Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπιστοσύνη

«Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Με αυτό το ...ατράνταχτο επιχείρημα στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας ζητάνε την καταψήφιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του λαού προς το κράτος, που δεν ξεκίνησε βέβαια με το έγκλημα στα Τέμπη, ούτε τελειώνει με αυτό.

Την ανησυχία τους αυτή συμμερίζεται και με το παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε ποιο κράτος όμως ζητάνε από τον λαό να δείξει εμπιστοσύνη;

Σε αυτό που τον πνίγει τον χειμώνα και τον καίει το καλοκαίρι, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως επανειλημμένα γίνεται την τελευταία 15ετία τουλάχιστον. Στο κράτος που στέλνει όπλα στην Ουκρανία και φρεγάτα στην Ερυθρά, με πρώτο βιολί την κυβέρνηση της ΝΔ και με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, που επιδιώκουν από κοινού τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, μπλέκοντας τον λαό πιο βαθιά σε πολέμους και περιπέτειες.

Ζητάνε την εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη στην Υγεία, με ευθύνη όλων των αστικών κομμάτων.

Εκείνων δηλαδή που ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με το κριτήριο κόστους - οφέλους για το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Θα ξεχάσουμε ότι στην πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ και «άδειαζε» τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονταν για την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία με το «θα λογαριαστούμε μετά»;

Ζητάνε από τον λαό να δείξει εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που τον φορτώνει με νέους φόρους και χαράτσια, με πανάκριβα προϊόντα και ενεργειακή φτώχεια, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης». Και την ίδια ώρα, ψηφίζουν όλοι μαζί σε Βουλή και Ευρωβουλή δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που σπονσοράρει με λεφτά του λαού τις κερδοφόρες επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκβιάζουν την εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος που προβλέπει 50 και πλέον φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, όταν οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν δικαιούνται ούτε αφορολόγητο πετρέλαιο και μια εργατική οικογένεια χρειάζεται έναν μισθό για να ταξιδέψει με το πλοίο.

Στο κράτος που ανανεώνει τον «αναβαλλόμενο φόρο» για τις τράπεζες, με τις υπογραφές όλων τους, όταν τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων σπάνε όλα τα ρεκόρ και ο λαός δίνει μάχη να αποκρούσει εκβιασμούς και πλειστηριασμούς.

Ανησυχούν για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με τον αλγόριθμο της παραγωγικότητας και των αντοχών της οικονομίας, για να μη ...στάξει η ουρά της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο κράτος όπου κάθε κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό οπλοστάσιο της προηγούμενης, για να το παραδώσει στην επόμενη ακόμα πιο θωρακισμένο για το κεφάλαιο.

Αυτό το κράτος, που είναι κοινό τους δημιούργημα, ευθύνεται και για τη σύγκρουση στα Τέμπη, που γράφει στην προμετωπίδα του «Τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας». Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από την περιορισμένη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και από τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι συγγενείς των θυμάτων και τα οποία με θράσος αξιοποιούν για να στήσουν ανούσιους ψευτοκαβγάδες στη Βουλή.

Λένε επίσης στην πρόταση μομφής ότι η Ελλάδα «μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους».

Γελάνε και οι πέτρες με τα «σύγχρονα» ευρωπαϊκά κράτη που είναι δημιούργημα της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής και σπαράσσονται από τις ίδιες αγεφύρωτες κοινωνικές - ταξικές αντιθέσεις! Αλλά και από την καταστολή και περιστολή κοινωνικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ειδικά στις σημερινές συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών και πολεμικής προπαρασκευής.

Κανέναν λόγο και συμφέρον δεν έχει ο λαός να δείχνει εμπιστοσύνη στο αντιλαϊκό κράτος, στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που υπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τα δικά του! Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να εμπιστευτεί τη δύναμή του! Να καταθέτει καθημερινά με τους αγώνες του μομφή για όλα τα εγκλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής και του κράτους που απειλεί τα δικαιώματα και τη ζωή του και που δεν διορθώνεται, παρά μόνο γκρεμίζεται.




ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας τα συνδικάτα


ΣΕΛ.  11


ΜΕΡΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΓΗΣ - 30ή ΜΑΡΤΗ

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Τα νοσοκομεία στο στόχαστρο της δολοφονικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα


ΣΕΛ.  16   -   17


ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Το Σάββατο η μεγάλη κινητοποίηση

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής


ΣΕΛ.  21




ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ

Τιμοκατάλογος στην υγεία και στη ζωή δεν μπαίνει!

Συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ χτες στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία | Παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις, σήμερα το πανλασιθιώτικο συλλαλητήριο


ΣΕΛ.  8   -   9


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μια γροθιά για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μη μαραζώσει ο τόπος

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών | Προσυγκέντρωση στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

  • Συνέντευξη Τύπου χτες έξω από το υπουργείο Οικονομικών από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ: Κυβέρνηση και επενδυτές οδηγούν σε αδιέξοδο 850 οικογένειες και σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Κρατάμε το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε να παλεύουμε!
  • Σε κατάληψη το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, κάλεσμα ξεσηκωμού στα χωριά της Φθιώτιδας

ΣΕΛ.  12   -   13


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μομφή για όλα τα εγκλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής καταθέτει καθημερινά ο λαός με τους αγώνες του

Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει κανέναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, παρά μόνο στον λαό και στο κίνημά του | Σήμερα το βράδυ η ψηφοφορία


ΣΕΛ.  4   -   7


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εκσυγχρονισμός...

Ούτε δέκα μέρες δεν πέρασαν από την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και γίνεται ήδη φανερή η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τις μέρες που τρέχει το «θεσμικό φακελάκι», είναι σχεδόν καθημερινές οι καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων στα νοσοκομεία, που επιβεβαιώνουν τη διαλογή ασθενών με βάση την ...τσέπη τους. Κάπως έτσι, γίνεται «ατμός» το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έτσι «ξελαφρώνει» τάχα η τεράστια λίστα αναμονής. Στο «Αττικόν», για παράδειγμα, τα δύο από τα τρία πρώτα επί πληρωμή χειρουργεία ήταν εκτός λίστας. Μάλιστα, και τα δύο αυτά περιστατικά αφορούσαν ογκολογικούς ασθενείς! Ποιο είναι λοιπόν το «μήνυμα» κυβέρνησης και πρόθυμων «εμπόρων» - διευθυντών κλινικών: Οτι ακόμα και καρκινοπαθείς, αν έχουν να πληρώσουν προηγούνται. Αν δεν έχουν, αφήνονται στη μοίρα τους...



... στις «βούτες»

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να διαμορφώσουν «πακέτα» που θα περιλαμβάνουν και επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα: Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν εισφορές Υγείας, θα πληρώνουν φόρους για τα νοσοκομεία, αλλά θα πρέπει να αγοράζουν και κανένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, για να εξασφαλίσουν καμιά προτεραιότητα, αν χρειαστεί να χειρουργηθούν σε κρατικά νοσοκομεία. Ολο αυτό το αίσχος πλασάρεται ως «εκσυγχρονισμός». Το μόνο που ...εκσυγχρονίζεται, όμως, είναι οι «βούτες» που κάνουν τα κάθε λογής κοράκια στην τσέπη του λαού και στην ίδια του τη ζωή.



Συσκότιση παντού

Δεν είναι μόνο το «κόψε - ράψε» των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από την κυβέρνηση, για να συγκαλύψει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της. Είναι και η ...κοπτοραπτική των στοιχείων για το τι κουβαλούσε τελικά η εμπορική αμαξοστοιχία, ή για το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα, που επιβεβαιώνουν ότι η συγκάλυψη μεθοδεύτηκε από το πρώτο λεπτό της σύγκρουσης. Ελεγε για παράδειγμα ο πρωθυπουργός στις 21 Μάρτη 2023 στη συνέντευξη - πλυντήριο που είχε δώσει στον (πρώην αρχηγό του Ποταμιού) Στ. Θεοδωράκη: «Το γνωρίζουμε αυτό πια με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε, αυτό μας λένε οι ειδικοί, μία πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά - λάδια - τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση. Αρα, σε αυτό θέλω να απαντήσω κατηγορηματικά, γιατί ξέρετε - όχι μόνο στη χώρα μας - πια παντού ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίες. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία». Στη συνέχεια, βέβαια, από τους πραγματογνώμονες των συγγενών και τη μετέπειτα έρευνα, προέκυψαν σοβαρά στοιχεία για το φορτίο της αμαξοστοιχίας, όπως ενδείξεις για εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξυλόλιο) που προκάλεσαν την έκρηξη και την πυρκαγιά. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να «μπαζώσει» τις αποδείξεις και τα βάσιμα ερωτήματα, δεν πρόκειται να ξελασπώσει την πολιτική που μετατρέπει τον σιδηρόδρομο σε αρένα θανάτου, στις ράγες της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης.



Η άλλη όψη

Σε ενημέρωση που έκανε την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της «Energean» προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ανακοίνωσε πως τα συνολικά της έσοδα ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 93% σε σχέση με το 2022. Ανακοίνωσε ακόμα ότι εξασφάλισε ένα νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, που προσθέτει συνολικά έσοδα 2 δισ. δολαρίων και πως μέσα στο 2024 αναμένονται η έναρξη παραγωγής σε κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ιταλία και η είσοδος στο Μαρόκο. Η άλλη πλευρά αυτού του «success story», της εταιρείας που ξεκίνησε από τα κοιτάσματα του Πρίνου, είναι οι 151 απολυμένοι στα «Πετρέλαια Καβάλας». Εδώ και τρία χρόνια οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους δίνουν αγώνα ενάντια στις αντεργατικές και παράνομες μεθοδεύσεις των εργοδοτών, που υλοποιούνται με την ανοχή της κυβέρνησης. Η ίδια εταιρεία που κομπάζει για το «πρασίνισμα» της παραγωγής, δεν δίστασε να πετσοκόψει τα μέτρα ασφαλείας, να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος στη Νέα Καρβάλη, προκειμένου να κλιμακώσει με απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως και να το κάνουμε, έχει και η κερδοφορία τα «προαπαιτούμενά» της...



1868 Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (πραγματικό όνομα Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ).

1871 Η Κομμούνα του Παρισιού. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου.

Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνο 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια. «Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης, απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους» (Καρλ Μαρξ, «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία»).

1933 Η Εργατική Βοήθεια υποβάλλει υπόμνημα στη Βουλή και στην κυβέρνηση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας στους αγωνιστές. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι 650 αγωνιστές βρίσκονται δεσμώτες στις φυλακές και 300 στις εξορίες.

1939 Τα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο μπαίνουν στη Μαδρίτη.

1948 Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που ήταν ζωσμένο μέσα - έξω από αστυνομικούς και χαφιέδες, ξεκινά τις εργασίες του το 9ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ομως, μέσα από αυτή τη βρωμιά, ξεπήδησε μια φωνή που εξέφραζε την εργατική τάξη. Ηταν του ναυτεργάτη Μανώλη Κλεάνθη, μέλους της ΚΟΒ Ναυτών, τον οποίο η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών είχε κατορθώσει να εκλέξει αντιπρόσωπο μέσα από τη συνέλευση του σωματείου.

1950 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ, που την περίοδο της Κατοχής συντάχθηκε με το ΕΑΜ. Για τη στάση του αυτή, η Ιερά Σύνοδος τον καθαίρεσε από Μητροπολίτη διασύροντάς τον.

1957 Αναγγέλλεται από τους Βρετανούς η απελευθέρωση του Μακαρίου από τις Σεϊχέλες, όπου κρατούνταν εξόριστος.

1964 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές.

1965 Ξεκινά το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (28/3-1/4/1965).

1968 Εκατόν δέκα εφτά νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του τρομερού σεισμού, έντασης 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει την Αλάσκα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Ανκορατζ.

1969 Ο ποιητής Γ. Σεφέρης, με ανακοίνωση που μοίρασε στους ξένους δημοσιογράφους, καταδικάζει το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT

Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα σε εισόδημα και ανάγκες

Πάνω από 28% έχει υποχωρήσει σε μία δεκαετία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου | Ενας στους δύο εργαζόμενους παίρνει κάτω από 850 ευρώ καθαρά

Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο εισόδημα και στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, όπως αποτυπώνουν και τα τελευταία (προσωρινά) στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, κάνοντας θρύψαλα τα κυβερνητικά ψέματα περί «αυξήσεων στους μισθούς» και «ενίσχυσης» των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPP) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023 στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (με τη χώρα δεύτερη από το τέλος σε όλη την ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία), την ίδια ώρα που το επίπεδο τιμών έφτανε στο 88,2% του μέσου όρου της ΕΕ, με την ακρίβεια να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα.

Παραμύθι για μικρά παιδιά αποδείχθηκαν και τα περί «σύγκλισης» εντός της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ, που θα ευνοούσε τάχα τα λαϊκά στρώματα: Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2009 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αγοραστική δύναμη βρισκόταν στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, για να κατρακυλήσει μετά από μια δεκαετία - σε κρίση και ανάκαμψη - στα σημερινά επίπεδα, τα οποία διαμόρφωσαν οι δεκάδες αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις και Συλλογικές Συμβάσεις, την ίδια ώρα που η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου εκτίναξε παραπέρα το κόστος ζωής, από τη διατροφή μέχρι τη στέγη.

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στα τέλη του 2023 τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά, ενώ το 13% των εργαζομένων είχαν μισθούς κάτω από 500 ευρώ! Χαρακτηριστικό της γενικής συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος είναι επίσης το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους πάνω από τους μισούς μισθωτούς, το 53,67% του συνόλου είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 850 ευρώ καθαρά! Και μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους (9,8% του συνόλου) είχε μεικτό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΦΚΑ, αν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός το 2023 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν κατά 30% μικρότερες σε σχέση με το 2009!

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κυβέρνηση έρχεται να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου για την ανακοίνωση κάποιας νέας «αύξησης» στον κατώτατο μισθό, η οποία έχει ήδη εξαφανιστεί πριν καν ανακοινωθεί, κι αυτό θέτοντας για μία ακόμα φορά σε λειτουργία τη διαδικασία που έχει επιβληθεί με τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, πάντα με βάση τους σιδερένιους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ολα αυτά με την ακρίβεια να καλπάζει: Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των βασικών κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο ΓΔΤΚ παρουσίασε ρυθμό αύξησης ως εξής: Μεταφορές 21,1%, Στέγαση 20,3%, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 16,1%, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 15,2%, Ενδυση και υπόδηση 11,6%.



Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κύπρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται την Κύπρο από σήμερα 28 έως τις 31 Μάρτη. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής, και ο Παντελής Καλαβρέζος, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύσει επιπλέον ο Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 9.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη.
  • Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
  • Στις 13.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Κάρογιαν.

Αύριο Παρασκευή

  • Στις 9.00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.
  • Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρέσβη στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου.
  • Στις 18.30 θα παρευρεθεί στην εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των «Αποδελτιώσεων» της Σεμίνας Διγενή, στο βιβλιοπωλείο «ΕΡΜΑ» στην παλιά Λευκωσία.

Την Κυριακή 31 Μάρτη

  • Στις 11.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ στη Λευκωσία, στην αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας.
  • Στις 13.30 θα παρευρεθεί σε συνεστίαση της ΚΟ Κύπρου.


Σελίδα4 - ΒΟΥΛΗ

Τη μόνη γνήσια μομφή την καταθέτει καθημερινά ο λαός, η νεολαία και το κίνημά τους

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το ΚΚΕ υπερψηφίζει, όπως είναι αυτονόητο και όπως κάνει πάντα, με το δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μένει, όμως, μόνο σε αυτό. Καταθέτουμε και εδώ μέσα, στη Βουλή, τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά, μαζί με τον λαό, τη νεολαία, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους αγώνες που αναπτύσσονται, ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της.

Μομφή, λοιπόν, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές. Μομφή για το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του.

Και μη μας παριστάνετε τους ανήξερους, κύριοι της κυβέρνησης. Συγκάλυψη είναι αυτό που κάνετε, από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα! Από τότε δηλαδή που τρέξατε να μπαζώσετε τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρετε τα ηχητικά των συνομιλιών - ή τέλος πάντων όποιος το έκανε νομίζοντας ότι έτσι θα σας ξελάσπωνε - μόνο και μόνο για να ενισχύσετε το αφήγημα περί αποκλειστικά «ανθρώπινου λάθους» και να μας πείτε ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης!

Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια, από τις ζωές των ανθρώπων! Μια πολιτική την οποία έχετε υπηρετήσει τόσο εσείς όσο βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτήν την πολιτική που ακολουθείται βεβαίως σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες, όπως απέδειξε, άλλωστε, και το χτεσινό, το είδαμε όλοι, τραγικό περιστατικό στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Εκτός αν μας πείτε ότι έφταιγε και εκεί κάποιος σταθμάρχης, κάποιος υπάλληλος που μια ολόκληρη γέφυρα εκεί κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα...

Συγκάλυψη κάνατε και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου αρνηθήκατε να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες.

Συγκάλυψη είναι βέβαια και το κλείσιμο άρον - άρον της Εξεταστικής, την ώρα που είχε διαβιβαστεί η δικογραφία από τη δικαιοσύνη, αλλά και το πόρισμα της ντροπής, το εγχειρίδιο της συγκάλυψης, που καταθέσατε μόνοι σας την προηγούμενη βδομάδα, όπου δεν εντοπίζετε καμία ποινική και πολιτική ευθύνη για το έγκλημα.

Και, φυσικά, εκτός από την πρακτική της συγκάλυψης, υπάρχει και ο νόμος της συγκάλυψης. Ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που επιτρέπει στον κύριο Καραμανλή και τους άλλους να κρύβονται και να μη δικάζονται, όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας, από τη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον τους από συγγενείς των θυμάτων.

Κι εδώ πέρα έχετε βάλει την υπογραφή σας όλοι. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ως υπουργοί και στελέχη τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όταν το ΚΚΕ πρότεινε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος που τα προβλέπει αυτά, κάνατε όλοι τους ψόφιους κοριούς και το απορρίψατε. Γιατί το απορρίψατε; Τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια;

Γιατί θέλετε να προστατεύετε ο καθένας τους δικούς του υπουργούς. Αλλά δεν κάνετε μόνο αυτό. Αθωώνετε την ίδια την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα. Και εσείς της κυβέρνησης και εσείς της συναινετικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τροφοδότησαν το κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης

Τι ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες από δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κύριος Παππάς εξομοίωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, απευθυνόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ, το έγκλημα των Τεμπών με ένα δυστύχημα στον δρόμο που οφείλεται σε μια ασυνειδησία ενός οδηγού!

Είδατε λοιπόν πώς τροφοδοτείται από πολλές πλευρές το κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης;

Ο κύριος Σπίρτζης, από την άλλη, είπε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη μη εκτέλεση της περιβόητης σύμβασης 717 και στην τραγωδία! Σαμπάνιες άνοιξαν στην κυβέρνηση μόλις το άκουσαν...

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ λοιδώρησε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν την ψήφισε, δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει πόρισμα. Μέχρι και στην αιτιολόγηση της πρότασης - μομφής αναφέρεστε αρνητικά στην Εξεταστική Επιτροπή, επειδή διερεύνησε ευθύνες από το 1997, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών, του τεμαχισμού του ΟΣΕ, που τελικά οδήγησε και στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Λες κι αυτό σας εμπόδισε να πείτε την αλήθεια.

Μα γιατί τέτοια εμμονή πια; Τι σας ενόχλησε ακριβώς; Το ότι ζητήσαμε - ως οφείλαμε - να ελεγχθούν τα πεπραγμένα όλων των υπουργών; Οπως του κύριου Χατζηδάκη ως υπουργού Μεταφορών της ΝΔ; Φανταζόμαστε πως όχι. Μήπως του κυρίου Ραγκούση που τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τότε υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ;

Μήπως του κυρίου Χρυσοχοΐδη, που τώρα είναι στη ΝΔ και ήταν τότε, επίσης, υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ;

Μήπως του κυρίου Βορίδη, που ήταν υπουργός Μεταφορών του ΛΑΟΣ τότε, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, με κορμό το ΠΑΣΟΚ;

Βλέπετε, κύριε Ανδρουλάκη, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την ιστορία το κόμμα σας έχει βάλει τη σφραγίδα του με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ενώ και τους βουλευτές της ακροδεξιάς, που κάθονταν κάπου στα ορεινά της Βουλής, κυβερνητικούς παράγοντες τους κάνατε πρώτοι εσείς, πριν τους ενθυλακώσει η ΝΔ... Θέλετε ονόματα; Τα ξέρετε όλα, χαρτί και καλαμάρι...

Αλλά η δική σας θέση, από την πρώτη στιγμή, ήταν να ελεγχθούν οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης μονάχα για την οικονομική ζημιά που έκαναν στην ΕΕ και όχι για το ίδιο το έγκλημα. Λες και αυτό είναι που «καίει» τους συγγενείς και τον κόσμο, όσον αφορά τα Τέμπη. Αν ζημιώθηκε οικονομικά η ΕΕ...

Υπάρχει, όμως, και ένα κρίσιμο ερώτημα: Πότε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν περισσότερο στριμωγμένη, περισσότερο εκτεθειμένη, για το ζήτημα του εγκλήματος στα Τέμπη;

Πριν τέσσερις μήνες που συζητούσαμε για τη συγκρότηση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής ή σήμερα; Προφανώς σήμερα. Και αυτό οφείλεται και στον αγώνα κυρίως των συγγενών των θυμάτων και στην πίεση όλου του λαού και της νεολαίας, και στην Εξεταστική Επιτροπή και στη μεγάλη εμβληματική στιγμή της γενικής πανεργατικής απεργίας στις 28 του Φλεβάρη, στον έναν χρόνο ακριβώς από το έγκλημα, την οποία εσείς του ΠΑΣΟΚ, με τη συνδικαλιστική σας ηγεσία στη ΓΣΕΕ, κάνατε τα πάντα για να την υπονομεύσετε και αποτύχατε βεβαίως, για μια ακόμα φορά, παταγωδώς.

Είναι πολλές οι μομφές για όλη σας την πολιτική

Πάμε όμως παρακάτω, γιατί, όπως είπα, οι μομφές είναι πολλές.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί, την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αυτή εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει ή θέλει να αναλάβει περισσότερο ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην ΕΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι ήδη υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, που τροφοδοτούν τη διαιώνιση του πολέμου. Δαπάνες που, είτε με ευρωομόλογο είτε αλλιώς, θα τις πληρώσουν, όπως πάντα, οι λαοί.

Μομφή, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί, όπως μάθαμε πάλι από τρίτους - συγκεκριμένα από τον Ζελένσκι που το είπε δημόσια - έχετε συμφωνήσει ή είστε σε προχωρημένες συζητήσεις για αποστολή επιπλέον οπλικών συστημάτων, που μάλιστα αφορούν την αεράμυνα. Οπλικά συστήματα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας και είναι κρίσιμα για την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ιδιαίτερα στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

Μομφή, γιατί έχετε στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στο στόμα του λύκου, για να περιφρουρήσετε διάφορα εφοπλιστικά συμφέροντα και να συμβάλετε στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ, που κρατούν ζεστή την πλάτη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, για να διαπράττει αυτήν τη γενοκτονία στη Γάζα.

Μομφή, επίσης, γιατί φορτώνετε στον λαό τα βάρη της ακρίβειας, τα βάρη του πληθωρισμού, που προκαλεί η πολιτική που και εσείς, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις και η ΕΕ, υπηρετείτε. Ο βασικός μισθός που προτίθεστε να ανακοινώσετε, θα είναι, όπως φαίνεται, λίγο υψηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2012, ενώ ο μέσος μισθός είναι 26% χαμηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2009.

Και τι κάνετε; Κλέβετε τις τριετίες 12 ετών από τους εργαζόμενους με αυτό το «μούφα» ξεπάγωμα που κάνατε. Και αρνείστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις π.χ. του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων στα καύσιμα και την Ενέργεια.

Γιατί; Δεν έχετε χρήματα; Θέλετε να σας πούμε πού να τα βρείτε;

Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες καταγράφουν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη τους, φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ. Ναι, αύξηση 75,5%, την ώρα που ο λαός στενάζει. Να ποιους προστατεύετε. Και μετά μας λέτε ότι σας πολεμάνε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα... Σιγά τα αίματα! Γελάει ο κόσμος όλος...

Το ότι βέβαια κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες που σας έχουν στηρίξει οι άνθρωποι τόσα χρόνια με χέρια και με πόδια, τώρα έχουν προφανώς περισσότερες απαιτήσεις και σας στέλνουν προειδοποιητικές βολές, δεν τους ικανοποιείτε σε όλα, είναι άλλο ζήτημα και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας... Τι να γίνει, τα έχουν αυτά οι δουλειές σας...

Μομφή επιπλέον για την αλαζονεία, τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη ευθυνών

Μομφή σας κάνουμε και για το έγκλημα που πάτε να διαπράξετε στη ΛΑΡΚΟ, μη ανανεώνοντας τουλάχιστον τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν σε 4 μέρες, στις 31 Μαρτίου. Τους πετάτε έξω, για να δώσετε αυτό το χρυσωρυχείο που διαθέτει η χώρα μας για παλιοσίδερα στον δήθεν επενδυτή που βρήκατε ή που δεν βρήκατε. Γιατί ο κύριος Σταϊκούρας - τέτοιο θρασίμι αυτός, από την πατρίδα μου τη Φθιώτιδα - προχτές τους έστειλε φιλάκια λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει επενδυτής! «Επενδυτής δεν υπάρχει - τους απάντησε - φιλάκια»! Αυτή η απάντηση ενός υπουργού της ΝΔ!

Αυτή είναι η ανάπτυξή σας, κύριε Μητσοτάκη, κύριε Σταϊκούρα, κύριε Οικονόμου, για να πιάσω αυτή την περιοχή της Φθιώτιδας, αλλά και των υπολοίπων της πλειοψηφίας εδώ μέσα, αλλά να ξέρετε, δεν θα σας περάσει. Θα φροντίσουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της Φθιώτιδας, της Στερεάς ολάκερης, της Ελλάδας ολάκερης και το ΚΚΕ για αυτό.

Μομφή και για την ιδιωτικοποίηση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, και εσείς αντί να τις καλύψετε, ο καημός σας είναι να ξεκινήσετε τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, νομιμοποιώντας το φακελάκι. Να το νομιμοποιήσετε εκβιάζοντας δηλαδή τους ασθενείς και πατώντας πάνω στον πόνο και την αγωνία τους. Και πάει ο κύριος Γεωργιάδης πάνω από το κεφάλι τους μετά το χειρουργείο τους και βγάζει και αναμνηστικές φωτογραφίες. Λίγη ντροπή ποτέ δεν βλάπτει...

Μομφή, επίσης, για τον νόμο - έκτρωμα που ψηφίσατε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κάνει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κανονικό εμπόριο, που βαφτίζει «αριστεία» όχι το να γράφεις καλά στις πανελλαδικές, αλλά το να έχουν λεφτά οι γονείς σου να πληρώνουν τον ιδιώτη, τσαλαπατώντας ακόμα και το αστικό Σύνταγμα που εσείς έχετε ψηφίσει.

Μομφή για την πολιτική σας στην αγροτική παραγωγή, για την ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζετε. Για τα σχέδια ξεκληρίσματος που προωθείτε ενάντια στους αγρότες της Θεσσαλίας, συκοφαντώντας τους κι από πάνω, αξιοποιώντας τα πορίσματα των Ολλανδών που εσείς οι ίδιοι προσλάβατε, ότι θέλουν να κάνουν την περιοχή τους έρημο, επειδή κάνουν το έγκλημα να καλλιεργούν βαμβάκι.

Για να μην τα πολυλογούμε, μομφή για όλη σας την πολιτική, από την αρχή μέχρι το τέλος, για όλους σας τους νόμους, όλες σας τις αποφάσεις και επιπλέον για την αλαζονεία σας, τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη ευθυνών που επιχειρείτε. Γιατί τελικά και όλα αυτά από την πολιτική σας απορρέουν, αυτή την πολιτική που θυσιάζει την κάλυψη των αναγκών των πολλών, κάποιες φορές ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, για τα κέρδη των λίγων.

Δεν αναγνωρίζουμε αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα της ξεπεσμένης σοσιαλδημοκρατίας

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή στο παρεάκι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης, που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση που συζητάμε από κοινού.

Τον πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο τον αναγνωρίζουμε μόνο στον ίδιο τον λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους και τους φορείς τους. Αυτοί είναι που καταθέτουν κάθε μέρα τη μόνη ουσιαστική και αποτελεσματική γνήσια και ειλικρινή μομφή. Είναι η μόνη που έχει πραγματικό αντίκρισμα, γιατί είναι η μόνη που έχει ήδη καταφέρει να στριμώξει την κυβέρνηση και αύριο είμαστε σίγουροι ότι θα τη στριμώξει ακόμα πολύ περισσότερο. Εκεί καταθέτουμε και εμείς όλες μας τις δυνάμεις.

Από αυτήν τη λαϊκή μομφή, όμως, όλοι εσείς είστε, στην καλύτερη περίπτωση, απόντες, στη χειρότερη - και πιο συνηθισμένη - είστε απλά απέναντι, ακριβώς γιατί η πολιτική γραμμή σας στα βασικά ζητήματα είναι ίδια ή παρόμοια φυσικά με αυτή της ΝΔ.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που συμφωνούσε να φτιαχτούν, αλλά ζητούσε πρώτα την κατάργηση του άρθρου 16; Τις δηλώσεις σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επίσης για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, ακόμα και για την επιβολή διδάκτρων;

Το ξέπλυμα που κάνατε στην ΚΑΠ της ΕΕ, όλες τις μέρες που οι αγρότες της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών της ΕΕ ήταν στα μπλόκα και στους δρόμους του αγώνα ενάντιά της;

Το ότι δεν τολμάτε να μιλήσετε για τις ευθύνες της ΕΕ στο έγκλημα των Τεμπών, και μάλιστα κάνετε λες και σας πάτησαν τον κάλο όταν μιλάμε εμείς για αυτές;

Το ότι το μόνο που τολμάτε να ζητήσετε για την ακρίβεια, είναι να μειωθούν κάποιοι έμμεσοι φόροι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τόσο όσο το επιτρέπει η ΕΕ, όπως διευκρινίζετε επίσης, και να φορολογηθούν τα λεγόμενα «υπερκέρδη», πάλι με βάση τις προτάσεις της ΕΕ;

Συνολικά, η όλη κριτική σας προς την κυβέρνηση είναι ότι αυτή δεν εφαρμόζει, λέτε, σωστά τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ. Συγχαρητήρια, τον στριμώξατε πάρα πολύ τον κύριο Μητσοτάκη με αυτό... Δεν μπορεί να πάρει ανάσα ο δόλιος...

Αναγορεύετε την ΕΕ, που όλοι ξέρουν τι ρόλο έχει παίξει, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια και στη χώρα μας με τις τρόικες και τα υπόλοιπα, σε εγγυητή των λαϊκών δικαιωμάτων και της ευημερίας και γράφετε στην πρόταση μομφής ότι η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ αυτό ακριβώς που ζούμε είναι η «κανονικότητα» της ΕΕ.

Να σας θυμίσουμε, μέρες που είναι, μιας και προχτές ήταν η επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821, τι έλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης: «Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης»!

Και για τα θέματα του λεγόμενου «κράτους δικαίου» έχετε λερωμένη όλοι τη φωλιά σας

Βέβαια, ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πλειοδοτήσει απ' τη Θήβα για να μη φανεί ότι σέρνεται πίσω από τον κύριο Ανδρουλάκη, να κάνει τη μνημειώδη πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές, που θα μας σώσουν από τη νοθεία!

Αφέλεια; Επιπολαιότητα; Κι εσείς οι πιο έμπειροι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο και αυτό το δώρο που κάνατε στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Η πάσα που της δώσατε, δηλαδή, για να εκτρέψει τη συζήτηση από πρόταση δυσπιστίας και όσα αυτή αφορά, στο αν και ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια... Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει...

Οταν, όμως, έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και η κυρία Κεραμέως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που καταργούσε κάθε διασφάλιση για τη μυστικότητα και την αμεσότητα φυσικά της ψήφου, που καταργούσε την ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών, το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τους κινδύνους, όπως ότι παραδίδει προσωπικά δεδομένα όχι απλά στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα σε εταιρείες του εξωτερικού, που θα διεκπεραιώνουν και την εκλογική διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τι κάνατε;

Τρέξατε να το στηρίξετε και το υπερψηφίσατε στην επιτροπή, ενώ τελικά, για άλλους λόγους φυσικά, κι αφού είχατε γίνει βούκινο, αλλάξατε την ψήφο σας στην Ολομέλεια.

Ετσι, δεν πέρασαν δυο μήνες και μάθαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει φέιγ βολάν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων και τα μοίρασε στην κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου και ποιος ξέρει σε πόσους άλλους ακόμα...

Βλέπετε, λοιπόν, ότι ακόμα και για τα θέματα του λεγόμενου «κράτους δικαίου» που έχετε κάνει σημαία ορισμένοι, έχετε λερωμένη όλοι τη φωλιά σας! Τι άλλο να θυμηθούμε; Οτι όλοι μαζί απορρίψατε την πρόταση του ΚΚΕ να μην διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δηλαδή να μην είναι άμεσα ελεγχόμενη από αυτές, αλλά να εκλέγεται από το σώμα των δικαστών, όπως άλλωστε ζητάνε και οι ίδιοι;

Και βέβαια παρουσιάζετε και εδώ ως εγγυητή, ποιον άλλον; Μα φυσικά την ΕΕ, την ΕΕ που μετά το σκάνδαλο με τις μίζες από το Κατάρ και τα λόμπι, στο οποίο ήταν μπλεγμένη και ευρωβουλευτής εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα η ΕΕ, το οποίο έλεγε επί λέξει ότι η ικανότητα αυτών των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Οπως ακριβώς το ακούτε...

Και αυτό βέβαια δεν πέρασε από μόνο του. Κάποιοι ευρωβουλευτές το ψήφισαν. Ποιοι ήταν αυτοί, όσον αφορά τους Ελληνες; Ηταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης του κυρίου Βελόπουλου, που μας το παίζει και αντισυστημικός τώρα τελευταία.

Συγχαρητήρια σε όλους σας... Τέτοια συγχαρητήρια, σαν και τα δικά μου, να σας δώσει και ο λαός στις ευρωεκλογές!

Αλλά, να ήταν όμως αυτό το μόνο που ψηφίζετε μαζί; Αν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, στο Ευρωκοινοβούλιο η σύμπλευσή σας απογειώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη Νέα Αριστερά φυσικά) ψήφισε το ίδιο με τη ΝΔ στο 74,6% των ψηφοφοριών και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο 92,6%! Με τέτοια ποσοστά συμφωνίας, είναι να απορεί κανείς και τι τις θέλετε τόσες ξεχωριστές ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες. Γιατί δεν τις ενώνετε σε μία να τελειώνουμε;

Το ΚΚΕ ο μόνος πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι,

Είναι προφανές ότι από την πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας που υπογράφουν, προσπαθούν να αποκομίσουν συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη. Τα τελευταία διαγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα ματς που μάλλον δεν έχει όρεξη να το παρακολουθήσει κανείς, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον συγκεκριμένο χώρο, για να μπορεί να παίζεται έτσι κάπως το παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής, να εγκλωβίζεται η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την άλλη, αρπάζει την ευκαιρία για να επαναφέρει το ψευτοδίλημμα περί σταθερότητας ή αστάθειας. Να εκβιάσει τον λαό ενόψει των ευρωεκλογών, ώστε να αποφύγει την τιμωρητική ψήφο του που, από ό,τι φαίνεται, έχουν αποφασίσει να της δώσουν αρκετοί από όσους της έδωσαν εκείνο το περιβόητο 41% πέρσι το καλοκαίρι.

Δεν θα το πετύχει όμως. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν αποτελούσε «λευκή επιταγή», ούτε ένδειξη ότι ο κόσμος καλοπερνάει και τους δείχνει εμπιστοσύνη. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί από τη μεγάλη συμμετοχή σε μια σειρά λαϊκές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, από τη δυσαρέσκεια που δυναμώνει και θα δυναμώσει κι άλλο, όσο έρχονται τα πιο δύσκολα σε πάρα πολλά μέτωπα, η οποία αποτυπώνεται κάπως και στις μετρήσεις και είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Ο μόνος τρόπος, όμως, για να πιάσει πραγματικά τόπο, είναι με την ψήφο στο ΚΚΕ. Στον μόνο πραγματικό, στρατηγικό αντίπαλο αυτής της κυβέρνησης. Αυτή την ψήφο φοβάται το σάπιο αυτό σύστημα, αυτή την ψήφο φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί είναι η μόνη ψήφος που αμφισβητεί όλες τις βασικές επιλογές της.

Η μόνη που θα γίνει δύναμη στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στους αγώνες του λαού μας, που μπορούν να τους στριμώξουν, να πετύχουν ο λαός μας νίκες, και η νεολαία μας, να ανοίξουν τελικά έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς θα είμαστε εκεί. Σ' αυτόν τον δρόμο, στον δρόμο του αγώνα για μια πραγματική, ριζική αλλαγή.



ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση.

Και χτες η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της στο θράσος, υποστηρίζοντας με όλους τους τρόπους ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη και επέμεινε στη λογική του «ανθρώπινου λάθους».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν τα ρέστα τους για τον εξωραϊσμό των ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που όμως δεν μπορεί να περάσει, μιας και όπως έχει αποδειχτεί, στην κανονικότητα της ΕΕ οφείλεται και το έγκλημα στα Τέμπη.



Μονταζιέρα στην ΕΡΤ

Απαράδεκτη για μια ακόμα φορά η κρατική - κυβερνητική ΕΡΤ στη μόνιμη προσπάθειά της να λιβανίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα να αποσιωπά ή και να διαστρεβλώνει τις θέσεις και τη δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, χτες, μέρα συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση της ΝΔ, που ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, πραγματοποίησε την ομιλία του για το θέμα, η ΕΡΤ, σε δύο δελτία ειδήσεων, στις 15.00, αλλά και στο κεντρικό της δελτίο στις 18.00, επέλεξε προφανώς σκόπιμα να πετσοκόψει την παρέμβασή του. Από μια ολόκληρη ομιλία κριτικής στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε εκτενώς το σκεπτικό του Κόμματος γιατί το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά μομφή στην κυβέρνηση τόσο για το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψής του, όσο και για το σύνολο της αντιλαϊκής της πολιτικής, οι «υπεύθυνοι της ΕΡΤ» απομόνωσαν δύο αποσπάσματα λίγων δευτερολέπτων, τα οποία αναφέρονταν μόνο στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ! Η «μονταζιέρα της ΕΡΤ» κατόρθωσε ακόμα το εξής ακατόρθωτο: Να μην ακουστεί καν ότι το ΚΚΕ, αυτονόητα και όπως άλλωστε πάντα κάνει, υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση!

Προφανώς κι όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία, ούτε όμως βέβαια μπορούν να γίνουν ανεκτά...



Σελίδα6 - ΒΟΥΛΗ

Υπέρ της κυβέρνησης θα ψηφίσει ο Κατσιβαρδάς

Μαζί με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στη Βουλή, θα αθροιστεί και αυτή του φασίστα πρώην «Σπαρτιάτη» και πλέον ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Κατσιβαρδά.

Οπως δήλωσε μιλώντας στη Βουλή, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης «δεν θα συμβάλει σε απολύτως τίποτα, τη στιγμή την οποία θεωρώ ότι η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι ο Χ. Κατσιβαρδάς είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία διενεργεί ποινική προκαταρκτική έρευνα.

Μάλιστα ο εν λόγω φαίνεται ότι λειτουργεί ως «μπροστινός των μπροστινών» του καταδικασμένου εγκληματία ναζιστή Κασιδιάρη, τον οποίο επισκέπτεται στις φυλακές Δομοκού, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι φασίστες δρουν στην υπηρεσία του συστήματος, που τους αξιοποιεί κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά του.



ΧΥΔΑΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΩΡΙΔΗ

«Είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπαζώματα... »

Μόνο οργή προκάλεσε χτες η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, δείχνοντας τον πανικό της κυβέρνησης στην προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες της για το έγκλημα των Τεμπών.

Ετσι, χρησιμοποιώντας απαράδεκτη και προσβλητική φρασεολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «είναι για τα μπάζα» όσοι καταγγέλλουν το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος.

Ο Γ. Φλωρίδης συνέχισε με ειρωνείες, λέγοντας: «Μπαζώθηκε λέει ο χώρος, για φαντάσου. Ω, τι χώματα είναι αυτά;».

Υπενθυμίζεται ότι το μπάζωμα του χώρου έχει καταγγελθεί σφοδρά και από τις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεισε άρον - άρον την Εξεταστική Επιτροπή προτού διερευνηθεί το ζήτημα του μπαζώματος, ενώ αρνήθηκε και την κλήτευση οποιουδήποτε σχετικού μάρτυρα.

Την ίδια ώρα, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, που αποτελούν και ύβρη προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τα ίδια τα θύματα, ο υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ επιστράτευσε την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», κάνοντας λόγο για «αριστερόστροφο φασισμό».

Παρ' όλα αυτά δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τα δημοσιεύματα που μιλούν για παραποιημένες συνομιλίες της ώρας της τραγωδίας, αλλά ούτε και για το μπάζωμα.



ΣΥΡΙΖΑ

«Κοκορομαχία» η πρόταση μομφής, λέει ο πρόεδρός του

Με τον Στ. Κασσελάκη να ομολογεί ότι η πρόταση μομφής που ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να συνυπογράψει και να διεκδικήσει τη συνδιαμόρφωσή της με το ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά παρά «μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί. Μια διαδικασία - σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών», οι βουλευτές του κόμματος στη Βουλή έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον επιβεβαιώσουν.

Μεγαλύτερο άγχος φαινόταν να τους διακατέχει για το ποιος θα αναδειχθεί σε «ηγήτορα» της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, τον διαγωνισμό με το ΠΑΣΟΚ για τα σκήπτρα της και το πλασάρισμα στη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών.

Κάπως έτσι, περιόρισαν την πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε τη Βουλή και την κοινωνία, πρέπει να απολογηθεί», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος, «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στις συγκοινωνίες», είπε η Ολγα Γεροβασίλη, «η σημερινή πρόταση δυσπιστίας είναι μια κραυγή αγωνίας μπροστά στην πρωτοφανή πολιτική παρακμή συνολικά του νεοφεουδαρχικού συστήματος που έχει εγκαταστήσει στη χώρα η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», συνέχισε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επιπλέον διαμαρτυρήθηκε ότι «αυτό που ζούμε δεν είναι το φιλελεύθερο κράτος, που πάλι παραχαράσσετε και παριστάνετε ότι υπηρετείτε. Είναι μια μητσοτακική φεδουαρχία, πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου»!

Εννοείται ούτε λόγος για τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν το έγκλημα, αφού στο κάδρο των υπαίτιων περιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Κατά συνέπεια, η διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκλογές, με ή χωρίς διεθνείς παρατηρητές. «Η λύση, όπως ορθά και ξεκάθαρα το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι η άμεση προσφυγή στην κάλπη», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Θ. Τζάκρη.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παραδέχεται αλλοίωση των διαλόγων και επιμένει στο «ανθρώπινο λάθος»

Για «σωρεία ανθρωπίνων λαθών που οδήγησε στο δυστύχημα» επιμένει να μιλά η κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, όπως χαρακτηριστικά είπε, άλλωστε, χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, Γ. Γεραπετρίτης, σε μια σχεδόν δίωρη συνέντευξή του στον ρ/σ «ΣΚΑΪ».

Κάλεσε, δε, εκ μέρους της κυβέρνησης «να μείνουμε πιστοί στους θεσμούς», υποσχόμενος ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν», ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να καταφύγουμε στη «λαϊκή δικαιοσύνη», η οποία, όπως είπε, οδηγεί σε «ολοκληρωτισμούς», ενώ, με τον ραδιοφωνικό παραγωγό του ρ/σ να τον σιγοντάρει, στηλίτευσε τον «λαϊκισμό» που υποτίθεται εκφράζεται γύρω από την τραγωδία.

Εξάλλου, ευθύνες καταλόγισε και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ισχυριζόμενος ότι «δεν επιτέλεσε το έργο της», ενώ αναπαράγοντας τη θεωρία πως η κυβέρνηση είναι θύμα και εμπόδιο επιχειρηματικών συμφερόντων μίλησε για «οικονομικούς πυλώνες οι οποίοι επιδιώκουν το οικονομικό συμφέρον τους».

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με 100% ασφάλεια αν θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα εάν είχε ολοκληρωθεί η περιλάλητη σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι είναι ακριβώς η εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους και της «απελευθέρωσης» που οδήγησε στο έγκλημα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στον τ/σ «ΣΚΑΪ», ανέφερε: «Οταν ανέλαβα υπουργός Δικαιοσύνης το καλοκαίρι, την πρώτη εβδομάδα μού έρχεται ένα μήνυμα που λέει ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σταθμάρχη και οδηγών) διότι δεν του επιτρέπει ο νόμος. Διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο από παλιά, παρά μόνο για τα αεροπορικά δυστυχήματα». Παραδέχτηκε, άλλωστε, ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία», χωρίς ωστόσο να πει ποιοι διοχέτευσαν αυτό το υλικό σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και την απάντησή της στις καταγγελίες περί «μονταζιέρας», ο Φλωρίδης είπε ότι το επίμαχο δημοσίευμα του «Βήματος» την Κυριακή «είχε παραπλανητικό τίτλο, απολύτως ψευδή, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έγραφε ότι δεν ισχύει η μονταζιέρα». Σχετικά με τη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών είπε ότι «ετοιμάζεται ο καινούργιος χώρος και η δίκη θα ξεκινήσει όταν ο ανακριτής κλείσει τον φάκελο και τον στείλει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και θα τους παραπέμψει σε δίκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στο «Mega», παραδέχτηκε ότι υπήρξαν συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, που αφαιρέθηκαν παράνομα και πρόωρα από το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του σιδηροδρόμου και αποσπασματικά διέρρευσαν σε ΜΜΕ, προκειμένου, τις ώρες που ο λαός έβραζε από οργή για το έγκλημα, να διαμορφωθεί η εικόνα του «ανθρώπινου λάθους». Είπε συγκεκριμένα για το αν λειτούργησε μονταζιέρα: «Ηταν η μόνη συνομιλία; Απάντηση: Οχι. Ολες οι άλλες συνομιλίες συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος; Ναι (...) Το βράδυ δημοσιεύτηκαν αυτές οι συνομιλίες και μία εκ των οποίων, πράγματι, το βράδυ εκείνο, δεν έχει κάποιες σειρές. Πράγματι».

Ο ίδιος, άλλωστε, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», είπε ότι «η ίδια συνομιλία, δύο ημέρες μετά, στην ΕΡΤ, σε όλα τα sites, έχει βγει σωστή. Προκύπτει ότι διορθώθηκε», αλλά «ως προς το ζήτημα της διαρροής ή της ενδεχόμενης αλλοίωσης, δεν ξέρω γιατί έγινε», ισχυρίστηκε, καταφεύγοντας στην τακτική του ανήξερου.

Εξάλλου, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός, Φλωρίδης, στον «ΣΚΑΪ», ο Μαρινάκης ισχυρίστηκε στο «Mega» ότι «την επόμενη μέρα (σ.σ. του δυστυχήματος) η Δικαιοσύνη παίρνει πλήρεις τις συνομιλίες (...) Αρα, ούτε ζήτημα δικαστικής αλλοίωσης υπάρχει»...



Ομιλία - πρόκληση από τον Καραμανλή

Κυριολεκτικά μόνο πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, στην Ολομέλεια της Βουλής. Ουσιαστικά επανέλαβε όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι δηλαδή φταίνε ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί, αφού εκεί απευθύνεται η αναφορά του για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας ως μοναδική αιτία για το έγκλημα. Ενα ακόμα μνημείο συγκάλυψης, και των δικών του ευθυνών αλλά και της κυβέρνησης.

Βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επικαλέστηκε τον Χρ. Σπίρτζη, πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν σχετίζεται η μη εκτέλεση της σύμβασης 717 με το έγκλημα, αφού για την κυβέρνηση ήταν η καλύτερη «πάσα» προκειμένου να βγει λάδι. Ακόμα, δήλωσε ότι φταίνε οι υπουργοί του 2016, του 2017 και του 2018 για τη μη εκτέλεση της σύμβασης, ενώ, εξίσου προκλητικά, ουσιαστικά ανέφερε πως δεν έχει καμία ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είχε εκτελεστεί η σύμβαση 717.

Η ομολογία του υπουργού ότι τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι ολοκληρωμένα το 2030 είναι χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει στους σιδηροδρόμους, με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αστικών κυβερνήσεων. Ακόμα και σήμερα, άλλωστε, στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας, καθώς εκκρεμεί η υλοποίηση συμβάσεων από το 2006 και το 2007.

Οσον αφορά το θέμα της άρσης της ασυλίας του, κρύφτηκε πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έναν νόμο που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά το 2019 αρνήθηκαν την κατάργησή του, που είχε προτείνει το ΚΚΕ. Τι αρνήθηκαν; Να μην εξαρτάται η ποινική δίωξη ενός υπουργού από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Δηλαδή αυτό που καταψήφισαν είναι αυτό που σήμερα οι ίδιοι λένε ότι θέλουν να συμβεί...





Σελίδα7 - ΒΟΥΛΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποκαλύπτει την ουσία της κοινής σας στρατηγικής

Προ των ευθυνών τους έφερε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν τη χώρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στην ομιλία του στη Βουλή.

Εκανε ειδική αναφορά στο μπλόκο που έβαλαν δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο σε αμαξοστοιχία που μετέφερε αμερικανικά άρματα μάχης, αναγκάζοντάς τα να γυρίσουν πίσω. Σε αυτό το σημείο ξεμπρόστιασε τα υπόλοιπα κόμματα που δεν έβγαλαν τσιμουδιά «για τον κίνδυνο στους σιδηροδρόμους και στους κατοίκους των περιοχών από όπου περνάει το επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό που πηγαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία» και ζήτησε η κυβέρνηση να απαντήσει τι αποθηκεύεται στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Β. Μεταξάς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για να μη μείνουν στον δρόμο. Οπως σημείωσε, το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενοχλεί, γιατί αποδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με τις πολιτικές που ακολούθησαν και στις μεταφορές, βάζοντας στο ζύγι τις ζωές των επιβατών με την κερδοφορία του κεφαλαίου, με την κατάτμηση του ΟΣΕ, την υποβάθμιση και τη μείωση του προσωπικού.

«Σας αποκαλύπτει αυτό το σύνθημα και αποκαλύπτει συνολικά την πολιτική σας για κάθε ζήτημα που αφορά την προστασία της ζωής του λαού», τόνισε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει στο σημείο να κοκορομαχούν μέχρι και για το σε ποιου την κυβερνητική θητεία υπήρχαν οι περισσότεροι νεκροί και οι περισσότερες καταστροφές, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής, απαντώντας προκλητικά πως έχουν «δημοσιονομικό κόστος» τα αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα και δασοπυρόσβεση. «Την ίδια στιγμή μπουκώνατε τους επιχειρηματικούς ομίλους για να διατηρείται ψηλά η κερδοφορία τους», πρόσθεσε.



ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάσταση στον σιδηρόδρομο

Το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» που δήθεν προκάλεσε το έγκλημα στα Τέμπη, κάτι που υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, και υπουργός Μεταφορών μετά το έγκλημα, αποδόμησε ξανά εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε υπόψη του υπουργού τρία ζητήματα. Πρώτον, το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΣΕ είχε μειωθεί απελπιστικά, συγκεκριμένα ήταν στο 1/3 σε σχέση με το οργανόγραμμα, κάτι που συνεπάγεται εντατικοποίηση και λειψή εκπαίδευση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο λάθους. Δεύτερον, το γεγονός ότι όταν έγινε το έγκλημα κανένα σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε, παρά μόνο ο τοπικός πίνακας χειρισμού και αυτός όχι στο σύνολο της διαδρομής. Τρίτον, το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε και δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Από πού κι ως πού μιλάμε μόνο για ανθρώπινο λάθος;», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύμβαση 717 που δεν είχε υλοποιηθεί, αλλά και σε άλλες 3 συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2006 - 2007, αφορούσαν την επικοινωνία και την αυτόματη πέδηση και δεν λειτουργούσαν. «Ποιοι ευθύνονται γι' αυτά;», έθεσε το ερώτημα ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Επικαλέστηκε ακόμα την έκθεση της ίδιας της Επιτροπής Γεραπετρίτη, που αποφάνθηκε ότι η ΕΡΓΟΣΕ έκανε διαγωνισμούς για να ικανοποιούνται όλες οι ανταγωνίστριες εταιρείες, κάτι που προκάλεσε ασυμβατότητα συστημάτων σε κάθε χιλιόμετρο του δικτύου.

Επίσης, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι η ΕΕ παρενέβαινε στηρίζοντας λόμπι κατασκευαστών κ.λπ., με τον Ν. Καραθανασόπουλο να θυμίζει στο σημείο αυτό την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ανήγαγε τα λόμπι σε «δομικό στοιχείο της Ενωσης»...

Συνεπώς, ξεκαθάρισε, είναι συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και για τη συνολική κατάσταση στον σιδηρόδρομο, συντελώντας στο να μην υπάρχει ασφάλεια και να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Τέλος, σχετικά με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ο Ν. Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε ξανά την έκθεση της Επιτροπής που παραδεχόταν ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση ή η επικοινωνία ή περισσότερο η αυτόματη πέδηση, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Γι' αυτό και το ΚΚΕ κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τα όσα συνέβησαν.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Ο εξωραϊσμός της ΕΕ, το μεγαλύτερο πλυντήριο στην πολιτική της κυβέρνησης

Παντελώς άσφαιρη και βολική χαρακτήρισε τη μομφή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Κι αυτό γιατί η βασική κατηγορία τους προς την κυβέρνηση είναι αυτή που περιέχεται στην κατακλείδα της πρότασης και αναφέρει ότι «η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με χώρα της ΕΕ», ισχυριζόμενοι δηλαδή πως υπάρχει μια κανονικότητα στην ΕΕ, το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που είναι δημοκρατικό, φιλολαϊκό και σύγχρονο και ότι η κυβέρνηση αποτελεί παρέκκλιση από αυτό.

Οπως τόνισε, ο εξωραϊσμός της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν σας ενδιαφέρει ο πυρήνας της πολιτικής αλλά ποιος καλείται να την εφαρμόσει κάθε φορά».

Αντίθετα, η μομφή του ΚΚΕ είναι ότι η κυβέρνηση είναι το καλύτερο παιδί της ΕΕ, γιατί εφαρμόζει πιστά την «πράσινη μετάβαση», που έχει εκτινάξει την τιμή του ρεύματος, την πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με κρυφές και φανερές συμφωνίες, την ολέθρια πολιτική κόστους - οφέλους σε όλες τις κρίσιμες υποδομές, από τα τρένα και τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι επίσημη γραμμή της ΕΕ, την κατακρήμνιση μισθών και τη διάλυση των ΣΣΕ, την υλοποίηση της ΚΑΠ.

Ακόμα, ο Γ. Γκιόκας θύμισε ότι η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, επικαλούνταν τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές» για την επιστολική ψήφο και όταν έλεγε το ΚΚΕ πως οι πρακτικές έχουν οδηγήσει σε παραποίηση εκλογικής διαδικασίας και αποτελεσμάτων και διαρροή προσωπικών δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τής έδιναν χείρα βοηθείας.

Ολα τα παραπάνω είναι η κανονικότητα στην ΕΕ, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Μια κανονικότητα που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και ακροδεξιές, γιατί χωράει και η ακροδεξιά στην ΕΕ, όπως η Μελόνι.

Τέλος, κάλεσε τον λαό να αμφισβητήσει αυτούς που του προκαλούν τα προβλήματα και να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής, ενόψει ευρωεκλογών, που προϋποθέτει αποδυνάμωση των κομμάτων και των κυβερνήσεων της ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ

Μόνο οι λαϊκοί αγώνες στριμώχνουν την κυβέρνηση

«Η μομφή του ΚΚΕ ενάντια στην κυβέρνηση και η αντιπολίτευσή του στην αντιλαϊκή πολιτική γίνονται πράξη κάθε μέρα στους λαϊκούς αγώνες, με τους αγωνιζόμενους αγρότες, με τους ξεσηκωμένους φοιτητές και με τους εργαζόμενους που διεκδικούν και απεργούν, όπως πρόσφατα στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, αλλά και σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς», τόνισε ο Γ. Δελής, σημειώνοντας πως «αυτοί όλοι είναι που τον στριμώχνουν πραγματικά και τον ζορίζουν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».

Υπογράμμισε δε πως δεν υπάρχει άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ που να διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν οι αγώνες σε όλα τα μέτωπα. «Να ποια είναι η πραγματική, η μοναδική μαχητική αντιπολίτευση και αυτή πρέπει να δυναμώσει περισσότερο», είπε.

Ο Γ. Δελής εξήγησε ότι οδηγός του ΚΚΕ όταν πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν το εμβληματικό σύνθημα που ακούστηκε σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Στόχος του ΚΚΕ ήταν να φωτιστούν τα πραγματικά αίτια για να μην επαναληφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Επισήμανε ότι παρά την προσπάθεια συγκάλυψης, αρκετές ήταν οι πλευρές του εγκλήματος που φωτίστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή. Αποκαλύφθηκε η γενεσιουργός αιτία για το έγκλημα, η πολιτική της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που εκπορεύεται από την ΕΕ.



ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδηλώσεις μπροστά στις ευρωεκλογές

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ. η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση συνταξιούχων από τους κλάδους των εφημεριδοπωλών και των εργαζομένων στα πρακτορεία διακίνησης Τύπου, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, Αθήνα, 7ος όροφος).

-- Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στη Σπάρτη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας, στις 7 μ.μ., με θέμα «Αγροτική ανάπτυξη για τους καπιταλιστές, τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους ή για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους εργάτες γης και τον λαό;» στο καφενείο του Μπάτζιου στο Ποδοχώρι. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Παρεμβάσεις θα κάνουν η Βάσω Μπράτσου, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, και ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, αγρότης.



ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ

Τιμάνε τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Εκδηλώσεις για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 72 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, με θέμα «Διδασκόμαστε από τη ζωή και τη δράση του - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» θα πραγματοποιήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις Ηλείας και Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Η εκδήλωση της Ηλείας θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη στην Αμαλιάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη, ενώ προγραμματίζονται και επισκέψεις στο ομώνυμο μουσείο της πόλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Η εκδήλωση της Αχαΐας θα γίνει την Κυριακή 31 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του δήμου Πατρέων, το Μουσικό Συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των συνολικών δραστηριοτήτων από την περασμένη Τρίτη, στήθηκαν δύο υπαίθριες εκθέσεις αρχειακού υλικού, που θα λειτουργήσουν έως το Σάββατο 30 Μάρτη, η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), κατά τις ώρες λειτουργίας του, και η δεύτερη που θα αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα στην πλατεία Παντοκράτορος.

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν έως τη μέρα της εκδήλωσης. Παρουσιάζονται φωτογραφίες, έγγραφα αλλά και αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την Κυριακή στο Πάρκο Γουδή στην Αθήνα

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Α' Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (Λ. Μεσογείων, έναντι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής.



Σελίδα8 - ΥΓΕΙΑ

ΚΡΗΤΗ

Σήμερα βγαίνει στους δρόμους όλο το Λασίθι για την Υγεία

Στις 12 μ. στο Σεληνάρι | Στάση εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κλείνουν μαγαζιά οι επαγγελματίες

Σήμερα Πέμπτη βγαίνουν στους δρόμους εργαζόμενοι και κάτοικοι από κάθε πόλη και χωριό στο Λασίθι, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα για την Υγεία, σωματείων και φορέων της περιοχής, που παίρνουν τη σκυτάλη από τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις σε Ιεράπετρα, Σητεία και Αγιο Νικόλαο.

Στο συλλαλητήριο, στις 12 μ. στο Σεληνάρι, καλούν και όλα τα υγειονομικά σωματεία του νομού Λασιθίου, ενώ στάση εργασίας έχουν προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, επαγγελματικοί φορείς καλούν σε κλείσιμο των καταστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ψήφισμα στήριξης της κινητοποίησης και των αγώνων των κατοίκων του Λασιθίου για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα σε νοσοκομεία της Αττικής

Σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων, με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στις 2 μ.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Επίσης σήμερα, τα Συνταξιουχικά Σωματεία Δυτικής Αθήνας ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου καλούν σε νέα κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.



Πλημμύρισε με καυτό νερό ο «Ευαγγελισμός»!

Διαρροή ξεκίνησε από τον 9ο όροφο και έφτασε μέχρι τον 3ο

Ενώ η κυβέρνηση κομπορρημονεί για τις «ανακαινίσεις» σε δημόσια νοσοκομεία μετά από μισό αιώνα, χθες στον «Ευαγγελισμό» εργαζόμενοι και ασθενείς έγιναν και πάλι μάρτυρες των συνεπειών της αποψίλωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, της παράδοσής της σε εργολάβους και της συρρίκνωσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, χθες το πρωί σημειώθηκε διαρροή καυτού νερού (!) η οποία ξεκίνησε από τον 9ο όροφο και το νερό έφτασε μέχρι και τον 3ο όροφο, στη σκάλα μπροστά από τις ΜΕΘ. Η διαρροή σταμάτησε και αποκαταστάθηκε μετά από μία ώρα περίπου. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για θέματα που αφορούν τη συντήρηση και τις υποδομές του νοσοκομείου, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.



ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

«Εκτός λίστας» οι περισσότεροι ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα απογευματινά

Το γεγονός ότι καμιά λίστα δεν πρόκειται να μειωθεί από τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία επιβεβαιώνεται και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν συνδικαλιστές κριτήριο επιλογής ασθενούς είναι μόνο το αν έχει να πληρώσει.

Ετσι, από τα 14 επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν, οι 7 ασθενείς προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία μόλις τον Μάρτη, ενώ άλλοι 2 είχαν εξεταστεί μόλις τον Γενάρη του 2024.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) «Παπαγεωργίου» σημειώνει ότι μέσα σε λίγες μέρες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, επιβεβαιώνεται ότι ξεκίνησαν «για να απογειωθεί η εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης υπηρεσίας Υγείας, για να μην επωμίζεται κανένα βάρος ο κρατικός προϋπολογισμός. Οτι καμία λίστα αναμονής δεν θα μειωθεί και ότι θα επιβαρυνθεί το σύνολο λειτουργίας του νοσοκομείου από πρόσθετες δραστηριότητες». Και καλεί τους εργαζόμενους «να μην αποδεχθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, να μη δεχθούν ότι με αυτόν τον τρόπο απαλύνουν την οποιαδήποτε οικονομική δυσχέρεια». Να μην κάνουν καμία έκπτωση στις ανάγκες τους και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Παράλληλα, το χρονικό του παραλογισμού με τα απογευματινά χειρουργεία και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Πιο συγκεκριμένα, μόλις στις 4 Μάρτη, ανακοινώθηκε η μετακίνηση δύο νοσηλευτών χειρουργείων και ενός αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο, όπου υπηρετούν μόλις 7 αναισθησιολόγοι, υποστελέχωση που προκαλεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στις μεταμοσχεύσεις, αλλά και στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων του νοσοκομείου.

Προχτές, 26/3, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε με περισσή χαρά και ικανοποίηση (!) ότι το Ιπποκράτειο θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα το πρώτο απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Και έκανε τη διαπίστωση ότι τελικά έπεσε έξω στην αρχική του εκτίμηση ότι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης δεν θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία, παραδεχόμενος ότι είναι το νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους!

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΥ Ιπποκρατείου σημειώνει: «Ηδη από τον Φλεβάρη του 2023 το εκρηκτικό θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο - 9 υπηρετούντες σε 29 οργανικές θέσεις - έγινε αντικείμενο συνεχών πιέσεων από τους μαχόμενους υγειονομικούς προς διοίκηση, 4η ΥΠΕ και υπουργείο, προκειμένου να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες και να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λίστες των χειρουργείων που οδηγούν σε αναμονή των ασθενών μέχρι και δύο χρόνια για κάποια επέμβαση.

Ποιες ήταν οι ενέργειες των παραπάνω "υπευθύνων" για την ουσιαστική λύση του προβλήματος; Δεν προχώρησαν σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, με βάση το δίκαιο αίτημα του προοδευτικού υγειονομικού κινήματος και δεκάδων σωματείων εργαζομένων, αλλά αναλώθηκαν στις γνωστές μετακινήσεις και τα μπλοκάκια με ιδιώτες γιατρούς.

Είναι ξεκάθαρη πολιτική τους επιλογή, ενταγμένη στον δρόμο της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων ΑΕ, που ακολουθούν τωρινοί και προηγούμενοι και γι' αυτό υποχρηματοδοτούν, υποστελεχώνουν και υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία.

Δεν θα εκπλαγούμε βέβαια αν επιβεβαιωθεί το στοιχείο ότι ο ασθενής που χειρουργήθηκε στο πρώτο επί πληρωμή απογευματινό του Ιπποκρατείου δεν συμπεριλαμβανόταν σε κάποια λίστα αναμονής!».

Τονίζει ακόμα πως «θέλουν να μας πείσουν ότι αυτοί που δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, επειδή είναι λιγοστά το προσωπικό και οι χειρουργικές αίθουσες, θα μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα από το ίδιο προσωπικό και στις ίδιες αίθουσες, αν έχουν λεφτά!

Ανοίγουν τον δρόμο στα "κοράκια" της ιδιωτικής Υγείας να βρουν πελατεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντί να αυξήσουν τον μισθό των νοσοκομειακών γιατρών και να τους επαναφέρουν έστω στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν αποφασίσει τελεσίδικα ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας, μας λένε να πάμε να τα πάρουμε από τους ασθενείς μας».

Καλεί όλους τους έντιμους συναδέλφους χειρουργούς και νοσηλευτές χειρουργείων να μη δεχτούν το «νόμιμο φακελάκι». «Να μη συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη μετατροπή του νοσοκομείου μας σε μαγαζάκι».




ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να δημιουργηθεί Παιδιατρική ΜΕΘ σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ερώτηση για τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιώργος Λαμπρούλης προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποτελείται από 5 Περιφερειακές Ενότητες και ανάμεσα σε αυτές και δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της Περιφέρειας ανέρχεται σε 562.201 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ. Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να τη διασχίσει ξεπερνά τα 500 χλμ.

Η λειτουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) σε μια Περιφέρεια που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους που δεν καλύπτονται ούτε με Κέντρα Υγείας, όπως στον δήμο Αρριανών (ΠΕ Ροδόπης), και χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη. Η αντιμετώπιση περιστατικών από την Παιδιατρική ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολύωρη και επικίνδυνη διακομιδή, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι για τα περιστατικά από τα νησιά και λόγω απαγορευτικών απόπλου, εξαιτίας της κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες.

Τραγικά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της απώλειας της ζωής του πεντάχρονου από τη Θάσο, ή της εννιάχρονης από το Διδυμότειχο.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η ανάγκη άμεσης δημιουργίας Παιδιατρικής ΜΕΘ, όπως διεκδικούν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, σωματεία, φορείς και Δημοτικά Συμβούλια», είναι η πραγματική εικόνα, όπως διατυπώνεται και στην Ερώτηση του Κόμματος.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένης με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και υποστηρικτικό προσωπικό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.



Σελίδα9 - ΥΓΕΙΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ

Δεν είμαστε έμποροι, δεν βλέπουμε τον ασθενή στην τσέπη!

Στάση εργασίας χτες στα νοσοκομεία, με συγκέντρωση στο υπουργείο «Εμπορίου Υγείας» και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

«Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, όχι φακελάκια για τα χειρουργεία», «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», «Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, το κράτος να πληρώσει και το κεφάλαιο», απαίτησαν και χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αρνούμενοι να συναινέσουν στο πλιάτσικο των ασθενών, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία του λαού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ καλώντας στην κινητοποίηση. Το «παρών» έδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, «Αγιος Σάββας», ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», «Ελενα Βενιζέλου», η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου «Σωτηρία», καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής και Νοσηλευτικής Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση μίλησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, στηλιτεύοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «Εμπορίου Υγείας», που «έφτασε στο σημείο να πει ότι εκείνοι που περίμεναν μέχρι και δύο χρόνια και έδωσαν 2.000 ευρώ για να χειρουργηθούν το απόγευμα, τους είπαν κι "ευχαριστώ"». Ξεκαθάρισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί «είμαστε συντριπτικά ενάντια στο αίσχος των επί πληρωμή χειρουργείων, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι λίστες αναμονής θα μπορούσαν να μην υπάρχουν εάν υπήρχε προσωπικό, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εκατοντάδες αίθουσες πανελλαδικά, δεκάδες στην Αττική, που είναι κλειστές και ενώ έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, σκουριάζουν στα σκοτάδια».

Ανέδειξε ότι αυτή η υποστελέχωση είναι η ίδια, «που χρόνια έχουν μεθοδεύσει όσοι βρέθηκαν στην κυβέρνηση, είναι η ίδια η πολιτική που χρόνια οδηγεί τους ασθενείς να μη βλέπουν άλλη εναλλακτική, αλλά μόνο να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να αρμέξει τους ασθενείς που δεν έχουν 5 και 6 χιλιάδες για να πάνε στο ιδιωτικό, να τους απομυζήσει τα ένα και δύο χιλιάρικα που έχουν για μια ώρα ανάγκης για να τους χειρουργήσει στο κατ' επίφαση δημόσιο νοσοκομείο. Εχουν πέσει με τα μούτρα στις τσέπες του φτωχόκοσμου. Απέναντι σ' αυτό το πλιάτσικο, την οπισθοδρόμηση που μας πάει 50 και 60 χρόνια πίσω, που κάποτε ο κόσμος πουλούσε ένα χωράφι για να χειρουργηθεί, εμείς λέμε όχι. Και όχι λέει η πλειοψηφία των συναδέλφων μας».

Μια ισχνή μειοψηφία «ενεργοποιεί» τα «νόμιμα φακελάκια»

Ο Γ. Γαλανόπουλος έδωσε απάντηση και στις λαθροχειρίες του υπουργείου Υγείας, που αξιοποιεί 5 - 10 ανθρώπους σε κάθε νοσοκομείο, οι οποίοι «τρέχουν» τα απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας: «Είναι ψέμα και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, ότι οι υπόλοιποι 200 - 300 εργαζόμενοι λένε "όχι" και υψώνουν τείχος σ' αυτήν τη βαρβαρότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα: Πάνω από το 85% των συναδέλφων είναι ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, δεν συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Δεν συναινούμε στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών και παλεύουμε για μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία, να ανοίξουν οι αίθουσες χειρουργείων».

«Δεν είμαστε έμποροι ούτε βλέπουμε τον ασθενή στην τσέπη», πρόσθεσε η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι το αισχρό αυτό μέτρο του υπουργείου προσβάλλει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και πρόσθεσε: «Δεν είναι το 1% που διαφωνεί με τα επί πληρωμή χειρουργεία, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας. Είμαστε πολύ περισσότεροι. Αυτοί που έχουν δηλώσει να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία είναι ελάχιστοι. Οι διοικήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν προσωπικό, παίρνουν προσωπικό που δεν έχει σχέση με τα χειρουργεία και αυτό είναι αντιεπιστημονικό κι επικίνδυνο. Θα βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου στα νοσοκομεία».

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για τα επί πληρωμή χειρουργεία ασθενών που ήταν εκτός λίστας και είναι καρκινοπαθείς επανέλαβε ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου.

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των υγειονομικών μετέφερε η Αριάδνη Παγανέλη, εκ μέρους της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Να σημειωθεί ότι η ΟΕΝΓΕ σε επικοινωνία με τους νομικούς της συμβούλους ήδη συντάσσει νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά

Μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά, ανακοινώνοντας κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στην 3η ΥΠΕ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, και μαζί τους βρέθηκαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση.

Εκεί δίπλα στους υγειονομικούς πήραν τη θέση τους και οι συνταξιούχοι, που δίνουν από κοινού τη μάχη ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες και την Υγεία σε εμπόρευμα, βάζοντας τιμοκατάλογο στην υγεία και στη ζωή τους.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησε επίσης η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Μέσα από την κινητοποίηση, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την πολιτική που από τη μία μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και από την άλλη τα καταδικάζει σε υπολειτουργία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετακίνηση παιδιάτρων από τα νοσοκομεία της Πέλλας για τη στήριξη της επίσης υποστελεχωμένης κλινικής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» πραγματοποίησε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, καθώς και συνδικαλιστές υγειονομικοί από το ΠΓΝΙ. Επίσης συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και συνδικαλιστές από σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, ξεχώρισε η παρουσία μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, από την παράπλευρη στο νοσοκομείο γειτονιά, καθώς και της ΟΓΕ Ιωαννίνων, που με πλακάτ απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δωρεάν Υγεία για όλους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Παππάς, πρόεδρος της ΕΙΝΗ, καλώντας «κάθε έντιμο συνάδελφο να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αντίθετα να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ και άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών».

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Κάλπης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι με την υπέρογκη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, συλλογικά ο λαός έχει προπληρώσει το δικαίωμά του για δωρεάν παροχές Υγείας.

Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές

Στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στο σαλόνι του νοσοκομείου. «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, με τη θεσμοθέτηση άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και το νέο χαράτσι στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις», απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του νοσοκομείου έχει γυρίσει την πλάτη στα απογευματινά χειρουργεία ανέδειξε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου στο ΠΑΓΝΗ, και τόνισε: «Είναι αδιανόητο στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης να παραμένουν κλειστά χειρουργικά κρεβάτια και αίθουσες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Να χρωστούν ρεπό και άδειες στο προσωπικό και ο μοναδικός καημός της κυβέρνησης να είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Να συνεχίζονται τα "εντέλλεσθε" μετακίνησης προσωπικού, με τρεις ακτινολόγους να μετακινούνται στο Βενιζέλειο για εφημερία, παράλληλα με την αποχώρηση και ενός αναισθησιολόγου, ο οποίος προσλήφθηκε στο Βενιζέλειο».

Στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, συγκέντρωση υγειονομικών έγινε το μεσημέρι στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

Στη Λευκάδα, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο νοσοκομείο, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων.



Σελίδα10 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πάνω από 16.000 οι παραβάσεις, παρά τους ελλιπείς ελέγχους

Την υψηλή παραβατικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ακόμα και από τους ελλιπείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας που διενεργήθηκαν μέσα στο 2023. Μια παραβατικότητα η οποία «ανθεί» πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πάνω στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων, εξαιτίας του γενικότερου προσανατολισμού που δίνουν οι κυβερνήσεις αλλά και της διαχρονικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Ετσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιθεώρηση Εργασίας, στους 73.579 ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος διαπιστώθηκαν 16.049 παραβάσεις, δηλαδή καταγράφεται μια παραβατικότητα του 21,8%.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από τους επιθεωρητές πρόστιμα ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα από τις 11.640 παραβάσεις που αφορούν εργασιακές σχέσεις οι 228 ήταν παραβάσεις που επιφέρουν μηνύσεις ή διακοπές στη λειτουργία της επιχείρησης. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας, από τις 3.347 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν οι 585 επιφέρουν διακοπή και άλλες 887 επιφέρουν μήνυση, στοιχεία που δείχνουν τη σοβαρότητα των παραβάσεων και πόσο επικίνδυνες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό εργατικών «ατυχημάτων» έως και δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας.

Η πιο μεγάλη παραβατικότητα διαπιστώνεται στους πίνακες προσωπικού (29,1%) στα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, που μαζί με την παραβίαση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων, την τήρηση των αργιών και των κανόνων ανάπαυσης (6,2%) ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού αριθμού παραβάσεων. Μία στις δέκα παραβάσεις (9,6%) αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων ή επιδομάτων εορτών, ενώ ψηλά βρίσκονται και οι παραβάσεις της αδήλωτης εργασίας, όπου καταγράφηκαν 1.218 περιπτώσεις (8,6%). Μάλιστα, σε 743 ελέγχους υπήρξε άρνηση εισόδου και πρόσβασης σε πληροφορίες ή παροχή ανακριβών στοιχείων από τις επιχειρήσεις!

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβάσεις καταγράφηκαν σε σχέση με την ανύψωση και μεταφορά φορτίων (223 περιπτώσεις), τον ηλεκτρικό κίνδυνο (207), εργασίες σε ύψος και προστασία έναντι πτώσης (175), στον εξοπλισμό εργασίας (154) και γενικότερα στην τήρηση του θεσμικού πλαισίου υγείας και ασφάλειας (671).



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ

Αύριο η κινητοποίηση για το ... δικαίωμα να αρρωστήσουν

Απαιτούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος σε περίπτωση ασθένειας, ατυχήματος κ.λπ.

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ).

Η κινητοποίηση οργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα που αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου. Μια συνάντηση που ορίστηκε «μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας», στο οποίο έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί από τότε που οι φορείς έθεσαν τα αιτήματά τους, καθώς και μετά από πρόσφατη διαμαρτυρία με αφορμή την περίπτωση καρδιοπαθούς ιδιοκτήτη καθαριστηρίου ο οποίος δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως άλλωστε όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έχουν αναδείξει επανειλημμένα την αναγκαιότητα να λυθεί νομοθετικά το ζήτημα, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει πράξη τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, επιβαρύνουν διαρκώς τους μικρούς επαγγελματίες, φορτώνοντας στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, στερώντας τους την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων. «Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και η ακρίβεια, που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς, με επιπλέον καταπόνηση του οργανισμού, πλέον δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι τρεις Ομοσπονδίες με την κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία (που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους) και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

-- Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

-- Δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

-- Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

-- Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία.

-- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όποιους κλάδους και επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οχι στη διαχείριση του νερού της Θεσσαλίας από ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του νερού μέσα και από τη διαχείρισή του από ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία πραγματοποίησε, χτες, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πέτρος Σκάμπουρας, τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαχειρίζεται από ανώνυμη εταιρεία, όπως είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον σημειώθηκε πως η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας, μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε ΑΕ, αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα. Καταγγέλθηκε ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις λαϊκές οικογένειες και στους αγρότες.

Τη στήριξη των κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού μετέφερε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο δυσμενών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, υπογράμμισε ότι «θα πούμε το νερό νεράκι αν περάσουν οι σχεδιασμοί για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Επιβάλλεται να συντονιστούμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.



ΠΑΤΡΑ

Νέα διαμαρτυρία σήμερα από τους εργαζόμενους της «Μέριμνας»

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι περίπου 44 εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους οφείλονται. Παράλληλα, απαιτούν από το κράτος την πλήρη χρηματοδότηση του ιδρύματος, που αριθμεί περίπου 115 εγγεγραμμένους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους που πλήττονται άμεσα από την κατάσταση, αλλά και προσλήψεις του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού, στο ύψος των αναγκών σήμερα, αφού εργάζονται λιγότερα άτομα απ' ό,τι πέρυσι.

Στο πλαίσιο της δράσης που ξεδιπλώνουν με το κλαδικό συνδικάτο στην ιδιωτική Υγεία, σήμερα, Πέμπτη, οργανώνουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλα τα προνοιακά ιδρύματα στην Πάτρα («Μέριμνα», «Κιβωτός», Κωνσταντοπούλειο).

Επίσης, νέα στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Απρίλη, από 6.30 π.μ. μέχρι 10.30 π.μ.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αυθαίρετες περικοπές και μετακινήσεις σε βάρος εργαζομένων

Την αυθαίρετη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενες στην καθαριότητα καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για να τους χορηγηθεί.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων εδώ και τρεις μήνες «δεν έστειλε, ως όφειλε, την απαραίτητη μηνιαία βεβαίωση στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας για τις τέσσερις εργαζόμενες στην καθαριότητα του κτιρίου των υπηρεσιών Πειραιά και Νήσων, που είναι "χρεωμένες" στο γραφείο του, προκειμένου να τους χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που δικαιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Και προσθέτει: «Δεν φτάνει που υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από την κυβέρνηση να εκδώσει την απαραίτητη ΚΥΑ για τους ΟΤΑ ώστε να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, έχουμε και τις αυθαίρετες περικοπές από τον αντιπεριφερειάρχη. Είναι ντροπή να προσπαθεί να κάνει περικοπές από τους πετσοκομμένους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα αυθαίρετα».

Εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΠΑ καταγγέλλει πως η νέα περιφερειακή αρχή συνεχίζει «την απαράδεκτη πεπατημένη των αυθαίρετων μετακινήσεων». Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «για άλλη μια φορά γίνονται "μετακινήσεις" χωρίς κριτήρια αξιοποιώντας το απαράδεκτο πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή».



Σελίδα11 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Επιτυχία των εργατών και του Συνδικάτου η υπογραφή νέας ΣΣΕ

Αυξήσεις που υπερβαίνουν το 9%, σταθερό ωράριο και άλλα δικαιώματα

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών κατάφερε να υπογράψει χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας με την εργοδοτική ένωση ΣΕΝΑΒΥ στη Ζώνη του Περάματος.

Η νέα Σύμβαση, που αποτελεί σημαντική κατάκτηση και επιστέγασμα πολύμορφων κινητοποιήσεων των εργατών στη Ζώνη, κατοχυρώνει κατακτήσεις τους, αφού προβλέπει αυξήσεις μισθών που μεσοσταθμικά υπερβαίνουν το 9%! Τα ημερομίσθια λοιπόν διαμορφώνονται από την 1η Απρίλη ως εξής: 100,50 ευρώ για τον τεχνίτη, 80,50 ευρώ για τον βοηθό και 57,50 ευρώ για τον ανειδίκευτο. Από την 1η Οκτώβρη: 105,00 ευρώ για τον τεχνίτη, 84,00 ευρώ για τον βοηθό και 60 ευρώ για τον ανειδίκευτο.

Οσον αφορά το ωράριο προβλέπει 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, δύο 15λεπτα διαλείμματα εντός του ωραρίου, 100% προσαύξηση στην υπερωρία από την πρώτη ώρα και απαγόρευση εργασίας πάνω από 10 ώρες ημερησίως. Κατοχυρώνονται ακόμα άδειες, επίδομα αδείας και Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα.

«Η ΣΣΕ αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης, πολυετούς προσπάθειας και σκληρών αγώνων του συνδικάτου μας, με το σύνολο των συναδέλφων να συμμετέχουν ενεργά, τόσο στη διαμόρφωση των αιτημάτων όσο και των μορφών πάλης, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 με στόχο την επαναφορά των ΣΣΕ και την ανάκτηση των απωλειών από την καπιταλιστική κρίση και συνεχίζεται κάθε χρόνο με σκοπό την καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου και των συνθηκών εργασίας μας», υπενθυμίζει το Συνδικάτο.

Ο αγώνας για την υπογραφή της ΣΣΕ, όπως εξηγεί, εντάσσεται «στον γενικότερο αγώνα του συνδικάτου μας σε κάθε εργοστάσιο για υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων», με στόχο κανένας μεταλλεργάτης «να μην εργάζεται χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα». Μετά την υπογραφή της νέας Σύμβασης το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, «με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα», να δώσουν τη μάχη «της εφαρμογής και της κήρυξης της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής, κάτι το οποίο έχουν εμποδίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Κάτω τα χέρια από το Σωματείο στη «Χήτος ΑΒΕΕ»

Την απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας της «Χήτος ΑΒΕΕ» να παρέμβει στις αποφάσεις του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας στα Γιάννενα, μέσω απειλών στον πρόεδρό του, του τύπου «θα δεις (...τι έχει να γίνει)», καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σημειώνοντας πως «η εργοδοσία δεν μπορεί να χωνέψει ότι τώρα υπάρχει σωματείο».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά στήριξη του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με σταθμό τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει για τη Δευτέρα 1 Απρίλη, για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε απειλή στον πρόεδρο του Σωματείου στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης! Οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να αποκρούσουν τέτοιες μεθόδους και να παλέψουν για όσα έχουν αποφασίσει μέσα από τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου τους. Είμαστε όλοι δίπλα τους. Κανένας φόβος! Καμία ανοχή στις τακτικές της εργοδοσίας».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα περισσότερο από όσα ήδη βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια «γιατί τα έχουν δει όλα με την αδιάκοπη δουλειά για εφτά μέρες συνεχόμενα, νύχτα, με δουλειά τις αργίες, απλήρωτα Σαββατοκύριακα, χωρίς τριετίες και όλα αυτά με έναν μισθό που φθάνει για μόλις 15 μέρες».

Τη στήριξή τους στους εργαζόμενους, στο Σωματείο τους και στον πρόεδρό του εκφράζουν επίσης η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, καθώς και τα σωματεία του κλάδου: Εργαζομένων EMFI, ΦΑΓΕ, «Tasty Foods», «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» - ΑΜΣΤΕΛ, ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ Σίνδος, «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ» εργ. Θεσσαλονίκης, ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Ν. Αττικής, τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Ημαθίας - Πέλλας, Ν. Λάρισας, Ν. Τρικάλων, Ν. Αχαΐας, Εύβοιας - Βοιωτίας, Ν. Αργολίδας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Μεσσηνίας, Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.



ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Απεργούν σήμερα στην ιδιωτική Υγεία | Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες σε μια σειρά κλάδους

«

Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας». Με πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη συνεχίζουν τη δράση τους τα συνδικάτα της χώρας. Με εφαλτήριο την επιτυχημένη απεργία που οργάνωσαν στις 28 Φλεβάρη, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία προετοιμάζουν τη νέα κινητοποίηση, καθώς και την απεργία της Πρωτομαγιάς, θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια. Παράλληλα, επαναλαμβάνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη των αιτιών για το έγκλημα στα Τέμπη, ούτε την ατιμωρησία των υπευθύνων για αυτό.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Νάουσα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και στη Βέροια στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Τα συνδικάτα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό. Κόντρα στις αυξήσεις - κοροϊδία, οι οποίες εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών. Απαιτούν να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που παρέδωσε στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αφαιρώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση από τα σωματεία. Παλεύουν για να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις ΣΣΕ.

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν τις «αυξήσεις» στον βασικό μισθό και επαναλαμβάνουν ότι το ποσό που θα ανακοινωθεί «θα έχει μπροστά το 8», τα συνδικάτα αναδεικνύουν την κλοπή των τριετιών και των αυξήσεων που θα επέφεραν στις αποδοχές των μισθωτών. Ζητούν καθολική επαναφορά και «ξεπάγωμα» των τριετιών, που η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με το «έτσι θέλω», από το 2012 μέχρι το 2023, καταγγέλλοντας την προσπάθεια να διαγραφεί μια 12ετία ζωής και δουλειάς, μαζί και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Απεργούν σήμερα στην ιδιωτική Υγεία

Απεργούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια κ.α., με απόφαση της Ομοσπονδίας τους και με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, με την απεργιακή τους συγκέντρωση στην Αττική να έχει οριστεί για τις 8.30 π.μ. στην «Ευρωκλινική».

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προβάλλοντας διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις, κόντρα στην εργοδοτική κοροϊδία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αύξηση από τη χαμηλότερα αμειβόμενη ειδικότητα έως την υψηλότερη. Αύξηση στους βασικούς μισθούς με βάση τα 900 ευρώ και αναγνώριση όλων των τριετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023. Επαναφορά επιδομάτων (τέκνων, γάμου, σπουδών, διαχειριστικού λάθους και οθόνης, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης, ωρίμανσης). Επαναφορά αδειών κλειστών τμημάτων και μειωμένων ωραρίων. Προσλήψεις προσωπικού. Εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγείας και ασφάλειας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Ανακλήθηκε η εκδικητική απόλυση στο εργοτάξιο του Ελληνικού

Να μην προχωρήσει η εργοδοσία στην εκδικητική απόλυση ιδρυτικού μέλους του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου στο Ελληνικό πέτυχε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Κάτω από την αποφασιστική του στάση, με τη στήριξη των εργαζομένων στο εργοτάξιο, η εταιρεία «ΕΘΝΟΚΑΤ» ακύρωσε την απόλυση. Συμβολή είχε επίσης η έμπρακτη αλληλεγγύη του Σωματείου των Χειριστών και των Μισθωτών Τεχνικών.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και καθώς η προσπάθεια της εργοδοσίας έπεσε στο κενό, η 24ωρη απεργία που είχε κηρυχθεί για χθες στο εργοτάξιο της «ΕΘΝΟΚΑΤ» ματαιώθηκε.

Το Συνδικάτο τονίζει πως «σύσσωμοι οι συνάδελφοι ήταν στο πλευρό του και έτοιμοι να συμμετάσχουν στην απεργία, ένιωσαν βαθιά ικανοποίηση για το γεγονός ότι τσαλακώθηκαν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για επιβολή σιγής νεκροταφείου στο έργο, προκειμένου να αλωνίζουν και να τσαλαπατάνε δικαιώματα για να "πιάνουν" τα χρονοδιαγράμματα και να αυγατίζουν τα κέρδη τους, με τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε την πάλη μας, συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας».

Στάση εργασίας σήμερα και συνέλευση στην «Αργος»

Σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές στάσεις εργασίας (πρωινή βάρδια 11 π.μ. - 1 μ.μ. και βραδινή 11 μ.μ. - 1 π.μ.) στην «Αργος» και στη συνέλευση που οργανώνει καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, για την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που με διάφορες προφάσεις κωλυσιεργεί και δεν απαντά στα αιτήματα του σωματείου και στην πρόταση που έχει καταθέσει για την υπογραφή ΣΣΕ.

«Μας πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή», καταγγέλλει, καθώς «τη στιγμή που αδυνατούμε να τα "φέρουμε βόλτα" αφού η ακρίβεια εξανεμίζει τους κουτσουρεμένους μισθούς μας που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και 13 χρόνια. Ταυτόχρονα παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αποχωρήσεις εργαζομένων!».

Το σωματείο τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις προσωπικού, με προτεραιότητα τους πρώην εργαζόμενους της «Ευρώπης». Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, καμία ανοχή στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στα εξοντωτικά ωράρια. Για καθολική επαναφορά των τριετιών με ενσωμάτωση της περιόδου 2012 - 2023, για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στο Περιστέρι, στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (σταθμός Μετρό «Αγ. Αντώνιος», έναντι ΟΤΕ).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί την Τετάρτη 3 Απρίλη σε πλατιά σύσκεψη τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους λαϊκούς φορείς της πόλης.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.



Σελίδα12 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ! Να μη μαραζώσει ο τόπος μας

Το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, το κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ, μετέφεραν για άλλη μια φορά τα Σωματεία των εργαζομένων της επιχείρησης με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

«Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Να μη μαραζώσει ο τόπος μας»: Μπροστά από το σύνθημα αυτό, οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν τις βαριές συνέπειες που θα έχουν για τους ίδιους και συνολικά για τις περιοχές όπου ζουν η λήξη των συμβάσεών τους την ερχόμενη Κυριακή 31 Μάρτη, η μη ανανέωσή τους και το κλείσιμο της επιχείρησης. Τα ζητήματα αυτά μετέφεραν και στο κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο είχαν συνάντηση, χωρίς ωστόσο να λάβουν καμία θετική απάντηση για τις διεκδικήσεις τους.

Στο φόντο αυτό, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη, ώστε να διαδηλώσουν για το δίκιο τους μαζί με συνδικάτα και φορείς της Αττικής (βλ. δίπλα σελίδα).

Στη χτεσινή συνέντευξη παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι σωματείων της Αττικής, Ομοσπονδιών από μια σειρά κλάδους.

Στο πλευρό των σωματείων και των εργαζομένων βρέθηκαν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Επίσης παρευρέθηκε ο δήμαρχος Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς.

Σε αδιέξοδο 850 οικογένειες, σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές

«Στις 27 και στις 31 Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων. 850 οικογένειες είμαστε σε αναμονή της δέσμευσης στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, του κ. Παπαγεωργαντά, που στις 20 Μαρτίου μας δεσμεύτηκε ότι θα συνεννοηθεί με τους υπουργούς και θα μας απαντήσουν τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, κάνοντας την κεντρική ομιλία, η οποία αποτέλεσε και την επιστολή που κατατέθηκε στο υπουργείο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην περίπτωση που οι συμβάσεις δεν ανανεωθούν, θα προκύψουν άμεσα σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες: Δεκάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε θεραπείες, μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου που σήμερα διαθέτουν, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο. Οι δύο οικισμοί στους οποίους κατοικούν 400 οικογένειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότησή τους. Αλλες 450 οικογένειες σε γύρω πόλεις και χωριά θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Υπολογίζεται ότι 700 θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το κόστος των φροντιστηρίων και των σπουδών των παιδιών τους.

Η μη ανανέωση των συμβάσεων και η απουσία κάθε προοπτικής για την ενιαία επαναλειτουργία του εργοστασίου ισοδυναμεί, όπως ανέφερε, με «επιπλέον μαρασμό» σε μια σειρά περιοχές: Εύβοια, βορειοανατολική Βοιωτία, Λοκρίδα, Ιεροπηγή Καστοριάς, Σέρβια Κοζάνης.

Ο Π. Πολίτης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση διέθεσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία και ιδιωτικοποίηση» της επιχείρησης, ενώ το αντίτιμο που θα κληθεί να καταβάλει ο «προτιμητέος επενδυτής» είναι 6 ευρώ ανά στρέμμα, 6 εκατ. ευρώ συνολικά. «Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει το μικρό αντίτιμο ήταν ότι θα γίνουν επενδύσεις», υπενθύμισε. Ωστόσο, έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα επενδυτικά σχέδια είναι στην πραγματικότητα σχέδια όχι για την επαναλειτουργία αλλά για την ισοπέδωση της ΛΑΡΚΟ, αφού ο επίδοξος ιδιοκτήτης της θα αναλάβει τον ρόλο του παλιατζή - σκραπατζή.«Οι υπουργοί μάς αποφεύγουν, όπως ο Σκυλακάκης και ο Χατζηδάκης, ή όπως ο κ. Σταϊκούρας, που μας είδε στον δρόμο να ενημερώνουμε τον λαό για την κατάντια στην οποία φέρανε τη ΛΑΡΚΟ και μας ειρωνεύεται. "Δεν υπάρχει επενδυτής. Φιλάκια...", μας είπε ο κ. Σταϊκούρας», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Χαρακτήρισε δε σκάνδαλο το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης «θα δώσει 5 εκατ. ευρώ και θα πάρει άμεσα ρέστα 500 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις που θα κάνει ως παλιατζής - σκραπατζής», ενώ «θα πάρει για προίκα άλλα 20 δισ. ορυκτό πλούτο, για να τον αξιοποιήσει όποτε και με τον τρόπο που θέλει».

«Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο, πρώτη ύλη δηλαδή για ανοξείδωτο χάλυβα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας όχι απλά θα διατηρούσε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε και χιλιάδες νέες. Οπως επίσης θα δημιουργούσε την προοπτική να κατασκευάζονται στη χώρα μας μια σειρά προϊόντα στα οποία αξιοποιείται ο ανοξείδωτος χάλυβας, από τη ναυπηγοεπισκευή και την αεροναυπήγηση μέχρι ιατρικό εξοπλισμό και οικιακές συσκευές. «Για να αναπτυχθεί μια τέτοια βιομηχανία στη χώρα μας χρειάζεται η ενιαία επαναλειτουργία του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ», ξεκαθάρισε, για να σχολιάσει: «Οι ειδικοί τεχνοκράτες στα υπουργεία, χωρίς κανένα επιχείρημα, εύκολα ξεστομίζουν ότι "η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μέλλον". Αλλά επίσης εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι δεν γνωρίζουν ούτε το προϊόν που παράγει».

«Κραυγή αγωνίας βγάζουμε, αλλά και αποφασιστικότητας παράλληλα. Η αξιοπρέπειά μας μόνο έμεινε και η ενότητά μας. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε και σήμερα εδώ και ζητάμε συνάντηση», τόνισε και μετέφερε το κλίμα της προετοιμασίας της σημερινής κινητοποίησης στην Αθήνα: «Υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας, το μεροκάματο, τις οικογένειές μας, τα χωριά μας, τα σπίτια μας».

Κρατάμε το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε να παλεύουμε

Τα σχέδια της κυβέρνησης να πετάξει το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ σε προγράμματα απασχόλησης με ημερομηνία λήξης, που λειτουργούν ως προθάλαμος της ανεργίας, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος από το Σωματείο των Μεταλλείων Εύβοιας. «Οχι μόνο δεν εξυγίαναν τη ΛΑΡΚΟ, αλλά την έκλεισαν. Και τώρα μας λένε: Πάρτε τις οικογένειές σας και γίνετε εσωτερικοί μετανάστες», σχολίασε, ενώ θύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ρίξει στην ανεργία το προσωπικό που δούλευε μέσω εργολάβων. «Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα πεινάνε», υπογράμμισε και κατήγγειλε τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή, που τώρα απειλεί το σύνολο των εργαζομένων, καταλήγοντας: «Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η κυβέρνηση να σκύψει το κεφάλι πάνω από το πρόβλημα και να δώσει λύσει».

«Μόνο μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα», ανέφερε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εδρας της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, συνοψίζοντας την πείρα από τον πολύχρονο αγώνα των Σωματείων και την υποστήριξή που έχουν δεχθεί. «Σας υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να σκύψουμε. Το κεφάλι θα το έχουμε ψηλά και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους», διαβεβαίωσε. Συνέχισε με μια σύντομη αναδρομή στις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με στόχο το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε ιδιώτες, ενώ απαντώντας στις συκοφαντίες ότι η λειτουργία της επιχείρησης επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι η ΛΑΡΚΟ παρήγαγε και οι εργαζόμενοι ζούσαν από την παραγωγή αυτή, υπήρχαν δε οι δυνατότητες να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονιστεί, να αναβαθμιστεί η λειτουργία της. «Δίνουμε υπόσχεση ότι θα κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλος μαζί σας, πλάι σας, και στο τέλος θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.



Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος!

Δήλωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

«Δεν θα κουραστούμε να επισημαίνουμε το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και των οικογενειών τους», τονίζουν σε δήλωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο αλλά και σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα.

Αναδεικνύουν όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για έγκλημα και μάλιστα προδιαγεγραμμένο, όπως οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΕΝ για «διάλυση του εργοστασίου και πώληση σκραπ», τη δήλωση Σταϊκόυρα ότι «δεν υπάρχει επενδυτής», την ίδια ώρα που είναι γνωστό ότι υπάρχει προτιμητέος επενδυτής από την ειδική διαχείριση, κάτι που «δείχνει ξεκάθαρα ότι τα 500 εκατομμύρια που διατέθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τέθηκαν για να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο και να απολυθεί το σύνολο των εργαζομένων».

Στη δήλωση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μεταφέρεται το μήνυμα του σημερινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, μαζί «με απαίτηση να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να ανάψουν τα καμίνια και να συνεχίσει να λειτουργεί, να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του, να μην οδηγηθεί κανένας στην ανεργία, για να μη ζήσουν οι 5 νομοί φαινόμενα εξαθλίωσης, ερημοποίησης και μαρασμού».

«Απ' την πλευρά μας ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Στερεάς Ελλάδας καλούμε τον λαό της Στερεάς να είναι σε επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα, γιατί αν οι εξελίξεις οδηγηθούν σε αυτό που προδιαγράφουν αντικειμενικά πρέπει να ενταθεί η αλληλεγγύη, η στήριξη στους εργαζόμενους στην πάλη που κάνουν να μην περάσουν τα επαίσχυντα σχέδια της κυβέρνησης.

Με την προτροπή αύριο (σ.σ. σήμερα) να βουλιάξει η Αθήνα από τον λαό που θα παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, θέλουμε να δώσουμε και ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να περάσει σε καμία περίπτωση στη συνείδηση του λαού ότι μπορεί κάποιοι να απεργάζονται σχέδια στην πλάτη των εργαζομένων, στην πλάτη του λαού, ξεπουλώντας τον πλούτο που ο ίδιος έχει παράξει.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα είναι νικηφόρος».




«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει. Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους και συνάδελφοί τους από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, προκειμένου να αναμετρηθούν για άλλη μια φορά με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ολους αυτούς που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ, ξεσπιτώνουν οικογένειες, οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

«Ολοι και όλες στο Σύνταγμα, στις 5 μ.μ. μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών», διατρανώνουν πλατιά τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους συναδέλφους τους και τον λαό να διαδηλώσουν μαζί ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, που τσακίζει το εισόδημά τους και διαλύει τις ζωές τους, και να βουλιάξει το κέντρο της Αθήνας από διαδηλωτές.



Σελίδα13 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Υπόθεση όλων το σημερινό συλλαλητήριο, να μη λείψει κανείς!

Στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια, η αγωνιστική υποδοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ διαδηλώνουν σήμερα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αττικής. Σωματεία και Ομοσπονδίες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη συνέχεια στην κινητοποίηση, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, όλο και μεγαλώνει η λίστα με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που στηρίζουν το σημερινό συλλαλητήριο και τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Χτες ανακοίνωση στήριξης έβγαλε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μεταξύ άλλων καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Ενέργειας.

Εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, που έκανε και το αρχικό κάλεσμα, καλούν επίσης τα Σωματεία: Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΣΕΤΗΠ, Οικοδόμων, Φαρμάκου Ν. Αττικής, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ΙΓΜΕ, Λογιστών Ελεγκτών Αττικής, τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ΕΝΕΔΕΠ, Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Αθηνών - Πειραιώς - Προαστίων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, ΟΤΑ Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στο πλευρό τους και οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκεται και το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Με ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αντί να δώσουν ζωή στο εργοστάσιο, στην περιοχή και στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει την ΛΑΡΚΟ και να την δώσει για παλιοσίδερα. Να ξεσπιτώσει και να πετάξει στην ανεργία εργαζόμενους που δεκαετίες τώρα βγάζουν το μετάλλευμα μέσα από τα σπλάχνα της γης.

Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης του τεράστιου πλούτου των ορυχείων και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Μία απαξίωση που εμείς οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής την ζούμε τακτικά, επειδή το μοναδικό τους κριτήριο είναι τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού των περιοχών που δραστηριοποιούνται.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει αγώνας όλων των μεταλλωρύχων. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τον πλούτο της χώρας μας, να γίνει πράξη».

Οι φοιτητές

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας» - «Οχι στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που καλούν στη συγκέντρωση υποδοχής των εργατών της ΛΑΡΚΟ και στο συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικού, Γεωλογικού και Φυσικού του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Σχολών Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Επιστημών Τροφίμων, Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ, Γεωπονικού, ΑΣΟΕΕ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.



«ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ»

Αγωνιστική κλιμάκωση με κατάληψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας

Σήμερα «βουλιάζουμε» την Αθήνα, στο μεγάλο συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών

Κλιμακώνοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους προχώρησαν χτες από τα ξημερώματα σε κατάληψη του εργοστασίου και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στέλνοντας ξανά ξεκάθαρο το μήνυμα: «Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Στο εργοστάσιο και στον οικισμό επικρατεί από χθες κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Από τα γραφεία του Σωματείου ηχούν δυνατά τραγούδια που συντρόφεψαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εργάτες βρίσκονται στις πύλες του εργοστασίου, και το αγωνιστικό κλίμα συμπληρώνουν τα πανό, οι πικέτες και οι αφίσες που καλούν σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Στα πηγαδάκια των εργαζομένων μπροστά στα υπό κατάληψη γραφεία κυριαρχούσε η αγωνία, αλλά και η αποφασιστικότητα για σκληρή αναμέτρηση. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου ήταν συνεχής, ενώ την ώρα που από τα ηχεία των γραφείων του Σωματείου μεταδιδόταν η συνέντευξη Τύπου, επικρατούσε απόλυτη σιωπή.

Η αγωνία μεγαλώνει, το ίδιο όμως δυναμώνει και το πείσμα των εργαζομένων, η θέλησή τους να αγωνιστούν και η προσμονή τους για το σημερινό συλλαλητήριο και την απάντησή τους στη βρώμικη επίθεση της κυβέρνησης.

Διαλύουν και ξεσπιτώνουν οικογένειες

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, βρέθηκε και τη χτεσινή μέρα στο εργοστάσιο και στον οικισμό της Λάρυμνας, καταγράφοντας για μία ακόμη φορά τις αγωνίες τους, αλλά και τις εγκληματικές επιπτώσεις των σχεδιασμών της κυβέρνησης στη ζωή τους.

Μπροστά στα υπό κατάληψη γραφεία συναντάμε τον Θανάση, εργαζόμενο στην επιχείρηση, 30 ετών. Από τη Δευτέρα, εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, θα είναι άνεργος. Ωστόσο δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με την ανεργία. Συγγενικό του πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για σοβαρή ασθένεια και πλέον ζουν με το άγχος τι θα τους ξημερώσει. «Το πρωί της Πέμπτης θα κατέβουμε στην Αθήνα για θεραπεία και μετά στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο. Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Εχουμε το κεφάλι μας ψηλά και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει ο Θανάσης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον οικισμό του εργοστασίου.

Στα δρομάκια του οικισμού συναντάμε την Ειρήνη μπροστά στο πλυντήριο ρούχων που διατηρεί, ένα από τα λιγοστά καταστήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά. «Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας. Θέλουν να μας διώξουν από δω, που για τους περισσότερους είναι το χωριό μας, τα σπίτια μας. Πού θα βρούμε δουλειά, ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία; Πώς θα ζήσουμε; Θα σκορπίσουν οικογένειες», μας αναφέρει με παράπονο αλλά και οργή.

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το κατάστημα πώλησης ειδών αλιείας του Σωκράτη και της γυναίκας του Αντζης. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με μας, ό,τι μαθαίνουμε είναι από τους εργαζόμενους και το Σωματείο. Ολη μας η περιουσία είναι τα πράγματα του μαγαζιού. Αν κλείσει ΛΑΡΚΟ τι θα κάνουμε; Θα πρέπει να κλείσουμε και εμείς», αναφέρουν με διάχυτη την αγωνία για το αύριο.

«Σήμερα οι μαθητές θα κάνουμε το μάθημα στον δρόμο!»

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των πατεράδων, των αδερφών και συγγενών τους στέκονται οι μαθητές του Γυμνασίου της Λάρυμνας δίνοντας τον δικό τους αγώνα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο αποψινό μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι μαθητές και τα 15μελή τους συμβούλια από το Γυμνάσιο Λάρυμνας, το Γυμνάσιο - Λύκειο Μαρτίνου και το Γυμνάσιο - Λύκειο Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει για σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ. μαθητικές πορείες έξω από τα σχολεία τους, ενώ το απόγευμα θα κατέβουν στην Αθήνα. Σε κοινή τους δε ανακοίνωση αναφέρουν:

«Εχουμε φωνή και είναι δυνατή!

Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή!

Οι μαθητές των σχολείων του δήμου Λοκρίδας είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας! Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!

Αυτό που θέλουν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να κάνουν στις ζωές μας είναι έγκλημα!

Αναρωτιόμαστε: Θα το έκαναν αυτό στα δικά τους παιδιά; Να μας αναγκάζουν στη μέση της χρονιάς να αφήσουμε τον τόπο μας; Να εγκαταλείψουμε τις παρέες μας; Να βλέπουμε τους γονείς μας να χάνουν τη δουλειά τους μέσα στο άγχος; Να μην ξέρουμε σε ποιο σχολείο θα πάμε, πώς θα συνεχίσουμε τα μαθήματα μας, πώς θα δώσουμε πανελλαδικές;

Γι' αυτό και την Πέμπτη οι μαθητές θα κάνουμε το μάθημα στον δρόμο! Οι εργάτες μάς κάνουν μάθημα ζωής, το μέλλον του τόπου μας θα σώσουμε εμείς! Ηδη οι μαθητές έχουμε συζητήσει στα σχολεία μας, έχουμε φτιάξει τα πανό μας με τα αγωνιστικά μας συνθήματα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε!».

Πλατιά αλληλεγγύη από τα συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας

Και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του πολύχρονου αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στο πλευρό τους τους συναδέλφους τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους νέους, τους απόμαχους της δουλειάς, τις γυναίκες.

Από τη Λοκρίδα και τη Φθιώτιδα, την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς στέκονται έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους. Σωματεία και φορείς της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας συντονίζουν τη δράση τους με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και απευθύνουν κοινό κάλεσμα αγώνα και μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν επίσης σύλλογοι και φορείς του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου βρίσκονται τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από τη Στερεά Ελλάδα δηλώνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα. Καταγγέλλουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον εμπαιγμό και την καταστολή, απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και καλούν σε παραπέρα συντονισμό και κοινό αγώνα ενάντια στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Λεωφορεία για το Σύνταγμα

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα αναχωρήσουν από: Αταλάντη (12.30 μ.μ.). Οικισμό ΛΑΡΚΟ, Μαλεσίνα, Αϊ - Γιάννη, Παύλο, Τραγάνα (1 μ.μ.). Λάρυμνα, Κόκκινο, Παύλο (1.10 μ.μ.). Μαρτίνο, Κόκκινο (1.20 μ.μ.). Ακραίφνιο, Κάστρο (1.30 μ.μ). Λαμία (12 μ. από την οδό Στουρνάρα - πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη). Χαλκίδα (2 μ.μ., πάρκο Βούρκου). Θήβα (1.45 μ.μ. από ΚΤΕΛ Θήβας και 2.30 μ.μ. από Σχηματάρι).



Σελίδα14 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην εντατικοποίηση και την «ομηρία»

Σε κινητοποιήσεις από χτες, στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων για το δικαίωμα στη δουλειά, τις οποίες οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά. Χτες, Τετάρτη, προχώρησαν σε δράσεις ενημέρωσης σε δήμους - Πέραμα, Κορυδαλλό, Νέα Ιωνία, Αγίους Αναργύρους και αλλού - μιλώντας με εργαζόμενους για το πλαίσιο διεκδικήσεων και κάνοντας παρεμβάσεις σε δημοτικές αρχές καταθέτοντας τα αιτήματα.

Σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τέλος ωραρίου) και διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα δύο Συνδικάτα καλούν τα σωματεία του κλάδου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, που δουλεύουν με «μισό μεροκάματο, μισό ένσημο», χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ωράριο και σταθερή εργασία.

Γι' αυτές τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, και η Μαρία Βουρνά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Ζωγράφου, με τη συζήτηση να στέκεται στους όρους εργασίας και τις συνθήκες πίεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στην αναμέτρησή τους με την πολιτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, αλλά και τον δρόμο που τους καλούν να βαδίσουν τα σωματεία για τα δικαιώματά τους.

* * *

-- Τα σχολικά κτίρια είναι εκατοντάδες, με χιλιάδες αίθουσες και άλλους χώρους. Πόσοι και πόσες καλούνται να τα βγάλουν πέρα σ' αυτόν τον ζωτικό τομέα, που αφορά την υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών, και με τι όρους δουλειάς;

Χρ. Καραμαλίκη (Χ.Κ.): Οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα πανελλαδικά είναι περίπου 14.000, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι. Στην Αττική εργάζονται περίπου 3.000 εργαζόμενοι, κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι ελάχιστοι ανά δήμο. Από τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων περίπου οι μισοί απασχολούνται με 3ωρες ή 4ωρες συμβάσεις. Οταν ένας εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η θέση εργασίας χάνεται, αφού είναι προσωποπαγής θέση και όχι οργανική.

Μαρία Βουρνά (Μ.Β.): Για παράδειγμα, στον δήμο Ζωγράφου για 45 σχολεία υπάρχουν 48 σχολικές καθαρίστριες - καθαριστές. Οι 43 είναι με 10μηνες συμβάσεις, και μόλις 5 με συμβάσεις αορίστου χρόνου! Από τις 43 οι μισές εργαζόμενες δουλεύουν ημιαπασχόληση, με 3ωρες συμβάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλά σχολεία έχουν από μισή καθαρίστρια!

Ο μισθός για τους πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους, που δουλεύουν 6μισι ώρες, είναι 740 ευρώ και για όσους δουλεύουν 3 ώρες 340 ευρώ.

Χ.Κ.: Ειδικά για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, το ωράριο καταπατείται, αφού οι τρεις ώρες δεν επαρκούν για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν και τα σπαστά στα 3ωρα, δηλαδή εργαζόμενος που δουλεύει μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα στη λήξη του σχολικού ωραρίου, παρότι αυτό δεν προβλέπεται από καμία σύμβαση.

-- Με τέτοια υποστελέχωση, έρχεται και η ασφυκτική πίεση και η εντατικοποίηση προφανώς...

Μ.Β.: Πολύ συχνά οι συνάδελφοι που δουλεύουν στην καθαριότητα των σχολείων έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες συμπεριφορές και απαιτήσεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Τους επιφορτίζουν με καθήκοντα εκτός της καθαριότητας, όπως βάψιμο τοίχων, σερβίρισμα των παιδιών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθαρισμό κουρτινών και χαλιών. Συνάδελφοι αναγκάζονται να σηκώνουν βάρος και να κρεμιούνται από σκάλες σε μεγάλο ύψος. Εδώ πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω καθήκοντα είναι σε βάρος της καθαριότητας των σχολείων.

Στον δήμο Ζωγράφου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δουλεύουν χρόνια τώρα χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία και την ασφάλειά τους μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Μετά από αγώνα και διεκδίκηση των εργαζομένων, τους συμπεριέλαβαν στα ΜΑΠ, ωστόσο αυτά ήταν πετσοκομμένα και σε καμία περίπτωση όσα προβλέπονται από τον νόμο.

Η εντατικοποίηση, οι παράλογες απαιτήσεις και η έλλειψη ΜΑΠ είναι οι αιτίες που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα αλλά και σε προβλήματα υγείας, όπως κήλη στον αυχένα και σπονδυλική στήλη, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, περιαρθρίτιδα κ.λπ.

Χ.Κ.: Οι άσχημες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα αποκαλύπτουν κάτι ακόμα πιο σημαντικό και ουσιαστικό. Την άθλια κατάσταση των σχολικών κτιρίων, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ανύπαρκτης ουσιαστικής συντήρησης των σχολείων, που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, που μάλιστα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Ετσι και οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα δουλεύουν μέσα σε γερασμένα και υποσυντηρημένα κτίρια, κάτι που κάνει ακόμα πιο επίπονη την εργασία τους. Με νερά να τρέχουν από τα ταβάνια και λύματα να ξεχειλίζουν από τις τουαλέτες.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά, αν και δεν καταγράφονται ως τέτοια. Οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από το αστείο επιχείρημα ότι για την έλλειψη ΜΑΠ ευθύνεται η «αργή και κοστοβόρα» διαδικασία της δημοπρασίας.

-- Πόσο κρατάει η «ομηρία» για έναν συμβασιούχο;

Μ.Β.: Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους στα σχολεία δουλεύουν 10 - 15 χρόνια σε κατάσταση ομηρίας, μόνιμα με το άγχος και την ανασφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασής τους από Σεπτέμβρη, αν συμμετέχουν στο σωματείο ή αντιδράσουν.

Χ.Κ.: Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για σχεδόν 2 δεκαετίες. Από το 2007, όπου μεγάλο μέρος εργαζομένων έγιναν αόριστου χρόνου, σήμερα με τις συνταξιοδοτήσεις η ζυγαριά γέρνει πάλι στους συμβασιούχους.

Οι συνθήκες πίεσης είναι μεγάλες. Μπορεί να καταλάβει κανείς την εντατικοποίηση αν σκεφτεί τον αριθμό του προσωπικού και τι αναλογεί στον καθένα για τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των σχολικών μονάδων. Αυτά έχουν ως συνέπεια την κατάφωρη καταπάτηση του ωραρίου των εργαζομένων, τα μικρά και μεγάλα εργατικά ατυχήματα, την εξάντληση των εργαζομένων που πολλές φορές τους οδηγεί στην παραίτηση από τη δουλειά τους. Μάλιστα, το δικαίωμα του εργαζόμενου να έχει δουλειά γίνεται αντικείμενο παζαριού από διάφορους παράγοντες των δήμων, προϊστάμενους Καθαριότητας, αντιδημάρχους Παιδείας, διευθυντές.

-- Και αν ο εργαζόμενος αρρωστήσει;

Μ.Β.: Σε περίπτωση ασθένειας συναδέλφου, αρχίζουν και μεταφέρουν τους συναδέλφους από σχολείο σε σχολείο και αρκετές φορές τούς ζητάνε να μοιράσουν το ωράριό τους την ίδια μέρα σε δύο σχολεία! Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δικαιούνται άδεια ασθένειας, όμως πάντα υπάρχει η πίεση να γυρίσουν νωρίτερα στη δουλειά με την απειλή ότι του χρόνου δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

-- Γιατί οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές δεν ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού;

Μ.Β.: Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων δηλώνουν στα λόγια ότι κατανοούν το έργο μας, τη δουλειά μας, μας συμπονούν... Ομως, δεν έκαναν τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εντατικοποίηση, να έχουμε πλήρες ωράριο, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό που έκαναν ήταν να επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μας κρατούν ομήρους στις πολιτικές τους.

Το επόμενο διάστημα και με τη διεύρυνση του ωραρίου, οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων θα μεγαλώσουν. Η πλειοψηφία των δημάρχων αντί να ζητήσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάει συμβασιούχους εργαζόμενους μέσα από την κοινωφελή εργασία και από το «πρόγραμμα 55 - 67».

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων υποβιβάζουν καθημερινά τη σχολική καθαριότητα, επιζητώντας τρόπους να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται το κόστος, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία των παιδιών αλλά και όλης της σχολικής κοινότητας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που επιβάλλουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δήμων, τη λειτουργία των υπηρεσιών με τη λογική κόστους - οφέλους. Γιατί το κριτήριο της πολιτικής τους είναι η εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κέρδους, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών του.

-- Τι μπορούν να κάνουν οι καθαρίστριες/ές για να αντιδράσουν; Πώς οργανώνουν τον αγώνα τους τα σωματεία τους;

Χ.Κ.: Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να αντιδράσουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους. Κανένας εργαζόμενος στη σχολική καθαριότητα δεν πρέπει να ανέχεται να ζει μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο, να διστάζει να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Πολύ περισσότερο που αυτό σχετίζεται με την υγεία και ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, όλης της σχολικής κοινότητας.

Γι' αυτό τα σωματεία μας παίρνουν αυτήν την πρωτοβουλία με την οργάνωση των κινητοποιήσεων στις 27 και 28 Μάρτη, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές τα δικαιώματά μας. Ακόμα, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, ενώνοντας τον αγώνα και τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα

Και με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους για:

-- Πλήρες ωράριο για όλους, να σταματήσουν τώρα τα 3ωρα, τα 4ωρα και τα σπαστά ωράρια.

-- Μετατροπή όλων των Συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να δοθούν σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα μέσα ατομικής προστασίας, παροχή αξιόπιστων, όχι επιβλαβών, για την υγεία των μαθητών και εργαζομένων μέσων εργασίας (καθαριστικά, αναλώσιμα).



Σελίδα15 - ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα

Ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, το Σάββατο 30 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», το Σάββατο 30 Μάρτη, με ώρα έναρξης 12.00, στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς).

Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και την κεντρική εισήγηση ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν θεματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

Θεματικές εισηγήσεις (75'):

Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής: «Η στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Κώστας Σιέττος, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης: «Η στρατηγική της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και η AI Αct».

Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ: «Τεχνητή νοημοσύνη: Από ποιον για ποιον - Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».

Κώστας Γουλιάμος, πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών: «Για το ζήτημα του μετανθρωπισμού».

Τέλης Γιαννακός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αμιέν: «Τεχνολατρεία και τεχνοφοβία: Οι 2 όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος».

Παρεμβάσεις (30'):

Δήμος Τσούρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Καθολικού Πανεπιστημίου Λέβεν Βελγίου: «Η υπεροχή του κεντρικού σχεδιασμού του σοσιαλισμού για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης».

Δανάη Πλα - Καρύδη, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη μονάδα «Αρχιμήδης» του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά»: «Επιστημονική έρευνα για τους στόχους του ΝΑΤΟ».

Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ: «Σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παρακολούθηση και την καταστολή του λαού».

Ολγα Κολιούση, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, εργαζόμενη στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Nova Hellas»: «Ψηφιακά κέντρα για ποιον;».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από στελέχη της ΚΝΕ.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Σάββατο 30 Μάρτη το 4ο School Art Festival

«Οσα λόγια και να πω, όσους στίχους και να γράψω, στράφι θα πάνε κι αυτοί αν τον κόσμο δεν αλλάξω! Ολοι για έναν και ένας για όλους!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του 4ου School Art Festival, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης το Σάββατο 30 Μάρτη, στο 2ο ΓΕΛ στην Ικτίνου.

Στόχος είναι και το φετινό School Art Festival να γίνει τόπος συνάντησης όλων των μαθητών που θέλουν με τους αγώνες, τους στίχους, τα τραγούδια, τις ζωγραφιές να στείλουν μήνυμα ότι «αυτός ο κόσμος δεν είναι για εμάς, θα τον αλλάξουμε!».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα σχολεία της πόλης, με συνελεύσεις όλων των μαθητών και με συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών, να πάρουν απόφαση συνδιοργάνωσης του Φεστιβάλ, να συλλέξουν συμμετοχές παιδιών που θέλουν να παρουσιάσουν κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα στο Φεστιβάλ! Με τη συμμετοχή τους, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη), να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και σε κάθε διάκριση με βάση το χρώμα, την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εμφάνιση!

Καλεί επίσης τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων να στηρίξουν το 4ο School Art Festival. Ηδη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα η Α' ΕΛΜΕ.

Τηλέφωνα για δήλωση συμμετοχής: 6986971608, 6989915273



5ο - 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Κλειστό λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια

Μέτρα για να λειτουργήσει με ασφάλεια το σχολείο ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Κλειστό παραμένει από την Παρασκευή 15 Μαρτίου το 5ο - 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει χειροπιαστός σχεδιασμός σχετικά με την επιστροφή στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Την αγανάκτησή του για το γεγονός εκφράζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η διακοπή της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για 430 παιδιά είναι ανεπίτρεπτη».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, το ΔΣ της Ομοσπονδίας χαιρετίζει τους αγώνες των Συλλόγων Γονέων του 5ου - 6ου Δημοτικού Σχολείου και της Ενωσης Γονέων Ζωγράφου, που έχουν αποτρέψει προσώρας την αρχική πρόχειρη «λύση» της τηλεκπαίδευσης και της λειτουργίας του Σχολείου πρωί - απόγευμα. «Με την αποφασιστικότητά τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, τόσο στον δήμο όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, έχουν αναγκάσει σε αναδίπλωση τη δημοτική αρχή, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει χώρους για να εξασφαλιστεί η πρωινή και διά ζώσης λειτουργία του Σχολείου», αναφέρει η Ομοσπονδία τονίζοντας:

«Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και διεκδικούμε άμεση επανέναρξη της διά ζώσης και πρωινής λειτουργίας υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος του 5ου - 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου. Εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης/αποπεράτωση εργασιών με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να λειτουργήσει με ασφάλεια το ως άνω σχολικό κτίριο τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Διενέργεια ελέγχων στατικής επάρκειας σε όλα τα σχολεία. Γενναία χρηματοδότηση προγράμματος συνολικής αναβάθμισης, ανανέωσης και επέκτασης σχολικής στέγης σε επίπεδο Αττικής».

«Με "πάμε κι όπου βγει" δεν γίνεται Παιδεία - Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!», σημειώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, μεταφέροντας το παραπάνω σύνθημα που αναγράφεται στο πανό του Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Ζωγράφου.



ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Εκδήλωση για τον αυτισμό

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό, την Κυριακή 31 Μάρτη, διοργανώνει η ΕΛΜΕ Ηλείας από κοινού με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας (Μανωλοπούλου 31, Πύργος), με έναρξη στις 10.30 π.μ. και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα παρουσιαστούν το θέμα «"Αυτισμός" οι μεταβαλλόμενες ανάγκες στη διαδρομή της ζωής», που θα αναλύσει η Βάγια Α. Παπαγεωργίου (MD, Med, δρ ΑΠΘ παιδοψυχίατρος, Certified Advanced TEACCH Consultant), και το βιβλίο «Αυτισμός και Ποιότητα Ζωής», από την Ματίνα Κ. Παπαγεωργίου (φιλόλογος, ειδική ψυχολόγος, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας).



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ και την ανάγκη κάλυψης των αναγκών τους με την ανέγερση τουλάχιστον 6 σύγχρονων σχολείων ώστε να πάψουν να λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια - αποθήκες ψυχών, αλλά και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ανέδειξε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χτες το Συντονιστικό των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), που αποτελείται από τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκπρόσωποι των γονέων παρουσίασαν την εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, στατικότητας και πυρασφάλειας, δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, ενώ σε ορισμένα μαθητές και μαθήτριες σε αμαξίδια ή με κινητικά προβλήματα δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους.

Επιπλέον τα περισσότερα σχολεία είναι υπερπλήρη και δέχονται πολύ περισσότερους μαθητές και μαθήτριες απ' ό,τι επιτρέπεται για τα τετραγωνικά τους.



ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ

Να διασφαλιστεί η εξεταστική των φοιτητών

Παρέμβαση για τη διασφάλιση της εξεταστικής των φοιτητών κάνει το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, με δεδομένο ότι σε μια σειρά Τμήματα του Ιδρύματος οι εξετάσεις του Χειμερινού Εξαμήνου είτε δεν πραγματοποιήθηκαν είτε δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητών, διδασκόντων, εργαζομένων) ενάντια στον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ καλεί τους διδάσκοντες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να μεριμνήσουν έγκαιρα, με τις αναγκαίες ενέργειες και αποφάσεις:

- Για τον προγραμματισμό του Εαρινού Εξαμήνου, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος για διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές μετά τη λήξη των μαθημάτων του Εαρινού Εξαμήνου.

- Για να διασφαλιστεί η δυνατότητα εμβόλιμης εξέτασης των επί πτυχίω φοιτητριών και φοιτητών σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, ή για διπλωματικές ή άλλες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις στην περίπτωση που δεν τους δόθηκε η δυνατότητα εξέτασης, σε εύλογο χρονικό διάστημα και πριν τη λήξη των μαθημάτων του Εαρινού Εξαμήνου.



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται οι διεκδικήσεις

Στο υπουργείο Παιδείας συγκεντρώνονται σήμερα, Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι, εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, στον αυταρχισμό και τις πιέσεις από πλευράς υπουργείου για την εφαρμογή της, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμους διορισμούς, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, λύσεις στα ζητήματα των υποδομών.

Δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΔΟΕ απαιτώντας: Την άμεση οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Την άμεση έναρξη διαλόγου για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση της «αξιολόγησης», των νόμων 4692/20 και 4823/21. Αμεση έναρξη διαλόγου με βάση τις θέσεις του κλάδου. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.



Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Γενικών Συνελεύσεων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών διοργανώνεται την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Μαράσλειο και με διαδικτυακή συμμετοχή.

Στο κάλεσμα προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ πανελλαδικά να πάρουν μέρος με τις αποφάσεις τους, τις προτάσεις τους στη σύσκεψη συντονισμού της δράσης, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την παιδαγωγική μας υπόσταση συνεχίζεται! Η "αξιολόγηση" - κατηγοριοποίηση των σχολείων μας θα μείνει στα χαρτιά! Εδώ και τώρα οι Ομοσπονδίες να επαναπροκηρύξουν την απεργία - αποχή, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας ενιαία και πανελλαδικά. Παίρνουμε μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίζουμε απεργία - αποχή από τα πρωτοβάθμια σωματεία! Συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 17 Απριλίου», τονίζεται στο κάλεσμα συμμετοχής προς κάθε ΕΛΜΕ και Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Σελίδα16 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Νέες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις

Με μπαράζ ρουκετών απάντησε η Χεζμπολάχ

Νέα σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών καταγράφηκε χτες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με ευθύνη του ισραηλινού στρατού, καθώς το «θερμόμετρο» της έντασης ανέβηκε μετά από πρωινή επιδρομή που αυτός έκανε σε Κέντρο Υγείας στο χωριό Χαμπαρίγιε του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας 7 άτομα. Ολοι τους ήταν περίπου 20 ετών και εθελοντές, διασώστες, νοσηλευτές και φοιτητές. Η πολύνεκρη επίθεση βύθισε στο πένθος το χωριό και προκάλεσε οργή σε όλο τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 25χρονος εργάτης Ισραηλινός Αραβας που δούλευε σε εργοστάσιο της πόλης Κιριάτ Σμονά.

«Σε αντίποινα για τη σφαγή που διέπραξε ο σιωνιστής εχθρός στο χωριό Χαμπαρίγε» η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες εναντίον της Κιριάτ Σμονά», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Χτες το βράδυ ισραηλινά βομβαρδιστικά επανέλαβαν τις επιδρομές σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, χτυπώντας ξανά αμάχους. Αυτήν τη φορά έβαλαν στο στόχαστρο ένα καφενείο στη μεθοριακή πόλη Νακούρα και ένα σπίτι στο Ταΐφ Χάρφα.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν 5 άμαχοι στο Ταΐφ Χάρφα και άλλοι 3 από τον βομβαρδισμό στο καφενείο στη Νακούρα. Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο και για αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.

Από την αρχή των εχθροπραξιών υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 338 Λιβανέζοι, μαχητές της Χεζμπολάχ οι περισσότεροι και μεταξύ τους 57 άμαχοι.



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις με επίκεντρο τη νότια Γάζα

Μπαράζ βομβαρδισμών προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι και άμαχοι

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας επικεντρώθηκαν χτες ακόμα περισσότερο στη νότια Γάζα, με το κράτος - δολοφόνο να προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.

Το μπαράζ φονικών βομβαρδισμών κατοικιών στη νότια πόλη Ράφα δείχνει ότι το Ισραήλ όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι και άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Στις 173 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 32.490 Παλαιστίνιοι και άλλοι 74.889 έχουν τραυματιστεί.

Ο αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου ξεπερνά πλέον τους 32.490 και οι τραυματίες τους 74.889.

Εντείνονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και καταυλισμούς

Οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στα λιγοστά νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας που έχουν απομείνει ανοιχτά - και αυτά υπολειτουργούν - συνεχίζονται.

Στο επίκεντρο των σφοδρότερων ισραηλινών επιθέσεων παραμένει εδώ και μέρες το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, οι περισσότεροι ασθενείς, νοσηλευτές και γιατροί του νοσοκομείου έχουν εγκλωβιστεί σε έναν μικρό χώρο του κτιρίου διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού, που δεν είναι διόλου κατάλληλα εξοπλισμένο για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Δεκάδες από τους τραυματίες που χτυπήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη νοτιότερη πόλη Ράφα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Αμπού Γιουσέφ αλ Νατζάρ και στο Κουβεϊτιανό νοσοκομείο, μένοντας για ώρες αβοήθητοι μέχρι να προλάβει να τους παράσχει πρώτες βοήθειες ένας γιατρός ή νοσηλευτής...

Στον χιλιοβομβαρδισμένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας δημοσιογράφοι του «Al Jazeera» μετέδωσαν χτες πως ο στρατός συνεχίζει τις εισβολές και τις επιθέσεις, εντείνοντας το μπαράζ συλλήψεων όσων βρεθούν μπροστά του. Οι άνδρες συνήθως συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για ανακρίσεις, ενώ οι γυναίκες υπό την απειλή των όπλων οδηγούνται προς τη νότια Γάζα.

Στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα από νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Ακσα, όπου έχουν εξαντληθεί τα ιατροφαρμακευτικά αναλώσιμα και είναι υποστελεχωμένο.

Δραματική η κατάσταση για τα παιδιά

Σε αυτές τις συνθήκες δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, καθώς πέρα από τις ισραηλινές βόμβες υποφέρουν και από τις συνέπειες του βίαιου εκτοπισμού και του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού.

Αποστολή της βρετανικής ΜΚΟ «Save The Children» στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου πλέον βρίσκονται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι και άμαχοι. Μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς από σκηνές όπου επικρατεί το αδιαχώρητο και λείπουν στοιχειώδη αγαθά υγιεινής, τρόφιμα κ.τ.λ., οι μεταδοτικές ασθένειες στα παιδιά μεταδίδονται ασταμάτητα, ενώ πολλά είναι υποσιτισμένα ή ανάπηρα, καθώς αρκετά δεν έχουν τουλάχιστον ένα από τα άκρα τους. Η Σοράγια Αλί, εκπρόσωπος Τύπου αποστολής της βρετανικής ΜΚΟ, τόνισε χτες χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πολλά παιδιά με εξανθήματα, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρά τραύματα ή αναπηρίες, ενώ τα περισσότερα είναι υποσιτισμένα.

Παράλληλα χτες, η τουρκική υπηρεσία «Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής» (IHH) παρουσίασε δύο νέα πλοία που θα μεταφέρουν βοήθεια απευθείας στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έγινε άμεσα γνωστό πότε θα αναχωρήσουν τα πλοία με βοήθεια που έως τώρα η Τουρκία έστελνε στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Η δραματική κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο.

Η Υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χτες πως από την 1η έως τις 25 Μαρτίου πέρασαν κατά μέσο όρο στη Γάζα μόλις 155 φορτηγά την ημέρα με τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης.

Πριν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη, περνούσαν τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα, ενώ σήμερα οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια έχουν πολλαπλασιαστεί από την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό και την καταστροφή υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η UNRWA ανακοίνωσε επίσης πως πλέον οι εκτοπισμένοι στη Γάζα είναι πάνω από 1,7 εκατομμύρια (75% του συνολικού πληθυσμού) και οι περισσότεροι έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές.

Την ώρα που εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια παραμένουν μπλοκαρισμένα από το Ισραήλ στα χερσαία περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες πως εισήλθαν στη βόρεια Γάζα 25 φορτηγά με βοήθεια από το νέο μεθοριακό «Πέρασμα 96» που βρίσκεται κοντά στο κιμπούτς Μπέρι, αφού προηγουμένως υποβλήθηκαν σε έλεγχο στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Δυτική Οχθη: Νέα φονική ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν

Στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα φονική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νταμζ.

Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 4 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού του καταυλισμού από ισραηλινά drones.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν τουλάχιστον άλλοι 20 Παλαιστίνιοι ως «ύποπτοι» σε διάφορες πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ισραηλινό νομοσχέδιο για 12χρονους «τρομοκράτες»...

Το ίδιο διάστημα, στην επιτροπή Νόμων και Δικαιοσύνης της ισραηλινής βουλής (Κνέσετ) προωθείται ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να καταδικάζουν και να φυλακίζουν παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», αντιμετωπίζοντάς τους όπως τους ενηλίκους στους οποίους φορτώνεται η ίδια κατηγορία. Η επιτροπή ενέκρινε την περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου.

Η χτεσινή συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές, μετά τις αντιδράσεις μέλους οργάνωσης γονέων που αντιτίθεται στη φυλάκιση ανηλίκων. Ο πρόεδρος της επιτροπής της βουλής αποφάσισε την αποβολή του εκπροσώπου της οργάνωσης από την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ στη συνέχεια απέβαλε από την αίθουσα και τον βουλευτή του κόμματος ΧΑΝΤΑΣ-ΤΑΑΛ και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ, Οφέρ Κασίφ, που αντέδρασε δριμύτατα στην ουσία του νομοσχεδίου και στη διαδικασία...

Στο μεταξύ, στο φόντο του πολέμου και της μαζικής επιστράτευσης, η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στις νέες προσπάθειες να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι (γνωστοί και ως Χαρέντι), οι οποίοι δεν υπηρετούν στον στρατό επικαλούμενοι ότι έχουν ως μοναδική απασχόληση τη μελέτη της Τορά.

Χτες, στο Εϊλάτ, ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απευθυνόμενος στην κοινότητα των Χαρέντι σε συνδιάσκεψη εβραϊκού εκπαιδευτικού ιδρύματος που συνδυάζει τη διδασκαλία της ραβινικής λογοτεχνίας (Γεσίβα) με την στρατιωτική ενασχόληση, τους κάλεσε να αλλάξουν στάση, υποστηρίζοντας πως είναι δυνατόν «να συνδυάσουν την Τορά με τον στρατό».

Τέλος, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Ενωση Οικογενειών Ομήρων ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο 35χρονος όμηρος Ουριέλ Μπαρούχ που κρατούνταν στη Γάζα. Οι αρχές της Γάζας είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες τον θάνατο ενός ομήρου εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.



Σελίδα17 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κάλεσμα σε πολύμορφες δράσεις την 30ή Μάρτη, Μέρα της Παλαιστινιακής Γης

Να μετατρέψουν την 30ή Μάρτη, Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της χώρας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε κάθε Σωματείο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, σε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο, να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης: Σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου είναι δυνατόν, οι δράσεις προετοιμασίας της νέας απεργίας στις 17 Απρίλη να ντυθούν και με τις σημαίες της Παλαιστίνης.

«Με πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες να βροντοφωνάξουμε: Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη! Σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, μέχρι να σταματήσει το έγκλημα και ο λαός της Παλαιστίνης να ζήσει στον τόπο του, σε Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του.

Και επισημαίνει:

«Καταγγέλλουμε ΗΠΑ, ΕΕ και κυβερνήσεις που τόσους μήνες έδωσαν λευκή επιταγή στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ να σκοτώσει χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και αμάχους, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων της σύγχρονης Ιστορίας.

Ο λαός της Παλαιστίνης για 70 και πλέον χρόνια διώχνεται από τη γη του ή ζει σε αυτή σαν φυλακισμένος, υπομένοντας καθημερινά βασανιστήρια, φυλακίσεις και δολοφονίες. Η συνεχιζόμενη εισβολή του Ισραήλ σε Γάζα αλλά και Δυτική Οχθη, καθώς και οι επιχειρήσεις σε Λίβανο και Συρία, εκτός από τον ήδη τεράστιο φόρο αίματος προετοιμάζουν νέο, χειρότερο γύρο συγκρούσεων και πολέμων, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς.

Την ώρα που ο λαός της Παλαιστίνης ζει το δράμα του, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την πρόσδεση της χώρας μας στο ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο, τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενώ τίποτα δεν ξεπλένει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχε τρέξει να εκφράσει στήριξη στον σφαγέα Νετανιάχου. Ταυτόχρονα η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά μάς βάζει σε νέα Οδύσσεια συγκρούσεων και πολέμων που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα των συνόρων. Δεν δεχόμαστε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν το δεξί χέρι των δολοφόνων των λαών και ο τόπος μας να γίνεται στόχος αντιποίνων, για να προστατεύεται η κερδοφορία των εφοπλιστάδων.

Στις 30 Μάρτη, Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, οι λαοί του κόσμου ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.

Απαιτούμε:

  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη
  • Να σταματήσει τώρα το μακελειό στη Γάζα
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας, καμία υποστήριξη στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Το ΠΑΜΕ καλεί να στέλνονται βίντεο και φωτογραφίες από τις δράσεις των συνδικάτων στο email media@pamehellas.gr και στο διαδίκτυο να δημοσιεύονται με #FreePalestineGr (X: @PAME_Greece@PAMEhellas και Tiktok: @pamehellas).



ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ

Επαφές στο πλαίσιο της πολύμορφης στήριξης της Ουάσινγκτον στο μακελειό

Η συνεχιζόμενη πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, παρά τους κατά καιρούς «αστερίσκους» που τίθενται από την Ουάσιγκτον για τους όρους της επίθεσης ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά κατά την συνάντηση που είχαν προχθές στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γιοάβ Γκάλαντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της «αποχής» των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, που επέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος το οποίο ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - απόφαση για την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι δεσμευτική».

Ο Λ. Οστιν έχυσε με τη σειρά του (όπως προηγουμένως και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) κροκοδείλια δάκρυα για τον υψηλό αριθμό πολλών δεκάδων χιλιάδων αμάχων που σκοτώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, παρατηρώντας πως «παραείναι υψηλός» και πως «παραείναι χαμηλή η ανθρωπιστική βοήθεια» για την αποτροπή λιμού.

Ο Γ. Γκάλαντ μιλώντας με τη σειρά του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως τόνισε στους Αμερικανούς αξιωματούχους «τη σημασία» των στενών σχέσεων ΗΠΑ - Ισραήλ και την διατήρηση της ποσοτικής και ποιοτικής ισχύος του ισραηλινού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Times of Israel», ο Γκάλαντ είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις όχι μόνο με τον Αμερικανό ομόλογό του αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για μια γενικευμένη επίθεση στη Ράφα ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων. Παράλληλα, η ίδια πηγή που επικαλείται πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως γίνονται κινήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση για αναπρογραμματισμό της επίσκεψης του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι στην Ουάσιγκτον, που είχε ακυρωθεί πριν λίγες μέρες από την ισραηλινή πλευρά λόγω της στάσης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Στο φόντο αυτό, χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε πως η ακύρωση της επίσκεψης και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων αυτή τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον έγινε για να μεταφερθεί στη Χαμάς το μήνυμα ότι το Ισραήλ «δεν λυγίζει στη διεθνή πίεση» κανενός είδους. «Αυτό ήταν ένα μήνυμα κυρίως προς τη Χαμάς: Μη στοιχηματίζετε στην πίεση, δεν θα φέρει αποτέλεσμα». Λίγη ώρα αργότερα συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Ρικ Σκοτ και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον λιμό ως όπλο στη Γάζα...

Απειλές κατά της ζωής της δέχεται εισηγήτρια του ΟΗΕ

Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη Φρανσέσκα Αλμπανέζε, που κατήγγειλε την Τρίτη τα εγκλήματα γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, αποκάλυψε χτες ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Η Αλμπανέζε, που έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» για να ειπωθεί ότι το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα, διαβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Ανέκαθεν δεχόμουν επιθέσεις, από την αρχή της θητείας μου», το 2022, είπε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας: «Δεν λέω ότι είναι ευχάριστο» και «συμβαίνει να δέχομαι απειλές, αλλά μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις».

Από την άλλη, χτες η 38χρονη Αμερικανίδα Ανέλ Σελίν, που μέχρι το περασμένο 24ωρο ήταν αρμόδια στο τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μέση Ανατολή, υπέβαλε την παραίτησή της, μόλις έναν χρόνο μετά τον διορισμό της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι συναντήσεις του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν

Στην Τεχεράνη ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια συνέχισε χτες για δεύτερο 24ωρο την επίσκεψη στο Ιράν, συναντώντας τον ανώτατο Ιρανό ιερωμένο και ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ τον συνεχάρη, θεωρώντας πως η Χαμάς κατάφερε να αλλάξει την άποψη του κόσμου, υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ. Εκτίμησε ότι «παρά τις επιθυμίες του εχθρού, η Παλαιστίνη έγινε το πρώτο θέμα στον κόσμο».

Ο Χανίγια συναντήθηκε και με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο Ραϊσί παρατήρησε πως οι αραβικές χώρες που ομαλοποίησαν τις σχέσεις με το Ισραήλ έχουν υποστεί πλήγμα και χαρακτήρισε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «τη μεγαλύτερη γενοκτονία» στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία.

Το ίδιο 24ωρο στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για τα παιδιά που χάνουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στη μακρά ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, με αφορμή τη συνάντησή του με έναν Παλαιστίνιο και έναν Ισραηλινό που έχασαν τα παιδιά τους το 2007 και το 1997 αλλά διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις.

Επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν

Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν για τρίτη νύχτα εκτεταμένα επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν της Ιορδανίας, στο πλαίσιο μεγάλης φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών απαίτησε από την κυβέρνηση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β' να αναστείλει την ισχύ των ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό.

Στη συνέχεια Ιορδανοί αστυνομικοί χτύπησαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές από τους τουλάχιστον 2.000 που συμμετείχαν στη διαδήλωση και προσπαθούσαν να πλησιάσουν περισσότερο την (αυστηρά φρουρούμενη) πρεσβεία του Ισραήλ.

Οι αστυνομικοί απώθησαν εκατοντάδες οργισμένους ανθρώπους που προσπάθησαν να εισβάλουν στο συγκρότημα της ισραηλινής πρεσβείας στην συνοικία Ραμπάε του Αμάν.

Η ισραηλινή πρεσβεία, γύρω από την οποία διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά, αποτελεί το επίκεντρο των κινητοποιήσεων στην Ιορδανία.

Πολλοί Ιορδανοί έχουν παλαιστινιακή καταγωγή και η ένταση στη χώρα οξύνεται καθώς συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ. Οι ιορδανικές αρχές αναφέρουν ότι επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής έναντι του Ισραήλ για την πρόκληση χάους.

ΗΠΑ: Κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα η πλειοψηφία

Χτες, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallop δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μίας νέας σφυγμομέτρησης της αμερικανικής κοινής γνώμης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα.

Για πρώτη φορά, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και το 36% πως τις εγκρίνει.

Τον Νοέμβριο ενέκρινε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα το 54% των Αμερικανών και τις αποδοκίμαζε το υπόλοιπο 45%, ενώ ένα 4% δεν είχε γνώμη.



Σελίδα18 - ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στο Βέλγιο

Εκκληση για «ηρεμία» μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές στο Βέλγιο, ενόψει και των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, απηύθυνε χτες ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις «υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως το PKK δεν θα γίνουν ανεκτές».

Την περασμένη Δευτέρα, σε διαδήλωση Κούρδων που κρατούσαν σημαίες του PKK, σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Λουξεμβούργου, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Ορισμένοι από αυτούς φώναζαν «Ερντογάν δολοφόνε». Την Κυριακή είχαν σημειωθεί βιαιοπραγίες μεταξύ μελών της τουρκικής κοινότητας και Κούρδων υποστηρικτών του PKK στο Λιμβούργο και στη Λιέγη.

Στη Γερμανία, υποστηρικτές του PKK επιτέθηκαν προχτές στην είσοδο του γενικού προξενείου της Τουρκίας στο Ανόβερο, προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.



Συντονισμένες κατηγορίες των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις

Το Πεκίνο απέρριψε τις κατηγορίες ως «κακόβουλες» και προσέφυγε στον ΠΟΕ για «διακρίσεις» στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

Νέο γύρο αντεγκλήσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους με την Κίνα πυροδότησαν οι συντονισμένες κατηγορίες κατά της τελευταίας για κυβερνοεπιθέσεις. Από αμερικανικής πλευράς οι νέες κατηγορίες αφορούν καταρχάς «ευρύτατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων», που διήρκεσε 14 χρόνια και στην οποία - σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης - εμπλέκονται 7 Κινέζοι, στους οποίους απαγγέλθηκαν και κατηγορίες, ενώ ανακοινώθηκε και αμοιβή έως 10 εκατ. δολαρίων σε όσους έχουν πληροφορίες γι' αυτούς. Οπως δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Λίσα Μόνακο, οι χάκερς αυτοί είχαν στόχο επιχειρήσεις, δημοσιογράφους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, υποψήφιους σε εκλογές και πολιτικούς, και φέρονται να έστειλαν περισσότερα από 10.000 «κακόβουλα mail, που επηρέασαν χιλιάδες θύματα σε πολλές ηπείρους».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ολιβερ Ντάουντεν ανακοίνωσε στη βρετανική Βουλή ότι «παράγοντες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος» διέπραξαν «δύο κακόβουλες κυβερνοπράξεις» το 2020 και το 2021, με στόχους βουλευτές αλλά και την ίδια την Εκλογική Επιτροπή της χώρας, μιλώντας για «το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς εχθρικών δραστηριοτήτων της Κίνας». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία 40 εκατ. ψηφοφόρων.

Επίσης, η υπουργός Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε πως η ομάδα με τον κωδικό ΑΡΤ40 - που συνδέεται με το Πεκίνο - διείσδυσε το 2021 στο σύστημα πληροφορικής της υπηρεσίας του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου αρμόδιας για την κατάρτιση και τη δημοσίευση νόμων. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επίθεση αποκρούστηκε, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ουίνστον Πίτερς, δήλωσε ότι κλήθηκε και ο Κινέζος πρέσβης στο Ουέλινγκτον για επίσημη διαμαρτυρία.

Από τη μεριά του το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ως «εντελώς αβάσιμες» και «κακόβουλες συκοφαντίες», όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, ενώ η κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Νέα Ζηλανδία εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά» της, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες κατηγορίες».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε ότι η χώρα ξεκίνησε διαδικασίες προσφυγής στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Οργανισμού, αμφισβητώντας την ορθότητα μέτρων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και τα οποία - όπως υποστηρίζει το Πεκίνο - «εισάγουν φύσει διακρίσεις» στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ολα αυτά ενώ η κινεζική κυβέρνηση μελετά μέτρα για περαιτέρω «άνοιγμα» της αγοράς ειδικά σε τομείς όπως οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία, ώστε να διαμορφωθούν περισσότερες επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες για ξένα κεφάλαια, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Εμπορίου Γκούο Τινγκτίνγκ στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του αναπτυξιακού φόρουμ «Τhe China Development Forum 2024».

Αλλωστε, τη Δευτέρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε στο Πεκίνο εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών όπως «Qualcomm» (ημιαγωγοί), «FedEx» (μεταφορές) και «Blackstone» (χρηματοπιστωτικός τομέας).

Συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βιετνάμ

Στο μεταξύ, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ανατολική Ασία και ειδικά σε περιοχές της νοτιοανατολικής «γωνιάς» της, όπως το Βιετνάμ, απασχόλησε και την πρώτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ, η οποία έγινε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της υλοποίησης αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες των δύο χωρών τον Σεπτέμβρη του 2023, αναβαθμίζοντας τη διμερή σχέση σε «Περιεκτική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» (Comprehensive Strategic Partnership).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Μπούι Ταν Σον, «απόδειξη όχι μόνο της αφοσίωσής μας στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και της αφοσίωσής μας στον κεντρικό ρόλο που το Βιετνάμ και η σχέση ανάμεσα στις χώρες μας διαδραματίζουν στον Ινδο-Ειρηνικό».

Και πρόσθεσε ο Μπλίνκεν ότι η διμερής συνεργασία έχει βαθύνει «σε κρίσιμα πεδία, από τους ημιαγωγούς μέχρι τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ανταλλαγές επισκέψεων τις σχετικές με την Εκπαίδευση και την Τεχνολογία», ενώ από τη μεριά του ο Σον είπε ότι «εμείς ως Βιετνάμ αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σχέση μας με τις ΗΠΑ και θέλουμε να ολοκληρώσουμε ένα πλάνο δράσεων για να εξελίξουμε τη σχέση μας (...) έτσι ώστε να προωθήσουμε την αμοιβαία μας εμπιστοσύνη».

Ο Σον είχε «συνάντηση εργασίας» και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στον οποίο - σύμφωνα με τον βιετναμέζικο Τύπο - επεσήμανε ότι το Ανόι θεωρεί την Ουάσιγκτον «εταίρο στρατηγικής σημασίας» και «εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, ανθεκτικό και ευήμερο βιετναμέζικο έθνος». Σημειωτέον, την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ 50μελής αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν ΗΠΑ και ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), διερευνώντας άξονες δράσης για την ανάδειξη του Βιετνάμ σε «κόμβο για τους ημιαγωγούς».



ΗΠΑ

6 οι αγνοούμενοι από τη διάλυση της γέφυρας από το πλοίο

Το Λιμενικό της Βαλτιμόρης διέκοψε χτες τις έρευνες για τον εντοπισμό των 6 αγνοουμένων που κατέπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Πατάπσκο κατά την κατάρρευση της μεταλλικής γέφυρας Key Bridge τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από πρόσκρουση με αυτήν του φορτηγού πλοίου «Dali», σημαίας Σιγκαπούρης, το οποίο μετέφερε 3.000 εμπορευματοκιβώτια και είχε μηχανικό πρόβλημα. Οι 6 αγνοούμενοι, οι οποίοι εργάζονταν σε συνεργείο που επισκεύαζε λακκούβες τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας, θεωρούνται νεκροί και οι έρευνες αφορούν πλέον την ανάκτηση των σορών τους. Ηταν όλοι μετανάστες εργάτες, εκ των οποίων δύο Μεξικάνοι, δύο από τη Γουατεμάλα, ένας από το Ελ Σαλβαδόρ και ένας από την Ονδούρα.

Και χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν άγνοια για τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που παρασύρθηκαν στα νερά του Πατάπσκο κατά την κατάρρευση της γέφυρας, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Το δυστύχημα, πέρα από τα ζητήματα της συντήρησης των πλοίων, αναδεικνύει και αυτό των καυσίμων που χρησιμοποιούν. Χτεσινό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αναφέρεται στα τελευταία δεδομένα της έρευνας και στις υποψίες των αρχών για το κατά πόσο έπαιξαν ρόλο στο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε το «Dali» τα νοθευμένα καύσιμα που χρησιμοποιούσε. Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό και σχετίζεται με την κερδοφορία διαφόρων επιχειρήσεων που εμπορεύονται το ναυτιλιακό πετρέλαιο και εφοπλιστών που θέλουν να τη βγάλουν φθηνότερα, με αποτέλεσμα συχνά να αναφέρονται σοβαρά προβλήματα σε πλοία.

Επιπλέον, ειδικοί που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρουν ότι από την Key Bridge, η οποία κατασκευάστηκε το 1977, έλειπαν σημαντικοί προστατευτικοί μηχανισμοί γεφυρών, οι λεγόμενοι προφυλακτήρες από ενισχυμένο χάλυβα και τσιμέντο, οι οποίοι προφανώς αποτελούν σημαντικό επιπρόσθετο κόστος, που το αστικό κράτος το θεωρεί περιττό.

Η καταστροφή της γέφυρας εκτιμάται ότι θα πλήξει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ.



ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Εντείνει τον αντικομμουνισμό και την καταστολή η κυβέρνηση Μαδούρο

Με απαράδεκτες διαδικασίες αποκλείστηκε ο υποψήφιος που στήριζε το ΚΚ Βενεζουέλας

Συνεχίζοντας την εντεινόμενη καταστολή απέναντι στο ΚΚ Βενεζουέλας και τις λαϊκές δυνάμεις που αποκαλύπτουν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Προέδρου N. Μαδούρο μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, προχώρησε την Τετάρτη στον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές στις 28 Ιούλη, του υποψηφίου που θα στήριζε το ΚΚ Βενεζουέλας, του δημοσιογράφου και συνδικαλιστή Μανουέλ Ισίδρο Μολίνα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η υποψηφιότητα Μολίνα μπλοκαρίστηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα που προβλέπεται για την εγγραφή των υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγραφεί.

Νωρίτερα ο Ν. Μαδούρο είχε προχωρήσει στη γνωστή προβοκάτσια ότι τον στηρίζει το ΚΚ Βενεζουέλας, όπως θέλει να εμφανίζει το ψευδεπίγραφο μόρφωμα που διαμόρφωσε με δικούς του μισθοφόρους, μετά από απόφαση του ελεγχόμενου Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας ενημέρωσε ότι όχι μόνο δεν στηρίζει τον Μαδούρο, αλλά κατήγγειλε τη «φάρσα» αυτή, όπως είχε καταγγείλει και την επέμβαση στα εσωτερικά του τον Αύγουστο του 2023, με την απαράδεκτη δικαστική απόφαση που του αφαιρούσε το όνομα του Κόμματος και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Το δικαστήριο τότε είχε αναγνωρίσει ως «ΚΚ Βενεζουέλας» το μόρφωμα που έστησε η κυβέρνηση με ελάχιστα διαγραμμένα μέλη του ΚΚ και κυρίως με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος PSUV.

Ο Μ. Ι. Μολίνα, επικεφαλής του Λαϊκού Εναλλακτικού Κινήματος, είχε αποφασιστεί στις 17 Μάρτη στην Πανεθνική Συνδιάσκεψη, το καταστατικό όργανο του Κόμματος, να προταθεί ως υποψήφιος. Στην απόφαση της συνδιάσκεψης σημειωνόταν ακόμα: «Προτείναμε επίσης να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των αυθεντικών δημοκρατικών, πατριωτικών, αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που έχει επιβάλει η άρχουσα ελίτ για να προσκολληθεί στην εξουσία».

Την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, και ο Μ. Ι. Μολίνα κατήγγειλαν τη νέα αυτή αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο Φιγκέρα τόνισε: «Με ή χωρίς εγγεγραμμένο υποψήφιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην Εναλλακτική Λαϊκή Συνέλευση, στην Εθνική Συνάντηση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Λαού και στους διάφορους χώρους που χτίζονται για την ανασύνταξη των λαϊκών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τους δύο πόλους που ευθύνονται για την καταστροφή του λαού μας: Την αστική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο και αυτόν των δεξιών δυνάμεων που ομαδοποιούνται στην αντιπολίτευση, με πολιτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό που αναπτύσσει ο Πρόεδρος Μαδούρο».

Και κατέληξε ότι παρά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές, «το κόμμα είναι εδώ, με τα μαχητικά μέλη του, την αξιοπρέπειά τους ψηλά, υπερασπιζόμενο τα ιστορικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας».

Ο Μ. Ι. Μολίνα κατήγγειλε επίσης: «Είμαστε θύμα βίαιης, αντιδημοκρατικής και περιοριστικής διαχείρισης του συνταγματικού δικαιώματος στην πολιτική συμμετοχή από μια αδίστακτη κυβέρνηση που δεν είχε περιορισμό στον αποκλεισμό διαφόρων δυνάμεων και υποψηφίων από αυτήν την εκλογική διαδικασία». Αναφέρθηκε ακόμα στα «προκατασκευασμένα κόμματα μιας νύχτας» και τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα και κατήγγειλε ότι «περίπου 300 οργανώσεις με πολιτικούς σκοπούς έχουν γίνει αντικείμενο επέμβασης από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο».

Διάφορα «παιχνίδια» με την αστική αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μαδούρο αποκλείει την πραγματική εργατική αντιπολίτευση και συνεχίζει τις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών όπως στη σιδηρουργία SIDOR, κάνει διάφορα «παιχνίδια» με συγκεκριμένες δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης.

Από τις εκλογές αποκλείστηκαν η υποψήφια Μαρία Κορίνα Ματσάδο και η αντικαταστάτριά της, Κορίνα Γιόρις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ενρίκε Μάρκες και ο Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτης της βορειοδυτικής πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Σούλια, που δεν έχουν την επίσημη υποστήριξη της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενωτικής Πλατφόρμας, κατάφεραν να εγγραφούν ως υποψήφιοι.



Σελίδα19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μπλοκάρει συζήτηση για «ανεξαρτησία» της Καταλονίας

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να μπλοκάρει τη συζήτηση, στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, ενός κειμένου με το οποίο ζητείται να κηρυχθεί ανεξάρτητη αυτή η περιφέρεια.

Το γραφείο του καταλανικού Κοινοβουλίου δέχτηκε στις 20/2 να εξετάσει μια «Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία», την οποία προώθησε το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα «Καταλανική Αλληλεγγύη για την Ανεξαρτησία». Το κείμενο ζητούσε από το περιφερειακό Κοινοβούλιο να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat), του Κ. Πουτζδεμόν, ψήφισε υπέρ της συζήτησης αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ το άλλο αυτονομιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (ERC), απείχε. Και τα δύο κόμματα προσφέρουν στήριξη ή ανοχή στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και του Sumar.

Πριν από δύο βδομάδες το ισπανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αμνηστία, από την οποία θα επωφεληθούν σχεδόν 400 αυτονομιστές που είχαν καταδικαστεί ή τους ασκήθηκε δίωξη για τον ρόλο τους στην οργάνωση δημοψηφίσματος για «απόσχιση της Καταλονίας» το 2017, ανάμεσά τους και ο Πουτζδεμόν. Η αμνηστία, που θα επικυρωθεί στα τέλη Μάη ή αρχές Ιούνη, ήταν το αντάλλαγμα για να καταφέρει ο Π. Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ «ζητά την ακύρωση της εξέτασης αυτής της πρότασης» και να παγώσει «αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Μπολάνιος, επαναλαμβάνοντας ότι θα αντιταχθεί σε αυτό το σχέδιο καθώς δεν επιθυμεί «την απομόνωση της Καταλονίας από την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη».



ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το 16% των παιδιών και εφήβων έχουν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11-15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), με στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαίτερα» «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντινών». Επισημαίνεται ότι «οι νέοι περνούν έως και 6 ώρες ημερησίως στο ίντερνετ».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.



ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η Ρωσία επιμένει στις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον

Το Κοινοβούλιο ζητά τη διερεύνηση χρηματοδότησης και οργάνωσης τρομοκρατικών ενεργειών από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες

Η Ρωσία συντηρεί και οξύνει τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί για να επιταχύνει εξελίξεις και να κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι νεκροί από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι είναι τουλάχιστον 140, καθώς το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως ένας ακόμα τραυματίας υπέκυψε. Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν χτες ότι έλαβαν 143 αναφορές για ανθρώπους που αγνοούνται μετά την επίθεση.

«Το γεγονός ότι μέσα στις πρώτες 24 ώρες (μετά την επίθεση), ακόμη και πριν από την κατάσβεση της φωτιάς, οι Αμερικανοί άρχισαν να φωνάζουν ότι δεν ήταν η Ουκρανία (πίσω από την επίθεση), νομίζω είναι ένα ενοχοποιητικό στοιχείο», είπε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή, «μέσα σε λίγες ώρες», ανακοίνωσαν ότι «πρόκειται σίγουρα για έργο του ISIS». «Νομίζω ότι έχουν εγκλωβιστεί στη γωνία, γιατί μόλις άρχισαν να φωνάζουν ότι είναι ο ISIS, οι διεθνολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες υπενθύμισαν σε όλους τι είναι πραγματικά ο ISIS. Εσείς, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεστε πίσω από όλες αυτές τις δομές τύπου ISIS, οι ίδιοι τις δημιουργήσατε», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς» ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα είχε την ικανότητα να εξαπολύσει την επίθεση, είπε ακόμη.

Στο μεταξύ, Ρώσοι κρατικοί ερευνητές θα μελετήσουν αίτημα του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της «οργάνωσης, χρηματοδότησης και διεξαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών» εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Αλ. Μπορτνίκοφ, εκτίμησε ότι η Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «βρίσκονται πίσω» από το μακελειό στη Μόσχα. Ο Μπορτνίκοφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία γνωρίζει πως η Ουκρανία εκπαιδεύει ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή.

«Σαφώς η Ουκρανία», απάντησε και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, όταν ρωτήθηκε ποιος οργάνωσε την επίθεση της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έδειξε εξαρχής προς το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από ισλαμιστές αλλά είπε ότι θέλει να μάθει «ποιος έδωσε την εντολή».

Στο μεταξύ, η FSB και το αντιεξτρεμιστικό κέντρο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν 5 μέλη της - απαγορευμένης στη Ρωσία - οργάνωσης Alla-Ayat επειδή προσπάθησαν να στρατολογήσουν ντόπιους στην περιοχή του Ροστόφ, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Η εγκληματική δραστηριότητα του εξτρεμιστικού πυρήνα συντονιζόταν από το εξωτερικό» και «σε αυτόν κατευθύνονταν οικονομικές ροές», ανέφερε πηγή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του. Το όχημα των υπόπτων κινήθηκε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα «γι' αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν. Το είδαν αυτό και πήγαν στην περιοχή των ρωσο-ουκρανικών συνόρων», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα.

Προειδοποιήσεις από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αναβάλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Ρωσία μετά την αιματηρή επίθεση στη Μόσχα, για την οποία κατηγορήθηκαν Τατζίκοι μετανάστες.

Οι εξελίξεις έχουν εντείνει το αντιμεταναστευτικό κλίμα στη Ρωσία, ειδικά απέναντι σε εργαζόμενους μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Ασίας, που είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανικές.

Ενας άνδρας από το Κιργιστάν προφυλακίστηκε χτες από ρωσικό δικαστήριο, κατηγορούμενος ότι παρείχε κατάλυμα στους τέσσερις υπόπτους ως δράστες, που έχουν καταγωγή από το Τατζικιστάν. Οι τέσσερις αυτοί άνδρες και τρεις ακόμα, επίσης με καταγωγή από το Τατζικιστάν που κατηγορούνται ως συνεργοί, έχουν επίσης προφυλακιστεί.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξέδωσαν αντίστοιχη σύσταση για τους πολίτες του που βρίσκονται στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να πάνε εκεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν εργάζονται στη Ρωσία και κάποιοι έχουν ήδη πει ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να εργαστούν εκεί.

Το Radio Free Europe/Radio Liberty μετέδωσε ότι σε πολλούς επιβάτες που προσπαθούσαν να πετάξουν για Μόσχα τη Δευτέρα από την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, δεν επιτράπηκε η επιβίβαση, κάτι που «συνδέεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».



ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεργασίες στο Κίεβο ενόψει της λήξης της θητείας του Ζελένσκι

Ενώ το ΝΑΤΟ συζητά να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που πλησιάζουν τα σύνορα των κρατών - μελών

Η Πολωνία θα διπλασιάσει τα κεφάλαια που θα διαθέσει στην πρωτοβουλία της Τσεχίας για προμήθεια πυρομαχικών για το Κίεβο από τρίτες χώρες, δήλωσε χτες ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, ενώ μια μέρα νωρίτερα το πολωνικό υπουργείο είχε αποκαλύψει συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που πλησιάζουν τα σύνορα κρατών - μελών του.

Η Βαρσοβία ανέφερε παραβίαση του εναέριου χώρου της την Κυριακή από ρωσικό πύραυλο, ο οποίος παρεισέφρησε σε αυτόν για 39 δευτερόλεπτα. Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι ενεργοποιήθηκαν όλα τα συστήματα αεράμυνας και ότι ο πύραυλος θα καταρριπτόταν εάν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως κατευθυνόταν σε στόχο στο πολωνικό έδαφος.

Σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρ. Σέινα, «αναλύονται διάφορες σκέψεις στο NATO» έπειτα από αυτό το συμβάν, όπως «να καταρρίπτονται πύραυλοι αν πλησιάζουν υπερβολικά τα σύνορα» των κρατών - μελών. Αυτό «δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμφωνία της ουκρανικής πλευράς και παίρνοντας υπόψη τις διεθνείς συνέπειες», πρόσθεσε.

Η Βαρσοβία κατήγγειλε επίσης ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία αγνόησε την επίσημη κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για το συμβάν με τον πύραυλο.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, συζήτησε το ζήτημα με τον γγ του NATO, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος «υπενθύμισε ότι το NATO έχει αυξήσει κατά πολύ την επαγρύπνησή του και έχει ενισχύσει τις θέσεις του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ειδικά στην Πολωνία», ανέφερε χτες ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβρη του 2023 ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε για μερικά λεπτά τον εναέριο χώρο της. Τον Νοέμβρη του 2022, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος κατέπεσε στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Διεργασίες πίσω από την αλλαγή ηγεσίας στο ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απέπεμψε τον Αλ. Ντανίλοφ από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας και τον αντικατέστησε με τον Αλ. Λιτβινένκο, πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Πρόκειται για μια ακόμη απομάκρυνση από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις για το Κίεβο στο στρατιωτικό πεδίο, τις αντιθέσεις που βγαίνουν όλο και πιο έντονα στην επιφάνεια και φημολογίες για «ανατροπή» της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ρ. Μιρόσνικ, στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η απομάκρυνση του Ντανίλοφ «δείχνει την αυξανόμενη επιρροή του Λονδίνου στο Κίεβο». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Λιτβινένκο αναλαμβάνει οργανωτικό ρόλο «ενόψει της επικείμενης απώλειας της νομιμότητας του Ζελένσκι και της μη στήριξης από μέλη της ουκρανικής Βουλής». Θα συμβάλει «στη βρετανική εποπτεία», πρόσθεσε, καθώς «ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βασιλικό Κολέγιο Αμυντικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στις 21 Μάη λήγει επισήμως η προεδρική θητεία του Ζελένσκι και - παρότι για την ώρα τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα εκλογών εν μέσω του πολέμου, ακόμα και από επικριτές του - υπάρχει η φημολογία ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος προσπαθεί να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία του, καθώς θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμότητά του. Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αναδιοργανώνεται ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, με την προοπτική ακόμη και να του ανατεθεί ο έλεγχος της χώρας.

Στο πεδίο στο μεταξύ συνεχίζονται τα χτυπήματα με πυραύλους και drones σε ουκρανικό και ρωσικό έδαφος. Συνολικά η Ρωσία στοχοθέτησε διάφορες ουκρανικές επαρχίες, όπως το Χάρκοβο, το Σούμι, το Κίεβο.

Ο δε ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι «κατέστρεψε» 18 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία με συστήματα Vampire πάνω από την περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει γίνει καθημερινός στόχος επιθέσεων με drones και πυραύλους.



Σελίδα20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΤΣΥΦΟΥ

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από κατολίσθηση βράχων 500 τόνων!

Συχνό φαινόμενο οι κατολισθήσεις στο νησί, αλλά «πάμε κι όπου βγει» από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας Κρήτης για την έλλειψη ολοκληρωμένων έργων προστασίας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού από κατολισθήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου μεγάλα τμήματα των δρόμων διασχίζουν φαράγγια και βραχώδη βουνά.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο και σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ηδη από το 2019, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου και ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας προειδοποιούσαν για λανθασμένη διαχείριση του κινδύνου από την Περιφέρεια Κρήτης, χωρίς να εισακουστούν.

Τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα και στοιχίζουν ακόμα και ζωές. Οπως η κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά της Σητείας, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν ένας βράχος καταπλάκωσε το διαμέρισμά της. Πριν μερικούς μήνες, επίσης, στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι έπεσε ένας βράχος πάνω σε αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Αλλά και στο Φαράγγι της Σαμαριάς τον προηγούμενο Αύγουστο, η κατολίσθηση ενός βράχου έγινε αιτία να τραυματιστεί σοβαρά τουρίστας.

Τελευταίο ...κατόρθωμα της πολιτικής τού «πάμε κι όπου βγει», είναι η αποκόλληση βράχων 500 τόνων στο φαράγγι του Κοτσυφού, στο νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης, κατά μήκος ενός πολυσύχναστου επαρχιακού δρόμου, που εξυπηρετεί χωριά της περιοχής και οδηγεί στη δημοφιλή παραλία του Πλακιά.

Ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται χειμώνα - καλοκαίρι και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, επειδή η ώρα που έγινε η κατολίσθηση ήταν προχωρημένη. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν η κατολίσθηση συνέβαινε νωρίτερα ή τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει συνεχής κίνηση ΙΧ αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, σε έναν στενό δρόμο, πάνω από τον οποίο κρέμονται απειλητικά τα βράχια.

Μετά την κατολίσθηση, η περιοχή του νότιου Ρεθύμνου συνδέεται πλέον με έναν μόνο δρόμο με τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, μέσα από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, στο οποίο επίσης πέφτουν βράχοι σε καθημερινή βάση.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Κρήτης, τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και δημοτικούς συμβούλους, πραγματοποίησαν την προηγούμενη Κυριακή αυτοψία στο Φαράγγι του Κοτσυφού.

Διαπίστωσαν την τεράστια ζημιά, αλλά και την επισφαλή πρακτική που υιοθετήθηκε για να «ντυθεί» ο βράχος με πλέγμα δυναμικότητας μόλις 10 τόνων.

Στη συνάντηση με κατοίκους της περιοχής, η αγανάκτηση ξεχείλισε. Οπως ανέφεραν, «δεν μπορούμε να ζούμε στην ανασφάλεια. Τον συγκεκριμένο δρόμο διασχίζουν καθημερινά δύο σχολικά λεωφορεία με τα παιδιά μας και στη σεζόν που ξεκινάει σε έναν μήνα μετακινούνται χιλιάδες επισκέπτες και από τα δύο φαράγγια.

Ζητάμε την άμεση διάνοιξη του δρόμου με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Μπορεί την επόμενη φορά να θρηνήσουμε ζωές. Τώρα να δώσουν κονδύλια για μελέτες και για έργα που θα λύσουν το πρόβλημα μια κι έξω».

Μιλώντας στους κατοίκους, ο Μανώλης Συντυχάκης υπενθύμισε ότι από το 2017 έχουμε επαναλαμβανόμενες πλημμύρες σε όλη την Κρήτη, αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα και οι μελέτες είναι ανύπαρκτες. «Από μακριά φαίνεται ότι και στα φαράγγια η υλοποίηση των όποιων έργων έγινε με τη λογική του κόστους - οφέλους, ενώ όταν είναι για έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγουν διάπλατα οι κάνουλες της χρηματοδότησης».

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μετά από Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την περιφερειακή αρχή να ρίχνει το φταίξιμο στα ...απρόβλεπτα περιβαλλοντικά φαινόμενα!

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίστηκε ότι η καταστροφή οφείλεται "σε υπέρβαση των δομικών υλικών που προέβλεπε η μελέτη", αλλά δεν είπε γιατί η μελέτη περιορίστηκε σε φράχτη με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι σε κατάλληλο να απορροφήσει μεγαλύτερη ενέργεια, αφού είναι γνωστή η επικινδυνότητα της κατάστασης στο φαράγγι.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια τώρα απευθύνεται σε τεχνικούς συμβούλους και ειδικούς (...) Το ερώτημα είναι γιατί τώρα και όχι πριν την καταστροφή. Επιπλέον, έγιναν αναφορές στην περιορισμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, την οποία όμως όχι μόνο δεν κατήγγειλε η περιφερειακή αρχή, αλλά αποδέχτηκε την κλοπή από τις κυβερνήσεις των θεσμοθετημένων πόρων και δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα για τις ανάγκες του κρητικού λαού».



ΔΙΚΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Συνέχεια καταθέσεων για τους τραμπουκισμούς

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου - φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας κατέθεσε για την επίθεση των χρυσαυγιτών σε συναδέλφους του φωτορεπόρτερ, τον Ιούλη του 2014, τη μέρα που έγινε η μεταγωγή του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού Χρ. Παππά και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού στο Εφετείο, για να απολογηθούν. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις που υπέστησαν οι φωτορεπόρτερ Συμέλλα Παντζαρτζή και Γιάννης Κέμμος από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Είπε ότι «έδρασαν σαν ομάδα όταν χτύπησαν (...) Ηταν 10 άτομα συντεταγμένα. Μας περικύκλωσαν. Βγήκαν από την ευρύτερη ομάδα των χρυσαυγιτών. Συντεταγμένα δρούσανε την ώρα των επεισοδίων, φορούσαν μαύρα μπλουζάκια, ξυρισμένα κεφάλια, το σήμα της ΧΑ, ομοιόμορφη αμφίεση, χαρακτηριστικό σωματότυπο, γυμνασμένοι». Απαντώντας σχετικά, επιβεβαίωσε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δήλωσε στην τηλεόραση ότι «το επεισόδιο δεν έγινε, δεν χτύπησαν φωτορεπόρτερ και ότι λέμε ψέματα και θα μας μηνύσουν».

Για τις επιθέσεις κατέθεσε και ο φωτογράφος - φωτορεπόρτερ Μενέλαος Μυρίλλας. Αναφέρθηκε στην επίθεση χρυσαυγιτών στην φωτορεπόρτερ Λουίζα Γουιλελμάκη, στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμο. Τέλος κατέθεσε και η φωτορεπόρτερ Συμέλλα Παντζαρτζή, λέγοντας ότι είδε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής να υπακούν με ευκολία στα νεύματα των βουλευτών Παναγιώταρου, Κασιδιάρη, Μίχου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, για τις επιθέσεις τον Ιούλη του 2014 στο Εφετείο. Περιέγραψε στο δικαστήριο τα επεισόδια που έγιναν από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες και πως υπάκουαν σε εντολές «έναρξης - λήξης» των επεισοδίων.

Αναφέρθηκε και στους οργανωμένους προπηλακισμούς εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από χρυσαυγίτες τον Φλεβάρη του 2014 πάλι στο Εφετείο, όταν βγήκε η απόφαση για προφυλάκιση Ηλιόπουλου και Γερμενή, προπηλακισμούς που φαίνεται πως καθοδηγούσε ο Ηλ. Κασιδιάρης.



Σελίδα21 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πληρώνονται οι αισχρές διεκδικήσεις εργολάβων!

«Το κράτος για τους εργολάβους έχει συνέχεια», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, για τις πρόσφατες αποφάσεις της περιφερειακής αρχής σχετικά με τις πληρωμές έργων, επισημαίνοντας:

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακής αρχής Τατούλη διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις διεκδίκησης αισχρών αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ από εργολαβικές κατασκευαστικές εταιρείες και επί κυβέρνησης ΝΔ και περιφερειακής αρχής Πτωχού πληρώνονται αυτές οι διεκδικήσεις και μάλιστα ομόφωνα.

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, αποφασίστηκε ομόφωνα να πληρωθεί η β' δόση 359.312 ευρώ από τις διεκδικήσεις της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ (εταιρεία πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη) για τα έργα στο λιμάνι του Βραχατίου στην Κορινθία το 2015.

Να σημειώσουμε ότι στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2024 έχει εγγραφεί ποσό 3.450.000 ευρώ».



ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Η πόλη έχει φωνή, βγαίνουμε στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά μας

Το Σάββατο στις 12 μ. η μεγάλη κινητοποίηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής

Κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνεται το Σάββατο 30 Μάρτη, με σύνθημα «Η πόλη έχει φωνή.Βγαίνουμε στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά μας», απευθύνει η δημοτική αρχή Καισαριανής μαζί με μια σειρά μαζικούς φορείς.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με συγκέντρωση στα συνεργεία και θα συνεχιστεί με πορεία στην Εθνικής Αντιστάσεως, ώστε να διεκδικηθούν μέτρα για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών.

Η δημοτική αρχή της πόλης αρνείται να γίνει το «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής και να βάλει περισσότερα χαράτσια στον λαό, διεκδικεί όλη την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται και δίνει το χέρι στους κατοίκους της πόλης, στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, και τους καλεί σε διεκδίκηση και αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Ηδη πολλοί φορείς αποφασίζουν να συμμετάσχουν.

Να συντονίσουμε τις διεκδικήσεις μας

Ο Δημήτρης Τόλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής, μας λέει: «Στην πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής βρήκαμε αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαμε, δηλαδή μια δημοτική αρχή στο πλάι των γονιών, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που αξίζουν τα παιδιά μας, όλα αυτά που τους στερούν.

Τα προβλήματα στο σχολείο μας και όχι μόνο είναι πολλά, και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα από μια δημοτική αρχή και μόνο, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση του κεντρικού κράτους. Για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ οδήγησε στο να λογίζονται τα σχολεία ως κοινοί οφειλέτες και να κινδυνεύσουμε να κοπεί το ρεύμα, λόγω συσσωρευμένων χρεών από την προηγούμενη τετραετία. Ναι μεν είναι σίγουρο ότι υπήρξε κακοδιαχείριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως παράλληλα η υποχρηματοδότηση για τα σχολεία την τελευταία δεκαετία σπάει κόκαλα! Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν το αίτημά μας τα σχολεία να μην εμπλέκονται με λογαριασμούς, την ευθύνη να την αναλάβει το κράτος και να αυξηθούν τα χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές.

Η υποχρηματοδότηση οδηγεί επίσης στη διατήρηση μιας κακής κατάστασης και στις υποδομές του σχολείου, εκτός των άλλων, για παράδειγμα του συστήματος θέρμανσης, που λόγω παλαιότητας "βγάζει" συνέχεια προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για έργα συντήρησης που είναι αναγκαία να γίνουν.

Είναι ανισότιμο και άδικο μαθητές να χρήζουν παράλληλης στήριξης και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, καθώς δεν γίνεται η αναγκαία πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Με μία καθαρίστρια για 190 μαθητές, και μάλιστα στο ασφυκτικό πλαίσιο που δουλεύουν, δεν γίνεται καθαριότητα σε βάθος καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής μέρας. Λύνεται μόνο με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς, όλους τους φορείς, να παλέψουμε όλοι μαζί! Να ενωθούμε για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Να συντονίσουμε τις διεκδικήσεις μας και να "ταρακουνήσουμε" την πόλη στις 30 Μάρτη. Θα είμαστε κι εμείς εκεί».

Η Δώρα Βαγενά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων και Βοηθηματούχων ΙΚΑ Δήμου Καισαριανής, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, που ή θα χάσουμε και τα λίγα που απέμειναν ή θα υψώσουμε φωνή απαίτησης στους κυβερνώντες. Οι δήμοι καλούνται να αποτελέσουν το "μακρύ χέρι" του κράτους. Του ίδιου κράτους που παίρνει το 95% των φόρων για τον λαό και δεν το επιστρέφει στις ανάγκες του. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει διαχρονικά κόβουν χρηματοδότηση και δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από τους δήμους, δίνοντας πλέον πιο επιθετικά την κατεύθυνση στις δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν έσοδα από εμάς.

Οι δήμοι ή θα δώσουν τη χαριστική βολή ή θα σταθούν τελευταίο αποκούμπι.

Η δημοτική αρχή της Καισαριανής μάς δήλωσε ότι δεν θα πειθαρχήσει σε αυτήν την κατεύθυνση ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του δήμου, παράδοσης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού.

Διεκδικούμε μαζί όσα έχουμε ανάγκη:

  • Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο, με μόνιμο προσωπικό, στην πόλη.
  • Ολοκλήρωση του ΚΗΦΗ και στελέχωσή του επαρκώς, με μόνιμο προσωπικό.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
  • Προτεραιότητα στις υποδομές που προασπίζουν τη ζωή και την περιουσία του λαού».


ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Απαράδεκτη απόφαση κατά συγγενούς θύματος στο έγκλημα στο Μάτι

Αυτήν την απόφαση κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μια απαράδεκτη απόφαση πήρε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής Χαρδαλιά, της Νέας Δημοκρατίας και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με τον καθορισμό αμοιβής δικηγορικής εταιρείας που θα ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση σε συγγενή θύματος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες - εγκαυματίες και εκατοντάδες σπίτια καταστραμμένα, όπως και καμένα αυτοκίνητα.

Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων (τότε των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και των τοπικών αρχών (Περιφέρεια και δήμος), όπου μια ολόκληρη περιοχή έγινε παγίδα θανάτου, οι συγκεκριμένες παρατάξεις έρχονται να προσθέσουν και την απαράδεκτη απόφαση να σταθούν απέναντι στα θύματα. Αυτό έγινε με επίκληση της εφαρμογής του νόμου, που υποχρεώνει τη διοίκηση να ασκεί έφεση σε κάθε απόφαση που της επιδικάζει αποζημίωση μετά από μια τραγωδία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής κατήγγειλε αυτήν την απαράδεκτη στάση. Ο εκπρόσωπός της, Βασίλης Πετρόπουλος, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτο οι συμπολίτες που υπέστησαν τεράστια ζημιά στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αντί να βρουν την Περιφέρεια αρωγό να την βρουν απέναντί τους. Εχουν χυθεί τόνοι από κροκοδείλια δάκρυα γι' αυτούς τους συνανθρώπους μας και η Περιφέρεια αποφασίζει να αναθέσει σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία να αντιπαρατεθεί με τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων που θέλουν να δικαιωθούν». Και πρόσθεσε: «Κατά την άποψη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όποιος ζητάει απόδοση ευθυνών εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο. Η έκφραση αυτή για εμάς είναι ιδιαίτερα προσβλητική. Γιατί ο κάθε πόνος έχει μια αιτία και εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε την αιτία πίσω από τον πόνο που δημιουργήθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτή η αναζήτηση είναι μάλλον που δεν αρέσει. Η απάντηση που δίνει η κυβερνητική προπαγάνδα και τώρα με τα Τέμπη είναι το "αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της". Εδώ την έκανε η Δικαιοσύνη τη δουλειά της, το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βρήκε ένοχη την κρατική δομή Περιφέρεια Αττικής, βρήκε ένοχη την κρατική δομή Ελληνικό Δημόσιο, την κρατική δομή δήμος Ραφήνας - Πικερμίου. Τι την κάνετε αυτήν την απόφαση; Την πάτε στο εφετείο. Τι θα αλλάξει; Θα ξαναζωντανέψουν οι νεκροί; Θα ξεκαούν τα σπίτια; `Η απλά θέλετε να κερδίσετε χρόνο, όπως γίνεται σε κάθε κρατικό έγκλημα; 14 χρόνια κάνανε οι συγγενείς θυμάτων του "Σαμίνα" για να δικαιωθούν. Αυτό θέλετε; Να παραπεμφθεί η υπόθεση στην επόμενη 15-20ετία, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού "ποιος ζει ποιος πεθαίνει" και σιγά μην είμαι εγώ τότε; Αυτό είναι η επιτομή της εργαλειοποίησης. Να χρησιμοποιείς ακόμα και τους θεσμούς στη λογική της εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Καταλήγοντας είπε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» «ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής για την ανάθεση της υπόθεσης και επειδή δεν είμαστε υπέρ της απλήρωτης εργασίας να αποζημιωθεί η εταιρεία αλλά μόνο ως προς το μέρος της σύνταξης των δικογράφων και όχι για την παροχή υπηρεσιών. Να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την παύση κάθε αντιδικίας με συγγενείς θυμάτων του εγκλήματος στο Μάτι. Και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και να πάρει ο καθένας την ευθύνη της ψήφου του».

Στη συνέχεια ακολούθησε η απάντηση από τον περιφερειάρχη, Ν. Χαρδαλιά, που με οργισμένο ύφος είπε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος ακόμα και όταν είναι άδικος «γιατί έτσι γίνεται στον δυτικό πολιτισμό και στις δημοκρατίες». Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ιωακειμίδης, «ξέπλυνε» κάθε ευθύνη της Περιφέρειας, λέγοντας ότι ούτε αυτή ούτε οι δήμοι είναι κράτος και δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες για τέτοια γεγονότα και ότι δεν δέχεται προκαταβολικά ευθύνη της Περιφέρειας, γι' αυτό στηρίζει την έφεση κατά συγγενούς θύματος. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα για το αν η έφεση έπρεπε να δοθεί σε δικηγορική εταιρεία και όχι σε δικηγόρους της Περιφέρειας.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέληξε ότι αποτελεί ντροπή η Περιφέρεια να στέκεται απέναντι στα θύματα του κρατικού εγκλήματος στο Μάτι και υπογράμμισε τις ευθύνες όλων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου, για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν.

  • Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης για την τραγωδία στο Μάτι βρίσκεται ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επί ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τόσκας, μετά την παρέμβαση στη δίκη συνηγόρου πολυτραυματία της φονικής πυρκαγιάς, που ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης σε δύο σημεία. Γίνεται λόγος για την άρνησή του ότι «έδινε ο ίδιος εντολές σε επιχειρησιακό επίπεδο ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του και οι κατηγορούμενοι είπαν το αντίθετο» και πως «κατέθεσε ότι δεν γνώριζε για την εκτροπή του ελικοπτέρου FLOGA 1 από το Νταού Πεντέλης με κατεύθυνση τη MOTOR OIL, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις και τις απολογίες προέκυψε ότι το γνώριζε».


Σελίδα22 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕUROLEAGUE

Tεστάρει χαρακτήρα και στόχους ο Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» κοντράρονται στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν σε έναν κομβικό βαθμολογικά αγώνα

Σε ένα δύσκολο τεστ δυνάμεων και χαρακτήρα υποβάλλει η 32η αγωνιστική τον Ολυμπιακό, που καλείται να κοντραριστεί με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, σε έναν κρίσιμο βαθμολογικά αγώνα για τους στόχους των δύο αντιπάλων (21.30, Novasports Prime). Οι «ερυθρόλευκοι» (5οι με 19-12) δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής διάρκειας καλούνται να περάσουν αλώβητοι από μια εκ των θερμότερων εδρών της διοργάνωσης, στην προσπάθεια που κάνουν για διατήρηση εντός της πρώτης εξάδας στη βαθμολογία που οδηγεί σε απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ. Επιδιώκοντας παράλληλα να κρατήσουν και τις όποιες βλέψεις για μια θέση στην τετράδα που προϋποθέτει το πλεονέκτημα έδρας στους αγώνες της οκτάδας. Την ίδια στιγμή σημαντική βαθμολογική σημασία έχει το σημερινό παιχνίδι και για τους γηπεδούχους (11οι με 14-17) που από την πλευρά τους κάνουν την ύστατη προσπάθεια για μια θέση στη 10άδα και συμμετοχή στη νέα διαδικασία των play in προκειμένου να διεκδικήσουν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια (7η και 8η θέση) για την οκτάδα.

Στον Ολυμπιακό για τη σημερινή δύσκολη αποστολή ο τεχνικός του, Γιώργος Μπαρτζώκας, χαρακτήρισε κλειδί τη συγκέντρωση που θα πρέπει να επιδείξουν οι παίκτες του προκειμένου να μην επηρεαστούν από τη θερμή ατμόσφαιρα του γηπέδου που δημιουργούν οι οπαδοί της Παρτιζάν. Ο Ελληνας τεχνικός έκανε λόγο για ένα δύσκολο παιχνίδι που η βαθμολογική σημασία και για τις δυο ομάδες ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων, τονίζοντας πως οι παίκτες του θα πρέπει να διαχειριστούν την ένταση και τα συναισθήματα μένοντας πιστοί στο αγωνιστικό πλάνο. Για τον Ολυμπιακό απόντες από την αποστολή που ταξίδεψε στο Βελιγράδι είναι ο τραυματίας Πετρούσεφ και ο Λούντζης που ταλαιπωρείται από ίωση.



ΕURO 2024

Συμπληρώθηκε το παζλ των ομάδων

Οι 24 που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Γερμανίας

Μετά και την πραγματοποίηση των πλέι οφ του Nations League, με τους τελικούς των τριών κατηγοριών της διοργάνωσης, συμπληρώθηκε η 24άδα των ομάδων που το καλοκαίρι θα αγωνιστούν στο Euro 2024, στη Γερμανία.

Οι τελευταίες τρεις Εθνικές ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους, μέσω Nations League, είναι η Γεωργία, η Ουκρανία και η Πολωνία. Η πρώτη, που θυμίζουμε ότι απέκλεισε την Ελλάδα νικώντας την 4-2 στα πέναλτι (0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση), θα πάρει μέρος σε τελική φάση Euro για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Στα πέναλτι πέρασε και η Πολωνία, νικώντας 5-4 την Ουαλία (0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση), ενώ η Ουκρανία προκρίθηκε μετά από σπουδαία ανατροπή και νίκη 2-1 επί της Ισλανδίας.

Οι όμιλοι του Euro 2024

Μετά το πέρας των πλέι οφ του Nations League, λοιπόν, διαμορφώθηκε και η πλήρης εικόνα της πρώτης φάσης του Euro 2024. Οι 6 όμιλοι σε αυτήν είναι οι εξής:

1ος: Γερμανία, Ουγγαρία, Σκοτία, Ελβετία

2ος: Ισπανία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία

3ος: Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία

4ος: Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πολωνία

5ος: Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία

6ος: Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία, Γεωργία

Από τη φάση των ομίλων προκρίνονται στους «16» οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, καθώς και οι 4 καλύτερες τρίτες ομάδες από τις 6 όλων των ομίλων.

Η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί την περίοδο 14 Ιούνη - 14 Ιούλη στα γήπεδα της Γερμανίας.



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Προβληματισμός και ανοιχτά σενάρια

Θολό το τοπίο σε ό,τι αφορά την τεχνική ηγεσία κατά την επόμενη μέρα του αποκλεισμού από το Εuro 2024

Το κλίμα προβληματισμού ήταν κυρίαρχο στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, την επομένη της ήττας με 4-2 από τη Γεωργία στην Τιφλίδα, που έβαλε τέλος στις ελληνικές φιλοδοξίες για συμμετοχή στην τελική φάση του Εuro 2024. Αυξάνεται έτσι πέραν των 12 χρόνων το διάστημα απουσίας της Εθνικής από τη διοργάνωση, καθώς η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 2012 στο Euro που διεξήχθη σε Πολωνία και Ουκρανία, όπως και πέραν των 10 χρόνων το διάστημα απουσίας της από μεγάλη διεθνή διοργάνωση γενικά, με τελευταία παρουσία αυτή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014.

Αβέβαιο το μέλλον για τον Πογέτ

Ενόψει τώρα της έναρξης των επόμενων υποχρεώσεων της Εθνικής, δηλαδή του Natiοns League 2024 - 2025 και κυρίως της προσπάθειας πρόκρισης στο Μουντιάλ 2026, μέσω των προκριματικών, στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το θέμα της τεχνικής ηγεσίας: Το μέλλον του ομοσπονδιακού Γκουστάβο Πογέτ στο πάγκο της Εθνικής φαντάζει θολό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μετά την αποτυχία για πρόκριση αλλά και τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ομοσπονδία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ουρουγουανός τεχνικός έχει τους υποστηρικτές του μέσα στην Εθνική ώστε να συνεχίσει στο «τιμόνι» της.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ζητά συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης

6 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Παμπελοποννησιακού χρωστούν όλες οι κυβερνήσεις στον δήμο!

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και την αναγκαιότητα νέων υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμών.

«Η υποχρηματοδότηση των δήμων από το κράτος τα τελευταία 14 χρόνια έχει προκαλέσει αντικειμενικά δυσλειτουργίες στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και σοβαρά ελλείμματα στη συντήρησή τους», τονίζει ο Κ. Πελετίδης και συνεχίζει:

«Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος Πατρέων δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος ούτε με ένα ευρώ για τους παραπάνω σκοπούς. Επιπρόσθετα, το κράτος από το 2008 δεν έχει ανταποκριθεί στη συμβατική του υποχρέωση έναντι του δήμου για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπως αυτή ορίζεται ρητά στην προγραμματική σύμβαση παραχώρησής του, με αποτέλεσμα το χρέος του κράτους προς τον δήμο Πατρέων να ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις καλύπτουν το 80% - 100% των αναγκών προπονήσεων και αγώνων στα πιο μαζικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος και η γυμναστική, στην 3η σε πληθυσμό πόλη της χώρας, με μεγάλη αθλητική δυναμική και περίπου 200 αθλητικούς συλλόγους Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Τα δύο κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Πρώτον, κινδυνεύει να καταστεί ανενεργό, λόγω του κατεστραμμένου ταρτάν, το οποίο χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

Δεύτερον, βασικό ζήτημα προς διευθέτηση είναι η ρύθμιση του χρέους του κράτους για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και η τήρηση της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και μια σειρά ακόμα άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες της πόλης μας στον τομέα του αθλητισμού, που αφορούν τη χρηματοδότηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, την πρόσληψη προσωπικού, καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση μιας σειράς αθλητικών κέντρων, γηπέδων και γυμναστηρίων».



ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Η χάρη και ο ρυθμός είχαν την τιμητική τους

Κέντρισε το ενδιαφέρον η διοργάνωση στο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο

Η «καρδιά» της ρυθμικής γυμναστικής το τριήμερο 22 - 24 Μάρτη χτυπούσε στο Ολυμπιακό Κλειστό Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, όπου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής - FIG World Cup 2024.

Η διοργάνωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, με χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών να δίνει το «παρών» στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου, και πήραν μέρος σε αυτή αρκετά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον πρώτο τους μεγάλο αγώνα μέσα στο 2024, ακριβώς δύο μήνες πριν από το προ-Ολυμπιακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, οι Εθνικές ομάδες που συμμετείχαν τέσταραν τις δυνάμεις και την ψυχολογία τους ενόψει της συνέχειας των υποχρεώσεων, ενώ είχαν και την ευκαιρία να τελειοποιήσουν τις εκτελέσεις των προγραμμάτων τους.

Στους συγκεκριμένους αγώνες η ελληνική αποστολή κατάφερε να πανηγυρίσει δύο προκρίσεις σε τελικούς αγωνισμάτων, οι οποίες ήρθαν από την Εθνική ανσάμπλ και την Παναγιώτα Λύτρα στο ατομικό.

Η Εθνική ανσάμπλ γυναικών, αποτελούμενη από τις Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ειρήνη Κονιστή, Μαριέτα Τοπολλάι, Μαριλένα Τριάντου και Αλέσια Χατελλάρι, κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό με τα 5 Στεφάνια, με 29.500 βαθμούς. 7η ήρθε και η Παναγιώτα Λύτρα στον τελικό του στεφανιού, με 31.800 βαθμούς, δηλώνοντας παρούσα μεταξύ των φιναλίστ της διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Φάληρο.



Σελίδα23 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Κινηματογραφική βδομάδα με αρκετές ελλείψεις στις δημοσιογραφικές προβολές... Για κάποιες ταινίες δεν έγιναν καν δημοσιογραφικές προβολές ή έστω δεν στάλθηκε ένας ειδικός σύνδεσμος θέασης, ενώ κάποιες πραγματοποιούνται Τετάρτη πρωί, δηλαδή την ώρα που γράφουν οι κριτικοί τη στήλη τους για την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ευθύνεται η διοργάνωση των δημοσιογραφικών προβολών, αλλά οι εταιρείες διανομής των ταινιών. Ορισμένες φορές φαίνεται σαν να μη σέβονται τη δουλειά μας... Η κριτική κινηματογράφου δεν είναι copy - paste των δελτίων Τύπου ή μια δουλειά που γίνεται στο πόδι, αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι κοινή γνώση για τις εταιρείες.

2 με 10 Απριλίου επιστρέφει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά, στην Καβάλα και την Καστοριά. 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες, τελευταίας σοδειάς, από τη Γαλλία, πριν ακόμα κάποιες από αυτές κυκλοφορήσουν στις αίθουσες το επόμενο διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ festivalfilmfrancophone.gr.

Ακόμα το φεστιβάλ Balkan Can Kino Pop Up διοργανώνει μια ανοιχτή και δωρεάν διαδικτυακή προβολή με τίτλο «Cease fire now» (27.3.2024 - 3.4.2024) που είναι αφιερωμένη στην πολυετή μάχη των Παλαιστινίων να ζήσουν ειρηνικά στη γη των προγόνων τους και στις γυναίκες της Παλαιστίνης, στη διεύθυνση https://balkan-can-kino.com/kino_event/ceasefirenow/. Παρόμοια πρωτοβουλία φιλοξενούν τον μήνα Απρίλιο και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Athens Palestine Film Festival, που προσκαλούν σε έναν μήνα παλαιστινιακού κινηματογράφου. Περισσότερα στην επόμενη στήλη. Ευτυχώς πληθαίνουν οι φωνές για την Παλαιστίνη...

Πέραν της διανομής όμως αυτή η βδομάδα είναι γεμάτη από αξιόλογες ταινίες που έχουν μοναδικές προβολές που δεν χάνονται... Αναλυτικότερα: Το Σάββατο 30/3 στις 20.00 το «ΙΡΙΔΑ VISIONS» υποδέχεται τον Κώστα Φέρρη και την εμβληματική του ταινία «Ρεμπέτικο» και μετά το τέλος της προβολής το κοινό θα συζητήσει με τον σκηνοθέτη διαδικτυακά. Η Κυριακή 31/3 ανήκει στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema», που φιλοξενεί δυο εκπληκτικές προβολές, στις 12.00 μια από τις εμβληματικότερες πολιτικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου σε σκηνοθεσία των αδερφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Αλονζανφάν», που δεν πρέπει να χάσετε, και στις 18.00 μια ακόμα προβολή του κορυφαίου αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπρεχτ, «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», από το φημισμένο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μάνφρεντ Βέκβερτ και Πέτερ Πάλιτς. Ενώ τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στις 20.00, μας περιμένει «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας» του Λουίς Μπουνιουέλ, στον κινηματογράφο «Δαναός».

Τούτη η βδομάδα είναι τόσο γεμάτη, που θα πάρουμε μόνο μια μικρή γεύση από κάθε ταινία.

Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι/ Γιάννης Ξύδας / 2024/ 57 λεπτά

Η συγκρότηση ενός συλλογικού αγώνα την περίοδο '60-'67. Εξορία... Κομμουνιστές που βιοπορίζονται στις οικοδομές της Αθήνας, εκεί που το μετεμφυλιακό κράτος δεν ζητάει αποδείξεις νομιμοφροσύνης. Φτώχεια... Νέοι από τη λαβωμένη επαρχία καταφθάνουν στην πρωτεύουσα αναζητώντας το μονοπάτι για ένα καλύτερο αύριο, μια δουλειά για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Αγώνας... Οικοδόμοι, εργάτες σε κατασκευαστικούς τομείς και τεχνίτες παίρνουν στις πλάτες τους ένα συνδικαλιστικό κίνημα - πυξίδα για το μέλλον. Το τρίτο ντοκιμαντέρ της ομάδας «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

57 λεπτά κρατάει μόνο τούτο το μικρό διαμάντι, κι είναι αρκετά για να δώσουν ένα σπουδαίο μάθημα για το παρόν και το μέλλον και μια μεγάλη ανάσα για να πάμε παρακάτω. Ενα μάθημα, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του κινήματος των οικοδόμων, ενός κινήματος που έγραψε ηρωικές σελίδες στην Ιστορία της χώρας μας, μέσα σε συνθήκες απίστευτης τρομοκρατίας και με το Κόμμα μας βαθιά στην παρανομία. Η δουλειά μυρμηγκιού, άνθρωπο τον άνθρωπο, γιαπί το γιαπί, στην πιάτσα που μαζεύονταν οι οικοδόμοι για χρόνια ολόκληρα, από τους ακούραστους διωκόμενους κομμουνιστές, απέδωσε σπουδαίους καρπούς. Με ηρωικές απεργίες όχι μόνο του οικοδομικού κλάδου αλλά και απεργίες συμπαράστασης στους άλλους κλάδους, όχι μόνο για την Ασφάλιση και το μεροκάματο αλλά για τρέχοντα και σπουδαία ζητήματα όπως η ένταξη στην ΕΟΚ, οι βάσεις του θανάτου, αλλά και παρεμβάσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργατών. Μια ανάσα γιατί γυρίζονται τέτοιες ταινίες, κι αν παλεύουν να τις θάψουν, εκείνες βρίσκουν τον δρόμο τους και γίνονται σημείο αναφοράς... Και μια συνειδητοποίηση από πού κρατάει η σκούφια μας, από πού λύνεται εκείνη η κόκκινη κλωστή που είναι σειρά μας να την κρατήσουμε γερά και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές άφθαρτη. Δεν θα πούμε περισσότερα, βεβαίως και προτείνουμε να πάτε να τη δείτε, θα προτείνουμε μόνο να ανατρέξουμε στο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματός μας, να μάθουμε κι άλλα για εκείνη την περίοδο, γιατί είπαμε για εκείνη την άφθαρτη κόκκινη κλωστή...

Το Αγόρι του Θεού/ Rapito/ Μάρκο Μπελόκιο/ 2023/ 144 λεπτά

1858, στην εβραϊκή συνοικία της Μπολόνια. Οι στρατιώτες του Πάπα εισβάλλουν ξαφνικά στο σπίτι της οικογένειας Μορτάρα με εντολή του Καρδινάλιου, για να πάρουν τον Εντγκάρντο, τον επτάχρονο γιο τους. Ο λόγος; Μια μαρτυρία ότι το παιδί είχε βαφτιστεί ως χριστιανός κρυφά από την υπηρέτρια όταν ήταν μωρό, συνθήκη για την οποία ο παπικός νόμος είναι κάθετος: Το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από την αλλόθρησκη οικογένειά του και να μεγαλώσει με καθολική εκπαίδευση.

Ο παλαίμαχος (και σπουδαίος) Μάρκο Μπελόκιο έκανε πάλι το θαύμα του, εν αντιθέσει με την καθολική εκκλησία που κατακεραυνώνεται στην ταινία του... «Το αγόρι του θεού» τα έχει όλα, είναι αυτό που λέμε κλασικό σινεμά, μια ταινία αναφοράς στο πεδίο που πραγματεύεται. Στιβαρό σενάριο, στηριγμένο σε ιστορική έρευνα για τις συνθήκες της περιόδου στην κοινωνία και στην εκκλησία. Μέσα από το προσωπικό φωτίζεται άπλετα το συλλογικό, προβάλλεται η βία της παπικής εκκλησίας που μεταμόρφωνε τα αλλόθρησκα παιδιά σε «γενίτσαρους», κάνοντας να απαρνηθούν τις ρίζες τους, όμως ταυτόχρονα δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους Εβραίους της περιόδου, δείχνει τη μεγάλη εικόνα και την σκηνοθετεί εξαίσια. Σκηνοθετεί με όλη τη σημασία της λέξης, εκπληκτικό καστ, χώροι, φωτογραφία, σκηνικά, κουστούμια, μοντάζ. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η Χίμαιρα /La Chimera/ Αλίτσε Ρορβάχερ/2023 /193 λεπτά

Εχοντας μόλις βγει από τη φυλακή, ο αρχαιολόγος Αρθουρ θα επανασυνδεθεί με τη συμμορία των τομπαρόλι, τυμβωρύχων που μαζί λεηλατούν ετρουσκικούς τάφους και συγκεντρώνουν τους αρχαίους θησαυρούς τους...

Μια «χειροποίητη» ταινία, μιας αισθητικής που θα συναντούσε κανείς σε άλλη εποχή. Γυρισμένη σε φιλμ διαφόρων φορμάτ, με μια αφέλεια ρομαντική αλλά και μεταφυσικές ανησυχίες, διερευνά το πώς βρέθηκαν όλοι οι θησαυροί των Ετρούσκων στα χέρια των μεγαλεμπόρων και διακινητών της τέχνης... Φτωχοδιάβολοι με τη βοήθεια ειδικών έβρισκαν τους τάφους και τους άδειαζαν από κτερίσματα, τα οποία έδιναν για φραγκοδίφραγκα στους μεγαλοκαρχαρίες... Δυστυχώς κρατάει λίγο παραπάνω η ψηλάφηση και τα γύρω - γύρω μέχρι να καταλήξουμε στο επίμαχο συμπέρασμα... Απευθύνεται περισσότερο σε σινεφίλ για τα στοιχεία που προαναφέραμε...

Αγώνας για τη Δόξα/ Race for Glory/ Στέφανο Μορντίνι/2024 /109 λεπτά

Εμπνευσμένο από τα απίστευτα αληθινά γεγονότα που έγιναν κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι του 1983 και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Γερμανίας («Audi») και Ιταλίας («Lancia»)...

Μια αληθινή ιστορία «κόντρας» μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, την περίοδο που η τετρακίνηση ξεκινούσε να κυριαρχεί. Οι λάτρεις του αθλήματος θα την απολαύσουν, χάρη στην ιστορική πιστότητά της, τις εξαιρετικά δοσμένες από τον σκηνοθέτη προσωπικότητες που αλλάξαν την αυτοκίνηση όπως την ξέρουμε σήμερα, χάρη στη λιτή αλλά εντυπωσιακή σκηνοθεσία της, τα υπέροχα τοπία των διαδρομών, τις λεπτομέρειες των πρότυπων αυτοκινήτων και τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Επιτέλους μια ταινία για το θέμα που αρχίζει με το ότι ο νικητής του παγκόσμιου ράλι θα πάρει όλο το «χαρτί» στις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αυτονόητο δηλαδή. Μοιάζει αρκετά με την παλιότερη «Ford v Ferrari» (2019), δείχνει κάπως την προτίμησή της στη «Lancia» (και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού γυρίστηκε από ιταλικά κεφάλαια) και στα αλήθεια παρακολουθείται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες.

Αδέσποτα Κορμιά/ Ελίνα Ψύκου/ 2024/ 109 λεπτά

Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Τα παραπάνω είναι η κατακλείδα του δελτίου Τύπου της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά». Με αφορμή την ταινία, αλλά κυρίως την αφίσα της, προκλήθηκαν αντιδράσεις από την εκκλησία, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ώστε να κοπάσει ο ντόρος. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί 4 γυναίκες στη διαδρομή τους σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, ώστε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους, θέτοντάς τες σε κεντρική αντιδιαστολή με την εκκλησία και διάφορα συντηρητικά κινήματα, με παντελή απουσία της επιστημονικής κοινότητας και του κράτους. Δυστυχώς όλα τα ζητήματα που ανοίγει είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους (άμβλωση, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ομόφυλα ή ετερόφυλα άτομα, υποβοηθούμενη αυτοκτονία), που δεν γίνεται ούτε να αντιμετωπιστούν και να συζητηθούν με ενιαία αντίληψη και κριτήρια, αλλά ούτε και να τσουβαλιαστούν κάτω από την οπτική του ατομικού δικαιωματισμού, όπως επιχειρεί η ταινία. Η αποθέωση της αυτοδιάθεσης του σώματος και της ζωής του καθενός αποσπασμένη από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων.


Π. Α.



Σελίδα24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σεξ επιβίωσης» στη Μεγάλη Βρετανία

Γυναικείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Μ. Βρετανία κάνουν λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο - μάστιγα, που έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια να αναγνωρίσουν τουλάχιστον την ύπαρξή του και να ψελλίσουν ορισμένα «μέτρα». Ολο και περισσότερες γυναίκες - κυρίως - εξαναγκάζονται σε σεξ ως αντάλλαγμα για το ενοίκιό τους ή για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης κι εργασίας, αλλά και της εκτόξευσης των ενοικίων.

Το φαινόμενο ονομάζεται «σεξ επιβίωσης» (survival sex) και «σεξ (αντί) για ενοίκιο» (sex for rent). Σε πείσμα όσων κρύβονται πίσω από «φιλελεύθερες», «φεμινιστικές» θεωρίες και παρουσιάζουν τον εξαναγκασμό ως «επιλογή» και «αυτοδιάθεση του σώματος», ο όρος υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι ένας άνθρωπος εξωθείται να «προσφέρει» το σώμα του προκειμένου να επιβιώσει, να εξασφαλίσει βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που θα έπρεπε να είναι κοινωνικά αγαθά και αδιαμφισβήτητα για όλους.

Οπως και να το ονομάσουμε, πρόκειται για «βιασμό» και «καταναγκασμό», με κοινωνικές και οικονομικές αιτίες, με «πυρήνα» την εκμετάλλευση, τη φτωχοποίηση, ενώ ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται, τον καπιταλισμό που σαπίζει και ποδοπατά την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Με οργή και αηδία παρακολουθήσαμε πρόσφατα εισαγγελέα να υπονοεί κυνικά ακόμη και για ένα 12χρονο κορίτσι ότι απλά ...«εκδιδόταν για βιοπορισμό» και δεν βιαζόταν.

* * *

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος στη Βρετανία, 15 βασικοί κλάδοι εργαζομένων (Εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, εμπόριο, ξενοδοχεία κ.ά.) κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, όπως καταγράφει τελευταία μελέτη της οργάνωσης Generation Rent. Ενδεικτικά, για ένα δυάρι στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και πέριξ αυτής, το μέσο ενοίκιο αντιστοιχεί στο 106% του μέσου μισθού ενός βοηθού καθηγητή, στο 97% μιας καθαρίστριας και στο 82% ενός εργαζόμενου στον κλάδο της φροντίδας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχεδόν 1 στις 50 γυναίκες στην Αγγλία έχει προταθεί η ενοικίαση σπιτιού με αντάλλαγμα το σεξ, δείχνει δημοσκόπηση της YouGov, που δημοσίευσε ο «Independent». Περίπου 30.000 γυναίκες, από τον Μάρτη του 2020 μέχρι τον Γενάρη 2021 (μέσα στην καρδιά της πανδημίας), παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους ιδιοκτήτες, ή τους ζητήθηκε σεξ σε αντάλλαγμα για ενοίκιο. Εκτοτε, το φαινόμενο έχει πάρει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ερευνα της Generation Rent & Mumsnet εκτιμά πως τα θύματα ενδεχομένως να ανέρχονται σε περισσότερες από 200.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ποσοστό των θυμάτων ανεβαίνει σε όσες έχουν εισόδημα κάτω από 20.000 λίρες.

«Δεν είχα ιδέα πού έμπλεκα. Εκανε ό,τι ήθελε και το έκανε με φρικτό τρόπο. Εγώ απλά δεν αντιδρούσα. Ηθελα απλώς το σπίτι και πιεζόμουν να τον κρατάω ικανοποιημένο γιατί φοβόμουν για την αντίδρασή του», ανέφερε στο BBC φοιτήτρια - θύμα. Οπως υπογραμμίζει η νεαρή γυναίκα, το ενοίκιο με αντάλλαγμα το σεξ ήταν η μόνη της επιλογή, κάτι που την οδήγησε σε ψυχολογική και σωματική κατάρρευση. Ιδιοκτήτης μιλώντας στο BBC χαρακτήριζε αυτήν τη συνθήκη μια «win - win» συμφωνία: «Δεν υπάρχει καταναγκασμός. Γνωρίζουν τους κανόνες».

* * *

Αυτοί είναι, πράγματι, οι κανόνες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής: Ολα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένου. Δεν υπάρχουν κοινωνικά αγαθά, παρά μόνο εμπορεύματα και κέρδη. Δεν είναι σπάνιο στον καπιταλισμό να μην αρκεί ο εργαζόμενος να πουλήσει την εργατική του δύναμη για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Σπάνιο είναι να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του, για στέγη, τροφή, Υγεία, Εκπαίδευση, ελεύθερο χρόνο, ψυχαγωγία, διακοπές κ.ά. Και όσο ο πλούτος που παράγεται συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, τέτοιοι θα είναι οι κανόνες και χειρότεροι.

Τέτοιες είναι και οι «επιλογές». Οπως η νεαρή γυναίκα από τις ΗΠΑ που δηλώνει στον «Guardian» ότι οι δύο δουλειές που κάνει - 16 ώρες τη μέρα - δεν αρκούν για να ζήσει την οικογένειά της και τρεις φορές τη βδομάδα πουλάει το αίμα της για έξτρα εισόδημα... Οπως γυναίκες που δηλώνουν ότι έγιναν παρένθετες μητέρες για να ξεχρεώσουν ένα δάνειο, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους κ.λπ.

Στο μεταξύ, «επιλογή» δεν αποτελεί, για παράδειγμα, η δωρεάν φοιτητική στέγη, με σύγχρονες φοιτητικές εστίες για την πλειοψηφία των φοιτητών. Η «επιλογή» της εξασφάλισης δωρεάν στέγης για μονογονεϊκές οικογένειες, για γυναίκες που ξέφυγαν από μια κακοποιητική σχέση και μεγαλώνουν παιδιά, επίσης δεν συζητιέται καν, ούτε η φθηνή, σύγχρονη λαϊκή κατοικία υπάρχει στον «ορίζοντα». Από αυτό θα έχαναν οι τράπεζες, το κεφάλαιο του real estate, το καπιταλιστικό κράτος.

* * *

Ο βιασμός μέσω του «σεξ επιβίωσης» δεν συναντάται φυσικά μόνο στη Μ. Βρετανία. Σε άλλες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι ενδεχομένως πιο βάρβαρη. Ομως, σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, στο «πλούσιο» και «political correct» Ηνωμένο Βασίλειο, όπου - κατά τ' άλλα - στα κυβερνητικά κτίρια ανεμίζουν σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οι «εκστρατείες ευαισθητοποίησης» κατά της έμφυλης βίας, της κακοποίησης, του σεξισμού «δίνουν και παίρνουν», η δυσοσμία από την οικονομία και τα προνόμια των λίγων είναι πιο έντονη.


Ε. Μ.



ΛΑΡΙΣΑ

Δεν πέρασε το μουσικό «ξέπλυμα» των φονιάδων των λαών παρά τα χημικά και τη βία των ΜΑΤ

Με χημικά σε διαδηλωτές και ...τραγούδια σε ένα άδειο ωδείο προσπάθησαν ανεπιτυχώς κυβέρνηση και δημοτική αρχή Λάρισας να «ξεπλύνουν» τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες με μια συναυλία στρατιωτικής ακαδημίας που της γύρισε την πλάτη ο λαός της πόλης!

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», φώναζε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, όπου είχε προγραμματιστεί η συναυλία - «ξέπλυμα» της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών «West Point». Μπροστά στο Ωδείο είχαν τοποθετηθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και απέναντί τους στάθηκαν οι διαδηλωτές οι οποίοι απαίτησαν την ακύρωση της συναυλίας που συμβολίζει και την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια.

Οταν αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησαν να περάσουν μέσα στο ωδείο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν σαφή εντολή να τους εμποδίσουν πάση θυσία και το έπραξαν με απρόκλητη επίθεση με χημικά και γκλοπς κατά των διαδηλωτών, που ωστόσο κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο και μια αντιπροσωπεία να μπει μέσα στο κτίριο. Στην πόρτα της αίθουσας της συναυλίας - «ξέπλυμα», τους επιτέθηκαν και πάλι δυνάμεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας, ενώ και στη δεύτερη είσοδο του ωδείου γινόταν την ίδια ώρα επίθεση με χημικά από τα ΜΑΤ σε άλλους διαδηλωτές...

Τη βία και την καταστολή κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας. «Ντροπή τους, να αποχωρήσουν τώρα οι δυνάμεις της αστυνομίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη δολοφονία 13.000 παιδιών στην Παλαιστίνη» και ότι «δεν περνάει το "ξέπλυμά" τους σε αυτήν την πόλη και αυτό το μήνυμα τους έστειλε ο λαός απόψε. Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος...».

Εξάλλου με παταγώδη αποτυχία στέφθηκε το «ξέπλυμα» μετά μουσικής αφού περίπου 50 άτομα προσήλθαν, όταν το ωδείο χωράει περίπου 600 άτομα! Μάλιστα, θορυβημένοι οι διοργανωτές, έβαζαν σαν θεατές το προσωπικό του ωδείου! Ωστόσο οι καρέκλες ήταν τραγικά άδειες και η συναυλία ολοκληρώθηκε άρον άρον αφού το μουσικό πλυντήριο έπαθε βλάβη και δεν εξυπηρέτησε τον σκοπό του.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έπειτα από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και του Εργατικού Κέντρου της πόλης και με πορεία έφτασαν μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο. Στις σύντομες ομιλίες ο Γιάννης Σκόκας κατήγγειλε ότι η συναυλία είναι μια προσπάθεια «ξεπλύματος» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας, να επιστρέψει η φρεγάτα, να κλείσουν οι βάσεις και ότι είναι ανεπιθύμητοι στη Λάρισα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Πέτρος Κρίκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Λάρισας, και ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.