Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλούν ξανά για το Ασφαλιστικό

Η επιχειρηματολογία, με την οποία η κυβέρνηση συνοδεύει τη νέα επίθεση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι κυνική και προκλητική.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «τεκμηριώσει» τις προαποφασισμένες ανατροπές, ισχυρίζεται στο προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε ότι οι επικείμενες νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές, αποκαθιστούν την «κοινωνική ισότητα» και αίρουν «προνόμια που θεσπίστηκαν στο παρελθόν».

Γι' αυτό λέει η έκθεση ότι πρέπει να προχωρήσει παραπέρα η ενοποίηση των Ταμείων, επαληθεύοντας πως αυτή υπηρετεί το στόχο της εξίσωσης προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από αυτήν τη σκοπιά, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και ενιαία, τέτοια που θα ακυρώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει διαιρέσεις και «κοινωνικό αυτοματισμό».

Αυτοί που θα θιγούν άμεσα από τις αλλαγές είναι όσοι, τα προηγούμενα χρόνια, εξασφάλισαν καλύτερους όρους συνταξιοδότησης σε σχέση με τους σημερινούς ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, η έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ φύλων και προκλητικά σημειώνει πως «σε ορισμένα Ταμεία, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες»!

Είναι κι αυτή μια έμμεση παραδοχή του ρόλου που παίζει η ΕΕ στη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και στο πώς το κεφάλαιο εννοεί την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο η έκθεση να φωτογραφίζει τις αναπηρικές συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι αυτές «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες μέρες ασφάλισης». Δηλαδή, το ΚΕΠΕ ισχυρίζεται ότι ο εργαζόμενος, που έμεινε ανάπηρος από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε, προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

Είναι βέβαιο ότι το αντιασφαλιστικό «τσουνάμι» δε θα αφήσει κανέναν ανέγγιχτο, αφού, όπως είπε ο Γ. Βρούτσης, στόχος της κυβέρνησης είναι «να τα αλλάξει όλα».

Αλλωστε, για τις συνέπειες από την ενοποίηση των Ταμείων, υπάρχει ήδη η εμπειρία από το προηγούμενο «κύμα» ενσωμάτωσης στο ΙΚΑ των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και άλλων συγχωνεύσεων, με τελευταία την περίπτωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Πού οδήγησαν αυτές οι ενοποιήσεις; Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση συντάξεων, στην περικοπή των παροχών Υγείας, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (πρώην ΔΕΚΟ - τράπεζες) και στην αξιοποίηση των αποθεματικών των «εύρωστων» οικονομικά Ταμείων, ώστε να μην πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα, εντάθηκε η καλλιέργεια κλίματος διαίρεσης των εργαζομένων, με την προπαγάνδα για «υψηλόμισθους» και «ρετιρέ», στοχεύοντας κυρίως στη νέα γενιά, που δεν έχει πείρα για το πώς διαμορφώθηκε το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ανατροπές που το συνέτριψαν τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να «εξουδετερώσουν» τις νεότερες ηλικίες των εργαζομένων, και αν δεν καταφέρουν να τις στρέψουν ενάντια στους παλιούς ασφαλισμένους, τουλάχιστον να τις καταστήσουν αμέτοχες στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η νομοθέτηση των επόμενων μέτρων, ενώ γι' αυτούς η ασφαλιστική κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Από τα εμπόδια που θα βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ' αυτήν την προσπάθεια, από τη μαζικότητα και τον προσανατολισμό των αγώνων που πρέπει να οργανωθούν, θα κριθεί η έκβαση της μάχης για το Ασφαλιστικό.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Γην και ύδωρ» στα μονοπώλια του Τουρισμού


ΣΕΛ. 9


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή


ΣΕΛ. 15


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Νέα παρέμβαση για το επίδομα τοκετού


ΣΕΛ. 11ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Παραδίδουν το δασικό πλούτο στο κεφάλαιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή


ΣΕΛ. 5


Περιοδεία του ΚΚΕ σε ξενοδοχεία της Κρήτης

Επίσκεψη στην Κρήτη έκανε την περασμένη βδομάδα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος για τα ζητήματα του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, έγιναν περιοδείες σε ξενοδοχεία και στους τέσσερις νομούς του νησιού, όπου αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.


ΣΕΛ. 12


ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Βομβαρδίζουν νοσοκομεία, ισοπεδώνουν σπίτια

Στους 612 οι νεκροί, οι τραυματίες είναι γύρω στους 4.000 και δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες.

Συγκλονιστικά στοιχεία δίνουν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

«Κροκοδείλια» δάκρυα από τους ιμπεριαλιστές.

Στα 72 τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν κείμενο καταδίκης, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από αίτημά του, για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.


ΣΕΛ. 6


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Απόφαση της Βουλής για να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας


ΣΕΛ. 7


Νέα τροπολογία - δώρο στους εφοπλιστές

Ξαναμοιράζουν την «πίτα» των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές

Προκλητική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Tουρισμό, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επιτρέπει στους ακτοπλόους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών χωρίς κανένα κόστος και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τη συμβατική τους υποχρέωση να ανανεώσουν το στόλο που δρομολογούν σ' αυτές τις γραμμές.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν απανωτές βλάβες στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια με κινδύνους για τη ζωή ναυτεργατών - επιβατών.


ΣΕΛ. 13


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Αθλιος «ανθρωπισμός»

Η είδηση για τα 47 εκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ως «ανθρωπιστική βοήθεια» θα μπορούσε απλά να καταγραφεί στο ρεπορτάζ για τις πρωτοβουλίες που συνεχίζονται παράλληλα με την ισραηλινή επιχείρηση. Δεν είναι όμως, «άλλη μια είδηση». Είναι παράδειγμα της αθλιότητας και ξετσιπωσιάς του ιμπεριαλισμού.

Ενας ολόκληρος λαός αιματοκυλιέται για πολλοστή φορά μόνο και μόνο γιατί ζητά να έχει ελεύθερη πατρίδα. Οι ιμπεριαλιστές δίνουν άλλοθι στους σφαγείς του τηρώντας ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη και όχι απλά διατηρούν, αλλά και συνεχώς ενισχύουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το σημερινό δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Τώρα έρχονται δήθεν να συμπονέσουν τους αμάχους της Γάζας. Πριν λίγες μέρες ο Κέρι έκλινε ξανά σε όλες τις πτώσεις «το δικαίωμα του Ισραήλ» να αμύνεται. Σήμερα έρχεται να αναγγείλει «οικονομική βοήθεια».

Κάθε φορά που οι ιμπεριαλιστές ανακοινώνουν «ανθρωπιστική βοήθεια», αναζητούν τρόπους για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο του αντίστοιχου λαού. Πλούτου βουτηγμένου στο αίμα αμέτρητων αθώων παιδιών, αλλά για τα μονοπώλια το ίδιο απαραίτητο για τις μηχανές της «ανταγωνιστικότητάς» τους.Ψέμα πάνω στο ψέμα

Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες αστικών ΜΜΕ να αναπαράγουν την προπαγάνδα των ίσων αποστάσεων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα. «Κατσαπλιάδες από τη μια κατσαπλιάδες και από την άλλη», λέει κάποιος στο ραδιόφωνο. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα του υπερεξοπλισμένου με επιθετικά όπλα Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του που κινδυνεύει τάχα απ' αυτούς που τους εξοντώνει κατέχοντας και εδάφη τους. Ο πόλεμος εμφανίζεται ως παραλογισμός. Ψέμα πάνω στο ψέμα, στο όνομα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Ο πόλεμος στη Γάζα γίνεται για τα συμφέροντα του Ισραήλ στα πλαίσια των ανταγωνισμών για την ενεργειακή εκμετάλλευση της περιοχής, της χάραξης ΑΟΖ, της πρωτοκαθεδρίας στη Μέση Ανατολή. Η συνέχιση του πολέμου αποτελεί έγκλημα κατά ενός λαού που βάζει επί τάπητος την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους από το λαϊκό κίνημα, να ακυρωθούν και καταργηθούν όλες οι στρατιωτικοπολιτικές συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ.Για το κεφάλαιο

«ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στην πρώτη σελίδα των «Νέων» και αναφέρεται στις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο, θα νομίσει ότι η εφημερίδα αρθρώνει φιλολαϊκό λόγο και πολιτική. Αμ δε... Τι λέει όμως το ρεπορτάζ; «Τα στοιχεία της Eurostat δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και είναι αποκαλυπτικά: Στην Ελλάδα, τα χρόνια του Μνημονίου, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος - μόνο για το κομμάτι της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται τα χαράτσια - έχουν αθροιστικά αυξηθεί 44%! Πρόκειται για πρωτοφανείς επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών - που έχουν μάλιστα πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, καθώς καθιστούν ακριβότερα τόσο τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες στη χώρα μας. Η πραγματικότητα αυτή υπερβαίνει τη συζήτηση για τη "μικρή ΔΕΗ": επιτέλους, απαιτείται ανταγωνισμός στον χώρο της ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές!». Μην αυξάνετε άλλο το ρεύμα γιατί είναι διπλά επιζήμιο για το κεφάλαιο, αυτό λένε. Και οι βιομηχανίες βγάζουν ακριβά εμπορεύματα και το λαϊκό εισόδημα μειώνεται και δεν αγοράζουν εμπορεύματα. Γι' αυτό προτείνει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα της Ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές για το κεφάλαιο ...αλλά βάζουν μπροστά τα λαϊκά νοικοκυριά! Ποιος μίλησε για λαϊκισμό;Τους στοιχειώνει...

Χτες ο σκιτσογράφος των «Νέων» Δ. Χαντζόπουλος δεν έχασε ευκαιρία να επιδείξει τον αντισοβιετισμό του... με αφορμή την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» στην Ουκρανία. Απεικονίζοντας στο σκίτσο καρτ ποστάλ με τον Βλ. Πούτιν να χτυπά το αεροσκάφος με μυγοσκοτώστρα, αλλά με γραμματόσημο Σοβιετικής Ενωσης. Δε θα σταθούμε εδώ στην άποψη που θέλει να περάσει για την πτώση, ότι δηλαδή το έριξαν οι Ρώσοι, άποψη που πρωτοδιατύπωθηκε από κύκλους των ΗΠΑ, πριν καν διερευνηθεί η υπόθεση. Οι συνειρμοί που θέλουν να φτιάξουν είναι γελοίοι. Τους «στοιχειώνει» όμως τόσο πολύ η Σοβιετική Ενωση, 23 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, γιατί η εποχή που άνοιξε η Οχτωβριανή Επανάσταση δεν έχει κλείσει και το ξέρουν ό,τι και να λένε...1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβάσιας.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Ρέιμοντ Τσάντλερ, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το Βραβείο «Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας κ.ο.κ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί, πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από το στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους - ανεξαρτήτως εθνότητας - μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με τη βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία, με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου που άρχισε στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1944 Ολοκληρώνονται στο χωριό Λάσπη Ευρυτανίας οι εργασίες της Συνδιάσκεψης 18 Διδασκαλικών Συλλόγων από τη Στερεά και τη Θεσσαλία με θέμα το ρόλο του διδασκαλικού κλάδου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, το περιεχόμενο της Παιδείας και των αναγνωστικών των σχολείων της Ελεύθερης Ελλάδας, κ.ά.

1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που, από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916), κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δοσιλόγων του Βισί.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο, με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά από αίτημά του, για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επιταχύνει για τα «προαπαιτούμενα» του κεφαλαίου

Για την αποφασιστική προώθηση των αναδιαρθρώσεων που απαιτούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεσμεύεται η συγκυβέρνηση

Στην επιτάχυνση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την προώθηση των περιβόητων «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, που ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις των μονοπωλίων και συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προχωρά η συγκυβέρνηση. Μέχρι τώρα, έχει ψηφίσει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ενώ χτες ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση, με το οποίο λύνονται τα χέρια των μονοπωλίων για κερδοφόρα εκμετάλλευση των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα», σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες θα προωθηθούν με μορφή πιθανά σχετικού «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «πολυνομοσχέδιο», αν γίνει μ' αυτήν τη μορφή, θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, θα προβλέπεται η κατάργηση από την 1η Γενάρη 2015 όλων των «μη ανταποδοτικών χρεώσεων» που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, με ό,τι συνεπάγονται οι προαναφερόμενες δράσεις για τις συντάξεις και την καθημερινότητα των συνταξιούχων, μέσα από τις συνεχείς περικοπές στο εισόδημά τους.

Το πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχει και τις διατάξεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων» με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Θα περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη «μείωση των διοικητικών βαρών» σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στοχευμένους κλάδους, όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια, δηλαδή τη διευκόλυνση από το κράτος για επενδύσεις.

Εξάλλου, με διάταξη που αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, θα κατοχυρώνεται νομικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναγνωρίζεται η «έκπτωση φόρου» των αποδείξεων σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Αντιλαϊκές δεσμεύσεις στους βιομηχάνους

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τις αντίστοιχου περιεχομένου ομιλίες που έκαναν στον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο εξέφρασε τη Δευτέρα, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

«Δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας μάλιστα το λαό να στρατευτεί πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, προσθέτοντας πως «τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του».

«Το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι δεδομένο (...) είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ' ό,τι να το κατακτήσεις», ανέφερε ο υπουργός, προεξοφλώντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η επίθεση εκτυλίσσεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνιο, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, επισήμανε ότι «και στην Ευρώπη ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και οι χώρες που δεν έχουν μνημόνιο (...) Μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδεχθεί όχι μόνο τα κεντροδεξιά κόμματα, αλλά και η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά».

Χαρακτηριστικές για τη φύση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης και όχι για την ανακούφιση των λαών, ήταν οι αναφορές του Γκ. Χαρδούβελη για τις αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας και του λεγόμενου «γαλλο-ιταλικού άξονα» (με τον υπουργό να τοποθετείται εμμέσως υπέρ του δεύτερου): «Η Γαλλία και η Ιταλία λένε "ναι" στις μεταρρυθμίσεις, αλλά λένε να δούμε και το μακροοικονομικό πλαίσιο. Λένε στους Γερμανούς δηλαδή, "εντάξει, εσείς κάνατε τις μεταρρυθμίσεις, τις κάνατε όμως δέκα χρόνια πριν (...) το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν καλό και τα καταφέρατε. Αφήστε μας κι εμάς να κάνουμε λοιπόν τις μεταρρυθμίσεις σε ένα σωστό μακροοικονομικό περιβάλλον, μην το παρακάνουμε και φέρνουμε ύφεση γιατί με την ύφεση δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

Από κει και πέρα, ο Γκ. Χαρδούβελης επανέλαβε τους στόχους της ντόπιας άρχουσας τάξης, για μια «ανταγωνιστική χώρα», που θα είναι «προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος» και «θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές». Επιβεβαιώνοντας ότι και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε θα ανακτήσουν όσα απώλεσαν την προηγούμενη περίοδο, ο υπουργός κάλεσε χαρακτηριστικά τους βιομήχανους να έχουν το «βλέμμα» τους «στη μεγάλη αγορά του εξωτερικού και όχι στην ελληνική αγορά όπου έχει μειωθεί η ζήτηση λόγω της απώλειας εισοδήματος».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η διαχείρισή τους θα είναι «μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα (...) να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές». Προανήγγειλε ουσιαστικά κινήσεις επιτάχυνσης των επιχειρηματικών ανακατατάξεων και της διαδικασίας συγκέντρωσης του κεφαλαίου, καλώντας χαρακτηριστικά τους βιομήχανους «να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους στο 100%».

Απαντώντας στα αιτήματα των βιομηχάνων για νέες φορολογικές «διευκολύνσεις», ο υπουργός υποσχέθηκε ότι «θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού (πώς αλλιώς θα εξασφαλίζονται τα «καθόλου δεδομένα πρωτογενή πλεονάσματα»;)...

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην ομιλία του, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ζητώντας άμεση νομοθετική επίλυση εντός των επόμενων 2-3 μηνών, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι δε θα πρέπει οι «υγιείς επιχειρήσεις» να βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία «εξυγίανσης» των υπολοίπων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το «ενεργειακό κόστος», ζήτησε την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, με θέμα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, ζητώντας νέες μειώσεις προς όφελος των μονοπωλίων.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» με ή χωρίς μνημόνια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο ενώπιον των Ελλήνων Βιομηχάνων δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην προώθηση των αντιλαϊκών "μεταρρυθμίσεων", με πετσοκομμένους τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα "με ή χωρίς μνημόνια", όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί αυτό απαιτείται για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβολή ταινίας στον Αγ. Δημήτριο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου θα προβάλει σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, στο Παλιό 3ο Δημοτικό Σχολείο (Πηλέως 36) την ταινία «Persepolis». Θα προηγηθεί χαιρετισμός του Γρ. Αναγνώστου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.Βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στην Παλλήνη, στο θεατράκι Οινοποιείου Πέτρου (Λ. Μαραθώνος) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.Λαϊκό γλέντι στον Κορυδαλλό

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κορυδαλλού του ΚΚΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Παλιού Νεκροταφείου.ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν ο «φιλικός διακανονισμός» με την «COSCO»

Το «φιλικό διακανονισμό» που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΛΠ και της «COSCO» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο για παραπέρα κερδοφόρες «μπίζνες» στο λιμάνι του Πειραιά.

Η «COSCO» ελέγχει ήδη, μέσω της σύμβασης παραχώρησης του 2008, τη λειτουργία του προβλήτα ΙΙ και της ανατολικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, κατέχοντας το 70% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού. Πλέον, με βάση τις προβλέψεις του «φιλικού διακανονισμού», η «COSCO» θα προχωρήσει στην κατασκευή και την εκμετάλλευση της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, γεγονός που θα της επιτρέψει να ελέγξει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι - έως και το 80% - της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα Πειραιά, ενώ η δυναμικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί από τα 3.700.000 TEU σε 6.200.000 TEU.

Ταυτόχρονα, ο κινεζικός επιχειρηματικός όμιλος, με το πρόσχημα των «επενδύσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ» (που περιλαμβάνουν εκτός από το δυτικό προβλήτα ΙΙΙ, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του προβλήτα πετρελαιοειδών), ουσιαστικά απαλλάσσεται ακόμα και από τα ψίχουλα που πλήρωνε μέχρι τώρα στον ΟΛΠ ως «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» (κάτι σαν νοίκι, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο).

Μετά την ανακοίνωση της έγκρισης από την Κομισιόν, η κυβέρνηση έσπευσε να ισχυριστεί ότι «η επένδυση αυτή αποδίδει τεράστια οφέλη για τη χώρα μας», ενώ έκανε λόγο για διπλασιασμό των θέσεων εργασίας, με 700 νέες θέσεις και άλλες 1.500 «έμμεσες θέσεις εργασίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια «τεράστια οφέλη» αποκομίζει μόνο η εγχώρια αστική τάξη σε σχέση με το στόχο της για αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά ως εμπορικού κόμβου (ανεξάρτητα από τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται για το ποιο τμήμα της θα κάνει κουμάντο σε αυτόν) και φυσικά η COSCO πρώτη απ' όλους.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η πείρα των τελευταίων χρόνων, αλλά και ο απεργιακός αγώνας των προηγούμενων ημερών, αποδεικνύει ότι η «COSCO» παρέλαβε το λιμάνι «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα, επέβαλε άθλιες συνθήκες δουλειάς στους προβλήτες της, σμπαράλιασε μια σειρά μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν γύρω από το λιμάνι. Την ίδια ώρα, και η ΟΛΠ ΑΕ που διατήρησε τον έλεγχο του υπόλοιπου λιμανιού, για να ανταγωνιστεί την «COSCO» μείωσε δραστικά τις θέσεις εργασίας, χτύπησε τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αλλωστε, η καπιταλιστική εκμετάλλευση του λιμανιού δεν καλύπτει λαϊκές ανάγκες.

Την Πέμπτη το ΔΣ του ΟΛΠ

Πλέον, μετά την έγκρισή του από την Κομισιόν, ο «φιλικός διακανονισμός» θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο ΔΣ του ΟΛΠ. Κι ενώ οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί γύρω από το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει πιο ωφελημένο από τις εξελίξεις στο λιμάνι, χτες ανακοινώθηκε η παραίτηση της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ του ΟΛΠ, Ελ. Αργυροπούλου.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αποδίδουν την παραίτηση σε «προσωπικούς λόγους», ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με τον «φιλικό διακανονισμό», καθώς θεωρούσαν ότι η εφαρμογή του και η ενίσχυση της θέσης της «COSCO» στον Πειραιά, θα επηρεάσει αρνητικά το διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο συμμετέχει και η «COSCO».ΠΑΤΡΑ

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας

Οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας, το Σάββατο 26/7, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.«Εφυγε» ο σ. Δημήτρης Μπελίτσης

Τη Δευτέρα, 21 Ιούλη, «έφυγε» από τη ζωή ο σ. Δημήτρης Μπελίτσης μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.

Ο σ. Δημήτρης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Παιδί λαϊκής οικογένειας, γνωρίζοντας και βιώνοντας και ο ίδιος τα προβλήματα που ο καπιταλισμός δημιουργεί στους εργαζόμενους, συνειδητοποίησε νωρίς την ανάγκη της οργανωμένης πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, για το σοσιαλισμό.

Εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος στα φοιτητικά του χρόνια στη Νάπολι της Ιταλίας, όπου σπούδαζε γιατρός.

Εδωσε αγωνιστικό «παρών» στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα και πάλεψε για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του.

Αναδείχθηκε σε στέλεχος του κόμματος, Γραμματέας της ΚΟΒ Κολωνού, στην Αχτιδική Επιτροπή και το Αχτιδικό Γραφείο της Αχτίδας 3ου - 4ου Διαμερίσματος της Α' Αθήνας.

Ο σ. Δημήτρης, τα τελευταία χρόνια, εργάζονταν στο Κόμμα, με συνέπεια, ακούραστος και πάντα με διάθεση να προσφέρει περισσότερα.

Οσες χρεώσεις και καθήκοντα του ανάθεσε το Κόμμα, τα πάλευε με κομμουνιστική σεμνότητα, πείσμα για να υλοποιηθούν, δεν έκανε πίσω στις δυσκολίες.

Η ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του και ιδιαίτερα στο γιο του Σίμο και τη μητέρα του Αθηνά.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 3.30 μ.μ. στο Γ' Νεκροταφείο και θα είναι πολιτική.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΩΡΑΛΗ

Συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, διαφωνούν στον τρόπο

Με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο φόντο της ενδομονοπωλιακής κούρσας για το ποια τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου θα κατοχυρώσουν καλύτερα πόστα στο λιμάνι και στην ευρύτερη ζώνη. Φιλέτο που περιλαμβάνει και τον ΟΛΠ και φτάνει μέχρι το Θριάσιο, στεγάζοντας εκεί σειρά σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υποδομών.

Λέγεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έπειτα από επιστολή που έλαβε από τον Γ. Μώραλη. Κατά πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα όπως οι «προοπτικές ανάπτυξης», η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», η «τόνωση της ναυτιλίας» (σημεία αιχμής για το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην περιοχή), αλλά και η παραμονή των δικαστηρίων στο χώρο που βρίσκονται σήμερα.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Μώραλης έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε να υπάρχει μια συνεχής πλέον «συνεργασία» κυβέρνησης - δήμου για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι μεταξύ κυβέρνησης και δημοτικής αρχής υπάρχει «διαφωνία» όσον αφορά τα σχέδια που υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού («τρέχει» ο σχετικός διαγωνισμός για πώληση του 67% του ΟΛΠ). Ο Γ. Μώραλης είπε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις καθώς η δημοτική αρχή θέλει το λιμάνι να παραμείνει με «δημόσιο χαρακτήρα» και από τη λειτουργία του λιμανιού να αποδίδονται κάποια έσοδα στο δήμο προς ενίσχυση του ταμείου του.

Διαφωνίες διαφορετικών συμφερόντων

Οι διαφορές τους βέβαια αφορούν στη μορφή που θα πάρει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ο ίδιος ο Γ. Μώραλης προεκλογικά πήρε θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης με τη μορφή παραχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες:«Οι μετοχές του ΟΛΠ θα πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, στην αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια. Πρέπει να γίνονται παραχωρήσεις για χρήση σε πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες», έλεγε χαρακτηριστικά. Θέση που έσπευσε άλλωστε να χαιρετίσει ο υποψήφιος τότε, δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, λέγοντας πως «γεννάει, όντως, ικανοποίηση το γεγονός ότι ο κ. Μώραλης και ο κ. Μαρινάκης προσχωρούν έστω και με καθυστέρηση στο παμπειραϊκό μέτωπο εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μέσω ΤΑΙΠΕΔ, που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου». Επρόκειτο για ταύτιση απόψεων στη στρατηγική επιλογή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και παραχώρησής του στα μονοπώλια, άσχετα από τη μορφή που τελικά αυτή θα έχει.

Σημειωτέον τμήματα του κεφαλαίου αντιδρούν στην προοπτική να περάσει και η ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα βάλει εμπόδια στη δράση ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων. Το ίδιο ισχύει και με άλλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα) που καταλαβαίνουν ότι θα έχουν συνέπειες αν η COSCO πάρει το λιμάνι. Αντιδρούν και τμήματα της ντόπιας αστικής τάξης, όπως οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και άλλοι, που αντιλαμβάνονται ότι θα χάσουν μερτικό από το λιμάνι. Γι' αυτό αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση με απευθείας πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ανατρέπεται κάθε προστατευτική διάταξη

Καταψηφίστηκε στο σύνολό του από το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Αρχισε χτες στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση που φέρει τον τίτλο: «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Νίκος Μωραΐτης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Κόμματος στις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στη γη και τη χρήση της, στο χωροταξικό σχεδιασμό, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στην ιδιωτική πολεοδόμηση, στον τομέα των Δασών, συνολικότερα στην οργάνωση του κοινωνικού χώρου.

Ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας - τόνισε - προκρίνει τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και την ανάπτυξη του Τουρισμού με εξωτερικό προσανατολισμό για υψηλά και μεσαία εισοδήματα στο πλαίσιο της γαλάζιας πολιτικής της ΕΕ και της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών και των τουριστικών ινστιτούτων των τουριστικών ομίλων.

Η δασική πολιτική της ΕΕ εντάσσεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», στο Χάρτη για την Αποδοτικότητα των Πόρων, την ΚΑΠ, τη Βιομηχανική και Ενεργειακή Πολιτική, τη στρατηγική για το Κλίμα, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιοοικονομία, την «πράσινη οικονομία», ώστε να διασφαλίζεται η συμβολή των Δασών στην επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της ΕΕ, σύμφωνα με τη «Νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση και τον Δασικό τομέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση του 2014 (COM(2013)659 final).

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η κυβερνητική πολιτική αξιοποιεί ένα σύνολο νομοθετικών «εργαλείων» όπως το ΕΣΠΑ, το νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, την απελευθέρωση της Ενέργειας, τα σχέδια διοικητικής μεταρρύθμισης, το Κτηματολόγιο, τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα αυθαίρετα, την έκδοση αδειών, τα Χωροταξικά Σχέδια, Εθνικό και ειδικά.

Ολες αυτές οι παρεμβάσεις συγκροτούν ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής της αστικής τάξης και της ΕΕ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν από το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η ιδιωτική πολεοδόμηση είναι συνδεδεμένη με πλήθος άλλων σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ως δυνατότητα από το 1991 και ενισχύθηκε νομικά το 1997. Προβλέπεται και στο Ν. 4002/2011 που καθιερώνει τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ως πεδίο τουριστικής προτεραιότητας.

Ανάλογη είναι και η δασική νομοθεσία με το Ν. 998/1979 (ΝΔ), με τον οποίο προσπάθησαν να «αποδεσμεύσουν» από τη δασική νομοθεσία περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, το Ν. 1734/1987 (ΠΑΣΟΚ), γνωστού ως νόμου για τα βοσκοτόπια, με τον οποίο προσπάθησαν να αποδεσμεύσουν 40 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Ακόμη τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (ΠΑΣΟΚ) και τον κατ' επιταγήν της Ν. 3208/2003, ο οποίος, στο όνομα της «βιώσιμης» και «αειφόρου ανάπτυξης», διευκόλυνε την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων.

Η κρατική πολιτική αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στη γη, στα δάση ως μία ακόμα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων.

Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κρατικών δασικών εκτάσεων μέσω της παραχώρησης, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αποτελεί και μια μέθοδο κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων, αφού οι σχετικές επενδύσεις γίνονται με εξαιρετικά μικρές δαπάνες για τη γη.

Η ραγδαία είσοδος - επενδύσεις - μέσω της διεύρυνσης των επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ακόμη κι αν τηρηθούν οι «περιβαλλοντικοί όροι», θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη - και διεύρυνσή τους - για το κεφάλαιο και μισή ζωή για τους όποιους εργαζόμενους, με επιδείνωση των όρων εργασίας, μισθό - «βοήθημα» και δικαιώματα που να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της επένδυσης. Οι εργασιακές σχέσεις όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων στο εργοτάξιο στο Φαληρικό Δέλτα αποδεικνύουν το λόγου το αληθές.

Οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής

Η σημερινή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνέχεια των προηγούμενων, εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επέκτασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της χρήσης γης.

Αλλωστε, οι αλλαγές στη «χωρική πολιτική» που προωθούνται στοχεύουν επίσης στη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους ομίλους, μέσα από τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων.

Είναι εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, της προσαρμογής των δασών στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, των οδηγιών για τα δασικά συστήματα και τελευταία το 7ο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης.

Η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα στη βάση ότι οι μέχρι σήμερα «πρωτοβουλίες» δεν «απελευθέρωσαν» τη δασική γη, τα δασικά οικοσυστήματα από την όποια νομική προστασία, ώστε να αποτελέσουν κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Ιδιωτική πολεοδόμηση

Το συζητούμενο νομοσχέδιο προωθεί αποφασιστικά τη δυνατότητα της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Δίνει τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να κατασκευάζει νέα πολεοδομικά συγκροτήματα, με τους όρους χρήσης που θεωρεί ως απαραίτητους, στις περιοχές που κρίνει.

Η ευθύνη και η πρωτοβουλία χάραξης νέων πολεοδομικών σχεδίων μεταφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς μόνο αυτό θα συγκεντρώνει αρκετή γη και κεφάλαιο, για να προχωρήσει στην ιδιωτική πολεοδόμηση, ενώ ταυτόχρονα, μέσα απ' το νομοσχέδιο, η πολεοδόμηση μετατρέπεται σε οικονομική δραστηριότητα με το κόστος να μετακυλίεται στους νέους κατοίκους των περιοχών.

Το νομοσχέδιο είναι μια ποιοτική αλλαγή στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, του δημόσιου πλούτου.

Στο όνομα της «βιώσιμης ανάπτυξης», έρχεται να άρει τα όποια «εμπόδια» υπήρχαν στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δημόσια και ιδιωτικά δασικά οικοσυστήματα, τη δημόσια δασική περιουσία ως κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Σε ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast - track» αλλάζουν οι χρήσεις γης, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Προωθείται η συγκέντρωση στην κτηνοτροφία.

Με το νέο νομοσχέδιο επιτρέπονται ουσιαστικά όλες οι επεμβάσεις που ενδιαφέρουν τους μονοπωλιακούς ομίλους στα δασικά οικοσυστήματα και δε συνεχίζονται οι κυβερνητικές «πρωτοβουλίες» αλλαγής χαρακτήρα, προορισμού, ιδιοκτησίας, που από το 1975 μέχρι σήμερα έβγαιναν αντισυνταγματικές ή δημιουργούσαν «εμπόδια» στην «ελευθερία» της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των συμφερόντων και των επιλογών της άρχουσας τάξης και των ομίλων. Πολύ περισσότερο που επιδιώκεται το ξεπέρασμα με την παραχώρηση της χρήσης τους, «εμποδίων» στις επενδύσεις μέχρι σήμερα, λόγω της κρατικής ιδιοκτησίας τους.

Συνολικά, το νομοσχέδιο εξειδικεύει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στα δασικά οικοσυστήματα προς όφελος του κεφαλαίου, το οποίο κρίνει σήμερα ότι η κερδοφορία του θα εξυπηρετηθεί όχι κυρίως με τον αποχαρακτηρισμό τους, όπως βασικά επεδίωκε μέχρι σήμερα, αλλά με την εξασφάλιση της «νομιμότητας» των επεμβάσεών του μέσα σ' αυτά και με την ανάθεση της διαχείρισης ευαίσθητων περιοχών προς όφελός του.

Τα άλλα κόμματα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου με τον ισχυρισμό ότι ωφελεί την ανάπτυξη της οικονομίας (το ΠΑΣΟΚ «διαφοροποιήθηκε», ζητώντας κάποιες επιμέρους διορθώσεις). Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας, δεν είπε λέξη για την ΕΕ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει πλευρές του νομοσχεδίου αν αυτό ξανάρθει στη Βουλή σε δύο νομοσχέδια. Οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν με τα δύο κεφάλαια που αφορούν στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώ η ΧΑ καταψήφισε με τη γενική θέση ότι το νομοσχέδιο συνιστά μνημονιακή δέσμευση. Η ομάδα των «ανεξάρτητων» βουλευτών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια, ενώ η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε επί της αρχής.Σελίδα 6 - ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη της Ομάδας Φιλίας της Βουλής στην παλαιστινιακή πρεσβεία

Η Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης της Βουλής επισκέφθηκε χτες την παλαιστινιακή πρεσβεία, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον παλαιστινιακό λαό. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ) και τους βουλευτές Βασίλη Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Τριαντάφυλλο (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), συναντήθηκε με τον πρέσβη Μαρουάν Τουμπασί, μεταφέροντάς του τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα καταδίκης για τη βάρβαρη και δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα. Η αντιπροσωπεία των βουλευτών εξέφρασε ρητή θέση για ταχύ τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων και βομβαρδισμών, δηλώνοντας τη στήριξή της προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον πρέσβη αναφορικά με την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συγκληθεί εκτάκτως η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί αρμοδίως για το ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Αρνήθηκε να βγάλει ψήφισμα για την Παλαιστίνη

Με μία θρασύτατη τοποθέτηση που εξισώνει το θύτη με τα θύματα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο για τη σφαγή που συνεχίζεται αμείωτα στη Γάζα.

Το θέμα έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας το σώμα να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση. Με το πρόσχημα ότι δεν θα εμπλακεί ο δήμος σε μία διαδικασία ψηφισμάτων, ο Γ. Καμίνης επιδίωξε να μην μπει καν σε ψηφοφορία η έκδοση ψηφίσματος. Κατέδειξε δε την ταύτισή του με τη λογική των ίσων αποστάσεων, λέγοντας ότι «είτε ανατινάζεις ένα λεωφορείο με δέκα ανθρώπους, είτε ρίχνεις πυραύλους είναι το ίδιο καταδικαστέο». Τελικά αποφασίστηκε, μετά από ψηφοφορία που ακολούθησε και με το πρόσταγμα του Γ. Καμίνη «η παράταξή μας δε συμφωνεί να βγει ψήφισμα για την Παλαιστίνη», να μη βγει ψήφισμα.

Θέτοντας το ζήτημα ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση καταδίκης στη νέα γενικευμένη δολοφονία του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα. Να απαιτήσει το σταμάτημα των εχθροπραξιών και αντιπροσωπεία του Σώματος να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα την πρεσβεία του Ισραήλ.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Με μια προκλητική τοποθέτηση ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε ψηφίσματα για το παραμικρό, ο δήμαρχος Αθηναίων αρνήθηκε την καταδίκη από το Δημοτικό Συμβούλιο της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα. Ταυτισμένος με τις λογικές των ίσων αποστάσεων και εξίσωσης του θύτη με το θύμα, αρνιόταν ακόμα και να μπει σε ψηφοφορία το αν θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ψηφοφορία που επιβλήθηκε, τελικά τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν την έκδοση ψηφίσματος του δήμου».ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Μακελειό χωρίς τέλος

ΓΑΖΑ.--

Η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε και χτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών, στις 15 μέρες που διαρκεί η νέα ισραηλινή επιδρομή από αέρα, θάλασσα και στεριά, συνεχώς αυξάνεται, έχοντας φτάσει με τα επίσημα στοιχεία τους 612 (χτες ήταν πάνω από 25), οι τραυματίες είναι γύρω στους 4.000 και δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες. Ενδεικτικό της θηριωδίας που συνεχίζεται είναι το γεγονός ότι στόχους της ισραηλινής πολεμικής μηχανής αποτελούν ακόμη και νοσοκομεία και άλλες υποδομές, εκτός από τις κατοικίες που ισοπεδώνονται. Χτες καταγγέλθηκε, επίσης, ότι χτυπήθηκε ακόμη και σχολείο, στο οποίο είχαν καταφύγει γυναίκες και παιδιά και το οποίο ανήκε στον ΟΗΕ και υποτίθεται ήταν προστατευμένο. Επίσης, σε βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα παλαιστινιακές οργανώσεις από τη σφαγή της Κυριακής στην Σετζάγια, με πάνω από 70 νεκρούς, φαίνεται Παλαιστίνιος έφηβος που θέλει να πάει στο γκρεμισμένο σπίτι του για να βρει τους συγγενείς του και πέφτει νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία των παλαιστινιακών υπηρεσιών Υγείας, από τους δολοφονημένους τουλάχιστον 149 είναι παιδιά, 120 γυναίκες και 28 ηλικιωμένοι.

Επίσης, το 33% των νεκρών σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, το 27% στη Χαν Γιουνές, το 15% στη Ράφα κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Γάζας προς την Αίγυπτο και το 15% βορειότερα της πόλης της Γάζας κοντά στο Ισραήλ. Ακόμη, 5 νοσοκομεία, 6 ιατρικά κέντρα και 4 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, στους οποίους σκοτώθηκαν επίσης 6 μέλη των υπηρεσιών Υγείας, ενώ πληθαίνουν τα καλέσματα για την ανάγκη να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα, πόσιμο νερό.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό ή έχουν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε νερό την ώρα που και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποστεί ζημιές ή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες.

Χτες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πάνω από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί, ενώ σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τις βόμβες. Μόνο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έχουν καταφύγει περισσότεροι από 100.000. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων παραδέχθηκε σήμερα ότι «κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους» στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο ακόμη στρατιώτες του, ανεβάζοντας σε 27 τις συνολικές απώλειες των Ισραηλινών. Ο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο η παλαιστινιακή «Χαμάς» είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε αιχμαλωτίσει συγκαταλέγεται στους νεκρούς, παραδέχτηκε.

Κροκοδείλια δάκρυα από τους ιμπεριαλιστές

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, που οπλίζουν το χέρι του Ισραήλ, υπόσχονται προκλητικά οικονομική βοήθεια στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από το Κάιρο όπου βρέθηκε χτες και συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, είναι αυτό που μπορεί να φέρει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε κυνικά.72 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα

Μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση, μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ, στην οποία καταδικάζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα κατά των Παλαιστινίων και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό, ενώ απευθύνουν κάλεσμα προς τους λαούς όλου του κόσμου να κινητοποιηθούν για να σταματήσει το έγκλημα. Στα 67 κόμματα που δημοσιεύσαμε στο χτεσινό φύλλο προστέθηκαν άλλα 5 κόμματα, φτάνοντας συνολικά τα 72. Τα νέα κόμματα που υπογράφουν είναι το ΚΚ Βενεζουέλας, η Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, το Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών, το ΚΚ ΗΠΑ, το ΚΚ Μάλτας, ενώ η διαδικασία συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Τα κόμματα στην κοινή ανακοίνωσή τους ανάμεσα σε άλλα τονίζουν:

«Για τις αιματηρές αυτές εξελίξεις τεράστιες είναι και οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ στη συνέχιση της καταπίεσης κι αιμορραγίας του παλαιστινιακού λαού.

Ευθύνες έχει και η ΕΕ, που ακολουθεί γραμμή "ίσων αποστάσεων" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικό και οικονομικό - πολιτικό επίπεδο».

Κινητοποιήσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

Χτες το βράδυ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φθιώτιδα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε αυτόν με συγκέντρωση στην πλ. Πάρκου στη Λαμία.

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Κιλκίς διοργάνωσαν συγκέντρωση επίσης στην πλατεία Ειρήνης.

Σήμερα, στην Καβάλα η Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν αντίστοιχη εκδήλωση στις 8.00 μ.μ. στην παραλία απέναντι από τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Αύριο, οι Οργανώσεις στην Αχαΐα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία τριών Συμμάχων.

Επίσης, αύριο, οι Οργανώσεις στην Αιτωλοακαρνανία διοργανώνουν συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο.Σελίδα 7 - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Αναβαθμισμένο ρόλο στο πεδίο των οξυμένων ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διεκδικεί η ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο το Ουκρανικό κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Χτες στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο του οποίου έγινε και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των χωρών - «εταίρων» της ΕΕ της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης - μέσο για προγεφύρωμα της Ευρωένωσης στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εστίασαν επίσης στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για το ρόλο της στην Ουκρανία. Ενδεικτικά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου οι ρωσόφωνοι χαρακτηρίζονται και πάλι «παράνομα οπλισμένες ομάδες» ενώ καλείται η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Το Συμβούλιο συμφωνεί να επιταχυνθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων από τη Ρωσία ενάντια στην «προσάρτηση» της Κριμαίας και την «αποσταθεροποίηση» της Ανατολικής Ουκρανίας, επίσης «να λάβει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουλίου». Παραπέρα το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει σχετικές προτάσεις για κυρώσεις ως αύριο Πέμπτη, ένα νέο κατάλογο με Ρώσους και ρωσικές εταιρείες σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν μέτρα (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που έχουν εντός ΕΕ κ.ά.).

Χαρακτηριστική και η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου, που δίνοντας μια ιδέα της πρεμούρας των ευρωνωσιακών μονοπωλίων να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι «υπάρχει μια ομόφωνη ευρωπαϊκή θέση, η οποία ενισχύει την πολιτική οντότητα της ΕΕ και τη δυνατότητά της να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου». Βεβαίως, την ίδια στιγμή είναι φανερή και η αντιπαράθεση για τις κυρώσεις καθώς θίγονται σημαντικά συμφέροντα που σχετίζονται με την Ενέργεια και όχι μόνο. Επιφυλάξεις δείχνει περισσότερο η Γερμανία λόγω της διασύνδεσης των μονοπωλίων της με τα ρώσικα.

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στη Γάζα, με καθαρή πρόθεση να εξισωθεί ο θύτης (το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες του ευρωατλαντικού άξονα) με τα θύματα (οι Παλαιστίνιοι που χάνονται κατά εκατοντάδες).

Το Συμβούλιο επίσης «αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τυχόν επιθέσεις», βάζοντας ως προϋπόθεση ότι «η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να είναι ανάλογη (σ.σ. με την επίθεση που δέχτηκε) και σύμφωνη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Καταγγέλλει την απόφαση του Κοινοβουλίου να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας. Σημειώνει αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απαράδεκτη απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, όπως και την έναρξη δίκης για την απαγόρευσή του.

Η απόφαση αυτή, όχι τυχαία, λήφθηκε ταυτόχρονα με την απόφαση επιστράτευσης, μέσα σ' ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, για τη συνέχιση της ένοπλης εκστρατείας στα Ανατολικά, που ήδη έχει προκαλέσει στο λαό της Ουκρανίας μεγάλα δεινά.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα αντιλαϊκά μέτρα βαδίζουν χέρι - χέρι με τον εθνικισμό και αντικομμουνισμό.

Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού στην Ουκρανία, που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο, έχοντας τη στήριξη ντόπιων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και των ξένων δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχωρούν στο παραπέρα αιματοκύλισμα του λαού και στην εξαφάνιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών είναι μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ΚΚ και όλους τους κομμουνιστές της Ουκρανίας!

Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».

Η πρώτη δίκη την Πέμπτη

Κλιμακώνεται η προσπάθεια να απαγορευτεί η δράση του ΚΚ Ουκρανίας και εντείνεται η αντικομμουνιστική υστερία. Χτες ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής της Ουκρανίας η απόφαση για διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας, «η απαγόρευση ενός κόμματος που πήρε πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές, πολύ περισσότερες από όσες έχει η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές, τον πολιτικό πλουραλισμό, ακόμα όσα διακηρύσσει η ΕΕ περί ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισότητας».

Επίσης ευχαριστεί τα αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει ως τώρα και τα καλεί να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και καταδίκης της αντιδραστικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι στις 24 Ιούλη θα γίνει η δίκη για την απαγόρευση του Κόμματος. Η αντιδραστική κυβέρνηση κατηγορεί το ΚΚ Ουκρανίας ότι «στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και δρα ενάντια στην εθνική κυριαρχία».ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ενταση των βομβαρδισμών και νέα επιστράτευση

Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να αξιοποιούν τη συντριβή του «Μπόινγκ 777», σαν έτοιμα από καιρό

Απόφαση για την τρίτη - από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης - επιστράτευση ενέκρινε χτες το ουκρανικό κοινοβούλιο, ανεβάζοντας ταυτόχρονα στα 60 χρόνια τη μέγιστη επιτρεπόμενη ηλικία για στρατιώτες, λοχίες και υπαξιωματικούς, ώστε να κλιμακώσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ανατολικές επαρχίες και να εδραιωθεί ένας συσχετισμός δύναμης ευνοϊκός για τα μονοπώλια που στηρίζει η μερίδα της ουκρανικής πλουτοκρατίας που σήμερα έχει «το πάνω χέρι». Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη (κατευθύνεται ώστε να) ασχολείται με τα διάφορα «σενάρια» και τις «αποκαλύψεις» περί «κατάρριψης» του «Μπόινγκ 777» που συνετρίβη ενώ πετούσε με 298 ανθρώπους πάνω από το Ντονέτσκ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί κάτι.

Χτες, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «έδωσε έμφαση σε περαιτέρω προσπάθειες που πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της Ρωσίας από το να υποστηρίζει τρομοκράτες», ενώ πρόσθεσε ότι επόμενο βήμα πρέπει να είναι μια έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς αυτή «μπορεί να εισηγηθεί νέα αποφασιστικά βήματα ενάντια σε αυτούς που στηρίζουν τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με ανακοίνωσή του «όλες τις χώρες που πολίτες τους έπεσαν θύματα της καταστροφής, να εξετάσουν τη δυνατότητα να στείλουν αστυνομικούς, για να εξασφαλίσουν το απαραβίαστο του τόπου της συντριβής σε όλη την περίμετρό του και για να συμβάλουν στην έρευνα».

Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ (σ.σ. εννοώντας τις χώρες καταγωγής των επιβατών του «Μπόινγκ» στις οποίες συγκαταλέγεται και η Αυστραλία), «χωρίς να διευκρινίζει αν η Αυστραλία θα ετοιμαστεί να στείλει στρατό ή αστυνομία», όπως έσπευσε να σχολιάσει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Ομόφωνο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Προχτές αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση που ετοίμασε η Αυστραλία και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία». Το ΣΑ με τη συμφωνία και της Ρωσίας, τάχτηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».

Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα τοπική ώρα, τα μαύρα κουτιά του «Μπόινγκ» παραδόθηκαν από τους ηγέτες των ρωσόφωνων ανταρτών στη Μαλαισία, με το συνταγματάρχη Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, να τα παραλαμβάνει και να δηλώνει ότι είναι «σε καλή κατάσταση». Ακόμα, οι ρωσόφωνοι αντάρτες ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, για να διευκολυνθεί η σχετική έρευνα.

Αύξηση «αμυντικών δαπανών» ζητά ο Ομπάμα

Νέα παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, σε τηλεφωνική συνομιλία «συμφώνησαν για τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει για τη συμμαχία η αξιόπιστη συμβολή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επαφή έγινε πριν από συνεδρίαση που είχαν χτες στη Βαρσοβία οι ηγέτες των εννέα κρατών - μελών του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η παρέμβαση του Ομπάμα, όπως και η απόφαση του Κιέβου για νέα μερική επιστράτευση ήρθαν ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι Παρούμπιι ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες και εκατοντάδες βαρέα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία στο βορρά, στην ανατολή, στο νότο και στην Κριμαία.

Πάντως, ενδεικτικό των αντιθέσεων που παραμένουν στο εσωτερικό και της ουκρανικής αστικής τάξης είναι ότι μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε ένταση με βουλευτές του κόμματος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φέρονται να κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κάτι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Αμείωτοι βομβαρδισμοί

Ολα τα παραπάνω σημειώνονται, ενώ ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μετρά όλο και περισσότερα θύματα από την κλιμακούμενη στρατιωτική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το ουκρανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «500 πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα χωριά Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, στο Λουγκάνσκ, βομβαρδίζονταν όλη την προχτεσινή νύχτα, ενώ στην επίθεση συμμετείχαν και τεθωρακισμένα οχήματα. Στις φλόγες τυλίχτηκαν μεταξύ άλλων ένα εργοστάσιο οπτάνθρακα και ένα χημικό εργοστάσιο. Η υπηρεσία Τύπου του δημοτικού συμβουλίου του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν 16.

Πάντως, η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ δήλωσε πως «οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν το ανατολικό τμήμα της πόλης Λουγκάνσκ στις 18-20 Ιούλη» στη διάρκεια επίθεσης που σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Αντίστοιχα, το Κίεβο είχε αρνηθεί ότι ο στρατός ευθύνεται για εκρήξεις που σημειώθηκαν προχτές στο κέντρο του Ντονέτσκ, αναφέροντας ότι «αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες».Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη τη Δευτέρα

Αύριο η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη του ψευδοκράτους

Συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χτεσινές της δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε: «Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκιουλ, αλλά και του Ερογλου, και εννοείται ότι στο πλαίσιο των άρρηκτων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα». Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για τα 40 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής κατοχής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν «σε ένα νέο συνεταιρικό κράτος στην Κύπρο» και ζήτησε λύση που θα εγγυάται το «στάτους κβο ισότητας της Τουρκικής Κύπρου». Ακόμα, ο Γκιουλ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δε δέχεται τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Με αυτά τα δεδομένα, και επειδή στις δηλώσεις του ο Γκιουλ κατηγορεί και «τη στάση της Ελλάδος», η Σ. Βούλτεψη είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα θα καθορίσουν τη στάση τους».

Στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων της Τουρκίας θα διεξαχθεί αύριο και η νέα συνάντηση μεταξύ του Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Θυμίζουμε ότι προκλητικές δηλώσεις έκαναν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου (που είπε ότι «υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο κι αυτοί οι λαοί μπορούν να γίνουν ένα κάτω από έναν νέο συνεταιρισμό»), αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν που χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα «παράδειγμα για τη δημοκρατία» και την τουρκική εισβολή «ειρηνευτική επιχείρηση» που «έδωσε τέλος στις πιέσεις, την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αφομοίωσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το κράτος στο οποίο ήταν συνιδρυτές και συνέταιροι».

Χτες, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Τουρκοκύπριο, αλλά και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντίστοιχα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σε εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκαν συγγενείς 92 αγνοουμένων (των οποίων πρόσφατα τακτοποιήθηκαν τα λείψανα) και άλλων 133 (που εξακολουθούν να αγνοούνται). Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, κάλεσε την Τουρκία «να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια, χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο να εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα και αλήθειες που βοούν».

Στο μεταξύ, από Σεπτέμβρη οι μαθητές των λυκείων της Κύπρου θα διδάσκονται ειδικό μάθημα για το «ομοσπονδιακό πολίτευμα». Οπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, στόχος είναι οι νέοι να έχουν «μία πρώτη επαφή με την έννοια της Ομοσπονδίας» και να δημιουργηθεί «κουλτούρα» υπέρ της επιδιωκόμενης μορφής «λύσης» του Κυπριακού.ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Νέα συνεκπαίδευση με τα «Γεράκια του Πολέμου»

Νέα συνεκπαίδευση αεροπορικών μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ στον ελληνικό εναέριο χώρο, με κέντρο την Κρήτη, προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για άλλη μια «εκπαιδευτική δραστηριότητα» ενταγμένη στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα και ξεδιπλώνεται σε όλη τη φρίκη της η βία του ισραηλινού κράτους σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τις πλάτες και του ευρωατλαντικού άξονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 9 με 23 Αυγούστου, 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16 Βlock 50» της 480 Μοίρας Μαχητικών (επονομαζόμενη ως «Γεράκια του Πολέμου» - «Warhawks») της Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης των ΗΠΑ (USAFE) και 250 άτομα προσωπικό της Μοίρας, διαφόρων ειδικοτήτων, ερχόμενοι από την αεροπορική τους βάση στο Spangdahlem της Γερμανίας, θα μετεγκατασταθούν στη Σούδα.

Σκοπός τους η συνεκπαίδευση με τα «F-16 Block 52 plus» της 340 Μοίρας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και με άλλους τύπους μαχητικών αεροσκαφών από άλλες πολεμικές Μοίρες. Γράφεται ότι Αμερικανοί και Ελληνες πιλότοι θα εκπαιδευτούν από κοινού σε αερομαχίες, πλήξη στόχων στο έδαφος και Σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (τα αποκαλούμενα COMAO - Composite Air Operation). Λέγεται επίσης ότι η συνεκπαίδευση θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της στο Αιγαίο, πάνω από την Πελοπόννησο, νότια της Κρήτης και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου.

Πιθανολογείται ότι από ελληνικής πλευράς θα λάβει μέρος και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ιπτάμενα ραντάρ «EMB-145H». Πιθανολογείται επίσης ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν στη Σούδα και ιπτάμενο τάνκερ («KC-135») για εκπαίδευση και στον εναέριο ανεφοδιασμό, πτυχή της άσκησης που προϊδεάζει για ετοιμότητα συμμετοχής σε αποστολές των ελληνικών μαχητικών μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους και για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαίων της χώρας.

Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες νωρίτερα, από μέσα Φλεβάρη ως αρχές Μάρτη, βρέθηκε στη Σούδα άλλο κλιμάκιο της USAFE, συγκεκριμένα, 12 αεροσκάφη «F15Ε» της 494 Μοίρας της 48 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στο Lakenheath της Βρετανίας. Με βάση πάλι τη Σούδα έγινε και τότε «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους και ελληνικά μαχητικά, στη Νότια Ελλάδα.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Κοινή Διακήρυξη Αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή, το ΑΚΕΛ κάλεσε Κομμουνιστικά, Εργατικά και προοδευτικά κόμματα να υπογράψουν Διακήρυξη Αλληλεγγύης για την ελευθερία και επανένωση της Κύπρου. Τη Διακήρυξη υπογράφει, ανάμεσα σε άλλα, και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά, σε αυτήν σημειώνεται:

«Υπενθυμίζοντας ότι σαράντα χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 1974, η χούντα των Αθηνών μαζί με τη φασιστική ΕΟΚΑ Β' προχώρησαν σε πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ',

- Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να υλοποιήσει τις επεκτατικές της βλέψεις στην Κύπρο, εισβάλλοντας παράνομα στο νησί και ότι μέχρι σήμερα παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο μέσα από τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού, τη συνεχιζόμενη απόπειρα αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσα από το μαζικό εποικισμό,

- Υπενθυμίζοντας ότι το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με στόχο τη διχοτόμηση και τη διπλή ένωση με Ελλάδα και Τουρκία, που ήσαν αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ,

- Σημειώνοντας ότι 40 χρόνια μετά η Κύπρος βιώνει ακόμα τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής,

- Επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό είναι στην ουσία του διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής, κατά παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

- Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό διατηρεί και εσωτερική πτυχή, αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής,

Τα Κομμουνιστικά, Εργατικά και προοδευτικά Κόμματα που υπογράφουν τη Διακήρυξη:

1. Καταγγέλλουν την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, πολιτική που διαιωνίζει το Κυπριακό πρόβλημα και εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους,

2. Διακηρύττουν ότι η ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα στη συνεχιζόμενη παρανομία που συντελείται για 40 χρόνια στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί άμεσα,

3. Απαιτούν την επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ,

4. Ζητούν μόνιμη ειρήνη που θα επιτρέψει πραγματικά την επανένωση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του κυπριακού λαού στο σύνολό του,

5. Καλούν για την άμεση διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας,

6. Εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού.

Τα 28 κόμματα που υπογράφουν είναι τα εξής:

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλλονίας, Βέλγιο

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας

Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Νοτιαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

Κομμουνιστικό Κόμμα ΒενεζουέλαςΣελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκδήλωση για την εισβολή στην Κύπρο

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών '67-'74 (ΣΦΕΑ) και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).Σήμερα η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974

Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974», στο πλαίσιο της 40ής επετείου από την κατάρρευση της δικτατορίας, διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ- ΕΣΑ», στο πάρκο Ελευθερίας (στάση ΜΕΤΡΟ).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, χαιρετισμό του προέδρου του «Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας», Γ. Λουκά και ομιλία του προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Ν. Τριανταφύλλου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» με τραγούδια της αντίστασης, της ζωής και του αγώνα.ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ξεκίνησαν συναντήσεις ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς

Η πρώτη συνάντηση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στην πορεία ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς έγινε χτες στη Βουλή μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Οι επαφές ξεκίνησαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, γραμματέας της ΚΟ και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Δημήτρης Καρύδης, γραμματέας Επικοινωνίας.

Οι συνομιλίες γίνονται ενόψει συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ το Σεπτέμβρη και ιδρυτικού συνεδρίου της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» όπως σχεδιάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον Οκτώβρη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύσταση ενός σημαντικού φορέα εξουσίας, που κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές θα μπορεί να λάβει εντολή «διερευνητικής εντολής» ώστε να αναζητήσει κομπρεμί ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κομμάτια της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν με αυτή τη συγκρότηση ενός τρίτου ισχυρού πόλου, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. σχετικές δηλώσεις Λυκούδη). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στελέχη της που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτική η τοποθέτηση χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του πρ. υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υποχρεωμένη «να αναζητήσει τις αναγκαίες συγκλίσεις με αυτόν (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ), τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για την ανάγκη δημιουργίας πρόσφορου κλίματος, απ' όπου θα μπορούσε να προκύψει προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές», «να αναπτύξει διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση ο Π. Ρήγας δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: «Ξεκινήσαμε έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. O στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (...) οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, πιστεύω ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουμε το στρατηγικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε και οι δύο».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία (...) Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις».

Σημειωτέον, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν «την εξέλιξη των πρωτοβουλιών» που ανέλαβε η Δημοκρατική Αριστερά «για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου». Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης εστίασε στην «ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, στο πλαίσιο του οποίου θα εκδηλωθούν και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες».ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Παραλίες, βουνά και δάση στα μονοπώλια του Τουρισμού

Αλλο ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, εισήχθη χτες για συζήτηση και ψήφιση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», δίνονται και μάλιστα με διαδικασίες «fast track» βουνά, δάση, παραλίες και αιγιαλός στο τουριστικό κεφάλαιο για να οικοδομήσει και να επεκτείνει τουριστικά καταλύματα, να κατασκευάσει μαρίνες, συνολικά εγκαταστάσεις και τουριστικές υποδομές, απλησίαστες για το λαό.

Ενδεικτικά, στα άρθρα 3 και 4 προβλέπεται ότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) θα χορηγείται πλέον σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα χωρίς προϋποθέσεις και με έναν απλό δειγματοληπτικό έλεγχο της καταλληλότητας της υποδομής, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση ότι «η ουσιαστική αλλαγή είναι η κατάργηση του σταδίου προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας (...) για να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας».

Με το άρθρο 6, επί της ουσίας υποβαθμίζεται ο ΕΟΤ, αφού η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, που μέχρι τώρα γίνεται από τον Οργανισμό, εκχωρείται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ).

Βάσει του άρθρου 8, τα αλιευτικά καταφύγια μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους αλιείς, ενώ με το άρθρο 9 αυξάνεται το μέγεθος της χερσαίας έκτασης για εμπορική χρήση από 20.000 που είναι σήμερα σε 50.000, στερώντας και άλλους από τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από το λαό.

Στο άρθρο 12, παράκτιες «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ή, όπως σημειώνει, «γνωστοί ως παρθένοι προορισμοί» μετατρέπονται σε μία επιπλέον κατηγορία τουριστικών λιμένων και εμπορευματοποιούνται.

Το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Χρήστος Κατσώτης, στοιχειοθετώντας την αντίθεση του Κόμματος στο εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό, που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι μέρος του πλέγματος μιας σειράς νόμων, που έχει νομοθετήσει, και αφορά βέβαια στην παραπέρα πολεοδομική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, στην καταπάτηση και εκμετάλλευση αιγιαλού, παραλίας, δασών και φυσικών πόρων. Μέσα από αυτό παρέχονται διευκολύνσεις σε άλλους κλάδους μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης υλοποιείται ο σχεδιασμός διάλυσης του ΕΟΤ. Η κυβέρνηση παραδίδει στους επιχειρηματίες αρμοδιότητες του Δημόσιου, όπως είναι για παράδειγμα η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια.

Το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο είναι αδηφάγο, δε μένει ικανοποιημένο από τους πρόσφατους νόμους για τον Τουρισμό και απαιτεί τροποποιήσεις νόμων, οι οποίοι έχουν ψηφισθεί πριν ένα και δύο χρόνια, όπως κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση και φέρνει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Στο όνομα του σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, η κυβέρνηση τροποποιεί διαρκώς και με καταιγιστικό ρυθμό τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει. Οι υπουργικές τροπολογίες που αποτελούν ένα ακόμη νομοσχέδιο περιλαμβάνουν από παράδοση του αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, από ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέχρι και επιχορηγήσεις στους εφοπλιστές με το επιχείρημα της εξασφάλισης του συγκοινωνιακού έργου στις νησιωτικές περιοχές. Είναι στη λογική "στρώνουμε χαλί στους επενδυτές" που είπε ο πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε ότι στον «στον τομέα των ξενοδοχείων κυριαρχούν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι. Στην ιδιοκτησία κάθε ομίλου ανήκουν πολλά ξενοδοχεία. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί μονοπωλιακοί όμιλοι που αναλαμβάνουν να πουλήσουν εκτάσεις γης και την κατασκευή ξενοδοχείων, καταλυμάτων, εξοχικών κατοικιών για επενδυτές από Ευρώπη, Ρωσία, Κατάρ. Τέτοιος όμιλος είναι για παράδειγμα η Apollo Capital Group που διαφημίζει ότι διαθέτει στην κατοχή της χαρτοφυλάκιο με εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που φτάνουν τα 60.000.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα φανερώνει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση γης προς πώληση».

Τα άλλα κόμματα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Μιχαήλ Κριτσωτάκης εστίασε την κριτική του στα επιμέρους, με επιχειρήματα όπως ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνολικό πρόγραμμα για τον τουριστικό κλάδο, υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο επίσης χαρακτήρισε μερικό και αποσπασματικό.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης εμφανίστηκε διαμαρτυρόμενος γιατί δεν υπήρχε «προενημέρωση» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για διατάξεις του νομοσχεδίου, θυμίζοντας ότι είναι μαζί στη συγκυβέρνηση...

Από τους ΑΝΕΛ, ο Κώστας Δαμαβολίτης έβαλε ζήτημα ότι οι τουρίστες αγοράζουν «πακέτα», κλείνονται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δε στηρίζουν τις «τοπικές αγορές».

Από την Χρυσή Αυγή, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κακό και αδιάφορο νομοσχέδιο, κακογραμμένο που δε θα φέρει καμία θετική επίπτωση στον τουρισμό, υπόσχεται πολλά αλλά φέρνει λίγα.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θωμάς Ψύρρας μίλησε για «υπερσυγκεντρωτικό» χαρακτήρα με τον οποίο θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί το υπουργείο, και για προσπάθεια να ρυθμιστούν διατάξεις ασύνδετες και άσχετες μεταξύ τους.Σελίδα 10 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ υπηρετεί την ανάπτυξη των μονοπωλίων

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) & συνοδευτικές εγκαταστάσεις», εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας, τοποθετήθηκε ενάντια, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Ζιώγας αποκάλυψε την ψευδή προπαγάνδα για δήθεν όφελος του λαού από την κατασκευή του αγωγού TAP. Οπως είπε, «προπαγανδίζουν ότι θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσα και 10.000 έμμεσα θέσεις εργασίας. Την προπαγάνδα αυτή την καταρρίπτει έκθεση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα είναι από 100 έως 200. Για τις 2.000 άμεσα ίσως να εννοούν τους εργάτες στην κατασκευή του. Αλλά αυτές οι θέσεις είναι προσωρινές. Η κατασκευή κάποτε τελειώνει.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού, οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με 5μηνες και 9μηνες συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας της χώρας.

Η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δε θα εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουν άλλωστε με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του φυσικού αερίου, όπου ένας στους δύο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Πτολεμαΐδα, που είναι η καρδιά της Ενέργειας, 350 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου».

Επικίνδυνη για το λαό η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς

Επιπλέον τόνισε: «Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού TAP αποτελούν συνειδητή επιλογή που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την προτεραιότητα υλοποίησης του "νότιου ενεργειακού διαδρόμου".

Με την πολυδιαφημιζόμενη γεωστρατηγική "αναβάθμιση" και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο (για τα οποία επαίρεται η συγκυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, η διοίκηση Τζιτζικώστα στην ΠΚΜ), ουσιαστικά αναβαθμίζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους».

Κατήγγειλε τα «πανηγύρια, που στήνονται, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ο χειμώνας βρίσκει 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης».

Τέλος, ο Γιάννης Ζιώγας τόνισε ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

«Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και μόρφωση για τη νέα γενιά», είπε.ΑΔΜΗΕ

Διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μονοπωλίων

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», διεργασίες φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μονοπωλίων που ανταγωνίζονται, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις διαδικασίες πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικότερα στις διαδικασίες παραπέρα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τον έλεγχο ενεργειακών υποδομών στρατηγικής σημασίας σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», η κινεζική «State Grid of China Corporation», που είναι ένα από τα 4 εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων, για να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου «Terna», η οποία επίσης έχει περάσει στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κινεζική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το βασικό μέτοχο της «Terna», το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών CDP (το οποίο κατέχει το 29,9% της «Terna»). Η «State Grid of China Corporation» ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ενεργειακές υποδομές ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας ήδη αποκτήσει πριν από δύο χρόνια το 25% του πορτογαλικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινήσεις αυτές φυσικά έρχονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις αντίστοιχων ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει τη σύμπραξη σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ξεχωριστές προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ είναι η σύμπραξη εταιρειών «Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd» (σύμπραξη της βελγικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του επενδυτικού συνταξιοδοτικού ταμείου Αυστραλίας) και το «Public Sector Pension Investment Board» (το καναδέζικο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο που έχει εμπλακεί και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας).ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Ζητούν αποκατάσταση των μισθών τους

Την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στις αποδοχές τους απαίτησαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των ομοσπονδιών τους, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Ειδικότερα, ζήτησαν την επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του Ιούλη 2012 (σ.σ. πριν από το τρίτο μνημόνιο) και την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για όλο αυτό το διάστημα.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθούν τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγιά τους. Εκεί, δεν πήραν κάποια απάντηση για το θέμα, αλλά ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 11 το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, στην οποία, εκτός του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη θα συμμετάσχει και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους των ενστόλων, πρέπει να υπάρξει άμεση επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, ενώ τα αναδρομικά (χωρίς «κούρεμα» στο συνολικό ποσό) μπορούν να δοθούν και σε βάθος χρόνου. Στη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος των πυροσβεστών τόνισε πως οι μισθοί τους έχουν μειωθεί 40-45%. Εκτός από αυτό, οι ένστολοι έχουν συνεισφέρει με τη μορφή της απλήρωτης δουλειάς μέσω των επιφυλακών και της πρόσθετης εργασίας για να εφαρμοστεί ο επιχειρησιακός συνδυασμός. Οσον αφορά το ...ποσό που θα μοιραστεί, ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών είπε πως ο βασικός μισθός του ανθυποπυραγού που σήμερα είναι 875 ευρώ, θα γίνει 899 ευρώ.

Επίσης, στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως το υπουργείο Οικονομικών παρανομεί με τη μη εφαρμογή της σχετικής δικαστικής απόφασης. Προστέθηκε δε ότι οι ομοσπονδίες αναζητούν τρόπους να σταματήσουν αυτήν την παρανομία, καταγγέλλοντας τις παρελκυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Συνδικαλιστές δε ανέφεραν πως εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν και προσωποποίηση της ευθύνης. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η αποψίλωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών.ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στα 9,06 τρισ. ευρώ τα κρατικά χρέη

Στα 9,06 τρισ. ευρώ καταγράφηκε το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2014, ποσό που αντιστοιχεί στο 93,9% του ΑΕΠ τους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα κράτη - μέλη της ΕΕ για το α' τρίμηνο του 2014:

-- Στα κράτη της Ευρωζώνης, το χρέος φτάνει τα 9,06 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 93,9% του ΑΕΠ τους (έναντι 8,9 τρισ. ευρώ ή 92,7% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2013 και 8,8 τρισ. ευρώ ή 92,5% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2013). Στο σύνολο της ΕΕ, το χρέος διαμορφώνεται στα 11,57 τρισ. ευρώ ή στο 88% του ΑΕΠ (έναντι 11,4 τρισ. ευρώ ή 87,2% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2013 και 11,18 τρισ. ευρώ ή 86,2% το α' τρίμηνο του 2013). Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι το μερίδιο της Ευρωζώνης φτάνει στο 78,3% του συνολικού χρέους της ΕΕ.

-- Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ελλάδα (174,1%), στην Ιταλία (135,6%), στην Πορτογαλία (132,9%) και τα χαμηλότερα στην Εσθονία (10%), στη Βουλγαρία (20,3%) και το Λουξεμβούργο (22,8%). Στη Γερμανία εμφανίζεται στο 77,3% (με μείωση 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013) και στη Γαλλία στο 96,6% (αύξηση 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013).

-- Σε απόλυτα μεγέθη, το μεγαλύτερο χρέος έχει η Γερμανία, με 2,14 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23,2% του χρέους των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Ακολουθεί η Ιταλία με 2,12 τρισ. ευρώ και η Γαλλία με 1,99 τρισ. ευρώ. Συνολικά αυτές οι τρεις χώρες έχουν χρέος περίπου 6,25 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 69% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

-- Το κρατικό χρέος της Ελλάδας σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώνεται στα 314,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3,5% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.Σελίδα 11 - ΥΓΕΙΑ

Λείπουν μαίες από το Νοσοκομείο Αρτας

Την έλλειψη προσωπικού (μαιών) στη Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της πόλης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει κάνει πάμπολλες διαμαρτυρίες προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου ήδη από το τέλος του 2013. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πρόβλημα θα λυθεί, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για μήνες χωρίς ρεπό και αδυνατούν πλέον να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής. Το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την κυβέρνηση ότι οδηγούν τη Μαιευτική Κλινική σε κλείσιμο, όπως κλειστή συνεχίζει να παραμένει η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την προστασία της υγείας του προσωπικού και τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής.«Θερίζουν» οι νοσοκομειακές λοιμώξεις

Κάθε χρόνο περίπου 4,1 εκατ. ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη και εκτιμάται πως 37.000 πεθαίνουν από αυτήν την αιτία. Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι 3.000 θάνατοι οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική τάση. Αυτά αναφέρθηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Υγείας, με θέμα «Το πρόβλημα των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η αντιμετώπισή του».

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, είπε πως το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων «αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram - αρνητικούς μικροοργανισμούς».

Η ίδια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι «μια αδυναμία στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» και παρουσίασε σαν «αντίδοτο» τις 2.950 προσλήψεις που ανακοίνωσε το υπουργείο. Πρόκειται για κοροϊδία, όταν τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία 17.000 εργαζόμενοι και τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι δεκάδες χιλιάδες, με αποτέλεσμα όλα τα τμήματα των νοσοκομείων - ακόμη και ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λπ. - να λειτουργούν με επισφάλεια.Να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη λείψει αίμα

Αμεσα μέτρα για την έλλειψη αίματος ζητά η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Οπως σημειώνει, «οι περικοπές στο σύστημα Υγείας και στην αιμοδοσία, η ελλιπής στελέχωση και η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα έχουν επιφέρει πτώση της εθελοντικής προσφοράς αίματος».

Η Ομοσπονδία έχει τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου της επάρκειας και αυτάρκειας σε αίμα, καθώς και στις επιπτώσεις της έλλειψης αίματος στους θαλασσαιμικούς. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Απαιτείται σχεδιασμός και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες όπου και αναμένονται να υπάρξουν ελλείψεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών και του επικείμενου ιού του Δυτικού Νείλου όπου πρώτα θα θίξουν τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

Ζητούμε από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες: Να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Να εφαρμοστεί έγκαιρα ο Μοριακός Ελεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλοι αποκλεισμοί αιμοδοτών».ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Νέα παρέμβαση για το επίδομα τοκετού

Συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας είχε χτες αντιπροσωπεία της ΟΓΕ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Α. Μπέζα, προκειμένου να θέσει το ζήτημα του επιδόματος τοκετού, είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό της Μαιρήνη Στεφανίδη. Η συνάντηση έγινε μετά την κινητοποίηση που οργάνωσε η ΟΓΕ στις 14 Ιούλη στο υπουργείο.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ τόνισε στον υφυπουργό ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνουν μητέρες «ραβασάκια» με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα, το οποίο τους καταβλήθηκε μετά την κατάργησή του από τον ΕΟΠΥΥ, το Νοέμβρη του 2012. Μάλιστα, επέδωσαν στον υφυπουργό σχετικά έγγραφα με τα οποία μητέρες ενημερώθηκαν πως πρέπει να επιστρέψουν έντοκα το ποσό των 900 ευρώ μέσα σε 15 μέρες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων.

Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Με δεκάδες μητέρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, έχει έρθει σε επαφή ο σύλλογος της ΟΓΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, που έχει κινητοποιηθεί, πιέζοντας να δοθεί λύση. Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε τη θέση της ΟΓΕ, πως είναι ανεπίτρεπτο το πόσο του επιδόματος να χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι.

Υπογράμμισε ότι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ διεκδικούν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες και ανασφάλιστες, σαν μια ελάχιστη παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα των γυναικών που έχουν βρεθεί «χρεωμένες», αφού όπως είπε δεν γνώριζε πως έχει προκύψει τέτοιο πρόβλημα. Οσο για την επαναφορά του επιδόματος, επικαλέστηκε το «δημοσιονομικό πρόβλημα» που θα δημιουργούσε η ικανοποίηση του αιτήματος.Παναττική στάση εργασίας στα Νοσοκομεία

Πεντάωρη Παναττική Στάση Εργασίας, 10 π.μ. - 3 μ.μ., και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας κάνουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στην «αξιολόγηση». Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των μονάδων Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ από όλη τη χώρα.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ στο κάλεσμά της στην κινητοποίηση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αρνούμαστε να υποταχθούμε και να προσαρμοστούμε, μέσω της αξιολόγησης: Στην αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων και σε νέες μειώσεις μισθών. Στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην ενίσχυση της δράσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Υγείας. Στην προσπάθεια να ξεφορτωθούν το κράτος και οι εργοδότες το "κόστος" για την Υγεία».

«Ενώ όμως χιλιάδες υγειονομικοί αντιστέκονται και συνειδητά απειθαρχούν συνολικά στην αξιολόγηση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αντωνόπουλος) υπονομεύει τον αγώνα μας. Παζαρεύουν με τον υπουργό Υγείας να Συνεχιστεί η αξιολόγηση, αλλά χωρίς ποσοστώσεις. Κρύβουν ότι η αξιολόγηση - με ή χωρίς ποσοστώσεις - οδηγεί στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή ως επιχειρήσεις με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και με έσοδα από το μεγαλύτερο χαράτσωμα των ασθενών», τονίζει.ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Κυνηγοί κεφαλών για το «πεντάευρω»

Να εισπράττουν σε κάθε περίπτωση το 5ευρω εισιτήριο στα νοσοκομεία προτού εξεταστούν τα περιστατικά, επιβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους - ακόμη και σε γιατρούς και νοσηλευτές - με έγγραφό της η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης). Η απόφαση αυτή αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων με έσοδα - έξοδα, ασθενείς - πελάτες και εργαζόμενους φθηνούς, «λάστιχο» και από πάνω ...εισπράκτορες.

Οπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, το έγγραφο της 4ης ΥΠΕ έχει ημερομηνία 11 Ιούλη 2014 και υποχρεώνει γιατρούς και εργαζόμενους να μην εξετάζουν ασθενείς αν δεν ελέγχουν ότι έχουν περάσει από το ταμείο του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, με τις διατυπώσεις του εγγράφου ανοίγει ο δρόμος να πληρώνουν το πεντάευρω με το έτσι θέλω και όσοι από τους ασθενείς προσέρχονται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σαν επείγοντα περιστατικά ή εμπίπτουν σε ορισμένες κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα εξαιρούνται από το 5ευρω χαράτσι.

Η απόφαση της 4ης ΥΠΕ βάζει τους γιατρούς να ελέγχουν τον αριθμό απόδειξης της πληρωμής του ασθενή και τους νοσηλευτές να καταρτίζουν λίστα ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί ποια περιστατικά εξετάστηκαν και τι έχει πληρωθεί! Με τέτοια κριτήρια - ανάμεσα σε άλλα - θα αξιολογούνται μονάδες και εργαζόμενοι του ΕΣΥ, πόσο «αποδοτικοί» είναι, πόσα έσοδα εξασφαλίζουν χαρατσώνοντας τους ασθενείς, πόσο συμφέρουσα και ανταποδοτική είναι η ύπαρξη και η λειτουργία τους.Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΔΕΗ: Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας. Εργαζόμενος εναερίτης υπέστη έγκαυμα όταν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε ένα κουτί χαμηλής τάσης. Το «ατύχημα» κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ.

«ΣΝΑΪΝΤΕΡ»: Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» να καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση αφαιρεί εργατικά δικαιώματα, απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Βοιωτίας. Στην τελευταία ψηφοφορία, λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους συμφώνησαν με την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου για άδειες άνευ αποδοχών. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η εργοδοσία εξαπέλυσε επίθεση στους συναδέλφους που πρωτοστάτησαν να μην περάσει η πρόταση. «Ενισχύστε και στηρίξτε τις δυνάμεις που αντιστέκονται, καλούν σε οργάνωση και αγώνα απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας», σημειώνει το Συνδικάτο.

«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ»: Την αναβολή της 24ωρης απεργίας που προγραμματιζόταν για χτες, αποφάσισε το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα «Ελληνικά Λιπάσματα» (πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» - ΒΦΛ). Η απόφαση πάρθηκε μετά από δέσμευση της Διοίκησης ότι θα πληρώσει στους εργαζομένους την προκαταβολή του Ιούνη και την επόμενη βδομάδα την εξόφληση του Μάη. Για την εξόφληση των εργαζομένων στην εργολαβία δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριμένο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Ελληνικά Λιπάσματα» καλούν τους εργαζόμενους «να είναι σε ετοιμότητα, μιας και το ΔΣ του Σωματείου αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι κάνει πίσω, τα μαζεύει, τη στιγμή που η εταιρεία είπε ότι θα δώσει ένα ποσό από αυτό που χρωστάει στους εργαζόμενους».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλεί σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Καθαριστών - καθαριστριών σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής εκπαίδευσης και Ιδιωτικών. Προσυγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 10.30 π.μ. Το πλαίσιο αιτημάτων είναι το εξής: Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας. Καμία απόλυση συμβασιούχου των σχολείων και των ιδιωτικών συνεργείων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαθεσιμότητες - απολύσεις κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Ανακοίνωση εξέδωσε η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου σχετικά με την αύξηση των απολύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου σε αόριστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Παράλληλα, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Περιστερίου που, χωρίς καμία καθυστέρηση, έστειλε τα στοιχεία 230 εργαζομένων στο υπουργείο, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΙΓΜΕ: Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε το Συνδικάτο Εργαζομένων στο πρώην ΙΓΜΕ. Παρά τις δεσμεύσεις που απέσπασε από το υπουργείο, το Συνδικάτο δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι «είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή», καθώς το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.Στοιχεία για την κυριακάτικη λειτουργία στο Εμπόριο

Ενδεικτικά στοιχεία για τη λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή 20 Ιούλη, μια από τις εφτά Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά βάσει νόμου, παρουσίασε χτες η ΕΣΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία εμφανίζεται να αντιτίθεται στο μέτρο, στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει, είναι να εφαρμοστεί ύστερα από «διάλογο» και με «στοχευμένο» τρόπο η κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτουν από τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη). Οπως προκύπτει, το 40% του συνόλου των καταστημάτων δεν άνοιξε την Κυριακή, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό έφτασε στο 53%.

Από τα καταστήματα που άνοιξαν, το 78% δήλωσε ότι ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες Κυριακές. Το στοιχείο αυτό, που προβάλλει η ΕΣΕΕ, δείχνει ότι η Συνομοσπονδία παζαρεύει με την κυβέρνηση το πότε και με ποιους όρους θα απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Στην ίδια έρευνα, οι επιχειρηματίες βαθμολόγησαν το μέτρο του κυριακάτικου ανοίγματος από το 1 έως το 5, με βάση την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησης συνολικά και όχι μόνο την Κυριακή.

Με βάση τη βαθμολογία, η απόλυτη πλειοψηφία χαρακτηρίζει το μέτρο ως «τελείως αναποτελεσματικό», ενώ οριακές και διάσπαρτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν μεταξύ 3 και 5. Τέλος, το 64% δήλωσε ότι επιβαρύνεται από το άνοιγμα την Κυριακή, ενώ όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν σκοπεύουν να προσλάβουν προσωπικό εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.Περιοδεία του ΚΚΕ σε ξενοδοχεία της Κρήτης

Επίσκεψη στους τέσσερις νομούς του νησιού έκανε την περασμένη βδομάδα ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης

Επίσκεψη στην Κρήτη έκανε την περασμένη βδομάδα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος για τα ζητήματα του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, έγιναν περιοδείες σε ξενοδοχεία και στους τέσσερις νομούς του νησιού, όπου αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης με μειώσεις στους μισθούς, της μη υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή της, του ωραρίου και της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Παράλληλα, την Πέμπτη έγιναν συναντήσεις με φορείς των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρηματιών του νησιού. Στον Αγιο Νικόλαο, ο Χρ. Κατσώτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου και του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Στη Χερσόνησο, με τον πρόεδρο του ΔΣ της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και τον εκπρόσωπο του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής, από τη βαριά φορολογία, το Ασφαλιστικό, την επικράτηση του «all inclusive», που ευνοεί τα μεγάλα ξενοδοχεία και μειώνει ακόμα περισσότερο την κίνηση στα μικρά καταλύματα.

Περιοδεία έγινε την Παρασκευή και στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενόψει της ιδιωτικοποίησής του. Ο Χρ. Κατσώτης συναντήθηκε με εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εταιρειών φύλαξης και εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.

Συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ηράκλειο, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση αναδεικνύει τον τουρισμό σαν τον τομέα που μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη, στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Ολες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν κύριο στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με άρση κάθε εμποδίου στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή της κερδοφορίας. Η μεγάλη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, η οριζόντια μείωση των μισθών, η μεγάλη ανεργία, οι καθημερινές απολύσεις, η φοροληστεία, τα χαράτσια, οδηγούν μεγάλο μέρος του λαού στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΤΕ αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές. Παρά τις δυσκολίες και την επίδραση της κρίσης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό βγαίνουν πιο ενισχυμένοι, την ίδια στιγμή που η απασχόληση έχει μειωθεί και είναι γενικευμένη η καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ή η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Είναι γενικευμένο φαινόμενο οι εργαζόμενοι για μήνες να μην πληρώνονται, ενώ ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και όσο ο τουρισμός παραμένει ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί το δικαίωμα στις διακοπές, στην αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης για το δικαίωμα του λαού στις διακοπές. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας, με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Μόνο στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής είναι δυνατό να τεθεί στη διάθεση του λαού και της εργατικής τάξης όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος υποδομών, χώρων και κτιρίων, να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν ολοκληρωτικά λαϊκή - κοινωνική περιουσία η γη, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι αιγιαλοί, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η ναυσιπλοΐα και τα αεροδρόμια.

Μόνο σε τέτοιες συνθήκες θα εξασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται στον τουρισμό και στην εστίαση».Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Νέα τροπολογία - δώρο στους εφοπλιστές

Την πίτα των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές επιχειρεί να ξαναμοιράσει η κυβέρνηση

Με μια προκλητική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιτρέπει στους ακτοπλόους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών χωρίς κανένα κόστος και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τη συμβατική τους υποχρέωση να ανανεώσουν το στόλο που δρομολογούν σ' αυτές τις γραμμές.

Ο συγκεκριμένος όρος υπήρχε στο νόμο για τις συμβάσεις (μέχρι 30 μήνες) που υπέγραφαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες με το ΥΕΝ. Η ανανέωση του στόλου προβλεπόταν να γίνει μέχρι τη λήξη της αρχικής σύμβασης και η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποχρεωνόταν να παρατείνει τη σύμβαση για ένα χρονικό διάστημα, μετά τη δρομολόγηση του νέου πλοίου. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου έπαιρνε αλλεπάλληλες αναβολές, προς εξυπηρέτηση των εφοπλιστών.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τη γραμμή που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν πριν τη λήξη της σύμβασης, χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση, χωρίς δηλαδή να καταπέφτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οσες εταιρείες επιλέξουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, μπορούν να το κάνουν μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να αντικαταστήσουν τα πλοία τους με νεότερα.

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία, το υπουργείο επικαλείται το γεγονός ότι «η δημοσιονομική κατάσταση και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την απροθυμία - αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος να επενδύσει κεφάλαια στην αγορά της ακτοπλοΐας, περιορίζουν τις προοπτικές εκπλήρωσης της υποχρέωσης των αναδόχων για αντικατάσταση συμβατικών πλοίων τους».

Για να δικαιολογήσει το νέο «δωράκι» στους εφοπλιστές, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι με τη διακοπή των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα θα απελευθερωθούν πόροι για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων για τις «άγονες γραμμές», χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκαινιάζει το θεσμό των «εναλλακτικών δρομολογίων».

Προβλέπεται δηλαδή η προσωρινή απευθείας ανάθεση της εξυπηρέτησης μιας «άγονης γραμμής» σε άλλη εταιρεία που κάνει παρεμφερές δρομολόγιο, σε περίπτωση που μια ακτοπλοϊκή εγκαταλείψει το έργο και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία να το αναλάβει.

Ολα τα παραπάνω προδίδουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναμοιράσει την πίτα των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από την κρίση και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες (συγχωνεύσεις, αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο, είσοδος νέων «παιχτών»), που οξύνθηκε την ίδια περίοδο. Να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο (1/11/2013 έως 31/10/2014), το ποσό που έχει καθοριστεί για 25 «άγονες γραμμές» είναι στο σύνολο 416.645,9 ευρώ το δρομολόγιο!ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευημερούν οι αφίξεις, όχι όμως οι εργαζόμενοι

Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως και το εισόδημα των μικροεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ακολουθούν πορεία αντιστρόφως ανάλογη με την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις αφίξεις που ευημερούν από τη μια και οι συνθήκες δουλειάς που αποκαλύπτονται σε κάθε συνδικαλιστική παρέμβαση από την άλλη, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι αφίξεις τουριστών στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,6%. Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των «28» διαμορφώθηκε σε 2,069 εκατ. τουρίστες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι αφίξεις από τις χώρες εκτός ΕΕ διαμορφώθηκαν σε 1,497 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 14,7%. Οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 12,6% και οι αφίξεις από τις χώρες της «ΕΕ» των 28 εκτός της Ευρωζώνης κατά 28,2%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,8%, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,9% και 25,5% αντίστοιχα. Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 39% και από τις ΗΠΑ κατά 33,4%. Στο πεντάμηνο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Ελλάδας παρουσίασε πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.Απανωτές οι βλάβες στα πλοία της ακτοπλοΐας

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στους εφοπλιστές να δρομολογούν τα σαπάκια τους μόνο το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου και μετά να εγκαταλείπουν τα νησιά στην τύχη τους, οι βλάβες και τα άλλα «συμβάντα» που καταγράφει το ΥΕΝ στα πλοία της ακτοπλοΐας χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών στη θάλασσα. Ενδεικτικά, μόνο μέχρι τα μέσα Ιούλη, ο «Ριζοσπάστης» έχει καταγράψει τις εξής περιπτώσεις:

Αν σε αυτά προστεθούν και βλάβες σε πλοία των πορθμειακών γραμμών τότε μιλάμε για τουλάχιστον μία βλάβη την ημέρα! Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 11 Ιούνη καταγράφτηκε ναυτεργατικό ατύχημα στο πλοίο «BLUE STAR I», όταν βρισκόταν στο λιμάνι της Ρόδου. Οι πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας ήταν οι εξής: «Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο κατάστρωμα ο 47χρονος τραυματίστηκε λόγω πτώσης από σκάλα και άμεσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου».

Απόδειξη, τέλος, για το τι «τραβάνε» πληρώματα και πλοία, είναι το δρομολόγιο που εκτελεί το πλοίο «AQUA JEWEL», το οποίο αποπλέει από Λαύριο και πιάνει συνολικά 22 λιμάνια (Κέα, Κύθνο, Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Μήλο!).Σελίδα 14 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στάση εργασίας στα Εμφιαλωμένα Ποτά

Σε 3ωρη στάση εργασίας (7 - 10 π.μ.) και σε συγκέντρωση προχωρούν σήμερα Τετάρτη, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης της Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Η ΠΟΕΕΠ καταγγέλλει την «Coca - Cola 3Ε», επειδή «με δόλο μετέγραψε εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Ελλάδας στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να απολύσει όλους τους εργαζόμενους νομότυπα. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων προσλαμβάνει παράνομα εργαζόμενους στη θέση των απεργών, δημιουργώντας παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό».Συσκέψεις συνδικάτωνΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Επιστρατεύει κάθε μέσο για να προχωρήσει η «αξιολόγηση»

Μπαράζ δηλώσεων χτες από αρμόδιους υπουργούς και το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Με μπαράζ παρεμβάσεων, υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη των μηχανισμών του κράτους, προσπάθησαν χτες από τη μια να τρομοκρατήσουν τους δημόσιους υπάλληλους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην «αξιολόγηση» και από την άλλη να νομιμοποιήσουν το αντιδραστικό μέτρο στη συνείδηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή (ΣΚΑΪ), είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή (...) Η κυβέρνηση είναι ενιαία, όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα νομικά πρόσωπα».

Σε άλλο σημείο προσπάθησε να αποσυνδέσει την αξιολόγηση από τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών». Αμέσως μετά, όμως, διαβεβαίωσε ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» και ότι «οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση».

Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, τη δική του συμβολή στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο έσπευσε να προσθέσει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκθεση για το 2013. Αποσιωπώντας ότι οι αιματηρές περικοπές στο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών, όπως στα νοσοκομεία, έχει καταστήσει οριακή και επικίνδυνη τη λειτουργία τους, ο Λ. Ρακιτζής είπε προκλητικά, απευθυνόμενος στον Καρ. Παπούλια:

«Σας φέρνω καλά νέα: Το Δημόσιο όπως τα πάει συμμαζεύεται. Γίνονται δομές, πάμε σε καλό δρόμο. Φαίνεται ότι όσο μικραίνει το κράτος λειτουργεί καλύτερα. Δηλαδή ένα εκατομμύριο υπάλληλοι ήταν μάλλον πάρα πολλοί, τώρα που φτάσαμε στους επτακόσιους πενήντα χιλιάδες, δουλεύουν καλύτερα». Σε άλλο σημείο, έδωσε πλήρες άλλοθι στα μέτρα τρομοκράτησης και ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας για την αξιολόγηση ότι «η αυστηρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας κάνει τους υπαλλήλους πολύ προσεκτικούς».

Καρότο και μαστίγιο από τον Μ. Βορίδη

Στην αξιολόγηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε χτες με τους διοικητές των νοσοκομείων. Είπε μεταξύ άλλων ότι το μέτρο «αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει. Προτιμώ όμως να την πιστέψετε», ενώ συνέστησε με νόημα στους διοικητές «να την πιστέψετε και να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζόμενους».

Προσπάθησε κι αυτός να αποσυνδέσει την αξιολόγηση από τις απολύσεις και ισχυρίστηκε ότι για το 15% που υποχρεωτικά θα πάρει χαμηλή βαθμολογία, «το μόνο μέτρο το οποίο μπορείτε να επιβάλλετε είναι μέτρο βελτιώσεώς του. Αυτό λέει ο νόμος, ότι αυτό το 15% θα οδηγηθεί σε μέτρα βελτιώσεώς του».

Σε άλλο σημείο, ο Μ. Βορίδης «κάρφωσε» τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο χώρο της Υγείας ότι θέλουν την αξιολόγηση, αλλά με άλλα κριτήρια, λέγοντας: «Ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες λένε ότι θέλουν την αξιολόγηση, δεν τους αρέσει αυτή που εξελίσσεται, δεν τους αρέσουν τα υπάρχοντα κριτήρια, αλλά όταν τους ζητάμε τα δικά τους, δεν λένε τίποτα. Γιατί δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος με το που θα μου φέρουν τα κριτήρια, τα όποια κριτήρια, που όμως να οδηγούν σε αξιολόγηση, να πω ναι. Και δεν θέλουν να μπουν σε αυτό γιατί πάλι θα γίνει αξιολόγηση με κάποια κριτήρια».

Ο ίδιος προσπάθησε να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι είναι προσβλητικό «την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται με δυσμενέστατες συνέπειες για αυτούς (...) να έρχεται ένας ολόκληρος κόσμος που εργάζεται στο δημόσιο τομέα και να λέει με συγχωρείτε εμένα δεν θα με αξιολογήσετε».

Τέλος, απείλησε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη πυγμή τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης, αλλιώς να παραιτηθούν. Οπως είπε, «η υποχρέωση της διοικήσεως είναι να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που να μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους».

Νέες κινητοποιήσεις χτες

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου), που είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η εκδίκαση της έφεσης της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου έκρινε παράνομη την «αποχή - απεργία» της ΑΔΕΔΥ κατά της «αξιολόγησης». Τελικά, η υπόθεση πήρε αναβολή για να εκδικαστεί τη Δευτέρα 28 Ιούλη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο συμμετείχαν στη συγκέντρωση με δικό τους μπλοκ. Να σημειωθεί ότι κλάδοι εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έφτασαν στη συγκέντρωση με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν πως απέναντι στον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους όπλο, το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης. Μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλα τα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν ένα τείχος λαϊκής αντίστασης όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, αλλά στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απαιτώντας εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για την αξιολόγηση και τα άλλα αντιδραστικά μέτρα στο Δημόσιο, έγινε συνάντηση με τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκε για την αδικαιολόγητη και στοχευμένη πειθαρχική δίωξη σε βάρος συναδέλφισσας υπαλλήλου της Πολεοδομίας Πολύγυρου από το δήμαρχο, καθώς και τις ανοιχτές απειλές και απόπειρες εκφοβισμού από το συγκεκριμένο δήμαρχο ενάντια στους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Την πρώτη θέση, αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία κατέκτησε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής (στο δήμο έχει συγχωνευθεί ο παλιός δήμος Ανω Λιοσίων). Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενισχύθηκε σε ποσοστό και σε ψήφους, παρά τη μείωση των ψηφισάντων κατά 19% (658 από 814 το 2011). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 632 (από 768 το 2011). Η ΔΑΣ πήρε 317 ψήφους (50,15%) και κατέκτησε τις έξι από τις έντεκα έδρες του ΔΣ (από 275 ψήφους, 35% και τέσσερις έδρες το 2011). Το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚ (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ) πήρε 232 ψήφους (36,7%) και τέσσερις έδρες (από 421 ψήφους, 54,81% και έξι έδρες το 2011). Τέλος, ένα άλλο ψηφοδέλτιο που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο πήρε 48 ψήφους και μία έδρα (μία έδρα είχε καταλάβει αντίστοιχο ψηφοδέλτιο το 2011).Σελίδα 15 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΜΕ

Να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Σε σχόλιο για τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε ό,τι έχει αφήσει όρθιο στα ασφαλιστικά δικαιώματα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες σαρωτικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, βάζοντας στο στόχαστρό της το χρόνο Ασφάλισης και τα όρια ηλικίας, τις κατώτερες συντάξεις, τις ασφαλιστικές εισφορές, την κρατική χρηματοδότηση, τις κοινωνικές παροχές, τα ποσοστά αναπλήρωσης, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απαντώντας με αποφασιστικότητα θα πάρει μια σειρά άμεσες πρωτοβουλίες. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να προετοιμάσουν την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να πάρουν όλα τα μέτρα για αποφασιστική αναμέτρηση και σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η μαζική πανελλαδική απάντηση που δόθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών οργανώσεων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στις 19 Ιούνη, με την αποφασιστική συμμετοχή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να συνεχιστεί. Να δυναμώσει η ενημέρωση στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, έτσι ώστε η κυβέρνηση να βρει μπροστά της ένα ισχυρό τείχος αντίστασης και παρεμπόδισης των αντιλαϊκών μέτρων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης και οι νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι που προετοιμάζει δεν πρέπει να περάσουν».Νέες «διαρροές» για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαρροές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει και να ανακυκλώσει τη στατιστικά «ακραία φτώχεια». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΛΣΤΑΤ κατατάσσει σ' αυτή την κατηγορία περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά. Η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα γίνεται με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση (εισοδήματα, ακίνητα κλπ.).

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μηνιαίο και θα διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για μεμονωμένο άγαμο. Για τους έγγαμους θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας, πέρα από το σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά και από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα δοθεί στο σύνολο των δικαιούχων σε ολόκληρη την επικράτεια, με το ετήσιο κονδύλι να προϋπολογίζεται στα 800-900 εκατ. ευρώ.

Κριτήριο για τους δικαιούχους θα είναι και η ακίνητη περιουσία τους. Για τον άγαμο, το όριο θα είναι στα 100.000 ευρώ συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ενώ για το ζευγάρι με παιδιά θα είναι πιθανότατα στις 200.000 ευρώ. Ουσιαστικά, στα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα δίνεται ένα επίδομα συμπληρωματικά του πραγματικού, μέχρι το ποσό των 4.800 ευρώ, αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.ΟΑΕΔ

«Συμμαχία» για τζάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις

Διαφημίζει προγράμματα με τα οποία οι εργοδότες «μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ανέξοδα το ανθρώπινο δυναμικό» που χρειάζονται

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Εργασία» παρουσίασε πρόσφατα ο ΟΑΕΔ, με στόχο την ένταξη νέων ανέργων, απόφοιτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ενημέρωσης για 200 νέους και μόνο για 60 από αυτούς θα οδηγήσει σε ένταξη σε θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, για 6 τουλάχιστον μήνες. Ακόμα και γι' αυτούς, αδιευκρίνιστο μένει το ύψος του μισθού που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους.

Το Πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε νέους 20 με 25 ετών, αλλά η ηλικιακή ομάδα μπορεί να διευρυνθεί σε νέους έως και 35 ετών. Οι θέσεις εργασίας εστιάζουν στην «Πράσινη Οικονομία» και στις αντίστοιχες ειδικότητες (Τεχνίτες Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Μεταλλικών Κατασκευών, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Κτιριακών Εργων, Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου, Αερίων Καυσίμων (Φυσικού Αερίου), Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, Αμαξωμάτων, Εργαλειομηχανών, Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων, Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών και Σχεδιαστών Τεχνικών Εργων - Χρήσης Η/Υ).

Στις σχολές του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα εισάγονται περίπου 7.000 νέοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέους από εργατικές - λαϊκές οικογένειες που στρέφονται στις συγκεκριμένες σχολές προκειμένου να συνδυάσουν τις σπουδές με το μεροκάματο, έστω και με αυτό το κουτσουρεμένο της μαθητείας, που φτάνει τα 17 περίπου ευρώ. Ωστόσο, για τους περισσότερους από αυτούς, η αποφοίτηση ανοίγει ξανά την πόρτα της ανεργίας.

Το πρόγραμμα «Συμμαχία για την Εργασία» είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «PARES» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» υπηρεσιών απασχόλησης. Αποτελεί σύμπραξη του ΟΑΕΔ με την επιχείρηση «Manpower Group», τη «ΜΚΟ Praksis» και το ευρωπαϊκό δίκτυο ΜΕΝΟΝ.

«Ενα Πρόγραμμα που κάνει ουσιαστική... δουλειά για τις εταιρείες». Ετσι συστήνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις επιχειρήσεις, μέσα από την ιστοσελίδα του (http://www.simaxiagiatinergasia.gr). Με τη συμμετοχή τους σε αυτό, οι εργοδότες «μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ανέξοδα το ανθρώπινο δυναμικό που ταιριάζει απόλυτα στη φύση, το αντικείμενο και τις ανάγκες της εταιρείας τους, χάρη στην εμπειρία, στην εξειδίκευση και σε μια πληθώρα εργαλείων που διαθέτουν οι συνεργαζόμενοι φορείς του Προγράμματος και κατ' επέκταση προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους εργοδότες», σημειώνεται στην ίδια ιστοσελίδα.

Η «Συμμαχία για την Εργασία» ακολουθεί την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού του «επιχειρησιακού μοντέλου» του ΟΑΕΔ, στη βάση της «εξωστρέφειας», της σύνδεσης δηλαδή με τις επιχειρήσεις, του ανασχεδιασμού των προγραμμάτων, με στροφή στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και της «διάγνωσης» των αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση την αγορά εργασίας, τις ανάγκες δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων.Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

Εργαζόμενοι σε δομές του χώρου και η ΣΕΑΑΝ συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Εργασίας

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Σύλλογος Εργαζομένων του ιδρύματος «Παμμακάριστος», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Αττικής.

Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και της Πρόνοιας. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε πως οι πληρωμές εργαζομένων - από 7 έως 10 απλήρωτοι - έχουν μπλοκάρει στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και δεσμεύτηκε μέχρι σήμερα να απαντήσει συγκεκριμένα. Στο αίτημα των διαδηλωτών για χρηματοδότηση των μονάδων Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τους και να μην επιβάλλονται τροφεία στους γονείς, δήλωσε μεν «προσωπικά αντίθετος», αλλά σημείωσε πως το κράτος δεν μπορεί να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα γιατί δεν έχει λεφτά!

Για το θέμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ισχυρίστηκε ότι θα αποστείλει έγγραφο, για να συνεχίσουν να καταβάλλονται τα επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας για όσο διάστημα οι ανάπηροι αναμένουν να εξεταστούν από τις επιτροπές, κάτι που έχει σταματήσει από την 1η Μάη.

Σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν θα υπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά κάποια προνοιακά, όπως αυτό της παιδικής προστασίας, του ενοικίου ΑμεΑ και των υπερηλίκων ΑμεΑ. Ωστόσο, στη γενικότερη περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων που δρομολογούνται με βάση τις κατευθύνσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο και της επικείμενης συνολικής μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, δήλωσε «αναρμοδιότητα» και παρέπεμψε στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, για το θέμα των προσλήψεων ΑμεΑ απάντησε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών αναμένοντας την έγκριση σχετικών πιστώσεων.Σελίδα 16 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Περπατώντας στα χνάρια της Ιστορίας

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ το Σάββατο 19 Ιούλη περπάτησαν στα χνάρια του ΔΣΕ στο βουνό της Μουργκάνας. Το βουνό αυτό αποτελεί τον ορεινό όγκο στο βορειότερο τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων με υψηλότερη κορυφή αυτή του όρους Τσαμαντά (με υψόμετρο 1.806 μ.).

Η πρώτη στάση έγινε στο χωριό Λιας και έπειτα στο χωριό Τσαμαντάς. Οι κάτοικοι από τα συγκεκριμένα χωριά, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του ΔΣΕ στην περιοχή, συνέβαλαν αποφασιστικά στον ένοπλο αγώνα. Οι Λαϊκές Επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί αποτέλεσαν τα φύτρα της νέας εξουσίας, φανέρωσαν ταυτόχρονα τις δυνατότητες που προκύπτουν όταν ο λαός οργανώνει την οικονομία με βάση τις ανάγκες του, ασκεί ο ίδιος την εξουσία. Οταν, με άλλα λόγια, γίνεται αφέντης στον τόπο του. Καλλιεργήθηκε η γη με ρύζι και άλλα σιτηρά, καλαμπόκια, φτιάχτηκαν και λειτούργησαν ποτιστικά αυλάκια. Οι κάτοικοι των χωριών δόθηκαν ολότελα στον αγώνα. Λειτούργησαν συνεργεία όπως παρασκευής ψωμιού, ραφτάδων, τσαγκαράδων, αργαλειών και πλεκτομηχανών, σιδεράδων, ξυλουργών και άλλων εποχιακών αποστολών. Στα πλαίσια αυτά λειτούργησε και «η επιμελητεία του αντάρτη», όπου με ενθουσιασμό, οργανωμένα και συντονισμένα, αντάρτες μαζί με τους κατοίκους της περιοχής κατάφερναν πάντα γρηγορότερα από την προθεσμία να συγκεντρώνουν τη σοδειά.

Επειτα, οι Οργανώσεις περπάτησαν στην «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΔΣΕ στη Μουργκάνα, βρέθηκαν απέναντι από το ύψωμα της Ταβέρας, όπου είχαν πέσει βόμβες «Ναπάλμ» στην περιοχή. Από εκεί, παρατήρησαν από πού ξεκινούσε και μέχρι πού έφτανε η «δεύτερη γραμμή άμυνας» του ΔΣΕ. Η περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Τσαμαντά και ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην κουβέντα αναδείχθηκε ότι η γνώση των συμπερασμάτων, της Ιστορίας του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, η αφομοίωση των προγραμματικών ντοκουμέντων είναι ακαταμάχητα όπλα στον αγώνα για τις μελλοντικές νίκες που έρχονται.

Η επίσκεψη των Οργανώσεων στη Μουργκάνα δεν έγινε τυχαία... Η Μουργκάνα και τα χωριά της φωτίζουν τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ στα χρόνια 1946-1949. Η συμβολή των μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή είχε πολύτιμη συμβολή στον αγώνα του ΔΣΕ στην Ηπειρο, αλλά κυριότερα είχε στρατηγική σημασία για την πορεία της μάχης στο Γράμμο.

Σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Ιστορικό περίπατο έκαναν την περασμένη Κυριακή και οι Μαθητικές ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Κέρκυρας της ΚΝΕ στην περιοχή της Λευκίμμης στο νότιο τμήμα του νησιού. Αφού δροσίστηκαν στην παραλία Μπούκα της περιοχής, επισκέφτηκαν μουσείο ευρημάτων από την περίοδο '40-'45. Οι μαθητές έμαθαν για την περίοδο της Αντίστασης και για τους αγώνες των μαχητών του ΕΛΑΣ, είδαν από κοντά όπλα και πολεμικό εξοπλισμό της εποχής, ενώ άκουσαν με ενδιαφέρον πρωτότυπες ιστορίες από ντόπιους αγωνιστές.

Στην Κεφαλονιά ιστορικό περίπατο οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ και επισκέφτηκαν το μνημείο του ηρωικού αντάρτη του ΔΣΕ Γεράσιμου Γρηγοράτου (ή Αστραπόγιαννου) και το μαρτυρικό χωριό των Μουζακάτων όπου οι Γερμανοί ναζί, κατόπιν υποδείξεων των ντόπιων συνεργατών τους, έκαψαν μέχρι και το τελευταίο σπίτι. Πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και από όλο το νησί ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στη συγκέντρωση στον τάφο του Αστραπόγιαννου διαβάστηκε σύντομο ιστορικό για τη δράση του ΔΣΕ στην Κεφαλονιά και τη συμβολή του Αστραπόγιαννου, από μέλη της ΚΝΕ, ενώ στα Μουζακάτα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν τότε στο ολοκαύτωμα του χωριού, αναδεικνύοντας τις γενεσιουργούς αιτίες του φασισμού.

Αντίστοιχα, ιστορικό περίπατο διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΝΕ και στη Ζάκυνθο. Τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης πέρασαν από χωριά στα οποία έδρασε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ και κατέθεσαν γαρίφαλα στο μνημείο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο χωριό Αγιος Δημήτρης όπου έγινε μάχη με τους Γερμανούς το 1944.Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

Το καλοκαίρι θέλει και θερινό σινεμά! Συνεχίζονται λοιπόν οι δωρεάν προβολές κινηματογραφικών ταινιών που οργανώνει η ΚΝΕ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι προβολές απευθύνονται κυρίως σε νέους ανέργους και νέα ζευγάρια και είναι ενταγμένες στην προφεστιβαλική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ, που φροντίζουν ανάλογα και την επιλογή των ταινιών, ώστε όχι μόνο να ψυχαγωγούν, αλλά και να προβληματίζουν.

Αναλυτικά οι προβολές αυτής της βδομάδας έχουν ως εξής:

Πειραιάς (9.30 μ.μ., στο «Σινέ Κατερίνα», Βύρωνος και Χιλής, Ευγένεια - Κερατσίνι): Σήμερα Τετάρτη «Εγώ, ο απαισιότατος» και την Παρασκευή 25/7 «Η μεγάλη απόδραση των 11».

Αιγάλεω: Σήμερα Τετάρτη, 9 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης (5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω), «Η Ζωή Είναι Ωραία». Το Σάββατο 26/7, 9 μ.μ., στην πλατεία Λαμπράκη (Λιούμη), «Dangerous Minds».

Αγία Βαρβάρα: Αύριο Πέμπτη, 9 μ.μ., στην πλατεία 19ης Μαΐου (τέρμα Σίφνου), «Green Street Hooligans».

Χαϊδάρι: Την Κυριακή 27/7, 9 μ.μ., στο Θεατράκι Γρηγορούσας, «Η Ζωή Είναι Ωραία».

Πάτρα (9.30 μ.μ., στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, Γερμανού και Ηλείας): Σήμερα Τετάρτη «Ο επίμονος κηπουρός».

Κέρκυρα (9.30 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στο «Cafe Art»): Σήμερα Τετάρτη «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ».

Γιάννενα (9.30 μ.μ., στο πάρκο Λιθαρίτσια): Σήμερα Τετάρτη «Children of Heaven» και αύριο Πέμπτη «Εγώ ο Απαισιότατος».

Αγρίνιο (9.30 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας του Εργατικού Κέντρου): Την Παρασκευή 25/7, «American History X».

Ρέθυμνο (στη Σαρακίνα, στις εργατικές κατοικίες, στο παρκάκι): Σήμερα Τετάρτη «Τα σταφύλια της οργής».

Kαλαμαριά (7 μ.μ., στην πλατεία Σκρα): Αύριο Πέμπτη «Green Street Hooligans».

Εύοσμος (9 μ.μ., στην πλατεία): Σήμερα Τετάρτη «City of God».Σελίδα 17 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Το Φεστιβάλ στην Πρέβεζα

Από την Πρέβεζα πέρασε προχτές, Δευτέρα, το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με εκδηλώσεις που ξεδιπλώθηκαν στην πλατεία Ανδρούτσου και τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο φασισμό, ξεκίνησε με την παρουσίαση της εργασίας των μαθητών που συμμετείχαν στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας ΚΝΕ. Η εργασία των μαθητών από την Κέρκυρα είχε θέμα «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας του λαού μας - Η Ιστορία του 1ου Γυμνασίου και της Παργινόσκαλας» και όπως και οι υπόλοιπες εργασίες των μαθητών από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, στο ειδικό κανάλι που φτιάχτηκε για το διαγωνισμό (http://www.youtube.com/channel/UC1awDzp5fDG5OnG00wpiwoA).

Στις εκδηλώσεις της Πρέβεζας ακολούθησε επίδειξη με χορογραφίες από την ομάδα της Μαριέττας Γκούμα, μίλησε η Ευτυχία Καραβασίλη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα πήραν τη σκυτάλη κι έπαιξαν μουσική, ακολούθησε συναυλία του Afaza και του Μέγα και το πρόγραμμα «έκλεισε» με τη λαϊκή ορχήστρα από τον Ωρωπό.40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ποικιλία και πολυμορφία στις εκδηλώσεις του

Εντατικά προχωρούν οι προετοιμασίες για την κορύφωση του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε»! Το τριήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων στην Αθήνα θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο «Πάρκο Τρίτση», στο Ιλιον, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα, στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη είναι το κεντρικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Θυμίζουμε ότι, με αφορμή τα 40 χρόνια του μοναδικού αυτού νεανικού θεσμού, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» έχουν προκηρύξει διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!"». Στο πλαίσιο αυτό καλούν καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους, σκιτσογράφους και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να εμπνευστούν από το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ και να συμμετάσχουν, δουλεύοντας με φαντασία και ευρηματικότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τους όρους του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ (http://efestival.kne.gr).

Παράλληλα, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνεται στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην προσπάθειά της για συγκέντρωση αρχειακού υλικού από παλιότερα Φεστιβάλ (φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά κ.τ.λ.), προκειμένου να αξιοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ αλλά και τις σχετικές εκθέσεις που ετοιμάζονται για την ιστορία του θεσμού.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αυτήν την περίοδο, που συνηθίζουμε να τις λέμε προφεστιβαλικές, περνούν από πόλεις και χωριά όλης της χώρας με ποικιλία στο περιεχόμενο και τις μορφές τους. Αναλυτικά, τις επόμενες μέρες τέτοιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», εκδηλώσεις με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και προβολή της ταινίας «Green Street Hooligans». Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη και προβολή της ταινίας «The Navigators».

Στην Ξάνθη, δεύτερη μέρα σήμερα Τρίτη για τις εκδηλώσεις στη Γενησέα, θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978 694885).

Στη Σκάλα Λακωνίας, στην περιοχή Κήπος, εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., με μαθητικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ομιλία από τον Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ και μουσικό πρόγραμμα από τοπικό νεανικό συγκρότημα.

Στην Καβάλα, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ποταμουδιών, θα γίνει επίσης εκδήλωση για την ανεργία, όπου θα μιλήσει ο Μ. Τσιμπόγλου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ.

Στην Πτολεμαΐδα, στο πολύκεντρο θα προβληθεί αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., η ταινία «Βαλς με τον Μπασίρ» σε μια εκδήλωση για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Γάζα.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας, θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία του χωριού την Παρασκευή 25 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι» του Γιώργη Τρικαλινού, πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στην Καισαρειά Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει την Τρίτη 29 Ιούλη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «όχι σε όλα τα ναρκωτικά», με ομιλητή τον Γιώργο Γκούμα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μετά θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

Στη Λαμία, στην πλατεία των εργατικών κατοικιών στα Γαλανέικα, θα γίνει εκδήλωση την Τετάρτη 30 Ιούλη, με παιδότοπο για κατασκευές και ζωγραφική από τις 6 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», στις 9 μ.μ.Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο δολοφονίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου θα γίνει φέτος την Παρασκευή 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης & Ιερά Οδός).

Σε ανακοίνωσή του, για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Στις 28 Ιούλη 1980 δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Η εργοδοσία είχε δώσει εκείνη τη μέρα εντολή: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...". Με αυτές τις εντολές έφυγαν από το εργοστάσιο τα λεωφορεία της εταιρείας μην υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή. Ενα τέτοιο λεωφορείο - δολοφόνος έπεσε πάνω στην συντρόφισσα Σωτηρία.

Η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει στις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, σταματάει όταν οι εργαζόμενοι ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία. Εκεί αποκαλύπτεται η δικτατορία των μονοπωλίων, που μόνιμα, με κάθε μορφή στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους και στη νεολαία.

Κεφάλαιο - ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις έχουν στόχο να βάζουν τους νέους και τις νέες να δουλεύουν μία ζωή χωρίς δικαιώματα. Να περιπλανιούνται μόνιμα από την ανεργία στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά χωρίς να βγάζουν άχνα, για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές. Με αυτά τα υλικά θα γίνει και η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση σήμερα είναι να δυναμώσει η οργάνωση των νέων σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές, η συμμετοχή στην πάλη, στη διαμόρφωση στόχων και αιτημάτων, στις μαζικές διαδικασίες, στην οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης.

Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση την Παρασκευή 25 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης & Ιερά Οδός)».Σελίδα 18 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Κινητοποίηση για φοιτήτριες με ειδικές ανάγκες

«Εδώ και δύο χρόνια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης στο Μαθηματικό αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο ίδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην πληροφορική του Ιδρύματος δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση.

Επίσης, φοιτήτρια με ειδικές ανάγκες και χαμηλό εισόδημα που σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας και έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών στο Τμήμα της Αθήνας».

Κόντρα στα παραπάνω, που φανερώνουν την εγκληματική πολιτική κυβέρνηση - ΕΕ που ασκείται πολλαπλάσια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής μαζί με τη ΣΕΑΑΝ προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για να απαιτήσουν:ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές επιστημονικές εκδόσεις

Χωρίς πρόσβαση σε μια σειρά από επιστημονικά περιοδικά έχουν μείνει, για άλλη μια φορά, οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί της χώρας μας, καθώς δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις με μια σειρά εκδότες και δεν έχουν καταβληθεί τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για άλλες συμβάσεις που είναι ενεργές.

Αναφορικά με αυτό το πρόβλημα, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) απευθύνεται με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας και, μεταξύ άλλων, εξηγεί: «Η ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο βασικά εργαλεία έρευνας και διδασκαλίας για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αυτός ο πυλώνας της επιστημονικής παραγωγής και επικοινωνίας μαστίζεται από συνεχόμενα προβλήματα, λόγω κυρίως της έλλειψης μιας συνεκτικής πολιτικής των εποπτικών αρχών, οι οποίες αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη σταθερή χρηματοδότηση. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ, HEAL-Link) προς τους εκδοτικούς οίκους που έχουν ως συνέπεια την περικοπή της πρόσβασης σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά κάθε χρόνο».

Οπως καταγγέλλει η ΕΕΕ, στην επιστολή, παραθέτοντας και σχετικό μήνυμα του ΣΕΑΒ, για τα έτη 2013 - 2015 δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με 11 πανεπιστημιακές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις, ενώ για άλλους 9 εκδότες, παρόλο που έχουν υπογραφεί συμβάσεις έχει πληρωθεί μόνο το 50% του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για το 2013 (το τμήμα της συμμετοχής του ΕΣΠΑ) και εκκρεμεί το υπόλοιπο 50% του ποσού που είναι η συμμετοχή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Τροποποιήσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων

Μικρές τροποποιήσεις στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε δημοσιευθεί για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημοτικών σχολείων, φέρνει το υπουργείο Παιδείας με δύο νέες αποφάσεις που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος και δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» (ΦΕΚ 1944/τΒ'/18-07-2014).

Συγκεκριμένα, με την πρώτη απόφαση ακυρώνονται οι συγχωνεύσεις που είχαν ανακοινωθεί για τα δημοτικά σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας, όπως επίσης ακυρώνονται οι συγχωνεύσεις για δύο (29ο - 15ο) από τα έξι δημοτικά του Περιστερίου που είχαν ανακοινωθεί, για δύο (11ο - 5ο) από τα τέσσερα σχολεία της Αγίας Παρασκευής που είχαν ανακοινωθεί και για δύο (19ο - 9ο) από τέσσερα δημοτικά σχολεία της Νίκαιας που είχε ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευθούν. Ακυρώνεται, επίσης, και ο υποβιβασμός του Νηπιαγωγείου Κριθιάς Θεσσαλονίκης.

Από κει και πέρα, η απόφαση προβλέπει και κάποιες τροποποιήσεις σε τρεις συγχωνεύσεις σχολείων που είχαν ανακοινωθεί για σχολεία του Ζωγράφου και της Πολίχνης (δηλαδή παραμένουν οι συγχωνεύσεις αλλά με διαφορετικά «ζευγάρια» σχολείων).

Η δεύτερη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας προβλέπει αναστολή (μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά) των συγχωνεύσεων τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Αθήνας (30ού - 27ου και 31ου - 11ου) από τα 32 συνολικά σχολεία που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευθούν στο Δήμο. Επίσης, αναστολή για ένα χρόνο παίρνει η συγχώνευση των σχολείων των Αχαρνών (29ου - 26ου) που είχε ανακοινωθεί και η συγχώνευση των 33ου και 13ου σχολείων Περιστερίου. Τέλος, αναστέλλεται για ένα χρόνο και η κατάργηση του 67ου Δημοτικού Σχολείου στην Πάτρα.

Είναι φανερό ότι από το σύνολο των 128 δημοτικών σχολείων και των 77 νηπιαγωγείων που είχε ανακοινωθεί η συγχώνευσή τους, ελάχιστα είναι τα σχολεία που «γλιτώνουν» τελικά τη συγχώνευση με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου κι αυτό, πάλι, έγινε κατορθωτό μόνο μέσα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των γονιών που αντιστάθηκαν στις συγχωνεύσεις.Προγράμματα του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία

Την ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων στα σχολεία σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα χρονιά τις οποίες συνοψίζει κάτω από τον τίτλο «Κοινωνικό σχολείο». Στην ουσία πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, την υγιεινή διατροφή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και για το σχεδιασμό τους οργανώθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και φορέων που σχετίζονται με την Υγεία και τον Αθλητισμό.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Κ. Κουκοδήμο η πιλοτική λειτουργία δύο αθλητικών σχολείων, η θεσμοθέτηση της ημέρας σχολικού αθλητισμού και η έναρξη της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου να αξιοποιούνται στο γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία για τυχόν εμπορική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των σχολείων... Παράλληλα ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ (για το οποίο έχουν διατυπωθεί πλήθος προβληματισμών από τα συλλογικά όργανα του γονεϊκού κινήματος) στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και η λειτουργία του προγράμματος Kids Athletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε επίσης χτες από το υπουργείο Παιδείας ότι πρόκειται να ξεκινήσει στα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά ενημερωτικό πρόγραμμα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με τη συμβολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος εξειδικευμένοι αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων (με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους) θα συνδέονται μέσω του διαδικτύου, ταυτόχρονα, με σχολεία της επικράτειας και θα παρουσιάζουν στους μαθητές τους κινδύνους του διαδικτύου και τους τρόπους προστασίας από αυτούς. Στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας και όλες τις τάξεις, από Α' Δημοτικού μέχρι και Γ' Λυκείου μέσα στο σχολικό έτος 2014-2015.ΚΡΗΤΗ

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου

Αρχίζει σήμερα το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για γονείς και μαθητές που διοργανώνει η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, στο Πάρκο Γεωργιάδη, με ελεύθερη είσοδο. Η σημερινή, πρώτη μέρα, θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και όλες τις εξαρτήσεις και αύριο η μέρα είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής από τους ίδιους τους μαθητές και από τοπικά συγκροτήματα, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, αλλά και συζητήσεις, εντάσσονται στο πρόγραμμα του διημέρου, που παράλληλα περιλαμβάνει παιδότοπο, αναψυκτήριο, ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα και αθλητικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τις δυο μέρες στις 7.30 το απόγευμα.Τουρνουά μπάσκετ στην Κω

«Βάζουμε Τρίποντο Ζωής! Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΒ της ΚΝΕ στην Κω, το περασμένο Σάββατο. Οι αγώνες έγιναν στο γήπεδο μπάσκετ του 2ου Γενικού Λυκείου Κω, με τη συμμετοχή εννιά ομάδων. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Jordanades» με σκορ 16-15 έναντι των «Καρχαριών», μετά από ένα τρομερό ντέρμπι, αφού στα τελευταία 8 λεπτά το σκορ ήταν ισόπαλο για τις 2 ομάδες. Μετά το τέλος του τουρνουά, δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος, ενώ στα μέλη της νικήτριας ομάδας δόθηκε η σειρά βιβλίων «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».

Λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΟΒ, ο Δημήτρης Τσάμπαλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναρκωτικών και σημείωσε: «Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη συνδέεται με την ύπαρξη του καπιταλισμού. Η κρίση, η ανεργία, οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, η "μαθητεία" στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο πολιτισμός της παρακμής, η μάστιγα των ναρκωτικών είναι "παιδιά" του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος». Κλείνοντας, κάλεσε τους νέους να συνταχθούν στο πλευρό της ΚΝΕ και να διεκδικήσουν να φτιαχτούν άμεσα δημοτικά γήπεδα 5x5 με καθολική πρόσβαση για όλους τους νέους του νησιού, καθώς και δομές πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης για τους τοξικοεξαρτημένους.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΜΗ.-- Πάνω από 180 είναι - σύμφωνα με επιζήσαντες - οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ενώ επέβαιναν σε πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου το περασμένο Σάββατο, 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα. Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι επιβάτες ήταν συνολικά 750. Στο αμπάρι του πλοίου βρέθηκαν 29 πτώματα μεταναστών οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων των καυσίμων. Ενα παιδί μόλις 1 έτους έφτασε νεκρό στο λιμάνι της Μεσσήνης της Σικελίας. Η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» ανέφερε πως οι δουλέμποροι πέταξαν στη θάλασσα δεκάδες μετανάστες για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο υπερφορτωμένο πλεούμενο.

ΣΕΟΥΛ.-- Η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι το πτώμα που είχε βρεθεί στις 12 Ιούνη σε μια αγροτική περιοχή στην πόλη Σουντσεόν ανήκει τελικά στον 73χρονο επιχειρηματία Γιουν Μπγιούνγκ Εουν, ιδιοκτήτη του οχηματαγωγού πλοίου «Σεουόλ» που βυθίστηκε τον περασμένο Απρίλη παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μαθητές λυκείου. Το συμπέρασμα βγήκε μετά από ανάλυση DNA καθώς και από τα δακτυλικά αποτυπώματα, όπως ανακοινώθηκε. Ο Γιουν καταζητούνταν κατηγορούμενος για υπεξαίρεση, αμέλεια σε ναυτική τραγωδία και φοροδιαφυγή.

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Δεκαέξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ομάδων ισλαμιστών στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης. Οι ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν κατά διαστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι ενδοαστικές κόντρες παραμένουν κλιμακούμενες και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρακολουθούν τις εξελίξεις προκειμένου να καθορίσουν και τη δική τους στάση. Την περασμένη Τετάρτη, η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση είχε ζητήσει την επέμβαση ξένων δυνάμεων με αφορμή τις μάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων δύο φυλών στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης (στη Δυτική Λιβύη).

ΩΣΤΙΝ.-- Οτι θα αναπτύξει 1.000 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας Ρικ Πέρι (θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016). Στόχος, η αύξηση της «ασφάλειας», που απειλείται από την ...αύξηση των μεταναστών, σε μεγάλο μέρος τους ασυνόδευτων ανηλίκων, που περνούν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Tρεις ξένοι υπήκοοι και ένας Αφγανός μεταφραστής είναι σύμφωνα με το «Ρόιτερς» τα θύματα νέας επίθεσης (αυτοκτονίας αυτή τη φορά) που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν χτες, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών του υπουργείου Εσωτερικών, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΑΝΟΪ.-- Στο Βιετνάμ είχε φτάσει χτες ο τυφώνας «Ραμασούν», αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 11 νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους.ΤΟΥΡΚΙΑ

Μαίνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί

Οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου θα διεξαχθούν σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή

Λιγότερο από τρεις βδομάδες απομένουν από την εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, σε μια περίοδο που οι ανακατατάξεις στη γύρω περιοχή και τη Μέση Ανατολή γεννούν διεργασίες και σε κάθε χώρα, όπου η αστική τάξη αναζητά τρόπους ενίσχυσης της θέσης της έναντι όσων την ανταγωνίζονται.

Χτες, έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε η κράτηση δεκάδων αξιωματούχων της αστυνομίας από 22 επαρχίες της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα όπως κατασκοπεία, παράνομη μαγνητοσκόπηση, αλλοίωση επίσημων εγγράφων κ.τ.λ. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του «παράλληλου κράτους» που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μήνες, «στοχοποιώντας» δυνάμεις του περιβάλλοντος του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η «διάσταση» των πρώην συμμάχων Ερντογάν (που εξακολουθεί να θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία) και Γκιουλέν συνδέεται με τα «σύννεφα» που έχουν διαφανεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ (όπου μένει ο Γκιουλέν), οι οποίες έχουν δυσαρεστηθεί μεταξύ άλλων για τη «βιαστική» διείσδυση τουρκικών εταιρειών στο Ιράν. Αυτές τις μέρες μάλιστα, ΜΜΕ της αντιπολίτευσης εμφανίζουν δημοσιεύματα περί «τεταμένων» σχέσεων Ερντογάν - Ομπάμα, αξιοποιώντας δηλώσεις του πρώτου ότι πλέον έχουν σταματήσει οι απευθείας του συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ίδια κατεύθυνση, συνέβαλε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, η οποία χαρακτήρισε προσβλητικό τον παραλληλισμό του Ισραήλ με τον Χίτλερ που έκανε ο Ερντογάν (με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα), ενώ προχτές η Ουάσιγκτον πρόσθεσε ότι το «ξέσπασμα Ερντογάν» «ζημιώνει τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών εμφανίζονται και δημοσιεύματα που ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή «οδηγεί στην απομόνωση της χώρας» και δεν έχει καταφέρει «να πατήσει πόδι στη Μέση Ανατολή».

Είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική τάξη αναζητά το καλύτερο πολιτικό προσωπικό που θα διασφαλίσει αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν ανέλαβε την περασμένη βδομάδα πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, καλώντας σε σχετική συνάντηση στην Αγκυρα. Επιπλέον, κήρυξε «τριήμερο πένθος» για την αιματοχυσία στη Γάζα, σε μια «ασυνήθιστη κίνηση» όπως σχολίασαν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Κίνηση που συνδέεται αφ' ενός με την προσπάθειά της να καπηλευτεί την οργή και τα φιλειρηνικά αισθήματα των αραβικών λαών, αφ' ετέρου με τις αντιθέσεις που αναδύονται στην περιοχή, με την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ να ανταλλάσσουν συχνά υψηλούς τόνους.ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Αποτελέσματα και καταγγελίες για νοθεία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Ο πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα, Τζόκο Βιντόντο, ανακοινώθηκε ότι είναι ο νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία με 53,15% . Ο απόστρατος στρατηγός Πραμπόβο Σουμπιάντο, ανακοίνωσε ότι «αποσύρεται από τη διαδικασία», καταγγέλλοντας «μαζική νοθεία, δομημένη και συστηματική», εκλογές «μη δίκαιες» και «ανέντιμες».

Ο Πραμπόβο δήλωσε ότι «θα κάνουμε χρήση του συνταγματικού μας δικαιώματος να απορρίψουμε την προεδρική εκλογή του 2014, η οποία είναι νομικά άκυρη».

Αυτή η υποδοχή των αποτελεσμάτων προμηνύει νέες «εντάσεις» στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι μέλος του «G-20» και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.ΝΙΓΗΡΙΑ

Ισλαμιστές κατέλαβαν σημαντική πόλη

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την πόλη Νταμπόα φέρεται να έθεσε υπό τον έλεγχό της η ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ».

Διεθνή αλλά και τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι περίπου 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που ξεκίνησαν από την Παρασκευή. Οι ισλαμιστές ύψωσαν τη σημαία τους στην Νταμπόα που χαρακτηρίζεται «πόλη - κλειδί» και αποτελεί εμπορικό κόμβο στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν συναντήθηκε με τους γονείς των κοριτσιών που έχουν απαγάγει οι ισλαμιστές, σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η άρνηση της κυβέρνησής του να ανταλλάξει τις μαθήτριες με στρατιώτες της «Μπόκο Χαράμ».ΚΟΥΒΑ

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου

ΑΒΑΝΑ.--

Στην Κούβα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που συνοδεύεται από τους εκπροσώπους 40 επιχειρήσεων στους τομείς της Ενέργειας, της αγροτικής οικονομίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος της επίσκεψης που περιλαμβάνεται στη λατινοαμερικάνικη περιοδεία του (πριν επισκέφτηκε τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα) είναι να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις και τις επενδύσεις, αξιοποιώντας και τις διευκολύνσεις που δίνει ο νέος νόμος για τις ξένες επενδύσεις στο νησί.

Στο σχεδιασμό των δύο χωρών είναι η υπογραφή σειράς συμφωνιών ιδιαίτερα στη βιομηχανία του νικελίου και του φαρμάκου, όπου η Κούβα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Τον Κινέζο αξιωματούχο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών και μέλος του ΠΓ ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ, και χτες αναμενόταν να γίνει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο. Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, με εκτενές άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Κόμματος «Γκράνμα» σημειώνει τη σημασία των BRICS (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής) και ιδιαίτερα της στάσης της Κίνας και της Ρωσίας, που εκτιμάει ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική.ΣΥΡΙΑ

Προβλήματα στους αντιπάλους του Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέους κλυδωνισμούς βιώνει το λεγόμενο αντικαθεστωτικό «στρατόπεδο» στη Συρία, καθώς χτες η λεγόμενη προσωρινή κυβέρνηση του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» (που βρίσκεται εκτός Συρίας) ανακοίνωσε τη διάλυσή της. Ο συνασπισμός που αναγνωρίζεται από τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ ως η δήθεν νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, «βράζει» από τις έριδες και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο σχήμα σε διάστημα ενός μήνα.

Μάλιστα, δηλώνει ότι στόχος είναι η μετακίνηση της «κυβέρνησης» στο εσωτερικό της Συρίας και καλεί τους ενδιαφερόμενους σε διάστημα δύο βδομάδων να θέσουν υποψηφιότητα.

Πάντως, έως την «εκλογή» της νέας «κυβέρνησης» ο εν ενεργεία «πρωθυπουργός» και οι «υπουργοί» θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως την ανάδειξη του διάδοχου σχήματος. Οι κινήσεις αυτές που δείχνουν τις αντιπαραθέσεις στις δυνάμεις που αντιμάχονται την κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ, που ανανέωσε την προεδρική θητεία, ωστόσο δε φαίνεται να ενδυναμώνουν το ρόλο των διαφόρων αστών μέσα στη Συρία.Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κινητοποιήσεις σωφρονιστικών

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ζητούν, μεταξύ άλλων, προσλήψεις και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Σήμερα και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, ενώ αύριο στάσεις εργασίας όπως έγινε χτες.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπάλληλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) διαμαρτύρεται για το σχέδιο μετατροπής του καταστήματος Δομοκού σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, κάτι που, όπως λένε, «αντί να επιλύσει, θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα».

Τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι: Αμεση παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές, υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων και διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης.

Σύμφωνα με την ΟΣΥΕ, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές της χώρας δε θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.Τουλάχιστον 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Τουλάχιστον 40.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω ΕΣΠΑ, με ευθύνη και της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία, από 250 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε αρχικά, «βολεύτηκε» με τα 160 εκατομμύρια που τελικά θα δοθούν.

Τα χρήματα αυτά θυμίζουμε ότι αρκούν για να καλύψουν τη φιλοξενία 68.000 παιδιών, όταν οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000, όπως σημειώθηκε χτες σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΕ. Αν συνυπολογίσουμε, βέβαια, και τα ζευγάρια που απορρίπτονται, λόγω κριτηρίων, από την υποβολή αίτησης, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

Παράλληλα, περίπου 3.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού η χρηματοδότηση κάθε δομής δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της. Ο νόμος επιτρέπει τη συνέχιση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων όταν το πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενο, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Πρόβλημα υπάρχει και για τους δημοτικούς σταθμούς που λειτουργούν με τροφεία, εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η απόφαση για το διορισμό του απαραίτητου προσωπικού. Χαρακτηριστικά από το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας υποστηρίζουν ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρχει η σχετική έγκριση, θα καθυστερήσουν οι εγγραφές των παιδιών. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ συμπράττει στη «λύση» που προωθείται για τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν έναντι αντιτίμου τη λειτουργία δημοτικών κοινωνικών δομών.

Χτες ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι δομές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο σταθμό της επιλογής τους από τις 25 Ιούλη, οπότε και αυτή θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Απεντάσσονται έργα από το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, φρένο βάζει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση έργων του δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 80% τα χρήματα προς τον ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης - την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) - που συνεπάγεται την απένταξη της πλειονότητας των 199 έργων συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί τα 157 έργα. Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, από δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα για τη δουλειά που έχουν ήδη κάνει.

Από την ΚΕΔΕ σημειώνουν ότι η μείωση στους προϋπολογισμούς των έργων κατά 20% δεν είναι δυνατόν να γίνει όταν η συμβασιοποίηση των έργων έχει προχωρήσει. Από το υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται και παραπέμπουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τον Οκτώβρη του 2014. Το θέμα απασχόλησε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ, συμπλέοντας με την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εσωτερικών ότι όσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας δεν κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, κάλεσε σε επίτευξη του στόχου να μετακινηθούν 2.000 υπάλληλοι σε δήμους και φορείς της Τοπικής Διοίκησης. Επανέλαβε τη συμφωνία της ουσιαστικά στην αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις, διαφοροποιούμενη στον τρόπο εφαρμογής της και κυρίως στις ποσοστώσεις. Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για άρνηση συμμετοχής των δημοτικών αρχών στην αξιολόγηση μέσω ποσόστωσης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση φορτώνει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών. Σχετική συνάντηση είχε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, στο υπουργείο, όπου και γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης οι δήμοι να συμμετάσχουν στην εξόφληση των εν λόγω οφειλών (έως τα τέλη του 2013) μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του 2015. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αποτέλεσε, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, αίτημα της τρόικας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της.

Σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει να συμπεριλάβει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Η άρνηση αυτή της ΔΕΗ, όπως τονίστηκε χτες, έχει αποτέλεσμα βιολογικοί καθαρισμοί, γεωτρήσεις, αρδεύσεις κ.ά. να τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο.Νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου

Με άξονα τη λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων, την όξυνση της καταστολής στα σύνορα, την υποδοχή μόνο όσων μεταναστών χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, κινήθηκαν οι χτεσινές επαφές στην Αθήνα της επιτρόπου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση. Η επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Κατά πληροφορίες, στις επαφές της στην Αθήνα, η επίτροπος συζήτησε με την κυβέρνηση μέτρα για την «υποστήριξη» των μεταναστών (κάποια πρώτα μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης πριν τους δειχθεί η πόρτα εξόδου από τη χώρα) και των αιτούντων άσυλο (χορηγείται τελικά σε ελάχιστους).

Την ίδια ώρα, μετανάστες περνούσαν τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα στοιβαγμένοι σε λέμβους, ενώ ένας μετανάστης από το Πακιστάν, που ήταν κρατούμενος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, άφησε χτες εκεί την τελευταία του πνοή, περιμένοντας να διωχθεί από τη χώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις από πλευράς του πρωθυπουργού και της επιτρόπου. Ωστόσο, η Σ. Μάλμστρομ, με μήνυμά της στο twitter, δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τη δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλια, να εργαστεί στα εναπομείναντα ζητήματα του ελληνικού σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ενα σχέδιο, τμήμα της πολιτικής της ΕΕ για μια Ευρώπη - φρούριο. Μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τα πολύνεκρα ναυάγια σε Φαρμακονήσι, Πάλαιρο και Σάμο, που έχουν μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, με την παράνομη κράτηση αλλοδαπών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα και πάνω από 18 μήνες. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες αρχές αγνοούν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν αυτήν την παράταση κράτησης, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες αποτροπές και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας και με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των οργάνων της («FRONTEX»).

Από την πλευρά της, η εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, στη συνάντησή της με την Ευρωπαία επίτροπο περιόρισε την κριτική της στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως αυτά του Λαυρίου και της Αμυγδαλέζας, λέγοντας ότι «αντίκεινται στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η πολιτική της ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το ανθρώπινο και το φιλολαϊκό, έβαλε θέμα αλλαγής της «λογικής» με την οποία κινείται σήμερα η ευρωενωσιακή υπηρεσία συντονισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΖΙΩΤΗ

Τώρα ψάχνουν στα Πατήσια

Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες της «αντιτρομοκρατικής» για τον εντοπισμό συνεργών του Ν. Μαζιώτη στα Πατήσια, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο διαμέρισμα στο Μαρούσι. Παράλληλα, για την αστυνομία, προτεραιότητα αποτελεί ο εντοπισμός της συντρόφου του Πόλας Ρούπα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε περιοχές των Πατησίων, όπου φαίνεται ότι είχε θεαθεί πρόσφατα ο Ν. Μαζιώτης. Ειδικότερα, εξετάζεται μαρτυρία καταστηματάρχη, ο οποίος είπε ότι πριν από λίγες μέρες είχε δει τον Ν. Μαζιώτη κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Εξάλλου, για παρενόχληση κατήγγειλε χτες την Αστυνομία η αδελφή της Πόλας Ρούπα. Η Χριστιάνα Ρούπα καταγγέλλει με επιστολή της ότι η ίδια και η μητέρα της παρενοχλούνται τις τελευταίες μέρες από την Αστυνομία. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι τους, η Αστυνομία έσπασε την πόρτα και ότι άνδρες της Ασφάλειας χτυπούν τα κουδούνια και τις παρακολουθούν συστηματικά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς που επισκέφθηκε τα γραφεία της «αντιτρομοκρατικής» χαρακτήρισε τους αστυνομικούς ...ασπίδα της κοινωνίας.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θέλω όνειρα»... με τον Βασίλη Λέκκα

Μια συναυλία με τραγούδια που γίνονται ανάγκη όταν τα συντρίμμια απειλούν κάθε στιγμή μας, είναι η συναυλία του Βασίλη Λέκκα, με τίτλο «....θέλω όνειρα...», που θα παρουσιαστεί στις 30 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.

Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα, με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, εκφραστές της ελληνικής, και όχι μόνο, μουσικής, που πολλά από τα τραγούδια τους θα ακουστούν στην παράσταση. Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, αφού ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από τη δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση.

Η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης. Ο Βασίλης Λέκκας με το δυναμικό λυρισμό στην ερμηνεία του, αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία, αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, μας προσφέρει μια παράσταση που μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που εντάσσονται στη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ είσοδος. Προπώληση: Bιβλιοπωλεία ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ. 210.6800.644.«Τρωάδες», στη Ρεματιά

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, παρουσιάζουν, στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, στις 24 και 25 Ιούλη, η 5η Εποχή και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Επεξεργασία κειμένου: Παναγιώτα Πανταζή, Θέμης Μουμουλίδης. Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαίνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ειρήνη Κυρμιζάκη και οι μουσικοί Ιρις Μάρα (κλαρινέτο) και Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

Στις Τρωάδες, ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά των «ηττημένων», που όμως δε ζήτησαν την αναμέτρηση. Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει οικουμενικές διαστάσεις. Εδώ ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός, επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης θηριωδίας. Η Τροία καίγεται. Ο πολιτισμός της καταστρέφεται. Το μέλλον μιας χώρας ενταφιάζεται. Οι γυναίκες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες και λάφυρο στα χέρια των νικητών...«Εξω». Ετσι τιτλοφορείται η σημερινή (9 μ.μ.) συναυλία του συνθέτη Μίνου Μάτσα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Οι τραγουδιστές Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη και Γιάννης Χαρούλης θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια του Μ. Μάτσα, καθώς και μουσικά θέματα από τη μικρή, τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία. Θα συνοδεύονται από οκτώ καταξιωμένους μουσικούς και τον συνθέτη στο πιάνο.Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χτες τις νέες, εγκεκριμένες από τον υπουργό, Κ. Τασούλα, αρχαιολογικές ανασκαφές που είτε ήδη διενεργούνται ή θα διενεργηθούν στη διάρκεια του 2014, από ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου και ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ανασκαφές που γίνονται ή θα γίνουν είναι οι εξής:Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Ο Παναγιώτης Μπότσης προσφέρει 500 ευρώ, στη μνήμη του αδελφού του, ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΣΗ, μέσω της Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟΑ.

***

φωτό (Χαρτί) 1

Στις 13.6.2014 «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο συναγωνιστής μας χαλυβουργός, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΟΣ. Ηταν μέλος της διοίκησης του σωματείου που οργάνωσε και καθοδήγησε τον 9μηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Τη νύχτα που έγινε η επίθεση των ΜΑΤ ήταν στην περιφρούρηση της απεργίας και τον συνέλαβαν μαζί με άλλους συναγωνιστές χαλυβουργούς και μετά το αυτόφωρο, η εργοδοσία τον απέλυσε χωρίς αποζημίωση. Ο Δημήτρης ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», της εφημερίδας του ΚΚΕ, που στάθηκε καθημερινά στο πλάι του 9μηνου ηρωικού αγώνα μας.

Συνάδελφοί του, συναγωνιστές του απολυμένοι χαλυβουργοί, προσφέρουμε, στη μνήμη του, 800 ευρώ για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Χαλυβουργών της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Πέντε χρόνια πέρασαν από τον απροσδόκητο χαμό του ανιψιού, ξαδέλφου και θείου μας ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ. Δεν σβήνουν, όμως, από τη μνήμη μας το γλυκό του χαμόγελο, η ανεπανάληπτη συντροφιά του, η προσφορά του στους αδύνατους.

Χάρη ΖΕΙΣ στην Καρδιά μας

Η οικογένεια Γεωργίας Αγγελοπούλου προσφέρει, στη μνήμη του, 150 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στη χτεσινή 5η κλήρωση της 226ης έκδοσης, ημέρα 7η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 141876 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 4146 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

4168 141898

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

4133 4879 141609 141863

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

4107 4111 4231 4741 4765 141471 141495 141837 141841 141961

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

141025 141029 141030 141096 141103 141126 141131 141140 141181 141192 141208 141228 141278 141280 141307 141316 141364 141367 141377 141397 141415 141430 141437 141467 141476 141518 141569 141622 141632 141655 141661 141663 141702 141710 141711 141743 141771 141775 141787 141792 141810 141813 141838 141843 141868 141884 141906 141916 141957 141993 141998

Από 300 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

4013 4041 4045 4057 4062 4080 4083 4108 4113 4138 4154 4176 4186 4227 4263 4268 4295 4299 4300 4366 4373 4396 4401 4410 4451 4462 4478 4498 4548 4550 4577 4586 4634 4637 4647 4667 4685 4700 4707 4737 4746 4788 4839 4892 4902 4925 4931 4933 4972 4980 4981

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 141 και 4. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 141000 έως 141999 και από 4000 έως 4999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.
ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στη χτεσινή 29η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκε ο αριθμός 16204. Εγινε ΔΙΠΛΟ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ. Ποσό 918.000 ευρώ μεταφέρεται στον τρίδυμο λαχνό της επόμενης κλήρωσης. Σε όλες τις άλλες σειρές, εκτός της 6ης, 7ης και 5ης ο αριθμός 16204 κερδίζει 75.000 ευρώ.

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 56101 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Ο αριθμός 72017 κερδίζει 5.000 ευρώ.

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

4101 8144, 10928 20799 25177 26896 32074 38961 43178 46327 51634 59002 63248 68010 78762

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

875 2329 6034 6211 12661 13980 18456 22211 28168 30181 34237 35909 37838 41395 48590 54508 57560 61806 66122 70834 74251 75883

Από 350 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

94 1396 1477 1758 3160 4552 5303 6972 7683 8865 9346 10017 11579 12050 13212 14843 16194 16954 17705 19207 19978 21590 23162 23883 24555 25599 26191 26215 27687 28779 29470 30862 31393 32845 33656 35128 36696 37127 38049 38720 39882 40433 40984 41886 42557 44099 45340 47098 47879 49251 50082 50883 52345 53096 53827 54559 56070 56248 56989 58171 59543 60274 61055 62557 63999 64880 65511 67199 68871 69202 70023 71585 72146 72398 72869 73590 75002 76430 78191 79343

Επίσης κερδίζουν: α) Από 40 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 04. β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 4. γ) Από 10 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 16000 έως 16999, από 56000 έως 56999 και από 72000 έως 72999.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

FOOTBALL LEAGUE

Κρούσμα ντόπινγκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βόλου «Ταχυδρόμος», θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκε δείγμα ούρων ποδοσφαιριστή του τοπικού Ολυμπιακού που αγωνίστηκε στον αγώνα μπαράζ για την άνοδο κόντρα στην Ξάνθη. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, ο παίκτης πλέον δεν ανήκει στην ομάδα. Το δείγμα των ούρων του πρώην ερυθρόλευκου πάρθηκε στο τελευταίο παιχνίδι της περσινής περιόδου, όταν στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι ερυθρόλευκοι έχασαν την άνοδο στη Super League στο παιχνίδι απέναντι στην Ξάνθη. Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει ήδη υπάρξει και εξέταση του δεύτερου δείγματος και βρέθηκε επίσης θετικό.ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντούνγκα στο τιμόνι της «Σελεσάο»

Ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994, Κάρλος Ντούνγκα, είναι πλέον επίσημα ο νέος τεχνικός της Βραζιλίας και ο άνθρωπος που καλείται να ξαναχτίσει μια ομάδα των επιτυχιών μετά τη φετινή αποτυχία. Ο πρώην παίκτης ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Φιλίπε Σκολάρι, με πρώτο μέλημα την παρουσίαση ενός ανταγωνιστικού συνόλου με υψηλές βλέψεις στη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα σε ένα χρόνο από τώρα στα γήπεδα της Χιλής. Ο ίδιος σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να ξεχαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η φετινή αποτυχία και να δουλέψουν όλοι στην επόμενη ημέρα.

Πλήρης ανατροπή σκηνικού στην Μπαρτσελόνα με την υπόθεση του Τσάβι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «AS», ο Ισπανός μέσος, που φαινόταν να είναι ένα βήμα πριν την έξοδο τις τελευταίες ημέρες, θα παραμείνει στους «μπλαουγκράνα» τουλάχιστον για μια ακόμα σεζόν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό φέρεται να έπαιξε ο νέος τεχνικός της ομάδας Λούις Ενρίκε.

Παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είναι και επίσημα ο Χάμες Ροντρίγκες καθώς οι «Μερένγκες» ανακοίνωσαν την απόκτηση του Κολομβιανού άσου που διέπρεψε φέτος στο Μουντιάλ με την Εθνική της χώρας του.ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Οι αντίπαλοι στην Ευρώπη

Για μια ακόμη φορά θα υπάρχει ελληνική μονομαχία στο πλαίσιο του Challenge Cup αφού μετά τη χτεσινή κλήρωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας η ελληνική κόντρα δεν αποφεύχθηκε ούτε φέτος. Ετσι ο ΓΑΣ Κιλκίς, που αντικατέστησε στη διοργάνωση την ΑΕΚ, θα αντιμετωπίσει τον Δούκα στο πλαίσιο του 3ου γύρου. Για την ίδια διοργάνωση και ίδια φάση ο Ποσειδώνας Λουτρακίου θα αγωνιστεί με τη σερβική Ρατνίτσκι. Οι πρώτοι αγώνες στο Challenge Cup έχουν οριστεί στις 22 ή 23 Νοέμβρη και οι ρεβάνς θα πραγματοποιηθούν στις 29 ή 30 Νοέμβρη.

Ο πρωταθλητής Διομήδης Αργους, που θα παίξει στο EHF Cup και όχι στο Champions League, κληρώθηκε στον 1ο γύρο με την ισχυρή σουηδική Κρίστιανσταντ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν 6/7 και 13/14 Σεπτέμβρη.

Στις γυναίκες η πρωταθλήτρια Νέα Ιωνία θα παίξει στον 2ο γύρο EHF Cup με την αυστριακή Τέκτον Βατ Ατζερσντορφ και η Αναγέννηση Αρτας με την ολλανδική HB Ντουντελάνγκε, με τις ρεβάνς των συγκεκριμένων παιχνιδιών να γίνονται στην Ελλάδα (τα παιχνίδια στις 18/19 Οκτώβρη και οι επαναληπτικοί 25/26 του ίδιου μήνα).ΠΟΛΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

«Βούλιαξαν» οι ελπίδες για τις γυναίκες

Στη διαδικασία των πέναλτι ...βούλιαξαν οι ελπίδες της Εθνικής Γυναικών για πρόκριση στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βουδαπέστη καθώς ηττήθηκε με 11-9 από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι και ενώ ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 7-7 (δεν υπάρχει παράταση). Ετσι η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί πλέον για το καλύτερο δυνατό, κάτι που μεταφράζεται στην 5η θέση της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Ρωσία, όπου στον άλλο προημιτελικό ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Ουγγαρία με 11-9. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Εθνική Γυναικών θα βρεθεί εκτός βάθρου διεθνούς διοργάνωσης. Στους ημιτελικούς θα κοντραριστούν η Ισπανία με την Ουγγαρία και η Ολλανδία με την Ιταλία.

Το χτεσινό παιχνίδι συνέχισε την παράδοση που θέλει τις αναμετρήσεις της Ελλάδας με την Ιταλία τα τελευταία χρόνια να εξελίσσονται σε ντέρμπι, με τις δυο ομάδες να παλεύουν ισάξια για τη νίκη. Μάλιστα, ένα γκολ της Ασημάκη στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας ήταν αυτό που έγραψε το 7-7 και οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι. Οι Ελληνίδες παίκτριες παρά το καλό ξεκίνημα (2-2 στο πρώτο οκτάλεπτο) στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν στην ιταλική άμυνα επιθετικά, ενώ η αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα έδωσε το δικαίωμα στις Ιταλίδες να προηγηθούν με 6-4 στις αρχές της επανάληψης. Ωστόσο, η βελτίωση στα αμυντικά καθήκοντα καθώς και το σκοράρισμα από τη θέση του φουνταριστού ξανάβαλαν την ελληνική ομάδα στο παιχνίδι που ισοφάρισε σε 6-6, με το παιχνίδι να πηγαίνει στην κόψη του ξυραφιού μέχρι τέλους. Στα πέναλτι η πορτιέρο της Ιταλίας Γκορλέρο κατάφερε να πει όχι στα χτυπήματα των Τσουκαλά και Χαραλαμπίδη, την ώρα που οι συμπαίκτριές της (Μπιανκόνι, Εμολο, Μότα, Φρασινέτι) ήταν απόλυτα εύστοχες. Για την Ελλάδα στη διαδικασία σκόραραν οι Ρουπέση, Αβραμίδου.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ: Σήμερα με Σερβία με στόχο την τετράδα

Κόντρα στην ισχυρή και κάτοχο του τίτλου Σερβία η Εθνική Ανδρών σήμερα (21.30 ΝΕΡΙΤ) θα προσπαθήσει να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η αποστολή δεν είναι εύκολη για τους διεθνείς του Σάκη Κεχαγιά ωστόσο στην Εθνική επικρατεί αισιοδοξία για τη σημερινή αναμέτρηση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε πως έχει πίστη στους παίκτες του, οι οποίοι καλούνται σήμερα να παίξουν άλλον έναν τελικό στη διοργάνωση και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.ΜΠΑΣΚΕΤ

Ξεκίνημα με αισιοδοξία για Εθνική Ανδρών

Με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φώτη Κατσικάρη να τονίζει με νόημα λίγο πριν την αναχώρηση για το Καρπενήσι ότι «στο πούλμαν θα είναι αυτοί που πρέπει», ουσιαστικά από χτες η Εθνική Ανδρών άρχισε να κινείται στους ρυθμούς του φετινού Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (30 Αυγούστου - 14 Σεπτέμβρη). Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας θα διεξαχθεί το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της ομάδας, ενώ στις αρχές Αυγούστου η ομάδα θα μπει στη β' φάση όπου περιλαμβάνονται αρκετά φιλικά προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελικό μοντάρισμα. Ο Φώτης Κατσικάρης κατά την αναχώρηση της ομάδας μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες (άρνηση Κουφού, θέμα με τους παίκτες του Ολυμπιακού), τονίζοντας ότι πλέον όλα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους. Μάλιστα, εξήγησε πως το τεχνικό επιτελείο είναι προετοιμασμένο για τυχόν απρόοπτα και υπάρχει για κάθε περίπτωση το λεγόμενο «plan b». Οσο για στόχους που θα έχει η ομάδα στα γήπεδα της Ισπανίας, ο Φώτης Κατσικάρης απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, στάθηκε όμως στο γεγονός ότι η ομάδα έχει να πάρει ένα μετάλλιο από το 2009. «Σε αυτά τα τουρνουά παίζει ρόλο και η τύχη και ελπίζουμε να την έχουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά και θα παρουσιάσουμε μια πολύ καλή ομάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ελληνας τεχνικός.ΒΟΛΕΪ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΙΓΚ

Το βήμα ... τίτλου ψάχνει η Ελλάδα

Με στόχο να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να κάνει σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου η Εθνική Ανδρών υποδέχεται σήμερα στον Εύοσμο το Μαυροβούνιο (19.00 ΝΕΡΙΤ) στο πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων για τον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Λιγκ. Η επιτυχία της ελληνικής ομάδας να φθάσει ως εδώ έχει ανοίξει την ...όρεξη στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και όλοι δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν μια σημαντική διάκριση για το ελληνικό ανδρικό βόλεϊ μετά από αρκετά χρόνια. Η αποστολή ενόψει μάλιστα και της ρεβάνς εκτός έδρας δεν είναι και εύκολη, ωστόσο στο ελληνικό στρατόπεδο επικρατεί η αισιοδοξία. Αλλωστε η πιο πρόσφατη εμφάνιση της Εθνικής, όταν με σπουδαία απόδοση κατάφερε να επικρατήσει εκτός έδρας της Σλοβενίας (3-1) και να ανατρέψει την εις βάρος της εντός έδρας ήττα, δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας. Και αυτές καλούνται σήμερα να δείξουν οι διεθνείς του Σωτήρη Δρίκου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μιλώντας χτες για τα παιχνίδια του τελικού, κράτησε χαμηλούς τόνους και τα χαρακτήρισε και τα δυο αμφίρροπα, ωστόσο χαρακτήρισε την προοπτική της κατάκτησης του τίτλου ως σημαντική πρόκληση για την Εθνική που δίνει παραπάνω δέλεαρ στους παίκτες για την επιτυχία.

«Ενας τελικός παραμένει τελικός. Περιμένω δύο πολύ αμφίρροπα παιχνίδια, αλλά θέλω να τονίσω πως πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, καθώς έχει πολλά χρόνια να διακριθεί. Είναι μία πρόκληση για όλους, λόγω του μικρού μέσου όρου ηλικίας. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι από την αρχή ως το τέλος, γιατί, όπως είπε και ο Τζούριτς, είναι παγίδα για μία τέτοια ομάδα. Θα αφήσουμε τα συναισθήματα απ' έξω και θα παλέψουμε για το καλύτερο. Κάθε πόντος είναι ένας επιπλέον τελικός για μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ελληνας ομοσπονδιακός.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού της ομάδας Δημήτρη Τζούριτς, που στην επίσημη συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για τη δίψα της διάκρισης που έχουν όλοι οι παίκτες, ενώ χαρακτήρισε το Μαυροβούνιο επικίνδυνη ομάδα με δυνατούς παίκτες.

Σημειώνεται τέλος πως η ρεβάνς του σημερινού αγώνα θα γίνει την Κυριακή 27 Ιούλη στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου (21.00 ώρα Ελλάδας).Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αυξήσεις της «δημόσιας» ΔΕΗ

Από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2013, οι αυξήσεις στο λογαριασμό του ρεύματος φθάνουν αθροιστικά στο 44%. Ο πιο πρόσφατος κρίκος σ' αυτή την αλυσίδα των ανατιμήσεων είναι η μεσοσταθμική αύξηση κατά 11,1%, με την οποία θα επιβαρυνθούν από τις 25 Ιούλη 2.160.000 καταναλωτές. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο, η οποία ενσωματώνεται στην επόμενη κλίμακα χρέωσης. Σαν αποτέλεσμα, για κατανάλωση 800 kWh/τετράμηνο, η αύξηση στο λογαριασμό θα φτάσει τα 3,8 ευρώ το μήνα ή τα 15,2 ευρώ το τετράμηνο. Οι ανατιμήσεις, όμως, έχουν και συνέχεια. Από το φθινόπωρο, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών της ΔΕΗ, από την αύξηση των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι οποίες επιδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά και όσων ανήκουν στο λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

***

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ δικαιολογούν τις επικείμενες αυξήσεις με το επιχείρημα ότι αφορά κυρίως εξοχικά σπίτια και όχι κύριες κατοικίες. Λένε ακόμα ότι οι αυξήσεις στα χαμηλά κλιμάκια της οικιακής κατανάλωσης θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να μειώσει κατά μερικές μονάδες το κόστος του ρεύματος για τις επιχειρήσεις. Σ' αυτές τσουβαλιάζουν σκόπιμα τα μικροκαταστήματα και τις βιοτεχνίες με τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι θα είναι και οι πλέον ωφελημένοι, αφού οι μειώσεις κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής βάσει της οποίας διαμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης έλεγε χτες ωμά σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια πρέπει να μεταφραστούν σε μείωση της τιμής του ρεύματος για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές και να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε όσους έχουν ένα δεύτερο σπίτι στο όνομά τους - στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πατρικό τους - ότι είναι προνομιούχοι και τους παρότρυνε να το πουλήσουν, αν δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Ειδάλλως, είπε, θα ευθύνονται για τις χιλιάδες απολύσεις από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες!

***

Αν και προκλητικά κυνική, η «ανάλυση» του Αδ. Γεωργιάδη αντανακλά τον πυρήνα της ταξικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης αναλαμβάνει να ασκήσει διαχείριση στο έδαφος του καπιταλισμού. Ολοι, με ένα στόμα, λένε ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει (και θα πληρώσει) τις μειώσεις στο κόστος του ρεύματος για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές. Δηλαδή, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και τα λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της καθολικής πρόσβασης σε φτηνή Ενέργεια, είναι ασυμβίβαστα. Να σημειώσουμε εδώ ότι τις αυξήσεις τις επιβάλλει η σημερινή ΔΕΗ, στην οποία το κράτος διατηρεί ακόμα την πλειοψηφία των μετοχών και την οποία υπερασπίζεται μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ. Λειτουργώντας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ΔΕΗ εξασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα στους επιχειρηματίες, χωρίς να επωμίζεται η ίδια το κόστος. Αντίθετα, το μετακυλίει στα λαϊκά νοικοκυριά. Ακόμα και την όποια «κοινωνική πολιτική» ασκεί η Επιχείρηση για τους πάμπτωχους (κοινωνικό τιμολόγιο κ.ά.), την πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί, όπως δείχνουν οι επικείμενες αυξήσεις στις ΥΚΟ, από τις οποίες μάλιστα έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες!

***

Αλήθεια, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Θυμίζουμε ότι ήταν και δικό του αίτημα να δοθεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες φτηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ. Τα στελέχη του έσερναν τους εργαζόμενους στα χαλυβουργεία να διαδηλώνουν για να δοθεί φτηνό ρεύμα και άλλα προνόμια στους βιομήχανους. Εξαργυρώνοντας αυτή τη στήριξη, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έστειλε χαιρετιστήρια επιστολή στη μάζωξη που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει τις θέσεις τους ενάντια στη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ, αλλά όχι ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται ότι είτε δημόσια, είτε «μεικτή», είτε ιδιωτική, η ΔΕΗ ασκεί πολιτική για την κερδοφορία των μετόχων της και ότι δεν υπάρχει περίπτωση μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού να ικανοποιήσει ταυτόχρονα την καπιταλιστική κερδοφορία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.


Π.Ο «ανθρώπινος καπιταλισμός» (κατά ΣΥΡΙΖΑ) «μεγαλουργεί» και στη Γερμανία

Εδώ και 10 μήνες, 40 εργάτες, βουλγαρικής και ελληνικής καταγωγής, πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης σε εργοτάξιο της Δρέσδης, όπου κυριαρχούν άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής, έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, μη πληρωμή δεδουλευμένων, αυθαιρεσία και εκφοβισμός.

Αυτά συμβαίνουν στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, τη Γερμανία, και δείχνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, θρυμματίζοντας τις «θεωρίες» που χρησιμοποιούν διάφοροι διαχειριστές του συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας ότι «ο καπιταλισμός δεν είναι σε κάθε χώρα ακριβώς ίδιος και ότι οι ολιγάρχες και το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο». Αυτή ακριβώς η διατύπωση υπήρχε σε πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα «Αυγή» στις 18/7, που υπογράφει ο «Μακμάκ», που διευκρινίζεται ότι είναι «ένα ασήμαντο ονειροπόλο γρανάζι του συστήματος που ακροβατεί ανάμεσα στον αντικαπιταλιστικό ρεαλισμό και τον ρεαλιστικό αντικαπιταλισμό». Επίσης, συχνά - πυκνά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, προβάλλοντας ότι τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων ισοπεδώνονται στο μεσογειακό Νότο, ενώ δήθεν αυτό δε συμβαίνει ακόμα στον αναπτυγμένο Βορρά. Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι δε γνωρίζουν ότι 7,5 εκατομμύρια Γερμανοί φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα στα λεγόμενα μίνι-τζομπς (της μερικής απασχόλησης). Ο στόχος είναι άλλος: Να σπείρουν αυταπάτες για ένα «ρεαλιστικό» πιο ...ανθρώπινο καπιταλισμό.

Ομως και το παράδειγμα της Δρέσδης είναι καταπέλτης για τέτοιου είδους αυταπάτες. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι συγκεκριμένοι εργάτες στον τομέα των κατασκευών:

Οι απειλές και η επιχείρηση τρομοκρατίας από την εργοδοσία δεν κάμπτει τους εργαζόμενους χάρη στην αποφασιστική στάση τους. Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών Δρέσδης καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ χτες το βράδυ καλούσε μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης σε συγκέντρωση έξω από το εργοτάξιο.

Αν κάτι δείχνει το συγκεκριμένο γκέτο στη Γερμανία, που βέβαια δεν είναι το μοναδικό - ανάλογα περιστατικά έχουμε καταγράψει στην εφημερίδα και από άλλες χώρες του ...αναπτυγμένου Βορρά - είναι ότι ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει δικαιώματα στους εργαζόμενους, αλλά το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό. κάτι που οξύνεται εν μέσω και οικονομικής κρίσης. Η διέξοδος για τους εργάτες, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι ο οργανωμένος ταξικός αγώνας, ώστε να ανοίξει η προοπτική της οριστικής σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου, για να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα δικά τους χέρια, με τη δική τους εξουσία.