Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία εμπλοκή!

Την αποφασιστικότητά της να εμπλέξει τη χώρα ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας την περιβόητη «ενεργειακή» και «στρατιωτική» διπλωματία, επιδεικνύει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική, μέσω του ενεργού ρόλου στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και της συγκρότησης συμμαχιών όπως ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, ως απάντηση στις αντίστοιχες βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «να είναι αξιόπιστο και ενεργό μέλος της συμμαχίας, γιατί η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα». Θυμίζουμε την πρόσφατη διαβεβαίωση από τον Αλ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», με την οποία συμπλήρωσε το περιβόητο «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται», που είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάη.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι από αυτό το «παιχνίδι» οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, αλλά μπαίνουν σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι εξετάζει την αναβάθμιση της παρουσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ στην ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή, εκτός της πυραυλακάτου που ήδη πλέει στα ανοιχτά της Κύπρου, μιας επιπλέον φρεγάτας και ενός υποβρυχίου, είναι χαρακτηριστικές για την επικίνδυνη όξυνση των εξελίξεων στην περιοχή. Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου και τους δρόμους μεταφοράς του, ο αυξανόμενος συνωστισμός πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας στα ίδια νερά, είναι προφανές ότι δεν προμηνύει τίποτα θετικό για τους λαούς της περιοχής.

Οι εξελίξεις σε όλο το τόξο από την ανατολική Ευρώπη έως την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική προσφέρονται για σειρά συμπερασμάτων, πολύτιμων για την πάλη των εργαζομένων ενάντια σε όσους επιχειρούν να τους στοιχίσουν κάτω από ξένες σημαίες:

Επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αποτελούν παράγοντες εγγύησης της ασφάλειας, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών. Αντιθέτως, πρωτοστάτησαν στο ματοκύλισμα λαών, σε επεμβάσεις με στόχο την αλλαγή συνόρων, το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων με βάση τα συμφέροντά τους και τους εξελισσόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η - «σύμμαχος» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - Τουρκία, εντείνει τις στρατιωτικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ χτες από την Αθήνα κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»...

Αποδείχτηκε ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, οι ενεργειακοί πόροι, για τους οποίους πολλά γράφονται ότι τάχα «μπορούν να συμβάλουν στη συνεργασία, στην ειρήνη, στη σταθερότητα», στην πραγματικότητα γίνονται «μήλον της Εριδος» για τα μονοπώλια. Οι ενεργειακοί δρόμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία ήδη βάφονται με αίμα, η εύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έγινε «εργαλείο» επίλυσης του Κυπριακού, αντίθετα οι αλληλοσυγκρουόμενοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί περιέπλεξαν το πρόβλημα.

Καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όλη αυτήν την πείρα, το ΚΚΕ τονίζει: Η λύση για τους λαούς είναι ο απεγκλωβισμός των χωρών τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, η οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια που όσο υπάρχουν θα φέρνουν την κρίση και τον πόλεμο.«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών


ΣΕΛ. 12ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών


ΣΕΛ. 15


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Ψηφίζουν για την αγωνιστική συνέχεια του κλάδου


ΣΕΛ. 16


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ


ΣΕΛ. 13


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί της περιοχής

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο κ.ά.


ΣΕΛ. 6-7


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ

«Δε συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης»

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας, όπου η δημοτική αρχή, συνοδευόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα, ο οποίος την είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της να στείλει στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων.

Στάση εργασίας από το κλαδικό σωματείο και τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο.


ΣΕΛ. 13


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβεβαιώσεις για ενεργό ρόλο στη λυκοσυμμαχία


ΣΕΛ. 6


Από κάθε γωνιά της χώρας, αύριο όλοι στο Σύνταγμα

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι δηλώνουν: «Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα»


ΣΕΛ. 4-5


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Λέμε και καμιά...

Στις 29/4/2012 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο αφού: «Εχει υπογραφεί ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει άμεσα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση»...

Δύο χρόνια μετά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος κάνει την «αυτοκριτική» τους: «Λέγαμε και καμιά αμετροέπεια...», δήλωσε χτες ανερυθρίαστα στο «ΜΕΓΚΑ», σπεύδοντας να εξηγήσει τη σημερινή θέση του κόμματός του και να τονίσει ότι αυτή διαφοροποιείται από τους αλλοτινούς λεονταρισμούς.

Βεβαίως και τότε υπήρχε λόγος σοβαρός που ψεύδονταν και σήμερα απ' τη σκοπιά τους ακόμα σοβαρότερος να λένε την ωμή αλήθεια. Τότε έπρεπε να χειραγωγήσουν το λαό, να του καλλιεργήσουν φρούδες προσδοκίες, να «ευνουχίσουν» αγωνιστικές διαθέσεις και να πείσουν ότι είναι δυνατόν να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, η ουσία των «μνημονίων» χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Σήμερα, δίνει εξετάσεις για την εύνοια του κεφαλαίου. Για να το πείσει για την ικανότητά του να διαχειριστεί την εξουσία του, να συμβάλει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του, εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γνωρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί δε συμβαδίζουν ούτε καν με την ανακούφιση του λαού απ' τα βάσανα που περνάει, του καλλιεργεί μειωμένες απαιτήσεις και προσγειώνει τις ψευδαισθήσεις, χαρακτηρίζοντας «αμετροέπειες» τα «κόλπα» με τα οποία τις απογείωσε κάποτε.Οποιος δε θέλει να ζυμώσει...

Tο «επιχείρημα» περί «κομματικού συλλαλητηρίου» αναμασούν όλες οι δυνάμεις που βάζουν κάθε εμπόδιο που περνά από το χέρι τους, προκειμένου να μπλοκάρουν τις αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Την ίδια καραμέλα επιστράτευσε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να στηρίξει την πρόταση που έκαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το θράσος τους δεν αποκαλύπτεται μόνο από τα λόγια, αλλά και από τις πράξεις τους. Μιλούν για «κομματικά καπελωμένη» κινητοποίηση, κλείνοντας τα μάτια στις περισσότερες από 900 αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων από όλη τη χώρα, που αποδεικνύουν την απήχηση που βρίσκει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σε ευρύτερες δυνάμεις. Είναι οι ίδιοι που δεν είχαν πρόβλημα να παράσχουν «κάλυψη μαζικού φορέα» στην κινητοποίηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που οργανώθηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπουν στον κόπο να καλέσουν σε συνεδρίαση τη διοίκηση για να θέσουν το ζήτημα. Μάλιστα, η υπογραφή του Εργατικού Κέντρου φιγουράρει κάτω από το κείμενο της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων» μαζί με τα ονόματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά από τους «πολέμιους» του «κομματισμού»...... δέκα μέρες κοσκινίζει

Η ουσία, βεβαίως, είναι αλλού. Οτι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν πάνω από 900 φορείς μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δεν ταιριάζει με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως «νέος σωτήρας» του λαού, δεν υπηρετεί το στόχο του για ανάληψη της κυβερνητικής διαχείρισης. Πολύ περισσότερο που την ίδια στιγμή δίνει διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και συνεννόησης που ήδη βλέπουμε να υλοποιείται στην Τοπική Διοίκηση. Τόσο με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής που κατέθεσε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίδιος αντιλαϊκός και απαράλλακτος με αυτόν του Σγουρού που υπερψηφίστηκε από «μνημονιακούς» κάθε απόχρωσης όσο και από την εκλογή του Η. Γκότση, δημάρχου Ν. Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής με τη στήριξη των ψήφων των «μνημονιακών» της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ!Τι άλλο θα ακούσουμε;

Το ακούσαμε κι αυτό. Σε ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οι εκλογικές επιτυχίες που σημειώθηκαν στις 26.10.2014 δημοκρατικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων στη Βραζιλία (νίκη της Ντίλμα Ρουσέφ στο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών), αλλά και στην Ουρουγουάη (νίκη Ταμπαρέ Βάσκες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών), αναδεικνύουν τις μεγάλες προσδοκίες και τα αποφασιστικά προοδευτικά ιστορικά βήματα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ...στο δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης της ηπείρου με ορίζοντα το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα»!!! Τι σόι σοσιαλισμός είναι αυτός του 21ου αιώνα που βαδίζει με ισχυρά μονοπώλια μόνο οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξέρουν. Το 2011, η Βραζιλία έγινε η έκτη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία και απειλεί στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (άλλες μετρήσεις τους ανεβάζουν στα 16 εκατομμύρια). Σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας που εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία. Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat) αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα. Ο «σοσιαλισμός» τους είναι ένας καπιταλισμός όπου απλά θα κυβερνάνε οι «αριστεροί»...1517 Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

1887 Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος, μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης (1949), κατέφυγε στην Ταϊβάν, την οποία και ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

1888 Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

1912 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1922 Αρχίζει η «Δίκη των Εξι», με την οποία η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική. Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στου Γουδή.

1939 Γεννιέται ο Μαλινέζος μουσικός Αλί Φαρκά Τουρέ.

1940 Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα.

1961 Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η σορός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967 Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε μαζί με άλλους να αποβιβαστεί κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας.

1978 Τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φ. Φράνκο επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα γίνεται η συνταγματική μοναρχία.

1980 Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημόσιων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

2002 Πεθαίνει ο δικαστικός και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας Μιχαήλ Στασινόπουλος.

2011 Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Παρά τις επιθέσεις εργοδοσίας και κράτους, η ηρωική απεργία των χαλυβουργών θα διαρκέσει 9 ολόκληρους μήνες, με τη συνδρομή και ενός πρωτοφανούς κύματος ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στις γραμμές της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»

Διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας στο φόντο οξυνόμενων ανταγωνισμών

Πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του νέου γγ του ΝΑΤΟ

Παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και με το βλέμμα στην αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, διεξήχθη χτες το πρωί η διακλαδική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πλατειάς, ανοιχτά της Υδρας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, αφίχθησαν στην περιοχή με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που προσνηώθηκε στη φρεγάτα «Σαλαμίς», απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση. Δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από όσα είδε και ευχαρίστησε την Ελλάδα (βλ. την ελληνική αστική τάξη) για το γεγονός ότι παραμένει «ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια».

Σημειωτέον, ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας εστιάζουν στο γεγονός ότι ποτέ πριν γγ του ΝΑΤΟ δεν επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, για να παρακολουθήσει «εθνική» (και όχι ΝΑΤΟική) άσκηση των ελληνικών ΕΔ, παρουσιάζοντας το γεγονός ως επιβεβαίωση της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν: Ταχεία καταρρήχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα «Σπέτσαι». Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας «Σαλαμίς». Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα «Σικόρσκι» του ΠΝ. Ανάδυση υποβρυχίου «Πόντος». Παραπλανητική ενέργεια από πλοίο ταχείας μεταφοράς «Κεφαλληνία». Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας. Φωτογράφηση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4, το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16. Βομβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού. Αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη βραχονησίδας. Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού.

Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα «Σικόρσκι» του ΠΝ, επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα «Σινούκ» και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη «Mirage - 2000» και F-16 της ΠΑ, ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της ΠΑ, τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά, ο υφυπουργός Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Για την προώθηση των εγχώριων μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή

Τις τρέχουσες εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή συζήτησαν χτες ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Η συζήτηση περιστράφηκε και στις νέες αρμοδιότητες του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς από το Σάββατο αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στην Κομισιόν, με αρμοδιότητα την παραπέρα υλοποίηση σειράς αντιδραστικών ευρωενωσιακών προταγμάτων.

Οπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, οι δυο τους συζήτησαν «για θέματα της κοινής αρμοδιότητάς μας (...) θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας». «Κινούμαστε απολύτως συντονισμένα στο ίδιο μήκος κύματος», έσπευσε να συμπληρώσει για να διαλύσει υποψίες μεταξύ τους αντιθέσεων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τα δύο υπουργεία «είναι σε αγαστή συνεργασία. Οι θέσεις που υιοθετούμε είναι θέσεις μελετημένες που υπηρετούν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα (βλ. τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης) και που περνούν ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη». Αναφέρθηκε ξανά «σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, όπου κεντρικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας», παραπέμποντας στις προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων, συμμετέχοντας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος ευχήθηκε στον Δ. Αβραμόπουλο «τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στη νέα του αποστολή» ως επιτρόπου. Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει «ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Ενα χαρτοφυλάκιο που ανήκει και στις εθνικές μας προτεραιότητες».

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς, του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, του κυβερνοπολέμου, την ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν, την αντικατάσταση των τρεχουσών επιχειρήσεων ανθρωποκυνηγητού του ΦΡΟΝΤΕΞ στα εξωτερικά σύνορα από τη νέα επιχείρηση «ΤΡΙΤΩΝ», την προώθηση της υπόθεσης απόδοσης ευρωενωσιακής υπηκοότητας, την εκ νέου εφαρμογή του διαβόητου «μητρώου ονομάτων επιβατών PNR», δηλαδή το φακέλωμα προσωπικών στοιχείων και την ανταλλαγή τους μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό της ευρωένωσης. Ενα πλέγμα ολόπλευρης κατασταλτικής δράσης, που με διάφορες αφορμές αξιοποιείται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Παραπέρα, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να σημειώσει ότι όντας «ο Ελληνας επίτροπος» ο Δ. Αβραμόπουλος «είναι πάντα μέρος της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (...) αντικείμενο της οποίας είναι όλα τα μεγάλα θέματα. Από την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, μέχρι την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας σε όλα τα πεδία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διαβεβαιώσεων προς την εγχώρια αστική τάξη ότι θα συμμετέχει στα ευρωενωσιακά παζάρια αναβάθμισης της θέσης της, ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να αναγνωρίσει ότι όντως είναι «ο Ελλην εκπρόσωπος, ο Ελλην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οτι στις Βρυξέλλες «θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι, όχι του Ευρωπαίου επιτρόπου, αλλά του Ελληνα πολιτικού».Συναντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί στις 10 π.μ. με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και στις 11.30 π.μ. με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ). Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Τη Δευτέρα 3/11

Ο Δ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Δικαστικών Ενώσεων, στις 12 μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.Σελίδα 4 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Εμπνευσμένο από τους στίχους του Γ. Μιχαηλίδη (βασισμένους στο έργο του Λόπε ντε Βέγα «Φουέντε Οβεχούνα») «Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού...» είναι το γιγαντοπανό που έφτιαξαν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι φοιτητές στόλισαν με το γιγαντοπανό την πρόσοψη του ιδρύματος στην Πατησίων και καλούν με αυτό σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, αύριο, 1η Νοέμβρη για να γίνει πράξη το σύνθημα «φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Παραμένουν απλήρωτοι

Στην απληρωσιά παραμένουν οι 600 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 9 μηνών. Χτες, οι εργαζόμενοι μοίρασαν στα διόδια της περιοχής ανακοίνωση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Οι δυνάμεις της «Συσπείρωσης Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έχουν ζητήσει από την περασμένη βδομάδα να γίνει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, να οργανωθεί ο αγώνας και να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι μπροστά σε ενδεχόμενες εξελίξεις. Καταγγέλλουν την αναμονή που καλλιεργεί η πλειοψηφία του σωματείου και την προσδοκία να δοθεί λύση από κυβέρνηση και υπουργείο μέσα από τροπολογία.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Συμπαράσταση στους αγώνες του ελληνικού λαού

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στο μήνυμά της η Γραμματεία της ΠΣΟ αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την πλέρια ταξική της αλληλεγγύη με τους Ελληνες εργαζόμενους και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 900 συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις της Ελλάδας. Ο αγώνας που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, διεξάγεται μέσα σε μια περίοδο βαθιάς αντεργατικής κι αντιλαϊκής επίθεσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη κι όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η ανεργία είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της εργατικής τάξης, ένα ισχυρό όπλο για το κεφάλαιο που δυναμώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η ΠΣΟ είχε αναδείξει την ανεργία σε κεντρικό ζήτημα για την παγκόσμια εργατική τάξη, και κάλεσε στη Διεθνή Μέρα Δράσης της, 3 Οκτώβρη, τα ταξικά συνδικάτα όλων των ηπείρων να διοργανώσουν απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις και κάθε μορφής κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία και το σύστημα που την προκαλεί.

Η ΠΣΟ συμφωνεί και στηρίζει τους στόχους της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία και της πανελλαδικής κινητοποίησης. Ηρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Ηρθε η ώρα να δοθεί συνολική - αποτελεσματική - ενωτική - ταξική απάντηση.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους αγώνες του ελληνικού ταξικού εργατικού κινήματος κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση της Γενικής Απεργίας στα τέλη του Νοέμβρη. Η ΠΣΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους Ελληνες εργαζόμενους και με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται σε κάθε χώρα του κόσμου».

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων

Σε μήνυμά της, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) σημειώνει: «Οσα έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τα έχουν κατακτήσει μαζί με το εργατικό κίνημα και μέσα στους αγώνες του, με αίμα και θυσίες. Αυτός είναι και σήμερα ο δρόμος των γυναικών που δέχονται διπλά χτυπήματα από τις πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Το σύνθημα "Ασε τη ζωή που κάνεις, πάλεψε για τη ζωή που χάνεις" συμπυκνώνει όλο το περιεχόμενο των αγώνων που πρέπει να δυναμώσουν ξανά σε όλη την Ευρώπη, κόντρα στη λογική της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ολα κατακτιούνται!».ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Απεργία αύριο Σάββατο και μαζικά στο συλλαλητήριο

Συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση και συνδικαλιστές επιχειρησιακών σωματείων

Με αφορμή την 24ωρη απεργία του κλάδου στην Αττική και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, αύριο, 1η Νοέμβρη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία παραχώρησαν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Τουρισμός 2014 ή πώς οι "ναυαρχίδες" των κερδών γίνονται οι "γαλέρες" των εργατών».

Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Ν. Παπαγεωργίου, αποδόμησε ένα ένα τα επιχειρήματα για το «δίδυμο» τουρισμός - ανάπτυξη, αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι πραγματικοί συντελεστές του «success story» στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, είπε: «Το 53% των κερδών για το 2011 και το 2012 απέσπασαν μόλις το 16,5% των 10.000 περίπου ξενοδοχείων. Καταλαβαίνει κανείς πως ήταν σαφώς μεγαλύτερο το μερίδιο για τους ίδιους μεγάλους ομίλους τα δύο επόμενα χρόνια. Αρα το επιχείρημα ότι από την αύξηση του τουρισμού κερδίζουν όλοι, καταρρίπτεται με το "καλημέρα"».

Οσο για τους εργαζόμενους του «ωφελημένου» 16,5% των ξενοδοχείων, τόνισε: «Σήμερα, στα 20 μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας εργάζονται 2.700 λιγότεροι εργαζόμενοι, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Σημειώστε ότι σε αυτούς τους λεγόμενους "μόνιμους", οι μισθοί είναι μειωμένοι από τον Ιούλη του 2012 κατά 15%. Τις σημερινές αυξημένες ανάγκες σε εργατικά χέρια τις καλύπτουν με εργαζόμενους από δουλεμπορικά συνεργεία, με συμβάσεις μιας μέρας, μαθητές και καταρτιζόμενους από ΚΕΚ».

Μειωμένο προσωπικό και κακοπληρωμένο

Για τα επιχειρήματα ότι ο τουρισμός αποτελεί «εθνική υπόθεση», φέρνει ανάπτυξη, πρωτογενή πλεονάσματα και συμμετέχει στο ΑΕΠ μέχρι και σε ποσοστό 20%, αλλά και για την αναφορά του Α. Ανδρεάδη, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα δημιουργήσει πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ο Ν. Παπαγεωργίου είπε:

«Τις 20.000 από αυτές τις θέσεις τις γνωρίζουμε. Πρόκειται για τα προγράμματα, φορέας υλοποίησης των οποίων είναι ο ΣΕΤΕ, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και για τα οποία οι ωφελούμενοι μεγαλοξενοδόχοι δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή. Για τις άλλες 80.000 - αν αληθεύουν τα νούμερα που δίνουν - είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι κατανέμονται σε ένα ποσοστό στους πρακτικάριους των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών του κλάδου, που λαμβάνουν κάτω από 300 ευρώ το μήνα, και στους χιλιάδες μαθητές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που κάνουν δήθεν πρακτική άσκηση και αμείβονται με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Παπαγεωργίου και στα στοιχεία του ΣΕΤΕ για μέσο μεικτό μισθό 1.000 ευρώ, δηλαδή 840 «καθαρά». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι «είναι κατά μία εκτίμηση περίπου 100.000. Το 80% είναι εποχικοί. Δουλεύουν χωρίς ρεπό, για πάνω από 8 ώρες τη μέρα. Δηλαδή λαμβάνουν 840 ευρώ το μήνα για 10 ώρες δουλειά τη μέρα, για 7 μέρες δουλειά τη βδομάδα, για 30 μέρες το μήνα. Και όλα αυτά για τέσσερις - πέντε μήνες το χρόνο. Δηλαδή 3.360 ευρώ το χρόνο!».

Υπογράμμισε ότι «η αύξηση του 1% στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, από το Γενάρη, αποτελεί πρόκληση» και επισήμανε ότι το Συνδικάτο διεκδικεί για την Αττική τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012.

Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο αυτό για την επιβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ομως και τα ίδια τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας συνηγορούν στη δική μας απαίτηση. Για το πρώτο 7μηνο του 2014 αυξήθηκαν η πληρότητα των μονάδων κατά 22,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013, η μέση τιμή δωματίου κατά 4,9% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 28,3%».

Τέλος, ανέφερε ότι και για τον επισιτισμό το Συνδικάτο διεκδικεί τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με όρους και αμοιβής και εργασίας που προέβλεπε η τελευταία ρύθμιση που έληξε μετά την καταγγελία της από τους εστιάτορες τον Αύγουστο του 2012.

Πείρα από τα ξενοδοχεία

Παρεμβάσεις έκαναν και τα επιχειρησιακά σωματεία, από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, μεταφέροντας την εμπειρία τους. Ενδεικτικά σημειώνουμε την παρέμβαση του αντιπροέδρου του συνδικάτου, Μπ. Ντότσικα, που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος σε μεγάλο ξενοδοχείο. Αναφέρθηκε στη μείωση του προσωπικού ασφαλείας στα μεγάλα ξενοδοχεία (π.χ. μηχανικοί βάρδιας), με ό,τι αυτό σημαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που θα χρειαστεί να εκκενωθεί ένας χώρος, είτε να σβηστεί μια φωτιά.

Για το πώς προσπαθεί η εργοδοσία να χρησιμοποιήσει τα νέα παιδιά και τους ανέργους από τα προγράμματα «voucher» και πώς παρεμβαίνει το ταξικό συνδικάτο για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ρόαγιαλ Ολύμπικ», Σπ. Πετρολέκας. Να σημειωθεί ότι αυτά τα προγράμματα της δήθεν κατάρτισης καλύπτουν θέσεις μόνιμων εργαζομένων χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει κυριολεκτικά δεκάρα.Σελίδα 5 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Μήνυμα από 6 Επιτροπές Μεταναστών στη Γερμανία

«Οι αγώνες που δίνει το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα μάς γεμίζουν κουράγιο και αισιοδοξία για τις μάχες που έχουμε και εμείς μπροστά μας στη Γερμανία!». Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών στη Γερμανία σε μήνυμά τους με το οποίο χαιρετίζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη. Την ίδια μέρα, οργανώνουν κινητοποιήσεις σε ελληνικά προξενεία στη Γερμανία, παίρνοντας και έμπρακτα θέση δίπλα στους χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους που θα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα.

Οι Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών σε Ντίσελντορφ, Κολωνία, Μόναχο, Δρέσδη, Βερολίνο, Στουτγάρδη αναφέρουν:

«Εμείς, μετανάστριες και μετανάστες που ζούμε και εργαζόμαστε στην Γερμανία, που αναγκαστήκαμε από τη φτώχεια και την ανεργία να έρθουμε σε μια ξένη χώρα χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με πάνω από 900 συνδικάτα και μαζικούς φορείς στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους αγώνες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα!

Ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η εξαθλίωση που έφεραν τα μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα όλη την προηγούμενη περίοδο. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει η νέα επίθεση που ετοιμάζουν απέναντί μας. Είναι ακριβώς αυτά που μας ανάγκασαν στη μετανάστευση!

Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που έχει δημιουργήσει 3,5 εκατομμύρια ανέργους, 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενους σε mini job, τη σύγχρονη δουλεμπορία της επινοικιαζόμενης εργασίας, που έχει κάνει την παιδεία και την υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι αγώνες που δίνει το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα μάς γεμίζουν κουράγιο και αισιοδοξία για τις μάχες που έχουμε και εμείς μπροστά μας στη Γερμανία!

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη διοργανώνουμε και εμείς στη Γερμανία κινητοποιήσεις με τα αιτήματα του αγώνα μας στα ελληνικά προξενεία του Μονάχου, του Βερολίνου, του Ντίσελντορφ και της Στουτγάρδης».Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αύριο Σάββατο και ώρα 12 μ., στο Σύνταγμα.Στο Σύνταγμα μετά μουσικής

Το δικό τους τόνο στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου δίνουν οι συναυλίες που οργανώνονται στο Σύνταγμα από το ΠΑΜΕ. Χτες το απόγευμα, οργανώθηκε λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. τη σκυτάλη θα πάρουν τα συγκροτήματα Black days, Razones «Para Luchar» και Ροetic που θα δώσουν συναυλία με hip hop ήχους.Μας αφορούν όλους

Σε δήλωσή του, ο Χρήστος Γκίκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Οφθαλμιατρείου σημειώνει: «Καλώ τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, να δώσουμε το "παρών", διαδηλώνοντας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Τα αιτήματα που προβάλλονται στο συλλαλητήριο μας αφορούν όλους και χρειάζεται δυναμικά να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καταβολή των δεδουλευμένων και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της φοροληστρικής επιδρομής».Οι προσυγκεντρώσεις

Οι 9 προσυγκεντρώσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έχουν οριστεί για 11 π.μ. στα παρακάτω σημεία:

Η ΣΕΑΑΝ, σωματεία εργαζομένων στην Πρόνοια και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, καλούν σε προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2015, με αποσπάσματα από έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών αφιερωμένα στην εργατική τάξη και τους αγώνες της. Διατίθεται από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ, τις τοπικές Γραμματείες, σωματεία και συνδικάτα. «Η πλατιά διακίνηση του ημερολογίου αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ να φτάσει παντού, να μη λείψει η φωνή του από κανέναν κλάδο και εργασιακό χώρο», σημειώνει το ΠΑΜΕ.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Από κάθε γωνιά της χώρας, αύριο όλοι στο Σύνταγμα

Από απόψε το βράδυ ξεκινά το ταξίδι χιλιάδων διαδηλωτών προς το κέντρο της Αθήνας. 933 οργανώσεις υπογράφουν το κάλεσμα

«Δε θα αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας! Δε θα δεχτούμε να ζούμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι! Δεν πάμε για να ανακόψουμε μόνο την επίθεση! Πάμε και για να αποσπάσουμε, να κερδίσουμε. Από εμάς εξαρτάται!». Το κάλεσμα που απηύθυνε στις αρχές του Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, κάθε ομοσπονδία, κάθε Εργατικό Κέντρο, κάθε σωματείο, τις οργανώσεις των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, τις επιτροπές ανέργων, συνάντησε αποδοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αυτό δείχνουν οι 933 οργανώσεις και φορείς που είχαν μέχρι χτες αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, αύριο, Σάββατο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα. Οι εκατοντάδες οργανώσεις ενώνονται κάτω από το σύνθημα «δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». Δίνουν παράλληλα στην απαίτηση αυτή το ιδιαίτερο «χρώμα» του δικού τους χώρου, των προβλημάτων και των διεκδικήσεών τους. Οργανώνουν τη μεγάλη κινητοποίηση, στρέφοντας το βλέμμα στα επόμενα βήματα της πάλης τους και στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Ανάμεσα στις εκατοντάδες αποφάσεις ομοσπονδιών και συνδικάτων, ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν εκείνες που συνδυάζονται με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα του συλλαλητηρίου. Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Απόφαση για απεργία την 1η Νοέμβρη έχει πάρει και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΖΑΒΕΛ (ΖΟΥΡΑΣ).

Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προκηρύξει για το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ αντίστοιχη 4ωρη στάση εργασίας έχει αποφασίσει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Μέσα στο 24ωρο που απομένει ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη μετακίνηση χιλιάδων διαδηλωτών από κάθε γωνιά της χώρας στην Αθήνα. Οι πρώτες αναχωρήσεις από τις πιο μακρινές περιοχές είναι προγραμματισμένες για σήμερα το βράδυ, ενώ οι διαδηλωτές από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους υποδεχθούν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Παράλληλα, η μάχη κορυφώνεται σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται να φτάσει παντού το κάλεσμα, αξιοποιώντας κάθε ώρα που απομένει, είναι το πρόγραμμα εξορμήσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων του ΝΑΤ (ΠΕΣ-ΝΑΤ), σήμερα, μέρα πληρωμής των συντάξεων, στις τράπεζες στον Πειραιά, στα Ταμπούρια, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω και την Καλλιθέα. Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά σήμερα, στις 6.30 μ.μ. προγραμματίζει πικετοφορίες στην Αγία Σοφία και στα Καμίνια (πλατεία Δωδεκανήσου).Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβεβαιώσεις ενεργού ρόλου στη λυκοσυμμαχία προς όφελος των εγχώριων μονοπωλίων

Με «παροτρύνσεις» για... «αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκομένων» απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα ο Γ. Στόλτενμπεργκ

Με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας συναντήθηκε χτες, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Νορβηγός σοσιαλδημοκράτης Γενς Στόλτενμπεργκ. Ελαβε τις διαβεβαιώσεις που ανέμενε ότι η ελληνική αστική τάξη στοιχίζεται απόλυτα με τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, ενώ, όπως αναμενόταν, δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στόλτενμπεργκ ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στον ανατολικό και τον νότιο γεωπολιτικό περίγυρο του ΝΑΤΟ, την «κρίση στη Συρία και στο Ιράκ», την «τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών», που «δημιουργούν ήδη έναν κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην «παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία», λέγοντας ότι «προκαλεί έντονο προβληματισμό και βαθιά ανησυχία στο ΝΑΤΟ». Ζήτησε «λύση στηριγμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόσθεσε άλλωστε ότι «η αποκατάσταση της πλήρους εταιρικής συνεργασίας στο πλαίσιο του "Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας" δεν είναι προς το παρόν εφικτή», έσπευσε ωστόσο να αναγνωρίσει ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά.

Οπως είπε ο Αντ. Σαμαράς, συζήτησαν με τον Γ. Στόλτενμπεργκ «και την υποχρέωση της Συμμαχίας ασφαλώς να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της (...) Να καταστεί σαφές, δηλαδή, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είναι σε θέση, τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών - μελών της. Κι ακόμα να φροντίζει την αύξηση της αμυντικής της ετοιμότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους απειλές εναντίον της ασφάλειας των κρατών - μελών της και των πολιτών τους. Ολα αυτά θα ήθελα να κωδικοποιούνται στο Σχέδιο Αυξημένης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία και του οποίου η επιμέρους επεξεργασία είναι πλέον σε εξέλιξη». Οπου τέτοια «ικανότητα» σημαίνει παραπέρα ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών.

Τεράστιες δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Σε μια έμμεση αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, στις απειλές και τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, ο Αντ. Σαμαράς σχεδόν ...απολογήθηκε στον Γ. Στόλτενμπεργκ ότι «κάθε Σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες». Ταυτόχρονα, έσπευσε να θυμίσει ότι «παρά τη δεδομένη δημοσιονομική μας στενότητα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μόνο μέλη της Συμμαχίας που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ελπίζοντας, δε, σε γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «βγαίνει από μακροχρόνια κρίση και μπορεί πλέον και αποτελεί μια νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή».

Ως προς τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει πολύ θετικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, η οποία ίσως σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ». Τέλος, χαρακτήρισε «διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας» την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικής Βαλκανικής», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να αξιολογείται βάσει των σταδίων παρακολούθησης και εποπτείας που έχει θεσπίσει το ίδιο το ΝΑΤΟ, για κάθε χώρα ξεχωριστά».

Από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε «για τις δεσμεύσεις και τις εισφορές που έχει δώσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τόσα πολλά χρόνια», ευχαριστώντας παράλληλα για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν.

Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, ευχαρίστησε και για τη «συνεισφορά της Ελλάδος σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου. Ιδίως δε όσον αφορά την επιχείρηση Active Endeavor» (ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «πειρατεία», στην «τρομοκρατία», άλλες «ασύμμετρες απειλές»).

Ο δε Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστο και ενεργό μέλος της Συμμαχίας γιατί η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να μετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, καθώς έγινε συζήτηση και για τα Ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Βενιζέλος είπε στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι «η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΝΑΤΟ να δείξει την αλληλεγγύη του σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα και με τις δικές μας ευαισθησίες»...

Καμία δέσμευση, μόνο προκλητικές εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση»

Βέβαια, ο γγ του ΝΑΤΟ άφησε την κυβέρνηση - όπως και την αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ «αδιαμφισβήτητη», εξ ου και η σχετική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες δηλώσεις Σόλτενμπεργκ, - «στο περίμενε». Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τις κινήσεις της Τουρκίας και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στην... «αυτοσυγκράτηση» χωρίς καμία δέσμευση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου:

«Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Συμμαχία. Αναφέρομαι στις απειλές που προέρχονται από το Νότο, στην αστάθεια στο Ιράκ και στη Συρία και στην πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας (...) Συνεπώς, θα ήθελα να παροτρύνω όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», είπε.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, που και αυτός φρόντισε να διαφημίσει τις υπηρεσίες της ντόπιας αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία: «Η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνεισφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε».

Διαβεβαίωσε δε τον Γ. Στόλτενμπεργκ ότι από τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν θα εργασθεί «προκειμένου οι συνέργειες ΝΑΤΟ και ΕΕ να συγκλίνουν ακόμα πιο πολύ, προς όφελος του κοινού οράματος των δύο Οργανισμών»...Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

Σχηματισμός έξι τουρκικών αεροσκαφών προχώρησε σε οκτώ παραβιάσεις του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία παραβίαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί της περιοχής

Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ΓΓ του ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ από το ΑΚΕΛ συμμετείχαν επίσης ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του ΠΓ και η διευθύντρια του γραφείου του Α. Κυπριανού, Μαρίνα Σάββα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Είχαμε όπως πάντα μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τον σύντροφο Αντρο Κυπριανού, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, γύρω από τις εξελίξεις στη περιοχή μας, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την τούρκικη επιθετικότητα στην περιοχή και άλλες εξελίξεις που αφορούν την κρίση και τα προβλήματα που βιώνουν οι λαοί, εξαιτίας και των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις.

Η επιθετικότητα και η ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας έχει να κάνει οπωσδήποτε - κατά την άποψη του ΚΚΕ - κυρίως με τα ζητήματα των ενεργειακών δρόμων, των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που αυτά δημιουργούν, οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή, η εξόρυξή τους. Και βεβαίως από αυτήν την άποψη θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα σε όφελός τους, σε όφελος της ειρήνης.

Ταυτόχρονα, δεν μας διαφεύγει από την προσοχή ότι και στη χώρα μας και ευρύτερα στην περιοχή, η πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, δεν αποτελούν - και αποδεικνύεται αυτό και από τις τελευταίες εξελίξεις - εγγύηση για την ασφάλεια, για μια σταθερή ειρήνη, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, άλλων χωρών και λαών της περιοχής.

Και από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να τονίσω: Είναι χαρακτηριστική η σημερινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, και οι δηλώσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που δείχνει ότι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κάτω από την ομπρέλα των Αμερικανών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, δεν μπορεί να γίνει ούτε ουσιαστικός διάλογος, ούτε προώθηση των συμφερόντων και του λαού της Ελλάδας και των λαών της περιοχής. Αντίθετα, συνεχώς θα πληρώνουμε υπέρογκες, τεράστιες πολεμικές δαπάνες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα με περηφάνια, ότι βρίσκεται η χώρα μας στις πρώτες θέσεις των "αμυντικών" εξοπλισμών, ελέω ΝΑΤΟ και βεβαίως αυτά να συμβαίνουν σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες ανέχειας, φτώχειας, εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, ύπαρξης μεγάλης ανεργίας.

Το ΚΚΕ με αφορμή και αυτή τη συνάντηση θα ήθελε να επισημάνει ξανά ότι σταθερή θέση μας, επιδίωξή μας, είναι μέσα από το διάλογο, μέσα κυρίως από την κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας της Κύπρου, όλων των λαών της Ευρώπης, των λαών της περιοχής, να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως έτσι όπως προτείνουν τα κόμματά μας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα, όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Συμφέροντα πίσω από την τουρκική προκλητικότητα

Ο Αντρος Κυπριανού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα και το ΚΚΕ για αυτή την πολύ εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση την οποία είχαμε για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, την ΕΕ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη γενικότερα, και πρέπει να πω ότι συμφωνούμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην πω ότι ταυτιζόμαστε σχεδόν στις αναλύσεις που κάνουμε γι' αυτά τα ζητήματα.

Είναι και δική μας πεποίθηση ότι η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα έχει να κάνει με τους ενεργειακούς δρόμους και με το ενδιαφέρον της Τουρκίας, αλλά και των συμμάχων της, αναφορικά με τον φυσικό πλούτο που έχει εξευρεθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα έλεγα και τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στη λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ζητήματα, λοιπόν, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα από τη μια και εφόσον βέβαια έχουμε προβεί στις σωστές αναλύσεις πρώτα και κύρια.

Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι μας στεναχωρεί ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει σε αυτήν την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Εμείς συγκρίνουμε αυτή την ενέργεια της Τουρκίας με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 και αναμέναμε ότι θα ήταν σθεναρή η αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, όπως ήταν το 2011, όταν και πάλι τότε η Τουρκία προσπάθησε να εκβιάσει με έναν παρόμοιο τρόπο.

Λέμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επαναξιολογήσει και να επανεκτιμήσει την εξωτερική πολιτική την οποία ακολουθεί. Είναι προφανές ότι οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως τους κατονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπήκαν στον κόπο να μας στηρίξουν έναντι αυτής της τουρκικής προκλητικότητας, δυστυχώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτήν την πραγματικότητα, ότι ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί στη βάση των συμφερόντων και θα πρέπει να δούμε διαχρονικά ποιοι είναι εκείνοι που μας στηρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις με το ΚΚΕ και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει η απαραίτητη άσκηση επιρροής στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

Δικός μας στόχος είναι, εφόσον ξεπεραστεί αυτή η κρίση που έχει προκληθεί με τουρκική ευθύνη, να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στον οποίο θα πρέπει να πάμε σε σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα, με στόχο, το συντομότερο δυνατό, την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Λύση η οποία όμως θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές, αρχές που καθορίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Εχουμε ανταλλάξει απόψεις και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης, της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Και πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη η ανησυχία που, ως ΑΚΕΛ, βλέπουμε να υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης. Θεωρούμε ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός άλλου παρά εκείνων που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας.

Εμείς επιμένουμε ότι εκείνο που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας είναι κοινή η διαπίστωσή μας ότι οι συνταγές τις οποίες ακολουθεί η ΕΕ, είναι συνταγές που οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη μιζέρια και συσσωρεύουν τον πλούτο στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή των πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν θέλουμε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτά τα προβλήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα στρέψει την προσοχή του, συνεργαζόμενο με όλα εκείνα τα κόμματα τα οποία συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι αν θέλουμε το συμφέρον των λαών, θα πρέπει να ακολουθήσουμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές από αυτές που ακολουθούνται σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον σύντροφο τον Δημήτρη για τη σθεναρή στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Πρόσκληση Πούτιν σε Αναστασιάδη για επίσκεψη στη Μόσχα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπως μετέφερε χτες στον Ν. Αναστασιάδη ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η ρωσική πλευρά επιθυμεί το ταξίδι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η πρόσκληση Πούτιν επιβεβαιώνει το αυξημένο «ενδιαφέρον» και της καπιταλιστικής Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών συμφερόντων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην περιοχή τις τελευταίες βδομάδες αυξάνεται όχι μόνο ο αριθμός όσων ήδη πραγματοποιούν ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν γεωτρήσεις φυσικού αερίου, αλλά και ο αριθμός όσων ήδη διατηρούν ή ετοιμάζονται να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία.

Εκτός από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS που ήδη επιχειρεί, σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, και την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» που σηματοδοτεί την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων, μια σειρά κεφάλαια (αμερικανικά, αραβικά, αλλά και ασιατικά κ.τ.λ.) έχουν εκφράσει ανοιχτά ενδιαφέρον ή αναπτύσσουν επαφές για να εμπλακούν στην «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων. Την «ανυπομονησία» των μονοπωλίων να προχωρήσει η λεηλάτηση του πλούτου (και) του κυπριακού λαού κατέγραψε και η πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου (ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στις 8 Νοέμβρη), μετά την οποία γράφτηκε ότι ένα μέρος του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» ενδέχεται να διοχετευτεί σε τερματικό σταθμό της Αιγύπτου. Αλλωστε, πριν λίγες μέρες η Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου είχε συνάντηση με την εταιρεία BG Egypt (αιγυπτιακή θυγατρική της πολυεθνικής BG).

Ταυτόχρονα, τη νέα ένταση με την οποία ξεδιπλώνονται αντιλαϊκοί σχεδιασμοί επιβεβαιώνουν και οι «αναλύσεις» του κυπριακού Τύπου. Χτες, ο «Φιλελεύθερος» σημείωνε ότι «η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή, έχοντας τις δυνατότητες να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Ηδη η Λευκωσία, που καλείται να παίξει συντονιστικό ρόλο μαζί με την Αθήνα, προβαίνει σε ανοίγματα και προς άλλες χώρες, την ώρα που οι γέφυρες με το Ισραήλ υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά...». Μόνο που οι επιδοκιμασίες για την αναβάθμιση της θέσης της Λευκωσίας και της Αθήνας συνδέονται με επιδιώξεις που υπηρετούν τα μονοπώλια και καθιστούν τους λαούς ομήρους των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συμβιβασμών.

«Στρώνουν έδαφος» για αντιλαϊκές κολεγιές

Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή αστική τάξη αναζητά συμμάχους σε κάθε πλευρά και οι μηχανισμοί της διαμορφώνουν το κατάλληλο έδαφος. Για παράδειγμα, σε πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου επέλεξε να θυμίσει: «Ομως και στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου η Ρωσική Ομοσπονδία στάθηκε έμπρακτα δίπλα στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, - πλην βέβαια της Ελλάδας αλλά και της τιμητικής εξαίρεσης της Γαλλίας - έθεσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε καθεστώς εμπάργκο σε ό,τι αφορά την προμήθεια παντός είδους αμυντικού υλικού. Η Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις, ακόμα και απειλές της Τουρκίας, προμήθευσε την Κυπριακή Δημοκρατία με υπερσύγχρονο αμυντικό υλικό. Μάλιστα το 1998, όταν η Τουρκία διατύπωνε απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση εισαγωγής και εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, η Ρωσία προσφέρθηκε να αναλάβει την άμυνα της Κύπρου».

Στο μεταξύ, στις 6 - 7 Νοέμβρη θα φτάσει στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αιντε που μια μέρα πριν (5 /11) θα έχει επισκεφτεί και την Αθήνα.Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ και αγώνες ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA»

Σε παρέμβασή του χτες στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ του ΚΚΕ, τόνισε:

Για τη συζήτηση σχετικά με την απλή αναλογική:

«Ακριβώς τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι πρώτος νόμος που θα κάνω είναι η απλή αναλογική, όμως είπε ότι επειδή πρέπει να κάνω την αλλαγή - αυτή που δεν έγινε ποτέ - θέλω να διατηρήσω αυτό το νόμο. Τα ίδια κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όχι μόνο εκεί αλλά σε όλα.

Για εμάς όμως το πιο σημαντικό είναι ο λαός να μην πέσει σ' αυτήν την παγίδα του αποπροσανατολισμού, να παρακολουθεί το δικομματικό καβγά στο όνομα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα, αλλά να βγει στο δρόμο να διεκδικήσει, να πει "στοπ" φτάνει μέχρι εδώ. Ευκαιρία είναι το Σάββατο στο Σύνταγμα, που πάνω από 900 φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αγροτικοί, επαγγελματικοί σύλλογοι στηρίζουν αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο. Είναι η ώρα ο λαός να σταματήσει να παρακολουθεί το ποιος θα του κάνει τη ζωή πιο δύσκολη, μετά τις εκλογές ή και τώρα από αυτή την κυβέρνηση, και ο ίδιος να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και να σταματήσει να παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα. Γιατί όλα αυτά που λέγονται, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν βάση. Λένε ότι θα βγούμε στις αγορές και θα φύγουμε από την επιτήρηση. Και αν βγούμε τι θα γίνει; Υπάρχει επιτήρηση της ΕΕ, ναι ή όχι; Υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει ο έλεγχος των προϋπολογισμών, υπάρχει ένα μνημόνιο των μνημονίων που λέγεται ΕΕ και όποιος αποδέχεται την ΕΕ υποχρεωτικά θα εφαρμόσει και αυτές τις αποφάσεις; Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις, δε σου δίνει κονδύλια, σου βάζει πρόστιμα και επομένως καταλήγουμε ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορείς να αλλάξεις ριζικά πολιτική...»

-- Ναι, αλλά μπορείς να βελτιώσεις τη θέση σου.

«Πώς θα τη βελτιώσεις, ο Ολάντ τη βελτίωσε; Ο συσχετισμός είναι συγκεκριμένος, τι θα παλέψεις, έχετε δει να γίνεται καμιά συζήτηση, σε όλες αυτές τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, για να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους; Εχετε δει καμιά κόντρα για να πουν θα σας δώσουμε πίσω αυτά που σας πήραμε; Οχι, αυτό που συζητάνε είναι το πόσα περισσότερα θα πάρουν απ' τους εργαζόμενους και το πώς θα εξοικονομήσουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Εικόνες από το μέλλον στην Περιφέρεια Αττικής

-- Κύριε Παφίλη, τι γίνεται στην Περιφέρεια;

«Στην Περιφέρεια έγινε η μεγάλη "ανατροπή" και η μεγάλη "αλλαγή". Εφερε η κ. Δούρου τον προϋπολογισμό του κ. Σγουρού με κάποιες μικροβελτιώσεις, ακριβώς στην ίδια λογική. Αυτό που αλλάζει είναι ένα κονδύλι το οποίο το βάζει για να αντιμετωπίσει υποτίθεται την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και σ' αυτό το κονδύλι το ποσοστό είναι 70% - 30%, δηλαδή 70% στις επιχειρήσεις και 30% για την ανεργία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης...».

-- Αρα τι συμπέρασμα βγάζετε;

«Το συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Είναι ο προάγγελος, είναι η γεύση, είναι εικόνα από το μέλλον».

-- Ναι, αλλά δεν είναι ηττοπαθής η άποψη ότι δεν αλλάζει τίποτε;

«Εγώ την κουβέντα την ξεκίνησα ότι είναι η ώρα να βγει ο λαός στο δρόμο. Μπορείς να διεκδικήσεις και να αλλάξεις μερικά πράγματα, μέχρι να ανατρέψεις συνολικά μόνο με μια προϋπόθεση: Οτι θα βγει ο λαός στο δρόμο και θα υποχρεώσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις. Γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα που μπορεί να αποσπάσει. Υπογράφτηκαν φέτος συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, για παράδειγμα στο Μετρό, κάτω από την κινητοποίηση και τις απεργίες των εργαζομένων. Μπορείς να ανατρέψεις μερικά πράγματα, όμως συνολικά θέλει ανατροπή όλης της πολιτικής. Δεν αναρωτιέστε γιατί κανένας απ' τους δύο δε λέει ότι θα γυρίσουμε στο 2009; Οτι κανείς στην ΕΕ δε λέει ότι θα γυρίσουμε στο 2009;

Γι' αυτό λέμε ότι ο λαός πρέπει να βγει στο δρόμο, να διεκδικήσει και όχι να περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27%. Πότε κατέβασε τον κόσμο στο δρόμο; Προϋπόθεση λοιπόν για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κίνημα είναι να είναι ισχυρό το ΚΚΕ».Συνεδρίαση της ΕΕ της FIR στην Αθήνα

Στην Αθήνα, φιλοξενούμενη από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της FIR (Ομοσπονδία Οργανώσεων Αντιστασιακών - Αντιφασιστών) της Ευρώπης. Η συνεδρίαση γίνεται σε αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου που παραχώρησε ο δήμος. Στο πρόγραμμα προβλέπεται χαιρετισμός - καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκο, ενώ στο ενδιάμεσο των εργασιών τα μέλη της ΕΕ της FIR θα επισκεφθούν το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου και θα κατατεθεί στεφάνι από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας.Περιοδεία στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Θα συναντηθούν με τη διοίκηση του νοσοκομείου και θα περιοδεύσουν σε κλινικές του.Στον άλλο κόσμο...

Πονοκεφαλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ρυθμιστούν τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων προς τις τράπεζες, κατά τρόπο - ει δυνατόν - επωφελή και για τις δύο πλευρές. Καμιά σκοτούρα όμως για το πώς θα ανακουφιστούν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που αγκομαχούν, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, να πληρώσουν στεγαστικά και άλλα δάνεια.

Χτες, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός επιχείρησε να ντύσει τις διαμαρτυρίες τους για τον «τραπεζοκεντρικό» χαρακτήρα της προωθούμενης κυβερνητικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με φιλολαϊκή «προβιά», μιλώντας για την ανάγκη «σεισάχθειας». Αυτό, βεβαίως, που κάνει στην πραγματικότητα η κυβερνητική ρύθμιση είναι να υπηρετεί και να ενισχύει την τάση συγκέντρωσης του κεφαλαίου που κυριαρχεί στον καπιταλισμό.

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης των δηλώσεών του έμενε κανείς με την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μέτρων ανακούφισης του λαού απ' τα χρέη. Λάθος! Ο Γ. Μηλιός πρότεινε απλώς «μια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει αναστολή προστίμων και πληρωμών τόκων σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, για ένα έτος, όπου μετά θα εξεταστεί η περίπτωση». Παρηγοριά στον άρρωστο δηλαδή μέχρι να βγει η ψυχή του.

Πρότεινε ακόμα «οι πληρωμές προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνουν το 20% του πραγματικού εισοδήματος του πολίτη, έτσι ώστε να μπορεί συγχρόνως να κινείται η οικονομία». Διαγραφή χρεών εισηγήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις που τα δάνεια είναι από χέρι χαμένα: «...για ανθρώπους πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανένα εισόδημα, ασθενείς κ.λπ.»!

Επ' αυτών ανέφερε: «Οι περισσότεροι πολίτες χρωστούν σε πάνω από μια τράπεζα, το ίδιο και οι μικρές επιχειρήσεις. Επομένως, βρίσκονται σε μια αδύνατη θέση ...για το πώς θα διαπραγματευτούν. Η τράπεζα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, δεν μπορεί να μην έχει ως πρώτο κριτήριο τον ισολογισμό της, γι' αυτό μιλάμε για την ίδρυση ...ενός φορέα δημοσίου συμφέροντος, ανάμεσα στις τράπεζες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία θα διαγράψει τα χρέη, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με τίποτα... Να δούμε ποια χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν καθόλου -γιατί πρόκειται για ανθρώπους πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανένα εισόδημα, ασθενείς κ.λπ.-, σε ποια πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση, δηλαδή να σταματήσει για μια περίοδο χάριτος να πληρώνονται οι τόκοι και τα επιτόκια, χωρίς να έχουμε προσαυξήσεις και όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, να αρχίζει να πληρώνει πάλι ή να μειωθεί, εν μέρει, ανάλογα με την περίπτωση».

Κοροϊδία, δηλαδή, και εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων που τους πνίγουν τα χρέη. Η παραπάνω πρόταση αποσκοπεί να λύσει το πρόβλημα πώς θα πληρωθούν τα δάνεια στις τράπεζες - και για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες- τη στιγμή που αυτό για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών τώρα είναι αδύνατο. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που προτείνουν. Οπως, για παράδειγμα, πληρωμή που να μην υπερβαίνει το 20% του εισοδήματος ή ακόμη και να παγώνει η πληρωμή των τόκων για ένα χρόνο. Οσο για το δημόσιο φορέα διαχείρισης των δανείων, θα το κάνουν για να διευκολύνουν τις τράπεζες στην είσπραξη των δανείων, με δεδομένους τους υποχρεωτικούς όρους είσπραξης έστω και σε περισσότερες δόσεις. Και όλα αυτά τα προτείνει τη στιγμή που η αστική πολιτική τον έχει πολλαπλά γδάρει με τη μείωση του εισοδήματος, τη φοροληστεία, τις περικοπές σε όποιες ελάχιστες παροχές ανακούφισης έδινε το κράτος. Λες και το κράτος στο οποίο κάνουν κουμάντο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια δεν θα πάρει μέτρα πρώτα απ' όλα για τα δικά τους συμφέροντα και όχι βεβαίως για να εγγυηθεί τα λαϊκά εισοδήματα.

Η αλήθεια είναι πως είτε η διαπραγμάτευση των δανειοληπτών γίνεται απευθείας με την τράπεζα είτε μεσολαβεί δημόσιος φορέας που θα συσταθεί επί τούτου, ο ισολογισμός της τράπεζας θα παραμένει το κριτήριο και ο δανειολήπτης θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Και σε ο,τι αφορά τις διαφορές ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους όποιος και αν χάσει ή κερδίσει καμιά διαφορά δεν θα έχει για τους εργαζόμενους. Σε ό,τι όμως αφορά τους εργαζόμενους τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξασφαλίζεται - με διαφορετικό τρόπο - το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή: η καταστροφή τους και η επιβολή καθεστώτος επιτήρησης και ομηρίας των λαϊκών οικογενειών. Αυτό άλλωστε γινόταν και την περίοδο που το Δημόσιο είχε την πλειοψηφία των μετοχών σε μια σειρά τραπεζικά ιδρύματα. Χαρίστηκε ποτέ κανένα δάνειο σε ανθρώπους του μόχθου; Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη λαχτάρα των εργαζομένων για πραγματική ανακούφιση απ' το βραχνά των χρεών. Κρύβει ότι ως διαχειριστής της αστικής εξουσίας, κομμάτι αναπόσπαστο της οποίας είναι οι τράπεζες, θα σταθεί σαν εισπράκτοράς τους απέναντι στο λαό.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Στα επίπεδα του 8% απογειώθηκαν εκ νέου χτες τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω ρευστοποίησης ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,8% με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί σε ποσοστό 5%.

Σε χτεσινή ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς σημείωσε ότι «οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς, κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο».

Χτες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε και τυπικά η απορρόφηση της Geniki Bank από τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο επικεφαλής του Ομίλου, Μ. Σάλλας, υπενθύμισε ότι αρχικό σχέδιο για τη Geniki ήταν να γίνει ανεξάρτητη τράπεζα, η οποία θα διαχειριζόταν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, τόσο της Πειραιώς όσο και άλλων τραπεζών. Στη συνέχεια «επικράτησαν άλλες απόψεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίες υπαγόρευαν τη δημιουργία εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων ανά τράπεζα».ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

Παζάρια για τη «μορφή» χρηματοδότησης, δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται οι κόντρες γύρω από την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής πολιτικής

Με άξονα την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων «διαρθρωτικού» χαρακτήρα και επίκεντρο, σε αυτή τη φάση, τους ανταγωνισμούς γύρω από το στήσιμο της «προληπτικής» γραμμής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της οποίας επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Μετά από χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με παρόντα και τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε τη θέση της για «εμπρόθεσμη αξιολόγηση», γιατί, όπως είπε, «θέλουμε να είναι και η τελευταία εμφάνιση της τρόικας»...

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, τόνισε ότι η «προληπτική στήριξη θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις κόντρες που εκδηλώνονται γύρω από το ρόλο του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας στο πλαίσιο της «μεταβατικής φάσης». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τα κλιμάκια της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα περί τις 8 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ανάγκη» να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκονται τα «ανοιχτά» ζητήματα του κεφαλαίου, όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

«Δεύτερες σκέψεις» και κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από τον τρόπο αξιοποίησης του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11,4 δισ. ευρώ). Θέση της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των κεφαλαίων στην «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Στο ζήτημα επανήλθε χτες η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών διέψευδε «τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», με την επισήμανση ότι «η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πιστωτές «θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης στα χέρια τους» όταν η Ελλάδα ενταχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης. Πρόσθεσε πως ένας τέτοιος μοχλός είναι τα κέρδη που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τα οποία «είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 6 δισ. τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για τα χρήματα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «μπορούν να πουν: Αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις, δεν σου τα δίνουμε» (!). Τα εν λόγω ποσά προέρχονται από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Deutsche Welle», ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στην περαιτέρω μείωση του χρέους, ότι «τώρα που τελειώνει επιτυχώς το πρόγραμμα, η Ελλάδα θέλει μια επιβράβευση», ενώ πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού» και πως αυτό θα γίνει «εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του»...

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα, ενημέρωση για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχει υπάρξει «πρόοδος», χωρίς όμως να είναι έτοιμο το τελικό νομοσχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι θα υπάρξουν «αλλαγές και βελτιώσεις».

Η κεντρική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, βέβαια, αποτυπώνεται στη διάταξη που προβλέπει ότι «το χρηματοδοτικό ίδρυμα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική του ευχέρεια, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτουμένου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις». Πρόκειται για ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, για τις οποίες, έναντι της υποτιθέμενης χασούρας, προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά μπόνους και ελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ, σε ρυθμίσεις 318.500 δανείων την «περίοδο της κρίσης» προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Α. Τουρκολιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, με «την παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων». Δηλαδή, ο τραπεζίτης αποδέχεται την προωθούμενη «διευθέτηση». Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει αρνητικός ρυθμός χορήγησης δανείων, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα» χρηματοδότησης...ΣΥΡΙΖΑ

«Αγχος» για τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων

Τον προβληματισμό τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για την ενίσχυση της «ρευστότητάς» τους και τα άμεσα σχετιζόμενα με αυτήν ζητήματα της «αξιοποίησης» των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σπεύδει να εκφράσει με τις παρεμβάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, αφού δήλωσε ότι «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ. Εφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ομως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων.

Γι' αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ., που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σαν «ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», αφού, όπως υποστήριξε, «εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα».

Στο πλαίσιο της σκοτούρας τους για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται χωρίς σχέδιο» και ότι απειλεί τη «δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου», άρα απειλεί «τη χώρα». Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα», πριν τις εκλογές και «τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους».

Διαμαρτύρεται για την «τραπεζοκεντρική» ρύθμιση

Αντίστοιχα, εστιάζοντας στο υπό προώθηση κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του οποίου ενισχύονται οι συνθήκες συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, άρα και κερδών, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, βουλευτής, Γ. Μηλιός, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι θετική η άποψή μας για αυτή την πρόταση. Τη θεωρούμε απολύτως τραπεζοκεντρική. Δίνει απόλυτη εξουσία στον τραπεζίτη - που είναι ο βασικός πιστωτής -, να αποφασίσει με ποιον τρόπο κάποιες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν, θα συγχωνευτούν, θα κλείσουν ή θα διατεθούν περαιτέρω. Είναι μια μονομερής, ετεροβαρής λύση υπέρ των τραπεζών και είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής».

Παίζοντας με την αγωνία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών μιλάει για ανακούφισή τους, όμως σε κανένα σημείο της συνέντευξής του δεν προκύπτει τέτοια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.Σελίδα 10 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ

Με το σταγονόμετρο οι «διορθώσεις»

Μόλις στο 3,7% επί της συνολικής μάζας των φόρων που προϋπολογίζεται να συγκεντρωθούν μέσω του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) διαμορφώνονται οι «εκπτώσεις» και οι «απαλλαγές» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ελιγμών της γύρω από το μείγμα της φορολογικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα νέα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxis net, το συνολικό ποσό της εμφανιζόμενης μείωσης διαμορφώνεται σε 98,3 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού πάνω από 2,6 δισ. ευρώ που προϋπολογίζεται να εισρεύσει στο κρατικό ταμείο συνολικά από τον ΕΝΦΙΑ. Το νέο χαράτσι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά από φέτος, πέρα από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων του υπουργείου Οικονομικών, δικαιούχοι της «έκπτωσης» (50%) εμφανίζονται περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε παιδί). Το δικαίωμα της «απαλλαγής», που αφορά σε πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80% και με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, αναγνωρίστηκε μόλις σε περίπου 50.600 λαϊκές οικογένειες.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες εξαιρέθηκαν από την παρεχόμενη «έκπτωση», καθώς σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών περιλαμβάνονται εισοδήματα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δε φορολογούνται, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.

Η μείωση 20% που ισχύει για κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αφορά σε περίπου 110.000 ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων που δε συγκαταλέγονται στα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 όταν ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Πληροφορίες, φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει την τροποποίηση των διατάξεων με τις οποίες καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των «εκπτώσεων» από τον ΕΝΦΙΑ, και ειδικότερα για τις αποζημιώσεις απολύσεων, τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται μέσω ΟΓΑ και τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80%.

Από το Σαββατοκύριακο τα τέλη κυκλοφορίας

Παράλληλα, αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis net τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015. Η εξόφληση γίνεται εφάπαξ με προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία στις 31 Δεκέμβρη, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τέλος που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα.ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Στις 2 Νοέμβρη οι εκλογές

Την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η Πανεπιστημονική - συνεργαζόμενοι (Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο) καλεί όλους τους φίλους της σε μαχητική στήριξη των ψηφοδελτίων της, για να μπουν πραγματικά εμπόδια στη λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ ως μηχανισμού υποστήριξης και προώθησης αντιλαϊκών μέτρων, για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γεωτεχνικών, για ενίσχυση της πάλης για αγροτική παραγωγή, ορυκτό - ενεργειακό πλούτο, δάση, τρόφιμα, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι εκλογές διεξάγονται από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. και ψηφίζουν όλα τα τακτικά και ομότιμα μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέχρι και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Βοτανικός), ενώ εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε όλους τους νομούς, στις Διευθύνσεις Γεωργίας ή στα γραφεία των παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ ή όπως καθορίσουν οι Διοικούσες Επιτροπές των παραρτημάτων.

Επίσης, προβλέπεται επιστολική ψηφοφορία για γεωτεχνικούς που διαμένουν ή εργάζονται σε νησιά που δεν είναι έδρες νομών. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται μόνο στο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στον εκλογικό κατάλογο του οποίου είναι γραμμένοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ), http://sites.google.com/site/pangeotexniko, και στα τηλέφωνα 694.4478.612, 694.5801.781, 694.7710.841, 697.2281.901, 697.3310.287.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Πακέτο» 647 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακές «μπίζνες»

Στην πρώτη γραμμή τα έργα διασφάλισης της «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Με «ζεστό» χρήμα ύψους 647 εκατομμυρίων ευρώ θα επιχορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ευρωενωσιακούς μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα έργα κατασκευής, μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ομίλους που αναπτύσσουν τέτοιες μπίζνες στην Ελλάδα.

Το ποσό αυτό εγκρίθηκε προχτές από την Κομισιόν και δημοσιοποιήθηκε χτες. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, από τις πρώτες γραμμές ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμης σημασίας για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, την εξασφάλιση δηλαδή απρόσκοπτου ανεφοδιασμού με φθηνό καύσιμο στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ενίσχυση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει μια από τις βασικές αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, όπως αναφέρεται, μέρος του ποσού θα δοθεί στη «χρηματοδότηση μελετών για τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας».

«Τα κράτη - μέλη της ΕΕ», αναφέρεται, «συμφώνησαν (29/10/2014) να διατεθεί ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ για βασικές υποδομές υψηλής προτεραιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και της Κεντροανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη". Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κρατών - μελών σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα Ενέργειας. Επίσης, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας και στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Την απόφαση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκ. Ετινγκερ, σημειώνοντας: «Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε γρήγορα τις υποδομές που απαιτούνται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η γεωπολιτική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Αυτό έχει ζωτική σημασία και για την ολοκλήρωση της αγοράς Ενέργειας, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη τιμή».

Τα χρήματα θα πάνε σε έργα φυσικού αερίου, που εκτός από την κατασκευή νέων αγωγών, θα περιλαμβάνουν «τερματικούς σταθμούς αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και στην Κεντροανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Εδώ έρχεται να «παίξει παιχνίδι» η αστική τάξη της Ελλάδας καθώς, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, «συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση μελετών για τους Πλωτούς Σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα καθώς και για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης». Σημειωτέον, στις 12 Αυγούστου είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και 107 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακών Επενδύσεων (ΕΤΠΑ) για πέντε από τα 12 ενεργειακά έργα που έχουν προγραμματιστεί και έχουν χαρακτηριστεί από τη συγκυβέρνηση «στρατηγικές επενδύσεις».

Μέρος του νέου «πακέτου» της Κομισιόν θα διατεθεί ακόμα σε «καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μια μελέτη σκοπιμότητας για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 700 χλμ., μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου και ένα σχέδιο για ευφυή δίκτυα στα σύνορα Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Βόρεια Ιρλανδία)». Επίσης, «συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση μελετών για τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, για τη διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 στη Βουλγαρία και Νέας Σάντας και για το υδροηλεκτρικό έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία».

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου της Επιτροπής, «οι επιχορηγήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών των δράσεων. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν μια δράση είναι σαφώς προς όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού, ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών ή προωθεί εξαιρετικά καινοτόμες λύσεις, ο χρηματοδοτικός αυτός μηχανισμός μπορεί να καλύψει έως και το 75% του κόστους των έργων».Σελίδα 11 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Μιλούν για εμπαιγμό από την κυβέρνηση

Συνέντευξη Τύπου, για τη μη εφαρμογή από την κυβέρνηση, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιστρέφει τις περικοπές των μισθών των ενστόλων λόγω των μνημονίων, έδωσαν χτες οι Ενώσεις των εργαζομένων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας, όπως και οι Ενώσεις αποστράτων.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για εμπαιγμό, αφού ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει το καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι ένστολοι δεν ζητούν αυξήσεις, αλλά την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και τονίστηκε πως το ποσό επαναφοράς από το 2012 θα είναι 6 - 44 ευρώ το μήνα στη σύνταξη, παρότι έχουν μειωθεί κατά 300 ευρώ. Οσον αφορά το συνολικό ποσό ειπώθηκε πως, σε αντίθεση με όσα διαρρέει η κυβέρνηση, είναι 144,4 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους ενστόλους. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χ. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ανέφερε πως την ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Προς το τέλος της, η συνέντευξη «σημαδεύτηκε» από την αποχώρηση των προέδρων των Ενώσεων αξιωματικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής λόγω του χαρακτηρισμού «προδότης» για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που ειπώθηκε από απόστρατο έφεδρο μετά από απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επαναφορά των μισθών των ενστόλων με βάση και τις σχετικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.ΒΟΛΟΣ

Τίμησαν πρωτοπόρους μαχητές της ταξικής αναμέτρησης

Εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τα μέλη της ΚΟ Βόλου του Κόμματος που πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα στη δεκαετία 1940 - 1949

Στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας έζησαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Βόλου, για να τιμηθούν τα μέλη της ΚΟ Βόλου του Κόμματος που πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα στη δεκαετία 1940 - 1949, μέσα από τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.

Στο πρόσωπο των επτά συντρόφων - Πολύβιου Γκέλη, Νίκου Κούγκουλου, Δήμητρας Μπαντιά, Σταυρούλας Μπατζόλα, Μαρίας Μπλιώνα, Αχιλλέα Μουστάκα, Σταύρου Στολάκη - τιμήθηκαν όλοι οι μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που δρουν ακόμα στις γραμμές του ΚΚΕ, αλλά και οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, που δίνουν ακόμα τις μάχες στο πλευρό του.

Στο πρόσωπο όλων αυτών των υπέργηρων αγωνιστών φωτογραφίζεται το ΚΚΕ, που αν και βαδίζει στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει τη πιο νεανική ιδεολογία και πολιτική πρόταση, είναι πιο νεανικό και από τα πιο πρόσφατα ιδρυμένα κόμματα που υπερασπίζονται ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια.

Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», μίλησε ο Β. Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ενώ η μουσικοθεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε παράσταση για τη ζωή και τη δράση στο βουνό των συντρόφων, οι οποίοι πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα, που στηρίχτηκε στις διηγήσεις των ίδιων των συντρόφων. Παρουσιάστηκε, επίσης, «ειδική έρευνα» για την Αντίσταση και τους αγωνιστές της που έκανε η ΚΝΕ μέσα στους μαθητές σχολείων της περιοχής.

«Τιμή μας και καμάρι μας»!

Στην ομιλία του, ο Β. Μεταξάς, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Το ΚΚΕ δεν μελετάει την Ιστορία του, δεν κάνει τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή για επετειακούς λόγους, για ιστορικούς λόγους. Η μελέτη της Ιστορίας πρέπει να ενισχύει την πάλη σήμερα. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ πλευρές της Ιστορίας και δεν την είδε ποτέ κομματιαστά. Εβγαλε συμπεράσματα μελετώντας διεξοδικά την Ιστορία του, έκανε τις εκτιμήσεις του με πολύ μεγάλη προσοχή, εξετάζοντας τις συνθήκες που εξελίσσονταν τα γεγονότα.

Ιδίως για την περίοδο 1940 - 1944, η προσπάθεια να χρεωθεί το ΚΚΕ λαθολογία ότι ρίχνει ανάθεμα στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, σε ηγετικές μορφές του ίδιου του Κόμματος, γίνεται για να αποκομμουνιστικοποιηθεί η Εθνική Αντίσταση, και μέσα από αυτή οι λαϊκοί αγώνες γενικότερα που έχουν τη σφραγίδα του ΚΚΕ.

Γίνεται από τους ίδιους που σήμερα το παίζουν τιμητές της αγωνιστικής ιστορίας του λαού και που ταυτόχρονα υπογράφουν όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό.

Λοιπόν τους λέμε ότι:

Τιμή μας και καμάρι μας το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, που φτιάχτηκαν με απόφαση του ΚΚΕ και όχι τυχαία ή αυθόρμητα, όπως θέλουν να περάσουν ιδίως στους νέους.

Τιμή μας και καμάρι μας η Εθνική Αντίσταση και τιμή μας και καμάρι μας που βγάζουμε συμπεράσματα από την πορεία της.

Τιμή μας και καμάρι μας ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και η τρίχρονη εποποιία του στα βουνά και τις πόλεις της χώρας μας.

Οι επαναστάτες στη χώρα μας πάντα ήταν δεμένοι με το ΚΚΕ, ήταν μέλη του, οπαδοί του, φίλοι του. Και οι ίδιοι έθεταν τη ζωή τους στο Κόμμα τους, στο ΚΚΕ και όχι στους διάφορους κουκουεδολόγους. Λογαριασμό έδιναν στο ΚΚΕ και μέσα από εκεί έδιναν και τα διαπιστευτήριά τους στο λαό. Πρέπει να μάθει ιδίως η νεολαία ότι οι διάφοροι τιμητές σήμερα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, οπορτουνιστές, αναρχικοί και παρατρεχάμενοι, τότε έλεγαν ότι είναι προδοτικό, έκαναν επιθέσεις στους αγωνιστές όπως ακριβώς και οι γερμανοτσολιάδες.

Πρέπει να μάθει ιδίως η νεολαία ότι δεν είναι τωρινή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασαριστεί ως η συνέχεια του ΕΑΜ, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη "αριστερά". Την ίδια προσπάθεια και πιο σκληρή έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και αποκαλύφθηκε ότι στόχος ήταν να ενσωματώσει στην αντιλαϊκή πολιτική του τους αγωνιστές και όσους εμπνέονταν από τους αγώνες τους».Κηδεύτηκε ο σ. Τάκης Σπυράκης

Με την παρουσία πλήθους συντρόφων του στο ΚΚΕ, συναγωνιστών του στην Εθνική Αντίσταση, συγγενών και φίλων, αλλά και πολλών άλλων που τον εκτιμούσαν ως αγωνιστή του λαού, έγινε, στην ιστορική Τσαριτσάνη, η κηδεία του σ. Τάκη Σπυράκη, στελέχους του ΚΚΕ, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Τον επικήδειο εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Τσαριτσάνης του ΚΚΕ εκφώνησε ο Αν. Καραμήτσιος, που αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του ως κομμουνιστή και αντιστασιακού, καθώς και στο πλούσιο έργο του ως κοινοτάρχη Τσαριτάνης από το 1978 μέχρι το 1994. Οπως χαρακτηριστικά είπε «με τη βοήθεια του λαού της Τσαριτσάνης επιτέλεσε έργο λαμπρό και ανέδειξε την ιστορική μας κωμόπολη σε όλη την Ελλάδα». Και επεσήμανε: «Ο σύντροφος Τάκης διακρινόταν για τη γλυκύτητα του λόγου του, την αμεσότητα, την άριστη επικοινωνία με όλους και θα θυμόμαστε πάντα τις πολύ σωστές συμβουλές του. Ηταν ο τελευταίος της παλιάς φρουράς στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Τσαριτσάνης του ΚΚΕ. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ».

Στον τελευταίο χαιρετισμό προς τον συναγωνιστή του αντιστασιακό και το φίλο του Τάκη, ο Νίκος Βίτκος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στάθηκε στον αγώνα του ενάντια στη διπλή κατοχή και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη

Σε φαινόμενα μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία αναφέρθηκαν χτες οι δικαστικές ενώσεις της χώρας στη διάρκεια πανδικαστικής συγκέντρωσης - συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε λόγο για απαξίωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο και αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως οι αποφάσεις για να μη μειωθούν οι μισθοί αστυνομικών, στρατιωτικών, δικαστών κ.ά. Συνεχείς τροποποιήσεις νόμων, πολυνομία, φωτογραφικά νομοθετήματα χωρίς ενημέρωση των δικαστών είναι κάποια από τα προβλήματα που θίχτηκαν. Τέλος, επισημάνθηκαν 50 κενά στις οργανικές θέσεις στα Ειρηνοδικεία και τα μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να αποδοθούν αποκλειστικά στους δικαστές οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Οπως τόνισε: «Η κυρίαρχη πολιτική και το ίδιο το σύστημα γεννά ολοένα και περισσότερες διαφορές. Για παράδειγμα, το φορολογικό σύστημα που, στον καπιταλισμό, λειτουργεί ως μέσο αναδιανομής πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου, σε περιόδους κρίσης, παίρνει τη μορφή της φοροεπιδρομής που βιώνει ο λαός τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογικές διαφορές να πνίγουν τα διοικητικά δικαστήρια π.χ. με τις χιλιάδες προσφυγές κατά του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ. Αλλες περιπτώσεις που οδηγούν στη σώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια είναι η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων ή της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων από τους μετανάστες κ.λπ.».

Οπως είπε, αν υπήρχε πραγματική πρόθεση για την επιτάχυνση και βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης, τότε οι κυβερνήσεις θα είχαν προχωρήσει στην πλήρωση και αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων και στην κάλυψη των αναγκών για επαρκή και ασφαλή κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

Τόνισε, τέλος, ότι η πανδικαστική συγκέντρωση γίνεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. «Πτυχή της επίθεσης αυτής, είπε, αποτελούν και οι σχεδιασμοί για αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι αποσπασμένες από τις βασικές επιλογές της ΕΕ. Αποτελούν εξειδίκευση σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μέσα από διάφορα μνημόνια. Αναπόφευκτα αγγίζουν και τους δικαστές και τις οικογένειές τους». Οι δικαστές, τέλος, ανέφερε «δεν έχουν συμφέρον να σταθούν εχθρικά απέναντι στον εργαζόμενο λαό που αγωνίζεται για την επιβίωση, όταν το δίκιο του έρχεται να κριθεί ενώπιόν σας».Σελίδα 12 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραγωδία

Τραγική κατάληξη είχε το παιχνίδι μιας παρέας παιδιών στην ταράτσα 8ώροφης πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ενας 13χρονος, ο Θοδωρής Αβραμίδης, σκοτώθηκε όταν έπεσε στο κενό, από ύψος 25 μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13χρονος, έκανε «παρκούρ» (υπερπήδηση εμποδίων) με φίλους και συμμαθητές του, στην ταράτσα της οικοδομής επί της οδού Αγίας Σοφίας 5. Επεσε στο τζάμι του φωταγωγού, το οποίο υποχώρησε, με αποτέλεσμα το τραγικό του τέλος. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο, διαπίστωσε απλά το θάνατό του.Δεν μπορούν να κρυφτούν

Φαίνεται ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν οι φερμένοι από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τη δουλειά τους. Παλιά τους τέχνη κόσκινο: Οταν ζορίζονται από την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ, το ρίχνουν στον αντικομμουνισμό και μάλιστα χωρίς πρωτοτυπία. Κάπως έτσι επέλεξε χτες να τοποθετηθεί και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, στην τεκμηριωμένη και με στοιχεία κριτική που της ασκήθηκε από τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πλημμύρες σε Δυτική Αθήνα - Πειραιά και τις ευθύνες της Περιφέρειας.

Σε μια επίδειξη θράσους και παραχάραξης της ιστορίας, κατέφυγε στο οπλοστάσιο κραγμένων αντικομμουνιστών του ΠΑΣΟΚ, για να ισχυριστεί απευθυνόμενη στο ΚΚΕ ότι «η παρουσία σας εδώ ακολουθεί μια μακραίωνη παράδοση του τι μπρόκολα τι λάχανα. (...) Το "τι μπρόκολα τι λάχανα", "Τι Πλαστήρας τι Παπάγος", το πλήρωσαν χιλιάδες πρόγονοί μας στα ξερονήσια και το κομμουνιστικό κίνημα...», για να εισπράξει το χειροκρότημα της παράταξής της.

Αυτονόητη, μετά από τέτοιο θράσος, η πληρωμένη απάντηση από τον Γιάννη Πρωτούλη: «Κυρία Δούρου, σήμερα κάνατε μια αρχή και φανερώσατε δυστυχώς ότι όταν πιέζεστε από μια δίκαιη και σωστή κριτική που σας κάνει το ΚΚΕ βγάζετε ωμό αντικομμουνισμό. Εμάς, πρέπει να ξέρετε ότι το αυτί μας δεν ιδρώνει καθόλου από αυτά τα πράγματα. Τα έχουμε ακούσει με ακριβώς την ίδια έκφραση από το Θόδωρο Πάγκαλο, από το Γ. Παπανδρέου, παλιότερα από τον Κ. Σημίτη (...). Το δικό μας αυτί με τέτοια δεν ιδρώνει καθόλου»...Βγήκαν ξανά «λάδι»...

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε θα ασκήσει τελικά αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας που αθώωσε ή «χάιδεψε» τον ιδιοκτήτη γης και τους μπράβους του για την ένοπλη επίθεση κατά μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση ως προς το αθωωτικό σκέλος, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών. Η ταξική Δικαιοσύνη έκανε ξανά το «θαύμα» της. Λίγο ακόμα και οι φτωχοδιάβολοι της Μανωλάδας θα κριθούν ένοχοι με την κατηγορία ότι... μπήκαν αυθαίρετα μπροστά στα όπλα των επιστατών...ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία

Θα μιλήσουν ο Δ. Κουτσούμπας και ο Γ. Πρωτούλης

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πλημμυροπαθείς» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5/11, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Αναλυτικά, στο κάλεσμά της για την εκδήλωση - συζήτηση, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ επισημαίνει:

«Η νεροποντή πριν λίγες μέρες στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που αφήνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με αυτά που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματίες και τα έργα βιτρίνας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, επίσης να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη Δυτική Αθήνα, γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις πλημμύρες

Ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Αθηναίων από άποψη αντιπλημμυρικής προστασίας ζήτησε χτες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο. Οπως σημείωσε στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμπεριέλαβε το δήμο στις περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα από την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε το Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, ζήτησε πλήρη εικόνα των προβλημάτων που παρουσιάζει ο δήμος και της ετοιμότητας που υπάρχει για την αντιμετώπισή τους. Θύμισε το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων από πλημμύρες του δήμου του 2007, από το οποίο προκύπτει ότι τα ίδια σημεία, οι ίδιοι δρόμοι, όπως για παράδειγμα η Αγίας Λαύρας, η Πατησίων, η Αλεξάνδρας, πλημμυρίζουν, που δείχνει ότι οχτώ χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις απαντήσεις της διοίκησης, η οποία απέδωσε την ανεπαρκή υποδομή και ετοιμότητα στη συναρμοδιότητα δήμου, περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ για την αντιπλημμυρική προστασία.

Να δώσει μία πλήρη εικόνα για τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν αποφάσεις δικαστηρίων, κάλεσε τη διοίκηση του δήμου χτες ο Ν. Σοφιανός, με αφορμή εργαζόμενους του ΟΠΑΝΔΑ που πληρώνονται με έναντι και δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν, όπως για τους πρώην εργαζόμενους του ΚΕΠ Συντάγματος. Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι πρόκειται για απαραίτητο για τη λειτουργία του δήμου δυναμικό και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση που δεν θα εναντιώνεται στο δικαίωμα αυτών των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία.«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά έθεσαν χτες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακόμα όμως και αυτό το θέμα, που προκύπτει συχνά - πυκνά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε δεκάδες δήμους, η περιφερειακή αρχή το κατέταξε ως τελευταίο θέμα συζήτησης, με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, να επικαλείται την «αποδοχή της πλειοψηφίας του Σώματος για το μη ευτελισμό της διαδικασίας και των θεμάτων» της ημερήσιας διάταξης με αυτά της εκτός ημερήσιας διάταξης.

Τελικά, αφού έστω και ως τελευταίο θέμα, η περιφερειάρχης δεν μπόρεσε να αποφύγει τη συζήτηση, αρκέστηκε να προσπαθεί να αποδείξει πως ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της καταστροφής στο πλάι των κατοίκων που επλήγησαν και πως για όσα συνέβησαν αυτό που έφταιγε ήταν τα λάθος έργα και η έλλειψη ελέγχου των έργων αυτών, είτε από την κυβέρνηση είτε από την προηγούμενη διοίκηση. Από την πλευρά της, η παράταξη της ΝΔ έριξε τα βέλη της στην απουσία της περιφερειακής αρχής κατά τη διάρκεια της νεροποντής ενώ ο Γ. Σγουρός υπεραμύνθηκε των έργων που έκανε η δική του διοίκηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η δέσμευση να επανέλθει το θέμα με την... αναμόρφωση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Γενάρη.

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Οπως υπενθύμισε, η έκθεση του «Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας» (ΑΣΔΑ), από το 2012, βασισμένη σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προειδοποιούσε την κυβέρνηση, τους δήμους και την περιφέρεια να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Συνεπώς το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται σε άγνοια, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή.

Επεσήμανε μάλιστα πως η ευθύνη ανήκει πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση, καθώς δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν είναι άμοιροι ευθυνών τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή περιφερειακή αρχή. Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα και δεν έφερε, όπως είχε δεσμευτεί, ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η νέα περιφερειακή αρχή κατέθεσε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό στα χνάρια του προκατόχου της: Προβλέπει αστεία ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν - που κι αυτά αποτελούν συνέχεια των προκατόχων της -, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Απαίτησε, επίσης, η Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό της Αττικής για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων και να προχωρήσει τώρα και όχι το Γενάρη του 2015 στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού εντάσσοντας σ' αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, πρόταση που η πλειοψηφία απέρριψε.

Παράλληλα, κατήγγειλε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων ως εμπαιγμό: τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.800 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν και ζήτησε να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα παρακάτω για την ανακούφιση των πληγέντων όπως έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων, καταγραφή, άμεση και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι πληγέντες αλλά και την κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.

Εκ μέρους, επίσης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Πρωτούλης, επεσήμανε πως «τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης που πέρασαν πάνω από τη χώρα ιδιαίτερα στις πιο φτωχές εργατογειτονιές, έχουν αφήσει πίσω τους ένα ερείπιο υποδομών, ταυτόχρονα έχουν μειώσει το προσωπικό και έχουν ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότηση». Υπογράμμισε πως δήμαρχοι που δεν έχουν εκλεχθεί με το ΚΚΕ, όπως του Καματερού - Αγ. Αναργύρων, αναδείκνυαν το πρόβλημα που υπάρχει με τα ρέματα και κατέληξε πως πρέπει η Περιφέρεια να πάρει έκτακτα μέτρα, με βάση τις αρμοδιότητες που διαθέτει, και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για πολύ περισσότερα μέτρα και από αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση.Σελίδα 13 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Σύμπλευση στο μοντέλο της φορομπηξίας και της στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΕΔΑ ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αθηναίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για την εκλογή προέδρου, είχαμε μια απτή απόδειξη της σύγκλισης των "μνημονιακών" δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τους "αντιμνημονιακούς" του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλιση αυτή δείχνει στους "ανυποψίαστους" τη συμφωνία τους στο κυρίαρχο μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία, που κινείται στα ασφυκτικά πλαίσια, τα οποία καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η σύγκλιση αυτή διαλύει αυταπάτες - σε όσους ακόμα έχουν - για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για τη συνέχεια, όπως δηλώνει, του κράτους και της πολιτικής που έχει γονατίσει τη λαϊκή πλειοψηφία. Πέρα από το παρασκήνιο και τα κομπρεμί, με τα οποία μοίρασαν "μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί" τα αξιώματα στην ΠΕΔΑ, το κύριο είναι η σύμπλευση παρά τις επιμέρους διαφορές στο μοντέλο φορομπηξίας και στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων. Το έδειξε και η ψήφιση στην Περιφέρεια του προϋπολογισμού από τους ίδιους που συμμάχησαν και στην ΠΕΔΑ. Καιρός για γρήγορα συμπεράσματα, γιατί οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη θέση τους στην κοινή πλέον στάση με το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ».ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ

«Δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης»

Το υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο δήμαρχος. Στάση εργασίας από το κλαδικό σωματείο και τα σωματεία εργαζομένων στο δήμο

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας, όπου η δημοτική αρχή, συνοδευόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα, ο οποίος την είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της να στείλει στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων.

Η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, με το υπόμνημα ήταν ξεκάθαρη:

«Ως δήμαρχος και νέα δημοτική αρχή, έχουμε εκλεγεί με σαφείς δεσμεύσεις στο λαό μας. Δεν αποδεχόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρνούμαστε να συμβάλουμε στην άσκησή της, για να σταθούμε δίπλα, να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο δήμο.

Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ' αρ. 5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο υπουργείο Εσωτερικών).

Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ' όλα νόμιμοι.

Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από το 90% του προσωπικού να έχει ελεγχθεί. Ηδη έχουν απολυθεί 2 εργαζόμενοι και παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό άλλοι 2. Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στη διάθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών υπάρχει όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με πλήρη στοιχεία, για όλους τους υπαλλήλους του δήμου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.

Αυτή είναι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε με την αντίστοιχη απόφασή του 405/24-9-2014.

Η κυβέρνηση, σήμερα, με πρόσχημα τη διαδικασία του επανελέγχου, ανακαλεί διορισμένους εργαζόμενους που δουλεύουν για 10-15 χρόνια, έχουν ελεγχθεί από το δήμο, τα υπηρεσιακά συμβούλια, το ίδιο το ΑΣΕΠ και νομιμοποιήθηκαν με νόμο του κράτους (ΠΔ 164/2004, γνωστό ως Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου).

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη, που δε διστάζει να τσαλαπατά και να ανατρέπει τους ίδιους τους νόμους που ψηφίζει, στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτοί ωφελούν τους εργαζόμενους - και όχι ο δήμος.

Δηλώνουμε ότι δε θα υποχωρήσουμε από αυτή μας τη θέση, δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε απολύσεις εργαζομένων στο δήμο μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας, για σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους.

Θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας και τους δημοτικούς υπαλλήλους τις όποιες απειλές και τυχόν "ποινές" επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης.

Γιατί για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας τα αιτήματα:

Μετά την κατάθεση του υπομνήματος στον εισαγγελέα, ο δήμαρχος το διάβασε και στους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό κτίριο. Τη στάση της δημοτικής αρχής επιδοκίμασαν οι συγκεντρωμένοι και στη συνέχεια ακολούθησε νέα πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο δημαρχείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας που είχε κηρύξει στάση εργασίας για να το ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις όλα τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο Πατρέων.

Στην Αθήνα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων έκαναν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων σε δήμους της Αττικής. Αποφάσεις για την κινητοποίηση είχαν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Πετρούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Καισαριανής, Φυλής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Κορυδαλλού. Τα σωματεία ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όμως η τελευταία αρνήθηκε προβάλλοντας διάφορες προφάσεις. Τα σωματεία κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δείξουν κανέναν εφησυχασμό και να προχωρήσουν άμεσα σε οργάνωση του αγώνα τους. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσαν σε συμμετοχή στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

«Τα βρήκαν» «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» δυνάμεις στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), μοιράζοντας τις θέσεις στο προεδρείο της. Στις εκλογές που έγιναν στη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενωση Δήμων της χώρας για την ανάδειξη του προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, συμφώνησαν στην κατανομή των θέσεων μεταξύ τους, αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό τις γενικότερες διεργασίες που γίνονται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό με κοινή αναφορά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης.

Η εκλογή του Ηλ. Γκότση, δημάρχου Ν. Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από τις διαδικασίες συναλλαγής που προηγήθηκαν, αποτυπώνει την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη ΠΕΔ της χώρας, με βασική κατεύθυνση τη συναίνεση στο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, και οι τρεις εκπρόσωποι των παραπάνω δυνάμεων υπερθεμάτισαν τη μεταξύ τους συνεργασίας. Συνεργασία, που προφανώς θα αποτυπωθεί και στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο αρμόδιο όργανο είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στην Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου τα 4 από τα 7 μέλη θα προέλθουν από εκλέκτορες της ΠΕΔΑ.

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης και κατά την ψηφοφορία που έγινε καταγράφηκαν τα παρακάτω: Η πρώτη σε ψήφους δύναμη στην ΠΕΔΑ, η παράταξη της ΝΔ, μετά από δύο ψηφοφορίες και την άρνηση των εκπροσώπων των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ να της δώσουν τη θέση του γραμματέα, αποσύρθηκε κι έτσι δε μετέχει στο προεδρείο. Είχε προηγηθεί διακοπή της συνεδρίασης μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία επίσης δεν ανέδειξε την απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαράντης, του ΣΥΡΙΖΑ, Η. Γκότσης και της ΔΗΜΑΡ, Γ. Ιωακειμίδης, σε κοινή τους σύσκεψη, μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου. Ετσι, νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ εξελέγη ο Ηρ. Γκότσης δήμαρχος Ν. Ιωνίας, αντιπρόεδρος ο Γ. Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη και γενικός γραμματέας ο Ν. Σαράντης, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Η εξέλιξη των τριών ψηφοφοριών καταδεικνύει και τις διεργασίες που έγιναν για την εκλογή του προεδρείου. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, κανείς υποψήφιος δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία καθώς έλαβαν μόνο τις ψήφους των παρατάξεών τους και συγκεκριμένα: Δ. Στεργίου (δήμαρχος Πεντέλης) από τη ΝΔ 9 ψήφους, Ν. Σαράντης 5, Ηρ. Γκότσης 5 και Γ. Ιωακειμίδης 4. Στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε και μεσολάβησε η σύσκεψη των τριών, ο Ν. Σαράντης αρχικά και ο Γ. Ιωακειμίδης στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητά τους και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Δ. Στεργίου 9, Ηρ. Γκότσης 14. Αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας εξελέγησαν αντίστοιχα με 14 ψήφους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν σαφές ότι ο συνδυασμός δε συμμετέχει στο προεδρείο με δεδομένη τη συναντίληψη που έχουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, όπως αυτή εκφράστηκε και όλη την προηγούμενη θητεία. Υπήρξε ενότητα μεταξύ τους, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις ή αντιθέσεις εκφράστηκαν κατά διαστήματα. Στην πραγματικότητα, υπηρέτησαν την κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας. Με αυτήν τη λογική η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει σ' αυτό το όργανο και η στάση της απέναντι στις ψηφοφορίες θα είναι ανάλογη.Σελίδα 14 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Να υπογραφούν άμεσα οι συνταξιοδοτήσεις

Την προκλητική στάση του υπουργού Παιδείας αναφορικά με το ζήτημα των παραιτήσεων - συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Το υπουργείο αρνείται να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις - συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών με 30 - 35 χρόνια υπηρεσίας και με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Με το αιτιολογικό ότι αυτές έγιναν εκπρόθεσμα, «λες και τα οικογενειακά προβλήματα προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα του κάθε υπουργού», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει πως «ο ίδιος ο υπουργός που ομολογεί κυνικά ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες ακόμα και σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους βρήκε τον "ένοχο" για τα κενά αυτά: Τους εκπαιδευτικούς που καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση! (...) Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι ότι οι αιτήσεις παραίτησης - συνταξιοδότησης που απορρίφθηκαν ανέρχονται σε 300, όταν τα κενά είναι τουλάχιστον 4.000 σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, ακόμα και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, για σοβαρούς λόγους υγείας ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους». Τονίζει δε ότι «είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των συναδέλφων στην παραίτηση - συνταξιοδότηση, όποτε συμπληρώνουν τα απαραίτητα χρόνια προϋπηρεσίας και κατοχυρώνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργού και την υπογραφή των παραιτήσεων - συνταξιοδοτήσεων, για σοβαρούς λόγους υγείας και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, όπως προβλέπει και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οσο για τη λύση για να καλυφθούν τα κενά: Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί χιλιάδων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το «πάγωμα» της συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.56ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αντιδρούν σε μεταστέγαση, διπλοβάρδια και κλείσιμο

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους γονείς των μαθητών δύο δημοτικών σχολείων του Πειραιά, από τα σχέδια για μετεγκατάσταση του 56ου Δημοτικού Σχολείου Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου στο 32ο Δημοτικό, σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Στη μετεγκατάσταση αντιδρούν οι Σύλλογοι Γονέων, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψουν να κλείσει το σχολείο.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, στηρίζοντας τα αιτήματα των συλλόγων γονέων, με ανακοίνωσή της ζητά να παρθεί πίσω η απόφαση για μεταστέγαση, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μετεγκατασταθεί το προκάτ του 56ου σχολείου μέσα στο ίδιο οικόπεδο και με ασφάλεια να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Επίσης, ζητά στα σχέδια λειτουργίας και τις μελέτες του έργου να εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας του σχολείου σε συγκεκριμένες αίθουσες, μέσα στο κτίριο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, όπως ήταν πριν από το σεισμό.

Την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχουν καταθέσει στη Βουλή ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικτύων οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης.

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου (όπου πέρα από τα κορίτσια που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, φοιτούν και μαθητές της περιοχής), μετά το σεισμό του 1999 κρίθηκε ακατάλληλο και από το 2000 στεγάζεται σε προκάτ κτίριο. Προκειμένου τώρα να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης, με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας ζητά: «Να διερευνηθεί μεταφορά της σχολικής μονάδας (του 56ου δημοτικού σχολείου). Προτείνεται η διερεύνηση διάθεσης αιθουσών ή συστέγαση και λειτουργία στον ίδιο χώρο, σε διπλή βάρδια». Τα παραπάνω αναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που επισημαίνει τις συνέπειες για τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς από τη μεταστέγαση του 56ου δημοτικού, που έχει 100 μαθητές, στο 32ο δημοτικό που έχει ήδη 199 μαθητές. Επίσης, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στις μελέτες και τα έγγραφα για την επισκευή του κτιρίου «δεν έχει γραφτεί ούτε μια λέξη που να παραπέμπει στον όρο "σχολείο"», εγείροντας έτσι ερωτήματα για το αν μετά την επισκευή θα ξαναλειτουργήσει το σχολείο στο κτίριό του.Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα βιώνουμε εδώ και 16 μήνες τον κίνδυνο της απόλυσης, τον εφιάλτη της ανεργίας. Βρισκόμαστε 16 μήνες στο δρόμο, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας στη ζωή. Ολο αυτό το διάστημα, αντιμετωπίζουμε από την κυβέρνηση τον εμπαιγμό και την κοροϊδία.

Μας ανάγκασαν, με τον πιστόλι στον κρόταφο και προκειμένου να μη χάσουμε τη δουλειά μας, να κάνουμε αιτήσεις σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, ουσιαστικά να ξεσπιτωθούμε σε άλλη πόλη. 85 συνάδελφοί μας δεν είχαν καν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, σταμάτησαν να πληρώνονται από το Μάρτη του 2014 και οδηγούνται στην απόλυση. Μας ανάγκασαν να κάνουμε αίτηση για θέσεις άλλων υπουργείων, με ταυτόχρονο υποβιβασμό της κατηγορίας εκπαίδευσης (από ΠΕ σε ΤΕ), γεγονός που συνεπάγεται δραματική μείωση του μισθού μας και της σύνταξής μας.

Στην ίδια κατάσταση με εμάς βρίσκονται και άλλοι, χιλιάδες εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Aπέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, ένα δρόμο έχουμε, μια επιλογή: Να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να ενώσουμε τις φωνές μας, να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους δρόμους του Αγώνα και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκρούσουμε αυτήν την πολιτική, που θέλει να ζήσουμε με ψίχουλα.

Αποδείχτηκε ότι κανένας «σωτήρας», κυβερνητικός ή άλλος, δε θα μας λύσει το πρόβλημα. Κανένας βουλευτής ή άλλος παρατρεχάμενος κυβερνητικός δε θα σταθεί δίπλα μας. Ατομική λύση δεν υπάρχει.

Αύριο, την 1η του Νοέμβρη, διοργανώνεται ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας και των απολύσεων. Ηδη, πάνω από 900 σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ανάμεσά τους, 22 ΕΛΜΕ και 15 Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών. Αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαδηλώσουμε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι ΜΑΖΙ, σαν μια γροθιά. Οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι διαθέσιμοι. Αλλωστε, όλοι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ είναι γνωστό ότι η απόλυση στο δημόσιο τομέα, είναι άμεσα συνυφασμένη με τις διαθεσιμότητες.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε συνάδελφό μας, κάθε διαθέσιμο εκπαιδευτικό να βρίσκεται εκεί, να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Στο πανελλαδικό αυτό συλλαλητήριο καλέσαμε ως «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς και τη Συντονιστική Επιτροπή των Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα της Αθήνας (όπου δραστηριοποιούμαστε αυτοί που κατοικούμε στην Αθήνα) και την Επιτροπή της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε η Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας, να μην πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην ενωθεί η φωνή των διαθέσιμων με εκατοντάδες συνδικάτα, φορείς, συλλόγους κ.ά. Την ίδια στάση κράτησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και στις ΕΛΜΕ τους.

Αραγε ποιον εξυπηρετεί αυτή η στάση; Πότε είναι πιο δυνατή η φωνή των διαθέσιμων; Οταν είναι μόνοι τους ή όταν είναι ενωμένοι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που υποφέρουν, όταν είναι ενωμένοι στο δρόμο με εκατοντάδες συνδικάτα;

Πολύ περισσότερο, που οι ίδιες δυνάμεις δεν το κάνουν πρώτη φορά. Ολο αυτό το διάστημα, στη Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας συμβαίνουν τα εξής: «Οργανώνονται» κινητοποιήσεις που δεν ανακοινώνονται επίσημα, που δεν τις μαθαίνουν όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, αλλά μόνο ορισμένοι. Κινητοποιήσεις, που αποφασίζονται και οργανώνονται από ελάχιστα άτομα, που δεν τις μαθαίνουν ή δεν συζητιούνται στη Συντονιστική, ούτε στα ΔΣ των ΕΛΜΕ, στην περιοχή των οποίων γίνεται η κινητοποίηση, αλλά ούτε και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κινητοποιήσεις, όπως μας λένε «κρυφές» (!!!), του στυλ «ελάτε 9 η ώρα εκεί», χωρίς να γνωρίζει κανείς για ποιο λόγο, «και εκεί θα σας πούμε». Και μετά γκρινιάζουν γιατί δεν συμμετέχουν οι «εν ενεργεία» εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις μας! Οι κινητοποιήσεις αυτές τελικά, όλο και περισσότερο, καταλήγουν να είναι αποκλειστικά καταλήψεις γραφείων υπουργών και τίποτα άλλο, χάπενινγκ για τα κανάλια, με αίτημα να μας δεχτεί κάποιος υπουργός.

Δε γίνεται καμία προσπάθεια, για να συσπειρωθούμε όλοι οι διαθέσιμοι μαζί, για να ενωθούμε με τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς στα σχολεία, με τους γονείς, με τους μαθητές, με τα υπόλοιπα συνδικάτα. Δε γίνεται καμία προσπάθεια να δούμε τον πραγματικό υπεύθυνο της διαθεσιμότητας - απόλυσής μας, που είναι στρατηγική της ΕΕ η υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η μετατροπή της σε φτηνή κατάρτιση και δεξιότητες, η μετακίνηση των μαθητών των ΕΠΑΛ στα ΙΕΚ και τις ΣΕΚ (μη τυπική εκπαίδευση). Καταλήγουν να μιλάμε μόνο για το ΒενιζελοΣαμαρά, τον κακό Αρβανιτόπουλο, τον κακό Λοβέρδο και άλλα τέτοια.

Η τακτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, από 500 άτομα που έπαιρναν μέρος στις δραστηριότητες της Συντονιστικής της Αθήνας, να έχουν μείνει τελικά μερικές δεκάδες. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει πάει σπίτι του και ψάχνει ατομική διέξοδο. Πολλοί συνάδελφοι διαθέσιμοι αναρωτιούνται όλο και πιο συχνά τι συμβαίνει και τι πολιτικά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες τους. Εκφυλίζονται κινητοποιήσεις, απογοητεύονται συνάδελφοι, καθώς η λαίλαπα που ζούμε δεν αντιμετωπίζεται μόνο με χάπενινγκ και καταλήψεις. Χρειάζεται και χιλιάδες κόσμο στο δρόμο, αποφασισμένο να παλέψει για το δίκιο του.

Εμείς καλούμε κάθε συνάδελφό μας, κάθε εκπαιδευτικό σε διαθεσιμότητα να προβληματιστεί. Να μην απογοητευτεί, να πεισμώσει, να βγει στο δρόμο, να παλέψει. Το συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη ας είναι το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για όλους μας. Ολοι και όλες στον αγώνα για να παρθούν πίσω οι διαθεσιμότητες - απολύσεις. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας!


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΜΟΤΗΤΑΣελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τροπολογίες, χρέη και ... στη μέση οι μαθητές

Ξεκίνησε και πάλι η μεταφορά μαθητών που είχε διακοπεί λόγω αποχής των λεωφορειούχων

Ανέστειλαν την αποχή από τη μεταφορά μαθητών οι λεωφορειούχοι της Θεσσαλονίκης. Οι λεωφορειούχοι είχαν αντιδράσει με διακοπή των δρομολογίων στην απόφαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει την τροπολογία που προέβλεπε την αναδρομικότητα στην εξόφληση των ενταλμάτων πληρωμής για τη μεταφορά μαθητών που έκαναν τα σχολικά έτη 2012 - 2013 και 2013 - 2014.

Στο μεταξύ, προχτές το πρωί, γονείς και μαθητές των σχολείων του Δήμου Βόλβης, προχώρησαν σε ωριαίο αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της γέφυρας Νέας Απολλωνίας, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Ο Δήμος Βόλβης αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές και γονείς, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων να δώσουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς.

«Το αυτονόητο τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο, εξαρτάται κάθε χρόνο από το αν τα δρομολόγια είναι κερδοφόρα ή όχι. Από τα σχετικά παζάρια, τις τροπολογίες επί τροπολογιών, για παρατάσεις των συμβάσεων, πρόχειρους διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς που δε γίνονται στην ώρα τους κ.λπ.», τονίζει η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της με αφορμή αυτές τις εξελίξεις. Καταγγέλλει τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται με στόχο να μετακυλιστεί η ευθύνη, άρα και το κόστος της μεταφοράς στους γονείς. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «γι' αυτό το λόγο περιορίζουν συνεχώς, μέσα από υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα κονδύλια για τη μεταφορά, για αυτό το λόγο αυξάνουν όλο και περισσότερο τα όρια των χιλιομέτρων πέρα από τα οποία καλύπτεται η μεταφορά των μαθητών.

Ξεκαθαρίζει ότι για τους γονείς νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση και τη ζωή και καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

«Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Οχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας και όχι της Τοπικής Διοίκησης και των γονιών.

Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.

Να διασφαλιστεί εδώ και τώρα ότι δε θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια».ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα φασιστοειδή αυτοαποκαλύπτονται και προκαλούν

Αποθρασυνόμενοι από τη στάση ανοχής του υπουργείου Παιδείας σε όλη την κλίμακα της διοικητικής του ιεραρχίας και αξιοποιώντας τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Λοβέρδου, ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των «δύο άκρων» στην εκπαίδευση και δε δίστασε να ταυτίσει το φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό, τα φασιστοειδή που συγκρότησαν ψηφοδέλτιο με τίτλο «Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών», για τις εκλογές στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης που θα γίνουν στις 5 Νοέμβρη, έριξαν τις μάσκες τους.

Οι δύο υποψήφιοι φιλοξενούνται στο επίσημο site της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπου έδωσαν συνέντευξη - πραγματικό περιβόλι. Προαναγγέλλουν, μάλιστα, και την ίδρυση πανελλαδικής φασιστικής παράταξης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέντευξή τους, γίνονται κήρυκες του ρατσιστικού μίσους και της ξενοφοβίας ξεσπαθώνοντας ενάντια στους μετανάστες, παιδιά των οποίων φοιτούν και στα σχολεία τους. Επαναλαμβάνουν τη γνωστή φασιστική καραμέλα ότι δεν είναι τάχα ναζιστές, αλλά πατριώτες.

Αποκαλύπτουν, ακόμα, ότι έχουν και το σχετικό φασιστικό παρελθόν δράσης, για το οποίο προφανώς επιβραβεύτηκαν ο μεν ένας με τη θέση του Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, που σε λίγο θα κρατήσει και τον πέλεκυ της «αξιολόγησης», ο δε άλλος, προερχόμενος από τα σπλάγχνα του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, ως στέλεχος της ΔΑΚΕ, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Χαλκιδικής, αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής και αντιπρόσωπός της στα συνέδρια της ΔΟΕ.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, καλεί τους εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και σημειώνει: «Η πατριδοκαπηλεία (το «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» της χούντας) ήταν πάντα γνώρισμα των φασιστών, αλλά οι πολιτικοί τους πρόγονοι - ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες - μπήκαν στην υπηρεσία των ναζιστών κατακτητών της πατρίδας μας και μαζί τους ματοκύλισαν το λαό που πάλευε ενάντια στους κατακτητές μέσα από το ΕΑΜ.

Η πραγματική πατρίδα του φασισμού είναι τα κέρδη των αφεντικών τους, τα κέρδη των καπιταλιστών, αυτούς υπηρετούν και από αυτούς στηρίζονται.

Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός καμιά σχέση δεν έχει με το εθνικιστικό μίσος κι ο λαός μας όταν χρειάστηκε το απέδειξε.

Οι χρυσαυγίτες αποτελούν γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, επιχειρούν να εισβάλουν και στην εκπαίδευση για να σπείρουν το ρατσιστικό μίσος στους δασκάλους και στα παιδιά του λαού μας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο φασισμός - ναζισμός δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Είναι το ίδιο το έγκλημα. Το ναζιστικό δηλητήριο του ρατσισμού δεν έχει θέση στα σχολεία!»ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

Αλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ που παίζεται τις τελευταίες βδομάδες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, με στόχο την ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μέτρων μέσα στα ΑΕΙ, στήθηκε χτες το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες είχε ζητηθεί από τους φοιτητές να ορίσουν δύο εκπροσώπους από κάθε φοιτητικό σύλλογο και να παραβρεθούν στις 12.30 το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου για να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους. Να σημειωθεί ότι ενόψει αυτής της συνάντησης, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν κάνει Γενικές Συνελεύσεις και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές.

Ωστόσο, παρά το καθορισμένο ραντεβού και τις αποφάσεις των συλλόγων να θέσουν με εκπροσώπους τους αυτά τα αιτήματα στη Σύγκλητο, μια ομάδα φοιτητών - μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, μετέβη στη Σύγκλητο πρωί πρωί (σ.σ. εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί και συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών) με σκοπό να στήσει ένα σκηνικό που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς από τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και, φυσικά, μαζί με τη διακοπή της συνεδρίασης, αναβλήθηκε και η καθορισμένη μεσημεριανή συζήτηση της Συγκλήτου με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Ετσι, ο πρύτανης βρήκε την ευκαιρία να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που θα του έθεταν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων και να επιδοθεί για ακόμα μια φορά σε κηρύγματα αυταρχισμού και συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από αντιδραστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και μια απειλητική ανακοίνωση από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης της αστυνομίας αν επαναληφθούν παρόμοια σκηνικά. Ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θ. Φορτσάκη.

Αναφορικά με το σκηνικό που στήθηκε χτες, η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Εχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι' αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι δρουν τυχοδιωκτικά, για τις κάμερες και για εντυπωσιασμό, ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των συλλόγων και των συνελεύσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, μπαίνουν εμπόδιο στη συμμετοχή και την οργάνωση των φοιτητών, στο δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στις σπουδές και το μέλλον.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν την πάλη τους για όσα έχουν ανάγκη. Να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο οποίο καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Να παραμερίσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα».Σελίδα 16 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Αύξηση κατέγραψε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Μηχανικών» στις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη στην Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ). Συγκεκριμένα, αύξησε το ποσοστό της σε 13,6% (από 10,5% το 2012) και εξέλεξε 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 1). Οι εκλογές έγιναν με μεγάλη πτώση της συμμετοχής, σχεδόν στο μισό, με 748 ψηφίσαντες από 1.397. Η πτώση αυτή αντανακλά μεταβολές στις διαδικασίες εγγραφής στο σύλλογο. Το ψηφοδέλτιο που στήριξαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 37,4% (29,7% το 2012). Το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΝΔ πήρε 12,4% (16,4%) και το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ 12,8% (24%). Τέλος, η «Συσπείρωση» πήρε 20%.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Απεργία σε όλο τον κλάδο της Καθαριότητας του Νομού Μαγνησίας οργάνωσε, χτες, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των καθαριστριών στο κτίριο Παπαστράτου, («Θόλος») - συμμετείχαν φοιτητές, καθώς και εκπρόσωποι ταξικών εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων - και στη συνέχεια έγινε παράσταση στην Πρυτανεία, όπου τέθηκαν τα αιτήματα για άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου στην καθαριότητα.

«ΜΕΞΥΛ ΕΠΕ»: Κινητοποίηση έξω από την έκθεση προϊόντων της επιχείρησης, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και απολυμένοι της εταιρείας «ΜΕΞΥΛ ΕΠΕ - ΣΑΡΡΗΚΕΧΑΓΙΑΣ» (δραστηριοποιείται στο έπιπλο), απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει εδώ και δυο χρόνια και να σταματήσει η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.Να ανακληθεί η απόλυση

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της επιχείρησης «LIDL» στο Κιάτο, απαιτώντας η εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση εργαζόμενης, στην οποία προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα. Το περιφερειακό σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας έχουν καταγγείλει την απόλυση ως τρομοκρατική και καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής να παλέψουν για την ανάκλησή της. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ.«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»

Συγκέντρωση κόντρα στη διάλυση

Συγκέντρωση κατά της διάλυσης του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» οργανώνει σήμερα το μεσημέρι, ώρα 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία αναφέρονται οι σχεδιασμοί για την τύχη του παραπάνω νοσοκομείου. Απαντώντας χτες σε ερώτηση του «Ρ» για το αν θα γίνει μεταφορά των κλινικών του ΨΝΑ στο «Φλέμινγκ», η υφυπουργός Υγείας, Κ. Παπακώστα, είπε ότι την τελική απόφαση γι' αυτού του τύπου τις ανακατανομές θα την πάρει η ίδια μέχρι τις 12.11.2014.ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ έκαναν χτες το πρωί μέλη του Σωματείου Οικοδόμων Κατερίνης. Απαίτησαν 1.000 ευρώ έκτακτο επίδομα για κάθε άνεργο οικοδόμο στο Δήμο Κατερίνης για τις μέρες των εορτών. Επίσης, απαίτησαν τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας από το ΙΚΑ χωρίς καμία προϋπόθεση. Μέσα από τη μαχητική κινητοποίηση κάλεσαν τους ανέργους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παραδίδονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Ενα αποφασιστικό βήμα στην ιδιωτικοποίηση της προστασίας, της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών κάνει η κυβέρνηση σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας (ΦΕΚ Β'/2792/17.10.2014). Η απόφαση - υπογράφεται απ' τον υφυπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου - αναμορφώνει και προσαρμόζει στις ανάγκες των επιχειρηματιών το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων φιλοξενίας παιδιών (0-18 χρονών) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Παράλληλα, θεσμοθετείται ρητά ο εθελοντισμός, ο οποίος ήδη αποτελεί τη βάση - μαζί με τη φιλανθρωπία - για τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων ΝΠΙΔ.

«Το απροστάτευτο παιδί, το παιδί χωρίς οικογένεια αφήνεται στα χέρια ιδιωτών», καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα». Μάλιστα, η απόφαση αυτή εκδίδεται σε μια περίοδο που οι ανάγκες για τέτοιες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της εξαθλίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Παρόλα αυτά, αποσαθρώνονται οι ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο «Μητέρα» καταγγέλλει: «Κλειστές πτέρυγες στο "Μητέρα" και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, αποδεκατισμένες υπηρεσίες, όταν την ιδία στιγμή το κράτος χρηματοδοτεί αδρά μια σειρά ιδιώτες και ΜΚΟ, ανοίγοντας το δρόμο στις ιδιωτικές υιοθεσίες που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στην εμπορία παιδιών».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιο πανελλαδικό φορέα που θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, του εγκαταλειμμένου παιδιού, του παιδιού που η οικογένειά του αδυνατεί να το στηρίξει.ΒΟΥΛΗ

«Στον αέρα» ο έλεγχος στους χώρους δουλειάς

Στην ...καλή διάθεση των εργοδοτών εναποθέτει η κυβέρνηση την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, από το βήμα της Βουλής, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη σταδιακή συρρίκνωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν μείνει για να ελέγχουν τους χιλιάδες εργασιακούς χώρους όλοι και όλοι 220 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και αυτό όταν από το 1999 μέχρι το 2012 η εργατική τάξη έχει θρηνήσει 1.700 νεκρούς στους τόπους δουλειάς. «Δηλαδή - ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης - κάθε τρεις μέρες, ένας εργαζόμενος» δεν γύριζε σπίτι του.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρέπεμψε στην «Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», ισχυριζόμενος ότι «καταφέραμε να έχουμε έναν καλό σχεδιασμό, προκειμένου να αναδείξουμε την ευθύνη των επιχειρήσεων, των εργοδοτών, αλλά και των διευθυντικών στελεχών να εκπονούν και να κάνουν προγράμματα μέσα στην επιχείρηση».

Οσον αφορά την κατάργηση των Επιθεωρήσεων αποφάνθηκε ότι «μπορεί να γίνει δουλειά και με το μειωμένο προσωπικό σε αυτές τις περιοχές», αφού κατά τον Β. Κεγκέρογλου «έχουν πάψει πια να υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις» επειδή έχουν βελτιωθεί οι δρόμοι, οπότε μπορεί ένας επιθεωρητής να «πεταχτεί» και σε διπλανό νομό!Σήμερα η εκδήλωση των χαλυβουργών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την έναρξη του ηρωικού αγώνα στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», η Επιτροπή Αγωνιστών Απολυμένων Χαλυβουργών Ασπροπύργου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, εκδήλωση - λαϊκό γλέντι, στις 7.30 μ.μ., στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Ιερά Οδός και Μουρίκη).Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο

Με απεργία την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η ερχόμενη Κυριακή είναι η πρώτη της «ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου», κατά την οποία ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων. Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας (προσυγκέντρωση στα γραφεία του, Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως, στις 8.30 π.μ.). Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή, στις 12 το μεσημέρι.

«Χρειαζόμαστε την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από όλους εσάς που είτε είστε εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, είτε άνεργοι, πληρώνετε τις συνέπειες μιας βάρβαρης αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που μας αφορά όλους», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και υπογραμμίζει πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους. Επισημαίνει ακόμα πως οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι βιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεωτέρας απόφασης: «Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο», σχολιάζει.ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Ψηφίζουν για την αγωνιστική συνέχεια του κλάδου

Από τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη έως την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκλογές θα γίνονται στα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες εκλογές θα γίνουν και σε χώρους δουλειάς.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης του Συνδικάτου Σταύρος Λίτσας δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Αυτό που έχουμε επιδιώξει είναι η συμμετοχή των οικοδόμων σε όλη τη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου. Οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο από μια απλή συζήτηση για τον κλάδο μέχρι και τις αρχαιρεσίες. Μέσα από τις εκλογές πρέπει να εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση και όχι το "μέτρημα των κουκιών". Το Συνδικάτο δεν το βλέπουμε ως ένα "θεσμό από τα πάνω", αλλά σαν ένα "εργαλείο", όλων των οικοδόμων, που μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Κι όχι μόνο να κάνουν μερεμέτια, αλλά να αποτελέσουν τη βάση για τους σκληρούς αγώνες που θα αποκρούσουν και θα ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

Φωτογραφίες του Τσε στην Ισπανία

Στις 27 Οκτώβρη η εφημερίδα της Ισπανίας «Ελ Παΐς» δημοσιοποίησε ότι στη Σαραγόσα βρέθηκαν σε ένα κουτί πούρων κάποιες άγνωστες φωτογραφίες του θρυλικού επαναστάτη κομμουνιστή Ερνεστο Γκεβάρα - Τσε από την στιγμή που τον δολοφόνησαν στις 8 με 9 Οκτώβρη του 1967 στη Βολιβία, όντας τραυματισμένο σε μάχη.

Οι 8 φωτογραφίες βρέθηκαν από τον Ιμάνολ Αρτεάγα ανιψιό του ιερωμένου Λουίς Κουαρτέρο, που τις είχε βγάλει το 1968 από τη χώρα της Λατινικής όπου ήταν μέλος ιεραποστολής και του τις έδωσε ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μαρκ Χούτεν, για να είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να τις διασώσει. Στις φωτογραφίες αυτές που ήταν στο σπίτι του ιερωμένου που πέθανε πριν δύο χρόνια, απεικονίζεται ο Τσε στον στάβλο στην πόλη Ιγκέρα όπου τον εκτέλεσε με εντολή της CIA, ο Φέλιξ Ροντρίγκες, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού. Επίσης, υπάρχει και φωτογραφία της συναγωνίστριάς του, Ταμάρας Μπούνκε.ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Αντιδράσεις για τους ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, προκάλεσε η επιλογή της Τουρκίας να επιτρέψει προχτές το πέρασμα 50 ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί της βόρειας Συρίας με πρόσχημα την «ενίσχυση» των Κούρδων μαχητών της περιοχής.

Η πολιτική σύμβουλος του Προέδρου Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στη Δαμασκό, καταφέρθηκε εναντίον της Αγκυρας σημειώνοντας ότι «για πολλοστή φορά απέδειξε πως παίζει το ρόλο του δολοπλόκου (...) καθώς επέτρεψε σε ξένες δυνάμεις και τρομοκρατικά στοιχεία να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας». Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι επιχειρεί «να αυξήσει την επιρροή της» στην περιοχή και «να αναβιώσει το ρόλο που είχε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η Σααμπάν πάντως δεν έκανε σαφή αναφορά και στους περίπου 200 Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Κομπανί μεταφέροντας στους Σύρους Κούρδους μαχητές του «ΥPG» βαρύ πυροβολικό και αντιαρματικά όπλα. Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την εφαρμογή «ζωνών εκεχειρίας» προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, προτείνοντας, για το σκοπό αυτό, το Χαλέπι. Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μιστούρα είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά «σχέδιο δράσης» με στόχο να επιχειρήσει «να επιλύσει» την «κρίση».

Καταγγελίες για «βομβαρδισμούς αμάχων» στο Ιντλίμπ

Το ίδιο 24ωρο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (OSDH) αναφέρουν πως ελικόπτερο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας έριξε δύο βαρέλια με εκρηκτικά σε καταυλισμό προσφύγων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Το περίεργο είναι πως η επίθεση που αποδίδεται σε «ελικόπτερο της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας» βιντεοσκοπήθηκε τη στιγμή της πραγματοποίησής της και προβλήθηκε στο Ιντερνετ μέσω της ιστοσελίδας YouTube δίνοντας αμέσως αφορμή στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώσει πως «εάν επιβεβαιωθεί ότι το καθεστώς (Ασαντ) βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση, αυτό θα αποτελεί την πιο πρόσφατη πράξη βαρβαρότητας του καθεστώτος κατά του ίδιου του του λαού».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ασαντ να επωφεληθεί από τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τονίζοντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ «έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική»,στην οποία ο σημερινός Σύρος Πρόεδρος«δεν έχει κανένα ρόλο στο μέλλον».ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Οξύνεται η ένταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μερική «υποχώρηση» αναγκάστηκε χτες βράδυ η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων και βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από την απόφασή του να μπλοκάρει νωρίτερα την Πλατεία των Τζαμιών με πρόσχημα τη φερόμενη φονική απόπειρα Παλαιστινίου σε βάρος του αντιδραστικού φανατικού Εβραίου Γεχούντα Γκλικ. Μάλιστα, Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, που τον θεώρησαν «ύποπτο» για τη φονική απόπειρα σε βάρος του Γκλικ που έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για πρόσβαση πολιτών άνω των 50 ετών στην Πλατεία των Τζαμιών τέθηκε σε άμεση ισχύ.

Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς που χαρακτήρισε το ισραηλινό μπλόκο της πλατείας και τη συνέχιση των προκλητικών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων «κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό, στους αγίους Μουσουλμανικούς τόπους, στο αραβικό και μουσουλμανικό έθνος» αλλά και «επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις και ζήτησε να ανοίξει «άμεσα για όλους τους Μουσουλμάνους» η Πλατεία των Τζαμιών στην Α. Ιερουσαλήμ. Επιπλέον καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Γκλικ, που έχει διπλή - αμερικανική και ισραηλινή - υπηκοότητα.

Αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Σουηδία

Το βαρύ κλίμα στο Ισραήλ είχε ξεκινήσει από νωρίς, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης. Η εξέλιξη προκάλεσε την ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη στη Στοκχόλμη, Ισαάκ Μπάχμαν, για «διαβουλεύσεις», ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε «ενόχληση και εκνευρισμό για μια ανώφελη απόφαση που δεν συμβάλλει στο ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις».ΤΟΥΡΚΙΑ

Κι άλλος στρατιώτης νεκρός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ακόμα ένας Τούρκος στρατιώτης πέθανε χτες στην ανατολική Τουρκία (Nτιγιαρμπακίρ), μια μέρα αφού δύο ένοπλοι μασκοφόροι τον πυροβόλησαν ενώ ψώνιζε με τη γυναίκα του.

Αν και το γεγονός συνδέθηκε με τους πρόσφατους θανάτους τριών ακόμα Τούρκων στρατιωτών από μαχητές του PKK, δεν είναι καθαρό ποιος μπορεί να ευθύνεται για το συγκεκριμένο θάνατο. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν αναφέρει «τρομοκρατικές ομάδες», όπως γίνεται όταν θέλουν να αναφερθούν στο PKK χωρίς να το κατονομάσουν. Οπως και να 'χουν τα πράγματα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK φαίνεται ότι βαδίζουν πλέον σε όλο και πιο «τεντωμένο σκοινί». Σε πρόσφατη ανταλλαγή πυροβολισμών, ο τουρκικός στρατός σκότωσε μαχητές του PKK.ΙΤΑΛΙΑ

Επίθεση αστυνομίας σε μεταλλεργάτες

ΡΩΜΗ.--

Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκαν προχτές εργάτες από τη μονάδα που διατηρεί στο Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας η γερμανική πολυεθνική «Τίσεν Κρουπ». Οι εργάτες διαδήλωναν έξω από τη γερμανική πρεσβεία στη Ρώμη αντιδρώντας στα εργοδοτικά σχέδια που θα πετάξουν στο δρόμο 537 άτομα, όταν δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Σύμφωνα με ΜΜΕ, τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Χτες, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε έτοιμος να μεσολαβήσει για να «λυθούν» οι διαφορές των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που στηρίζει απλόχερα την εργοδοσία. Μια μέρα πριν είχε σημειώσει ότι «η εποχή που μια κινητοποίηση μπορούσε να μπλοκάρει την κυβέρνηση και τη χώρα έχει περάσει». Τον αντεργατικό ρόλο της κυβέρνησης συνεχίζουν να «θολώνουν» οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καθώς η γραμματέας της Cgil Σουζάνα Καμούσο έσπευσε να καλλιεργήσει αυταπάτες καλώντας τον Ρέντσι «να μιλήσει με την γερμανική κυβέρνηση και με την "Τίσεν Κρουπ" με στόχο να ανακληθούν οι 537 απολύσεις». Η κυβέρνηση Ρέντσι βέβαια προωθεί ολοταχώς την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επαινώντας μάλιστα τη Γερμανία για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει στην αγορά εργασίας (όπου το καθεστώς προσωρινής, κακοπληρωμένης και χωρίς δικαιώματα απασχόλησης αφορά πλέον εκατομμύρια εργαζόμενους).

Στο μεταξύ, το Ιταλικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 28,4% των Ιταλών βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Καμπάνια για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Με σύνθημα «Τα παιδιά της Παλαιστίνης διεκδικούν το μέλλον που ονειρεύονται», η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συνεχίζει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ελληνικού λαού σχετικά με τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Καλεί σε συγκέντρωση χρημάτων για τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Γάζα, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση των παιδιών του καταυλισμού από τις συνέπειες του συνεχιζόμενου αποκλεισμού, των πρόσφατων βομβαρδισμών και των συνεχών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, με πλήρη κάλυψη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Οι καταθέσεις προσφορών μπορούν να γίνονται στο λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 116/29603975 (για Παλαιστίνη), ή στα γραφεία της ΕΕΔΔΑ, Ηπείρου 5, 5ος όροφος.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς, δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο εκλιπών σύζυγός της, Σλόμπονταν ούτε τα παιδιά τους δεν είχαν ποτέ περιουσιακά στοιχεία σε χώρες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν είναι από ένα σπίτι σε Βελιγράδι και Ποζάρεβατς. Η ίδια χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες περί δισεκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται πως μετέφερε η οικογένεια Μιλόσεβιτς στη Ρωσία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο καθαρός, μέσος μηνιαίος μισθός τον Αύγουστο του 2014 στην ΠΓΔΜ ανήλθε στα 21.217 δηνάρια (περίπου 345 ευρώ), αυξημένος κατά 0,5% σε σύγκριση με το μέσο μηνιαίο μισθό του Αυγούστου του 2013, ανακοίνωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Στο μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» (SDSM του Ζόραν Ζάεβ), ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μποϊκοτάρει τη Βουλή και δεν θα επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

ΧΑΓΗ.-- Ο Σλάβκο Κράλι, Σερβοβόσνιος πρώην αξιωματικός συνδέσμου με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, UNPROFOR, καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), υποστήριξε ότι κομβόι «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη διάρκεια του πολέμου μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα για το Στρατό των Βόσνιων μουσουλμάνων και ότι ορισμένοι από τους διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές εντόπιζαν και στη συνέχεια «μαρτυρούσαν» θέσεις των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Βετεράνοι και ανάπηροι πολέμου, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και 11 μέρες, με αίτημα την απομάκρυνση του αρμόδιου υπουργού, Πρέντραγκ Μάτιτς, και την υιοθέτηση νόμου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι στη Νιγηρία απελευθέρωσαν χτες ένα Γερμανό εργαζόμενο στην κατασκευαστική εταιρεία «Julius Berger» περίπου μία βδομάδα μετά την απαγωγή του και τη δολοφονία ενός άλλου Γερμανού πολίτη στη διάρκεια επίθεσης στα οχήματά τους. Δεν διευκρινίστηκε εάν δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή του.

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αίγυπτο κατήγγειλε χτες ένοπλες ομάδες ισλαμιστών και «κοσμικών» στη Λιβύη ότι συνεχίζουν ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα διασταυρούμενων πυρών ή απαγωγών.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ.-- Ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ένας Καλιφορνέζος μηχανικός αυτοκινήτων ταχύτητας καταδικάστηκαν χτες από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια για συνωμοσία με σκοπό συμβόλαιο για την κατασκευή εκατοντάδων μη ανιχνεύσιμων σιγαστήρων όπλων στο πλαίσιο απόρρητου προγράμματος και την κλοπή δημόσιου χρήματος (περίπου 2.000.000 δολαρίων).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Οι επόμενες εβδομάδες θα καταδείξουν αν το Ιράν είναι ικανό να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα επιτρέψουν μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καλώντας τους διαπραγματευτές της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) «να είναι πολύ προσεκτικοί» και ότι οι όποιες αποφάσεις «θα βασιστούν στις γνώμες των ειδικών».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Ο επιχειρηματίας και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ Μάικλ Τιεν Πουκ-σαν δήλωσε ότι η στήριξη του τοπικού κυβερνήτη είναι κρίσιμη για τη μελλοντική σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και αναφερόμενος στις διαδηλώσεις έκανε λόγο για «θέμα εθνικής ασφάλειας».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν σε χτεσινή επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή είχαν σταματήσει στις αρχές του 2014 αλλά ξεκίνησαν πάλι, στο φόντο του αυξημένου «ενδιαφέροντος» για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, όπου ήδη δρουν μια σειρά μονοπώλια.Ντοκιμαντέρ για τον Ελληνα «Βιετμίνχ» Κ. Σαραντίδη

Συνεχίζονται αύριο Σάββατο 1 Νοέμβρη έως τις 5 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. οι προβολές της βραβευμένης από τα EUROMEDIA AWARDS στις 10 Οκτώβρη στη Βιέννη ταινίας - ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα «ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ» στον κινηματογράφο Τριανόν (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 21).

Η ταινία αφορά τη ζωή του αγωνιστή κομμουνιστή Κώστα Σαραντίδη, με το βιετναμέζικο όνομα Nguyen Van Lap, που αφού είχε καταταχθεί στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων που είχε επιτεθεί στην Ινδοκίνα, αυτομόλησε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο «Βιετμίνχ», πολέμησε με το Λαϊκό Στρατό ενάντια στον ιμπεριαλισμό κι έζησε στο Βιετνάμ για είκοσι χρόνια.ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Γυναίκες, άνδρες αλλά και πολλά παιδιά έχουν παγιδευτεί κάτω από τόνους λάσπης και συντρίμμια μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Μιριγιαμπέντα της Σρι Λάνκα, 200 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε έκταση όπου λειτουργεί φυτεία τσαγιού, θάβοντας δεκάδες σπίτια εργατών που δούλευαν σε αυτήν. Ενδεικτικό είναι ότι οι εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους «ανεβοκατεβαίνουν» συνέχεια, από τους 150, στους 250 ή και στους 100.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι κάτοικοι είχαν αγνοήσει προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στις υποδομές είναι χαοτική, με την άναρχη δόμηση να αφήνει τον πληθυσμό εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλές «εναλλακτικές» για τους χιλιάδες εργάτες σε όλη τη χώρα που δουλεύουν και ζουν σε άθλιες συνθήκες, γυρεύοντας ψίχουλα που πέφτουν από τα «τραπέζια» των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών που λεηλατούν τον πλούτο των λαών και στην Ασία.ΚΙΝΑ

Υπουργική συνάντηση δεκάδων χωρών σήμερα για το Αφγανιστάν

Με θέμα «τη συνεργασία για βιώσιμη ασφάλεια και ευημερία στην "καρδιά της Ασίας"»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της «Διαδικασίας της Ισταμπούλ» πραγματοποιείται σήμερα στο Πεκίνο, με θέμα «Βαθαίνοντας τη συνεργασία για βιώσιμη ασφάλεια και ευημερία στην "καρδιά της Ασίας"».

Η «διαδικασία της Ισταμπούλ» είναι μια ετήσια συνάντηση που ξεκίνησαν το 2011 στην Κωνσταντινούπολη (Ισταμπούλ) οι Κίνα, Ρωσία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Αφγανιστάν με τις γειτονικές και άλλες χώρες. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα διακρατική καπιταλιστική συνάντηση που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη συγκεκριμένη χώρα που βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι στη σημερινή συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τα μέλη της «Διαδικασίας» (Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν), 16 ακόμα χωρών (π.χ. οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως μια από τις «υποστηρίκτριες χώρες» της «Διαδικασίας») αλλά και 12 ακόμα διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων.

Πάντως, το «αυξημένο» ενδιαφέρον του Πεκίνου για το Αφγανιστάν επιβεβαιώθηκε και στην επίσημη επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου Ασράφ Γάνι στην Κίνα που ολοκληρώνεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση μέχρι το 2017 θα «διαθέσει» ακόμα 327 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν. Ηδη, την τελευταία δεκαετία έχει δώσει 250 εκατομμύρια. Οι δύο πλευρές στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία Κινέζοι επενδυτές να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, ιεραρχώντας κλάδους όπως οι Κατασκευές και οι Μεταφορές. Ηδη, κινεζικά κεφάλαια δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το Μέταλλο (εξορύξεις σημαντικών ορυκτών).

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον «καλωσορίζει» τη νέα στάση της Κίνας απέναντι στο Αφγανιστάν. Ολοφάνερα, οι «κόντρες» και οι πιθανές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή - που κάθε πλευρά μελετά ετοιμάζοντας τις νέες της κινήσεις - ανοίγουν νέο «Ασκό του Αιόλου» για τους λαούς που ήδη μετρούν ανοικτές πληγές από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τους καρπούς μιας ειρήνης όπου νόμος είναι οι ανάγκες των αδίστακτων μονοπωλίων.ΜΕΞΙΚΟ

Οργή από τους γονείς των αγνοούμενων φοιτητών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Συνεχίζονται στο Μεξικό οι διαμαρτυρίες για την εξαφάνιση πριν από τις 26 Σεπτέμβρη 43 φοιτητών, μετά από χτύπημα από την αστυνομία και μαφιόζους, φοιτητικής κινητοποίησης στην Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα στην επαρχία Γκερέρο. Υποτίθεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται μετά και την ανακάλυψη 4 ομαδικών τάφων κοντά στην πόλη Ιγκουάλα, που όμως δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη, οι γονείς των αγνοούμενων φοιτητών, που εικάζεται ότι έχουν δολοφονηθεί, είχαν συνάντηση με τον Μεξικανό Πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο, που όμως η αδυναμία απάντησης στα ερωτήματά τους μεγάλωσε την οργή τους. Μέτα από την πεντάωρη συνάντηση με τον πρόεδρο κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εξαπάτηση, ενθάρρυνση της ατιμωρησίας και κακούς χειρισμούς στις έρευνες, σημειώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλείται.

Την επίθεση από τον Σεπτέμβρη είχε καταγγείλει και το ΚΚ Μεξικού (το ΚΚΕ είχε φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή) καταδεικνύοντας ότι εκτελεστικό όργανο της επίθεσης ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας και της Ομοσπονδίας, αλλά την πολιτική ευθύνη έχει ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο, και ο δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), αντιπολίτευση στο δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI), τα οποία στηρίζουν από κοινού τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του Μαρία ντε λος Ανχελες Πινέντα, (αδελφή ναρκω-μαφιόζων) καταζητούνται και διαφεύγουν της σύλληψης.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΥΝΗΣΙΑ

Εναλλαγή αστικών δυνάμεων στην κυβέρνηση

ΤΥΝΙΔΑ.--

«Πράσινο φως» για την επάνοδο στην εξουσία του αστικού κόμματος «Νίντα Τουνές», που ιδρύθηκε από ηγετικό στέλεχος των προηγούμενων κυβερνήσεων του (ανατραπέντος το 2011) πρώην Προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι, «ανάβουν» τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Οι ισλαμιστές του κόμματος «Ενάχντα» που είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές αναλαμβάνουν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πήραν τη δεύτερη θέση, χάνοντας 23 έδρες.

Ειδικότερα, το κόμμα «Νίντα Τουνές» του 87χρονου βετεράνου πολιτικού Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι (που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος της Βουλής επί Μπεν Αλι και πρωθυπουργός από το Φλεβάρη έως το Δεκέμβρη του 2011) εξέλεξε 85 βουλευτές στη 217μελή Βουλή. Ακολουθεί το ισλαμικό κόμμα «Ενάχντα» που πήρε 69 έδρες, η «Ελεύθερη Πατριωτική Ενωση» του εκατομμυριούχου Σλιμ Ριχάι 16 έδρες, ο κεντροαριστερός συνασπισμός κομμάτων «Λαϊκό Μέτωπο» (δύο στελέχη του οποίου είχαν δολοφονηθεί από φανατικούς ισλαμιστές το 2013) 15 έδρες και το φιλελεύθερο κόμμα «Αφέκ Τουνές» 8 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν μεταξύ μικρότερων κομμάτων.

Το κόμμα «Νιντά Τουνές» απαρτίζεται από επιχειρηματίες, συνδικαλιστές και αξιωματούχους του ανατραπέντος Προέδρου Μπεν Αλι και αναμένεται πως θα επιχειρήσει συνεργασία με κεντροαριστερούς ακόμη και φιλελεύθερους καθώς, για να εγκριθεί η κυβέρνησή του από το κοινοβούλιο χρειάζεται τις ψήφους τουλάχιστον 109 βουλευτών.

Οι κάλπες θα στηθούν σύντομα, αυτή τη φορά, για την εκλογή νέου Προέδρου στις 23 Νοέμβρη.Η «αραβική άνοιξη» και οι εγκλωβισμένοι λαοί

οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τυνησία σήμαναν εναλλαγή στην αστική διαχείριση με το κοσμικό κόμμα «Νίντα Τούνις», να παίρνει τη σκυτάλη από το ισλαμιστικό «Ενάχντα», που είχε αναδειχθεί στην εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Μπεν Αλι κατά την λεγόμενη «Αραβική άνοιξη». Αυτή η υπόθεση που ξεκίνησε από την υπαρκτή λαϊκή αντίδραση σε ένα αυταρχικό καθεστώς (σταθερό σύμμαχο ως τότε των ιμπεριαλιστών) αξιοποιήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές, για να προχωρήσουν ευρύτεροι σχεδιασμοί, ώστε να διευκολυνθούν οι μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιήθηκε το «χαρτί» των ισλαμιστών για το σκοπό αυτό. Τώρα, οι ισλαμιστές στην Τυνησία μπαίνουν πιο πίσω και επανέρχονται στην εξουσία άνθρωποι που στήριξαν τον Μπεν Αλι, όπως ο επικεφαλής του σχετικά νεοσύστατου κόμματος Μπ. Ελσέμπσι που διετέλεσε σε διάφορες υπουργικές θέσεις και στην πρωθυπουργία των προηγούμενων κυβερνήσεων και του Μπεν Αλι.

Το νέο αποτέλεσμα της Τυνησίας εμφανίζεται από τους ιμπεριαλιστές «ως νίκη της δημοκρατίας». Αστοί και οπορτουνιστές πριν από τρία χρόνια εκθείαζαν την «αραβική άνοιξη» ως γνήσια «επανάσταση και λαϊκή εξέγερση». Τα λεγόμενα «αυθόρμητα κινήματα» στη Βόρεια Αφρική και μετά αυτά των «αγανακτισμένων» εμφανίζονταν ως ακομμάτιστα, ακηδεμόνευτα ως το «πραγματικό κίνημα» σε αντιπαράθεση με το κομμουνιστικό κίνημα. Τότε το ΚΚΕ στη χώρα μας είχε λοιδορηθεί από κάθε λογής οπορτουνιστές, επειδή εξηγούσε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για επαναστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά αλλά αφορούν σε εκσυγχρονισμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα συνέδεε τις εξελίξεις με τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις με βάση το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή».

Πολύ γρήγορα, η ανάλυση του ΚΚΕ επαληθεύτηκε ενώ και νεότερα στοιχεία δείχνουν την εμπλοκή υπηρεσιών ιμπεριαλιστικών χωρών σε πολλές χώρες και σε όλο το τόξο από τη Βόρεια Αφρική ως τη Μέση Ανατολή. Η περίπτωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και η ενίσχυση των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» είναι οι πιο κραυγαλέες αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα όσα μόνο το ΚΚΕ είχε πει, ενώ οι όποιες εναλλαγές στις κυβερνήσεις συνοδεύτηκαν με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι κόντρες και διαφοροποιήσεις των εγχώριων αστικών δυνάμεων αφορούν στο ποια θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού, και ποια θα διαπραγματεύεται με τα μονοπώλια για τα δικά της συμφέροντα. Οι εξελίξεις στην Τυνησία και αλλού, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ισχυρό επαναστατικό αγωνιστικό κίνημα και Κομμουνιστικό Κόμμα, φέρνουν τραγικά στο προσκήνιο την αλήθεια ότι όσο οι εργάτες, οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου μπαίνουν κάτω από τις σημαίες των αστών με όποιον μανδύα (κοσμικό ή θρησκευτικό), όσο δεν έχουν οδηγό την ταξική πάλη, όσο δε συγκρούονται με τους εκμεταλλευτές τους και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες.


Δ. Κ.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί

Οι εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και το καθεστώς της Μαριούπολης «πυροδοτούν» το κλίμα

Καθώς στο Κίεβο συνεχίζεται το παζάρι ανάμεσα στα αστικά κόμματα που συνδέουν τα συμφέροντά τους με την ένταξη της Ουκρανίας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, δύο μόλις μέρες έχουν απομείνει για τις εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές) στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που πραγματοποιούνται στις 2 Νοέμβρη. Στις περιοχές αυτές πάντως συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα οι μάχες με σποραδικά πυρά και απώλειες τόσο από το στρατό όσο και από τους αμάχους.

Χτες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στα 2 πρώτα κόμματα, το Μπλοκ Ποροσένκο, του νυν Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και το Κόμμα Λαϊκού Μετώπου, του προσωρινού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιατσενιούκ, και του προέδρου της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, όπως επίσης και το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην Προέδρου Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο πρωθυπουργός του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σημείωσε ότι οι πολιτοφυλακές θέλουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Μαριούπολης, πόλης της επαρχίας στην Αζοφική Θάλασσα (με έντονο το ελληνικό στοιχείο), που σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε συνομιλίες για τη Μαριούπολη. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει ειρηνικά, τότε εμείς θα χρησιμοποιήσουμε βία».

Είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που είναι και ενδοαστική, ανάμεσα σε τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου με διαφορετικούς προσανατολισμούς, και ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, δεν πρόκειται να καταλαγιάσει και κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα στις εκλογές των δύο ανατολικών περιοχών, κάτι που απορρίπτουν η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαίωσε και η χτεσινή επικοινωνία του Προέδρου Ποροσένκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που πάντως ζήτησε να προχωρήσει η συμφωνία με τη Ρωσία για την Ενέργεια.

Προς συμφωνία για την Ενέργεια

Την ίδια ώρα χτες συνεχιζόταν η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στην Ουκρανία, στη Ρωσία και την ΕΕ με νέα τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, έχει επέλθει συμφωνία, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει και η ουκρανική πλευρά, ώστε η Ουκρανία να καταβάλει στη Ρωσία 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και 365 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Επίσης, να καταβληθούν άμεσα 1,45 δισ. δολάρια και επιπλέον 1,65 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους για το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα από εδώ και μπρος η παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου θα προπληρώνεται από την Ουκρανία.ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Εκρυθμη η κατάσταση με θύματα διαδηλωτές

Ενώ ο στρατός διευρύνει το ρόλο του

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Μαζικές αντιδράσεις σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της δυτικής Αφρικής, ενάντια στα σχέδια του (επί 27 χρόνια) «προέδρου» της χώρας (με πραξικόπημα από το 1987), Μπλεζ Κομπαορέ, να τροποποιήσει το σύνταγμα, για να πετύχει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο μέσω της συμμετοχής του στις προεδρικές εκλογές του 2015.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες (πάνω από 70) τραυματίστηκαν από τις σφαίρες στρατιωτών στο κοινοβούλιο όπου είχαν εισβάλει. Διαδηλωτές εισέβαλαν και στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διακόπτοντας έκτοτε όλες τις εκπομπές, ενώ έγιναν και πυρπολήσεις σε πολλά δημόσια κτίρια.

Ο Κομπαορέ απέσυρε νωρίτερα χτες το νομοσχέδιο για τη συνταγματική τροποποίηση, διέλυσε τη Βουλή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ηρεμία». Στη συνέχεια φέρεται πως εγκατέλειψε τη χώρα, αφού οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, ανακοίνωσαν το απόγευμα (σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν») την εκεί άφιξη του «προέδρου» της Μπουρκίνα Φάσο.

Αργότερα χτες βράδυ, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κατάστασης», διαβεβαιώνοντας ότι σε 12 μήνες...«θα γίνουν εκλογές».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε «όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται». ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις και συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση».

Η συγκεκριμένη χώρα είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις ιμπεριαλιστικές τους επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τελευταίο πρόσχημα τους τζιχαντιστές στο Σαχέλ της Αφρικής (και όχι μόνον). Το 60% του συνολικού πληθυσμού των 17.000.000 κατοίκων είναι νέοι κάτω των 25 ετών ενώ μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι σε απόγνωση από την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε μια χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο σε χρυσό, σίδηρο, κασσίτερο, φώσφορο που καρπώνεται η ντόπια ολιγαρχία και τα διεθνικά μονοπώλια. Και βέβαια «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η ανυπαρξία πρωτοπόρας επαναστατικής δύναμης, Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε να υπάρξει προσανατολισμός του λαού όχι μόνο για την αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και τάξης στην εξουσία και διεκδίκησης του πλούτου που παράγει.Σελίδα 20 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης θείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΒΡΕΝΤΖΟΥ, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο ανιψιός της, Ιωάννης Χαϊτάλης, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 20 ευρώ.

***

Στη μνήμη του πατέρα και συζύγου ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ, που συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το θάνατό του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 200 ευρώ.

Μάγδα και Ηλέκτρα Πανταζίδη

***

Στη μνήμη των: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ, του πατέρα μου ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, των αδελφών μου: ΣΠΥΡΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ, δολοφονημένων από το κράτος και παρακράτος του μοναρχοφασισμού, της βασανισμένης μητέρας μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, της θείας ΠΟΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ - ΨΥΧΑΡΗ, των αδελφών μου: ΒΑΣΙΛΗ, ΜΗΤΣΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ, των αδελφάδων μου: ΒΕΝΕΤΙΑΣ και ΕΛΕΝΗΣ, των γαμπρών μου: ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΖΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ και ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΠΠΑ , του ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ, του ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, όλοι αγωνιστές για την κοινωνική αλλαγή, δίνω στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γυθείου, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Λευτέρης Αναστασάκος

***

φωτό 1

Στις 31.10.2004, σ. ΜΑΡΙΝΟ ΦΛΩΡΟ, «έφυγες» από κοντά μας. Θα μας λείπεις και από το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Οσο ζούσες αγωνιζόσουνα, δεν ήθελες μια ζωή με ψίχουλα, με συμβιβασμό. Ηθελες και πάλευες, το Κόμμα μας να είναι ισχυρό. Για σένα, ΚΚΕ σήμαινε: Εμπιστοσύνη - Δύναμη - Ελπίδα.

Στη μνήμη σου και για την κάλυψη του πλάνου της ΚΟ ΟΤΑ Βορείων του ΚΚΕ, στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, προσφέρουμε 70 ευρώ.

Η γυναίκα σου Μαρία Ευαγγελάτου,

Τα παιδιά σου: Αλέξανδρος Φλώρος και Ειρήνη Φλώρου

***ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό 1

Την Κυριακή 2.11.2014 και ώρα 11.45, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή κομμουνιστή

ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ,

στο νεκροταφείο της Καλλιθέας.

Η σύζυγος, Χαρά

τα παιδιά του, Δημήτρης και Νότα

ο εγγονός, ΝικόλαςΣελίδα 22 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Μητέρα του σκύλου» επί σκηνής

Ραραού: Η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μητέρα του Σκύλου», του Παύλου Μάτεσι, ανεβαίνει σήμερα στη σκηνή του «Σύγχρονου Θεάτρου» (Ευμολπιδών 45 - Γκάζι, τηλ. 210.3464.380), για να μας πει την ιστορία της, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη. Παρουσιάζει τη ζωή της, σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Είναι μια γυναίκα που δε σταματά ποτέ να μάχεται. Ο αγώνας της αδιάκοπος, κι εκείνη αποφασισμένη να επιβιώσει, ακόμη και αν χρειαστεί να βρει καταφύγιο σε μια δική της πραγματικότητα. «Επρεπε να κολακεύω για να επιζήσω, και επέζησα». Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Αγγελή. Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου. Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου.

Στο ρόλο της Ραραού η Δήμητρα Χατούπη. Παίζουν επίσης: Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Εφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη.Εικαστικά κειμήλια αγώνων του λαού

Κανένας - όποιας ηλικίας -, αγωνιζόμενος, στο παρελθόν ή στο παρόν, σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πρέπει να χάσει τις δύο εκθέσεις - με γενικό τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936 - 2014)» - που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και φιλοξενεί (έως 30/11) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αντίσταση Τώρα (Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία)», στη Δημοτική Πινακοθήκη (Γερμανού και Μυλλέρου, πλατεία Λ. Αυδή, Μεταξουργείο) και «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης περιόδου: Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι Εξορίας ως το 1967», στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθήνας, στο Πάρκο Ελευθερίας (κτίριο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, οδός Βασ. Σοφίας).

Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάστηκε προχτές, παρουσία πλήθους επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος (γλύπτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου), Ρούλη Σεμερτζίδη, Ειρήνη Οράτη (ανιψιά του Α. Τάσσου), Γιώργος Φαρσακίδης και άλλοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Τον επισκέπτη «εισάγει» στην έκθεση η προβολή ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου, το οποίο αποτυπώνει πυκνά και καίρια το ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου. Μεταξύ των εκθεμάτων (αλλά και στο ηλεκτρονικό Αρχείο) περιλαμβάνονται εικαστικά έργα, έντυπα και εικονογραφημένες εκδόσεις της εποχής που ανήκουν στο Αρχείο του ΚΚΕ. Υποδεχόμενη το πλήθος των επισκεπτών, η Εύα Μελά (πρόεδρος του ΕΕΤΕ), εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους φορείς και πρόσωπα «συνέδραμαν» τη σπουδαία πρωτοβουλία του ΕΕΤΕ να οργανώσει αυτήν την πρώτη εκθεσιακή - αλλά και ηλεκτρονική - προσπάθεια «καταγραφής και μνήμης» των «καλλιτεχνών που στρατεύτηκαν με το έργο ή και με την ίδια τη ζωή τους» στην Αντίσταση, αλλά και «καλλιτεχνών που, από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα, καταγράφονται ως καλλιτέχνες της Αντίστασης, αλλά δεν άφησαν σχετικό ατομικό έργο». Καταλήγοντας η Εύα Μελά τόνισε: Θέλουμε να ανοίξει συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης, να βγουν συμπεράσματα και να ανοίξουν δρόμοι για το σήμερα».

Προβολές ταινιών

Προβολές ταινιών τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΕΕΤΕ στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Οι μέρες και οι ώρες προβολής είναι οι ακόλουθες: Τρίτη έως Σάββατο 16.00 με 20.00 και τις Κυριακές 10.30 με 14.00. Παράλληλα, πριν από τις προγραμματισμένες προβολές, θα προβάλλονται καθημερινά φιλμ για τους εικαστικούς καλλιτέχνες Βάσω Κατράκη, Γιώργη Βαρλάμο, Γιώργη Φαρσακίδη, Ζιζή Μακρή, Γιάννη Στεφανίδη και Ελευθερία Δροσάκη. Το αναλυτικό πρόγραμμα: Σήμερα, Παρασκευή προβάλλονται τα φιλμ: «Η ζωή στους βράχους», «Η ηλικία της θάλασσας», «Ντοκουμέντο» και «Μακρόνησος». Αύριο Σάββατο: «Χάππυ Νταίη», «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε», «Επίκαιρα 1944», «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946 - 1949», «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης». Την Κυριακή: «Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος», «Το έπος του '40», «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αϊ - Στράτης».Τραγούδια Θεοδωράκη σε ποίηση Λειβαδίτη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210.3217.810), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει, σήμερα, αύριο και την Κυριακή, αποσπάσματα από επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Οι κύκλοι τραγουδιών είναι: «Της εξορίας», «Τα Λυρικά», «Οκτώβρης 78», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη» και «Σκόρπια». Ερμηνεύουν: Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Η πρώτη ουσιαστική επαφή του Τάσου Λειβαδίτη με το χώρο της μουσικής πραγματοποιείται το 1945 μέσα στα γραφεία της Λέσχης της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, όπου γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως και άλλους διανοούμενους της Τέχνης και του Πολιτισμού, μια συνάντηση, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει, στο χώρο της ελληνικής μουσικής, ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ού αιώνα.

Αυτό που έδωσε στον Λειβαδίτη το έναυσμα να στείλει τα πρώτα του ποιήματα στον Θεοδωράκη για μελοποίηση ήταν η πλατιά απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα η μελοποίηση από τον Θεοδωράκη του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, το 1961, καθώς και οι ανάγκες της ταινίας «Συνοικία το Ονειρο» της οποίας υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Κώστα Κοτζιά, σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ετσι, τα πρώτα τραγούδια με δικούς του στίχους κυκλοφορούν τον Οκτώβρη του 1961, στο δίσκο «Πολιτεία» και είναι τα περίφημα «Μάνα μου και Παναγιά», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (που ακούγονται και στην ταινία), «Δραπετσώνα», «Εχω μια αγάπη» και «Σαββατόβραδο» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Μαρινέλλα, τον Μανώλη Χιώτη και την Μαίρη Λίντα.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΚΘΒΕ

Η οικονομική «ασφυξία» που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την κυβέρνηση, για να ξεφύγει αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, αφού ανέδειξε την 50χρονη πορεία και προσφορά του ΚΘΒΕ, ανέφερε για τα οικονομικά του: «To 2010 - 2011 η κρατική χρηματοδότηση ήταν 9.000.000 ευρώ. Για το έτος 2013 - 2014 είναι 5.800.000, όταν μόνο τα χρέη που ανέλαβε η καινούργια διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που διορίστηκε τον Ιούνη του 2013, είναι πάνω από 5.000.000». Επισήμανε και το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής της επιχορήγησης που, «δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό και στη λειτουργία του ΚΘΒΕ» και απαίτησε την άμεση καταβολή και την εξόφληση των δεδουλευμένων σε ηθοποιούς, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Ανέφερε στοιχεία που αφορούν ποσά που οφείλονται στο ΚΘΒΕ τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα και θα μπορούσαν να του δώσουν κάποια ανακούφιση όπως τα 850.000 ευρώ που έχει να λαβαίνει και αφορούν την Οπερα Θεσσαλονίκης που έκλεισε το 2011, η επιστροφή ΦΠΑ ύψους 871.000 τα οποία πρέπει να του αποδοθούν άμεσα κ.ά.

Η υφυπουργός Πολιτισμούς Αγγ. Γκερέκου απαντώντας στην Ερώτηση, δήλωσε ότι έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενώ σχετικά με την κρατική επιχορήγηση χαρακτήρισε λίγο πολύ επίτευγμα που δεν έγινε και παραπάνω μείωση, ενώ όσον αφορά τα ποσά που οφείλονται στο Θέατρο, όχι μόνο δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους, αλλά, σύμφωνα με όσα είπε και τις ρυθμίσεις που γίνονται, έδειξε ότι είναι άγνωστο αν θα αποπληρωθούν ποτέ.

Σημείωσε ότι: «Οσον αφορά την επιχορήγηση του Θεάτρου, μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2013, όταν σε άλλους εποπτευόμενους φορείς μειώθηκε έως και 40% στο αντίστοιχο διάστημα», ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο κινείται «στο πλαίσιο πάντα των ορίων που βεβαίως μας υποχρεώνει η δημοσιονομική προσαρμογή». Για την επιστροφή του ΦΠΑ ανέφερε ότι θα είχε χτες το απόγευμα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 91 - 73

Εκτέλεση από... μακριά

Με την καλύτερη εμφάνισή του μέχρι τώρα από την αρχή της σεζόν επέλεξε ο Παναθηναϊκός να... υποδεχτεί τον πρώην προπονητή των επιτυχιών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη δεύτερη επιστροφή του ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» για την 3η αγωνιστική του ομίλου τους ...σκόρπισαν την Φενερμπαχτσέ επικρατώντας με 91-73 χάρις στην εκπληκτική ευστοχία από μακρινή απόσταση, έχοντας 18 εύστοχα τρίποντα. Μάλιστα, η ελληνική ομάδα εξ αρχής (από την αρχή ήταν μπροστά) μετέτρεψε το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο προηγούμενη με 59 - 36 στο ημίχρονο (16 - 8, 31 - 19), ενώ έφθασε τη διαφορά ακόμα και στους 30 πόντους (70 - 40 στο 23'). Οι πειραματισμοί του Ιβάνοβιτς στο σχήμα της ομάδας και ένα φυσιολογικό χαλάρωμα στην τετάρτη περίοδο ήταν οι αιτίες που οι φιλοξενούμενοι απέφυγαν τα... χειρότερα. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Σλότερ (23π 7/10 3π), ενώ ο Διαμαντίδης έφθασε τις 100 ασίστ στην Ευρωλίγκα.

Για το 3 στα 3 ο Ολυμπιακός

Με στόχο να διευρύνει το αήττητό του και να παραμείνει στην κορυφή του ομίλου ο Ολυμπιακός που μετράει μέχρις στιγμής δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια αγωνίζεται σήμερα στη Λιθουανία, με αντίπαλο την πρωτάρα στη διοργάνωση Νεπτούνας (20.00 ΝΕΡΙΤ), που προέρχεται όμως από νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας ήδη το 2 στα 2 (νίκες επί Βαλένθια και Λαμποράλ) θέλουν να ξεπεράσουν ένα ακόμη εμπόδιο με τον τεχνικό τους όμως Μίλαν Τόμιτς να συστήνει προσοχή ιδιαίτερα στην περιφέρεια των γηπεδούχων. Στα αγωνιστικά αμφίβολος είναι ο Πέτγουεϊ (ενοχλήσεις στη μέση). Για τον ίδιο όμιλο, η Λαμποράλ θα φιλοξενήσει σήμερα την Γαλατάσεραϊ (21.30 ΝS3).ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ

Τα φαβορί και... η αμοιβή

Οι νίκες των φαβορί αλλά και το μπάχαλο στο Βόλο, που οδήγησε στη ματαίωση του αγώνα της τοπικής Νίκης με τη Ζάκυνθο, δείχνοντας ξεκάθαρα την πραγματικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πίσω από τη βιτρίνα που προσπαθούν να προβάλουν οι αρμόδιοί του, ήταν τα στοιχεία που στιγμάτισαν το τελευταίο μέρος της 2ης αγωνιστικής των ομίλων στο Κύπελλο.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο η αδυναμία της Νίκης Βόλου να συγκεντρώσει ως γηπεδούχος το ποσό που έπρεπε να πάρουν οι διαιτητές του αγώνα οδήγησε τους τελευταίους στην εφαρμογή των κανονισμών. Ετσι μετά από μισάωρη καθυστέρηση ο διαιτητής Μ. Βοσκάκης ματαίωσε τον αγώνα και τον κατοχύρωσε υπέρ της Ζακύνθου με 3-0, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ. Το φύλλο αγώνα θα πάει στον αθλητικό δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει οριστικά για την τύχη της αναμέτρησης του Πανθεσσαλικού και ποιες άλλες κυρώσεις μπορεί να υπάρξουν για την ομάδα της Μαγνησίας.

Κατά τ' άλλα ο Παναθηναϊκός έχοντας ως κορυφαίο τον Μπεργκ που φρόντισε με το «καλημέρα» της επιστροφής του μετά τον σοβαρό τραυματισμό να κάνει αισθητή την παρουσία του, σκοράροντας στο 84', επικράτησε του Ατρομήτου εντός έδρας με 3-1. Τα άλλα γκολ για τους «πράσινους» πέτυχαν οι Κλωναρίδης (50'), Μπούι (58') ενώ για τον Ατρόμητο που έμεινε με 10 παίκτες από το 79' λόγω αποβολής του Κούσα, μείωσε στο 62' ο Κουτρουμάνος.

Στην Κρήτη χάρη στις δυο αλλαγές του Γκατούζο, με την είσοδο στον αγώνα των Μερεσμπεσβίλι και Τζορτζ, ο ΟΦΗ πήρε τη νίκη με 1-0 επί της Ξάνθης, με τους δυο παίκτες να συνδυάζονται και τον δεύτερο να χρίζεται σκόρερ στο 83'.

Μια ανάσα από την πρόκριση βρίσκεται ο Απόλλων Σμύρνης μετά το 1-0 επί της Ερμιονίδας ενώ διατήρησε τις ελπίδες της η Κέρκυρα μετά το 3-0 επί του Απόλλωνα 1926.

Οι βαθμολογίες: 2ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΣ Γιάννινα 4, Κέρκυρα 3, Καλαμαριά 3, ΠΑΟΚ 1. 3ος ΟΜΙΛΟΣ: ΟΦΗ 4, Ζάκυνθος 4, Ξάνθη 3, Νίκη Β. 0. 6ος ΟΜΙΛΟΣ: Βέροια 6, Απόλλων Σμ. 4, Εργοτέλης 1, Ερμιονίδα 0. 8ος ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΟ 6, Χανιά 4, Ολυμπιακός Βόλου 1, Παναιτωλικός 0.SUPER LEAGUE

«Καμπάνα» στον Γ. Αναστασίου

Με απαγόρευση εισόδου δέκα ημερολογιακών ημερών στους αγωνιστικούς χώρους τιμωρήθηκε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου, από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League ενώ παράλληλα θα πληρώσει και πρόστιμο 5.000 ευρώ για τη συμπεριφορά του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την αποβολή του από τον πάγκο.

Ο Γιάννης Αναστασίου, που αντιμετώπιζε και τον κίνδυνο μεγαλύτερης τιμωρίας (να μείνει εκτός για 2 έως 6 μήνες) με βάση τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα, ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής αρνήθηκε στην απολογία του ότι χαρακτήρισε «αλήτες» τους διαιτητές.

ΟΦΗ: Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού πάνω στον ΟΦΗ, με τους Κρητικούς να καλούνται να πληρώσουν με 150.000 ευρώ τη μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ο Ηλίας Σπάθας του Συνδέσμου Πειραιώς ορίστηκε να διευθύνει το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής μεταξύ του Αστέρα Τρίπολης και του Ολυμπιακού. Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις οι διαιτητές θα είναι: Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα: Κομίνης (Θεσπρωτίας), Βέροια - Πανιώνιος: Κουτσιάφτης (Αρτας), Εργοτέλης - ΠΑΟΚ: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας), Νίκη Βόλου - Κέρκυρα: Τοπούζης (Θράκης), Πανθρακικός - ΟΦΗ: Ιωαννίδης (Αργολίδας), Παναιτωλικός - Ξάνθη: Θάνος (Γρεβενών), Παναθηναϊκός - Ατρόμητος: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας), Καλλονή - Λεβαδειακός: Δασκαλόπουλος (Κορινθίας).ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τα προβλήματα στο κολυμβητήριο Χανίων

Τα προβλήματα που υπάρχουν, για μια ακόμη χρονιά, στο Εθνικό Κολυμβητήριο των Χανίων το οποίο οδηγείται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια στο... λουκέτο με σοβαρές συνέπειες στην άθληση εκατοντάδων παιδιών στην περιοχή έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σπύρος Χαλβατζής με σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Στην Ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια χρονιά, το Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων έρχεται αντιμέτωπο με την υποβάθμιση αλλά και την αναστολή της λειτουργίας του, παρότι είναι το μοναδικό κολυμβητήριο στο Νομό Χανίων που αθλούνται εκατοντάδες παιδιά και Πρωταθλητές των Εθνικών Ομάδων, σε όλα τα αθλήματα κολύμβησης.

Τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχει συνεχής αδυναμία να καλυφθούν βασικές ανάγκες του κολυμβητηρίου και των αθλητών. Η λειτουργία της πισίνας των 50μ., έκλεινε τους τέσσερις προηγούμενους χειμώνες με σοβαρές συνέπειες, όπως η απόσυρση της Ανδρικής Ομάδας Πόλο του ΝΟΧ από την Α1, αφού αναγκαζόταν να δίνει αγώνες στα Κολυμβητήρια του Ηρακλείου και των Αθηνών, η ματαίωση των Βενιζέλειων Αγώνων καθώς και η έλλειψη σε ζεστό νερό στα ντους και πετρέλαιο για τη θέρμανση των 2 εναπομεινασών πισινών, των 25 μ. και των 12,5μ.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι απλά αποτέλεσμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Αθλητισμού. Είναι σχεδιασμένη επιλογή των κάθε φορά κυβερνήσεων, οι οποίες, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και σχεδιασμούς, θεωρούν κόστος το δικαίωμα στην άθληση από το οποίο πρέπει να απαλλαχτεί το κράτος. Υποβαθμίζουν τις παροχές στον τομέα του αθλητισμού, με στόχο από τη μια να καθιερώσουν την ανταποδοτικότητα, όπως αναφέρει και η Διοίκηση της Τοπικής Επιτροπής Σταδίων του Νομού Χανίων - αναγκάζοντας έτσι τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για κάθε υπηρεσία που τους προσφέρεται - και από την άλλη να ανοίξουν το δρόμο για κέρδη σε αυριανούς επενδυτές και στον τομέα του Αθλητισμού.

Ιδιαίτερα φέτος, πέρα από τα χρήματα που δίνουν μέχρι τώρα οι γονείς των παιδιών, καλύπτοντας την καθαριότητα και τους προπονητές, προστίθεται και το κόστος από το πετρέλαιο, αφού χωρίς αυτό δε λειτουργούν οι πισίνες.

Με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, εκατοντάδες νέοι θα στερηθούν μια δημιουργική και υγιή διέξοδο και τα Χανιά, ένας νομός με παράδοση στον υγρό στίβο, θα μείνει χωρίς κολυμβητήριο. Η οργή, η αγανάκτηση και η κινητοποίηση των γονιών δείχνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κολυμβητήριο Χανίων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:ΕΘΝΙΚΗ

Μέσα ο Γκέκας εκτός ο Σαμαράς

Για μια ακόμη φορά οι κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής ανδρών, Κλαούντιο Ρανιέρι, περιλάμβαναν εκπλήξεις. Ο Ιταλός τεχνικός ενόψει των υποχρεώσεων της Εθνικής με τα Νησιά Φερόε (προκριματικά Euro 2016) και Σερβία (φιλικό) ανακοίνωσε την προεπιλογή για τους Ελληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Σε αυτή περιλαμβάνεται ο Φάνης Γκέκας, όπως και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ωστόσο εκτός επιλογής βρίσκεται ο Γιώργος Σαμαράς. Αναλυτικά η λίστα του Ρανιέρι περιλαμβάνει τους εξής παίκτες: Ορέστη Καρνέζη, Στέφανο Καπίνο, Βασίλη Τοροσίδη, Κώστα Μανωλά, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Μόρα, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Χοσέ Χολέμπας, Νίκο Καράμπελα, Κώστα Σταφυλίδη, Χάρη Μαυρία, Ανδρέα Σάμαρη, Παναγιώτη Κονέ, Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, Παναγιώτη Ταχτσίδη, Φάνη Γκέκα. Σημειώνεται πως ο αγώνας με τα Νησιά Φερόε θα γίνει στις 14 Νοέμβρη ενώ το παιχνίδι με τη Σερβία στις 18 του ίδιου μήνα.Σελίδα 24 - ΔΙΕΘΝΗ

Δε φταίει η κακιά η ώρα...

Για τα «ατυχήματα» που σκοτώνουν και σακατεύουν εργάτες, δε φταίει η «κακιά η ώρα». Είναι συνέπεια της εντατικοποίησης της παραγωγής, της ελαστικοποίησης της εργασίας, της απελευθέρωσης των ωραρίων, της απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που κοστίζουν στην εργοδοσία. Με μια φράση, είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι, για να διασφαλίζουν τα αφεντικά τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εργάτη και τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, όπου έφτασε η υπόθεση, δείχνουν «του λόγου το αληθές».

Ο Κ. Μπ. εργαζόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε βιομηχανία κατασκευής θερμαντικών σωμάτων στον Ταύρο, από το Γενάρη του 2002, ως εργατοτεχνίτης πρέσας κοπής χαλύβδινων ταινιών. Τη μέρα του θανάσιμου τραυματισμού του (Τετάρτη 2/2/2011) εκτελούσε μόνος τη δουλειά του, όπως είχε πληροφορήσει την οικογένειά του, χωρίς τον συνάδερφό του Κ. Ρ. που εκτελούσε και χρέη εργοδηγού και ο οποίος βρισκόταν σε «άδεια», λόγω της απόφασης της εργοδοσίας να περικόψει μέρες και ώρες εργασίας από τους εργαζόμενους.

Οταν απουσίαζε ο εργοδηγός, δεν υπήρχε υπεύθυνος (αντικαταστάτης) να επιβλέπει τις εργασίες στο χώρο του εργοστασίου. Μάλιστα, όπως προέκυψε, το καθημερινό πρόγραμμα το έφερνε γραπτώς ο φύλακας του εργοστασίου...

***

Παρά το γεγονός ότι ο μεταλλοτεχνίτης είχε προσληφθεί με συγκεκριμένη ειδικότητα και η δουλειά του δεν περιελάμβανε το χειρισμό ανυψωτικού μηχανήματος, κλαρκ, βρέθηκε να το χειρίζεται στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου μετά από σχετική εντολή, όπως καταγγέλθηκε στο δικαστήριο. Το κλαρκ μετέφερε άχρηστα κομμάτια σιδήρου. Σε μια στιγμή, έπεσε σε λακκούβα, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να καταπλακώσει τον εργάτη, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο κεφάλι. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του. Ηταν 56 χρόνων και είχε μία κόρη.

Ο τραυματισμός του εργατοτεχνίτη έφτασε στο ακροατήριο στις 25/9/2014. Η εργοδοσία έκανε τα πάντα για ν' αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Λίγο - πολύ, οι μάρτυρές της είπαν ότι ο σκοτωμένος εργάτης δεν υποχρεώθηκε να οδηγήσει το κλαρκ, αλλά αυθαίρετα, με την όπισθεν, βγήκε στο προαύλιο και μάλιστα στο χώρο που ρίχνουν το σκραπ, για αναψυχή ή γιατί διασκέδαζε να το οδηγεί!

Οι συνάδελφοι, όμως, του νεκρού, έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Ενας εργάτης κατέθεσε ότι είχε βγει την ίδια ώρα με τον συνάδελφό του, με άλλο κλαρκ από το εργοστάσιο και είδε στο χώρο που «πετάμε τα υπολείμματα της πρέσας ένα κλαρκ αναποδογυρισμένο και όταν έτρεξα να δω τι συμβαίνει είδα τον Μπ. Κ. από κάτω εγκλωβισμένο... Ο Μπ. Κ. οδήγησε σήμερα το κλαρκ, επειδή ο οδηγός του κλαρκ απουσίαζε». Επίσης, κατέθεσε ότι «ναι, έχει οδηγήσει (το θύμα) και στο παρελθόν κάποιες φορές». Μάλιστα, ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν κατείχε άδεια (σ.σ. το θύμα) δεν είμαι σίγουρος».

***

Ο άλλος χειριστής του κλαρκ Ι. Ν. (έλειπε σε άδεια), που περιέγραψε τι είδε μετά την επιστροφή του στο εργοστάσιο, είπε: «Οταν επέστρεψα είδα το κλαρκ αναποδογυρισμένο με τα πιρούνια ψηλά, τον ατυχή συνάδερφο καταπλακωμένο και τ' αποκόμματα είχαν ξεφορτωθεί στη θέση τους. Οταν όμως ξεφορτώνουμε κάθε φορτίο, αναγκαστικά τα πιρούνια τα χαμηλώνουμε...». Προκύπτει ότι πριν καταπλακωθεί από το κλαρκ, ο εργάτης είχε ξεφορτώσει σκραπ (αποκόμματα).

Και μια «λεπτομέρεια»: Το κλαρκ δεν έφερε πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας, δεν είχε άδεια κυκλοφορίας, δεν ήταν ασφαλισμένο και κυρίως δεν είχε πιστοποιητικό ελέγχου τύπου δηλ. δεν είχε ελεγχθεί μηχανολογικά (προκύπτει από την έκθεση έρευνας της τεχνικής Επιθεωρήτριας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και το κέντρο πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου).

Μάλιστα, η εταιρεία προσκόμισε βεβαιώσεις με ημερομηνίες ελέγχου δοκιμών μετά το ατύχημα. Ακόμα όμως και το δελτίο επισκευής που παρουσίασε η εργοδοσία από τις 5/11/2010 - δεν έφερε υπογραφή και δεν έγινε αποδεκτό - αναγράφονται παρατηρήσεις για τα φρένα και την ύπαρξη διαρροών από τις τσιμούχες σταυρού, στροφαίου και σασμάν.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τα έγγραφα της εταιρείας και τις καταθέσεις μαρτύρων, προκύπτει πως δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί το έτος κατασκευής τού εν λόγω κλαρκ. Η παράλειψη αυτού του στοιχείου, προδίδει προσπάθεια να συγκαλυφθεί ότι πρόκειται για παλιό μηχάνημα, που, όπως κατέθεσε μάρτυρας της εταιρείας, ήταν ήδη μεταχειρισμένο όταν αγοράστηκε από «δεύτερο χέρι»... Να πώς μία μία οι ψηφίδες φτιάχνουν το παζλ των συνθηκών που έστειλαν στον τάφο τον 56χρονο εργάτη.


Π. Καζ.ΤΟΥΡΚΙΑ

Μειώνονται οι ελπίδες για τους ανθρακωρύχους

Σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία είχε να τους πληρώσει τρεις μήνες και δεν τους επέτρεπε να σταματήσουν ούτε για τουαλέτα...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το κυνήγι του μεγαλύτερου και γρηγορότερου κέρδους, βασικός νόμος στην καπιταλιστική οικονομία, ήταν η αιτία και για το νέο εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώνουν όσα στοιχεία «βλέπουν» καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Χτες, η «Χουριέτ» αναφερόταν σε επιστολή του Επιμελητηρίου Μεταλλειολόγων (MMO), σύμφωνα με την οποία οι αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της στοάς στο ορυχείο της εταιρείας «Χας Σεκερλέρ» στην πόλη Ερμενέκ της επαρχίας Καραμάν είναι παρόμοιες με εκείνες που προκάλεσαν το θάνατο 301 ανθρακωρύχων στη Σόμα τον περασμένο Μάη. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι στο σημείο πραγματοποιούσαν εξορύξεις τρεις διαφορετικές εταιρείες, χωρίς να ειδοποιούν για τις εργασίες και χωρίς κανένα συντονισμό για την αποφυγή ατυχημάτων, κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί καθεστώς συνολικότερα στον κλάδο. Το ΜΜΟ επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων του υπουργείου Ενέργειας «δεν παίρνει υπόψιν τη λεκάνη του ορυχείου όταν δίνει άδειες σε εταιρείες (σ.σ. για να προχωρήσουν σε εξορύξεις)» με αποτέλεσμα «οι κίνδυνοι εκρήξεων και πλημμυρών να μην μπορούν να προσδιοριστούν και να αποφευχθούν». Το να μη χαρτογραφείται συγκεκριμένα μια περιοχή όπου διεξάγονται εργασίες με τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας όπως και το να επιχειρούν ταυτόχρονα διαφορετικά συνεργεία χωρίς κανένα συντονισμό μεταξύ τους μπορεί να αποβεί μοιραίο. Για παράδειγμα, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες ότι, αν δεν προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συντεταγμένες στοών όπου ξεκινούν νέες εξορύξεις, υπάρχει κίνδυνος εργάτες ενώ δουλεύουν να «πέσουν» πάνω σε παλιότερες στοές που με την πάροδο του χρόνου έχουν γεμίσει νερό.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα επικαλείται και (ανώνυμες) καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η «Χας Σεκερλέρ» δεν είχε δώσει πλήρη εικόνα για τις στοές με στόχο να αποφύγει φόρους.

Αθλιες συνθήκες εργασίας

Στο μεταξύ, ο πατέρας δύο από τους συνολικά 18 ανθρακωρύχους, που, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έμεναν παγιδευμένοι στις στοές, κατήγγειλε χτες ότι οι εργάτες ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες.

Αλλες καταγγελίες (και από τους ίδιους τους εργάτες) καταγράφουν συνολικά τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν και σε αυτό το χώρο εργασίας. Η διοίκηση πρόσφατα σταμάτησε να καλύπτει το μεσημεριανό και τη μεταφορά των εργατών. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει η «Χουριέτ», η εργοδοσία επιτρέπει πλέον μόνο ένα 15λεπτο διάλειμμα στη βάρδια, οι εργάτες τρώνε το φαγητό τους στις στοές για να προλάβουν. Ταυτόχρονα, δεν τους επιτρέπεται να σταματήσουν ούτε για ...να πάνε τουαλέτα!

Χτες, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 18 εργάτες που αγνοούνται από την Τρίτη «σβήνουν»: «Δεν είναι μόνο το νερό (σ.σ. που έφτασε τα 11.000 κυβικά μέτρα και του οποίου η στάθμη άρχισε να πέφτει μετά από 15 ολόκληρες ώρες). Είναι και οι τόνοι της λάσπης και των αποβλήτων που εισέβαλαν στις στοές...», εξήγησε. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ είπε προκλητικά ότι «η ευθύνη ανήκει σε όλους μας», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι δε γίνεται, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να κλείσει ορυχεία να έρχονται μετά ιδιοκτήτες, μαζί με καμιά 50αριά εργάτες και να ζητούν να πάρει πίσω την απόφασή της. Προσπάθησε έτσι να εμφανίσει και τους εργάτες συνένοχους για την πολιτική που συγκεντρώνει τον ορυκτό πλούτο του τουρκικού λαού σε όλο και λιγότερα χέρια, προσφέροντας τους ανθρακωρύχους ως φτηνά «γρανάζια» σε μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο συγκεκριμένο κλάδο και όταν παύουν να λειτουργούν απλά αντικαθίστανται με άλλα...ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στο πλευρό των Τούρκων ταξικών αδελφών μας

Αντιδρώντας άμεσα στην είδηση του νέου εργοδοτικού εγκλήματος στη γειτονική μας χώρα, το ΠΑΜΕ επικοινώνησε με τουρκικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάλεσε σε αλληλεγγύη, αλλά και ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων των εργατών. Εξέδωσε μήνυμα που έχει ως εξής:

«Η εργατική τάξη της Ελλάδας είναι στο πλευρό των ταξικών αδελφών της, στην Τουρκία. Λόγω του νέου εργοδοτικού εγκλήματος στην Τουρκία, με τον εγκλωβισμό 18 εργατών ανθρακωρύχων σε ορυχείο, το ΠΑΜΕ εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του, προς την εργατική τάξη της Τουρκίας.

Η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ επικοινώνησε σήμερα (σ.σ. χτες) τηλεφωνικά με συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Devmaden Sen, Tayfun Gorgun, τον Πρόεδρο του Nakliyat-is, Ali Riza Kucukosmanoglu και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος του Nakliyat-is στη Konya, Ali Ozcelik και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ταξικού κινήματος στους εργαζόμενους και στις οικογένειες των αγνοουμένων. Μετέφερε την αλληλεγγύη και τις ευχές των Ελλήνων εργαζομένων και ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει για να ασκήσει πίεση και στην τουρκική κυβέρνηση.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, μετά από αυτό στο ορυχείο της Σόμα με 300 νεκρούς εργάτες, ξανά σε ορυχείο, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού. Οι εργάτες θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών. Καλούμε την εργατική τάξη σε κάθε χώρο να δυναμώσει το κίνημά της, τις οργανώσεις της, απαιτώντας άμεσα την εφαρμογή και βελτίωση των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας, συγκροτώντας και δραστηριοποιώντας Αγωνιστικές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών, για τα κέρδη των καπιταλιστών».