Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαύρο» στην αντιλαϊκή «σταθερότητα»

Την «πολιτική σταθερότητα» δείχνει ως «βασικό ζητούμενο» η κυβέρνηση για τις ευρωεκλογές και ζητάει ψήφο για να παραμείνει «αδιατάρακτη» η «μεταρρυθμιστική πορεία» που έχει χαράξει.

Αυτή η «σταθερότητα» είναι από μόνη της λόγος για να ρίξει «μαύρο» ο λαός στην πολιτική της ΝΔ, στα κόμματα που της δίνουν συναίνεση, και στην ίδια την ΕΕ, με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Από τη μία, η ΝΔ ζητάει να διασφαλιστεί η «σταθερότητα» απέναντι σε μια «σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση», όπως αποκαλεί το κουβάρι των ανταγωνισμών και τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις.

Μόνο που για τον λαό αυτά σηματοδοτούν ένταση της επικίνδυνης αστάθειας.

Γιατί, τι άλλο είναι η μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και η αποστολή όπλων, ακόμα και απαγορευμένων, στην Ουκρανία;

Πόση «σταθερότητα» και «ασφάλεια» απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην πολεμική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά, με τις στρατηγικές συμφωνίες με τα κράτη - δολοφόνους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τη στήριξη στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού;

Ποιος μπορεί να νιώθει «σταθερότητα», όταν κινδυνεύει να γίνει στόχος αντιποίνων, ως συνέπεια των πρωταγωνιστικών ρόλων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή;

Ο άλλος πυλώνας της «σταθερότητας» για την κυβέρνηση είναι η συνέχιση των «σημαντικών μεταρρυθμίσεων», όπως αποκαλεί τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μέτρα που φέρνουν το σμπαράλιασμα στη ζωή κάθε εργαζόμενου, στο σήμερα και το αύριο της νεολαίας. Που απογειώνουν το κόστος ζωής, την επίθεση στο εισόδημα, τη χρεοκοπία στα λαϊκά νοικοκυριά.

Γιατί η «σταθερότητα» της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, των απλήρωτων υπερωριών και της δουλειάς 13 ώρες τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στη ζωή των εργαζομένων και του λαού, ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια των νέων στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Η σταθερότητα των χρηματιστηρίων Ενέργειας, των «πράσινων» επενδύσεων, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας, των ιδιωτικών ΑΕΙ, σημαίνει ξάφρισμα του λαϊκού εισοδήματος για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η «σταθερότητα» της «απελευθέρωσης» σε μια σειρά κλάδους, που κάνει κανονικότητα το «πάμε κι όπου βγει», οδηγεί σε εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών.

Ολες αυτές είναι μερικές από τις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» που ψηφίστηκαν από την ΕΕ και τα κόμματά της για να εφαρμοστούν στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις. Κι όπως λέει η ΝΔ, πρέπει να βρουν «πολιτική νομιμοποίηση» από τις κάλπες της 9ης Ιούνη, ώστε να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ορμή.

Επομένως, το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να δώσει ο λαός και με την ψήφο του ένα γερό χαστούκι στην αντιλαϊκή «σταθερότητα» της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Εχει άλλωστε πλούσια πείρα από τη στήριξη που προσφέρουν όλα τα άλλα κόμματα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Που ψηφίζουν αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, και όταν αυτές γίνονται νομοσχέδια της κυβέρνησης, τις ξαναψηφίζουν επειδή είναι ...ευρωπαϊκές Οδηγίες που δεν μπορούν να απορριφθούν! Για τέτοιους πολιτικούς θεομπαίχτες μιλάμε.

Το τοπίο λοιπόν είναι ξεκάθαρο μπροστά στις κάλπες της 9ης Ιούνη: Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, με «μαύρο» στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα της ΕΕ, μπορούν να στείλουν ακόμα πιο δυνατό μήνυμα ενάντια στη βάρβαρη σταθερότητα που τους τσακίζει.

Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να γίνουν οι ίδιοι ακόμα πιο δυνατοί, πιο δύσκολοι αντίπαλοι στην επίθεση της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Να ενισχύσουν τη μόνη «σταθερότητα» που τους συμφέρει: Των αγώνων και της διεκδίκησης, στον δρόμο της ανατροπής, για αποδέσμευση από τη φυλακή της ΕΕ, με τη δύναμη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας σε ρόλο πρωταγωνιστή!



ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μέσω Τσεχίας συνεχίζονται τα φορτία του θανάτου

Αγνοια για τον τελικό προορισμό (!) δηλώνει η κυβέρνηση και προσπαθεί να υποβαθμίσει την ενεργότερη πολεμική εμπλοκή | Παρέμβαση του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4   -   5


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την Τετάρτη 22 Μάη «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά!

Δύναμη στον αγώνα για πτυχία με αξία και σύγχρονες σπουδές!


ΣΕΛ.  7


ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, παρά την καταστολή


ΣΕΛ.  18   -   19


ΜΕΝΙΔΙ

Κι άλλη δολοφονία γυναίκας μέσα σε 40 μέρες

ΚΚΕ: Να πάψουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και ατομική ευθύνη


ΣΕΛ.  17



ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΟΤΙ «Η ΕΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ...»

Πήραν: 3,2 δισ. για πρωτογενές πλεόνασμα Εδωσαν: Ούτε ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα!

Αυτή η κλοπή του λαού θα ενταθεί την «επόμενη μέρα», με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων. Γι' αυτό στις ευρωεκλογές χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα!

  • Η κυβέρνηση, υλοποιώντας το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ, συνεχίζει την κλοπή του λαού με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα
  • Την ίδια ώρα «κόβονται» από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα, για να ενισχυθούν με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ τα μονοπώλια! Αυτό είναι το «μνημόνιο των μνημονίων» που ψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

ΣΕΛ.  3


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές να δημιουργήσουμε ένα κύμα μεγάλης ενίσχυσης του ΚΚΕ

Μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  11   -   13


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καθόλου «χαλαρά»

Τη δική του «γραμμή» για τις ευρωεκλογές «έριξε» ο ΣΕΒ, με ειδική έκδοση ενόψει των ευρωεκλογών, όπου θέτει τους βασικούς άξονες των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» μέχρι το 2030, με επίκεντρο τη στήριξη της βιομηχανίας και τον περιορισμό της κρατικής «γραφειοκρατίας». Βέβαια, στο κοινό πρόγραμμα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ...ευρωπαϊκή «κανονικότητα», θα βρει κανείς όλες τις προτεραιότητες που θέτει ο ΣΕΒ. Οπως για παράδειγμα τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, την περαιτέρω θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του ΣΕΒ δεν είναι τυχαία σε μια «περίοδο με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις», όπως αναφέρει η έκδοση. Πολύ περισσότερο, επιβεβαιώνεται ότι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη τα κόμματα της ΕΕ και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε «χαλαρά». Οπως δεν θα είναι «χαλαρή» και η αντιλαϊκή κλιμάκωση την επόμενη μέρα. Αποφασιστική λοιπόν - και καθόλου «χαλαρή» - πρέπει να είναι και η ψήφος των εργαζομένων και του λαού! Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ να δώσουν τη δική τους απάντηση, για να έχουν ακόμη πιο ισχυρό στήριγμα στις 10 Ιούνη απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.



Αστεγες

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 12 ολόκληρα χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν κατά μέσο όρο οι μισθωτοί για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στην Αθήνα! Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μια σταθερή δουλειά και δεν θα κάνουν κανένα άλλο έξοδο, ούτε για ένα μπουκαλάκι νερό! Αν πάλι έχουν βλέψεις για κάτι μεγαλύτερο (πώς να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια σε 60 τ.μ.;), είναι προφανές ότι θα αποκτήσουν σπίτι λίγο πριν από τη σύνταξη, αν στο μεταξύ δεν έχουν εκδημήσει από την πείνα... Το σοκαριστικό αυτό στοιχείο, από πρόσφατη έρευνα, αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο τη βαρβαρότητα της στέγης - πανάκριβο εμπόρευμα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Μετά από 5 χρόνια, που τα κυβερνητικά «προγράμματα» πάνε κι έρχονται, για τη στήριξη δήθεν των λαϊκών νοικοκυριών και ειδικά των νέων, που ψάχνουν απελπισμένα ένα δικό τους κεραμίδι, αποδεικνύεται ότι δεν κάνουν ούτε για «παρηγοριά», αφού η περιβόητη «αγορά» όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει. Την ίδια στιγμή, όμως, το real estate μεσουρανεί, κατασκευαστικά πρότζεκτ και άλλες κτηματομεσιτικές μπίζνες αναπτύσσονται ραγδαία, τα κέρδη για τους ομίλους του κλάδου είναι τεράστια (με κόστος και σε ανθρώπινες ζωές, αν υπολογίσει κανείς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στον κλάδο των κατασκευών). Ολα τα παραπάνω δεν αποτυπώνουν κάποια «εξαλλοσύνη» της αγοράς ούτε κάποιο στραβοπάτημα. Αντιθέτως, είναι η «κανονικότητα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων προϋποθέτουν να μένουν ...άστεγες ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας.



Κρύβονται

Αμέσως μετά τη δολοφονία της 40χρονης μητέρας στο Μενίδι από τον εν διαστάσει σύντροφό της, αστυνομία και κυβέρνηση διοχέτευσαν πληροφορίες που ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζουν λάδι τον κρατικό μηχανισμό και ενοχοποιούν το θύμα για τη δολοφονία! «Της είχαν πει να πάει σε δομή, αλλά δεν πήγε», «είχε αλλά δεν χρησιμοποίησε το panic button», ήταν ορισμένα απ' όσα γράφτηκαν, όλα copy paste από την ενημέρωση της αστυνομίας. Τι διαφορά έχουν όλα αυτά από διαπιστώσεις του τύπου «παρά τη βία που δεχόταν, δεν έφευγε από το σπίτι» ή «δεν είχε κάνει ποτέ καταγγελία» κ.τ.λ., που ακούγονται σε ανάλογες περιπτώσεις; Οπως έχει αποδειχτεί, όμως, ούτε η καταγγελία της βίας είναι αρκετή, αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας με ευθύνη του κράτους, ούτε το panic button είναι πανάκεια, όπως φάνηκε και με τη δολοφονία μιας άλλης γυναίκας πριν από λίγους μήνες στη Σαλαμίνα. Οσο για τις δομές, τις οποίες επικαλούνται αστυνομία και κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, ενώ σε όλη την Αττική λειτουργούν μόλις 10 Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 8 από τους 66 δήμους και μόλις 3 Ξενώνες. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι μια γυναίκα χάνει τη ζωή της σχεδόν κάθε μήνα, η «φροντίδα» του κράτους είναι εντελώς αναντίστοιχη με το πρόβλημα, κάνοντας ακόμα πιο ξεδιάντροπη την προσπάθειά τους να κρυφτούν πίσω από την «ατομική ευθύνη» του θύματος. Πόσο μάλλον που οι δολοφονίες είναι η κορυφή του παγόβουνου της πολύμορφης βίας και κακοποίησης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες γυναίκες...



Επενδύσεις

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις, η κυβέρνηση παρουσιάζει νέα σχέδια για το πώς θα κονομήσουν περισσότερο οι ...επενδυτές. Τέτοιο είναι το λεγόμενο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως επιτάσσει η ...ευρωπαϊκή «κανονικότητα», τα κονδύλια αυτά θα πάνε στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με προτεραιότητα τις «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, που φέρνουν κέρδη με ουρά. Την ίδια ώρα, έργα αναγκαία για την αντιπλημμυρική προστασία του λαού και της περιουσίας του, ακόμα και για την ύδρευση ή την άρδευση ολόκληρων περιοχών, απεντάσσονται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, επειδή ...δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Πρόκειται για έργα που παρείσφρησαν ως «πράσινα» στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο - όπως και τα ΕΣΠΑ - αποκλείει τη στήριξη επενδύσεων που δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο. Τώρα, ακόμα κι αυτά χάνουν την όποια χρηματοδότηση, επιβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τους ομίλους και ότι δεν χωράνε σ' αυτό ούτε οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.



1510 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι.

1902 Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1941 Με διαταγή του Α. Χίτλερ η Ελλάδα χωρίζεται επισήμως σε τρεις ζώνες κατοχής: Γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

1944 Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17 - 20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας. Σε αυτή μετείχαν αντιπροσωπείες της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, των Εθνικών Δυναμικών Οργανώσεων, της ΕΚΚΑ, του Λαϊκού Κόμματος, του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, του Αγροτικού Κόμματος, του Προοδευτικού Κόμματος, καθώς και της κυβέρνησης του Καΐρου με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία που κατέληξε η Σύσκεψη προέβλεπε την ενοποίηση και υπαγωγή όλων των αντάρτικων σωμάτων της Ελεύθερης Ελλάδας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που συγκροτήθηκε υπό τον Γ. Παπανδρέου (και στην οποία το ΕΑΜ μετείχε με 6 υπουργούς και υφυπουργούς). Η Σύσκεψη καταδίκασε επίσης το κίνημα της Μέσης Ανατολής.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις υποχωρήσεις της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, γιατί είχε παραβεί τις γραπτές εντολές, οι οποίες της είχαν δοθεί. Κατά της Συμφωνίας του Λιβάνου τάχθηκε επίσης αρχικά και το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες. Ωστόσο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων η Συμφωνία εγκρίθηκε τελικά από την ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 2 - 3/8/1944, όπως και την ΚΕ του ΕΑΜ (15/8/1944).

1948 Συγκροτείται η Δυτική Ενωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).

1964 Πραγματοποιείται η 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1972 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Ridel, υπεύθυνος για τη δολοφονία 118 Ελλήνων στο Μονοδένδρι, που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την άδεια της χούντας, αναγνωρίστηκε στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Σπάρτης από συγγενείς των εκτελεσμένων και αφού αποδοκιμάστηκε και ξυλοκοπήθηκε αναγκάστηκε να φύγει.



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

-- Το Σάββατο 18 Μάη στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

--Τη Δευτέρα 20 Μάη, στις 13.00, θα συναντηθεί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και εκλεγμένους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

-- Την Τετάρτη 22 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Την Πέμπτη 23 Μάη, στις 20.00, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Γέρακα, στην πλατεία.

-- Την Παρασκευή 24 Μάη, στις 19.30, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη μαζικών φορέων του Αιγάλεω στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω «Δημήτριος Τρέπας» (Ιερά Οδός 362, Αιγάλεω).

-- Την Κυριακή 26 Μάη, στις 11.30, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κολωνό, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος (Θεατράκι).



«Κόπηκαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα!

Ενδεικτικό τού πώς αξιοποιούνται τα «πακέτα» του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το γεγονός ότι μια σειρά αντιπλημμυρικές υποδομές της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, έμειναν εκτός χρηματοδότησης! Πρόκειται για έργα κρίσιμα για ύδρευση - υδροδότηση, άρδευση, αλλά και παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραπάνω περιοχές.

Ετσι, έργα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά ή Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στη Λέσβο, απεντάχθηκαν από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την κυβέρνηση να στρέφεται σε άλλα χρηματοδοτικά «πακέτα» όπως το ΕΣΠΑ, για να βρει τους αναγκαίους πόρους. Πρόκειται για διαγωνισμούς που προωθήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχικά, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Πλην όμως, είτε λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει πως θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026, είτε λόγω ανησυχιών για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, είτε λόγω ανησυχιών για κατάθεση προσφυγών ανάμεσα στις εταιρείες που τα διεκδικούν, είτε γιατί έχουν αλλάξει η ατζέντα και οι προτεραιότητες του Δημοσίου, τα έργα βγήκαν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτή η εξέλιξη είναι και η τρανή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αξιολογείται η αναγκαιότητα αυτών των έργων από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Οχι βέβαια με κριτήριο τις ανάγκες για την προστασία του λαού, αλλά τη λογική του κόστους - οφέλους, δηλαδή το κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι: «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου Α' Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας» ύψους περίπου 79 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» περίπου 116 εκατ. ευρώ, η «Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου ΠΕ Λασιθίου Κρήτης» αξίας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, τα «Εργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων» περίπου 18 εκατ., το «Εργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων (Β' Φάση)» με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ.



ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία των λαϊκών νοικοκυριών

Στα 3,253 δισ. ευρώ έφτασε η οικονομική αιμορραγία των λαϊκών νοικοκυριών το πρώτο τετράμηνο του 2024 (Γενάρης - Απρίλης), αφού τόσο ήταν το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα που υπερασπίζονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, υπερασπίζονται μια πολιτική που επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους στον λαό που επιτάσσει η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλωστε, αποκαλυπτικό ως προς το ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το γεγονός ότι στην εαρινή της έκθεση η Κομισιόν χαρακτηρίζει παράγοντα κινδύνου την αύξηση - ψίχουλα του κατώτατου μισθού και ...θετική τη φορολογική αφαίμαξη των μικρών επαγγελματιών μέσω του νέου νόμου της κυβέρνησης, ο οποίος υλοποιείται ως ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, λοιπόν, είναι αυξημένο έναντι του στόχου, που ήταν 2,4 δισ. ευρώ, κατά 631 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιχειρούν να αποδώσουν το υπερβάλλον ποσό στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (940 εκατ. ευρώ), που έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα απαράδεκτο χαράτσι το οποίο επιβάλλεται από το 1ο κιόλας μνημόνιο, αλλά και σε άλλα λογιστικά μεγέθη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του κράτους παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,949 δισ. ευρώ ή 21,5% έναντι του στόχου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

- Στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,155 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών.

- Στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20,368 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,203 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,508 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,311 δισ. ευρώ ή 11,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα, τον Απρίλη το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,685 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,880 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,525 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,605 δισ. ευρώ ή 40,9% έναντι του στόχου.

Προβλέψεις επί τα χείρω για την ανάπτυξη

Σε οριακή επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της εκτιμήσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χτες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχει η ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 2,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%, ενώ για το 2025 διατηρεί την πρόβλεψη στο 2,3%. Η διόρθωση προήλθε μετά τη χαμηλότερη επίδοση του 2023 (2% έναντι 2,4% που αναμενόταν). Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% (πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ) από το 2,8% φέτος. Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, η πρόβλεψή της για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι επίσης διορθωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Για το 2024 υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ και για το 2025 στο 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5 και 2,6% του ΑΕΠ.

Οπως αναφέρεται πάντως στις εκτιμήσεις, οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους. «Αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, οι περισσότερες συνδέονται με υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Επίσης, με την αύξηση του κατώτατου μισθού ασκούνται μισθολογικές πιέσεις στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έσοδα υψηλότερα από ό,τι προβλέπονται σήμερα».

Ακόμα, αναφέρεται ότι «όλα τα μέτρα στήριξης στην Ενέργεια πρέπει να καταργηθούν σταδιακά καθώς μόνο ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα παραμένουν σε ισχύ μετά το 2023, τα οποία μονιμοποιήθηκαν, με δημοσιονομικό κόστος περίπου 0,1% του ΑΕΠ».



Σελίδα4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Εποικοδομητικές επαφές» στις Βρυξέλλες

Ετοιμότητα για όξυνση του παζαριού και με την ΕΕ εκφράζει η τουρκική αστική τάξη, όπως έδειξε και η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε μια σειρά επαφές για πιθανές νέες οικονομικές συνεργασίες.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αγκιστρωθεί ξανά στην ΕΕ και ότι αυτό πρέπει να γίνει σταθερά. Βλέπω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της ΕΕ, ακόμη κι αν δεν φαίνεται αυτό», αλλά και ότι «υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία». Πρόσθεσε δε με νόημα πως «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, και νομίζω ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη». Ακόμα - τουλάχιστον όπως μετέδωσε στο εκτενές του ρεπορτάζ το πρακτορείο «Αναντολού» - ο Σιμσέκ περιέγραψε ως «εποικοδομητικό, όχι αρνητικό» το κλίμα των επαφών του στις Βρυξέλλες. «Οι προοπτικές είναι θετικές. Δεν είναι όλα γαλάζια, υπάρχουν κάποια γκρίζα σύννεφα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ζοφερή», είπε, ενώ στις προτεραιότητες που πρέπει να έχουν οι δύο πλευρές περιέλαβε την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Από τη μεριά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του είπε ότι «η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και πολιτικός γίγαντας στην περιοχή της», που «έχει μια πολύ ευρεία ατζέντα» και βλέπει «την ειρήνη ως το σημαντικότερο στάδιο της ασφάλειας». Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, είπε ότι «και για μας υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε λύση με συζήτηση, αλλά και τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε».

Σημειωτέον, μιλώντας για τη νέα δομή του υπουργείου ο Φιντάν είπε ότι συγκροτήθηκαν ξεχωριστή Διεύθυνση για τα «τουρκογενή κράτη» και άλλη μία για τη Λατινική Αμερική, ενώ αυξήθηκαν σε τρεις οι Διευθύνσεις για την Αφρική. «Στόχος μας είναι η διαχείριση των σημαντικών για μας θεμάτων με πιο εστιασμένο τρόπο», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.



ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οχημα κινδύνων και νέων ανταγωνισμών η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών

Καμία παραβίασή της με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλές ή... να προσφύγει στη Χάγη

Μετά την Πρόεδρο της χώρας χτες ήταν η σειρά και του ίδιου του ηγέτη του κεντροδεξιού VMRO-DPNE και νικητή των τελευταίων εκλογών στη Β. Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να επιβεβαιώσει ότι η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έκλεισε το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών που αξιοποιούνται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

«Περιμένω ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα "Μακεδονία" και τη λέξη "μακεδονικός", σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο φερόμενος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον», για να διαμηνύσει: «Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον». Κατέληξε δε ότι «αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό».

Την ίδια στιγμή, είπε ότι περιμένει την επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα αναφέρεται στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και ότι «θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε (...) έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι». Εξέφρασε ακόμα απογοήτευση επειδή «δυστυχώς η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε δημοσίως επίδειξη ισχύος, παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται στη χώρα μας, ενώ εκεί δεν έχουν κάνει τα τρία βασικά πράγματα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και προσδοκώ να συναντήσω τον Ελληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, στην οικονομία, στην εκπαίδευση κ.λπ.».

Ολα αυτά ενώ χτες έγινε στο Κότορ του Μαυροβουνίου Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και άξονα την αξιοποίηση του ευρωενωσιακού «Σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια» (συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ). Σε αυτή συμμετείχε και ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν, που μεταξύ άλλων είπε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κράτη, «τα μηνύματα του Σχεδίου είναι ξεκάθαρα σε κάθε συμμετέχοντα: Κάνε τη δουλειά σου και μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν κάτι πρώτοι για να μπορέσεις να κάνεις το δικό σου».

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς είπε ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι μέχρι να βρούμε λύσεις σε όλα τα πολυμερή ζητήματα που θα διευκολύνουν τα διμερή ζητήματα στο μέλλον. Κατανοούμε τον πόνο, τα επαχθή θέματα από το παρελθόν, αλλά χαίρομαι πολύ που όλοι αντιμετωπίζουμε το μέλλον και μας ενώνει όλους η οικονομία και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Πάντως, μεταξύ άλλων αξίζει να καταγραφεί η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη της περιοχής στην ΕΕ «πριν εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις, για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και να συνηθίσουμε πιο εύκολα την αγορά στην οποία ανήκουμε».



ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

«Ζυγισμένο - στοιχισμένο» με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το επικίνδυνο περιεχόμενό του ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας και σκοπεύει να μπλέξει τη χώρα περισσότερο στις επικίνδυνες επιδιώξεις τους, τόνισε χτες στη Βουλή ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τίτλο «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε και στη χρονική στιγμή που το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση το καταθέτει, ενώ κλιμακώνεται η διαπάλη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα - Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε ότι βασική του πλευρά είναι η ενεργή και ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πλευρά του αφορά και την πίεση που ασκεί μερίδα της αστικής τάξης να αξιοποιηθεί και η πολεμική βιομηχανία ως επένδυση, με την κυβέρνηση, φυσικά, να μην της χαλάει χατίρι.

Μιλώντας για τη διάταξη σχετικά με τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) - μία εταιρεία ΑΕ, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και το «Υπερταμείο» - σημείωσε ότι στον πυρήνα των ρυθμίσεων βρίσκεται η είσοδος επιχειρηματιών στην Πολεμική Βιομηχανία, με προσυμφωνημένους κανόνες και σκοπό την τεράστια κερδοφορία τους.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη διαχρονική σταδιακή εγκληματική απαξίωση των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά και τις ανάλογες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των πρόθυμων κατά καιρούς δορυφόρων τους. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικά κίνητρα τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τροφοδοσία, για παράδειγμα, της «κρεατομηχανής» της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, επιφέροντας, έτσι, και τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Σχετικά με την τροποποίηση προηγούμενου νόμου για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ότι με τέτοιου είδους τερτίπια η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» στον λαό για την εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία με την αποστολή χρήσιμου πολεμικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από σύγχρονο.

Ακόμα, υπογράμμισε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά σε συνεργασία με ΑΕΙ, Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αυτές θα μπορούν να υποδείξουν «έμπειρους και με γνώση» εκπροσώπους να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τους υποψήφιους διδάκτορες, όπως σε σχέση με το αντικείμενο της διατριβής τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και κατά πόσο θα εξυπηρετεί ή όχι τις ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΕΙ και επιχείρησης - υποψήφιου θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, όπως τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας σχετικά με το έργο που γίνεται κατά τη διατριβή.

Αντίστοιχο χαρακτήρα θα έχει και η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε, καθώς θα στοχεύει στην ομογενοποίηση της δομής και μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε στρατούς ΕΕ - ΝΑΤΟ, για να συνεργάζονται καλύτερα σε κοινές επιχειρήσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία κατά το διάστημα 2012-2022, μίλησε και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν νοσηλευόμενοι εν ενεργεία και απόστρατοι λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που βιώνουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπενθύμισε ότι η απαράδεκτη διάταξη για το αμετάθετο καταργήθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και βιώνουν «μια τραγικότητα που για την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της είναι κόστος».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά και επίμονα θα συνεχίσει να αναδεικνύει την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και που αγνοούν προκλητικά όλες οι κυβερνήσεις, καλώντας τα, παράλληλα, να σταθούν κριτικά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και στις πολιτικές της, τις οποίες στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου και που καμία σχέση δεν έχουν όμως με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την πλειοψηφία η συνεδρίαση για την ακρόαση δημόσιων φορέων να μην περιοριστεί σε μία, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τον φορέα αποστράτων που τοποθετείται συνολικά απέναντι στο νομοσχέδιο.



Σελίδα5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχωράνε οι εργασίες στη Σούδα

Αμερικανοί, κυβέρνηση και αστικά κόμματα επιταχύνουν την αναβάθμιση των υποδομών στο ευρωατλαντικό τους προπύργιο στη Σούδα, προχωρώντας με λυμένα τα χέρια μέσα από διαδικασίες όπως ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ (αφορά και την «Αμυντική Συνεργασία» - ξεκίνησε επισήμως το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί ΝΔ) και τις λεγόμενες «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (συζητήθηκαν εκτενώς επί ΣΥΡΙΖΑ για να καταληχθούν και να ψηφιστούν επί ΝΔ).

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη μιας σειράς εταιρειών (από Ελλάδα, Ισπανία, με γραφεία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ντουμπάι ή Σαουδική Αραβία) προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης στη Σούδα, για να ενημερωθούν για το έργο που θέλουν να ξεκινήσουν οι Αμερικανοί και αφορά εκτεταμένες επισκευές σε συνολικά έξι υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην «NSA Souda» (οι SS2, SS4, SS5, SS6, SS7 και SS9), όπως και σε έναν πίνακα μεταγωγής μέσης τάσης (MV) (SS7A). Το έργο θα αντικαταστήσει επίσης την καλωδίωση μέσης τάσης (MV) σε όλο το δίκτυο διανομής της εγκατάστασης. Προβλέπονται και «εργασίες αποξηλώσεως» συνοδευόμενες από νέες κατασκευές και υποδομές, όπου απαιτηθεί με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες (βλ. «Ριζοσπάστη», 8 Μάη 2024).

Σύμφωνα με τα σχετικά αμερικανικά έγγραφα, η βάση συνδέεται με το δίκτυο Μέσης Τάσης της ΔΕΗ σε σημείο βόρεια του κτιρίου 5 της «NSA Souda». Εκεί τερματίζει το εναέριο σύστημα της εταιρείας και ξεκινούν υπόγεια καλώδια προς τη βάση, τα οποία ακολούθως διακλαδίζονται σε δύο γραμμές, «τρέχουν» υπόγεια σε όλη την εγκατάσταση και τροφοδοτούν τους συνολικά εννέα υπάρχοντες υποσταθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο στελέχη εταιρειών όπως οι ECC, Metron Energy Applications, Tsontos SA, MVL, Insula Electric και SEMI SA μετέβησαν στην εγκατάσταση και συνοδευόμενοι από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα δρομολόγιο που τους είχαν χαράξει εκ των προτέρων εντός βάσης οι Αμερικανοί, επιθεώρησαν τα προς αναβάθμιση στοιχεία της.



ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

Νέα φορτία θανάτου στέλνει η κυβέρνηση στην Ουκρανία

  • Προωθούνται από τη Θεσσαλονίκη για τα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου
  • Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, στον υπουργό Αμυνας

Νέα φορτία με όπλα και πυρομαχικά αφαίρεσε η κυβέρνηση από το ελληνικό οπλοστάσιο, ώστε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιταγές να προωθηθούν στην κυβέρνηση Ζελένσκι και να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που καίει τους λαούς.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ.», όπλα και πυρομαχικά μεταφέρονται στην Ουκρανία με συρμούς τρένου μέσω Ρουμανίας. Πριν από τρεις μέρες έφυγαν τα πρώτα βαγόνια από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πριν βρεθεί η λύση του σταθμού έξω από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση βρήκε «κλειστό» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως χώρο μεταφόρτωσης λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Hellenic Train» είχε αρνηθεί την παραχώρηση συρμών για τη μεταφορά.

Κατά το δημοσίευμα, το υλικό γεμίζει 250 κοντέινερ, ενώ οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να διατεθεί εκεί χώρος για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν στις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας, αφού μεταξύ άλλων τα φορτία θα περνούσαν αναγκαστικά και μέσα από την πόλη, οπότε πέτυχαν να μη γίνει η μεταφόρτωσή τους σε συρμούς μέσα στο λιμάνι.

Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πυρομαχικά να μεταφέρονται τελικά - σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις - στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με την ανησυχία των κατοίκων αυτών των περιοχών, που έχουν ζήσει τις διαρκείς μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων τις τελευταίες μέρες, θέλουν τα πυρομαχικά να παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία, και η «Hellenic Train» αρνήθηκε να δώσει δικά της. Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Διάψευση» που επιβεβαιώνει το δρομολόγιο

Μιλώντας χτες στη Βουλή (παρέστη στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών όπου εισήχθη το ευθυγραμμισμένο με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, βλέπε και θέμα δίπλα) και κληθείς να απαντήσει για το δημοσίευμα, ο υπουργός Ν. Δένδιας προσπάθησε να τα μπουρδουκλώσει λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερ και δεν υπάρχει αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας και εντός αυτών κινείται (...) Η Ελλάδα δεν παρέχει τίποτα στην Ουκρανία, το τι κάνουν άλλες χώρες το υλικό που τους στέλνουμε είναι δικό τους θέμα». Για να προσθέσει ότι «διαθέτουμε αρκετά πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ. Μιλάμε για λήξαν υλικό, η καταστροφή του οποίου θα κόστιζε 100 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Τα έχουμε πει όλα. Μην δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις».

Σημειωτέον, παρέμβαση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έκανε στον υπουργό Αμυνας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ξανά προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, καθώς ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για 65 κοντέινερ και όχι για 250, τα οποία περιέχουν τάχα «περισσευούμενο οπλισμό» που θα πωληθεί στην Τσεχία.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο υπουργός επιβεβαίωσε το ...δρομολόγιο που έχουν σχεδιάσει, καθώς μέσα από διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Τσεχία στέλνουν συχνά πυκνά τόνους οπλισμού και πυρομαχικών (ακόμα και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), που κατόπιν προωθούνται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, σε συνάντηση που είχε στην Πράγμα με τον Τσέχο ομόλογό του, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία», συνεχάρη την τσεχική κυβέρνηση «για την έκδηλη δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, συγκροτώντας και θέτοντας σε λειτουργία το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην Ευρώπη παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Βγάζει μάτι εξάλλου η προσπάθειά τους να βγάλουν το υλικό περίπου ως άχρηστο (π.χ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι πρόκειται για «παροπλισμένο υλικό, υλικό που δεν θα μπορούσε να μας είναι χρήσιμο»), την ώρα που η αξία του για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αξιοποιείται σε ένα τόσο απαιτητικό μέτωπο όπως της Ουκρανίας.

Σιγή ασυρμάτου για το φορτίο στον Εβρο

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «κάνει την πάπια» κι αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από έναν μήνα, για το γεγονός ότι ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τα τέλη Απρίλη, με Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του Κόμματος παραπέμπουν σε δημοσίευμα της 10ης Απρίλη του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με το οποίο δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ, μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Τα ερωτήματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ακόμα να απαντήσει η κυβέρνηση έχουν ως εξής:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχουν τα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο; Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης, αλλά και για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού;
Αλλεπάλληλα πολεμικά συμβούλια και ετοιμασίες

Ολα αυτά την ώρα που συνεχίζονται τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε όλο το διευρυμένο μέτωπο από τη Μαύρη έως την Ερυθρά Θάλασσα, κόντρα στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τον παριστάμενο εκεί γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ να παράσχει «καθοδήγηση» στα στρατιωτικά στελέχη για τους «τρέχοντες πολιτικούς στόχους» του ΝΑΤΟ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Προηγήθηκε προχτές η συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής της ΕΕ, όπου ο διοικητής της ευρωενωσιακής επιχείρησης στην Ερυθρά, «EUNAVFOR ASPIDES», υποναύαρχος Β. Γρυπάρης, ενημέρωσε σχετικά με «τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, την κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση στην τρέχουσα περίπλοκη και υψηλού κινδύνου περιοχή», όπου θυμίζουμε είναι ανεπτυγμένη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», ενώ ετοιμάζουν να την σκαντζάρει η «ΨΑΡΑ».



Σελίδα6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΕΡΡΕΣ

Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και απαίτησης απεμπλοκής της Ελλάδας από τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ οργανώνουν σωματεία και φορείς των Σερρών σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Ενώνουν τη φωνή τους με τους λαούς που υψώνουν το ανάστημά τους στις βαρβαρότητες του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, στην προκλητική και εξίσου συνένοχη υποστήριξή του από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Σε συμμετοχή στη συναυλία καλούν: Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Επιτροπή Ειρήνης, Κίνηση Πολιτών «Γη και Ελευθερία», Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου «Ο Κρουσοβίτης», Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων, Σύνδεσμος Φιλάθλων Πανσερραϊκού «Che Guevara Club», Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΣ, Σωματείο Εργαζομένων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ.




ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Σχόλιο για χθεσινό άρθρο του Κώστα Μάγνη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», που στηρίζει απροκάλυπτα το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Σε αυτό επισημαίνει πως ο εν λόγω «ξεχνάει το γεγονός ότι το 2023 τα Ηνωμένα Εθνη καθιέρωσαν την 15η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τη Νάκμπα, εκτός αν τα Ηνωμένα Εθνη είναι κι αυτά ενεργούμενα του Περισσού, όπως θεωρεί ότι είναι και η δημοτική αρχή Πάτρας.

Για 76 συνεχόμενα χρόνια το κράτος - τρομοκράτης Ισραήλ κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη, κάνει συνεχείς εποικισμούς, εκτοπίσεις, δολοφονεί, βιάζει και φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, η δε Λωρίδα της Γάζας πριν την ισραηλινή επέμβαση βρισκόταν υπό αποκλεισμό.

Τα έως τώρα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της εν εξελίξει ισραηλινής βαρβαρότητας μιλάνε για 35.600 νεκρούς, εκ των οποίων 15.230 παιδιά και 9.960 γυναίκες».

Και προσθέτει ότι δυστυχώς για εκείνον «αυτό το έγκλημα δεν ξεπλένεται, η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας δυναμώνει στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Μια αλληλεγγύη που στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει και αυτός ενιαίο ανεξάρτητο κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ξεδίπλωσε όλη την αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης

Τον αντιλαϊκό καμβά της πολιτικής του «ξεδίπλωσε» ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον τ/σ ΣΚΑΪ, όπου ζήτησε από τον λαό επικύρωσή της στις επερχόμενες εκλογές, ώστε ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, να «τρέξουν» και επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια από το Αιγαίο έως την Ουκρανία.

Στα Ελληνοτουρκικά και στον απόηχο της συνάντησής του με τον Ερντογάν τη Δευτέρα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές», ωστόσο παρουσίασε περίπου ως κατόρθωμα το γεγονός ότι υπάρχει «ουσιαστικά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», από τη σύμμαχη στο ΝΑΤΟ Τουρκία, επειδή «ενδεχομένως η Τουρκία να αντελήφθη ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα σε προτεραιότητες που μπορεί να έχει θέσει», όπως ο ίδιος είπε. Βέβαια, ο λαός δεν έχει να περιμένει κάτι από την επιχείρηση εφησυχασμού στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στο παζάρι τους η γείτων ανοίγει μια βεντάλια απαιτήσεων, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτή την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Κατά γράμμα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Στο Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης, υπηρετώντας κατά γράμμα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στη γείτονα πως «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, συνέχισε την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πότε κι αν πρέπει ακριβώς τώρα η κυβέρνηση να επικυρώσει στη Βουλή τρία, προβλεπόμενα, από τη Συμφωνία, μνημόνια «συνεργασίας», τα οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη μια επίδειξη ΝΑΤΟφροσύνης, έσπευσε να καταθέσει προχτές προς ψήφιση στη Βουλή, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ που τόσο καιρό δεν τα έχει επικυρώσει. Σημειωτέον, την άποψη ότι τα εν λόγω μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν τεθεί προς ψήφιση από την ελληνική πλευρά νωρίτερα υποστήριξε αυτές τις μέρες και η Ντόρα Μπακογιάννη, επιβεβαιώνοντας την ταύτισή τους και σε αυτό το στρατηγικής υφής ζήτημα.

Η καραμέλα της σταθερότητας

Ο Μητσοτάκης προέταξε ξανά τα περί «κυβερνητικής σταθερότητας», λέγοντας ότι «είναι το βασικό ζητούμενο» «γιατί πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις βέβαια πάντα σε όφελος του κεφαλαίου. Αναδεικνύοντας, άλλωστε, ο ίδιος ότι μπαίνουμε σε νέα φάση αναταράξεων, είπε ότι στα επόμενα 5 χρόνια, «σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι ενισχυμένη και με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία», στην πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για τους ευρωενωσιακούς ομίλους, με «εργαλεία αντίστοιχα με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης».

Για, δε, τον λαό περίσσεψαν τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αφού παρουσίασε περίπου ως αποφασιστικό μέτρο μια ...επιστολή που ετοιμάζει προς την Κομισιόν για να ζητήσει «ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Και η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», όπως είπε, απογειώνοντας την κοροϊδία αφού και για τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής οι τιμές χτύπησαν ταβάνι.

Διαρκή μνημόνια

Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε ότι «η απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος», την ώρα που κι ό,τι έδωσε το πήρε από την άλλη τσέπη των εργαζομένων. Αλλωστε, και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο μισθός «βεβαίως ψαλιδίζεται» από την ακρίβεια.

Ωστόσο, απέρριψε ξανά όποια σκέψη για μείωση φόρων, υποστηρίζοντας ότι «αυτό ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας», καθώς π.χ. ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα «σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο», οπότε «θα μπαίναμε, άμεσα, σε διαδικασία επιτήρησης», επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας. Επέμεινε σε κάθε περίπτωση ότι «οι εποχές των μεγάλων ελλειμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, είμαστε σε ένα άλλο πλαίσιο τώρα».

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που δεν περισσεύουν για τον λαό, περισσεύουν ξανά για τους επιχειρηματίες, τους οποίους διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «πρώτη μας παρέμβαση από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος (...) θα αφορά στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας», τόνισε, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται π.χ. για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις των εργαζομένων, σε άλλον έναν μοχλό που ενεργοποιείται ώστε να τους ωθήσει στην ιδιωτική ασφάλιση και στα funds των κερδοσκόπων.

Ψηλά στην ατζέντα του και η «ασφάλεια», με τον Μητσοτάκη να θριαμβολογεί για την πρόσφατη επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική, με συλλήψεις νεολαίων που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. «Από τη στιγμή που υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους πρυτάνεις, οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται εκκενώνεται, και πολύ γρήγορα», είπε, διαβεβαιώνοντας μια σειρά από κέντρα πως «αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτά τα οποία γίνονταν ή έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν». Μάλιστα, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη» επανέφερε τον στόχο τους «να υπάρχουν αστικές ευθύνες έναντι αυτών οι οποίοι κάνουν τις καταστροφές και σε αυτή τη λογική κινούμαστε», π.χ. «για καταστροφές που μπορεί να γίνονται εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς», «με μια κοινωνία η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και πολύ λιγότερο ανεκτική απέναντι σε τέτοιες, θα έλεγα, "ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής"».



Σελίδα7 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ

Συνεχίζονται σε γειτονιές της Αττικής και σε όλη τη χώρα

Αύριο στις εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής

Συνεχίζουν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική να μεταφέρουν σε γειτονιές και πλατείες το σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα» και να αναδεικνύουν με πολυμορφία και πρωτοτυπία όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές.

Αύριο Σάββατο, Μαθητικό Φεστιβάλ θα γίνει στη Νέα Σμύρνη, όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ του ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα δρώμενα, stand up comedy και συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, ενώ θα πλαισιώνεται από εκθέσεις και περίπτερα.

Επίσης, τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα περάσουν αυτές τις μέρες από πολλές ακόμα γειτονιές της Αττικής και πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ετσι, σήμερα Παρασκευή Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται σε Εύοσμο, Κοζάνη και Αλιβέρι.

Αύριο Σάββατο: Σε Νέα Φιλαδέλφεια (στις 19.00, στην πλ. Πατριάρχου), Κυψέλη (στις 18.30, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη), Παγκράτι (στις 18.30, στην πλ. Βαρνάβα), Περιστέρι (στις 19.00, στην πλ. Χωράφας), Χαλάνδρι (στις 19.00, στην πλ. Χαλανδρίου), Αγίους Αναργύρους (στις 18.30, στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων). Κι ακόμα σε: Λιβαδειά, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές και Βέροια.

Την Κυριακή 19 Μάη: Σε Μοσχάτο (στις 19.00, στην πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου - Δημαρχείου), Χαϊδάρι (στις 19.00, στην πλ. Ηρώων), Αργυρούπολη (στις 19.30, στην Πλ. Μετρό Αργυρούπολης, Αιγαίο - πλ. Ποντίων Δημήτρης Ευσταθιάδης), Κορυδαλλό (στις 19.30, στην πλ. Ελευθερίας), Γιαννιτσά και Αμαλιάδα.



ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κριτήριο το να δυναμώσει ο αγώνας για πτυχία με αξία και σύγχρονες σπουδές

Απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις στα πτυχία Ιατρικής οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν επιλογή: «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη!

Στον δρόμο προς τις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη, χιλιάδες υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» δίνουν το χέρι σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας, καλώντας τους να στείλουν πανελλαδικό μήνυμα, να αναδείξουν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά!

Στις φοιτητικές εκλογές χιλιάδες φοιτητές μπορούν να εκφραστούν, για όλα όσα τους συγκλονίζουν, για όσα τους αγανακτούν, τους ανησυχούν, για όσα θέλουν να διεκδικήσουν! Να καταδικάσουν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική για τις σπουδές και τη ζωή τους.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, μπροστά στους φοιτητές ορθώνεται το δίλημμα που έχει διαμορφωθεί από όσα αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες: Να επιλέξουν υποβάθμιση ή αναβάθμιση των σπουδών. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Με κριτήριο τις ανάγκες, τις εξελίξεις, την πείρα τους από την πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν, από τους μεγάλους αγώνες τους.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό ώστε να δοθεί ώθηση στη διεκδίκηση για πτυχία με αξία!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Ιατρικών Σχολών απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις για τα πτυχία τους έχουν επιλογή: Πρώτη δύναμη «Πανσπουδαστική»! Σε όλη τη χώρα έχουν την ευκαιρία να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που υποβαθμίζει τις σπουδές τους, με πολύ πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης για την έναρξη ειδικότητας, που αποτελεί σοβαρό χτύπημα στην αξία του πτυχίου και έχει ξεσηκώσει μεγάλες, δίκαιες αντιδράσεις και οργή απέναντι στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας.

Ουσιαστικά προβλέπονται εξετάσεις - κόφτες για την έναρξη ειδικότητας με βάση την Επιτροπή Αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, θα συνυπολογίζεται το 50% από τη γραπτή εξέταση του απόφοιτου και το 50% από τον βαθμό πτυχίου του. Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη, αφού το πτυχίο της Ιατρικής, που μέχρι τώρα ήταν μοναδικό προαπαιτούμενο για να λάβει κανείς άδεια άσκησης επαγγέλματος και για να ξεκινήσει ειδικότητα, χάνει περισσότερο την αξία του.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» στις Ιατρικές Σχολές, «η εξέλιξη αυτή είναι ελεεινή!».

Αποκαλύπτοντας το σχέδιο υποβάθμισης των πτυχίων τους, σημειώνουν: «Οσοι αριστεύουν στις εξετάσεις της Επιτροπής θα είναι το 20% που θα ξεκινάει άμεσα ειδικότητα. Οι υπόλοιποι, ποιος ξέρει πότε.

Αντί να ανοίξουν όλες οι θέσεις ειδικότητας και να προσλάβουν όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών κέντρων και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση της ειδικότητας, φτιάχνουν επιτροπές - κόφτες. Ετσι θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά κέντρα πολλών ταχυτήτων: Αυτά στα οποία υπάρχει μεγάλη αναμονή, γιατί οι συνθήκες της Εκπαίδευσης είναι καλύτερες, θα ενισχυθούν, και οι ειδικευόμενοι που "αποτυγχάνουν", ακόμα κι αν είναι αριστούχοι, προκειμένου να μην περιμένουν θα αναγκάζονται να ξεκινούν ειδικότητα σε νοσοκομεία όπου η Εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη».

Είναι δε εξοργιστικό ότι η ΔΑΠ ξεπλένει την προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού υποστηρίζει πως αντιλαμβάνεται ότι «στόχος είναι η εξομάλυνση ενός χρόνιου προβλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των μεγάλων αναμονών»! Παράλληλα δεν βγάζει άχνα για την προσπάθεια θεσμοθέτησης εξετάσεων για την εισαγωγή στην ειδικότητα, τις οποίες μάλιστα υποστηρίζει, στο πλαίσιο της «αριστείας» για την οποία τάχα κόπτονται. Φυσικά, η ΔΑΠ είναι τρομερά έκθετη, αφού τελικά τα παραπάνω είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία της πολιτικής που βάζει στα πτυχία Ιατρικής τιμή 120.000 ευρώ! Εξάλλου η ΔΑΠ έμεινε στην Ιστορία για τη φανατική υπεράσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σημειώνουν: «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ότι όσοι φοιτητές αντιδρούν, αγωνίζονται, παλεύουν για καλύτερες συνθήκες σπουδών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, θα βαθμολογούνται χαμηλά και θα έχουν την αντίστοιχη τύχη και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε επίσης ότι οι απόφοιτοι της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής που σύντομα θα δημιουργηθεί θα είναι ως επί το πλείστον αριστούχοι και θα βρίσκονται στο 20%. Μα ακόμα κι αν αριστεύουν όλοι, πώς και πού θα απορροφηθούν ταυτόχρονα;».

Σε όλες τις σχολές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός, οργανώνονται διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Οπως μας επισημαίνουν, «οι φοιτητές παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, υψηλού επιπέδου, όπως προτάσσει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας! Γι' αυτό θα παλέψουμε μέχρι τέλους να υπερασπιστούμε τα πτυχία μας, να διεκδικήσουμε περισσότερη γνώση. Για να κοιτάμε τον ασθενή μας στα μάτια, ξέροντας ότι τον φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ότι του παρέχουμε το καλύτερο που μπορούμε. Και ταυτόχρονα παλεύουμε με αυτόν και γι' αυτόν για όσα δικαιούμαστε», δίνοντας και το στίγμα της πρότασης αγώνας με την οποία η «Πανσπουδαστική» απευθύνεται στους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς γιατρούς.

Στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη οι φοιτητές Ιατρικής έχουν έναν ακόμα σημαντικό λόγο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές. Να διαλέξουν πλευρά. 'Η με τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία, για να προσφέρουν ως αυριανοί γιατροί στον λαό, ή με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της υποβάθμισης των σπουδών τους, με την αδικία που γίνεται νόμος.



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Νέα δυναμική κινητοποίηση ενάντια στις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους έστειλαν φοιτητικοί σύλλογοι

Σε νέα δυναμική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, ενάντια στις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις κατά 4 φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Φοιτητικού Συλλόγου, επειδή υλοποίησαν τις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι. Κάλεσαν εκ νέου να παρθούν άμεσα πίσω οι άδικες διώξεις, να συμμετάσχουν κανονικά στην εξεταστική του Ιούνη οι 4 φοιτητές.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Αντωνίου, αναφέρθηκε στις ευθύνες κυβέρνησης της ΝΔ και κομμάτων που στηρίζουν ανάλογες πολιτικές, όπως επίσης και των αντίστοιχων φοιτητικών παρατάξεων που τις υποστηρίζουν ή τις αποδέχονται. Κάλεσε σε ενδυνάμωση των φοιτητικών συλλόγων και συνέχιση του αγώνα των φοιτητών, σημειώνοντας ότι έχουν τη δύναμη, μπορούν να νικήσουν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Βανακάρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Συλλόγου, σημείωσε ότι «οι φοιτητές διαμαρτύρονται δίκαια. Οι πειθαρχικές διώξεις και οι ποινές που τους επιβλήθηκαν αποτελούν μια ξεκάθαρη συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη. Ολοι οι σύλλογοι των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο έχουν πάρει θέση καταδίκης στις ενέργειες του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και στην κάλυψή τους από τη διοίκηση του ιδρύματος. Οσο η εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου βαθαίνει, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες καταστολής και φίμωσης των φωνών που αγωνίζονται. Απάντηση σε αυτό είναι δυνατοί σύλλογοι και ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, στο επίπεδο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες».

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Γιάννη Τεφάνη, και την υποψήφια ευρωβουλευτή του Κόμματος Βάνα Πατρινού, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες διώξεις κατά φοιτητών, που μάλιστα εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια του νόμου που ψήφισε η ΝΔ, κάτι που ανάγεται στη γενικότερη πολιτική άποψη και οδηγία της ΕΕ για τον περιορισμό κάθε συνδικαλιστικού και απεργιακού δικαιώματος, για τη φίμωση κάθε αντίθετης άποψης και στα πανεπιστήμια. Καλούμε να παρθούν τώρα πίσω οι διώξεις, αγωνιζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο δωρεάν, που να καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, απέναντι στη λογική των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του καθορισμού του ερευνητικού έργου από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό και οι φοιτητές πρέπει να αναδείξουν ξανά πρώτη δύναμη και ενισχυμένη την ΠΚΣ στις 22 Μάη και ακόμη πιο δυνατό το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη».



ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για την πολιτική της ΕΕ στην Ειδική Αγωγή

«ΕΕ και Ειδική Εκπαίδευση - Μύθοι και αλήθειες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο της ΠΕΚΑΜ (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.



Σελίδα8 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το ΚΚΕ με συνέπεια απέναντι στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης»

Περιοδεία στα ορυχεία και τους ΑΗΣ Κοζάνης πραγματοποίησε η Τίνα Κουζιάκη

Στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της Κοζάνης έφτασε το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη, στο Νότιο Πεδίο, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V. Σε κάθε σταθμό, κάλεσε τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να ενισχυθούν την επόμενη μέρα οι αγώνες και οι διεκδικήσεις τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» - απολιγνιτοποίησης με τις συνέπειές της στον λαό ειδικά στην περιοχή, τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας, η κατάσταση του συστήματος Υγείας στην περιοχή, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το πόλεμο.

Η Τίνα Κουζιάκη κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τα δικαιώματά τους και αντιμάχεται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι μία βάρβαρη, αντιλαϊκή, εγκληματική πολιτική.

Είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» - απολιγνιτοποίησης, που για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας και των κατασκευών καταδικάζει τον λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια, τη μετανάστευση λόγω ανεργίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανεξέλεγκτης και άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ.

Επίσης ανέδειξε τις συνέπειες της πολιτικής αυτής στα δικαιώματα των εργαζομένων με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη δουλειά για μεγάλο μέρος των εργαζομένων χωρίς ΣΣΕ, την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο όμιλος ΔΕΗ ΑΕ σπάει ρεκόρ κερδοφορίας και στοχεύει σε ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που αναδεικνύει ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στηρίζονται στη θυσία των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, αλλά κυρίως μπαίνει μπροστά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όπως έκανε και στην περιοχή, συμμετέχοντας και οργανώνοντας μεγάλους αγώνες.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ

Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών της Φθιώτιδας

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και υπηρεσίες στην περιοχή της Λαμίας πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στο πλαίσιο αυτό περιόδευσε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους για τα προβλήματα που βιώνουν τόσο στον χώρο δουλειάς όσο και συνολικότερα. Τόνισε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει στην πράξη την τεράστια συμβολή των υγειονομικών στην περίθαλψη των ασθενών, αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις στον χώρο της Υγείας και στηρίζοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, ενώ επισήμανε ότι οι όλο και πιο αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνει η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης, των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, της εντατικοποίησης, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των μεγάλων περικοπών των αποδοχών τους, πηγάζουν από τις Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ. Είπε ότι αυτές οι αντεργατικές και αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις έχουν ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο απ' όλους τους εκλεγμένους των άλλων κομμάτων και στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν με διαδοχικούς αντιλαϊκούς νόμους απ' όλες τις κυβερνήσεις, όπου η καθεμιά συμπλήρωνε το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης.

Σημείωσε επίσης ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και τα άλλα κόμματα της ΕΕ είναι υπέρμαχοι της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με τα λαϊκά δικαιώματα για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να θεωρούνται εμπόρευμα και την ίδια ώρα κόστος για το αστικό κράτος και συνεχώς να περικόπτονται.

Συνεχίζοντας, ο Κώστας Μπασδέκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΚΟ Φθιώτιδας, συνολικότερα το ΚΚΕ, για την ανάδειξη των προβλημάτων και των τεράστιων ελλείψεων στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας, αλλά και για την οργάνωση και στήριξη των διεκδικήσεων των υγειονομικών και του Σωματείου τους. Καταλήγοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών.



ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ

Φοιτητές, ερευνητές, πανεπιστημιακοί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή περιόδευσε χθες το πρωί ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Στη διάρκεια της περιοδείας μίλησε με εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Πρυτανείας, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα, που αποτύπωσε την αναγνώριση της συμβολής του ΚΚΕ τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων όσο και στη μαχητική ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η μεγάλη υποστελέχωση και η εντατικοποίηση που προκύπτει εξαιτίας της, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, αλλά και οι επιπτώσεις από την πολύχρονη διαρκή υποχρηματοδότηση.

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ συναντήθηκε με διδάσκοντες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και του Τμήματος Νομικής, οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους. Η συζήτηση επεκτάθηκε στον χαρακτήρα της ΕΕ, στις ανισότητες και στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Κ. Γουλιάμος ανέδειξε ότι η χρηματοδότηση στην Ερευνα, η ίδια η Ερευνα και συνολικά οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται προς την εξασφάλιση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.

Στη διάρκεια της περιοδείας μίλησε σε φοιτητές στο αμφιθέατρο στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, αλλά και στη Νομική, όπου συναντήθηκε με 4ετείς φοιτητές.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στην εμπλοκή της ΕΕ και της χώρας μας στους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Μετέφερε την εικόνα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε ότι οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο, παρά την τεράστια καταστολή, όπως και στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, όπου πριν λίγο καιρό δέχτηκαν την επέμβαση των ΜΑΤ, δεν σκύβουν το κεφάλι.

Και κάλεσε τους φοιτητές, συνολικά τη νέα γενιά να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, και αυτήν την απόφαση να την εκφράσουν και με την ψήφο τους στις 9 Ιούνη.

Αργότερα, το απόγευμα, ο Κ. Γουλιάμος μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.



Ομιλίες υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Γαλατσίου καλούν στη λεωφόρο Βεΐκου 4 (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα). Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος, και ο Παναγιώτης Κατίκας.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πολυκέντρο Σητείας εκδήλωση με θέμα την «πράσινη μετάβαση». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης καλούν στην πλατεία Αποστολάτου στη Βούλα. Θα μιλήσουν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, και η Βικτωρία Κούτση.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Αμπελόκηπων καλούν στην πλατεία Πανόρμου. Θα μιλήσουν η Κλειώ Χριστοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν στον Αγιο Σώστη, στον Νέο Κόσμο. Θα μιλήσουν η Κατερίνα Γεράκη και η Ιωάννα Κολοβού.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Χορτιάτη εκδήλωση με θέμα «Τα κέρδη τους ή η υγεία μας - Με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού». Θα μιλήσει ο Ηλίας Κονδύλης.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Σκοπέλου καλεί σε συγκέντρωση στην παραλία, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στα Ροΐτικα της Πάτρας. Θα μιλήσουν οι Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, και Βαγγέλης Κατσακούλης.

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας καλεί στην αίθουσα ΚΑΣΟΑ «Δαναός» στην Πυργέλλα, σε εκδήλωση για το ζήτημα της ύδρευσης - άρδευσης. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Σάμου καλεί στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου, σε εκδήλωση με θέμα τη γυναικεία ανισοτιμία. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Σαντορίνης καλεί στην πλατεία στο Καμάρι (εμπορικό κέντρο). Θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου.

-- Στις 8 μ.μ. στην Ανθούπολη στα Γιάννενα, στο τσιπουράδικο «Θέμης», θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας.

Αύριο Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Σαρωνικού καλούν στην κεντρική πλατεία Καλυβιών. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και η Ιωάννα Κολοβού.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Πατησίων καλούν στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας. Θα μιλήσουν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος, και ο Παναγιώτης Κατίκας.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ στις Σέρρες, σε εκδήλωση με θέμα «Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές» θα μιλήσει ο Ηλίας Κονδύλης.

-- Στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «Ευ ζην» στη Σιάτιστα Κοζάνης, σε σύσκεψη γυναικών, θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Ηρακλείου Αττικής καλούν στην πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα μιλήσουν η Κατερίνα Γεράκη και ο Νίκος Αγγελίδης.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Λυκόβρυσης - Πεύκης καλούν στο εκλογικό περίπτερο Πεύκης (εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ). Θα μιλήσουν η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του Κόμματος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, και ο Κώστας Γουλιάμος.

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Λιτοχώρου θα μιλήσουν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος, και ο Κώστας Ιντζές.

-- Στις 8 μ.μ. στην Πρέβεζα, στην παραλία στα δικαστήρια, εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών στον αντίποδα του σχολείου των δεξιοτήτων της ΕΕ». Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας.

Κυριακή 19 Μάη

-- Στις 11 π.μ., στο καφενείο του Μεσημερίου, θα μιλήσει ο Κώστας Ιντζές.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Αλίμου καλούν στο ανοιχτό θέατρο «Μαίρη Αρώνη» (Κλούβα). Θα μιλήσουν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, και η Στέλλα Βαλαβάνη.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Κυψέλης καλούν στο Θεατράκι στη Φωκίωνος Νέγρη. Θα μιλήσουν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Γιώργος Στεφανάκης.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν σε σύσκεψη γονέων στην πλατεία Αγίου Γερασίμου στα Ιλίσια. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Ραφήνας καλούν στην κεντρική πλατεία Ραφήνας. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής του Κόμματος, η Ελένη Γερασιμίδου και η Βικτωρία Κούτση.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Νέας Σμύρνης καλούν στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τάτσης και η Κατερίνα Γεράκη.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας καλεί στο Βαθύ Μεγανησίου. Θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου.



Σελίδα9 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Δυνατό ΚΚΕ που αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια και παλεύει για την οργάνωση του αγώνα

Περιοδείες υποψήφιων ευρωβουλευτών σε χώρους δουλειάς στην Αττική

Σε εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς φτάνει το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος καλούν τους εργάτες να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να ενισχυθούν την επόμενη μέρα οι αγώνες και οι διεκδικήσεις τους.

Περιοδεία στο εργοτάξιο του μετρό, στην Κατεχάκη, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Τασιούλα, υποψήφιο ευρωβουλευτή, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Γ. Τασιούλας τούς κάλεσε να αναλογιστούν την πείρα που έχουν και από τον χώρο εργασίας τους. Πείρα που επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των κομμουνιστών στους αγώνες στα εργοτάξια του μετρό, στην πολύμηνη μάχη για αυξήσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για τη διασφάλιση του ωραρίου κ.ά.

Σημείωσε την ανάγκη καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της, αντιπαρέβαλε το τι μπορεί να σημαίνει ψήφος στη ΝΔ που, για παράδειγμα, στελέχη της ΑΒΑΞ είναι υποψήφιοί της, για την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, σε σχέση με την ενίσχυση του ΚΚΕ που θα κατατεθεί ατόφια την επόμενη μέρα ώστε από «ευνοϊκότερες θέσεις να δοθεί η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα με επίκεντρο τις πραγματικές μας ανάγκες».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους και μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια, γιατί παλεύει για τα δικά τους συμφέροντα, σε αντίθεση με ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που συντάσσονται με τους στόχους κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΚΟ Τύπου Μεσογείων του ΚΚΕ έκανε περιοδείες και συγκεντρώσεις στο πρακτορείο Τύπου «Αργος», καθώς και στη «Νίκη Εκδοτική», στις οποίες μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανέστης Τσουκαράκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το ζήτημα του πολέμου.

Ο Ανέστης Τσουκαράκης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τα δικαιώματά τους και αντιμάχεται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι μια βάρβαρη, αντιλαϊκή, εγκληματική πολιτική.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, αλλά κυρίως μπαίνει μπροστά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η ΚΟ ΕΛΤΑ - Ταχυμεταφορών διοργάνωσε σύσκεψη στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, με ομιλητή τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιώργο Στεφανάκη.

Οι εργαζόμενοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες εργασίας, καθώς μόνιμοι και ενοικιαζόμενοι (οι οποίοι είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό) βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο φόρτο εργασίας και δυσχερείς συνθήκες. Ιδιαίτερα οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την ανανέωση των συμβάσεών τους, είναι αναγκασμένοι να υπομένουν καταστάσεις όπως η μη καταβολή των τριετιών που δικαιούνται, καθώς όποιος τις διεκδικεί απολύεται.

Ο Γιώργος Στεφανάκης επισήμανε ότι γι' αυτά φέρουν την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και συνδιαμορφώντας τις Οδηγίες της ΕΕ που δημιουργούν αυτούς τους όρους εργασίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ, να ενισχύσουν το ΚΚΕ και με την ψήφο τους, το οποίο μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο αγωνίζεται για την αποκάλυψη των αντιλαϊκών πολιτικών και στους χώρους εργασίας παλεύει για την οργάνωση του αγώνα.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μεταφραστεί σε δύναμη για την εργατική τάξη

Το κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις εκλογές και στους αγώνες μετέφερε στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής ο Γιάννης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας, όπου μίλησε στους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας. Επίσης περιόδευσε στην αγορά της Μεγάλης Παναγίας και του Στρατωνίου, μίλησε σε σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων στην «Ελληνικός Χρυσός» και συναντήθηκε με εργολαβικούς εργαζόμενους στο έργο των Σκουριών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιδίωξη της πολυεθνικής να αλλάξει το ωράριο εργασίας των μεταλλωρύχων, αναγκάζοντάς τους να πραγματοποιούν 12 ώρες εργασίας στα 400 μέτρα κάτω από τη γη.

Το αγωνιστικό πνεύμα των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τον σχεδιασμό της πολυεθνικής, εκφράστηκε τόσο στην πολύωρη σύσκεψη, όσο και στην επαφή που έγινε με δεκάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, οι κάτοικοι των μαντεμοχωρίων δείχνουν με όλους τους τρόπους τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα που ξεκινούν οι μεταλλωρύχοι, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που αναγνώρισαν τον ρόλο που παίζει το ΚΚΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση με τους συνδικαλιστές αναδείχθηκε ακόμη ο κοινός παρονομαστής της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων χρυσού. Δύο παραδείγματα που με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία ανάπτυξης προς όφελος του λαού, για όλη την Ελλάδα, και αντί αυτού με κατεύθυνση, Οδηγίες και κανονισμούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα «κατασπάραξαν» τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

«Οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι σε ΛΑΡΚΟ και μεταλλεία χρυσού θέλουν να ζήσουν ανθρώπινα στον τόπο τους. Οι μεταλλωρύχοι και οι μεταλλεργάτες αγαπούν τη δουλειά τους και την σέβονται και ο σεβασμός αυτός απαιτεί ανθρώπινα ωράρια, μισθούς και δικαιώματα, απαιτεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα σεβασμού στη μάνα γη, που έχει αυτόν τον πλούτο στα σπλάχνα της.

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρίσκεται και ο αγώνας των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, και το ΚΚΕ δεσμεύεται να μπει μπροστά μέσα και έξω από τη χώρα για να εκφραστεί η αλληλεγγύη. Σε αυτήν τη βάση η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι εγγύηση ότι θα μεταφραστεί σε δύναμη της ίδιας της εργατικής τάξης και των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων», τόνισε ο Π. Πολίτης.

Με δυνατό ΚΚΕ έχουν αντοχή και προοπτική οι αγώνες

Την Τετάρτη, ο Παναγιώτης Πολίτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους από το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, και τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη.

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους - συναδέλφους του στον κλάδο του Μετάλλου και να μεταφέρει το κάλεσμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη συνεπή στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες τους, ανέδειξαν στη συζήτηση τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, καθώς και τα αιτήματα του Σωματείου τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει μεταξύ άλλων και αυξήσεις 10% στους μισθούς. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ έδειξαν ενδιαφέρον και ταξική αλληλεγγύη για τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Ο Π. Πολίτης τόνισε πως τα προβλήματα είναι γνωστά και διαχρονικά και παρότι ο κλάδος έχει μεγάλη κερδοφορία, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, εμπόδιο για να δουλέψουν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος. «Για αυτό χρειάζεται καλή οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για να τους πιέζουμε, να διεκδικούμε. Και ιδρώνει το αυτάκι τους, πιστέψτε με...», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από την ίδια τους την πείρα και τους αγώνες τους για το ποιος είναι δίπλα τους και στηρίζει έμπρακτα τους αγώνες καθημερινά, αναφέροντας το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ: «Είμαστε 4 χρόνια και 7 μήνες στον δρόμο για να μην κλείσει το εργοστάσιο και ξεσπιτωθούμε εμείς και οι οικογένειές μας. Πολλά κόμματα έρχονταν κατά καιρούς για να μας χτυπήσουν την πλάτη και για τις φωτογραφίες, αν δεν ήταν όμως το ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να έχει αντοχή και προοπτική αυτός ο αγώνας». Κλείνοντας υπογράμμισε πως όλα αυτά τα αντεργατικά σχέδια, στα οποία προχωράνε οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ και πως για να καταδικαστεί στην πράξη αυτή η πολιτική, χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές γιατί είναι το μόνο κόμμα που την αντιπαλεύει.



Σελίδα10 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που αναμετρώνται με τη λογική του κόστους - οφέλους

Κάλεσμα μαζικής ενίσχυσης της «Πανεπιστημονικής» στις εκλογές της Κυριακής και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Πανεπιστημονικής» ενόψει των εκλογών στο ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μάη αλλά και του ΚΚΕ μπροστά στις κάλπες των ευρωεκλογών απηύθυνε η ΤΕ Αχαΐας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησε με μηχανικούς στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» το απόγευμα της Τρίτης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, Βάνα Πατρινού και η αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Δημήτρης Κουτζής, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, καθώς και ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της «Πανεπιστημονικής» στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Κουτζής στάθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση του μηχανισμού της κυβέρνησης αλλά και των επιχειρηματικών ομίλων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ανακοινώσεις των ομίλων στους εργαζόμενους μηχανικούς που εργάζονται σε αυτούς, με τις οποίες ...ενημερώνουν ποιοι είναι οι εκλεκτοί υποψήφιοί τους στα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να στηριχτούν. «Η εργοδοσία προκειμένου να διαμορφώσει τους συσχετισμούς στο ΤΕΕ, να συνεχίσουν να είναι ευνοϊκοί για τα συμφέροντά της, χρησιμοποιεί όλα της τα όπλα», τόνισε.

Εξήγησε πως ο πραγματικός αντίπαλος, δηλαδή οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, έχει ολόκληρη στρατιά δυνάμεων που τον υπηρετούν πολιτικά και συνδικαλιστικά. «Εκτός από την κάλπικη αντιπολίτευση της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), σε ανάλογη πορεία κινούνται και διάφοροι συνδυασμοί του οπορτουνιστικού ρεύματος όπως το ΑΡΑΓΕΣ (ΜέΡΑ25 - ΛΑΕ) που αθωώνουν την ΕΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν ως μοναδικό ένοχο τον Μητσοτάκη και παίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο να έρθει μία άλλη κυβέρνηση, η οποία όμως θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική, στην ίδια κατεύθυνση», σημείωσε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα σχήματα αυτά σε Γενικές Συνελεύσεις συλλόγων και σωματείων δεν δέχονται ψηφίσματα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

«Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το blockΤΕΕ (ΝΑΡ), το οποίο ενώ τάχα βγάζει αντι-ΕΕ κορόνες συμμετέχει μαζί με το ΑΡΑΓΕΣ στα ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες αλλά και τώρα στις εκλογές του ΤΕΕ στα ψηφοδέλτια για τις Τοπικές Αντιπροσωπείες και τις Επιστημονικές Επιτροπές», πρόσθεσε.

Οπως είπε, η εκλογή διοίκησης σχετίζεται με το κατά πόσο θα επιβραβευτεί και με έναν «μανδύα» επιστημονικότητας η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εκπορεύεται και από τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, για τη συνέχιση και επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς νέων αντίστοιχων μέτρων που υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

«Αυτό που πραγματικά κρίνεται στους καθημερινούς αγώνες και στις κάλπες είναι το πόσο θα είναι ισχυρές οι δυνάμεις που αναμετρώνται με τις επιλογές που βάζουν στο ζύγι κόστος - όφελος τις ζωές μας, θυσιάζοντάς τες στον βωμό του κέρδους. Στην εκλογική μάχη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, παρόλο που έχουμε απέναντί μας μια στρατιά διαφόρων που υπηρετούν αυτές τις επιλογές, είτε πρόκειται για τις κυβερνητικές, είτε τις δήθεν αντιπολιτευτικές δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, είτε διαφόρων οπορτουνιστικών σχημάτων, είμαστε αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα παρακαταθήκη στους αγώνες, έχοντας και την πείρα με τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα σε σωματεία του κλάδου (ΣΜΤ, ΣΕΤΗΠ) και σε επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών. Ξέρουμε να δίνουμε και να κερδίζουμε μάχες. Πάμε δυνατά για την ανατροπή», υπογράμμισε.

Κάλεσε, μέχρι τις εκλογές, να δυναμώσει η προσπάθεια για να φτάσουν τα ψηφοδέλτια της «Πανεπιστημονικής», αλλά και του ΚΚΕ σε πολύ περισσότερο κόσμο που προβληματίζεται και αγωνιά, με τη θετική πείρα και όλων των προηγούμενων αναμετρήσεων, καταλήγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι θετικές διεργασίες στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων και στον κλάδο, για να δυναμώσει η συνολική προσπάθεια ανατροπής.

Στον ρόλο των παρατάξεων που βρίσκονται στη Διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των μηχανικών, αλλά και σε σύγκρουση πολλές φορές και με τη δημοτική αρχή της Πάτρας και τη θέληση του λαού της πόλης, όπως για τα θέματα διέλευσης του τρένου, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG, της έλευσης του φυσικού αερίου κ.ά., αναφέρθηκε από την πλευρά του νωρίτερα και ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

Μετά τις παρεμβάσεις ακολούθησαν πλούσιος διάλογος και συζήτηση για θέματα του κλάδου αλλά και πέραν αυτού.



ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το πραγματικό αντίβαρο απέναντι στον Πολιτισμό - εμπόρευμα

Μια «ζεστή» εκδήλωση για τον Πολιτισμό και όλους όσοι ασχολούνται με αυτόν επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, μέσω συλλόγων, ομάδων και άλλων φορέων, πραγματοποίησε προχθές η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και πολλών καλλιτεχνών.

Το «παρών» στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων της «Ιχθυόσκαλας» έδωσαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Αντιμετωπίζεται ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα

Αρχικά πραγματοποίησε παρέμβαση η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλευτής του ΚΚΕ. Εισαγωγικά αναφέρθηκε στο πώς βλέπει το Κόμμα την Τέχνη, σε αντιπαράθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, σημειώνοντας ότι και στην Πάτρα ισχύουν τα γενικότερα θέματα της υποχρηματοδότησης των καλλιτεχνικών δομών, της έλλειψης σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και γενικότερα χώρους πολιτισμού, καθώς και της υποστελέχωσης των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών.

«Την ίδια στιγμή, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του αρμόδιου υπουργείου αντιμετωπίζουν την πολιτιστική δραστηριότητα σαν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, καθιστώντας την πολυτέλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Και χρήματα που κατά καιρούς μπορεί να έφτασαν στην πόλη δεν άφησαν καμία υποδομή σ' αυτήν, αφού κατευθύνονταν στους ιδιώτες, με μεγάλες τις ευθύνες των αστικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της "Πάτρας - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006", της οποίας ο προϋπολογισμός για έναν χρόνο ήταν πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι λαμβάνει ετησίως ο δήμος Πατρέων για όλες του τις ανάγκες. Εννοείται ότι στην πόλη δεν έμεινε τίποτα.

Με δυο λόγια, αυτό που στην ουσία επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσδεση της Τέχνης και του Πολιτισμού της χώρας μας, στο άρμα των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα περισσότερα κέρδη», είπε.

Αντίστοιχη - πρόσθεσε - είναι η αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας, που προάγει την «Ολυμπιακή Γη», με «το βλέμμα στραμμένο στα εμπορικά σήματα, στην κατοχύρωση brand names, για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματιών, και με κύριο στόχο την προσέλκυση τουριστών».

Απέναντι σε όλα αυτά, επεσήμανε, αντίβαρο μπορεί να αποτελέσει η δράση του ΚΚΕ, που έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη, ενώ αναφερόμενη και στο έργο της δημοτικής αρχής Πάτρας πρόσθεσε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, από το 2014 έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο και στον τομέα του Πολιτισμού. Επεδίωξε και επιδιώκει η Τέχνη, ο Πολιτισμός, η Ιστορία να είναι στην υπηρεσία του μεγάλου δημιουργού, που είναι ο λαός. Στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του Πολιτισμού, σε κάθε αγώνα που έδιναν, για δουλειά με αξιοπρέπεια και για αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας».

Θέλουν τα μουσεία να ψάχνουν χορηγούς

Στη συνέχεια μίλησε η Κατερίνα Δεμέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία των μουσείων ως άμεσα συνδεδεμένων με τον Πολιτισμό.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και της κυβέρνησης της ΝΔ (Ν. 5021/2023), εξήγησε, διαμορφώνονται πλέον διαφορετικές καταστάσεις για τη λειτουργία τους, με μουσεία πολλών ταχυτήτων, όπου από τη μία τα οδηγούν να αναζητούν χορηγούς για χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία τους, και από την άλλη συνθλίβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά. Θύμισε ότι ανάλογα νομοθετήματα με αυτά της ΝΔ προετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση σήμερα έχει οδηγήσει το Μουσείο Ακρόπολης, κυνηγώντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό τις Κυριακές, περιορίζοντάς τες σε 4 τον χρόνο από 10.

Τόνισε ότι το ίδιο ισχύει για τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με τις Οδηγίες και Κατευθύνσεις της, με τα μουσεία να κυνηγούν χορηγούς που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξή τους, και ανέδειξε ότι «μόνο το ΚΚΕ προειδοποίησε για τα μουσεία πολλών ταχυτήτων».

Μίλησε ακόμα για την αντιμετώπιση του πολιτισμού ως «βιτρίνας» τουριστικής προβολής και εσόδων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι απέναντι σε αυτήν την κουλτούρα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε κατεύθυνση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το ΚΚΕ και για το μέλλον των παιδιών μας

Στην παρέμβασή του ο Παύλος Σκούρας, παιδαγωγός και δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο πώς ήρθε σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ και στα ζητήματα πολιτισμού και ενδιαφέροντος για τη νεολαία που συνδέονται με αυτά τα θέματα, μέσω και της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνοντας: «Είδα πολλούς ανθρώπους να δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδιά τους και είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί μέσα από το ΚΚΕ, όσοι αγωνιούν για το μέλλον τους».

Κάλεσε να συνεχιστεί η συμπόρευση και του λαού της Πάτρας με το ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε και στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και μπροστά στις ευρωεκλογές, με ακόμα περισσότερες νέες χιλιάδες ψήφους, φτάνοντας ο καθένας σε πιο πολύ κόσμο. «Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να δώσουμε ελπίδα για τα παιδιά μας, για όλους μας», κατέληξε.

Δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική εικόνα ως ιμπεριαλιστικός μηχανισμός...

Κάνοντας μια ανασκόπηση του πώς συνδέεται η ΕΕ με τα γενικότερα αντιδραστικά μέτρα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε η ΕΕ να έχει διαφορετική αντίληψη για τον Πολιτισμό, καθώς αυτός χρησιμοποιείται ως μέσο προώθησης της συνολικής πολιτικής της, ως φορέας ιδεολογικής χειραγώγησης για την προώθηση της «κοινωνικής συνοχής» - σε κοινωνίες όπου οξύνονται οι αντιθέσεις. Παράλληλα εξήγησε πώς ο Πολιτισμός αξιοποιείται και για την προώθηση των αφηγημάτων της «πράσινης μετάβασης», του ατομικού δικαιωματισμού και του «κοινωνικού φύλου».

Αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική διάσταση των ζητημάτων πολιτισμού, που ξεπερνά τα 180 δισ. ευρώ και αποτελεί πεδίο άμεσης διασύνδεσης με τον Τουρισμό, οξύνοντας ταυτόχρονα τις αντιθέσεις με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που επικρατούν στον κινηματογράφο και στη μουσική έναντι της ΕΕ. Επίσης, στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΕΕ και στη διεθνή διάσταση των πολιτιστικών σχέσεων ως «διπλωματία του Πολιτισμού», που αξιοποιείται ως μέσο παρέμβασης σε τρίτες χώρες, αλλά και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων συνολικά και στον συγκεκριμένο χώρο.

Και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη και γι' αυτά τα ζητήματα, που στερούν από τα λαϊκά στρώματα βασικές ανάγκες, προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και στον συγκεκριμένο τομέα.

Μετά τις παρεμβάσεις έγινε πλούσια συζήτηση.



Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με το σύνθημα «Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!», πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ μαζική μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, κάτοικοι μιας περιοχής που αναμετριέται με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, πλάι σε όλα τα άλλα τα κοινά για τους ανθρώπους του μόχθου, έδωσαν μαχητικά το «παρών» σε έναν σταθμό της εκλογικής μάχης, που θα συνεχιστεί με πείσμα και αυταπάρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να μη χαθεί καμία λαϊκή ψήφος, καμία κόκκινη ψήφος, πολύτιμη κατάθεση στο αναγκαίο δυνάμωμα του αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Μαζί με τις κόκκινες σημαίες ανέμισαν στον Εύοσμο και σημαίες της Παλαιστίνης, γιατί κανείς δεν ξεχνάει ότι η αλληλεγγύη των λαών είναι όπλο ανεκτίμητο και χρέος στον λαό της Παλαιστίνης, που σφαγιάζεται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η Θ. Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΕ Κ. Αβραμόπουλος, Δ. Παπατολίδης, Γρ. Κλιγκόπουλος και Θ. Χρηστίδης, οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ακόμα, ο Π. Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος περιοδεύει σε χώρους δουλειάς της Κ. Μακεδονίας. Παρευρέθηκαν επίσης ο Κ. Βουλγαρόπουλος, παλιό στέλεχος του Κόμματος, και ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.



Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές να δημιουργήσουμε ένα κύμα μεγάλης ενίσχυσης του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, εδώ στην καρδιά των εργατικών - λαϊκών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, στον Εύοσμο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες, οι νέες και οι νέοι των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, μπορούν να κάνουν όντως πράξη αυτό που φοβούνται πραγματικά όλοι όσοι έχουν καθίσει στον σβέρκο μας! Να ψηφίσουν μαζικά, αντισυστημικά, στοχεύοντας κατευθείαν στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση της αδικίας, να ψηφίσουν το ΚΚΕ! Να κάνουν το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό και στην Ευρωβουλή και στους αγώνες. Να μετατρέψουν αυτή τη βουβή οργή και αγανάκτηση, που τα επιτελεία τους την τρέμουν, σε δύναμη αγώνα και ανατροπής. Γιατί όντως έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πρέπει και μέσα από την κάλπη να ακουστεί το «φτάνει ως εδώ»!

Ως εδώ, με το σύστημά τους, που θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους, «μιας χρήσης», που μπορεί να τους χρησιμοποιεί μέχρι εξάντλησης, όπως συμβαίνει εδώ στη βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ως εδώ, με την ακρίβεια και τους φόρους που μας αφήνουν χωρίς ευρώ για μέρες, ενώ τα κρατικά ταμεία γεμίζουν για να επιδοτούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Ως εδώ με την ακριβοπληρωμένη Υγεία και Παιδεία για μας και τα παιδιά μας.

Ως εδώ, με το να μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές, όπως εδώ τα δυτικά της πόλης, σε περιοχές β' κατηγορίας, με βιομηχανική και κάθε είδους μόλυνση, ξεχασμένες και παρατημένες από τις κυβερνήσεις.

Ως εδώ με τα ευρωπαϊκά έργα και κονδύλια, που βγαίνουν από τις τσέπες των λαών, αλλά δεν θέτουν σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, δεν λύνουν τα λαϊκά προβλήματα. Οπως εδώ στην Πολίχνη, όπου σε κάθε νεροποντή οι κάτοικοι τρέμουν, λόγω της απουσίας των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Τώρα, λοιπόν, το «ως εδώ» να γίνει «τώρα ΚΚΕ». Να κάνουμε τη δυσαρέσκεια ψήφο ανατροπής! Να τους ταρακουνήσουμε με ψήφο στο ΚΚΕ!

Η Ιστορία έγραψε τι θέση πήρε ο καθένας μπροστά στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες και για έναν άλλο πολύ σημαντικό λόγο. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ώστε αυτό το μήνυμα που στέλνουν αυτές τις μέρες οι λαοί όλου του κόσμου, απ' άκρη σ' άκρη, με κάθε ευκαιρία να ακουστεί και στην κάλπη. Να ακουστεί δυνατά: Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Αυτό που ακούστηκε δηλαδή από χιλιάδες φοιτητές, νέους και νέες στις ολονύχτιες διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό! Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Να δημιουργηθεί τώρα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να το αναγνωρίσει εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση, όπως απαιτεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015. Μια απόφαση που εδώ και 9 χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ την κρατάνε στα συρτάρια. Δεν είναι κανένα μνημόνιο βλέπετε, για να το εφαρμόσουν επιτόπου...

Ολα αυτά πρέπει να τα βροντοφωνάξουμε σε όλη την Ευρώπη, με ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ μπήκε μπροστά για να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Μπήκε μπροστά για να σπάσει η ομερτά των ΜΜΕ και η προπαγάνδα ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ, που χωρίς ντροπή ασπάστηκαν όλα τα κόμματα, που προσπαθούσε να μας πείσει ότι η Ιστορία ξεκίνησε ξαφνικά στις 7 Οκτώβρη.

Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν, για να οργανωθούν εκατοντάδες κινητοποιήσεις αυτούς τους μήνες, που διέδωσαν το μήνυμα ότι ο παλαιστινιακός λαός δίνει έναν δίκαιο αγώνα. Και όντως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα υπόλοιπα κόμματα του ευρωΝΑΤΟικού τόξου δεν τους πέρασε! Γιατί οι λαοί ξέρουν την αλήθεια. Γιατί ακόμα και σε χώρες όπου η προπαγάνδα τους δεν έχει αντίπαλο, βλέπουμε να γεννιούνται ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις, όπως στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η αλληλεγγύη των λαών είναι το όπλο μας.

Η Ιστορία έγραψε τι θέση πήρε ο καθένας μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη γενοκτονία. Και το αίμα έβαψε τα χέρια και των εγχώριων υπερασπιστών των δολοφόνων του Ισραήλ. Οπως της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έτρεξε από τους πρώτους στο Ισραήλ για να δώσει στήριξη στον Νετανιάχου, ενώ ο ανεκδιήγητος Αδωνις Γεωργιάδης σαν λαγός τρέχει από εδώ και από εκεί να υπερασπιστεί τους δολοφόνους. Οπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαινίασε τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ ως κυβέρνηση και τώρα, εν μέσω γενοκτονίας, τους ξεπλένει με κάθε ανακοίνωσή του, συναντάει κάθε τόσο τον πρέσβη του κράτους - δολοφόνου και βγάζουν οικογενειακές φωτογραφίες. Οπως έκαναν και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Βελόπουλος, όταν υπερψήφισαν το ελεεινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Οκτώβρη, δίνοντας «πράσινο φως» στο Ισραήλ για να ξεκινήσει τη σφαγή, αναγνωρίζοντας δήθεν «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»! Σε ποιον; Στον κατακτητή!

Οπως έκαναν και οι κύριοι και οι κυρίες της Νέας Αριστεράς, όταν ως μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν διμερείς συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ, δέχονταν μέλη της κυβέρνησής τους να αποκαλούν τον δολοφόνο Νετανιάχου «Μπίμπι» και τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν την Παλαιστίνη!

Σκέτη υποκρισία! Και ακόμη και τώρα, αυτήν τη στιγμή, συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες, ότι την Παλαιστίνη θα την υπερασπιστεί η ΕΕ αρκεί να «ξυπνήσει», γιατί τώρα θεωρούν ότι κοιμάται... Ντροπή!

Μπορούμε, σε αυτές τις ευρωεκλογές, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων της. Να βάλουν μπλόκο οι λαοί στην πολεμική προετοιμασία, να δυναμώσουν οι φωνές για καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Μαύρο στα πρωτοπαλίκαρα του ΝΑΤΟ

Είναι πολύ ανησυχητική η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της Γαλλίας με στρατεύματά της στην Ουκρανία. Και ακόμη πιο ανησυχητική είναι η θέρμη που δείχνει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας, μετατρέποντας σωρηδόν στρατόπεδα, λιμάνια, αεροδρόμια σε αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, όπως και εδώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το 3ο Σώμα Στρατού, που είναι ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Πρέπει να σκεφτεί καλά ο καθένας μας ότι όλα τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει και θα ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κράτη. Γι' αυτό χρειάζεται οι λαοί να προετοιμαστούν, να πάρουν τα μέτρα τους. Να δυναμώσουν τη συμπόρευσή τους με τους κομμουνιστές!

Η περιοχή των Βαλκανίων δεν είναι έξω από αυτή την αντιπαράθεση. Το αντίθετο, παραμένει μια ενεργή πυριτιδαποθήκη, που δεν ξέρουμε πού και πότε θα εκραγεί. Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια. Και μην πάνε να μας τρελάνουν τώρα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο καθένας παριστάνει τον δικαιωμένο από τις εξελίξεις!

Ούτε η ΝΔ δικαιώθηκε, γιατί ποτέ δεν διαφώνησε με τον ΝΑΤΟικό πυρήνα της συμφωνίας, παρά μόνο ψάρεψε ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού γύρω από το όνομα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε, γιατί, όπως αποδείχθηκε, η συμφωνία δεν έβαλε τέλος στους εθνικισμούς και τους αλυτρωτισμούς, και δεν θα μπορούσε να το κάνει ποτέ αυτό μια συμφωνία που επεκτείνει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ολοι οι «προοδευτικοί» του αστικού κοσμοπολιτισμού, αλλά και οι «πατριδέμποροι», που δεν έχουν βγάλει ποτέ τους «άχνα» για το ΝΑΤΟ, πήγαν ξανά ...κουβά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μαύρο, λοιπόν, στα πρωτοπαλίκαρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε αυτούς που τους κλείνουν το μάτι και τους σιγοντάρουν, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί είναι η μόνη γνήσια αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική ψήφος. Η μόνη ψήφος που θα δηλώνει: Να νικήσει η φιλία των λαών! Να νικήσουν οι λαοί!

Ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση με το ΚΚΕ πολύ δυναμωμένο...

Εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχετε συγκεντρώσει πλέον πλούσια πείρα, η οποία είναι πολύτιμη μπροστά στις κάλπες της 9ης Ιούνη. Δείξατε στην πράξη ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με τις σημαντικές, λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις για τη δυσοσμία που προκαλούν τα ΕΛΠΕ, για την καύση RDF από την ΤΙΤΑΝ, για τους πλημμυροπαθείς της Πολίχνης.

Ξέρετε καλά τι θα πει «προτεραιότητες στα μεγάλα έργα με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες του λαού». Το βιώνετε κάθε πρωί και μεσημέρι πίσω από το τιμόνι, εξαιτίας της κατασκευής του flyover. Ενός έργου αχρείαστου σε αυτήν τη φάση, χωρίς προηγούμενη έγκαιρη μελέτη, χωρίς να έχει δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ενός έργου που πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Που ο λαός της περιοχής το έχει απορρίψει, μέσα από τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις του.

Βιώνετε στο πετσί σας τι θα πει «υποχρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία, κράτος για τα συμφέροντα των λίγων, εχθρικό για τις ανάγκες των πολλών». Εχετε την «τύχη» να απολαμβάνετε το πρώτο νοσοκομείο που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το «Παπαγεωργίου», και ο καθένας σας μπορεί να πει αν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής στην Υγεία. Και πώς να τις καλύπτει, όταν έχει 500 οργανικά κενά σε θέσεις εργασίας... Αντίστοιχα στα σχολεία της περιοχής, με πάνω από 50 αίθουσες να λειτουργούν σε υπόγεια...

Αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με το ΚΚΕ πολύ δυναμωμένο. Και όχι γιαλαντζί αντιπολίτευση σαν του κ. Βελόπουλου, που όσο κι αν θέλει να πείσει ότι «δαγκώνει», τελικά ούτε να γαβγίσει δεν μπορεί. Τους έχει φάει με το κουτάλι ο λαός μας και ο λαός εδώ της περιοχής, τους δήθεν «αντισυστημικούς», που το ίδιο το σύστημα πλασάρει κάθε τόσο για να εγκλωβίζουν λαϊκό - εργατικό κόσμο που νιώθει απογοητευμένος από αυτό.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το κόμμα του Καρατζαφέρη, που έγινε φυτώριο στελεχών της ΝΔ; Τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, που έγινε η χρήσιμη ακροδεξιά πατερίτσα για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 3ο μνημόνιο; Τον τραγέλαφο του κόμματος Λεβέντη, που την επόμενη μέρα από την εκλογή του στη Βουλή, είχε ήδη σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα; Τους «Σπαρτιάτες», που ήταν κόμμα - βιτρίνα του Κασιδιάρη και οι βουλευτές του είτε είναι άφαντοι από τη Βουλή είτε ψηφίζουν κρίσιμα νομοσχέδια της ΝΔ; Μάλιστα, κάποια πρωτοπαλίκαρα του Κασιδιάρη βγαίνουν τώρα και στηρίζουν δημόσια τον Βελόπουλο, ρίχνοντας τις μάσκες των δήθεν αποστάσεων που κρατά ο συγκεκριμένος από τους ναζί!

Ολοι αυτοί, εδώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κατά καιρούς πήραν μεγάλα ποσοστά. Ενιωσε κανείς από όσους τους ψήφισαν ότι η απογοήτευση, η οργή του βρήκε τη διέξοδο που έπρεπε; Μάλλον επιπλέον απογοήτευση έζησε...

..και όχι γιαλαντζί αντιπολίτευση σαν του κ. Βελόπουλου

Τώρα, προβάλλουν τον κ. Βελόπουλο ως λύση, κυρίως εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και ότι δήθεν κάνει και αυτός «αντιπολίτευση»! Αλήθεια, πότε ακριβώς έκανε αντιπολίτευση; Οταν ψήφιζε ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. το 1ο επαίσχυντο μνημόνιο; Μήπως όταν ήταν μέλος της ΝΔ, την κρίσιμη περίοδο 2012 - 2015; Μήπως όταν έλεγε, ως αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, ότι οι μισθοί πρέπει να ανεβαίνουν όσο το επιτρέπει η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας; `Η μήπως όταν ψήφιζε την ΚΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο, που τσάκισε τους αγρότες;

Οταν πάλι υπερψήφιζε κι αυτός μαζί με όλους τους άλλους, πλην ΚΚΕ, το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο που έλεγε ότι τα λόμπι είναι «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», τι ακριβώς συνέβη; Ξέχασε μήπως ότι υπάρχουν τα λόμπι των μεγάλων συμφερόντων, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμάει;

Παράλληλα, είναι τόσο υποκριτής που κάνει και κάτι άλλο χυδαίο: Κλείνει το μάτι στις οικογένειες Ελλήνων ομογενών από την ΕΣΣΔ, ενώ παράλληλα πρωτοστατεί στα αντικομμουνιστικά και αντισοβιετικά παραληρήματα. Γιατί είναι απαραίτητο πιστοποιητικό καλής διαγωγής στο σύστημα ο αντικομμουνισμός και ο αντισοβιετισμός. Ενώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τι έζησαν στην ΕΣΣΔ και τι ζουν τώρα στην καπιταλιστική κόλαση.

Αυτός είναι ο κ. Βελόπουλος λοιπόν! Συστημικός και αναξιόπιστος μέχρι το μεδούλι! Ομως, ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης ξέρει και κάτι άλλο πολύ καλά. Ξέρει να στέλνει όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους του συστήματος, τους φασίστες, τους ακροδεξιούς, αυτούς που του κλείνουν το μάτι, από εκεί που ήρθαν! Στο σπίτι τους! Στα λαγούμια τους!

Αυτό να κάνουμε και τώρα στις ευρωεκλογές. Να ανεβάσουμε πολύ πιο ψηλά το ΚΚΕ. Τον μόνο πραγματικό αντίπαλο του φασισμού, της ακροδεξιάς. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να τους αντιμετωπίσει, με τους κομμουνιστές μπροστά.

Αυτό απέδειξε και η απόφαση αποφυλάκισης του ναζί - εγκληματία Μιχαλολιάκου. Χρειάζεται ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα απομονώσει τους φασίστες. Και αυτό ξέρετε πολύ καλά, εδώ σε αυτήν την περιοχή, ότι μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί.

Τώρα ΚΚΕ πολύ ισχυρό και στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τώρα ΚΚΕ, λοιπόν, πολύ ισχυρό και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής.

Για επαρκή, σύγχρονη και φθηνή αστική συγκοινωνία με ανάπτυξη όλων των μέσων σταθερής τροχιάς που θα εξυπηρετεί τον λαό στις καθημερινές μετακινήσεις του, με προαστιακό σιδηρόδρομο στα δυτικά της πόλης, με άμεση ανάπτυξη γραμμής του μετρό.

Για ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικολογική προστασία σε όλη την κλίμακα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για μελέτη και κατασκευή υποδομών πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα θωράκισης. Για εφαρμογή και επικαιροποίηση, όπου κρίνεται, μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχουν αναφορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με ευθύνη του κράτους.

Για ανάδειξη των πρώην στρατοπέδων, όπως αυτά του «Παύλου Μελά», του «Καρατάσιου», του «Παπακυριαζή» και των υπόλοιπων, ως οργανωμένων, δημόσιων και κοινόχρηστων πάρκων με χρήσεις λειτουργίας ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή, μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Για εξυγίανση των πρώην βιοτεχνικών και βιομηχανικών κτιρίων, που βρίσκονται σαν «κουφάρια» μέσα στον αστικό ιστό της δυτικής πόλης, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

Για να ανοίξει μια άλλη προοπτική, για την κοινωνία στην οποία θα κάνει κουμάντο ο λαός μας και θα σχεδιάζει με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της πατρίδας μας.

Αυτά διεκδικεί το ΚΚΕ μαζί με τον λαό στην περιοχή. Ψηφίζουμε και γι' αυτά στην κάλπη!

Κάνουμε τη νύχτα μέρα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και θα νικήσουμε!

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Σε αυτήν τη μάχη πραγματικά δεν περισσεύει κανείς! Να γίνουμε όλοι μια γροθιά! Ο καθένας και η καθεμιά να μιλήσει και σε άλλους και αυτοί με τη σειρά τους σε ακόμα περισσότερους. Να δημιουργήσουμε ένα κύμα μεγάλης ενίσχυσης του ΚΚΕ σε κάθε γειτονιά, γιατί αυτή κρίνεται τώρα και είναι στο χέρι μας.

Στο χέρι μας πρέπει να βρίσκεται το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ! Πόρτα πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, μέχρι και την τελευταία ώρα. Τώρα, που βλέπουμε περισσότερες συνειδήσεις από πριν να ταρακουνιούνται, να προβληματίζονται. Τώρα είναι η ευκαιρία ώστε το μήνυμά μας να γίνει πιο δυνατό, πιο καθαρό.

Πανευρωπαϊκό, σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αντισυστημικό, απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της καταπίεσης. Αντιπολεμικό, απέναντι στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του σοσιαλισμού!

Γι' αυτό, τώρα ΚΚΕ! Παντού. Μαζικά. Κάνουμε κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και θα νικήσουμε! Οι λαοί της Ευρώπης θα νικήσουν.

Δυνατό ΚΚΕ, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!



Σελίδα13 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 7.30 μ.μ. οι Οργανώσεις Κόκκινου Μύλου - Αγίας Αννας καλούν στην τριγωνική πλατεία στον Κόκκινο Μύλο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ανθούπολη Πάτρας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Μελάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

- Στις 8 μ.μ. στα Λιμενάρια Θάσου (καφέ «Βυζάντιο»). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στα Κρέστενα Ηλείας. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Σάββατο

-- Στις 12.30 μ.μ., σε σύσκεψη στην Χρυσούπολη Καβάλας (κήπο του Μουσείου), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Ελευσίνας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο καφέ - μπαρ «Βότρυς - Λυκίσκος» (Ιωνος Δραγούμη 16) σχετικά με το Κάλεσμα της ΚΕ για τις ευρωεκλογές. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Φυλής καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στον παραδοσιακό καφενέ «Η Γιαννούλα» στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του Κόμματος.

- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Αττικής καλεί στα Ξύλινα στην Καισαριανή, σε εκδήλωση με θέμα «Υμηττός SOS! Με το ΚΚΕ αγωνιζόμαστε για μέτρα πυροπροστασίας τώρα. Ενάντια στα εγκληματικά σχέδια ΕΕ και κυβερνήσεων». Θα μιλήσουν η Νίκη Χρονοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, και ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ.

- Στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στην πλατεία Κουφαλίων, θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

- Στις 7 μ.μ. στη Σταυρούπολη, στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Κυριακή 19 Μάη

- Στις 11 π.μ. εκδήλωση με θέμα «Η Τοπική Διοίκηση κρίκος στην εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής!», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Θα μιλήσουν οι Κώστας Πελετίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος και δήμαρχος Πατρέων, και Τίμος Παπανικολάου, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

- Στις 11.30 π.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην Ορεστιάδα, στο πολιτιστικό καφενείο «Μπεντρεντίν», θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

- Στις 12 μ. η Τομεακή Οργάνωση Εμπορίου και Υπηρεσιών και οι ΚΟ Αιγάλεω καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, της βίας και της ανισοτιμίας. Τώρα δυνατό ΚΚΕ!», στο cafe «Peppermoon» στην πλατεία Λέλας Καραγιάννη. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα.

- Στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας και το Τμήμα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας Κατά των Ναρκωτικών καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, η στρατηγική της ΕΕ και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, και ο Ηλίας Κονδύλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. Θα χαιρετίσει ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, τέως επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «Αργώ». Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον χώρο των εξαρτήσεων.

- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο Μουσείο της ΠΕΚΑΜ (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο) με θέμα «ΕΕ και Ειδική Εκπαίδευση. Μύθοι και αλήθειες». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στη Θέρμη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «ΕΕ των πολέμων» και ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ποντίων για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία.



ΚΩΣΤΑΣ ΙΝΤΖΕΣ

Να κοκκινίσουν οι κάλπες στις δυτικές συνοικίες και σε όλη τη Θεσσαλονίκη

«Να κοκκινίσουν οι κάλπες στις δυτικές συνοικίες και σε όλη τη Θεσσαλονίκη, να μη δώσουν συγχωροχάρτι σε αυτούς που βλέπουν τις ζωές τους ως κόστος», κάλεσε ο Κώστας Ιντζές τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση και απευθύνοντας προσκλητήριο συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Αναλυτικά ανέφερε: «Από εδώ, από την εργατογειτονιά του Ευόσμου, από την καρδιά των δυτικών συνοικιών, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σε όλες και όλους που βρεθήκαμε στο μετερίζι του αγώνα, όλα αυτά τα χρόνια. Που παλέψαμε πλάι πλάι, ενάντια στους σχεδιασμούς και τις επιθέσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Που παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που μας φόρτωσαν στις ζωές μας.

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό και πλατύ κάλεσμα, στους εργαζόμενους που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για καλύτερους όρους δουλειάς.

Στους μικρούς επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους, να ξεκοκαλίζεται από την ακρίβεια και την άδικη φορολογία.

Στους αγρότες της περιοχής της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, που ξεριζώνονται μέρα τη μέρα από τα χωράφια τους.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα κοράκια των τραπεζών.

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε όλους όσοι αντιστάθηκαν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης μέσα από αγώνες ενάντια στην καύση, ενάντια στη δυσοσμία.

Σε αυτούς που παλεύουν και αντιστέκονται, ενάντια στο ξεπούλημα της γης και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, των πρώην στρατοπέδων.

Με όλους αυτούς, το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια πλευρά.

Με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς

Γι΄ αυτό έχει και μεγαλύτερη αξία, όλοι αυτοί να κάνουν την ίδια επιλογή και στις εκλογές και μετά από αυτές.

Την επιλογή να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ ακόμα περισσότερο, ώστε να δυναμώσει η φωνή τους και μέσα και έξω από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και ταυτόχρονα να γιγαντωθεί η φωνή και η δύναμη του λαού, εκεί που ανατρέπονται οι αποφάσεις.

Στους δρόμους του αγώνα, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους νέους της περιοχής που ψηφίζουν για πρώτη φορά, σε αυτούς που βρίσκονται στη μαθητεία και τις τεχνικές σχολές.

Που από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν τι θα πει δουλειά, τι θα πει εκμετάλλευση, τι θα πει απλήρωτη πρακτική.

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό, σε όλους όσοι βρεθήκαμε μαζί και σηκώσαμε το ανάστημά μας ενάντια στον φασισμό και τις συμμορίες. Σε αυτούς που βρεθήκαμε μαζί, στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στα ΕΠΑΛ Ευόσμου, στην πλατεία Ηλιούπολης. Σε αυτούς που πραγματικά μπορούν να στείλουν στα σκουπίδια της Ιστορίας τους φασίστες και τους ναζί.

Να γιγαντωθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ και για την Ευρωβουλή

Στις ευρωεκλογές του Ιούνη, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, μπορούμε και πρέπει με την ψήφο μας στο ΚΚΕ να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υλοποιούν και την εξειδικεύουν στην Ελλάδα.

Την πολιτική τού "πάμε και όπου βγει", που στοιχίζει εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους κάθε χρόνο, που φέρνει συνεχώς νέα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών.

Την πολιτική που έβγαλε στους δρόμους των χωρών της Ευρώπης εκατομμύρια εργαζόμενους, με τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, όπως και εκατομμύρια αγρότες με τις τεράστιες κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους από το Σύνταγμα στην Αθήνα, στον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι μέχρι και στις Βρυξέλλες.

Την πολιτική που αφήνει τούτη την ώρα χιλιάδες νεκρά παιδιά στη Γάζα.

Την πολιτική που φέρνει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά!

Αυτήν την πολιτική πρέπει να τιμωρήσουμε. Και μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο. Με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, όπως πάντα έτσι και τώρα, θα επιστρέψει πίσω στα χέρια όλων αυτών που μάχονται για μια καλύτερη ζωή!

Και γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία, στις λαϊκές γειτονιές όπως εδώ, να γιγαντωθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ και για την Ευρωβουλή.

Να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε από όλα τα Κόμματα που συγκροτούν το μαύρο μπλοκ δυνάμεων που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.

Που οι κοκορομαχίες τους φτάνουν μέχρι έξω από τα γραφεία των Βρυξελλών. Που η στρατηγική τους σύμπνοια βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ των λόμπι.

Μην δώσετε συγχωροχάρτι σε αυτούς που βλέπουν τις ζωές μας ως κόστος

Και από αυτό το βήμα, σας καλούμε να μη δώσετε συγχωροχάρτι σε αυτούς που βλέπουν τις ζωές μας ως κόστος.

Σε αυτούς που έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους ώστε με την πρώτη καταιγίδα να πνιγόμαστε στα σπίτια και στα μαγαζιά μας, όπως στην Πολίχνη, στις Συκιές. Σε αυτούς που βλέπουν τα έργα υποδομής όπως τα αντιπλημμυρικά ως κόστος χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας.

Σε αυτούς που έδωσαν όλα τα όπλα στις τράπεζες να μας παίρνουν τα σπίτια!

Σε αυτούς που κλείνουν τα Κέντρα Υγείας και τις δομές Υγείας στις συνοικίες και σπρώχνουν τον κόσμο στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία.

Σε αυτούς που δεν δίνουν δεκάρα για τη σχολική στέγη και για την καλυτέρευση της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Που αφήνουν τα παιδιά μας να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ και σε υπόγεια! Σε παγωμένες αίθουσες τον χειμώνα, με τεράστιες ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό!

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ

Αυτή η πολιτική, φίλες και φίλοι, και χρώμα έχει και όνομα έχει. Είναι η πολιτική της ΕΕ που την εφαρμόζουν στο ακέραιο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ τόσο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο ελληνικό.

Για αυτούς και για άλλους χίλιους λόγους, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα των δυτικών συνοικιών πρέπει να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με το Κόμμα τους. Με το ΚΚΕ.

Εκεί θα πιάσει τόπο η ψήφος.

Η ψήφος που όταν ανοίγει η κάλπη μένει η ίδια και δεν αλλάζει.

Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού και μέσα και έξω από την Ευρωβουλή.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της.

Ολοι οι άλλοι δεν τολμούν να την πιάσουν στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτήν.

Εχουν δεσμεύσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στα αφεντικά.

Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει.

Γι' αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Να κοκκινίσουν οι κάλπες στις δυτικές συνοικίες, σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, ώστε να πάρουν περισσότερο δύναμη οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας».



Σελίδα14 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Απεργούν την Τρίτη για αυξήσεις, προσλήψεις και δικαιώματα

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο

Απεργούν την Τρίτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά μιας σειράς δικαιωμάτων που περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και προσλήψεις προσωπικού στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες.

Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία στην Αττική οργανώνουν την απεργία και καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 40% σε σύγκριση με το 2009, ενώ το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί. Στο φόντο αυτό, καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που αντί για πραγματικές αυξήσεις και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια διαφημίζει τα «μπόνους» στους δημοσίους υπαλλήλους. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να επανέλθουν ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο της «αξιολόγησης».

«Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας», τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) και καταγγέλλει την «προσπάθεια εξαπάτησης, ενσωμάτωσης και διαίρεσης των εργαζομένων στο δημόσιο με το "σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων"». Παράλληλα, διεκδικεί να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλες οι υπηρεσίες και να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία μέσα, προκειμένου να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

«Στις 21 Μαΐου απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Στην απεργία καλούν ακόμα με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Ευθύνη της κυβέρνησης η στελέχωση του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας

Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ.

Η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας καλεί την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) να προχωρήσει σε συνέλευση, για να αποφασίσει τη συμμετοχή της στην απεργία.

«Η κυβέρνηση είχε και έχει την υποχρέωση να στελεχώσει πλήρως με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο τον Ελεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας και συνολικά την ΥΠΑ», τονίζει η ΕΣΚ με αφορμή τη συνάντηση του υπουργείου Μεταφορών, της Διοίκησης της ΥΠΑ και του ΔΣ της ΕΕΕΚΕ στις 14 Μάη.

Στη συνάντηση, η διοίκηση ανέπτυξε τις θέσεις της για τον σχεδιασμό «που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους μέσω της επιτάχυνσης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας», καταγγέλλει η ΕΣΚ. Ο εκπρόσωπός της ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «εντάσσεται στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΥΠΑ και στις συνολικές επιταγές κυβέρνησης, ΕΕ, επιχειρηματικών ομίλων» και «δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση».

«Η χωρητικότητα του εναέριου χώρου και η ασφάλεια των πτήσεων δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο συνδιαλλαγής, να προσαρμόζεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν είναι ζήτημα που λύνεται σε μια συνάντηση. Τα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης, της λογικής κόστους - οφέλους, έλλειψης προσωπικού, συστημάτων και εξοπλισμού είναι συσσωρευμένα, με ευθύνη κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων», υπογραμμίζει η ΕΣΚ.



ΝΑΟΥΣΑ

Αύριο το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απολυμένους του «Βαρβαρέσου»

Σε συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των απολυμένων της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος» καλεί το Σωματείο τους αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, τονίζοντας ότι «με την αγωνιστική αλληλεγγύη του λαού και τη δική μας αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε».

Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή του αγώνα τους το Σωματείο τους, διεκδικούν: Να μη χάσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Να μην κοπεί ρεύμα - νερό σε κανέναν απολυμένο συνάδελφο και να παγώσουν οι λογαριασμοί για τους ανέργους. Να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι. Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων και να παρθούν μέτρα προστασίας σε όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Επίσης, διεκδικούν να αποσαφηνιστούν τα σχέδια της εταιρείας και σε ενδεχόμενο που έρθει ένας επενδυτής ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να «παραδώσουν» το εργοστάσιο «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας.

Στο κάλεσμά τους προς τον λαό της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής, σημειώνουν πως η αλληλεγγύη του θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Τονίζουν ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες, όλοι αυτοί που ασπάζονται τα κέρδη των λίγων και τα "χρυσά κουτάλια" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το γεγονός ότι σήμερα η πόλη μας μαραζώνει και μετράει 4.500 χιλιάδες χαμένες θέσεις κλωστοϋφαντουργών, μιας και οι βιομήχανοι εξαφάνισαν ολόκληρο κλάδο από την πόλη μας.

Αυτός ο αγώνας αφορά όλη την πόλη, όλο τον νομό, όλο τον λαό».



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Διεκδικούν Συμβάσεις και ζητούν συνάντηση με την εργοδοσία

Σε κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση προχώρησαν χτες τα σωματεία στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα. Τα πέντε επιχειρησιακά Σωματεία σε «ΦΑΓΕ», EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ»), HQF Εύβοιας («Μιμίκος»), «Μόρνος» και HQF Μαγούλας (ΚΑΝΑΚΙ) έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τα βήματά τους, έχουν διαμορφώσει κοινά αιτήματα και για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπείες των Σωματείων βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, ζητώντας συνάντηση με την εργοδοσία και ενημερώνοντας πλατιά τους συναδέλφους τους για τα αιτήματα που διεκδικούν.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων κατήγγειλαν την άρνηση της εταιρείας να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, παρά το αίτημα που είχαν έγκαιρα διατυπώσει. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα ότι δεν αποδέχονται να αμείβονται με καθηλωμένους μισθούς στα επίπεδα του 2012 και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες, την ώρα μάλιστα που τα κέρδη της εργοδοσίας αυξάνονται συνεχώς. Εν τέλει ορίστηκε συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματά της και αποφάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Τα Σωματεία διεκδικούν: Υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου. Καθορισμό κατώτατου βασικού μισθού. Ξεπάγωμα των τριετιών από το 2012. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που ίσχυαν έως τον Φλεβάρη του 2012. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Να δοθεί άμεσα λύση για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που πετιούνται στον δρόμο

Να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, επικαλούμενο και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην πρόσφατη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη σύμβαση έργου με την εταιρεία «Τεχνοστύλ ΑΕ», μέσω της οποίας εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, καθώς «δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι 45 εργαζόμενοι, από το σύνολο των 90 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας, «για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σημειώνει επίσης ότι «οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας» και τονίζει ότι «ο φάκελος με τις "εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ" έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, στον ειδικό διαχειριστή και στην πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024».

Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, κάτι που ορίζει και ο νόμος 4941/2022 που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει ότι πολλές παραλείψεις, που αφορούν και τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, υπάρχουν και «στη βιαστική ΚΥΑ των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ».

Το Σωματείο επικαλείται δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι ανέφερε πως «μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (...) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και (...) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ (...) Οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (...)». Αναφέρει επίσης τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιούνη, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα».

Το Σωματείο κάνει ακόμα γνωστό ότι σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., θα συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις του προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων.



Σελίδα15 - ΥΓΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

`Η θα πληρώνουν πανάκριβα οι ασθενείς ή δεν θα το βρίσκουν

«Η ερώτηση είναι, τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει (σ.σ. το φάρμακο Lonarid) και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας;». Με τον παραπάνω εκβιασμό δικαιολόγησε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, την απόφαση να πάψει να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ το Lonarid, ένα αναλγητικό απαραίτητο για καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες. Και σ' αυτήν τη δήλωση συμπυκνώνεται η κόλαση στην οποία καταδικάζεται ο λαός για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με νέες πληρωμές για φάρμακα που προστίθενται στις προηγούμενες, μία βάζοντας το χέρι στην τσέπη για τα γενόσημα, μία για όσα μεταφέρονται στην αρνητική λίστα, για εξετάσεις, με τους φαρμακοβιομήχανους να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους ασθενείς και με την κυβέρνηση να «ευλογεί» τις μπίζνες τους.

Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος ο υπουργός, το συγκεκριμένο φάρμακο το παρήγε η «Boehringer Ingelheim» και σταμάτησε την παραγωγή του. Η νέα εταιρεία λοιπόν που το αγόρασε, η «Lavipharm», «έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή».

Τα παραπάνω παιχνίδια λοιπόν μεταξύ όλων των κυβερνήσεων και της φαρμακοβιομηχανίας εννοούσε προχτές ο υπουργός Υγείας όταν μιλούσε σε συνέδριο και «δεσμευόταν» για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια. «Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 2021 οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,608 δισ. ευρώ και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθούν τα πράγματα διότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός να ενταχθούν στις παροχές τα λεγόμενα «καινοτόμα» φάρμακα, που θα προκαλέσουν νέα αύξηση της δαπάνης. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρηθεί η δημόσια δαπάνη σε σταθερά επίπεδα, απεντάσσονται φάρμακα από την αποζημιούμενη λίστα του ΕΟΠΥΥ ή αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Ο,τι γίνεται στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια»

Με ψευδείς και προκλητικές δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας, η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου «Γεννηματάς» επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας στον «Ριζοσπάστη» και τον «902.gr», από τις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο.

«Η φωτογραφία απεικονίζει μία συγκεκριμένη στιγμή. Εάν με ρωτάτε, υπάρχουν στιγμές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία που γίνεται χαμός; Ναι, και όχι μία στιγμή, πολλές στιγμές. Αυτή η φωτογραφία είναι κάτι διαφορετικό απ' ό,τι γινόταν στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια; Η απάντηση που πήρα από το νοσοκομείο είναι όχι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, μπας και δικαιολογήσει το χάος στα επείγοντα. Και, ταυτόχρονα, σαν να έχει κολλήσει η βελόνα στο λιβάνισμα στο κράτος - δολοφόνο, ανέφερε ότι τα μόνα νοσοκομεία στον κόσμο (!) που δεν έχουν ουρές στις εφημερίες είναι στο ...Ισραήλ.

«Οι εικόνες ντροπής από τις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" αποτυπώνουν με τον πιο σαφή και αδιάψευστο τρόπο την κατάλυση κάθε ασφάλειας κι αξιοπρέπειας των ασθενών και των εργαζομένων, αποτυπώνουν ενδεικτικά μια συνεχή πραγματικότητα, την οποία η πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης έχει χτίσει χρόνο με τον χρόνο», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη», απαντώντας στην κυβερνητική πρόκληση η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο «Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

«Αυτή η πραγματικότητα άλλωστε περιλαμβάνει τις πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν τις 24 ώρες, τις ελλείψεις κλινών, την ύπαρξη ράντζων», σημειώνει και συνεχίζει:

«Προκλητικότερος όλων βέβαια, για ακόμα μία φορά, είναι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μας καλεί να δεχτούμε αυτήν τη βαρβαρότητα ως κανονικότητα ή ως αναπόφευκτη. Ομολογεί με θράσος πως αυτή η φωτογραφία δεν είναι τίποτα το διαφορετικό απ' ό,τι γίνεται στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια. Την ώρα μάλιστα που τοποθετείται, και ανερυθρίαστα διατεινόταν πως "οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν βρει κανονικά κρεβάτι σε λίγες ώρες", εκείνη ακριβώς τη στιγμή στα ΤΕΠ του Παθολογικού πάνω από 25 ασθενείς παρέμεναν σε φορείο για τουλάχιστον 10 ώρες έκαστος προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι. Κι αν εκείνος δεν σοκάρεται, όπως λέει, γιατί έχει συνηθίσει να βλέπει τέτοιες εικόνες, τον προειδοποιούμε πως εμείς που εργαζόμαστε χρόνια στα νοσοκομεία δεν τις ανεχόμαστε. Οσο για τη στήριξη και τον θαυμασμό του για το κράτος - δολοφόνο δεν την αμφισβητούμε, του προτείνουμε όμως να περάσει και μία βόλτα από τα νοσοκομεία της Παλαιστίνης, αν βέβαια οι σύμμαχοί του έχουν αφήσει όρθιο νοσοκομείο στη Γάζα».

Οσο για την προσπάθεια «διάψευσης» των φωτογραφιών από την ΥΠΕ, σημειώνουμε: Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν μόνο το ΤΕΠ Παθολογικού του «Γεννηματάς», που κάθε 4 μέρες γεμίζει με τέτοια «στιγμιότυπα», και όχι και το Καρδιολογικό και το Χειρουργικό όπως ισχυρίζεται. Τα περιστατικά που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ δεν προωθούνται αμέσως στον χώρο των ΤΕΠ επειδή δεν χωράνε, ενώ ο αριθμός των φορείων προφανώς και δεν είναι μονοψήφιος όπως υποστηρίζεται.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ούτε βήμα πίσω στην πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση, στις απολύσεις και στις ελλείψεις

Διαδήλωσαν στο υπουργείο Υγείας, ανανεώνουν το ραντεβού για τις 21 Μάη

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, στην αποψίλωση των δημόσιων δομών από προσωπικό και πόρους, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας που προκηρύχθηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας και της 24ωρης απεργίας στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Αθήνα, τα Σωματεία Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Βενιζέλειο, «Γεννηματάς», «Αγιος Σάββας», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», Δαφνί, Λαϊκό, Δρομοκαΐτειο, Θεαγένειο, Γουμένισσας, ΨΝΘ, ΕΛΠΙΣ, σε κάθε στάση της πορείας τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο υπουργείο Υγείας, διαμήνυσαν ότι «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», απαιτώντας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ' αυτό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, αυξήσεις στους μισθούς κι ένταξη στα ΒΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, έγινε ξεκάθαρο από τη μεριά της κυβέρνησης ότι στόχος της είναι να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Υγεία. Για πολλοστή φορά, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού, ισχυριζόμενος ότι τα επί πληρωμή χειρουργεία, η εκμετάλλευση κρατικών υποδομών από ιδιώτες κ.ά. ενισχύουν το ...ΕΣΥ.

Ενόψει των ευρωεκλογών μάλιστα έταξε «ρυθμίσεις» για παρατάσεις στους συμβασιούχους, ενώ όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης ρίχνει και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ. Κι αυτό γιατί αντί να απαιτήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους χιλιάδες συμβασιούχους, καταθέτει προτάσεις για συνάψεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως δηλαδή και επί ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδηγεί σε απολύσεις κι εκβιασμούς.

Για την παράδοση υπηρεσιών στους εργολάβους, ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να πιέσει τις διορισμένες, από την κυβέρνηση, διοικήσεις των νοσοκομείων για να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς ανάθεσης, με τους εργαζόμενους να παραμένουν σε εγρήγορση για το μπλοκάρισμά τους και να ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού με τη συμμετοχή τους στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μάη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 22 Μάη, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου «υποδέχεται» στις 6.30 μ.μ. «τον υπουργό "εμπορίου της Υγείας" της κυβέρνησης που συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές μας».

Στο ΠΑΓΝΗ

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες επίσης στην πύλη του ΠΑΓΝΗ, από το Σωματείο Εργαζομένων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. «Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, η εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων ακόμη και σε καρκινοπαθείς που επείγει να χειρουργηθούν, η επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης.

Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, την Τρίτη 21 Μάη, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Αντιδρούν στις απολύσεις στο ΚΑΤ

Στο μεταξύ, σε κατάληψη της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΤ προχώρησε προχτές το Σωματείο Εργαζομένων, αντιδρώντας στις 34 απολύσεις συμβασιούχων τραπεζοκόμων.

«Γνωρίζουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η επέκταση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων δεν οφείλονται στη "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" της ΝΔ. Αποτελούν υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και, μαζί με την ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, οδηγούν στον διακηρυγμένο στόχο τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των συμβασιούχων «για να σταματήσουμε τις απολύσεις των συναδέλφων μας».



Νεκρό 3χρονο παιδί από παρβοϊό

Συρροή κρουσμάτων με παρβοϊό, καταγράφηκε σε 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων το ένα ηλικίας 3,5 ετών εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και πέθανε.

Το νόσημα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να ενημερωθεί αρκετές μέρες μετά, συνιστώντας τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες. Ο ιός μοιάζει με την λοίμωξη της ερυθράς και ονομάζεται και «πέμπτη νόσος» γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις. Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στον γενικό πληθυσμό, ενώ το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα.



Σελίδα16 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Μαζικές συνελεύσεις στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ

Δυο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού σωματείου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ομόφωνα, με έκδηλη την αποφασιστικότητά τους και παρά τη μεγάλη διάρκεια του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, αποφάσισαν νέες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τη προσεχή Δευτέρα, όπως επίσης και άλλες δράσεις (π.χ. συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας). Σκοπός είναι να κάμψουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, να δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις για αυξήσεις στα ημερομίσθια και για τη διασφάλιση του ωραρίου.



Απαιτούν τον άμεσο διορισμό όλων των επιτυχόντων του 2Γ/2022

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχθές επιτυχόντες του διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ στο διεπιστημονικό συνέδριο του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται και απαιτώντας τον άμεσο διορισμό όλων των επιτυχόντων.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» από την Αθήνα η Υβα Καργιώτη και Χρήστος Νικομάνης, μέλη της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου Πανελλαδικού Συλλόγου Επιτυχόντων 2Γ/2022.

Τη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασαν με την παρουσία τους ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση ο Σύλλογος τονίζει: «Δεν θα κάνουμε τη χάρη να καθίσουμε ήσυχα, όσο η κυβέρνηση χέρι - χέρι με την "ανεξάρτητη" αρχή του ΑΣΕΠ παίζουν με το μέλλον μας. Τέλος στα ψέματα και στην κοροϊδία, τώρα παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, απαιτούμε τον διορισμό ΟΛΩΝ των επιτυχόντων, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις!».



ΕΔΟΘ

Η αντιΠΑΜΕ τύφλωση των «Παρεμβάσεων» φέρνει ... ακροβασίες

Τη «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) στην ΕΔΟΘ επιχειρεί να βάλει στο κάδρο ο εκλεγμένος των «Παρεμβάσεων» στην ΕΕ της ΕΔΟΘ, ο οποίος αντί να εστιάσει στο απαράδεκτο γεγονός της χρήσης αίθουσας της ΕΔΟΘ από φασίστες, προσπάθησε με νοητικές ακροβασίες να καταλογίσει «ευθύνες» συνολικά στο προεδρείο, ξεπλένοντας στην πράξη την πλειοψηφία και την κυβερνητική παράταξη.

Και, απαντώντας η ΔΑΣ θυμίζει ότι ήταν η δύναμη που αποκάλυψε το απαράδεκτο γεγονός της φασιστομάζωξης στην ΕΔΟΘ, και μάλιστα από τη ΔΑΣ το έμαθε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων».

«Η ΔΑΣ ήταν η πρώτη που χωρίς περιστροφές έβγαλε ξεκάθαρη ανακοίνωση καταδίκης και ανάδειξης των υπεύθυνων. Η ΔΑΣ με επιμονή απαίτησε να συγκληθεί η ΕΕ της ΕΔΟΘ για να ξεκαθαρίσει το θέμα (και ο ίδιος ευαρεστήθηκε να απαντήσει μετά από 15 μέρες - όταν το θυμήθηκε, δηλαδή).

Ο εκλεγμένος των "Παρεμβάσεων" στην ΕΕ γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι την ευθύνη για τη διαχείριση των αιθουσών δεν την είχε "το προεδρείο" γενικά - αλλά ο πρόεδρος...

Ολα τα παραπάνω είτε τα ξέρει ο Γ. Κρεασίδης και ζήλεψε τον Γκέμπελς ή δεν τα ξέρει οπότε ας αναρωτηθεί γιατί είναι εκλεγμένος στην ΕΕ της ΕΔΟΘ (γιατί η άγνοια είναι επικίνδυνη).

Οπως και να 'χει, βέβαια, ένα είναι σίγουρο: Οταν το αντι-ΠΑΜΕ μένος γίνεται λόγος ύπαρξης, δεν έχει σημασία αν το θέμα αφορά φασίστες ή αν θα ξεπλύνουν την κυβερνητική παράταξη... Ανίατη ασθένεια για τον χώρο που εκπροσωπεί - αλλά αυτό είναι πρόβλημά τους. Κάνει όμως ζημιά στην οργάνωση και στην πάλη των εργαζομένων, υπονομεύει τους αγώνες τους - και αυτό είναι πρόβλημα όλων μας.

Γιατί ο φασισμός πολεμιέται με συνεπή και μαχητική πάλη, όχι με φανφάρες», σημειώνει η ΔΑΣ.



Επανασύνδεσαν το ρεύμα σε ΑμεΑ μετά την άμεση κινητοποίηση φορέων

Η άμεση κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα που οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Συνταξιουχικά σωματεία και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), είχε ως αποτέλεσμα την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στον 52χρονο ΑμεΑ Γ. Κ.

Η ΔΕΗ είχε προβεί στη διακοπή του ρεύματος για χρέος μόλις 600 ευρώ, ενώ είχε γνωστοποιηθεί από την οικογένεια ότι ο 52χρονος αδυνατεί να εργαστεί, καθώς έχει 82% αναπηρία ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και αναμένει να εγκριθεί η αναπηρική του σύνταξη. Μάλιστα, είχε ζητηθεί παράταση χρόνου για την αποπληρωμή του χρέους.

Κάτω από την πίεση που άσκησαν τα σωματεία και οι φορείς, επιτεύχθηκε - πέρα από την επανασύνδεση του ρεύματος - η μείωση του χρέους στο 50% και η παράταση του χρόνου για την αποπληρωμή του.



ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απαιτούν τις αποζημιώσεις τους για να συνεχίσουν να παράγουν

Διαμαρτυρίες χτες σε κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας, διεκδικώντας να αποζημιωθούν οι αγρότες που αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα χωράφια, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος αφού πλήρωσαν δύο φορές για εφόδια και καύσιμα.

Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς πολλοί αγρότες είχαν ζημιά από 70% έως 100% στα χωράφια τους και έσπειραν ξανά σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, κάτι που άλλωστε τους έβγαλε τους προηγούμενους μήνες στα μπλόκα του αγώνα.

Οι αγρότες θεωρούν ότι οι αιτίες του φαινομένου σχετίζονται πιθανότατα και με την ποιότητα των σπόρων που διατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τη σύσταση των εδαφών, για τα οποία έχει την ευθύνη η κυβέρνηση αφού δεν ενέργησε είτε με συστηματικότερους ελέγχους των σπόρων από το ΚΕΠΥΕΛ είτε με εδαφολογικές μελέτες. Τονίζουν πως η επανασπορά προέκυψε σε μια περίοδο που ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του «Daniel». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, τόσο για την αποζημίωση της επανασποράς όσο και για την άμεση εξόφληση της αποζημίωσης από την πλημμύρα.

Στη Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας να διαβιβαστεί στο ΔΣ του ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπως η ακαρπία (σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά.), οι ζημιές στα πρώιμα κεράσια από τις βροχοπτώσεις κ.ά.

Ζητούν να ενταχθεί η ακαρπία στα ζημιογόνα αίτια, να γίνει αναγγελία ζημιάς για προϊόντα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα αλλά και να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων. Επίσης, να ολοκληρωθεί επιτέλους η καταβολή των αποζημιώσεων, να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου επιστημονικού δυναμικού στον ΕΛΓΑ, να στελεχωθεί ο Οργανισμός με μέσα μετακίνησης ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών.

Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεση των αγροτικών συλλόγων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που φέρνει νέα χαράτσια στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, θα λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) για: Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ, αλλαγή του κανονισμού του που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις έγκαιρα, στο 100% της ζημιάς, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο Αίγιο

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να εκτιμηθεί άμεσα το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς στις ενστάσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και σταφίδας που αδικήθηκαν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Αναφέρθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην περιοχή της Αιγιάλειας από τις ζημιές στην παραγωγή, που βρίσκουν μάλιστα τους βιοπαλαιστές αγρότες σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και λόγω των εξευτελιστικών τιμών που επικρατούν για τα προϊόντα τους (σταφύλια, σταφίδα) και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ζητήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την παραμονή τους σε αυτή.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αθηνά Ηλιοπούλου.



Σελίδα17 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προφυλακιστέοι οι γονείς που πέταξαν το βρέφος στα σκουπίδια

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο γονείς που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του νεογέννητου παιδιού τους στη Βραυρώνα. Οι δύο κατηγορούμενοι από το Νεπάλ βρέθηκαν ενώπιον του τακτικού ανακριτή χτες για να απολογηθούν για το αδίκημα της τετελεσμένης ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο επέμειναν ότι το βρέφος είχε γεννηθεί νεκρό και στη συνέχεια ο άνδρας το μετέφερε σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών για να καταλήξει στη χωματερή όπου και εντοπίστηκε, ενώ δήλωσαν ότι σκόπευαν να κρατήσουν το μωρό.



Ομόφωνη αθώωση όσων κατήγγειλαν τους φασίστες χρυσαυγίτες

Με ομόφωνη απόφαση που αθωώνει όλους τους αγωνιστές, στελέχη του ΚΚΕ, εκπροσώπους σωματείων, φορέων έληξε η δίκη στην οποία τους είχαν σύρει με μήνυσή τους οι φασίστες της Χρυσής Αυγής με το παρακλάδι τους, τη δημοτική παράταξη «Ελληνική Αυγή για τη Φυλή», επειδή με τον λαό της περιοχής αντέδρασαν στην πρόσκληση - πρόκληση από τη δημοτική αρχή Φυλής, του Χρ. Παππού, να καταθέσουν στεφάνι στον γιορτασμό της 25ης Μαρτίου του 2019, και τους έτρεψαν σε φυγή.

Το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, με ομόφωνη εισήγηση απαλλαγής του εισαγγελέα και του πρόεδρου της έδρας, αθώωσε τους αγωνιστές που κατηγορούνταν άδικα «για παράνομη βία και επικίνδυνη σωματική βλάβη και διατάραξη της κοινής ειρήνης». Ανάμεσα στους αγωνιστές είναι τα στελέχη του ΚΚΕ Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και Χάρης Κωστόπουλος, τότε αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων, καθώς και οι αγωνιστές κάτοικοι της περιοχής Βαγγέλης Λεκάτου και Αντώνης Μαυρομάτης.



ΜΕΝΙΔΙ

Αλλη μια δολοφονία γυναίκας σε κακοποιητικό περιβάλλον

Ενα ακόμη έγκλημα με θύμα γυναίκα σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Μια 40χρονη υπήκοος Αλβανίας έπεσε νεκρή στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους στο Μενίδι. Η γυναίκα εντοπίστηκε από περίοικους που ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ., με τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο να βρίσκουν την άτυχη γυναίκα αιμόφυρτη στον δρόμο με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιακή χώρα. Για το έγκλημα αυτό έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος ο 50χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, επίσης υπήκοος Αλβανίας, με τον οποίο είχε δύο παιδιά.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά για τη νέα αυτή αποτρόπαιη υπόθεση, που έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών από πρώην συμβίους ή συζύγους, η άτυχη γυναίκα είχε προχωρήσει σε τρεις καταγγελίες κατά του 50χρονου τα τελευταία 10 χρόνια για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Μάλιστα, η τελευταία καταγγελία είχε γίνει στις 7 Μάη, όταν η 40χρονη είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών και είχε υποβάλει σχετική μήνυση σε βάρος του κακοποιητή της. Τότε οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον 50χρονο και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου μετά από αναβολή της διεξαγωγής της δίκης αφέθηκε ελεύθερος. Τραγική ειρωνεία ότι αναμενόταν σήμερα, 17 Μάη, να γίνει εκ νέου το δικαστήριο.

Στην γυναίκα μετά και την τελευταία καταγγελία είχε προταθεί από τις αστυνομικές αρχές η χρήση του λεγόμενoυ «κουμπιού πανικού» ή και η φιλοξενία σε δομή, κάτι που ίδια θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο. Ωστόσο, πέρα από την ατομική απόφαση είναι φανερό ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι κρατικές δομές προστασίας με τις ανάλογες υπηρεσίες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και πάλι ήταν ανεπαρκέστατες, και δεν αποτράπηκε η τραγωδία. Οπως συνέβη και στην πιο πρόσφατη δολοφονία άλλης μιας νέας κοπέλας, της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αναργύρων από τον πρώην συμβίο της, όπου και εκεί η νεαρή κοπέλα είχε απευθυνθεί για βοήθεια. Θυμίζουμε ότι για αυτή την υπόθεση έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που αποδίδει στους αστυνομικούς ευθύνες για τον τρόπο που την χειρίστηκαν.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την αποτρόπαιη δολοφονία της γυναίκας στο Μενίδι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μια ακόμα γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης όλων των αναγκαίων μέτρων ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών.

Οσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ως "κόστος" και αποκλειστικά ατομική ευθύνη την ανάγκη των γυναικών να ξεφύγουν από μία βίαιη και παθογόνα σχέση, όσο παραμένει ο "Γολγοθάς" των χρονοβόρων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, τόσο θα μετράμε αποτρόπαια εγκλήματα και η συζήτηση θα εξαντλείται στα panic button και στην αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών, η οποία - όσο αναγκαία κι αν είναι - από μόνη της δεν αρκεί».

Χτες το βράδυ μέλη της ΚΝΕ προχώρησαν σε συμβολική παρέμβαση στον τόπο δολοφονίας της νέας γυναίκας στον κεντρικό δρόμο του Μενιδίου με κεντρικό σύνθημα: «Καμία μόνη, ξεσηκωμός! Ελπίδα προστασίας θα γίνει ο λαός!».

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τόνισε: «Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή συμβολική δράση της ΚΝΕ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η 40χρονη γυναίκα, ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης όλων των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους είναι εγκληματικές, αφού αντιμετωπίζουν ως "κόστος" αυτές τις ανάγκες. Καμία μόνη! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία!».



ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Σάββατο ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών Κύμης (Κακολύρι) στις 24 Μαΐου 1944 από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών, αύριο Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, συνεχίζοντας παράλληλα να διεκδικεί την ανακήρυξη του χωριού ως «Μαρτυρικού».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944», που περιλαμβάνει αγώνες απόστασης 10.2 χλμ. και 4.5 χλμ., με αφετηρία τη γέφυρα Σκοτεινής και τερματισμό το μνημείο των εκτελεσθέντων.

Επίσης, αύριο στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης «Κακολύρι 1944» στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών. Συμμετέχουν οι: Κοινοί Θνητοί, Μουσική Ομάδα του Παν. Μουσικού Συλλόγου με Λαϊκό και Ρεμπέτικο της Κατοχής, ο Χορευτικός Σύλλογος Κονιστρών με παραδοσιακούς χορούς. Στον χώρο της συναυλίας θα προβάλλονται βίντεο με θέμα το ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών.

Την Κυριακή 19 Μάη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης των 30 εκτελεσθέντων και θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου 1,5 χλμ. για παιδιά.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών να αναδειχθούν η ιστορία και οι θηριωδίες των ναζί και να ανακηρυχθεί το χωριό τους «Μαρτυρικό». Μάλιστα, στον χώρο του μνημείου στεγάζεται μαυσωλείο με τα κρανία και τα οστά των εκτελεσθέντων, στα οποία διακρίνονται ακόμα και οι οπές από τις χαριστικές βολές.



Τροχαίο στην Τουρκία με θύματα Ελληνες

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χτες πριν από το μεσημέρι στην Τουρκία με θύματα Ελληνες. Το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν σε δρόμο στην περιοχή Μπανάζ της πόλης Ουσάκ, στη δυτική Τουρκία, στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης - Αγκυρας, βγήκε από την πορεία του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με αποτέλεσμα να πέσει σε χαντάκι.

Μια 57χρονη γυναίκα που με την πρόσκρουση πετάχτηκε έξω από το όχημα σκοτώθηκε ενώ δύο άνδρες, ο 59χρονος οδηγός και ένας 63χρονος συνεπιβάτης τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ δεν απειλείται η ζωή των δύο νοσηλευομένων.



ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ»

Καταγγέλλει ρατσιστική συμπεριφορά από τον δήμαρχο Περάματος

Την άμεση παρέμβαση των αρχών ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», αναφερόμενη σε ρατσιστική συμπεριφορά του δημάρχου Περάματος. Η σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει: «Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων Ρομά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Το βίντεο που ο ίδιος ο δήμαρχος "περήφανα" μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον ίδιο να απειλεί, να βρίζει και κατόπιν να καταβρέχει με μάνικα ενήλικες και παιδιά που βρήκαν προσωρινή στέγη σε υπαίθριο χώρο.

Για ποια προστασία των ευάλωτων ομάδων, για ποιες πολιτικές ένταξης, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει λόγος τη στιγμή που ο ίδιος ο δήμαρχος μιας περιοχής κάνει πράξη τον αντιτσιγγανισμό και την απανθρωπιά; Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και οι πρακτικές του εν λόγω δημάρχου, δεν πρέπει να αποτελέσουν απλώς μια ημερήσια είδηση που έως αύριο θα έχει ξεχαστεί. Οι διακρίσεις, ο αντιτσιγγανισμός, οι κοινωνικές ανισότητες που βιώνει ο Ρομά πληθυσμός πρέπει να πάψουν να αποτελούν μόνο τίτλους ειδήσεων και εκθέσεων.

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία καταπατώνται συστηματικά, οδηγώντας σε περιστατικά σαν αυτό. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες του δημάρχου Περάματος και ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα παρέμβουν άμεσα».

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Κόντρα στις ρατσιστικές συμπεριφορές

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περάματος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ο δήμαρχος Περάματος να αφήσει τα σόου - που μόνο αποτροπιασμό προκαλούν και τροφοδοτούν τον ρατσισμό - και να απαντήσει στις επανειλημμένες προσπάθειες της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Περάματος, για να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από τον δήμο, την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το μεταφέρουν σε άλλες λαϊκές συνοικίες, με τις άθλιες συνθήκες ζωής να συνεχίζονται τόσο για τους Ρομά όσο και για τους κατοίκους.

Οσο για την υδροφόρα της Πολιτικής Προστασίας και τις μάνικες που τόλμησε να χρησιμοποιήσει εναντίον ανθρώπων, όπως είπε για να ξεβρωμίσει ο τόπος, τον καλούμε να στρέψει τη μάνικα στους πραγματικούς υπαίτιους για την υποβάθμιση της πόλης και της ζωής μας που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως είναι τα καζάνια του θανάτου, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο παλιό νεκροταφείο, που απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ και για τα οποία ο δήμαρχος "τηρεί σιγήν ιχθύος".

Τέλος, τονίζουμε ότι στο Πέραμα έχουμε δει ξανά στο παρελθόν αντίστοιχες μαύρες εικόνες, από κάποιους ψευτοπαλικαράδες που κυνηγούσαν εργάτες και φτωχολογιά. Δεν θα τις ξαναζήσουμε. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρίχνει νερό στον μαύρο αυτό μύλο».



Σελίδα18 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Ισραηλινά πλήγματα πιο βαθιά και αντίποινα

Νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης σημειώθηκε στον Νότιο Λίβανο, με το Ισραήλ να χτυπάει τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη την κοιλάδα Μπεκάα, και την Χεζμπολάχ να ρίχνει πάνω από 60 ρουκέτες «Κατιούσα» σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Προχτές βράδυ, το Ισραήλ εξαπέλυσε 5 επιδρομές στην περιοχή Μπααλμπέκ, στον Ανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο γνωστοποίησε ότι υπάρχει ένας τραυματίας και προκλήθηκαν «υλικές ζημιές». Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, το ένα από τα πλήγματα είχε στόχο «στρατόπεδο» του κινήματος, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό βάσεων σε αυτήν την περιοχή.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ένα αεροπορικό πλήγμα πραγματοποιήθηκε βαθιά στον Λίβανο» σε στόχο που συνδέεται με πρόγραμμα κατασκευής «ρουκετών ακριβείας» από τη Χεζμπολάχ.

Πάνω από 413 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβρη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Ανάμεσά τους υπάρχουν όμως και 80 άμαχοι.

Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 14 στρατιώτες και τουλάχιστον 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες αυτές, οι οποίες έχουν εκτοπίσει χιλιάδες αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Χτες το μεσημέρι, ισραηλινό drone βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο άτομα στον Νότιο Λίβανο στον δρόμο προς την πόλη Κανά.

Στόχος τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, επανέλαβε και χτες ότι τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Επίσης, προέτρεψε την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μη μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ. Νωρίτερα εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προχτές κατέστρεψε 4 drones των Χούθι.



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Αμεση εκεχειρία στη Γάζα, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης κυανοκράνων στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών και πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για το Παλαιστινιακό ζήτησε χτες ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά τη Σύνοδο Kορυφής στη Μανάμα του Μπαχρέιν, δείχνοντας ότι έχει ήδη εστιάσει στην «επόμενη μέρα».

Στην κοινή ανακοίνωση που αποκαλείται «Διακήρυξη της Μανάμα», οι ηγέτες των 22 χωρών ζητούν «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», μέχρι την εφαρμογή λύσης δύο κρατών με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και καλούν «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ενωθούν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού».

Επιπλέον, καταδικάζουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, αναφέροντας ότι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και τα συμφέροντα των χωρών και των λαών του κόσμου».

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνόδου, βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά Χαλίφα, κατά την εναρκτήρια ομιλία ζήτησε να συγκροτηθεί «μία αραβική και διεθνής θέση» η οποία «θα υιοθετήσει το μονοπάτι διαλόγου», που θα οδηγήσει σε συλλογική αλληλεγγύη για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την εξεύρεση «δίκαιης λύσης».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, παίρνοντας τον λόγο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει οι αραβικές χώρες από κοινού να δουλέψουν για να σταματήσουν «τη βάρβαρη επίθεση κατά των Παλαιστίνιων αδερφών μας» και να επιτευχθεί μία «δίκαιη λύση, χωρίς αποκλεισμούς» στο Παλαιστινιακό. Ανέφερε δε τις προσπάθειες της χώρας του για «την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, είπε ότι η Σαουδική Αραβία - που εισέβαλε στην εν λόγω χώρα το 2015, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χάντι - «συνεχίζει να παράσχει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, και είναι χορηγός διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών για την επίτευξη πολιτικής λύσης, που θα τερματίσει την κρίση».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στην ομιλία του μετέφερε την αποφασιστικότητα της Παλαιστινιακής Αρχής για «πλήρη εφαρμογή» των αποφάσεων του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου ως προς τις σχέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και στα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού, επισημαίνοντας την παράλληλη κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οπως είπε, «περίπου 120.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, έχουν μαρτυρήσει ή τραυματιστεί επί τουλάχιστον 7 μήνες, υπό την προστασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ». Κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού, στη γη, στα θρησκευτικά μνημεία και σε ιερούς τόπους της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μέσω του στρατού και τρομοκρατών εποίκων».

Σε άλλο σημείο ο Αμπάς άφησε αιχμές και κατά της Χαμάς, κατηγορώντας την ότι με την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτώβρη «έδωσε τα προσχήματα» στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Χαμάς, η οποία εξέφρασε «θλίψη» για τις επικρίσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Μεταξύ όσων συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι για άλλη μια φορά ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος είχε συναντήσεις με άλλους ηγέτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα πριν τη νέα έλευση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μαραθώνιων παζαριών που προωθούν οι ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουν μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ» ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού ζητήματος, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιοχή, Ρωσίας, Κίνας και Ιράν.

Συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Χτες ξεκίνησε στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη η διήμερη συζήτηση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στην Ολλανδία, Βούσι Μαντοσέλα, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματα της χώρας του, τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Κάλεσε το δικαστήριο να πάρει ό,τι μέτρα μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο, που «έχει θέσει τη Γάζα εκτός χάρτη και έχει σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας».

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι παρά την πρώτη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτό να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν ενέργειες γενοκτονίας, το Ισραήλ «πρόθυμα παραβίασε τις δεσμευτικές αποφάσεις του δικαστηρίου».

Στη συνέχεια, δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Νότια Αφρική τόνισαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είναι τέτοιες που οδηγούν σε «τερματισμό ενός παιχνιδιού που θέλει τη Γάζα πλήρως κατεστραμμένη και μαζί της τον Παλαιστινιακό λαό». «Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι αληθινή», τόνισαν οι δικηγόροι.

Αργότερα χτες, ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Οσκαρ Πουέντε επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία αρνήθηκε την άδεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς το Ισραήλ και μεταφέρει όπλα 27 τόνων. Το πλοίο σκόπευε να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης.

Γερμανία: Επιδρομές και απαγορεύσεις εναντίον οργάνωσης υπέρ της Παλαιστίνης

Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Ισραήλ σε εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι έφοδοι εναντίον «πυρήνων» που φέρονται να «πρόσκεινται στη Χαμάς».

Χτες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε τέσσερα σπίτια στο Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας - Bεστφαλίας, τα οποία συνδέονται με την τοπική ομάδα Palestine Solidarity. Σύμφωνα με την «Bild», οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε τρεις πολυκατοικίες κοντά στο πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα η ομάδα χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη» από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της και κατασχέθηκαν έγγραφα και άλλα αντικείμενα τα οποία φέρονται να στοιχειοθετούν «εξτρεμιστική δράση».

Σε δηλώσεις του ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπoυργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Χ. Ρόιλ, ανέφερε ότι η απαγόρευση «έρχεται τη σωστή στιγμή, στέλνοντας το σωστό μήνυμα». Ισχυρίστηκε δε πως σε πολλές περιπτώσεις «η φερόμενη αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη δεν κρύβει τίποτα άλλο πέρα από μίσος απέναντι στους Εβραίους».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η οργάνωση εμφανίζεται ως «σύλλογος αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους και επιδιώκει «την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την επιστροφή στα σύνορα προ του 1947, πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», ενώ επιπλέον «στηρίζει ρητά όλες τις μορφές παλαιστινιακής αντίστασης».



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Αποστολή επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων στη Ράφα προαναγγέλλει το Ισραήλ

Σθεναρή αντίσταση στους εισβολείς από Παλαιστίνιους μαχητές

Δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χθες στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μεταξύ άλλων, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Πόλη της Γάζας, ενώ θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν επίσης στη νότια πόλη Ράφα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία κ.α.

Συνολικά, μετά από 223 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 35.272 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.205 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ημισέληνος (Palestine Red Crescent Society) ανακοίνωσε χτες πως από τις 7 Οκτώβρη στη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.100 παιδιά.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, ξεκαθάρισε πως επίκειται ακόμα μεγαλύτερο λουτρό αίματος, καθώς ανήγγειλε πως θα σταλούν στη Ράφα επιπλέον στρατεύματα τις επόμενες μέρες...

Την ίδια ώρα, δραματική μάχη επιβίωσης δίνουν όλοι οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα. Οσο περνούν οι μέρες οι ισραηλινές επιθέσεις κάνουν την εφιαλτική κατάσταση όλο και χειρότερη, καθώς μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα στις 6 Μάη έχει σταματήσει η είσοδος κάθε αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτό το καθοριστικό μεθοριακό πέρασμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι (πολλάκις) Παλαιστίνιοι δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη δίψα, τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τα τραύματα από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος της OCHA (Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ) επιβεβαίωσε πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατηγόρησε το Κάιρο για το γεγονός πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα, το οποίο κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός την περασμένη βδομάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει «τετελεσμένο» στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και αναγνώριση της στρατιωτικής κατοχής της περιοχής.

Η Αίγυπτος απέρριψε τις αιτιάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως και τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε το Ισραήλ για συνδιαχείριση του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο. Το Κάιρο τόνισε πως το μεθοριακό πέρασμα από την πλευρά της Γάζας πρέπει να ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και πως μόνο με αυτούς συνεργάζεται.

Παράλληλα, χτες οι ΗΠΑ συνεχίζοντας το υποκριτικό «ενδιαφέρον» για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την πλωτή εξέδρα σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας για τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λιμού από τα χερσαία μεθοριακά περάσματα που κρατά κλειστά το Ισραήλ, αναδεικνύοντας παράλληλα την κοροϊδία από την πλευρά τον ΗΠΑ.

Ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam στηλίτευσε την αμερικανική πλωτή αποβάθρα ως «μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει», τονίζοντας ότι τα χερσαία περάσματα είναι αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Μόλις φτάσουν τρόφιμα ή προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, είτε από την προβλήτα είτε από τα [συνοριακά] σημεία διέλευσης, δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχουν καύσιμα», είπε χτες στο «Reuters» και ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σφοδρές μάχες και σθεναρή αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα

Το ίδιο διάστημα, οι υπεράριθμοι και οπλισμένοι σαν αστακοί από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ Ισραηλινοί στρατιώτες συναντούν τη σθεναρή αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών σε σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας παραμένει εδώ και περίπου μία βδομάδα επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σφυροκοπά τον καταυλισμό από εδάφους και αέρος, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέσα στις τελευταίες βδομάδες δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα προκάλεσε εκ νέου τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα. Από το στόχαστρο Ισραηλινών στρατιωτών δεν γλίτωσαν χτες ούτε ασθενοφόρα τα οποία πυροβόλησαν, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς.

Χαρακτηριστικό των σκληρών συγκρούσεων, της δολοφονικής μανίας αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις από την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, είναι ο θάνατος 5 Ισραηλινών στρατιωτών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων 7 από φίλια πυρά, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο θάνατός τους ανέβασε σε τουλάχιστον 278 τους νεκρούς στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27/10/2023.

Εξίσου σφοδρές συγκρούσεις διαδραματίζονταν και χτες στη Ράφα της νότιας Γάζας, με το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya» να μελετά δορυφορικές φωτογραφίες, διαπιστώνοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού για τη δημιουργία δύο οδικών αρτηριών ανεφοδιασμού των δυνάμεών του στη Ράφα.

Μετά την ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων σε ανατολικές συνοικίες της Ράφα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού δημιουργούν μία οδική αρτηρία από το στρατιωτικό φυλάκιο του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σε απόσταση 300 μέτρων από τον στρατηγικό «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» στα σύνορα με την Αίγυπτο με μήκος περίπου 3,5 χλμ. και έναν δεύτερο δρόμο σε απόσταση 600 μέτρων από το «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» από τη στρατιωτική βάση στο Αμιτάι στη βόρεια Ράφα.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν αφενός σχεδιασμούς περαιτέρω κλιμάκωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και αφετέρου μεσοπρόθεσμα σχέδια παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων ως κατοχικής δύναμης.

Στοιχεία για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το ίδιο διάστημα, η Οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων «Addameer» ανακοίνωσε πως οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πλέον ξεπερνούν τους 9.500.

Από αυτούς, πάνω από 7.000 συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Οχθη και ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 240 γυναίκες και 500 παιδιά ή έφηβοι.

Χιλιάδες είναι και οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας που αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η οργάνωση «Addameer» αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας. Θυμίζει ωστόσο τις μαρτυρίες μερικών Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από βδομάδες ανακρίσεων, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και οικτρές συνθήκες φυλάκισης.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν πως οι Ισραηλινοί έχουν σφικτά δεσμά στα χέρια και τα πόδια των κρατουμένων, αλλά και δεμένα μάτια 24 ώρες το 24ωρο, πως τους φορούν πάνες για να τους ταπεινώσουν καθώς τους στερούν ακόμη και την πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα δεσμά στα άκρα είναι τόσο σφικτά και παρατεταμένα που αρκετοί έχουν υποστεί φλεγμονές και ακρωτηριασμούς. Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σοβαρά ή εξασθενούν από την ασιτία, τα σκληρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και τις κακουχίες.

Τα βασανιστήρια αυτά που συνιστούν εγκλήματα πολέμου έχουν καταγγελθεί πριν από μερικούς μήνες και από Ισραηλινούς γιατρούς.

Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητες μαίνονται το ίδιο διάστημα οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε χτεσινή εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ, ο κατοχικός στρατός σκότωσε τρεις νεαρούς αντιστασιακούς ηλικίας 22, 26 και 27 ετών.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera» από τις 7 Οκτωβρίου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 500 Παλαιστίνιους, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τις 154 δολοφονίες Παλαιστινίων το 2022.

Παράλληλα, χτες, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, Ισραηλινός αστυνομικός σκότωσε έναν άνδρα με τον ισχυρισμό πως προσπάθησε να τον μαχαιρώσει έξω από αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στο φόντο του ανοικτού «ρήγματος» για το θέμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ο τελευταίος προχτές διαφώνησε ανοικτά με τον πρωθυπουργό, ζητώντας στη μεταπολεμική Γάζα να υπάρχει μία «κυβέρνηση» Παλαιστινίων της περιοχής που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς, αντί μιας στρατιωτικής διοίκησης που θα φθείρει, όπως εκτίμησε, σε βάθος χρόνου τον ισραηλινό στρατό...

Χτες, ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού, απαίτησε την αποπομπή του υπουργού Αμυνας από την κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με σχέδια για στρατιωτική διοίκηση της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ελιγιαχού που ζητά (όπως και άλλοι υπουργοί του Ισραήλ) τη δημιουργία εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε τον Γκάλαντ να παραιτηθεί από μόνος του «εάν έχει σεβασμό για την ισραηλινή δημοκρατία». Υπέδειξε δε ως πιθανούς αντικαταστάτες του τον ταξίαρχο Οφέρ Γουίντερ και τον υπουργό Γεωργίας Αβίτζ Ντίχτερ.



Σελίδα19 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην κατοχή

Κόντρα στην καταστολή και στις συκοφαντίες

Με αφορμή και την προχτεσινή επέτειο της Νάκμπα (την καταστροφή της ιστορικής Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, με χιλιάδες δολοφονίες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους) οργανώθηκαν νέες μαχητικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σε μια σειρά από χώρες.

Στο Παρίσι, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία της Σορβόννης, με συμμετέχοντες να τονίζουν: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η Νάκμπα δεν τελείωσε ακόμα και οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να υποφέρουν γιατί ο πόλεμος δεν άρχισε στις 7 Οκτώβρη αλλά πριν από 76 χρόνια». Τη συμπαράστασή τους στον Παλαιστινιακό λαό εξέφρασαν και εργατικά σωματεία, όπως από τον χώρο των σιδηροδρομικών (SNCF).

Στην Ουάσιγκτον έγινε μεταξύ άλλων συγκέντρωση και έξω από τον Λευκό Οίκο, με πρωτοβουλία δημοσίων υπαλλήλων και οργανώσεών τους, όπως η Feds United for Peace, που καταδίκασαν την αμερικανική κυβέρνηση ως «πολύ άμεσα συνένοχη» επειδή «συνεχίζουν να παρέχουν απολύτως άνευ όρων υποστήριξη» στο Ισραήλ.

Στη Βρετανία, έγιναν αποκλεισμοί και διαμαρτυρίες σε εργοστάσια που εφοδιάζουν με όπλα το Ισραήλ: Στη Γλασκόβη αποκλείστηκε μονάδα του ομίλου «Thales», βασικού προμηθευτή πυρομαχικών και όπλων στο Ισραήλ. Στο Shenstone (κεντρική Βρετανία) διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους στο εργοστάσιο «UAV Engines», ενώ αντίστοιχη παρέμβαση οργανώθηκε και στις εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων της «Teledyne Defense», η οποία προμηθεύει το Ισραήλ με εξαρτήματα για πυραύλους και αεροσκάφη του.

«Μη εποικοδομητική» η εναντίωση στο μακελειό...

Στις ΗΠΑ, νέο ρεσιτάλ αυταρχισμού σημειώθηκε, αυτήν τη φορά με την εισβολή της αστυνομίας σε σχολές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβιν (65 χιλιόμετρα από το Λος Αντζελες), για να διαλύσει πολυήμερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Πάνοπλοι αστυνομικοί παρατάχθηκαν και «αντιμετώπισαν» φοιτητές σαν εγκληματίες...

Ο πρύτανης, Χάουαρντ Γκίλμαν, δήλωσε πως «το πανεπιστήμιο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταματήσουμε τη συνεργασία με το Ισραήλ», ενώ είχε και το θράσος να κατηγορήσει τους φοιτητές για αιτήματα που ...συνεπάγονται «παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο ίδρυμα, της ελευθερίας του λόγου για το ίδρυμα και τους φοιτητές και των πολιτικών δικαιωμάτων για πολλούς φοιτητές μας που είναι Εβραίοι».

Την ίδια ώρα, τελετές αποφοίτησης συνεχίζουν να μετατρέπονται σε βήμα δυναμικής έκφρασης αλληλεγγύης στον βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης και το δικαίωμά του να παλεύει για λεύτερη πατρίδα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με φοιτητές να παραλαμβάνουν τα πτυχία τους φορώντας τη σημαία ή τη μαντίλα των Παλαιστινίων, ανοίγοντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Χαρακτηριστικά είναι και τα στιγμιότυπα από το Λονδίνο, όπου φοιτητές στη γνωστή Οικονομική Σχολή (London School of Economics - LSE) προχώρησαν σε μαζική δράση, απαιτώντας να σταματήσει κάθε συνεργασία του ιδρύματος με το κράτος - δολοφόνο.

Αστυνομική καταστολή αντιμετωπίζουν αγωνιζόμενοι φοιτητές και σε πανεπιστήμια της Ελβετίας. Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να «απομακρύνουν» φοιτητές που κινητοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), μετά από μήνυση που υπέβαλε η διοίκηση για «καταπάτηση» και αφού κατά τ' άλλα είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι κατανοεί «την υποστήριξη που εκφράζει ο σύλλογος φοιτητών στα θύματα της σύγκρουσης στη Γάζα»...

Ελβετικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μυστικοί αστυνομικοί και ένστολοι εισήλθαν ξημερώματα στο κτίριο UniMail και έγιναν συλλήψεις, ωστόσο το κλίμα τρομοκρατίας δεν πέρασε, αφού ακολούθησε διαμαρτυρία ενάντια σε αυτές.

Αλλά και στη Βέρνη έγινε επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, αφού η διοίκησή του χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κινητοποίηση φοιτητών του με συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και αιτήματα για «ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων». Μάλιστα, ο πρύτανης καταδίκασε τη διαμαρτυρία τους με το σκεπτικό ότι έχει «πολιτικά υποκινούμενα αιτήματα» και «δεν δημιουργεί περιβάλλον για εποικοδομητικό διάλογο»...



Σελίδα20 - ΔΙΕΘΝΗ

ΦΟΡΤ ΜΑΚΜΕΡΙ.-- Εντολή άμεσης απομάκρυνσης από τις εστίες τους στην πόλη Φορτ Μακμέρι της επαρχίας Αλμπέρτα του Καναδά, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ποσότητες ασφαλτώδους άμμου της Βόρειας Αμερικής με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, πήραν χτες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εξελίσσεται και έχει ήδη κάψει πάνω από 96.000 στρέμματα. Η εκκένωση της πετρελαιοπαραγωγού πόλης κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές σκηνές που βίωσαν οι κάτοικοι σε ανάλογα μεγάλη πυρκαγιά το 2016.

ΡΩΜΗ.-- Μετά από το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε και την περιφέρεια Βένετο, στη βορειοανατολική Ιταλία. Στην πόλη της Βιτσέντσα, τα ορμητικά νερά προκάλεσαν ζημιές σε αυλές και ισόγεια σχολείων. Το τελευταίο 24ωρο, οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν πάνω από 700 επιχειρήσεις, σε όλη την Βόρεια Ιταλία, για να διαπιστωθεί αν μέσα σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν υπήρχαν επιβάτες.



ΣΟΥΗΔΙΑ

Τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω «τρολ» των «Σουηδών Δημοκρατών»

Τριγμοί καταγράφονται στην κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυψε ότι το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» (SD), το οποίο στηρίζει την «κεντροδεξιά» κυβέρνηση, χρησιμοποίησε ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δυσφημήσει τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Δημοσιογράφος της εκπομπής έρευνας «Kalla fakta» («Ακατέργαστα Γεγονότα») του τηλεοπτικού δικτύου TV4 αναγνώρισε 23 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύεται ότι ελέγχονται από την υπηρεσία επικοινωνίας των SD, κατά τη διάρκεια έρευνας πολλών μηνών με κρυφή κάμερα.

Επιπλέον, το ίδιο κόμμα έκανε χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσει σε πολιτικά πρόσωπα, όπως η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μ. Αντερσον, δηλώσεις που δεν είχαν κάνει.

Μετά το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής στις 7 Μάη έχει διατυπωθεί πλήθος επικρίσεων σε βάρος του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και της κυβέρνησής του, που κατηγορούνται ότι δεν θέλουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του εθνικιστικού κόμματος, ώστε να μη διακινδυνεύσουν τη στήριξή του στην κυβέρνηση.



ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ

Καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων

Για απόπειρα «ξένης ανάμειξης» κάνει λόγο το Παρίσι

Με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, κήρυξη της περιοχής σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μπλοκάρισμα του κινεζικής προέλευσης μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok και άλλα μέτρα καταστολής απαντά η κυβέρνηση Μακρόν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Νέα Καληδονία. Σημειώνεται ότι δυναμώνουν οι αντιδράσεις του αυτόχθονος πληθυσμού στις αλλαγές που προωθεί η Γαλλία για τις εκλογές σε αυτήν την υπερπόντια κτήση της στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό (γαλλική αποικία από τον 19ο αιώνα).

Στις διαμαρτυρίες κατά της νέας εκλογικής νομοθεσίας πρωτοστατούν αυτόχθονες (Κανάκ) και δυνάμεις που πρόσκεινται στην ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία, καταγγέλλοντας ότι το Παρίσι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα σε βάρος των αυτοχθόνων, δίνοντας δικαίωμα ψήφου για τις τοπικές εκλογές σε Γάλλους που έχουν συμπληρώσει μία δεκαετία διαμονής στο νησί.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα - τρεις αυτόχθονες Κανάκ και ένας χωροφύλακας - και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες. Ο ύπατος αρμοστής της Γαλλίας στην περιοχή ανακοίνωσε επίσης ότι «σχεδόν 200 ταραχοποιοί έχουν συλληφθεί», ενώ 5 μέλη του κόμματος FLNKS που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν τεθεί σε κράτηση κατ' οίκον.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μακρόν συνδέει τις διαμαρτυρίες στη Νέα Καληδονία με παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Νταρμαμέν, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ξένες επεμβάσεις, απάντησε καταφατικά και αναφέρθηκε ρητά στο Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι «δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα» και συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμειξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Ο δε Γάλλος ευρωβουλευτής (από το ιδρυθέν το 2018 κεντροαριστερό κόμμα «Place Publique») Ρ. Γκλικσμάν, που είναι και πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμειξη, κατήγγειλε επίσης «μια απόπειρα ανάμειξης» λέγοντας ότι «αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλη, το «εδαφικό Κογκρέσο» (η τοπική Βουλή) της Νέας Καληδονίας, στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον περσινό Ιούλη, η κυβέρνηση Αλίεφ οργάνωσε στο Μπακού διάσκεψη, από όπου ξεπήδησε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», για να υποστηριχτούν «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις». Σε αυτήν τη διάσκεψη συμμετείχαν αυτονομιστικές δυνάμεις από τις γαλλικές κτήσεις σε Μαρτινίκα, Γουιάνα, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία.

Τον Νοέμβρη, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν για εκστρατεία παραπληροφόρησης που στόχευε να πλήξουν ειδικά τη φήμη της Γαλλίας σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα παραπάνω βέβαια δεν καταγράφονται σε «κενό αέρος», αλλά θεωρούνται αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν στην ολοένα και ενεργότερη υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στην Αρμενία, στην αντιπαράθεσή της με το Μπακού, για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικότερα.



Νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής» και στην Τουρκία

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, από την οποία και η τουρκική αστική τάξη αναζητεί αναβάθμιση της θέσης της, η Βουλή και στην Τουρκία θα εξετάσει σύντομα νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής», που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προβλέπει διώξεις για άτομα που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων. Οπως αναμετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, το νομοσχέδιο (που θα σημάνει τροποποίηση του ποινικού κώδικα) προβλέπει τρία έως επτά χρόνια φυλάκισης για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς (της Τουρκίας) με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου κράτους». Ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού MHP (συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP), Φετί Γιλντίζ, δήλωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παρεμβάσεις σε «οικονομία, χρηματοπιστωτικά, στρατό, εθνική άμυνα, δημόσια υγεία, δημόσια ασφάλεια, δημόσια τάξη, τεχνολογία, πολιτισμό, μεταφορές, επικοινωνία, κυβερνοχώρο, κρίσιμες υποδομές και Ενέργεια».

Στο μεταξύ, αργά την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, με ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, με εμπλοκή και στελεχών της αστυνομίας. Ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε σε κάποιους που «σχεδιάζουν την επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17-25 Δεκεμβρίου του 2013».

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εμπλοκή του Σερντάρ Σερτσελίκ, συνεργάτη αρχιμαφιόζων, στον οποίο αξιωματικοί της αστυνομίας πρότειναν να γίνει «προστατευόμενος μάρτυρας», αφού συνελήφθη και λίγο μετά την έναρξη της συνεργασίας κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι έφτασαν τις 12 οι απομακρύνσεις στελεχών της αστυνομίας στο πλαίσιο σχετικών ερευνών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης μεταξύ άλλων στο (ιδρυτικό στέλεχος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήδη εκτίει ποινή για συνωμοσία, κατασκοπεία κ.τ.λ. Η νέα υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε γεγονότα που σημειώθηκαν το 2014, με πάνω από 100 κατηγορούμενους και κατηγορίες μεταξύ άλλων για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους».

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης άνω των 28 ετών, ενώ άλλοι Κούρδοι πολιτικοί επίσης σε 10 και περισσότερα χρόνια.



ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ

Διαμορφώνουν «νέα φιλόδοξα καθήκοντα στρατηγικής συνεργασίας»

Νέες συμφωνίες συνεργασίας υπογράφτηκαν χτες, καθώς ξεκίνησε η διήμερη επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Επίσημες συνομιλίες για όλες τις φλέγουσες διεθνείς και όχι μόνο εξελίξεις είχαν χτες οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο δεύτερος έφτασε στην Κίνα για διήμερες επαφές και υπογράφτηκαν μια σειρά από «κοινές δηλώσεις για την ενίσχυση της περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης και της Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ τους, όπως αναφέρθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Οι συμφωνίες αφορούν διάφορους τομείς, ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο το κεντρικό 30σέλιδο έγγραφο τονίζει «την ιδιαιτερότητα των διμερών μας σχέσεων και θα σκιαγραφήσει περαιτέρω τρόπους ανάπτυξης του συνόλου των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και δημοκρατικής τάξης».

Από τη μεριά του, ο Σι είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να (...) υποστηρίξουν την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», μιλώντας για τον «κόπο» με τον οποίο «η σχέση Κίνας - Ρωσίας σήμερα επιτεύχθηκε και οι δύο πλευρές οφείλουν να τη φροντίσουν και να τη μεγαλώσουν», επιμένοντας ότι η συνεργασία τους «όχι μόνο είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά είναι επίσης ευνοϊκή για την ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι τίθενται «νέα φιλόδοξα καθήκοντα και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την ανάπτυξη ολόκληρου του συμπλέγματος των ρωσο-κινεζικών σχέσεων», που θα επιτευχθούν με ένα πακέτο διακυβερνητικών, διυπηρεσιακών και εμπορικών συμφωνιών που έχουν προετοιμαστεί. Πρόσθεσε δε ότι «έχει θεμελιώδη σημασία οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας να μην είναι ευκαιριακές», ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, να συνδυάσουμε τις δυνατότητες της «Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας» και της Πρωτοβουλίας «Belt and Road»». Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επιβλαβή» κάθε «κλειστή» πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού...

Οικονομική συνεργασία

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των νέων διμερών συμφωνιών δεν δόθηκαν χτες, ωστόσο πολλά ρεπορτάζ εστίαζαν σε προσδοκίες που υπάρχουν στο Εμπόριο, όπου αμφότερες πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από την επιβολή διαφόρων δασμών που εφαρμόζουν ΗΠΑ κ.τ.λ.

Πάντως, με τα τωρινά δεδομένα το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 240 δισ. δολάρια (ετησίως), έχοντας αυξηθεί 2,7 φορές σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπως μετέδωσε το «Σινχουά».

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «έγκαιρη» - όπως τη χαρακτήρισε - εισαγωγή διακανονισμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε εθνικά νομίσματα που - σημείωσε - συνέβαλε στην εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών και «το μερίδιο του ρουβλίου και του γιουάν στις ρωσο - κινεζικές εμπορικές συναλλαγές ξεπερνά ήδη το 90% και αυτό το μερίδιο συνεχίζει να αυξάνεται». Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ τραπεζών και θα «χρησιμοποιήσουν ενεργητικά τα εθνικά συστήματα πληρωμών» προς όφελος των εταιρειών.

Ξεχώρισε ακόμα ως διμερείς προτεραιότητες την ενίσχυση της συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια, την ανάπτυξη του αγροτικού εμπορίου και τη συνεργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η Κίνα σημειώνει «αρκετά εμφανή πρόοδο».

Σήμερα ο Πούτιν θα μεταβεί στη Χαρμπίν (βορειοανατολική Κίνα ) για να επισκεφθεί μια έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις.



Σελίδα21 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Εγκρίθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης κατέληξαν την Τετάρτη στην Ολλανδία τα τέσσερα κόμματα που διαπραγματεύονταν εδώ και έξι μήνες, μετά τη νίκη του εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν θα είναι τελικά πρωθυπουργός.

Τον Μάρτη, το PVV του Βίλντερς (που είχε βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές του Νοέμβρη, με 23.495 ψήφους), το «συντηρητικό - φιλελεύθερο» VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Κίνημα Αγροτών - Πολιτών (ΒΒΒ) και το νεοσύστατο NSC συμφώνησαν να σχηματίσουν μια μερικώς «τεχνοκρατική» κυβέρνηση, αποτελούμενη κατά 50% από πολιτικούς και κατά 50% από τεχνοκράτες.

«Εχουμε μια συμφωνία των διαπραγματευτών», δήλωσε ο Βίλντερς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης συνασπισμού.

Επικρατέστερος εμφανίζεται να είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών, Ρ. Πλάστερκ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επίβλεψη των αρχικών συνομιλιών.

Οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων έδωσαν τελικά την Τετάρτη όλοι την έγκρισή τους στη συμφωνία. Στα κυβερνητικά σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τετρακομματικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υιοθετήσει «το αυστηρότερο καθεστώς ασύλου», με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα και σκληρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία, ακολουθώντας δηλαδή «γραμμή» ΕΕ.

Παράλληλα η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια για δεξιότητες, ενώ πιο αυστηροί θα γίνουν και οι όροι για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.



ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συνεχίζεται η πόλωση

«Πολύ σοβαρή» χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Ρ. Φίτσο

Μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών (Smer, Hlas) και εθνικιστών, νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπιστρίτσα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο 71χρονος δράστης Γιουράι Τσίντουλα, συγγραφέας από την πόλη Λέβιτσε, είχε πολιτικό κίνητρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εσκιοκ (προέρχεται από το Hlas) ανακοίνωσε ότι ο Τσίντουλα κατηγορείται για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης» αλλά ότι χαρακτηρίζεται «μοναχικός λύκος», ότι δηλαδή έδρασε αυτόβουλα.

Ο πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι, που επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι κατόρθωσε να συνομιλήσει μαζί του, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την κρίσιμη κατάστασή του. Επίσης, σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας αποφασίστηκε για όσο θα απουσιάσει ο πρωθυπουργός να τον αντικαταστήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Πέτερ Καλινιάκ, και ο υπουργός Εσωτερικών.

Η σοβαρή εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση και την πόλωση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι συνδέουν τον δράστη με το αντιπολιτευόμενο Προοδευτικό Κόμμα, που είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως είχε αντιφατικές θέσεις, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, αφού εμφανιζόταν ως οπαδός της «μη βίας» αλλά ταυτόχρονα επικροτούσε την παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση «Σλοβάκοι φρουροί» (έχει διαλυθεί) ως «πατριώτες». Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης μπαίνει επίσης η στάση του Φίτσο στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου θεωρείται «φιλορώσος». Την ίδια ώρα βέβαια ο Φίτσο στηρίζει και τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται μόνο στην αποστολή στρατού και όπλων.

Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επιρρίπτουν ευθύνες για την εξέλιξη στην αντιπολίτευση και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέα RTVS, τον οποίο κατηγορούν για «έλλειψη αντικειμενικότητας, που όξυνε το κλίμα». Γι' αυτό άλλωστε - όπως λένε - η κυβέρνηση προωθούσε νομοσχέδιο για νέο πλαίσιο λειτουργίας του, κάτι βέβαια που οι επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «όχημα» για να περνάει η κυβερνητική γραμμή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες, παίρνονται μέτρα προστασίας πολιτικών ηγετών. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, χθες το πρωί δήλωσε ότι έγινε σύλληψη υπόπτου (αρχικά για ένα 48ωρο) «λόγω της απειλής να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Προέδρου της χώρας Αλ. Βούτσιτς». Ανακοινώθηκε επίσης ότι δέχτηκε απειλές και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.



ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την κινεζική πρόταση «διευθέτησης» προωθεί η Μόσχα

Ενώ η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Χάρκοβο για την ουκρανική πλευρά

Την κινεζική πρωτοβουλία ως «βάση» διαπραγματεύσεων για τη «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία προτάσσει η Μόσχα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Αμφισβητώντας την «πρωτοκαθεδρία» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Πούτιν επέμεινε στο «αφήγημα» ότι Κίνα και Ρωσία «υποστηρίζουν μια δίκαιη και δημοκρατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων» στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου».

Σε κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της εταιρικής τους σχέσης, Ρωσία και Κίνα «σημειώνουν την ανάγκη να σταματήσουν ενέργειες που συμβάλλουν στην παράταση των εχθροπραξιών και στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», σε μια έμμεση αναφορά στη «δυτική» στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μια ανεξέλεγκτη φάση».

Επιπλέον, στέλνουν μήνυμα στη «Δύση» πως για να «διασφαλιστεί μια βιώσιμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της», δηλαδή να συμφωνηθεί μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας», μια νέα αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη «τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών». Κίνα και Ρωσία καλούν σε διάλογο για την «επίλυση» της «ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα «ελπίζει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα ανακάμψουν σύντομα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι έτοιμη να παίξει τον εποικοδομητικό της ρόλο», είπε ο Σι Τζινπίνγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Στην πρόταση της Κίνας αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, λέγοντας πως το Πεκίνο προσφέρθηκε να διευθετήσει «τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης» και να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας σε όλους: «Οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν μια απολύτως σωστή θέση, ουσιαστικά, να διευθετήσουν τις βαθύτερες αιτίες και να τις εξαλείψουν συλλογικά, διασφαλίζοντας αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους. Η Δύση δεν είναι έτοιμη για αυτό».

«Η Ρωσία έχει θετική στάση στην κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, προτείνουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με βάση το βασικό μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας», είπε ο Λαβρόφ, σε μια φάση που η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στο μέτωπο και είναι βέβαιο πως στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητιούνται διάφορα σενάρια μπροστά στην πιθανότητα κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου.

Η κινεζική «ειρηνευτική πρόταση» περιλαμβάνει 12 σημεία με μπόλικη «διπλωματική ασάφεια», μεταξύ των οποίων έκκληση για κατάπαυση του πυρός, για «σεβασμό στην κυριαρχία άλλων χωρών» - χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας όλων των χωρών, επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, απόρριψη μονομερών κυρώσεων χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μάταιη» η Διάσκεψη «ειρήνης» στην Ελβετία

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επισήμανε χτες για ακόμη μια φορά ότι η σχεδιαζόμενη Διάσκεψη στην Ελβετία για την «ειρήνη» στην Ουκρανία στις 15-16 Ιούνη θα είναι μάταιη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η Βέρνη ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών.

«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη» και «το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η ελβετική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορες περιοχές του κόσμου και έχει στείλει 160 προσκλήσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Ελβετίας Β. Αμχερντ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να πείσει περισσότερες χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, όπως και την Κίνα, να μετάσχουν.

Χώρες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με την Αμχερντ.

«Με δυο "Patriot" η Ρωσία δεν θα καταλάβει το Χάρκοβο»

Το πολεμικό συμβούλιο της Ουκρανίας συνήλθε χτες στο Χάρκοβο, με τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Ζελένσκι, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο».

Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ρωσική στρατιωτική προώθηση έχει ανασχεθεί σε ορισμένες ζώνες της περιοχής όπου η Μόσχα με μία αιφνιδιαστική επίθεση κατόρθωσε να εξασφαλίσει σε μερικές μέρες τα μεγαλύτερα σε διάστημα ενάμισι έτους εδαφική οφέλη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα που διατυπώνει εδώ και μήνες η ουκρανική ηγεσία για επιπλέον συστήματα αεράμυνας. Υποστήριξε πως η Ουκρανία χρειάζεται «δύο συστήματα "Patriot", αν τα έχουμε, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει το Χάρκοβο». Το σχετικό αίτημα διατύπωσε και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο την περασμένη Τρίτη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Χάρκοβο» τόνισε.

Η Δανία ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής στήριξης, ύψους 750 εκατ. ευρώ, για το Κίεβο.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε προχθές βράδυ ότι μετακινεί στρατεύματα στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στα ανατολικά του Χαρκόβου - λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους. Το Κουπιάνσκ κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής το 2022, αλλά ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επίθεσή τους την τελευταία βδομάδα στην βορειοανατολική περιφέρεια Χάρκοβο και στον νότο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολέμου, εκτίμησε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), αναλύοντας δεδομένα του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Από τις αρχές του 2024 οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 800 τ. χλμ. ουκρανικής επικράτειας, ενώ ολόκληρο το 2023 είχαν κατακτήσει περίπου 600 τ. χλμ.



Σελίδα22 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

CONFERENCE LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ

«Απαγορευμένη πόλη» η Νέα Φιλαδέλφεια στις 29 Μάη

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα για τον αγώνα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής

Με «απαγορευμένη πόλη» θα μοιάζει η Νέα Φιλαδέλφεια - και μαζί της και οι όμορες περιοχές - την Τετάρτη 29 Μάη, μέρα της διεξαγωγής του τελικού του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα. Ο φόβος των επεισοδίων από την παρουσία χιλιάδων οπαδών, κυρίως των «ερυθρολεύκων», στις γειτονιές των οπαδών της ΑΕΚ, αλλά και το γεγονός ότι ο αγώνας περιλαμβάνεται στη λίστα των «γεγονότων υψηλής επικινδυνότητας» και για άλλα ζητήματα (π.χ. επιθέσεις από φερόμενους τρομοκράτες), οδηγούν τους αρμόδιους της UEFA, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την αστυνομία, σε μέτρα που χαρακτηρίζονται δρακόντεια, καθιστώντας πολύ δύσκολο να κινηθεί στην περιοχή κάποιος που δεν θα έχει σχέση με τον αγώνα.

Μεταξύ άλλων, τα σχολεία στη Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι κλειστά, ενώ πέριξ του γηπέδου και σε απόσταση 1 χλμ. από όλες τις πλευρές του θα υπάρχουν ελεγχόμενες ζώνες, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση στάθμευσης και προσέγγισης του χώρου (εκτός φυσικά των φιλάθλων και όσων εμπλέκονται με τον αγώνα). Από το τελευταίο μέτρο θα υπάρχει εξαίρεση για όσους χρήζουν βοήθειας, τις ευπαθείς ομάδες, τα άτομα με αναπηρία και μόνιμους κατοίκους. Επίσης θα υπάρξουν σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους, σε δρόμους γειτονικών περιοχών (Μεταμόρφωση, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία), καθώς επίσης στην Αττική Οδό και στην Εθνική Οδό.



ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE

Κρίνονται ο τίτλος και οι θέσεις ανόδου

Ο τίτλος και οι θέσεις ανόδου στην Basket League κρίνονται στο Φάιναλ 4 της Εlite League (πρώην Α2), το οποίο αρχίζει σήμερα στο Ολυμπιακό Κλειστό των Ανω Λιοσίων. Θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις, με το σημερινό πρόγραμμα να περιλαμβάνει τον τελικό της κατηγορίας και την αναμέτρηση των άλλων διεκδικητών της ανόδου. Την Κυριακή θα οριστικοποιηθεί και η δεύτερη ομάδα που θα προβιβαστεί.

Συγκεκριμένα, βάσει του συστήματος διεξαγωγής ο σημερινός αγώνας του Πανιωνίου με τον Μίλωνα (20.00 - Action24 ) ουσιαστικά αποτελεί τον τελικό, με τον νικητή να αναδεικνύεται πρωταθλητής της κατηγορίας και να παίρνει τη μία θέση ανόδου. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας κοντράρονται Ηρακλής και Ερμής Σχηματαρίου (17.00 - Action24), με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τον αγώνα της Κυριακής (16.00 - Action24), όπου θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του τελικού για την άλλη θέση ανόδου.



ΠΟΛΟ - Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Η ώρα των ημιτελικών

Η αυλαία της τελικής φάσης στην Α1 ανδρών του πόλο ανοίγει σήμερα με τη διεξαγωγή των πρώτων παιχνιδιών των ημιτελικών στο γκρουπ 1-4, απ' όπου θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού αλλά και αυτά των θέσεων 5-8 που θα κρίνουν τις τελικές θέσεις κατάταξης.

Στα ημιτελικά ο πρώτος και αήττητος της κανονικής περιόδου Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στον Πειραιά τον Παναθηναϊκό (19.30), ενώ στον έτερο ημιτελικό θα κοντραριστούν η Βουλιαγμένη με τον ΠΑΟΚ (16.00). Η πρόκριση στην τελική φάση κρίνεται στις δύο νίκες, ενώ σε περίπτωση τρίτου αγώνα το πλεονέκτημα έδρας ανήκει σε Ολυμπιακό και ΝΟΒ που τερμάτισαν υψηλότερα στη βαθμολογία.

Για το γκρουπ 5-8 το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις Πανιωνίου - Υδραϊκού (20.30) και Απόλλωνα Σμύρνης - Περιστερίου (21.30).



ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» για την ενέργειά του να υψώσει τη σημαία της Παλαιστίνης μετά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό

Για την ενέργειά του να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναιτωλικό, διαμαρτυρόμενος για το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Νίκος Μαρινάκης. Οπως τόνισε, «ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για να μεταφέρω το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης».

Μιλώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια, ο ποδοσφαιριστής της κρητικής ομάδας εξήγησε ότι «αφού οι δράσεις και οι διαδηλώσεις αποσιωπούνται και καταστέλλονται, είπα να εκμεταλλευτώ το προνόμιο που δίνεται στους αθλητές να ακουστούν ίσως λίγο περισσότερο».

«Ελπίζω ο κόσμος να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει, σε γήπεδα, πλατείες, δρόμους και πανεπιστήμια, για να σταματήσει η αιματοχυσία του παλαιστινιακού λαού, παρά τις απαγορεύσεις και τον πόλεμο που δέχεται», τόνισε ο Ν. Μαρινάκης.



Σελίδα23 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για λίγες παραστάσεις...

Για λίγες παραστάσεις η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη παρουσιάζουν τον «Ριχάρδο III» του Σαίξπηρ, σε ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη, στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι).

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και Λάνκαστερ, η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Ομως, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Ετσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του.

Κατά τη διάρκεια των προβών για το ανέβασμα του σαιξπηρικού «Ριχάρδου III», ένας σκηνοθέτης φέρεται αυταρχικά και παρενοχλεί τους ηθοποιούς του. Οσο οι πρόβες προχωρούν ο σκηνοθέτης, που έχει κρατήσει για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται όλο και πιο πιεστικός, ειδικά απέναντι σε έναν νεαρό ηθοποιό, οδηγώντας τις πρόβες στα άκρα. Πολλά χρόνια μετά το ανέβασμα της παράστασης, ο ηθοποιός αποφασίζει να μοιραστεί την ιστορία του.

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: Το πρωτότυπο σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Η συνύπαρξη αυτών των αλληλένδετων ιστοριών στοχεύει να αναδείξει τα κρίσιμα θέματα της ανεξέλεγκτης χρήσης της εξουσίας, της άσκησης βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, καθώς και του ρόλου των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η ελεύθερη αυτή διασκευή είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις.

Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης, Ντένια Ψυλλιά, Μαρία Καρακίτσου, Δημήτρης Καραβιώτης, Γιώργος Δεμελίδης, Δανάη Τάγαρη.

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15, Σάββατο στις 19.00, Κυριακή στις 21.15.

Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Μειωμένο: 13 ευρώ. Ομαδικά (άνω των 15 ατόμων): 11 ευρώ. Ατέλειες: 8 ευρώ.



«Σε εσάς που με ακούτε» της Λ. Αναγνωστάκη στο Αμφι-θέατρο

Μετά από δυο απόλυτα πετυχημένες σεζόν με συνεχόμενα sold out και εξαιρετικές κριτικές, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ' εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη θα παρουσιαστεί στο Αμφί-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, έως την Κυριακή 26 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00 και Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21.00 σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη

Πρόκειται για μια παράσταση που προκαλεί πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις και θίγει ζητήματα διαχρονικά, βαθιά πολιτικά, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα. Η Λούλα Αναγνωστάκη στο «Σ' εσάς που με ακούτε», ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν' αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.

Η παράσταση:

Βερολίνο, 2001 ή 2023, Βερολίνο, τώρα. Σε μια πόλη σύμβολο του παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γίνει μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Ολοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Αγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Ελσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματά μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ισως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.

Να ελπίζουμε.

Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών.

Παίζουν οι: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Νικόλας Δροσόπουλος, Ελένη Θυμιοπούλου, Γιώργος Κολοβός, Νίκος Μήλιας, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Δημήτρης Ναζίρης, Μπέττυ Νικολέση.



Οι χώροι Πολιτισμού να χρηματοδοτούνται από το κράτος και όχι από δωρεές

Συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή η κύρωση σύμβασης δωρεάς της εφοπλιστικής οικογένειας Λάτση στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Τείνει πλέον να γίνει παράδοση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας να υπάρχουν περίοπτες πινακίδες, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα δωρητών, συνήθως εφοπλιστών, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης και στην Εθνική Πινακοθήκη. Επίσης, απαντώντας σε ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ότι δεν θα υπάρχει κάποια επιγραφή με τα ονόματα των δωρητών της οικογένειας Λάτση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επισήμανε ότι, σύμφωνα με άρθρο της σύμβασης, κεντρική αίθουσα του Μουσείου θα έχει το όνομα του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

Τόνισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το διαχρονικό ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών για την αξιοποίηση της Παιδείας και του Πολιτισμού, ενώ με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια προωθείται και η περιβόητη «κοινωνική εταιρική ευθύνη», καλλιεργώντας την επικίνδυνη αυταπάτη ότι το κεφάλαιο μπορεί να έχει και κοινωνικό πρόσωπο και να φτάσει στο σημείο να βάλει τον άνθρωπο μέχρι και πάνω από τα κέρδη... Πρόσθεσε ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς προσπαθούν μέσα από δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης να αποκαταστήσουν το όνομά τους, ακόμα και να εξασφαλίσουν τη διαφήμισή τους!

Σημείωσε ότι μπορεί μέσα από δυσθεώρητες δωρεές το κεφάλαιο να προσπαθεί να προβληθεί ως «η πραγματική πηγή της λαϊκής ευημερίας και της προόδου. Προβάλλονται ως αυτοί οι οποίοι οδηγούν μπροστά την κοινωνία και με υψηλές, μάλιστα, αξίες και ευαισθησίες ειδικά απέναντι στον Πολιτισμό αυτού του τόπου», ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι τα ποσά που προσφέρουν προς δωρεά είναι ψίχουλα γι' αυτούς, αν λάβει κανείς υπόψη την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.

Εξήγησε, επίσης, ότι στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να δωρίζονται 40 εκατ. ευρώ, αλλά, με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μάλιστα, αγωνιά σήμερα για τη δωρεά, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει σχεδόν δωρεάν μεγάλες εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως και τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

Ανέδειξε, ακόμα, την κραυγαλέα αντίφαση να ετοιμάζονται, από τη μία, ανακαινίσεις και επεκτάσεις και, από την άλλη, να υπάρχουν κλειστές αίθουσες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στάθηκε και στο γεγονός πως με το τέχνασμα των χορηγιών οι μεγάλοι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιούν δημόσιους χώρους σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω». Συμπλήρωσε ότι για το ΚΚΕ, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, οι κρατικές δομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται εξολοκλήρου από το κράτος.



«Αναδυόμενα Στοιχεία» του Κυριάκου Ρόκου

Από την Πέμπτη 23 Μάη (7 μ.μ. - 10 μ.μ.) η P gallery (Κουμπάρη 6, Κολωνάκι) παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο «Αναδυόμενα Στοιχεία».

Ο διακεκριμένος γλύπτης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας έρχεται να παρουσιάσει έργα και συνθέσεις με αφετηρία το προσωπικό του βίωμα, σε υλικά όπως το μάρμαρο, το ξύλο, ο μπρούντζος, το σχέδιο και η γραπτή αφήγηση. Γνωστός για τα μυθικά/ονειρικά περιβάλλοντα που δημιουργεί, συνεχίζει να εκπλήσσει χρησιμοποιώντας τη δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα ως μέσο έκφρασης σύγχρονων αναζητήσεων.

Ο Κυριάκος Ρόκος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945, με καταγωγή από το Μέτσοβο. Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε κοντά στους Πάνο Σαραφιανό και Βρασίδα Βλαχόπουλο. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά και γυψοτεχνία - χαλκοχυτική στο εργαστήριο του Νίκου Κερλή. Το 1972, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, συνέχισε στην Ecole des Beaux Arts του Παρισιού, στο ατελιέ του Cesar, ενώ παράλληλα δούλευε κοντά στον Κώστα Κουλεντιανό. Την περίοδο 1981 - 1983 δίδαξε στη σχολή Βακαλό, ενώ από το 1983 μέχρι το 2012 υπήρξε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και από το 2012 είναι ομότιμος καθηγητής. Το 2022 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.



Σελίδα24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια ιστορική ευκαιρία ... για το ΝΑΤΟ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαίωσαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ: Οτι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας. Γι' αυτό ήταν μια συμφωνία που όξυνε και δεν καταλάγιαζε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ σ' αυτήν διατηρούνταν το σπέρμα για νέα έξαρση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών.

Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα. Και για όσους κάνουν πως δεν βλέπουν, σκιαμαχώντας για το αν ήταν μια «καλή» ή «κακή» συμφωνία, η απάντηση είναι ότι ήταν μια ΝΑΤΟική συμφωνία και, ακριβώς γι' αυτό, κακή και επικίνδυνη για τους λαούς.

Αυτό επιβεβαιώνει κατηγορηματικά και η διπλωματία των ΗΠΑ. Σε έγγραφο για την «Ολοκληρωμένη Στρατηγική της χώρας» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2018, δύο μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνονται οι βασικοί στόχοι της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, με κεντρικό βέβαια την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πλήρη ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

* * *

Γράφει μεταξύ άλλων η έκθεση: «Βλέπουμε το μέλλον της Μακεδονίας (sic) σταθερά ενσωματωμένο στη Δύση και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και μοιραζόμαστε αυτό το στρατηγικό όραμα με τους ηγέτες της Μακεδονίας (...) Οι ΗΠΑ, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, βοήθησαν τους ηγέτες και τον λαό της Μακεδονίας να ανταποκριθούν σε κάθε κρίση και να διατηρήσουν τον στρατηγικό τους προσανατολισμό. Τώρα η Μακεδονία έχει μια ιστορική ευκαιρία.

(...) Αυτόν τον μήνα, η Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος (...) Η συμφωνία αυτή είναι μια πιθανή "αλλαγή παιχνιδιού" για τη Μακεδονία και την περιοχή, καθώς ανοίγει την πόρτα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ ήδη από το 2019. Η αποστολή των Σκοπίων (σ.σ. η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Σκόπια) θα εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία».

* * *

Η επιτυχία της Συμφωνίας, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα συνέβαλλε στο κοινό πλαίσιο περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ, στην ενίσχυση της «Δυτικής Συμμαχίας», στην «ασφάλεια και σταθεροποίηση των ανατολικών και νότιων συνόρων», όπως και στην «προώθηση της αμερικανικής ηγεσίας μέσω ισορροπημένης παρέμβασης».

Γράφει συγκεκριμένα: «Θα συνεργαστούμε με τη Μακεδονία και τους συμμάχους μας για να κλειδώσουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα απαιτήσει συνεχή διπλωματική δέσμευση για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας (...) και να οικοδομηθεί ανθεκτικότητα έναντι κακόβουλης επιρροής, ιδίως από τη Ρωσία, που επιδιώκει να υπονομεύσει τις φιλοδοξίες της Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ.

(...) Χρειάζεται σημαντική παρέμβαση για να εξελιχθεί η Βόρεια Μακεδονία σε στρατηγικό εταίρο (...) Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη και σχεδιάζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στη χώρα να εργαστούν μαζί με την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες ώστε να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Ως εκ τούτου, πρώτη προτεραιότητα της πρεσβείας πρέπει να είναι η διατήρηση της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτήν τη θετική πορεία, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς ανέμους που μπορεί να πνέουν. Η πρόοδος είναι διστακτική, αλλά η βούληση είναι μεγάλη. Η Μακεδονία έχει μια μοναδική ευκαιρία, αλλά η πορεία της είναι εύθραυστη, και η δέσμευση και υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας».

Η οπτική σκοπιά των ΗΠΑ προς τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο ΝΑΤΟ, Ρωσία και αμερικανικά συμφέροντα. Ο,τι δηλαδή δεν τολμούσαν να ψελλίσουν τότε, ούτε τολμούν τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που την υπέγραψε, και η ΝΔ, που την κατήγγειλε αλλά τώρα ζητάει την πλήρη εφαρμογή της, αφού αυτό που προέχει είναι ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός στη Βαλκανική.

* * *

Από τη θεωρία στην πράξη, ανάμεσα στις - φανερές - πρωτοβουλίες που είχε ήδη αναλάβει η αμερικανική πρεσβεία στη Β. Μακεδονία για να δέσει τη χώρα στο άρμα του ευρωατλαντισμού ήταν η «Πρωτοβουλία Στήριξης για τη Μακεδονία» (ΠΣΜ), από τη γνωστή για την υποστήριξη «πολύχρωμων επαναστάσεων» USAID.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε η ΠΣΜ μετά την ολοκλήρωση του έργου της, από τον Γενάρη του 2016 το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Γραφείο Μεταβατικών Πρωτοβουλιών (OTI) υλοποίησαν συνολικά 103 δραστηριότητες, με επίκεντρο τα Μέσα Ενημέρωσης και την «κοινωνία των πολιτών». Το πρόγραμμα που «έτρεξε» μέχρι το 2019 κόστισε περί τα 8,7 εκατ. ευρώ για το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Να πώς περιγράφουν οι ίδιοι το «έργο» τους: «Η ΠΣΜ ξεκίνησε στα χνάρια του εθνικού σκανδάλου και τελείωσε στο χείλος της εθνικής μεταρρύθμισης, ξεκινώντας τις δραστηριότητες του προγράμματος υπό μια κυβέρνηση που όλο και περισσότερο απομακρυνόταν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και ολοκληρώνοντας σε συνεργασία με μια νέα κυβέρνηση, που έχει στραφεί προς μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση με αυτές τις δύο οντότητες. Η ΠΣΜ (...) εργάστηκε ακούραστα για να διαμορφώσει δραστηριότητες που ανταποκρίνονταν σε ένα εκτεταμένο τόξο διακυβέρνησης: Καθυστερημένες εκλογές, εγχώριες διαμαρτυρίες, αδιέξοδα εκλογικά αποτελέσματα, δύσκολη μεταβίβαση της εξουσίας και μεταρρυθμίσεις με μεγάλη προβολή».

Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα ΠΣΜ «ενίσχυσε τον στόχο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών της ΠΓΔΜ, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευρωατλαντική ολοκλήρωση»... Τελεία και παύλα.


Δ. Μ.