Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρρώστησες; Θα πληρώσεις

Με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ορίζονται πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία ανά νομό της χώρας. Ο ΕΟΠΥΥ, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές του προϋπολογισμού του, αφού η κυβέρνηση μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότησή του, ορίζει ένα πλαφόν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλείας κι αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση, κάποια επιπλέον υπηρεσία, θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του, ενώ ήδη έχει πληρώσει αφενός στο κράτος μέσω βαριάς φορολογίας, αφετέρου στον ασφαλιστικό κλάδο Υγείας μέσω ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργώντας ως ασφαλιστική εταιρεία, αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα και τις παρέχει στους ασφαλισμένους έχοντας ήδη προπληρωθεί απ' αυτούς από τις εισφορές τους. Αλλά ορίζει ένα ποσό το οποίο θα δαπανά ετησίως για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, που με αντίστοιχη υπουργική απόφαση ορίστηκε στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα τόσα για το 2015, ενώ παράλληλα οι συμμετοχές των ασθενών αυξάνονται. Τι σημαίνουν αυτά τα όρια; Οτι τις υπηρεσίες Υγείας δεν τις παρέχει με επιστημονικά - ιατρικά κριτήρια αλλά με βάση το κόστος και τα ισχνά οικονομικά του αφού πετσοκόβονται οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι μεταφέρεται το κόστος στον καθένα ασφαλισμένο, που θα χρειαστεί εξετάσεις και φάρμακα πάνω από το πλαφόν.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι μέρος μιας μακράς πορείας περιστολής της χρηματοδότησης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας διαρκούς μείωσης των δωρεάν παροχών, μιας διαρκούς προώθησης της εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας, που αναγκάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα ή να μην έχουν υπηρεσίες Υγείας ή αν έχουν να είναι εντελώς υποβαθμισμένες. Μπορεί στην υπουργική απόφαση να αναφέρεται πως «όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές», όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν βάζει πλαφόν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχουν απεριόριστες παροχές από τον κρατικό τομέα. Ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας - αφού η Υγεία είναι πεδίο επιχειρηματικής δράσης - από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει όλες τις εξετάσεις. Με τους Κανονισμούς Παροχών κόβει διαρκώς υπηρεσίες στον ασφαλισμένο. Οι συμμετοχές σε πληρωμή διαρκώς αυξάνονται, αφού τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές και κρατική χρηματοδότηση μειώνονται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τη φαρμακευτική δαπάνη. Η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων για αγορά φαρμάκων, από 9% το 2009, εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και υπολογίζεται να φτάσει σε 32% το 2014.

Επιπλέον, σε ποιες δημόσιες δομές θα απευθυνθεί ο ασθενής για διαγνωστικές εξετάσεις; Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ έκλεισαν κι επιβλήθηκε 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα Κέντρα Υγείας ερημώνουν χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και χωρίς τον απαραίτητο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Στα δημόσια νοσοκομεία οι αναμονές είναι πολύμηνες. Εξάλλου, και στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για εξετάσεις και νοσηλεία, είτε απευθείας, είτε μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου. Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό που δεν μπορεί να τον υπερβεί και το κράτος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει επιπλέον χρηματοδότηση, πώς θα γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις; Ας μην ξεχνάμε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οικονομική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε σταδιακά να πάψει εντελώς η κρατική χρηματοδότηση. Και φυσικά η τάση θα είναι η διαρκής μείωση των παροχών, το πετσόκομμα εξετάσεων και άλλων ιατρικών πράξεων που θα μπορεί να κάνει κάποιος δωρεάν. Απάντηση, η οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Καταγγέλλουν ενέργειες συγκάλυψης του δυστυχήματος


ΣΕΛ. 12


ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία τους από 1η Σεπτέμβρη

Παιχνίδια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της κυβέρνησης στην πλάτη των εργαζομένων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς συνιστούν όσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες μέρες σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους. Κι αυτό καθώς απομένουν μόλις 10 μέρες για την πρόσληψη των εργαζομένων, αφού αυτές οι δομές πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ.


ΣΕΛ. 18


Επικίνδυνο το κατ' ευφημισμόν «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο


ΣΕΛ. 5


ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ

Νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων


ΣΕΛ. 17


Κυβερνητική «σιγή ασυρμάτου» για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών


ΣΕΛ. 8-9


40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Πλούσιο το πρόγραμμα του Κεντρικού Φεστιβάλ στην Αθήνα

Στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον


ΣΕΛ. 11


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να καταργηθούν τώρα όλοι οι άδικοι και αντιλαϊκοί φόροι


ΣΕΛ. 3


Συντρίφτηκαν οι μισθοί της εργατικής τάξης

Τσακίζεται το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, ενώ ενισχύεται η συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης σε όφελός του

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ:


ΣΕΛ. 13


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Πάντως, οι χώροι κλιματίζονται...

Μακριά από τις υπάρχουσες ανάγκες επιβεβαιώνεται ότι είναι οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας «από τους 5.000 υπάρχοντες γιατρούς, οι 2.500 υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ». Βασικά, όλη τη χώρα «καλύπτουν» μόλις 2.500 γιατροί στις δομές του ΠΕΔΥ και άλλοι 900 επικουρικοί ιατροί (σ.σ. για ένα χρόνο) που αναμένεται να προσληφθούν. Οι του ΕΟΠΥΥ, επίσης, λειτουργούν συμπληρωματικά χωρίς να καλύπτουν τις ανάγκες. Στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση είναι παρόμοια, με χιλιάδες κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, «επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, δυστυχώς, διαχρονικά στα Κέντρα Υγείας των νησιών». Τόσο στις δομές του ΠΕΔΥ, όσο και στα Κέντρα Υγείας, εκτός από την υποστελέχωση, η κατάσταση είναι δραματική και αναφορικά με τον εξοπλισμό. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ έχουν κλείσει και οι ασθενείς εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πληρώνοντας 15% συμμετοχή για εξετάσεις, δε λειτουργούν μηχανήματα για υπερήχους, ακτινογραφίες κ.λπ., λείπουν υλικά, φάρμακα, δε γίνονται όλες οι προληπτικές εξετάσεις. Πάντως, το υπουργείο ενημερώνει τα Κέντρα Υγείας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι των ιατρείων και των εξετάσεων είναι κλιματιζόμενοι»...Δώστε προνόμια και χρήμα...

«Ο υπουργός και συνολικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις μέσα από το ήδη υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο και όχι να παριστάνουν τους απλούς παρατηρητές των εξελίξεων, ή να απεργάζονται λύσεις για διακοπή αζημίως των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, που νομοτελειακά θα οδηγήσει πολλά νησιά εκτός συγκοινωνίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα το χειμώνα». Πρόκειται για δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου. Ομως, το «υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο» διαμορφώθηκε στη βάση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ. Αυτή είναι μία από τις αιτίες για τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα. Γιατί το «υπάρχον θεσμοθετημένο πλαίσιο» είναι ραμμένο στα συμφέροντα των εφοπλιστών και ένα από τα βασικά του στοιχεία είναι οι «συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας». Δηλαδή, η πατέντα των άγονων γραμμών για να τσεπώνουν οι εφοπλιστές εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, προκειμένου να δρομολογούν πλοία στα νησιά. Με άλλα λόγια, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δώστε και άλλα προνόμια και χρήμα στους εφοπλιστές για να έχουν τα νησιά καράβια.Για τις μετεγγραφές και τους «λιμνάζοντες»

Οι μετεγγραφές των φοιτητών και οι διαγραφές των λεγόμενων λιμναζόντων φοιτητών είναι δύο θέματα που συζητιούνται και ξανασυζητιούνται αυτήν την περίοδο. Τεχνικές λεπτομέρειες προστίθενται και αφαιρούνται, τάχα για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν αντέχουν άλλο να αιμορραγούν, συντηρώντας δύο σπίτια, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ή για να μπει ένα χρονικό όριο στους φοιτητές που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους. Βέβαια, κάθε μέτρο ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών είναι θεμιτό, όμως για την οριστική λύση στο πρόβλημα δε μιλάει κανένας: Δημόσιες και δωρεάν εστίες για να μένουν όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους, δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις, να μη χρειάζεται οι φοιτητές να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για συγγράμματα, αναλώσιμα και άλλα απαραίτητα υλικά για τις σπουδές τους, να καλύπτονται τα ιδρύματα με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές ώστε να μην καθυστερούν τα εργαστήρια και γενικότερα τα προγράμματα σπουδών, να προβλέπονται ειδικά επιδόματα για φοιτητές από φτωχά λαϊκά στρώματα, οικογένειες ανέργων, ΑμΕΑ κ.τ.λ. ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους... Με όλα τα παραπάνω σαν βάση, δε θα μιλούσαμε σήμερα ούτε για «λιμνάζοντες» φοιτητές, ούτε για ένα μεγάλο όγκο μετεγγραφών.«Βγάζουν λάδι» την ΕΕ

Για «ψίχουλα και εμπαιγμό» των αγροτών έκανε λόγο η «Αυγή» (19/8/2014), με αφορμή τις αποζημιώσεις για απόσυρση αγροτικών προϊόντων από την αγορά, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, μετά τα οικονομικά μέτρα εναντίον της από την ΕΕ. Δηλαδή, αν οι αποζημιώσεις ήταν μεγάλες «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρώτη φορά που, κριτικάροντας δήθεν την ΕΕ, αθωώνουν τη στρατηγική της. Γιατί, ενώ η απόφαση της ΕΕ οδηγεί στην καταστροφή αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να διατεθούν πάμφθηνα στο λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την καταστροφή και ζητά να δοθούν πιο πολλά λεφτά στους αγρότες για την καταστροφή! Ταυτόχρονα, «βγάζει λάδι» την ΕΕ, όταν θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για την καταστροφή. Να τι γράφει: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και ελάχιστο δυναμισμό για να διεκδικήσει μερικά εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από το "χαλάζι" της ουκρανικής κρίσης που καταστρέφει την ελληνική παραγωγή». Τα ίδια, βεβαίως, επανέλαβε προχτές στους ροδακινοπαραγωγούς ο Αλ. Τσίπρας: «Κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφικής για τα ελληνικά συμφέροντα κρίσης στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που σήμερα βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η κρητική επανάσταση έληξε το 1869 χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1903 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης).

1940 Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό έπειτα από θανάσιμο κτύπημα που του κατάφερε ο Ισπανός μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκάντερ.

1944 Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

1946 Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

1950 Σχηματίζεται κυβέρνηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

1951 Πεθαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και Γενικός Γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων μετά την απελευθέρωση.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες, που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά, καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10 - 4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1971 Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουεντίν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».

1983 Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο. Ο Ακίνο επέστρεφε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε ως εξόριστος, για να οδηγηθεί στη φυλακή. Η δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκο.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Αγρινίου για τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Με την κινητοποίησή τους διεκδικούν: Κατάργηση κάθε είδους χαρατσιών. Πλήρη απαλλαγή πρώτης και δεύτερης κατοικίας που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη των λαϊκών νοικοκυριών. Να μην περάσει το μέτρο για τον έλεγχο στα σπίτια των ελεύθερων επαγγελματιών. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να καταργηθούν τώρα όλοι οι άδικοι και αντιλαϊκοί φόροι

Σε σχόλιό του, για τη φορολογική πολιτική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τόσο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις όσο και οι "θολές" θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κοινό παρονομαστή το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που σημαίνει συνέχιση της φοροεπιδρομής για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να στηριχτεί και φορολογικά η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τώρα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι άδικοι και αντιλαϊκοί φόροι. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη και να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει».ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αρκετά «μάτωσε» ο λαός... Να σταματήσει η φοροεπιδρομή

Την κατάργηση της φορολογίας στην πρώτη και στη δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, προβάλλει ως αναγκαιότητα με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

«Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει τη μονιμοποίηση των χαρατσιών και τη νέα φοροεπιδρομή που δέχεται ο λαός με την αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ.

«Αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση για επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Προσπαθεί να παγιδεύσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση», καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία καλεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων και τη διεκδίκηση αιτημάτων που προβάλλει το ΚΚΕ με παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής, όπως: Την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθούν η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας. Να καταργηθούν οι φόροι που πνίγουν το λαό. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε στρατηγική σύμπλευση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Μπόλικος «κουρνιαχτός» σηκώνεται γύρω από το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων στις οποίες εστιάζει η συγκυβέρνηση, ενόψει και του νέου κύκλου διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ -ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Σε προπαγανδιστικό επίπεδο, λόγος γίνεται για σταδιακή αποκλιμάκωση στους φόρους και τα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό, με παρεμβάσεις που θα αφορούν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης, στο «τέλος επιτηδεύματος» που έχουν φορτώσει στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Σε καμία περίπτωση δε γίνεται λόγος για κατάργησή τους...

Με δεδομένη την απογείωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία εκπονούνται σενάρια και σχεδιασμοί για τη χρονική επιμήκυνση των προβλεπόμενων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών, καθώς και για «διορθώσεις» γύρω από την επιβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στο επίκεντρο της πολιτικής τους, είναι η διόγκωση της συνολικής μάζας των φόρων που τελικά θα εισρεύσει στα ταμεία του αστικού κράτους. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε νέες φοροελαφρύνσεις και κρατικό χρήμα για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε συνδυασμό και με τους σχεδιασμούς για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, η διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου αποκτά «βαθμούς ελευθερίας», προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και των επιχειρηματικών κερδών. Κεντρικός άξονας είναι η αποκαθήλωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, τόσο σε αυτά που διανέμονται στους μεγαλομετόχους όσο και στα αδιανέμητα, τα οποία προορίζονται για μελλοντικές επενδύσεις. Στην ημερήσια διάταξη είναι και η ελάφρυνση των βιομηχάνων σχετικά με το ενεργειακό κόστος, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα».

Πρόκειται για ζητήματα, στα οποία βάζει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να θολώσει το πεδίο γύρω από τις θέσεις που υπηρετεί και διαμορφώνονται με γνώμονα την ανάγκη του κεφαλαίου να τονώσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του. Ανοιχτά και απροκάλυπτα, παρά τα «ήξεις αφήξεις» των διαφόρων στελεχών της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει πλέον τους αντιλαϊκούς φόρους, υποβάλλοντας τις δικές της διαχειριστικές προτάσεις. Ετσι, το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αποπληρωμή της οφειλής στη εφορία σε μηνιαίες δόσεις και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Επισημαίνει: «Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), δεν διαγράφονται αλλά "παγώνουν" μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει τη σταδιακή, έστω, εξόφλησή τους». Χωρίς περιστροφές, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως «υπόχρεους» τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, γεγονός που δείχνει συμφωνία με τη φοροληστεία τους. Ετσι, ενώ παραδέχεται την αδυναμία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια, την ίδια ώρα τούς απασχολεί και το πώς τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τους φόρους για να μη χάσει το κράτος των καπιταλιστών!

Ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε αυτή τη φάση, επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρωτοστάτης στις «διορθώσεις» των αντιλαϊκών μέτρων και αστοχιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις «αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ», καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις «ρυθμίσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στα δάνεια των νοικοκυριών».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Διεκδικούν τους θαλάσσιους διαδρόμους του φυσικού αερίου

Ακονίζουν «μαχαιροπίρουνα» οι Ελληνες εφοπλιστές για το ...«ψητό» των θαλάσσιων διαδρόμων του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα χτεσινά δημοσιεύματα του ναυτιλιακού Τύπου, το εφοπλιστικό κεφάλαιο της χώρας παίρνει ενεργά μέρος στους διεθνείς ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην αγορά Ενέργειας και διεκδικεί το δικό του μερίδιο απ' το «ψητό», που ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι νέες παραγγελίες πλοίων LNG (μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Μόνο τέσσερις εφοπλιστές επενδύουν συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντανακλά και την τεράστια κερδοφορία τους, η οποία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών (Ελλήνων και αλλοδαπών που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας) και των αμέτρητων προνομίων (π.χ. πάνω από 50 φοροαπαλλαγές) που τους παρέχουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις.

Οπως αναφέρεται, οι Ελληνες εφοπλιστές διαβλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα LNG carriers και μάλιστα σε μια περίοδο που τα ναύλα των φορτηγών πλοίων ή των απλών δεξαμενόπλοιων έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία διετία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκτιμάται ότι τα έσοδα ενός μόνο LNG Carrier αναμένεται να αυξηθούν στα 70.000 δολάρια ημερησίως!

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία «Maran Gas» σύμφωνα με τη «Lloyd's list», θα ξοδέψει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα ναυπηγεία της «Daewoo» και της «Hyundai» για την κατασκευή 8 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου. Ηδη διαθέτει περίπου 9 γιγάντια πλοία LNG των 150.000 cbm (μονάδα μέτρησης) και 4 των 85.000 cbm, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει εξασφαλίσει την πρώτη συμφωνία για τα νέα αποκτήματα του στόλου της...

Η εταιρεία «Dynagas» ανακοίνωσε τη συμφωνία που υπέγραψε με τα ναυπηγεία της «Hyundai» για τη ναυπήγηση τριών πλοίων LNG carriers, έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η «Dynagas» ήδη έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμφωνίες με το ρωσικό μονοπωλιακό κολοσσού αερίου «Gazprom».

Η εταιρεία «Stealthgas» επενδύει 500 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση πλοίων LNG, ενώ ήδη είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αερίου και χημικών, καθώς διαθέτει πάνω από 40 πλοία τέτοιας κατηγορίας. Επιδιώκει να εξασφαλίσει συμφωνίες για μεταφορά αερίου από την Αρκτική, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως.

Δύο τεράστια πλοία LNG (150.000 cum) ναυπηγεί η εταιρεία «Gaslog». Ηδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες «Chevron» και «Shell» για τη ναύλωσή τους.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πρόταση για «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο

Τη δημιουργία «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» για την ομαλή τροφοδοσία των κρατών της ΕΕ με φυσικό αέριο, ζητά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, με επιστολή που απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους επιτρόπους. Σε αυτό το πλαίσιο και διεκδικώντας ρόλο και ειδικό βάρος σε όφελος της ντόπιας αστικής τάξης, των μονοπωλίων του κλάδου και των επιχειρηματιών, σημειώνει πως «εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, οι πιθανότητες να υπάρξει κατά τη χειμερινή περίοδο σημαντική διακοπή σε διάρκεια και ποσότητες του φυσικού αερίου προς την ΕΕ είναι περισσότερο αυξημένες όσο ποτέ». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε η Ευρώπη να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα μηχανισμό αλληλεγγύης στην προμήθεια ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά την πιθανή περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας».

Υποδηλώνοντας την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της ώστε από καλύτερη θέση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί, σημειώνει ότι «η περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι «σημαντική διέξοδος για τις χώρες της περιοχής μας είναι η τροφοδοσία με LNG, μέσω Ελλάδας». Αλλωστε, σε σχετική δήλωση που έκανε χτες επισημαίνει ότι έτσι «αναβαθμίζεται η γεωπολιτική σημασία της χώρας μας».

Ειδικότερα, το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ προβλέπει:

Ενεργειακός πόλεμος για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Στην Ελλάδα, το 60% του φυσικού αερίου που διακινεί η ΔΕΠΑ διέρχεται μέσω της Ουκρανίας, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω Ουκρανίας τροφοδοτείται σχεδόν η μισή Ευρώπη. Στη σχετική λίστα φιγουράρουν οι Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβενία, καθώς επίσης Μαυροβούνιο, Βοσνία, Σερβία, Μολδαβία. Σήμερα, η Ευρώπη εισάγει το 35%-40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω διαφόρων αγωγών, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επισημαίνεται ότι οι χώρες της Ασίας και της Απω Ανατολής, πρώτα και κύρια η Ιαπωνία, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση ποσοτήτων σε αυτές τις αγορές σε καλύτερες τιμές αντί να πωληθούν στην ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος της προτεινόμενης χρηματοδότησης από την ΕΕ προς τα κράτη της που έχουν «υποστεί οικονομικές απώλειες από την πώληση φορτιών σε εταιρείες άλλων κρατών - μελών».

Επισημαίνεται ο κίνδυνος, τα κράτη - μέλη της ΕΕ να στραφούν μαζικά στη «σποτ αγορά», δηλαδή στην άμεση πληρωμή των ποσοτήτων που θα παραλάβουν και όχι σε κάποιες μελλοντικές προθεσμιακές τιμές. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο για περαιτέρω απογείωση των τιμών και για το ενδεχόμενο εμφάνισης περιπτώσεων σε κράτη της ΕΕ που θα βρεθούν σε «πλήρες ενεργειακό αδιέξοδο από την έλλειψη φυσικού αερίου».ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Ελλειμμα 9 δισ. ευρώ στο Α' εξάμηνο

Αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας καταγράφεται στο Α' εξάμηνο του 2014, ενώ βελτίωση εμφανίζει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη. Η διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος προέρχεται πρώτα και κύρια από τις αθρόες πληρωμές για την κατασκευή είτε για την αγορά πλοίων από τις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Α' εξάμηνο 2014):

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 8,3 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η αξία των εισαγωγών διαμορφώνονται στα 20,5 δισ. ευρώ (από 19,3 δισ.) και οι εξαγωγές 11,5 δισ. (από 11 δισ.). Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές για τις αγορές πλοίων στο εξωτερικό απογειώθηκαν στα 1,9 δισ., (από 834 εκατ.), σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. πέρυσι). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 3,9 δισ. (από 3,5 δισ.). Σταθερά ελλειμματικό (κατά 1,4 δισ.) παραμένει και το ισοζύγιο των εισοδημάτων. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» έφτασαν σε περίπου 3 δισ., ενώ, αντίστροφα, το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό διαμορφώνεται σε 1,7 δισ. ευρώ.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νερό στο μύλο» αντιδραστικών σχεδιασμών από 38 βουλευτές

Να συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής για ψήφιση, την ερχόμενη βδομάδα, διάταξη με την οποία θα ορίζεται σαν αδίκημα «η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)» και να εξομοιωθεί με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, ζητούν 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Η πρωτοβουλία τους - ανεξάρτητα από το αν και σε ποιο βαθμό σχετίζεται με διάθεση παρέμβασης στις εσωκομματικές διεργασίες, όπως ερμηνεύτηκε από μερίδα του Τύπου - αντικειμενικά διευκολύνει τη συγκυβέρνηση να περάσει ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει επικίνδυνη για το λαϊκό κίνημα απόφαση - πλαίσιο ΕΕ2008/913/ΔΕ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό χτεσινά δημοσιεύματα κατέγραφαν την «κατ' αρχάς θετική αντίδραση της κυβέρνησης».

Η εθνικιστική δημαγωγία των «38», η οποία μάλιστα ανακατεύει ασύνδετα και ανόμοια μεταξύ τους ιστορικά γεγονότα, συμβάλλει στη συγκάλυψη της ουσίας του νομοσχεδίου και της απόφασης - πλαισίου της ΕΕ που ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς για ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα των καπιταλιστών, ποινικοποίηση θέσεων και δράσεων που αντιπαλεύουν την εξουσία τους.

Ανάμεσα στους 38 βουλευτές της ΝΔ, που υπογράφουν την επιστολή, είναι ο πρώην υπουργός Γ. Μιχελάκης, ο πρώην υφυπουργός Κ. Τσιάρας, ο Ι. Τζαμτζής, ο Ε. Στυλιανίδης, η Αννα Καραμανλή και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας.

Χτες, ο Μ. Χαρακόπουλος ζήτησε επιπλέον να μην έρθει το νομοσχέδιο στο Θερινό Τμήμα της Βουλής αλλά να πάει στην Ολομέλεια.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των «38», ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δήλωσε χτες: «Κατά την προ μηνών επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δήλωσα κατηγορηματικά ότι η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό. Αλλωστε και οι ίδιοι οι συνάδελφοι στη σχετική επιστολή τους προς τον κ. πρωθυπουργό, αναφέρονται στην ανωτέρω τοποθέτηση - δέσμευσή μου»...Επικίνδυνο το κατ' ευφημισμόν «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

Ενα επικίνδυνο νομοσχέδιο είναι το λεγόμενο αντιρατσιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί τελικά στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο από τον τίτλο του ακόμα, καθώς ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προϊδεάζει για τους πραγματικούς του στόχους παρά τις όποιες αλλαγές προετοιμάζονται, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν κυρίως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια κ.ά. και δεν θίγουν την ουσία του.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄ 139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοέμβρη 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)».

Το «ζουμί» του νομοσχεδίου εντοπίζεται σε άρθρο στο οποίο αναφέρεται: «Οποιος με πρόθεση προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία, ή μίσος ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται, με τις τιμές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου».

Δηλαδή, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν περιορίζονται στην καταδίκη των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά επεκτείνονται και σε ό,τι θεωρεί ή βαφτίζει «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» η κυρίαρχη ιδεολογία, με γνώμονα την οποία κινούνται διεθνή δικαστήρια κι άλλοι ελεγχόμενοι οργανισμοί.

Το πρόσχημα που προβάλλεται, ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο ρατσισμό, δεν ισχύει καθώς ο ίδιος ο τίτλος του αναφέρει πως αυτό γίνεται απλά για να εξειδικευτεί η απόφαση - πλαίσιο. Οσο για τον ισχυρισμό ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση έρχεται να καλύψει κενά της νομοθεσίας, τον καταρρίπτει το γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος 927 του 1979, που τώρα τροποποιείται, τιμωρεί ακόμη και τις προσβλητικές ρατσιστικές εκφράσεις. Μάλιστα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2001, τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Επομένως, έρχεται ένας νόμος να ποινικοποιήσει την όποια διαφορετική άποψη, π.χ., για ιστορικά ζητήματα, όπως είναι ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» μιας εθνότητας. Αρα, ποινικοποιείται και η άποψη και η ιστορική έρευνα, επειδή αυτό συμφέρει σήμερα την αστική τάξη, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Ποιος θα κρίνει «τα εγκλήματα πολέμου»;

Ηταν χαρακτηριστικό το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Το άρθρο αναφέρεται, πέρα από τα εγκλήματα του ναζισμού, γενικά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου. Ποιος θα τα κρίνει; Τα διεθνή δικαστήρια, που υιοθετούν όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας; Τα ελληνικά δικαστήρια; Δηλαδή, θα κάνει μήνυση κάποιος στο ΚΚΕ, σε έναν ιστορικό, σε έναν επιστήμονα που δεν δέχεται την παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" και θα έρχεται ένα μονομελές πλημμελειοδικείο να αποφανθεί αν ο Λένιν ή ο Στάλιν έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ; Με αυτές τις γενικεύσεις καταφέρνετε να ξεγλιστράει η Χρυσή Αυγή».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος έκανε καθαρό ότι: «Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε επαρκή για την τιμωρία ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών». Και σημείωσε πως το γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων «δεν ήταν θέμα ανεπάρκειας, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις - πρόσθεσε - στην υπάρχουσα νομοθεσία, όχι γιατί πιστεύουμε ως ΚΚΕ ότι φταίει η ελλιπής νομοθεσία για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, αλλά για να μπορεί να υπάρχει μια ακόμη δυνατότητα να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, όπως οι μετανάστες, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αντιπαλεύει το ρατσισμό και το δηλητήριο που χύνει».

Ο Γ. Γκιόκας έκανε σαφές ότι «ως ΚΚΕ δεν θεωρούμε ότι με νόμους και δικαστικές αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρατσισμός και ο ναζισμός», γιατί είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος. Ενώ τόνισε ότι «ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από το σύστημα για να παγιδεύσει λαϊκό κόσμο και σήμερα αξιοποιείται με το δήθεν μάζεμά του για να προωθηθεί η θεωρία των άκρων, να συνδέεται η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η οριστική και τελεσίδικη αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού μπορεί να γίνει μόνο σε ρήξη με το σύστημα που τον γεννά».

Η απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ

Τον Απρίλη του 2007, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε την έκδοση απόφασης - πλαισίου, με τον τίτλο «Για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου». Με την απόφαση αυτή και κάτω από τον όρο «ολοκληρωτικά καθεστώτα», όπου ανιστόρητα, αντιεπιστημονικά και συκοφαντικά εξίσωναν το φασισμό - ναζισμό με τον πιο συνεπή και αταλάντευτο αντίπαλό του - τόσο θεωρητικά όσο και ιστορικά - τον κομμουνισμό, ξεκίνησε η σύγχρονη εκστρατεία ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και της ίδιας της ταξικής πάλης.

Στις 3/6/2008, με πρωτοβουλία της Τσέχικης Προεδρίας, εκδόθηκε η Διακήρυξη της Πράγας «Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «...πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού πρέπει να εκτιμηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Με τον ίδιο τρόπο που τα ναζιστικά εγκλήματα εκτιμήθηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης», και να υπάρξει «ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση για αποτελεσματική καταδίκη των παρελθόντων κομμουνιστικών εγκλημάτων και για αποτελεσματική πάλη ενάντια σε τρέχοντα κομμουνιστικά εγκλήματα».

Το Νοέμβρη του 2008 εκδίδεται τελικά η απόφαση 2008/913/ΔΕΥ, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο. Μπορεί μεν να μην περιλαμβάνεται ευθέως η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όμως δίνεται το «πράσινο φως».

Ενα παράδειγμα

Στις Βαλτικές χώρες, θεωρείται έγκλημα πολέμου και έχουν ασκηθεί διώξεις σε όσους εγκωμιάζουν ή δεν καταδικάζουν την ηρωική δράση του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισε τους φασίστες κατακτητές, γιατί έτσι συμφέρει να ξαναγράψουν την Ιστορία οι νεκραναστημένοι συνεργάτες των ναζί κατακτητών που απολαμβάνουν την προστασία της ΕΕ. Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λιμός στην Ουκρανία την περίοδο 1932 - '33, θεωρείται «τεχνητός» λιμός και αναγνωρίζεται ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας. Ανάλογη προσπάθεια να αναγνωριστεί ως έγκλημα πολέμου γίνεται και με το Κατίν, όπου ΕΕ, κράτη - μέλη και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί - που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο του ναζισμού - έχουν αναλάβει το ρόλο του διαφημιστή της χαλκευμένης από τον ίδιο τον Γκέμπελς συκοφαντίας σε βάρος της ΕΣΣΔ για τη σφαγή στο Κατίν. Αξιοποιείται, δηλαδή, η συγκεκριμένη απόφαση για να ποινικοποιηθεί η ιδεολογικοπολιτική άποψη και η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Τιμούν τον Ερνστ Τέλμαν

Στις 18 Αυγούστου του 1944, με προσωπική εντολή του Χίτλερ, η αστική τάξη της Γερμανίας δολοφόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον Ερνστ Τέλμαν, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας την περίοδο 1925 - 1933.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία, τιμώντας την ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, διοργανώνουν, την Κυριακή 24 Αυγούστου, εκδηλώσεις στα μνημεία του Ερνστ Τέλμαν στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, αντίστοιχα.

Η απότιση τιμής στον Τέλμαν αποτελεί ταυτόχρονα και έκφραση της αντίστασης σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και διαγραφής της ανεκτίμητης προσφοράς του σοσιαλισμού στις κατακτήσεις των εργαζομένων.ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση

Την ερχόμενη Κυριακή, 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944, που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη). Μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΚΚΕ, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου στο Γ' Νεκροταφείο, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.

Στα τέλη του 1943, η πλειονότητα των κατοίκων της Κοκκινιάς ήταν οργανωμένοι ή υποστήριζαν ανοιχτά το ΕΑΜ. Με τη μάχη της Κοκκινιάς, στις 6 - 8 Μάρτη του '44, η επικράτηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατέστησε την πόλη «ελεύθερο έδαφος», μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, για περίπου έξι μήνες.

Λίγους μήνες μετά, όμως, τον Αύγουστο του '44, η πόλη βρέθηκε στο στόχαστρο των Γερμανών και των συνεργατών τους. Αποκορύφωμα ήταν το μπλόκο που έστησαν στις 17 Αυγούστου 1944, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις απέκλεισαν τη συνοικία, με κουκουλοφόρους χαφιέδες να καταδίδουν, αγωνιστές να βασανίζονται και να εκτελούνται και χιλιάδες ομήρους να οδηγούνται στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο χώρο της Μάνδρας, στις 17 Αυγούστου 1944, έγιναν συνολικά 76 εκτελέσεις. Αλλοι 50 εκτελέστηκαν στη μάνδρα στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και τα σπίτια τους.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση για τη θρυλική ΕΠΟΝ

Το ΔΣ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής το Σάββατο, 23 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Καράνου της Ορεινής Κυδωνίας, για τη θρυλική ΕΠΟΝ, με αφορμή την επέτειο της 1ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΠΟΝ Χανίων, που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού το 1943.Δραστηριότητα της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει μέσα στο καλοκαίρι η ΚΟ Λέσβου εντάσσονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Κάπης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην Κάπη, στο καφενείο του Βαγγέλη Ζαχαρή.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία του Μανταμάδου, με ομιλητή τον Β. Αμπελογιάννη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Λουτρόπολης Θερμής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στα καφενεία της αγοράς του χωριού.

-- Το Σάββατο 23/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Ερεσού διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη Σκάλα Ερεσού.

-- Το Σάββατο 30/8, οι ΚΟΒ Γέρας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον «Πετρένιο Στύλο» και μετά ακολουθεί λαϊκό γλέντι.ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το Σάββατο η μεγάλη πολιτική εκδήλωση στα Καλάβρυτα

Επίκαιρη εκδήλωση τιμής για τη λαϊκή πάλη, αντιφασιστικής μνήμης και απάντησης στις απόπειρες παραχάραξης της Ιστορίας απ' την ΕΕ

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στα Καλάβρυτα διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, το επόμενο Σάββατο, 23 Αυγούστου, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, ανακηρύσσοντάς την «μέρα αντιφασιστικής μνήμης», σε εναντίωση στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ που έχει ανακηρύξει την 23η Αυγούστου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση σημειώνει:

«Καταδικάζουμε το ναζισμό και την εγκληματική, ρατσιστική και αντικομμουνιστική Χρυσή Αυγή, την τελευταία εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος, που οι πολιτικοί της πρόγονοι, τα χιτλερικά στρατεύματα, αιματοκύλισαν πριν 71 χρόνια τα ηρωικά Καλάβρυτα.

Καταδικάζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ως επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας και καθιέρωσε την 23η Αυγούστου ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων". Εχουν πραγματικό στόχο την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και των ριζοσπαστικών ιδεών. Εχουν στόχο, στο όνομα του ναζισμού, να χτυπήσουν τον κομμουνισμό. Γι' αυτό και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι στην παρανομία, ενώ τα φασιστικά προνομιακοί συνομιλητές του κράτους. Πάντοτε, όταν θέλουν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, βάζουν στο στόχαστρο τους οργανωτές του, βάζουν στο στόχαστρο την πρωτοπορία του, βάζουν τους κομμουνιστές.

Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που έχει ως αποτέλεσμα τους εκατομμύρια ανέργους, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη λιγοστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την πολιτική που εξαπολύει πολέμους και στηρίζει κράτη - δολοφόνους, όπως το Ισραήλ, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τιμάμε τον ηρωικό λαό μας, που με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, με την πάλη και με το αίμα του, όχι μόνο τσάκισε το ναζισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, αλλά πάλεψε για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, αποδεικνύοντας πως όταν ο λαός παλεύει οργανωμένος για το δίκιο του, για την κοινωνία των αναγκών του, δεν έχει να φοβάται τίποτα!».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ

«Κουρνιαχτός» προεδρολογίας για να κρύψει τα κρίσιμα

Νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση υποδαυλίζει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για εκβιαστική τακτική τον κατηγορεί η κυβέρνηση, με τον Π. Σκουρλέτη να καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία σαν «πολιτικά πλαστή» και να προσθέτει, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πως «πολύ σωστά το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να προκύψουν από μια νέα Βουλή ... σε αυτή τη φάση, μεγαλύτερη σημασία από τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι η πραγματική αντιστοίχηση των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία με την Βουλή». Δηλαδή, ναι σε πολιτικά «κομπρεμί», αλλά πιθανά μετά από εκλογές.

Πρόκειται για αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς», αφού στα σημαντικά και κρίσιμα για το λαό επιβεβαιώνεται καθημερινά πλέον η στρατηγική σύμπλευσή τους, παρά τις όποιες διαφορές τους. Ο Π. Σκουρλέτης ήταν αποκαλυπτικός όταν ρωτήθηκε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΕΝΦΙΑ», αλλά «προφανώς και πρέπει να υπάρχει φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».

Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η άποψη του Γ. Σταθάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαιρέσει απ' το φόρο ακίνητης περιουσίας ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις. Οπως αντιδράσεις προκαλεί και η δυστοκία να διατυπωθεί με σαφήνεια μια συγκεκριμένη θέση έστω επ' αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ούτε όμως τα όσα είπε για το συνταξιοδοτικό ο Π. Σκουρλέτης απέχουν και πολύ απ' τη λογική που διαπερνά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, αφού επέκρινε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, πρόσθεσε: «Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχει σύνταξη, η οποία να μην είναι 360 ευρώ που λέει το μνημόνιο μετά το '15, αλλά να σχετίζεται με το τι έχει δώσει ο κόσμος».

Πάνω απ' όλα η ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στους αγρότες, ο Π. Σκουρλέτης, αν και επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση ώστε να μην πληγούν κάποια προϊόντα της απ' το ρωσικό εμπάργκο - θέση που επιχειρεί να βάλει πολλά «καρπούζια» στην ίδια «μασχάλη» - εντούτοις έσπευσε να υποβάλει τα σέβη του στην ΕΕ και τη στρατηγική της, γκρινιάζοντας για τις συνέπειες της ανισομετρίας και των ανταγωνισμών. «Εχουν υπάρξει τέτοιου είδους εξαιρέσεις, από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει και το γεωπολιτικό ζήτημα και αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται με ελαφρά τη καρδία και η Ευρώπη πρέπει να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά απέχει πολύ στο να σκέφτεται, να λειτουργεί και να πράττει ως ένα ενιαίο σύνολο. Υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και δυστυχώς η Ελλάδα είναι παρακολούθημα των ισχυρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλώντας ουσιαστικά τους αγρότες να συμβιβαστούν με το πλαίσιο της ΕΕ που τους τσακίζει, αναμάσησε τα περί διεκδίκησης αυξημένων ποσών και πρότεινε να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι στην Ισπανία, όπου, επειδή η ΕΕ απαγορεύει την επιδότηση των συγκεκριμένων προϊόντων, επιδοτείται η μεταφορά κατά την εξαγωγή.

«Εγώ λέω ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πολιτική των αστερίσκων», πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης ομνύοντας για μια ακόμα φορά εμμέσως στον Α. Παπανδρέου.ΠΑΣΟΚ

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία ανασυγκρότησής του

«

Λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έριξε προχτές ο πρώην γραμματέας του Μ. Καρχιμάκης, αμφισβητώντας εκ νέου τις επιλογές της ηγεσίας για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και τη σύσταση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα. Η παρέμβασή του προκάλεσε τη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη, που επιδιώκει να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον και να συγκρατήσει ή να επαναπροσεγγίσει δυνάμεις που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ, με τις εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη αλλά και με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και με κατεύθυνση την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, που θα παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, προκειμένου να μη διαταράξει το κλίμα που θέλει να διαμορφώσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπέρασε, αν και ενοχλήθηκε σφόδρα, την πρωτοβουλία της έκθεσης για την πολιτική πορεία του Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Μ. Καρχιμάκης δηλώνει στη νέα του παρέμβαση πως «αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει πορεία, θα πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της». Ζητά σαφείς διαχωριστικές γραμμές απ' τη ΝΔ, στην οποία φορτώνει την εφαρμοζόμενη πολιτική, παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ σαν να σύρεται, ενώ συνειδητά συνδιαμορφώνει και υλοποιεί την πολιτική που έχει ανάγκη η αστική τάξη.

Εμμέσως πλην σαφώς λέει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως έβαλε, και σωστά, πλάτες την κρίσιμη ώρα, αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της. «Τώρα, όμως, είμαστε σε θέση να πούμε πως ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει. Για να γίνει αυτό επιβάλλεται να υπάρξουν από το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες, που να αποδείξουν πως το κόμμα είναι αντισυστημικό και δεν διστάζει να συγκρουστεί για τα κακώς κείμενα που σχετίζονται με τους μεγαλοσχήμονες και τα καρχαριοειδή», αναφέρει χαρακτηριστικά, προτρέποντας ουσιαστικά να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.

Ο Μ. Καρχιμάκης υπερασπίζεται την προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αποποιήθηκε προοδευτικές και δημοκρατικές συνεργασίες» και ότι αν οι επόμενες εκλογές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να μην μετέχει» σε ένα μέτωπο δυνάμεων για να κυβερνηθεί η χώρα.ΔΗΜΑΡ

Πασχίζει να διασφαλίσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό

Μια αυτοτελής και αυτόνομη παράταξη που θα διεκδικήσει να ασκήσει ή να συμμετάσχει στην άσκηση της αστικής διαχείρισης, με αλλαγή μείγματος διαχείρισης διότι έτσι θα ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία, είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ όπως τον περιέγραψε εκ νέου χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα».

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ευόδωσή του, λέγοντας ότι «αυτός ο στόχος στον οποίο θέλει να συμβάλει η ΔΗΜΑΡ, έχει πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί, γιατί το θέλει η κοινωνία».

Βεβαίως, στο παρασκήνιο κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς η εσωκομματική αντιπαράθεση δεν έχει κοπάσει, ενώ η άρνηση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» να συμμετάσχει στις διαδικασίες και στο Συνέδριο του Φθινοπώρου κάνει πολλούς να μιλούν για επικείμενη διάσπαση.

Ο Φ. Κουβέλης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις - όπως λένε στελέχη της ΔΗΜΑΡ - τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ όσο κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει εγκαίρως τη στάση που θα τηρήσει κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ και ο ίδιος προβληματίζεται για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση που οι εκλογές προηγηθούν. Η αυτόνομη κάθοδος του κόμματος μπορεί να διακηρύσσεται, πολλοί όμως λένε ότι δεν αποτελεί παρά το συντομότερο δρόμο για την εξαφάνιση του κόμματος.

Ο Χρ. Μαχαίρας ερωτηθείς για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή ανέφερε ότι «το θέμα της εκλογής Προέδρου θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και όχι τώρα, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές», διευκρινίζοντας ότι αυτές έχουν σημασία «διότι σε ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης απομακρύνονται οι δυνατότητες συμπτώσεων και συναινέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πολιτική της «πυροβολεί τα πόδια της» και πως οι εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων υπακούουν σε επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες. «Ποιες φοροελαφρύνσεις; Εδώ έχουμε φορολογική επιδρομή. Η κυβέρνηση - και ιδίως η ΝΔ- μοιάζει να πυροβολεί τα πόδια της. Επιτίθεται στη μεσαία τάξη. Θίγει την κοινωνική και εκλογική της βάση», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια αμφισβήτησης του Φ. Κουβέλη ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ο κ. Κουβέλης είναι ο πρόεδρος του κόμματός μας - είναι το πρόσωπο που απολαμβάνει της μεγάλης εμπιστοσύνης όχι μόνο των μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης και η παρουσία του είναι πολύτιμη για το κόμμα μας και για το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΑΝΙΑ

Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, αποκλείοντας από τις 12 το μεσημέρι τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου. Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών και από εκεί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Γ. Βενετάκης κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μείωση των πιστώσεων για την εξισωτική από τα 170 εκ. ευρώ στα 70 εκ. ευρώ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, σημείωσαν ότι πάνω από το 50% των δικαιούχων δεν έχει λάβει την εξισωτική αποζημίωση. «Είμαστε αγανακτισμένοι (...) αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με την εξισωτική αποζημίωση δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε το μέλος του ΔΣ Γιώργος Βενετάκης. Σύμφωνα με τον Γ. Βενετάκη, μια σειρά από αιτίες έχουν αποκλείσει πολλούς κτηνοτρόφους από την εξισωτική αποζημίωση. Ειδικότερα:

-- Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τους παραγωγούς ότι χάνονται στρέμματα βοσκοτόπου, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν άλλα στρέμματα που στο παρελθόν δεν τα είχαν δηλώσει γιατί προφανώς δεν ήταν απαραίτητο.

-- Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις ελλείψεις στο φάκελο του κάθε παραγωγού.

-- Οι αιτήσεις γίνονται το Μάιο του 2013 για την ενιαία ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιμένουν 14 μήνες για να ειδοποιηθούν για τυχόν προβλήματα στους φακέλους! Και να ειδοποιηθούν όχι με κανονικές διαδικασίες, αλλά απλά στέλνοντας ένα χαρτί στις Ενώσεις και αυτές να το διανείμουν όπως μπορούν. Με τον τρόπο αυτό έμειναν χωρίς αποζημίωση πολλοί παραγωγοί που είχαν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συνυπεύθυνες είναι και οι Ενώσεις, γιατί παρόλο που στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πήραν πολλά χρήματα από τους παραγωγούς για να τους ενημερώνουν, αδράνησαν, δεν γνώριζαν πότε κλείνει το σύστημα και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης: «Μετά από 3 - 4 αναβολές από το υπουργείο πιστεύαμε ότι θα μας έδινε τουλάχιστον τα χρήματα που δικαιούμασταν και παίρναμε κάθε χρόνο από την εξισωτική αποζημίωση, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες του επαγγέλματος, όπως ζωοτροφές κ.ά. Γι' αυτόν το λόγο και διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δεν την έχει πάρει. Περιμένουμε ότι θα λάβουμε θετικές απαντήσεις από την πολιτεία γιατί το πρόβλημα δεν το προκαλέσαμε εμείς, αλλά η ίδια η πολιτεία».

Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης την Παρασκευή στο Ηράκλειο για το θέμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισής του.

Στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί κτηνοτρόφοι της Θράκης, διεκδικώντας την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, τη ρύθμιση των βοσκοτόπων και μέτρα στήριξης για τον καταρροϊκό πυρετό. Οπως κατήγγειλαν, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ούτε το 10% της εξισωτικής, με αποτέλεσμα «όχι μόνο να μην μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα και να ταΐσουν τα ζώα τους».

Στη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Ενημέρωσε για την Ερώτηση που έχει καταθέσει το Κόμμα στη Βουλή, για την απόσυρση και μη εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων. Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα για να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος εκτατικά δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή.

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ μοίρασε την ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κτηνοτρόφους να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν σαν κυβέρνηση.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός

Διαστάσεις παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ακτίου - Βόνιτσας, η ασθένεια εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών σε κοπάδια του Δήμου Θέρμου, οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει επέκταση και σε άλλες περιοχές στο νομό.

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, που βρίσκονται για χρόνια υποστελεχωμένες εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την κάλυψη των αναγκών και με περιορισμένες τις δυνατότητες μετακινήσεων του ελάχιστου προσωπικού τους, η ολιγωρία εκ μέρους κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων συμβάλλει στην ταχύτατη επέκταση των εστιών».

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων, του πετσοκόμματος των επιδοτήσεων και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η απαίτησή της είναι άμεσα ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, να προβεί σε ψεκασμούς σε λιμνάζοντα νερά που βρίσκονται εντός ορίων του δήμου (Λίμνη Βουλκαριά - Αβελαριά - βάλτος Ζαβέρτας - περιοχή Ζευγάρι Κατούνας κ.λπ). Επίσης, ο δήμος, σε συνεννόηση με την περιφέρεια, να πάρει όλα τα μέτρα για να χορηγηθούν δωρεάν φάρμακα στους κτηνοτρόφους που απαιτούνται για την πρόληψη και καταπολέμηση της ασθένειας.

Τέλος, ζητά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού άμεσα να συγκαλέσει σύσκεψη στην έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας με θέμα την ενημέρωση των κτηνοτρόφων γύρω από το πρόβλημα.ΠΑΣΥ - ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική

Συγκέντρωση χτες στον κόμβο της Αμφιλοχίας

Mε μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και πολλών εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας. Μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αμφιλοχίας και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμός του δρόμου. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους βρέθηκε η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με μια σειρά από μέτρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης. Με την κινητοποίησή τους έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιος και τη ζωή τους, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αρτας, στάθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων (χρέη, απλήρωτες σοδειές, χαράτσια, πανάκριβα εφόδια από τα μονοπώλια, χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, ζημιές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, πανάκριβη υγεία και πολλαπλασιασμός ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, ακριβοπληρωμένη για τα παιδιά τους, κ.λπ.). «Μας μιλούν καθημερινά για "ανάπτυξη", αυτοί που ζουν μέσα στα πλούτη από τη δική μας δουλειά», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε, επίσης, την απόγνωση που επικρατεί στους παραγωγούς ακτινιδίου και εσπεριδοειδών στην Αρτα, καθώς το ρωσικό εμπάργκο απειλεί να αφήσει αδιάθετο πάνω από το 60% της παραγωγής. «Απαντάμε ξεκάθαρα: Δεν πάει άλλο! Η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αγρότες δεν είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πόλεις, με την ανεργία και το πετσόκομμα του μεροκάματου, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με τα συνεχή λουκέτα στα μαγαζιά τους. Γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε ότι εδώ και καιρό το συνεπές αγροτικό κίνημα, τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό, είχε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούν για τους φτωχούς κτηνοτρόφους οι εντολές της ΕΕ για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων (σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια). «Τότε κατηγορηθήκαμε από διάφορους καλοθελητές, που έσπειραν τον εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους, ότι είμαστε κινδυνολόγοι και ότι φέρνουμε την καταστροφή», σημείωσε και συνέχισε: «Τα ίδια παπαγαλάκια λένε και σήμερα ότι όλα θα διορθωθούν και ότι θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις. Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ, συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καλούμε τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να βγάλουν συμπεράσματα μπροστά σε αυτή την δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών φτωχών περιοχών του νομού μας, κατάσταση που τους οδηγεί στην απόγνωση και την ακραία φτώχεια, που θα επιδεινωθεί με τη νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων».

Ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, με τη σειρά του, στάθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και στη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες: Μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια. Αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. «Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε. Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρεί την παραγωγή, που επιδοτεί το ξερίζωμα δυναμικών καλλιεργειών ή το θάψιμο αγροτικών προϊόντων. Οπως εξήγησε, το παραμύθι της διαπραγμάτευσης το χρησιμοποιούν κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά να «βγάλουν λάδι» την ΕΕ και να κρύψουν ότι τελικά συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική.

Επόμενος σταθμός στην αγωνιστική δράση, η εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που οργανώνεται στις αρχές Σεπτέμβρη στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ

Αγωνιστική απάντηση θα δώσουν οι αγρότες στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Οργανώνουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα

Με περιοδείες στα χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας, οι φρουτοπαραγωγοί που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, στον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων της Πέλλας δουλεύουν για την επιτυχία της συγκέντρωσης που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας.

Μια συγκέντρωση που αναμένεται να εκφράσει αγωνιστικά την οργή και την αγανάκτηση των ροδακινοπαραγωγών της περιοχής, για την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το εμπάργκο της Ρωσίας, το οποίο ήρθε ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ - ΗΠΑ.

Οι αγρότες απορρίπτουν τους σχεδιασμούς για απόσυρση των προϊόντων (καταστροφή, δηλαδή, των προϊόντων σε χωματερές), που επανέρχονται με πρόσχημα την «υπερπαραγωγή» και ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις που ανακοινώνονται σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και πολύ περισσότερο δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα του 2014.

Ειδικότερα διαφωνούν με την απόσυρση, που κατά κύριο λόγο σημαίνει ότι θα οδηγηθούν στη χωματερή μεγάλες ποσότητες ροδάκινων, χρήσιμων στο λαό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι από τα ψίχουλα που θα δοθούν ως αποζημίωση, στα χέρια των παραγωγών θα φτάσουν ακόμη λιγότερα ενώ αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι όσοι διαχειριστούν τη διαδικασία.

Θυμούνται ότι με την προηγούμενη εφαρμογή της πολιτικής απόσυρσης των προϊόντων στις χωματερές, ουσιαστικά τα ελληνικά ροδάκινα βγήκαν οριστικά από τις ευρωπαϊκές αγορές και κύρια από την αγορά του Μονάχου.

Επιπλέον τονίζουν ότι είναι απαράδεκτο να θάβονται αγροτικά προϊόντα την ώρα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ανέργους, σε ευπαθείς ομάδες, κ.λπ. Γι' αυτό απαιτούν από την κυβέρνηση, με ευθύνη του κράτους να διατεθούν οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, σε στρατό, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις, ιδρύματα, κ.α., να μοιραστούν σε ανέργους, απολυμένους, πολύτεκνους, ευπαθείς ομάδες. Να κομποστοποιηθεί και να χυμοποιηθεί η παραγωγή που δεν μπορεί να διατεθεί, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα να δοθεί τιμή νωπού στους αγροτοπαραγωγούς, ακόμα κι αν έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές αποζημίωσης, σημειώνουν ότι είναι εξευτελιστικά χαμηλές, δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και στο τέλος από τα ποσά που εξαγγέλλονται στα χέρια τους θα φτάσουν ελάχιστα χρήματα. Εκτιμούν ότι με πενταροδεκάρες η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδέψει μαζί τους και να μην αποζημιώσει ούτε τις καταστροφές στις καλλιέργειες (από απανωτές χαλαζοπτώσεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις) που προηγήθηκαν του εμπάργκο.

Οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις απανωτές ζημιές, τις μέχρι πριν το εμπάργκο εξευτελιστικές τιμές που έδιναν μεγαλέμποροι και εξαγωγείς και το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία, που αποτελεί την κύρια αγορά απορρόφησης των φρούτων της χώρας μας.

Ειδικότερα, οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση:

-- Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ, προστατεύοντας επιτέλους την αγροτιά, την αγροτική παραγωγή.

-- Να βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα στη συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για το 2014.

-- Να πάρει μέτρα απορρόφησης και διάθεσης με κρατική παρέμβαση της ροδακινοπαραγωγής, που βρίσκεται αδιάθετη στα ψυγεία, της παραγωγής που βρίσκεται σε συγκομιδή και να μεριμνήσει για τις συγκομιδές που ακολουθούν (μήλα, σταφύλια, ακτινίδια, κ.ά.).

-- Να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες με τιμές που να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους.Αποζημιώσεις διεκδικούν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Σε 10 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, εκτιμούν ότι θα φτάσει η ζημιά τους από το εμπάργκο της Ρωσίας, οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους αναφέρεται ότι «το εμπάργκο στέλνει στην ανεργία άλλους 300 μεταφορείς», καθώς «περίπου 220 φορτηγά απασχολούνταν με μεταφορές προς την Ρωσία σε μόνιμη βάση και άλλα 50 περίπου σε εποχική». Ζητούν «άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ταυτόχρονη αποζημίωση των αγροτών και παραγωγών».ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πάρτε μέτρα για την ουσιαστική αποζημίωση των αγροτών

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξαγγελίες πενιχρών αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών από την ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Σ' αυτήν αναφέρει:

«Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών. Το εν λόγω ποσό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη ζημιά των αγροτοπαραγωγών αλλά συνιστά και πρόκληση λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο για τους Ελληνες παραγωγούς απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση.

Το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί και με αυτό των 125 εκατομμυρίων ευρώ, που επίσης ανακοινώθηκε ως αποζημίωση για τους παραγωγούς των υπόλοιπων οπωροκηπευτικών, εκτός του ότι είναι πολύ χαμηλά, δεν εξασφαλίζεται ότι τελικά αυτά θα φτάσουν πραγματικά στους αγροτοπαραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύονται από μέτρα μείωσης της προσφοράς, που προϋποθέτουν καταστροφή αγροτικής παραγωγής, ενώ αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα των αγροτών:

-- Για την ουσιαστική αποζημίωσή τους που να αντιμετωπίζει την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί.

-- Για τη συγκέντρωση όλης της αδιάθετης παραγωγής ροδάκινων, πληρώνοντας - τουλάχιστον - στις περυσινές τιμές και τη διάθεσή της για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους), όπως και για μεταποίηση (χυμοί κ.ά.)».ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Σιγή ασυρμάτου» για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες αγρότες βλέποντας τις μέρες να περνούν δίχως να λαμβάνεται καμία απόφαση για την αποζημίωση της ζημιάς που υπέστησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Τα «κονκλάβια» της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεδριάζουν, υποτίθεται, για την αποτίμηση των συνεπειών, αλλά καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει παρθεί πέραν αυτής για επιδότηση απόσυρσης μέρους της παραγωγής τους που καταστρέφεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το ότι το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας δεν αναμένεται να συνεδριάσει πριν απ' τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση ροδάκινων αυτή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μόνο μέρος τους πρόκειται να διανεμηθεί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά διά μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί η «κόντρα» υπουργείου και φορέων ροδακινοπαραγωγών για το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων (ηρτημένη στα δέντρα παραγωγή και αποθηκευμένη στα ψυγεία), με την ψαλίδα στις εκτιμήσεις να αφορά χιλιάδες τόνους. Σκωπτικά αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως αν γίνει διαχείριση σε πρώτη φάση 10.000 τόνων, η αγορά θα αποσυμφορηθεί.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για χυμοποίηση, που, όπως κι άλλες, απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν για να χρηματοδοτηθεί, όπως και η εμφιάλωση των χυμών σε συσκευασίες ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα.

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού

Στο μεταξύ, στις πλάτες των ροδακινοπαραγωγών παίζουν και το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατηγόρησε χτες τον Αλ. Τσίπρα για «συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των Ελλήνων αγροτών» καθώς «φόρεσε το αντιευρωπαϊκό προσωπείο του και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές επιλογές της».

Η Σ. Βούλτεψη ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι «πρόσκαιρα» και υπερασπιζόμενη την ΕΕ υποστήριξε πως στα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία «έχει λάβει πάνω από 150 δισ. ευρώ για τα αγροτικά της προϊόντα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και αποζημιώσεις για διάφορες αιτίες, καθώς η χώρα μας υπήρξε η πλέον ευνοημένη όσον αφορά στα αγροτικά κοινοτικά κονδύλια», και ακόμα ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική»!

«Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, κατά την περιοδεία του σε Πέλλα και Ημαθία, βγάζοντας με τη σειρά του «λάδι» την ΕΕ, το πλαίσιο της οποίας αν και καταστροφικό για το λαό είναι ιερό κι απαραβίαστο για τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «γεωπολιτική για την ανάπτυξη»

«Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα», είπε προχτές ο Αλ. Τσίπρας. Μια μέρα πριν, στις 19/8/2014, η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της έγραφε: «Για ποιο λόγο από τα οικονομικά μέτρα - αντίμετρα μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας απουσιάζουν π.χ. οι εξαγωγές των πολυτελών και άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων; Το εμπάργκο στα πορτοκάλια και τα ροδάκινα αποτελεί ισχυρότερο μοχλό πολιτικής πίεσης από τις δεσμεύσεις για προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας;».

Φαίνονται αντιφατικές τοποθετήσεις, αλλά δεν είναι. Αλλωστε, το χαρακτηριστικό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του δε βρίσκεται στις αντιφάσεις που μπορεί να εμφανίζει αυτή η στρατηγική ή στις προσαρμογές ενίοτε ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά στο γεγονός ότι υπηρετεί το κεφάλαιο, είναι ενταγμένη στην καπιταλιστική διεθνοποίηση και βαθιά στην ΕΕ.

Μόνο που υπάρχουν και διαφορετικά συμφέροντα, πολλές φορές έως και ανταγωνιστικά, ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, ή, όταν συζητάμε για την ΕΕ, υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλίων διαφορετικών κρατών ή και ομάδων κρατών. Ο διαχωρισμός που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι δηλωτικός των διαφορετικών συμφερόντων των μονοπωλίων των κρατών του Βορρά με αυτά του Νότου, ανάμεσα σε άλλα και λόγω της αναγκαιότητας εφαρμογής διαφορετικών μειγμάτων πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Αυτήν την αντίθεση υποδηλώνει και η τοποθέτηση της «Αυγής», που αντιπαραθέτει στα ροδάκινα (του Νότου) τα πολυτελή αυτοκίνητα (του Βορρά), αλλά και η δήλωση Τσίπρα.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Σε επόμενο φύλλο της η «Αυγή» (20/8) αναλαμβάνει να δείξει ότι πράγματι δεν υπάρχουν αντιφάσεις στις δύο φαινομενικά αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Το κύριο άρθρο της επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική είναι ενιαία, ενώ στο πλαίσιο της καπιταλιστικής διεθνοποίησης της οικονομίας αναδεικνύει τη σημασία της γεωστρατηγικής στην ανάπτυξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του άρθρου: «Ανάπτυξη και γεωπολιτική». Να τι γράφει: «Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εφόσον διατηρηθεί η μέγγενη του Μνημονίου, περιγράφουν τουλάχιστον μία δεκαετία αναιμικής και άνεργης ανάπτυξης, δηλαδή στασιμότητα που θα τρεμοπαίζει στη μεθόριο με την ύφεση. Αυτή η πρόβλεψη καταντά εφιάλτης, αν αναλογιστούμε τις κοινωνικές επιπτώσεις από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, ανεργίας και εσωτερικής υποτίμησης. Αναμφίβολα η αλλαγή αυτού του οικονομικού κύκλου προϋποθέτει εσωτερική πολιτική ανατροπή σε συνδυασμό με τις επανατοποθετήσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Αρα αυτό που δεν φαινόταν εφικτό, λόγω της γερμανικής επιβολής στην ΕΕ, μοιάζει δυνατό λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα η ουκρανική κρίση πιέζει για την αναζήτηση νέων ευρω-ρωσικών ισορροπιών, προτού ο πόλεμος καταστήσει ανεπανόρθωτη τη ζημιά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης νέων συσχετισμών και πολιτικών, η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες της, είναι υποχρεωμένη και μπορεί να αναζητεί συμμαχίες, ώστε οι ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου. Η κρίση της Ουκρανίας καθώς και η πολιτική των ευρωπαϊκών αντιποίνων παραπέμπουν σε απόκλιση ανάμεσα στα συμφέροντα του ευρωπαϊκού Νότου και του ευρωπαϊκού Βορρά. Αν για το γερμανικό κεφάλαιο και την αμερικανική πολιτική ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά αναγκαία φάση για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη χάραξη νέων συνόρων στη βάση των αγορών, τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού Νότου είναι σταθερά υπέρ της υπέρβασης του νεο-ψυχροπολεμικού κλίματος και υπέρ της εξωστρεφούς γεωπολιτικής θέσης της ΕΕ.

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι, εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας, οι επιπτώσεις στις εύθραυστες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, και πρώτα - πρώτα της Ελλάδας, θα αποδειχθούν μοιραίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως πλεονέκτημα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλωστε, αυτήν επιδιώκει. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που κάνει κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας σε όφελός της, δηλαδή σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό κάνει και τώρα με την κρίση στην Ουκρανία. Βεβαίως και η κυβέρνηση προπαγανδίζει στην πολιτική της αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή, προβάλλοντας μάλιστα ότι σε ένα τόξο αστάθειας, που ξεκινά από την Ουκρανία, περνά από την Ανατολική Μεσόγειο και καταλήγει στη Βόρεια Αφρική, η Ελλάδα, χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια όαση σταθερότητας, άρα μπορεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας σ' αυτή την περιοχή είναι στρατηγική επιδίωξη της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο βεβαίως της προώθησης των γενικότερων συμφερόντων του κεφαλαίου στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και της προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Βεβαίως υπάρχουν και οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, κυρίως Γερμανία, που διαπλέκονται με τους ανταγωνισμούς Βορρά - Νότου στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν και οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία, Κίνα. Τώρα, στην Ουκρανία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί με τη Ρωσία.

Επομένως, στρατηγικά υπάρχει σύμπλευση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Πού βρίσκεται η διαφορά; Στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το με ποια πολιτική διαχείρισης στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα έλθει η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Εδώ εντάσσουν και τις διεθνείς συμμαχίες και επιλογές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της ΕΕ ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση της Ελλάδας και στην κυβέρνηση της Γερμανίας γιατί εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιστέκεται στην Μέρκελ, επειδή δεν βάζει ζήτημα αλλαγής μείγματος. Αρα, ταυτίστηκε μαζί της στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ θα έπρεπε να αντισταθεί επειδή είναι σε βάρος της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Αξιοποιεί λοιπόν την κρίση στην Ουκρανία, προβάλλει την άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και αυτά της Ρωσίας ενάντια στην ΕΕ, ως πολιτική, ωφελούν τον ευρωπαϊκό Βορρά και είναι σε βάρος του ευρωπαϊκού Νότου. Αρα, θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα βλάπτουν τα μονοπώλια του Νότου και της Ελλάδας. Λέει λοιπόν ότι η ΕΕ πρέπει «να τα βρει με τη Ρωσία», να συμμαχήσει μαζί της.

Οταν τσακώνονται τα βουβάλια...

Τα αντίμετρα της Ρωσίας βεβαίως υπονομεύουν την οικονομία της ΕΕ και της Ευρωζώνης συνολικά (αυτό το παραβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ) γι' αυτό και αναζητείται συμβιβασμός (πρώτη απ' όλους τον θέλει η Γερμανία λόγω ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία). Αλλωστε, ετοιμάζεται συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ρωσίας για την Ουκρανία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα αναζητηθούν συμβιβασμός μεταξύ τους και διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ γι' αυτό μεταβαίνει το Σάββατο στην Ουκρανία η Μέρκελ. Αλλωστε τα μέτρα κατά της Ρωσίας από την ΕΕ σχετίζονται και με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τη διευθέτησή τους.

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αξιοποίησης της «γεωπολιτικής για την ανάπτυξη», είναι βαθιά αντιλαϊκή. Προτείνει αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με συμμαχία του Νότου της ΕΕ με τη Ρωσία σε όφελος του Νότου και της Ελλάδας. Είναι πολιτική θέση αλλά σε όφελος του κεφαλαίου ή τμημάτων του κεφαλαίου. Προτείνει επίσης, με μοχλό την ουκρανική κρίση, αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης στην ΕΕ, γιατί αυτό είναι που θα συμβάλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη του Νότου και της Ελλάδας και θεωρεί μέσο για την επίτευξή της τη συμμαχία Ρωσίας - κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Βεβαίως εμείς να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή της εκδήλωσης της κρίσης στην Ουκρανία, έκρυβε ότι η ΕΕ είχε αποφασιστική συμβολή στην υποδαύλισή της, μαζί βεβαίως με τις ΗΠΑ, ενώ καλούσε την ΕΕ να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης. Είναι σαν να λένε «ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα». Τα ίδια έκανε και στον πόλεμο στη Λιβύη και στη Συρία. Τώρα πασχίζει, ενοχοποιώντας την Μέρκελ, να προβάλει τη δυνατότητα αλλαγής στην ΕΕ και συμμαχίας με τη Ρωσία. Αλλά ο λαός πρέπει να θυμάται: «Οταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια»...


Σ.Σελίδα 11 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών

Αυτές τις μέρες που διανύουμε, το Φεστιβάλ «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και με κεντρικές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και σε πρωτεύουσες νομών.

Στην Κατερίνη

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ στο Νομό Πιερίας είναι διήμερες και γίνονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Κατερίνης. Αύριο Παρασκευή θα μιλήσει εκεί ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν και τις δυο μέρες στις 8.30 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Προβολή βίντεο για τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Συναυλία με τον Γιώργο Χατζημιχαήλ.

-- Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Συναυλία έντεχνου τραγουδιού με τους Δ. Παρθενίδη, Γ. Γαργαετίδη.

-- Στο μαθητικό στέκι θα γίνουν graffiti ενάντια στο φασισμό.

Αύριο Παρασκευή:

-- Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, με αφήγηση και μουσική.

-- Ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Λαϊκό γλέντι με τους Χρ. Μαστορογιάννη, Γ. Γαργαετίδη, Δ. Γεωργούση. Στο μαθητικό στέκι θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ.

Σε Θήβα και Σάμο

Αύριο Παρασκευή γίνεται και το Φεστιβάλ της Θήβας, που θα αρχίζει στις 8.30 μ.μ. και θα φιλοξενηθεί στο θερινό κινηματογράφο «Σόνια». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει: Προβολή βίντεο με θέμα «Τα τάγματα ασφαλείας στην κατοχή και στον εμφύλιο». Παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ από την ΟΒ Μαθητών Θήβας της ΚΝΕ. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την Αγγελική Λαζάρου.

Το Σάββατο, 23 Αυγούστου, γίνεται Φεστιβάλ και στο Βαθύ της Σάμου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη Kick Boxing από τη σχολή του Παναγιώτη Λιάκου, παρουσίαση της συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών του νησιού που πήραν μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΚΝΕ, ομιλία από τον Θανάση Παπαθανασίου, στέλεχος της ΚΝΕ, μουσική παράσταση από το σχήμα «Τρικυμία εν Υδρία» με μελοποιημένα έργα και απαγγελία ποιημάτων του κομμουνιστή ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ ενάντια στο φασισμό.40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Πλούσιο πρόγραμμα στις εκδηλώσεις της Αθήνας

Στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον

Με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!», το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» γιορτάζει φέτος τα 40 του χρόνια και οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον.

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», ενώ τις ίδιες μέρες, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, γίνεται το Φεστιβάλ της Πάτρας, στο ΤΕΙ της πόλης.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αθήνας στις τρεις μεγάλες σκηνές του και τους άλλους χώρους του. Γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες συναντιούνται στις σκηνές του Φεστιβάλ μαζί με νέους δημιουργούς σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια, μοναδικά σε ποιότητα και κέφι που η ΚΝΕ ξέρει να προσφέρει 40 χρόνια τώρα στους φίλους του Φεστιβάλ.

Φέτος, η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, η Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και ανάλογα έχει επιλεγεί και το πρόγραμμά της.

Βέβαια, πέρα από τις σκηνές και τους χώρους με το αυτοτελές δικό τους πρόγραμμα, στην κόκκινη νεανική πολιτεία που θα στηθεί στο πάρκο «Τρίτση» θα υπάρχουν ακόμα:

- Πολυχώροι με πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα.

- Εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας.

- Διεθνούπολη, με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών Νεολαιών και Οργανώσεων Νεολαίας από δεκάδες χώρες του κόσμου.

- Χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπου θα λειτουργούν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης.

- Βιβλιοπωλείο.

Στο τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν επίσης παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών, θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας και εκδηλώσεις λαϊκής αλληλεγγύης.

Το αθλητικό camp

Στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αθλητικό camp, που θα ξεκινήσει από τις 13 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα του αθλητικού camp περιλαμβάνει:

- 13/9 στις 18.00: Ποδηλατικός γύρος του πάρκου για παιδιά.

- 13 - 14/9: Τουρνουά μπάσκετ 3 on 3.

- 18 - 19/9 στις 19.30: Επίδειξη - σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων.

- 18 - 19/9 στις 19.30: Τουρνουά Σκάκι (blitz, simultane).

- 20/9 στις 9.30: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου (Με αφετηρία την είσοδο του Πάρκου «Τρίτση» στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τερματισμό στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων).

Δηλώσεις συμμετοχής για το αθλητικό camp μπορούν να κλείνονται τηλεφωνικά στο 698.7706.814 ή να κατατίθενται με e-mail στις διευθύνσεις: kne@kne.gr και mail@odigitis.grΑναλυτικά στις σκηνές του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Αφιέρωμα «Το τραγούδι του ξεριζωμού». Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα.

23.15 Μίλτος Πασχαλίδης - Χρήστος Θηβαίος.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 «Φυλάξου! Μύθοι και τραγούδια για ζόρικους καιρούς». Τραγουδούν: Τάσος Γκρους, Φωτεινή Βελεσιώτου.

21.45 Αφιέρωμα στα «Τραγούδια του λαού μας» από το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών.

23.45 Γλέντι με τραγούδια της Κρήτης από τον Βασίλη Σκουλά.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα με τίτλο «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό» και Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.00 «Afaza».

22.45 «Υπεραστικοί».

23.30 «Κίτρινα Ποδήλατα».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Αφιέρωμα στην Ακροναυπλία από την ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ).

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Το γαϊτανάκι», διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ.

20.15 «Αισώπου μύθοι και σοφία», μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Μυθωδία dell' arte.

21.30 Παράσταση Καραγκιόζη.

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.15 Αφιέρωμα σε έργα του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ερμηνεύουν: Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Σοφία Παπάζογλου. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Απαγγέλλουν: Κώστας Καζάκος και Κατερίνα Παπουτσάκη.

23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Συζήτηση: «Φανερές και αθέατες όψεις των αλλαγών στο αστικό πολιτικό σκηνικό». Ομιλήτρια η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Αφιέρωμα στα «Δημοτικά τραγούδια της δουλειάς». Συμμετέχει και η ομάδα παραδοσιακών χορών της ΚΝΕ.

23.30 Ικαριώτικο Γλέντι με το βιολί του Νίκου Φάκαρου.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

21.00 «Δίνουμε ζωή στο σχολείο, κάνουμε τη ζωή σχολείο», συζήτηση για το μαθητικό κίνημα.

22.15 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.

22.45 Stelios magalios and the soundpark feat. Πάνος Βιτζηλαίος.

00.00 «KollektivA».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου»: «Καφές και Δημοκρατία» του Αζίζ Νεσίν.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Τα παιδιά της Αθήνας», αφιέρωμα στα Αετόπουλα από παιδική θεατρική ομάδα.

20.30 «Δροσουλίτες», παράσταση κουκλοθέατρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ.

21.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

Σάββατο 20 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη.

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 Αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος - Θύμιος Παπαδόπουλος. Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ερωφίλη, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης.

23.30 Συναυλία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Το ρεμπέτικο στα χρόνια της κιθάρας» με τον Δημήτρη Μυστακίδη.

23.30 «Από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Καλδάρα», με την Γλυκερία.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.

22.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

23.00 Μύρωνας Στρατής - Ησαΐας Ματιάμπα.

00.00 Πάνος Μουζουράκης.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 «Πετρόσουπα», μουσικοθεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ.

19.40 Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.

21.30 «Πινόκιο. Η χώρα της ευτυχίας», παράσταση από το θέατρο κούκλας της Ι. Μπόικο, «People & Puppets' Svit».Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Απλήρωτοι παραμένουν οι σχολικοί φύλακες

Σε σύσκεψη καλεί τους σχολικούς φύλακες το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο του Δημαρχείου. Οι 15 σχολικοί φύλακες που εργάζονται στο Δήμο παραμένουν απλήρωτοι από τις 22 Μάη, παρά την επανατοποθέτησή τους στις θέσεις εργασίας τους, ύστερα από δικαστική απόφαση. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το Σωματείο προγραμματίζει παρέμβαση για το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και για να αποφασίσει τις κινήσεις του προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα.

Παρέμβαση με αίτημα να πληρωθούν άμεσα οι σχολικοί φύλακες έκανε προχτές στον αντιδήμαρχο αντιπροσωπεία των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όμως παρά τις διαβεβαιώσεις πως θα καταβληθούν οι μισθοί, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.ΛΑΥΡΙΟ

Εκδήλωση για τους «Οκταωρίτες»

Εκδήλωση με θέμα «Οκταωρίτες» - Εργατική τάξη και η στρατευμένη τέχνη. Η ποίηση ως αφύπνιση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Εγινε αναφορά στην ποιητική συλλογή του Νίκου Βουρλάκου, η οποία είχε εκδοθεί το 1984 από το σωματείο της ΑΒΕΛ, ενώ ακούστηκαν και μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής του από τον Γ. Γεωργακάκη. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο για την ανάδειξη της ιστορίας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.ΕΟΠΥΥ

Ανησυχία για τα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσηλεία

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους όσες ιατρικές πράξεις δε δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ...

Εντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους προκάλεσε η είδηση για τα όρια που έβαλε η κυβέρνηση στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη νοσηλεία. Ετσι, αν ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση θα την πληρώνει απευθείας από την τσέπη του. Υπενθυμίζεται ότι με δυο υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση ορίζει τη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες παρόχους και πώς αυτή κατανέμεται ανά νομό (ΦΕΚ 2243/18.8.2014) και τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους ιδιώτες παρόχους για το έτος 2014 (ΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014).

Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές το ετήσιο όριο ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ορίζονται το 2014 στα:

Παράλληλα, τα παραπάνω ποσά για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατανέμονται ανά νομό της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους». Ωστόσο, οι δημόσιες δομές είτε έκλεισαν, είτε υπολειτουργούν, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία οι αναμονές είναι πολύμηνες. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας τόσο από τον κρατικό, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, βάζει αντίστοιχα πλαφόν και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πληρώνονται για τις εξετάσεις που κάνουν είτε από τα ασφαλιστικά Ταμεία, είτε απευθείας από τον ασθενή.

Επομένως και αυτό το μέτρο εντάσσεται στην περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά. Θυμίζουμε πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατ. ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ...ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Καταγγέλλουν ενέργειες συγκάλυψης του δυστυχήματος

Ενέργειες και πρακτικές που είναι πιθανό να υποκρύπτουν επιχείρηση συγκάλυψης «των πραγματικών δεδομένων για την αποκάλυψη των ουσιαστικών αιτιών που προκάλεσαν το θανατηφόρο ατύχημα» και «ταυτόχρονα αποδεικνύουν παντελή έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του αδικοχαμένου συνάδελφου μας» καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Ακόμα καταγγέλλουν και ζητάνε «την άμεση απομάκρυνση του διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, Π. Κουστέρη», ο οποίος «ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο άτυχος εργαζόμενος».

Τα σωματεία αυτά είναι: Σωματείο Χειριστών - Βοηθών, Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών, ΕΤΕ ΔΕΗ - ΤΔΕ ΛΚΜ, Σωματείο Οδηγών - Μηχανοδηγών. Επίσης, την επιστολή υπογράφουν τέσσερα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ).

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Κυριακής σημειώθηκε ένα νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με θύμα τον 42χρονο, εργοδηγό ηλεκτρολόγο, Θανάση Αποστολόπουλο, ο οποίος υπέστη ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει βλάβη σε διακόπτη στον Εκσκαφέα Ε 15. Ο εργαζόμενος ήταν πατέρας δύο παιδιών και πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών.

Στην κοινή επιστολή τους τα σωματεία καταγγέλλουν ότι μία μέρα μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», στις 18 Αυγούστου, «υπηρεσιακό αυτοκίνητο, με εντολή της Τοπικής Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, μετέφερε τους 2 συναδέλφους αυτόπτες μάρτυρες στην Τρίπολη στο γραφείο του δικηγόρου της ΔΕΗ κ. Αντώνη ΜΙΓΑ για "παροχή οδηγιών και υποδείξεων" ενόψει των καταθέσεων διερεύνησης των αιτιών του τραγικού συμβάντος κατά την επίσκεψη της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) και της σχετικής Επιτροπής που συγκρότησε η Διοίκηση της ΔΕΗ».

Ακόμα, ότι την Τρίτη 19 Αυγούστου, «παρά την επικοινωνία μας από νωρίς το πρωί με την Τοπική Διεύθυνση του ΛΚΜ, δεν μας ενημέρωσε ότι θα επισκεπτόταν το χώρο του ατυχήματος κλιμάκιο της ΕΜΝΕ, κάτι το οποίο μας γνωστοποιήθηκε από συγγενικό πρόσωπο του άτυχου συναδέλφου μας, και μετά από κινητοποίησή μας την τελευταία στιγμή μπορέσαμε να μεταβούμε στο χώρο να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους της ΕΜΝΕ και να παραβρεθούμε στην αυτοψία στο χώρο του ατυχήματος.

Αυτές οι πρωτόγνωρες και απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές της Τοπικής Διεύθυνσης του ΛΚΜ και του παραπάνω αναφερόμενου δικηγόρου της ΔΕΗ, εκτός του ότι βάσιμα μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι επιχειρείται η συγκάλυψη των πραγματικών δεδομένων για την αποκάλυψη των ουσιαστικών αιτιών που προκάλεσαν το θανατηφόρο ατύχημα, ταυτόχρονα αποδεικνύουν παντελή έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του αδικοχαμένου συνάδελφου μας».

Τα Σωματεία ζητάνε από τη διοίκηση της ΔΕΗ την «παραδειγματική τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τις παραπάνω ενέργειες και πρακτικές» και τη λήψη μέτρων για την αξιόπιστη «διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος». Τέλος, ζητάνε την «άμεση απομάκρυνση του διευθυντή του ΛΚΜ, κ. ΚΟΥΣΤΕΡΗ Παναγιώτη, ο οποίος εντελώς απροκάλυπτα, αυθαίρετα και σε αντίθεση με βασικές διατάξεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων, σε συνάντηση μαζί του σήμερα το μεσημέρι, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΜΝΕ, ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο άτυχος εργαζόμενος»!

Πέντε νεκροί σε ένα χρόνο

Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη είναι το πέμπτο που σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, μαζί με όσα έχει καταγράψει και καταγγείλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ).

Ετσι, εκτός από το «ατύχημα» στη Μεγαλόπολη, το ΣΕΕΕΝ έχει καταγράψει τουλάχιστον οκτώ σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» τον τελευταίο χρόνο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό εργατών. Πολλαπλάσια είναι τα ατυχήματα με μικροτραυματισμούς εργαζομένων που δε γίνονται γνωστά. Παρακάτω παρουσιάζουμε τη μαύρη λίστα:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Ο εργαζόμενος πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μη χάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε βασικές ανάγκες, κάτω και από το φόβο της απόλυσης.

Τρίτη 14 Γενάρη 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.

Κυριακή 2 Μάρτη 2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ μια βδομάδα πριν, και πάλι από πτώση, αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.

Παρασκευή 13 Μάρτη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος πέθανε από παθολογικά αίτια μέσα στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τετάρτη 19 Μάρτη 2014: Παραλίγο θανατηφόρο «ατύχημα» στο Ορυχείο Μαυροπηγής όταν ένα ημιφορτηγό τύπου «Unimog», λόγω μηχανικού προβλήματος, κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο οκταμηνίτης εργαζόμενος πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.

Πέμπτη 17 Ιούλη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014: Παραλίγο θανατηφόρο «ατύχημα» για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου «ΤΑΜΠΕΡ» που οδηγούσε ανετράπη με αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο ρήξη σπλήνας (του αφαιρέθηκε) και πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων

Σε απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο Δήμο Φυλής, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι απεργίες είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου, καθώς είναι ενάμιση μήνα απλήρωτοι.

Προχτές τους εργαζόμενους συνάντησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «αυτός είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που μας ετοιμάζουν τα κόμματα που υποστηρίζουν τις πολιτικές του ευρωμονόδρoμου, μια πολιτική που στο επίκεντρό της δεν έχει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους αλλά την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Γνώριζαν και γνωρίζουν τις ευθύνες τους και οι υπουργοί, και οι περιφερειάρχες, και οι δήμαρχοι, όμως δεν έκαναν τίποτα το προηγούμενο διάστημα, ώστε να λύσουν το πρόβλημα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι. Καλούμε τους εργαζομένους να μην κάνουν βήμα πίσω, αλλά συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Καλούμε τη κυβέρνηση τώρα να πάρει πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΙ

Δουλειά μέχρι εξάντλησης

Τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τη δουλειά μέχρι εξάντλησης, την απλήρωτη δουλειά, την τρομοκρατία που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές με τη βοήθεια και πλοιάρχων, στα πλοία της ακτοπλοΐας καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ). Αφορμή για την καταγγελία έδωσε άδικη και αναίτια απόλυση θαλαμηπόλου από το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» που έγινε στις 18 Αυγούστου.

Οπως αναφέρει η ΠΕΑΘΕΝ, οι λιγοστοί θαλαμηπόλοι που έχουν απομείνει μετά τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, εργάζονται «τις περισσότερες φορές πέραν των 14 και 16 ωρών ημερησίως» για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των επιβατών. Είναι «σοβαρότατες - τονίζει - οι παραβιάσεις των όρων και των ωρών απασχόλησης», ενώ είναι «πάγια» η τακτική «ορισμένων εταιρειών να καταβάλλουν "έναντι" των αποδοχών μας και να οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί 5 και 6 μηνών».Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Συντριβή μισθών και βιοτικού επιπέδου

Μισό σχεδόν εκατομμύριο μισθωτοί λαμβάνουν μισθούς που είναι κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακρατούνται και ο αναλογούν φόρος.

Τη ραγδαία αυτή υποχώρηση των μισθών την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και το συντριπτικό χτύπημα του εργατικού εισοδήματος από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ (Δεκέμβρης 2013), που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, όπως προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και χωρίς, εννοείται, να πάρουμε υπόψη μας την ανασφάλιστη εργασία και τους πολύ χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με τέτοιο καθεστώς, προκύπτει ότι 486.608 μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (από τα 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς) είχαν τον περασμένο Δεκέμβρη μισθό από μερικές δεκάδες ευρώ μέχρι 600 ευρώ μεικτά.

Δηλαδή, το 30% των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (τρεις στους δέκα) έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω ή στα όρια περίπου του κατώτερου μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ μεικτά). Ειδικότερα, ένας στους δέκα μισθωτούς έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 150 ευρώ μεικτά, ενώ ένας στους τέσσερις μισθωτούς έχει μηνιαίο μεικτό μισθό κάτω από τα 550 ευρώ, που σημαίνει πως είναι κάτω και από τον κατώτερο μισθό που έχει επιβληθεί διά νόμου. Αναμφίβολα, στα μίζερα αυτά εισοδήματα των μισθωτών αντανακλώνται η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και η γενικότερη συρρίκνωση συνολικά των μισθών προς τα κατώτερα όρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2013 ένας - πλέον - στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1,582 εκατομμυρίων μισθωτών οι 1.191.340 (75,30%) έχουν πλήρη απασχόληση και οι 390.740 (24,70%) εργάζονται με μερική απασχόληση, με μέρος τους να εργάζεται μόλις μία μέρα τη βδομάδα.

Οι μέσοι όροι δεν δείχνουν την εικόνα

Τη δραματική αυτή θέση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης μάλλον συσκοτίζουν, παρά φωτίζουν οι μέσοι όροι της στατιστικής, που δείχνουν ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώθηκε στο τέλος του 2013 στα 1.030,35 ευρώ μεικτά, με τους άνδρες να έχουν μέσο μισθό τα 1.153,18 ευρώ και τις γυναίκες τα 893,55 ευρώ μεικτά.

Ετσι, ενώ ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα όρια των 1.000 ευρώ, την ίδια στιγμή 963.058 μισθωτοί, δηλαδή το 60% αυτών που εργάζονται, έχουν μισθούς κάτω των 1.100 ευρώ μεικτά και μέχρι μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα. Πάντως, ακόμα και αν ανέβουμε την κλίμακα της μισθοδοσίας φαίνεται ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μισθωτών μπορεί να μιλά για μισθούς που με βάση το σημερινό κόστος ζωής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 2.300 ευρώ μεικτά (από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος) παίρνει μόλις το 10% των μισθωτών, το υπόλοιπο 90% βρίσκεται κάτω απ' αυτή τη μισθολογική κλίμακα, από το οποίο τα 2/3 παίρνουν κάτω και από τα 1.000 ευρώ.

Οι μέσοι όροι δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε τη μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων ορισμένων κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων. Ετσι, 56.718 εκπαιδευτικοί έχουν μέσο μισθό μόλις 707 ευρώ μεικτά, ενώ άλλοι 40.000 μισθωτοί, που εμφανίζονται στις καταστάσεις του ΙΚΑ ως βοηθητικό διδακτικό προσωπικό, έχουν μέσο μηνιαίο μισθό μόλις 528,63 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχη είναι η θέση 120.000 ανειδίκευτων εργατών σε ορυχεία, κατασκευές, στη βιομηχανία και τις μεταφορές, που ο μέσος μισθός τους είναι μόλις 765,29 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα όρια του κατώτερου μισθού που είχε διαμορφωθεί πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία με νόμο κατάργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2012. Ανάλογη είναι η κατάσταση ακόμα 120.000 μισθωτών που δηλώνονται ως οικιακοί βοηθοί και πλανόδιοι πωλητές, ο μέσος μισθός των οποίων είναι 674,78 ευρώ μεικτά.

Η νέα βάρδια

Οι πιο χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν ταυτόχρονα και στις νεότερες ηλικίες, ως αποτέλεσμα και της μεγαλύτερης ευελιξίας στις μορφές και τους χρόνους απασχόλησης σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και του ηλικιακού απαρτχάιντ που επιβλήθηκε στους νέους κάτω των 24 ετών, για τους οποίους με νόμο ο κατώτερος μισθός διαμορφώθηκε στα 511 ευρώ μεικτά. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 15.865 μισθωτοί ηλικίας από 15 έως 19 ετών εμφανίζονται με μέσο μισθό μόλις 271,93 ευρώ μεικτά, ενώ 120.000 μισθωτοί ηλικίας από 20 έως 24 ετών λαμβάνουν μέσο μισθό 489 ευρώ μεικτά.

Οι μετανάστες

Από τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, εκτός από την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται συνολικά η εργατική τάξη της χώρας μας, προβάλλει η ακόμα χειρότερη θέση των μεταναστών, για όσους βέβαια ασφαλίζονται σε αυτό. Ετσι, ενώ το μέσο μεικτό ημερομίσθιο για το σύνολο των μισθωτών διαμορφώθηκε το 2013 στα 48,26 ευρώ, οι Ελληνες μισθωτοί που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) έχουν ημερομίσθιο ελαφρώς πιο πάνω (49,68 ευρώ), όταν οι μισθωτοί μετανάστες με αλβανική υπηκοότητα έχουν μέσο ημερομίσθιο μόλις 29,84 ευρώ μεικτά, οι Βούλγαροι 27,27 ευρώ, οι Πακιστανοί 28,39 ευρώ ενώ ακόμα πιο χαμηλό είναι το μέσο ημερομίσθιο των εργαζόμενων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, στα 25,49 ευρώ μεικτά.

Η τάση της συγκέντρωσης

Παράλληλα με τη δραματική χειροτέρευση της οικονομικής θέσης της εργατικής τάξης, τα στοιχεία του ΙΚΑ αναδεικνύουν την τάση μεγέθυνσης ορισμένων επιχειρήσεων και ομίλων που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο αριθμό μισθωτών. Ετσι, μέσα σε μια μεγάλη «θάλασσα» μικρών επιχειρήσεων ξεπροβάλλουν όλο και πιο ευδιάκριτα ορισμένες που απασχολούν έναν σημαντικό όγκο εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, μόνο 252 μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας με πάνω από 500 εργαζόμενους η καθεμία, σε ένα σύνολο 206.557 επιχειρήσεων, απασχολούν 385.574 μισθωτούς, που αντιστοιχούν στο 23,16% του συνόλου τους. Αν συνυπολογίσουμε και τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 175 εργαζόμενους η καθεμία, προκύπτει ότι μόλις 848 μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή το 0,4% του συνόλου των επιχειρήσεων, απασχολούν το 1/3 του συνολικού αριθμού των μισθωτών της χώρας μας.

Στον αντίποδα βρίσκονται 124.109 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται μόλις 1 έως 2 μισθωτοί, δηλαδή το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολεί μόλις το 9,67% των μισθωτών, δηλαδή έναν στους δέκα εργαζομένους!

Ολα τα παραπάνω στοιχεία, που προκύπτουν από την ανάλυση των ΑΠΔ, αφορούν τις λεγόμενες κοινές επιχειρήσεις, που απασχολούν όμως και τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, μετά την κατάρρευση που έχει υποστεί ο τομέας των οικοδομικών έργων. Ετσι, με βάση αυτά τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 1.621.259 μισθωτούς, εκ των οποίων οι 1.582.185 απασχολούνται σε κοινές επιχειρήσεις και μόνο 39.074 σε οικοδομικά έργα. Αλλωστε, η θέση των εργαζομένων στα οικοδομικά έργα είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι μέρες εργασίας τους είναι μόλις 13 το μήνα και το μέσο ημερομίσθιο μόλις τα 43,08 ευρώ μεικτά.Σελίδα 14 - ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ

Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δίκαιη και εξονυχιστική έρευνα» για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον υποσχέθηκε χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ με άρθρο του σε ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιζούρι, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Τρίτης) είχε σκοτωθεί και δεύτερος Αφροαμερικανός, 23 ετών, από πυρά δύο αστυνομικών στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις.

Ο 23χρονος νεαρός φέρεται πως είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς, κρατώντας μαχαίρι φωνάζοντας: «Πυροβολήστε με! Σκοτώστε με!». Υποτίθεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρακτορείων, πως επιδείκνυε «περίεργη συμπεριφορά», ωστόσο δεν έγιναν γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Γεγονός είναι ότι εκτελέστηκε και αυτός εν ψυχρώ.

Ο Χόλντερ, που συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής πολυμελούς ομάδας του FBI στο πλαίσιο έρευνας όχι μόνον για τη δολοφονία του Μπράουν, αλλά και για «τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών», διαβεβαίωσε τους πολίτες του (ταραγμένου εδώ και 12 μέρες) Φέργκιουσον πως, αφενός θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των διαδηλωτών για ειρηνική διαδήλωση, αφετέρου πως οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα, καλύπτοντας ανεμπόδιστα τα γεγονότα.

Ωστόσο, αυτές οι δύο υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν από την κρατική καταστολή οι κάτοικοι της περιοχής. Ηδη έχουν καταγγελθεί 47 συλλήψεις, ανάμεσά τους και 3 δημοσιογράφοι. Επιπροσθέτως, μέσα στο περασμένο 24ωρο σημειώθηκαν και πάλι λεκτικές απειλές και κινήσεις εκφοβισμού από αστυνομικούς κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν στο Φέργκιουσον τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ωρου, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.

Ο Αφροαμερικανός, πολιτειακός αστυνομικός αξιωματούχος, Ρόναλντ Τζόνσον, που έχει τεθεί επικεφαλής των αστυνομικών αρχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έκανε λόγο για το θετικό ρόλο που έπαιξαν τοπικοί παράγοντες της φτωχής, ως επί το πλείστον, κοινωνίας του Φέργκιουσον, μεταξύ αυτών πρεσβύτεροι κληρικοί, ακτιβιστές, επικεφαλής οργανώσεων κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, καλώντας και ενημερώνοντας άπαντες κατά της χρήσης βίας. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη της κοινότητας του Φέργκιουσον φέρεται πως ζήτησαν από πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου, παρά την επίσημη άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ωρες μετά, εκπρόσωπος του αμφιλεγόμενου εισαγγελέα της κομητείας Σεντ Λούις, Μπομπ Μακάλοχ, δήλωσε ότι εντός τρέχοντος 24ωρου θα αποφασίσει δικαστήριο ενόρκων αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου με έξι σφαίρες στο κεφάλι, στο χέρι και στο στήθος γιατί, κατά τα φαινόμενα, αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό...ΤΟΥΡΚΙΑ

Διεργασίες στα αστικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται στην Τουρκία και έχουν έκφραση όχι μόνο ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και μέσα στο ΑΚΡ, στη διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία. Στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Ερντογάν, πρόκειται να επιλεγεί ο διάδοχός του στο κόμμα, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός. Στην τελετή ορκωμοσίας του έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά με τον διάδοχο του Ερντογάν ακούγονται τα ονόματα του νυν Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του νυν υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Για τον μεν Γκιουλ υπάρχει το κώλυμα ότι πρόκειται για μη κοινοβουλευτικό αλλά και δηλωμένο οπαδό του κοινοβουλευτικού συστήματος και ενάντια στο προεδρικό που προωθεί ο Ερντογάν, στα πρότυπα της Γαλλίας ή της Ρωσίας. Επίσης, ο Νταβούτογλου είναι αμφίβολο αν μπορεί να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη του 2015. Ωστόσο, η επικράτηση του ΑΚΡ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Ερντογάν για συνταγματική αλλαγή και μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Πάντως, και ο Γκιουλ φαίνεται να συμφωνεί προσώρας ότι πιθανότερο είναι να είναι ο Νταβούτογλου ο νέος πρωθυπουργός.

Επίσης, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανό νέο υπουργό Εξωτερικών τον έως τώρα αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Αλλη μια πλευρά που αναδεικνύουν αστικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι ότι παρόλο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις 15 Αυγούστου, αυτά προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ετσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκρίνει ο Ερντογάν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο όμως θα έχει ορίσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Οσο για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προχωρά σε συνέδριο στις 5 - 6 Σεπτέμβρη, όπου θα εκλέξει νέο ηγέτη. Προς το παρόν υποψηφιότητα δηλώνουν ότι θα θέσουν ο σημερινός αρχηγός, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (που δέχτηκε έντονη κριτική για την επιλογή ως προεδρικού υποψηφίου του πρώην προέδρου του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία Εκμελεντίν Ιχσάνογλου) και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που θεωρείται εκπρόσωπος της τάσης των κεμαλιστών στο κόμμα. Επίσης, δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην αρχηγός του κόμματος.

Διαβεβαιώσεις για συνέχιση διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της, Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), Χακάν Φιντάν, συνάντησε την Παρασκευή στη φυλακή τον Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο Αταλάι τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό επιτελείο του PKK, το οποίο είναι εγκατεστημένο στα όρη Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.ΛΙΒΕΡΙΑ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

Απαγόρευση κυκλοφορίας και αποκλεισμός παραγκουπόλεων

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη δυτικοαφρικανική Λιβερία και τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας που έχει προκαλέσει μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο το θάνατο περίπου 500 ανθρώπων.

Η Πρόεδρος της χώρας (πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας) Ελεν Τζόνσον Σερλίφ επέβαλε από χτες το βράδυ (από τις 9.00 έως τις 6.00 το πρωί) νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και κλείσιμο όλων των θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων νυχτερινής διασκέδασης σε όλη τη χώρα «για να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Βέβαια, η Πρόεδρος δεν εννοούσε τις ζωές των απλών πολιτών, πολλοί από τους οποίους έχουν παγιδευτεί σε μία ζωή φτώχειας και εξαθλίωσης, αλλά της οικονομικο-κοινωνικής ελίτ που επιβιώνει από εμφύλιες συγκρούσεις, περιφερειακούς πολέμους ακόμη και επιδημίες επικίνδυνων ιών... Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόφασή της να προχωρήσει στον αποκλεισμό της μεγαλύτερης παραγκούπολης «Γουέστ Πόιντ» στην πρωτεύουσα Μονρόβια και του νότιου προαστίου, Ντόλο Τάουν, χωρίς απολύτως καμία προειδοποίηση;

Ξαφνικά, οι πάνω από 70.000 κάτοικοι της παραγκούπολης Γουέστ Πόιντ (μερικές εκατοντάδες της οποίας το περασμένο Σάββατο είχαν κάνει επιδρομή σε κέντρο καραντίνας, παίρνοντας ασθενείς από τον ιό «Εμπολα» και μολυσμένα κλινοσκεπάσματα...) ξύπνησαν χτες το πρωί, διαπιστώνοντας πως η φτωχική συνοικία με τις τενεκεδένιες στέγες, τα χαμόσπιτα και τις κραυγαλέες ελλείψεις σε τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και ηλεκτρικό, είχε περικυκλωθεί από τα σιδερένια συρματοπλέγματα της αστυνομίας και του στρατού. Το αποτέλεσμα; Κανείς δεν μπορούσε ούτε να μπει, ούτε να βγει. Ούτε καν για να πάει στους χώρους δουλειάς. Ούτε καν για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης.

Η κατάσταση προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις προς τη μεριά του πλήθους των αστυνομικών και στρατιωτών που «περιφρουρούσαν» την αποκλεισμένη παραγκούπολη. Οι πρώτες διαδηλώσεις διαλύθηκαν με μπαράζ δακρυγόνων.

«Είναι απάνθρωπο αυτό που έκανε αυτή η κυρία. Δεν μπορούν να μας αποκλείουν αιφνιδίως χωρίς να μας προειδοποιούν, πώς θα θρέψουμε τα παιδιά μας», είπε ένας κάτοικος της συνοικίας, ο Πάτρικ Ουέσε.

Πολλοί κάτοικοι κάλεσαν εξάλλου τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και δήλωσαν πως οι έμποροι στη συνοικία διπλασίασαν ήδη τις τιμές. Ενα σακί με 25 κιλά ρύζι από 18 δολάρια χτες έκανε 36 σήμερα», είπε ένας από τους κατοίκους, ο Ρίτσαρντ Κίε, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Sky FM της Λιβερίας.

Νέα επιδημία παρόμοια με «Εμπολα» σε ΛΔ Κονγκό

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων και τον υπουργό Υγείας Καμπάνγκε Νούμπι στο Μποεντέ της βόρειας απομακρυσμένης επαρχίας Εκαουατέρ της ΛΔ Κονγκό έστειλε χτες η κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, καθώς στην περιοχή αναφέρθηκε πως πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα ασθένειας με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του «Εμπολα».

Εντούτοις, δεν έγινε άμεσα σαφές εάν υπάρχει κάποια σύνδεση της ασθένειας αυτής με το ξέσπασμα του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, μια επιδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.350 ανθρώπους σε Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία (όπου χτες απεβίωσε από τον ιό και η γνωστή Νιγηριανή γιατρός Στέλλα Αμέγιο Ανταντέβο που είχε συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας στη χώρα της).

Κάτοικος της επαρχίας Εκουατέρ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι έχουν πεθάνει περίπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είχαν υψηλό πυρετό, διάρροια και αιμορραγία από τα αυτιά και τα ρουθούνια. Δηλαδή συμπτώματα ταυτόσημα με εκείνα του «Εμπολα» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ (νυν ΛΔ Κονγκό) κοντά στον ομώνυμο ποταμό.Σελίδα 15 - ΔΙΕΘΝΗ

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Με κλιμάκωση της επίθεσης απειλεί ο Νετανιάχου

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκαθάρισε χτες πως θα προχωρήσει αδίστακτα σε κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «καμία επιχείρηση και κανένας στόχος δεν θα πρέπει να αποκλείεται...».

Στη διάρκεια νέου τηλεοπτικού διαγγέλματος, στο οποίο προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο Νετανιάχου εξίσωσε τη «Χαμάς»... με το «Ισλαμικό Κράτος», υποστηρίζοντας ότι είναι «κλαδιά του ίδιου δέντρου». Απείλησε με νέα αδίστακτη σφαγή τον Παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι η επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή», που ξεκίνησε στις 8 Ιούλη, δεν θα σταματήσει «εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος ασφάλειας όλων των πολιτών».

Εμμέσως πλην σαφώς ο Νετανιάχου δικαιολόγησε την προχτεσινοβραδινή απόπειρα δολοφονίας κατά του στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», Μοχάμεντ Ντέιφ, λέγοντας και αυτός, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Γεδεών Σάαρ, πως τάχα είναι «νόμιμος στόχος» και ότι «του αξίζει να πεθάνει όπως ο (αρχηγός της "Αλ Κάιντα") Μπιν Λάντεν».

Πριν το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν επιχειρήσει την έκτη κατά σειρά από το 2002 απόπειρα δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», Μοχάμεντ Ντέιφ, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ωστόσο, τα βομβαρδιστικά κατάφεραν αντ' αυτού να δολοφονήσουν την 27χρονη σύζυγο του Ντέιφ, Ουιντάντ, και τον επτάμηνο γιο του. Οπως έκαναν αργότερα, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σκοτώνοντας τουλάχιστον άλλους 20 Παλαιστίνιους αμάχους (ανάμεσά τους και πάλι παιδιά και βρέφη). Επιπλέον, οι νέες βόμβες των Ισραηλινών τραυμάτισαν πάνω από 120 Παλαιστίνιους. Πλέον οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» στις 8 Ιούλη.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» αρνήθηκε ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε στον επίμαχο βομβαρδισμό, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για την έκτη απόπειρα δολοφονίας από το 2002. Κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους της Γάζας να παραστούν στην κηδεία της γυναίκας και του παιδιού του Ντέιφ και να διαδηλώσουν κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», οι «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ», προειδοποίησε χτες τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να πάψουν να χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «Μπεν Γκουριόν», από σήμερα στις 6 π.μ.

Ο Αμπάς στο Κατάρ

Παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας που θα τερματίσει την ισραηλινή ιμπεριαλιστική επίθεση. Χτες, βρέθηκε στην Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες με τον Καταριανό εμίρη, σεΐχη Τάμιμ Μπεν Χάμαντ αλ Τάνι, ενώ δεν αποκλειόταν και μία συνάντηση με τον εξόριστο ηγέτη της «Χαμάς» Χάλεντ Μεσάαλ.

Πριν από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και της εκεχειρίας, ο Αμπάς είχε ανακοινώσει τη μετάβασή του, αύριο, Παρασκευή στο Κάιρο, στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης κατά την οποία είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Οσον αφορά στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα εκφράζοντας «βαθιά θλίψη» για τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ της επέμβασης το 92% των Εβραίων

Χτες, δημοσιοποιήθηκε έρευνα που δείχνει την τεράστια χειραγώγηση των Ισραηλινών. Σε αυτή καταγράφεται ότι το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 7% απάντησε ότι δεν τον θεωρεί δικαιολογημένο.

Οσον αφορά στην ισχύ που χρησιμοποιείται, το 48% δήλωσε πως θεωρεί ότι γίνεται χρήση της προσήκουσας δύναμης πυρός στη Γάζα, ενώ το 45% ότι γίνεται χρήση λιγότερης δύναμης πυρός από αυτή που θα χρειαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Ειρήνης του Αυγούστου του 2014» από Ινστιτούτο της Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Μόλις το 6% των Ισραηλινών που ρωτήθηκαν έκρινε πως έχουν προκληθεί υπερβολικά μεγάλες ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα.Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης

Παρέδωσε στον Παλαιστίνιο πρέσβη το κείμενο αλληλεγγύης που συνυπογράφουν 38 οργανώσεις - μέλη της ΠΔΟΓ

Την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν Τουμπασί. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, παρέδωσε στον πρέσβη την κοινή Διακήρυξη με την οποία η ΟΓΕ και δεκάδες οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλουν την επίθεση του κράτους και του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα αλλά και τη στήριξη που παρέχουν στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης ΗΠΑ και ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της ΟΓΕ ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό βρήκε σημαντική απήχηση και μέχρι στιγμής το κείμενο έχουν υπογράψει 38 γυναικείες οργανώσεις, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Με το κοινό τους κείμενο οι γυναικείες οργανώσεις απαιτούν:

Η Μ. Στεφανίδη αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ να συμβάλουν στη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, από κοινού με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως και στα σχέδια της ΠΔΟΓ να οργανώσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη. Διαβεβαίωσε ότι τα βάσανα του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας θα εξακολουθήσουν να απασχολούν καθημερινά τη δράση της ΟΓΕ. Οπως επισήμανε, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι όρος και προϋπόθεση για ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς. Τέλος, εξέφρασε το θαυμασμό για τον αγώνα που δίνει και την αντοχή που δείχνει ο λαός της Παλαιστίνης, και ιδιαίτερα οι γυναίκες του, διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις της ΟΓΕ θα εξακολουθήσουν να στέκονται στο πλευρό τους.

Ο παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε την ΟΓΕ για την αλληλεγγύη που εκφράζει ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι γνωστή η στήριξη της ΠΔΟΓ στους λαούς που καταπιέζονται από τον ιμπεριαλισμό. Συνόψισε τα βάσανα που αντιμετωπίζει ο λαός της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή, τους εποικισμούς, τις επιθέσεις του στρατού, αλλά και το μίσος και το ρατσισμό που καλλιεργεί εναντίον του το κράτος του Ισραήλ. Υπογράμμισε πόσο απαράδεκτοι είναι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι η σφαγή που έχει εξαπολύσει αποτελεί «άμυνα» και ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά του, τη στιγμή που το κράτος αυτό κατέχει εδώ και δεκαετίες παλαιστινιακά εδάφη. Εξήγησε πως είναι το ίδιο που δεν επιθυμεί την εκεχειρία.

Και οι δύο πλευρές στιγμάτισαν τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης που συνάπτει στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ, ενώ ο Μ. Τουμπασί σημείωσε πως η πραγματική εικόνα του φίλου ελληνικού λαού είναι αυτή που δίνει ο λαός που αγωνίζεται ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των Παλαιστινίων.

* Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η ΟΓΕ στις γυναικείες οργανώσεις της Ελλάδας, από τις οποίες το κείμενο αλληλεγγύης έχουν στηρίξει η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθήνας.Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.-- Από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη Χιροσίμα. Ανάμεσα στα θύματα αναφέρονται και πολλά παιδιά ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 9 αγνοούμενοι. Βαριά έχει πληγεί μια περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, όπου πολλά ξύλινα σπίτια καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Ανατολικής Κίνας, που αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε διαρροή φυσικού αερίου, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρακωρύχων ενώ αγνοούνται άλλοι 25. Από το ανθρακωρυχείο στην πόλη Χουαϊνάν στην επαρχία Ανχούι, τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν άλλους 25 εργάτες. Στην Κίνα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό, και ιδιαίτερα στα πολλά ιδιωτικά ορυχεία, γίνονται συχνά εργατικά δυστυχήματα. Την περασμένη Πέμπτη από πλημμύρα σε ανθρακωρυχείο της πόλης Τζίζι στη Βορειοανατολική Κίνα σκοτώθηκαν 3 εργάτες ενώ άλλοι 13 παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα της κεντροδεξιάς Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο Νικολά Σαρκοζί, για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Στο συγκεκριμένο αστικό κόμμα υπάρχει μεγάλη κόντρα στην ηγεσία του από το 2012, μετά την παραίτηση του πρώην ηγέτη του Ζαν Φρανσουά Κοπέ για σκάνδαλο διαφθοράς και τώρα διοικείται από τους Α. Ζιπέ, Φρ. Φιγιόν και Ζαν Π. Ραφαρέν, όλοι τους πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας. Ο Ζιπέ μάλιστα ισχυρίζεται ότι χρειάζεται ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.-- Κοιτάσματα που ενδέχεται να ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ανακοίνωσε χτες ότι εντόπισε η αμερικανική εταιρεία εξορύξεων «Apache» στη βορειοδυτική ακτή της Αυστραλίας. Με βάση επίσημα στοιχεία θα πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου που εντοπίστηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε χτες την αποπομπή του υπουργού Επιστημών, Ρεζά Φαράτζι Ντάνα. Η εξέλιξη σχολιάστηκε ως πλήγμα για τον μετριοπαθή Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, καθώς ο Ντάνα ήταν επιλογή του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση της EULEX προκάλεσαν χτες αφίσες που αναρτήθηκαν σε δημόσιους χώρους στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και εμφανίζουν το λογότυπο της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής δύναμης πλάι σε μια σβάστικα. Η EULEX χαρακτήρισε το γεγονός «αποτροπιαστικό».

ΚΑΪΡΟ.-- Τα αποκεφαλισμένα πτώματα τεσσάρων ανδρών, που έπεσαν πιθανώς θύματα της εγκληματικής δράσης ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών, βρέθηκαν χτες στην περιοχή Σέιχ Ζουάιντ στη Χερσόνησο του Σινά, νοτίως της Ράφα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις από τις αλλεπάλληλες πολιτικές λιτότητας και φτώχειας, το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ προχωρά σε εκστρατεία διαγραφής ληξιπρόθεσμων χρεών μακροχρόνια ανέργων και άλλων ευπαθών (κοινωνικο-οικονομικά) ομάδων ως τον προσεχή Νοέμβρη. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν έως και 100.000 άτομα από τη διαγραφή χρεών, που αφορούν σε πάνω από ένα χρόνο απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και χρέη από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και το ανταποδοτικό τέλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.Ο ... φράχτης του βασιλιά

Η είδηση που μετέδωσαν χτες διάφορα διεθνή μέσα και αναπαρήγαγε το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι από μόνη της τουλάχιστον περίεργη. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση της Ολλανδίας πλήρωσε 461.000 ευρώ για την ανέγερση ενός φράκτη γύρω από την παραθαλάσσια βίλα του βασιλιά Γουλιέλμου Αλεξάνδρου στη νότια Ελλάδα (δεν είναι συγκεκριμένη τοποθεσία). Και συνεχίζει η είδηση ότι το οικόπεδο όπου είναι η βίλα του «γαλαζοαίματου» έχει αγοραστική αξία 35.000 ευρώ (!) και αγοράστηκε το 2012. Τώρα τα ολλανδικά αστικά μέσα φωνάζουν ότι «το ολλανδικό κράτος καταληστεύτηκε», ότι «το ολλανδικό κράτος "έσκασε" μισό εκατομμύριο για έναν φράχτη». Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Αλεξάντερ Πέκτολντ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει προφανώς να προστατεύει το βασιλιά, όμως πρέπει επίσης να αποφεύγει τα άχρηστα έξοδα». Εξίσου αποκαλυπτική η απάντηση της βασιλικής οικογένειας: «Το Ολλανδικό Κράτος θα έχει το δικαίωμα να θεσπίζει οποιουδήποτε είδους μέτρα ασφαλείας που το Κράτος κρίνει απαραίτητα, περιλαμβανομένων της δενδροφύτευσης, της οικοδόμησης τοίχων και της τοποθέτησης οποιουδήποτε άλλου είδους κατασκευής ασφαλείας».

Τέτοια ποιότητα επιχειρημάτων! Αλλά ο θεσμός της βασιλείας αναγνωρίζεται. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι η ...σπατάλη αλλά το ίδιο το αναχρονιστικό απολίθωμα που διατηρούν οι καπιταλιστές σε πολλές χώρες και από κοινού με τους βασιλιάδες καταληστεύουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα για αυτούς είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που πρέπει να τσακιστεί μαζί με τη σαπίλα του.ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Απέλαση Αμερικανού δημοσιογράφου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι εισαγγελικές αρχές του Αφγανιστάν διέταξαν χτες την απέλαση του ανταποκριτή της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του, στο οποίο υποστήριζε ότι αξιωματούχοι συζητούν την πιθανότητα να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση και να «καταλάβουν την εξουσία», για να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τον Μάθιου Ρόζενμπεργκ ανταποκριτή τρία χρόνια στην Καμπούλ. Η διεύθυνση της εφημερίδας και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατήγγειλαν το γεγονός.

Θυμίζουμε ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης του Ιούνη καθώς και οι δύο υποψήφιοι, ο Αμπντουλά Αμπντουλά και ο Ασραφ Γάνι εμφανίζονται ως νικητές και αλληλοκατηγορούνται για νόθευση του αποτελέσματος. Μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, οι δύο αντίπαλοι υπέγραψαν μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών αυτών. Δεσμεύτηκαν, δηλαδή, να αποδεχτούν το αποτέλεσμα μετά την επανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων, η οποία όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Την Τρίτη ο Ρόζενμπεργκ στην ανταπόκρισή του υποστήριξε ότι «ισχυρές κυβερνητικές προσωπικότητες» που διατηρούν δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας «απειλούν» να σχηματίσουν «μεταβατική κυβέρνηση», εάν δεν επιλυθεί σύντομα η πολιτική κρίση.

«Από την έναρξη των εκλογών, η "Νιου Γιορκ Τάιμς" έχει δημοσιεύσει πολλά παρόμοια άρθρα βασιζόμενη σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές», υπογράμμισε η εισαγγελία, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απέλαση του Ρόζενμπεργκ. Ο δημοσιογράφος είχε κληθεί την Τρίτη από τον εισαγγελέα να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του, κάτι όμως που αρνήθηκε να κάνει.ΚΙΝΑ

Πρόστιμα σε ξένες εταιρείες δημιουργούν τριβές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι εφαρμόζοντας το λεγόμενο αντιμονοπωλιακό νόμο θα επιβάλουν πρόστιμο 202 εκατομμυρίων ευρώ σε 12 ιαπωνικές εταιρείες - προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού για συνεννόηση ώστε να αυξηθούν οι τιμές. Η Κίνα καθιέρωσε το λεγόμενο αντιμονοπωλιακό νόμο πριν από 6 χρόνια, ως μέτρο για να μπουν κανόνες στις πρακτικές των εταιρειών για να μειωθούν οι τιμές, μόνο που όσο κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στο λεγόμενο «σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά» τέτοια μέτρα δε λύνουν το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την υπόθεση, οι Ιάπωνες προμηθευτές βρέθηκαν να έχουν συνεννοηθεί κάποιοι έως και για 10 χρόνια, για να αυξάνουν τις τιμές ανταλλακτικών. Πρόκειται τις ιαπωνικές εταιρείες NSK Ltd και η NTN Corp που κατασκευάζουν ρουλεμάν αλλά και προμηθευτές άλλων εξαρτημάτων όπως οι: «Hitachi Ltd», «Denso Corp», «Aisan Industry Co», «Mitsubishi Electric Corp», «Mitsuba», «Yazaki Corp» και οι «Furukawa», «Nachi-Fujikoshi Corp» και JTEKT.

Επίσης, αξιωματούχοι της Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσαν ότι και οι εταιρείες αυτοκινήτων «Mercedes Benz», «Audi Chrysler» παραβίασαν τον ίδιο νόμο, με αποτέλεσμα να «βλάψουν τα δικαιώματα των καταναλωτών», αφού πωλούν τα αυτοκίνητα πολυτελείας σε πολύ υψηλές.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, που σημειώνει με έμφαση ότι «το δίκαιο του ανταγωνισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επίτευξη άλλων στόχων, όπως τον εξαναγκασμό σε μειώσεις τιμών». Από την πλευρά του, για να απαντήσει το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αναφέρει ότι δε γίνεται κάποια αδικία για τις ξένες εταιρείες, αλλά ο νόμος ισχύει για όλους.

Επίσης, το διάστημα αυτό γίνονται έρευνες από τις κινέζικες αρχές και για εταιρείες άλλων κλάδων όπως η «Qualcomm Inc», που κατασκευάζει τσιπ που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, και χρησιμοποιεί και η «Microsoft». Επίσης, πρόσφατα οι αρχές επέβαλαν πρόστιμα 108 εκατομμυρίων δολαρίων σε 5 ξένες γαλακτοβιομηχανίες για δημιουργία καρτέλ στις τιμές που έδιναν στους διανομείς τους.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΙΡΑΚ

Επιχειρούν εμβάθυνση των επεμβάσεων σε σκηνικό τρόμου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα προσχήματα για εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο πετρελαιοφόρο Ιράκ και την ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργεί ο φρικτός αποκεφαλισμός του 40χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από (πιθανώς Βρετανό) εκτελεστή του «Ισλαμικού Κράτους» σε αντίποινα για την εξαπόλυση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά της ένοπλης οργάνωσης από τις αρχές τρέχοντος μηνός.

Ο απαγχονισμός του δημοσιογράφου, που δούλευε συχνά ως ελεύθερος ανταποκριτής για την εφημερίδα «Γκλόμπαλ Ποστ» και το Γαλλικό Πρακτορείο και είχε απαχθεί στη Συρία στις 22 Νοέμβρη 2012, προκάλεσε αποτροπιασμό. Ομως, όπως φαίνεται το δραματικό τέλος του Φόλεϊ και οι απειλές κατά του έτερου Αμερικανού Στίβεν Τζόελ Σόλτοφτ, χρησιμοποιούνται για το στήσιμο ενός νέου σκηνικού ιμπεριαλιστικής επέμβασης που αυτή τη φορά θα έχει ως αντίπαλο τους «βάρβαρους, θηριώδεις» μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους», όπως τους αποκάλεσε χτες σε κάποια αποστροφή του λόγου του και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Ανακοίνωσε δε στο Βερολίνο πως και η Γερμανία προχωρά στον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών και ότι θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ για τα «περαιτέρω»...

Ο Πρόεδρος Ομπάμα χτες βράδυ διαβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές και άλλες επιχειρήσεις στο Ιράκ θα συνεχιστούν παρά τις απειλές του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, στελέχη του Πενταγώνου προσπαθούσαν να αποδείξουν «την αποφασιστικότητα» για συνέχιση των επιδρομών στο Ιράκ, ανακοινώνοντας ότι από τις 7 Αυγούστου έως χτες είχαν γίνει πάνω από 90 βομβαρδισμοί και επιδρομές κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσαν πως το επόμενο διάστημα θα σταλεί στο Ιράκ «νέος, μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

«Συνολική στρατηγική» ζητά ο Ολάντ

Ο πάντα «ετοιμοπόλεμος» Γάλλος «Σοσιαλιστής» Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκρουσε συναγερμό ζητώντας να πραγματοποιηθεί άμεσα μια διεθνής διάσκεψη για να καθοριστεί μια «συνολική στρατηγική», προτείνοντας απαγκίστρωση όλων από το «παραδοσιακό» δίλημμα «επέμβαση ή μη επέμβαση».

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε εξίσου έτοιμη να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών του «ΙΚ» με περίπου 30.000 σοβιετικής κατασκευής «Καλάσνικοφ», τα οποία θεωρούνται ιδανικά για τους Κούρδους του Ιράκ. Για τον ιρακινό στρατό, η Πινότι επιφυλάσσει εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών και πολυβόλα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι βρέθηκε στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ. Πάντως, ο ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές κάνει λόγο για δυσαρέσκεια Ρέντσι σε σχέση με τη μη ενεργή στάση της ΕΕ στο Ιράκ, αλλά και για ένδειξη δυσφορία γιατί και στην υπόθεση της Ουκρανίας η Ιταλία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο (όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας).

Πάντως, στο Ιράκ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι Κούρδοι αξιωματούχοι επανήλθαν χτες στην κεντρική υπηρεσιακή κυβέρνηση έπειτα από αποχή πολλών βδομάδων σε ένδειξη αγανάκτησης για τη διχαστική πολιτική του Μάλικι. Μάλιστα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη χώρα του έναντι των «τζιχαντιστών», χαρακτηρίζοντάς τους «απειλή για τον κόσμο και όχι μόνο για τις εθνοτικές μειονότητες του Ιράκ».

Τέλος, ο ΟΗΕ ξεκίνησε χτες, από την Ακαμπα της Ιορδανίας στο Ερμπίλ του Ιράκ μια μαζική επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής αρωγής τροφίμων, φαρμάκων, σκηνών και ειδών πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στο Ιράκ οδικώς, αεροπορικώς και διά θαλάσσης.ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η ΕΕ επικροτεί την αναστολή κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ικανοποίηση για τη νέα δέσμευση της Βουλγαρίας ότι θα παγώσει το έργο κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» «μέχρι αυτό να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρω-ενωσιακής νομοθεσίας» εξέφρασε χτες ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της βουλγαρικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα οικονομίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Βασίλ Στόνοφ.

Ο Ετινγκερ ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες τάχα δεν διαφωνούν με το ρωσικό αγωγό, αλλά επιδιώκουν την «πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Η Ζαχαρίεβα, από την πλευρά της, αναγνώρισε τους κινδύνους των εντάσεων Ρωσίας - Ουκρανίας και Δύσης, σημειώνοντας την εκτίμηση πως οι ζημιές στη βουλγαρική οικονομία θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ.

Ως γνωστόν, το 50% της «South Stream Bulgaria» ανήκει στην «Bulgarian Energy Holding» και το υπόλοιπο στη ρωσική εταιρεία «Gazprom».

Σε άλλο σημείο, ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για την Ενέργεια άσκησε πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Ενέργειας στη Βουλγαρία προς όφελος των ευρω-ενωσιακών μονοπωλίων, απαιτώντας να χρησιμοποιηθεί ως βάση η περσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Το μακελειό που προκαλεί η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές των δύο επαρχιών του Ντονμπάς, όπως λέγεται, αναφέρουν ότι μέσα σε 24 ώρες σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 29 σε μάχες και βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις, ακόμα και με βόμβες διασποράς προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα. Επίσης, μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την αρχή του σφυροκοπήματος των περιοχών αυτών, τον περασμένο Μάρτη, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η πόλη του Λουγκάνσκ εξακολουθεί να παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για δέκατη όγδοη συνεχή μέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού της Συμβουλίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο επίσης ανακοίνωσε ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η «ταξιαρχία εθελοντών του Ντονμπάς» (που αποτελείται κυρίως από νεοναζιστές από την Ουκρανία και μισθοφόρους από άλλες χώρες) ανακατέλαβαν από τους ρωσόφωνους τον Ιλοβάισκ, έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο ανατολικά του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές επίσης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό καταδιωκτικό μονοθέσιο αεροσκάφος «Σουχόι 25» στην Ανατολική Ουκρανία, με τον πιλότο να αγνοείται, όπως παραδέχεται και η πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου.

Κωλυσιεργία με την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια

Οσον αφορά στη ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αν και βρίσκεται στα σύνορα για να περάσει στο Λουγκάνσκ, αντιμετωπίζει τη σκόπιμη κωλυσιεργία των ουκρανικών αρχών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος από τελωνειακούς στο φορτίο των οχημάτων αυτών δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν η Μόσχα στείλει στο Κίεβο μια πλήρη απογραφή του. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει μόνο έναν κατάλογο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που θα συνοδεύσουν την αυτοκινητοπομπή στην πόλη του Λουγκάνσκ, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Σύμφωνα πάντως με ρωσικά ΜΜΕ, ήδη 16 φορτηγά έχουν περάσει τα σύνορα αλλά περιμένουν ελέγχους στο τελωνείο.

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, προετοιμάζονται η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στο Κίεβο το Σάββατο και η συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, με «αγκάθι» το ζήτημα της Ενέργειας και των κυρώσεων, που ήδη προκαλεί δυσφορία στους καπιταλιστές. Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι που τους νοιάζουν και όχι ο ουκρανικός λαός που συνεχίζει να ματώνει.

Ρωσικά γυμνάσια

Σε μια άλλη εξέλιξη, τις αντιδράσεις της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε η ενέργεια Ουκρανών πολιτών να ανέβουν σε ουρανοξύστη, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το Κρεμλίνο στη Μόσχα και να βάψουν στα χρώματα της Ουκρανίας (μπλε και κίτρινο) στην κορυφή του ένα αστέρι από την περίοδο της ΕΣΣΔ και να αναρτήσουν τη σημαία. Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή εντάσσονται και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους - αέρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στη νότια επαρχία Αστραχάν. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, κήρυξε χτες την έναρξη του επανεξοπλισμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ρωσικού στόλου στους στρατηγικούς άξονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές απειλές». «Δεν σας κρύβω ότι αυτό συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών», προσέθεσε ο Σόιγκου, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη στις αρχές Ιούλη ότι σχεδιάζει την ενίσχυση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, «για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας», ως απάντηση στην αύξηση της παρουσίας του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.Σελίδα 18 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ - για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο - αποδίδεται από την Αστυνομία ο θάνατος δύο ανδρών, ηλικίας 25 και 26 ετών, που βρέθηκαν νεκροί προχτές το απόγευμα σε απόκρημνο σημείο αγροτικής περιοχής στην περιοχή Κάμπος του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας. Οι δύο άνδρες είχαν εξαφανιστεί τα ξημερώματα της Τρίτης και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τελικά, ανασύρθηκαν νεκροί από γκρεμό βάθους περίπου 10 μέτρων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που πραγματοποίησε την εξέταση, ο θάνατός τους προήλθε από κυνηγετικό όπλο και φέρουν τραύματα σε όλο τους το σώμα. Περισσότερα ίσως δείξει η νεκροψία που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως ανακρίνεται ένας 19χρονος που θεωρείται ως ύποπτος για τη συμμετοχή στην υπόθεση.

ΣΕ ΒΕΝΤΕΤΑ αποδίδει η Αστυνομία τους ξυλοδαρμούς και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μετά από την αρπαγή μίας κοπέλας από 35χρονο πριν λίγες μέρες. Αμέσως μετά, ο πατέρας του τελευταίου δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα ενώ το απόγευμα της Κυριακής άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του 35χρονου και αφού του έβαλαν φωτιά εξαφανίστηκαν.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 128 πλαστικά αεροβόλα και τουφέκια και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων είχαν στην κατοχή τους προς πώληση τρία άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από αστυνομικούς. Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στα Αγραφα Ευρυτανίας κατά τη διάρκεια πανηγυριού, προχτές το βράδυ, και κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιου μία 21χρονη αλλοδαπή που έπεσε από βραχώδη ακτή στη θάλασσα, στον όρμο Μαγγανάρι. Οπως έγινε γνωστό, η νεαρή επέβαινε σε φουσκωτό θαλάσσιο παιχνίδι τύπου «μπανάνα» που τραβούσε ταχύπλοο και όταν έφθασε στον όρμο, φέρεται να ζήτησε από χειριστή του σκάφους να πραγματοποιήσει βουτιά από βραχώδη ακτή. Οι λιμενικοί που έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τους τρεις υπεύθυνους των θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Νάξου με την κατηγορία της έκθεσης ατόμων σε κίνδυνο.

ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ αναζητείται από άνδρες του Λιμενικού μετά την ανατροπή πλαστικής βάρκας κοντά στην περιοχή Αρσανά Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Οπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, στη βάρκα επέβαιναν τρεις μοναχοί και από άγνωστη αιτία αυτή ανετράπη. Το πλωτό περιπολικό της οικείας Λιμενικής Αρχής φτάνοντας στο σημείο ανέσυρε σώους δύο μοναχούς, 49 και 60 ετών αντίστοιχα και στη συνέχεια άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου μοναχού, ηλικίας 68 ετών.

ΕΛ.ΑΣ.: Μετά τις κρίσεις που έγιναν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Τσακνάκη, στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής επανήλθε ο υποστράτηγος Κώστας Μιχαιρίνας, ενώ ο υποστράτηγος Αλκιβιάδης Τζοΐτης αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας και έχει στην εποπτεία του τις υπηρεσίες δημόσιας, κρατικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Παράλληλα, επανήλθαν οι θέσεις των γενικών επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος με τους Εμμανουήλ Κατριαδάκη και Ηλία Γεωργόπουλο να τις καταλαμβάνουν αντίστοιχα.ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία των δομών από 1η Σεπτέμβρη

Παιχνίδια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της κυβέρνησης «στην πλάτη» των εργαζομένων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς συνιστούν, όσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες μέρες σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους. Κι αυτό καθώς απομένουν μόλις 10 μέρες για την πρόσληψη των εργαζομένων, αφού κανονικά αυτές οι δομές πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ.

Αυτήν τη στιγμή, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να μπορούν έτσι να λειτουργήσουν αυτές οι δομές που εξυπηρετούν - έστω και υποτυπωδώς και με δυσκολίες - χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως έχει υπογράψει την πρόσληψη των συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την αργοπορία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ που είναι «σε πολύ καλό επίπεδο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ανακοίνωνε πως η «απόφαση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ εκκρεμεί ανάλογη απόφαση που αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις), οι οποίες είναι και οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", μέσω του οποίου φιλοξενούνται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα».

Πέρα από τις σημαντικές ευθύνες της ΚΕΔΕ στην όλη υπόθεση, μιας και έχει αποδεχτεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων αλλά και τις περικοπές στη χρηματοδότηση τέτοιων δομών και υπηρεσιών, από την υπόθεση αναδεικνύεται και μια άλλη πλευρά. Το τι σημαίνει συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Δηλαδή, εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς που δε γνωρίζουν εάν θα δουλεύουν τον επόμενο μήνα. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους γονείς, να αγωνιστούν μαζί και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.Πυρκαγιά στη Ρόδο

Σε ύφεση ήταν αργά το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Σουλάς Ρόδου δοκιμάζοντας για άλλη μία φορά το νησί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά την κινητοποίηση των δυνάμεών της, η φωτιά είχε περιοριστεί και αναμενόταν να τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά (βορειοδυτικά της περσινής καταστροφικής φωτιάς) έπνεαν ισχυροί άνεμοι που βοήθησαν τις φλόγες να επεκταθούν και να φτάσουν κοντά στο «Καταφύγιο Αγριας Ζωής Μέγα Δάσος - Ανω Καλαμώνας». Συνολικά, 50 πυροσβέστες από όλο το νησί με 20 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 υδροφόρες και 3 «γκρέιντερ» συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι φλόγες έκαψαν πεύκα και ελαιόδεντρα.ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ

Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7.9.2014, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί, όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές και αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 6974.278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 6977.120.661). Επίσης, στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ.Προθεσμία για απολογία

Προθεσμία για τις 15 Σεπτέμβρη πήραν από τον αθλητικό εισαγγελέα Αρ. Κορέα παράγοντες του ποδοσφαίρου που κλήθηκαν ως ύποπτοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Κλήθηκαν με αφορμή την έρευνα για τον τρόπο κλήρωσης των διαιτητών σε αγώνες, καθώς και την κατάρτιση πινάκων της διαιτησίας. Ο εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, δωροδοκία κ.ά. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έδωσε έγκριση - έπειτα από σχετική πρόταση του εισαγγελέα - για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση, ώστε να εξακριβωθούν οι κατηγορίες που αναζητά ο εισαγγελέας.

Οι μέχρι στιγμής ύποπτοι που κλήθηκαν και εμφανίστηκαν διά των συνηγόρων τους στον εισαγγελέα, για τη διάπραξη αδικημάτων ανέρχονται στους 11, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γ. Κομπότης, στελέχη της ΕΠΟ, όπως οι Γ. Σαρρής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Κουρίδης, Αρ. Σταθόπουλος, Θ. Μπριάκος, Γ. Δούρος και οι διαιτητές Κ. Ιωαννίδης, Απ. Αμπάρκιολης και Γ. Κάμπαξης. Μετά τις εξηγήσεις που θα δώσουν θα αποφασιστεί αν θα τους απαγγελθεί κατηγορία.Σελίδα 19 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ πιο συγκεκριμένα η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων θα οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Με 500 λιγότερες αποσπάσεις και παράλληλες αναθέσεις δηλώνει το υπουργείο Παιδείας ότι προτίθεται να καλύψει τα 3.000 κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθώντας τη λογική των «μπαλωμάτων» αντί για μαζικούς διορισμούς σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής για μαθητές και μαθήτριες της Γ' και Δ' τάξης Δημοτικού ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβλέπεται η παρουσίαση κύριων κανόνων οδικής συμπεριφοράς και η εξάσκηση στο προαύλιο του σχολείου «υπό την καθοδήγηση τροχονόμων».Προβολές ταινιών στη Λάρισα

Η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες με το σύνθημα «Βραδιές κινηματογράφου στις γειτονιές της Λάρισας, για μαθητές, νέους άνεργους, εργαζόμενους, φοιτητές, νέα ζευγάρια»: Ταινίες θα προβληθούν: Σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Λαχανόκηπων. Τρίτη 26 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Αβέρωφ. Τετάρτη 27 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταμπάκικων. Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Φαλάνης.ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση

Τις επόμενες μέρες, μετά από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει ζητήματα μετεγγραφών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «υπάρχει κενό στο νόμο για τις μετεγγραφές όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το ένα παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί. Ο τόπος της μετεγγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων και θα αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών».

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, προβλέπεται ότι οι επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013 - 2014 «τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς (...) εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά άτομο», ενώ ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα».ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Κυβερνητικοί ελιγμοί που δεν αναιρούν το απαράδεκτο μέτρο

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για τις διαγραφές των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε χτες την κατάθεση τροπολογίας στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτέμβρη και του Φλεβάρη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, από την οποία προέκυψε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οσοι "λιμνάζοντες φοιτητές" δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων».

Οριστικά το θέμα των διαγραφών θα ρυθμιστεί σε κάθε ίδρυμα από τον Οργανισμό του ιδρύματος που θα συγκροτηθεί. Ωστόσο, μέχρι την οριστικοποίηση των Οργανισμών, η τροπολογία που θα κατατεθεί θα προβλέπει ότι: «Οσοι εκ των "λιμναζόντων φοιτητών" επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012 - 13, 2013 - 14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

Η χτεσινή εξαγγελία δεν αναιρεί βέβαια το αντιδραστικό μέτρο της διαγραφής φοιτητών. Ενα μέτρο ταξικό, που έρχεται σε μία περίοδο που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας τα οποία κατάφεραν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους καθώς αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος σπουδών σε άλλη πόλη. Είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι διαγραφές θα γίνουν και θα γίνονται από εδώ και πέρα, κατ' εφαρμογή του νόμου 4009/2011, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνουν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών, ξεθεμελιώνεται η φοιτητική μέριμνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (το ΤΕΙ Αθήνας διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν είχαν εγγραφεί). Από αυτούς υπολογίζεται ότι θα διαγραφεί στα Πανεπιστήμια το 90% - 92% και άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή.

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, κατατέθηκε από το ΚΚΕ πρόταση τροπολογίας, ώστε να θεσπιστούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων σπουδάζουν και εργάζονται συγχρόνως ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ειδικότερα, με την τροπολογία προτείνεται:

«Οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011 διαγράφονται. Το κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών, είναι υποχρεωμένο να θεσπίσει μέτρα που να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτητών και σπουδαστών εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής δεν μπορεί να στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος».

Κινητοποίηση του ΜΑΣ

Με κεντρικό αίτημα να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι. Για την ίδια μέρα, καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρυτανείες και τις διοικήσεις των σχολών στις άλλες πόλεις της χώρας.

«Είναι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική τους που έβαλαν στους φοιτητές και τους σπουδαστές ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές και είναι οι ίδιοι που σήμερα έρχονται να υποδείξουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως υπεύθυνους», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ που καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν άμεσα την πάλη, ώστε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει και παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.

Τους καλεί να απαιτήσουν: Κανένας ενεργός φοιτητής ή σπουδαστής να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος. Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011. Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να μπορούν όλοι να σπουδάζουν απρόσκοπτα χωρίς να αναγκάζονται να κυνηγούν μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - μεταφορά - αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης. Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένειά τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία, έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ αυτή την περίοδο:

-- Στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Καστέλι, θα γίνει εκδήλωση στην κάτω πλατεία, στις 8 το βράδυ, με στόχο να αναδειχθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις ερασιτεχνικές ομάδες μουσικής, πολιτισμού και αθλητισμού, σε αντίθεση με την ανεπαρκή στήριξη από το κράτος και την έλλειψη χρηματοδότησης.

-- Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, γίνεται εκδήλωση με ομιλητή στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στη Λάρισα, στην πλατεία Νεάπολης, στις 8.30 μ.μ., συναυλία με τους «HotRats» και τον Λευτέρη Βουλγαράκη των «Εναλλάξ».

-- Στα Φάρσαλα, στις 9 μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο, η θεατρική ομάδα Λάρισας της ΚΝΕ παρουσιάζει ένα θεατρικό αφιέρωμα στη δράση της ΕΠΟΝ Λάρισας την περίοδο 1940-1949.

-- Στη Σιάτιστα Κοζάνης, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση με αντιφασιστικό αφιέρωμα, ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κοζάνης της ΚΝΕ, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και πολιτικό και έντεχνο τραγούδι από νεανικό συγκρότημα.

-- Στη Λαμία γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της συνοικίας Νέας Μαγνησίας. Θα παρουσιαστεί η εργασία της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ που αναφέρεται στη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ 1940-1944 στη Φθιώτιδα και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

-- Στην Κάλυμνο, εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, γνωριμία με το σκάκι και στο χώρο θα λειτουργούν στέκι μαθητών, βιβλιοπωλείο κ.ά.Σελίδα 20 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αλκιβιάδης» με ελεύθερη είσοδο

Την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη και ώρα 8.30 μ.μ., το Θέατρο ΡΟΔΑ ανεβάζει στον Αγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φθινοπωρινές Γιορτές στην ΠΟΛΗ», στο αίθριο του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου («Στρογγυλό», Στρατάρχου Παπάγου 23, στάση Μετρό Αγ. Δημήτριος), το έργο «Αλκιβιάδης Αγιος», σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

Ενα έργο για τη ζωή του Αλκιβιάδη, πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας και αγαπημένου μαθητή του Σωκράτη, που η ζωή του - όπως σημειώνουν οι συντελεστές - «έχει γίνει αντικείμενο μεθοδευμένης ιστορικής παραποίησης και άθλιας κατασυκοφάντησης».

Ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων Μυστηρίων, των εκστατικών μυστηρίων του Πανός και των Κάβειρων συνθέτουν τον άξονα της θεατρικής αυτής παρουσίασης, που αναζητά τις ρίζες της Πλατωνικής παράδοσης και δείχνει την άμεση σχέση της φιλοσοφίας με τις μυστικιστικές πρακτικές του αρχαίου μας κόσμου. Είναι μια επική θεατρική αφήγηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήρωα και ανεβαίνει με ζωντανή μουσική. Είσοδος ελεύθερη.Μουσικό ταξίδι

Την Ελλη Πασπαλά, τον Vassilikos, τον David Lynch και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί η σκηνή του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη και ώρα 9 μ.μ., για μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στις δύο όχθες του Ατλαντικού με τραγούδια από τη χρυσή εποχή του βινυλίου.

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τραγούδια των θρυλικών Beatles και των Tom Waits, George Gershwin, Leonard Bernstein, Henri Mancini, Joni Mitchell και άλλων μεγάλων δημιουργών με τη συνοδεία της ΚΟΘ και τον διεθνούς φήμης σολίστ στο σαξόφωνο David Lynch. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Ενορχήστρωση έργων: Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, David Lynch. Επιμέλεια προγράμματος: Αντώνης Σουσάμογλου. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστές ωδείων), 10 ευρώ (ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ).«Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ»

Μετά από 4 χρόνια, ο ζωγράφος Παναγιώτης Βαρελάς παρουσιάζει, σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στην έκθεση που φιλοξενείται από 16 έως και τις 30 Σεπτέμβρη, στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης), στο Θησείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, ώρα 7.30 μ.μ.

Με στόχο μια «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον «πολίτη του μόχθου», την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές, «Η σπορά», η «Συγκομιδή»... συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μια μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/9 και θα λειτουργεί καθημερινά. Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00. Δευτέρα κλειστά.Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές στο Τορόντο

Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Contemporary World Cinema στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτέμβρη. Οι ταινίες «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Modris» του Γιούρις Κουσιέρτις και το «Red Rose» της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί.

Η ταινία «Xenia», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, είναι υποψήφια και για το βραβείο Lux.

H ταινία «Modris» του Κουσιέρτις, μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Modris, ο οποίος μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο και στα φρουτάκια. Οταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κέντρα Κινηματογράφου της Λετονίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ενώ ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία της Λετονίας που έλαβε υποστήριξη από τον οργανισμό χρηματοδότησης συμπαραγωγών Eurimages. H ταινία, επίσης, συμμετέχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Νέων Σκηνοθετών στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Σεπτέμβρη.

Η δραματική ταινία «Red Rose», της Σεπιντέ Φαρσί, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Ιράν, έχει πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα πολιτικά εφησυχασμένο και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών

Συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών κα Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών - που ήταν ένθετα στους κορμούς - και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δύο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.Η γυναίκα μέσα από το έργο του Τσιτσάνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2014» με την παραγωγή «Σερσέ λα φαμ», η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

Η παράσταση «Σερσέ λα φαμ» τουΣτρατή Πασχάλη, που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ τον Οκτώβρη στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά - φανταστικά μα και βασισμένα στα λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη - αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.

Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: Μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ.

Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος. Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Διονυσίου. Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης (Τσιτσάνης), Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα), Χρήστος Σιμαρδάνης (Μουσχουντής).

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρύσα Ζαφειριάδου, Εφη Δρόσου, Στέλιος Καλλιστράτης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Αννα Κυριακίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Νίκος Πολοζιάνης, Αλεξία Σαπρανίδου, Δημήτρης Σπορίδης. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ανοίγει και κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα μαγικά τραγούδια του Τσιτσάνη.Θεατρικό έργο του Πικάσο στο ΚΘΒΕ

Το άγνωστο στο ευρύτερο κοινό θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο «Τα τέσσερα κοριτσάκια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για δέκα μόνο παραστάσεις, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου από τις 27 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτέμβρη. Η παράσταση είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για ανηλίκους.

Γραμμένο στα 1948, το κείμενο του Πικάσο συμπυκνώνει με μοναδικό τρόπο τις αισθητικές αλλά και ιδεολογικές αναζητήσεις του μεγάλου ζωγράφου. Η ποίηση αναμετριέται με την πεζότητα του καθημερινού λόγου και η λογική των λέξεων επιστρατεύεται για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του συμβατικού τρόπου ζωής ενός κόσμου που απώλεσε τον παιδικό του Παράδεισο.

«Ο μεγαλύτερος και πιο αντιφατικός εικαστικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα», λέει ο Γιάννης Καλατζόπουλος, που υπογράφει και τη θεατρική απόδοση, «λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ευρώπη έχει γεμίσει ερειπωμένα κτίρια και συντρίμμια ονείρων, αποφασίζει να γράψει ένα θεατρικό έργο! Γύρω του οι ηθικές και αισθητικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου έχουν σωριαστεί βομβαρδισμένες από την πιο χυδαία βαρβαρότητα, αλλά ο ίδιος βρίσκεται στο ζενίθ της επιτυχίας του. Τα έργα του πουλιούνται σε αστρονομικές τιμές. Ολοι μιλούν γι' αυτόν και για το "παράδοξο" της ιδιοφυΐας του: Ζωγραφίζει για την ελίτ και συντάσσεται με την ιδεολογία των προλετάριων. Ευαγγελίζεται έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και αναπαριστά το ζοφερά ανεστραμμένο και κατακερματισμένο είδωλό του. Και τότε ακριβώς γράφει "Τα τέσσερα κοριτσάκια" του. Που παραληρούν, στριγγλίζουν, χαζογελάνε, ονειρεύονται, κοροϊδεύουν, τραγουδούν, γδύνονται, αυτοσαρκάζονται και θρηνολογούν μέσα σ' έναν φανταστικό λαχανόκηπο, όπου υπάρχουν τα πάντα μόνο για μια στιγμή και ύστερα εξαφανίζονται, διαλύονται ή εκρήγνυνται μέσα σ' ένα ολόφωτο πυρηνικό μανιτάρι (...) Ανεβάζουμε αυτό το έργο σήμερα που όλα στον κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ, ακριβώς για να εμποδίσουν την αλλαγή του κόσμου». Συνεργάτης στη σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου. Κινησιολογία, σκηνογραφία - ενδυματολογία: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος. Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος. Μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου. Παίζουν: Ελενα Ζήκου, Σίσσυ Ιγνατίδου, Κάτια Παπαϊωάννου, Ασπασία Πιτιλάκη.Τρία έργα στο θέατρο «Αργώ»

Με τρία έργα ξεκινάει το θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, Στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210.5201.684, www.argotheater.gr) τη χειμερινή του σεζόν. Συγκεκριμένα, στο θέατρο θα παρουσιαστούν τα έργα:

«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη. Το έργο γράφτηκε το 2005 για το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου και έθεσε σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης. Ανέβηκε πρόσφατα (Ιούνης 2014) στο πλαίσιο του προγράμματος των Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «Αγνοούμενοι 1974 - Αγνοούντες 2014», για μία παράσταση στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αλέξανδρος Σταύρου και Μαρία Τσαρούχα. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Χριστίνα Κωστέα και το σχεδιασμό φωτισμών η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Από την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (έως τέλος σεζόν).

«Ο Γυιός μου ο Ελπήνορας»του Δημήτρη Λέντζουένας μονόλογος για τον αγνοούμενο (και τον αγνοούντα). Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, ενώ στη συνέχεια θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 7.00 μ.μ. έως το τέλος της σεζόν. «Η ελπίδα είναι η φύτρα της ζωής», μονολογεί η μάνα του αγνοούμενου 40 χρόνια μετά. Καμένη στο φως του φονιά Ιούλη, σαν άλλη μυροφόρος κάτω από ένα αδειανό σταυρό στη μέση ακριβώς του κόσμου, μπροστά στις απαγορευμένες γραμμές των συνθηκολογημένων, μπροστά στα σύνορα της λήθης και τη συνήθεια της απώλειας, δεν έχει τίποτε πια να περιμένει στον καμένο κάμπο, δεν έχει τίποτε πια να ζητήσει από τις συναινέσεις και τις καταφάσεις των πραγματιστών, των ρεαλιστών, των χειροκροτητών. Ενας μονόλογος για τον αγνοούμενο Ελπήνορα, αλλά και για την ίδια την ιστορία, πικρό καρπό της σοδειάς του πολέμου. Ερμηνεύει η Αιμιλία Υψηλάντη.

Η κωμωδία «Η ζωή μου στην τέχνη» του Αγγλου συγγραφέα Αντριου Κάουι, που παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αργώ από την Παρασκευή 7 Νοέμβρη και θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μ.μ., και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. Μετάφραση Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος, σκηνοθεσία Θοδωρής Βουρνάς, μουσική Σωτήρης Νικόλαος Κάσσος, σχεδιασμός φωτισμών Βασίλης Κλωτσοτήρας, σκηνογράφος Θανάσης Νεοφώτιστος, ενδυματολόγος Εύα Γαϊτανίδου. Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Νάτσης.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή ΣΤ' κλήρωση της 226ης έκδοσης, μέρα 10η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 25659 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 177897 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

25681 177919

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

25392 25646 177630 177884

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

25254 25278 25620 25624 25744 177492 177516 177858 177862 177982

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

25011 25061 25063 25090 25099 25147 25150 25160 25180 25198 25213 25220 25250 25259 25301 25352 25405 25415 25438 25444 25446 25485 25493 25494 25526 25554 25558 25570 25575 25593 25596 25621 25626 25651 25667 25689 25699 25740 25776 25781 25808 25812 25813 25879 25886 25909 25914 25923 25964 25975 25991

Από 300 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

177014 177019 177046 177050 177051 177117 177124 177147 177152 177161 177202 177213 177229 177249 177299 177301 177328 177337 177385 177388 177398 177418 177436 177451 177458 177488 177497 177539 177590 177643 177653 177676 177682 177684 177723 177731 177732 177764 177792 177796 177808 177813 177831 177834 177859 177864 177889 177905 177927 177937 177978

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 25 και 177. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 25000 έως 25999 και από 177000 έως 177999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό(χαρτί) 1

Στις 18 Ιούλη 2014 «έφυγε» από τη ζωή, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατο, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΥΡΗΣ, σε ηλικία 83 ετών. Ο σ. Θανάσης γεννήθηκε και έζησε στην Ιστιαία Εύβοιας. Μαθητής ακόμα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, σαν Αετόπουλο. Ηταν υποψήφιος με τους δημοτικούς συνδυασμούς του ΚΚΕ αρκετές τετραετίες και είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιστιαίας δύο φορές. Συμμετείχε σε ΔΣ πολλών μαζικών φορέων της πόλης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Εζησε πιστός και αγωνιζόταν για τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, για σοσιαλισμό - κομμουνισμό, τιμώντας μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος.

Την Κυριακή, 24 Ιούλη, τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στην Ιστιαία.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ιστιαίας προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 110 ευρώ.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΒΟΛΕΪ

Στους «οκτώ» του Ευρωπαϊκού οι νεανίδες

Μια πολύ σπουδαία επιτυχία σημείωσε η εθνική νεανίδων που επικράτησε της Βουλγαρίας με 3-0 (25-18, 25-22, 25-15) σετ και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην οκτάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται σε Εσθονία και Φινλανδία. Παράλληλα, η ελληνική ομάδα έμεινε και ζωντανή στο κυνήγι της παρουσία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα κόντρα στην Ολλανδία, όπου με νίκη θα προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Eίναι η πρώτη φορά μετά το 1996 που η Ελλάδα συμμετέχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση και η τρίτη φορά μετά το 1992 και το 1996 που προκρίνεται στην 8άδα της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Η Ελλάδα αγωνίστηκε με τις: Βασιλαντωνάκη, Παπαδοπούλου, Φακοπουλίδου, Ψωμά, Καλαντάτζε, Γιαννέλου, Κοκκινάκη- Ξανθοπούλου, Διάλλα.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

«Σεφτέ» στους τελικούς από τον Δημητριάδη

Την πρώτη ελληνική παρουσία σε τελικό κολύμβησης στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βερολίνο πρόσφερε χτες ο Στέφανος Δημητριάδης, που προκρίθηκε στον αντίστοιχο των 200 μ. πεταλούδα που θα διεξαχθεί σήμερα. Ετσι, ο Ελληνας κολυμβητής θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στη μέχρι τώρα πορεία του στη διοργάνωση. Ο Δημητριάδης προκρίθηκε μετά από σπουδαία εμφάνιση κυρίως στο τελευταίο 50άρι στα χτεσινά ημιτελικά του αγωνίσματος τερματίζοντας τέταρτος στη σειρά του με χρόνο 1.57.03 που είναι ο 7ος στη γενική κατάταξη της οκτάδας του τελικού. Στα ημιτελικά είχε προκριθεί με τον 8ο καλύτερο χρόνο (σε σύνολο 16) των προκριματικών έχοντας σημειώσει 1.57.77. Μάλιστα, ο ίδιος αθλητής θα δώσει το «παρών για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικό 200 μ. πεταλούδα μετά την αντίστοιχη του 2010 στη Βουδαπέστη. Στο ίδιο αγώνισμα ο Κωνσταντίνος Μαρκόζης κατάφερε να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά αλλά με 1.58.89 τερμάτισε όγδοος στη σειρά του και κατετάγη 16ος στη συνολική βαθμολογία. Ωστόσο ο ίδιος αθλητής στα πρωινά προκριματικά τα είχε πάει πολύ καλύτερα όταν είχε προκριθεί με 1.58.48.

Σήμερα, εκτός της συμμετοχής του Δημητριάδη, θα έχουμε άλλες τρεις ελληνικές παρουσίες σε προκριματικά. Οι Κρίστιαν Γκολομέεβ και Χρήστος Κατραντζής θα πάρουν μέρος σε αυτά των 100 μ. ελεύθερο ενώ η Κριστέλ Βουρνά στα αντίστοιχα των 100 μ. πεταλούδα.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Μετάθεση... ελπίδων

Για το αγώνισμα του βατήρα 3 μ. συγχρονισμένης κατάδυσης μετατέθηκαν οι ελπίδες διάκρισης για το ελληνικό γυναικείο δίδυμο των καταδύσεων, Ελένη Κατσούλη και Ιουλιάνα Μπανούση, μετά τη χτεσινή αποτυχία να προκριθούν στον τελικό του βατήρα 1 μ. Η Ιουλιάνα Μπανούση ήταν 21η με συνολική βαθμολογία 209.20 ενώ η Ελένη Κατσούλη 23η συγκεντρώνοντας συνολικά 202.10 βαθμούς.SUPER LEAGUE

Στο ΟΑΚΑ το Λεβαδειακός - ΠΑΟ

Στην Αθήνα θα γίνει τελικά το παιχνίδι του Λεβαδειακού με τον Παναθηναϊκό για την 1η αγωνιστική της Super League την ερχόμενη Κυριακή 24/8 (21.30), αφού η ΠΑΕ Λεβαδειακός δεν βρήκε λύση με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Δημοτικό Οργανισμό Λιβαδειάς για το γήπεδο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο Αριέλ Ιμπαγάσα, που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, υπέγραψε τελικά μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πανιώνιο. Ο 38χρονος Αργεντινός το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε κοντά στη Βέροια ωστόσο για οικογενειακούς λόγους προτίμησε σύλλογο της Αθήνας. Μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση, ευχαριστώντας τη Βέροια για το ενδιαφέρον της.

ΒΕΡΟΙΑ: Σε μια σπουδαία μεταγραφή προχώρησε η Βέροια που ανακοίνωσε χτες την απόκτηση του Γιώργου Γεωργιάδη ο οποίος αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια ο 23άχρονος Σλοβένος επιθετικός Ρομπέρτ Κούρεζ, όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα του Ηρακλείου.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ

Τριπλή διάκριση για ελληνική αποστολή

Μαζεμένες ήρθαν οι διακρίσεις για την ελληνική αποστολή που μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξάγονται στην Κίνα, αφού η χτεσινή μέρα της διοργάνωσης συνοδεύτηκε από την κατάκτηση τριών μεταλλίων.

Στην κολύμβηση, ο Απόστολος Χρήστου συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις του με αυτήν τη φορά η παρουσία του στον τελικό να συνοδεύεται και από το ασημένιο μετάλλιο που πήρε στα 50μ ύπτιο με χρόνο 25.44. Επίσης, η Ελένη Κουτσουβέλη προκρίθηκε στο σημερινό τελικό των 50 μέτρων ύπτιο με χρόνο 29.29, τερματίζοντας στην 4η θέση στον ημιτελικό, ενώ στο ίδιο αγώνισμα η Ελισάβετ Παντή ήταν 28η με χρόνο 30.41.

Στο βάθρο ανέβηκε και η Αθηνά - Μαρία Αγγελοπούλου στο μονό σκιφ της κωπηλασίας, κατακτώντας επίσης το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 3:51.59. Στην κωπηλασία υπήρξε άλλη μια αξιόλογη παρουσία με το δίδυμο της δίκωπου Θωμά Καραμήτρο και Νίκο Κακούρη να κατακτούν την πρώτη θέση στο μικρό τελικό και την έβδομη στη γενική κατάταξη με 3:18.90.

Το τρίτο μετάλλιο κατέκτησε ο Μάριος Γιακουμάτος στην ξιφασκία, που αγωνίστηκε στο μικρό τελικό με την εμικτή ομάδα της Ευρώπης κόντρα στην ομάδα Ασίας - Ωκεανίας. Στο ίδιο αγώνισμα η Θεοδώρα Γκουντούρα κατέλαβε την 6η θέση στο μεικτό ομαδικό των ηπείρων.

Κατά τα άλλα, σημαντική επιτυχία υπήρξε και στο στίβο όπου ο Ανδρέας Θανάσης ήταν 8ος στον προκριματικό του δίσκου με βολή στα 55.36 και προκρίθηκε στο σαββατιάτικο τελικό.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Με στόχο το... προβάδισμα

Εχοντας ως στόχο να αποκτήσουν από σήμερα το... πάνω χέρι στα προγνωστικά όσον αφορά την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης, τρεις ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη των πρώτων αγώνων για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, οι ελπίδες και των τριών, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, είναι αρκετά αυξημένες αφού οι αντίπαλοί τους θεωρούνται εντός των δυνατοτήτων των ελληνικών εκπροσώπων απ' τους οποίους «πράσινοι» και Αρκάδες έχουν το ρόλο του οικοδεσπότη απέναντι στη δανέζικη Μίντιλαντ και την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα, ενώ ο «Δικέφαλος» αυτόν του φιλοξενούμενου στο Κισινάου με τη Ζίμπρου.

ΠΑΟ - ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ («Απ. Νικολαΐδης», 21.00, ΟΤΕ Sports 1)

Στη δεύτερη ευρωπαϊκή της υποχρέωση για τη νέα σεζόν μετά απ' αυτή με τη Σταντάρ για το γ' γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός και πάλι έχει τον τίτλο του θεωρητικού φαβορί, μόνο που όπως αποδείχθηκε και κόντρα στη βελγική ομάδα η θεωρία από την πράξη... απέχει πολύ. Δηλώνοντας πως έχουν μάθει από το προηγούμενο πάθημα (ήττα - αποκλεισμός εντός με 3-1) οι «πράσινοι» δείχνουν έτοιμοι αυτή τη φορά να μη δώσουν δικαιώματα. Ο τεχνικός της ομάδας, Γιάννης Αναστασίου, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας πως οι παίκτες του έχουν πλέον περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους και θα εμφανιστούν σαφώς πιο έτοιμοι. Μιλώντας για την αντίπαλο ο Ελληνας τεχνικός την χαρακτήρισε σοβαρή και επικίνδυνη ομάδα με πλεονέκτημα την καλή ομαδικότητα στο παιχνίδι της.

ΖΙΜΠΡΟΥ - ΠΑΟΚ (Κισινάου, 21.05, ΟΤΕ Sports 2)

Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ και τα νεύρα τεντωμένα εξαιτίας των τελευταίων περιστατικών που συνέβησαν στην προπόνηση, ο ΠΑΟΚ ψάχνει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας το καλό αποτέλεσμα που θα επαναφέρει την ηρεμία στην ομάδα. Το πλεονέκτημα της ρεβάνς στην Τούμπα κάνει τον «Δικέφαλο» να επιζητεί από σήμερα να απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αποστολή του αλλά και ξεκινώντας με καλό... βαθμό τις επίσημες υποχρεώσεις για τη νέα χρονιά. Στην αποστολή δεν μετέχουν οι Βιτόρ και Τζαβέλλας έπειτα από το επεισόδιο που είχαν (σε διαφορετικές περιπτώσεις ο καθένας) με τον τεχνικό της ομάδας, Αγγελο Αναστασιάδη.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΤΡΙΠΟΛΗ, 21.15, ΝS 2)

Με την επιτυχία κόντρα στη Μάιντς να έχει ανοίξει την... όρεξη στους Αρκάδες στον Αστέρα Τρίπολης αισιοδοξούν για μια ακόμη επιτυχία κόντρα στη Μακάμπι. Στόχος της ελληνικής ομάδας, να αποκτήσει από σήμερα το... πάνω χέρι στην υπόθεση - πρόκριση ενόψει της ρεβάνς, η οποία είναι και βολική για τον Αστέρα αφού θα γίνει στην Κύπρο λόγω των γεγονότων στη Γάζα. Ο τεχνικός της ομάδας, Στάικος Βεργέτης, δηλώνει αισιόδοξος για τον αγώνα και ποντάρει πολλά στη βοήθεια του κόσμου.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης καταστρέφουν τους μικρομεσαίους αγρότες

Πολύς θόρυβος έχει ξεσηκωθεί - και δικαίως - με αφορμή το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές φρούτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και από τη χώρα μας - για τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέρχονται κυρίως για τα ελληνικά φρούτα. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να «ξορκίσουν το κακό» υποσχόμενοι, δήθεν, αποζημιώσεις των παραγωγών που πλήττονται καίρια και οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή αφού δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Προβάλλει η κυβέρνηση τις, δήθεν, αποζημιώσεις που δίνει η ΕΕ, μέσω, κυρίως, των χωματερών που ανοίγουν για τα αγροτικά προϊόντα που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά της Ρωσίας. Από κοντά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ' όλα, κατηγορούν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ημίμετρα: Είτε γιατί δεν διαφοροποιήθηκε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα διαβούλια της ΕΕ απέναντι στη στάση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, είτε ότι πρόκειται για τα ψίχουλα, στην καλύτερη περίπτωση, που αναμένεται να δοθούν ως αποζημιώσεις - και όποτε - στους πληττόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

Μόνο το ΚΚΕ, στοχεύοντας στην ουσία της υπόθεσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων τους δε διστάζουν να ξεπουλάνε και τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία καταστρέφεται εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν στην καπιταλιστική Ρωσία. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που ταυτίζεται με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές της ΕΕ (και των ΗΠΑ) αλλά και γιατί επιχειρεί να εξαπατήσει, για μια ακόμα φορά, τους αγρότες υποσχόμενη αποζημιώσεις στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κανονισμών. Γιατί οι αποζημιώσεις που δίνονται μέσω των χωματερών είναι εξευτελιστικές, ελάχιστες για να καλύψουν τη ζημιά που υφίστανται οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι με την υποκατάσταση των εξαγωγών των φρούτων με τις χωματερές οδηγεί, μακροπρόθεσμα, σε βέβαιη καταστροφή την αγροτική παραγωγή της χώρας και τους μικρομεσαίους αγρότες μας. Γιατί πρέπει να είναι καθαρό ότι όποιες κι αν θα είναι, για φέτος, οι αποζημιώσεις με τις χωματερές, τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει και αποζημιώσει το κόστος από το οριστικό χάσιμο της αγοράς της Ρωσίας.

***

Αυτό το επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα. Και αξίζει να θυμίσουμε το γεγονός πως η χώρα μας πριν την ένταξή της στην ΕΟΚ (τότε) των μονοπωλίων, το 1981, ήταν πλεονασματική στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, κατά 6 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές, χάρη στις εξαγωγές που γίνονταν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και πρώτ' απ' όλα στην ΕΣΣΔ. Ομως, με την ένταξη στην ΕΟΚ, εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε η Κοινότητα στις εξαγωγές μας, τα φρούτα οδηγούνταν μαζικά στις χωματερές. Μάλιστα, για «να χρυσώσουν το χάπι» οι ΕΟΚικοί, εν γνώσει τους, αποζημίωναν την καταστροφή αγροτικών προϊόντων για να εξαγοράσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να μην αντιδρούν στις χωματερές και την αντιαγροτική ΚΑΠ. Που ενίσχυε αφενός την καπιταλιστική αγροτική παραγωγή, αφετέρου κατέστρεφε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που εισάγονταν με συμφωνίες από τρίτες χώρες φτηνότερα, ενώ εξάγονταν σ' αυτές βιομηχανικά προϊόντα και κεφάλαιο για καπιταλιστικές επενδύσεις από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΟΚ που έγινε ΕΕ.

Τότε τα αστικά κόμματα του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) κατηγορούσαν το ΚΚΕ που προειδοποιούσε τους αγρότες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η πολιτική των χωματερών της ΚΑΠ. Ομως, στη συνέχεια, ήρθε η «λυπητερή» για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τους μικρομεσαίους αγρότες. Ηρθαν οι αποφάσεις της ΕΟΚ - ΕΕ, που ψήφιζαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που επέβαλαν δραστικό περιορισμό και εγκατάλειψη καλλιεργειών και αγροτικής γης με τη δικαιολογία δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται «πλεονασματικά» προϊόντα που δεν μπορεί να διατεθούν στις αγορές. Αλλά προηγουμένως είχαν χαθεί οι αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Τώρα, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που προκαλούν τα αντίποινα της τελευταίας, χάνονται αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και αυτό θα συμβάλει σε νέα εγκατάλειψη καλλιεργειών φρούτων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών σε όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων τροφίμων της ΕΕ. Ετσι, αποδείχνεται, για μια ακόμα φορά, πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ. Αλλά και οι τεράστιες ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και όλων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη λογική του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κοροϊδεύουν τους αγρότες πως, τάχα, μπορεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της ΕΕ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται, διαχρονικά, το ΚΚΕ που έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή της ένταξης στην ΕΟΚ και τώρα, ενημέρωσε και ενημερώνει, προειδοποίησε και προειδοποιεί τους μικρομεσαίους αγρότες για την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, για την ανάγκη ανατροπής της.

***

Σήμερα, με βάση τη συγκεκριμένη εμπειρία τους, για τα καταστροφικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που «δεν παίρνει γιατριά» με τίποτα, οι μικρομεσαίοι αγρότες οφείλουν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να αγωνιστούν όχι μόνο για να αποζημιωθούν τον κόπο τους, εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση, αντί να περιμένουν τα όποια ψίχουλα πιθανόν δώσει η ΕΕ, αλλά και να εναντιωθούν συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ευρωμονόδρομου.

Πάνω απ' όλα, οι μικρομεσαίοι αγρότες για να έχουν μέλλον οφείλουν να παλέψουν με την ΠΑΣΥ και το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ κ.λπ. για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ που σταθερά βρίσκεται δίπλα τους και στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, που δίπλα θα έχει τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Και με πανεθνικό σχεδιασμό θα αναπτύσσουν την παραγωγή φθηνών και καλών αγροτικών προϊόντων για το λαό. Προϋπόθεση γι' αυτήν την προοπτική αποτελεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ολόπλευρη ενίσχυσή του.


Γ. Ζαγγ.