Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοιρασμένοι ρόλοι

Σκηνές από έργο «προσεχώς», φτιαγμένο με αποκόμματα χιλιοπαιγμένης ταινίας, εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ουσία και με αιτία την ανάγκη να εξασφαλιστεί η «σταθερότητα» και «ομαλότητα» του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου.

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι» κάνουν το παν για να φανεί η αρπαγή ως αποτέλεσμα «δημοκρατικού διαλόγου», στον οποίο με μοιρασμένους ρόλους οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης έχουν όλο το περιθώριο να κονταροχτυπιούνται ως θιασώτες της εντεινόμενης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της συνεχόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, εξασφαλίζοντας όμως ακροατήριο υπέρ αυτού ή του άλλου μονομάχου, του ενός ή του άλλου αντιλαϊκού μείγματος διαχείρισης, ώστε να διαιωνίζεται μια χιλιοπαιγμένη παράσταση. Και όλα αυτά ενώ τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών, την αφήνουν στα αζήτητα αφού ούτε η ενδεχόμενη ανάκαμψη, εφόσον έρθει, δεν πρόκειται να τα διασφαλίσει.

Για «απίστευτο υβρεολόγιο» κατηγορεί η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, για «αρχιτέκτονες του χάους» μιλά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις κραυγές τους και οι μεν και οι δε θολώνουν το τοπίο για να κρυφτεί η από διαφορετικά μονοπάτια σύγκλισή τους στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Πίσω και πέρα από τους ανοιχτούς εκβιασμούς και τις αυταπάτες, που έχουν ως στόχο ένα λαό είτε φοβισμένο είτε με ψευδαισθήσεις, από τα παραδείγματα και μόνο των τελευταίων ημερών προκύπτει πως και οι δύο διαγωνίζονται για το ποιος θα σώσει τις τράπεζες. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για το τραπεζικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η κυβέρνηση οδηγεί στον γκρεμό τις τράπεζες. Οι τραπεζίτες - καπιταλιστές, βέβαια, δεν κινούνται σύμφωνα με τις δηλώσεις Σκουρλέτη - Βούλτεψη. Αναλύσεις κάνουν και ποντάρουν καθημερινά. Στην πράξη δηλώνουν πως τους είναι αδιάφορο ποιος κυβερνά, αρκεί να «πηγαίνει το γράμμα», αν και τους απασχολεί ποιος θα είναι ο ικανότερος για τα συμφέροντά τους. Στο διαγωνισμό για την κυβερνητική καρέκλα, για τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου ο λαός είναι απέξω. Θα κληθεί τη μέρα της κάλπης να επικυρώσει με την ψήφο του αυτόν που το κεφάλαιο θα έχει ήδη διαλέξει.

Οταν δηλώνεις, όπως ο Τσίπρας, «είμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία της δημιουργίας και του συνακόλουθου κέρδους» (Ηράκλειο, τρεις μέρες πριν), τότε είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να θέλεις τους εργαζόμενους, το λαό πρωταγωνιστή, οργανωμένο στα συνδικάτα, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, να αντιπαρατίθεται για λογαριασμό των δικών του αναγκών στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» και την παραγωγή του «συνακόλουθου κέρδους».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι όταν κινούνται από διαφορετικές αφετηρίες, και προτείνουν διαφορετική διαχείριση, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του λαού σε αυτήν την πολιτική, που διασφαλίζει τα καπιταλιστικά κέρδη. Είτε για να φύγει το χάος που λέει ο ένας, είτε για να μην έρθει το χάος που λέει ο άλλος.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Χρειάζονται ενισχυμένο ΚΚΕ, γιατί είναι η μοναδική δύναμη που αντιπαλεύει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους. Η ενίσχυσή του αφαιρεί όπλα από τον αντίπαλο.ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μνημόνιο διαρκείας η «Οικονομική Διακυβέρνηση» της ΕΕ


ΣΕΛ. 9ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σήμερα η εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 8.30 μ.μ. στο Παλαί ντε Σπορ «Νίκος Γκάλης Hall».


ΣΕΛ. 3


11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ

Ολα έτοιμα για την έναρξη των εργασιών του

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει το Συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκέμβρη

 • Το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, από αύριο Πέμπτη έως την Κυριακή, 21 Δεκέμβρη, με σύνθημα «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ - μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο - χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».
 • Σημαντική η παρουσία αντιπροσωπειών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο.

ΣΕΛ. 17


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στα 13,5 δισ. ευρώ οι οφειλές που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ


ΣΕΛ. 12


ΟΑΕΔ

Προϋπολογισμός - πρόκληση για τους ανέργους


ΣΕΛ. 11


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο 79,62% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου


ΣΕΛ. 4


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εντείνονται τα εκβιαστικά διλήμματα και οι κοκορομαχίες

Σήμερα το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής


ΣΕΛ. 7


Κυβερνήσεις και ΕΕ εγγυώνται μόνιμη «αστάθεια» για τους λαούς

Εντείνονται οι εκβιασμοί συγκυβέρνησης και παραγόντων της ΕΕ απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους για τον κίνδυνο «αποσταθεροποίησης».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαβεβαιώνει το κεφάλαιο για τις καλές προθέσεις του, σπέρνοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Και οι δύο προσπαθούν να μας πείσουν ότι σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό υπάρχουν μόνο στο «μαντρί» της ΕΕ και τον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης του κεφαλαίου.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της εγγυώνται τη σταθερότητα μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ για τους λαούς θα υπάρχουν μόνιμη αστάθεια και ανασφάλεια. Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα ζήσουν με ασφάλεια για τα δικαιώματα και τα εισοδήματά τους μόνο αν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αν οργανωμένοι αμφισβητήσουν τις στρατηγικές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Γι' αυτό χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ.


ΣΕΛ. 6 - 7


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ο λαός πληρώνει τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια


ΣΕΛ. 19


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Το υπόβαθρο του φόβου

Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για την τρομοκρατία και τον φόβο με τα οποία φορτώνουν το λαό οι «αγορές» και οι τεχνοκράτες της ΕΕ, μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι η τρομοκρατία αυτή έχει στόχο να επηρεάσει σε βάρος του την ψήφο του λαού σε ενδεχόμενες εκλογές, στη βάση του διλήμματος «σταθερότητα ή αστάθεια» που βάζει η κυβέρνηση. Το ζήτημα, όμως, είναι πολύ βαθύτερο. Η προπαγάνδα του τρόμου έχει στόχο να κλείσει το λαό στο καβούκι του, να τον μετατρέψει σε μοιρολάτρη και παθητικό θεατή των εξελίξεων, που θα θεωρεί μάταιη κάθε αναμέτρηση για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του, θα βολεύεται στο «λιγότερο κακό», θεωρώντας μονόδρομο τη «συμβίωση» με αυτούς που τον φοβερίζουν. Στη διαμόρφωση, όμως, μιας τέτοιας αντίληψης, που κάνει τη συνείδηση πιο ευάλωτη στην τρομοκράτηση και την καλλιέργεια του φόβου, έχει συμβολή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα το κρατούμενο είναι ότι συνέβαλε στο να αποψιλωθούν ακόμα και τα ψήγματα του ριζοσπαστισμού που υπήρχαν στο κίνημα τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ρητορική της συναίνεσης, η προβολή της καπιταλιστικής ΕΕ ως μονόδρομου για το λαό, τα σουλάτσα στελεχών του στα «φόρα» αυτών που σήμερα τρομοκρατούν το λαό, οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και άλλα παρόμοια, αμβλύνουν τις αντιστάσεις στο φόβο, που με κάθε αφορμή καλλιεργούν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.Ανησυχία για τα κέρδη τους

Οπως διαβάζουμε έκκληση στα κόμματα «να διαχειριστούν σωστά την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση και να συνεννοηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου ο Τουρισμός να μη δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα», απηύθυνε ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Πρώτον, ο Τουρισμός δεν έχει δεχτεί κανένα πλήγμα. Οι ξενοδόχοι, αντίθετα, έχουν βγάλει χρυσά λεφτά από την άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και είναι ο κλάδος με τρελές κερδοφορίες στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν περισσότερα, αλλά δεν είναι και για λύπηση. Οσο για τον ισχυρισμό ότι «αν καταρρεύσει ο Τουρισμός, θα καταρρεύσει μαζί του και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας», έτσι βλέπει τον εαυτό του το κεφάλαιο, αλλά και κάθε τμήμα του χωριστά σε ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα, αφού γι' αυτούς οικονομία χωρίς καπιταλιστικά κέρδη δεν μπορεί να υπάρξει...Εργασιακές σχέσεις - κόλαση

Διπλασιάστηκε η μερική απασχόληση σε σχέση με το 2008. Το 18,2% όσων απασχολούνται στο Εμπόριο δουλεύει και την Κυριακή, η προσωρινή εργασία σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 28,6%, το ποσοστό των απλήρωτων υπερωριών έχει εκτοξευτεί στο 63,4% από 47,6% το 2008, ενώ οι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους σαν «μερικής απασχόλησης», αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδία Εμπορίου). Το φαινόμενο της ραγδαίας επέκτασης της ελαστικής εργασίας δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, όσο και αν δείχνει την τάση, ακόμη και στη φάση της ανάκαμψης. Αλλωστε, είναι μια μορφή έντασης της εκμετάλλευσης, άρα και αύξησης της κερδοφορίας. Μην ξεχνάμε την επιμονή των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους για αναδιαρθρώσεις στην «αγορά εργασίας». Ετσι, στη Βρετανία που η οικονομία της εμφανίζει ανάκαμψη, σύμφωνα με τα συνδικάτα, μόνο μία στις 40 νέες θέσεις εργασίας είναι σταθερή. Αλλά και στη Γερμανία, που μειώνεται η ανεργία, δηλαδή αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, οι ώρες εργασίας δεν αυξήθηκαν, άρα έχουμε περισσότερους εργαζόμενους με λιγότερες ώρες δουλειάς, λιγότερο μισθό κ.λπ. Τα λεγόμενα «μίνι τζομπς» με 400 ευρώ μισθό και λιγότερο. Ας σκεφθούν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι πως τα ψίχουλα που τους τάζουν για ζωή οι διάφοροι επίδοξοι σωτήρες θα γίνουν αέρας στη στιγμή στο έδαφος αυτού του αντεργατικού πλαισίου.Η αντιπαράθεσή τους μακριά από τις ανάγκες του λαού

Οποιος παρακολούθησε τη Δευτέρα το βράδυ τη συζήτηση ανάμεσα στους κ.κ. Ντινόπουλο και Στρατούλη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, κατάλαβε από ένα και μόνο παράδειγμα διαπληκτισμού ποια είναι η ουσία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τι τραγικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για το λαό το να στηρίξουν τη μία ή την άλλη πολιτική πρόταση, που η βάση της, βέβαια, έχει τον ίδιο στρατηγικό στόχο.

Ερχεται ως θέμα συζήτησης η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει ένα βοήθημα 360 ευρώ σε όσους έχει κοπεί το ρεύμα για να επανασυνδεθεί. Λέει, λοιπόν, ο υπουργός της ΝΔ: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο, τούς δίνετε 1 ευρώ τη μέρα και λέτε ότι τούς δίνετε δωρεάν ρεύμα». Απαντά ο κ. Στρατούλης: «Εσείς τούς κόβετε το ρεύμα».

Και οι δύο έχουν κάποιο δίκιο. Το ερώτημα για το λαό, όμως, είναι άλλο. Μπορεί για τα εργατικά νοικοκυριά, που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και μάλιστα στον 21ο αιώνα, να μπαίνει σαν δίλημμα το: Καθόλου ρεύμα ή 1 ευρώ τη μέρα για ρεύμα (δηλαδή πάλι καθόλου ρεύμα);1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουιάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολιβάρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1825 Ξεκινά η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

1913 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο καθορίζονταν τα σύνορα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Αλβανίας.

1918 Η προσωρινή εργατοαγροτική κυβέρνηση της Λετονίας ανακηρύσσει την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1940 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ ανακοινώνει το νόμο περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν κατά του Αξονα.

1942 Στον Πειραιά 7.000 εργάτες διαφόρων κλάδων κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος της Λ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του «ΦΙΞ» εμβολίζεται με άρματα μάχης. Ολοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο, κ.ά. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό.

Οι περιοχές που καταλαμβάνονται από τις εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις, «εκκαθαρίζονται» και «πειθαρχούνται» με πρωτοφανή αγριότητα. Το «έργο» αυτό αναλαμβάνουν κυρίως δυνάμεις της Εθνοφυλακής, αλλά συχνά «συμμετέχουν» και Βρετανοί στρατιώτες.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου κηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες γι' αυτή την απόφαση του ΟΗΕ.

1960 Ξεκινά τις εργασίες του το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (17 - 23/12/1960).

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 72 ανθρώπων.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σήμερα η εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 96 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στο Παλαί ντε Σπορ «Νίκος Γκάλης Hall», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και τους ερμηνευτές: Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Μεράντζα, Δημήτρη Μπάση και Μίλτο Πασχαλίδη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το portal «902.gr» και από το ραδιόφωνο του «904» στη Θεσσαλονίκη.Εκδηλώσεις για το Δεκέμβρη του '44

-- Εκδήλωση αφιέρωμα στα 70 χρόνια απ' τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στη «Θεοφάνειο» αίθουσα, η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ με παρουσίαση της έκδοσης «Δεκέμβρης του '44, κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα του Δεκέμβρη του '44, διοργανώνει η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ»

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Υποδείξεις» με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων για συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών, των «απελευθερώσεων» και της «δημοσιονομικής προσπάθειας»

Την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα «προτείνει» και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), ο διοικητής της οποίας, Γ. Στουρνάρας, κατέθεσε χτες στη Βουλή την «Ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική». Ανάγλυφα προκύπτουν οι ταυτίσεις και οι ομοιότητες τόσο με τις «υποδείξεις» της Κομισιόν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, όσο και με αυτές των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ βάζει ως επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου, που αφορούν τις σαρωτικές ανατροπές στην εργασία και στο ασφαλιστικό σύστημα, τις «απελευθερώσεις» κλάδων και τομέων της οικονομίας, τη συνέχιση της «δημοσιονομικής προσπάθειας», με στόχο, όπως αναφέρει, την οικονομική ανάκαμψη.

Με βάση τα «μέχρι σήμερα δεδομένα» εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2014, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί σε 2,5% ή και ελαφρώς υψηλότερα το 2015, αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. «Δυνατή» θεωρείται η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για τρίτο στη σειρά έτος, εξέλιξη που, σύμφωνα με την ΤτΕ, «καταδεικνύει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι διατηρήσιμη». Ολα τα παραπάνω έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κίνδυνοι και «αβεβαιότητες»

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι θετικές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη».

Στους διεθνείς παράγοντες, επισημαίνεται ο «κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά της ζώνης του ευρώ». Εντοπίζονται και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που «συνδέονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι οποίοι εντείνουν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και ευνοούν τη στροφή των επενδυτών προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις».

Σε συνδυασμό με τις «εσωτερικές αβεβαιότητες» βλέπουν τον «κίνδυνο» να ενταθούν «οι ανησυχίες των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρεται ότι «η αβεβαιότητα δυσχεραίνει τη συνέχιση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» και σε δεύτερη φάση την «εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής στρατηγικής» μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης...

Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Για την επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης στην κερδοφορία του εγχώριου κεφαλαίου και για τον περιορισμό των «κινδύνων», η ΤτΕ θέτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Εμπορεύματα και υπηρεσίες. Λόγος γίνεται για ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου στους εξής κλάδους και τομείς: Ενέργεια, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, άρση κανονιστικών και ρυθμιστικών εμποδίων στο λιανικό εμπόριο και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, απλοποίηση της αδειοδότησης επενδυτικών έργων. Οπως αναφέρουν, οι συγκεκριμένες δράσεις «θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τόπου προορισμού των ξένων άμεσων επενδύσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων».
 • Δημοσιονομική πολιτική. Για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζουν ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις», σε μια εξέλιξη που σημαίνει την παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αντίστοιχο μείγμα πολιτικής προτείνεται και για την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων, μέσω «επανεξέτασης των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή αναπτυξιακά». Με το συγκεκριμένο υποδεικνύουν αντιλαϊκά μέτρα, όπως η διόγκωση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, στα νησιά του Αιγαίου κ.ά. Την ίδια ώρα, στο πνεύμα των απαιτήσεων των μονοπωλίων για παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των ομίλων και τα υψηλά εισοδήματα, σύμφωνα με την ΤτΕ, μέτρα όπως τα παραπάνω θα «επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα».
 • «Κόκκινα» δάνεια. Καλούν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «μια πιο ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων», με στόχο να ελαφρυνθούν οι «συνεργάσιμοι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινή δυσκολία», με τρόπο που δεν δημιουργεί «κίνητρα για αθέτηση υποχρεώσεων». Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, καλούνται οι τράπεζες να αναλάβουν «ενεργό ρόλο στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας, διοχετεύοντας πιστώσεις στις πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις», χωρίς να δεσμεύονται πόροι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία προοπτική επιβίωσης. Μάλιστα, επισυνάπτεται ειδική μελέτη για τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, ύψους πάνω από 5 εκατ. ευρώ το καθένα. Λόγος γίνεται για συγκέντρωση επιχειρηματικών προβληματικών δανείων σε «σχετικά μικρό αριθμό πιστούχων», οι οποίοι επιμερίζονται σε λίγους κλάδους (κατασκευές, λιανικό εμπόριο, βιομηχανία τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία, Υγεία κ.ά.), στους οποίους «η δυναμική των λογιστικών καταστάσεων υποδηλώνει ότι είναι μικρή η πιθανότητα εξυπηρέτησης των δανείων».

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», με την έμφαση να δίνεται στα «προγράμματα κατάρτισης» των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης, στον «εξορθολογισμό» της Δημόσιας Διοίκησης, στη μείωση του «διοικητικού φόρτου» για τις επιχειρήσεις κ.ά.

Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ, το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» (ο δείκτης με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος) στις ιδιωτικές επιχειρήσεις καταγράφει πτώση 21,6% στην τριετία 2012 - 2014, πάνω από τον αντιλαϊκό στόχο (15%) που είχε τεθεί με το β' μνημόνιο...Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο 79,62% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Σε ποσοστό 79,62% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο έβδομο κατά σειρά «κλείσιμο». Δύο βδομάδες πριν το τέλος του Δεκέμβρη, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις όλης της χώρας κορυφώνουν την προσπάθειά τους για επίτευξη των στόχων τους, υλοποιώντας ένα πλατύ άνοιγμα με το κουπόνι, διοργανώνοντας πολύμορφες δραστηριότητες.

Στο έβδομο κατά σειρά «κλείσιμο» ο κατάλογος με τις Οργανώσεις Περιοχών σύμφωνα με τα ποσοστά κάλυψης των πλάνων τους διαμορφώθηκε ως εξής: Στην πρώτη θέση πέρασε η ΚΟ Στερεάς με ποσοστό 91%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 87,69% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Κρήτης με 85,67%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 85,60%, Πελοποννήσου με 85,55%, Αττικής με 82,34%, Θεσσαλίας με 80%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 76%, Εξωτερικού με 73,27%, Αιγαίου με 72,85%, Δυτικής Μακεδονίας με 71,12%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 75,35% του πλάνου της, ενώ η ΚΟ «Ριζοσπάστη» το 84,14%.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων

Τις αντιλαϊκές στοχεύσεις του νέου ευρωενωσιακού χρηματοδοτικού πακέτου ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, είναι διαμορφωμένο με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό αυτής της αντιλαϊκής στόχευσης είναι το γεγονός ότι μια σειρά από έργα για υποδομές που αφορούν το λαό (π.χ. για την αντισεισμική θωράκιση), χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα» και μένουν «εκτός» των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή αποτυπώθηκε ανάγλυφα η υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη βάση άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχτηκαν για το νομοσχέδιο, ενώ η κριτική που άσκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν καθαρά διαχειριστικού τύπου, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου. Ενδεικτικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Φωτίου «κατηγόρησε» την κυβέρνηση ότι δεν συμμορφώνεται με την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε την «απλούστευση των διαδικασιών» που αφορούν το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ «η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πολυδαίδαλο καθεστώς»...

Εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας: «Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί αυτό το συνολικό πρόγραμμα υπηρετεί, υλοποιεί, χρηματοδοτεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ (...) Είναι φανερό ότι με βάση το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο η ΕΕ στοχεύει στο να διαμορφωθούν όροι και υποδομές για να προωθηθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους (...) σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Επισήμανε ότι οι επιλογές που καλείται να χρηματοδοτήσει το νέο πακέτο «είναι αυτές που μετατρέπουν σε μετρήσιμους στόχους τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", τόσο συνολικά για την ΕΕ όσο και για το κάθε κράτος - μέλος. Η συγκεκριμένη αυτή στρατηγική αποσκοπεί ακριβώς στο να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού που έχουν με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συμπληρώνεται αυτή η στρατηγική και από τις συμφωνίες. Αρα, δηλαδή, αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ αναπόσπαστο στοιχείο της πορείας υλοποίησης του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, του συμφώνου Euro Plus, καθώς και της προώθησης της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης. Αρα, δηλαδή, αν το κάθε κράτος - μέλος δεν εφαρμόζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

«Δεύτερο ζήτημα», πρόσθεσε, «η πορεία χρηματοδότησής του πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διάφορα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, όπως καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα μνημόνια οικονομικής και πιστωτικής πολιτικής. Αρα, δηλαδή, τα μνημόνια διαρκείας. Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις προτεραιότητες που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας».

Προτεραιότητες με βάση τους συνολικούς σχεδιασμούς της ΕΕ

Οπως σημείωσε, πέρα από το ζήτημα επιλεξιμότητας των προγραμμάτων που εγκρίνονται από την ΕΕ, σήμερα εισάγεται και ο όρος αιρεσιμότητας: «Αν δηλαδή με βάση την πορεία υλοποίησης ενός έργου, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που βάζει η ΕΕ, τότε μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και να ζητήσει πίσω τα χρήματα. Δεύτερο ζήτημα είναι ότι δίνει σημαντική βαρύτητα η ΕΕ στη δημιουργία έργων που αφορούν συνολικά τους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς. Υποδομές πανευρωπαϊκής εμβέλειας που θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ είναι στους τομείς Μεταφορών, Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών».

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι και η κυβέρνηση σχεδίασε το νέο ΕΣΠΑ στη βάση της ικανοποίησης αυτών των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε. Ετσι, δίνει προτεραιότητα στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», στην «ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, διά βίου κατάρτισης και εξειδίκευσης», χτυπώντας παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, στις «αναπλάσεις, με βάση τις προτεραιότητες που καθορίζουν μια σειρά κατασκευαστικοί όμιλοι», στην «εξοικονόμηση Ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών πόρων στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων», στη «δημιουργία των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στα πλαίσια των διευρωπαϊκών δικτύων, της αναβάθμισης των λιμένων στα πλαίσια των συγκεκριμένων διευρωπαϊκών δικτύων και της δημιουργίας των αντίστοιχων ενεργειακών δικτύων που καθιστούν την Ελλάδα, με βάση τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, κόμβο διαμετακόμισης, ενεργειακό κόμβο».

Τέλος, όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το νέο ΕΣΠΑ προωθεί τη «μεγαλύτερη συρρίκνωση της κρατικής και δημόσιας παρέμβασης στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των λεγόμενων δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού, δηλαδή των διαφόρων τρωκτικών του δημόσιου χρήματος, όπως είναι οι ΜΚΟ, όπως είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι κοινωνικοί δηλαδή συνεταιρισμοί, στα πλαίσια μίας "κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας", που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υποβαθμίζει τις δημόσιες παροχές όσον αφορά αυτούς τους τομείς και να διευκολύνει την έμμεση και άμεση εμπορευματοποίηση των συγκεκριμένων αναγκών».Βιβλιοπαρουσίαση

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την παρουσίαση θα κάνει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής

Εκθεση βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 21/12, στον 1ο όροφο της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια). Ωρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30 τις καθημερινές, 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30 τα Σαββατοκύριακα.Δραστηριότητα της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 12 μ. σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Λαμίας με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία», θα μιλήσει ο Βασίλης Αντωνιάδης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ερέτρια στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Υδρευσης (ΔΕΥΕ), θα μιλήσει η Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της ΤΕ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 2 μ.μ. περιοδεία - εξόρμηση κατά την αλλαγή της βάρδιας στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, με τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, 19/12

-- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας. Θα μιλήσει ο Δρόσος Τσελές, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ. εκδήλωση - λαϊκό γλέντι στην Αταλάντη, στο κέντρο «Μπαλκόνι του ουρανού». Θα μιλήσει ο Νίκος Χαλιώτης, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ. εκδήλωση - λαϊκό γλέντι στην Παλαιοβράχα Σπερχειάδας. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.ΤΕ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφιέρωμα στους μεγάλους Θεσσαλούς συνθέτες

Η ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ που συμπληρώνονται το 2018 και της Οικονομικής Εξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Ρεμπέτικο», εκδήλωση - αφιέρωμα στο κοινωνικό τραγούδι και τους μεγάλους συνθέτες με καταγωγή από τη Θεσσαλία (Βασίλης Τσιτσάνης, Μπάμπης Μπακάλης, Απόστολος Καλδάρας κ.ά.), οι οποίοι είχαν πηγή έμπνευσης τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την άρνηση της κοινωνικής αδικίας, τον έρωτα.Σελίδα 5 - ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Πρόγραμμα πολύμορφης δραστηριότητας

Μεταξύ άλλων, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προγραμματίζει αυτές τις μέρες τις παρακάτω δραστηριότητες στο πλαίσιο της πολιτικής της παρέμβασης:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Ηλιούπολη στο αναψυκτήριο του Αλσους «Δ. Κιντής» με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1.30 μ.μ. στον ΟΤΕ ΝΥΜΑ θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟΒ Ηλεκτρολόγων καλούν σε συγκέντρωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Κάνιγγος 1). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 9.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στην ΗΔΙΚΑ θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 12 μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στη 1 μ.μ. στο Μέγαρο του ΟΤΕ θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Βύρωνα (αίθουσα Δημαρχείου) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα (ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνας) θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΤΟ Δικηγόρων στην αίθουσα του σωματείου των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, βουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Καλύβια στο Δημαρχείο θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ

Πολιτική αλλαγή σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία

Σε εκδήλωση για το Δεκέμβρη του '44 και τη συμβολή του λαού των Ανατολικών Συνοικιών μίλησε ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση τη Δευτέρα στο δημαρχείο Καισαριανής, η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κορύφωσε τις δραστηριότητές της για τα 70 χρόνια από την ηρωική πάλη του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944.

Η εκδήλωση, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντικειμενικά «έδεσε» με την πολύμορφη πολιτική παρέμβαση που ξετυλίγει αυτές τις μέρες η ΚΟ Αττικής για τις πολιτικές εξελίξεις, ενάντια στα σύγχρονα τρομοκρατικά διλήμματα και τις αυταπάτες που πλασάρουν στο λαό. Παράλληλα, περιλάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με αγωνιστικό, αντάρτικο τραγούδι, ποιήματα, αλλά και αφήγηση του χρονικού των 33 ηρωικών ημερών της μάχης του λαού της Αθήνας από την επανέκδοση της ιστορικής έκδοσης της 6ης Αχτίδας της ΚΟΑ το 1945 «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944».

Αλλαγή για το λαό δεν είναι η εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση

Στην ομιλία του, ο Θ. Γκιώνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η αναφορά των κομμουνιστών στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος είναι οξυγόνο για να μένει ζωντανή η συλλογική μνήμη του λαού μας. Είναι ιστορική γνώση, πηγή διδαγμάτων για τις περιπέτειες που περνά σήμερα ο λαός μας, τροφή για την επαναστατική σκέψη, πολύτιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη, επιστημονική, επαναστατική στρατηγική του Κόμματος της εργατικής τάξης».

Αφού έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο λαός της Αθήνας έγραψε τις ηρωικές σελίδες του Δεκέμβρη του '44, στα γεγονότα, στην τακτική των αντιπάλων του, αλλά και στις ανεπάρκειες της στρατηγικής του Κόμματος, τόνισε: «Φέτος κλείνουν 70 χρόνια από το μακρινό Δεκέμβρη του '44. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές αλλαγές έγιναν. Το πολιτικό σύστημα μεταμορφώθηκε, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση. Ο τόπος είδε πολλές κυβερνήσεις και κόμματα να ανεβοκατεβαίνουν. Να εμφανίζονται κερδίζοντας τις ψήφους του λαού και να χάνονται. Το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε με τους σκληρούς αγώνες του λαού που δεν σταμάτησαν. Αγώνες που σε όλους υπάρχει η συμβολή των κομμουνιστών. Τώρα, με την κρίση, όλες αυτές οι κατακτήσεις ξηλώνονται μία μία.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή, η αλλαγή που οραματίσθηκαν και για την οποία έδωσαν τη ζωή τους γενιές αγωνιστών, δεν ήρθε με την εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση της αστικής εξουσίας. Γιατί πολιτική αλλαγή είναι να αλλάξει η τάξη στην εξουσία. Η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να πάρει τα μέσα παραγωγής της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Η αλλαγή που δεν έγινε είναι αυτή που μένει να γίνει. Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού».

Ο λαός να απαντήσει στους εκβιασμούς με ισχυρό ΚΚΕ

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Θ. Γκιώνης, κάνοντας αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, με αφορμή την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού του λαού και παγίδευσής του σε διλήμματα και εκβιασμούς μακριά από τα συμφέροντά του. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο, αφού πρόκειται για θεσμό που, ανεξάρτητα από πρόσωπα, επικυρώνει αντιλαϊκά μέτρα, νόμους - λαιμητόμους, όπως αποδείχτηκε ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης.

Από το βήμα της εκδήλωσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην απροκάλυπτη τρομοκρατία: «Μπροστά στις δύσκολες και σύνθετες μέρες που έρχονται, όλοι ας σκεφτούν την ανάγκη να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ. Το Κόμμα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παίρνει μέρος σε κυβέρνηση όσο κουμάντο κάνουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές! Σε αστικές κυβερνήσεις το ΚΚΕ δε συμμετέχει. Αυτά τα είδαμε και στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Τα είδαμε με τη ΔΗΜΑΡ, την αριστερά της ευθύνης που τώρα αποφάσισε να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και από κει που τους λέγανε αριστερούς "Καρατζαφέρηδες" και "Τσιριμώκους", τώρα ξανάγιναν "σύντροφοι", μαζί με την Τζάκρη και άλλους πολλούς.

Το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση της Εργατικής - Λαϊκής Εξουσίας, όπου εμείς θα κάνουμε κουμάντο και στον τόπο μας και στον κόπο μας. Με έξοδο από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εξουσία στα χέρια του λαού. Γι' αυτό παλεύουμε, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής και χειραφετημένος».ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η εργατική τάξη να δημιουργήσει τις δικές της εξελίξεις

Στη «Forthnet» περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Με σειρά εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις στους δήμους και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες συνεχίζεται η πολιτική δράση - παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις, με σύνθημα «Λαϊκή παρέμβαση τώρα. Δυνατό ΚΚΕ στο λαό και στη Βουλή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, περιόδευσε χτες στη «Forτhnet», εκεί όπου το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επαναπρόσληψη απολυμένων, την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κ.ά.

Ο Χρ. Κατσώτης ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία σημειώνονταν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από την πίεση που δέχονται (ψυχοσωματικά και μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού και ιλίγγους), η απουσία επαρκούς μέριμνας για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, το γεγονός ότι η καταλληλότητα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού δεν έχει εξεταστεί από καμία αρμόδια επιτροπή, καθώς και ότι από το Μάρτη η εταιρεία προσλαμβάνει κυρίως ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. «Συγκεκριμένα», τονιζόταν, «στην εν λόγω εταιρεία δουλεύουν εργαζόμενοι από την "Action Line", την "Telephone Net", την ICAP, γεγονός που δείχνει τις σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν μέσα στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με λιγότερα δικαιώματα, με ελαστικές μορφές εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 5ωρη και 6ωρη εργασία, 22 ένσημα το μήνα, μεταβαλλόμενα ωράρια με συνεχείς υπερωρίες ανάλογα με τη βούληση του εργοδότη)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με την Ερώτησή τους διεκδικούσαν να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα υγιεινής, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς δουλεμπορικά γραφεία και να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία.

Μεταξύ άλλων, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους για να απαντήσουν στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως είπε, «η εργατική τάξη πρέπει να δημιουργήσει τις δικές της εξελίξεις. Με την οργάνωση της πάλης, την ισχυροποίηση των συνδικάτων και του ΚΚΕ. Οπως η εργοδοσία έχει τις οργανώσεις και τα κόμματά της, έτσι να σκέφτονται και οι εργαζόμενοι: Να έχουν ισχυρό το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, για να μπορεί να διεκδικεί, αλλά και να ανοίγει δρόμους για την άλλη οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ ακόμα και στη Βουλή - σημείωσε - θέλει να είναι ισχυρό για να υπηρετεί την πάλη των εργαζομένων. Να αποκαλύπτει το ρόλο της εργοδοσίας, όπως έκανε και με την Ερώτηση που κατέθεσε για τα προβλήματα των εργαζομένων στη "Forthnet"».Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ

Εξηγήσεις για αποφυγή... παρεξηγήσεων

Να ξεκαθαρίσει ότι η αποκήρυξη χαρακτηρισμών περί «αποστατών» και «αργυρώνυτων» για βουλευτές που θα ψηφίσουν τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), δε συνιστούσε μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που κυρίως χρησιμοποιεί κατηγορίες σαν αυτές, έσπευσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο Φ. Κουβέλης επέμεινε ότι πρόκειται απλώς για ...πολιτικό πολιτισμό η άποψη ότι «κανένας βουλευτής από το οποιοδήποτε κόμμα και αν επιλέξει την μία ή την άλλη στάση δεν πρέπει να θεωρείται αποστάτης, αργυρώνητος ή οτιδήποτε άλλο σχετικό».

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα εκφραστούν ενιαία, σύμφωνα με τη συλλογική απόφαση και επιτέθηκε σε ΜΜΕ που παρερμήνευσαν όπως υποστήριξε τις δηλώσεις του. Ο Φ. Κουβέλης προέτρεψε σε «πολιτική ψυχραιμία και νηφαλιότητα» και υπέδειξε «τήρηση από όλους των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση».

Τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ωστόσο τη διάθεση του κόμματός του να στηρίξει την «προοδευτική διακυβέρνηση» του τόπου και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για τη διαμόρφωση όρων, προϋποθέσεων και συνθηκών για τη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου συνομιλούμε και με τους Οικολόγους Πράσινους και με πρόσωπα και με συλλογικότητες που αναφέρονται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και προφανέστατα και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «ένα κόμμα μπορεί να διατηρεί την οργανωτική του και πολιτική του αυτονομία και να συνεργάζεται με το οποιοδήποτε άλλο κόμμα, στα ίδια ψηφοδέλτια (...) και το μπόνους των 50 εδρών μπορεί να εξασφαλίζεται και η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια, πρέπει να διασφαλίζεται και αυτή στο ακέραιο».

Η βουλευτής του κόμματος πάντως Νίκη Φούντα δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ΠτΔ στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στη συνέχεια, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια κίνηση για εθνική συνεννόηση.ΑΝΕΛ

Προσπαθούν να «προλάβουν» νέες διαρροές

Να προλάβει νέες πιθανές διαρροές από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα επιχειρεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, μια μέρα πριν τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκάλεσε την ΚΟ, ώστε να αποσπάσει ομόφωνη τοποθέτηση των βουλευτών του ότι δε θα ψηφίσουν τον Στ. Δήμα.

Κατά πληροφορίες, ο Καμμένος τόνισε ότι όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημερομηνίες θα εντείνονται οι πιέσεις προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Επέμεινε ότι «τον επόμενο Πρόεδρο πρέπει να τον επιλέξει κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι μειοψηφίας όπως σήμερα, γιατί δεν είναι συμβατό με τη βούληση του λαού».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ πολύ χαμηλά, και εκτός της επόμενης Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές «να μην πιστεύουν τα φερόμενα ευρήματα», και εκτίμησε ότι οι έρευνες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τους βουλευτές. «Εάν δεν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά» τους διαβεβαίωσε ο Καμμένος.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ αποφασίστηκε επίσης να «ανεβάσουν τους τόνους» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε μια προσπάθεια να μην φαίνονται ουρά του. Η κριτική θα εστιάζει στις θέσεις της Κουμουνδούρου για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και τα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Τέλος, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εκτίμησαν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολυκομματική και όχι δικομματική, υπό την έννοια της δημιουργίας φυγόκεντρων δυνάμεων μετεκλογικά σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και με συμμετοχή νεοεκλεγμένων στελεχών τους σε κυβερνητικό σχήμα.ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Σταθερά με την «εθνική συναίνεση» για τα μονοπώλια

Τη θέση που εκφράζουν μια σειρά επιτελεία του συστήματος για «συναίνεση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα συγκεκριμένα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης: «Η χώρα εκπέμπει SOS. H πρότασή μας παραμένει, εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή και εκλογές εντός του 2015. Εν ολίγοις εθνική συνεννόηση», είπε.

Την ίδια στιγμή, η εκλεγμένη το 2012 με την ΔΗΜΑΡ, νυν «ανεξάρτητη» βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, δήλωσε χθες πως θα ψηφίσει τον Στ. Δήμα επικαλούμενη την «συναίσθηση της ιστορικής κρισιμότητας των στιγμών» και τις τοποθετήσεις της «για συναίνεση και συνεννόηση των κομμάτων».

Μαζί με την Μάρκου οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές που έχουν μέχρι στιγμής καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα, είναι οι Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Π. Μελάς, Γ. Νταβρής και Χρ. Αηδόνης.

Στο μεταξύ, περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τον Στ. Θεοδωράκη, ο επικεφαλής του νεοεμφανιζόμενου μορφώματος «Τελεία», Απ. Γκλέτσος, δήλωσε: «O κ. Δήμας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με πολύ καλό βιογραφικό παρόλα αυτά είναι ένας κομματικός υποψήφιος (...) Εμείς λέμε ότι η χώρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι εκλογές. Σαν "Τελεία" θα θέλαμε έναν υπερκομματικό υποψήφιο»...ΣΥΡΙΖΑ

«Θυματοποίηση» από τη μια, σήματα στο κεφάλαιο από την άλλη

Επιχειρεί πίσω από την οξύτητα της αντιπαράθεσης με τη συγκυβέρνηση να κρύψει τη στρατηγική τους σύμπλευση

Να ποντάρει στην υποτιθέμενη «θυματοποίησή» του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα, καθώς η οξύτητα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιτρέπει να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τα διαπιστευτήρια που με τη σέσουλα καταθέτει στα μονοπώλια και τα εύσημα που του απονέμουν φορείς τους, να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευσή του με τη συγκυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι το δίπολο συνολικά.

Αλλωστε, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, διαμαρτυρήθηκε ότι γίνεται «επιλεκτική αναφορά» σε επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αντί και στα θετικά, που αποτυπώνουν την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες του κεφαλαίου και επιτίθενται στην κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά για τη «χωρίς όρια κινδυνολογία», όπως είπε, ομολογώντας και τα αντικρουόμενα για το μείγμα διαχείρισης συμφέροντα πίσω από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε επίσης τον πρωθυπουργό «αρχιτέκτονα του χάους που επενδύει στο κλίμα κινδυνολογίας», ενώ έκανε λόγο και για τυχοδιωκτισμό χωρίς προηγούμενο, από μέρους της κυβέρνησης. Επιτέθηκε στον Γ. Στουρνάρα προσάπτοντάς του «θεσμικό ατόπημα» και χαρακτηρίζοντας «εμπρηστική και προβοκατόρικη» τη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και την προτροπή του στους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας μπορεί να προσδοκά ρόλο σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή του εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Με τον καπιταλισμό της «Κεντρικής Ευρώπης»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» επιτέθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Μην ξεχνώντας πάντως τη γενικότερη αποστολή έσπευσε να υπερασπιστεί την ΕΕ και να δηλώσει: «...διεκδικούμε λύσεις εντός ευρώ, γιατί ο στόχος του προγράμματός μας είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα από αποικία χρέους, ένα κανονικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου, ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι «η χώρα μας θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές», κάτι που «απαιτεί μια χώρα με ανάπτυξη, με βιώσιμο χρέος, με σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, με σωστή διοίκηση, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία», όπως είπε.

Ο Δ. Παπαδημούλης κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι απέρριψε τις προτάσεις διαλόγου με τον Αλ. Τσίπρα και πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τι είναι αυτό που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι να αναρωτιέται κανείς: Εχουμε στην Ελλάδα καπιταλισμό που θυμίζει Κεντρική Ευρώπη ή φαινόμενα ολιγαρχών που θυμίζουν Πούτιν; Οταν έχουμε επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου κυριαρχούν καταγγελίες του ενός επιχειρηματία προς τον άλλον, που θυμίζει Κολομβία ή Σικελία, αυτό δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό, ούτε δημοκρατικό και σίγουρα δεν βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων».

Συνάντηση Τσίπρα - Προβόπουλου

Στο μεταξύ, αιφνιδίως χτες, στον απόηχο των δηλώσεων Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση ζητήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί ο Αλ. Τσίπρας για το πώς χειρίστηκε η ΤτΕ στο παρελθόν θέματα που έχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική ή την παροχή ρευστότητας, τις εκροές κεφαλαίων και καταθέσεων το 2012 και για τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος σήμερα και το κατά πόσον είναι δυνατόν και υπό ποιες προϋποθέσεις να προκύψει «πιστωτικό γεγονός» λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

«Δεν υπήρχαν παρατράγουδα, με ακραίες συνθήκες στο παρελθόν», απάντησε ο Γ. Προβόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφων, ενώ για το αν θα έκανε ανάλογη δήλωση με αυτήν που έκανε ο διάδοχός του στην ΤτΕ, απάντησε: «Δεν θα μιλήσω τι θα έκανα εγώ, γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν».

Λίγο αργότερα, non paper του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι μία τουλάχιστον από τις προθέσεις του ήταν μέσα από αυτή τη συνάντηση να διασκεδάσει τυχόν ανησυχίες ως προς την επίδραση που θα είχε η ανάδειξή του στη διακυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: «Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία. Η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική.

Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής, που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαραγάγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Είτε για να ανταποδώσει στον πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ. Οποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση»...Αδεια να ψηφίσουν πήραν οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες

Δεκτό έκανε χτες ο αρμόδιος εισαγγελέας το σχετικό αίτημα των προφυλακισμένων βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, δίνοντάς τους άδεια να παραστούν στη Βουλή, κατά τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό η κυβέρνηση

Σήμερα το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενόψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τα τρομοκρατικά διλήμματα και τους εκβιασμούς ώστε να στοιχηθούν τα λαϊκά στρώματα πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, να αποδεχτούν τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής προς όφελος των μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τους οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση».

«Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις», συμπληρώνουν, αναφερόμενοι στα άσφαιρα πυρά που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής για το λαό δικομματικής κοκορομαχίας τους σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αστική διακυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM», επανήλθε στη θέση του «πιστωτικού οίκου» «Moody's» περί ενδεχόμενου «πιστωτικού γεγονότος» και «ενδεχόμενης υποβάθμισης της οικονομίας». Παραπέρα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει να φύγει το μνημόνιο», ουσιαστικά δηλαδή να λήξει το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να εφαρμοστεί ένα επόμενο με απελευθέρωση κεφαλαίων για επιπλέον στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.

Η διαδικασία

Σήμερα, στις 7 το βράδυ θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ. Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχουν τοποθετήσεις κομμάτων. Προβλέπεται μόνο ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία όμως δεν υπάρχουν «υπέρ» και «κατά». Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές που συμφωνούν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή τον Στ. Δήμα, θα προσφωνούν το όνομά του. Οσοι διαφωνούν θα δηλώνουν «παρών».

Κατά το Σύνταγμα για την εκλογή ΠτΔ προβλέπονται 3 ψηφοφορίες. Για τις δύο πρώτες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος εκλέγεται με 180 ψήφους.

Αν σήμερα δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η επόμενη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 23/12 και η τρίτη για τις 29/12. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155 βουλευτές (127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ).

Το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τόνισε ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Καμιά καθυστέρηση στη λαϊκή κινητοποίηση, στο όνομα της αναμονής για τη διαπραγμάτευση, για τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές.

Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά στην επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζουν η εκάστοτε Βουλή και κυβέρνηση».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυβερνήσεις και ΕΕ εγγυώνται μόνιμη αστάθεια στους λαούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις Μοσκοβισί και την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Απ' τη μια μεριά, η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με τους εκβιασμούς, και απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αυταπάτες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό υπάρχει μόνο στο "μαντρί" της ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της εγγυώνται τη σταθερότητα μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ για τους λαούς θα υπάρχει μόνιμη αστάθεια και ανασφάλεια».ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ

Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

«Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις (...) Φυσικά έχουμε τις προτιμήσεις μας και αυτές είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα μεγάλο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αυτό είναι χρεοκοπία»...

Προαναγγέλλοντας τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα κάλυψης του «δημοσιονομικού κενού», όσο και στις μεταρρυθμίσεις στην «αγορά εργασίας», καθώς επίσης και στη «βελτίωση», όπως είπε, της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία μέχρι και σε 100 δόσεις.

Καθώς τα παραπάνω συνδυάζονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αντιλαϊκής αξιολόγησης, είναι φανερό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015 θα συνοδευτεί και με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από την όποια κυβερνητική διαχείριση εντός των τειχών της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ο Π. Μοσκοβισί «υπενθύμισε» ακόμη ότι ήλθε στην Ελλάδα ως επίτροπος της ΕΕ και όχι με την... ιδιότητα του «σοσιαλιστή» και μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και ανήκει...

Αναφερόμενος στα διάφορα εναλλακτικά σενάρια «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή του κεφαλαίου) σημείωσε ότι «απεχθάνεται» τα διάφορα «Plan Β», λέγοντας ότι η Κομισιόν λειτουργεί με βάση το συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Ουσιαστικά, ο Π. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια που προβλέπουν την επίσπευση της καταληκτικής προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων (έχει οριστεί για τις 31/3) και την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ο επίτροπος Οικονομικών έστρωσε το χαλί και για λογαριασμό του ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό υπάρχει», και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα: Να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, να κλείσει το σημερινό μνημόνιο με τη δίμηνη παράταση, ώστε να αναχωρήσει η τρόικα από την Ελλάδα και να ενεργοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί στο πλαίσιο των χτεσινών επαφών του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, καθώς και με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Βρούτση, και Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα. Μάλιστα, αναφερόμενος στις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, σχετικά με τους «κινδύνους» στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «είναι δουλειά του να μιλάει γι' αυτά τα πράγματα»...ΠΑΣΟΚ

Τρομοκρατούν το λαό, ψάχνονται για «επαφή» με ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνουν και στο ΠΑΣΟΚ τα τρομοκρατικά διλήμματα, ώστε να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να «συνομιλήσουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του κοινού στρατηγικού πλαισίου που μοιράζονται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος χτες δήλωσε: «Η πολιτική αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα σε σχέση με το στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις (...) Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω (...) να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να κάνει την επιλογή μετά να αναθέσει την ευθύνη σε κάποιους που θα καταστρέψουν μετεκλογικά τα επιτεύγματα και τις θυσίες, ας το κάνει. Ως τότε όμως εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κάναμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια επίδειξης συσπείρωσής της γύρω από την ηγεσία του κόμματος. Βέβαια, μπαίνει ως ερώτημα τι θα κάνουν ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει αφήσει υπόνοιες για ίδρυση από μέρους του νέου κόμματος, και στελέχη που στοιχίζονται πίσω του και έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά τις επιλογές Βενιζέλου.

Παράλληλα, όμως, ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τάχα τώρα περνούν «γενεές δεκατέσσερις».

Είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»: «Εχουμε μπει σε μια νέα φάση, αυτή των κυβερνήσεων συνεργασίας (...) Οι κυβερνήσεις συνεργασίας από εδώ και πέρα θα πρέπει να δομούνται στη βάση προγραμμάτων. Οταν περάσουμε από τη φάση της κρίσης στην επόμενη, θα υπάρχουν προγράμματα και θα κάνουμε προγραμματικές επεξεργασίες. Ολα τα συνταγματικά κόμματα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλούν μεταξύ τους (...) Αρα, εκ των πραγμάτων, θα συνομιλήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση από το 2012, στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Δεν μπήκε στην κυβέρνηση με βάση τη δική του αντίληψη. Θα θεωρούσαμε θετικό να είναι και να συνομιλεί. Θα γίνει συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα και στην οποία, προφανώς, θέλουμε και εμείς να μετέχουμε».

Αλλωστε, εξέφρασε την πίστη πως «πλησιάζει η μέρα -αν ποτέ κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- κατά την οποία ο κ. Τσίπρας θα πει το δικό τους "ουδείς αναμάρτητος", όπως το έκανε και ο κ. Σαμαράς, ενδεχομένως με άλλη διατύπωση»...Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «ρεαλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

«

Στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πολλά. Στο τέλος όμως πρυτανεύουν ο ρεαλισμός και η αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων». Ο Δ. Παπαδημούλης απαντώντας με τη συγκεκριμένη ρήση σε συνέντευξή του στη «Real news», 14/12/2014, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που στη δοσμένη στιγμή εξελίσσεται προσπάθεια έντασης της κάλπικης πόλωσης ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρυφτεί η στρατηγική μιας πολιτικής δύναμης που έχει μετεξελιχθεί σε καθαρά αστική σοσιαλδημοκρατική, συνειδητοποιώντας το ρόλο και την αποστολή της, δίνοντας ταυτόχρονα εξετάσεις στο κεφάλαιο ότι είναι ικανή πολιτικά να εγγυηθεί τη χειραγώγηση και το τράβηγμα του λαού στο άρμα του κεφαλαίου. Ο «ρεαλισμός» τους σημαίνει: Οτι με κριτήριο τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές, την ΕΕ, το ΔΝΤ και μπορεί να πουν και μια κουβέντα παραπάνω αλλά διαβεβαιώνουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει ο ρεαλισμός με «αμοιβαία επωφελείς λύσεις». Δηλαδή, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου οι όποιες διαπραγματεύσεις έχουν συγκεκριμένα όρια, αυτά που δεν διαταράσσουν τις στρατηγικές του συμμαχίες, που δεν αμφισβητούν το πλαίσιο της ΕΕ, του ΔΝΤ, των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Αυτό είναι το «μέτρο» των διαπραγματεύσεών τους και ας κατηγορούν σήμερα τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση, ότι δεν διαπραγματεύεται. Εξάλλου, το ίδιο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης την οποία θα διεξαγάγει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι θα διαπραγματευτούν για λογαριασμό του κεφαλαίου, από το γεγονός ότι επιμένουν να δίνουν διαπιστευτήρια στις λεγόμενες «αγορές», απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και σ' αυτήν των αστικών ΜΜΕ, ντόπιων και ξένων, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούνται κίνδυνοι για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας, ότι δηλαδή τα ξένα κεφάλαια θα την εγκαταλείψουν, ότι η χώρα κινδυνεύει να βγει απ' το ευρώ. Απαντώντας καθησυχαστικά διαβεβαιώνει πως δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και η διαπραγμάτευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ΕΕ.

Αλλά η πιο τρανή απόδειξη είναι τα άρθρα της «Κυριακάτικης Αυγής», 14/12/2014, για το χρέος. Γράφει ο Γ. Μηλιός: «Η αποτελεσματική πολιτική λύση θα πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο λύσης που δόθηκε το 1953 για το δημόσιο χρέος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας με τη Συμφωνία του Λονδίνου: Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Εντούτοις, η λύση αυτή δεν συνιστά βιώσιμο σχέδιο για την Ευρωζώνη ως σύνολο και ειδικότερα για τις μεγαλύτερες οικονομίες (...) Μία από τις κεντρικές ιδέες της πρότασης είναι το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, το οποίο θα επιτρέψει σε προοδευτικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο άσκησης κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Το ζήτημα της χρονικής κατανομής των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους οφείλει να είναι βασική προϋπόθεση σε κάθε σχετική συζήτηση (...) Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, η δική μας πρόταση διεκδικεί η EKT να αναλάβει τα χρεολύσια και τους τόκους για την πενταετία 2016 - 2020 και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ΖτΕ, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος (...) Οι απώλειες από πλευράς ΕΚΤ βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της. Οσο διαρκεί το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα διατηρεί τα κέρδη από την έκδοση νομίσματος (seigniorage), πράγμα που σημαίνει ότι σε τέσσερις δεκαετίες θα έχει καλύψει τις απώλειές της».

Ετσι, από τη λύση «τύπου Γερμανίας του 1953», ή τη διαγραφή μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ως πιο ρεαλιστής, προτείνει το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για πέντε χρόνια και στη συνέχεια την αποπληρωμή του χρέους από το λαό και όχι βεβαίως από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές κ.λπ. Γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πληρώσουν όλοι αυτοί για το χρέος εφόσον είναι κυρίαρχοι οικονομικά και πολιτικά στην κοινωνία. Εφόσον η ρύθμιση της αποπληρωμής του έχει ως σκοπό να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για τον επαναδανεισμό της ελληνικής οικονομίας με σκοπό τη στήριξη της κερδοφόρας δραστηριότητάς τους. Εφόσον ο προϋπολογισμός του κράτους συντάσσεται με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Η «Αυγή», για να μην αφήσει περιθώρια παρανοήσεων, δημοσιεύει καλού - κακού και ένα άρθρο του Ν. Χριστοδουλάκη για το χρέος, του υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και με τίτλο «Δεν υπάρχει δωρεάν διαγραφή χρέους». Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της «Αυγής» στο άρθρο που προϊδεάζει ότι το «κούρεμα» ή η «διαγραφή» πληρώνονται, άρα έχει δίκιο ο Μηλιός που μιλά όχι για «Διαγραφή χρέους» αλλά για «μορατόριουμ πληρωμών τόκων και χρεολυσίων», δηλαδή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Να τι γράφει ο Ν. Χριστοδουλάκης: «Καμία χώρα δεν θα είναι διατεθειμένη να "χαρίσει τα δανεικά" στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη δική της κρίση. Για τους λόγους αυτούς, το ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, διαφορετική τόσο από την αντίληψη που την βλέπει ως "επιβράβευση για τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση", όσο και από τις ιαχές εσωτερικού ηρωισμού που επιζητούν μονομερή διαγραφή, χωρίς όμως να περιγράφουν και το τι θα επακολουθήσει». Τι λέει ευθαρσώς; Οτι δεν μπορεί μονομερώς να διαγραφεί το χρέος στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ. Αφήνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Χριστοδουλάκη να λέει κάτι που δεν μπορεί να ομολογήσει ανοιχτά ο ίδιος διαχέοντας, επειδή θέλει να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η αίσθηση, ότι αν χρειαστεί μπορεί να επιλέξει και αποφάσεις σύγκρουσης με τις αγορές και γι' αυτό άλλωστε αξιοποιεί στο εσωτερικό του τη λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα», να πετάει και καμιά ανέξοδη παρόλα...

Αν λοιπόν δει καθένας τη συσχέτιση των δύο άρθρων, που είναι μάλιστα σε αντικριστές σελίδες στην «Αυγή», κατανοεί το «ρεαλισμό» του Παπαδημούλη, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ζήτημα του χρέους, ότι πάει να διαπραγματευτεί όχι την πληρωμή από το λαό λιγότερου χρέους, όπως έως τώρα έλεγε για να τον χειραγωγεί, προβάλλοντας την άποψη ότι δε γίνεται να διαγραφεί όλο το χρέος (και πώς να γίνει άλλωστε από μια κυβέρνηση όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαχειρίζεται τον καπιταλισμό επιδιώκοντας την ενίσχυση της αναπαραγωγής κερδών και κεφαλαίου...), αφού θα διέγραφε μέρος του, αλλά για την πληρωμή από το λαό ολόκληρου του χρέους. Απλώς ο Γ. Μηλιός, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε μια διαφορετικής μορφής λύση απ' αυτήν που προτείνει η ΝΔ με την επιμήκυνση (και η πρόταση του Γ. Μηλιού περί επιμήκυνσης πρόκειται). Με αυτόν το ρεαλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα σταθεί σε όλα τα ζητήματα και όχι βεβαίως μόνο στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Με βάση αυτόν το ρεαλισμό δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ - και δεν το κάνει άλλωστε - να πει κουβέντα για ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, για εξασφάλιση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Το μόνο που μπορεί είναι υποσχέσεις για μια ζωή με ψίχουλα.


Σ.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόγραμμα θωράκισης των μονοπωλίων

Τις αντιλαϊκές δράσεις θωράκισης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των ίδιων των μηχανισμών της ΕΕ ενέκρινε, χτες, η Κομισιόν στο πλαίσιο του «προγράμματος εργασίας για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» για το έτος 2015. Πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του λεγόμενου «δεκαλόγου Γιούνκερ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν δεσμεύθηκε να υλοποιήσει το 2015 τους παρακάτω άξονες:

 • Το πρόγραμμα επενδύσεων για την Ευρώπη, που αφορά στη μοιρασιά του πακέτου συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
 • Δέσμη μέτρων για την ενιαία ψηφιακή αγορά, με τη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου των τηλεπικοινωνιών, των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, την απλούστευση των κανόνων για ψηφιακές αγορές, την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
 • Τα πρώτα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ενωση, με την κατοχύρωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την περαιτέρω ενοποίηση των εθνικών αγορών Ενέργειας, τη μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ζήτησης και την απαλλαγή του συνδυασμού ενεργειακών πηγών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
 • Θέματα φορολογίας, όπου περιλαμβάνονται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις φορολογικές ρυθμίσεις και η σταθεροποίηση της βάσης για τη φορολόγηση των εταιρειών.
 • Μετανάστευση, όπου προβλέπεται χάραξη νέας προσέγγισης για τη «νόμιμη μετανάστευση», ώστε να μετατραπεί η ΕΕ σε «ελκυστικό προορισμό» για το κατάλληλο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.
 • Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, για τη συνέχιση των προσπαθειών της οικονομικής σταθερότητας και την προσέλκυση επενδυτών στην ΕΕ.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Διεύρυνση και καπιταλιστική ανάκαμψη στο επίκεντρο

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την προετοιμασία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύνοδος Κορυφής) που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη και Παρασκευή με κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «ζεστό» χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ. «Η συζήτηση κατέδειξε ότι η διεύρυνση παραμένει μια ζωτική, καθοριστική πολιτική της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές ποτέ, τόσο για τη μετασχηματιστική της επίδραση όσο και ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων. «Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ που περιμένουμε να γίνει πλήρως σεβαστή από όλους, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ», σχολίασε ο Σ. Γκότζι.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προσπερνώντας τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει σπρώξει βαθιά στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου, ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου (οι Ευρωενωσιακοί πάντα βρίσκουν τρόπους έκφρασης για να συγκαλύψουν το βαθιά ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα τους) και την καθιέρωση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών - μελών για την προώθηση και την προστασία του.

Ενίσχυση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

Η σύνδεση της χτεσινής συζήτησης με την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμα και για αναστολή του δικαιώματος ψήφου κράτους - μέλους που παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ, καθιστά προφανές ότι η αγωνία τους είναι η υπεράσπιση, απέναντι στις αντιδράσεις των λαών, του αντιδραστικού και αντιλαϊκού πλαισίου που αυτές οι αξίες διαμορφώνουν, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

«Με έγκριση των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι το κράτος δικαίου είναι μια από τις βασικές αξίες (σ.σ. το δίκαιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης) πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τα κράτη - μέλη. Ο διάλογος που έγινε σήμερα θα μας βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να είναι ένας κοινός στόχος», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο συζήτησε και τον προγραμματισμό εργασιών της Κομισιόν για το 2015 και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων της λυκοσυμμαχίας και τη διασφάλιση μιας πιο ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οπως εξάλλου δήλωσε ο Σ. Γκότζι, «η βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ» αποτελεί σημαντικό κλειδί για το μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής, το Συμβούλιο αναπαράγει γνωστές κατευθύνσεις για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως η ενίσχυση των επενδύσεων, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη η ανάπτυξη να είναι δημοσιονομικά φιλική...ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μνημόνιο διαρκείας η «Οικονομική Διακυβέρνηση» της ΕΕ

Οι λεγόμενες «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε «πείθονται» ούτε «εξευμενίζονται», μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που προαναγγέλλει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας στην ομιλία του τα εξής:

«Το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015 αποτελεί μέσο κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των λαών της Ευρώπης και εργαλείο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Βασικός μοχλός του δεκαλόγου της νέας Κομισιόν είναι η μόνιμη, ακόμα πιο αυστηρή πλέον επιτήρηση.

Δίνετε προίκα ακόμα περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στα μονοπώλια με βασική προϋπόθεση πάμφθηνους εργάτες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η ενεργειακή ένωση, η ενιαία ψηφιακή αγορά, το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ και οι άλλες αναδιαρθρώσεις ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις και φέρνουν νέα δεινά στο λαό σε κάθε χώρα. Οι λεγόμενες "αγορές", δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε "πείθονται" ούτε "εξευμενίζονται", μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Οι συνθήκες επιβάλλουν άμεση λαϊκή παρέμβαση τώρα για να ανακτηθούν οι απώλειες, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες για ζωή χωρίς "αγορές", ΕΕ και μονοπώλια, με το λαό πραγματικό αφεντικό στον τόπο του».

Περισσότερα κέρδη για λιγότερους

Η αναθεώρηση της λεγόμενης «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ έχει ως στόχο την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία και εφαρμογή τους, μνημόνια διαρκείας για τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της «εξάπτυχης και δίπτυχης δέσμης κανονισμών περί οικονομικής διακυβέρνησης». Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τα «δίπτυχα» και τα «εξάπτυχα» πακέτα μέτρων κατεδαφίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, εκτοξεύουν την ανεργία, λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας στην τοποθέτησή του τα εξής:

«Περισσότερα κέρδη για λιγότερους, ισχυρότερους, μεγαλύτερη, μόνιμη ανεργία, φτώχεια για περισσότερους, με εργαλεία Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, με τα "δίπτυχα" και "εξάπτυχα" μέτρων, τη Στρατηγική "Ευρώπη 2020". Δεν είναι λάθος ή πρόσκαιρη ανάγκη. Είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειάζεστε ανεργία, ευέλικτη εργασία για πάμφθηνους μισθούς. Μισθούς - ψίχουλα για τα κέρδη που επιδοτείτε με νέα κεφάλαια, άγριους φόρους, κλοπή, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χρειάζεστε κέρδη, γιατί ανταγωνιστικότητα χωρίς αυτά δεν υπάρχει.

Αναθεωρείτε τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση για πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία - πειθαρχία, μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη. Σφίγγετε τη θηλιά στους λαούς, για να κινηθεί η οικονομική μηχανή που ακόμα δεν παίρνει μπρος παρά τις λαϊκές θυσίες και τα δισεκατομμύρια που την ταΐζετε. Η κρίση είναι στη μήτρα του συστήματός σας.

Εσείς το ξέρετε: Δεν αλλάζετε. Οσοι λένε ότι θα σας μεταμορφώσουν από σφαγείο σε παράδεισο, λένε ξεδιάντροπα ψέματα.

Οι λαοί πρέπει να το μάθουν: Αυτοί είναι οι ισχυροί. Οχι τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωσή τους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της που κάθονται στο σβέρκο τους. Ούτε φόβος ούτε αναμονή. Πριν τους πάρουν και την τελευταία μπουκιά επίθεση τώρα, για διέξοδο που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αποφάσισε χτες αργά το βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Οπως αποφασίστηκε, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει υποβάλει στη Βουλή την έκθεσή της για τη συνταγματική αναθεώρηση έως τις 30 Ιούνη του 2015. Αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο της θα της δοθεί παράταση.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε προς την Ολομέλεια: «Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και του ενδεχομένου βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει μία τέτοιου είδους συζήτηση και να κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Και φαντάζομαι ότι κάθε λογικός άνθρωπος αυτό το αντιλαμβάνεται. Θα πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία και όταν ξεκαθαριστεί το τοπίο πια για το τι πρόκειται να γίνει, να συζητήσουμε για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Φυσικά η κυβέρνηση δεν το έκανε δεκτό. Γι' αυτό λοιπόν εμείς σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην Επιτροπή, όπως επίσης θεωρούμε ότι η σημερινή συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα με βάση αυτό το σκεπτικό και γι' αυτό δεν θα πάρουμε μέρος».

Στη διαδικασία δεν συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα των ΑΝΕΛ δήλωσε «παρών».«Σταθερότητα» θέλουν και οι ξενοδόχοι...

«Εικόνα αβεβαιότητας για τη χώρα μας» διαμορφώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με την οποία καλεί τους «πολιτικούς μας, από κάθε παράταξη, να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος επίσης και για «"κύκλους", που έχουν κάθε συμφέρον να δουν τον ελληνικό τουρισμό να καταρρέει», και προσθέτουν ότι παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν προβλέψεις στο πώς θα κινηθεί ο τουρισμός του χρόνου, οι μεγαλοξενοδόχοι διαπιστώνουν μια «αρνητική δυναμική». Επισημαίνεται ακόμη ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί θα επιφέρει «δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό» καθώς και ότι «εάν καταρρεύσει ο τουρισμός, θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας»...Στη Βουλή ο «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ - COSCO

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες αργά το βράδυ τροπολογία για τη νομική επικύρωση του φιλικού διακανονισμού που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, σηματοδοτώντας ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συνολικά των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο. Περιγράφει τις προϋποθέσεις του φιλικού διακανονισμού, ο οποίος στην ουσία είναι μία νέα σύμβαση παραχώρησης με την COSCO, αλλά και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που «τρέχει», με τη μέθοδο της πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Η τροπολογία έχει τίτλο «Κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού δεύτερης τροποποίησης της από 25/11/2008 Σύμβασης Παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε». Προβλέπει ότι παραδίδεται στον όμιλο και το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση θα κατασκευαζόταν από την COSCO, αλλά την εκμετάλλευση θα είχε ο ΟΛΠ.Να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ενέργεια

Σε πλήρη ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο προχώρησε χτες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ

Την ανάγκη προστασίας των «μεταρρυθμίσεων», των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της Ενέργειας και του γεωπολιτικού ρόλου που απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός στην ομιλία του, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αγορά Ενέργειας συνολικά στη χώρα μπορεί να έχει σήμερα περισσότερο γερά θεμέλια σε σχέση με δυόμισι χρόνια πριν, ωστόσο «τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη» και επέμεινε στη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για να «ξεφύγουμε από το χθες, από τον κρατισμό, από τον λαϊκισμό...».

Αναφέρθηκε στην «επίλυση» του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση των παραγωγών Ενέργειας μέσω ΑΠΕ εξαιτίας των πολύ υψηλών ελλειμμάτων του σχετικού προϋπολογισμού - «πρόβλημα» που επιλύθηκε υπέρ φυσικά των πλέον ισχυρών «παικτών» του χώρου - καθώς και στα επενδυτικά πλάνα αξίας πολλών δισ., όπως τα έργα διασυνδέσεων των νησιών, η προώθηση των λεγόμενων «έξυπνων» μετρητών και ακόμη περισσότερο βεβαίως το σύνολο των σχεδίων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις... σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι βιομηχανίες για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη μείωσή του, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας...

Ειδικά για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο Μ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μέσω αυτού η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες συμμετέχει σε ένα έργο «που πραγματικά έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας και ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χάρτη των αγωγών, όπως η ακύρωση του αγωγού «South Stream» από τη ρωσική πλευρά, «ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει πλέον η χώρα μας ως γέφυρα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η μείωση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην τιμή του πετρελαίου θα «περάσει» κατά ένα μέρος της στους χρήστες φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά το Μάρτη, ενώ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την έρευνα της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία με την αζέρικη SOCAR θα ολοκληρωθεί.

Βεβαίως, απ' όλον αυτόν τον «ενεργειακό οργασμό» σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μονοπώλια θα βγαίνουν όλο και πιο κερδισμένα, όταν την ίδια ώρα, ο λαός αδυνατεί να έχει έστω και στοιχειώδη θέρμανση το χειμώνα...ΥΠΕΞ - ΤΑΙΠΕΔ

Επαφές στο Κουβέιτ για προώθηση των μπίζνες

Κλιμακώνεται η προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να προσελκύσει εδώ ξένα λιμνάζοντα κεφάλαια για επικερδείς μπίζνες πάνω σε χρυσοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο πεδία. Αυτό το χαρακτήρα είχαν οι συναντήσεις που είχε στο Κουβέιτ ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Εμ. Κονδύλη. Ταξίδι όπου διαπίστωσαν «έντονο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Στο Κουβέιτ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Πετρελαίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Πετρελαίου του Κουβέιτ, τον γενικό διευθυντή του Direct Investment Promotion Authority, τον διευθυντή του Kuwait Investment Authority και τον γενικό διευθυντή του κουβεϊτιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στις συναντήσεις, παρουσιάστηκαν από τον γγ ΔΟΣ και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ συγκεκριμένα «επενδυτικά» έργα, σε τομείς ενδιαφέροντος της κουβεϊτιανής πλευράς (υποδομές, Ενέργεια, real estate κ.λπ.), «αξιωματούχοι της οποίας θα προχωρήσουν σε άμεσες επαφές με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης επενδύσεων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Μίχαλου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα με ενδιαφερόμενους Κουβεϊτιανούς επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως και να πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στην περιοδική έκδοση του κουβεϊτιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Από κουβεϊτιανής πλευράς, «εκφράστηκε η επιθυμία να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε τομείς όπως οι Κατασκευές και η Υγεία, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη σημασία της επικείμενης δρομολόγησης απευθείας πτήσης Αθήνας- Κουβέιτ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σηματοδοτώντας και τα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται για ντόπια μονοπώλια στο εξωτερικό.Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Αέρας» οι υποσχέσεις για έκτακτο επίδομα

Απλήρωτοι για μήνες, με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης και το δικό τους, μετά το κλείσιμο των 40 καταστημάτων και τη μελλοντική μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης, παραμένουν οι 600 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Λάρισα». Για την πλειοψηφία τους, η κατάσταση είναι οριακή, καθώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του νοικοκυριού τους, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν με έξωση ή να τους διακόψουν το ρεύμα, το νερό κ.λπ.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλη και Αύγουστο, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαίτησαν μεταξύ άλλων, την καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους. Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, που ήταν παρών σε μια από τις συναντήσεις, δεσμεύτηκε τότε ότι θα παρέμβει για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ωστόσο, 5 μήνες μετά, όχι μόνο δεν υπήρξε εξέλιξη, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας κανένας δε γνωρίζει για το θέμα.

Για το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Χ. Κατσώτης κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Προϋπολογισμός - πρόκληση για τους ανέργους

Η μείωση των δαπανών για τα επιδόματα προμηνύει είτε παραπέρα περικοπές στο ύψος τους, είτε συρρίκνωση των δικαιούχων

Εναν ακόμα ταξικό προϋπολογισμό, που καταδικάζει τους ανέργους και τις οικογένειές τους στην εγκατάλειψη, αρνούμενος να τους παρέχει και την ελάχιστη προστασία σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, ενέκρινε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Ετσι και για το 2015 η κυβέρνηση μειώνει τη δαπάνη για τα επιδόματα των ανέργων, ανοίγοντας το δρόμο είτε για παραπέρα μείωση του αριθμού των δικαιούχων, είτε για παραπέρα μείωση του πενιχρού επιδόματος.

Την ίδια στιγμή, το κονδύλι το οποίο πηγαίνει στις επιχειρήσεις μέσω των γνωστών προγραμμάτων που προωθούν την «ευελιξία» στην εργασία, κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο των εξόδων του. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 προβλέπει μόλις 992 εκ. ευρώ για επιδόματα, που αντιστοιχούν στο 33,7% των εσόδων του. Δηλαδή, μόλις το 1 στα 3 ευρώ που έχει έσοδα ο Οργανισμός κατευθύνονται προς τους ανέργους. Την ίδια στιγμή, τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», που κατά κύριο λόγο κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις, καταβροχθίζουν 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 22,37% των συνολικών του δαπανών.

Αν και λογιστικά ο προϋπολογισμός εμφανίζεται «πλεονασματικός» (έσοδα 2,942 δισ. ευρώ - έξοδα 2,681 δισ. ευρώ), αυτό γίνεται σε βάρος των ανέργων, ενώ συρρικνώνονται και όλα των προγράμματα προς τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ΟΕΚ και ΟΕΕ, που εντάχθηκαν από τα μέσα του 2012 στον ΟΑΕΔ, ανέρχονται στα 343 εκ. ευρώ, οι παροχές προς τους δικαιούχους είναι μόλις 73 εκ. ευρώ! Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται το λογιστικό πλεόνασμα του ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι μόλις το 4,17% των εξόδων του Οργανισμού, δείγμα της δραματικής συμπίεσης των μισθών των εργαζομένων και στον ΟΑΕΔ.

Η θέση του ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, καταψήφισε συνολικά τον αντεργατικό προϋπολογισμό και μεταξύ άλλων σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια εχθρική ρότα για τους ανέργους και τους εργαζόμενους, αποκτά πιο προκλητικά χαρακτηριστικά και είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός για τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η στόχευση για δήθεν μείωση της ανεργίας, συνδυάζεται με πληθώρα προγραμμάτων με μισθούς στα όρια της φτώχειας, που αντί για συντάξιμα ένσημα παρέχουν επιταγές εργασίας και η νεανική εργατική δύναμη γίνεται ανακυκλώσιμη ύλη στα χέρια των εργοδοτών. Και για το επόμενο έτος, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικά ανέργων, καθώς θα επιδοτείται ο ένας στους οκτώ των εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ και ο ένας στους δώδεκα με βάση τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, καθώς και για άλλα προνοιακά επιδόματα, προϋπολογίζονται για την επόμενη χρονιά στο ύψος των 992 εκ. ευρώ, όταν το 2012 ήταν στο 1,737 δισ.. Δηλαδή, σε συνθήκες κρίσης και κορύφωσης της ανεργίας, η ασπίδα προστασίας των ανέργων, συνεχώς χαλαρώνει. Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από την επόμενη χρονιά, με βάση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιφέρουν βαθιά πλήγματα στο πλέγμα προστασίας που παρέχει ο Οργανισμός.

Ο ΟΑΕΔ παίζει κεντρικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας δεν αποτελεί προτεραιότητα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

Οι τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ που αναφέρουν προκλητικά για υψηλά επιδόματα ανεργίας που δήθεν μειώνουν τις προϋποθέσεις για αναζήτηση εργασίας αποτελούν το επόμενο βήμα για ολοκληρωτικό χτύπημα του πλέγματος προστασίας των ανέργων. Με βάση τα παραπάνω, η θέση των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του Οργανισμού είναι η συνολική καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Καλούμε τα σωματεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις τους, να αποτελέσει επίκεντρο αγώνων το σύνθημα "δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα", το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».Διαμαρτυρία των γυναικών στη «Χαλυβουργία Βόλου»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του εργοστασίου της «Χαλυβουργίας» για να καταγγείλει το εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα τον εργάτη Χρήστο Ανεστιάδη, που σκοτώθηκε πριν από δέκα περίπου μέρες την ώρα της δουλειάς, οργάνωσε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Βόλου. Δουλεύοντας στη βάρδιά του ο εργάτης, στις 9.30 το βράδυ, έπεσε μέσα σε μια σκοτεινή δεξαμενή, σ' ένα χώρο που ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει εργάτης ασυνόδευτος. Κανείς από τη διεύθυνση του εργοστασίου δεν τον έψαξε, όταν άργησε να γυρίσει στο πόστο του και, τελικά, βρέθηκε από την Πυροσβεστική νεκρός στην τσιμεντένια δεξαμενή.

Οι γυναίκες μοίρασαν ανακοίνωση στους εργαζόμενους, με την οποία κατήγγειλαν την εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Οπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή, «το "ατύχημα" δε θα συνέβαινε αν υπήρχε έστω λίγο φως, έστω ένα κάγκελο, έστω ένας δεύτερος άνθρωπος μαζί με τον εργάτη, πράγμα που είναι απαράβατος νόμος στα εργοστάσια που υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας. Δεν τα εφαρμόζουν όμως γιατί θέλουν να περάσουν τη λογική ότι τα μέτρα ασφάλειας, ακόμα και τα πιο απλά, είναι πολυτέλεια». Οι εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις του Συλλόγου στα εργοστάσια της περιοχής, εντάσσονται στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας της ΟΓΕ για την Υγεία.Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μπροστά στις γιορτές

To ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία, τις επιτροπές ανέργων σε όλους τους κλάδους, τις Λαϊκές Επιτροπές, ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους. Να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, απευθυνόμενοι στους άνεργους συναδέλφους, στις οικογένειες και στα παιδιά τους, σε κάθε συνάδελφο που περνάει δύσκολα. Το σύνθημα «κανένας μόνος του», να αγκαλιάσει τους κλάδους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που γίνεται σήμερα, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών 2, πλατεία Βάθης), στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στο Δημόσιο, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Τη συγκέντρωση οργανώνουν τα σωματεία του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων οργανισμών, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των συναδέλφων τους. Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν: «Απέναντι στις απολύσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους όπλο, το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης. Μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλα τα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν ένα τείχος λαϊκής αντίστασης όχι μόνο ενάντια στις απολύσεις, αλλά στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απαιτώντας εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα».Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Με νόθα αντιπροσώπευση το έκτακτο συνέδριο της ΠΝΟ

Πραγματοποιήθηκε χτες το Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και το 29ο Εκτακτο Παν-Ναυτικό Συνέδριο, για την τροποποίηση του καταστατικού της. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού απέρριψαν όλες τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων, κόντρα στη θέληση και τις διαθέσεις των ναυτεργατών.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι με βάση τους ψηφίσαντες στα ναυτεργατικά σωματεία, το σώμα των αντιπροσώπων θα έπρεπε να είναι 103. Με βάση όμως τους περιορισμούς που θέτει το καταστατικό της ΠΝΟ, ήταν 67, αποκλείοντας 36 αντιπροσώπους. Σε 7 ναυτεργατικά σωματεία δεν εφαρμόζεται καν η απλή αναλογική στο καταστατικό τους και έχουν αποκλειστεί από το ΕΚΠ. Ο λόγος είναι ότι δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα που προβλέπει ο ν. 1264/1982 για τα σωματεία, ενώ ακολουθούν τον ν. 330/1976 και Βασιλικά Διατάγματα που ισχύουν για τους ναυτεργάτες κατ' απαίτηση των εφοπλιστών.

Από τις ταξικές δυνάμεις καταγγέλθηκε η διγλωσσία, ο φαρισαϊσμός και ο υπονομευτικός ρόλος του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που παίζουν στο ναυτεργατικό κίνημα. Ακόμα και όταν παίρνουν αποφάσεις, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των ναυτεργατών, στην πράξη τις υπονομεύουν.

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να απορρίψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απομονώσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στα 13,5 δισ. ευρώ οι οφειλές που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ

Οι μεγαλοοφειλέτες είναι επιχειρηματίες που χρωστάνε στο ΙΚΑ, αλλά τη νύφη την πληρώνουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ

Νέα στοιχεία για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με αυτά, για το μήνα Νοέμβρη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, ανέρχονται στα 13,5 δισ. ευρώ, από 11,485 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μεταφορά προς το ΚΕΑΟ περίπου 1,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΟΑΕΕ. Το συνολικό ποσό των 13,5 δισ. ευρώ καταμερίζεται σε 10,3 δισ. ευρώ για κύρια οφειλή και σε 3,2 δισ. ευρώ για προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μήνα Νοέμβρη το ΚΕΑΟ εισέπραξε 34.380.578 ευρώ, από 28.650.854 ευρώ τον Οκτώβρη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, εκτός ρύθμισης εισπράχθηκαν 14.416.804 ευρώ και άλλα 19.963.774 ευρώ εντός ρύθμισης. Από τις εισπράξεις εντός ρύθμισης, 11.269.545 ευρώ εισπράχθηκαν στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης, 6.236.098 ευρώ με την πάγια ρύθμιση και 1.541.789 ευρώ με τη ρύθμιση «Νέα Αρχή».

Αντίστροφα, την ίδια περίοδο, 3.172 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 145.141.868 ευρώ απώλεσαν τη ρύθμιση, ενώ ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για οφειλές ύψους 107.012.671 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει γεγονός ότι το ΚΕΑΟ κυνηγάει τα «μικρά ψάρια», κατά βάση τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, που είναι η μεγάλη μάζα των οφειλετών και όχι τους μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ, στους οποίους αναλογεί και η μεγαλύτερη μάζα των συνολικών χρεών που στέλνονται στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτώβρη, το 76% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που όχι μόνο δεν αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, αλλά παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που είχε αποσταλεί στο ΚΕΑΟ μέχρι τότε, ανερχόταν σε 220.615, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ομως, ο αριθμός αυτός ήταν τουλάχιστον παραπλανητικός, καθώς οι οφειλέτες που η ατομική οφειλή τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ήταν 124.754, περισσότεροι από τους μισούς, οφείλουν όμως 1,2 δισ. ευρώ, όταν στο ΙΚΑ μόλις 871 επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, άλλες 1.511 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι μεγάλοι οφειλέτες είναι ο βασικός κίνδυνος για τα Ταμεία, καθώς αν και επιβαρύνουν δυσανάλογα το ασφαλιστικό σύστημα, για πολλά χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο, ενώ τώρα οι επιχειρηματίες επιβραβεύονται με μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ.ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ενισχυμένη η ΔΑΣ - ΟΤΑ στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Οι εκλογές για αντιπροσώπους στα δύο Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δήμων Ν. Λάρισας ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ σε πρώτη δύναμη με ποσοστό 35,4% και 249 ψήφους, παρά τη μικρή συμμετοχή (34%). Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ ευχαριστεί τους εργαζόμενους για την εμπιστοσύνη τους και τονίζει:

«Μια υπόσχεση δίνουμε, ότι θα είμαστε πάντα παρόντες ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ, υπερασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα των εργαζομένων, ξεσκεπάζοντας το ρόλο των διορισμένων πλειοψηφιών, αλλά και τη στάση των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που θεωρούν δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική και τους νόμους που διέπουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σπέρνουν αυταπάτες.

Παλεύοντας ενάντια στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, λέμε ότι χωρίς ισχυρό κίνημα, που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική, θα βάζει στην πρώτη γραμμή την ανατροπή της αλλά και όλων των διαχειριστών που την υπηρετούν, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».

Στο μεταξύ, ως ενιαία παράταξη «κατέβηκαν» στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στη Μαγνησία οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, απέναντι στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Το ψηφοδέλτιό τους ψηφίστηκε από 183 εργαζόμενους (107 το 2012) και στους αορίστου χρόνου από 86 (30 το 2012). Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια του ΠΑΣΚίτη αντιπροέδρου του Συλλόγου, Απ. Τζουρβατζή, κατά την καταμέτρηση των ψήφων, που είπε: «Ο ρόλος μου επετεύχθη, αφού κατάφερα να ενώσω σε μια ενιαία όλες τις παρατάξεις του προεδρείου του Συλλόγου».Νέες υπογραφές ενάντια στον συνδικαλιστικό νόμο

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συνυπογράφουν το κείμενο καταδίκης της προσπάθειας των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και της ΕΕ να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προστίθενται οι παρακάτω.

Οι Ομοσπονδίες Ηλεκτροτεχνιτών και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Τα σωματεία: Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, ΔΕΥΑ Λάρισας, ΔΕΥΑ Τυρνάβου - Ελασσόνας, Εργοστασίου «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» Λάρισας, παράρτημα ΠΑΣΕ - ΟΤΕ, παράρτημα ΕΕΤΕ - ΟΤΕ, Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Θεσσαλίας, Οικοδόμων Ελασσόνας, Οικοδόμων Φαρσάλων, Υπαλλήλων «ΜΑΚΡΟ» Λάρισας, Εργαζομένων Βιομηχανιών Ειδών Διατροφής Λάρισας, Ε.Ν.Ι.Π. - Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Φορτοεκφορτωτών Κεφαλονιάς «Ο ΑΤΛΑΣ», Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιδηψού και Περιχώρων, εργαζομένων στα ΕΑΣ Λαυρίου, Εργατών - Εργατριών Γούνας και στο Δέρμα - Ιματισμό - Κλωστοϋφαντουργία Σιάτιστας, Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Αχαΐας, Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας, Εργατοϋπαλλήλων «ΠΑΚΟ ΑΕ», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Φθιώτιδας, Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Μαγνησίας, Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Λιθογράφων Τύπου και Γραφικών Τεχνών Ν. Μεσσηνίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Γάλακτος της εταιρείας «ΔΕΛΤΑ» (Πλατύ Ημαθίας), Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΖΑΒΕΛ», Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης», Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Εργατοτεχνιτών Γούνας Νομού Καστοριάς, Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΝΗΡΕΑΣ» στην Εύβοια, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κανάκη», Τροφίμων - Ποτών Χανίων, Εργαζομένων «ΑΜΣΤΕΛ», Εργαζομένων «Coca - Cola» Ηρακλείου Κρήτης, Εργαζομένων Εργοστασίου «ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ», Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς, Εργαζομένων «ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ» Αθήνα, Οικοδόμων Ηρακλείου, Οικοδόμων Τρικάλων, Λογιστών Τρικάλων, Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Εργαζομένων στον Ομιλο «Λορεάλ» Ελλάς, Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας και Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου.

Επίσης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Α' Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Παλαιού Φαλήρου, Κύμης - Αλιβερίου, η Α' και η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών και τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών, Δράμας, Ρεθύμνου. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Αύριο η συγκέντρωση των συνταξιούχων

Κάλεσμα στα σωματεία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, να συμμετάσχουν μαζικά στη νέα κινητοποίηση των συνταξιούχων αύριο Πέμπτη, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλεί, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν στις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια και να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Απαιτούν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, που για οκτώ μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις τους. Στην κινητοποίηση καλεί και η ΟΓΕ. «Μαζί με τους συνταξιούχους διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών και παλεύουμε ενάντια στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση», σημειώνει η ΟΓΕ.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές συντάξεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου, με αφορμή τα σχέδια για περικοπές στο ΕΤΕΑ και το 2015

Σχόλιο για τις νέες περικοπές που σχεδιάζονται στις επικουρικές συντάξεις, εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ. Σ' αυτό σημειώνει: «Οι νέες περικοπές που δρομολογούνται στις επικουρικές συντάξεις είναι η συνέχεια στο σφαγιασμό τους, αποτελούν κομμάτι της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και συναγερμό! Τα μέτρα που προετοιμάζουν καθώς και αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί αποτελούν θηλιά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι σημερινοί άνεργοι, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα 4ωρα, 3ωρα, με δίμηνες και μηνιαίες συμβάσεις, οι γυναίκες είναι στο στόχαστρο. Τους καταδικάζουν, από τη μια, στη μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και σε συντάξεις στα όρια των 200 ευρώ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από την άλλη, σε μηδαμινό πλέγμα προστασίας χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την Περίθαλψη.

Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία και γυναίκες, να απαντήσουμε στην πολιτική που μας πτωχεύει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους συμβιβασμένους με τα ψίχουλα. Καμιά αναμονή, καμιά ανάθεση του δίκιου μας στις διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές!»

Οι νέες περικοπές προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για το νέο έτος και στο σύνολο φτάνουν τα 376 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση του νέου προϋπολογισμού, το ποσό αυτό θα προέλθει από «μειώσεις συντάξεων στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4052/2012»!

Πρόκειται για τη διάταξη περί «μηδενικού ελλείμματος» που διέπει πλέον τη λειτουργία του νέου ενιαίου επικουρικού Ταμείου. Σύμφωνα με αυτή, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αποδίδει θα είναι αυτόματες, ακόμα και κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την πορεία των εσόδων και των εξόδων του Ταμείου. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη μείωση στο ΕΤΕΑ επιβλήθηκε τον Ιούλη και ήταν της τάξης του 5,2%.

Οι μειώσεις που σχεδιάζονται για το 2015 αφορούν 1,075 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και μπορεί να φθάσουν ακόμα και στο 16%, αν υπολογίσει κανείς ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 2,330 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι μειώσεις αυτές στο ΕΤΕΑ σχεδιάζονται να επιβληθούν τη στιγμή που η μέση επικουρική σύνταξη που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στα 181 ευρώ μεικτά!Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών Αθηνών. Με την κινητοποίησή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή και την καταπάτηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους «με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας, η Γ ' Διεύθυνση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ δεν εφαρμόζει το Ν. 4075/2012 άρθρο 33 παρ. 2 και εμπαίζει τους ασφαλισμένους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταπατώντας το νόμο, αφού αρνείται τη συνταξιοδότησή τους. Η Δ' Διεύθυνση του Ταμείου μας αναγκάζεται να καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών του Ταμείου που προχώρησε η κυβέρνηση».Το ένα «τσεκούρι» μετά το άλλο...

Από τον περασμένο Ιούλη, οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 5,2%, καθώς εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι προβλέψεις του νόμου 4052/2012. Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 1/7/2014 οι επικουρικές συντάξεις που δίνει το ΕΤΕΑ θα αναπροσαρμόζονται ακόμα και κάθε τρίμηνο, προκειμένου το έλλειμμα του Ταμείου να είναι μηδενικό.

Συγκεκριμένα, στο νόμο 4052/2012 ορίζεται ότι η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους, από την 1/1/2001 και μετά, θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με βάση το νέο σύστημα (ατομικό - κεφαλαιοποιητικό). Με άλλα λόγια, το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται με τα εξής κριτήρια: Τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση. Οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη (καθορισμένες εισφορές), δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού, πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις δεν πρέπει να προκαλούν κανένα έλλειμμα στο Ταμείο.

Η συγκεκριμένη διάταξη αργά ή γρήγορα θα γενικευθεί στα επικουρικά ταμεία, τα οποία στο εξής θα δίνουν συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Με δεδομένο, όμως, ότι τα αποθεματικά και των επικουρικών ταμείων λεηλατήθηκαν με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, τη μη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της επικουρικής ασφάλισης, τη σταθερή, διαχρονικά υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, αλλά και τις χαριστικές απαλλαγές του κράτους προς το κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε ραγδαία συρρίκνωση, μέχρι την τελική κατάργησή της.

Οι μειώσεις του περασμένου Ιούλη δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν, καθώς είχαν προηγηθεί δύο αλλεπάλληλες μειώσεις στην επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ μέσα στο 2011: Αρχικά από 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ. Μεσοσταθμικά και μόνο μέσα στο 2011 οι μειώσεις στο τότε ΕΤΕΑ ανέρχονταν από 7,5% μέχρι και 30,5%! Το 2012 ακολούθησαν με νόμο νέες κλιμακωτές μειώσεις και συγκεκριμένα 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ, 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ και 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Επιπλέον, απ' όλους τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων αφαιρέθηκαν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη και το ίδιο έγινε και για τις κύριες συντάξεις. Ετσι, πάνω στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις που δίνει το ΕΤΕΑ (η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο έχει υποχωρήσει στα 180 ευρώ μεικτά, ενώ ειδικά στο επικουρικό του ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ - που είναι και το πολυπληθέστερο Ταμείο του νέου ΕΤΕΑ, η μέση επικουρική σύνταξη έχει πέσει στα 160 ευρώ μεικτά) έρχεται τώρα η νέα μείωση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καραδοκούν να πατήσουν πόδι στην επικουρική ασφάλιση, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία...

Η τάση είναι εμφανής: Οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε «φιλοδωρήματα πτωχοκομείου», ενώ δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα το σενάριο της τελικής κατάργησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την υπαγωγή του ΕΤΕΑ, αλλά και των Ταμείων εφάπαξ στο ΙΚΑ και με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απορρόφηση των επικουρικών από την κύρια σύνταξη.


Γ. Π.Σελίδα 14 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΣΕΑΑΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Διαμαρτυρία αύριο για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των υποδομών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν αύριο, στη 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) - πρώην Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) - και την εμπορευματοποίηση της ανάγκης για αποκατάσταση των τραυματιών και των ασθενών.

Σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι το μοναδικό κρατικό ίδρυμα, που διαθέτει τα 130 από τα 200 κρεβάτια αποκατάστασης που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη σήμερα για 2.000 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης. Η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑ έχει ως συνέπεια την τραγική έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Τον περασμένο Μάη, διακόπηκε οριστικά και η λειτουργία του κολυμβητηρίου, με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς, αλλά και για τους κατοίκους των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που το χρησιμοποιούσαν για την άθλησή τους.

Να σημειωθεί ότι η πισίνα είναι βασικό θεραπευτικό μέσο σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, όμως και πριν το κλείσιμο χρησιμοποιούνταν περιορισμένα για τις ανάγκες των ασθενών, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η εισροή νερού λόγω της πρόσφατης νεροποντής επιδείνωσε τα τεχνικά προβλήματα του κολυμβητηρίου, αλλά και άλλων υποδομών, επειδή δεν είχαν γίνει τα αναγκαία έργα συντήρησης και υποστήριξης.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης απαιτούν: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Αποκατάσταση με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς. Να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του Κέντρου. Να γίνει άμεσα τεχνική επιθεώρηση στο κολυμβητήριο και στις άλλες υποδομές και να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες πιστώσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Να λειτουργήσει το κολυμβητήριο με τις ανάλογες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής.ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ

Απέρριψαν την πρόταση για αναπλήρωση των απωλειών

Αποκαλυπτική η στάση τους στο χτεσινό ΔΣ της Ομοσπονδίας

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό να παρέμβουν στις εξελίξεις, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στη νέα επίθεση, τόνισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο χτεσινό ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσαν ζήτημα για την οργάνωση κινητοποιήσεων, με αιτήματα αιχμής την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια (επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, του 13ου και 14ου μισθού, να αρθούν οι περικοπές στο εφάπαξ και στα ασφαλιστικά ταμεία).

Η πρόταση αυτή του ΠΑΜΕ βρήκε απέναντι τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) και των «Παρεμβάσεων», που διαφώνησαν με τη διατύπωση αιτήματος από την πλευρά της Ομοσπονδίας για αναπλήρωση των απωλειών! Αρχικά, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι τα αιτήματα του κλάδου έχουν διαμορφωθεί από το συνέδριο και ότι τέτοιο αίτημα - για αναπλήρωση των απωλειών - δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Στη συνέχεια, άλλαξαν ρότα και μαζί με τις «Παρεμβάσεις» δήλωσαν ότι το αίτημα του συνεδρίου για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων είναι αρκετό και δεν χρειάζεται να διαμορφωθεί αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών.

Στην ουσία, πίσω από τα προσχήματα και τις μεθοδεύσεις βρίσκεται η προσπάθεια να μην ορθώσει το κίνημα ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική, να μη διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, αλλά να αποδέχεται τα ψίχουλα για τη διαχείριση της «ακραίας φτώχειας», που προσφέρει η τωρινή κυβέρνηση και υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπός τους δήλωνε στη χτεσινή συνεδρίαση, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, η ίδια η στάση του κλάδου, θα κριθεί από την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας...

Στη στάση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ (ΣΥΡΙΖΑ) διακρίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει τους εργαζόμενους να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στο «ρεαλισμό» της αστικής διακυβέρνησης, της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αποφασίστηκε να προταθεί στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας η διαγραφή του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος, παρά τις αποφάσεις και τη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών, προσπαθεί με αυταρχικούς τρόπους να επιβάλει την «αξιολόγηση», πρόταση που καταψήφισαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.

Επίσης, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καταδικάσει την προκλητική κίνηση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει στο κολέγιο Deree να αυτοδιαφημίζεται στα σχολεία.Συνέλευση σήμερα στα «Ελληνικά Λιπάσματα» στην Καβάλα

Την ανάγκη μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι να παλέψουν ενιαία και να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, απέναντι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Ελληνικά Λιπάσματα» στην Καβάλα, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 17/12.

Σε μια περίοδο που η παραγωγή του εργοστασίου είναι στο φουλ και οι πωλήσεις αντίστοιχα, η εργοδοσία καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων μέχρι και τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, το ΔΣ του Σωματείου απορρίπτει κάθε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης και, καλλιεργώντας τη διάσπαση, αφήνει απέξω τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη στάση του ΔΣ του Σωματείου. Οπως αναφέρουν, «τηρεί στάση αναμονής - συμβιβασμού, καλλιεργεί στους εργαζομένους την αντίληψη της "συνήθειας" στην αργοπορία στη μισθοδοσία, έχει την αντίληψη ότι όλα θα λυθούν με τις διαπραγματεύσεις, παλεύει για αιτήματα της εργοδοσίας όπως με το φόρο στο φυσικό αέριο, δεν παίρνει θέση υπέρ των εργολαβικών» στα δίκαια αιτήματά τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους μαζί να παλέψουν για να πληρώνονται κανονικά, για άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων που χρωστάει στους συναδέλφους συνταξιούχους και σε αυτούς που θα βγουν τώρα στη σύνταξη, άμεση καταβολή των εισφορών που χρωστάει η διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους.

Επίσης, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καμία μείωση των αποδοχών στους εργολαβικούς (επίδομα γάμου, ειδικοτήτων κ.λπ.), μισθούς, ένσημα, ασφάλιση, επιδόματα, τριετίες, με βάση τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζομένους του εργοστασίου.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληρώνουν την κόντρα για συγχρηματοδοτούμενα έργα

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος των 200 ευρώ περίπου, που ήταν να πάρει ο καθένας από τους 287 υπαλλήλους του Δήμου Λάρισας, οι οποίοι εργάστηκαν για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Μάη, προχώρησε η Α' ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση υφυπουργού Οικονομικών για εξόφληση «οφειλής» του Δήμου προς στο Δημόσιο.

Η εν λόγω «οφειλή» προκλήθηκε το 2010 με αφορμή το συγχρηματοδοτούμενο (κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από εθνικούς πόρους) έργο «ΧΥΤΑ Λάρισας - Κατασκευή Κυψέλης 3» στον Μαυρόλιθο Λάρισας.

Η Επιτροπή Δημοσίου Ελέγχου (ΕΔΕΛ) έκρινε ως «μη επιλέξιμες» τρεις δαπάνες, για το έργο, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούσαν και στην προμήθεια υλικών, προτείνοντας τελικά «την ανάκτηση ποσού ύψους 497.900,08 ευρώ». Η έκθεση της ΕΔΕΛ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και στη συνέχεια, σύμφωνα και με ΚΥΑ, τον Απρίλη του 2010, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών εξέδωσε απόφαση «δημοσιονομικής διόρθωσης». Εξαιτίας αυτής της απόφασης, ο Δήμος Λαρισαίων «οφείλει» έκτοτε στο Δημόσιο περίπου μισό εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος προσέφυγε δικαστικά, στις 20 Μάη 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού - να μη γίνει, δηλαδή, παρακράτηση των χρημάτων - έως ότου τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση. Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεδρίασε στις 31 Νοέμβρη του 2010 και έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Λαρισαίων. Το ίδιο έκανε και σε νέα συνεδρίασή του στις 5 Μάρτη 2013.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοέμβρη, χωρίς η οριστική απόφαση να έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε κανονικά στη δέσμευση δυο επιχορηγήσεων του υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων...Παρέμβαση στο «Θεαγένειο»

Συγκέντρωση στην πρόληψη ΚΕΠΕ «Γ. Γεννηματάς», σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., οργανώνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) του Ε' Διαμερίσματος, προκειμένου να αναδείξουν τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της πρόληψης. Καλούν υγειονομικούς και χρήστες των υπηρεσιών να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την υγεία του λαού και των παιδιών του.Σελίδα 15 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραμένουν σε εκκρεμότητα

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να είναι το θέμα της χορήγησης αναβολών απέλασης σε Σύρους πρόσφυγες που είχαν προσαχθεί από την πλατεία Συντάγματος. Η Αστυνομία έχει χορηγήσει σε οκτώ, τουλάχιστον, από αυτούς, έγγραφα διοικητικής απέλασης. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν είχαν κάποιο χαρτί που να βεβαίωνε την υπηκοότητά τους, ούτε έγινε κατορθωτό να διαπιστωθεί αυτό με screening. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ίδιοι ανέφεραν ότι θα προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα και τους ειπώθηκε να υποβάλουν σε σύντομο χρόνο αίτημα χορήγησης ασύλου στην υπηρεσία ασύλου.

Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, δύο οικογένειες, η μία αποτελούμενη από οκτώ και η άλλη από τρία άτομα, «φιλοξενούνται» στο Π. του Αρεως. Επιπλέον, 18 πρόσφυγες καταγγέλλουν πως κατά τη διάρκεια της ταχείας αστυνομικής επιχείρησης προσαγωγής τους, «άφησαν» στην πλατεία Συντάγματος πορτοφόλια, ταξιδιωτικά έγγραφα, κινητά τηλέφωνα, ρούχα και τσάντες. Τα αντικείμενα αυτά, παρά την έρευνα που έχουν κάνει, δεν τα βρίσκουν ούτε στο τμήμα αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ούτε στο δήμο της Αθήνας.ΥΠΟΘΕΣΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

Καταγγελία για κουκούλωμα

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται από καταγγελία που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα ότι η δικογραφία για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10 Ιούλη 2013, από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έχει σταλεί στο αρχείο αγνώστων δραστών από τις 20/8/2014.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου για παραπομπή των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της ένταξης ή και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, που κατατέθηκε στις 16 Οκτώβρη 2014, αναφέρει ρητά την επίθεση στο «Συνεργείο» από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και η πρόταση παραπομπής των Λαγού και Αγιοβλασίτη αφορά και τη συγκεκριμένη επίθεση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην πρόταση, οι δύο αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην οργανωμένη από τη Χρυσή Αυγή μοτο-πορεία κατά του «Συνεργείου». Η οργάνωση της συγκεκριμένης επίθεσης από τη Χρυσή Αυγή προκύπτει, εκτός των άλλων, και από το πλούσιο ανακριτικό υλικό, όπως από το διάλογο μέσω facebook του Δ. Αγιοβλασίτη με τον Ι. Καζαντζόγλου, βασικό στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Οπως, επίσης, αναφέρεται στην πρόταση Ντογιάκου, «πρόδηλη είναι και η ανάμειξη στο περιστατικό αυτό και μάλιστα με ρόλο διοργανωτή του βουλευτή του "ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" Ιωαν. Λαγού». Τέλος, όπως σημειώνεται από τον εισαγγελέα, η παρουσία του Λαγού στο χώρο των επεισοδίων, κατά την ώρα της επίθεσης, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εντοπίστηκε και καταγράφηκε εκεί το υπ' αριθ. κυκλοφορίας ΙΜΧ - 7284 Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε μετά από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε, ήταν μισθωμένο από τη Βουλή των Ελλήνων και είχε παραχωρηθεί, από 5-7-2012, στον βουλευτή Ιωάννη Λαγό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου έκρινε αθώο τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση καθώς και 10 ακόμα χρυσαυγίτες για την επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.ΕΒΡΟΣ

Σταθερά πλημμυρισμένος

Σταθεροποίηση των πλημμυρικών φαινομένων καταγράφηκε χτες στο βόρειο τμήμα του Εβρου, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πύθιο έπεσε στα 5,80 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70. Σταθερά υψηλά παρέμενε όμως στο Νότιο Εβρο και ειδικότερα στην περιοχή του Πετάλου όπου η στάθμη των υδάτων ήταν στα 7 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6.

Χτες, συνεργεία του ΕΛΓΑ, με τη συνδρομή γεωπόνων της Περιφέρειας ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που πλημμύρισαν και υπολογίζονται σε περίπου 110.000 στρέμματα. Επίσης, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) διενεργεί αυτοψίες για τις πλημμυρισμένες κατοικίες. Το κλιμάκιο, σε συνεργασία με τους Δήμους, επισκέπτεται τα σημεία όπου κατοικίες επλήγησαν από νερά, κατά μήκος του ποταμού Εβρου και των παραποτάμων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αίτημα που κατέθεσαν προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητούν να συζητηθούν ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή από τις αλλεπάλληλες πλημμύρες και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιπλημμυρική προστασία και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Οι αγρότες οργανώνουν τον αγώνα τους

Στο μεταξύ, σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, πραγματοποιείται η σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», προκειμένου να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού απέναντι στην πολιτική που πνίγει στα λασπόνερα το μόχθο τους και ξεκληρίζει τους ίδιους.

Η ΟΑΣΕ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για την επιβίωσή τους κόντρα στα σχέδια και την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.Εκδήλωση

Το ερχόμενο Σάββατο 20.12.2014 ώρα 6.30 μ.μ., το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» οργανώνει, στην έδρα του (Ομήρου 35 στον Αγ. Δημήτριο Αττικής), χριστουγεννιάτικη αγωνιστική γιορταστική εκδήλωση με συμμετοχή της «Συμπτωματικής Κομπανίας» και άλλων καλλιτεχνών. Είσοδος ελεύθερη για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων και τους φίλους και φίλες του «Σπιτιού του Αγωνιστή».ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Αναξιοποίητο επιστημονικό προσωπικό

Στην Πυροσβεστική προσλαμβάνεται επιστημονικό δυναμικό που δεν αξιοποιείται σε τομείς της ειδικότητάς του. Αυτό καταγγέλλει με σχετική Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση που υποβάλλεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλια, και αναφέρεται στις μεταθέσεις και στην αξιοποίηση των δόκιμων πυροσβεστών, επισημαίνει ότι:

«Στις 31 Δεκέμβρη 2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1379, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η κύρωση πινάκων των επιτυχόντων υποψήφιων Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό ΦΕΚ, αναφέρεται ότι στην Κατηγορία Α - Νομικής ΑΕΙ προσελήφθησαν τρεις (3) Δόκιμοι Πυροσβέστες, στην Κατηγορία Α - Οικονομικών Επιστημών ΑΕΙ προσελήφθησαν δέκα (10), στην Κατηγορία Α - Πολιτικών Μηχανικών πέντε (5), στην Κατηγορία Α - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών πέντε (5), στην Κατηγορία Α Δασολογίας ΑΕΙ πέντε (5), στην Κατηγορία Α - Πληροφορικής ΑΕΙ δέκα (10), στην Κατηγορία Α - Πληροφορικής ΑΤΕΙ δέκα (10), στην Κατηγορία Α - Δασοπονίας ΑΤΕΙ πέντε (5) και στην Κατηγορία Α - Οικονομικών Επιστημών ΑΤΕΙ δέκα (10).

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Δοκίμων Πυροσβεστών στη Σχολή Πυροσβεστών, ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις τους.

Υποστηρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανάγκη να παρακολουθεί την αλματώδη πρόοδο των επιστημών και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφαρμογές. Να ενσωματώνει στη λειτουργία και τη δράση του, όλες εκείνες τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και όλα τα απαραίτητα τεχνικά και επαγγελματικά εφόδια, έτσι ώστε να καθίσταται ικανό να εκπληρώνει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή του, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού μας, του δασικού πλούτου. Παράλληλα, να εξασφαλίζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, για την εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας για την προστασία της ζωής του προσωπικού.

Αλλωστε, είναι δεδομένη, ήδη, η συνεργασία επιστημονικών ιδρυμάτων με την Πυροσβεστική σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε αστικές και δασικές εκτάσεις, διαρροή τοξικών αερίων και χημικών ουσιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων, κ.ά.

Ωστόσο, το επιστημονικό δυναμικό που προσελήφθη ανά κατηγορία με το σχετικό διαγωνισμό, αντί να αξιοποιηθεί στο επιστημονικό αντικείμενο και στην επιστημονική κατηγορία που το σχετικό ΦΕΚ τους έχει τοποθετήσει, μετατέθηκε σε μάχιμες υπηρεσίες.

Ερωτάται ο υπουργός, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αξιοποίηση του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού στο επιστημονικό του αντικείμενο και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε».ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ

Επιχείρηση φίμωσης δημοτικών συμβούλων

Για εχθρική τακτική και προσπάθεια φίμωσης όσων επιχειρούν να κάνουν κριτική στην ανύπαρκτη παρέμβασή της για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων της πόλης κατηγορεί τη νέα δημοτική αρχή η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Μ' αυτή την τακτική - σημειώνει - ο δήμαρχος Αχ. Μπέος επιχειρεί «πρώτον, να αποκρύψει την απουσία έργου και, δεύτερον, να συγκαλύψει τη συμφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που την αφήνει στο απυρόβλητο».

Αναφερόμενη στα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν, για μια ακόμα μια φορά, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - απαγορεύτηκε από το προεδρείο ο λόγος σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αποχώρησαν οι παρατάξεις, πλην αυτών της δημοτικής αρχής και της ΝΔ - τονίζει: «Η επιχείρηση υποβάθμισης και διάλυσης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η διαρκής καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας του από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δε θα σταματήσουν τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ που θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν τον αποπροσανατολισμό και την προσπάθεια εξωραϊσμού της βάρβαρης πολιτικής που βιώνουν το 38% των ανέργων της πόλης και οι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που ζουν με ψίχουλα και που δε θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα. Θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζει πίσω από τις πλάτες των Βολιωτών εργαζομένων για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή μας».Σελίδα 16 - ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων από τις διοικήσεις

Την έντονη αντίδραση από πλευράς διοικήσεων των ΤΕΙ προκάλεσε η αναφορά και αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων σε «επιχειρούμενη "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ». Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η επιχειρούμενη "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ αντιστρατεύεται τους παράλληλους, διακριτούς και νομοθετημένους στόχους των δύο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού. Οι δύο αυτοί τομείς προσφέρουν διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, με τα ΤΕΙ να εστιάζουν στην τεχνολογική εκπαίδευση, ενώ τα Πανεπιστήμια να αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, έντονη και συνεχή ερευνητική δραστηριότητα που στηρίζει συστηματικά τους τρεις κύκλους σπουδών».

Από την πλευρά των διοικήσεων των ΤΕΙ, η τριμελής Γραμματεία της απαντά με μία ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «έκπληξη» για την τοποθέτηση της Συνόδου των Πρυτάνεων. «Φαίνεται ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων αφού "έλυσε" τα προβλήματα που αφορούν "τον οίκο της", αφού "πέτυχε" τον εξοβελισμό από την Ανώτατη Εκπαίδευση των αμφιβόλου ποιότητας Κολεγίων, έστρεψε τώρα, στο όνομα της διασφάλισης της ποιότητας, το ενδιαφέρον της και στα ΤΕΙ και ανέλαβε να "λύσει" και τα δικά τους προβλήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στον ίδιο τόνο οι πρόεδροι των ΤΕΙ λένε ότι το ενδιαφέρον των πρυτάνεων «βρίσκεται σε πλήρη διάσταση τόσο με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της τελευταίας 20ετίας, όσο και με τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στη χώρα μας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα», σημειώνοντας ότι πανεπιστήμια και ΤΕΙ λειτουργούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. «Εδώ και αρκετά χρόνια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ διοργανώνουν από κοινού και επί ίσοις όροις Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, πολλές φορές δε την πρωτοβουλία γι' αυτά έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια», θυμίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Ωστόσο, πέρα από τη διοργάνωση αυτοτελών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα ΤΕΙ, που είναι πάγιο αίτημα των διοικήσεών τους (λες και αυτό θα τους λύσει το πρόβλημα της «ανωτατοποίησης» που ποτέ δε έγινε και αποδείχθηκε μια φούσκα πριν από 15 χρόνια), τώρα φαίνεται ότι επεξεργάζονται και πρόταση για χορήγηση διδακτορικών τίτλων σπουδών από τα ΤΕΙ, κάτι που πυροδότησε την τοποθέτηση των πρυτάνεων περί «πανεπιστημιοποίησης».

Σε αυτό το πνεύμα απαντάει στους πρυτάνεις και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος), λέγοντας ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η μη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα να χορηγούν με προϋποθέσεις διδακτορικά διπλώματα» (σ.σ. και όχι αυτοτελώς).

Ομως, όπως ακριβώς έχει αποδειχθεί στην πορεία των 15 χρόνων μετά τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, το πρόβλημα δε βρίσκεται στη χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (εφόσον έχουμε οδηγηθεί σε μια πανσπερμία χορηγούμενων τίτλων διαφόρων ταχυτήτων και επιπέδων, τους οποίους τελικά κρίνει η αγορά κι όχι το επίπεδο των σπουδών). Το πρόβλημα βρίσκεται στον ίδιο το χαρακτήρα των ιδρυμάτων και στον αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό αξιολογικό διαχωρισμό επιπέδων ανάμεσα σε θεωρία και εφαρμογή, ανάμεσα σε επιστήμη και τεχνολογία.Συγκέντρωση καταγγελίας για το νέο έγκλημα σε βάρος του ΚΕΑΤ

«

Εχω ανάγκη οι καθηγητές μου να είναι μόνιμοι και να πληρώνονται. Δεν μπορώ να αγωνιώ κάθε φορά αν θα τούς έχω αύριο ή θα φύγουν. Αν θα έχω τα απαραίτητα, αν τα βιβλία μου θα είναι εκεί όταν τα χρειάζομαι».

«Στο οικοτροφείο του ΚΕΑΤ το Μάρτη μπορεί να μην έχουμε ούτε φαγητό».

«Το ΚΕΑΤ δεν πρέπει να κλείσει. Είμαστε εδώ για να το σώσουμε και να σωθούμε».

Η Δήμητρα, ο Κώστας και ο Ηλίας τρεις από τους 44 μαθητές του Δημοτικού και τους 24 μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου που κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα στο Κέντρο, παίρνουν το λόγο στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Τυφλών, του ΚΕΑΤ, και με άμεσο και βιωματικό τρόπο αποτυπώνουν άλλο ένα έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΑΤ, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, επιδεινώνεται δραματικά μετά και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δημεύσει το ποσό της δεύτερης δόσης ύψους 197.000 ευρώ, ποσό το οποίο κατασχέθηκε για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ των ακινήτων του ΚΕΑΤ. Από την αρχή του χρόνου, από τα 985.000 ευρώ που είχαν πιστωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 245.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το Κέντρο να είναι σε κατάσταση διάλυσης.

Δεν υπάρχουν όλα τα βιβλία για τα παιδιά, υπάρχει οφειλή στη ΔΕΗ, σε προμηθευτές τροφίμων, 21 καθηγητές (πριν τέσσερα χρόνια ήταν 74) είναι απλήρωτοι όχι μόνο από το Σεπτέμβρη, αλλά και για μέρος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, το οικοτροφείο άρχισε να δέχεται παιδιά τρεις βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για μερικά από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κέντρο.

Στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απηύθυναν χαιρετισμούς, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας του ΚΕΑΤ, ο Παν. Σταυρόπουλος, εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Κέντρου, ο Γ. Βουτσινάς, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Π. Περαντώνη από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, ο Γ. Κάτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Μαθητών, η Σερ. Κορομήλη, προϊσταμένη του τμήματος εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ και ο Χ. Χουρδάκης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο Πέμπτη, στη 1.00 το μεσημέρι, στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο δομών που σχετίζονται με τη θεραπεία και αποκατάσταση αναπηριών.ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι σπουδαστές απαιτούν λύσεις

Παρέμβαση στη Συνέλευση της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις του ΜΑΣ, όπου έθεσαν τις διεκδικήσεις που αφορούν στη λειτουργία του Ιδρύματος. Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ, οι οποίοι αναφέρθηκαν, ιδιαίτερα, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στις εστίες και λόγω των μεγάλων ελλείψεων, αλλά και εξαιτίας του αναχρονιστικού - αντιδραστικού κανονισμού λειτουργίας τους.

Οι σπουδαστές κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την Παιδεία, σημειώνοντας ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στάθηκαν στα πολύ μεγάλα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ λόγω της υποχρηματοδότησης. Εθεσαν, δε, τα αιτήματα για αύξηση του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος, απορρόφηση όλων των σπουδαστών που βγαίνουν σε πρακτική άσκηση, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές, κατάργηση του χαρατσιού που πληρώνουν οι εστιακοί σπουδαστές, αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού της εστίας κ.ά. Κατήγγειλαν ως απαράδεκτη και εκδικητική την απόφαση της διοίκησης για την αποβολή από τις σπουδαστικές εστίες 2 σπουδαστών που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το χαράτσι διαμονής, καθώς και άλλων 3 σπουδαστών που έκαναν το «έγκλημα» να φέρουν αυτοκίνητο έξω από τις εστίες, κόντρα στον κανονισμό των εστιών, κι αξίωσαν την ανάκλησή της.

Ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος, κάτω και από την πίεση των επιχειρημάτων των σπουδαστών, παραδέχτηκαν ότι λόγω της υποχρηματοδότησης το ΤΕΙ κινδυνεύει να μη λειτουργήσει το 2015. Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα αιτήματα που έθεσαν οι σπουδαστές δεν απάντησαν και υποσχέθηκαν ότι θα δοθούν απαντήσεις στην επόμενη Συνέλευση που, όπως είπαν, έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, προπαραμονή των Χριστουγέννων...ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΚΠΑ ΤΟΥ ΜΑΣ

Η υποκρισία της πρυτανείας δεν έχει όρια

Ανακοίνωση, με αφορμή την προχτεσινή παρέμβαση της πρυτανείας για τη «διοργάνωση ανθρώπινης αλυσίδας»

Με αφορμή το προχτεσινό κάλεσμα της πρυτανείας για τη διοργάνωση «ανθρώπινης αλυσίδας» απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση του Ιδρύματος, οι Επιτροπές Αγώνα Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με ανακοίνωσή τους, την καταγγέλλουν για υποκρισία χωρίς όρια.

«Η στάση της πρυτανείας είναι προκλητική! Τους πήρε ο πόνος για τα προβλήματα των σχολών μας; Η πρυτανεία δεν είναι που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, δηλώνοντας ότι "οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν", μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση;

Η πρυτανεία δεν είναι που στη Σύγκλητο στις 27 Νοέμβρη μας ανακοίνωσε ότι θα απολύσει άλλους 150 συμβασιούχους που εργάζονταν στο ΕΚΠΑ, με αποτέλεσμα να κλείσουν βιβλιοθήκες και γραμματείες;», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της πρυτανείας για το γεγονός ότι οι σχολές για μήνες δεν έχουν καθαριότητα, για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των μετεγγραφών και για τη σπουδή που δείχνει για τις διαγραφές φοιτητών.

«Τα ψεύτικα δάκρυα του πρύτανη δεν μας πείθουν. Η τωρινή διοίκηση - όπως και οι προηγούμενες - εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική! Η ίδια διοίκηση, μάλιστα, είναι αυτή που ακριβώς για να περάσει ανεμπόδιστα η πολιτική που τσακίζει τις σπουδές μας, το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής», τονίζουν οι Επιτροπές του ΜΑΣ, θυμίζοντας ότι μπροστά στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των εργαζομένων, ο πρύτανης απαντούσε με ΜΑΤ και με προτάσεις για αντικατάσταση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΚΠΑ του ΜΑΣ καλούν τους φοιτητές αποφασιστικά και οργανωμένα να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε Σύλλογο, σε κάθε έτος να οργανώσουν την πάλη για τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει!Σελίδα 17 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Γκράφιτι στην Εθνική

Οι νέοι της ΚΝΕ περιμένουν το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσής τους με κομμουνιστική αισιοδοξία, έχοντας ήδη βγει πιο ώριμοι και δυναμωμένοι από την προσυνεδριακή διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτέμβρη με τη δημοσίευση των Θέσεων και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκέμβρη, με πλούσια συζήτηση στις Οργανώσεις όλης της χώρας.

Αυτή η αισιοδοξία για τη σημασία που έχει το Συνέδριο στην πορεία της Οργάνωσης αντανακλάται και στις δράσεις της ΚΝΕ τις τελευταίες μέρες για να προπαγανδίσει το Συνέδριό της.

Ανάμεσα σ' αυτές είναι πλέον και ένα ωραίο γκράφιτι, που γράφει «Ζήτω το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ» και κοσμεί την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Φιλαδέλφειας.Βράβευση για το διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» οργανώνουν εκδήλωση για τους φωτογράφους, γραφίστες, εικαστικούς και άλλους δημιουργούς που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας τον οποίο είχαν προκηρύξει για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια (Λ. Πατησίων 252). Οπως είχε ανακοινωθεί, οι τρεις καλύτερες αφίσες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή, θα πάρουν ως έπαθλο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον Σικέιρος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό.

Μετά τη βράβευση, θα ακολουθήσει συζήτηση για νέες, αντίστοιχες, πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ και του «Οδηγητή».

Να σημειώσουμε ότι όλες οι αφίσες και οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (efestival.kne.gr ).Σημαντική η παρουσία ξένων αντιπροσωπειών

Στο Συνέδριο της ΚΝΕ θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του αντιπροσωπείες από 20 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής δράσης και του συντονισμού των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Ανάμεσα στις αντιπροσωπείες θα είναι και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με τον πρόεδρό της.

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα μπορέσουν να ενημερωθούν, από κοντά, για τη δράση της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους της νεολαίας, τα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και τους υψηλούς στόχους που βάζει και με το Συνέδριό της, να είναι μια γερή Οργάνωση νεολαίας που δρα στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για την επαναστατική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Πέρα από την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν το βράδυ της Παρασκευής στη συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ. Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου οι φασίστες εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 και στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο.Ζωντανά η έναρξη στο «902.gr»

Η έναρξη των εργασιών του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη στις 5 μ.μ., θα προβληθεί ζωντανά από το portal του ΚΚΕ, την ιστοσελίδα www.902.grΟλα έτοιμα για την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει το Συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκέμβρη

Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, από αύριο Πέμπτη, έως την Κυριακή, 21 Δεκέμβρη, με σύνθημα «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο - χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».

Η έναρξη του 11ου Συνεδρίου θα γίνει στις 5 το απόγευμα, με την παρουσίαση της εισήγησης του ΚΣ για το 11ο Συνέδριο από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, ενώ στην εκδήλωση της έναρξης θα χαιρετίσει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Νίκος Παπαδημητρίου.

Η είσοδος στην εκδήλωση της έναρξης του Συνεδρίου γίνεται με προσκλήσεις. Εχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν βετεράνοι του Κόμματος και εκπρόσωποι των Οργανώσεων ΕΑΜογενούς Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλιστές εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, το προεδρείο της ΟΓΕ, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», πρέσβεις, δήμαρχοι και βουλευτές του ΚΚΕ, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άλλοι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πολιτισμού, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί, θεραπευτικές κοινότητες των ΚΕΘΕΑ και «18Ανω», σύλλογοι οικογενειών θεραπευομένων, σωματεία εργαζομένων σε θεραπευτικές κοινότητες, εκπρόσωποι Κέντρων Πρόληψης, άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αθλητές και άλλες προσωπικότητες.

Ηδη, το κτίριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό έχει ντυθεί τα γιορτινά του προκειμένου να υποδεχτεί το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Οι δρόμοι προς το κτίριο έχουν σημαιοστολιστεί, η κεντρική είσοδος του κτιρίου αλλά και η πλευρά του στη λεωφόρο Ηρακλείου που φαίνεται από τους συρμούς του ΗΣΑΠ έχουν στολιστεί με μεγάλα πανό με το σύνθημα του Συνεδρίου.

Παράλληλα, οι σύνεδροι της ΚΝΕ και οι προσκεκλημένοι στο Συνέδριο και στην έναρξή του θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία σημαντική έκθεση, που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριό της με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει σε πολλές προθήκες υλικά και ντοκουμέντα που αφορούν τη νεολαία, από όλες τις χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από την ίδρυση της ΟΚΝΕ και καταλήγοντας στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. Περιλαμβάνονται έντυπα, εφημερίδες, της κάθε εποχής, γράμματα και έργα εξόριστων, εκδόσεις παιδαγωγών και λογοτεχνών για τα παιδιά που βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά, υλικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αφορούν τους αγώνες της εργατικής τάξης, δύο ταμπλό με φωτογραφίες από το Αρχείο του ΚΚΕ που αφορούν τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και μία προθήκη με έντυπα της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας, μικρές εκδόσεις του ΔΣΕ για τους μαχητές του, χάρτες επιχειρήσεων, μηχανές που χρησιμοποιούνταν για την προπαγάνδα και τη δράση στον καιρό της παρανομίας, ακόμα και προσωπικά αντικείμενα μεγάλων μορφών του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακόμα, σε ξεχωριστή θέση θα εκτεθούν και μια σειρά από αυθεντικά έργα του κομμουνιστή χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου, ο οποίος μετά το θάνατό του, στις 13 Σεπτέμβρη του 2013, κληροδότησε το σύνολο της περιουσίας του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έργα του, στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΗΡΙΑΣ

«Ευκαιρία» για ενίσχυση της αστυνομοκρατίας

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Πώς μπορεί κάποιος με τόσο μακρά και "περιπετειώδη" ιστορία να μην είναι στην κατάλληλη λίστα (ατόμων που παρακολουθούνται στενά) και πώς μπορεί να δρα εντελώς ελεύθερος;», αναρωτήθηκε χτες δημόσια ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ. Ο ίδιος έσπευσε ωστόσο να εκτιμήσει ότι ακόμα και αν ο δράστης της προχτεσινής ομηρίας δεκάδων ατόμων στην «καρδιά» του Σίδνεϊ βρισκόταν υπό στενή επιτήρηση, η επίθεση ήταν «πιθανό» να γίνει και πάλι, συμπληρώνοντας: «Το επίπεδο ελέγχου που θα ήταν απαραίτητο για να εμποδίσουμε την απώλεια ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πραγματικά πολύ, πολύ υψηλό». Ουσιαστικά, ο Αμποτ έσπευσε να «αξιοποιήσει» την επίθεση που έληξε με το θάνατο τριών ανθρώπων (ο ένας ήταν ο δράστης) για να υπερασπιστεί τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αστυνομοκρατίας κ.τ.λ.

Ως δράστης της ομηρίας περίπου 40 ατόμων σε κεντρική καφετέρια της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας φέρεται ο ιρανικής καταγωγής Μαν Χάρον Μονίς, αυτοαποκαλούμενος «σεΐχης», που είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και οι αρχές εμφάνισαν ως διανοητικά διαταραγμένο και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό». Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μονίς φαίνεται ότι έδρασε μόνος του, αν και οι έρευνες για τα αίτια της επίθεσης συνεχίζονται ακόμα.

Πάντως, η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δράση του «διεθνούς συνασπισμού» κατά της «τρομοκρατίας» και ειδικά του «Ισλαμικού Κράτους», που δρα σε Συρία και Ιράκ. Επιπλέον, η Αυστραλία τους τελευταίους μήνες είχε ανεβάσει πολύ υψηλά το επίπεδο «επαγρύπνησης» απέναντι στην τρομοκρατία.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η αντιπαράθεση και το παζάρι συνεχίζονται

Με την κατάπαυση του πυρός να τηρείται σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, συνεχίζονται και η διπλωματική κινητικότητα και η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χτες από το Λονδίνο ότι η Ρωσία «έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις: (...) οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων». Επίσης, επισήμανε ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν «να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που πρόσφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές».

Σε ερώτηση, πάντως, που του τέθηκε σχετικά με την πτώση στο ρωσικό ρούβλι, ο Κέρι επισήμανε: «Πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων, ωστόσο οι κυρώσεις ξεκάθαρα είχαν στόχο να προσκαλέσουν τον Πρόεδρο (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές» και πρόσθεσε «οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα μερικών βδομάδων ή μερικών ημερών, ανάλογα με τις επιλογές του Προέδρου Πούτιν».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο δίκτυο «France 24», απαντώντας εάν «οι δυτικές κυρώσεις συνιστούν μία απόπειρα να αναγκαστούν οι κυβερνώντες τη Ρωσία να εγκαταλείψουν την εξουσία», σημείωσε: «Εχω πολλούς σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι πολιτικοί, μάλιστα, δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, όμως θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμη πιο δυνατή».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επίσης, στράφηκε εναντίον των γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου που ενέκριναν ομόφωνα το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, απόφαση που σκέφτεται να υπογράψει εντός της βδομάδας και ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα.

Μοίρασμα θέσεων και εξαγορά οικογενειών σκοτωμένων στρατιωτών

Στην ίδια την Ουκρανία, χτες ανακοινώθηκε ως νέος επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρώην πρόεδρος της Βουλής, εκτελών χρέη Προέδρου μετά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς και εκ των ιδρυτών μαζί με τον Αρσένι Γιατσενιούκ (σημερινό πρωθυπουργό) του λεγόμενου «Λαϊκού Μετώπου». Επίσης, για να εξαγοραστεί το αίμα που χύθηκε στις ανατολικές περιοχές, η αντιδραστική κυβέρνηση δίνει σε οικογένειες σκοτωμένων στρατιωτών εκτάσεις γης όπως και σε στρατιώτες που δεν έχουν πάρει από την λεγόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δηλαδή το πλιάτσικο στη λαϊκή περιουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Α. Γιατσενιούκ από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι περιμένουν την οικονομική βοήθεια «για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα)» και πρόσθεσε με έπαρση: «Μια επιτυχημένη Ουκρανία είναι ένα καθήκον, όχι μόνο για την ίδια την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είμαστε αντιμέτωποι με ένα πυρηνικό κράτος, που είναι οπλισμένο μέχρι τα δόντια».ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στο Βελιγράδι το επίκεντρο διαβουλεύσεων για «μπίζνες»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την πρόθεση της Κίνας να διεισδύσει στις αγορές της Ευρώπης εκφράζει και η 3η Σύνοδος Κίνας - Χωρών Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEE) που ξεκίνησε, χτες αργά το απόγευμα, στο Βελιγράδι, ενώ δηλώνεται ότι επιδίωξη είναι η διείσδυση να γίνει χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διαδικασία ένταξης χωρών στην ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, συνοδευόμενος από μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία 200 εκπροσώπων κινεζικών ομίλων, συναντήθηκε με τους ηγέτες των 16 χωρών της CEE, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για εμβάθυνση των σχέσεων του Πεκίνου με καθεμία από τις χώρες ξεχωριστά, προτείνοντας επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται με τις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Συγκοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που επέλεξε να επαναλάβει χτες, με διάφορες αφορμές, ο Κινέζος πρωθυπουργός, πως δηλαδή η Κίνα δεν έρχεται στην περιοχή για να ανταγωνιστεί την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα του «στηρίζει την ΕΕ, την ευρωπαϊκή διαδικασία ολοκλήρωσης και ένα ισχυρό ευρώ».

Διόλου τυχαία, Σέρβοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία σημείωναν πως το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκδηλώνεται σε μία περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει «δύσκολες καταστάσεις» σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της εξάρτησης μεγάλου μέρους των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς τιμές των οποίων μειώνονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνιζε χτες σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα και εντός της περιφέρειας της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης «θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη σερβική οικονομία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του σερβικού λαού».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, προέβλεπε ότι το μεγαλύτερο έργο που θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη, με στόχο μέγιστη ταχύτητα των συρμών τα 160 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, το έργο αυτό αφορά και την Ελλάδα, αφού πρόθεση της Κίνας είναι να δημιουργηθεί μία ταχεία σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας για το θέμα αυτό αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα για τη Σερβία, η Κίνα ενδιαφέρεται για τρία μεγάλα έργα: Την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου προς το Μαυροβούνιο, την ανακατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Κοστόλατς 2» και την κατασκευή ακόμη μίας γέφυρας στο Δούναβη, νότια του Βελιγραδίου, που θα συνδεθεί, μέσω της περιφερειακής οδού, με τη γέφυρα που κατασκεύασαν ήδη, βόρεια της πόλης, και θα εγκαινιάσει μεθαύριο ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Επίσης, τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού λιμένα στο Δούναβη, νότια της πρωτεύουσας, αλλά και για τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης, όπως επίσης και για την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γάλακτος PKB, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Βελιγραδίου.

Διμερείς συναντήσεις

Πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όχι μόνο από την Κίνα και τη Σερβία αλλά και τις άλλες χώρες της CEE πραγματοποίησαν διμερείς ή περιφερειακές συναντήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Μαυροβουνίου με στόχο τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων τον ερχόμενο Μάρτη και η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας - Ρουμανίας, που επισήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης δέσμευσης για την υλοποίηση του έργου προτεραιότητας, του αυτοκινητόδρομου Τιμισοάρα - Βελιγράδι, ενώ συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο έργο «Διαβαλκανικός Διάδρομος Πάντσεβο - Ράσιτσε».

Στη συνάντηση του Βούτσιτς με τον ομόλογό του από τη Σλοβενία, Μίρο Τσέραρ, ο τελευταίος εξέφρασε την υποστήριξη της σλοβενικής αστικής τάξης στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο λαός του Πακιστάν πληρώνει ακριβά τα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη δολοφονία των παιδιών στο Πακιστάν:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο ΚΚ Πακιστάν και στο λαό του Πακιστάν για το νέο έγκλημα, με τη σφαγή δεκάδων παιδιών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Το αίμα των παιδιών βάφει τα χέρια των ΗΠΑ κι όλων εκείνων των "συμμάχων" τους, μεταξύ άλλων και της αστικής τάξης του Πακιστάν, που κατασκεύασαν, εξόπλισαν, εκπαίδευσαν και στήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο το αποκρουστικό κίνημα των "Ταλιμπάν", αρχικά σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν και της Σοβιετικής Ενωσης.

Σήμερα, ο λαός του Πακιστάν πληρώνει ακριβά για άλλη μια φορά τους "καρπούς" των εγκληματικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί πρέπει να σταματήσουν να θρηνούν αθώα θύματα και να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ

Κινητικότητα κατά του ψηφίσματος των Παλαιστινίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονη κινητικότητα για μια ακόμη φορά επιδεικνύουν οι ΗΠΑ με στόχο, υποτίθεται, την αναβίωση της «ειρηνευτικής» διαδικασίας για το Παλαιστινιακό, σε μία ιδιαίτερα τεταμένη ιστορική συγκυρία με αφορμή την τωρινή προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να προωθήσει για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016.

Η σειρά επαφών που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο επιδιώκει αποκρυστάλλωση των θέσεων όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, του ξεκαθάρισε την αντίθεση του Ισραήλ σε οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Η συνάντηση του Κέρι με τους ομολόγους τους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι, δεν φάνηκε να οδηγεί σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εντούτοις, ο Κέρι έως χτες αργά το απόγευμα, οπότε επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, δήλωνε πως δεν είχε ακόμη αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει την απαίτηση του Ισραήλ ώστε να ασκήσουν οι ΗΠΑ βέτο είτε στο ιορδανικό σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016, είτε στο γαλλικό αντίστοιχο που επιδιώκει την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια... «Μία λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη δεν μπορεί να αποφασιστεί από εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να είναι επιθυμητή από τις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, νωρίτερα χτες το πρωί. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Κέρι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους «αναζητούν τρόπους για την προώθηση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή», δίχως να αναμειχθούν στις ισραηλινές πρόωρες γενικές εκλογές που θα γίνουν το Μάρτη του 2015. Χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στις ισραηλινές εκλογές».

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κέρι θα προσπαθούσε χτες να πείσει τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή να μην προωθήσει η Παλαιστινιακή Αρχή για ψήφιση το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός τρέχοντος 24ώρου.

Αργότερα πάντως ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, δήλωσε πρόθυμος να προωθήσει η Παλαιστινιακή Αρχή για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας όχι το ιορδανικό αλλά το γαλλικό σχέδιο απόφασης, εφόσον το Παρίσι συναινέσει στην «τροποποίηση» και μερική «ανασύνταξη» του κειμένου.

Δολοφονία 20χρονου Παλαιστίνιου στη Δ. Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες τρομοκράτησης του Παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας χτες, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, ακόμη έναν 20χρονο Παλαιστίνιο. Το θύμα παρακολουθούσε από την ταράτσα του σπιτιού του την έφοδο Ισραηλινών κομάντος, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια, κοντά στη Ραμάλα, με πρόσχημα «έρευνες» για «υπόπτους», όταν δέχθηκε ξαφνικά στο στήθος τα ισραηλινά πυρά. Κατά την έφοδο τραυματίστηκε σοβαρά ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος και συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 άτομα.ΠΑΚΙΣΤΑΝ

«Λουτρό αίματος» με πάνω από 130 νεκρούς μαθητές

 • Ενοπλοι «Ταλιμπάν» εισέβαλαν σε σχολείο, πυροβολώντας αδιακρίτως μικρά παιδιά
 • Προκαλούν οι καταγγελίες των ιμπεριαλιστών, που σήμερα βαφτίζουν «τρομοκράτες» όσους ανέθρεψαν οι ίδιοι για να προωθήσουν δικά τους σχέδια

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Στη στυγνή δολοφονία δεκάδων παιδιών μεταξύ 10 - 20 ετών προχώρησαν χτες ένοπλοι που εξαπέλυσαν επίθεση στο Δημόσιο Στρατιωτικό Σχολείο της Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 146 (131 ήταν μαθητές και μαθήτριες), οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 124 (121 παιδιά).

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η μεγαλύτερη οργάνωση «Ταλιμπάν» στη χώρα (η TTP), με τον εκπρόσωπό της Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι να δηλώνει: «Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Εχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά» και να εξηγεί: «Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν». Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ο στόχος ήταν το προσωπικό του στρατού».

Διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν μαρτυρίες παιδιών που κατάφεραν να βγουν ζωντανά, σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλοι έμπαιναν σε αίθουσες άλλοτε πυροβολώντας αδιακρίτως και άλλοτε πλησιάζοντας κορμιά πεσμένα στο πάτωμα για να δώσουν τη χαριστική βολή. Το BBC συμπεριέλαβε στα θύματα και ένα δίχρονο παιδί.

Το Δημόσιο Στρατιωτικό Σχολείο της Πεσαβάρ είναι σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών αλλά και πολιτών. Υπολογίζεται ότι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν μέσα συνολικά 500 μαθητές και δάσκαλοι. Η επίθεση ξεκίνησε το πρωί, την ώρα που σε ορισμένες αίθουσες είχαν ξεκινήσει εξετάσεις μαθητών, ενώ σε άλλες είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου της κρίσιμης κατάστασης πολλών τραυματιών. Το μεσημέρι ο στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρησή του είχε «τελειώσει» και ότι κατά την έφοδο ειδικών δυνάμεων στο σχολείο σκοτώθηκαν και οι έξι δράστες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάζ Σαρίφ έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν άγριοι» και κήρυξε τριήμερο πένθος σε όλη τη χώρα. «Μέχρι η χώρα να "καθαρίσει" από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και η προσπάθεια δε θα σταματήσουν, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό», ανέφερε σε δημόσια δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την αφγανική κυβέρνηση και κατέληξαν ότι «θα πολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία». Ο στρατός ήδη εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων «Ταλιμπάν» στην περιοχή Κίμπερ, στο Ουαζιριστάν.

Την επίθεση κατήγγειλαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τουρκίας, Αφγανιστάν και μια σειρά άλλοι ηγέτες, εκφράζοντας αποτροπιασμό. Επίσης, μοίρασαν όρκους για την ενίσχυση της δράσης κατά της «τρομοκρατίας», οι ίδιοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ενισχύσει, ακόμα και «αναθρέψει» οργανώσεις όπως αυτές των «Ταλιμπάν», στο πλαίσιο ανταγωνισμών για τον έλεγχο του πλούτου στη μια ή την άλλη χώρα.

Η φρικιαστική επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο που η συζήτηση για την «ασφάλεια» στην περιοχή αναζωπυρώνεται με δεδομένη και την αποχώρηση, στα τέλη του μήνα, της ιμπεριαλιστικής δύναμης ISAF από το Αφγανιστάν (και την αντικατάστασή της από μικρότερο σώμα στρατιωτών, κύρια Αμερικανών).Σελίδα 20 - ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ανοιχτή στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος Λίβυων που «εμποδίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης» εμφανίστηκε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια σημείωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ νωρίτερα ένοπλη ομάδα φανατικών ισλαμιστών που τάσσεται στο πλευρό του μη αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα κοινοβουλίου της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για κατάληψη όλων των λιμανιών της Ανατολικής Λιβύης, απ' όπου εξάγεται πετρέλαιο. Βέβαια, από τους σημερινούς «ευαίσθητους» κρύβεται ότι το χάος στη Λιβύη είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν τρία χρόνια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον νόμου που πέρασε με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών και καταγγέλλεται ότι επεκτείνει τις εξουσίες της αστυνομίας, παραβιάζει ατομικά δικαιώματα. Εκπρόσωποι του CHP υποστήριξαν ότι ο νόμος μειώνει σε «εύλογες υποψίες» το επίπεδο των στοιχείων που απαιτείται για να διεξαχθούν αστυνομικές έρευνες σε πρόσωπα ή κατοικίες αλλά και ότι πρόκειται για το νόμο που χρησιμοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για να γίνουν αστυνομικές έφοδοι σε αντι-κυβερνητικά ΜΜΕ και να συλληφθούν δεκάδες δημοσιογράφοι.

ΣΑΝΑΑ.-- Σιίτες αντικαθεστωτικοί ένοπλοι της κοινότητας των «Χούτι» στην Υεμένη επέρριψαν σε παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» την ευθύνη για τη χτεσινή διπλή βομβιστική επίθεση σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, Σαναά, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 Σιιτών μαχητών και τουλάχιστον 15 μαθητριών δημοτικού, καθώς η μία από τις βόμβες εξερράγη σε σχολικό λεωφορείο.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, επιχειρώντας να συλλάβουν τον 35χρονο βετεράνο πεζοναύτη Μπράντλεϊ Μάικλ Στόουν, που προχτές δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και άλλα πέντε άτομα, όλοι τους μέλη της οικογένειας της πρώην συντρόφου του, σε τρία προάστια της Φιλαδέλφεια. Ο Στόουν διαφεύγει της σύλληψης έχοντας μαζί και τις δύο ανήλικες κόρες του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχεδόν οι έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν «δικαιολογημένα» τα βασανιστήρια που χρησιμοποίησε η CIA στους «ύποπτους τρομοκράτες», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ανακινεί και πάλι το ζήτημα του «Νότιου Ρεύματος»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ανακίνησε και πάλι το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία (μέσω Μαύρης Θάλασσας) στην ΕΕ «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») για το οποίο πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται μετά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, τις πιέσεις προς τη Βουλγαρία και την διέξοδο προς την Τουρκία με νέο αγωγό. Τη δήλωση ότι η Γερμανία προτίθεται να υποστηρίξει τη Βουλγαρία, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών με τη Ρωσία, έκανε η Μέρκελ σε συνάντησή της, χτες στο Βερολίνο, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα νομικά ζητήματα γύρω από το σχέδιο "South Stream" και κατόπιν να τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προωθήσουμε τις συζητήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι παρά την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, τα μονοπωλιακά συμφέροντα που είχαν εμπλακεί στο σχέδιο του αγωγού, ανάμεσά τους και γερμανικά με 15%, είναι ισχυρότερα.

Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ επισήμανε ότι μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ είναι πεπεισμένος πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και ελπίζει να λάβει διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον αγωγό.ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ενίσχυση της συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επίσκεψη στη Βενεζουέλα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ραφαέλ Ραμίρες, όπου εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς. Ξεχώρισαν η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, η συνεργασία στην Ενέργεια, στην αγροτική οικονομία και στις κατασκευές κατοικιών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η «σπονδυλική στήλη της συνεργασίας των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε από τους Ούγκο Τσάβες και Βλαντιμίρ Πούτιν και μπορούν να αναπτυχθούν παραπέρα είναι η εμπιστοσύνη». Επίσης, ευχαρίστησε τη Βενεζουέλα για τη στήριξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας. Ο Βενεζουελάνος ομόλογός του δήλωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στη συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες χώρες, θα συνεχίσει τη στήριξή της στη Ρωσία, απέναντι στην προσπάθεια των ΗΠΑ να κλιμακώσουν διεθνώς τις κυρώσεις και τόνισε την κοινή στάση σε σειρά διεθνών ζητημάτων. Επίσης, ο Ραμίρες ευχαρίστησε τη Ρωσία, εξήρε την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της Αμυνας και των συναφών τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι αυτές βοηθούν στη μεγιστοποίηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2006, που προέβλεπε την κατασκευή στη Βενεζουέλα ενός εργοστασίου για την παραγωγή αυτόματων όπλων «Καλάσνικοφ» τύπου 103 για παραγωγή 25.000 τεμαχίων το χρόνο και κατέληξαν ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών έφτασε τα 2,4 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί παραπέρα.

Εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του νέου Συντάγματος

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις έγιναν στο Καράκας αλλά και σε άλλες πόλεις για την 15η επέτειο θέσπισης του Μπολιβαριανού Συντάγματος, που προώθησε ο ηγέτης Ούγκο Τσάβες Φρίας και εγκρίθηκε από δημοψήφισμα. Το νέο Σύνταγμα, που αντικατέστησε αυτό του 1961, αποτέλεσε σημαντική τομή, χωρίς βεβαίως να αλλάξει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής σε πολλούς σημαντικούς κλάδους. Στην κεντρική εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αφού εξήρε το έργο του Τσάβες απαίτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις παρεμβάσεις, με αφορμή τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα, ενώ κάλεσε να επιδιωχθεί μια μεγάλη ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας για το 2015.ΡΩΣΙΑ

Βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση

Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

ΜΟΣΧΑ.--

Τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στη Ρωσία, η καπιταλιστική οικονομία της οποίας επιδεινώνεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όλο και αυξάνονται. Η κίνηση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων στο 17% (την προηγούμενη βδομάδα ήταν στο 10,5%), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη συνεχή πτώση του ρουβλιού στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι ένα τελευταίο δείγμα. Ουσιαστικά, από την αρχή της χρονιάς το ρούβλι έχει χάσει το 44% της αξίας του και χτες η ισοτιμία έκλεισε σε νέο χαμηλό, 69 ρούβλια / 1 δολάριο.

Οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι δυσοίωνες. Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνει ότι «εξωτερικοί παράγοντες» θα εντείνουν τις πιέσεις στη ρωσική οικονομία καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, έως ότου αυτές αρχίσουν να εξασθενούν από το 2016. Εκτιμάται ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη (ΑΕΠ) θα πλησιάσει το μηδέν κατά την περίοδο 2015 - 2016 και ότι από το 2017 θα γίνουν ορατές πιο ευνοϊκές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία, «λόγω διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης, περαιτέρω ανάπτυξης των διαδικασιών εισαγωγών και πιο ανταγωνιστικών ρωσικών εξαγωγών», με αναμενόμενη ετήσια οικονομική αύξηση της τάξης του 1 - 1,2%.

Είναι δηλαδή φανερό ότι μιλάμε για κρίση, άλλωστε υπήρχε και πριν τις εξελίξεις με το πετρέλαιο και την Ουκρανική κρίση επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ επιδρά αρνητικά και το γεγονός της έντασης της αλληλεξάρτησης της ρωσικής καπιταλιστικής οικονομίας με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες. Φυσικά τις συνέπειες πληρώνουν πρώτα και κύρια οι λαοί, που δέχονται τη μια επίθεση μετά την άλλη στα δικαιώματά τους, είτε τα κράτη βρίσκονται σε φάση κρίσης, αναιμικής ανάκαμψης ή στασιμότητας. Και στη Ρωσία είναι φανερό, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης Πούτιν με το κλείσιμο 28 νοσοκομείων στη Μόσχα στα τέλη Νοέμβρη, ότι την «έξοδο από την κρίση» θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, όπως είχε γίνει και το 2008.

Ετσι, δεν στέκουν σε καμία περίπτωση οι δικαιολογίες που επιχείρησε να δώσει ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η πτώση του ρουβλιού έναντι του δολαρίου και του ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε «συναισθηματικούς» λόγους και στις κερδοσκοπικές διαθέσεις. Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ήταν τουλάχιστον πιο ειλικρινής που είπε ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες του αδύναμου ρουβλιού και ότι η αύξηση του επιτοκίου δεν αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Σεργκέι Σβεστόφ, χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη λέγοντας ότι «ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από έναν χρόνο τι θα συνέβαινε σήμερα» ενώ υποσχέθηκε και νέα μέτρα.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Ο λόγος του φωτιά που φωτάει, φως που καίει

Σαράντα χρόνια από το θάνατό του...

Στις 16 Δεκέμβρη 1974, ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων... «Ποιητή, σ' είδαμε πάντα στο πλευρό του λαού μας με σκέψη και με πράξη» - είχε γράψει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, για τον Κώστα Βάρναλη στα 1956, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας του τελευταίου στα ελληνικά Γράμματα. «Ο λόγος σου σπαθί, νυστέρι και φωτιά που φωτάει και φως που καίει. Σ' είδαμε πάντα με την παλάμη σου ανοιχτή, δίπλα στ' αυτί, για ν' αφουγκράζεσαι πίσω απ' τα τείχη τη στρογγυλή βουή του Ιστορικού, αναπότρεπτου ήλιου. Αυτόν τον ήλιο μάς έδειξες»!

Ο Βάρναλης συντάχθηκε με τους πρωτοπόρους διανοούμενους, τους φοιτητές, τους εργάτες και η μαρξιστική ιδεολογία άνοιξε νέους ορίζοντες στην ποίησή του. Ο ποιητής πλαστουργός μιας «νιας ζωής» που με το όραμα και τον αγώνα μεταμορφώνει τις συνειδήσεις και τις διαπαιδαγωγεί. Συνήθως, ο λόγος περιστρέφεται γύρω από τον Βάρναλη ποιητή, ή και τον πεζογράφο. Ομως, πίσω από το λογοτέχνη βρίσκεται ο φιλόσοφος, ο στοχαστής αγωνιστής, ο οποίος από τη στιγμή που εγκαταλείπει τη διονυσιακή, την αισθησιακή τάση, δίνει στην ποίησή του αποκλειστικά κοινωνικό περιεχόμενο.

«Σ' όλη τη ζωή του δασκάλου, του λογοτέχνη και

του δημοσιογράφου, ποτέ ούτε έκανα ούτε έγραψα

τίποτα παρά τη συνείδησή μου ή εναντίον του λαού,

εναντίον της ελευθερίας του και των δικαιωμάτων του»

(από το γράμμα του, το 1966, στη βράβευσή του από τους δημοσιογράφους).

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πορεία του Κώστα Bάρναλη. Γνωρίζουμε πόσο συνεπής στάθηκε, στα ιδανικά του. Διώξεις, εξορία, άρνηση κάθε αναγνώρισης, λοιδορίες, ήταν το τίμημα της πίστης στα υψηλά ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Αυτός ήταν ο Βάρναλης, ο πιο ριζοσπαστικός ποιητής της νεότερης Ελλάδας. Ο σοφός πνευματικός δημιουργός, ένας γνήσιος κι αληθινός άνθρωπος, ο μπάρμπα - Κώστας, ο φίλος του λαού και των προλετάριων. Με την τέχνη του πολέμησε το κοινωνικό κατεστημένο, κατήγγειλε τις αδικίες, την ανισότητα και τις αθλιότητές του.

Οχι με λόγια, μ' έργα τ' Αδικο πολέμα!

Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!

Τ' άδικο μ' αίμα θρέφεται! Πνίξε το με αίμα.

Κι άμα θα σπάσουν οι αλυσίδες τ' αδερφού

η λευτεριά η δικιά του θάναι λευτεριά σου,

κι ανάγκη πια δεν θα 'χεις κανενός Θεού!..

Δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή απ' την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές να γεννηθείς, χίλιες θα σε σταυρώσουν.

O Bάρναλης τάσσεται στη διάθεση της εργατικής τάξης αντιμέτωπος με τον παλιό αστικό κόσμο που πριν ανήκε. Γι' αυτό και θα αρνηθεί το έργο της πρώτης του περιόδου. Θα κριτικάρει σκληρά τον εαυτό του και θα ανοίξει ανανεωμένος, φρέσκος την καινούργια περίοδο. Από την καινούργια θέση του κοίταξε πια πίσω του, για να δει και να καταδικάσει τον παλιό εαυτό του και μαζί να καταδικάσει την προηγούμενη ιδεαλιστική του ποίηση. Για να φτάσει να καταδικάσει έτσι την παλιά του τέχνη «των μωρών, των τσαρλατάνων» χρειάστηκε να καταδικάσει αδίσταχτα τον παλιό εαυτό του:

Είπα: «Ξεφορτώσου

τον παλιό εαυτό σου

και ξαναγεννήσου

να 'σαι, όπως δεν είσουν...

Ο τιμημένος με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη (1959) Κώστας Βάρναλης, σε εκδήλωση στη Μόσχα, αναφερόμενος στην κατηγορία ότι ανήκει στη «στρατευμένη Τέχνη», απάντησε με αυτά τα σταράτα λόγια:

«...το δόγμα "η Τέχνη δεν κάνει πολιτική" διαψεύδεται από τα πράγματα. Ο Αριστοφάνης, ο Ντάντες, ο Θερβάντες, ο Ζολά, ο Τολστόι κάνουνε πολιτική. Πολιτική κατά των "κακώς κειμένων". Πολιτική έξω απ' τα δόντια. Ποιος μυθολόγος της εξωπολιτικής Τέχνης θα 'χει το κουράγιο να υποστηρίξει πως αυτοί οι ήλιοι του πνευματικού στερεώματος δεν είναι μέγιστοι δημιουργοί του λόγου; Να λοιπόν, μια απόδειξη πως η Τέχνη μπορεί να κάνει πολιτική, χωρίς να πάψει να 'ναι Τέχνη και μάλιστα τρισμεγάλη. Ζήτημα, λοιπόν, υπάρχει μόνο για το ποια πολιτική δίνει ζωή και δύναμη στην Τέχνη και την απλώνει στο χώρο και στο χρόνο και ποια πολιτική τη χαλάει, τη σκοτώνει και τη μεταβάλλει σε καπνό χωρίς φλόγα...».Ο Βιτσέντζος Κορνάρος στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Εκδήλωση, με είσοδο ελεύθερη, για τον ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζο Κορνάρο - με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του - διοργανώνει το Μουσείο Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια) σήμερα Τετάρτη στις 19.30 το βράδυ. Ο Κωστής Καζαμιάκης, αρχιτέκτονας και ιστορικός Τέχνης, θα αφηγηθεί το τραγουδιστό, ερωτικό παραμύθι της Κρήτης, τον «Ερωτόκριτο». Την αφήγηση θα πλαισιώσουν με μουσική και τραγούδι ο Ανδρέας Δερμιτζάκης (λαούτο), ο Βασίλης Μακεδάκης (λύρα) και η Ακριβή Στραγαλινού. Θα ακολουθήσει κρητικό κέρασμα από το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή τις εκλογές

«

Οχι στο νέο Μισθολόγιο. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ' το εφάπαξ και τα Ταμεία. Απορρίπτουμε το νέο Οργανισμό, που, στην ουσία, ανοίγει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Να φύγουν οι εργολάβοι και οι ΜΚΟ. Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται οι σημερινές - πραγματικές ανάγκες. Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους δουλεύουν σε ανασκαφές / εργοτάξια και αποθήκες / εργαστήρια, ανεξαρτήτου ειδικότητας και σχέσεις εργασίας. Οχι στον Οργανισμό των αναγκαστικών μετακινήσεων προσωπικού και του μικρού και ευέλικτου κράτους, που θέλει φοβισμένους και υποταγμένους υπαλλήλους».

Με αυτές τις διεκδικήσεις κατεβαίνει στις εκλογές (19 Γενάρη 2015) για νέο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Υπουργείου Πολιτισμού ( ΠΟΕ ΥΠΠΟ), το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΕΥΦΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν τη μάχη για την ανάδειξη των προβλημάτων μας και των αιτίων που τα γεννούν, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αντίθετα, «οι δυνάμεις των ΠΑΚΑ (ΠΑΣΚΕ) - ΔΑΚΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΕΥΦΑ, φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε. Αποδέχονται επί της ουσίας το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, δηλώνοντας ικανοποιημένοι. Με τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες η αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο δεν εμποδίζεται, όχι μόνο δεν ανατρέπεται αλλά γιγαντώνεται».

«Συνάδελφε, απέναντι στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, μονόδρομος είναι η ανασύνταξη του κινήματος, η χειραφέτηση από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και ο απεγκλωβισμός από τα πολιτικά κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου. Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για φιλολαϊκή ανάπτυξη, αφού πρώτα απαλλαγούμε από τα μονοπώλια και την εξουσία τους».Το «Επος του Γκιλγκαμές» με τη Φιλοσοφία Γκουρτζίεφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, από την ομάδα «Ρόδα» επαναλαμβάνεται, μέχρι τις αρχές Γενάρη, στην Αίθουσα 3Α (Καποδιστρίου 106 και Ελευθερίας 1 - Ν. Ιωνία), στις 19.30. Οι θέσεις είναι περιορισμένες γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, στα τηλέφωνα 697.6033.948/693.7422.456/210.2836.763. Κείμενο Δημήτρης Περετζής - Μαρία Περετζή. Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής. Μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή, Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου, Αγγελος Γιαννάτος, Γιάννης Καλημέρης, Δήμητρα Παπαδημητρίου.Καταδεικνύοντας την αναλγησία του μακαρθισμού

Πρεμιέρα, στις 25 Δεκέμβρη, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» με την Μπέττυ Αρβανίτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Με το έργο του αυτό ο συγγραφέας πέτυχε να καταδείξει την αναλγησία του μακαρθισμού και των κοινωνικών συμβάσεων στην Αμερική του ΄50 ευαγγελιζόμενος και το τέλος τους. To 1958, ένα χρόνο μετά τον «Ορφέα στον Αδη», ανέβηκαν στο Μπρόντγουεϊ δύο έργα του Τένεσι Ουίλιαμς σε ενιαία παράσταση. Ηταν το «Κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ» και το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» υπό το γενικό τίτλο «Garden district». Το 1959 μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στον κινηματογράφο απ' τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Κάθριν Χέπμπορν - μια μνημειώδης ερμηνεία της Κυρίας Βέναμπλ -, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Μαντγκόμερι Κλιφτ στους τρεις βασικούς ρόλους.

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Βάρθης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Φλουράκης, Αννα Πατητή, καθώς και ο Νίκος Κουρής από την οθόνη. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος. Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Στάθης Σκουρόπουλος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Συνεργάτης στη Σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας. Για τα ένθετα κινηματογραφικά, Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή ΣΤ' κλήρωση της 227ης έκδοσης, μέρα 10η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 6436 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 106483 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

6458 106505

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

6169 6423 106216 106470

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

6031 6055 6352 6397 6401 6521 106078 106102 106399 106444 106448 106568

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

6024 6027 6036 6070 6078 6114 6129 6131 6182 6192 6206 6215 6221 6223 6262 6270 6271 6303 6331 6335 6339 6347 6370 6373 6398 6403 6428 6444 6464 6466 6476 6517 6553 6558 6561 6579 6580 6585 6589 6590 6597 6603 6607 6626 6639 6655 6656 6663 6686 6691 6700 6706 6710 6741 6752 6755 6768 6788 6838 6840 6867 6876 6924 6927 6937 6957 6975 6990 6997 6999 106004 106022 106037 106044 106046 106071 106074 106083 106117 106125 106161 106176 106178 106229 106239 106253 106262 106268 106270 106309 106317 106318 106350 106378 106382 106386 106394 106417 106420 106445 106450 106475 106491 106511 106513 106523 106564 106600 106605 106608 106626 106627 106632 106636 106637 106644 106650 106654 106673 106686 106702 106703 106710 106733 106738 106747 106753 106757 106788 106799 106802 106815 106835 106885 106887 106914 106923 106971 106974 106984

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 6 και 106. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 6000 έως 6999 και από 106000 έως 106999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Στις 26.11.2014, «έφυγε» από τη ζωή, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συνάδελφοι του γιου του Ορέστη από τον «902», προσφέρουμε 150 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

 • Στη μνήμη του χημικού ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ, κομμουνιστή, προσφέρουμε 20 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γκύζη.

Ανδρέας και Σοφία Κακή

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΛΙΑΛΙΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ από τη Νάουσα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η αδελφή του, η ανιψιά του και φίλοι του από τη Νάουσα, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Νάουσας, 70 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των αγαπημένων και αξέχαστων γονιών μας, ΝΙΚΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΤΟΥ και του αδερφού μας, ΧΑΡΙΣΗ ΚΑΡΑΠΑΝΤΟΥ, αγωνιστών κομμουνιστών, που πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας προσφέρουμε 100 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω των ΚΟΒ Εξαρχείων και Κάτω Καισαριανής.

Αλεξάνδρα - Δημοσθένης Οικονόμου

***

Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας γιαγιάς ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ στον Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου στο Παγκράτι Λαμίας. Η Ουρανία Στεφάνου γεννήθηκε το 1924 στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Απρίλη του 1943 πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως ΕΠΟΝίτισσα, και δραστηριοποιήθηκε στα Κάτω Πατήσια και στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό της.

Στη μνήμη της, τα εγγόνια της, Στέφανος και Αριστέα Σιάμπαλη, προσφέρουμε 10 ευρώ στην ΚΝΕ μέσω της ΟΒ Στυλίδας.

***

φωτό 1

Η οικογένεια Β. Ριζόπουλου από Λάγκα Καστοριάς, ουσιαστικά, προσφέρθηκε «ολοκαύτωμα» στον αγώνα του ΚΚΕ και του λαού μας για την απελευθέρωση και το σοσιαλισμό. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τους:

Ο «πάππο» μου (παππούς) ΦΩΤΗΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ πέθανε και τάφηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1956, πολιτικός πρόσφυγας.

***

φωτό 1

Η γιαγιά, ΜΑΡΙΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ πέθανε και τάφηκε στην Πολωνία το 1959, πολιτική πρόσφυγας.

***

φωτό 1

Η μητέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ - μητέρα δώδεκα παιδιών - πέθανε και τάφηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1954, πολιτική πρόσφυγας (χωρίς να έχει κανέναν από την οικογένειά της στην ταφή της).

Η αδελφή μου ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, πέθανε και τάφηκε στο Μπούλκες Γιουγκοσλαβίας το 1948, πολιτική πρόσφυγας.

***

φωτό 1

Ο αδελφός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, Ταγματάρχης του ΔΣΕ, 29 χρόνων σκοτώθηκε το Δεκέμβρη 1948 στη μάχη της Αριδαίας τη νύχτα 30 Δεκέμβρη. Μας είναι άγνωστος ο τόπος ταφής του.

***

φωτό 1

Ο πατέρας μου ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ πέθανε το 1983 στην Καστοριά. Κρατήθηκε και εκτοπίστηκε για μία δεκαετία σε Καστοριά, Λήμνο, Ικαρία, Μακρόνησο και Αϊ-Στράτη.

***

φωτό 1

Ο μικρότερος αδελφός του, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, εθελοντής μαχητής του ΔΣΕ, ανάπηρος στις μάχες Μπίκοβικ. Παρέμεινε στην Πολωνία έως το 1984 που επαναπατρίσθηκε. Πέθανε το 1993 στην Ελλάδα.

Στη μνήμη όλων, προσφέρω 40 ευρώ, μέσω του Τομέα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, για την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος που μεγαλώσαμε με τις αρχές του.

Γρηγόρης ΡιζόπουλοςΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στη χτεσινή 50ή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, Τρίδυμος Λαχνός κληρώθηκε ο αριθμός 8739. Εγινε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ. Ποσό 522.000 ευρώ μεταφέρεται στον Τρίδυμο Λαχνό της επόμενης κλήρωσης. Σε όλες τις άλλες σειρές, εκτός των 1ης, 2ης και 10ης ο αριθμός 8739 κερδίζει 75.000 ευρώ.

Ο αριθμός 48636 κερδίζει 10.000 ευρώ

Ο αριθμός 64552 κερδίζει 5.000 ευρώ

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

679 3463 13334 17712 19431 24609 31496 35713 38862 44169 51537 55783 60545 71297 76636

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

5196 6515 10991 14746 20703 22716 26772 28444 30373 33930 41125 47043 50095 54341 58657 63369 66786 68418 73410 74864 78569 78746

Από 350 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

218 1400 1881 2552 4114 4585 5747 7378 8729 9489 10240 11742 12513 14125 15697 16418 17090 18134 18726 18750 20222 21314 22005 23397 23928 25380 26191 27663 29231 29662 30584 31255 32417 32968 33519 34421 35092 36634 37875 39633 40414 41786 42617 43418 44880 45631 46362 47094 48605 48783 49524 50706 52078 52809 53590 55092 56534 57415 58046 59734 61406 61737 62558 64120 64681 64933 65404 66125 67537 68965 70726 71878 72629 73931 74012 74293 75695 77087 77838 79507

Επίσης κερδίζουν: α) Από 40 ευρώ όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 39, β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 9, γ) Από 10 ευρώ όλοι οι αριθμοί από 08000 έως 08999, από 48000 έως 48999 και από 64000 έως 64999.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΒΟΛΕΪ

Να σφραγίσει την πρόκριση

Εχοντας τον... αέρα της νίκης του στο πρώτο παιχνίδι στο Ταλίν με 3-0 ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θέλει σήμερα στην έδρα του υποδεχόμενος τη Σελβέρ να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Challenge Cup ανδρών. Η ελληνική ομάδα προκρίνεται σε περίπτωση δεύτερης νίκης με οποιοδήποτε σκορ (3-0, 3-1, 3-2) αλλά ακόμα και σε ήττα με 3-2 σετ. Σε περίπτωση ήττας της με 3-0 ή 3-1 τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν στο λεγόμενο χρυσό σετ που θα κρίνει την πρόκριση.

 • Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΠ διοργανώτρια αρχή της Α1 ανδρών απάντησε στην αντίστοιχη του Συνδέσμου παικτών που ζητούσαν να διεξαχθεί η 10η αγωνιστική που έχει ορίσει η Λίγκα για τις 28 Δεκέμβρη. Ο ΠΑΣΑΠ έκανε λόγο για ζήτημα ξεκούρασης των παικτών, ενώ από την πλευρά της η διοργανώτρια επικαλείται πρόβλημα με τις ημερομηνίες.


ΕUROCUP

Με στόχους στο φινάλε ο ΠΑΟΚ

Απαλλαγμένος, πλέον, από το άγχος της πρόκρισης, την οποία εξασφάλισε από την προηγούμενη αγωνιστική και με...ζωντανές τις ελπίδες του για το δεύτερο στόχο του, που είναι η κατάκτηση της 2ης θέσης, ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται σήμερα στο Μαυροβούνιο με την Μπούντουσνοστ (19.45 ΝS7) στο φινάλε των αγώνων του για τον όμιλο του Eurocup. Ο Δικέφαλος, για να βγει δεύτερος, θέλει τη νίκη σήμερα και ήττα της τουρκικής Καρσίγιακα στη Σμύρνη από την πρωτοπόρο και ισχυρότερη ομάδα του ομίλου Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ασχετα, πάντως, με το βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον τεχνικό της ομάδας Σούλη Μαρκόπουλο, η επιτυχία θα πρέπει να κατακτηθεί προκειμένου η ομάδα να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο της παρουσία της σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης.ΠΟΛΟ

Να συνεχίσει θετικά

Μετά το θετικό ξεκίνημα στην Ιταλία με αντίπαλο την Μπρέσια που αναδείχθηκε ισόπαλος με 9-9 στην πρεμιέρα, ο Ολυμπιακός σήμερα στη 2η αγωνιστική του ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ ψάχνει τη νίκη με αντίπαλο την σερβική Ραντίτσκι (17.00 ΝS7). Στόχος των «ερυθρολεύκων» που μετέχουν σε έναν αρκετά δύσκολο όμιλο είναι να διαφυλάξουν το αήττητο εντός έδρας, προκειμένου να διατηρήσουν τις όποιες ελπίδες έχουν. Μάλιστα, η σημερινή αντίπαλος θεωρείται στα μέτρα της ελληνικής ομάδας και μάλιστα την είχαν νικήσει πριν από δυο μήνες σε διεθνές τουρνουά στην Κωντσαντινούπολη. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Θοδωρής Βλάχος, μιλώντας για το σημερινό παιχνίδι στάθηκε στο γεγονός ότι είναι το πρώτο εντός έδρας για φέτος στη διοργάνωση κάτι που, όπως είπε, δίνει παραπάνω κίνητρα στους παίκτες του να διεκδικήσουν τη νίκη. Οσο για τη σερβική ομάδα, τη χαρακτήρισε κλασικό εκπρόσωπο της σερβικής σχολής πόλο, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ

Οι πρώτοι των πρώτων

H Εθνική Ανδρών του ποδοσφαίρου στα ομαδικά, ο πρωταθλητής του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης στους άνδρες και η αθλήτρια της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαΐδου στις γυναίκες ήταν αυτοί που πρώτευσαν στην καθιερωμένη ψηφοφορία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) για τους κορυφαίους της χρονιάς. Η Εθνική Ανδρών συγκέντρωσε 1.914 ψήφους, ο Η. Ηλιάδης 1.069 και η Κ. Νικολαΐδου 1.969.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε ο Νίκος Γέμελος με 1.755 ψήφους, κορυφαίος αθλητής με αναπηρία ο Γιάννης Κωστάκης με 1.499 ψήφους, κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία η Στέλλα Σμαραγδή με 1.563 ψήφους και κορυφαία ομάδα με αναπηρία η Εθνική Ομάδα Τένις με Αμαξίδιο (Διαμαντής - Λαζαρίδης) με 1.513 ψήφους.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE

H επαρχία στο προσκήνιο

Με τα φαβορί να έχουν τον πρώτο λόγο στο σημερινό κυρίως μέρος του προγράμματος που περιλαμβάνει 7 παιχνίδια διεξάγεται η 15η αγωνιστική της Super League, η αυλαία της οποίας θα πέσει αύριο με δυο ακόμη αγώνες. Η συγκεκριμένη έχει το χαρακτήρα της εμβόλιμης, αφού η πίεση για τις ημερομηνίες που υπήρχε μετά τις δυο αναβολές σε 6η και 11η αγωνιστική υποχρέωσε τη διοργανώτρια να αναζητήσει τρόπους, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Από τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν σήμερα ξεχωρίζει η δοκιμασία του Αστέρα Τρίπολης στην Κομοτηνή με αντίπαλο τον Πανθρακικό και η αναμέτρηση στο Ηράκλειο μεταξύ του ΟΦΗ και της Καλλονής.

Οι Αρκάδες, μετά τη σπουδαία επιτυχία την προηγούμενη αγωνιστική κόντρα στη Βέροια που τους έφερε μόνος και με διαφορά ασφαλείας στο 4ο σκαλοπάτι της βαθμολογίας, θέλουν να περάσουν αλώβητοι από την έδρα του Πανθρακικού που καίγεται για βαθμούς, προκειμένου να απομακρυνθεί από την ουρά της βαθμολογίας.

Στην Κρήτη ΟΦΗ και Καλλονή ψάχνουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας την επιστροφή στις νίκες μετά από συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Οι γηπεδούχοι θέλουν τη βαθμολογική ανάκαμψη, αφού ήδη έχουν μπει στους πρώτους μπελάδες για τη μάχη της παραμονής (βρίσκονται στη 15η θέση), ενώ η ομάδα της Μυτιλήνης θέλει να ξαναβρεθεί κοντά στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας.

Στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο υποδεχόμενος τον Πανιώνιο, με τους γηπεδούχους πάντως, εκτός της νίκης, να επιζητούν και την καλή εμφάνιση, προκειμένου να μετριάσουν το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την εικόνα τους στους τελευταίους αγώνες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η ΤV

ΣΗΜΕΡΑ: Κέρκυρα - Εργοτέλης (15.00 ΝS3), Πανθρακικός - Αστέρας Τρίπολης (15.00 NS3), Ατρόμητος - Λεβαδειακός (17.15 NS2), Βέροια - Νίκη Βόλου (17.15 NS6), ΟΦΗ - Καλλονή (17.15 NS3), Παναιτωλικός - Πλατανιάς (17.15 NS4), Ολυμπιακός - Πανιώνιος (19.30 NS1).

ΑΥΡΙΟ: ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ (17.15 NS1), Ξάνθη - Παναθηναϊκός (19.30 ΝS1).FOOTBALL LEAGUE

Επιστροφή στις νίκες ψάχνει η ΑΕΚ

Μετά την παρένθεση της Ερμιονίδας από την οποία υποχρεώθηκε στην πρώτη απώλεια βαθμών (ισοπαλία 0-0) η ΑΕΚ θέλει να επιστρέψει στις νίκες φιλοξενώντας τον Φωστήρα στο ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική της Football League. Στο 2ο όμιλο ξεχωρίζει η αναμέτρηση με φόντο τη δεύτερη θέση μεταξύ Ηρακλή και Ζακύνθου. Το πρόγραμμα:

1ος ΟΜΙΛΟΣ:

ΣΗΜΕΡΑ (15.00): Ηρακλής Ψαχνών - Χανιά, Αχαρναϊκός - Απόλλων Σμύρνης, Καλλιθέα - Επισκοπή, (18.00) ΑΕΚ - Φωστήρας (ΟΤΕ TV).

ΑΥΡΙΟ: Αλιμος - Παναχαϊκή (17.00 ΟΤΕ ΤV). 2oς ΟΜΙΛΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ (15.00): Λαμία - Τύρναβος, Αιγινιακός - Ολυμπιακός (ΟΤΕ TV), Aπόλλων 1926 - Αναγέννηση Καρδίτσας, Αγροτικός Αστέρας - Εθνικός Σερρών, (16.00) Ηρακλής - Ζάκυνθος (ΟΤΕ TV). ΑΥΡΙΟ: Λάρισα - Φωκικός (19.00 ΟΤΕ TV).ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Θολό μέλλον

Ενα ακόμη παράδειγμα για τις συνέπειες που ακολουθούν την εμπλοκή των επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο αποτελούν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Νίκη Βόλου, όπου το μέλλον ακόμα και να συνεχίσει στην Supre League είναι ιδιαίτερα θολό. Η φυγή από την ομάδα τού μέχρι πρότινος μεγαλομετόχου Ανδρέα Πάτση φέρνει το σύλλογο στην... κόψη του ξυραφιού, με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα να καθιστούν όχι μόνο αβέβαιο το να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις στην κατηγορία, αλλά και την ίδια της ύπαρξή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να μεταβεί η ομάδα σήμερα στη Βέροια, προκειμένου να δώσει τον αγώνα για την 15η αγωνιστική, έγινε έρανος μεταξύ των φιλάθλων για να καλυφθούν τα έξοδα που απαιτούνταν για το ταξίδι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μάλιστα, άγνωστο παραμένει το τι θα πράξουν τεχνική ηγεσία και παίκτες μετά από το σημερινό παιχνίδι με το ενδεχόμενο ακόμα και των ομαδικών προσφυγών να είναι ορατό. Την ίδια ώρα, από πλευράς ερασιτεχνικής γίνονται προσπάθειες να οριστεί διοίκηση πρωτοδικείου, ωστόσο ακόμα και αυτό να επιτευχθεί τόσο οι άμεσες όσο και μελλοντικές οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ αποτελούν ένα σοβαρό βραχνά.ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1

Τον ... ξεμπέρδεψε ο Παππάς

Αντιμετωπίζοντας πολύ περισσότερες δυσκολίες απ' όσες ίσως ανέμενε, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει του Αρη χτες στο ΟΑΚΑ με 76-69 στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 10ης αγωνιστικής στην Α1. Με το αποτέλεσμα αυτό, οι «πράσινοι» ξαναπέρασαν στη δεύτερη θέση με 18 βαθμούς, έχοντας όμως έναν αγώνα λιγότερο, ενώ ο Αρης βρίσκεται στην 9η και αυτός όμως με έναν αγώνα λιγότερο. Οι «κιτρινόμαυροι» αποδείχθηκαν αρκετά αξιόμαχοι, παρουσιάστηκαν αρκετά διαβασμένοι στο παιχνίδι τους και φόρτωσαν με ιδιαίτερο άγχος μέχρι τέλους τους γηπεδούχους, οι οποίοι αγωνίστηκαν χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη που είναι τραυματίας. Η εμπειρία των παικτών του «τριφυλλιού», αλλά και οι περισσότερες λύσεις που διέθετε ήταν καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του αγώνα. Ωστόσο, η απόδοση του Νίκου Παππά (καθοριστικός στα τελευταία λεπτά) που είχε την πλέον παραγωγική συγκομιδή μέχρι σήμερα (23π), αλλά και η βοήθεια των Γιάνκοβιτς και Μπατίστα ήταν αυτά που οδήγησαν στη νίκη τον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 24-19, 46-35, 61-51, 76-69.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Σλότερ 6, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 9, Φώτσης 3, Παππάς 23 (3), Μαυροκεφαλίδης, Γκιστ 4, Μπατίστα 12 (10ριμπ.), Μπλουμς 14 (4), Ράιτ.

ΑΡΗΣ: Πάσαλιτς 12 (4), Γκίκας, Ριμντ 13 (1), Τόμας 10, Χαρίσης, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 19 (3), Νέιμικ 5, Μούρτος 2, Σίμτσακ 2, Αντεγκμπόγιε 6.ΓΓΑ

Την παραίτησή της από τη θέση της ως γενικής γραμματέα Αθλητισμού υπέβαλε χτες η Κούλα Γιαννακίδου, η οποία ως αιτία αναφέρει τη διάταξη του εκλογικού νόμου που ορίζει τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων 18 μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών. Με δηλώσεις της στην αθλητική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «ΝΕΡΙΤ Sports» τόνισε πως με βάση τον προγραμματισμό για βουλευτικές εκλογές στα μισά του 2016, ο χρόνος λήξης της θητείας της ήταν ο Δεκέμβρης του 2014.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υποχρηματοδότηση και οι διοικήσεις των ΑΕΙ

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση έρχονται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, εκτός όλων των άλλων, και με παρεμβάσεις των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Με συνεντεύξεις Τύπου οι Πρυτανείες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας (Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθήνας - ΕΚΠΑ) μας θύμισαν τις προηγούμενες μέρες τις δραματικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων τους τα τελευταία χρόνια. Στο ΑΠΘ η κρατική χρηματοδότηση έπεσε από τα 40 εκατ. που ήταν το 2009, στα 17,5 εκατ. το 2014 και στα 15 εκατ. για το 2015. Αντίστοιχα, στο ΕΚΠΑ η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης άγγιξε το 74% από το 2009 μέχρι σήμερα, ενώ μόνο φέτος θα περικοπεί σε σχέση με πέρυσι κατά 17%. Οπως είναι φυσικό, τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά μια λογιστική καταγραφή, αλλά μεταφράζονται σε δραματικές συνέπειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων, άρα και στις σπουδές των φοιτητών. Και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι διοικήσεις των ιδρυμάτων γι' αυτήν την κατάσταση, όμως δυστυχώς και οι διοικήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών.

***

Πώς, άραγε, προσπάθησαν να πιέσουν τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, όταν μετρούσαν χρόνο με το χρόνο μειωμένους προϋπολογισμούς, όταν «κουρεύονταν» τα αποθεματικά τους κ.ο.κ.; Χρειάζεται να σκεφτούμε ότι μέσα στην ίδια περίοδο που μειωνόταν δραματικά η κρατική χρηματοδότηση, περνούσαν ταυτόχρονα και μια σειρά από αναδιαρθρώσεις στα ιδρύματα, με βασικό σταθμό το νόμο - πλαίσιο 4009/2011, ο οποίος και μπήκε από την πρώτη στιγμή της ψήφισής του σε εφαρμογή. Οι εκάστοτε διοικήσεις των ιδρυμάτων είπαν σε όλα αυτά «ναι». Εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μέχρι κεραίας τις αναδιαρθρώσεις. Δεν αντέδρασαν ούτε στιγμή σε αυτές, δεν πίεσαν ούτε στο ελάχιστο τις κυβερνήσεις που τους οδηγούσαν σε οικονομική ασφυξία. Ολα αυτά τα χρόνια έβλεπαν τις μπίζνες με τις επιχειρήσεις ως ένα θετικό αντιστάθμισμα στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Κι ακόμα έτσι τις βλέπουν, υποθηκεύοντας την όποια ανάπτυξη της επιστήμης θα μπορούσε να υπάρξει με κριτήριο το όφελος και την προκοπή του λαού.

***

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αναγνωρίζοντας το οξύ οικονομικό πρόβλημα σημαντικού αριθμού φοιτητών και των οικογενειών τους, που αδυνατούν να στηρίξουν τις σπουδές τους και οδηγούνται ακόμα και στο να μην μπορούν να φοιτήσουν στις σχολές που έχουν εισαχθεί, ζητά αύξηση των δαπανών φοιτητικής μέριμνας για δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Ομως, κι αυτό το αίτημά τους προς την πολιτεία για επιπλέον χρηματοδότηση καταλήγει να ακούγεται περισσότερο ως... ευχολόγιο, αφού δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις διεκδικητικού χαρακτήρα. Πόσο μάλλον που πολλά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν στην κατοχή τους κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες, αλλά δεν έχουν εκπονήσει οι διοικήσεις τους κανένα σχέδιο για να δρομολογήσουν τη μετατροπή τους σε εστίες. Εξάλλου, στις περικοπές των προϋπολογισμών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια καταγράφονταν μεγάλες περικοπές και στα κονδύλια της σίτισης. Ποια ήταν η τακτική των διοικήσεων απέναντι σε αυτές τις περικοπές; Προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις μειώσεις μετακυλίοντάς τες στους φοιτητές, δηλαδή μειώνοντας τον αριθμό των δικαιούχων δωρεάν σίτισης, ορίζοντας αντίτιμο που θα πληρώνουν οι φοιτητές για κάθε μερίδα στα εστιατόρια και τις λέσχες των ιδρυμάτων κ.ο.κ.

***

Και υπάρχει μια ακόμα πλευρά: Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις προσωπικού των ιδρυμάτων και όλες οι συνέπειές τους έχουν μπει στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των φοιτητών. Τα ζητήματα της φύλαξης, της καθαριότητας, της λειτουργίας των γραμματειών των σχολών, της εξασφάλισης του απαραίτητου προσωπικού και υποδομών ώστε να μη στοιβάζονται οι φοιτητές στα αμφιθέατρα και, φυσικά, η δημιουργία εστιών και η εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και μετακινήσεων έχουν μπει στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και των φοιτητικών συλλόγων που συσπειρώνονται σε αυτό τα τελευταία χρόνια, και ακόμα πιο έντονα από την αρχή της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς. Πώς αντιμετωπίζονται όμως αυτές οι διεκδικήσεις των φοιτητών από τις διοικήσεις που υποτίθεται διαμαρτύρονται για τα ίδια προβλήματα και τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης; Με εχθρότητα απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι διοικήσεις απαντούν στους φοιτητές ως «κυβερνητικοί εκπρόσωποι», παραθέτοντάς τους τη... δύσκολη οικονομική κατάσταση και στη χειρότερη περίπτωση, όπως αυτή του ΕΚΠΑ, τους υποδέχονται με λουκέτα και ΜΑΤ...


Γ. Σ.