά - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - για τις δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη. «Λάδι στη φωτιά» έριξε και η ανάρτηση που έκανε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνινγκ, ζητώντας να μάθει από τους Κύπριους τι σκέφτονται για τη βδομάδα που πέρασε στη Ρωσία, με «την επίσκεψη Αναστασιάδη και τη δολοφονία του Νεμτσόφ» (σ.σ. βασικού πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). Το ερώτημα ερμηνεύτηκε ως σύνδεση των δύο γεγονότων και πυροδότησε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για συμπεριφορά «άκρως αντιδιπλωματική», σχολιάζοντας ότι όταν ένας πρέσβης, αντί να βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων συμβάλλει συνεχώς στη δημιουργία ψυχρότητας, δεν επιτελεί το καλύτερο ούτε για τη χώρα του ούτε για τη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένος. Σε χτεσινή του γραπτή δήλωση, ο Κόνινγκ υποστήριξε ότι «η πρόθεσή μου δεν ήταν ούτε να προκαλέσω ούτε να υπονοήσω οτιδήποτε». χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός «ότι κάποιοι είπαν ότι συνέδεσα τα δύο θέματα. Δεν είχα τέτοια πρόθεση».

Επίσης, χτες το απόγευμα, αναμενόταν να γίνει στην Ουάσιγκτον συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συναντήσει τη βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ. Κασουλίδης και Νεοφύτου βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως προσκεκλημένοι σε συνέδριο της γνωστής οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι AIPAC.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τις επαφές με τη Ρωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε την Κυριακή ότι οι «εταίροι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για όλα όσα θα γίνονταν στη Μόσχα αλλά και ότι, υπό τα νέα δεδομένα στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη εξυπηρετούσε και την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι «οι άνθρωποι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα έχουν ανάγκη από ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα. Δυστυχώς το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Εμείς στηρίζουμε την ομοσπονδία... Αν συνεχίσει το αδιέξοδο με αυτό τον τρόπο, πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση και τα δύο χωριστά κράτη. Αυτό θα είναι πολύ άσχημο».«ΛΙΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΙΤΑΛΙΑΣ

Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες

Οργάνωσε συγκέντρωση στη Ρώμη, ζητώντας «οι τράπεζες να μετρούν λιγότερο... οι πολίτες περισσότερο»

ΡΩΜΗ.--

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό μαρτυρά η προσπάθεια του ακροδεξιού κόμματος «Λίγκα του Βορρά» να ενισχύσει την παρουσία του σε όλη την ιταλική επικράτεια (ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε συνθήματα με τοπικιστικό περιεχόμενο, π.χ. «κατά» της Ρώμης), όπως έδειξε και η διαδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο στη Ρώμη, τώρα προβάλλονται συνθήματα κατά των μεταναστών, της ΕΕ και της κυβέρνησης Ρέντσι.

Παρεμβαίνοντας, ο ηγέτης της «Λίγκα» Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «ο Ρέντσι είναι ένας ανόητος υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση της «Λίγκα» δεν είναι παρά «εναλλακτική» προς όφελος των μονοπωλίων, ο Σαλβίνι αναφέρθηκε σε «μια διαφορετική Ευρώπη, όπου οι τράπεζες θα μετρούν λιγότερο, οι πολίτες και οι μικροί επιχειρηματίες θα μετρούν περισσότερο». Δηλαδή, και η «Λίγκα» καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν «καλοί» τραπεζίτες ή άλλοι επιχειρηματίες που θα «λογαριάζουν» περισσότερο τα δικαιώματα του λαού, όταν η αλήθεια είναι πως νομοτέλεια για να διατηρήσει το κεφάλαιο τη δύναμή του είναι το διαρκές τσάκισμα των λαϊκών - εργατικών δικαιωμάτων. «Θέλω να αλλάξω την Ιταλία. Θέλω η ιταλική οικονομία να μπορέσει να πάει ξανά μπροστά, κάτι που σήμερα εμποδίζουν οι Βρυξέλλες και οι τρελές πολιτικές της Ευρώπης (σ.σ. εννοώντας την ΕΕ)», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, αποτυπώνοντας τον «προβληματισμό» που αναπτύσσεται σε τμήματα των αστικών τάξεων σε διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ που, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του «ευρωσκεπτικισμού» - ερευνούν διάφορες «εναλλακτικές» διεθνών συμμαχιών. Το ίδιο κάνει π.χ. και το «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία (του οποίου η ηγέτης έστειλε βίντεο - μήνυμα στη συγκέντρωση της «Λίγκα») καλώντας σε σύσφιξη σχέσεων της γαλλικής πλουτοκρατίας π.χ. με τη Ρωσία.

Η «Λίγκα» εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις με ενισχυμένα ποσοστά, μπροστά από τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρωτοστατήσει και στο συντονισμό των «ευρωσκεπτικιστών» στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, αστικές πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν τη δράση της «Λίγκα», καλώντας τον ιταλικό λαό να ενώσει τη φωνή του γενικά κατά των φασιστικών δυνάμεων, γενίκευση που αντικειμενικά συμβάλλει στην αθώωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι.

Με αφορμή τη συγκέντρωση της «Λίγκα», συνδικάτα και «αριστερές» οργανώσεις διοργάνωσαν την Κυριακή «αντιδιαδήλωση» στη Ρώμη.

Νέο ρεκόρ ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Istat) η ανεργία έφτασε τον περασμένο Γενάρη το 12,9%, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο από το 1977, όταν άρχισαν και οι σχετικές στατιστικές καταγραφές στην Ιταλία.

Ειδικά στους νέους, άνεργοι συνεχίζουν να είναι σχεδόν 1 στους 2, αφού η ανεργία βρίσκεται στο 41,2%.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, που βρέθηκε χτες στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa», εισέπραξε τα εύσημα του Γερμανού ομολόγου του Γιοάκιμ Γκάουκ, αφού ο δεύτερος εμφανίστηκε «εντυπωσιασμένος» από την «ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης». Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη διεύρυνση ελαστικών μορφών εργασίας κ.τ.λ.Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών

Το Σάββατο, 28 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή πρώτη σε ψήφους αναδείχθηκε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρ. Γιανναδάκη, ενώ με διαφορά δύο ψήφων ακολούθησε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Π. Φαιτάς.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος ανέφερε σε άλλα: «Σε θεσμικό επίπεδο, η κυβέρνηση καμία δέσμευση δεν ανέλαβε με τις προγραμματικές δηλώσεις της, να καταργήσει τα αλλεπάλληλα αντιδραστικά δικονομικά νομοθετήματα των τελευταίων ετών, όπως π.χ. αυτά για τη λεγόμενη «πρότυπη» διοικητική δίκη, τα υψηλά παράβολα, τις διαδικασίες «fast truck» για τις υποθέσεις στρατηγικών επενδύσεων κ,λπ., τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά. Πρόκειται για νομοθετήματα με ενιαία λογική και κατεύθυνση, που - στο όνομα της επιτάχυνσης - καθιστούν τη Δικαιοσύνη όλο και πιο εχθρική, ακριβή και απρόσιτη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και, παράλληλα, πιο φιλική και εξυπηρετική για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντίθετα, στον κατάλογο των «μεταρρυθμίσεων» που απέστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», περιέχεται για παράδειγμα η δέσμευση για τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρόλο που το σχέδιο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκαλέσει τη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν του νομικού κόσμου και παρόλο που η τότε υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρος της Βουλής έδινε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προωθούσε τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Για ποιο λόγο επανέρχεται το ζήτημα ως δέσμευση και από τη νέα κυβέρνηση; Προφανώς, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού οι απαράδεκτες και εξοντωτικές διαδικασίες που αφορούν τους πλειστηριασμούς συμβάλλουν στη λεγόμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Κλείνοντας, τόνισε ότι ο λαός πρέπει να παλέψει για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες υπογραμμίζοντας: «Στον αγώνα αυτό, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, δεν πρέπει να έχουν την εχθρική αντιμετώπιση των δικαστών, όταν το δίκιο και ο αγώνας για την επιβίωσή τους κρίνονται στα δικαστήρια. Και υπάρχουν τέτοιες θετικές στάσεις και αποφάσεις δικαστηρίων, τις παρακολουθούμε, λίγες μεν προς το παρόν αλλά φωτεινές, που πρέπει να γίνουν παραδείγματα και να πολλαπλασιαστούν».Κατηγορούνται για τρομοκρατία

Τέσσερα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» συνέλαβε το προηγούμενο τριήμερο η Αστυνομία. Μία από τους συλληφθέντες κατηγορείται πως ήταν συνεργάτιδα του Χρ. Ξηρού, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως υλικό που θα χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις, προερχόταν μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο συνελήφθησαν ένας 39χρονος και ένας 32χρονος. Οπως υποστηρίζουν οι διωκτικές αρχές, το γενετικό υλικό (DNA) του 39χρονου ταυτοποιήθηκε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (φάκελος) που εστάλη στον πρόεδρο Εφετών Αθήνας αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, Δ. Μόκκα, την 1/9/2013 στην οικία του, σε αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις 23/3/2014 στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, στον εκρηκτικό μηχανισμό (δέμα) που στάλθηκε στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, την 30/4/2014. Επίσης, σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Χρ. Ξηρός στο Λουτράκι, όπως και στο σπίτι της Αναβύσσου.

Τόσο ο 39χρονος όσο και ο 32χρονος κατηγορούνται για ένταξη στους «Πυρήνες». Η Αστυνομία κατηγορεί τον 32χρονο ότι παρέδωσε σε 22χρονη καταζητούμενη, συνεργάτιδα του Χρ. Ξηρού, ψηφιακό υλικό, χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ, συσκευή παρεμβολής σήματος GPS, σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα «Καλάσνικοφ», με τα οποία θα γινόταν, κατά τις αρχές, η επιχείρηση ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, Δ. Τσακνάκη, «τα υλικά αυτά προέρχονταν από τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", τα οποία τα είχαν παραδώσει σε άγνωστο πρόσωπο κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου», στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την Κυριακή συνελήφθη 36χρονη η οποία είχε προσαχθεί το Σάββατο στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση του Χρ. Ξηρού. Η 36χρονη εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, σε περιοχή της Αττικής, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών της «Αντιτρομοκρατικής» και συνελήφθη βάσει εντάλματος του ειδικού ανακριτή - εφέτη Αθήνας με την κατηγορία της ένταξης στη «Συνωμοσία». Η 36χρονη εκτιμάται από τις αρχές πως είχε μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στον Χρ. Ξηρό, την καταζητούμενη 22χρονη συνεργάτιδά του και ένα ακόμα άτομο.

Χτες, πιάστηκε και η 22χρονη φερόμενη ως συνεργός του Χρ. Ξηρού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η νεαρή κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και είχε φροντίσει να μην αναγνωρίζεται, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, εντοπίστηκε σε κατοικία στη Σαλαμίνα.

 • Με αίτημα την κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών νόμων του 2001 και 2004» αλλά και την κατάργηση των λεγόμενων φυλακών Γ' τύπου και την απελευθέρωση του καταδικασμένου Σ. Ξηρού για λόγους υγείας, ξεκίνησε, από χτες, απεργία πείνας ο κρατούμενος Νίκος Μαζιώτης. Επιπρόσθετα, με κοινό κείμενό τους σε ιστοσελίδα ξεκινούν απεργία πείνας και οι Δ. Κουφοντίνας και Κ. Γουρνάς.


Διακοπή της δίκης για το Βατοπέδι

Για τις 23 Μάρτη διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, για να οριστεί άλλη αίθουσα. Να σημειωθεί ότι σχεδόν 7 χρόνια μετά από τότε που η υπόθεση είδε τη δημοσιότητα εξετάζονται ποινικές ευθύνες για πρόσωπα που είχαν εμπλακεί. Οι κατηγορίες αφορούν ηθική και φυσική αυτουργία σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστωνίδας και παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα - «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής (2008 - 2010) και μια προανακριτική (2011).

Κατηγορούνται 13 πρόσωπα. Μεταξύ των κατηγορουμένων εκτός από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο, είναι και η τότε συμβολαιογράφος της υπόθεσης Αικ. Πελέκη (σ.σ. σύζυγος του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη), οι δικηγόροι Διον. και Δ. Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Π. Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γ. Μητρόπουλος.Η τραγωδία των μεταναστών δεν έχει τέλος

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συλλαμβάνονται στο Αιγαίο. Τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, όσοι προσπαθούν να γλιτώσουν αψηφούν τα ενισχυμένα μέτρα καταστολής στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα, ταξιδεύοντας με σάπια σκαριά μέσα στο καταχείμωνο, αυξάνοντας τα ναυάγια και τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, το περασμένο τριήμερο πιάστηκαν 469 μετανάστες και πρόσφυγες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τριάντα αλλοδαποί εντοπίστηκαν χτες στο λιμένα Πυθαγορείου Σάμου, άλλοι εννέα στην περιοχή Τσόνια Λέσβου, και 28 στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Σάμου. Εκεί, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων. Πλήρωμα ναυαγοσωστικού σκάφους του Λ.Σ. προέβη στην περισυλλογή τους. Στον εντοπισμό και τη διάσωση 36 αλλοδαπών προέβη περιπολικό σκάφος του Λ.Σ. όταν εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου της Λέσβου φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση. Η λέμβος βυθίστηκε, ενώ άλλοι 14 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Θέρμα Σαμοθράκης και 35 στην περιοχή του αεροδρομίου της Λέσβου. Εξάλλου, στον εντοπισμό και τη διάσωση 34 μεταναστών προέβη πλήρωμα του Λ.Σ. στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, όπου επιβάτες της πνευστής μηχανοκίνητης λέμβου που τους μετέφερε βρέθηκαν στη θάλασσα, άλλοι 35 πιάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του όρμου Πηδί της Σύμης.

Την Κυριακή, 12 αλλοδαποί συνελήφθησαν στην περιοχή Κλειού Λέσβου, άλλοι 8 στις βόρειες ακτές του Φαρμακονησίου, 48 στη θαλάσσια περιοχή Ακρα Βαρείας Λέσβου, όπου η φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβος που τους μετέφερε είχε γεμίσει με νερά και βυθίστηκε, 45 στην παραθαλάσσια περιοχή Λάμπη της Κω, 23 στην περιοχή Κουτσουκίδι Λέσβου, 14 στην παραθαλάσσια περιοχή Λάμπη της Κω. Το Σάββατο συνελήφθησαν 34 μετανάστες στην Λάμνα Λέσβου, 15 στο Μερινίδι Χίου, 36 στον Αη Γορδή Λευκίμμης και 13 στο Φαρμακονήσι.

Πριν από λίγες μέρες, η σορός ενός άνδρα αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης στην παραθαλάσσια περιοχή Κάστελλο νότια της Καρπάθου. Η σορός πιθανότατα ανήκει σε πρόσφυγα. Πάνω του βρέθηκε κινητό τηλέφωνο και πορτοφόλι που περιείχε 2.525 ευρώ, 205 λίρες Συρίας και 25 λίρες Τουρκίας.Στήριξη στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Πετρούπολης συγκέντρωσαν χρήματα, προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Με επικεφαλής τον δήμαρχο, Βαγγέλη Σίμο, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής επισκέφτηκε πριν από μερικές μέρες το Ιδρυμα, όπου συνομίλησε με τους αγωνιστές που φιλοξενούνται εκεί. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συναντιούνται οι νέοι κομμουνιστές με τους αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που αποτελούν τη ζωντανή Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, ενώ σημείωσε ότι η διοίκηση του δήμου θα συνεχίσει έμπρακτα να στηρίζει και να βρίσκεται δίπλα στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Μαραγκουδάκης, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την παρουσία της και παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό του Ιδρύματος και τις συνθήκες συντήρησης και επιβίωσής του, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως το «Σπίτι του Αγωνιστή» ιδρύθηκε με απόφαση του ΚΚΕ, το οποίο και το στηρίζει οικονομικά.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης

Συνεχίζεται με επιτυχία το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο «Εργαστήρι Μαιρηβή». Προσκεκλημένος το μήνα Μάρτη ο Γαλλο-αργεντινός καθηγητής, εθνο-μαριονετολόγος, μάγος, γελωτοποιός και κλόουν, Ντιέγκο Στίρμαν (Diego Stirman) με την παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Επιδόρπιο» (Entremets). Η παράσταση διάρκειας 60 λεπτών θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα, στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» στου Ψυρρή (Σαχτούρη 4 και Σαρρή). Για κρατήσεις: 210.5222.181 και 6942.420.062.Θερμό χειροκρότημα στη ροκ όπερα «Alexander the Great»

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχθηκε το κοινό της Αθήνας τη ροκ όπερα «Alexander the Great», του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην πρεμιέρα της Παρασκευής, ο κόσμος επιφύλαξε θερμό χειροκρότημα στους 40 ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές, που παρουσίασαν ένα καλλιτεχνικά άρτιο και εντυπωσιακό θέαμα.

Στην πρεμιέρα παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θυμίζουμε ότι οι συντελεστές της παράστασης είναι: Λιμπρέτο: Charanis Alexandra. Σκηνοθεσία: Βούρος Γιάννης - Αθυρίδης Κωνσταντίνος. Σκηνικά: Μετζικώφ Γιάννης. Κοστούμια: Τιμοθεάδου Ιωάννα. Χορογραφία: Φούτση Ασπα. Φωτισμοί: Παυλόπουλος Λευτέρης. Video Art: Μήτσιος Στάθης. Διεύθυνση ορχήστρας: Τζούνης Κώστας. Ερμηνευτές: Τικτόπουλος Δημήτρης (Αλέξανδρος), Βλιαγκόφτης Θωμάς (Φίλιππος / Στρατιώτης / Χορός), Χατζησαββίδου Χαρίκλεια (Ολυμπιάς), Βεληβασάκη Γεωργία, Βουτσικάκης Θοδωρής, Μανισάνου Ρούλα, Φονταράς Νικίας, Τσιλινίκος Δημήτρης, Φωκάς Γιώργος, κ.ά. Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους. Εχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά και συμμετέχουν δεκαμελής ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.«Εφυγε» ο Γιασάρ Κεμάλ

Σε ηλικία 92 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Τούρκος λογοτέχνης Γιασάρ Κεμάλ. Μαζί με το Ναζίμ Χικμέτ και τον Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ θεωρείται ένας από τους διασημότερους Τούρκους λογοτέχνες. Ηταν κουρδικής καταγωγής και είχε στηλιτέψει έντονα τις διώξεις των Κούρδων από τις τουρκικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1990 να καταδικαστεί για «αναμόχλευση παθών».«Πέντε γυναίκες εικαστικοί»

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης των 5 γυναικών εικαστικών με σημείο συνάντησης τον άνθρωπο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος και ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, επιμελήτρια της έκθεσης:

«Πέντε γυναίκες ζωγράφοι - Εύα Μελά, Ουρανία Βολανάκη, Μαργαρίτα Σπηλιωτάκη, Ματίνα Σταυροπούλου, Κατερίνα Χατζή - δοσμένες με πάθος στην τέχνη τους, σφυγμομετρούν από κοινωνικής, πολιτιστικής και ψυχολογικής πλευράς τον "άνθρωπο". Πέντε αγωνίστριες στο χώρο της Τέχνης, όπως και στη ζωή, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα».Φόβοι και αδιέξοδα

Η Ομάδα «ChameleoN» παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση με τίτλο «Kiska», στο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Beton7» (3, 9, 10, 16, 17, 23, 24 Μαρτίου) βασισμένη σε πραγματικό γεγονός: Το Μάη του 2012 σε μία επιχείρηση - σκούπα της αστυνομίας συλλαμβάνονται γυναίκες ιερόδουλες και τοξικομανείς παράνομα εκδιδόμενες. Μετά από πολλαπλές εξετάσεις αίματος όσες βρίσκονται θετικές στον ιό του HIV κρατούνται στην Ασφάλεια και κατηγορούνται για σκοπούμενη σωματική βλάβη κατ' εξακολούθηση εις βάρος πελατών. Την ίδια στιγμή, τα πρόσωπά τους δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ. Ως σύγχρονες μάγισσες μιας μεσαιωνικής εποχής διασύρονται και διώκονται ποινικά χωρίς δικαίωμα περίθαλψης.

Η Ομάδα «ChameleoN» σημειώνει «με άξονα τον προβληματισμό πάνω στον κοινωνικό και πολιτικό ρατσισμό που δέχεται ο αδύναμος άνθρωπος και βασισμένη σε έρευνες, μαρτυρίες και αυτοσχεδιασμούς δημιούργησε την «Kiska». Η αστυνομικός Ελένη συναντά μέσα στο ανακριτικό γραφείο την αλλοδαπή Ρωσίδα Kiska. Πώς η εξουσία τρέφεται σε περιόδους κρίσης από την αδυναμία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων; Τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης; Ποιος είναι τελικά ο εξουσιαστής και ποιος ο εξουσιαζόμενος; Ο εκφασισμός και το ανθρώπινο αδιέξοδο μπροστά στο φόβο του προσωπικού αφανισμού».

Κείμενο: Ομάδα «ChameleoN». Σκηνοθεσία: Ηλιάνα Μαυρομάτη. Κίνηση: Φαίδρα Σούτου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Video art: Κώστας Αρβανίτης. Sound design: Νίκος Παλαμάρης. Παίζουν: Μαρία Γίτσα, Κάλλι Μαυρομάτη. Στα βίντεο εμφανίζονται: Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννα Τζώρα, Γιώργος Καλόξυλος, Φάνης Ρεγκούκος.Τα παιδιά του εμφυλίου

Η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από το κοινό στις 12 Μάρτη η πρεμιέρα της ταινίας του Διονύση Γρηγοράτου «FILS DE GR?CE». Οι κινηματογράφοι όπου θα προβληθεί η ταινία είναι το «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), τα VILLAGE Cinemas στο Μαρούσι, στο Παγκράτι και στου Ρέντη, η «Λαΐς» - Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός), η κινηματογραφική αίθουσα «Λάμπρος Κωνσταντάρας» (Κουντουριώτου 40 - Μυριοφύτου 55, Αιγάλεω) και στη Θεσσαλονίκη, ο κινηματογράφος «Βακούρα» (Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη).

Το θέμα της ταινίας είναι τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου. Η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Τριάντα χιλιάδες περίπου μετακινήθηκαν από τον Δημοκρατικό Στρατό και φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες και άλλα τόσα μετακινήθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό και εγκαταστάθηκαν στις «παιδουπόλεις» που ίδρυσε η Φρειδερίκη. Τραγικά οδοιπορικά που συνεχίστηκαν εκτός κι εντός της Ελλάδας με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κ.λπ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Σταυροπούλου, Πέτρος Γιασεμής, Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιελόνοβ και Παύλος Ορκόπουλος.

Πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα: Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Οπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή) και Γιώργος Παΐζιος (παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ).

Παιδιά στο Γράμμο και στο Βίτσι και σε νεαρή ηλικία στην Τασκένδη: Αφροδίτη Τσιαούση, Μαρία Εγρέ, Θωμάς Γράβας, Γιάννης Καραμπάτζιας, Βασιλική Καραμπάτζια, Μάρθα Πασακοπούλου και Γωγώ Παπαλάμπρου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας, Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης, Μουσική (τσέλο): Georg Mertens, Συνεργάτες σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος και Αντιγόνη Μητσιμπούνα - Δαβάκη.

Σενάριο - σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό(χαρτί)

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η ΣΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος του ΚΚΕ από τα φοιτητικά της χρόνια. Λείπει στους συγγενείς της, στους συντρόφους και τους φίλους της.

Στη μνήμη της, αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Ο αδελφός της

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του παππού μου ΠΑΥΛΟΥ ΣΔΟΥΚΟΥ και της γιαγιάς μου ΔΕΣΠΩΣ ΣΔΟΥΚΟΥ, που γεννήθηκαν στη Λυκόραχη Ιωαννίνων, συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ, και έζησαν για πολλά χρόνια πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας, καθώς και στη μνήμη της γιαγιάς μου ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ, πιστής οπαδού του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, προσφέρω 50 ευρώ στην Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ.

Αθανασάκης ΓιάννηςΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το 2015, που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Με πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό - αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία για την τεράστια προσφορά του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και του λαού της ΕΣΣΔ αλλά και των αντιστασιακών κινημάτων των λαών της Ευρώπης στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, κυκλοφόρησε, ήδη, το Επετειακό Ημερολόγιο του 2015 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), αφιερωμένο στα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου προβάλλουν βασικά ιστορικά γεγονότα - σταθμοί και παρατίθενται στοιχεία για το Επος που έγραψε ο Σοβιετικός Λαός με τον Κόκκινο Στρατό του στον τιτάνιο αγώνα για την ήττα του φασιστικού τέρατος, καταδιώκοντας τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα μέχρι τη «φωλιά» του ναζισμού, στο Βερολίνο, και τη συνθηκολόγηση. Παράλληλα με το μοναδικό φωτογραφικό υλικό που περιέχεται στο Ημερολόγιο 2015 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλα στοιχεία, παρουσιάζεται και η προσφορά των αντιστασιακών κινημάτων που έδρασαν στα μετόπισθεν των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Και, πρώτα απ' όλα, παρουσιάζεται η μεγάλη συνεισφορά του Ελληνικού Αντιστασιακού κινήματος -το μεγαλύτερο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας-, του Επους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κλπ. την περίοδο της τετράχρονης τριπλής κατοχής της χώρας. Του ΕΑΜικού Αντιστασιακού Επους, που οργανωτής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά του ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

Καθημερινά, θα διατίθεται:

 • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093.
 • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Κερδισμένα τα φαβορί

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη κύλησε η 18η αγωνιστική της Α1 με τα φαβορί των αναμετρήσεων να είναι αυτά που εύκολα ή δύσκολα χαμογέλασαν στο τέλος. Στα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται η ευρεία νίκη της ΑΕΚ επί του Πανελευσινιακού με 105 - 80, έχοντας ως κορυφαίο τον Ιγκλις καθώς και η επικράτηση του Κολοσσού Ρόδου επί του Απόλλωνα Πάτρας με 64 - 63 σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε σε...νεκρό χρόνο. Αλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 79-65, ΚΑΟΔ - Κόροιβος 78-62, Κηφισιά - Αρης 65-79, Ρέθυμνο - Παναθηναϊκός 77-94. Τρίκαλα - Ολυμπιακός 87-105.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 35, Παναθηναϊκός 34, ΠΑΟΚ 31, Αρης 30, ΑΕΚ 27, Ρέθυμνο 27, Απόλλων Π. 27, Κολοσσός Ρ. 26, Κηφισιά 25, ΚΑΟΔ 24, Κόροιβος 24, Πανελευσινιακός 23, Τρίκαλα 23, Πανιώνιος 21.ΔΙΕΘΝΗ

Θρήνος και ερωτήματα για το θάνατο του Κ. Βελπ

Θλίψη αλλά και ερωτήματα, αφού είναι το τέταρτο περιστατικό σε διάστημα δύο μηνών και το τρίτο σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του Γερμανού πρώην μπασκετμπολίστα Κριστιάν Βελπ, σε ηλικία 51 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Ο Βελπ είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού για μία σεζόν, το 1996-1997, που θεωρείται η πλέον επιτυχημένη για τους «ερυθρόλευκους» που έκαναν το λεγόμενο «τρεμπλ» φθάνοντας στις κατακτήσεις του πρωταθλήματος Ευρώπης, του τίτλου στην Ελλάδα και του Κυπέλλου. Επίσης, ο Βελπ είχε σημαντική θητεία και στο NBA και στις ομάδες των Σίξερς (1987-1989), Σπερς (1989-1990) και Γουόριορς (1990). Με την Εθνική Γερμανίας αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1993.

Επιδημία θανατηφόρων περιστατικών

Πάντως, ο θάνατος του Βελπ προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και πολλά ερωτήματα λόγω του ότι είναι ο τρίτος θάνατος πρώην παίκτη του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ (ΝΒΑ) σε διάστημα τριών βδομάδων, μετά από αυτούς των επίσης πρώην παικτών και κοντά στην ηλικία με τον Βελπ, Τζερόμ Κέρσι (52 ετών) και Αντόνι Μέισον (48 ετών) με αιτία και πάλι τα καρδιακά προβλήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Κέρσι και Βελπ αγωνίστηκαν σε σχεδόν ίδιες σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση μήνα περίπου είχε «φύγει» από τη ζωή και ένας άλλος πρώην παίκτης του ΝΒΑ με καρδιακό πρόβλημα, ο Ρόι Τάρπλεϊ (50 ετών), που είχε αγωνιστεί και στην Ελλάδα με τον Αρη, τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή.

Απ' το... αεροδρόμιο στο γήπεδο

Πάντως, ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ θεωρείται από τις πιο επίπονες διοργανώσεις του πλανήτη, με τις ομάδες να φθάνουν τους 80 αγώνες (κανονική σεζόν), ενώ αυτές που συνεχίζουν στα πλέι οφ και τους τελικούς ξεπερνούν τους 100. Οι αγώνες σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρα παρά μέρα για κάποια ομάδα ενώ υπάρχουν και τα πολύωρα ταξίδια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγώνες σε διαφορετική περιφέρεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι εξαιτίας της εξαντλητικής κόπωσης των παικτών κάποια είδη αναβολικών θεωρούνται νόμιμα ενώ απαγόρευση υπάρχει για τη χρήση ναρκωτικών.SUPER LEAGUE

Η προστασία του προϊόντος... επέβαλε ομοψυχία

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω απαξίωσης του προϊόντος, αλλά και το αντίστοιχο για τυχόν συνέπειες κυρίως οικονομικές (ρήτρα προς το συνδρομητικό κανάλι, έσοδα από τα εισιτήρια) οδήγησε χτες τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της Super League σε συμφωνία για τα μέτρα κατά της βίας. Κάτι που αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Λίγκας στην επερχόμενη συνάντησή τους (αύριο Τετάρτη) με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να τον... πείσουν για επανέναρξη του πρωταθλήματος. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ότι ακόμα και οι δυο αιώνιοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε σφοδρή αντιπαράθεση (ήταν η αιτία να διακοπεί το προηγούμενο ΔΣ) αποφάσισαν παρουσία των προέδρων τους Β. Μαρινάκη και Γ. Αλαφούζουν να αφήσουν για ...εκτός Λίγκας τις διαφωνίες τους, με τους πράσινους να συμφωνούν με τα μέτρα που πρότειναν οι «ερυθρόλευκοι».

Ζητούν επιστροφή του «ιδιώνυμου»

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του ΔΣ, ο πρόεδρος της Super League Γ. Μποροβήλος επισήμανε πως όλες ήταν ομόφωνες και μίλησε για τη βούληση των επιχειρηματιών, ώστε να πραγματοποιηθούν τα δύο βασικά μέτρα που έθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τη νέα σεζόν: το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα. Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η παλιά υπουργική απόφαση για απευθείας φυλάκιση όσων συλληφθούν να προκαλούν επεισόδια, η διακοπή ενός αγώνα έστω και με τη ρίψη μιας φωτοβολίδας, αλλά και η απαγόρευση όλων των μετακινήσεων οπαδών μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Παράλληλα, τόνισε πως μελλοντικά θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τις ΠΑΕ για τη μετατροπή σε λέσχες των κλαμπ των οργανωμένων οπαδών. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Super League, όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο είναι στο πνεύμα των όσων ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το πρωτάθλημα να επαναρχίζει κανονικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τις δικές της προτάσεις για το θέμα της βίας κατέθεσε η ΠΑΕ Ξάνθη.

Παραμένουν τα ...οξυμένα πνεύματα

Μπορεί εντός Λίγκας να υπήρξε... ομοψυχία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει και το τέλος της κόντρας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που συνεχίζεται με αυξημένη ένταση αρκετές μέρες μετά τα όσα συνέβησαν στο μεταξύ τους ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Νέο επεισόδιο στο σίριαλ αποτέλεσε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος Γ. Αλαφούζος μίλησε με βαριές εκφράσεις για τα όσα συμβαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ τα έβαλε με συγκεκριμένους διαιτητές. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΕ θα κάνει έφεση για την ποινή που της επιβλήθηκε. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός, αντιδρώντας στα λεγόμενα του προέδρου του Παναθηναϊκού, εξέδωσε ανακοίνωση με επίσης βαρείς χαρακτηρισμούς προς τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, και προανήγγειλε μηνύσεις. Θέση πήρε και ο Αστέρας Τρίπολης με δηλώσεις του ενός εκ των συνιδιοκτητών της ομάδας Γ. Καϋμενάκη, που, αφού επισήμανε πως δεν δέχονται, τόνισε πως ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού καλά θα κάνει να λύσει πρώτα τα δικά του προβλήματα.

Καταδικάζει ο ΠΑΟ το ρατσιστικό επεισόδιο

Θέση για το ρατσιστικό συμβάν προς το πρόσωπο του συνεργάτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην ποδοσφαιριστή Γάλλο Κριστιάν Καρεμπέ πήρε ο Παναθηναϊκός, που, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει το περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίζει μεμονωμένο και υποστηρίζει ότι θα αναζητήσει τον παραβάτη, προκειμένου να του απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 • Για προσχεδιασμένα επεισόδια στο γήπεδο στο ντέρμπι αιωνίων μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με δηλώσεις του στη ΝΕΡΙΤ, όπου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την υποστήριξή του στις ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού, καθώς και στην αυστηροποίηση των ποινών για τις υπαίτιες ΠΑΕ.


ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Βάσεις πρόκρισης θέλει ο Εθνικός

ΒΟΛΕΪ: Τις βάσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Challenge Cup ανδρών θέλει να βάλει σήμερα στην Πορτογαλία ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, που αντιμετωπίζει την Μπενφίκα (22.30) στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων για τα προημιτελικά του θεσμού. Με το πλεονέκτημα της ρεβάνς στην έδρα της η ελληνική ομάδα στοχεύει σε ένα σκορ που θα της κάνει την αποστολή για τη συνέχεια πιο εύκολη.

 • Α1 ΑΝΔΡΩΝ: 18η αγωνιστική: Παμβοχαϊκός - Παναθηναϊκός 2-3, Λαμία - Φοίνικας 3-2, Εθνικός - ΜΕΝΤ 3-0, Ολυμπιακός - Ορεστιάδα 3-0, Αρης - Κηφισιά 3-2, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-3. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 47, ΠΑΟΚ 47, Κηφισιά 35, κτλ.

ΠΟΛΟ: Α1 ανδρών (15η αγων.): Υδραϊκός - Ολυμπιακός 8-14, ΠΑΟΚ - Βουλιαγμένη 7-5, Εθνικός - Γλυφάδα 12-5, Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο 10-3, Νηρέας Λαμίας - Πανιώνιος 6-8, Χίος - Καλαμάκι 13-6. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 45, Παναθηναϊκός 37, Εθνικός 36, κτλ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Σε σταυρόλεξο εξελίσσεται η διαδικασία ανεύρεσης έδρας για τον ημιτελικό του Κυπέλλου ανδρών μεταξύ ΑΕΚ και Διομήδη Αργους αφού νοκ άουτ τέθηκε και το κλειστό της Αγ. Βαρβάρας, όπου αύριο Τετάρτη επρόκειτο να διεξαχθεί αγώνας. Αιτία η έλλειψη άδειας λειτουργίας του συγκεκριμένου κλειστού. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν... καεί και οι λύσεις της Χαλκίδας και του Εσπερου Καλλιθέας.FOOTBALL LEAGUE

Ακάθεκτοι συνεχίζουν ΑΕΚ και Ηρακλής

Ακάθεκτοι συνέχισαν στην 20ή αγωνιστική της Football League οι πρωτοπόροι των δύο ομίλων ΑΕΚ και Ηρακλής, που επικράτησαν, και μάλιστα εκτός έδρας, των αντιπάλων τους Επισκοπής με 2-0 για τον 1ο όμιλο και Εθνικού Σερρών με 1-0 για τον 2ο, αντίστοιχα. Αναλυτικά τα υπόλοιπα αποτελέσματα: 1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ερμιονίδα - Φωστήρας 2-1, Απόλλων Σμύρνης - Ηρακλής Ψαχνών 2-1, Αλιμος - Αχαρναϊκός 0-1, Παναιγιάλειος - Χανιά 2-0. Η βαθμολογία: ΑΕΚ 50, Παναχαϊκή 41, Απόλλων Σμ. 40 κ.λπ. 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Αναγέννηση Καρδίτσας 1-1, Πιερικός - Τύρναβος 1-1, Φωκικός - Απόλλων 1926 1-2, ΑΕΛ - Αιγινιακός 2-0, Ολυμπιακός Β. - Λαμία ! 1-0 Η βαθμολογία: Ηρακλής 48, Λαμία 38, Ολυμπιακός Β. 35 κ.λπ.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «λιτό βίο» θα ... «φτύσουμε αίμα»

Ανάμεσα στα πολλά που λέει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και που κάθε φορά επιβεβαιώνουν ότι τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός από όσα σχεδιάζει η νέα συγκυβέρνηση, ξεχωρίσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο το εξής: «Θα φτύσουμε αίμα αν χρειαστεί να το πράξουμε μόνοι μας και θα το πράξουμε», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», αναφερόμενος στις δόσεις του Μάρτη που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ετσι, μετά το «λιτό βίο» μεσολάβησε αυτή η «νέα συμφωνία»-μνημόνιο - ας την πουν όπως θέλουν - που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους Ευρωπαίους «εταίρους», η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως» (!!!) και φτάσαμε στο «θα φτύσουμε αίμα». Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τον υπουργό της συγκυβέρνησης γι' αυτά που λέει. Κάτι περισσότερο θα ξέρει...

* * *

Μόνο που για όποιον έχει διαβάσει καλά τη συμφωνία συγκυβέρνησης - δανειστών, είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι ο λαός, που τον περιμένει «λιτός βίος», πράγματι θα συνεχίζει να φτύνει αίμα ακόμα και αν έρθει η περιβόητη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Γιατί εκεί προβλέπεται ότι δεν θα πειραχτεί ούτε ένα κόμμα από όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν στο ακέραιο. Εκεί προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, πως ο εργαζόμενος θα εξακολουθήσει να μην έχει 13ο και 14ο μισθό, η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων 13η και 14η σύνταξη. Ο νέος εργαζόμενος θα εξακολουθεί να ζει με μισθό πείνας, εάν καταφέρει να βρει μια δουλειά. Θα συνεχιστεί η στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε βάρος εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Τα λαϊκά σπίτια θα συνεχίσουν να αγωνιούν και να τα ψευτοβολεύουν με κάποια ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση. Στο βαθμό βεβαίως που ισχύσουν και αυτά...

* * *

Αποδείξεις ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια υλοποιούνται, υπάρχουν ήδη. Και τις βιώνουν οι εργαζόμενοι στο πετσί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, παρά τις θολές διακηρύξεις και τα «πατριωτικά» λογύδρια στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1η: Ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη Παρασκευή αποκάλυψε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητείται ο περιορισμός των προσλήψεων σε δήμους και περιφέρειες για το 2015 κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος παραπέμπει στους νόμους 3833/2010 και 4093/2012. Ο πρώτος είναι το πρώτο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος το Μεσοπρόθεσμο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ετσι, το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό κατά 10% των προσλήψεων του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζομένων, δηλαδή, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα, όπως, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα κ.λπ.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 2η: Στον Τύπο δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχιστούν οι περικοπές των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων της χώρας ακόμα και κατά 50%. Απαντώντας σε αυτά τα δημοσιεύματα ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι φέτος θα ισχύσει η «μνημονιακή» περικοπή των δαπανών κατά 14,2% των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων σε σχέση με το 2014 όπως είχε άλλωστε αποφασίσει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 3η: Πριν από μερικές μέρες, ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει - απαντώντας σε «tweet» του Στέφανου Μάνου - ότι συμφωνεί στο να κοπεί η χρηματοδότηση του κράτους προς τους δήμους. Αυτό, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε προσλήψεις που λέγαμε παραπάνω, μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμα και στο σταμάτημα λειτουργίας υπηρεσιών, στην αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων και τελών στους εργαζόμενους. Μάλιστα, πληροφορίες που φτάνουν στον «Ριζοσπάστη» κάνουν λόγο για πιέσεις που ασκούνται σε δημότες, ώστε να πληρωθούν τέλη και τροφεία που δεν καταβάλλονταν επειδή οι εργαζόμενοι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Και η αιτιολογία πολύ συχνά είναι ότι το κράτος δεν αποδίδει και δεν θα αποδώσει τους απαραίτητους πόρους στους δήμους. Και αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα ακόμα μεγάλο ζόρι για τα λαϊκά νοικοκυριά.

* * *

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες πολλές τέτοιες αντιλαϊκές αποδείξεις, μιας πολιτικής που όσο κι αν προσπαθούν να την εξωραΐσουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικοί παράγοντες, δεν μπορεί να κρυφτεί...


Κ. Πασ.ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 του Μάρτη

Την Εκθεση επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Την Εκθεση Εντύπων της ΕΠΟΝ, που διοργανώνει το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», τιμώντας την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, επισκέφθηκε, χτες Δευτέρα, o ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα νεολαιίστικων εντύπων του απελευθερωτικού αγώνα. Τα συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα του πλούτου των εντύπων της περιόδου 1941 - 44, που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε ηλεκτρονική μορφή, στο αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η δουλειά που γίνεται εδώ στο Επιμορφωτικό Κέντρο "Χαρίλαος Φλωράκης", στο Χαλάνδρι. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί απ' όλες τις Κομματικές Οργανώσεις, απ' τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, όπως επίσης και ευρύτερα, γιατί είναι ανοιχτό για τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, ερευνητές, τους ιστορικούς, αλλά και τους μαθητές. Θα μπορούσαν να οργανωθούν επισκέψεις σ' αυτό το Κέντρο από σχολεία με τους δασκάλους των μαθητών και βεβαίως υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό που μπορεί να αξιοποιείται για επιστημονικές εργασίες, αλλά και για έρευνα και για ενημέρωση, όπως επίσης είναι σημαντικές οι εκδηλώσεις που γίνονται σ' αυτό το Κέντρο, όπως αυτή για την επέτειο της ΕΠΟΝ ή οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται εδώ και θέλουμε να αγκαλιαστεί απ' όλους τους εργαζόμενους, από το λαό, κυρίως τη νεολαία».

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 του Μάρτη, Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 17.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν νωρίτερα με το Κέντρο στο τηλέφωνο 210.6851.129. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekxf.gr).Μεγάλη η συμμετοχή στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με μεγάλη συμμετοχή αγωνιστριών - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Απογόνων και Φίλων, ιδιαίτερα επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, παιδιών των μαχητών του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 28 Φλεβάρη σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου η χρονιάτικη συνεστίαση και κοπή πίτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη συνεστίαση παραβρέθηκε και τίμησε τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ηρωικού Δεκέμβρη και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, εκτός των άλλων, επεσήμανε τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει μπει η πραγματική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολειά, ώστε να μαθαίνουν και να διδάσκονται οι νέες γενιές την Ιστορία των γονιών και των παππούδων τους που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας, για πολιτικά, δημοκρατικά, κοινωνικά και λαϊκά δικαιώματα. Επεσήμανε ακόμα την επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα) ψηφίζοντας αντικομμουνιστικά μνημόνια, εκτός από τα άλλα μνημόνια που πληρώνουμε με τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλονται. Οσο για τις ελπίδες που καλλιέργησαν και το εμπόριο ελπίδων που γίνεται, τόνισε, αυτά θα διαψεύδονται καθημερινά, γιατί μπορεί τα μνημόνια να τα ονομάζεις αλλιώς - συμφωνίες - συμβόλαια κ.λπ. - αλλά η ουσία μένει. Γι' αυτό, υπογράμμισε, πρέπει να αγωνιζόμαστε με τη δική μας λαϊκή συμμαχία για να διεκδικήσουμε να πάρει ο λαός ό,τι έχασε τα τελευταία χρόνια, να διεκδικήσει δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να πάρει, τελικά ο λαός την εξουσία.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στη συνεστίαση - εκδήλωση - με αφορμή την 8 Μάρτη που πλησιάζει - ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης αναφέρθηκε σύντομα στη μεγάλη προσφορά των γυναικών αγωνιστριών, στους αγώνες της ΕΑ και του ΔΣΕ, που στάθηκαν ισότιμα δίπλα στους άντρες με το όπλο στο χέρι και απ' όποια άλλη θέση όπως είπε. Αλλά και με τη συμμετοχή τους στους καθημερινούς λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό λαϊκό κίνημα, πρόσθεσε.

Στη συνεστίαση, όπου περίσσεψε το κέφι και η ζωντάνια των συμμετεχόντων, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΚΣ της ΚΝΕ, της ΕΕΔΥΕ, ΠΕΚΑΜ και ΠΕΑΦΕ.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ενημέρωση πως η κατασκευή του Μνημείου της Φλώρινας βρίσκεται στο τελικό στάδιο: Εχει, ήδη, διαμορφωθεί ο χώρος όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των πάνω από 800 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και, τώρα, αρχίζει η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς Μνημείου που θα τοποθετηθεί στο χώρο.