Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλέσματα «συνεννόησης»

«Αυξάνουν την πίεση οι αγορές, γιατί τρομάζουν από την πολιτική αστάθεια, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εθνική συνεννόηση», σάλπιζε όλη την προηγούμενη βδομάδα ο αστικός Τύπος. Σε ένα από τα άρθρα, υπήρχε και ο ισχυρισμός πως η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να πείσει με καθαρές κουβέντες το λαό ότι πρέπει να ψηφιστούν «λίγες διαρθρωτικές αλλαγές» ακόμα, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα (το βάρος πέφτει στη λέξη «λίγες» κατά το «φάγαμε το γάιδαρο, μένει μόνο η ουρά»).

Απέναντι στην έκκληση «να μην τρομάζουν οι αγορές» ανταποκρίθηκαν τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλληλοκατηγορίες τους για το ποιος αποσταθεροποιεί τη χώρα δεν μπορούν να κρύψουν ότι όλοι μαζί με διαφορετικό τόνο διαβεβαίωσαν ότι προσβλέπουν σε «εθνική συνεννόηση».

Ο καθένας, βεβαίως, θέλει αυτή η συνεννόηση να γίνει με διαφορετικούς όρους. Ολοι, όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Το στόχο της στήριξης της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τη συνέχιση του αντιλαϊκού δρόμου της ΕΕ και της ανάπτυξης, με σκοπό τα κέρδη του κεφαλαίου. Με βάση αυτό το στόχο, ανοίγεται και η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Οπως και να έχει, η σχεδιασμένη «εθνική συνεννόηση» είναι η αφαίρεση κι άλλων δικαιωμάτων, η αποδοχή, από την εργατική τάξη, μιας ζωής με μειωμένες απαιτήσεις και χωρίς δικαιώματα.

Σε αυτές τις μειωμένες απαιτήσεις παραπέμπουν τόσο το κάλεσμα για «λίγες αναδιαρθρώσεις» της συγκυβέρνησης όσο και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πεδίο συνεννόησης είναι η αναγνώριση από την κυβέρνηση πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα απαιτείται «κούρεμα».

Ούτε ένα σεντ από το δημόσιο χρέος δεν αφορά το λαό. Ομως, μια από τις προϋποθέσεις για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι ο λαός να συνεχίζει να το πληρώνει. Ο στόχος της απομείωσής του δε σημαίνει ξαλάφρωμα των εργαζομένων από τα βάρη, αλλά την εξεύρεση πόρων που και αυτοί θα πάνε στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Θυμίζουμε πως ήδη πλήρωσε ο λαός το προηγούμενο «κούρεμα». Ούτε, βεβαίως, σημαίνει ότι θα παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα, που ήρθαν για να μείνουν, γιατί η εφαρμογή τους αποτελεί άλλη μια προϋπόθεση για να ανασάνει το κεφάλαιο και τα οποία όχι μόνο η συγκυβέρνηση αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται ότι θα καταργηθούν μετά την περιβόητη «έξοδο από τα μνημόνια».

Η κυβέρνηση καλεί το λαό να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» του προς τους δανειστές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει συνέχεια στο «αίμα και δάκρυα» αν γίνει κυβέρνηση, γιατί «οι αγορές - είπε προχτές μόλις ο Α. Τσίπρας - θα είναι σκληρές». Η διαφορά τους είναι ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτήν τη διαδικασία.

Η «συνεννόηση» στο έδαφος του κοινού τους αντιλαϊκού δρόμου, από τη μια, φανερώνει την αντιλαϊκή τους κοινή στρατηγική ότι οι διαφορές τους είναι σε δευτερεύοντα ζητήματα, από την άλλη επιχειρείται μια μαζική ζύμωση στους εργαζόμενους, στο λαό, της ανάγκης «εθνικής συναίνεσης», δηλαδή πλήρους υποταγής των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Προσπάθεια, βεβαίως, που περνά και μέσα από την ένταση της επίθεσης στο ΚΚΕ από όλες τις πλευρές.

Το δίλημμα, λοιπόν, για το λαό, τους εργαζόμενους είναι, αν θα διαλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα υποταχθούν στην πολιτική που θα συνεχίσει να τους φτωχαίνει, ελπίζοντας μάταια κάτι καλό από τις εναλλαγές των αστικών κυβερνήσεων ή αν θα διαλέξουν το δρόμο της οργανωμένης αντίστασης στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Της πάλης, δηλαδή, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με προοπτική ο ίδιος ο λαός να έρθει στην εξουσία. Το δρόμο που του δείχνει το ΚΚΕ και που γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η ολόπλευρη ισχυροποίησή του.ΑΡΘΡΟ

Για το νέο σχέδιο νόμου για την Ερευνα


ΣΕΛ. 7


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καταδικάζει τις φασιστικές επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών στη Σερβία

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ. 16


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Αγωνιστικό πρόγραμμα με αφετηρία την 1η Νοέμβρη


ΣΕΛ. 12ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ισχυρό ΚΚΕ για να πάρει ανάσες ο λαός σήμερα και να βγει νικητής αύριο

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου


ΣΕΛ. 3


ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΜΕ

Κλιμάκωση της πάλης με 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία


ΣΕΛ. 13


ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»

ΚΚΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη η υλοποίηση των τουρκικών απειλών


ΣΕΛ. 4-5


ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

«Η στράτευσή του καταλύτης για να δημιουργήσει»

Μεγάλη απήχηση είχε η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μάνο Κατράκη, που έγινε το Σάββατο στον Περισσό

Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στη ζωή του μεγάλου ηθοποιού. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


ΣΕΛ. 21ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Προτεραιότητα... νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Στρατιωτική διείσδυση και παρουσία της ΕΕ σε μια σειρά γεωγραφικές ζώνες σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, για διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών συμφερόντων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε, χτες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας.


ΣΕΛ. 4


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Νέα παγίδα για το λαό

Συνεχίζεται με ένταση από όλα τα αστικά ΜΜΕ η προπαγάνδα που λέει: «Αν κάτι ανεδείχθη από το διπλό κραχ των ελληνικών μετοχών και ομολόγων της περασμένης εβδομάδας είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που συνεχίζει να βαραίνει την ελληνική πολιτική. Οι περιβόητες αγορές αντέδρασαν σχεδόν αυτόματα στο "ολίσθημα" Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο και βεβαίως προεξόφλησαν τις ακόμη επιθετικότερες αναγγελίες Τσίπρα, απομειώνοντας τις ελληνικές αξίες κατά 8 δισ. ευρώ! Και σχεδόν διπλασιάζοντας τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Το μήνυμα ήταν σκληρό και άμεσο προς την ελληνική πολιτική ηγεσία: δεν εμπιστευόμαστε και δεν δανείζουμε την Ελλάδα χωρίς επαρκή μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας» («Βήμα», 19/10/2014).

Η ουσία είναι ότι προετοιμάζουν το λαό να ζει με αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, στα οποία θα έχει αποσπαστεί η στήριξη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η συνεννόηση και συναίνεση στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» και οι δύο (συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι αντιλαϊκή, θα συνεχίζει να πτωχεύει το λαό και θα στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου. Η λογική να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα για να σωθούμε από τη νέα κρίση είναι η νέα παγίδα που στήνουν. Γιατί η κρίση θα ξανάρθει αργά ή γρήγορα (εφαρμοστούν ή όχι οι περίφημες αναδιαρθρώσεις) και τότε ο λαός θα ζήσει μια ακόμα μεγαλύτερη βύθιση στη ζωή του και νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ανάκαμψης.

Οχι μόνο δεν πρέπει να πέσει στη νέα παγίδα αλλά να τραβήξει το δικό του δρόμο. Ενας σταθμός είναι το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.Ρωτάνε το λύκο

Ο «επανέλεγχος» που γίνεται αυτές τις μέρες στους δήμους για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με προφανή σκοπό να οδηγηθούν πολλοί απ' αυτούς στην απόλυση, γίνεται κάτω από την πίεση της ΕΕ, που μετέχει στην περίφημη τρόικα. Θα περίμενε κάποιος στα αυτονόητα των αντιδράσεων να είναι και η καταγγελία της ΕΕ. Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Ερώτηση στην ΕΕ με την οποία ζητά να μάθει αν η διαδικασία επανελέγχου είναι σε γνώση της ΕΕ! Δηλαδή, αν απαντήσει η Επιτροπή ότι γνωρίζει, όλα καλά και άγια; Κατά τ' άλλα, συμπαραστέκονται στους υπό απόλυση...Εργολάβος...

Ο Θ. Καρτερός της «Αυγής» έχει πάρει εργολαβία από τον ΣΥΡΙΖΑ την αντιΚΚΕ λάσπη. Κάτι είναι κι αυτό στους καταμερισμούς τους αλλά φαίνεται ότι το 'χει πάθει σαν «το γαρ πολύ της θλίψεως»... Εγραψε λοιπόν στην «Αυγή», 19/10/2014, έναν ακόμα λίβελο με αφορμή την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα, προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό που κάνει ο Καρτερός είναι ουσιαστικά να αναπαράγει το γνωστό επιχείρημα ότι το «ΚΚΕ βάζει πλάτη στη ΝΔ», ζηλεύοντας προφανώς τα περί «δεκανικιού της δεξιάς» του αυριανισμού και του αλήστου μνήμης Γιαννόπουλου ή τα περί «αριστερού ψάλτη» του Γ. Α. Παπανδρέου. Για να το αποδείξει αυτό, μάλιστα, επικαλείται ότι Νεοδημοκράτες βουλευτές χειροκρότησαν την κριτική που άσκησε η Αλ. Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διά ταύτα το ζήτημα από τον Καρτερό μπαίνει ως εξής: `Η είσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είσαι με τη ΝΔ. Φαίνεται ότι θα κουραστούμε να τα ακούμε αυτά μπροστά στις εκλογές και το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κουραστούμε, λοιπόν, και εμείς να επαναλαμβάνουμε και να ξεσκεπάζουμε αυτές τις χυδαιότητες: Η ουσία είναι, κ. Καρτερέ, ότι μοιράζεστε μαζί με τους «χειροκροτητές» το ίδιο «κρεβάτι» και απλώς τσακώνεστε για το «πάπλωμα» και όσο θα προχωράνε οι πιέσεις για «εθνική συνεννόηση» τόσο θα ψάχνετε για άλλοθι στα αντιΚΚΕ επιχειρήματα. Και κάτι τελευταίο: Η φιλοδοξία να διαγωνιστείς σε «αντιΚΚΕδισμό» Γιαννόπουλους, Κακαουνάκηδες, Κυριάκους Διακογιάννηδες και όλο το βόρβορο της «Αυριανής», είναι και αυτό ένας στόχος ζωής...«Λαγός» η περίπτωση Μαραθώνα;

Η περίπτωση του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος σύμφωνα με το δήμαρχο, «δεν έχει φράγκο» ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, δεν προκαλεί εντύπωση. Αν εξαιρέσει κανείς τις κορόνες του Ηλ. Ψινάκη, περί δήθεν πτώχευσης του δήμου, που ανασκεύασε στην πορεία, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, οι υπερχρεωμένοι δήμοι, με τα ταμεία τους να χτυπούν κόκκινο, είναι μια πραγματικότητα που έχει επιβάλει η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και έχουν αποδεχτεί οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και οι ηγεσίες των συλλογικών τους οργάνων.

Και κάτω από αυτό το πρίσμα, οι εξελίξεις στο Δήμο Μαραθώνα προμηνύουν ένταση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα, καθώς με πρόσχημα την πραγματικά άσχημη οικονομική κατάσταση συνολικά των δήμων, προλειαίνεται το έδαφος για αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα ήδη θεσμοθετημένων και σε πολλές περιπτώσεις προωθούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με μοχλό τους δήμους, όπως επιβολή αβάσταχτων τελών και φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, ακριβών ανταποδοτικών υπηρεσιών ή υποβάθμιση και κατάργηση υπηρεσιών για λαϊκές ανάγκες, κ.λπ. Και απ' ό,τι φαίνεται θα είναι η αρχή για να υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και για άλλους δήμους...1805 Ο βρετανικός στόλος υπό το ναύαρχο Ο. Νέλσον επικρατεί επί του γαλλικού και ισπανικού στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

1825 Δημοσιεύεται στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσει τον Εθνικό Υμνο της χώρας μας.

1833 Γεννιέται ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

1907 Γεννιέται ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος.

1916 Ο σοσιαλδημοκράτης Φ. Αντλερ σκοτώνει τον Αυστριακό πρωθυπουργό κόμη Καρλ φον Στιργκ.

1933 Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ενωση.

1934 Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία του Κόκκινου Στρατού της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την περικύκλωση από τις αστικές - εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, διανύοντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες.

1964 Στο θέατρο «Ρεξ» παρουσιάζεται το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Αξιον Εστί».

1969 Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία με συμμετοχή 500.000 ατόμων. Εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών σημειώνονται στο Τόκιο.

1969 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπιτ γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου.

1972 Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που ερχόταν από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, με αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων.

1973 Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής» στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ελιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

1981 Διάσκεψη Βορρά - Νότου με συμμετοχή 22 κρατών πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν δηλώνει ότι η επίλυση των προβλημάτων του Τρίτου Κόσμου βρίσκεται «στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και όχι στη βοήθεια εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών».Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κούβα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χτες βράδυ έφτασε στην Κούβα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΚ Κούβας, κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ισχυρό ΚΚΕ, για να πάρει ανάσες ο λαός σήμερα και να βγει νικητής αύριο

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Γ. Κατσίγιαννη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

***

-- Αν και το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι είναι ένας «αντιδραστικός» πυλώνας της αστικής δημοκρατίας, εν τούτοις δείχνει να συμπλέει με τις δυνάμεις εκείνες που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την προσεχή διαδικασία στη Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Είναι έτσι;

-- Η γνωστή θέση αρχών του ΚΚΕ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά να μη συμμετέχει με τη θετική ή αρνητική ψήφο του στη στήριξη ενός θεσμού, που επικυρώνει τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν αφορά στα παζάρια και τις συναλλαγές που εξελίσσονται μεταξύ των άλλων κομμάτων, ούτε το εκάστοτε πρόσωπο του υποψήφιου, ούτε την άσκηση πίεσης μέσω αυτής της διαδικασίας για συντήρηση της εκλογολογίας. Ο λαός να μην παρακολουθεί ως απλός θεατής, αλλά να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων με τη συμμετοχή του στους αγώνες, με την αναγέννηση του κινήματος, με αλλαγή των συσχετισμών, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στις εκλογές, όποτε γίνουν.

Οχι άλλα «ραντεβού στα τυφλά» για το λαό

-- Πώς αξιολογείτε τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απόπειρας εξαγοράς και χρηματισμού βουλευτών με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

-- Πίσω από τον καβγά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο, θέλουν να κρύψουν ότι η πολιτική τους, παρά τις διαφορές στα επιμέρους, θα γεμίζει τους κουμπαράδες των επιχειρηματιών, την ίδια ώρα που θα αδειάζει τις τσέπες του λαού. Κι όσο αποκαλύπτεται ότι μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι» - τη στρατηγική της ΕΕ, της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών - τόσο θα φουντώνει ο καβγάς για το «πάπλωμα». Αν έχουν, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, ας δώσουν στοιχεία ο ένας για τον άλλο, από ποιον χρηματίζεται ο ένας και από ποιον ο άλλος.

-- Στη συνείδηση του εκλογικού σώματος έχει αρχίσει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σημάνει μια ιστορική νίκη της αριστεράς. Αυτό δεν σας προβληματίζει ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν να λεηλατηθεί εκ νέου η εκλογική σας βάση;

-- Στη συνείδηση του εκλογικού σώματος εμπεδώνεται κυρίως κάτι άλλο: Να φύγουν αυτοί που κυβερνούν και μας έφεραν σε αυτό το χάλι και ας έρθει όποιος να 'ναι, μήπως κάνει κάτι διαφορετικό. Θα έχετε εντοπίσει ότι το ΚΚΕ προσπαθεί με επιμονή να το εξηγήσει, γιατί το ενδιαφέρον δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στο να φύγουν κάποιοι, αλλά και τι θα ακολουθήσει, ποιοι θα έρθουν, ποιο είναι το συμφέρον του λαού, έτσι ώστε να μην ξαναδώσει «ραντεβού στα τυφλά», όπως επανειλημμένα έχει κάνει στο παρελθόν, πότε με το ΠΑΣΟΚ, πότε με τη ΝΔ. Να διαμορφώσει, δηλαδή, με βάση την πείρα του, κριτήρια για το πώς πρέπει να αγωνιστεί, τι πρέπει να επιλέγει στην κάλπη, έτσι ώστε να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση που θα μας βγάλει από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι πάλι των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ούτε «μικρότερο κακό», ούτε ανάθεση σε «σωτήρες»

-- Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το ΚΚΕ απευθύνεται μόνο στα οργανωμένα στελέχη του και πως αν δεν είσαι μέλος του Κόμματος ή αν δε δείχνεις προσήλωση στους κοινωνικούς αγώνες του ΠΑΜΕ, τότε δύσκολα μπορείς να γίνεις αποδεκτός στις τάξεις του. Μήπως όλη αυτή η συζήτηση διώχνει ψηφοφόρους και με δεδομένο ότι δε βλέπουν προοπτική εξουσίας από το ΚΚΕ να παγιδεύονται στον εκάστοτε διπολισμό;

-- Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους και όλες χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς προσδιορισμούς παρωχημένους, όπως δεξιός, αριστερός, κεντρώος ή όπως αλλιώς. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το πώς ο λαός θα βάλει μπροστά του την επιλογή να παλέψει και να νικήσει. Πώς, δηλαδή, θα προσπεράσει τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους «σωτήρες», όπως και τη λογική του «μικρότερου κακού», που τα πλήρωσε ακριβά τα προηγούμενα χρόνια. Πώς θα οργανώσει την πάλη, για να πάρει πίσω τα κλεμμένα, το 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, θα καταργήσει τα χαράτσια, θα ανακτήσει συνολικά τις απώλειες. Ολα αυτά που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν υπόσχονται. Μόνη τους δέσμευση, μέτρα για την πιο ακραία φτώχεια - και αυτά εάν εγκριθούν από την ΕΕ - που θα εξανεμιστούν αμέσως από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική.

Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, αντίβαρο σε τέτοιες κυβερνήσεις. Ισχυρό ΚΚΕ, εγγύηση για να πάρει ανάσες ο λαός σήμερα, για να βγει νικητής αύριο. Στις τάξεις του ΚΚΕ χωράνε οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όσοι υποφέρουν από την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης και το χρέος στο λαό και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του και προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος, αλλά μπορεί να ασπάζονται τις ιδεολογικές του αρχές;

-- Το ΚΚΕ στα ψηφοδέλτιά του - όπως και στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές - συμπεριλαμβάνει έμπειρους αγωνιστές που δεν είναι μέλη του Κόμματος, συνεργάζονται με το ΚΚΕ, ορισμένοι, μάλιστα, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον παλιό ΣΥΝ ή άλλα κόμματα. Αγωνιστές και συνδικαλιστές εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, ένστολους από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, νέους και νέες που έχουν όρεξη για δουλειά και δράση υπέρ των συμφερόντων του λαού της πατρίδας μας.

-- Ο Αντ. Σαμαράς σκίζει το μνημόνιο κάθε μέρα. Ο Αλ. Τσίπρας θα το «καταργήσει» με ένα άρθρο και ένα νόμο. Το ΚΚΕ τι λέει;

-- «Ολα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν», αλλά για τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δε λένε κουβέντα. Το μνημόνιο, η τρόικα δίνουν τη σκυτάλη στους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για όλους τους λαούς των χωρών της ΕΕ. Αν ο λαός θέλει να δει άσπρη μέρα πρέπει να δυναμώσει την πάλη για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, σε ρήξη με τις συνολικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Χαιρετίζει τη στρατιωτική παρουσία και δράση για προάσπιση ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Προτεραιότητα της λυκοσυμμαχίας η με κάθε μέσο διασφάλιση των μονοπωλίων της σε όλο τον πλανήτη

Τη στρατιωτική διείσδυση και παρουσία της ΕΕ σε μια σειρά γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, για διασφάλιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαίωσε ως προτεραιότητα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο. Την ελληνική κυβέρνηση στις εργασίες του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα:

Με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών που σε προηγούμενη φάση οργανώθηκαν, εξοπλίστηκαν και υποστηρίχτηκαν ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα μεταξύ άλλων για να συμβάλουν στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ στην ανάληψη και στρατιωτικής δράσης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Παραπέρα, επιχειρώντας να αποκρύψει το ρόλο του ευρωατλαντικού άξονα και παράλληλα να προωθήσει τους σχεδιασμούς του, το Συμβούλιο καταγγέλλει την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία ως έναν από τους λόγους που «άνθισαν» οι τζιχαντιστές. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση Ασαντ «δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ISIL».

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε νέα μέτρα κατά της κυβέρνησης του Μπ. Ασαντ: Αλλα 2 πρόσωπα και 2 εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις, όπως «πάγωμα» καταθέσεων ή αποθεματικών και απαγόρευση εισόδου σε άλλες χώρες. Πλέον ο αριθμός προσώπων από τη Συρία που υπόκεινται σε τέτοιες κυρώσεις από πλευράς ΕΕ φτάνει τα 211, και των εταιρειών τις 63. Ακόμα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει στη Συρία απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και πρόσθετων που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη, με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιούνται για «αδιάκριτες επιθέσεις από αέρος κατά αμάχων».

Με αυτό το πνεύμα, το Συμβούλιο καλεί την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας «να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και την απειλή του ISIL».

Για τη Λιβύη, καλεί τους Λίβυους «να ενωθούν στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιεί μάλιστα ότι η «ελευθερία» τους διακινδυνεύεται «αν λιβυκές και διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες αφήνονται να χρησιμοποιούν τη Λιβύη σαν ασφαλές καταφύγιο». Επαναλαμβάνει τη «δέσμευση» της ΕΕ «να συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση (...) Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων». Συνοριοφύλαξη και ανθρωποκυνηγητό που έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών μεταναστών και προσφύγων στα νερά της Μεσογείου.

Για το Αφγανιστάν, το Συμβούλιο εκφράζει την «ικανοποίησή» του για την υπογραφή της διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ περί του καθεστώτος παρουσίας δυνάμεών του στη χώρα και το 2015. «Οι συμφωνίες αυτές παρέχουν τη βάση για τη συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας για την υποστήριξη των αφγανικών Δυνάμεων Ασφαλείας», αναφέρουν τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και «συμβουλευτικές αποστολές»

Για την Ουκρανία, αφού επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και τη θέση της λυκοσυμμαχίας ότι δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στα γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας και «ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει τη διαδικασία των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού εκσυγχρονισμού». Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κομισιόν να αναζητήσει μια ενδιάμεση συμφωνία για επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, και «ενθαρρύνει» το Κίεβο «να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας (...) ιδίως με την περαιτέρω πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση του τομέα του φυσικού αερίου». Επίσης, το Συμβούλιο εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ στην Ουκρανία για τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ασφάλειας», επαναλαμβάνοντας «τη σημασία του συντονισμού και της συνοχής με άλλες προσπάθειες της ΕΕ, με τον ΟΑΣΕ, καθώς και με άλλους διεθνείς παράγοντες».

Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο «χαιρετίζει την συνεχιζόμενη παρουσία της επιχείρησης Althea», στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση - υποτίθεται - των βοσνιακών Ενόπλων Δυνάμεων, που ωστόσο «διατηρεί την ικανότητα να παρέμβει για να στηρίξει τις προσπάθειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος», όπως διευκρινίζεται σε άλλα κείμενα της ΕΕ. Αλλωστε, το Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του «επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει σε αυτό το στάδιο, ένα εκτελεστικό στρατιωτικό ρόλο για να υποστηρίξει τις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να διατηρήσουν το ασφαλές περιβάλλον, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης εντολής του ΟΗΕ».

Για τη Σομαλία, το Συμβούλιο «επαινεί» το έργο της αποστολής της ΕΕ EUTM για την εκπαίδευση των σομαλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με ειδική αναφορά στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Atalanta» στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας (μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στην ανατολική Αφρική, με πρόσχημα την πειρατεία) ξεκαθαρίζει ότι στόχος της ΕΕ είναι να συνεχίσει την αποστολή τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη 2016.

Για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την παράταση της παρουσίας εκεί της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ EUFOR RCA τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μάρτη 2015 (θα αποσυρόταν τάχα στα τέλη του 2014). Η επιχείρηση συντονίζεται από το Στρατηγείο της ΕΕ στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επικίνδυνη εξέλιξη η υλοποίηση των τουρκικών απειλών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις έρευνες τουρκικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Οπως ανακοινώθηκε από το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" εισήλθε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), συνοδεία δύο υποστηρικτικών πολεμικών πλοίων. Η κίνηση αυτή αποτελεί υλοποίηση των τουρκικών απειλών για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, που συνδέεται με την όξυνση του ανταγωνισμού στην περιοχή για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και διαιωνίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού».ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανταγωνισμοί και κομπρεμί για διασφάλιση πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις 7/11, δυο μέρες πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προγραμματισμένη για τις 9/11 στο Κάιρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, πριν την τριμερή συνάντηση, αναμένονται στην Αθήνα οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 29/10 προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι παραπάνω επαφές, η επίσκεψη, η Σύνοδος, οι συζητήσεις και συνεννοήσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κύπριο Πρόεδρο και, αμέσως μετά, με τον Αιγύπτιο, θα γίνουν ενώ «τρέχουν» παράλληλα κινήσεις επιχειρηματιών για προώθηση των «μπίζνες» μεταξύ κεφαλαίων των τριών χωρών κι ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον έλεγχο αγωγών καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονες κινήσεις επιχειρηματιών

Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΣΕΒ σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδος - Αιγύπτου και την Egyptian Businessmen Association, με θέμα «Doing Business with Egypt»Κάνοντας μπίζνες με την Αίγυπτο»). Συμμετείχαν επιχειρηματίες των δύο χωρών, κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο κ.ά. Συζητήθηκαν τρόποι προώθησης επιχειρηματικών συμφωνιών με την Αίγυπτο, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα υπό προώθηση εκεί επενδυτικά σχέδια, η ανάπτυξη και οι προοπτικές των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα κ.ά.

Επιπλέον, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μπεχέιρα), 26 - 31 Οκτώβρη. Οπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου, «Η Αίγυπτος είναι ο υπ' αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται διαρκώς».

Εμπόριο, «δίψα» για πετρέλαιο, νέα κατασκευαστικά έργα

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου το 1ο εξάμηνο 2014, «οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κατέγραψαν αύξηση 41,3% (έναντι μείωσης 4,8% των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως) και οι εισαγωγές μας αύξηση 150%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 79,2% και το εμπορικό ισοζύγιο είναι και πάλι πλεονασματικό. Την εξεταζόμενη περίοδο του 2014, η Αίγυπτος ήταν ο 6ος σημαντικότερος πελάτης μας μετά την Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία (9ος το 1ο εξάμηνο 2013) όπου κατευθύνθηκε το 3,8% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 2,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει π.χ. αναφορά του γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (30/9/2014), ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «σχεδιάζει να επενδύσει 14,5 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία στους τομείς της διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν από κρατικές επιχειρήσεις και θα είναι αυτο-χρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες από τοπικές τράπεζες. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο εισαγωγής ορισμένων κρατικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα στο Χρηματιστήριο».

Επιβεβαιώνοντας τη ...δίψα για πετρέλαιο, το γραφείο ΟΕΥ επικαλείται και τις προβλέψεις έρευνας του British Petroleum Statistical Energy Survey ότι «έως το 2021, το έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου θα διευρυνθεί, ενώ προβλέπει, επίσης, μεγάλη άνοδο των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου λόγω έλλειψης σχετικής υποδομής».

Αλλη αναφορά του Γραφείου ΟΕΥ Καΐρου (6/8/14), εστιάζει «στη μήκους 72 χιλιομέτρων "νέα διώρυγα" του Σουέζ, η οποία θα δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος παράλληλα με την υπάρχουσα (...) ο νέος τεχνητός υδάτινος δίαυλος αναμένεται να κοστίσει 4 δισ. δολάρια, η δε εκσκαφή ("dry digging") των 35 χιλιομέτρων παράλληλα με την Διώρυγα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2015. Κατά μήκος των υπόλοιπων 37 χλμ. πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση, ώστε να είναι εφικτός ο ταυτόχρονος διάπλους και στις δύο κατευθύνσεις. Εχουν επιλεγεί 17 κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπό την εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους Αιγύπτιους να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου μέσω της αγοράς μετοχών (...) Η νέα διώρυγα αποτελεί μέρος του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της Διώρυγας του Σουέζ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των διαφόρων λιμένων στις τρεις επαρχίες που συνορεύουν με τον δίαυλο - Σουέζ, Ισμαηλίας και Πορτ Σάιντ - καθώς και τον λιμένα της Νουέμπα στο Νότιο Σινά και το αεροδρόμιο του Sharm Al-Sheikh (...) Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι 14 κοινοπραξίες πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για το ευρύτερο μεγάλο έργο ("mega-porject") οικονομικής ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ, μέρος του οποίου είναι η "νέα διώρυγα". Η νικήτρια κοινοπραξία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί»...ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»

Σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι «παίκτες» εκδηλώνουν «ενδιαφέρον» για το Κυπριακό, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε από χτες να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο της προκλητικής απόφασης της Αγκυρας να «δεσμεύσει» μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου έως τις 30/12, με προοπτική, μαζί με το ψευδοκράτος, να εγκαταστήσουν στην περιοχή εξέδρα γεωτρήσεων.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κύπρου, εκεί δηλαδή όπου έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, χτες λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη. Επιπρόσθετα, τουρκική φρεγάτα «παρακολουθεί» από κοντά τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI - Kogas που γίνεται με άδεια της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας και επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο: Στις 23.35, το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική κορβέτα «Bardin» προερχόμενη από τον κόλπο της Σμύρνης, εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βόρεια της Πάρου. Κινούμενη προς το νότο, πέρασε δυτικά της Φολεγάνδρου και κατόπιν κινούμενη με ανατολική πορεία εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 3.00, ξημερώματα Κυριακής. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ χτες ξεκίνησαν στα ανοικτά της Κύπρου ρωσικές ασκήσεις με αληθινά πυρά, σήμερα αρχίζουν στην περιοχή και πολεμικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

Αντιδράσεις στην είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχολιάζοντας την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης έκανε λόγο για παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο ίδιος σχολίασε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι άλλες χώρες συνεργάζονται μέσα σε πνεύμα σεβασμού και κατανόησης με γνώμονα τη συνεργασία και την περιφερειακή ασφάλεια.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα της κυπριακής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση του «Εθνικού Συμβουλίου» που συγκλήθηκε και χτες.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «υπονομεύει το διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης» και πως «το μέτωπο (σ.σ. που συγκροτείται με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών) διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια». Σχολίασε ακόμη ότι «δε διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, υπογράμμισε προχτές ότι «θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων», όπως και ότι «δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε μέχρι τώρα η κυπριακή κυβέρνηση βασίζονταν σε μια συμφωνία, η οποία έθετε τις βάσεις για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν».

Κυπριακά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο Κύπριος ηγέτης «εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασης» ορισμένων δυνάμεων, καθώς - συνέχιζαν τα ίδια ΜΜΕ - «οι περιφερειακές συγκυρίες (π.χ. «διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών») μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας». Καθόλου τυχαία, αναφερόμενος σε «συμβουλές», σύμφωνα με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι μπορούν από τώρα να συμμετέχουν στη μοιρασιά του φυσικού πλούτου, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».

Μεταξύ άλλων, τις τελευταίες μέρες αρκετοί μιλούν για «επάνοδο» της Μόσχας (για την οποία λένε ότι είχε «μαζευτεί» εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων Λευκωσίας - Δύσης) στο Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον - σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές - διέψευσε τις προσδοκίες της Λευκωσίας για μια «έντονη» αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρόσφατη δήλωση Πούτιν που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας», αλλά και η επίσκεψη στενών συνεργατών του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, πολύ λίγο μετά την εκδήλωση των νέων τουρκικών προκλήσεων.

«Βέτο» από Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία

Ενδεικτικό για το πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεραλιστικές αντιθέσεις είναι και το γεγονός ότι Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν.Χριστοδουλίδης, μίλησε για «ατυχή εξέλιξη», ενώ κυπριακά ΜΜΕ έγραψαν ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαβήματα προς τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Λονδίνο ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέο γύρο εντάσεων.

Τέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας τη μεσολάβησή του για την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, όπως επισημαίνει. Ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες είναι «ένα τεχνητό πρόβλημα», χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση για τη στάση των άλλων δυνάμεων σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ

«Αποδυναμώνουμε τις δυνάμεις του συμβιβασμού και των αυταπατών! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!», είναι το κάλεσμα της ΚΝΕ προς φοιτητές και σπουδαστές, σε ανακοίνωσή της, με την οποία κάνει κριτική στις θέσεις και τη δράση των άλλων δυνάμεων μέσα στις σχολές.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει μαζική, οργανωμένη απάντηση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη" στο πλαίσιο της ΕΕ και του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας!

Με αυτούς σφιχταγκαλιάζονται τα ΕΑΑΚ σε όλες τις σχολές!

Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!».Εκδηλώσεις σε Σχολές

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Γνωστικές διεργασίες και διαλεκτική προσέγγιση», όπου θα μιλήσει ο Μιχάλης Κούβελας, συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».

Αύριο Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ., στο Χημείο, με θέμα: «Η Μαρξιστική αντίληψη για το ρόλο του Εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου», όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι ερευνητές

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα έδωσαν χτες Ενώσεις και Ομοσπονδίες των ερευνητών για το νομοσχέδιο για την Ερευνα το οποίο συζητιέται στη Βουλή

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» - το οποίο αποσκοπεί στην επιχειρηματική λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ), στη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματική εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας - απαίτησαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα - Ιδρύματα (ΠΟΕΕΚ-Ι) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ), φορείς που εκπροσωπούν περίπου 5.000 ερευνητές (1.800 τακτικό προσωπικό και 3.000 συμβασιούχοι έργου και εργασίας σε ερευνητικά έργα).

Στις ολέθριες συνέπειες που φέρνει η περικοπή του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού των ΕΚ της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κατά επιπλέον 30% για το 2015 (περικοπή που συμβαίνει για τρίτη συνεχή φορά, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό περικοπής σε 68% από το 2008) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Στουμπούδη. Να θυμίσουμε ότι για το 2008 ο προϋπολογισμός που προβλεπόταν για τα 10 ΕΚ της ΓΓΕΤ ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ και για το 2015 είναι μόλις 25,8 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία είναι αδύνατο να καλυφθεί ακόμα και η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι περικόπτονται οριζόντια κατά 10 - 28% οι προϋπολογισμοί των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών προγραμμάτων, χωρίς όμως να περικόπτεται το φυσικό αντικείμενό τους.

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει τις εθνικές ερευνητικές δομές της χώρας και να καταστρέψει το εθνικό επιστημονικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει το υπάρχον ερευνητικό προσωπικό της χώρας, οι φορείς σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης στα κρατικά ΕΚ, ούτε για τη μισθοδοσία των ερευνητών και του προσωπικού.

Την οπισθοδρόμηση της Ερευνας μέσα από την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών των ΕΚ, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, που δρομολογεί το νομοσχέδιο, ανέδειξε ο Προκόπης Μαντόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΕΚ-Ι. «Η επιχορήγηση των ΕΚ από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους να καλύπτει κατ' ελάχιστον τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού και τα απαραίτητα πάγια λειτουργικά έξοδα των ΕΚ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΚ σε μεγάλο τους μέρος είναι ερευνητικό προσωπικό χωρίς θέση ερευνητή, χαρακτηρίζονται ως "εργολάβοι με μπλοκάκια" για δεκαετίες, εργαζόμενοι υπό ένα μακροχρόνιο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και πλημμελούς ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης», σημείωσε ο Κώστας Θεοδωράκης, εκ μέρους της ΠΟΣΕΕΙΙΔ επαναφέροντας το δίκαιο αίτημα για την επαναφορά της απαλλαγής από την καταβολή του ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο κείμενο διαμαρτυρίας και συλλογής υπογραφών.

Την αντίθεσή της στις περικοπές ερευνητικών έργων εκφράζει η Σύνοδος Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων. Ενώ ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναφέρει ότι αιφνίδια περικόπτονται συνολικά 10.476.000 ευρώ από 231 εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Οι περικοπές κυμαίνονται στο 11% ανά έργο, ακόμα και σε έργα που είχαν ήδη υποστεί περικοπή έως 60% στο στάδιο της έγκρισης, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις και έχουν δρομολογηθεί δαπάνες για την υλοποίηση των έργων.

Σήμερα, φορείς θα καταθέσουν στη Βουλή τις προτάσεις τους, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου κατ' άρθρο.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το νέο σχέδιο νόμου για την έρευνα

Το σχέδιο νόμου για την Ερευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία (ΕΤΑΚ), που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Δεκέμβρη του 2013.

Για μια συνολική εκτίμηση της αστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σχετικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και τους συνολικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την πορεία εξόδου της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας από την κρίση, τις αντιπαραθέσεις για την επόμενη μέρα, τις προτεραιότητες που τίθενται, το μείγμα διαχείρισης που θα εφαρμοστεί, ποιοι θα αναλάβουν την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του. Αλλωστε, στην αιτιολογική έκθεση, οι προωθούμενες κατευθύνσεις εντάσσονται στην «εθνική συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Προτάσσεται το ιδεολόγημα ότι «η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, εργαλείο για την έξοδο από την κρίση». Η θέση αυτή αναπαράγεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Πίσω από την ευλογοφάνειά της, όμως, αποσιωπάται, ότι η έρευνα και η ανάπτυξη δεν είναι ταξικά ουδέτερες, είναι δέσμιες των σχέσεων παραγωγής, του καπιταλιστικού δρόμου στις σημερινές συνθήκες. Αλλωστε, η επιδιωκόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δεν επιφυλάσσει τίποτε θετικό για τα λαϊκά στρώματα, αφού όλες οι αντιλαϊκές ανατροπές έχουν γίνει με την επίκλησή της.

Σε σχέση με το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε το Δεκέμβρη του 2013, καμία ουσιαστικά θετική αλλαγή δεν υπάρχει. Αντίθετα, το νέο σχέδιο νόμου είναι πιο επιθετικό, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για την προώθηση των στρατηγικών κατευθύνσεων για το χώρο της έρευνας.

Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να υποτιμηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει, ώστε να διαμορφωθεί μια σχετικά διευρυμένη μάζα ερευνητών που έχει υλικό συμφέρον από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων, άρα αντικειμενικά θα πιέσει για την ταχύτερη υλοποίησή τους. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο της έρευνας, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, στους οποίους το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της πάλης, ώστε να αποτραπούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις, να μπει άλλη ρότα στην ανάπτυξη της έρευνας.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κεντρικός άξονας είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της έρευνας, η ακόμα πιο στενή σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, η διευκόλυνση της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Η έμφαση αυτή αφορά την αγωνία της αστικής τάξης να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες μεταφοράς των αποτελεσμάτων της παραγόμενης ακαδημαϊκά έρευνας στην αγορά. Η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από ερευνητικούς φορείς, οι κάθε είδους συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους και η εμπορική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και υποδομών αποκτούν προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Είναι σαφής η στόχευση να λειτουργούν οι ερευνητικοί φορείς με όρους επιχειρηματικής μονάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 10 αναφερόμενα κριτήρια για την αξιολόγηση του ερευνητικού προσωπικού, μόλις 4 αφορούν αποκλειστικά την επιστημονική - ερευνητική του εργασία. Αλλωστε, στα ελάχιστα προσόντα που προβλέπονται για την πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού, σε περίοπτη θέση βρίσκεται η ικανότητα «να αναζητεί και να προσελκύει οικονομικούς πόρους από εξωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου ή του ερευνητικού κέντρου».

Είναι ενδεικτικό ότι για τη σύνθεση των περιφερειακών ερευνητικών συμβουλίων - με δεδομένο ότι οι περιφερειακές διοικήσεις αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο στον αστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, άρα και στην έρευνα - δίνεται προτεραιότητα στην εκπροσώπηση της τοπικής διοίκησης, των «παραγωγικών φορέων» και του «επιχειρηματικού κόσμου», με 4 εκπροσώπους έναντι 3 του ερευνητικού δυναμικού, αντιστρέφοντας την ποσόστωση του προηγούμενου νομοσχεδίου.

Εφόσον, λοιπόν, το επιχειρηματικό κέρδος ανάγεται σε βασικό κίνητρο της ερευνητικής δραστηριότητας, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η βασική έρευνα θα παραμείνει καθηλωμένη, καθώς και ότι διάφορα ερευνητικά πεδία θα εξοβελιστούν. Πώς, για παράδειγμα, μπορεί να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο μεγάλο μέρος των κοινωνικών επιστημών;

Μια ακόμα σημαντική πλευρά, είναι ότι δε διασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών των ερευνητικών κέντρων. Ακόμα και η ροή της σημαντικά περικομμένης κρατικής επιχορήγησης (που έως το 2015 θα έχει μειωθεί σε ποσοστό 68% από το 2008) συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ερευνητικών φορέων, δηλαδή με την αποτελεσματικότερη προώθηση των κατευθύνσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικής - εμπορευματικής δραστηριότητας. Τίθεται, έτσι, σε κίνδυνο ακόμα και η διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Αλλωστε, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι καθυστερήσεις. Η κατάσταση επιτείνεται, καθώς νομοθετείται σχετική εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, σπρώχνοντας μέσα από την αποδέσμευση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους ερευνητικούς φορείς ΙΔ να αναζητούν με ίδια μέσα οικονομικούς πόρους. Είναι προφανές τι σημαίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, απελευθερώνεται πλήρως η οικονομική δραστηριότητα των ερευνητικών φορέων που είναι ΝΠΙΔ και με σαφή τρόπο ορίζεται ότι, όπως και οι ΕΛΚΕ, θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το επιχειρηματικό κέρδος, έτσι, ανάγεται σε βασικό κίνητρο της ερευνητικής δραστηριότητας.

Ανοίγει ο δρόμος για νέο γύρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων ερευνητικών κέντρων, εργαστηρίων και ινστιτούτων, καθώς και για την αλλαγή του καθεστώτος των ερευνητικών κέντρων που είναι ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, αφού για όλα αυτά θα αρκεί πλέον ένα Προεδρικό Διάταγμα. Υπάρχει ήδη πείρα από τις αρνητικές για τους εργαζομένους επιπτώσεις τέτοιων αναδιαρθρώσεων: Απολύσεις, κινητικότητα, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, μειώσεις σε μισθούς κ.ά.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της έρευνας όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σήμερα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα είναι νέοι ερευνητές, που εργάζονται υπό το καθεστώς συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου, ως post-doc, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.λπ., το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει την κάλυψη των αμοιβών τους από την κρατική χρηματοδότηση. Ετσι, για μια ακόμα φορά παραμένουν στο έλεος της «απορροφητικότητας» των πόρων των ερευνητικών προγραμμάτων και σε εργασιακή ανασφάλεια. Η πλευρά αυτή αναδεικνύεται σήμερα ακόμα πιο έντονα, αφού πολύ πρόσφατα εξαγγέλθηκαν περικοπές στα προγράμματα αυτά.

Η προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας γίνεται με πιο επιθετικό τρόπο, αφορά μεγαλύτερο μέρος εργαζομένων. Καταργείται η βαθμίδα του ερευνητή Δ', κατ' αντιστοιχία με την κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα στα ΑΕΙ. Οι ερευνητές Γ' συνάπτουν σχέση ορισμένου χρόνου και η μετατροπή της σε αορίστου συναρτάται με την αξιολόγησή τους. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η μονιμότητα αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω προσαρμογή της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς, δίνοντας τη θέση της στις νέες εργασιακές σχέσεις.

Η αποτελεσματική υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων απαιτεί αναδιοργάνωση των σχετικών δομών και υπηρεσιών του αστικού κράτους, για να εξυπηρετηθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή δραστηριοτήτων ΕΤΑΚ στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, η ΓΓΕΤ, με τη νέα της διάρθρωση και λειτουργία, έχει ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής, τον έλεγχο και συντονισμό της συμβολής της έρευνας στην υλοποίηση των στόχων του κεφαλαίου. Από τη σκοπιά αυτή, κρίνεται και η πρόβλεψη για τους «συνδέσμους» ΕΤΑΚ σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς. Ζητούμενο είναι να διευκολυνθεί η πιο βαθιά εισχώρηση των επιχειρήσεων στην ερευνητική παραγωγή, η διασύνδεσή τους με τους ερευνητικούς φορείς, ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ιδιαίτερο στοιχείο είναι η πρόβλεψη για αντίστοιχους «συνδέσμους» στα σχολεία, που εξυπηρετεί την προώθηση της «επιχειρηματικότητας». Τη δηλητηρίαση, δηλαδή, των νεανικών συνειδήσεων με τη δήθεν αειφορία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την αποδοχή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την εκπαίδευση του αυριανού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην υποταγή.

Οι αναπροσαρμογές αυτές κρίνονται αναγκαίες από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Το κύριο ζητούμενο είναι να συγκεντρωθεί η κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των ερευνητικών φορέων με όρους επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας. Υπ' αυτό το πρίσμα, κρίνονται και οι αλλαγές στη δομή διοίκησης των ερευνητικών κέντρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται μυστικότητα για τις συνεδριάσεις των ΔΣ και απαγορεύεται η παρουσία τρίτων. Είναι σαφές ότι η προκλητική αυτή ρύθμιση αποσκοπεί στο να παρεμποδίσει και να αποτρέψει ενδεχόμενες παρεμβάσεις των συλλογικών φορέων των εργαζομένων.

Η θέση του ΚΚΕ

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι για το ΚΚΕ είναι επιβεβλημένη η απόρριψη του νομοσχεδίου, όπως και συνολικά του προσανατολισμού της ΕΕ και του στρατηγικού σχεδιασμού της αστικής τάξης, η αποκάλυψη των αντιλαϊκών στοχεύσεων που υπηρετούν.

Τα σχέδια των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που τελικά αυτά είναι που αντανακλώνται και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού, όχι απλά δε λαμβάνουν υπόψη, αλλά αντιστρατεύονται τις ανάγκες των λαών τους, καταστρέφουν παραγωγικές δυνάμεις, στρεβλώνουν παραγωγικές δυνατότητες. Αυτός είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και με αυτήν την έννοια, η έρευνα, στα χέρια των καπιταλιστών, από δύναμη που απελευθερώνει δυνατότητες του ανθρώπου μετατρέπεται σε δυνάστη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ανάγκη η ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης από τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, με στόχο να παρεμποδιστεί και να ακυρωθεί στην πράξη η υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν συνοδεύεται από μια συνολική πρόταση του κινήματος, ώστε η ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα να αποκτήσει άλλο προσανατολισμό, που να δένεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός μας, όπου η εργασία και η επιστήμη θα έχουν απαλλαχτεί από τα βαριά δεσμά των καπιταλιστικών σχέσεων και θα αποσκοπούν στην εξύψωση της λαϊκής ευημερίας, την ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτήν τη βάση, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους στο χώρο της έρευνας, όλους όσοι νιώθουν εγκλωβισμένοι στα δεσμά της επιχειρηματικής λειτουργίας και θέλουν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της ερευνητικής δουλειάς, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, να συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας.


Του
Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*
*Ο Δημήτρης Κοιλάκος είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕΣελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εξετάσεις καταλληλότητας για την ανάληψη της αστικής διαχείρισης

Το προφίλ της δύναμης που μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά υπέρ των συμφερόντων της αστικής τάξης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είχε προηγηθεί φυσικά προσπάθεια να παρουσιάσει τη διαπραγμάτευση στα ευρωενωσιακά διαβούλια ως προϋπόθεση ανακούφισης του λαού, όταν είναι δεδομένο πως αυτή ακόμα κι αν καταλήξει σε «κούρεμα» του χρέους, θα επιφέρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στη χώρα, η εγγύηση της σταθερότητας» επειδή έχει πρόγραμμα για την έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, έχει «εδραιώσει το διεθνές κύρος» του και κυρίως παλεύει για «μια ευρύτατη εθνική, κοινωνική και πολιτική συνεννόηση» που είναι «σήμερα αναγκαία», αλλά «ως αφετηρία όμως ενός νέου συσχετισμού που θα προκύψει από τις εκλογές».

«'Η με το μνημόνιο, ή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αναφώνησε, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα με τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια και τις παροχές στο κεφάλαιο είναι όλο κι όλο ό,τι απέμεινε απ' τις υποσχέσεις στο λαό που αφειδώς μοίραζε για ψηφοθηρικούς, όπως αποδείχτηκε, λόγους. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η φράση «οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσηλωμένη ακριβώς στο να ενισχύσει την υποψηφιότητα που έχει θέσει για την ανάληψη της αστικής διαχείρισης. Ετσι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο στραγγαλίζει την «πραγματική οικονομία», ότι υπονομεύοντας τον ίδιο, υπονομεύει τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η αστική τάξη. Κατήγγειλε την «πολιτική ηγεσία της Ευρώπης» ως «ανίκανη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το μέγεθος της κρίσης» και την «κοντόφθαλμη γερμανική ηγεμονία», «που ανακυκλώνει την κρίση και θέτει στόχους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί».

«Ποντάροντας» στην ψευδαίσθηση της φιλολαϊκής διεξόδου απ' την κρίση στο υπάρχον πλαίσιο, ώστε να πείσει το λαό να στρατευτεί κάτω απ' τις σημαίες του αντιπάλου του, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι φταίνε «τα εργαλεία με τα οποία η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση» και που «μόνο κοινωνική δυστυχία φέρνουν». Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία η οποία θα έχει στόχο και αποστολή την προστασία των ανθρώπων»...

Διαθέσιμος για το κεφάλαιο εντός και εκτός Ελλάδας

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πάντα με το βλέμμα στραμμένο στους καπιταλιστές διαμαρτυρήθηκε πως «ούτε διέξοδος στο πρόβλημα του χρέους υπάρχει, ούτε έξοδος στις αγορές υπάρχει, ούτε απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια». Προσπέρασε πως όλα αυτά, προϋποθέσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, συνεπάγονται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και επανέφερε τις γνωστές προτάσεις για διαπραγμάτευση και λύση στο πρόβλημα του χρέους, το οποίο βεβαίως αναγνώρισε για πολλοστή φορά ως ευθύνη του λαού να αποπληρώσει.

Σε συνάρτηση μ' αυτό υποσχέθηκε στην αστική τάξη ότι «μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές» και άρα θα αποκατασταθεί η δυνατότητα του αστικού κράτους να δανείζεται για τις ανάγκες της, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι η δανειακή σύμβαση είναι ανεξάρτητη απ' το μνημόνιο, κρύβοντας ότι η διαθεσιμότητά της εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών μέτρων που άλλωστε αποτελούν τμήμα αναπόσπαστο της στρατηγικής της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό ήταν που, απευθυνόμενος στους καπιταλιστές, αλλά και σε λαϊκές δυνάμεις που έχουν πειστεί ότι η διευθέτηση του χρέους θα επιτρέψει μια όποια ανακούφισή τους, υποστήριξε: «Για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του χρέους πρέπει η Ελλάδα να διαπραγματευτεί. Ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της Ελλάδας και του λαού της; Η κυβέρνηση των μνημονίων; Η κυβέρνηση που βγαίνει δεξιά και αριστερά και δηλώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; (...) Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη».

Εντείνοντας τη ρητορική των κάλπικων και εκβιαστικών διλημμάτων πρόσθεσε: «Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. Οσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας».

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία (Κυπριακό, Συρία, Ουκρανία, Βαλκάνια) - δίχως λέξη φυσικά για τις αιτίες που υποδαυλίζουν πολέμους, εθνικιστικές συγκρούσεις κ.λπ. - διαμήνυσε ακόμα στο ντόπιο κεφάλαιο ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει «εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί δυναμικά εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Που να προασπίζει και προωθεί ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο».

Είχε δε το θράσος έπειτα από μια ώρα διαπιστευτηρίων και εξετάσεων στους καπιταλιστές να εγκαλέσει το ΚΚΕ ότι δεν έχει ...«επαναστατική γραμμή» και «δεν βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του»!!!

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη διάρκεια των εργασιών πλειοψηφία - μειοψηφία πρόσθεσαν ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κάλπικης αντιπαράθεσής τους που τους βοηθά να ψαρεύουν δεξιά - αριστερά σε θολά νερά. Στις αιτιάσεις πάντως όσων στο εσωκομματικό πεδίο νιώθουν να απειλούνται από νέους «ένοικους», αφιχθέντων απ' το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας τους κάλεσε να ξεπεράσουν «μικροπαραγοντισμούς και μεγαλοπαραγοντισμούς», τις «τρικυμίες μέσα στα ποτήρια» και τις «υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα» και να «συγκροτήσουμε συμμαχίες».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η περιγραφή της δυστυχίας του λαού δεν είναι φιλολαϊκή πράξη

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απλή περιγραφή της φτώχειας και της δυστυχίας του λαού δεν είναι φιλολαϊκή πράξη, ιδιαίτερα όταν γίνεται από εκείνους που ομολογούν ότι δεν θα καταργήσουν τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους του μνημονίου και ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, στο πλαίσιο της ΕΕ και των επιδιώξεων του κεφαλαίου.

Οσο για το "ριζοσπαστισμό" και την "επαναστατικότητα" του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση δίνουν οι συνομιλίες με τον ΣΕΒ, τον Ντράγκι, τον Ασμουσεν καθώς και με άλλα κέντρα του κατεστημένου ευρωενωσιακά και αμερικάνικα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για να γίνει πραγματικά ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τόσο της σημερινής συγκυβέρνησης όσο και μιας κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα κινείται στις ίδιες ράγες».Πες μου τους «συμμάχους» σου... να σου πω ποιος είσαι

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τις πολιτικές και εκλογικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τη συνεδρίαση της ΚΕ. Πολύς λόγος γίνεται, επίσης, για τη δήθεν αντιπαράθεση ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερής Πλατφόρμας γι' αυτό το ζήτημα.

Ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό το θέμα, όπως διατυπώθηκε στην εισήγηση του Αλ. Τσίπρα προς την ΚΕ;

«...Να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ανοιχτά στην κοινωνία.»... «Χωρίς να ξεπλένουμε κανένα, αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε».

Στο όνομα, δηλαδή, της πολυσυλλεκτικότητας και του ανοίγματος στην κοινωνία προετοιμάζονται οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με τη μέχρι πρότινος «μνημονιακή αριστερά» της ΔΗΜΑΡ (χαρακτηρισμός που δόθηκε από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ), με τους ΑΝΕΛ, ή με βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή που δήλωσε ότι «θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ με όλες της τις δυνάμεις».

Αλλωστε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κρίνει και τη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο, εξελίσσονται τα πολιτικά παιχνίδια και παζάρια και «ξεπλένονται» βουλευτές που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές τόσο τα μνημόνια όσο και άλλες αντιλαϊκές επιλογές.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «συνεννόηση», κάτι το οποίο χαιρετίζεται και από διάφορα κέντρα του συστήματος (βλ. κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ, 20/10/2014). Οπως, επίσης, υπάρχουν τοποθετήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τις συμμαχίες τις καθορίζει η κοινωνία». Αρα οι παραπάνω συμμαχίες ή ακόμη και μια πιθανή συνεργασία μεγάλου συνασπισμού δικαιολογείται, γιατί αυτό τάχα «θέλει η κοινωνία».

Οσο για τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας για το άνοιγμα σε «....πρόσωπα που μετατοπίζονται ειλικρινά προς τα αριστερά και δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στη στήριξη, ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών», εδώ η υποκρισία ξεπερνά κάθε όριο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει στις γραμμές του τέτοια πρόσωπα.

Οπως π.χ. ο Βουδούρης (υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) που έχει δηλώσει ότι δε μετανιώνει που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. 'Η ο Μιχελογιαννάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) που μπορεί να μην ψήφισε μνημόνια (στο πρώτο δεν ήταν και βουλευτής), ψήφισε όμως το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως επίσης έδινε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, με ύμνους στο έργο της, από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις fast track επενδύσεις μέχρι τη μείωση των δημόσιων υπαλλήλων και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. (βλ. ομιλία του στη Βουλή, στις 20/06/2011).

Οσο για την ειλικρίνεια όσων έχουν αλλάξει τρία κόμματα σε 3 χρόνια, αυτό ας το εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ψηφοθηρήσει και να καθίσει στην κυβερνητική καρέκλα, γίνεται «πλυντήριο» στελεχών που έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια - και όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης - για να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Δείχνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και στον πιο δύσπιστο, προς τα πού θα κινηθεί και η δική του διακυβέρνηση.

Οσο για την αντιπαράθεση ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερής Πλατφόρμας, αυτή βολεύει για το «ψάρεμα σε θολά νερά» και δεξιά και αριστερά, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται στο «καλό παιδί του συστήματος». 'Η αλλιώς «ο καλός ο μύλος της αστικής διαχείρισης όλα τα αλέθει».


Γ. Κ.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ

Τα ίδια και χειρότερα για το λαό

Με την επανεκλογή του Θ. Θεοχαρόπουλου στη θέση του γραμματέα της ΚΕ (με 61%, έναντι 34% του ανθυποψηφίου του Χ. Πετράκου) και την εκλογή των μελών της ΕΕ, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση» πρόταξε και ο Φ. Κουβέλης, υποστηρίζοντας πως μόνο ενωμένες οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης μπορούν να έχουν το επιθυμητό από την αστική τάξη αποτέλεσμα. Οπως είπε, «είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε ότι απ' αυτή τη διαδικασία ο λαός έχει να περιμένει μόνο πρόσθετα βάρη, όταν υποστήριξε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», ότι «προοδευτική πολιτική δεν σημαίνει επιστροφή σε παλιές συνήθειες και πρακτικές» ούτε «να προτάσσεις κρατικιστικές λογικές με απλοϊκά σχήματα ενίσχυσης της ζήτησης και να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα είτε αυτά είναι κοινωνικά δίκαια είτε άδικα». Ξεκαθάρισε άλλωστε πως η «νέα συμφωνία», για την επίτευξη της οποίας ζήτησε συναίνεση, θα «θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και θα δίνει πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων»!

Επικρίνοντας την όξυνση και την πόλωση, ο Φ. Κουβέλης χρέωσε αυτό το κλίμα στην κυβέρνηση, ενώ κλείνοντας το μάτι στην Κουμουνδούρου τάχθηκε ξανά υπέρ της συγκρότησης «μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η «καθησύχαση» των αγορών προϋποθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αγορές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Προκειμένου να συντηρείται το δικομματικό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος από τους δύο "τρομάζει" περισσότερο τις αγορές, κρύβοντας ταυτόχρονα και οι δύο από το λαό ότι η "καθησύχαση" των αγορών προϋποθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά συνεχιστούν μέσω της σημερινής τρόικας είτε μέσω των μηχανισμών και της προληπτικής στήριξης της ΕΕ».Κηδεύεται σήμερα ο Γ. Χαραλαμπόπουλος

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Αμυνας, κηδεύεται σήμερα στις 11 π.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 34), ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου).ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Διαπιστευτήρια στο εγχώριο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του

Τα διαπιστευτήριά του στις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου, αλλά και στους διεθνείς συμμάχους του και τους δανειστές του φρόντισε να δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, από τις Σέρρες όπου περιόδευσε, αξιώνοντας μάλιστα ακόμα πιο «τολμηρή» αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικά, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ζήτησε «τολμηρή λύση» με αναγνώριση του κράτους με όνομα με γεωγραφικό - «και όχι άλλο» - προσδιορισμό, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Εμείς είμαστε οι δυνατοί, δεν έχουμε κόμπλεξ καταξίωσης. Εχουμε τη δύναμη να πιέσουμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ώστε τα μικρά κράτη να αποδεχτούν τη λογική».

Παραπέρα, επιτέθηκε σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα, αποδίδοντάς τους ευθύνες για την «αναταραχή των αγορών» που επήλθε τις προηγούμενες μέρες, με πτώση στο χρηματιστήριο και αύξηση στα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

Αποδεχόμενος δε, το δημόσιο χρέος ως χρέος που πρέπει να εξοφληθεί στο ακέραιο από το λαό, συνεχώς αυξανόμενο μάλιστα για τις ανάγκες του κεφαλαίου («η χώρα πρέπει να βρίσκει χρήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά), ο Στ. Θεοδωράκης επισήμανε: «Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα μνημόνια και τους ελεγκτές, αλλά υποχρέωσή σου, ως κυβερνήτης δεν είναι να έχεις ωραίες ιδέες, είναι να τις σχεδιάζεις. Υποχρέωσή σου είναι να βρεις τον τρόπο αυτή η χώρα να συνεχίζει να προχωρά και να βρίσκει χρήμα, χωρίς τους ελεγκτές. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, η χώρα να αποφασίζει μόνη της, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να έχεις το σχέδιο να αποφασίζεις μόνη σου και αυτό το σχέδιο να είναι πιστευτό από τους συμμάχους σου και από τις αγορές. Εμάς οι "τζάμπα μαγκιές" να τους "πετάξουμε τώρα στη θάλασσα" ή να σκίσουμε δημοσίως τα έγγραφα που μας έχουνε δώσει, μας φοβίζουν και δε θέλουμε για το πρόσκαιρο όφελος, το προεκλογικό, να οδηγήσουμε το μέλλον της χώρας με νέα δάνεια και πολύ ακριβά επιτόκια».

Τέλος, διαφημίζοντας τη χρησιμότητά του στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το Ποτάμι να παραμείνει η τρίτη δύναμη της χώρας, πρώτον γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχει μια ρεαλιστική άποψη για την ελληνική πολιτική ζωή και μπορεί να την επιβάλει, δεύτερον γιατί δεν έχει βαρίδια και τρίτον επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό η τρίτη διερευνητική εντολή στην επόμενη Βουλή να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή».ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ζητά ευρύτερες συναινέσεις για τη σταθερότητα του κεφαλαίου

Ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες στο έδαφος του ευρωμονόδρομου - σημείο κοινό για όλες τις βασικές δυνάμεις της αστικής διαχείρισης - επιδιώκει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε εξασφαλίζοντας πλατιές «κοινωνικές συναινέσεις» να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζει τις προσπάθειες ανασύνταξης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ώστε να καταστεί «τρίτος πόλος» σταθερότητας του συστήματος, προετοιμαζόμενη παράλληλα και για πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Μιλώντας, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς θέλαμε μια κυβέρνηση η οποία να είναι προοδευτική», ορίζοντας ως «προοδευτικό» και ό,τι «ενισχύει την εθνική ανταγωνιστικότητα» (βλ. την ανταγωνιστικότητα των ντόπιων μονοπωλίων με «χαντάκωμα» μισθών και εργατικών δικαιωμάτων). Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι «θέλουμε προοδευτικές λύσεις στη βάση της αλήθειας και της ευθύνης και αν οι συσχετισμοί δεν το επιτρέψουν ή αν οι ανάγκες το επιβάλλουν, θέλουμε κυβερνήσεις πολύ μεγάλης εθνικής συνεργασίας με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου».

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο Βενιζέλος μιλώντας για το σχεδιαζόμενο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» (εκλογικό σχήμα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, διάδοχο της Ελιάς) το συνέδεσε με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη: «Προχωράμε σε ένα συνέδριο (...) ενόψει και των εξελίξεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για να είμαστε έτοιμοι ως τρίτος πόλος, ως πόλος που εγγυάται τη στρατηγική σταθερότητα της χώρας, όχι της κυβέρνησης απλώς. Και που είναι έτοιμος να προτείνει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την πορεία της χώρας μετά το μνημόνιο και μετά την τρόικα. Και βεβαίως στη βάση της αλήθειας και της προγραμματικής καθαρότητας, θέλουμε να αναλάβουν όλες οι δυνάμεις που είναι ευρωπαϊκές και υπεύθυνες και δημοκρατικές, την ευθύνη».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αφήσει σπόντες εναντίον όσων αμφισβητούν εσωκομματικά τις επιλογές του, μιλώντας ακόμα και για «Πέμπτη φάλαγγα», ορίζοντάς την ως «αυτούς που λένε ότι είναι ΠΑΣΟΚ και δεν είναι. Δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ».ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και το σύστημα Δικαιοσύνης της χώρας, διότι αυτές αποτελούν το «εισιτήριό μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters». Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, δηλαδή, για να διευρύνουν την κερδοφορία τους και να στεριώσουν την εξουσία τους στις νέες συνθήκες.

Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα περί «σταθερότητας» της ελληνικής οικονομίας σε ντόπιους και ξένους «επενδυτές», υποστήριξε ότι «θα εξαλείψουμε τις ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου», ότι «δε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2015» και ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής».

Να σημειωθεί ότι νεότερες πληροφορίες από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου θέλουν την κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετρούν αυτήν τη στιγμή 155 βουλευτές), έχοντας προσεγγίσει βουλευτές από άλλα κόμματα και «ανεξάρτητους», να έχει σίγουρες 160 ψήφους, να έχει «από κοντά» άλλους 11, και να υπολείπονται άλλοι 9, ώστε να καταφέρει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 βουλευτές από την παρούσα Βουλή την άνοιξη. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, καθόλου δεν αποκλείεται κάποιος «εκλογικός αιφνιδιασμός». Αλλωστε, και τα δύο κόμματα, με εντολή και σχέδιο των ηγεσιών τους, έχουν εδώ και καιρό μπει σε φάση εκλογικών προετοιμασιών.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, με την περιλάλητη απεμπλοκή από το ΔΝΤ, είπε ότι η Αθήνα σχεδιάζει την έξοδο της Ελλάδας από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης νωρίτερα του αναμενομένου, και πως «η Αθήνα συνεχίζει επιτυχώς την πορεία εξόδου από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας παράλληλα πως το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας γραμμής πιστώσεων για την αντιμετώπιση πιθανής αναταραχής στις αγορές είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση.

«Μπορούμε τώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Εχουμε τους πόρους για να βγούμε από το πρόγραμμα», έσπευσε να διαβεβαιώσει ο Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας ουσιαστικά στα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και στις κρατικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, κινήσεις που απελευθερώνουν πρόσθετα κονδύλια του κρατικού κορβανά για παραπέρα στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015

Μειωμένος κατά 1,9 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, προβλέπει ότι οι δαπάνες της Βουλής για το 2015 θα είναι 139,9 εκατ. ευρώ (έναντι 141,9 εκατ. ευρώ το 2014 και 222,1 εκατ. ευρώ το 2009). Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, παρουσίασε τις πάγιες προτάσεις του Κόμματος (δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της αμοιβής των βουλευτών για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των επιτροπών, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης κ.ά.) και σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.ΟΛΠ ΑΕ

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ με την πώληση του 67% των μετοχών του και την παραπέρα παράδοσή του στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Χτες, η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ ενέκρινε το «φιλικό διακανονισμό» με την COSCO, με τους όρους που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 11 Νοέμβρη συγκαλείται η γενική συνέλευση των μετόχων για να δώσει το τελικό «οκέι».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο «φιλικός διακανονισμός» μπορεί να προχωρήσει, αλλά υπό όρους. Ενας από αυτούς είναι ότι θα πρέπει η COSCO να συνεχίσει να καταβάλλει το «ελάχιστο εγγυημένο τίμημα» προς τον ΟΛΠ έως το 2021, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία η προβλήτα ΙΙΙ που κατασκευάζει. Ο «φιλικός διακανονισμός», βέβαια, είτε με τους όρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου είτε όχι, είναι στην ουσία μία νέα σύμβαση παραχώρησης με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την COSCO, αλλά και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κινεζικού μονοπωλίου στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που «τρέχει».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΠ συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) Ενωσης Λιμενεργατών, όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ. Παρότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με υπόμνημά τους εμφανίζονται ενάντια στο «φιλικό διακανονισμό» και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, στην παρέμβασή τους οι πρόεδροι επικεντρώθηκαν στους όρους του διακανονισμού.ΗΠΑ

Η «Google» στο παιχνίδι της χρηματοδότησης - χειραγώγησης των αστικών κομμάτων

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πρακτική εφαρμογή της - «νομιμοποιημένης» στο όνομα της «διαφάνειας» - συναλλαγής μεταξύ κομμάτων και επιχειρηματικών ομίλων, η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα με τον περιβόητο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, στο «παιχνίδι» της εμπορευματοποίησης και χειραγώγησης των προεκλογικών εκστρατειών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ μπαίνουν με φόρα τεχνολογικοί κολοσσοί που επιδιώκουν την εξασφάλιση μονοπωλιακού ελέγχου σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Για πρώτη φορά, η εταιρεία διαδικτυακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών «Google» ξεπέρασε σε χρηματοδότηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων τη χρηματοπιστωτική εταιρεία «Γκόλντμαν Σακς», ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 4ης Νοέμβρη...

Εκτενές δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times» σημειώνει πως η «Google» έχει χορηγήσει για τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές 1.430.000 δολάρια ξεπερνώντας την «Goldman Sachs», που έχει δώσει 1.390.000 δολάρια, μπαίνοντας έτσι για τα καλά στην αρένα του ανταγωνισμού με μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας, της πολεμικής βιομηχανίας κ.λπ.

Απώτερος στόχος της «Google» δεν είναι προφανώς η ενίσχυση των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά η διασφάλιση νομοθετημάτων που θα μειώνουν τη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών, θα ενθαρρύνουν τη μετανάστευση φθηνού επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού από αναπτυσσόμενες χώρες και θα αφήνουν στο απυρόβλητο τη μαζική συλλογή, ανάλυση, εκμετάλλευση και «εκποίηση» των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών...

Εκτός της «Google» στη χρηματοδότηση της εκστρατείας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συμμετέχουν φέτος η «Μicrosoft» με 1.780.000 δολάρια, το «Facebook» με 375.000 δολάρια και άλλες εταιρείες συναφών δραστηριοτήτων, χορηγώντας συνολικά περίπου 22.500.000 δολάρια. Μάλιστα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί φαίνεται πως σε αυτές εκλογές (που είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως και της Γερουσίας) «ψηφίζουν» Ρεπουμπλικάνους, αφού τα περισσότερα χρήματα, περίπου 52%, τα έδωσαν σε αυτούς, αφήνοντας «παραπονεμένους» τους Δημοκρατικούς με 48%. Για την Ιστορία, στις εκλογές του 2010, είχαν ευνοήσει οικονομικά περισσότερο τους Δημοκρατικούς με 55% και τους Ρεπουμπλικάνους με 45%...Βιβλιοπαρουσίαση στην Κοζάνη

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» διοργανώνει αύριο Τετάρτη, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια απ' τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

Εκδήλωση για τα «40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προβληθεί βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη», ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με σημαντικές στιγμές από την πορεία των 40 χρόνων από την επανέκδοση της εφημερίδας το 1974.ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΩΚΕΑΝΟΣ»

Εγινε χτες η καθέλκυση στο Σκαραμαγκά

Η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» έγινε χτες από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας.

Το υποβρύχιο «Ωκεανός», τύπου 209/1200, εντάχθηκε στο στόλο του πολεμικού ναυτικού το 1978. Οι εργασίες αναβάθμισής του, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού «Neptune-2», ξεκίνησαν το 2004. Οδηγήθηκαν, όμως, σε τέλμα λόγω της εμπλοκής του εγχειρήματος στα δίχτυα πολυεθνικών και εργολάβων, που χρυσοπληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό χωρίς τελικά να φέρουν σε πέρας το σύνολο του έργου που ανέλαβαν.

Εντέλει, ο «ΩΚΕΑΝΟΣ» εκσυγχρονίστηκε βάσει νεότερου σχεδιασμού του υπουργείου Αμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως είπε χτες στην τελετή καθέλκυσης ο αρχηγός ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκης, σε γενικές γραμμές έγιναν τα παρακάτω: Επιμήκυνση του υποβρυχίου κατά δέκα μέτρα με προσθήκη ενδιάμεσου τμήματος για το σύστημα αναερόβιας πρόωσης. Το πλοίο κόπηκε στη μέση και συγκολλήθηκε ένα πρόσθετο τμήμα, μέσα στο οποίο είναι εγκατεστημένα η συστοιχία κυψελών καυσίμου και υγρού οξυγόνου. Αυτή η δύσκολη και περίπλοκη εργασία που έγινε από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποτελεί και τη μοναδική παγκοσμίως τοποθέτηση συστήματος αναερόβιας πρόωσης σε υποβρύχιο τύπου 209, κατά τη διάρκεια εκσυγχρονισμού.

Εγινε, επίσης, ολική αντικατάσταση της υπερκατασκευής και των καταστρωμάτων. Γενική επισκευή μηχανών και κινητήρα πρόωσης, καθώς και το σύνολο των εργασιών μιας μακράς ακινησίας. Τέλος, εκσυγχρονίστηκαν όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανόμενης και της εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης, το οποίο είναι εφάμιλλο του τακτικού συστήματος των νεότερων υποβρυχίων τύπου 214. «Γενικά το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει υποστεί τέτοια σημαντική αναβάθμιση, που οι επιδόσεις του προσεγγίζουν αυτές των τύπου 214», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΝ.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε στις 6/10 η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», τύπου 214 AIP, το οποίο όπως είπε χτες ο αρχηγός ΓΕΝ «έχει ήδη εκτελέσει τον πρώτο του δοκιμαστικό πλου». Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χτίζονται και τα νεότευκτα υποβρύχια «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», επίσης τύπου 214 AIP. Η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» προγραμματίζεται τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη και η έναρξη δοκιμών εν πλω περί τα μέσα Μάρτη 2015. Για το «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» δεν υπάρχει ακόμη εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα.

Σημειωτέον, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης αναφέρθηκε και στη ναυπήγηση των πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, άλλο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε τέλμα. Ο υπουργός υποστήριξε ότι «σύντομα, πολύ σύντομα μάλιστα και αυτά τα σκάφη θα ενταχθούν στην επιχειρησιακή δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, με πρώτο το "ΡΙΤΣΟΣ", που είναι έτοιμο "να πέσει στα νερά" στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνεχίζεται με περιοδείες και συγκεντρώσεις

Στην Αττική

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 11.30 π.μ. στην εταιρεία ΜΑΛΤΕΖΟΣ θα περιοδεύσει ο Σπ. Χαλβατζής, βουλευτής.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 9.30 π.μ. στις υπηρεσίες του Δήμου Πολυγύρου, θα περιοδεύσει ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7 π.μ., στην ΔΕΔΔΗΕ της Αισώπου, ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα

Σήμερα, Τρίτη

-- Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Λάρισας στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει ο Θ. Μπιζαϊντές, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στο Οινοποιείο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου στις 10 π.μ. και στο εργοστάσιο τροφίμων ΚΑΣΙΔΗΣ στις 11 π.μ., με τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Περιοδεία στο Δημαρχείο Λαρισαίων στις 9 π.μ., με τον Θ. Σερδένη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.Σελίδα 11 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμοί επιστροφής φόρων και οφειλών

Τον αυτοματοποιημένο συμψηφισμό επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η βάση δεδομένων ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), στην οποία καταχωρούνται οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές.ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με άξονα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Απόπειρες συμβιβασμού, με άξονα την τόνωση των επενδύσεων διαφάνηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας - Γαλλίας

«Γέφυρες» στην ενδοαστική διαπάλη γύρω από τα προτεινόμενα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ευρωζώνη εμφανίζονται να ρίχνουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών εξέφρασαν την πρόθεσή τους για συνεργασία, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν και συγκεκριμένες «κοινές προτάσεις» μέχρι την 1η Δεκέμβρη.

«Ακόμη και αν οι δύο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο - Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και διευκρίνισε ότι οι κοινές προτάσεις που θα κατατεθούν θα στοχεύουν ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων σημείωσε πως «δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δε λειτούργησε ποτέ». Σε ό,τι αφορά το όριο του 3% που προβλέπεται για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν πως έχουν κάθε πρόθεση να μην τροποποιήσουν ή να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας...

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι έκδηλες οι απόπειρες συμβιβασμού. Πριν από τη χτεσινή συνάντηση, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ανέφερε ότι οι δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύονται την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της οποίας η Κομισιόν θα εγκρίνει το σχέδιο του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, και αυτό παρά την «παραβίαση» των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάινε», ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μ. Μακρόν, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «50 δισ. ευρώ εξοικονομήσεις σε εμάς, 50 δισ. ευρώ επενδύσεις σε αυτούς, θα είναι μια καλή ισορροπία»...

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Β. Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανάγκες εξοπλισμού της Γερμανίας, είχε επισημάνει ότι «μεσοπρόθεσμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων»...

Στο μεταξύ, σε μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του κρατικού χρέους της Ρωσίας κατά μια βαθμίδα, προχώρησε η «Moody's», λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ως αιτία αναφέρουν επίσης τη σταδιακή αλλά σταθερή διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, λόγω της φυγής κεφαλαίων και της μειωμένης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΤΕ

Ετοιμάζονται νέα προνόμια για τους ομίλους του Τουρισμού

Ζεστό χρήμα, νέες φοροαπαλλαγές, «κοινωνική γαλήνη», συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων για να δουλεύουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ήταν ορισμένες από τις «δεσμεύσεις» απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου, που επανέλαβαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας και η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας χτες στο 13ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο φέτος έχει ως θέμα: «Τα Στρατηγικά Πλεονεκτήματα της Ελλάδας: Επενδύσεις & Ανάπτυξη».

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Εχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί». Επισήμανε επίσης ότι «Με τον νέο νόμο για τα "κόκκινα δάνεια", με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιδότηση του επιτοκίου των υφισταμένων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς που συστήνουμε (...) αντιμετωπίζουμε ολιστικά το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Οσον αφορά τη διευκόλυνση ξένων επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα σημείωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ξένες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κεφάλαια που δεν υπάρχουν εντός των συνόρων. Πρώτο και κύριο μέλημα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος (...) και η δημιουργία ενός ελκυστικού, διαφανούς και αξιόπιστου φορολογικού περιβάλλοντος που θα εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα στην ξένη επένδυση». Ενώ υποσχέθηκε χρήμα από το ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα κονδύλια που, όπως είπε, φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης για αύξηση του τουρισμού και νέες επενδύσεις είναι «η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική γαλήνη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Χαρακτήρισε «θετική πορεία» το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και κάλεσε για το θέμα αυτό «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνταχθούν με το υπουργείο Τουρισμού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε πολύ σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ταξιδιωτικές εισπράξεις: Στα 3,8 δισ. ευρώ για το Α' εξάμηνο

Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση καταγράφουν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές εισπράξεις, σε μια εξέλιξη που διογκώνει τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το Α' εξάμηνο του 2014, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν στα 3,8 δισ. ευρώ (αύξηση 9,6% από πέρσι) και ο αριθμός των ξένων τουριστών περίπου στα 7 εκατ. άτομα (από 6,1 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 15,4%. Στην ίδια περίοδο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ (αύξηση 9,8% σε σχέση με το 2013).ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, με φόντο τη «διαχείριση» του χρέους

Η παραπέρα προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αποτελεί προτεραιότητα του χρονοδιαγράμματος για το επόμενο διάστημα

Με επίδικο, το υπό διευθέτηση ζήτημα «προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης» προς την Ελλάδα, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:

-- Στις 23 - 24 Οκτώβρη, συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τεθούν και τα ειδικά ζητήματα που τους απασχολούν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

-- Στις 26 Οκτώβρη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί σε 130 τράπεζες της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε αυτές και στις 4 ελληνικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες θα διαμορφωθεί σε «διαχειρίσιμα» επίπεδα. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων τους για την επόμενη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του αποθεματικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των τραπεζών. Στα εξεταζόμενα σενάρια, είναι και η μεταφορά του αδιάθετου ποσού του ΤΧΣ στη νέα «γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης» της ΕΕ, μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα αντλεί δανεικά κεφάλαια σε περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης για τη σύναψη κρατικών δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ θα γίνει σε μέρα αργίας των χρηματιστηρίων (Κυριακή), προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα «διαρροών», με ό,τι αυτές συνεπάγονται στη διαμόρφωση του τζόγου στα χρηματιστήρια.

-- Περί τις αρχές Νοέμβρη, προγραμματίζεται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών βρίσκονται «ανοιχτά» ζητήματα, όπως η μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, μέσω των προγραμμάτων αξιολόγησης δρομολογείται η περαιτέρω συμπίεση του μέσου μισθού στο Δημόσιο. Στο αντιλαϊκό στόχαστρο μπαίνουν οι συντάξεις, μέσω της συνένωσης ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς και οι αντεργατικές ανατροπές μέσω του νέου συνδικαλιστικού νόμου. Επίσης, στα κρίσιμα θέματα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων συγκαταλέγεται η «διαχείριση» των «κόκκινων» δανείων, η διαδικασία επιτάχυνσης των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις της επόμενης περιόδου σε συνδυασμό με το νέο «αναπτυξιακό πρότυπο».

-- Τέλος, στις 8 Δεκέμβρη συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και η Ελλάδα.

«Εύθραυστο σημείο» για το κεφάλαιο

«Βρισκόμαστε σ΄ ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας. Η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο απαιτεί πολιτική σταθερότητας. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες, όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, προβάλλοντας ουσιαστικά τη γνωστή κάλπικη και εκβιαστική λογική των «θυσιών του λαού που δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις και την απογείωση των επιτοκίων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσε ότι «ανέβηκαν παντού και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι ευρωπαϊκοί, αλλά και ελληνικοί. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποια θα είναι η μελλοντική μας σχέση με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας».

Τα ζητήματα της κεφαλαιακής επάρκειας και της «φερεγγυότητας» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ήταν, εξάλλου, στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών

Μπροστά στις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής αλλά και τις επερχόμενες αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Πολιτικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η «Πανεπιστημονική» καλεί όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς σε πλατιά σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 694.67.99.833 και 6977.911.896.Σελίδα 12 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, αύριο, Τετάρτη, στη 1 μ.μ., προχωρούν η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και 62 σωματεία του κλάδου. Απαιτούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.

Για το ίδιο ζήτημα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, με αφορμή τις «Λευκές Νύχτες» που διοργανώνουν κάποιοι εμπορικοί σύλλογοι. Οπως σημειώνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ελευσίνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το επιχειρησιακό Σωματείο «LIDL» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker» και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου», ενώ έχουν διατυπώσει το αίτημά τους από την 1η Οκτώβρη, μέχρι σήμερα η συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί.Απόλυση συνδικαλιστή στην «COMMSQUARE»

Σήμερα, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της, στις 11 π.μ., από το ΣΕΤΗΠ

Την παράνομη απόλυση του γραμματέα του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Γιώργου Βασιλάκη, από την πολυεθνική εταιρεία Πληροφορικής βελγικών συμφερόντων COMΜSQUΑRE, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ. Για την απόλυση οργανώνει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας, στις 11 π.μ. (Παπαρηγοπούλου 21, Αγία Παρασκευή).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο συνδικαλιστής, ενώ δούλευε τέσσερα χρόνια στην επιχείρηση αυτή, η οποία επανειλημμένως του είχε αναθέσει να την εκπροσωπεί σε διάφορες χώρες, ξαφνικά η εργοδοσία «αποφάσισε πως "το όραμα της επιχείρησης δεν ταιριάζει με τη δουλειά του"! (...)Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να του προσφέρουν διπλάσια αποζημίωση για να αποδεχτεί την απόλυση!»

Το ΣΕΤΗΠ, απευθυνόμενο στην εργοδοσία, επισημαίνει ότι «λόγω του ταξικού προσανατολισμού του, έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές προσπάθειες χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και ποινικοποίησής της. Ομως, τέτοια χτυπήματα δεν μας τρόμαξαν ούτε μας τρομάζουν. Απεναντίας με ακόμα περισσότερες δυνάμεις θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας (...). Τέλος ενημερώνουμε την πολυεθνική (...) ότι ο Νόμος για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δεν άλλαξε ακόμα! (...) Και ακόμη περισσότερο, τα Συνδικαλιστικά Στελέχη του ΠΑΜΕ δεν ανήκουν στην κατηγορία των Συνδικαλιστών των συναλλαγών και των συμβιβασμών με την εργοδοσία».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως τέτοια χτυπήματα παίζουν το ρόλο «του προπομπού για την προσπάθεια των εργοδοτών να ξηλώσουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους χώρους δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους στην εν λόγω πολυεθνική, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου να καταδικάσουν την προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης και να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας».Για τον καβγά σχετικά με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Μεγάλος κουρνιαχτός σηκώθηκε αυτές τις μέρες για τη διαχείριση στα οικονομικά της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) από τις διοικήσεις της, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα, αποσπάσματα των οποίων διέρρευσε η κυβέρνηση. Η περίοδος, για την οποία έγιναν έλεγχοι, αφορά τη δεκαετία 2001 - 2011. Μεταξύ άλλων, από τα πορίσματα προκύπτει ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για εφάπαξ και άλλες παροχές σε στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, δωρεάν κινητά, διαμονή σε ακριβά καταλύματα και άλλα. Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι τα έξοδα είναι «σύννομα» με τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και στην ΕΕ, μιας και η ΠΑΣΕΓΕΣ αναπτύσσει δράση σαν «κοινωνικός εταίρος» στη διαμόρφωση της αντιαγροτικής πολιτικής και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η φασαρία επικεντρώνεται στην κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι έλεγχοι που έγιναν αφορούν τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των δαπανών. Ελέγχουν, δηλαδή, αν για τις ...γαρδένιες στα νυχτερινά κέντρα που φέρονται να πετούσαν τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά κι αυτό είναι όλο! Την ίδια ώρα, με τη συμφωνία όλων, μένει στο σκοτάδι ότι οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έπαιξαν διαχρονικά και συνεχίζουν να παίζουν το πιο βρώμικο ρόλο σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η υπεράσπιση της ΚΑΠ, το χαράτσωμα των καλλιεργητών, μέσω του ΟΣΔΕ, η συκοφάντηση των αγροτικών αγώνων, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που πρόσφερε η ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των αγροτοκαπιταλιστών.

Αλλωστε, και οι σημερινοί συνεταιρισμοί, στην πλειοψηφία τους, λειτουργούν σαν μεγάλες επιχειρήσεις, ή σαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, που συγκεντρώνουν για λογαριασμό τους την παραγωγή και βέβαια μέσα στον καπιταλισμό, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικρών αγροτών. Να μην παρασυρθούν, λοιπόν, οι αγρότες από την «κάθαρση» που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσα από πρόσωπα, σε έναν φορέα με τον οποίο το κράτος και οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά, για να προωθήσουν τις πολιτικές της ΚΑΠ, που ξεκληρίζουν την αγροτιά. Αλλωστε, αυτοί οι λεγόμενοι «συνεταιριστές» ποτέ και καμιά σχέση δεν είχαν με τα προβλήματα και τις αγωνίες των φτωχών αγροτών, που αφορούν το υψηλό κόστος της παραγωγής, το αν σαπίζει η παραγωγή, αν θα πουληθεί κοψοχρονιά κ.τ.λ.

Αλλος είναι ο λόγος που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια στοιχεία της σαπίλας τους. Αλλου είδους «ξεκαθάρισμα» αφορά το ενδιαφέρον τους για τα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία επιδοτήθηκε γενναία όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να επιδοτείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Μέσα από την ΠΑΣΕΓΕΣ διακινούνται εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει επιχειρηματική δράση και αυτό φαίνεται και από τις ανώνυμες εταιρείες που διαθέτει. Στη βάση αυτή αναπτύσσονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, τόσο μέσα στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και στα κόμματα της διαχείρισης. Αυτό εκφράστηκε μέσα και από τις ομιλίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα πορίσματα σχετικά με τη ΠΑΣΕΓΕΣ...


Δ. Π.ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Αποφάσισαν αγωνιστικό πρόγραμμα

Εναρξη με το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη

Με τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα και με κατά τόπους κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ξεκινάει ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 20 μπλόκα που είχαν στηθεί, πέρσι, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με την ολοκλήρωση αυτών των αγωνιστικών δράσεων κι αφού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, θα ξανασυνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στα μέσα Γενάρη του 2015, η οποία, εξετάζοντας τα έως τότε αποτελέσματα και παίρνοντας υπόψη τις διαθέσεις των αγροτών, θ' αποφασίσει για τη μορφή που θα πάρει η συνέχεια και η κλιμάκωση της κινητοποίησης.

Κινητοποιήσεις σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, εφορίες, τράπεζες

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη, στο επόμενο δίμηνο θα οργανωθούν πανελλαδικές μέρες δράσεις, συντονισμένα σε κάθε περιοχή, με κινητοποιήσεις που θα γίνουν:

Αποφασίστηκε, επίσης, να συνεχιστεί η αγωνιστική δραστηριότητα στους κτηνοτρόφους για άμεση και ουσιαστική αποζημίωση και προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό, για να δίνονται οι ενισχύσεις, (εξισωτική αποζημίωση κ.ά.), στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι στους βοσκότοπους, που με τον αποχαρακτηρισμό τους θα μειώσουν δραστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Μονόδρομος ο αγώνας

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού τόνισε ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι μονόδρομος, υπογράμμισε: «Οι όποιες κατακτήσεις ήρθαν μέσω σκληρών αγώνων, πολυήμερων μπλόκων, συγκρούσεων, κανείς δεν χάρισε τίποτε και ούτε υπάρχουν "σωτήρες" που θα έρθουν και θα δώσουν λύσεις. Πολύ περισσότερο όταν οι "αυτόκλητοι σωτήρες", επί της ουσίας, συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών».

Για τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, αφού σημείωσε ότι κυβέρνηση και ΕΕ δεν ανακοινώνουν το σύνολο των νέων αντιαγροτικών μέτρων που θα φέρει, επεσήμανε ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν και θα χειροτερέψουν με την εφαρμογή της, καθώς σε βάθος χρόνου θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα οι αγρότες, θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, ενώ παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη μαζικής συμμετοχής των αγροτών στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, καθώς - όπως χαρακτηριστικά είπε - «η ανεργία αφορά όλους. Χιλιάδες γιοι και θυγατέρες αγροτών και κτηνοτρόφων είναι άνεργοι. Η συμμετοχή, οργανωμένα σε δικό μας μπλοκ, αγροτών και κτηνοτρόφων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Αγροτικών Συλλόγων, θα αναδείξει την οξύτητα των αγροτικών προβλημάτων, αλλά και την προοπτική που το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα θέτει για την αγροτική οικονομία και τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας».

Στις παρεμβάσεις, οι εκπρόσωποι των μπλόκων μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις περιοχές τους, καθώς και την αγωνιστική πείρα που έχει αποκτηθεί και είναι χρήσιμη για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των νέων αγροτικών αγώνων.Σελίδα 13 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει τις παρακάτω πρωτοβουλίες: Αύριο, Τετάρτη, προχωρά σε σύσκεψη ανέργων, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252). Την Παρασκευή οργανώνει γλέντι αλληλεγγύης, στις 9 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252). Την Πέμπτη 30/10 θα κάνει πικετοφορία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων μισθών των δημόσιων υπαλλήλων:

«Τα απανωτά δημοσιεύματα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών "περί εξορθολογισμού του νέου μισθολογίου" δείχνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα νέα βάρβαρη μισθολογική περικοπή στους δημόσιους υπαλλήλους. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν κυρίως τη μείωση του βασικού μισθού των δημόσιων υπαλλήλων και την εξίσωσή του με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μεικτά). Καλούμε σε ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καμία σκέψη για νέες μειώσεις στους μισθούς. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009».Σχέδια μείωσης μισθών στο Δημόσιο

Σε λιγότερο από μήνα, νέο δημοσίευμα επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης των μισθών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτό, οι περισσότεροι από τους σημερινούς δημόσιους υπαλλήλους θα δουν το μισθό τους να μειώνεται από 2% έως 12%, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους προβλέπεται εξίσωση, προς τα κάτω, των μισθών του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Χτες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι υπάλληλοι μπαίνουν στο Δημόσιο με σχετικά υψηλό μισθό συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και καταλήγουν με χαμηλό μισθό για την προϋπηρεσία τους και τα προσόντα τους. «Πρέπει να υπάρχει καινούργιος εισαγωγικός μισθός και μετά από μία διετία δοκιμασίας θα κρίνεται αν πρέπει να μονιμοποιηθεί ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος», επισήμανε χαρακτηριστικά. Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα συνεχιστούν κανονικά, προσθέτοντας ότι «θα γίνονται απολύσεις το 2015 και το 2016 όποτε εντοπίζονται απατεώνες που μπήκαν από την πίσω πόρτα».

Ανεξαρτήτως του πώς θα γίνουν οι μειώσεις των μισθών, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ένας από τους στόχους της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016» είναι η δημιουργία νέου μισθολογίου, με το ύψος των μισθών να συνδέεται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ίδιο κείμενο, αναφέρεται πως από το 2009 μέχρι το 2014, η μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 36%!ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Κινητοποιήσεις ενάντια σε 27 απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις 27 συναδέλφων τους. Παράλληλα με την παράσταση, προχώρησαν σε κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου, συνέχεια των κινητοποιήσεών τους την περασμένη βδομάδα για το ίδιο ζήτημα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, συναντήθηκαν με τον υπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ασκούμενη πολιτική θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι μετά και την απάντηση της κυβέρνησης προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις.Πάνω από 700 οι αποφάσεις

Ξεπέρασαν τις 700 οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων που καλούν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, μέχρι χτες, ο κατάλογος των συνδιοργανωτών του συλλαλητηρίου αριθμούσε 709 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικούς φορείς.

Στη μάχη για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου παίρνουν μαχητικά μέρος οι Επιτροπές Ανέργων που έχουν στηθεί τόσο σε κλάδους όσο και σε εργατογειτονιές. Μέχρι χτες, 17 Επιτροπές Ανέργων είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής. Με οργάνωση και σχέδιο έρχονται σε επαφή με τους άνεργους, παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας αιτήματα για την άμεση ανακούφισή τους. Απευθύνουν ιδιαίτερο κάλεσμα σε υποαπασχολούμενους, εργαζόμενους σε προγράμματα με άθλιες συνθήκες δουλειάς, στα «πεντάμηνα», με μεροκάματα - ψίχουλα, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με μια σειρά πρωτοβουλίες, φροντίζουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν οι άνεργοι, για να διαδηλώσουν στην Αθήνα, παίρνουν κάθε δυνατό μέτρο για να μη σταθεί εμπόδιο το κόστος της μεταφοράς για κανέναν άνεργο που θέλει να ενώσει και τη δική του φωνή με τους χιλιάδες διαδηλωτές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ έκανε το περασμένο Σάββατο συνεστίαση και θα διαθέσει τα έσοδα που συγκέντρωσε, ώστε να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς των ανέργων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Περιοδείες σε σχολές μαθητείας και κατάρτισης πραγματοποιούν αυτές τις μέρες τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης τους για την προπαγάνδιση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιόδευσε στο Δημόσιο ΙΕΚ Θέρμης, το Σωματείο Δέρματος - Ιματισμού στο Δημόσιο ΙΕΚ Επανομής. Οι σπουδαστές άκουσαν με ενδιαφέρον το κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης, συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αρκετοί εγγράφηκαν, για να συμμετέχουν οργανωμένα με τις δυνάμεις των σωματείων στο συλλαλητήριο.ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΜΕ

Κλιμάκωση της πάλης με 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία

Το βήμα συντονισμού για το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη που ήδη έχει επιτευχθεί, να συνεχιστεί και να προετοιμαστεί το επόμενο βήμα, με Πανελλαδική - Πανεργατική Απεργία στα τέλη Νοέμβρη καλεί τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«To ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής για το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα. Χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, νεολαίας, επιτροπών ανέργων που συζήτησαν και ενώνουν τις δυνάμεις τους γι' αυτόν τον παλλαϊκό - πανελλαδικό ξεσηκωμό.

Το βήμα που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον συντονισμό δυνάμεων πρέπει να συνεχιστεί με νέα δυναμική, πανελλαδικά, κατά κλάδο, κατά περιοχή, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν πιο δυναμικά τη δράση τους, να προχωρήσουν πιο βαθιά και με εμπιστοσύνη τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα μας, με ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, στα τέλη Νοέμβρη.

Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια, δεν μπορεί να μείνει απαθής, ουδέτερη και έξω από τους αγώνες που σήμερα χρειάζονται.

Καλούμε κάθε συνδικαλιστή που έχει ειλικρινείς αγωνίες και προβληματισμούς, κάθε σωματείο που ενδιαφέρεται για την πορεία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, που μάχεται ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και κρατάει ταξική θέση απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, να πάρει θέση και απόφαση για απεργία.

Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας!

Το μέλλον της εργατικής οικογένειας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεται, για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να μην παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας.

Το μέλλον μας δε βρίσκεται στα όρια της πείνας.

Γύρω μας υπάρχει πλούτος και μας σκορπούν ψίχουλα!

Αρπάζουν το φαΐ από το τραπέζι και μας δίνουν τα αποφάγια.

Ως ΕΔΩ!

Να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας!

Ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

Εδώ και τώρα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ βασικό μισθό για όλους, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που ανατρέπουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Καμία νέα παρέμβαση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Εδώ και τώρα: Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω! Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Αμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.

Να σπάσουμε τα δεσμά της σύγχρονης σκλαβιάς!

Να μπει τέρμα στον εφιάλτη της ανεργίας!

Εδώ και τώρα: Κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης

Δεν περιμένουμε "σωτήρες"!

Από τη δράση μας, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις εξαρτάται η "σωτηρία" μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η αναμονή, η εναπόθεση ελπίδας σε κυβερνητικές εναλλαγές αποδείχτηκε πως δε φέρνει πίσω κατακτήσεις. Η αδράνεια, η καθυστέρηση δημιουργεί νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, σταθεροποιείται η φτώχεια, η ζωή με τα ψίχουλα.

Να απορρίψουμε την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές θα γίνει πιο ανθρώπινο το εκμεταλλευτικό σύστημα, πως θα γυρίσει ο τροχός. Οτι αν διασωθεί η κερδοφορία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα ανακουφιστεί ο εργαζόμενος από τα δεινά της ανεργίας, το σάρωμα των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογία και την ακρίβεια.

Οποιαδήποτε νέα, διαφορετική, μπλε, πράσινη ή ροζ διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μας φορτώσει με νέες δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα.

Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα απάντησης με κλαδικούς αγώνες, με κινητοποιήσεις, με συζήτηση και αποφάσεις για 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στα τέλη Νοέμβρη».Σελίδα 14 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«FORTHNET»: Απεργούν την Παρασκευή, 24 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στη «Forthnet» μετά από απόφαση που πήραν σε Γενική Συνέλευση και το επιχειρησιακό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην περιφρούρηση της απεργίας στις 7 π.μ. στο κτίριο του Ταύρου. Διεκδικούν υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των δικαιωμάτων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους επενοικιαζόμενους συναδέλφους, την πρόσληψή τους από τη «Forthnet» - στην προοπτική υπογραφής Επιχειρησιακής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το πρόβλημα της ανεργίας. Η οργάνωση της πάλης μας». Θα μιλήσει ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπεύθυνος για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε συγκέντρωση στο νοσοκομείο της πόλης προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., οι συνταξιούχοι στο Αγρίνιο.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ διοργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού σήμερα, στις 8.30 π.μ., απαιτώντας τη στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό. Στην κινητοποίηση καλεί και η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης.ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ SΚOT

Υπέγραψαν με την πάλη τους Συλλογική Σύμβαση

Κάτω από το βάρος των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία της Χημικής Βιομηχανίας SΚΟΤ ΑΕ στη Μάνδρα Αττικής αναγκάστηκε τελικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών - εργαζομένων για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Δεσμεύτηκε να δώσει αυξήσεις 4% από το Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015 και αυξήσεις 2% από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Παράλληλα, δέχτηκε το αίτημα για υποχρεωτικό διάλειμμα των εργαζομένων εντός του προβλεπόμενου ωραρίου και να δίνει γάλα σε όλο το προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εργοδοσία, κάνοντας χρήση της λεγόμενης Ενωσης Προσώπων, είχε προχωρήσει σε μειώσεις μισθών 22% και 15%. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν το έβαλαν κάτω και προχώρησαν στη δημιουργία σωματείου που αντιπάλεψε την επίθεση της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο εργαζομένων της SKOT μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Οι πιέσεις που δεχτήκαμε από την εργοδοσία δε μας λύγισαν και συνεχίσαμε με Ενότητα και Αλληλεγγύη. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε, για όλους τους εργαζόμενους στη Χημική Βιομηχανία SKOΤ, την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε μετά από 6 μερόνυχτα έξω από το εργοστάσιο. Επιστρέφουμε την Τρίτη 21 Οκτώβρη το πρωί στην εργασία μας με το κεφάλι ψηλά κοιτώντας κατάματα τον ήλιο. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι μέσα από το σωματείο μας το δρόμο του αγώνα».ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Δυναμική κινητοποίηση για να πληρωθούν

Σε αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου των Ναυπηγείων Ελευσίνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, οι οποίοι διεκδικούν την επίλυση στο χρόνιο πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, τον Αύγουστο τους δόθηκε μόνο ως έναντι το ποσό των 250 ευρώ και έκτοτε τίποτε απολύτως, τακτική που ακολουθείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Χτες, η αγανάκτηση ξεχείλισε, καθώς οι 600 εργαζόμενοι, που οι οικονομικές αντοχές αυτών και των οικογενειών τους έφτασαν στα όρια, παραμένουν απλήρωτοι 9 με 10 μήνες.

Στόχος της κινητοποίησης, όπως υπογραμμίζουν είναι να ρυθμιστεί το θέμα άμεσα και έως τότε δε θα επιτρέψουν στα μέλη της διοίκησης και στον πρόεδρο του ναυπηγείου να βγουν από τις εγκαταστάσεις. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείου Αμυνας και διοίκησης Ναυπηγείων, για το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων. Στο σημείο της διαμαρτυρίας κατέφθασαν δυνάμεις του Λιμενικού. Σε συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας, η τελευταία και πάλι τους συνέστησε «υπομονή»!ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Δεν εγκρίνει «ακριβά» χειρουργεία!

Δεν εγκρίνει χειρουργεία για τα οποία απαιτούνται ακριβά υλικά το Νοσοκομείο «Αττικόν» με αποτέλεσμα ασθενείς με σοβαρές παθήσεις να μη χειρουργούνται ή να σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο εξωτερικό, πληρώνοντας αστρονομικά ποσά. Σύμφωνα με εργαζόμενους και συνδικαλιστές του νοσοκομείου, για κάθε χειρουργείο παραγγέλνονται τα αντίστοιχα υγειονομικά υλικά. Αν το κόστος τους ξεπερνά ορισμένες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, το περιστατικό περνάει από 2η επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το χειρουργείο. Αυτή η διαδικασία αφενός μπορεί να διαρκέσει μήνες κι αφετέρου αν το κόστος ξεπερνάει το «μπάτζετ» των κλινικών, ενδέχεται να απορριφθεί το αίτημα!

Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής διοργανώνουν παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση της διοίκησης που - ανάμεσα σε άλλους - έχει ως θύματά της ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς κ.ά.ΠΑΤΡΑ

Ανακάλυψαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΣΕΑΜ (ΣΥΡΙΖΑ) στα Σωματεία υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, που προσφάτως ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας και διάφορα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) για τον επιζήμιο ρόλο τους σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων.

Οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ και ΣΕΑΜ - σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - «εγκαλούν τη δημοτική αρχή, γιατί θα αποδεχτεί, όπως λένε, τους άνεργους, που θα έρθουν μέσω του ΟΑΕΔ (που τους ζήτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή), στις υπηρεσίες του δήμου για 5μηνη δουλειά! Στο αποκορύφωμα της υποκρισίας συμφωνούν με τους 8μηνίτες..., αλλά διαφωνούν με τους 5μηνίτες! Κάνουν πως ξεχνάνε ότι τον αγώνα ενάντια στα 5μηνα και στον κλάδο μας τον σήκωσαν πρώτες οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ. Από τον αγώνα και το αίτημα για σταθερή - μόνιμη δουλειά δεν κάναμε ούτε πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω». Οι ίδιες δυνάμεις ζητάνε ακόμα από τη δημοτική αρχή «αντί να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες, να γίνουν προσλήψεις και γι' αυτές να πληρώνει ο λαός της Πάτρας με αύξηση των ανταποδοτικών τελών».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι διαφορετικό «από τις παρατάξεις που πιστά υπηρέτησαν τόσα χρόνια τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους δημάρχους που στηρίζονται σε αυτά τα κόμματα. Γι' αυτό καλούμε και πάλι τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση τους. Η εργατική τάξη έχει καθήκον να κάνει στην άκρη αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θέλουν να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα στο άρμα των συμφερόντων των καπιταλιστών».ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Αντλεί πείρα και δύναμη από την 30χρονη Ιστορία του

«Αταλάντευτη πρωτοπόρα δράση στο πλευρό των οικοδόμων. Συνεχίζουμε...». Με το σύνθημα αυτό σφράγισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την εκδήλωση που οργάνωσε για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, την περασμένη Κυριακή στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι. Εκατοντάδες οικοδόμοι, μεταξύ τους κάποιοι από αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Συνδικάτου, πολλοί νεότεροι, αρκετοί με τις οικογένειές τους, συναντήθηκαν, διασκέδασαν με μουσική από το Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του, γλέντησαν με δημοτικά τραγούδια.

Στο χώρο της εκδήλωσης στήθηκε έκθεση φωτογραφίας και αφίσας, μέσα από την οποία ζωντάνεψαν στιγμές από την ιστορία του Συνδικάτου: Η ιδρυτική του Συνδιάσκεψη το 1984, οι πρωτομαγιάτικες απεργίες κάτω από τις σημαίες και τα πανό του, οι διεθνιστικές πρωτοβουλίες και οι καμπάνιες αλληλεγγύης σε λαούς άλλων χωρών, η δράση των παραρτημάτων του. Μια σειρά κατακτήσεις, όπως η ντε φάκτο καθιέρωση του 7ωρου - 5ήμερου, η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 58, η συσπείρωση στις γραμμές και τη δράση του Συνδικάτου που οδήγησαν σε αυτές. Μια ξεχωριστή ενότητα ήταν αφιερωμένη στις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά «ατυχήματα», στους νεκρούς και σακατεμένους οικοδόμους στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, στα έργα της «Αττικής Οδού», στο Ολυμπιακό Χωριό, υπενθυμίζοντας πώς λογαριάζει το κεφάλαιο τη ζωή του εργάτη: «Οταν τους χαλάει ένα εξάρτημα το αντικαθιστούν με κάποιο άλλο».

Δράση που συμπληρώνει τις σελίδες της Ιστορίας του Συνδικάτου

«Η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι επέτειος, δεν έχουμε την πρόθεση να στραφούμε προς τα πίσω για να απαριθμήσουμε κατορθώματα και να επιδείξουμε περγαμηνές. Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που βρίσκεται σήμερα το εργατικό κίνημα, υπάρχει ανάγκη να γυρίσουμε πίσω για να ζητήσουμε τη βοήθεια της Ιστορίας μας, να πάρουμε δύναμη από τη μεγάλη αγωνιστική πορεία του κλάδου και του εργατικού κινήματος γενικότερα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας. Αναφερόμενος στα σημερινά καθήκοντα, υπογράμμισε: «Οι οικοδόμοι της Αθήνας, όλοι μας, έχουμε χρέος να κάνουμε το Συνδικάτο μας ακόμα πιο ισχυρό, πιο μαζικό, φρούριο της ταξικής πάλης, ικανό να οργανώνει τους αγώνες του κλάδου, ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Εχουμε σκληρούς αγώνες μπροστά μας.

Ο Σ. Λίτσας υπενθύμισε την προσφορά των οικοδόμων που σήμερα δε βρίσκονται πια στη ζωή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Δημήτρη Κοτζαρίδη, τον οικοδόμο που έχασε τη ζωή του, πριν από 3 χρόνια, κατά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από παρακρατικούς μηχανισμούς η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.Σελίδα 15 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Αντιφασιστική προβολή

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ολοκληρώνει την προβολή αντιφασιστικών ταινιών που οργανώνει στα γραφεία της (Κολοκοτρώνη 6, ισόγειο 13ου ΓΕΛ Πειραιά) και αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., προβάλλει το αριστούργημα του Ελεμ Κλίμοφ «Ελα να δεις» (Σοβιετική Ενωση, 1985).ΟΛΜΕ - ΔΟΕ

Κινητοποιήσεις στις 23 Οκτώβρη

Σε κινητοποίηση για την Παιδεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προχωρούν την Πέμπτη 23 Οκτώβρη η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Στην Αθήνα καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα και στις έδρες των Περιφερειών της χώρας. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν: «Λεφτά για την Παιδεία, μόνιμους διορισμούς τώρα, όχι στις διαθεσιμότητες - απολύσεις, όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση».ΕΛΣΤΑΤ

Στοιχεία για ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ

Τα στατιστικά στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό, τις σχολικές μονάδες και το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013 έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Οπως προκύπτει:

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές παρουσίασαν αύξηση 2,4% στην επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ) και από 121.026, έφτασαν τις 123.989.

Οι αποφοιτήσαντες παρουσίασαν αύξηση κατά 3,2% και από 35.974 το 2011 - 2012, έφτασαν τους 37.114.

Ο αριθμός των σχολικών μονάδων μειώθηκε κατά 0,2% στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, από 611 σε 610.

Το διδακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 4,2%, από 18.989 σε 18.199.ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εξω ο φασισμός από την εκπαίδευση

Στην προσπάθεια διείσδυσης - παρέμβασης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο χώρο της εκπαίδευσης εντάσσεται και η εμφάνισή της στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων. Στο πλαίσιο αυτό, χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο με 2 φασίστες εκπαιδευτικούς (εμφανίζεται ως «Εθνικιστικό Μέτωπο») ανακηρύχτηκε επίσημα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ως υποψήφιο για τις εκλογές αιρετών στο ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης που θα γίνουν στις 5 Νοέμβρη. Την ακύρωση του ψηφοδελτίου ζητάει η ΟΛΜΕ, ενώ ο υπουργός Παιδείας, για άλλη μια φορά, επαναφέρει την αντιδραστική θέση για «ενιαία ψηφοδέλτια» στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης καλεί τους εκπαιδευτικούς να απομονώσουν και να καταδικάσουν τις προσπάθειες των χρυσαυγιτών να αποκτήσουν συνδικαλιστικό έρεισμα και χώρο στην εκπαίδευση. Επίσης, καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου, να διαγράψουν τους φασίστες από μέλη τους και να απαιτήσουν από τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης την ακύρωση του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου.

Επίσης, σχολιάζει την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, με αφορμή το χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υιοθετώντας την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» και αποφεύγοντας να πάρει θέση απέναντι στη ναζιστική, φασιστική ιδεολογία του μίσους που πρεσβεύει η ΧΑ βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει «να βγουν οι ιδεολογίες έξω από το σχολείο» για να μείνει προφανώς απερίσπαστη η κυρίαρχη αστική ιδεολογία στο μάθημα της υποταγής και της αποδοχής της εκμετάλλευσης.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μόνο τυχαία δεν είναι η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, με αφορμή τις εκλογές αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, αφού ειδικά αυτές οι εκλογές διεξάγονται με ευθύνη της Διοίκησης και δεν είναι αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών σωματείων.

Το ζήτημα είναι σοβαρό!

Ο εγκληματικός χαρακτήρας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι πια ολοφάνερος σε όλο τον ελληνικό λαό!

Απόπειρες και δολοφονίες αγωνιστών, μαχαιρώματα μεταναστών, ρατσιστικό δηλητήριο του μίσους, αντικομμουνισμός και μια απέραντη έχθρα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα πάνε χέρι - χέρι με τη διεκδίκηση επιπλέον φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο (ιδίως των εφοπλιστών), τα δουλεμπορικά γραφεία εργασίας των 18 ευρώ, την απαίτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών και αντικατάστασή τους με ανέργους των 14 ευρώ αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί το βούρδουλα και τον μπαμπούλα του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα, η ΧΑ χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για τις ανιστόρητες θεωρίες των δύο άκρων, της ταύτισης δηλ. φασισμού και κομμουνισμού που αποτελεί την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτρέφει και ενισχύει τα ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα τύπου ΧΑ.

(...) Η εγκληματική ναζιστική ιδεολογία δεν έχει θέση στην Εκπαίδευση, δεν έχει θέση στα συνδικάτα, δεν έχει θέση στον ελληνικό λαό!

Οι δάσκαλοι, που συμμετείχαν μαζικά στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, να μη δείξουν καμιά ανοχή στους φασίστες, να μην επιτρέψουν στο ναζιστικό δηλητήριο του μίσους να ποτίσει τα σχολεία, να μιλήσουν ανοιχτά στους μαθητές τους για την εγκληματική φύση του ναζισμού - φασισμού.

(...) Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οσο δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός, θα απομονώνεται η επιρροή της Χρυσής Αυγής, θα αποκαλύπτεται στις συνειδήσεις των εργαζομένων ο αντιδραστικός της ρόλος ως όργανο του κεφαλαίου».ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

«Θα είμαστε δίπλα σας, δίνοντάς σας κουράγιο από μακριά»

Σε εκδήλωση την Παρασκευή, στο Πέραμα, παραδόθηκε η πρώτη δόση γραφικής ύλης, που συγκεντρώνεται για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Υπόδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελεί η καμπάνια «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης» μέσα από την οποία μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι άνοιξαν έναν δίαυλο ελπίδας με τα δοκιμαζόμενα παιδιά.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, παραδόθηκε από εκπαιδευτικούς Συλλόγων και ΕΛΜΕ της Αττικής που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, η πρώτη δόση βοήθειας, την οποία παρέλαβε εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών.

Τα κουτιά με τις τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια και άλλα είδη που βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκεί και που ήταν ένα μικρό μέρος από το συνολικό όγκο υλικής βοήθειας που συγκεντρώνεται, μαρτυρούσαν πόσο αγκαλιάζεται η καμπάνια, ακόμα και από οικογένειες που και οι ίδιες στερούνται. Οπως το παράδειγμα που ανέφερε ένας εκπαιδευτικός από το Μενίδι, του μικρού μαθητή παιδιού πολύτεκνης οικογένειας με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, που χάρισε το ένα από τα δύο μολύβια που του αγόρασε η δασκάλα του, για τα παιδιά της Παλαιστίνης.

Συγκλονιστικά ήταν τα γράμματα και οι ζωγραφιές που έφτιαξαν τα παιδιά, συμπληρώνοντας την υλική βοήθεια με λόγια απλά αλλά μεστά που καλούσαν τους μακρινούς συμμαθητές τους να κάνουν κουράγιο. Τους απευθύνονταν ως «αγαπητοί μας φίλοι», «βασανισμένα παιδιά», τους καλούσαν «πρέπει να φανείτε δυνατοί και να μην στενοχωριέστε», «θα είμαστε δίπλα σας, δίνοντας σας κουράγιο από μακριά», «αν λέγαμε ότι καταλαβαίνουμε τι περνάτε θα ήταν ψέμα», «χαμολεγάτε, μπορεί να είμαστε παιδιά αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν όχι τώρα, κάποια άλλη στιγμή»... Ακόμα και παιδιά νηπιαγωγείου έστειλαν τις ζωγραφιές τους στις οποίες αποτύπωναν τι σημαίνει για αυτά ειρήνη: Μία οικογένεια που τρώει γύρω από το τραπέζι, παιδιά που παίζουν στη λιακάδα... Βασικά πράγματα που στερούνται τα παιδιά στην Παλαιστίνη.

«Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πιο δυνατή από τις σφαίρες της κατοχής», ήταν τα λόγια με τα οποία υποδέχτηκε τη βοήθεια ο Mohammed Iqnaibi, εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στην ΠΣΟ. Μία στις τρεις σφαίρες σκοτώνει παιδιά στην Παλαιστίνη, είπε και τόνισε ότι η πρωτοβουλία «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης» είναι η απάντηση σε όσους θέλουν να κρύψουν τα εγκλήματα κατά της Παλαιστίνης. Επισήμανε ιδιαίτερα το ρόλο των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν όχι μόνο καλώντας στη συγκέντρωση υλικού, αλλά ανοίγοντας μέσα στην τάξη τη συζήτηση για την Παλαιστίνη και δήλωσε ότι μαθαίνουν στις νέες γενιές τι γίνεται γύρω τους, καλλιεργούν την αλληλεγγύη.

Ο Κ. Παπλωματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ενός από τα 65 σωματεία εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην καμπάνια μαζί με άλλους φορείς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Παλαιστίνη, ένας σωρός από ερείπια, πόνο, δάκρυα και αίμα, ένας τόπος μαζικών εκτελέσεων, είναι το αρχιτεκτονικό δημιούργημα της "Νέας Τάξης" (...) Ολοι μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και ειδικότερα τα ταξικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, σήμερα στις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, αύριο όπου χρειαστεί».

H καμπάνια αλληλεγγύης γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών. Μέσω των συλλόγων και των ΕΛΜΕ που παίρνουν μέρος, το μήνυμα έχει φτάσει σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και η συλλογή σχολικών ειδών συνεχίζεται.Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΕΡΒΙΑ

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ράμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Πολύ θλιβερά» χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Αλβανίας, Εντι Ράμα, τα επεισόδια, που προκάλεσε η πρόσφατη προβοκάτσια με το «χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας» σε γήπεδο του Βελιγραδίου, μολονότι εξακολουθούν να διαφωνούν στο πώς ακριβώς προκλήθηκε ένα συμβάν, που θεωρήθηκε από πολλούς σκηνοθετημένο από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να ανέβουν οι εθνικιστικές εντάσεις στα Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να χάσουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να εργαστούμε για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», υποστήριξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους αμφότεροι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γυρίσουν «νέα σελίδα» στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, αποφασίστηκε η αναβολή και όχι η ματαίωση της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει αύριο (Τετάρτη). Τελικά, ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοέμβρη.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είχε δηλώσει σε συντάκτη της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου ότι η κυβέρνησή του «δεν επιτρέπει σε κανέναν να ταπεινώνει το κράτος και το λαό» της χώρας, δηλώνοντας παράλληλα «ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αλβανό ομόλογό του.ΣΕΡΒΙΑ

Κλιμακώνεται ο ωμός αντικομμουνισμός

Προκλητικές επιθέσεις σε βάρος του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας. Καταδικάζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κλιμακώνεται ο αντικομμουνισμός στη Σερβία, χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση για την οποία έστρωσαν το έδαφος οι αντεπαναστατικές ανατροπές. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ανοιχτές επιθέσεις και απειλές σε βάρος του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (New Communist Party of Yugoslavia - NKPJ) και της νεολαίας του, της SKOJ («The League of Communist Yugoslav Youth» - Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας) από νεοφασιστικές οργανώσεις, με την προκλητική, μάλιστα, ανοχή της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Αποκορύφωμα των επιθέσεων στάθηκε εκείνη που εξαπέλυσαν συμμορίτες της νεοφασιστικής «Σερβικής Δράσης» στις 11 Οκτώβρη κατά του Πρώτου Γραμματέα της ΕΚΝΓ, Αλεξάνταρ Ντιένιτς, ο οποίος προσπαθώντας να αμυνθεί κατά των δραστών... συνελήφθη από την αστυνομία! Ο Ντιένιτς συνελήφθη, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη που θα γίνει στις 29 Οκτώβρη, μέρα κατά την οποία η ΕΚΝΓ και το ΝΚΚΓ καλούν τα αδελφά κόμματα να σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σε οργανώσεις συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τις σερβικές πρεσβείες στις άλλες χώρες.

Οι επιθέσεις κατά στελεχών της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας γίνονται με αφορμή τις δυναμικές κινητοποιήσεις της οργάνωσης στους χώρους των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων κατά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων «Μπολόνια».

Καταδικάζει το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις νεοφασιστικές επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών στη Σερβία και την προκλητική κρατική δίωξη του Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές και τις επιθέσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες 10 μέρες ενάντια στο Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και τη νεολαία του από τη νεοφασιστική οργάνωση "Σερβική Δράση" και καταγγέλλει την στάση της κυβέρνησης και των αρχών της Σερβίας που επιδεικνύουν προκλητική ανοχή απέναντι στις νεοφασιστικές επιθέσεις στους κομμουνιστές, τις οποίες υποθάλπουν στην πράξη.

Συγκεκριμένα:

Στις 11 Οκτώβρη φασιστική συμμορία επιτέθηκε σε μέλος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΝΓ) στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Την ίδια μέρα, παρόμοια επίθεση σημειώθηκε σε μέλος της ΕΚΝΓ στο Νόβι Σαντ.

Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις εργαζομένων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επίσης σημειώθηκαν επιθέσεις κατά μελών της ΕΚΝ ενώ μέλη της "Σερβικής Δράσης" επιτέθηκαν και βανδάλισαν τα κεντρικά γραφεία του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι.

Ομάδες της νεοφασιστικής "Σερβικής Δράσης" επιτέθηκαν σε κομμουνιστές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας ενάντια σε αντικομμουνιστική έκθεση στο Βελιγράδι. Στην τελευταία επίθεση, στόχος ήταν ο Aleksandar Denic, πρώτος Γραμματέας της ΕΚΝΓ. Οι αστυνομικοί που αναμείχθηκαν, αντί να συλλάβουν τα μέλη της νεοφασιστικής "Σερβικής Δράσης", που του επιτέθηκαν, συνέλαβαν τον ίδιο, επειδή αντιστάθηκε και αμύνθηκε στην επίθεση. Και αντί να έρθουν κατηγορούμενοι οι φασίστες σέρνεται στα δικαστήρια ο νεολαίος κομμουνιστής γιατί αντιστάθηκε!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της φασιστικής βίας ενάντια στους κομμουνιστές. Απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης του Aleksandar Denic, τη λήψη άμεσων μέτρων ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων, τη διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής δράσης των κομμουνιστών στη Σερβία. Προειδοποιεί ότι ο αντικομμουνισμός και η άνοδος του φασισμού πάνε χέρι - χέρι και πάντα αποτελούν προάγγελους συνολικότερης επίθεσης στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών».

Αλληλεγγύη και από την ΚΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η δίωξη του Aleksandar Denic, να παρθούν μέτρα ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων και για τη διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής δράσης των κομμουνιστών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα μέλη του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και της ΕΚΝΓ. Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται. Η πάλη μας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά θα δυναμώσει, ώσπου να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν οι φασίστες, όσοι σπέρνουν τον αντικομμουνισμό, το ρατσιστικό και εθνικιστικό δηλητήριο, για λογαριασμό των αφεντικών τους και για να επιτεθούν συνολικά στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων».ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θα παραβρεθούν ο Ελιο Γκάμες Νέιρα, Α' αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), και η Ιμπις Αλβίσα Γκονσάλες, από τη διεύθυνση Ευρώπης του ICAP. Η εκδήλωση εκτός των άλλων θα προβάλει και την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα για την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών που εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι με βαριές ποινές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Χεράρδο Γκονζάλες, τον Αντόνιο Γκερέρο και τον Ραμόν Λαμπανίνιο.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν

Τώρα επικεντρώνονται στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου

KIEBO - NTONETΣΚ.--

Οι δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών που κάνουν λόγο για προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που «ρέει» προς Ουκρανία αλλά και προς όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι αντιθέσεις και συμβιβασμοί συνυπάρχουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε το Σάββατο ότι στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Μιλάνο «καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: Μιλάμε μόνο για το χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα». Την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως «μια συμφωνία για την τιμή στα 385 δολάρια επιτεύχθηκε, η Ουκρανία είναι έτοιμη να προπληρώνει τις προμήθειές της». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες (όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας - ΕΕ) και εξήγησε: «Συμφωνήσαμε σε βασικές παραμέτρους, στην τιμή των προμηθειών αερίου τη χειμερινή περίοδο, στους όρους της προπληρωμής και το σχέδιο της εξόφλησης του χρέους (...) Το ζήτημα τώρα είναι αν η Ουκρανία έχει πόρους να επιστρέψει το χρέος και να πληρώσει τις τρέχουσες προμήθειες».

Φυσικά, το αν και με τι όρους το ρωσικό φυσικό αέριο θα «ρέει» προς την ουκρανική αγορά αλλά και μέσω αυτής προς όλη την Ευρώπη αφορά μια σειρά μονοπωλιακά συμφέροντα και γι' αυτό αποτελεί πεδίο έντονων παζαριών, με σημάδια συμβιβασμού αλλά και πολλές αντιθέσεις. Πάντως, την Κυριακή, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχουμε συμφωνία. Συμφωνία σημαίνει ότι η ρωσική "Γκάζπρομ" και η ουκρανική "Νάφτογκαζ" έχουν βάλει τις υπογραφές τους, σημαίνει ότι ρέει το αέριο».

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ουκρανία οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται. Το Σάββατο, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξέντρ Ζαχάρτσενκο, δήλωνε ότι 15 άμαχοι είχαν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο. Χτες, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους που έπεσαν δίπλα ακριβώς σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μόνο από την έναρξη της πρόσφατης «εκεχειρίας» έχουν σκοτωθεί 300 άτομα.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΟΥΗΔΙΑ

Ερευνούν «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Επιχείρηση για τον εντοπισμό «ξένης υποβρύχιας δραστηριότητας» στη Βαλτική Θάλασσα ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν οι σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις, το Σάββατο. Ο Σουηδός αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για καταδίωξη υποβρυχίου. Συγκεντρώνουμε αποδείξεις που μας επιτρέπουν να αποδείξουμε την ύπαρξη ξένης υποβρύχιας δραστηριότητας», συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται πως μία ζώνη ανατολικά της σουηδικής πρωτεύουσας ενδιαφέρει μία ξένη δύναμη». Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου ότι το σκάφος είναι ρωσικό. Το Σεπτέμβρη, δύο μαχητικά - βομβαρδιστικά SU-24 φερόταν να εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ έκανε λόγο για την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» επικαλέστηκε πηγή από το υπουργείο Αμυνας, η οποία υποστήριξε ότι «είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο "Bruinvis" που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα» γυμνάσια, «συπεριλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη». «Δεν υπάρχει καμιά ανώμαλη κατάσταση και πολύ περισσότερο ατυχήματα στα οποία να εμπλέκονται ρωσικά πολεμικά πλοία».

Η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας, Μάρνες Φίσερ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Συμμετείχαμε σε μια άσκηση με τη Σουηδία και πολλά πολεμικά σκάφη, αλλά τελείωσε την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα», λέγοντας ακόμα ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο πήγε στη συνέχεια στο Ταλίν, όπου βρισκόταν και το περασμένο Σαββατοκύριακο.ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

«Κινητικότητα» εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τις έντονες αντιδράσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης προκαλεί η νέα προσπάθεια δεκάδων Εβραίων εποίκων από την Υεμένη να καταλάβουν διαμερίσματα σε τουλάχιστον δύο πολυκατοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε μία προφανή προσπάθεια να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και να εκδιώξουν και από εκεί τους Παλαιστίνιους.

Η προσπάθεια έγινε χτες πριν το χάραμα, μέσω της εταιρείας-φάντασμα «Ateret Cohanim», με τη μεσολάβηση Αράβων μεσιτών και είχε τις ευλογίες του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως οι Ισραηλινοί πολίτες «έχουν δικαίωμα να αποκτούν περιουσίες όπου επιθυμούν». Αντίθετη γνώμη είχε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη «προκλητική»...

Νωρίτερα, προχτές, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι έπεσε νεκρό καθώς χτυπήθηκε από αυτοκίνητο Εβραίου εποίκου σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην πόλη Σιντζίλ της κεντρικής Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο έποικος έπεσε επίτηδες πάνω στο κοριτσάκι, το οποίο ξεψύχησε πριν καλά καλά φθάσει σε νοσοκομείο της Ραμάλας. Παρόμοια οικτρό θάνατο είχε την περασμένη Πέμπτη και ένα 13χρονο αγόρι, όταν σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο στήθος, από πολύ κοντινή απόσταση, στη διάρκεια εφόδου σε χωριό της Δυτικής Οχθης...

Τέλος, την Κυριακή στελέχη της «Χαμάς» κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ, για διευκόλυνση της εισόδου οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να επισπευσθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης πριν την έλευση του φετινού χειμώνα.ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικοί διαπραγματευτικοί «ελιγμοί»

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν από αέρος τους Κούρδους της βόρειας Συρίας με όπλα, πολεμοφόδια και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, ήρθαν και οι πιέσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει πιθανή απομόνωσή της από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επικεντρώνουν, στην παρούσα φάση, τις προσπάθειές τους στην «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, η Τουρκία ανακοίνωσε χτες πως θα επιτρέψει την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών στο Κομπανί της βόρειας Συρίας με δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά), επιτρέποντας τη διέλευση των τελευταίων από το έδαφός της...

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τα ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων που μετέφεραν την «οργισμένη αντίδραση» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει την Κυριακή στον από αέρος ανεφοδιασμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας (δυνάμεις αυτοάμυνας PYD) με ελαφριά όπλα, πυρομαχικά και ιατροφαρμακευτικά εφόδια.

«Ουδέποτε θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Η Τουρκία ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες για να εμποδίσει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως το «YPG» (ένοπλη πτέρυγα του αστικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας) θεωρείται για την Αγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση, επειδή, συνεργάζεται με το ΡΚΚ (των Κούρδων της Τουρκίας) και διότι, όπως ισχυρίστηκε, «επιδιώκει όπως και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας». «Οσο έχουν αυτές τις φιλοδοξίες, δεν θα έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ».

Ο Τζαμπάρ Γιαουάρ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά στην Ερμπίλ του βορείου Ιράκ, δήλωσε ότι προετοιμάζονται να στείλουν δυνάμεις υποστήριξης στη Συρία, είτε διά ξηράς είτε από αέρος.

Πάντως, το BBC σημείωνε πως ο ενδεχόμενος ερχομός μαχητών Κούρδων του Ιράκ (με τους οποίους η Αγκυρα έχει άριστες σχέσεις) στο Κομπανί της βόρειας Συρίας ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλοκές και αντιδράσεις. Ο λεγόμενος «υπουργός Αμυνας» του Κομπανί Ισμέτ Εσεν δήλωσε πως η εξέλιξη δεν έχει την έγκριση των Κούρδων της πόλης, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε δύναμη θέλει να έρθει να παλέψει μαζί μας, θα πρέπει πρώτα να μας συμβουλευτεί»...

Εχει επιπλέον σημασία να επισημανθεί εδώ και η ανακοίνωση που εξέδωσαν εκπρόσωποι των «YPG» την Κυριακή ότι πλέον συντονίζουν και πολεμούν μαζί με δυνάμεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί και άλλες περιοχές, με στόχο να βοηθήσουν όλη τη Συρία και όχι μόνον τις κουρδικές περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Κούρδοι της Συρίας

Πριν τις ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, κάλεσε την Αγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να σταλούν εφόδια στην πολιορκημένη πόλη. Οι υπουργοί, σημειώνοντας ότι εκτιμούν «τις προσπάθειες της Τουρκίας για καταφύγιο στους πρόσφυγες», καταδίκασαν ταυτόχρονα «τις επιθέσεις, ωμότητες, δολοφονίες και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττουν οι τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ιράκ και Συρία.

Οπως διαφαίνεται, πάντως, ο ελιγμός της κυβέρνησης Ερντογάν έχει σκοτεινά κίνητρα, καθώς μάλλον θα πρέπει να ιδωθεί πως υπακούει στη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», με στόχο την προώθηση των προσπαθειών της για αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και γενικότερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο μεταξύ, ο Ρεντούρ Τζελίλ, εκπρόσωπος των «YPG», ανακοίνωσε πως τα όπλα που τους έριξαν από αέρος οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετά για να κερδίσουν τη μάχη, πέρα από έναν «θετικό αντίκτυπο» στα πεδία των συγκρούσεων.

«Δεν πιστεύουμε πως η μάχη του Κομπανί θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία και να είναι αποφασισμένες να καταλάβουν το Κομπανί», δήλωσε ο Τζελίλ στο «Ρόιτερς», αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο των όπλων που έλαβαν και που σύμφωνα με τις ΗΠΑ προσφέρθηκαν από τις αρχές της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ.

Συμμάχους αναζητεί ο Κέρι στην Ινδονησία

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρέθηκε στην Ινδονησία, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, Τζόκο Ουιντόντο, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις και άλλων ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας να ενισχύσουν το λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων» του Ομπάμα κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

«Θα ήταν ανεύθυνο για εμάς, και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολο από ηθικής πλευράς, να γυρίσουμε την πλάτη σε μια κοινότητα που πολεμάει το ΙΚ. Πρόκειται για μια στιγμή κρίσης και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε ο Κέρι στην Τζακάρτα, όπου συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράτζακ, τον Ινδονήσιο νέο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ, τον σουλτάνο του Μπρουνέι και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Αλμπερτ ντελ Ροσάριο.

Ο Κέρι τόνισε, πάντως, πως αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία με δεδομένη τη σχέση των Σύρων Κούρδων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, αλλά επέμεινε ότι δε θα ήθελε το Κομπανί να μετατραπεί σε «φρικτό παράδειγμα» των συνεπειών της άρνησης δυνάμεων που «είναι ικανές» και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μην το πράξουν.

Ολα αυτά, ενώ το Ιράκ εξακολουθεί να βιώνει μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εως χτες το απόγευμα, εκρήξεις βομβών κυρίως σε σιιτικές περιοχές στην Καρμπάλα, στη Βαγδάτη και αλλού είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πακιστανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για το ότι «αντάρτες» από το Πακιστάν πέρασαν στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά τα επανειλημμένα επεισόδια στα σύνορα των δύο χωρών, από τα οποία έχουν σκοτωθεί οκτώ άτομα, από την αρχή του Οκτώβρη. Ανάμεσά τους Ιρανοί μεθοριακοί φρουροί και αξιωματικός πακιστανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δώδεκα παιδιά (μέχρι τριών χρόνων) σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό του Βελγίου εισήχθησαν στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται μετά τον εντοπισμό τους να... παίζουν με μία σακούλα αμφεταμίνες - ψυχοδιεργετικά ναρκωτικά. Οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη μιας 18χρονης εκπαιδευόμενης που κατηγορείται ότι έφερε τα ναρκωτικά στο κέντρο φύλαξης.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Μαζική διαδήλωση έγινε την Κυριακή στη Βαρκελώνη με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων περιφερειακών εκλογών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Καταλονίας να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοέμβρη, όπως εδώ και καιρό ζητούσε η ισπανική κυβέρνηση. Η αστυνομία έκανε λόγο για 110.000 συγκεντρωμένους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στόχος επίθεσης Κοσσοβάρων Αλβανών με βόμβες μολότοφ και πέτρες έγινε, προχτές βράδυ, το πρώην δημαρχιακό μέγαρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσσόβου, όπου τώρα στεγάζεται η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Από τις επιθέσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία απηύθυναν προχτές «έκκληση» στη Λιβύη για τον τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες μόνο χτες στη Βεγγάζη, μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και φανατικών ισλαμιστών, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 65 ατόμων.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 20 αντικαθεστωτικοί σιίτες Χούτι σκοτώθηκαν χτες σε σφοδρές μάχες με ενόπλους τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στην Αραβική Χερσόνησο στην περιοχή Ράντα της κεντρικής Υεμένης.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ακύρωσε χτες τον διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού σταθμού Τσέμπρεν στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Βαρδάρη - Αξιού) με τη μέθοδο της παραχώρησης, στον οποίο η μόνη εταιρεία που είχε υποβάλει προσφορά ήταν η ΔΕΗ.

ΦΡΑΝΚΦΟΡΤ (ΗΠΑ).-- Ενα 15χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Κεντάκι των ΗΠΑ έπειτα από τον ομαδικό βιασμό του σε πάρτι το Σαββατοκύριακο από τρεις ενήλικες και δύο νέους 18 και 19 ετών. Οι δράστες βιντεοσκόπησαν και διένειμαν σε γνωστούς τους, μέσω κινητού τηλεφώνου, σκηνές από την εγκληματική επίθεση.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Συμφωνία εκεχειρίας με την ισλαμική εγκληματική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» ανακοίνωσε πως έκλεισε προχτές η νιγηριανή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων ενδέχεται να απελευθερωθούν και οι περίπου 200 μαθήτριες Λυκείου που απήχθησαν από τους τρομοκράτες και κρατούνται όμηροι από τον περασμένο Απρίλη.ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

«Βοήθεια» σε χρήμα και έμψυχο δυναμικό υπόσχεται η ΕΕ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Στη δημιουργία ενός ταμείου με τη συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» προσανατολίζεται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες στο Λουξεμβούργο τις διαβουλεύσεις μεταξύ άλλων και σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της ασθένειας. Πέρα από την οικονομική βοήθεια, σχεδιάζεται η συνεργασία ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται άσχημα από την κρίση, καθώς και πιθανή βοήθεια σε κινητές νοσοκομειακές μονάδες, εξοπλισμό, ειδικευμένους νοσηλευτές κ.λπ.

Επιπλέον, η Ολλανδία προθυμοποιήθηκε να στείλει μία φρεγάτα στη Δυτική Αφρική.

Στο μεταξύ, μετά τη Σενεγάλη και η Νιγηρία κηρύχθηκε χώρα ελεύθερη από τον «Εμπολα», αφού το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στις 5 Σεπτέμβρη. Στη Μαδρίτη ανακοινώθηκε πως θεραπεύτηκε από τον ιό η Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τ. Ρομέρο και στο Οσλο ότι ανάρρωσε η Νορβηγίδα γιατρός που είχε μολυνθεί στη Σιέρα Λεόνε.

Μετά τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Κούβα για την αποστολή γιατρών και νοσοκόμων στη Δ. Αφρική, ο Φιντέλ Κάστρο πρότεινε, το Σάββατο, στις ΗΠΑ συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωσή της στην αμερικανική ήπειρο.

Αίσθηση, μέσα σε όλα αυτά, προκαλούν σενάρια για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός «Goldman Sachs» εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες από αυτές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη και του αναπνευστικού συνδρόμου SARS στο Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού ιολόγου Πέτερ Τζιάρλινγκ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, ότι η σημερινή επιδημία «Εμπολα» οφείλεται σε έναν μεταλλαγμένο ιό που μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα απ' ό,τι παλιότερα...Επίσκεψη Ερντογάν στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν έκανε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις, ενώ η Αγκυρα θεωρείται μία από τις βασικές χώρες - διαμεσολαβητές μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν (το 2007 οι τρεις χώρες ξεκίνησαν τριμερείς συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη), αλλά και μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των «Ταλιμπάν». Βεβαίως, το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την «ειρήνη» στην περιοχή συνδέεται με την επιδίωξη της τουρκικής πλουτοκρατίας να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Σε κοινή συνέντευξη με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι θα δυναμώσουν τη διμερή συνεργασία. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τουρκικά στρατεύματα (τη βάση των οποίων επισκέφτηκε κιόλας) που θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το τέλος του 2014, μαζί με αυτά των ΗΠΑ, Ιταλίας και Γερμανίας.

Καθόλου τυχαία, ο Ερντογάν επισήμανε ότι «οι επενδύσεις μας στον εξορυκτικό τομέα του Αφγανιστάν, την έρευνα πετρελαίου, τις υποδομές και τον τομέα των Τροφίμων θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς καμία επιβράδυνση».ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διαδηλώσεις ενάντια στους μισθούς πείνας

Και «κόντρα» ανάμεσα σε Μπαρόζο και Κάμερον για «μεταρρυθμίσεις» σε πολιτικές της ΕΕ όπως αυτή για τη μετανάστευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το σύνθημα «Η Βρετανία χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς» δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέλφαστ διαδήλωσαν το Σάββατο, απαιτώντας μισθούς που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και όχι ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια προς όφελος των μονοπωλίων.

Στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων δάσκαλοι, νοσοκόμοι, γιατροί, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας, σιδηροδρομικοί, κρατικοί υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι πάνω από 6.500.000 Βρετανοί ζουν κάτω από το όριο της «ανεκτής» φτώχειας, εξαιτίας των μισθών πείνας, της δραματικής συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων τους και της συνεχούς «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων έπειτα και από τα βρετανικά «Συμβόλαια Μηδενικού Χρόνου», που δεν εξασφαλίζουν στον εργαζόμενο ούτε καν μιας ώρας δουλειά τη βδομάδα!

Ο Μπαρόζο προειδοποιεί τον Κάμερον

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε δύο φορές μέσα στο τελευταίο 48ωρο τη βρετανική κυβέρνηση ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνιστούσε «ιστορικό λάθος».

Σε εκδήλωση του ιδρύματος αναλύσεων «Chatham House» χτες το πρωί ο Μπαρόζο επανέλαβε τηλεοπτική δήλωση που είχε κάνει την Κυριακή ότι η Βρετανία θα είχε «μηδενική επιρροή», αν αποχωρούσε από την ΕΕ, θεωρώντας ότι θα έχανε το κύρος της, εάν επέμενε μεταξύ άλλων στην παραβίαση της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την πιθανότητα εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής «παράνομη» και «μη αποδεκτή» από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

«Θα είναι ένα ιστορικό λάθος αν στα θέματα αυτά η Βρετανία συνεχίσει να αποξενώνεται από τους φυσικούς συμμάχους της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας πως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορεί να παραβιαστούν.

Αλλα και ο εταίρος της κυβέρνησης Κάμερον και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε χτες πως η Βρετανία δε θα γίνει ισχυρότερη ούτε θα ευημερήσει περισσότερο αν εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι οι Συντηρητικοί επιχειρηματολογούν κατά της ΕΕ από «τυφλό πανικό», λόγω της ανόδου του αντιμεταναστευτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ανεξαρτησίας, «UKIP».Σελίδα 19 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρώτη κλήση δημάρχου για άρνηση «αξιολόγησης» προσωπικού

Τις απειλές της έκανε πράξη η κυβέρνηση, ζητώντας από τους εισαγγελείς να παρέμβουν στην άρνηση πέντε δημάρχων της χώρας (Πάτρας, Λάρισα, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου και Χαλανδρίου) να στείλουν στοιχεία για την «αξιολόγηση» - απόλυση δημοτικών υπαλλήλων. Η αρχή έγινε με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, ο οποίος καλείται να εμφανισθεί σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για να «εξετασθεί ανωμοτί και να παράσχει εξηγήσεις». Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η ακύρωση από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για άρνηση της «αξιολόγησης» και του «επανελέγχου». Στη σειρά για να κληθούν από τον εισαγγελέα είναι και οι άλλοι δήμαρχοι.

Απαντώντας στις απειλές, με ανακοίνωση που υπέγραψαν οι δήμαρχοι του ΚΚΕ σε Χαϊδάρι, Πάτρα, Πετρούπολη και Ικαρία, Μιχάλης Σελέκος, Κώστας Πελετίδης, Βαγγέλης Σίμος και Στέλιος Σταμούλος, μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διεκδικώντας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα» και πως «θα αντιμετωπίσουμε, μαζί με τους δημότες μας, τις όποιες απειλές και "ποινές", επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης».ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εισαγγελέας για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών για χρήση επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής» και να αποδοθούν στους υπαίτιους.ΛΗΞΟΥΡΙ

Σε κοντέινερ η Πυροσβεστική

Την ανάγκη να μεταστεγαστεί το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ληξούρι, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το ΚΚΕ. Στη σχετική Ερώτηση αναφέρεται:

«Ο σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά, το Φλεβάρη του 2014, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο κτίριο που στεγαζόταν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου, με αποτέλεσμα αυτό να κριθεί ακατάλληλο.

Το συγκεκριμένο Κλιμάκιο μετεγκαταστάθηκε σε κοντέινερ και εκεί εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση του προσωπικού.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις»;

Την Ερώτηση υποβάλλουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Μωραΐτης.Φωτιά στην Ανδρο

Το απόγευμα της Κυριακής ελέγχθηκε, τελικά, η φωτιά που είχε ξεσπάσει από το βράδυ της Παρασκευής στην Ανδρο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βουρκωτή, κοντά στα χωριά Αποίκια και Κατακαλαίοι. Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 29 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη. Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο νησί.Αγνοείται μετανάστης

Συνολικά 79 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφος, περισυνελέγησαν το περασμένο Σάββατο από φορτηγό πλοίο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, ενώ άκαρπες παρέμεναν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 36χρονου αγνοούμενου ομοεθνή τους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο 36χρονος, κατά τη διαδικασία της μετεπιβίβασης από τη λέμβο, που βρισκόταν σε δυσχερή θέση, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, στο φορτηγό πλοίο, έπεσε στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται. Οι μετανάστες και ο 44χρονος διακινητής παρελήφθησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και οδηγήθηκαν στο λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου.ΛΑΡΙΣΑ

Στην πεπατημένη της αντιλαϊκής πολιτικής

«Η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛ, κ.τ.λ.), συνεχίζει, απαρέγκλιτα, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ και είναι τέτοια η ομοιότητα της πολιτικής τους στα κυρίαρχα ζητήματα της διοίκησης του δήμου, που είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μια πολιτική της οποίας βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η συμμόρφωση στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, που περικόπτει πόρους, αυξάνει τη φορομπηξία, καθιερώνει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για μείωση του χρέους, το παρατηρητήριο, την αξιολόγηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα κ.τ.λ.»

Αυτό τόνισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Λάρισας.

Αναφερόμενοι στην οικονομική πολιτική της νέας δημοτικής αρχής, επεσήμαναν ότι «βασικό στοιχείο παραμένει η ανταποδοτικότητα και η φορομπηξία κάθε είδους που φτάνει στο 65% των εσόδων». Οπως ανέφεραν, στο λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβε πρόλαβε, με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να σβήσει πρόστιμα από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αλλά και να δηλώσει διά στόματος του δημάρχου Απ. Καλογιάννη πίστη στα ΣΔΙΤ, (συμπράξεις με ιδιώτες), αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και πλειοψηφία του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις σημείωσαν πως, παρότι η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως σημαία την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτω και από την πίεση των εργαζόμενων, για τη μη αποστολή των στοιχείων των αορίστου χρόνου στο αρμόδιο υπουργείο, αυτό δεν την εμποδίζει την ίδια στιγμή να καταθέτει αγωγές σε βάρος πρώην εργαζομένων του δήμου που διεκδικούν την μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα, από την πρώτη μέρα της θητείας της, με το πρόσχημα της «καμένης γης», προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με 2μηνα στους παιδικούς σταθμούς, αρνούμενη να ανανεώσει τις συμβάσεις στο υπάρχον προσωπικό, όπως πρότειναν μόνο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επικαλούμενη το νόμο.

Για τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική», αναφέρθηκαν στην προσήλωση της δημοτικής αρχής στην «εθελοντική δράση» και στις συνεργασίες της με διάφορες ΜΚΟ.

Και οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν: «Ο λαρισαϊκός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (εδώ χωράει και το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ) και το ρόλο που αυτή θα παίξει από εδώ και μπρος. Προειδοποιήσαμε προεκλογικά ότι εκείνοι που υπόσχονταν άλλη διαχείριση και "αριστερή διακυβέρνηση" θα προδώσουν πολύ γρήγορα τις όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά σε τμήματα του λαού.

Το παράδειγμα της δημοτικής αρχής στη Λάρισα αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την ανακολουθία λόγων και έργων και τη στρατηγική σύμπλευση των δήθεν ''μνημονιακών και αντιμνημονιακών'' για τη διάσωση του συστήματος και των καπιταλιστών. Αποδεικνύει πως αν ο λαός ξεγελαστεί από την δήθεν "αριστερή" λογοκοπία των "θεωρητικών" του ΣΥΡΙΖΑ και των "πρόθυμων" συνεταίρων του, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως ήταν "άνθρακες ο θησαυρός"».ΜΕΝΙΔΙ

Τίμησαν την προσφορά των Ποντίων στους λαϊκούς αγώνες

Κοσμάς Σερδερίδης, Ηλίας Ελευθεριάδης, Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Τρεις από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Και οι τρεις ήταν ποντιακής καταγωγής, όπως και χιλιάδες άλλοι Πόντιοι που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας. Η προσφορά τους τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ΤΟ Αχαρνών - Φυλής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Μπ. Χολίδης» στο Μενίδι. Ομιλήτρια ήταν η Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή των Ποντίων στην αντιφασιστική πάλη, στον ένοπλο αντάρτικο αγώνα μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, αλλά και στο εργατικό κίνημα.

Αμέτρητα τα ονόματα. Χωριά που έδωσαν πολλούς νεκρούς στο κίνημα της Αντίστασης κατά του φασισμού με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και κατόπιν στον αγώνα κατά του μοναρχοφασισμού με τον ΔΣΕ. Το Γερακαριό, η Κοκκινιά, το Μεταλλικό, η Μεταμόρφωση, όπου βρήκαν γόνιμο έδαφος οι ιδέες του σοσιαλισμού και αναδείχτηκαν άξια στελέχη του ΚΚΕ. Χωριά που σήκωσαν στις πλάτες τους τους αγροτικούς αγώνες και κατόπιν τον αγώνα κατά του φασισμού. Το Γερακαριό έδωσε θυσία στους αγώνες του λαού 35 αγωνιστές. Το 1941 οι ναζί έκαψαν τρία ποντιακά χωριά, το Κλειστό, την Κυδωνιά και το Αμπελόφυτο, όπου σκότωσαν 96 Πόντιους πατριώτες. Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμμετοχή των Ποντίων στην αντίσταση κατά των φασιστών, που αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές. Εκτός από τα παραπάνω χωριά έγιναν εκτελέσεις και σε άλλα χωριά, όπως η Ξηρόβρυση, η Μεγάλη Στέρνα και η Αμφίπολη.

Η Ρούλα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε και στην παρουσία των Ποντίων στην ΕΣΣΔ, όπου μαζί με το σοβιετικό λαό υπεράσπιζαν τα ιδανικά του σοσιαλισμού, την εργασία για όλους, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία και όλες τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις που είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσίαση ποντιακών χορών από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και αντάρτικων αντιφασιστικών ποντιακών τραγουδιών και στη συνέχεια προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των Ποντίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή στα ποντιακά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Μενίδι, Βασίλης Τοπαλιανίδης και Γιούλη Αγγελοπούλου και στη Φυλή, Δημήτρης Τσιουμπρής.Σελίδα 20 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

48ωρη απεργία των αρχαιολόγων

48ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 23 Οκτώβρη προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, αντιστεκόμενος στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, εμμένοντας στην εφαρμογή - από τις 28 Οκτώβρη - του απαράδεκτου Οργανισμού συρρίκνωσης του ΥΠΠΟΑ, ενώ γνωρίζει τη βλάβη που αυτό θα επιφέρει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στα έργα ΕΣΠΑ και τις σωστικές ανασκαφές, καθώς και για άλλα θεμελιώδη αιτήματα του κλάδου.

Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην Μπουμπουλίνας, θα ακολουθήσει παράσταση στην πολιτική ηγεσία και πορεία προς τη Βουλή, όπου θα συζητείται το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις του Οργανισμού. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Λευκό Πύργο. Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων.Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ρόκου παρουσιάζεται στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, η γκαλερί «Le Salon» (92 οδός Jean-Pierre Timbaud), από τις 16 έως τις 30 Οκτώβρη παρουσιάζει πρόσφατη - επίκαιρη θεματολογικά - δουλειά του νέου καλλιτέχνη (είναι ο γιος διακεκριμένων εικαστικών - του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου και της ζωγράφου - χαράκτριας Ρουμπίνης Σαρελάκου). Οι πίνακες του Δ. Ρόκου παρουσιάζονται υπό το γενικό τίτλο «Τέμπλο του φόβου», τον οποίο φέρει και η αφίσα της έκθεσης (φωτογραφία).«Ετσι κάνουν όλες»

Με τη μεγαλοφυή σύλληψη του Μότσαρτ, την κωμική του όπερα σε δύο πράξεις «Ετσι κάνουν όλες», σε καινούργια παραγωγή, ξεκινά η καλλιτεχνική περίοδος 2014 - 15 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το έργο, η τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε, μετά τους «Γάμους του Φίγκαρο» και τον «Ντον Τζοβάννι» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά του ρεπερτορίου και βασίζεται σε ένα κείμενο γεμάτο ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις. Θέμα του η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων και ιδιαίτερα η γυναικεία πίστη. Το έργο που ξεσήκωσε τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και θεωρήθηκε τολμηρό, όχι μόνο στην εποχή του, αλλά ακόμα και τον 19ο αιώνα, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου στο Θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας στις 24, 25, 26 και 31 του Οκτώβρη και στις 1, 2, 8 και 9 του Νοέμβρη 2014 στις 9 το βράδυ σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και Ζαν Κριστόφ Σαρόν. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ καθώς και ένα εξαιρετικό καστ Ελλήνων διακεκριμένων μονωδών.Το Φεστιβάλ Δράμας στην Αθήνα

Το 37οΦεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, που φέτος γιόρτασε τα 20 του χρόνια, ξεκινά για το ετήσιο, πολύμηνο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρώτος σταθμός φυσικά η Αθήνα και συγκεκριμένα η αίθουσα «Τριανόν», η οποία θα φιλοξενήσει, από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Οκτώβρη, τις βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης καθώς και το σύνολο των φετινών ελληνικών διαγωνιζομένων κι ένα αφιέρωμα στην πολωνική ταινία μικρού μήκους...Κύματα Κυθηραϊκά

«Κύματα Κυθηραϊκά» ονομάζεται η μουσική συνάντηση που ξεκίνησε στα Κύθηρα και συνεχίζεται στο «Αλικο» στου Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 16, τηλ. 210.3253.272). Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο, ο Γιώργος Λιμάκης στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά και ο Σταύρος Κυριακάκης στο τραγούδι, διασκευάζουν απρόβλεπτα και με μπλουζ - ροκ διάθεση, γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια... και... διασκεδάζουμε! Την Παρασκευή 24 Οκτώβρη, στις 22.30. Επιβάρυνση για το live, 2 ευρώ κατ' άτομο.ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»

Σημαία οι ανάγκες μας, οι δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα

Με τη συναυλία - καταγγελία ενάντια στην πολύχρονη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται να έχει πατρίδα και τον κόσμο να δίνει ζωή στο εργοτάξιο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, τον κόσμο να τραγουδά, «έκλεισε» η παρουσίαση, προχτές Κυριακή, της Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

«Αυτοί που κρατούν τις αποστάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι στη συνείδησή μας, στη συνείδηση των εργαζομένων συνένοχοι για τα εγκλήματα που συντελούνται, γιατί εξισώνουν το θύτη με το θύμα, εξισώνουν την πάνοπλη εξοπλισμένη ισραηλινή στρατιωτική μηχανή με το παιδί με τη σφεντόνα, με τον απελπισμένο Παλαιστίνιο μαχητή», διαβάστηκε μεταξύ άλλων από το δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, «KollektivA», Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης / Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Πέτρος Πουντίδης - «Τοτέμ», Γιώργος Σαρρής και Στέφανος Ψαραδάκος.

Νωρίτερα, από την πλευρά Συνδικάτων και των καλλιτεχνών, ο Ακης Αντωνίου από το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με αφορμή την ολοκλήρωση της Εκθεσης, τόνιζε ότι ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του το επόμενο διάστημα στις εξελίξεις: «Με σημαία τις ανάγκες του, τις δυνατότητες, που έχουμε να ζήσουμε καλύτερα, με αισιοδοξία που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος ο λαϊκός, που πρέπει να ζητάει τα πάντα, αφού τα πάντα παράγει». Την ίδια μέρα, έγινε παρουσίαση με τίτλο «Εικαστικές τέχνες και αντίσταση» (1929 - 1967), όπου αποτυπώνει μέσα από το έργα, την Ιστορία του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Εκθεση στη Ζώνη, όλες αυτές τις μέρες επισκέφτηκαν περί τα 1.000 παιδιά από σχολεία, 60 συνοδοί (δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων), κυρίως από το Πέραμα αλλά και από γειτονιές του Πειραιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με κουβέντα, συμμετείχε ο κόσμος το Σάββατο 18 Οκτώβρη, στο θέμα για την ανεργία και τις εξελίξεις στη Ζώνη. Από την εισήγηση του Σ. Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, από τις παρεμβάσεις των προέδρων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Σ. Αγγελόπουλο και Α. Γαρμπή, αντίστοιχα, τονίστηκε η ανάγκη για την οργάνωση των ανέργων, αλλά ταυτόχρονα και η πάλη για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν προσωπική ζωή, θα έχουν ελεύθερο χρόνο «όχι να δουλεύει ο εργαζόμενος και να ζει τα ίδια που ζει τώρα σαν άνεργος», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι και το αντικείμενο που παράγει ο εργαζόμενος πρέπει να καλύπτει βασικές, θεμελιώδεις ανάγκες του λαού και να χαίρεται ο λαός που θα γίνονται έργα με πρόσβαση φθηνή και ασφαλή. «Μπορεί να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια π.χ. με λεφτά του λαού, να έχεις Ελληνες ναύτες και να τα στέλνεις να πολεμάνε στον Περσικό για να λύνουν τα ζητήματά τους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και μπορείς να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια και να εξασφαλίζεις την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών σου, των νησιών μεταξύ τους και τη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα με φθηνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση για τους νησιώτες και τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει. Αυτή τη στιγμή, - υπογραμμίστηκε - το 80% των νησιών δεν καλύπτονται ακτοπλοϊκά». Την ίδια μέρα, αίσθηση έκανε και η συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου «Ιστορίες για κρουστά».Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

«Η στράτευσή του καταλύτης για να δημιουργήσει»

Μεγάλη απήχηση είχε η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μάνο Κατράκη, που έγινε το Σάββατο στον Περισσό

Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Μάνου Κατράκη αναβίωσαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της το περασμένο Σάββατο. Ηχητικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα, μουσική και σκηνική δράση συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον γεμάτο ένταση αφιέρωμα, αποδίδοντας εκείνο που χαρακτήρισε τον μεγάλο καλλιτέχνη: Τη συνεπή, αταλάντευτη σύνδεση της καλλιτεχνικής με την αγωνιστική του πορεία. Που ενέπνευσαν στον Γ. Ρίτσο τα λόγια «Στο μπόι σου παίρνουν μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη...», όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης.

Ηταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, που τοποθετήθηκαν καθίσματα και οθόνη και στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να την παρακολουθήσει.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανού, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στη ζωή και το έργο του Μάνου Κατράκη και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Η καλλιτεχνική διαδρομή του Μάνου Κατράκη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ότιη στράτευση της τέχνης με την πλευρά των καταπιεσμένων, όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, αλλά αντίθετα ο καταλύτης για να μπορέσει αυτή να εξελιχθεί και να μεγαλουργήσει.Αν προσπαθήσει κανείς να βρει τι κρύβεται πιο ειδικά πίσω από το πελώριο υποκριτικό ανάστημα του Κατράκη, θα φτάσει στο σκοπό που υπηρετούσε η τέχνη του. Ο Κατράκης ήταν μεγάλος καλλιτέχνης γιατί προσλάμβανε την τέχνη του θεάτρου με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονταν όλα τα μεγάλα πνεύματα κάθε εποχής και τόπου, από τους αρχαίους κλασικούς δραματουργούς, έως τον Σαίξπηρ και τον Μπρεχτ. Θεωρούσε δηλαδή ότι το θέατρο πρέπει να έχει χαρακτήρα διδακτικό, διαπαιδαγωγητικό και όχι στείρο διασκεδαστικό. "Ο όρος λαϊκό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κάτι το φτηνό, το εκχυδαϊσμένο, το απλουστευμένο, το πρόχειρο", δήλωνε. "Το θέατρο πρέπει να λειτουργεί σαν ένα σχολείο, κι όχι μόνο σαν ψυχαγωγία γελαστική. Το θέατρο πετυχαίνει τον σκοπό του, όταν φεύγοντας απ' αυτό, έχεις αποκομίσει κάποια συμπεράσματα, που θα σου χρησιμέψουν σαν τροφή της ψυχής και της ζωής σου"».

Αναφερόμενος στην προσφορά του Μάνου Κατράκη μέσα από το Λαϊκό Θέατρο, την έξωσή του από αυτό, τα όσα ακολούθησαν στη μεταπολίτευση, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Ο καταπονημένος Κατράκης αποτελούσε πάντα απειλή για το αστικό σύστημα. Ομως, παρά τη φτώχεια και την κλονισμένη υγεία του, σαν "πληγωμένο λιοντάρι, κυνηγημένο απ' τα κακά σκυλιά με πάντα ολόρθο κι άτρωτο το χαιτοφόρο του κεφάλι" όπως τον περιγράφει ο Ρίτσος, ο Κατράκης προβάλλει ακόμη πιο αστραφτερός στη μεγάλη σκηνή της ταξικής πάλης τόσο με την τέχνη, όσο και με τη δράση του μέσα από το νόμιμο πια ΚΚΕ».

Οπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Ν. Σοφιανός, «ο Κατράκης είχε ένα τεράστιο απόθεμα συμπερασμάτων κι εμπειριών από την πλούσια, τη γεμάτη ζωή του για να τα δώσει δώρα στους ανθρώπους. "Μισημένος", καθώς ο Προμηθέας, "από όλους τους θεούς γιατί τους ανθρώπους αγάπησε τόσο", κέρδισε επάξια μια θέση παντοτινή ανάμεσά τους, ανάμεσά μας».

Αλύγιστος ως το τέλος

Το μουσικοθεατρικό δρώμενο, που επιμελήθηκε και παρουσίασε ομάδα θεατρολόγων, ηθοποιών και μουσικών ειδικά για την εκδήλωση, ενθουσίασε το κοινό. Ηχητικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα, ένας χορός από νέα παιδιά και ζωντανή μουσική ταξίδεψαν όσους παραβρέθηκαν, στην πορεία από τα πρώτα χρόνια, στην ιδεολογική και καλλιτεχνική ωρίμανση που ήρθε μέσα από τη δράση σε δύσκολες συνθήκες, με τον Μάνο Κατράκη μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές να αντιμετωπίζουν το διωγμό, τις εξορίες, τον αποκλεισμό, τη φτώχεια. Και να παραμένουν αξιοπρεπείς και αλύγιστοι.

«Στην Κρήτη γεννήθηκα, στον Κίσσαμο (...) Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα τα πρώτα χρόνια με τη μάνα μου και τις τρεις αδερφές μου»... αφηγείται ο Κατράκης. Βαλκανικοί πόλεμοι... 1917... Ο Λένιν... Η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση... Οργανώνονται τα συνδικάτα... Ιδρύεται το ΣΕΚΕ... Σε αυτά τα ταραγμένα, έντονα χρόνια μεγάλωσε ο Μάνος Κατράκης, ο οποίος εμφανίζεται στην οθόνη να δηλώνει σε συνέντευξή του: «Η στερημένη ζωή που έζησα μέχρι τότες, όλα αυτά τα δεινά που πέρασαν από τα μάτια μου και από την ψυχή μου, οι οπτικές και οι ψυχικές εικόνες, είχαν προετοιμάσει το έδαφος μέσα μου, μέσα στο μυαλό μου, για έναν προσανατολισμό σε έναν κόσμο που, δεν μπορούσα ακόμα να διαμορφώσω τον χαρακτήρα του, έπρεπε όμως να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχα ζήσει μέχρι τότες».

Στη σκηνή, μέσα από αποσπάσματα από ταινίες, συνεντεύξεις, απαγγελίες, παρελαύνουν μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του. Με κύριο την οργάνωσή του στο ΚΚΕ το 1943. «Η ζωή μου άρχισε από τότε που μπήκα στο Κόμμα μου», δήλωνε ο ίδιος.

Είχε κάνει ήδη τις πρώτες εμφανίσεις στο θέατρο. Ο χορός διάβασε εφημερίδες της εποχής: «Ενας ελπιδοφόρος νέος, καλοβασταγμένος κρητικός, αληθινός παλικαράς, με ατομικότητα έκδηλη, με θέληση, με πονηριά και με πείρα», έγραφε τότε ένας κριτικός και ανάλογες ήταν και οι υπόλοιπες. Αντί για το δρόμο της ενσωμάτωσης που θα του έφερνε και τις ανάλογες απολαβές, επέλεξε το δρόμο της στράτευσης.

Η δράση που ανέπτυξε ο Μάνος Κατράκης και μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, οι εξορίες, οι μαρτυρίες από την αξιοπρεπή στάση του απέναντι στους βασανιστές, η ατμόσφαιρα της εξορίας, αναβιώνουν με λόγια που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ηθοποιοί που αποτελούν το χορό: «Θα γονατίσεις Κατράκη; Τι μας παριστάνεις το ρόλο σου τον Μαρίνο τον Κοντάρα, τον παλικαρά; - Οχι ρε παιδιά δεν παριστάνω τον Κοντάρα. Απλά τον άνθρωπο παριστάνω...». Τότε ο χορός σκίζει τις δηλώσεις μετανοίας που καλούνταν να υπογράψουν οι εξόριστοι, πατά πάνω τους και συνεχίζεται η αφήγηση στα χρόνια μετά την επιστροφή από την εξορία. Το ταλέντο και η θέληση του Μάνου Κατράκη ξεπερνούν το κλίμα της εποχής και μπαίνουν στην πιο δημιουργική του φάση, με διεθνείς διακρίσεις και με αποκορύφωμα την ίδρυση του Λαϊκού Θεάτρου, που δίνει έμπρακτη απάντηση σε όσους θέλουν να ταυτίζουν το λαϊκό με το φτηνό, το χυδαίο. Γι' αυτό και αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα η έξωσή του από αυτό, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία.

Και στη μεταπολίτευση, όμως, δεν άλλαξαν πολλά για τον Μάνο Κατράκη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή του από το κράτος. Ούτε αυτό όμως, όπως ούτε η δόξα, ούτε οι επιτυχίες άλλαξαν τον Μάνο Κατράκη, που συνέχισε το δύσκολο δρόμο της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο. Συνέδεσε όλη τη ζωή του με το ΚΚΕ, πάντα παρών σε όλες τις δύσκολες μάχες. Μέχρι το τέλος. Η σκηνή από την ταινία «ταξίδι στα Κύθηρα», με τον Μάνο Κατράκη να χορεύει το «σαράντα μήλα κόκκινα», μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας προβάλλεται στην οθόνη, προετοιμάζοντας το θεατή ότι το τέλος πλησιάζει. Ο Κατράκης χορεύει στο νεκροταφείο, στο μεγάλο κινηματογραφικό κύκνειο άσμα του, και περνά στην Ιστορία της Τέχνης ως σύμβολο του ανυπότακτου κοινωνικού αγωνιστή, που νικά το θάνατο και υψώνεται χορεύοντας πάνω απ' αυτόν...

Οι συντελεστές της παράστασης

Για τη συγκέντρωση και την έρευνα του υλικού, στο οποίο βασίστηκε η εκδήλωση, συνέβαλαν οι Δημήτρης Ανδρονιάδης, Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Εύη Γιαννοπούλου, Διονύσης Ξενάκης, Αρχοντία Χριστούλη. Τη διαμόρφωση των κειμένων έκανε η Εύη Γιαννοπούλου, σκηνοθεσία Αρχοντία Χριστούλη, κινησιολογική επιμέλεια Γωγώ Παπαλάμπρου, μουσική Δημήτρης Ανδρονιάδης, επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού Θεοδοσία Γραμματικού, φωτισμοί Ακης Αποστολίδης - Γιώργος Αποστολίδης.

Τα κείμενα ερμήνευσαν οι: Γεωργία Καούκη, Μαριλίζα Λούντζη, Χρήστος Μπαλτάς, Σοφία Μπότση, Διονύσης Ξενάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Αθηνά Φραγκουλοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα. Συμμετείχαν οι μουσικοί Δημήτρης Ανδρονιάδης πιάνο, Παναγιώτης Μεταλληνός κρουστά, Νίκος Πανάς βιολί, Κώστας Σταυρόπουλος κοντραμπάσο.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό

Λες και ήταν χτες. Κι όμως, πέρασαν, κιόλας, έξι μήνες από τότε που «έφυγες» για πάντα από κοντά μου, στις 21.4.2014, σύντροφε Γιώργο (ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ), αγαπημένε μου.

Στη μνήμη σου προσφέρω 200 ευρώ στο Κόμμα σου, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Περισσού που με τόσο πάθος αγαπούσες και υπηρέτησες από το 1934 μέχρι τη μέρα του θανάτου σου.

Είμαι περήφανη για σένα.

Η γυναίκα σου, Ελένη Παπαθανασίου

Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΒΟΛΕΪ

Η τετράδα του Λιγκ Καπ

Με δυο πρωτάρηδες, τον Αρη και τον Παμβοχαϊκό, και δυο... παλιούς, τους Ολυμπιακό και Εθνικό Αλεξανδρούπολης, σχηματίστηκε η τετράδα του φετινού φάιναλ φορ στο Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων.

Στο αποτέλεσμα που ξεχώρισε, ο Αρης ανέτρεψε τα προγνωστικά και επικρατώντας στον τελευταίο αγώνα του Β' ομίλου, που έγινε στο κλειστό της Τούμπας, του ΠΑΟΚ με 3-0 πήρε την πρωτιά σφραγίζοντας το εισιτήριο για την τετράδα.

Στον Α' όμιλο, που έγινε στον Εβρο (Ορεστιάδα - Αλεξανδρούπολη), ο Εθνικός κατάφερε να κάνει το 2 στα 2 επικρατώντας με 3-0 της ΑΕΚ και της Ορεστιάδας αντίστοιχα και να πανηγυρίσει για τρίτη φορά την πρόκριση στα ημιτελικά.

Με δυο νίκες, επί της Λαμίας (3-1) και του Παναθηναϊκού (3-1) ο οικοδεσπότης του 3ου ομίλου, Παμβοχαϊκός, θα δώσει για πρώτη φορά παρουσία στο φάιναλ φορ ενώ εύκολη πρόκριση περίμενε και τον Ολυμπιακό από τον 4ο όμιλο χάρη στις νίκες του επί Κηφισιάς (3-1) και Φοίνικα Σύρου με (3-0).

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Τα φαβορί... καθάρισαν στην πρεμιέρα της Α1 γυναικών, απ' όπου ξεχωρίζει η νίκη της ΑΕΚ επί του νεοφώτιστου αλλά ιδιαίτερα δυνατού και με υψηλές φιλοδοξίες ΑΟ Θύρας με 3-1 σετ. Τα άλλα αποτελέσματα: Ολυμπιακός - Ανατόλια 3-0, Παναθηναϊκός - Πανναξιακός 3-0, Ηλιούπολη - Μακεδόνες 3-1, Ρέθυμνο - Ηρακλής 3-1. Ρεπό είχε το Μαρκόπουλο.FOOTBALL LEAGUE

Με ανατροπή το 2 στα 2 η ΑΕΚ

Την ανατροπή χρειάστηκε να κάνει η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (μπροστά μάλιστα σε 20 χιλιάδες οπαδούς της), προκειμένου να επικρατήσει του Απόλλωνα Σμύρνης με 2-1 και να φτάσει στη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στη Football league.

Στα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν από τη 2η αγωνιστική είναι η νίκη του Ηρακλή επί του Ολυμπιακού Βόλου στο ντέρμπι του 2ου ομίλου, καθώς και οι εκτός έδρας επιτυχίες για τον ίδιο όμιλο των Ζακύνθου και ΑΕΛ επί Τυρνάβου και Αγροτικού Αστέρα, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Παναχαϊκή - Ηρακλής Ψαχνών 3 - 0, Πανηλειακός - Παναιγιάλειος 0 - 2, Αχαρναϊκός - Ερμιονίδα 0 - 2, ΑΕΚ - Απόλλων Σμ. 2 - 1, Χανιά - Φωστήρας 1 - 0, Αλιμος - Καλλιθέα (22/10). Ρεπό: Επισκοπή. Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 6 και ακολουθούν Ερμιονίδα 4 β., Χανιά 4 β., κ.τ.λ.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Φωκικός - Λαμία 1 - 1, Αγροτικός Αστέρας - ΑΕΛ 0 - 2, Απόλλων 1926 - Πιερικός 0 - 0, Αιγινιακός - Αναγέννηση Καρδίτσας 1 - 0, Τύρναβος - Ζάκυνθος 0 - 1, Ηρακλής - Ολυμπιακός Βόλου 1 - 0. Ρεπό: Εθνικός Σερρών. Στη βαθμολογία προηγούνται Ηρακλής ΑΕΛ και Ζάκυνθος με 6 β., ενώ ακολουθούν Λαμία 4 β., Αιγινιακός 4 β. κ.τ.λ.SUPER LEAGUE

Το άγχος των φαβορί και το ... τσίμπημα του ΟΦΗ

Η σπουδαία εκτός έδρας επιτυχία του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού αλλά και οι αγχωτικές νίκες των φαβορί ήταν αυτά που ξεχώρισαν στην 7η αγωνιστική της Super League, με τις περισσότερες ομάδες πάντως να δείχνουν σαφώς επηρεασμένες από τη δεκαπενθήμερη διακοπή του πρωταθλήματος (ματαίωση αγώνων με υπουργική απόφαση και υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων).

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ αν και χωρίς βασικό επιθετικό (τραυματίας ο Αθανασιάδης, εκτός αποστολής ο Παπαδόπουλος) κατάφερε έστω και με αρκετές δυσκολίες να κάμψει την αντίσταση του Ατρομήτου, να νικήσει με 2-1 και να παραμείνει μόνος στην κορυφή. Ενα δίλεπτο (27-29) στο Α' μέρος ήταν αρκετό στους γηπεδούχους να πετύχουν τα δυο τέρματα, με τους Κάτσε (τραγικό λάθος του Τζενάμο) και Ρατς (κεφαλιά) ενώ ο Ατρόμητος που ανέβασε ρυθμούς στο Β' μέρος μείωσε με τον Ούμπιντες στο 61'. Για τον ΠΑΟΚ αποβλήθηκε ο Βίτορ στο 76'.

Στην Κρήτη, το τελευταίο τεστ για τον Ολυμπιακό πριν από την αναμέτρηση με την Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ περιλάμβανε αρκετό άγχος μέχρι να επικρατήσει του Εργοτέλη με 3-2. Το νικητήριο τέρμα πέτυχε ο Μήτρογλου στις καθυστερήσεις ενώ ο ίδιος νωρίτερα είχε ισοφαρίσει σε 1-1 (44'). Ο Εργοτέλης προηγήθηκε δυο φορές, με τον Γιουσούφ στο 43' (1-0) και τον Χαντί στο 55' (2-1), με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν και πάλι (Ντομίνγκεζ 68' πέν.).

Τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα μετά από 27 χρόνια πανηγύρισε ο ΟΦΗ με το 2-1 στο «Απ. Νικολαΐδης». Οι φιλοξενούμενοι στηριζόμενοι στις αντεπιθέσεις σκόραραν με τους Μερεμπασβίλι (27') και Μακρή στις καθυστερήσεις ενώ οι «πράσινοι» που έδειξαν να έχουν και πάλι πρόβλημα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία φάσεων είχαν... χαρεί προσωρινά με το αυτογκόλ του Τριποτσέρη (77').

Ο Αστέρας Τρίπολης μπορεί στην Ευρώπη να τα πηγαίνει καλά, μέσα όμως συνεχίζει να έχει προβλήματα αφού υπέστη νέο στραβοπάτημα μένοντας στο 1-1 με τον Παναιτωλικό στην έδρα του. Στα αξιοσημείωτα η νίκη (έστω και με αρκετή δυσκολία) της Βέροιας επί του Λεβαδειακού με 2-1 που κρατάει στα ψηλά την ομάδα της Ημαθίας αλλά και η πρώτη επιτυχία της σεζόν για τη Νίκη Βόλου επί του Πανθρακικού με 1-0.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Νίκη Βόλου - Πανθρακικός 1-0, Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 1-1, Εργοτέλης - Ολυμπιακός 2-3, Καλλονή - Κέρκυρα 1-0, Βέροια - Λεβαδειακός 2-1, Πλατανιάς - Ξάνθη 1-0, ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 2-1, Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1.ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Ενδιαφέρον... πρώτο πιάτο

Με αρκετά ενδιαφέροντα παιχνίδια ανοίγει σήμερα η αυλαία της 3ης αγωνιστικής στο Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με το ...δεύτερο πιάτο. Στις αναμετρήσεις που ξεχωρίζουν σήμερα συγκαταλέγεται αυτή της Ρώμης, όπου η Ρόμα θα υποδεχθεί την Μπάγερν Μονάχου καθώς και το ιβηρικό ντέρμπι μεταξύ της Πόρτο και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με βαριά ιστορία πίσω τους, θα συναντηθούν Μπαρτσελόνα και Αγιαξ, ενώ ο ΑΠΟΕΛ έχει άλλο ένα κρίσιμο τεστ με αντίπαλο την Παρί Σ.Ζ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ώρα έναρξης 21.45): ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μάντσεστερ Σίτι (19.00 NS2), ΑΠΟΕΛ - Παρί Ζεν Ζερμέν (NS 1), Ρόμα - Μπάγερν Μονάχου (NS 2), Μπαρτσελόνα - Αγιαξ (NS 3), Τσέλσι - Μάριμπορ (NS 6), Πόρτο - Αθλέτικ Μπιλμπάο (NS 7), Σάλκε - Σπόρτινγκ, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Σαχτάρ.ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1

Διακοπή στο ντέρμπι... το «μπαμ» η Κηφισιά

Η οριστική διακοπή στο ντέρμπι Αρη - ΠΑΟΚ και τα όσα επακολούθησαν σε εξωαγωνιστικό επίπεδο και η νίκη της Κηφισιάς επί του Ολυμπιακού στο αγωνιστικό στιγμάτισαν τη 2η αγωνιστική στην Α1.

Στο «Νίκος Γκάλης» (πρώην Αλεξάνδρειο) η αναμέτρηση των δύο... αιωνίων αντιπάλων της πόλης, Αρη και ΠΑΟΚ, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μετά την οριστική διακοπή της λίγο πριν το ημίχρονο (42'' πριν τη λήξη). Αιτία η ρίψη αντικειμένων για δεύτερη φορά με τον διαιτητή Αναστόπουλο (εκ των οποίων φέρεται να τον πέτυχε και κάτι). Αρχικά, αποφασίστηκε η εκκένωση του γηπέδου, ωστόσο μετά από αρκετή ώρα οι διαιτητές θεώρησαν ότι αυτό δεν είχε γίνει (παρέμεναν κάποια άτομα εντός) και αποφάσισαν την οριστική διακοπή και την κατοχύρωση του αγώνα στον ΠΑΟΚ. Σημειώνεται πως και πριν την έναρξη, ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε χτυπηθεί από αντικείμενο (καρούλι με άσπρη ταινία που παραδοσιακά πετάνε οι οπαδοί του Αρη) με αποτέλεσμα την 25λεπτη καθυστέρηση.

«Στοπ» στην Κηφισιά για Ολυμπιακό

Στην Κηφισιά κόπηκε απότομα η φόρα του Ολυμπιακού που είχε από τη νίκη στη Βαλένθια για την Ευρωλίγκα, αφού η ΑΕΝΚ επικράτησε των «ερυθρολεύκων» με 68 - 67, έχοντας ως κορυφαίο έναν πρώην παίκτη τους, τον Μαυροειδή. Η δεύτερη ήττα στο εσωτερικό (μετά την αντίστοιχη από τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο) βάρυνε κι άλλο το κλίμα στον Ολυμπιακό, ενώ άλλαξε και τις ισορροπίες στα σενάρια για παραμονή τελικά του Τόμιτς ως πρώτου προπονητή. Μάλιστα, σε ένα μεταμεσονύκτιο θρίλερ την Κυριακή ο Ολυμπιακός βρέθηκε κοντά στην έλευση του νυν τεχνικού του ΠΑΟΚ Σούλη Μαρκόπουλου (συμφώνησε με τον ίδιο), ωστόσο οι διοικούντες του Δικεφάλου, μπροστά στο ενδεχόμενο αντιδράσεων, δεν έδωσαν τη συναίνεσή τους. Αλλα αποτελέσματα: Απόλλων Πάτρας - Πανελευσινιακός 91 - 82, Ρέθυμνο - ΚΑΟΔ 72 - 66, Τρίκαλα - Κόροιβος 102 - 93 παράτ. (κ.α. 83 - 83), ΑΕΚ - Πανιώνιος 77 - 64, Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός 61 - 81.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 4, Τρίκαλα 3, ΚΑΟΔ 3, Κόροιβος 3, Ολυμπιακός 3, Ρέθυμνο 3, Κηφισιά 3, ΑΕΚ 3, Απόλλων Π. 3, Αρης 2, Πανελευσινιακός 2, Πανιώνιος 2, ΠΑΟΚ 2.

Σημ: Εκκρεμεί η απόφαση για το Αρης - ΠΑΟΚ.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ

Την ώρα που συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ερευνα, το οποίο ανοίγει δρόμους για τη μεγαλύτερη πρόσδεσή της στο κεφάλαιο, την ώρα που σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν ένα σωρό ελλείψεις, με μαθήματα να μη διδάσκονται και με σπουδαστές να στοιβάζονται σε λίστες αναμονής για τα εργαστήρια, την ώρα που φοιτητές μένουν εκτός των ελάχιστων φοιτητικών εστιών και μοχθούν για να τα βγάλουν πέρα... έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης το θέμα της φύλαξης των χώρων των ΑΕΙ. Με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων πριν από ένα χρόνο, ολόκληρες υπηρεσίες των ιδρυμάτων, όπως και αυτή της φύλαξης, πρακτικά καταργήθηκαν. Κάποια ιδρύματα τότε προχώρησαν (και άλλα σχεδιάζουν) συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι για τη φύλαξή τους, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις σε φοιτητές και άλλα μέλη της κοινότητας των ιδρυμάτων.

***

Το θέμα όμως «φούντωσε» με αφορμή μια προγραμματισμένη κινητοποίηση φοιτητών, την περασμένη Δευτέρα, στα Προπύλαια. Λόγω της κινητοποίησης η Πρυτανεία επέλεξε να κλειδώσει το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου και να ζητήσει «προληπτικά» τη συνδρομή της Αστυνομίας. Διατήρησε, δε, κλειδωμένο το κτίριο για όλη τη βδομάδα, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις των εργαζομένων στο χώρο, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας τους και την ασφάλειά τους. Ο πρύτανης δήλωσε ότι ο έλεγχος εισόδου στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου θα μονιμοποιηθεί, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να εισέρχεται κανείς χωρίς να έχει δουλειά». Ο συγκεκριμένος πρύτανης, εξάλλου, ως πανεπιστημιακός την προηγούμενη δεκαετία, είχε πρωτομιλήσει για φοιτητικές ταυτότητες και έλεγχο εισόδου σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου.

***

Είναι παραπάνω από φανερό ότι όλη αυτή η συζήτηση περί «νόμου και τάξης» στα ΑΕΙ έχει στόχο τη νομιμοποίηση μέτρων που θα βάλουν στο στόχαστρό τους το κίνημα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων μέσα στα ιδρύματα. Το έδαφος προλειαίνεται εδώ και καιρό γι' αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις. Την τελευταία πενταετία έχουμε δει ορυμαγδό αναλύσεων, ρεπορτάζ και δηλώσεων περί δήθεν «ανομίας» που... «βασιλεύει» στα ΑΕΙ, αξιοποιώντας υπαρκτά ζητήματα που όμως σκόπιμα συνδέονται με κινητοποιήσεις μέσα στα ιδρύματα, όπως καταλήψεις ή παραστάσεις διαμαρτυρίας σε συνεδριάσεις οργάνων.

Βέβαια, «βούτυρο στο ψωμί» όσων θέλουν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως τμήμα της «ανομίας» έχουν «απλώσει» κατά καιρούς και διάφορες ομάδες που δρουν εκφυλιστικά για το φοιτητικό κίνημα, δίνοντας με τις ενέργειές τους το πάτημα για να συκοφαντηθεί και να απομαζικοποιηθεί. Αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος στην επιχείρηση επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» μέσα στις σχολές.

Ετσι, έχει φτιαχτεί ένα «κλίμα» (με ευθύνη συγκεκριμένων συγκροτημάτων του Τύπου και μερίδας πανεπιστημιακών, πολλοί από τους οποίους έχουν αναλάβει πλέον και διοικητικούς θώκους στα ιδρύματα) που εμφανίζει ότι τα ΑΕΙ κλείνουν με το παραμικρό, ότι τα όργανά τους τάχα δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ακόμα και ότι απειλείται η σωματική ακεραιότητα στελεχών τους. Ομως, η πραγματικότητα που γνωρίζει και βιώνει η μεγάλη μάζα φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ιδρύματα δεν είναι καθόλου έτσι.

***

Οι περισσότεροι φοιτητές αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους, αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα, αναγκαζόμενοι να βάζουν όλο και περισσότερο το χέρι στην τσέπη ή να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και έχουν κάθε λόγο να οργανώνονται και να διεκδικούν συλλογικά όλα όσα τους ανήκουν. Και πρώτ' απ' όλα συνθήκες να μπορούν να σπουδάσουν, όπως στέγαση, σίτιση, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές σε όλα τα επίπεδα, επιστήμη και έρευνα σε όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου, κ.λπ. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα βρίσκονται σε μια διαρκή ανασφάλεια, οι διδάσκοντες σπρώχνονται να λειτουργούν ως μάνατζερ, να φέρνουν χρηματοδότηση στο ίδρυμα και να κυνηγούν προγράμματα για να κάνουν τη δουλειά τους, οι οποίοι όμως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αντιδράσουν στην κατάσταση που επιχειρείται να επιβληθεί. Γιατί όσο δυναμώνουν τα μέτρα καταστολής στα ιδρύματα, στο στόχαστρό τους θα μπαίνει όποιος αντιστέκεται.


Γ. Σ.ΤΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 26/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί, στις 9.30 π.μ., επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη.ΛΑΜΙΑ

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 18 Οκτώβρη 1944, πραγματοποίησαν το Σάββατο στην πόλη, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, η ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λαού, στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα είναι για την πόλη μας, τη Λαμία, μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα. Είναι η μέρα της απελευθέρωσής της από τα στρατεύματα κατοχής, από το ναζισμό, το φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, όπου οι πρωτεργάτες της αντίστασης, ο λαός της Λαμίας, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, το ΚΚΕ απελευθέρωσε την πατρίδα μας από τους ναζί κατακτητές και αυτό το φόρο τιμής ήρθαμε να αποτίσουμε σήμερα εδώ στην πλατεία Λαού, στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη. Εξακολουθούμε να παλεύουμε. Λαός, νεολαία που δε γνωρίζει την Ιστορία του τόπου, την πραγματική Ιστορία του τόπου, δεν μπορεί να πάει μπροστά.

Το ΚΚΕ μελετά, διδάσκεται από την Ιστορία, από τα θετικά και τα αρνητικά που βίωσε ο λαός μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και έτσι προχωράμε μπροστά. Αυτή η Ιστορία, η πραγματική Ιστορία του λαϊκού κινήματος θα πρέπει να μπει μέσα στα σχολεία, θα πρέπει να μπει μέσα σε όλους τους τόπους δουλειάς και μόρφωσης, έτσι ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν την αλήθεια, την πραγματικότητα. Το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να παλεύει για την αποκατάσταση για τις γερμανικές επανορθώσεις, διότι οι εγκληματίες ναζί έκαναν μεγάλες καταστροφές στην πατρίδα μας και θα πρέπει να τα αποδώσει ξανά στον ελληνικό λαό, στη χώρα, η σημερινή γερμανική κυβέρνηση».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, από την ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ο Γιάννης Μπουλαξής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμάμε την ηρωική γενιά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Χαιρετίζουμε τους νέους, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών, που στις σημερινές σκληρές συνθήκες έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μέσα από τις οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος κρατούν ψηλά τις κόκκινες σημαίες, δίνουν τη μάχη της ταξικής πάλης, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανατροπή».

Ο Μιχάλης Γιαλαμούκης, εκ μέρους του Παραρτήματος Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σαν σήμερα, στις 18 Οκτώβρη του 1944, έγινε η απελευθέρωση της πόλης μας και η είσοδος των δοξασμένων μαχητών του ΕΛΑΣ, των μαχητών που έγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίας της χώρας μας. Που στάθηκαν μπροστά στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ και του Μουσολίνι, δεν υπολόγισαν ούτε πείνα ούτε κρύο, ούτε καν τον κίνδυνο να χάσουν την ίδια τους τη ζωή και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη, για μια κοινωνία δίκαιη, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό. Ιδανικά που εμπνεύστηκαν από το Κόμμα, που ήταν ιδρυτής, καθοδηγητής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη.ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για τα διδάγματα από την κρίσιμη δεκαετία του '40

Οι Τομεακές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση στα 74 χρόνια από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και στα 68 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με θέμα «Μαθαίνουμε και διδασκόμαστε από την Ιστορία της κρίσιμης δεκαετίας του '40 - '49». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Μ. Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας.