Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν» ισοδυναμούν τα Συμπεράσματα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Επαναλαμβάνοντας «την πλήρη και αταλάντευτη υποστήριξη στην Ουκρανία», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί «να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί κάθε αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων».

Καλεί δηλαδή τα κράτη - μέλη να στείλουν επιπλέον και αναβαθμισμένο πολεμικό υλικό στο καθεστώς Ζελένσκι, κλιμακώνοντας τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γενικευτεί, με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανταποκρίνεται από τους πρώτους σ' αυτές τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχοντας αυξήσει κατακόρυφα τη συμβολή της στον πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέχρι και με απαγορευμένα όπλα λευκού φωσφόρου.

Παίζει ταυτόχρονα και ρόλο διακομιστή, για να φτάσει η ΝΑΤΟική «βοήθεια» στον προορισμό της μέσω της Αλεξανδρούπολης. Ετσι θα γίνει και με τα δεκάδες κοντέινερ με αμερικανικό πολεμικό υλικό, που έχει αποθηκεύσει η κυβέρνηση σε άγνωστη τοποθεσία και ετοιμάζεται να προωθήσει σε λίγες μέρες για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι γι' αυτήν την επικίνδυνη παρτίδα, που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση, κρατώντας στα «μαύρα σκοτάδια» τον λαό για τις βρώμικες δουλειές της με το ΝΑΤΟ.

Αλλά και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει τελεσίγραφα και απειλές στο Ιράν, παίζοντας ρόλο «μπροστινού» του Ισραήλ, που είναι κράτος - δολοφόνος και σερίφης του ευρωατλαντισμού στην περιοχή.

Την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου σχεδιάζει ταυτόχρονα και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ την εξόντωση των Παλαιστινίων στη Ράφα και ένα νέο πολεμικό πλήγμα στο Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ζεσταίνει την πλάτη και δίνει το «πράσινο φως» για να κλιμακώσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην περιοχή.

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου, η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», σαν να μην υπήρξε ποτέ η δολοφονική ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, που εκτόξευσε την ένταση στην περιοχή!

Κι ενώ η ΕΕ αποθεώνει για άλλη μια φορά το ...ιερό «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», σε μια κρίσιμη φάση για όλη τη Μέση Ανατολή, όπου οι λαοί σε όλο τον πλανήτη κρατάνε την ανάσα τους μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει μεγάλη ανάφλεξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, απειλεί το Ιράν «και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις», ανακοινώνοντας «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος του.

Κατά τα άλλα, συστήνει «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση σε όλα τα μέρη» και «διατηρεί ακέραιη τη δέσμευσή της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή». Ραντίζουν με βενζίνη τη φωτιά και φοράνε τον μανδύα του ειρηνοποιού, συστήνοντας ...αυτοσυγκράτηση!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ του πολέμου και της εκμετάλλευσης, που δαπανά 240 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, ενώ οι λαοί της γονατίζουν από την ακρίβεια. Που ετοιμάζει ευρωστρατό 5.000 μάχιμων στρατιωτικών για να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Αυτές τις αποφάσεις στηρίζουν στη χώρα μας η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Γι' αυτό πρέπει και στις ευρωεκλογές να πάρουν το μήνυμα πως ο λαός δεν ανέχεται τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους και την εμπλοκή της χώρας. Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης και αμφισβήτησης της βάρβαρης πολιτικής τους.

Οι λαοί μπορούν να ζήσουν καλύτερα, χωρίς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση. Με οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση σε κάθε χώρα, να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας των λαών, απαλλαγμένης από τα δεσμά του καπιταλισμού.



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σήμερα η παρουσίαση της Ερώτησης για την αντιπυρική περίοδο

Στις 11.30 π.μ., στη Βουλή, από τον Δ. Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις


ΣΕΛ.  3


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις 13 Μάη η επόμενη στάση στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη»

Με συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα


ΣΕΛ.  4


ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ

Απειλές και σχεδιασμοί ευρύτερης σύγκρουσης

Συνεννοήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για μακελειό στη Ράφα


ΣΕΛ.  22   -   23


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ

Συνεχίζουν μια γροθιά, με επόμενο σταθμό την 1η Μάη


ΣΕΛ.  9


ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρεμιέρα για τις αντιλαϊκές ΣΔΙΤ στην κατασκευή και λειτουργία των νοσοκομείων


ΣΕΛ.  13



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις και διέξοδο για τον λαό, ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  6   -   7


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βήμα αναγνώρισης η ένταξη του Κοσόβου με εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση | Συνενοχή η στάση αποχής των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


ΣΕΛ.  3


ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Απειλές και «λάδι στη φωτιά» από την ΕΕ του πολέμου

Με πολεμικό τελεσίγραφο στο Ιράν ισοδυναμούν οι αποφάσεις της Συνόδου, τις οποίες συνυπογράφουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Στήριξη στα εγκλήματα του Ισραήλ, αναβαθμίζεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Αμεση, μαζική απάντηση του λαού, με συμμετοχή στη μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης την Κυριακή 21 Απρίλη | Μαραθώνια Πορεία στην Αττική και μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα στο υπουργείο Αμυνας | Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Να γυρίσει η φρεγάτα από την Ερυθρά


ΣΕΛ.  3   -   5,    25


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να χαράξουμε το μέλλον!

Πλήθος κόσμου χτες στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ | Δ. Κουτσούμπας: Η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της Ιστορίας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού | Παρουσιάστηκε ο ιστότοπος mnimia.kke.gr, με ψηφιακές ξεναγήσεις σε μνημεία και τόπους άφταστου ηρωισμού


ΣΕΛ.  14   -   15


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ξόρκια

Το Ισραήλ ετοιμάζει νέα επίθεση στο Ιράν, αλλά δηλώνει πως ...δεν επιθυμεί να πληγεί η σταθερότητα στην περιοχή. Πιο πριν, χτύπησε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, αλλά ...ξόρκισε το ενδεχόμενο να γενικευτεί ο πόλεμος. Κι όταν το Ιράν ανταπέδωσε, «διεθνολόγοι» και «αναλυτές» έσπευσαν να εξηγήσουν ότι η απάντηση ήταν «λελογισμένη» και όχι «ακραία». Την ίδια ώρα, οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι του Ισραήλ (ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση), μαζί με κάθε πολεμικό πλοίο, αεροπλάνο και πύραυλο που στέλνουν στην περιοχή, στέλνουν μαζί και μια ...«ευχετήρια κάρτα» για «να διαφυλαχτεί η περιφερειακή ασφάλεια». Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο! Λίγο πιο πάνω, στο άλλο πολεμικό μέτωπο, το αμερικανικό Foreign Affairs έγραψε ότι Ρωσία και Ουκρανία έφτασαν το 2022 κοντά σε συμφωνία, που δεν τελεσφόρησε και έκτοτε ο πόλεμος κλιμακώνεται. Και τότε, βέβαια, περίσσευαν τα ευρωατλαντικά ευχολόγια περί «ειρήνης» και «ασφάλειας», ενώ στο παρασκήνιο κορυφωνόταν η πολεμική προετοιμασία. Τι δείχνουν όλα αυτά; Πως πίσω απ' τα παχιά λόγια υπάρχει η πραγματικότητα των τεράστιων συμφερόντων, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, αγορών και σφαιρών επιρροής. Και ότι οι εξελίξεις στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών έχουν τη δική τους δυναμική, που κάνει αδύνατη τη διατήρηση των όποιων πρόσκαιρων συμβιβασμών, ρουφώντας ακόμη περισσότερους λαούς στη δίνη του πολέμου. Αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΑΤΟικής «ιερής συμμαχίας» και οι υπόλοιποι. Αυτά είναι που πρέπει να στοχεύσει με την πάλη του ο λαός, καταδικάζοντας και στις ευρωεκλογές τα κόμματα της εμπλοκής και του ΝΑΤΟικού πολέμου.



Ευρω-μαντάτα

Μόνο χαρά δεν αισθάνονται οι κήρυκες της ευρωενωσιακής «κανονικότητας» με το εαρινό ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι μόλις το 39% στην Ελλάδα και το 47% (κατά μέσο όρο) στα κράτη - μέλη έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ. Σ' αυτό προσθέστε και το στοιχείο ότι 1 στους 4 Ελληνες και σχεδόν το ίδιο μεσοσταθμικά στα άλλα κράτη (23%) θεωρεί ότι η χώρα τους δεν ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα επίσης με το ευρωβαρόμετρο, τα πρώτα θέματα που απασχολούν τον λαό σε Ελλάδα και ΕΕ είναι με διαφορά η φτώχεια, η Υγεία και η εργασία, ενώ αποτυπώνεται και η μεγάλη ανησυχία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οπως προκύπτει, τέλος, σε Ελλάδα και ΕΕ το ποσοστό όσων σκοπεύουν να πάνε στην κάλπη είναι πάνω από 70%. Συμπέρασμα: Τώρα που οι μύθοι για την ΕΕ της «ευημερίας» και της «ειρήνης» έχουν καταρρεύσει με πάταγο, τώρα που στα μάτια ακόμα περισσότερων αποκαλύπτεται η ΕΕ ως μια ένωση της εκμετάλλευσης και του πολέμου, διαμορφώνονται δυνατότητες και καλύτερες προϋποθέσεις να εκφραστεί και στην κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και η αμφισβήτηση αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Και ο μόνος τρόπος για να σταλεί ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ!



Τσιτώθηκε

«Τσιτώθηκε» ο «Ραν Ταν Πλαν» των «Νέων» με την αντίδραση του ΚΚΕ στις αθλιότητες που ξεστόμισε ο εκλεκτός των ΗΠΑ και του Ζελένσκι Μπούμπουρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους Ελληνες της Ουκρανίας. Θυμίζουμε ότι πέρα από το ανιστόρητο παραλήρημά του, ο Μπούμπουρας επιτέθηκε με θράσος στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα όταν αυτός πήρε τον λόγο, με την ανοχή μάλιστα του προεδρείου, επειδή δεν του άρεσαν αυτά που αποκάλυπτε το ΚΚΕ για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του καθεστώτος Ζελένσκι και των ναζιστικών ταγμάτων Αζόφ στις καταστροφικές εξελίξεις, που πλήττουν βάναυσα και το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή. Απ' όλα αυτά, ο αρθρογράφος των «Νέων» διέκρινε τη «ρωσόφιλη» στάση του ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας και αποσιωπώντας όσα είχε αναδείξει στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ. Στο άρθρο του, πάντως, δεν τολμάει ούτε να αναφέρει το όνομα του Μπούμπουρα, που πυροδότησε την ένταση στην Επιτροπή με την άθλια και απαράδεκτη στάση του. Το ποιόν αυτού του ...επιχειρηματία, που παίζει ρόλο ΝΑΤΟικού επιτετραμμένου στις περιοχές της Ουκρανίας, όπου ζει συγκεντρωμένο το ελληνικό στοιχείο (περισσότερα στα σημερινά «Αποκαλυπτικά») είναι γνωστό. Και μόνο ο εμετικός αντικομμουνισμός του είναι αρκετός για να τον υπερασπίζεται με τόσο πάθος ο ομοϊδεάτης του στα «Νέα».



Ανταλλάγματα

Δημοσιεύματα και σενάρια θέλουν τις ΗΠΑ να δίνουν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα, με αντάλλαγμα «περιορισμένη απάντηση» στο Ιράν. Τους κάνουν δηλαδή πλάτες να αιματοκυλήσουν χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους στη νότια Γάζα, προκειμένου η απάντηση στο Ιράν να είναι «ελεγχόμενη». Πέρα από τον κυνισμό μιας τέτοιας συνδιαλλαγής μεταξύ συμμάχων, κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά ότι οποιαδήποτε επίθεση των Ισραηλινών δεν θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, αφού οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ισραήλ, φτάνουν ολοένα και περισσότερο στο σημείο που είναι πλέον αδύνατο να διατηρηθούν οι όποιοι εύθραυστοι συμβιβασμοί. Από την άλλη, τα παζάρια για το επόμενο βήμα στον πόλεμο δείχνουν τι πραγματικά υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα των «συμμαχιών» και πόσο επικίνδυνες είναι αυτές για τα συμφέροντα των λαών. Σαν να παίζουν ζάρια, προτάσσει ο καθένας τα δικά του άμεσα συμφέροντα και παζαρεύει συμφωνίες, που τον λογαριασμό τους πληρώνουν πάντα οι λαοί. Ετσι και στην περίπτωση του Ισραήλ: «Θα σου δώσω την καταστροφή της Ράφα, θα μου δώσεις ελεγχόμενη επίθεση στο Ιράν» είναι το deal που πάνε να κλείσουν οι ΗΠΑ. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να συμπεράνει κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις «κρίσεις», πολεμικές και μη, ανάμεσα στους «συμμάχους». Υπάρχει άλλωστε η εμπειρία των Ελληνοτουρκικών, όπου η ευρωατλαντική «πλατφόρμα» οδηγεί σε επώδυνους συμβιβασμούς, με προοπτική τη συνεκμετάλλευση, ενώ η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην τελευταία μεγάλη κρίση των Ιμίων οδήγησε σε μια τεράστια γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο, που αξιοποιείται σήμερα στα ελληνοτουρκικά παζάρια, κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.



1587 Ο πρώην πειρατής Βρετανός ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1772 Γεννιέται ο Αγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο, ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων.

1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, Αγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1906 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Πιερ Κιουρί (βραβείο Νόμπελ 1903).

1931 Στο χωριό Μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν 2 αγρότες.

1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1943 Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα τις εργασίες του το Β' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (19 - 25/4/1959).

1967 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας από το 1949 έως το 1963.

1970 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες Λιμενεργατών της Ιταλίας αποφασίζουν να μποϊκοτάρουν τα ελληνικά πλοία από τις 19 έως τις 26 του Απρίλη.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Καναδά και τις ΗΠΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ από τις 21 έως τις 27 Απρίλη.

Την Κυριακή, 21 Απρίλη, θα αναχωρήσει για τον Καναδά, όπου θα επισκεφτεί το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Στον Καναδά, ο Δ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ελληνικής κοινότητας, με εργατικούς συλλόγους και με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά, ενώ θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν η Κομματική Οργάνωση του Μόντρεαλ και η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο.

Την Πέμπτη, 25 Απρίλη, θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με εργατικά σωματεία και συλλόγους και θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα διοργανώσει η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη.



Σήμερα η παρουσίαση της Ερώτησης της ΚΟ του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα 223, στη Βουλή, την Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα: «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

-- Γιαννάκο Βασίλη, υπαρχιπυροσβέστη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής.

-- Θεοδωρή Σάββα, αντιστράτηγο ΠΣ ε.α., μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων ΠΣ.

-- Σκαρβέλη Μιχάλη, δασολόγο, καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού της Δασολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-- Μπέλλο Βασίλη, υποψήφιο ευρωβουλευτή, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

-- Τσουκαράκη Ανέστη, υποψήφιο ευρωβουλευτή, συνταγματάρχη ε.α., πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων.

-- Αναστασίου Μιχάλη, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας δήμου Πάτρας.

  • Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το portal 902.gr


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βήμα αναγνώρισης του προτεκτοράτου του Κοσόβου η απόφαση ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση για την ένταξη στον οργανισμό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, που έλαβε πρόσφατα η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από εισήγηση της Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ).

Η απόφαση αυτή, 25 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, έρχεται να προωθήσει τα αποτελέσματα αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. Αποτελεί στάδιο στη σχεδιαζόμενη διεθνή αναγνώριση και αναβάθμιση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Σ' αυτό το πλαίσιο η στάση της αποχής που επέλεξαν ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) συνιστά συνενοχή. Συνδέεται με τις ευρωατλαντικές "παρωπίδες" τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι, όμως, μια κάκιστη "υπηρεσία" για τα συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, όλων των λαών, που βιώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την απόσπαση και κατοχή εδαφών τους, όπως είναι και ο λαός της Κύπρου, που εδώ και 50 χρόνια βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Το ΚΚΕ, όπως και πριν 25 χρόνια, έτσι και σήμερα θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα καπιταλιστικά συμφέροντα και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, που ξαναμοιράζουν τη Γη, χαράσσοντας τα σύνορα με των λαών το αίμα και στις αποφάσεις τους, που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του εθνικιστικού μίσους και των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Με πρωτοβουλία ΝΔ και την «εύλογη» στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, έπειτα από εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Τη σχετική πρόταση ενέκριναν 131 βουλευτές, ενώ 29 καταψήφισαν και 11 τήρησαν αποχή. Την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή των υπουργών που θα συνεδριάσει τον Μάη.

Η κυβέρνηση έτσι συνεχίζει στον επικίνδυνο δρόμο που προωθεί τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, φορτώνοντας και άλλη «καύσιμη ύλη» ανταγωνισμών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς, με τη στήριξη και των υπόλοιπων ευρωατλαντικών κομμάτων. Υπέρ, εκτός της Ντ. Μπακογιάννη, ψήφισαν επίσης: Η Α. Ευθυμίου (ΝΔ), ο Γ. Σταμάτης (ΝΔ), ο Ε. Στυλιανίδης (ΝΔ). Απείχαν ο Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), δίνοντας και την «εύλογη» στήριξη στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Αλλωστε, στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας, που έχει αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε σχετική ψηφοφορία στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετήθηκε με «παρών».



Σελίδα4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ» η «συνεργατική σχέση» με την Τουρκία

Στις 13 Μάη οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα με στόχο «μετρήσιμα αποτελέσματα»

«Συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Αυτά διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και από τη διήμερη, άτυπη έκτακτη Σύνοδό του, που ολοκληρώθηκε χτες, με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή να αναζωπυρώνει το παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία. Αφού λοιπόν το Συμβούλιο διεξήγαγε «στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας», διαπίστωσε τα παραπάνω και σπεύδει στα Συμπεράσματα της Συνόδου να επισημάνει ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας». Τονίζει δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας».

Κατά τα άλλα, ανέξοδα οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Δεν παραλείπει δε να διαμηνύσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει»...

Από τη μεριά της Αγκυρας, πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε ξανά να αποδώσει στην ΕΕ «έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις» και εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Υπατο Εκπρόσωπο Borrell και την Επιτροπή». Αναφορικά με το Κυπριακό, το ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ με το Κυπριακό», εκτιμώντας ότι «μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα». Κατέληξε δε ότι η Τουρκία «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ», αλλά «απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς» και γι' αυτό επιφυλάσσεται για να «αναθεωρήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

Ξαναμιλάει η Αγκυρα για «μονομερείς de facto καταστάσεις» στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αμυνας της γείτονος επανήλθε χτες στις πρόσφατες προκλητικές τοποθετήσεις της για το Αιγαίο, επικρίνοντας την Αθήνα για τα σχέδιά της σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και ανακοίνωσε πως η τουρκική κυβέρνηση «έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια». Σημείωσε δε ακόμα ότι «ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς». Πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου έχει οριστεί το νέο ραντεβού, με συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατά τη συνέντευξη που έδωσε χτες από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ...του προκαλεί «εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω - κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», αν και μετά παρατήρησε ότι παρά την «αναμφισβήτητη» και «μετρήσιμη» βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν προκύπτει η «υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει». Απέδωσε στην Αγκυρα θέσεις «βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», για να ξεκαθαρίσει μετά ότι «αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Ανακοίνωσε έτσι και επίσημα ότι οριστικοποιήθηκε πως στις 13 Μάη θα βρεθεί «στην Αγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν» και παρέθεσε ξανά το παράδειγμα του Τουρισμού και πόσο μια «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει τελικά μετρήσιμα αποτελέσματα»...



ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποφάσεις που βρωμοκοπάνε μπαρούτι

Μπαρούτι βρωμοκοπάνε οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών - μελών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αποφάσεις που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων.

Ενδεικτικά, στο κομμάτι των λεγόμενων Συμπερασμάτων που αφορούν την Ουκρανία τονίζεται ότι «πρέπει να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί η παροχή κάθε αναγκαίας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων», εξ ου και καλούνται «τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν την απαιτούμενη συνέχεια». Προεξοφλείται δε ότι «η στρατιωτική υποστήριξη θα παρασχεθεί», με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει από τις πρώτες το σχετικό παράδειγμα, έχοντας στείλει αυτά τα δύο χρόνια χιλιάδες τόνους οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι, μέχρι και πυρομαχικά με λευκό φώσφορο.

Επίσης, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, προκαλώντας την απάντησή του, και απειλεί με γενικευμένο αιματοκύλισμα την περιοχή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει «την προσήλωσή του στην ασφάλειά του» και ανακοινώνει ότι ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων κατά του Ιράν. Χαρακτηριστικά, στα Συμπεράσματά του το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι «καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα». Καλεί δε «το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Επιβεβαιώνει εξάλλου ότι «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε ό,τι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τους πυραύλους», ενώ ταυτόχρονα «διατηρεί ακέραιη τη δέσμευσή της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή», κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, με αποστολή κι άλλων πολεμικών μέσων. Θυμίζουμε ότι με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης (ασκεί τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ έχει στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» και ετοιμάζει την «Ψαρά») είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ερυθρά η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση που έκανε ποτέ η ΕΕ, η λεγόμενη «Ασπίδες», ταυτόχρονα δε χώρες - μέλη όπως η Γαλλία συνέδραμαν το Σάββατο με τα αεροσκάφη τους την ισραηλινή αεράμυνα και άλλες το σύστημα «ασφαλείας» του Ισραήλ με πληροφορίες.

Περαιτέρω, χύνοντας άλλη μια ...παρτίδα κροκοδείλια δάκρυα και αφού έκανε και συνεχίζει να κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει» - στα λόγια - «τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τους εταίρους για τον χωρίς καθυστερήσεις τερματισμό της κρίσης στη Γάζα». «Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών», αναφέρει ακόμα, ξεπετώντας με μια φρασούλα το δικαίωμα των Παλαιστινίων στο δικό τους, ανεξάρτητο κράτος.

Παραπέρα, βάζει θέμα «να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο», να προχωρήσει η «στήριξη» της ΕΕ στις «αδήριτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην ενίσχυση προς τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου» και να εξασφαλιστεί η «σταθερότητα» της χώρας, με το πρόσχημα της οποίας άλλωστε (και επισήμως για το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ) έχουν αναπτυχθεί εντός και πέριξ του Λιβάνου μια σειρά πολεμικά μέσα της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με καπέλο την επιχείρηση «UNIFIL».

Φτιάχνει ...προφίλ στο Ισραήλ και φορτώνει δαπάνες πολέμου στον λαό η κυβέρνηση

Με την κυβέρνηση να πρωτοστατεί στα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το πέρας της Συνόδου εξέφρασε σε δηλώσεις του την «ικανοποίησή» του για τα Συμπεράσματα, επαναλαμβάνοντας τα περί «αυτονόητης στήριξης που παρέχουμε στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν», ενώ βάζοντας μια ...πινελιά ανθρωπισμού είπε και δυο λέξεις για την «ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση πυρός, αφού πρώτα έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι από τον σύμμαχό τους, Ισραήλ.

Μάλιστα, σπεύδοντας με κυνισμό να προσφέρει υπηρεσίες και συμβουλές στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να της φτιάξει το (αιματοβαμένο στο μεταξύ) προφίλ, τόνισε ότι «αν το Ισραήλ επιδείξει και μια μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν τη Γάζα και λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις όλων μας για μια κατάπαυση του πυρός και για μια ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Γάζας, αυτό θα βοηθήσει και συνολικά το Ισραήλ να χτίσει εκείνες τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν πραγματικά να απομονώσει το Ιράν και να καταδείξει ότι είναι μια χώρα που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή», με ό,τι αυτό θα φέρει στη συνέχεια, ενώ επέμεινε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ».

Αλλωστε, καθώς όλα αυτά σημαίνουν στην πράξη πόλεμο και απαιτούν εντατική προπαρασκευή, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε εκ νέου ενός «ευρωομολόγου για την Αμυνα». «Νομίζω είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης, αλλά θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη επιμονή με την οποία προσωπικά θα διεκδικήσω ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ευρώπης», είπε, επιμένοντας ότι «η Αμυνα θα έλεγα ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα την οποία πρέπει να βάλουμε στη συζήτησή μας όταν θα συζητήσουμε για ένα τέτοιο ενιαίο ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης. Ενα εργαλείο το οποίο πρέπει να κατευθύνει όμως τους πόρους του σε σχέδια και σε συστήματα τα οποία θα είναι ευρωπαϊκά και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες θωράκισης όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου» έναντι σε άλλα, ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τους λαούς πάντα τα θύματα των αντιπαραθέσεών τους.



Σελίδα5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτήν την Κυριακή η μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης

ΕΕΔΥΕ: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, είναι η ερχόμενη Κυριακή, 21 Απρίλη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Θα περιλαμβάνει σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη, με εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Ηδη δρομολογούνται πούλμαν για το σημείο εκκίνησης από μια σειρά περιοχών (αναλυτικά στο πόρταλ «902.gr»), ενώ για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές η επικοινωνία με την ΕΕΔΥΕ γίνεται στα τηλέφωνα 210.3844.853 και 6974.418.866, ώρες 10 π.μ. - 9 μ.μ.

Στο φως και των τελευταίων εξελίξεων, με την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση του τελευταίου στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απρίλη και συνολικά στις εκδηλώσεις της μέρας δράσης, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν «βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της Ελλάδας».

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή από ΠΑΜΕ και ΟΓΕ

Στην 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καλεί επίσης το ΠΑΜΕ. Τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που «ματώνει» τους λαούς και σημειώνει: «Παλεύουμε για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Καμία συμμετοχή στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα, καμία στρατιωτική δύναμη έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης».

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους δολοφονικούς σχεδιασμούς και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν διαλέγουμε στρατόπεδο δολοφόνων - ληστών και εκμεταλλευτών. Δεν θα δεχτούμε να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει:

«Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι σε αυτήν την πολιτική, για να μην πληρώσουμε το κόστος του πολέμου, όπως πληρώνουμε το κόστος της "ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο". Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις οικονομικές συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο εισόδημά μας, οι συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας. 7 δισ. τον χρόνο δίνονται για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, την ώρα που τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές καταρρέουν».

«75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που αιματοκυλά τους λαούς συνεχίζεται!», τονίζει. Και προσθέτει: «Η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης συμπίπτει με την αποστολή που οργανώνουν δεκάδες συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο Βελιγράδι, για τα 25 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. 25 χρόνια από τότε που τα εργατικά σωματεία της Ελλάδας βρέθηκαν στις γέφυρες και στα χαλάσματα, εκφράζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος της Ελλάδας στον γιουγκοσλαβικό λαό».

Στην 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 21 Απρίλη, καλεί ακόμη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Το ραντεβού των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών έχει οριστεί στις 5 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, Σάββατο 20 Απρίλη στις 11 π.μ. η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού και πορεία προς το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην Καλαμάτα, αύριο, Σάββατο 20 Απρίλη στις 11 π.μ. στην πλατεία Οθωνος.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 11.30 π.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και εργατικά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας.

Στο Ακτιο, την Κυριακή 21 Απρίλη οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλοι φορείς καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση. Θα ακολουθήσει στις 12 μ. αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Πρέβεζα, με προσυγκέντρωση στον Φόρο. Αναχώρηση λεωφορείων από Αγρίνιο: 9.30 π.μ. (ΕΚΑ).

Στη Σάμο, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 11 π.μ. η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε πορεία ειρήνης από το ΚΥΤ Ζερβού στην πλατεία Πυθαγόρα.

Στον Αραξο, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 10.30 π.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης το Εργατικό Κέντρο της πόλης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών.

Στην Ηλεία την Κυριακή 21 Απρίλη στις 10 π.μ. στη διασταύρωση του δρόμου του αεροδρομίου της Ανδραβίδας με την Κυλλήνη (Εθνική οδός Πατρών - Πύργου).

Στη Λάρισα, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΑΤΑ. Θα ακολουθήσει πορεία στην 1η Στρατιά, όπου εδρεύει το επιχειρησιακό στρατηγείο της άσκησης «EUNAVFOR Aspides».

Στα Τρίκαλα, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Μονής «Δημήτρης Μητροπάνος» και πορεία προς την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Την ίδια μέρα, σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο ΤΕΦΑΑ θα γίνει συμβολικός αγώνας δρόμου «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη», με εκκίνηση στις 7.30 μ.μ. από το Κολυμβητήριο και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στον Βόλο, την Τρίτη 23 Απρίλη συγκέντρωση στον Αγ. Νικόλαο στις 7 μ.μ. και πορεία, που θα καταλήξει στο λιμάνι.

Στο Ηράκλειο, την Κυριακή 21 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι του Καράβολα.

Στο Ρέθυμνο, την Κυριακή 21 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης και οι εκδόσεις «Κυβέρτι» παρουσιάζουν ανθολογία σύγχρονης ελληνικής αντιπολεμικής ποίησης, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Θα γίνει επίσης προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «3.000 νύχτες στην Παλαιστίνη».

Στα Χανιά, την Τρίτη 23 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης καλεί στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή της ταινίας «3.000 νύχτες στην Παλαιστίνη».



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ 2ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κινητοποίηση στον λόφο Λαμπράκη

Εκδήλωση - κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ελληνική συμμετοχή σε αυτούς διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΕΕΔΥΕ, αύριο, Σάββατο 20 Απρίλη στις 7 μ.μ. στον λόφο Λαμπράκη στον Νέο Κόσμο.



ΗΠΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Συγκεντρώνουν πολεμικά μέσα και «εμπειρίες» με όχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια»

Αξιοποιώντας και την επιχείρηση «Αμάλθεια» μέσω Κύπρου, καθώς το νησί εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε επικίνδυνα σχέδια...

Την ώρα που συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και το φιτίλι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή καίει, οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν πολύπλευρα τη στρατιωτική τους παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσα και από την ενεργότερη παρουσία στην Κύπρο, στη σκιά και διεργασιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και η επιχείρηση «Αμάλθεια», στην οποία πρωτοστατεί η Λευκωσία για τη «μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Ετσι, όπως μετέδωσε χτες και o «Φιλελεύθερος», το βράδυ της Τετάρτης με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κύπρου έγινε σύσκεψη μονίμων αντιπροσώπων στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με ζητούμενο την ενημέρωση για τον «ανθρωπιστικό διάδρομο», που στήνεται έως τη Γάζα μέσω του κυπριακού λιμανιού στη Λάρνακα. Με το ίδιο θέμα οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ φέρονται να οργανώνουν «ευρείας κλίμακας συσκέψεις» και σε Ασία, Λατινική Αμερική, ΕΕ. Επίσης, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες της ισραηλινής «Jerusalem Post», η κυπριακή εφημερίδα μετέδωσε ότι για την κατασκευή σχετικής προβλήτας στη Γάζα, μεταφέρονται εξοπλισμός και προμήθειες με τη συνδρομή αμερικανικών πολεμικών πλοίων που στάθμευσαν στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη, συνοδεύοντας και το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ». Πρόκειται για πλοία - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - που ανήκουν στην 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος του αμερικανικού στρατού.

Πρόκειται σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τα πλοία «από την 7η Ταξιαρχία Μεταφορών (Εκστρατευτική), 3η Εκστρατευτική Διοίκηση Υποστήριξης, XVIII Σώμα Αερομεταφερόμενων, αναχώρησαν από την Κοινή Βάση Langley-Eustis καθ' οδόν προς την Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουν μια δυνατότητα αποβάθρας roll-on, roll-off». Σε αυτά περιλαμβάνονται τα USAV «Matamoros», USAV «James A. Loux», USAV «Montorrey» και USAV «General Frank S. Besson Jr».

Σημειωτέον ότι τα σχετικά δημοσιεύματα σχολιάζουν πως το «ταξίδι της αμερικανικής αρμάδας αποτελεί μια σημαντική υλικοτεχνική δοκιμή για να διαπιστωθεί πώς αυτά τα πλοία μπορούν να διασχίσουν τους ωκεανούς και να μεταφέρουν βασικές δυνατότητες σε μια ζώνη σύγκρουσης. Εάν φτάσουν στη Γάζα, αυτό θα προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση σε μια κρίση σε πραγματικό χρόνο».



Εκδήλωση για την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων σε βάρος των ξεριζωμένων

Εκδήλωση με θέμα «Ναυάγια, καταστολή και εγκλωβισμός. Συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των ξενιτεμένων», διοργανώνει το ΚΚΕ την Παρασκευή 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος, Ακαδημίας 20).

Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές:

- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων από χώρες της Ευρώπης.



ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 22 Απρίλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών (απέναντι από τη Βουλή) για τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τη Δευτέρα 22 Απρίλη στις 10.30 π.μ.



Σελίδα6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις και διέξοδο για τον λαό, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά

-- Καλημέρα σε όλους. Μαζί μας είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας. Καλώς ήρθατε.

-- Καλημέρα.

-- Καλημέρα κύριε Γραμματέα. Καλώς ήρθατε. Γυρίζει σε όλη την Ελλάδα. Θα πω για τη χτεσινή απεργία αρχικά και μετά θα πάμε στη μεγάλη εικόνα που λέμε στον παγκόσμιο συναγερμό. Δύο βασικά θέματα είναι στο τραπέζι που απασχολούν τους πάντες, η ακρίβεια και οι μισθοί.

-- Χτες πράγματι ήταν μεγάλες οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. Εγώ βρέθηκα και στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στη Λάρυμνα στη ΛΑΡΚΟ, γιατί κι εκεί κάνουν έναν μεγάλο αγώνα για να ανοίξει το εργοστάσιο και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Η εικόνα που έχουμε από όλη την Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα κυρίως, ήταν αρκετά σημαντική η συμμετοχή ιδιαίτερα στις μεγάλες μονάδες, βιομηχανίες κ.λπ., λιγότερο φυσικά στο εμπόριο, πάντα υπάρχει αυτό σε υπηρεσίες.

Ενώ, με την απαράδεκτη στάση που κράτησε η ΑΔΕΔΥ το Δημόσιο δεν είχε, έκαναν στάσεις εργασίας πρωτοβάθμια Σωματεία με δικές τους αποφάσεις μόνο, κι έτσι μπόρεσαν κάποιοι εκπαιδευτικοί, άλλοι, να παραβρεθούν στα συλλαλητήρια. Αλλά ήταν μεγάλες οι κινητοποιήσεις και δέσποσαν αυτά τα αιτήματα, δηλαδή η ανάγκη να κατοχυρωθούν και να υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να υπάρξει γενναία αύξηση του μισθού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, γιατί η ακρίβεια αλλιώς δεν αντιμετωπίζεται.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν να ανακουφίσουν απ' την ακρίβεια

-- Ο μισθός...

-- Ε, βέβαια, ο μισθός. Και μείωση φόρων ή κατάργηση κάποιων άμεσων ή έμμεσων φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ για παράδειγμα, ή ο φόρος σε καύσιμα, σε Ενέργεια, αυτά είναι ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν κάπως να ανακουφίσουν, όχι να λύσουν το πρόβλημα.

-- Αποκατάσταση εσόδων, γιατί σου λέει η κυβέρνηση, το ακούω αυτό. Και είναι προφανές νομίζω για πολύ κόσμο αυτό σχετικά με τον ΦΠΑ, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κ.λπ., αποκατάσταση εσόδων για να λειτουργήσει το κράτος; Για να δώσει και μισθούς.

-- Κοιτάξτε να δείτε. Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, οι μεγάλες εταιρείες είχαν 75% αύξηση κερδών μόνο το 2022, πολύ περισσότερο ήταν το 2023, δεν έχω το στοιχείο διότι δεν έχει βγει ακόμη, ήταν μεγαλύτερο όμως, από ό,τι εκτιμούν και οι ίδιες. Αυτές οι εταιρείες έχουν φοροαπαλλαγές, αυτές οι εταιρείες έχουν πάρα πολλά τέτοια ζητήματα, κι από κει θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα, για να μπορέσουν να δοθούν έστω ως μία ανάσα επιπλέον στους εργαζόμενους, γιατί τώρα με αυτές τις αυξήσεις ψίχουλα ή με κάποια επιδόματα, με την επιδοματική πολιτική δεν λύνονται τα ζητήματα. Γιατί ο άλλος πάει στο ράφι του καταστήματος και βλέπει στο σούπερ μάρκετ οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί στο διπλάσιο, τριπλάσιο, όπως τα πάντα πλέον, και τα ενοίκια.

-- Εμείς τα συζητάμε και καθημερινά αυτά. Γιατί δεν τα λύνει η κυβέρνηση όμως; Την ίδια φθείρει. Καλά, φθείρει εμάς πρώτα προφανώς, που δεν μπορούμε να ψωνίσουμε τα βασικά, αλλά την ίδια φθείρει. Δεν μπορεί να πάρει μέτρα για να χτυπήσει την ακρίβεια ή δεν θέλει να πάρει μέτρα;

-- Εμείς λέμε ότι η ακρίβεια είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και εκτός από τους μισθούς, που λέγαμε πριν, εκτός από τους φόρους που είναι τεράστιοι και επιβαρύνουν και πρέπει να μειωθούν, υπάρχει και το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος, μεγάλη αιτία, όπου ο επιχειρηματίας, ασύδοτα λειτουργώντας - το κεφάλαιο, όπως όλοι ξέρουμε πλέον σε αυτή την κοινωνία, είναι αδηφάγο - δεν υπάρχει ζήτημα που να μην προσπαθεί να απομυζήσει και το παραμικρό κέρδος από τον εργαζόμενο, από την εργατική δύναμη, εκεί γίνεται όλο το παιχνίδι.

-- Κέρδος, όμως, πρέπει να υπάρχει φαντάζομαι για να λειτουργήσει η επιχείρηση με έναν τρόπο και να πληρώνει και τους εργαζόμενους και να παίρνει κι από τους εργαζόμενους. Να υπάρχει λέτε ένα όριο σε αυτό;

-- Μα, άμα σκεφτόταν (η κυβέρνηση) με διαφορετική λογική και όχι να τα έχει καλά με αυτό που εμείς λέμε μεγάλο κεφάλαιο ή με την ΕΕ, με τους δανειστές, δεν θα έδινε προπληρώνοντας δάνεια πολλών εκατομμυρίων, ενώ θα μπορούσε να το αποπληρώσει σε βάθος χρόνου μέχρι το 2027. Θα έδινε κάποια από αυτά τα χρήματα για να λυθούν ζητήματα, όπως με τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, για να δοθούν κάποιες αυξήσεις, για να λυθούν κάποια ζητήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που στενάζουν κυριολεκτικά. Δεν θέλω να πω πάλι για τον πόλεμο και για τις τεράστιες δαπάνες...

-- Θα τα πούμε κι αυτά...

-- Οχι, λέω και σε σχέση με την ακρίβεια και το κόστος ζωής και το ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ή το ότι δεν αντέχει η οικονομία. Οταν 500.000 ευρώ είναι το κόστος μόνο για μια μέρα για τη φρεγάτα «Υδρα», για να την έχουμε να «σουλατσάρει» μαζί με τις υπόλοιπες φρεγάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον Περσικό Κόλπο, δίπλα στο στόμα του λύκου, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διεκδικούμε ό,τι αποκλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής

-- Θα έπρεπε να μη συμμετέχει η Ελλάδα ή να είναι γενικότερα η στάση, σε αυτό το επίπεδο της ΕΕ, των χωρών, διαφορετική; Πώς το τοποθετείτε αυτό;

-- Θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αποσυρθεί η φρεγάτα, να επιστρέψει αμέσως. Δεν έχει κανέναν λόγο η Ελλάδα να συμμετέχει με Ενοπλες Δυνάμεις και με φρεγάτες σε αυτό το μακελειό, σε αυτόν τον πόλεμο, στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Διότι εμπλέκει τον ελληνικό λαό ενεργά σε έναν πόλεμο άδικο, σε έναν πόλεμο που δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, χάνει πολλά. Χάνει και οικονομικά, η χώρα αφαιμάσσεται, γιατί βγαίνουν από τον εργαζόμενο λαό, αλλά κυρίως μπαίνει σε κίνδυνο διότι γίνεται στόχος αντιποίνων.

-- Αρα, μπαίνουμε κι εμείς λέτε στο παιχνίδι. Αυτό λέτε.

-- Μα είμαστε ήδη. Είμαστε ήδη και το έχουν πει και οι Ρώσοι, το έχουν πει και το Ιράν, ότι οποιαδήποτε βάση χρησιμοποιείται ενάντια στις χώρες ή στις ενέργειες αυτές, τότε θα είναι στόχος αντιποίνων, το έχουνε πει.

-- Οφείλουμε όμως να συμμετέχουμε κι εμείς εφόσον είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αρα... Είναι άλλη ρίζα μετά, πάμε πίσω.

-- Γι' αυτό δεν θα έπρεπε να είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά τουλάχιστον κάποια ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Για παράδειγμα, έχω υπόψιν μου τελευταία ότι η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε, λόγω της τουριστικής περιόδου που αρχίζει, να δεχθεί μεταφόρτωση εκεί πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων σε λιμάνια της. Ενώ, αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε «ΟΚ» στην Αλεξανδρούπολη.

-- ΟΚ στην κυριολεξία.

-- Και ήδη βρίσκονται εκεί, όπως θα ξέρετε φυσικά, δημοσιογραφικά, διότι κι εμείς έτσι τα μαθαίνουμε από αυτά που κυκλοφορούν και επιβεβαιώνεται φυσικά, το ξέρω 100% γι' αυτό και το λέω δημόσια, χρησιμοποιεί την Αλεξανδρούπολη γι' αυτό. Ούτε καν αυτό δεν βρήκε σαν δικαιολογία. Αρα, υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να θέσει και έτσι μπορείς να αποφύγεις επικίνδυνες ενέργειες που σε εμπλέκουν ακόμα περισσότερο.

-- Οταν γίνεται μία εισβολή σε μία χώρα, όπως έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, όταν υπάρχει μία επιθετική ενέργεια, τρομοκρατική την χαρακτηρίζουν πολλοί γιατί αφορούν σε αμάχους, από την πλευρά της Χαμάς, την οποία δεν συνδέουν πολλοί με τον παλαιστινιακό λαό, ένα δεύτερο κομμάτι το επόμενο, κατά ενός κράτους, δεν έχει το δικαίωμα αυτό το κράτος να αμυνθεί και δεν πρέπει να έχει την αλληλεγγύη άλλων χωρών. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα η αλληλεγγύη είναι σύμφυτο με τη φύση του και με την ιδεολογία του νομίζω, έτσι δεν είναι;

-- Οτιδήποτε αποκλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, εμάς θα μας βρει μπροστά να το παλεύουμε, να το διεκδικούμε και να το απαιτούμε. Η κλιμάκωση της έντασης τίποτα δεν θα φέρει, διότι τώρα λέει το Ισραήλ: «Θα απαντήσω στο Ιράν, γιατί το Ιράν μου έκανε αυτό, έστω το συμβολικό, όπως λέει και το ίδιο, χτύπημα». Το Ιράν απαντάει ότι: «Κύριοι προηγηθήκατε, διότι σκοτώσατε Ιρανούς αξιωματούχους, συμπατριώτες μας στο Προξενείο και μάλιστα ανώτερα στελέχη, το πλήξατε από το Ισραήλ, τους χτυπήσατε, τους σκοτώσατε». Σε συνέχεια λέει «φταίτε, διότι άρχισε ο πόλεμος στην Παλαιστίνη». «Ποιος έκανε, η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;», αυτό είναι το ερώτημα;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας

-- Δεν τη δέχεστε ως τρομοκρατική οργάνωση εσείς τη Χαμάς;

-- Κοιτάξτε να δείτε, εμείς το έχουμε πει. Είναι η μέρα με τη νύχτα οι ιδεολογικές, πολιτικές απόψεις και οι μορφές πάλης που χρησιμοποιεί η Χαμάς με αυτό που εμείς θεωρούμε. Και το έχουμε πει και είναι καθαρό από την πρώτη στιγμή. Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, ούτε με την ιδεολογία της, ούτε με την πολιτική της, ούτε με τίποτα με την Χαμάς. Είναι καθαρό αυτό. Αλλά δεν κρύβουμε τον εαυτό μας πίσω από το δάχτυλο και να μη δούμε ότι εδώ μιλάμε για μία κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών και βεβαίως μία κατοχή που τώρα περιλαμβάνει πλέον και τη Γάζα.

Αρα, λοιπόν, η κατοχή είναι από τη μεριά του Ισραήλ, η κατοχή είναι άδικη βεβαίως, όπως μιλάμε για την Κύπρο που λέμε ότι η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου και αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο τόσα χρόνια, αυτό πρέπει να πούμε και για τα Παλαιστινιακά εδάφη. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς πολλά χρόνια τώρα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους, βασανισμένους, μιλάμε για εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, πρόσφυγες ανά τον κόσμο και μετανάστες, γιατί δεν μπορούν να επιζήσουν εκεί κ.λπ. Αρα, ένας λαός δεν έχει το δικαίωμα στην αντίσταση;

-- Γραμματέα. Είμαστε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, η Ελλάδα, σε αυτήν τη φάση;

-- Η Ελλάδα όλα τα τελευταία χρόνια είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Τι θέλετε να πάρουμε; Από τη Γιουγκοσλαβία, που κλείνει φέτος τον Μάρτιο που πέρασε, το ξεκίνημα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία 25 χρόνια; Δεν ήταν με το ΝΑΤΟ, δεν βοηθούσε αποστολές να περάσουν από εδώ, από την Ελλάδα; Και ο ελληνικός λαός, οι Θεσσαλονικείς έστελναν στη λαϊκή αγορά τα αμερικανοΝΑΤΟικά τανκς. Και διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία κι έχουμε ακόμη παρενέργειες; Είδατε χτες τι έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το Κόσοβο.

-- Πάντως το θέμα με τη Χαμάς με απασχολεί, γιατί η Χαμάς, γι' αυτό επανέρχομαι, λέτε ότι είναι εκλεγμένη από το 2007, δεν έχει κάνει εκλογές και ουσιαστικά καταδυναστεύει κατά καταγγελίες κόσμο εκεί;

-- Εντάξει κι άμα κάνουν εκλογές; Τώρα αυτό συζητάνε με τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους και το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Και η Χαμάς και οι υπόλοιποι συζητάνε για να συμμετέχουν σε εκλογές και σε κοινή κυβέρνηση για να σταματήσει το μακελειό, κι αν συμφωνήσουν θα λυθούν τα προβλήματα; Και πριν δέκα χρόνια πάλι είχε συμφωνήσει σε κοινή κυβέρνηση.

-- Οχι, αλλά με απασχολεί. Μιλάμε να γίνουν εκλογές. Δεν θα έπρεπε να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη;

-- Θα έπρεπε. Γι' αυτό λέμε ότι διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά με τη Χαμάς, πώς να το πω; Να επαναλάβω τι λέω;

-- Οχι δεν το πα γι' αυτό.

-- Μα, το λέτε λες και συμφωνούμε εμείς με τη Χαμάς. Ισα ίσα το πρόβλημα είναι άλλο, εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και δείχνουμε, κύριοι του Ισραήλ έχετε ευθύνη. Εχει η Χαμάς ευθύνη; Βεβαίως έχει ευθύνη. Αλλά έχετε κι εσείς ευθύνη, διότι έχετε μία χώρα υπό κατοχή, μια χώρα που δολοφονείτε τώρα. 35.000 νεκροί από τους οποίους 20.000 είναι παιδιά, και αυτό το συζητάμε 4 μήνες τώρα; Αυτό το ερώτημα έπρεπε να τεθεί τις πρώτες μέρες. Αγανακτώ, όταν σκέφτομαι, τρελαίνεται δηλαδή ένας άνθρωπος όταν σκέφτεται ότι παιδιά, χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί. Τι σημασία έχει αν είναι η εθνικότητά τους παλαιστινιακή;

-- Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε αυτό. Δεν αντιλέγω σε καμία περίπτωση.

-- Μιλάμε δηλαδή για μία συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται.

-- Η ένστασή μου ήταν για τη Χαμάς... Εγκλήματα κι από τις δύο πλευρές...

-- Η «αυτοάμυνα του Ισραήλ» είναι πλέον άλλοθι για την αντιδραστική πολιτική του Νετανιάχου, για να σκοτώνει ακόμη κόσμο και παιδιά, και το άλλοθι αυτό δεν πρέπει να το δώσουμε. Εχει ευθύνες ο Μητσοτάκης και οι άλλοι κυβερνώντες εδώ και τα άλλα κόμματα που μιλάνε για «άλλοθι αυτοάμυνας». Τέλειωσε το άλλοθί τους. Αν μη τι άλλο.

Ο κόσμος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ

-- Υπάρχει πήχης για το Κομμουνιστικό Κόμμα σε αυτές τις εκλογές, γιατί είχατε μια ανοδική πορεία, σταθερά ανοδική μάλιστα. Φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει, υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές. Θεωρείτε ότι θα πάει παραπάνω; Το διψήφιο παραδείγματος χάριν είναι ένας στόχος για εσάς;

-- Ναι, εμείς θεωρούμε ότι μπορεί, είναι ρεαλιστικό. Αυτό συναντάμε δηλαδή με την καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο, ο οποίος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, ακούει τις θέσεις μας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, συμφωνεί με πολλές από αυτές. Εμείς καλούμε τον κόσμο, άσχετα αν δεν συμφωνεί σε όλα, δεν γίνεται να συμφωνεί σε όλα με ένα κόμμα, θα συμφωνεί σε κάποια βασικά ζητήματα, αλλά αν συμφωνεί στην κατεύθυνση που βάζει, αυτό που θέτει στο Πρόγραμμά του, στις πολιτικές προτάσεις που ανακουφίζουν άμεσα τον ελληνικό λαό και δίνουν μία διέξοδο, είναι σε θετική κατεύθυνση, του λέμε ότι πρέπει να κάνει το βήμα, άσχετα τι ψήφιζε μέχρι χτες. Και πιστεύουμε ότι το 7,7% που πήραμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μπορεί να ανέβει όσο πιο ψηλά. Εμείς ξέρετε ποτέ δεν βάζουμε αριθμητικούς στόχους, ο πήχης μας είναι να «πηδήξουμε από πάνω», να περάσουμε από πάνω δηλαδή, όχι από κάτω.

-- Θεωρείτε ότι παίζετε μόνος σας μπάλα στην Αριστερά; Σας το λέω και πιο λαϊκά, παίζετε μόνος σας μπάλα στην Αριστερά; Γιατί τώρα μιλούσαμε για τον κ. Κασσελάκη, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Αν κι εγώ σας έλεγα και πριν ότι με τα γεωγραφικά δεν τα πάω καλά, ούτε θέλω να ξεχωρίζω τους ανθρώπους ή τα κόμματα σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους και λοιπά, γιατί αυτός είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Αν θεωρούμε, όμως, αριστερά τα κόμματα με αξίες, με ιδανικά, με θέσεις που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ, παραδοσιακά, ενάντια στον «λάκκο των λεόντων» που ήταν η ΕΕ, έτσι την έλεγαν από τη δεκαετία του '60 και ως τέτοια εξελίσσεται ως ΕΕ σήμερα και το βλέπουν οι λαοί μπροστά τους. Γι' αυτό και το 45% του ελληνικού λαού απαντάει ότι «διαφωνώ με την ΕΕ και δεν μου προσφέρει τίποτα, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα ευημερίας στη χώρα μου, στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου». Αν αυτό είναι, λοιπόν, η αριστερά με τις αξίες, με τα ιδανικά, με τους στόχους, με τον σοσιαλισμό που πρεσβεύει, δηλαδή ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πέρα από τον καπιταλισμό, αν όλα αυτά είναι αριστερά, ναι, μόνο το ΚΚΕ είναι σήμερα. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς διαβάζοντας τα προγράμματα, τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά τι είναι;

-- Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλασσικό, πλέον, αστικό κόμμα, που θέλει να παίξει κάπου στη σοσιαλδημοκρατία, γιατί έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία που είχε το ΠΑΣΟΚ και ανταγωνίζονται, συναγωνίζονται μεταξύ τους εκεί σε αυτόν τον χώρο. Βέβαια ο κ. Κασσελάκης το έχει οδηγήσει ακόμα παραπέρα, του 'χει δώσει να καταλάβει ας πούμε του ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει απογειώσει πλήρως, δηλαδή, από εκείνον τον χώρο. Θέλει να γίνει κάπου κεντρώος, δεξιός, κάτι σαν Μητσοτάκης αλλά σε πιο lifestyle στυλ εδώ στην Ελλάδα με λίγο αμερικάνικο Μπάιντεν, «Δημοκρατικούς» και λοιπά, αλλά παίρνει έτσι πινελιές από κει μόνο, ούτε αυτά έχει αφομοιώσει κατά την άποψή μου.

Από κει και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι, οι μικρές δυνάμεις δηλαδή που δρουν, η απόσπαση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, της Νέας Αριστεράς, δεν βλέπω ότι έχει καμιά προοπτική, διότι ακολουθεί υποτίθεται την προηγούμενη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που τον οδήγησε σε ήττα και, βεβαίως, σε μεγάλη δυσαρέσκεια από έναν προοδευτικό, αριστερό κόσμο. Γιατί είναι το κομμάτι της «αριστεράς» κατά την άποψή μου, που χρησιμοποιεί ακόμα στα λόγια κάποιες αριστερές κορόνες, αλλά στην πράξη η πολιτική του είναι δεξιά, είναι σε άλλη κατεύθυνση, είναι καθαρά αστική.

Πατριωτικό να υπερασπίζεσαι τον λαό σου κόντρα σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ

-- Να ρωτήσω, την υποψηφιότητα Μπελέρη πώς την βλέπετε;

-- Ο κ. Μητσοτάκης θεωρώ ότι επέλεξε τον κ. Μπελέρη για να απευθυνθεί σε ένα κοινό που του ήταν απαραίτητο αυτή την περίοδο, για να συγκρατήσει ψήφους που φεύγουν προς άλλα κόμματα προς τα δεξιά του, γι' αυτό τον επέλεξε. Εμείς θα κρίνουμε τον κ. Μπελέρη εφόσον εκτίθεται στην πολιτική, βάζει υποψηφιότητα, ζητάει τον σταυρό του ελληνικού λαού, με βάση τις θέσεις που θα πει στον ελληνικό λαό και με βάση τις θέσεις του κόμματος, της ΝΔ, στο οποίο ανήκει και είναι υποψήφιος. Ετσι θα τον κρίνουμε και θα τον κρίνουμε αυστηρά. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ότι εμείς στηρίξαμε, για παράδειγμα, ενάντια στον Ράμα, στην πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης το ζήτημα της αδικίας που του έκανε, της φυλάκισής του. Σε αυτό τον στηρίξαμε καθαρά, με ανακοίνωση το Κόμμα, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την εκλογική μάχη πλέον. Θα κρίνεται ο κ. Μπελέρης με βάση τις τωρινές του θέσεις, βεβαίως, τις θέσεις του κόμματος που εκφράζει, γιατί δεν θα εκφράζεται μόνο το να αποφυλακιστεί ας πούμε από τις φυλακές του Ράμα, αλλά και το τι θα κάνει στην ΕΕ, για την ΕΕ, για άλλα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη μειονότητα, φυσικά.

-- Εχει εθνικά χαρακτηριστικά αυτή η υποψηφιότητα;

-- Τι είναι το εθνικό δηλαδή;

-- Λόγω της καταγωγής του...

-- Το πατριωτικό είναι να υπερασπίζεσαι τους εργαζόμενους, τον λαό σου, αυτό είναι πατριωτικό και να είσαι σε κόντρα και με ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, και να κρατάς τέτοιες θέσεις. Τέτοιες θέσεις δεν έχει ο κ. Μπελέρης, ούτε είχε πριν. Οταν και την ώρα που τον υποστηρίξαμε εμείς να αποφυλακιστεί και κάναμε κριτική στον Ράμα, το λέγαμε αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν τον πατριωτισμό. Και το «εθνικό» αυτό είναι.

Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο

-- Ξεκινάτε περιοδείες; Θα πάτε στο εξωτερικό, για να κλείσουμε...

-- Φεύγω την Κυριακή για Καναδά και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ. Θα πάω Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη.

-- Για τους ομογενείς μας;

-- Ναι, έχουμε φίλους του ΚΚΕ εκεί, έχουμε Οργανώσεις του ΚΚΕ σε αυτές τις χώρες, συγκεντρώσεις θα κάνουμε, συναντήσεις με συλλόγους, με τις κοινότητες.

-- Στις εθνικές εκλογές πήγατε καλά στην Ευρώπη, έξω δηλαδή. Πολύ συχνά ΝΔ ας πούμε το πρώτο κόμμα, δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ. Γι' αυτό και υπήρχε μια ένσταση, να το πω έτσι, δημόσια ρητορική εννοώ, για το γεγονός ότι το ΚΚΕ π.χ. δεν στήριξε την επιστολική ψήφο, γιατί έχετε κόσμο στο εξωτερικό...

-- Μα, εμείς δεν το βλέπουμε ψηφοθηρικά αυτό το ζήτημα για να πάρουμε κάποια ψηφαλάκια. Εμείς επί της ουσίας μιλήσαμε, ούτε έχουμε αντίρρηση να ψηφίζουν οι ομογενείς, αλίμονο, οι μετανάστες, οι Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι είτε ως οτιδήποτε σε όλο τον κόσμο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ψηφίζουν. Διαφορετική ήταν η πρότασή μας, γιατί εμείς θεωρούμε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία διασφαλίζει την εγκυρότητα της ψηφοφορίας και της συμμετοχής και απ' αυτήν τη σκοπιά είχαμε προειδοποιήσει για την επιστολική ψήφο ότι δεν εξασφαλίζει ούτε εγγυήσεις, ούτε έλεγχος μπορεί να γίνει. Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει», επιβεβαιωθήκαμε. Και με τη διαρροή όπου τα προσωπικά δεδομένα δόθηκαν στην κα Ασημακοπούλου απ' το υπουργείο Εσωτερικών. Και εδώ δεν έχει απαντήσει ακόμα η κα Κεραμέως, τα ρίχνει σε κάποιους υπαλλήλους μόνο, ενώ είναι δική της η ευθύνη αποκλειστικά. Εχουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού έχει υπογραφεί και το προεδρικό διάταγμα στο μεταξύ, διότι δεν εξασφαλίζεται, λέει, από τον ταχυμεταφορέα ή τον τέλος πάντων τον ξένο εκπρόσωπο της ταχυδρομικής εταιρείας που θα πάει εκεί να κάνει την ταυτοποίηση, να του παραδώσει τα έγγραφα και μετά να πάρει τον φάκελο με την ψήφο, υπάρχει θέμα ταυτοποίησης και δεν γίνεται πλέον με έγγραφα, με φωτογραφία, με ταυτότητα. Θα γίνεται, λέει, με ένα PIN.

-- Μπορεί να γίνει νοθεία;

-- Βεβαίως, το PIN μπορεί να διαρρεύσει, το PIN το δίνεις. Εντάξει, να μη διαρρεύσει απ' το υπ. Εσωτερικών, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος κάτω από μια πίεση στο εξωτερικό, μπορεί να το δώσει το PIN στον θείο του, στον μπάρμπα του, στον ξάδερφό του, σε έναν άλλον για να ψηφίσει.

-- Αρα, το ΚΚΕ θέτει θέμα νοθείας των εκλογών;

-- Βάζουμε ζήτημα ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας, δεν λέμε νοθείας, θα το δούμε. Γι' αυτό λέμε εμείς ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση. Εμείς λέμε στους Ελληνες ομογενείς και αυτό θα τους πω κι εκεί, να πάνε να γραφτούν στους καταλόγους, έχουν δυνατότητα μέχρι τέλος του μήνα, με επιστολική ψήφο, να την χρησιμοποιήσουν, διότι δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες, στα προξενεία όπως παλιά. Να πάνε να ψηφίσουν, να γραφτούν, αλλά να έχουν τον νου τους. Οπως τώρα κατήγγειλαν μόλις έλαβαν τις επιστολές και τις διαφημίσεις της κυρίας Ασημακοπούλου και έκαναν μηνύσεις και είναι υπόλογη τώρα η κυρία αυτή και οι εκπρόσωποι του υπ. Εσωτερικών. Το ίδιο να κάνουν και τώρα. Να έχουν τον νου τους, να τα καταγγείλουν, κι εδώ είμαστε να τα αποκαλύψουμε αυτά τα πράγματα.

-- Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Γραμματέα.

-- Κι εγώ σας ευχαριστώ.



Σελίδα8 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Οι εργαζόμενοι συναντιούνται με τους κομμουνιστές στους ελπιδοφόρους δρόμους του αγώνα

Αυτή η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να εκφραστεί στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη με χιλιάδες ψήφους εργαζομένων

Η απεργία στις 17 Απρίλη ήταν ακόμα μία απόδειξη ότι η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στις αντιλαϊκές επιλογές και κατευθύνσεις της που θέλουν τους εργαζόμενους στριμωγμένους στη γωνία, συμβιβασμένους με όλο και λιγότερα, υποταγμένους στη μιζέρια και τη μοιρολατρία, εκτεθειμένους μπροστά στους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μπορεί να είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων.

Αποτέλεσε κλιμάκωση της μεγαλειώδους απεργιακής μάχης που δόθηκε στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώθηκαν σ' ένα ορμητικό, μαχητικό ποτάμι, τηρώντας την υπόσχεση ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, βροντοφωνάζοντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και, παράλληλα, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους όλα αυτά που είναι σύγχρονα, αναγκαία και δυνατά για να ζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού όπως πραγματικά της αξίζει.

Η απεργία στις 17 Απρίλη έδωσε συνέχεια στον κοινό αγώνα των εργαζομένων, ανεξαρτήτως κλάδου, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών και της νεολαίας μας που έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να πείσει ότι είναι δυνατό να συνυπάρξουν οι ανάγκες των πολλών, αυτών που εργάζονται και παράγουν, με τα συμφέροντα των λίγων που άκοπα αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα της δουλειάς των πολλών.

Δεν περνάνε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, παρά την απλόχερη στήριξη που της προσφέρουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο: Στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της «Νέας Αριστεράς» προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βγάλουν την κυβέρνηση από την πίεση και το στρίμωγμα των αγώνων, καταψηφίζοντας στην ΑΔΕΔΥ την απεργία στις 17 Απρίλη, όπως καταψήφισαν την απεργία της 28ης Φλεβάρη στη ΓΣΕΕ. Προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη δυνατότητα να υπάρξουν ενιαία απάντηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κλιμάκωση της αγωνιστικής διεκδίκησης. Προσπάθησαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση. Δεν τους βγήκε όμως. Οπως πήραν πάνω τους την οργάνωση της απεργίας στις 28 Φλεβάρη οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, κόντρα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έτσι και στο Δημόσιο δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ύψωσαν κοινό απεργιακό μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κόντρα στις απεργοσπαστικές μεθόδους της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έδωσαν μαχητικό «παρών», απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για μέτρα και υποδομές προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Οι εργαζόμενοι έδειξαν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές μέσα στα συνδικάτα, γιατί γνωρίζουν καλά ποιες δυνάμεις μπορούν να βγουν μπροστά, να αποτελέσουν εγγύηση για την οργάνωση του αγώνα. Συναντιούνται με τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην καθημερινή, κοπιαστική δουλειά της αποκάλυψης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που ζυγίζουν τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας με βάση τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας».

Συναντιούνται με τους κομμουνιστές στους ελπιδοφόρους δρόμους του αγώνα, παίρνουν ανάταση κι αισιοδοξία, πιστεύουν στη μεγάλη δύναμη που έχουν όταν βαδίσουν χέρι χέρι με τον διπλανό τους για όλα αυτά που τους ενώνουν, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Γιατί εκεί γεννιέται η πραγματική ελπίδα, η αισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο: Στον δρόμο της καθημερινής πάλης και του αγώνα. Αυτή η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση στις δυνάμεις του ΚΚΕ σφυρηλατούνται στην καθημερινότητα, στους χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα, στα σχολεία, στις γειτονιές. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, με χιλιάδες ψήφους εργαζομένων και του δημόσιου τομέα, με πολύ δυνατό ΚΚΕ!


Νίκη ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ



ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Μετά τους τέσσερις νεκρούς σε μια μέρα, άλλοι δύο σοβαροί τραυματισμοί

Με τον σοβαρό τραυματισμό μιας εργαζόμενης, αυτήν τη φορά σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Ανδρικόπουλος», στην Πάτρα, όταν έχασε ένα από τα δάχτυλά της στη μηχανή κοπής αλλαντικών και τυριών συνεχίστηκε το πογκρόμ στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις τελευταίες δύο βδομάδες δέκα εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα», φέρνοντας στην επιφάνεια την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Στο παραπάνω κατάστημα, μετά το «ατύχημα» έσπευσε το ΕΚΑΒ προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη γυναίκα, ενώ περαστικοί αντίκρισαν τους διασώστες του Κέντρου και ρώτησαν τι έχει συμβεί, για να ενημερωθούν από εργαζόμενους και άλλο κόσμο τι συνέβη.

Την οργή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας για το νέο αυτό περιστατικό, ενώ προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της επιχείρησης.

Απαίτησε να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας, πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους σε κάθε χώρο δουλειάς, και κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν μαζικά στο συνδικάτο, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καταγγέλλοντας οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη δέχονται θυσίες για τα κέρδη των εργοδοτών. Θυμίζει, μάλιστα, ότι η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αυτή που «που θεωρούσε κόστος να δίνει διάλειμμα στους εργαζόμενους, που τους αναγκάζει να στέκουν όρθιοι στα ταμεία και όχι να κάθονται σε σκαμπό, για να δείχνουν πάντα διαθέσιμοι και ευέλικτοι, που αναγκάζει τους ταμίες να πληρώνουν παράνομα αδιευκρίνιστα ελλείμματα, που δίνει άδειες με το σταγονόμετρο, που οι εργαζόμενοί της δέχονται εν ώρα εργασίας απαράδεκτες και προσβλητικές συμπεριφορές».

Λιποθύμησε μετά από 12 ώρες δουλειάς στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, αυτήν τη φορά στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας, όταν εξαιτίας της σφοδρής εντατικοποίησης εργαζόμενος λιποθύμησε μέσα σε καλάθι γερανού σε ύψος δέκα μέτρων και χτύπησε το κεφάλι του ενώ δούλευε σχεδόν 12 ώρες!

Το περιστατικό κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Ευβοίας, το οποίο απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού.

Πρόκειται άλλωστε για «συμβάν» που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, που δείχνουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας είναι σκληρές, χωρίς μέτρα προστασίας και ουσιαστική φροντίδα των εργαζομένων που «σβήνουν» από την κούραση.

Και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα του 12ώρου (που είναι στην πραγματικότητα καθεστώς σε πολλούς χώρους δουλειάς), το άγχος, η εντατικοποίηση, αλλά και η ανύπαρκτη φροντίδα από την εργοδοσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (με γιατρό Εργασίας και όλο το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις βάρδιες, τα απαραίτητα διαλείμματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας που ειδικά στη ναυπηγική βιομηχανία είναι πολύ συγκεκριμένη και αναλυτική) μπορούν - όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του συναδέλφου μας - να οδηγήσουν εργαζόμενους σε κατάρρευση την ώρα της δουλειάς».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου των Ναυπηγείων, αφού όπως σημειώνει η προέδρός του, «λειτουργώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, επιτέθηκε σε μέλος της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, ο οποίος εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας κατά την ώρα του ατυχήματος, επειδή αυτός ενδιαφέρθηκε για τον τραυματισμένο συνάδελφο και "τόλμησε" να ενημερώσει το Εργατικό Κέντρο για το συμβάν. Οι επιθέσεις και οι απειλές δεν πρέπει να στρέφονται ενάντια σε συναδέλφους που ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ατυχήματα, αλλά ενάντια στην εργοδοσία που δεν παίρνει αυτά τα μέτρα».

Και, με αφορμή το νέο «ατύχημα», το κλαδικό συνδικάτο επαναφέρει την ανάγκη της διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και να πληθύνουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ειδικά στο Ναυπηγείο να πληθύνουν οι έλεγχοι και του Λιμενικού.

«Δείχνουν επίσης ότι είναι υπερώριμο να διεκδικηθεί ουσιαστική και σε βάθος μελέτη της καταπόνησης των εργαζομένων, της επίδρασης των επαγγελματικών ασθενειών, από τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η ειδικότητα του ιατρού Εργασίας τείνει να εκλείψει σαν τέτοια ενώ στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν ιατροί η συμβολή τους είναι καθαρά τυπική με περιοδικές αραιές επισκέψεις», τονίζει το Συνδικάτο, ξεχωρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ειδικά στη ναυπηγοεπισκευή είναι απαραίτητο να γίνει πράξη το αίτημα για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για τους εργαζόμενους», και ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή των πενταμελών επιτροπών στους χώρους των Ναυπηγείων με ευθύνη του κράτους».



ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Επταπλασίασε η ΑΣΥ τις ψήφους της και κατέκτησε 4 έδρες από 1

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων.

Η ΑΣΥ πέτυχε νέα μεγάλη άνοδο σε ψήφους και κατέκτησε 4 έδρες, έναντι 5 του Ενιαίου, των παραταξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ που, όπως αναφέρει, «για χρόνια αποτελούν τους εκπροσώπους της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου».

Σημειώνεται ότι πριν από 4 χρόνια η «Αγωνιστική Συσπείρωση» είχε λάβει 60 ψήφους και 1 έδρα. Οπως τονίζει, «με πρωτοπόρα δράση μέσα στην πανδημία και στη συνέχεια, κατάφερε σήμερα να επιτύχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα», προάγγελος της οριστικής ανατροπής του συσχετισμού υπέρ των εργαζομένων και σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά.

Στο νοσοκομείο ψήφισαν 949 εργαζόμενοι, τα έγκυρα ήταν 910, με την ΑΣΥ να λαμβάνει 365 ψήφους και το Ενιαίο (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) 542.



Σελίδα9 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Στις 28 Απρίλη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου

Προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή

Εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου από το Χαϊδάρι μέχρι την Καισαριανή οργανώνουν την Κυριακή 28 Απρίλη τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αθήνας, με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και τη θυσία των 200 κομμουνιστών εκτελεσμένων ηρώων από τους ναζί. Ο αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από το κτίριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «Καραϊσκάκη Α'» και θα τερματιστεί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, τόπο των εκτελέσεων. Τα Εργατικά Κέντρα καλούν τα σωματεία της Αττικής, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αθλητικούς και άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν μαζικά μέρος.

Οπως εξηγούν, η διαδρομή που έχει επιλεγεί «έχει απόσταση 14 χιλιόμετρα και ακολουθεί τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές που κρατούνταν στη διάρκεια της Κατοχής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στη διαδρομή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, οι μελλοθάνατοι πετούν στον δρόμο σημειώματα για τους δικούς τους ανθρώπους. Οι περαστικοί έκαναν τον ταχυδρόμο. Τα έπαιρναν και τα πήγαιναν εκεί που έπρεπε.Το μήνυμά τους θα μεταφέρουμε ξανά σήμερα, 80 χρόνια μετά, κρατώντας ζωντανή τη θυσία τους, οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον αγώνα δρόμου στα βήματα της Ιστορίας».



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Μια γροθιά! Συνεχίζουν τον αγώνα για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» διαδηλωτές που συμμετείχαν προχτές στη συγκλονιστική συγκέντρωση - συναυλία

Οι μεγάλες και συγκινητικές στιγμές αγώνα και αλληλεγγύης που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη, μέρα της πανεργατικής απεργίας στην παραλία της Λάρυμνας, είναι μια ακόμη μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, για τις οικογένειές τους, αλλά και για όλους όσοι στέκονται στο πλευρό τους στον σκληρό και δίκαιο αγώνα που δίνουν πάνω από 4 χρόνια τώρα. Εναν αγώνα που συνεχίζεται, κόντρα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, αλλά και στις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι συγκινητικές στιγμές όταν κάπνισε ξανά η εμβληματική καμινάδα που δεσπόζει στην περιοχή, τα δάκρυα στα μάτια που δύσκολα κρύβονταν, οι φωνές διεκδίκησης των μαθητών, η πλατιά στήριξη και συμμετοχή είναι η απάντηση στις συκοφαντίες της κυβέρνησης και στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της.

Ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης αυτού του μεγαλειώδους αγώνα. Και όπως διατράνωσαν οι εργαζόμενοι, τα Σωματεία τους και όσοι συμμετείχαν ή στήριξαν με κάθε τρόπο την κινητοποίηση της Τετάρτης, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται πιο δυναμικά, μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, με επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι συνάδελφοί τους από κάθε γωνιά της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και την Αττική, οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, ο λαός της Λοκρίδας και των χωριών γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας έδειξαν ότι είναι μια γροθιά. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για να μη μαραζώσει ο τόπος τους, για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οργή για το έγκλημα και συγκίνηση για την πλατιά αλληλεγγύη

Στο περιθώριο της μεγάλης συγκέντρωσης ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με ανθρώπους που βρέθηκαν στη Λάρυμνα για να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

Ανάμεσά τους ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη μεγάλη απεργία του 1977, ο οποίος, παρά την ηλικία του, έκανε το καθήκον του, όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά, και από τη Στυλίδα Φθιώτιδας όπου και διαμένει, βρέθηκε στη Λάρυμνα και την απεργιακή συγκέντρωση.

«Δεν γίνεται να λείψω από κανένα κάλεσμα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Οσο με κρατάνε τα πόδια μου θα είμαι στην πρώτη γραμμή, είτε εδώ είτε στην Αθήνα είτε όπου με καλέσουν», αναφέρει. Δεν κρύβει την οργή του για το κλειστό εργοστάσιο και την καμινάδα που δεν καπνίζει. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό που αισθάνεται κάποιος που έχει ζήσει εδώ όταν βλέπει το εργοστάσιο κλειστό, όταν αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι θέλουν να ερημώσουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».

Λίγα μέτρα από τον χώρο της συγκέντρωσης στην παραλία της Λάρυμνας έχει το ψιλικατζίδικό του, εδώ και 41 χρόνια, ο κ. Γιώργος, από τα ελάχιστα μαγαζιά που λειτουργούν ακόμη στη Λάρυμνα. Κράτησε ανοιχτό το μαγαζί για να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες των εκατοντάδων ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί. Από νωρίς το πρωί η κίνηση δεν μοιάζει σε τίποτα με τις υπόλοιπες μέρες. «Σήμερα θυμίζει παλιές εποχές, όταν η Λάρυμνα και ο οικισμός έσφυζαν από ζωή», μας λέει και προσθέτει: «Είναι σημαντικό που ήρθε τόσος κόσμος, από διάφορες περιοχές από ό,τι μου λένε. Για μας αυτό λέει πολλά, μας δείχνει ότι κάποιοι νοιάζονται, αλλά και επίσης, άνθρωποι, νέα παιδιά που για πρώτη φορά ήρθαν εδώ, να δουν ποια είναι η αλήθεια. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Απαξίωσαν και καταχρέωσαν τη ΛΑΡΚΟ τόσα χρόνια και τώρα την κλείνουν και θα ρημάξει ολόκληρη περιοχή».

Στην πρώτη γραμμή και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ

Δυναμική παρουσία στη μεγάλη κινητοποίηση και συναυλία αλληλεγγύης είχαν οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, που στέκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

«Τα καμίνια και οι μηχανές θα ανάψουν ξανά. Αυτή είναι η ζωή μας, εδώ τη χτίσαμε, εδώ θα μείνουν και τα παιδιά μας με τα σχολειά τους ανοιχτά», μας λέει η Κλεοπάτρα, σύζυγος εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ, που μεγάλωσε και έκανε τη δική της οικογένεια στον οικισμό του εργοστασίου. Δίπλα της η Γιάννα, εργαζόμενη στο εργοστάσιο, η οποία συμπληρώνει: «Η παρουσία τόσων ανθρώπων σήμερα εδώ είναι συγκινητική. Μας δείχνει ότι έχουμε δίκιο και δεν είμαστε μόνοι μας. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μείνουμε στις εργασίες και τα σπίτια μας, να μη μαραζώσει ολόκληρη περιοχή».



«Συνεχίζουμε, με επόμενο σταθμό την Εργατική Πρωτομαγιά»

Το νέο κάλεσμα αγώνα από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Στη Λαμία η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, την Μ. Τετάρτη

«

Συνεχίζουμε, με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη Λαμία, αλλά και τη νέα κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή και την πλατιά έκφραση αλληλεγγύης των εργαζομένων και του λαού στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης την Τετάρτη στη Λάρυμνα.

«Το μέτωπο υπεράσπισης της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα, που διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις, καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

"Πέτρα στην πέτρα" αν χρειαστεί δεν θα αφήσουμε, θα μετατραπεί σε παλλαϊκό μέτωπο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι "να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα"», αναφέρουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Συνεχίζοντας, χαιρετίζουν «θερμά τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τους συλλόγους, τους λαϊκούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις, τους φορείς αυτοδιοίκησης, τον κλήρο, τις σχολικές κοινότητες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους βιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες, όλους όσοι παρευρέθηκαν, αλλά και στήριξαν με εκατοντάδες δηλώσεις, ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, τη συγκινητική, ζεστή, μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στην παραλία της Λάρυμνας στις 17/4/2024.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου, όπου μαζί με τους συνεργάτες τους μουσικούς πραγματοποίησαν δωρεάν, μία συγκινητική, ενθαρρυντική, καταπληκτική συναυλία αλληλεγγύης» και προσθέτουν:

«Το σύνθημα των παιδιών μας "η ΛΑΡΚΟ μάς ενώνει, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είστε πια μόνοι", μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της.

Οι εργαζόμενοι και η περιοχή γύρω από την ΛΑΡΚΟ υποδεχτήκαμε με τιμή και συγκίνηση την έκφραση αλληλεγγύης, στείλαμε σινιάλο αγωνιστικής υποδοχής και φιλοξενίας την κάπνα που βγήκε από την τσιμινιέρα της.

Η καθημερινή πολύμορφη δράση των εργαζομένων σε πόλεις και χωριά της Στερεάς ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο. Κάτω από τον ίσκιο της παγωμένης τσιμινιέρας της ΛΑΡΚΟ η μαζική και οργανωμένη με πανό, πλακάτ, τρακτέρ, χωματουργικά μηχανήματα, συνθήματα, έξω από κάθε προσδοκία συμμετοχή, έσμιξε ακόμη περισσότερο τον λαό της περιοχής, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας σε αυτήν».

Επισημαίνουν ότι σκοπός της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης και συναυλίας αλληλεγγύης αλλά και της πλούσιας αγωνιστικής δράσης που προηγήθηκε ήταν «να ενημερωθεί όλη η χώρα, όλος ο λαός της χώρας για το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ» και σημειώνουν ότι με μεγαλύτερη αισιοδοξία και δύναμη θα συνεχίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη Λαμία, αλλά και τη νέα κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και να συζητήσουμε επί των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, τα σωματεία μας θα συνεδριάσουν και θα ανακοινώσουν νέο πολύμορφο πρόγραμμα δράσης. Σας ευχαριστούμε. Καλή αντάμωση», σημειώνουν καταλήγοντας την ανακοίνωσή τους.

Την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα, με φόντο το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, χαιρετίζει και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σημειώνοντας ότι «έστειλε αποφασιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία: δεν το βάζουμε κάτω, θα υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας - το φουγάρο της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει» τονίζοντας:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μπαίνουμε μπροστά μαζί με τα σωματεία μας, μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες. Προτάσσουμε τον δικό μας αγώνα ενάντια στα κύματα ακρίβειας, στην επίθεση στο εργατικό εισόδημα, στην πολιτική που στραγγαλίζει τις ανάγκες μας».



Σελίδα10 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το δικαίωμα στη στέγη συνθλίβεται στις συμπληγάδες του κέρδους, ΕΕ και κυβερνήσεων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της ΤΟ Δ. Θεσσαλονίκης την Κυριακή, με ομιλητή τον Κ. Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Το ζήτημα της στέγασης, που διαμορφώνει σήμερα μια εφιαλτική πραγματικότητα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (4ος όροφος), με θέμα: «Σπίτια στο σφυρί, πανάκριβα ενοίκια. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή στέγη». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επιβεβαιώνουν ότι το δικαίωμα στη στέγη συνθλίβεται στις συμπληγάδες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. ΕΕ, κράτος και κυβερνήσεις έχουν συμβάλει με την πολιτική τους ώστε η λαϊκή κατοικία να μετατρέπεται σε ολοένα και πιο ακριβό εμπόρευμα, επενδυτικό προϊόν και όχημα κερδοσκοπίας.

Οσες λαϊκές οικογένειες έχουν ιδιόκτητα σπίτια που απέκτησαν με δάνειο, παλεύουν να τα σώσουν από τις τράπεζες και τα funds, όσες νοικιάζουν δίνουν μάχη να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίου που τραβάει την ανηφόρα και όλοι ανεξαιρέτως, με τους μισθούς καθηλωμένους, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης με τις τιμές σε ρεύμα, θέρμανση, είδη πρώτης ανάγκης να έχουν εκτιναχθεί.

Στη Θεσσαλονίκη το παζλ συμπληρώνεται από το μεγάλο ποσοστό των κενών κατοικιών, που αγγίζει σχεδόν το 30%, με αποτέλεσμα η μειωμένη διαθεσιμότητα να οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων. Παράλληλα, στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς του μετρό το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, οι τιμές έχουν ήδη εκτιναχθεί, ενώ εκτιμάται ότι αναμένεται επιπλέον αύξηση της τάξης του 10%. Μάλιστα, εμφανίζεται και το φαινόμενο υπογραφής συμβολαίων, κυρίως στην επαγγελματική στέγη, όπου προβλέπονται δύο τιμές ενοικίων, προ και μετά τη λειτουργία του μετρό.

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για τη στέγαση στην Ευρώπη, πάνω απ' το 32% του αστικού πληθυσμού στην Ελλάδα αναγκάζεται να διαθέσει περισσότερο απ' το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει τα έξοδα στέγασης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό το ποσοστό είναι στο 37% και αυξάνεται παραπέρα για τις αστικές περιοχές και τον κεντρικό δήμο. Για το 60% αυτών των νοικοκυριών το στεγαστικό κόστος ξεπερνά το μισό του εισοδήματός τους και στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από το 52%.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που παρουσιάζουν ήδη καθυστερημένες οφειλές και δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς, νοίκια και δάνεια ξεπερνά το 36%!

Αιτία γι' αυτό είναι η σφαγή του λαϊκού εισοδήματος που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, για να εκπληρώσουν τους στόχους του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ετήσιας Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος μισθός από το 2013 έως το 2023 αυξήθηκε μόλις 1,5 %, ενώ το κόστος ενοικίου αυξήθηκε 5%. Η μείωση των εισοδημάτων οδήγησε σε δραματική αύξηση του τμήματος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ξεπερνώντας το 20,5% το 2019 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της τιμής των ακινήτων

Η αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας κατά την τελευταία πενταετία έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2011 - '16 οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν πτώση της τάξης του 42,5% και περίπου αντίστοιχη ανάκαμψη από τότε, με το πραγματικό λαϊκό εισόδημα όμως μειωμένο.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από το 2019 και μετά παρατηρείται ένα ξέφρενο ράλι τιμών τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση κατοικίας. Σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν είναι οι ρυθμοί της κατασκευαστικής δραστηριότητας με στόχο το μέγιστο ποσοστό κέρδους, η έλλειψη σύγχρονου κτιριακού αποθέματος, το τουριστικό «θαύμα» και η λεγόμενη εξωστρέφεια (Airbnb και χρυσή βίζα), η δραματική αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει για το πρώτο εννιάμηνο του 2023 τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της τιμής των ακινήτων με ποσοστό 16,5%. Αυτή η πορεία συνεχίζεται ανοδικά και το 2024. Ενδεικτικά οι τιμές πώλησης για τις νεόδμητες κατοικίες γύρω από τους νέους σταθμούς του μετρό διαμορφώνονται στα 2.500 ευρώ το τ.μ. Ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται ακόμα στην περιοχή Ανάληψη - Μπότσαρη - Νέα Παραλία με 18%, στη Νεάπολη με 15% κ.α.

Οι τιμές ενοικίασης κατοικίας στον δήμο Θεσσαλονίκης είχαν αρχίσει να αυξάνονται ήδη από το 2014, εκτινάχθηκαν από το 2016, ξεπερνώντας το 2020 τα προ κρίσης επίπεδα κατά 38% (Ανω Πόλη 34%, Τούμπα 35%, Χαριλάου 54%).

Ο στόχος για Θεσσαλονίκη - «τουριστικό εμπορικό κέντρο»

Το στεγαστικό πρόβλημα οξύνεται και από τον στόχο του κεφαλαίου για ανάπτυξη του «τουρισμού πόλεων» (city-break), όλο τον χρόνο. Η επιδίωξη από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές (σε σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό και εμπορικό κέντρο επιδρά αρνητικά στις λαϊκές ανάγκες για στέγαση και όχι μόνο από τη σκοπιά της αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή των τουριστικών καταλυμάτων σε βάρος της κατοικίας. Τα εκτεταμένα προγράμματα αναπλάσεων σε φιλέτα γης που παραδίδονται στο κεφάλαιο (π.χ. ΔΕΘ, παραλιακό μέτωπο κ.λπ.), προσαρμόζουν χρήσεις γης και δόμηση στα μέτρα των επενδυτών. Η όποια βελτίωση του δημόσιου χώρου και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, όχι μόνο θα λειτουργούν και θα συντηρούνται με επιχειρηματικά κριτήρια, περιορίζοντας την πρόσβαση σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά θα αποτελούν το προαύλιο των επενδύσεων, που αναβαθμίζει την αξία της γης και των ακινήτων σε επίπεδα απλησίαστα για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία αποτυπώνουν τη φύση αυτού του ζητήματος, που αγγίζει ειδικά τη νεολαία στον δήμο Θεσσαλονίκης:

  • 28,7% κατοικεί σε σπίτι με «στενότητα χώρου», ποσοστό που εκτοξεύεται στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα σε 45,7%.
  • Το 25% των νέων κάτω των 24 ετών επιβαρύνεται με «υπερβολική στεγαστική δαπάνη».
  • Το 29% των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης νοικιάζει, ενώ για την υπόλοιπη μητροπολιτική περιοχή το ποσοστό πέφτει στο 22%.
  • Υπάρχουν δείγματα συγκέντρωσης της στέγης στα χέρια λίγων εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 3.000 περίπου διαθέσιμα Airbnb, πάνω από 900 συγκεντρώνονται στα χέρια 10 μόλις εταιρειών.
Η αντισεισμική τρωτότητα του κτιριακού αποθέματος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης: Το 32% των κτιρίων χτίστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 46% με τον αντισεισμικό του 1959, το 13% με τον κανονισμό και τα πρόσθετα άρθρα του 1985 και μόνο το 9% με τους πιο σύγχρονους μετά το 2000.

Τα 2/3 του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης ζουν σε κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, καθώς η πλειοψηφία (61%) τους κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1961 - 1980.

Την ίδια ώρα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στο 25%, ενώ των ιδιωτικών κτιρίων αφήνεται στην ατομική ευθύνη και τις αντοχές της τσέπης των λαϊκών οικογενειών. Με το κάδρο να συμπληρώνει και το φάντασμα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.), ως ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Δραματικός ο κίνδυνος πλειστηριασμών

Το ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διογκώθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Το 2018, περίπου μία στις τέσσερις συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης αφορούσε πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ ενδεικτικά 144 σε συνολικά 278 καταχωρήσεις τον Ιούλη του 2020 αφορούσαν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Σήμερα ολοένα και περισσότερες λαϊκές οικογένειες βρίσκονται μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο.

Μέτρα - ασπιρίνες προβάλλονται ως λύσεις

Τα προγράμματα κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως εκφράζονται και από τις παρατάξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης και προβάλλονται ως «λύσεις», στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν διέξοδο στη λαϊκή οικογένεια, παρά μόνο στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προώθησε ένα νέο πρόγραμμα για τη «στέγη των νέων». Δηλαδή, επιδοτούμενα από το κράτος δάνεια, που δίνουν οι τράπεζες σε νέους εργαζόμενους, για να αγοράσουν ακίνητα, μεγάλο κομμάτι των οποίων ανήκει στις τράπεζες και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Κι έτσι, όμως, τα όρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται, τελικά αποκλείουν τους πιο ευάλωτους, ενώ σπρώχνουν νέους ανθρώπους σε περιοχές μακριά από εκεί που επιθυμούν να κατοικήσουν. Ο πραγματικός ωφελημένος του προγράμματος είναι πάλι οι τράπεζες, καθώς θα δώσουν τα δάνεια και θα ξεφορτωθούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν απούλητα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως λύση ένα πρόγραμμα επιδότησης μεγαλοϊδιοκτητών, κυρίως, που έχουν κενά και ανεκμετάλλευτα κτίρια και διαμερίσματα και τη μετατροπή τους σε οικιστικά συγκροτήματα, που θα προσφέρουν πιο φθηνά διαμερίσματα. Δηλαδή και τα λαϊκά νοικοκυριά να εξοβελιστούν σε περιοχές που δεν θέλουν να κατοικήσουν και το μεγάλο κεφάλαιο να επιδοτηθεί για διαμερίσματα που τώρα έχει αδιάθετα.

Παρόμοιο πρόγραμμα προτείνει και η παράταξη «Πόλη Ανάποδα», η οποία βλέπει ως «ριζοσπαστική» λύση τη δημιουργία κινήτρων για ανακαίνιση και αξιοποίηση αδιάθετων κατοικιών. Μια πρόταση για «κοινωνική» πολιτική, που θα προσφέρει «ζεστό» χρήμα σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστικές. Αντίστοιχα και η παράταξη του Σ. Πέγκα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την προηγούμενη διοίκηση, δημιούργησε δύο κατά κύριο λόγο προγράμματα: Ενα μίσθωσης κατοικιών για άστεγους (41 διαμερίσματα) και ένα για επιδότηση ενοικίου σε πολύ ευάλωτα νοικοκυριά (135 διαμερίσματα). Η νέα διοίκηση προς το παρόν είχε μόνο κάποια αντίστοιχα ευχολόγια στο πρόγραμμά της.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό προϋποθέτει σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, περνάει μέσα από την εργατική - λαϊκή πάλη για κατάργηση των πλειστηριασμών, για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος και ανακούφισης από το κόστος της στέγης, προγράμματα λαϊκής στέγης με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, φθηνά και ασφαλή σπίτια για όλο τον λαό.

Το ΚΚΕ με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο παλεύει για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση για τον λαό αλλά και ριζική αλλαγή πορείας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη διεκδικεί:

  • Δημιουργία σύγχρονης φοιτητικής στέγης που να καλύπτει τις ανάγκες με αξιοποίηση υπαρχόντων και διαμόρφωση νέων χώρων (Γ' ΣΣ, πρώην 424, χώρος ΔΕΘ).
  • Αξιοποίηση της διαθέσιμης ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ για την επέκταση της φοιτητικής στέγης, την αναβάθμιση των υπαρχουσών φοιτητικών εστιών.
  • Αξιοποίηση των 124 ακινήτων του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας.
  • Αμεση αναβάθμιση των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Ξηροκρήνης.
  • Εναντίωση στον σχεδιασμό μετατροπής της πόλης σε τουριστικό κέντρο.
  • Μέτρα περιορισμού του Airbnb από τον δήμο, όπως φορολογία στις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης, απόδοση του 0,5% του τζίρου των διανυκτερεύσεων στον δήμο.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου τεχνικού προσωπικού για την άμεση πραγματοποίηση προσεισμικού ελέγχου στα κτίρια και τις υποδομές.


Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΟΜΜΑ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πλειοδοτεί για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Μια γρήγορη ματιά να ρίξει κάποιος στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κόμματος Βελόπουλου, θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι πίσω από τις διάφορες φανφάρες που ξεστομίζει για να λανσάρεται ως αντισυστημικός, κρύβεται η πλήρης στοίχιση του συγκεκριμένου μορφώματος στους σχεδιασμούς και τους στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Το κόμμα Βελόπουλου με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ζητάει να αξιοποιηθούν μια σειρά υποδομές της χώρας για την εμπλοκή της στους πολεμικούς σχεδιασμούς και την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά και απροκάλυπτα ζητάει να ενταχθεί η χώρα σε χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με τον εξοπλισμό του καθεστώτος Ζελένσκι.

Τρίβει τα χέρια της η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού δίπλα στους ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΥΡΙΖΑ 2 (Νέα Αριστερά) και στο ΠΑΣΟΚ, που από κυβερνητικές θέσεις αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, προστίθεται και το κόμμα Βελόπουλου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κόμματος Βελόπουλου που αποδεικνύουν τα παραπάνω:

Στις 22/2/2024 ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βιλιάρδος Βασίλης καταθέτει κοινοβουλευτική Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 3389 με θέμα «Ιδρυση κοινής εταιρείας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τη σλοβάκικη ΜSM για την παραγωγή πυρομαχικών και μεταφορά της μονάδας της ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού στο Λαύριο».

Στη συγκεκριμένη Ερώτηση γράφει: «Στο πλαίσιο αυτό, αναφέραμε τις δυνατότητες παραγωγής όπλων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ουκρανία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προμήθεια από διάφορες χώρες διεθνώς. Ειδικότερα αναφέραμε στην Επίκαιρη Ερώτηση υπ' αρ. 389- 13/11/23, που συζητήθηκε στις 27/11/23 ότι, η ΠΥΡΚΑΛ έχει τη δυνατότητα παραγωγής οβίδων 155 mm, που είναι σε μεγάλη ζήτηση διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία...».

Και συνεχίζει: «Διαβάζουμε ότι τα ποσά που δίνει η ΕΕ για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπορεί να φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ, κάτι που μπορεί να αυξηθεί, αναλόγως της διάρκειας του πολέμου φυσικά».

Και ρωτάει προς τους υπουργούς της κυβέρνησης: «...υπάρχει δυνατότητα να συνεχισθεί η παραγωγή της ΕΑΣ στον Υμηττό, (...), λόγω της ζήτησης για την Ουκρανία και της ανάγκης για αναπλήρωση των πυρομαχικών που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία;...».

Στις 11/3/2024 ο ίδιος ο Κυριακός Βελόπουλος κάνει κοινοβουλευτική Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 3712 με θέμα «Ανάγκη για διευκρινίσεις περί του πολεμικού υλικού και των οπλικών συστημάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία».

Στη συγκεκριμένη Ερώτηση ο κ. Βελόπουλος όχι μόνο δεν εκφράζει καμία διαφωνία με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, απλά ζητάει να ενημερωθεί για τον τρόπο της αποστολής, για το αν έχει καταβληθεί κάποια αποζημίωση από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ και ποιο ήταν το σχετικό αντίτιμο της αποστολής, αν υπήρξε τέτοιο.

Την 1/4/2024 (και δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα) ξανά ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βιλιάρδος Βασίλης καταθέτει κοινοβουλευτική Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 4059 με θέμα «Διασφάλιση της συνέχειας της παραγωγής των Ναυπηγείων της Ελευσίνας προκειμένου για την άμυνα της χώρας, για την τεχνογνωσία και για την απασχόληση».

Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι το κόμμα Βελόπουλου ΔΕΝ τόλμησε να καταψηφίσει τον απαράδεκτο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και δήλωσε «ΠΑΡΩΝ». Αφού πρώτα έβαλε το χεράκι του για να περάσει το σχέδιο εγκλωβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, μετά καταθέτει Ερωτήσεις στη Βουλή, για τα αποτελέσματα του νόμου που ΔΕΝ καταψήφισε.

Και τι άλλο λέει στη συγκεκριμένη Ερώτηση; Διαβάστε: «... ενώ το πρόγραμμα ναυπήγησης "ευρωκορβέτας" προχωρούσε κανονικά, πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι "παγώνει". Σημειώνεται δε ότι το ανωτέρω αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε έναν τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ρίχνει" βάρος και κεφάλαια (1,5 δισ. ευρώ με το πρόγραμμα EDIP), λόγω και των διαπιστώσεων και στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Μετά από όλα αυτά, τα σχόλια περιττεύουν. Οσο για το αν είναι «λαγός» ή απόλυτα στοιχισμένος με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σίγουρα δεν είναι αντισυστημικός, όπως του αρέσει να λανσάρεται, αλλά τα ίδια τα γεγονότα και οι παρεμβάσεις του παραπέμπουν σε «σύστημα και ξερό ψωμί».



Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Σαμαράς» στη Λαμία, στην πλατεία Διάκου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

- Στις 7 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Σεπολίων και Κολωνού με θέμα «Καμία εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», στην αίθουσα της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Νέας Ιωνίας στην πλατεία Καζαντζίδη. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Αιανής. Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού. Θα μιλήσει ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Αύριο Σάββατο

-- Στις 10.30 π.μ. οι ΚΟ Εκπαιδευτικών Νότιας Αθήνας στο cafe «Μαντανία» (Λ. Αγίου Δημητρίου 17). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ακτύπης, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

- Στις 12 μ. σύσκεψη με δικηγόρους στην Πάτρα, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας στην πλατεία Αγίας Μαρίνας, στο Β' ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας. Θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας στην πλατεία Κρήνης (Δημοκρατίας). Θα μιλήσει η Βικτώρια Κούτση, υποψήφια ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καστοριά, στην πλατεία Μακεδονομάχων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Εμπόρων και Βιοτεχνών Λάρισας, με θέμα «Η πάλη των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ απέναντι στην επίθεση ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις «Μουσικές Διαδρομές». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. στο Λαϊκό Στέκι Ταραμπούρα Πάτρας. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, και θα χαιρετίσει η Βάνα Πατρινού, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Κυριακή 21 Απρίλη

-- Στις 11 π.μ. η Τομεακή Οργάνωση Δυτ. Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Καλογρέζας - Αλσούπολης στην καφετέρια «Flame» (Δωδεκανήσου 61). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Διρφύων - Μεσσαπίων στα Διατηρητέα (πλατεία Ψαχνών). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Καλαβρύτων, στην Κλειτορία (καφέ «Μπαρμπαρέλα»). Θα μιλήσει ο Χρ. Δάβουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα χαιρετίσει η Βάνα Πατρινού.

- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ ΕΛΤΑ - Ταχυμεταφορών στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Πρόοδος» (Κορυτσάς 33, Αιγάλεω, σταθμός Μετρό «Αγία Μαρίνα»). Θα μιλήσει ο Αλέκος Περράκης, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών Αττικής.

- Στις 11.30 π.μ. η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης στην αίθουσα του ΤΕΕ. Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Ασπρόπυργου στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου στην Τρύπα Αλεπούς. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του Κόμματος.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Νάξου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ.

- Στις 9 μ.μ. στη Βούντενη Πατρών (καφενείο Σκιόεσσα). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μελάς, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Αχαΐας και αντιδήμαρχος Πατρών, και θα χαιρετίσει ο Βαγγέλης Κατσακούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και αντιδήμαρχος Πατρέων.



Χρήσιμες οδηγίες για τους ετεροδημότες και την επιστολική ψήφο

Μέχρι τις 30 και τις 29 Απρίλη οι αντίστοιχες προθεσμίες

Για τους ετεροδημότες

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Α' Αναθεώρησης (δηλαδή με τις αλλαγές που έγιναν μέχρι 29/2/2024).

Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη 2024 για να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, ή να διαγραφεί από αυτόν εφόσον είχε εγγραφεί. Στις ευρωεκλογές δεν καταρτίζονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως στις βουλευτικές εκλογές. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.

Επομένως, όποιος είχε κάνει αίτηση να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έχει αλλάξει (δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί) θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση από τότε, θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές εκεί που ήταν υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Αν δεν θέλει να ψηφίσει εκεί, μπορεί είτε να κάνει αίτηση ως ετεροδημότης και να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του τόπου μόνιμης κατοικίας του, είτε να κάνει αίτηση να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές έκανε μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024 κανονική μεταδημότευση, για να εγγραφεί στο δημοτολόγιο του δήμου όπου κατοικεί, ψηφίζει κανονικά στον τόπο κατοικίας του και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.

Οποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης πρέπει:

1. Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fhome

2. Να συνδεθεί με κωδικούς Taxisnet

3. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»

4. Να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να την υποβάλει.

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο όπου κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς, ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Για την επιστολική ψήφο

Οσοι ψηφίσουν με επιστολική ψήφο:

Πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου το αργότερο μέχρι 29 Απρίλη 2024 στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, στη διεύθυνση https://epistoliki.ypes.gov.gr/login.

Η είσοδος - πιστοποίηση στην ειδική εφαρμογή των εκλογέων εντός Ελλάδας γίνεται μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.

Η είσοδος - πιστοποίηση των εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω Taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.

Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.

Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να απευθύνονται αυτοπροσώπως σε πρεσβείες - προξενεία για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.



Σελίδα12 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με το ΚΚΕ αντεπίθεση για την Υγεία του λαού

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι τραγικές συνέπειες της στρατηγικής της ΕΕ σε Υγεία - Πρόνοια. Με το ΚΚΕ αντεπίθεση για την Υγεία του λαού» διοργανώνει την Τετάρτη 24 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι).

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους χώρους της Υγείας και Πρόνοιας.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Παρασκευή, οι ΚΟΒ Δημόσιας Υγείας, Ιδιωτικής Υγείας, 2ου και 3ου Διαμερίσματος Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή! Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!». Η εκδήλωση θα γίνει στο κυλικείο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου στις 7 μ.μ. και θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 22 Απρίλη εκδήλωση με θέμα «Δεν μπαίνει τιμοκατάλογος στη ζωή - Με το ΚΚΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους» διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας στις 7.30 μ.μ., στον Πολυχώρο της «Ιχθυόσκαλας» στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.



ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για τον νέο δικαστικό χάρτη

Σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ. η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο νέος Δικαστικός Χάρτης - Η θέση του ΚΚΕ και η στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης». Θα γίνει στα γραφεία της ΟΔΥΕ (πρώην Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 13, γρ. 201). Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεράκη, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής.



«Θαυματουργή» για τα κέρδη των λίγων, εφιάλτης για τον λαό η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ με θέμα το «τουριστικό θαύμα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, στο Ηράκλειο το Σάββατο 13/4 και στα Χανιά την Κυριακή 14/4, με θέμα «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Ποιος είναι ο δημιουργός του τουριστικού θαύματος» και κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Στεφανάκη, στέλεχος του Κόμματος, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Στο Ηράκλειο, μετά την κεντρική ομιλία παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, εργατοτεχνίτης στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Ελένη Σαμαριτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης, και Συμεών Ερμείδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου.

Αντίστοιχα, στα Χανιά πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι Μπάμπης Λουτσέτης, πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χανίων, Βασίλης Οικονομάκος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης ν. Χανίων, και Εβίνα Κάππου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων.

Ο Γιώργος Στεφανάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για να πάρουμε θέση για το Τουρισμό, πρώτα απαντάμε στο ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον;

-- Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους λίγους; 'Η για τους πολλούς, την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και μικρούς επαγγελματίες;

-- Για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών;

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μία οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες είχαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη τους, φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ, και από την άλλη εμείς μετά τις 15 κάθε μήνα μετράμε τα σεντς για να τη βγάλουμε ή χρεωνόμαστε στις πιστωτικές.

Ο κατώτατος μισθός που ανακοίνωσε η ΝΔ με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου είναι λίγο υψηλότερος απ' αυτόν που υπήρχε το 2012, ενώ ο μέσος μισθός είναι 26% χαμηλότερος απ' αυτόν που υπήρχε το 2009. Κλέβουν τις τριετίες 12 ετών από τους εργαζόμενους με το μούφα "ξεπάγωμα". Η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να τρώμε κρέας βαριά 2 φορές τη βδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και την Εστίαση το 2023 ήταν λιγότεροι από το 2022.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του 2022, τα 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022, με την Περιφέρεια Κρήτης να αντιπροσωπεύει το 21% των εισπράξεων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα της Περιφέρειας Κρήτης από τον Τουρισμό το 2022 ανήλθαν σε 5,1 δισ. και αντιστοιχούσαν στο 21% των συνολικών εσόδων της χώρας, ενώ η άμεση συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 51%».

Το «τουριστικό θαύμα» για τους ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

«Τα ίδια τα νούμερα αποκαλύπτουν ότι με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική. Καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας που αναλογεί σε καθέναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης.

Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των μαγείρων και των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και τα εκατομμύρια πιάτα που "βγάζουν" καθημερινά, αποτυπώνουν την "πρόοδο" και την "ευημερία" που φέρνει στους πολλούς η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων.

Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, μισθωτοί και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει, καθώς και οι ξεναγοί, που συνεχώς μειώνεται το εισόδημά τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των τουριστικών γραφείων, που τους παίρνουν τη δουλειά βάζοντας "στη ζούλα" ξενάγηση χωρίς πιστοποίηση.

Ας βάλουμε λοιπόν στη ζυγαριά τα 20,5 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2023 με την αύξηση - ψίχουλα, μόλις κατά 5%, στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στην Εστίαση, όπου βέβαια εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ! Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη! "Θαυματουργή" για τα κέρδη των λίγων, εφιάλτης για εμάς! Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετούν με τα προγράμματά τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαγωνίζονται ποιος θα αποτελέσει τον καλύτερο υπηρέτη για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό το "θαύμα" για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με οποιαδήποτε σύνθεση και με τα διάφορα συμπληρώματα», πρόσθεσε ο Γ. Στεφανάκης.

Και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ προσεγγίζει το ζήτημα του Τουρισμού υπό ένα θεμελιακά διαφορετικό πρίσμα απ' ό,τι όλοι οι υπόλοιποι. Θεωρεί ότι ο Τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα, που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, και όχι εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις θα έχουν γίνει κοινωνική - λαϊκή περιουσία. Μόνο σε τέτοιες συνθήκες θα εξασφαλίζεται μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα σε όσους εργαζόμενους αξιοποιούνται στον Τουρισμό και στην Εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το Πρόγραμμά του. Ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα στη μάχη, στην καθημερινή δράση και διεκδίκηση αλλάζουν οι συνειδήσεις.

Μπαίνουμε μπροστά στον καθημερινό αγώνα, για να πάρουμε άμεσα ανάσες ανακούφισης, για να εμποδίσουμε αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, για να έχουμε νέες κατακτήσεις».

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές: «Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού! Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάλει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Γι' αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες».



ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός ευρωψηφοδελτίου «κατόπιν εορτής» ο Δ. Παπανώτας

Πριν αλέκτορα φωνήσαι η ...καινοτόμα διαδικασία ανάδειξης υποψήφιων ευρωβουλευτών που εφάρμοσε μετά πολλών κομπασμών ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «ψηφοδέλτια - lifestyle» που φιλοξενούν όλα τα αστικά κόμματα έδειξαν τα καλά τους. Εκτός ψηφοδελτίου, κατόπιν εορτής, έθεσε χτες ο Στ. Κασσελάκης τον εκλεκτό των ψηφοφόρων και υποψήφιο ως εκείνη τη στιγμή Δ. Παπανώτα λόγω των απαράδεκτων δηλώσεών του για τις κακοποιημένες γυναίκες κι αφού εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνυποψήφιες του Δ. Τσαμπάζη και Σ. Μπεκατώρου να ζητούν την απομάκρυνσή του.

«Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει... Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη που την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές τις βλέπω να είναι μια χαρά, μια χαρά τις αντιμετωπίζουνε, μια χαρά έχουν μισθούς», είχε δηλώσει προ μηνός ο πανελίστας, προσφέροντας άλλοθι όχι μόνο στους θύτες αλλά και στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, όπου οι εργαζόμενες γυναίκες παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με την εργασιακή ζούγκλα, τη ζωή - λάστιχο, τους μισθούς πείνας, όπου τις έχει καταδικάσει η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, σηκώνοντας στις πλάτες τους τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας, γιατί η μητρότητα λογαριάζεται ως κόστος για το κράτος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βιώνουν τις πολύμορφες διακρίσεις, ενώ περνάνε έναν «Γολγοθά», χωρίς καμία κρατική στήριξη, για να καταφέρουν να ξεφύγουν από μια κακοποιητική σχέση, γιατί ΕΕ και κυβερνήσεις βάζουν τιμοκατάλογο ακόμα και στα αναγκαία μέτρα προστασίας τους από την πολύμορφη βία. Ολα αυτά βέβαια είναι «ψιλά γράμματα» μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του lifestyle και των celebrities που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων τα οποία συνυπογράφουν αυτήν την πολιτική.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο Στ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να τον αποσύρει απ' το ευρωψηφοδέλτιο, δηλώνοντας ότι αν και σέβεται τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν περιπτώσεις «που ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη "φορτώσει" ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του».

Για «ρηχό τρόπο σκέψης» και «νίκη του Α. Γεωργιάδη» έκανε λόγο ο Δ. Παπανώτας. «Δεν θέλουν τη βοήθειά μου, δεν πειράζει», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας τη διαγραφή του προσβολή όχι μόνο προς τον ίδιο αλλά και προς εκείνους που τον ψήφισαν.



Σελίδα13 - ΥΓΕΙΑ

ΟΕΝΓΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ

Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης των επί πληρωμή χειρουργείων στο ΣτΕ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας από κοινού με 30 Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών - μέλη της κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων.

«Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των "απογευματινών" επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν τη σχέση γιατρού - ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.



ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ

Εγινε «ανακαίνιση» αλλά εμφανίστηκαν ... ρωγμές

Μια ακόμα ...έκδοση του «πάμε κι όπου βγει» αποτυπώνεται και στα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, αντανακλώντας τις τραγικές ελλείψεις στις τεχνικές υπηρεσίες του, τη συνεχιζόμενη κρατική υποχρηματοδότηση και τα αποτελέσματα από την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, οι οποίοι ό,τι κάνουν είναι με γνώμονα το μικρότερο κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «ανακαίνιση» στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, εμφανίστηκαν ρωγμές και άλλα προβλήματα στις υποδομές τόσο στον όροφο που έγιναν οι εργασίες όσο και στον συνδετικό, 6ο όροφο του κτιρίου. Από κει και πέρα ξεκινά ένας πολύμηνος «Γολγοθάς» για το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου που αναζητά απαντήσεις, απαιτεί την ασφάλεια των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που ενέκρινε εισαγωγές ασθενών σε θάλαμο του 6ου ορόφου, χωρίς να έχουν καν έγγραφο πόρισμα για την καταλληλότητά του και χωρίς να έχουν γίνει εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών, που προκάλεσε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ΑΕ (η εταιρεία που ανέλαβε τις ανακαινίσεις σε τμήματα του νοσοκομείου).

«Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι π.χ. σε περίπτωση σεισμού (σε μια χώρα με χιλιάδες σεισμούς ετησίως) δεν θα υπάρξει κίνδυνος για κάποιον ασθενή ή εργαζόμενο αν υποχωρήσει κάποιο κομμάτι τοίχου ή σοβά. Γι' αυτό οι ευθύνες της διοίκησης είναι εγκληματικές», σημειώνει το Σωματείο, ενώ υπενθυμίζει ότι προβλήματα είχαν διαπιστωθεί σε μετασεισμικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ (20/07/2019) και τα προβλήματα είχαν καταγραφεί και σε μελέτη το 2008 αλλά δεν έγινε από τότε καμία προσπάθεια επίλυσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας καμαρώνει για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης» των δημόσιων νοσοκομείων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ομως, με αφορμή και το παραπάνω έργο που έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα, το Σωματείο στηλιτεύει το γεγονός ότι «πάνω από όλα είναι ο στόχος του "μοιράσματος" των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι προθεσμίες, τα λιγότερα έξοδα για μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες. Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις διαχρονικά σχεδιάζουν και υλοποιούν τελικά με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά οτιδήποτε δεν εξασφαλίζει για το κεφάλαιο ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η συντήρηση, ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών, δεν είναι προτεραιότητα».

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Σωματείο απαιτεί να μην ξαναγίνει εισαγωγή ασθενούς στους συγκεκριμένους χώρους μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, να υπάρξουν πλήρης έλεγχος από κρατικές υπηρεσίες και ενημέρωση τόσο για τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα όσο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί. Επίσης, προσλήψεις για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και χρηματοδότηση για την αναγκαία συνεχή συντήρηση των υποδομών.



Πρώτη φορά ράντζο και σε Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού

«Για πρώτη φορά στα 20 και πλέον έτη της υπηρεσίας μου, χρειάστηκε να τοποθετηθεί επικουρική κλίνη (ράντζο) στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό. Αυτό ήταν απλά η τελική κατάληξη ενός χρόνιου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επάρκεια κλινών στην προαναφερθείσα μονάδα»: Τα παραπάνω σημειώνει σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου η επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Μαρινάκη Σμαράγδη.

Στην εν λόγω Μονάδα λειτουργούν 30 κλίνες για ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου το 2013, όταν στη λογική του μπαλώματος παραχώρησε 4 κλίνες και 1 δίκλινο θάλαμο για τις εξίσου αυξημένες ανάγκες που αφορούν την άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά τη μεταμόσχευση ήπατος.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αρνούνται να ανοίξουν τα 10.000 κρεβάτια που έκλεισαν πριν 13 χρόνια και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό, με τους εργαζόμενους της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) να διαμηνύουν ότι «αδυνατούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε».

Να σημειωθεί ότι στη ΜΜΜ στο Λαϊκό διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας (άνω των 70 ετησίως), ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού.



ΝΕΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Ευκαιρία» για μπίζνες από την κυβέρνηση, το «πρώτο ΣΔΙΤ» στον τομέα της Υγείας

Στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» αναμένεται να κατασκευαστεί, ως «πρότυπο» για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Ως το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που θα γίνει στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ακόμα βήμα περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης στον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Με δεδομένη μάλιστα την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών στη λειτουργία των νοσοκομείων, γέννησε ερωτήματα για το τι σημαίνει αυτό το νέο «ποιοτικό» χαρακτηριστικό στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα πατήσει σε μια ζωτική ανάγκη του λαού της Βόρειας Ελλάδας, για την κατασκευή και λειτουργία ογκολογικού νοσοκομείου. Οπως είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο υφυπουργός, αυτό το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, θα λειτουργεί «ως πρότυπο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων στον τομέα της Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Πιο συγκεκριμένα, χτες υπογράφηκε η παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται στον δήμο Παύλου Μελά στην Πολίχνη, ακριβώς απέναντι από τα ήδη υφιστάμενα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424 ΓΣΝΕ (Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως).

Σύμφωνε με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, το έργο θα περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση και τη λειτουργία ενός ογκολογικού συγκροτήματος που θα αποσκοπεί στη διάγνωση, στη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας. Το νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και στο συγκρότημα θα λειτουργήσει και μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου».

Ο ΥΦΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα» και παράλληλα σημείωσε ότι αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη».

Μεγαλώνει η υποστελέχωση ταυτόχρονα με την εμπορευματοποίηση

Τα αποτελέσματα, άλλωστε, της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και υποστελέχωσης, που συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), με αφορμή την κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και το «Παπανικολάου».

Οπως αναφέρει, στο «Ιπποκράτειο», για το οποίο ο υπουργός Υγείας πανηγυρίζει για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις και η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από 6 μήνες. Η επιμονή κυβέρνησης και διοίκησης στα απογευματινά χειρουργεία δεν νομιμοποιεί μόνο το φακελάκι, αναγκάζοντας στους ασθενείς να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, οδηγεί ταυτόχρονα σε περαιτέρω υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας και σε εντατικοποίηση και απορρύθμιση όλων των τμημάτων (π.χ. ΜΕΘ, εργαστήρια) για την υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων.

Ο αξονικός τομογράφος του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί οριακά, καθώς αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων (έχουν μείνει 7 εργαζόμενοι όταν σε κάθε γενική εφημερία χρειάζονται 6). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και από την άλλη τη δυσλειτουργία όλων των κλινικών του νοσοκομείου, καθώς καθυστερεί και δυσχεραίνει η διάγνωση των νοσηλευόμενων ασθενών. Η μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, που επέλεξε η διοίκηση και η 4η ΥΠΕ, όχι μόνο δεν αποτελεί μόνιμη και ασφαλή λύση, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης και διαλύει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ.

Με πρόσχημα τον Covid διαλύθηκε δήθεν προσωρινά η Α' παθολογική κλινική, που ήταν η μόνη παθολογική του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις φιλοξενίες ασθενών σε άλλες κλινικές, καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και την επισφαλή νοσηλεία τους. Από την άλλη, η λειτουργία της νεοσύστατης πνευμονολογικής κλινικής είναι προβληματική και στηρίζεται στις μετακινήσεις παθολόγων ειδικών και ειδικευόμενων. Τέλος, η ψυχιατρική κλινική επίσης σταμάτησε να λειτουργεί από την περίοδο της πανδημίας.

Κινδυνεύει και η Νευροχειρουργική του «Παπανικολάου»

Το τελευταίο παράδειγμα τραγικής υποστελέχωσης αφορά τη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που δέχεται επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Μία από τις παλαιότερες νευροχειρουργικές κλινικές της Ελλάδας με μεγάλο επιστημονικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό έργο και αντίστοιχη τεράστια κοινωνική προσφορά.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, έχει σημαντικά κενά στη στελέχωσή της σε μόνιμους ειδικούς γιατρούς, το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση και σε ειδικευόμενους γιατρούς. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω - με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βεβαίως, και για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κ.τ.λ.) αλλά και για τους χρόνιους, οι οποίοι συνωστίζονται στη λίστα χειρουργείων, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κλινικής.



Σελίδα14 - ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΕΥΑ ΜΕΛΑ

Η συμβολή των εικαστικών στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα

Στην παρέμβασή της σχετικά με τη «συμβολή των εικαστικών στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα» η ζωγράφος - χαράκτρια και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Εύα Μελά, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι Ελληνες εικαστικοί - γλύπτες κύρια - συνέβαλαν με το έργο τους στη δημιουργία σημαντικών μνημείων. Βέβαια η εποχή από την Κατοχή ως τη μεταπολίτευση δεν επέτρεπε τη δημιουργία μνημείων που να σχετίζονται με τους αγώνες του λαού... Αλλωστε, πολλοί και σημαντικοί κομμουνιστές αλλά και γενικότερα προοδευτικοί εικαστικοί καλλιτέχνες την περίοδο αυτή ήταν σε φυλακές, εξορίες ή στην αναγκαστική σιωπή. Παραγκωνισμένοι.

Πολλά μνημεία με θέμα τους αγώνες του λαού κύρια των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης 1941 - 1944, δημιουργήθηκαν μετά το 1980, όπου σε αυτό συνέβαλε και η σημαντική δύναμη του Κόμματός μας στις τότε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι έγινε ένας μεγάλος αριθμός πανελλήνιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, με θέμα κύρια την Εθνική Αντίσταση 1941 - '44, κύρια με οικονομικές προσφορές της ΠΕΑΕΑ και συλλόγων αντιστασιακών, οι οποίοι έκαναν δωρεές για να υμνήσουν τη λαϊκή Αντίσταση (...)

Συνήθως, στα μνημεία που έχουν τοποθετήσει ως σήμερα οι δήμοι δεν υπάρχει συν-διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα - με την επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην καταλήστευση των δημόσιων χώρων - να βλέπουμε πολλά και σημαντικά καλλιτεχνικά μνημεία να μην έχουν τον αναγκαίο ζωτικό χώρο γύρω τους: Βλέπουμε να τοποθετούνται δίπλα τους και να παρεμβαίνουν οπτικά σε αυτά πλήθος στοιχείων που υποβιβάζουν τα περισσότερα μνημεία (...)

Το Κόμμα μας διεκδικεί και μπαίνει μπροστά στους αγώνες των καλλιτεχνών σήμερα για να γίνονται καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί (...) Είναι η καλύτερη διαδικασία γιατί δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν τα καταλληλότερα έργα στον δημόσιο χώρο. Δίνει τη δυνατότητα ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός στους μεν καλλιτέχνες να δημιουργούν με ίσους όρους και να συναγωνίζονται για έναν κοινό σκοπό, σε κάθε φορέα δε, ενδιαφερόμενο να τοποθετήσει ένα μνημείο, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές προτάσεις την καταλληλότερη.

Και βέβαια είναι επιθυμητή η συνεργασία εικαστικών καλλιτεχνών με αρχιτέκτονες, σε μεικτούς διαγωνισμούς, ως ομάδα, για τη διαμόρφωση συνολικά ενός ιστορικού μνημείου, με τη μελέτη ταυτόχρονα και του περιβάλλοντος χώρου που θα το αναδείξει.

Η ΕΕ σήμερα έχει σχεδόν στην πράξη καταργήσει τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς με τον νόμο 4412/16 του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπου τα καλλιτεχνικά έργα κατατάσσονται πλέον στις "εμπορικές προμήθειες". Εχει ανοίξει ο δρόμος "με τον νόμο" στην αυθαιρεσία για την αισθητική διαμόρφωση των δημόσιων χώρων, μέσω κυκλωμάτων, πελατειακών σχέσεων και επιχειρηματιών, με τη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου πλέον να καθορίζει και τη μορφή και το περιεχόμενο των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων.

Μεγάλο μέρος των εικαστικών είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στον σχεδιασμό νέων μνημείων του ΚΚΕ, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η συστράτευση, η αντεπίθεση και η δημιουργία μνημειακών έργων που όχι μόνο ενημερώνουν πλατιά για την αληθινή Ιστορία του λαού μας, για τους μεγαλειώδεις αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη στη χώρα μας, αλλά διαπαιδαγωγούν και εμψυχώνουν, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της αντίστασης και αντεπίθεσης...».



ΑΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

Τεράστιο μνημονικό τοπίο, ενάντια στη λυσσαλέα πολιτισμική επίθεση μαζικής μνημοκτονίας

Στην ομιλία του με θέμα «Ιμπεριαλιστική μνημοκτονία και η υλική ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ - Τοπόσημα, γλυπτά, ανασκαφές των αγώνων και η σημασία τους σήμερα», ο Αρης Σαραφιανός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η πλατφόρμα ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ εκπληρώνει παραδόξως με άυλα ψηφιακά μέσα μία κρίσιμη υλική αποστολή. Επιτρέπει σε αυτήν τη μακροχρόνια και γιγαντιαία επέμβαση του ΚΚΕ που υπόσχεται να γεμίσει τη χώρα με σημαντικές κατασκευές, τιμητικές πλάκες, ανασκαφές, γλυπτά και άλλες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, να πάρει την πραγματική του διάσταση ως μία ολότητα και ένα πλέγμα από παρεμβάσεις που ξεπερνά πια τη μερική μνημόνευση αποσπασματικών γεγονότων. Δημιουργεί ένα τεράστιο μνημονικό τοπίο του μαχητικού και πάντοτε μάχιμου κομμουνισμού στη χώρα μας. `Η καλύτερα, τώρα και με τη συμβολή αυτής της πλατφόρμας, αναδύεται και αποκτά υπόσταση μία βίαια παραμερισμένη ιστορία της Ελλάδας, που πηγαίνει ενάντια στην κυρίαρχη αστική ιστορία. Δημιουργείται έτσι η εναλλακτική ιστορική γεωγραφία του κομμουνισμού και των αγώνων του στη χώρα μας γραμμένη με πραγματικά αντικείμενα και κατασκευές στον φυσικό χώρο. Τώρα το εγχείρημα αποκτά και τους ψηφιακούς του χάρτες (...)

Τι είδους θεατή περιμένουν αυτά τα ξαφνικά μνημεία στις σημερινές τους ερημιές; (...) Οργανωμένες επισκέψεις βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής οικονομίας της μνήμης του ΚΚΕ και η σημασία τους στην παραγωγή και αναπαραγωγή δεσμών συγκίνησης και αλήθειας, πολιτικής και βιωματικής αλήθειας, μεταξύ των μελών, δεν μπορεί να υποτιμηθεί (...) Τα μνημεία αυτά της Ιστορίας κάνουν την εμπειρία του φυσικού χώρου πυκνότερη, προσθέτουν σε αυτήν στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτουν στον κοιμισμένο και αναίσθητο φυσικό χρόνο που βλέπει ο τουρίστας, κάτι από τον επαναστατημένο και επαναστατικό χρόνο, που μόνο του πια το ΚΚΕ εκπροσωπεί στην Ελλάδα (...)

Το εν λόγω εγχείρημα είναι, με εθνικές ακόμη και με διεθνείς προδιαγραφές, μία ιστορική εξαίρεση και πηγαίνει κόντρα τόσο στην εξαναγκαστική σιωπή και λήθη της επίσημης Ελλάδας για το θέμα όσο και ενάντια στη λυσσαλέα πολιτισμική επίθεση μαζικής μνημοκτονίας που δέχεται η κομμουνιστική ιστορία του 20ού αιώνα και σε όλη την Ευρώπη (...) Ενώ οι άλλοι επιδίδονται σε βίαια και αρνητικά εγχειρήματα, κατεδαφίζουν και αφανίζουν (σοβιετικές και αντιφασιστικές) μνήμες και μνημεία (Ουκρανία και Βαλτική) ή μεταφέρουν, αντικαθιστούν και παλινορθώνουν κτίρια και μνημεία (ειδικά στη Γερμανία και τις ΗΠΑ) ή πάλι, αναπλαισιώνουν και μετονομάζουν, φτιασιδώνοντας ντροπιαστικές στιγμές της ιστορίας τους (Βρετανία και ΗΠΑ), το ΚΚΕ δεν δουλεύει με την άρνηση ή την καταστροφή μνήμης αλλά με ανακτήσεις και προσθήκες Ιστορίας (...) Ο πολιτισμικός πόλεμος σήμερα μαίνεται. Αυτό είναι που συνειδητοποιεί το Κόμμα και η απάντηση που δίνεται σήμερα είναι καίρια και δυναμική. Η απάντηση του εγχειρήματος ΤΟΠΟΙ ΑΓΩΝΑ είναι ακόμη παραπάνω καίρια γιατί φανερώνει θαρραλέα κάτι ακόμη πιο τραγικό: Οτι αυτή η συστηματική μνημοκτονία που διεξάγεται σήμερα από την ιμπεριαλιστική βιομηχανία του πολιτισμού στην Ουκρανία και τη Βαλτική, στη Γερμανία και αλλού, είχε ήδη συντελεστεί στην Ελλάδα από την αρχή ακόμη του ψυχρού πολέμου. Αναδεικνύει δηλαδή με θεαματική συνέπεια την ντροπή και την ένοχη σιωπή και παραμέληση οποιασδήποτε μνήμης του Εμφυλίου από τις γνωστές αστικές κυβερνήσεις μεταπολεμικά».



ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΡΩΔΙΑΣ

Τα χαρακτηριστικά που διέπουν τα Μνημεία και τα Μουσεία του ΚΚΕ

Από τη μεριά του, ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του Eπιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην παρέμβασή του με θέμα «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης», αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά που διέπουν τα Μνημεία και τα Μουσεία του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

«Μνημειακότητα και μοναδικότητα

Σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξάρτητα από το μέγεθος είναι εμφανής η μνημειακή απόδοση, που πηγάζει όχι ως σχεδιαστική απλά επιλογή αλλά αφενός από τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες που τιμώνται και αφετέρου εξ αφορμής των επικών χαρακτηριστικών του κομμουνιστικού οράματος, στην προάσπιση του οποίου αυτοί παρέμειναν αλύγιστοι, πολέμησαν, ή χάθηκαν.

Σε συνδυασμό με τη χρήση των υλικών, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την εικαστική μορφοποίηση και το εικονοπλαστικό πρόγραμμα, τη σχέση με τον ευρύτερο και συγκεκριμένο χώρο στον οποίο αναπτύσσονται, τη σχεδιαστική επιμέλεια κάθε λεπτομέρειας, διαμορφώνουν χαρακτηριστικά ιδιαίτερα που τα καθιστούν μοναδικά, διακριτά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μνημονικής αποτύπωσης.

Ο συμβολικός χαρακτήρας

Το εικαστικό μέρος αντλεί τη θεματική και εμπνέεται από την κομμουνιστική ιδεολογία. Αποτυπώνει την αέναη διαπάλη, την ταξική πάλη, τη σύγκρουση. Είναι η εικονοποιημένη αναφορά μιας διαλεκτικής σχέσης, ενός κεντρικού συνθήματος/ιδέας, μιας βιωμένης εμπειρίας: (η ρωγμή, η σφήνα, η αιχμή, η αντίσταση στο σύστημα, οι σπασμένες αλυσίδες, η ενότητα, η συντροφικότητα), ώστε το μνημείο να ταυτοποιείται άμεσα, να έχει - παρά τον αφαιρετικό κατά περίπτωση χαρακτήρα - καθολική πρόσληψη, να είναι εύληπτο μαζικά (...)

Το μήνυμα

Σε όλες τις περιπτώσεις η μνημόνευση και ο αφηρωισμός συντελείται όχι μέσα από τη θυσία και την απώλεια, αλλά μέσα από τη δράση, τη δυναμική παρουσία των μορφών, τον συνεχή αγώνα, στοιχεία που μπορούν να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές. Να υποδειγματίσουν όχι μέσα από τον θάνατο αλλά τη δράση.

Ετσι τα Μνημεία αποδίδουν τιμή και δεν αποτελούν επιτάφια σύνολα, ή τόπους πένθους. Αντίθετα, ευαγγελίζονται το φωτεινό μέλλον, λαμπερό, στην αντίθεσή του με το ζοφερό, διαβρωμένο παρελθόν (...)

Διαδραστικότητα και συμμετοχή του θεατή

Ο σχεδιασμός στην πλειονότητα απομακρύνεται από τη δισδιάστατη, στατική και μετωπική παρουσία του Μνημείου, που συνηθίζεται στην αστική απόδοση μνημείων και ηρώων: Αντίθετα επιδιώκεται η δημιουργία "βάθους" και η δυνατότητα στον θεατή να "περάσει" μέσα, να "μετέχει" διαδραστικά σ' αυτό (...)

Ατομική και (ταυτόχρονα) καθολική μνημόνευση

Η συμπερίληψη των ονομάτων των ηρώων και αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη είναι εξαιρετική συγκυρία. Ετσι:

-- Το Μνημείο παύει να έχει αφαιρετικό (λειτουργικά) χαρακτήρα και προσωποποιείται, δημιουργώντας συναισθηματικούς δεσμούς με τον θεατή. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η ανάγκη των απογόνων, δεύτερη πια γενιά, για τη μνημόνευση, και την απότιση τιμής στους νεκρούς τους.

-- Αποδίδει τιμή τόσο στο ολικό (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ΔΣΕ) όσο και ατομικά, σε συγκεκριμένους ηρωικούς πεσόντες.

-- Διευρύνει τα σημεία ενδιαφέροντος στον χώρο και μεγαλώνει τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στο Μνημείο (...)

Ο πολυπαραγοντικός σχεδιασμός και η συμμετοχική υλοποίηση

Η ολοκλήρωση κάθε Μνημείου είναι αποτέλεσμα αφενός της διεπιστημονικής συνεργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων, κυρίως όμως της θέλησης, του ενθουσιασμού, του κόπου και της αυτοθυσίας δεκάδων ανθρώπων, που ξεπερνούν κάθε τεχνική δυσκολία και συμβάλλουν στην ανέγερση ενός μνημειακού έργου (...)».



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΡΩΝΗ

Είναι η πίστη ότι κάθε τέτοιο έργο είναι ανάγκη και χρέος μας να γίνει

«Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων» ήταν το θέμα της εισήγησης της Δέσποινας Τσιρώνη, αρχιτέκτονα και μέλους της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην παρέμβασή της μετέφερε μια πλούσια πείρα για το πώς πραγματοποιείται η δημιουργία ενός μουσείου ή ενός μνημείου.

«Μία από τις πρώτες δουλειές μας είναι η αναζήτηση στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος (...) Μεγάλης σημασίας είναι η διαδικασία εύρεσης και επικαιροποίησης των ονομάτων ανθρώπων, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στην τοπική - και όχι μόνο - ιστορία με την πρωτοπόρα δράση τους (...)

Η κατασκευαστική και αισθητική πλευρά είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα που μας απασχολεί. Για το κάθε μνημείο προηγείται συλλογική συζήτηση και συνεργασία με μηχανικούς κάθε ειδικότητας, γλύπτες και άλλους καλλιτέχνες, τεχνίτες, ιστορικούς, με τις τοπικές Οργανώσεις για καθετί που επηρεάζει τη μορφή και τον βαθύτερο συμβολισμό του κάθε έργου, τη λειτουργία του, το αποτύπωμα που θα έχει στον χώρο (...)

Αυτή η συλλογικότητα αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο δρούμε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η δουλειά έχει διευρυνθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μνημείο στη Γυάρο και στη Μακρόνησο έγιναν πανελλήνιοι διαγωνισμοί, οι μακέτες των έργων εκτέθηκαν σε ειδική έκθεση που οργάνωσε η ΚΕ. Για άλλα μνημεία έγινε κλειστός διαγωνισμός, όπως στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ). (...)

Η διαμόρφωση των μνημειακών χώρων είναι μία απαιτητική δουλειά και γίνεται ως αποτέλεσμα οργάνωσης της μελέτης και της κατασκευής, του χρόνου, των εργασιών, των εργατικών χεριών και πάνω απ' όλα με τον συντονισμό όλων αυτών. Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι αυτά δεν γίνονται σε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας, με ωράριο, μισθό, σταθερούς συνεργάτες, οργάνωση εργοταξίου, όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρό έργο, από το οποίο καθόλου δεν υπολείπεται η δική μας δουλειά (...)

Μετράει λοιπόν αποφασιστικά η εθελοντική δουλειά αλλά ακόμα περισσότερο η προτεραιότητα που δίνεται από τον καθέναν σε αυτήν τη δουλειά, όχι στον ελεύθερο χρόνο που δεν υπάρχει αλλά ως σημαντικό έργο που μπαίνει σε πρώτη διάταξη. Είναι η πίστη ότι κάθε τέτοιο έργο είναι ανάγκη και χρέος μας να γίνει. Δεν ξεκινάμε από τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ξεκινάμε από την αναγκαιότητα με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας (...)

Η πείρα έχει δείξει ότι η διαδικασία παραγωγής ενός μνημείου ή η ανάδειξη ενός ιστορικού τόπου συγκινεί, έχει την ικανότητα να βρίσκει και να πάλλει τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων που είχαν κάποια σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί, ή που έχουν γερούς δεσμούς με τον τόπο τους, οι οποίοι γίνονται εντονότεροι όταν έχει συμβεί κάτι εκεί (...) Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος της Ανάφης, για παράδειγμα, λέει με γεμάτο στόμα: "Το μνημείο μας". `Η ότι οι κάτοικοι προφυλάσσουν, φροντίζουν και συντηρούν τα μνημεία, γιατί τα θεωρούν δικά τους. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία (...)».



ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο χρήστης βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν και παράλληλα παίρνει μια σειρά εφόδια για περαιτέρω μελέτη...

Στην ομιλία του ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε τον νέο διαδικτυακό τόπο, mnimia.kke.gr, σημειώνοντας ότι πρώτα απ' όλα είναι μια βάση δεδομένων που δεν υπήρχε έως τώρα, με φωτογραφίες και στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μνημείου. Πέρα από αυτό, η ιστοσελίδα είναι μια τρισδιάστατη αποτύπωση τόπων μαρτυρίου, φυλακών, χώρων δράσης του ΔΣΕ και τόσων άλλων, ενώ λειτουργεί και ως ένα ψηφιακό ζωντάνεμα της μνήμης, μια νέα αποτύπωση του χώρου, εμπλουτισμένη με διαδραστικά χαρακτηριστικά, που δένει τις ιστορικές πληροφορίες με τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις. Ο χρήστης βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν και παράλληλα παίρνει μια σειρά εφόδια για περαιτέρω μελέτη.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη περιήγηση, παρουσιάζοντας και τα περιεχόμενα του ιστότοπου (π.χ. αρχική σελίδα, σελίδα για το κάθε μνημείο που περιέχει την «ταυτότητά» του, την τοποθεσία για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να συνδεθεί με το GPS, αλλά και προτάσεις για περαιτέρω ενασχόληση με την ιστορική περίοδο, μελέτη κ.λπ., αλλά και το μενού, όπου πατώντας ο χρήστης την «αναζήτηση μνημείων», μπορεί να βρίσκει το μνημείο που αναζητά).

Στη συνέχεια, μέσα από την εικονική περιήγηση σε πολλά μνημεία και μουσεία ανά την Ελλάδα, «μετέφερε» το κοινό στα μέρη όπου γράφτηκαν σπουδαίες σελίδες της Ιστορίας του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος. Συγκεκριμένα, έδειξε πώς λειτουργεί η εικονική περιήγηση στο Μνημείο στη Λυκόραχη, στη Φλώρινα, στα Μουσεία Θεοτόκου, Νεστορίου και Καλλιθέας Πρεσπών, στον Πυξό, στην Τρίπολη, στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τη Σπηλιά του Κόκκαλη στο Βροντερό, στη Γυάρο και τη Μακρόνησο.

«Η εικονική περιήγηση της Μακρονήσου είναι από μόνη της ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα», σημείωσε ο Τ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε πάνω από 30 σημεία σε όλο το νησί απ' άκρη σ' άκρη. Και σε καθένα από αυτά να δει φωτογραφίες και πληροφορίες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε κάθε τόπο. Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Είναι η μεγαλύτερη εικονική περιήγηση σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί μια τέτοια περιήγηση, με όλο αυτόν τον όγκο υλικού να την εμπλουτίζει, κάποιοι σύντροφοι χρειάστηκε να μάθουν κυριολεκτικά τη Μακρόνησο απέξω. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου πουν για όλα τα σημεία, για την κάθε γωνιά, για όλα τα γεγονότα που συνέβησαν εδώ...».



ΚΕΛΛΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μας ενδιαφέρει το ζήτημα της ενεργού μνήμης

Στην παρέμβασή της με θέμα «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και μουσείων» η Κέλλυ Παπαϊώννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τελικός σκοπός αυτής της προσπάθειας που αναπτύσσει το Κόμμα μας για την ανάδειξη μνημείων και μουσείων των λαϊκών αγώνων είναι να προκύψει ένα δίκτυο τέτοιων ιστορικών τόπων που θα λειτουργούν παράλληλα και θα αλληλοτροφοδοτούνται, καταδεικνύοντας και τη συνέχεια της Ιστορίας της ταξικής πάλης. Πιστεύουμε ότι το site που εγκαινιάζουμε σήμερα θα συμβάλει κι αυτό στη μεγαλύτερη συνοχή της πρόσληψης αυτής της Ιστορίας, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά. Αλλωστε, αντικρίζοντας κανείς τον χάρτη των μνημείων και μουσείων των λαϊκών αγώνων - όπως αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα, που μένει ακόμα πολύ για να συμπληρωθεί - αντιλαμβάνεται δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, ότι δεν υπάρχει τόπος χωρίς τη δική του συμβολή, χωρίς τους δικούς του αλύγιστους της ταξικής πάλης. Δεύτερον, ότι είναι κρίσιμο το αίτημα ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ. Η εικονική περιήγηση είναι μόνο το έναυσμα, το κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το πραγματικό υλικό αποτύπωμα, να βαδίσει πάνω στους ιστορικούς τόπους των μαρτυρίων και φυλακών, να αναζητήσει τα υλικά ίχνη που αποτελούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ιδεολογικής, της ταξικής πάλης.

Το εγχείρημα του Κόμματός μας δεν είναι μια απόπειρα μουσειοποίησης της Ιστορίας των λαϊκών αγώνων. Δεν επιδιώκουμε απλά να αναδείξουμε ιστορικά στιγμιότυπα. Κάθε άλλο. Μας ενδιαφέρει το ζήτημα της ενεργού μνήμης, της μνήμης που αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους αγώνες, που λειτουργεί προσθετικά, πολλαπλασιαστικά, στο ίδιο το μήνυμα των μνημείων, αναδεικνύοντας τη δύναμη του λαού, τη δύναμη των αγώνων, την εμπέδωση του στοιχείου που υπήρξε ο καθοδηγητής διαχρονικά της ταξικής πάλης: Η ηθική και ιδεολογική υπεροχή των μαρτύρων του λαού μας, η ακλόνητη πίστη τους στη δύναμη και στην υπεροχή των ιδεών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αυτός ήταν ο πυρήνας και το μέτρο της αυτοθυσίας τους.

Κρατώντας ως τεράστια παρακαταθήκη αυτό το συμπέρασμα, συνεχίζουμε σήμερα να αναζητούμε σημάδια της Ιστορίας μας, να τα καταγράφουμε και να τα τιμούμε μέσα από το μνημονικό και καλλιτεχνικό έργο των μνημείων και μουσείων μας. Αυτή η δραστηριότητα έχει μεγάλες και ειδικές απαιτήσεις, όπως αναλύθηκε, και μάλιστα απαιτήσεις που αντικειμενικά συνδυάζονται με όλη την πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος, είναι μέρος της, σε μια περίοδο ειδικότερα που η αστική τάξη και οι οργανισμοί της ενορχηστρώνουν μια νέα σκληρή επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Η συμβολή όλων σας είναι λοιπόν κρίσιμη, τόσο με τις ιδέες σας, τις ειδικές γνώσεις, τις μαρτυρίες, όσο και με την οικονομική ακόμα συνεισφορά, αφού μόνο ο λαός, οι εργαζόμενοι μπορούν να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μην κυριαρχήσουν η ιστορική διαστρέβλωση των αγώνων τους, η λήθη και η αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η ιστορική μνήμη να μείνει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην Ημερίδα της ΚΕ:

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διάσωση μνημείων, ιστορικών τόπων μέσα από τη δημιουργία μουσείων, άλλων μνημείων σε όλη την Ελλάδα, όπου δείχνει όλη την ιστορική πορεία του εργατικού - λαϊκού κινήματος κυρίως στον 20ό αιώνα. Και η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της Ιστορίας της Ελλάδας, της Ιστορίας του ελληνικού λαού, όπου σε πέτρινα χρόνια αγωνιστές δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Και σε αυτούς τους ιστορικούς τόπους δόθηκαν μάχες από χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού.

Αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν, να χαράξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σαν λαός, σαν κοινωνία».



  • Ολόκληρες οι ομιλίες που έγιναν στην Ημερίδα δημοσιεύονται στο πόρταλ «902.gr».
  • Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει στο φύλλο του Σαββατοκύριακου


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού»

Πραγματοποιήθηκε χτες, με παρουσία πλήθους κόσμου | Παρουσιάστηκε ο ιστότοπος mnimia.kke.gr με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος σε όλη τη χώρα

Πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, η Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» και παρουσιάστηκε ο νέος ιστότοπος mnimia.kke.gr, ο οποίος από χτες βρίσκεται «στον αέρα», με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος από όλη την Ελλάδα.

Παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην Ημερίδα μίλησαν οι Τάσος Αντωνίου, Κέλλυ Παπαϊωάννου, Δέσποινα Τσιρώνη, Αρης Σαραφιανός, Εύα Μελά, Αντώνης Μυρωδιάς και Φάνης Παρρής. Από τις ομιλίες αναδείχθηκε μια ιδιαίτερη πλευρά της δράσης του ΚΚΕ, αυτής των Μνημείων και Μουσείων που δημιουργήθηκαν από το Κόμμα σε όλη την Ελλάδα για να τιμηθεί η Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ, για να κρατήσουν τη μνήμη άσβεστη σε μια περίοδο όπου επιχειρείται ξεδιάντροπα το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, για να συνδεθεί ακόμα πιο στέρεα το χτες με το σήμερα και το αύριο.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του ιστότοπου, που καταγράφει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει Μουσεία και Μνημεία που έχει στήσει το ΚΚΕ απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας τιμώντας μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Μέσα από τον ιστότοπο mnimia.kke.gr, την ψηφιακή αποτύπωση, τις εικονικές τρισδιάστατες περιηγήσεις δίνονται νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, καθώς ο καθένας που θα επισκεφθεί αυτήν τη νέα σελίδα, βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν...

Φυσικά η δημιουργία και λειτουργία του ιστότοπου είναι μια συλλογική δουλειά. Οπως ανέφερε ο Τ. Αντωνίου στην ομιλία του, «έγινε από μια σειρά Επιτροπές και Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Την Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων, τα Τμήματα Ιστορίας και Προπαγάνδας, το Ιστορικό Αρχείο, την Υπηρεσία Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων. Ειδική συνεισφορά είχε ο σύντροφος Ηλίας Διαμαντάκος, φωτογράφος, που ανέλαβε το σύνολο των εικονικών περιηγήσεων. Ολοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την ιστοσελίδα, πήραμε τη σκυτάλη από τους εκατοντάδες εργατοτεχνίτες κι επιστήμονες, τους εικαστικούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν για να έχουμε τα Μνημεία και τα Μουσεία μας. Πολλοί είναι και σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστούμε.

Ακόμα, με αφορμή τη σημερινή μας Ημερίδα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά τους φίλους του ΚΚΕ που έχουν συνεισφέρει υλικά και οικονομικά για να φτιαχτούν σε όλη την Ελλάδα Μνημεία των αγώνων του λαού. Χωρίς αυτήν τη σημαντική συμβολή, πολλά από αυτά που θα παρουσιάσουμε σήμερα θα ήταν αδύνατο να ανεγερθούν».

Ο νέος ιστότοπος βγαίνει στον ...αέρα και περιμένει να τον ανακαλύψουμε... Οπως σημείωσε ο Φ. Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ «τα Μνημεία και Μουσεία αναδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς και τις βαθιές ρίζες του ΚΚΕ στον ελληνικό λαό. Καλούμε τις χιλιάδες νέες και νέους να γνωρίσουν τα Μνημεία, τα Μουσεία, τους τόπους αγώνων του λαού. Να εμπνευστούν από αυτά. Καλούμε τους νέους ιστορικούς να γνωρίσουν την πάλη του λαού - την κινητήρια δύναμη της Ιστορίας προς τα εμπρός. Γιατί είναι η μεγάλη Ιστορία με δημιουργό τον λαό, "που γονατίζει μόνο μπροστά στους νεκρούς του"».



Σελίδα16 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Δ.ΑΘΗΝΑΣ

Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες, μάχη για την ενίσχυση του αγώνα

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της Αθήνας στις αρχαιρεσίες του απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Οι αρχαιρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Τρίτη 30 Απρίλη. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι η μαζική συμμετοχή «θα αποτελέσει βήμα για να απομονωθεί και να αποκαλυφθεί η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, που όλα αυτά τα χρόνια αντί να υπερασπίζεται το δίκιο των μικρών επαγγελματιών της πόλης, χαριεντίζεται με κυβερνητικά στελέχη, ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου».

Καλεί μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους να δυναμώσουν και με τη συμμετοχή τους στις εκλογές τον αγώνα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, στα χαράτσια, όπως πρόσφατα με την αναβάθμιση των ταμειακών. Να στείλουν μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε να μας οδηγούν στο "κλείσιμο" από τις τεράστιες απαιτήσεις της ψηφιοποίησης που όλο το κόστος φορτώνεται στις πλάτες μας» κι ότι «δεν ανεχόμαστε να μένουμε ανασφάλιστοι εμείς και τα παιδιά μας».

«Είναι ώρα να δείξουμε ότι οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Αθήνας έχουμε φωνή! Οτι δεν θα μας φιμώσουν μέσα στο μαγαζί», είναι το κάλεσμα που απευθύνει για τις αρχαιρεσίες, με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή, σε Γούβα (12 μ - 3 μ.μ. και 6 - 9.30 μ.μ., πλ. Πλυτά 5) και Κολωνό (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Ιωαννίνων & Πέτρας).
  • Αύριο Σάββατο, στο Μοναστηράκι (11 π.μ. - 6 μ.μ., Καραϊσκάκη 16 - 18).
  • Την Τρίτη 23 Απρίλη, σε Κυψέλη (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Φωκ. Νέγρη 42) και Αμπελόκηπους (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Πούλιου 21, Πολιτιστικός Σύλλογος).


ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ

Θερμό κλίμα στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε χθες αντιπροσωπεία της Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο της Διεθνούς των Συνταξιούχων, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Στον Περισσό συνταξιούχοι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, ο οποίος είναι και μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, καθώς επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, κάθε διεκδίκηση της ΠΣΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης των Συνταξιούχων, όπως κάνει και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης ανοίγοντας τη συζήτηση. Ενημέρωσε τους συνταξιούχους για τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας στους δύο πολέμους που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και στην πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, τονίζοντας ότι οι κομμουνιστές τη δίνουν αγωνιστικά και ότι ανοίγουν τη συζήτηση για να αναδείξουν τον αντιδραστικό, αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, ότι δεν είναι η «Ευρώπη των λαών» όπως λένε τα άλλα κόμματα. Ξεχώρισε μάλιστα τη μεγάλη συμβολή του κινήματος των συνταξιούχων στην ανάδειξη της παραπάνω αλήθειας για τον χαρακτήρα της ΕΕ, αφού έχει εναντιωθεί στις Οδηγίες της, έχει στριμώξει κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τη βάρβαρη πολιτική της. «Γι' αυτό και ένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι ο Δ. Κουμπούρης, στέλεχος του Κόμματος και του συνταξιουχικού κινήματος, πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Την εκτίμηση των συνδικαλιστών συνταξιούχων της ΠΣΟ για το ΚΚΕ και τη δράση του μετέφεραν οι αντιπρόσωποι της Διεθνούς, με τον γενικό της γραμματέα, Κιμ Μπόιξ, να σημειώνει τη διεθνή προσφορά του Κόμματος στο κίνημα, ενώ ενημέρωσε και για τις δράσεις που αποφάσισε το Συνέδριό τους για τους επόμενους μήνες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των συνταξιούχων στη μόνιμη έκθεση υλικών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του Κόμματος η οποία φιλοξενείται στην έδρα της ΚΕ.



ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αναχωρεί σήμερα η αποστολή για το Βελιγράδι

Αναχωρεί σήμερα Παρασκευή, η αποστολή των συνδικάτων της Αττικής που θα επισκεφτεί το Βελιγράδι (19 έως 22 Απρίλη). Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάρτιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν επίσκεψη στα μέρη - σύμβολα της καταστροφής που προκάλεσε η ΝΑΤΟική επίθεση αλλά και της αλληλεγγύης των λαών. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ανάλογη αποστολή συνδικάτων της Θεσσαλονίκης (16 έως 18 Μαρτίου).

«Μαθαίνουμε τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, παίρνουμε παράδειγμα από αυτήν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε δελτίο Τύπου για την αποστολή και υπενθυμίζει ότι ο αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στη ΝΑΤΟική επίθεση είχε περάσει τα σύνορα, με κομβόι αλληλεγγύης που έφτασε στη Γιουγκοσλαβία, βρέθηκε δίπλα στον λαό της, στάθηκε στις γέφυρες δημιουργώντας ασπίδες προστασίας στην πόλη Νις και αλλού.



Καταγγελία για νέα συνδικαλιστική δίωξη

Τη μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας της προέδρου του από την εταιρεία «IFS Ηπειρωτική», λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, καταγγέλλει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Το Συνδικάτο κάνει λόγο για συνδικαλιστική δίωξη, καθώς η εργαζόμενη έχει δουλέψει στην καθαριότητα του μετρό «για περισσότερο από 10 χρόνια», κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει υπάρξει κανένα υπηρεσιακό σημείωμα για πλημμελή άσκηση καθηκόντων από μέρους της.

«Η δήθεν πρόφαση της εταιρείας ότι υπήρχαν παράπονα από υπεύθυνους σταθμών δεν ευσταθεί, καταρρίφθηκε από τους ίδιους τους σταθμάρχες», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι η μη ανανέωση της σύμβασής της οφείλεται «στη συνδικαλιστική της δράση και στην πίεση που άσκησε στην εταιρεία ώστε να υπογραφούν συμβάσεις για τους εργαζόμενους».

Οπως υπογραμμίζει, «από τον Δεκέμβρη που η εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα του μετρό οι εργαζόμενες δουλεύουν με εβδομαδιαίες συμβάσεις», μια πρακτική ομηρίας την οποία το Συνδικάτο κατήγγειλε, πράγμα που «ενόχλησε» την εργοδοσία. Επίσης, το Συνδικάτο και η πρόεδρός του καταδίκασαν τη συμφωνία ανάμεσα στην εργοδοσία και το επιχειρησιακό Σωματείο, με την οποία έχουν στερήσει από το προσωπικό την απόδοση τριετιών. «Δεν θα επιτρέψουμε στην εταιρεία να στερήσει το μεροκάματο της εργαζόμενης αγωνίστριας συνδικαλίστριας. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες τακτικές τρομοκρατίας θα κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει.



ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της στην Αθήνα

Ο Ριζοσπάστης συζήτησε με τον Κιμ Μπόιξ, γενικό γραμματέα της Διεθνούς των Συνταξιούχων

Με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών από 80 χώρες της υφηλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης Συνταξιούχων της ΠΣΟ, που έγινε στην Αθήνα στις 15 και 16 Απρίλη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κιμ Μπόιξ, γενικό γραμματέα της Διεθνούς των Συνταξιούχων. Μιλώντας για τη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στις χώρες της ΕΕ, με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας, τόνισε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων πρέπει να οργανώσει μια ευρεία απάντηση που θα ενώνει τον αγώνα όλων των οργανώσεων των συνταξιούχων με τον αγώνα των ενεργών εργαζομένων. Ο αγώνας για συντάξεις επαρκείς για να ζει κανείς με αξιοπρέπεια, πρέπει να διεξάγεται μαζί με τον αγώνα των ενεργών εργαζομένων που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς».

Σε πολλές χώρες (Αλγερία, Ισπανία κ.λπ.) - τόνισε ο συνδικαλιστής - οι νόμοι που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό εμποδίζουν τους συνταξιούχους να οργανωθούν σε συνδικάτα. Δεν είναι τυχαίο, θέλουν να διαχωρίσουν τον αγώνα και των δύο ομάδων. «Η οργάνωσή μας προωθεί τον ιδεολογικό αγώνα, ώστε οι συνταξιούχοι να καταλάβουν ότι εξακολουθούν να είναι εργατική τάξη, ακόμη και αν δεν έχουν (μετά τη συνταξιοδότηση) εργοδότη που τους εκμεταλλεύεται καθημερινά. Ετσι ώστε να καταλάβουν ταυτόχρονα ότι ως συνταξιούχοι έχουμε τον ίδιο εχθρό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και αυτός ο εχθρός δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό», σημειώνει.

«Προκειμένου να συντονίσουμε αυτόν τον αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις πραγματοποιήσαμε το 3ο Συνέδριο Συνταξιούχων και Συνταξιούχων της ΠΣΟ από όλο τον κόσμο», μας λέει ο συνδικαλιστής και εξηγεί πως αυτό έγινε στην Αθήνα, χάρη στις προσπάθειες των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και δραστηριοποιούνται στο κίνημα των Συνταξιούχων. Συμμετείχαν 100 οργανώσεις συνταξιούχων από 80 χώρες (οι μισές με τηλεδιάσκεψη).

Σχολιάζοντας τη διαρκή επίθεση της ΕΕ στα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικά προβάλλοντας το ζήτημα του δημογραφικού, ο Κ. Μπόιξ υπογραμμίζει πως η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στη διαχείριση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τη σκοπιά των συμφερόντων των καπιταλιστικών ομίλων και προσθέτει: «Θα αναφέρω μόνο το παράδειγμα της χώρας μου, της Ισπανίας, όπου η Κοινωνική Ασφάλιση είχε πλεόνασμα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και η κυβέρνηση έβγαλε περισσότερα από 60 δισ., για να τα δώσει στις μεγάλες τράπεζες, με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει και αυτό θα έβλαπτε τον πληθυσμό.

Η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων είναι ένα άλλο στοιχείο που αξιοποιείται προσχηματικά γιατί κάθε μελλοντικός συνταξιούχος έχει συνεισφέρει αρκετά στην Κοινωνική Ασφάλιση (κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που εργάστηκε) για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του. Και αν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αρκετό, θα αρκούσε να το διορθώσουμε με την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, οι οποίοι είναι αυτοί που κρατούν τα κέρδη που δημιουργούνται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ, σε παράλληλη πορεία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα ζητήματα της Ασφάλισης, ψήφισε μια Οδηγία την οποία ονομάζει Ευρωπαϊκό Ατομικό Σχέδιο Συντάξεων. Αυτός ο ευρωπαϊκός νόμος βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής (η οποία θα είναι αργή) για τη μεταφορά όλων των ευρωπαϊκών δημόσιων συντάξεων στο τραπεζικό σύστημα».



Σελίδα17 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Με ισχυρό ΚΚΕ και πρωτιά της ΠΚΣ για να δυναμώσει ο λαός και η νεολαία του!

Σε εκδήλωση των Οργανώσεων Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησε χτες ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ και με νέες χιλιάδες ψήφους, για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά κ.ά.), καθώς και σε μαζική στήριξη της «Πανσπουδαστικής», ώστε να αναδειχθεί ξανά ενισχυμένη πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, κάλεσε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στη μαζική εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στην αίθουσα ΑΘΕ 11 και μέσα σε ένα θερμό κλίμα βρέθηκαν φοιτητές διαφόρων σχολών όπως και προσωπικό του Πανεπιστημίου, με τον ομιλητή να επισημαίνει σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», για τη χρήση της νέας τεχνολογίας: «Ζούμε σε έναν κόσμο θαυμαστό και παράξενο. Θαυμαστό γιατί καθημερινά η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν άλματα», όμως, όπως είπε, «με την αύξηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αυξάνεται θεαματικά και ένα μεγάλο χάσμα. Το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα μπορούσαμε να ζούμε σήμερα με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των γνώσεων και ικανοτήτων του εργαζόμενου ανθρώπου, της τεχνολογίας και της επιστήμης και του πώς τελικά ζούμε.

Η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας και του λαού συνέχεια προσκρούει σε αυτήν την αντίθεση. Αρκεί να σκεφτούμε κάποια παραδείγματα από τον τελευταίο χρόνο μόνο:

Στις πυρκαγιές που κατακάψανε τον Εβρο, την Ρόδο και άλλες περιοχές, όχι μόνο πυροσβεστικά drone δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν καν δασοφύλακες, πόσο μάλλον επαρκή πυροσβεστικά μέσα.

Στις πλημμύρες της Θεσσαλίας όχι μόνο δεν αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες, όπως το Internet of things για τη διασύνδεση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των αντιπλημμυρικών έργων με κεντρικό σχέδιο, αλλά συζητάμε πως "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία" και οι άλλοι να αφεθούν να πνιγούν και μετά να αποζημιωθούν (αν αποζημιωθούν), με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και φυσικά, στο έγκλημα των Τεμπών όχι μόνο δεν υπήρχαν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, άλλα έναν χρόνο μετά ακόμα συζητάνε για αποκλειστικά "ανθρώπινο λάθος". Η αλήθεια έχει μπαζωθεί, όμως το έγκλημα δεν έχει ξεχαστεί! Χάρη στους συγγενείς των θυμάτων, χάρη στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, χάρη στην Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ και έφερε νέα στοιχεία στο φως, παρά το κουκούλωμα που επιχείρησαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ».

Σε κάθε «βήμα» στην τεχνολογική ανάπτυξη από πίσω κρύβεται η εξουσία του κεφαλαίου

«Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι ζούμε πολύ κατώτερα των δυνατοτήτων της εποχής μας. Γιατί όμως μεγαλώνει αυτή η αντίθεση ανάμεσα στο πώς μπορούμε να ζούμε και στο πώς ζούμε;», έθεσε το ερώτημα για να απαντήσει παρακάτω:

«Το ζήτημα είναι ποιος και με ποιο κριτήριο καθορίζει την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, της επιστήμης, γενικά της παραγωγής.

Πίσω από κάθε έξυπνο ρομπότ "κρύβεται" η πολύ ανθρώπινη απόφαση ενός μονοπωλιακού ομίλου, ενός αστικού κράτους για το αν θα παραχθεί αυτό, για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθεί, με ποια δεδομένα θα "ταϊστεί" και πόσα κέρδη θα φέρει η πώλησή του.

Η τάξη που έχει κάθε φορά την εξουσία, η αστική τάξη σήμερα, είναι αυτή που αποφασίζει για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει τη φράση πως "το νέο πετρέλαιο είναι τα δεδομένα". Μπαίνει όμως το ερώτημα: Ποιος συλλέγει αυτά τα δεδομένα και ποιανού ιδιοκτησία είναι; Πώς επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα και για ποιον σκοπό; Με τι κριτήριο χρησιμοποιούνται;

Ισχυρά μονοπώλια όπως η "Google", "Meta", "Microsoft" και άλλα, καθώς και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αποφασίζουν όλα τα παραπάνω με κριτήρια τα κέρδη και τους σχεδιασμούς τους, ενάντια στο συμφέρον των λαών.

Ενας αλγόριθμος και τα κριτήρια με τα οποία τροφοδοτείται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, αλλά από το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Για παράδειγμα, ο ίδιος αλγόριθμος και σύστημα ΑΙ που μπορεί να εκπαιδευτεί να εντοπίζει και να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα, μπορεί να προσαρμοστεί να εντοπίζει και να εξουδετερώνει Παλαιστίνιους με την κατάλληλη προσαρμογή. Δημοσιεύματα αναφέρονται στο ισραηλινό στρατιωτικό πρόγραμμα ΤΝ, "Lavender", που περιλαμβάνει χιλιάδες στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων και δίνει αυτομάτως εντολή για την εξολόθρευσή τους όταν θεωρεί πως τα έχει "κλειδώσει" στο στόχαστρο, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες αμάχων.

Το ΝΑΤΟ έχει τη δική του στρατηγική για τις Αναδυόμενες και Ανατρεπτικές Τεχνολογίες (EDTs), για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το δικό του Ταμείο Καινοτομίας, το DIANA, για πολεμικούς σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, επικεντρώνει κι αυτή στις νέες τεχνολογίες. Σε όλα αυτά έχουν ενεργητική συμμετοχή τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που μόνο την τελευταία δεκαετία συμμετείχαν σε:

- 14 ευρωπαϊκά έργα με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

- Πάνω από 30 ευρωπαϊκά έργα με εμπλοκή διαφόρων υπηρεσιών καταστολής και πολέμου

Τα παραδείγματα που μπορούμε να πούμε είναι πολλά. Η ουσία όμως είναι πως σε κάθε "βήμα" στην τεχνολογική ανάπτυξη, από πίσω κρύβεται η εξουσία του κεφαλαίου, που αποφασίζει το αν, το πώς, το πού και για ποιον σκοπό θα παραχθεί το κάθε τι».

Ενα ενισχυμένο ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο θα τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης

Μπροστά στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισήμανε ότι «είναι άλλο η Ευρώπη και άλλο η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ιδρύθηκε το 1992 ως εξέλιξη της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Ιδρύθηκε για να μεγαλώνει η ελευθερία των λίγων, να αυξάνονται τα κέρδη τους, δηλαδή για να μεγαλώνει η εκμετάλλευση των πολλών.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση των 16 εκατ. ανέργων, των 95 εκατ. φτωχών, των 4 εκατ. αστέγων, των ξεκληρισμένων αγροτών από την ΚΑΠ, των χαμηλών μισθών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που βγάζουν στους δρόμους όλης της Ευρώπης τους λαούς, στις τεράστιες απεργίες και τα μπλόκα των αγροτών!

Αυτή είναι η ΕΕ των 50.000 λομπιστών μεγάλων ομίλων που περιφέρονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και ράβουν τις αποφάσεις της Ευρωβουλής στα μέτρα τους. Αυτά τα λόμπι η Ευρωβουλή με 703 υπέρ και μόνο 2 κατά (των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ) ψήφισε πως είναι "ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας".

Αυτή είναι η ΕΕ της καταστολής και του φακελώματος, με το αποκρουστικό της πρόσωπο να φαίνεται και στα ζητήματα της ΤΝ με την ΑΙ Act που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Τι προβλέπει αυτός ο κανονισμός:

  • Αυτοέλεγχο των ομίλων που αναπτύσσουν εφαρμογές ΤΝ με πρόστιμα κυριολεκτικά ψίχουλα μπροστά στον όγκο των κερδών τους.
  • Καμία προστασία των εργαζομένων, αφού εξαιρούνται από τα όποια μέτρα ασφαλείας και κανόνες ελέγχου τα εργοστάσια, τα γραφεία και οι αποθήκες. Αβατο λοιπόν οι χώροι δουλειάς, για να εφαρμόσει το κεφάλαιο ανενόχλητο και τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης.
  • Απογείωση της καταστολής, αφού για λόγους ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, έννοιες - λάστιχο που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, επιτρέπεται η χρήση συστημάτων ΤΝ για "κοινωνική βαθμολόγηση των φυσικών προσώπων από τις δημόσιες αρχές", δηλαδή γενικευμένη καταστολή και φακέλωμα.

(...)

Στις 50 μέρες που μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές, σας καλούμε να δώσετε δίπλα μας μαζί με το ΚΚΕ και τη μάχη αυτή.

Αυτό που κρίνεται είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ και πόσο αποδυναμωμένη η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ.

Κρίνεται η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Ενα ενισχυμένο ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο θα τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης, θα αποκαλύπτει στον λαό τι σχεδιάζουν και ψηφίζουν όλοι μαζί εκεί μέσα, θα μεταφέρει τη φωνή των πολλών, θα οργανώνει τις αντιστάσεις απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν.

Ενα ενισχυμένο ΚΚΕ θα κόψει τη φόρα στη ΝΔ, που επιστρατεύει τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα "πολιτική σταθερότητα ή περιπέτειες", όταν η μεγαλύτερη περιπέτεια για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι η ίδια η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ.

Ενα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει αγώνας διεκδίκησης, υπεράσπισης δικαιωμάτων και αναγκών της νεολαίας. Ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που επικροτεί η Κομισιόν, την επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια ΑΕΙ, την εξίσωση των κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια όπως προβλέπει η Σύμβαση της Λισαβόνας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, ποιοτικό πανεπιστήμιο, που θα υπηρετεί τον λαό και τις ανάγκες του».

Οι φοιτητές να βγάλουν πρώτη δύναμη ξανά την «Πανσπουδαστική»

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες: «Στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα θα βγάλουν ξανά 1η δύναμη την "Πανσπουδαστική" στις φοιτητικές εκλογές.

Στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των υποβαθμισμένων πτυχίων και διεκδίκησης των σπουδών που έχουν ανάγκη!

Στέλνοντας στα αζήτητα τις συνδικαλιστικές διώξεις, τους εμπνευστές και τους χειροκροτητές τους, τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όπως αυτές που επιχειρεί η διοίκηση του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα.

Δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους, για να είναι στήριγμα κάθε φοιτητή και της προσπάθειας να σπουδάσει ολόπλευρα και να εργαστεί στο αντικείμενό του με δικαιώματα. Στις 22 Μάη η νίκη θα είναι των φοιτητών».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, με τον Βασίλη Καραθανάση, φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, να σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας πως είμαι βαθιά συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ σήμερα σ' αυτόν τον χώρο που κυματίζουν τα ιστορικά κόκκινα λάβαρα του αγώνα και της θυσίας. Προέρχομαι από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σ' αυτές τις πολιτικές συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, κάνω την επιλογή που θεωρώ αποτελεί μονόδρομο για κάθε συνεπή αριστερό, επιλέγω τη συστράτευση και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ». Κάλεσε παράλληλα να καταδικαστούν οι κάθε λογής ιμπεριαλιστές και όλοι όσοι στρέφονται ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επιπλέον ο Θωμάς Χόνδρος, Ομότιμος Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, και ο Βασίλης Θωμόπουλος, διδάκτορας Μηχανικών Η/Υ.



Σελίδα18 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ 2024

«Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... »

Δεκάδες εκδηλώσεις από αυτό το Σαββατοκύριακο

Με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... Με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα!», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα διοργανώνουν τους μήνες Απρίλη και Μάη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Οι πρώτες τέτοιες μεγάλες μαθητικές γιορτές στην Αττική είναι προγραμματισμένες για αύριο Σάββατο σε:

Πατήσια, στις 18.30 στο πάρκο Δρακόπουλου.

Πετράλωνα, στις 19.00 στην πλατεία Μελίνας Μερκούρη.

Μπραχάμι, στις 18.30 στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη.

Αιγάλεω, στις 18.30 στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (απέναντι από την πλατεία Δαβάκη).

Πετρούπολη, στις 18.30 στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

Ελευσίνα, στις 18.30 στην πλατεία Ευμολπιδών (απέναντι από τα «Goody's»).

Ηλιούπολη, στις 19.00 στην κεντρική πλατεία.

Και την Κυριακή 21 Απρίλη σε:

Πεύκη, στις 18.30 στην πλατεία Πίνδου.

Πόρτο Ράφτη, στις 18.30 στο πάρκινγκ Αγ. Σπυρίδωνα.

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν αύριο Σάββατο σε Πύργο (18.30 στην κεντρική πλατεία), Αρτα, Χανιά (19.00 στην Πύλη Σαμπιονάρα στο Κουμ Καπί), Ηράκλειο (19.00 στο Πάρκο Γεωργιάδη), Κομοτηνή, Θάσο, Καρλόβασι Σάμου και Παντέλι Λέρου. Την Κυριακή 21 Απρίλη Φεστιβάλ θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη και τη Δευτέρα 22 Απρίλη στη Σπερχειάδα.

Οι μαθητικοί αγώνες, το Εθνικό Απολυτήριο, το θέμα της βίας κατά των γυναικών, οι επικείμενες ευρωεκλογές, οι ελεύθεροι χώροι στις γειτονίες, ο πόλεμος στην περιοχή μας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναδεικνύουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ με διάφορες μορφές, όπως project, εκθέσεις, παιχνίδια, ομιλίες, ενώ στα προγράμματα των Φεστιβάλ συναντάμε και αθλητικές - χορευτικές επιδείξεις, συναυλίες κ.λπ.

Παράλληλα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προετοιμάζουν μια σειρά προφεστιβαλικών εκδηλώσεων και δράσεων πριν τα Μαθητικά τους Φεστιβάλ:

Στη Νέα Ιωνία οργανώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο τουρνουά ποδοσφαίρου (αύριο στις 17.00 στον Αγ. Γεώργιο) και μπάσκετ (την Κυριακή στις 17.00 στην πλατεία Πάρσης).

Οι μαθητές από το Γαλάτσι και την Γκράβα αύριο Σάββατο προβάλλουν ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, και στις 27 Απρίλη προγραμματίζουν παιχνίδι γνώσεων για μαθητές με θέμα «Μας αξίζει το σημερινό σχολείο; Απαντάμε μαθαίνοντας! Δυναμώνουμε τον αγώνα για το σχολείο που έχουμε ανάγκη!».



Συναυλία εκπαιδευτικών σωματείων στις 23 Απρίλη

«Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εκπαιδευτικών», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Οι εκπαιδευτικοί μέσα από αγωνιστικές αποφάσεις σωματείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με τη λεγόμενη αξιολόγηση, υπερασπιζόμενοι τον παιδαγωγικό τους ρόλο και το δικαίωμά τους στην απεργία, απέναντι στον αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας.

Επόμενος σταθμός, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη μαζική πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων, είναι η συναυλία που διοργανώνεται την Τρίτη 23 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, «έναν αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών», εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας δηλώνει ότι καταδικάζει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας «με βάση την οποία κινείται νομικά, διοικητικά, αυταρχικά απέναντι στον αγώνα τους ενάντια στην "αξιολόγηση", απειλώντας με διώξεις και καθαιρέσεις τους διευθυντές που αντιστέκονται σε αυτή και βγάζοντας παράνομες τις απεργίες τους».

Επισημαίνει ότι «οι επιδιώξεις της κυβέρνησης δεν αφορούν τη βελτίωση του σημερινού σχολείου, όσο κι αν επιλέγονται εύηχες λέξεις, όπως η "αξιολόγηση"».

«Οι εκπαιδευτικοί δίνουν σήμερα έναν αγώνα όχι για τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, όπως τους συκοφαντεί το υπουργείο, αλλά για να μπορούν το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί που το στηρίζουν να έχουν τα εφόδια να βοηθούν ολόπλευρα τα παιδιά μας. Γι' αυτό στεκόμαστε δίπλα τους. Ο αγώνας τους για τη μόρφωση των παιδιών είναι και δικός μας αγώνας!», καταλήγει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.



«ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Πρώτη και αυτοδύναμη στους τρεις φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ

Με μαζική συμμετοχή των φοιτητών πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία και στα 3 Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων των Σχολών Μηχανικών, Επιστημών Υγείας και Οικονομίας - Διοίκησης. Εκπροσώπους στα ΔΣ των Μηχανικών και της ΣΕΥ έχουν καταλάβει και υποψήφιοι φοιτητές από άλλες δύο παρατάξεις, γεγονός που επιστεγάζει και την αναγνώρισή τους αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Στη ΣΕΥ, η ΠΚΣ έλαβε 261 ψήφους και η ATTACK 17.

Στη ΣΜΗ, η ΠΚΣ έλαβε 122 ψήφους και η Συσπείρωση Αριστερών Σχημάτων 30.

Στη ΣΟΔ, η ΠΚΣ, έλαβε 52 ψήφους.

Με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, σημειώνουν ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα καταδίκης στην πολιτική που ευθύνεται για την υποβάθμιση των σπουδών, στην κυβέρνηση και τους αντιλαϊκούς νόμους της με πιο εμβληματικό αυτόν για την Ιδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων.

«Η μαζική συμμετοχή στους φοιτητικούς συλλόγους, η ίδρυση για πρώτη φορά φοιτητικού συλλόγου στη ΣΟΔ, είναι ένα σημαντικό χτύπημα στον εκφυλισμό, στον μηχανισμό εξαγοράς, απάτης και νοθείας που έχει στήσει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο ίδρυμα εδώ και δεκαετίες (...) Οι φοιτητές της ΣΟΔ παίρνοντας κουράγιο από την αντίστοιχη πείρα στη ΣΕΥ και τη ΣΜΗ, σήκωσαν ανάστημα και παρά τις απειλές, τις χυδαίες και τραμπούκικες επιθέσεις των μελών της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, την προσπάθεια παρεμπόδισης των εκλογών του νέου Συλλόγου, ίδρυσαν τον Σύλλογό τους με διαδικασία Ιδρυτικής Συνέλευσης και κατάθεσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν τις πρώτες ελεύθερες και ανόθευτες δημοκρατικές εκλογές των φοιτητών εδώ και δεκαετίες. Αυτό το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα είναι στο χέρι τώρα πολλών περισσότερων φοιτητών να στεριώσει, να δυναμώσει η συμμετοχή και η συλλογική διεκδίκηση για όσα μας αξίζουν και έχουμε ανάγκη», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ.



ΔΟΜΟΚΟΣ

Κατέρρευσε τμήμα ψευδοροφής αίθουσας σχολείου σε ώρα μαθήματος

Από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός στο Λύκειο Δομοκού, όταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος αποκολλήθηκε τμήμα της ψευδοροφής, πάνω από τα κεφάλια των μαθητών και της εκπαιδευτικού.

Το περιστατικό συνέβη χτες τις τελευταίες ώρες των μαθημάτων, στην τάξη που στεγάζει τους μαθητές της Α' του Λυκείου Δομοκού.

Οι μαθητές και η καθηγήτριά τους στάθηκαν τυχεροί, καθώς το φωτιστικό που υποχώρησε μαζί με τμήμα της ψευδοροφής παρέμεινε κρεμασμένο από τα καλώδια, πάνω από τα κεφάλια τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη επικίνδυνο περιστατικό, που αναδεικνύει την τραγική κατάσταση των περισσότερων σχολικών κτιρίων, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικό μάλιστα των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι το γεγονός ότι η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού εξαιτίας των πλημμυρών της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά και συνολικότερα οι ανάγκες συντήρησής τους αντί να αποτελούν ευθύνη του κράτους, έχουν αφεθεί στις «χορηγίες» διαφόρων ιδρυμάτων που εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» στην Αθήνα

Την ερχόμενη Κυριακή οι συναντήσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Για μια ολόκληρη μέρα τον λόγο τον είχαν τα παιδιά! Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ολοήμερη πολύμορφη συνάντηση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Η συνάντηση ξεκίνησε με συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τα ίδια τα παιδιά παρουσίασαν σύντομες ομιλίες γύρω από τις θεματικές «Γνώση - σχολείο - επιστήμη» και «Περιβάλλον». Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισαν οι ομιλίες που είχαν προετοιμάσει οι φίλοι του περιοδικού από διάφορες γειτονιές...

Στις ομιλίες για το σχολείο και τη γνώση ξεχώρισε η παρέμβαση παιδιών από τη Νέα Ιωνία με θέμα «Το σχολείο που μ' αρέσει». Παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν συγκεντρώνοντας απαντήσεις από περίπου 100 συμμαθητές τους από δημοτικά σχολεία της περιοχής. Παιδιά από τις δυτικές συνοικίες μέσα από την ιστορία μεγάλων εφευρέσεων (π.χ. τηλεόραση, τυπογραφία, βιβλίο κ.ά.) ανέδειξαν τη σημασία της γνώσης στην πρόοδο και τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Οσον αφορά το ζήτημα του περιβάλλοντος αξίζει να αναφερθούμε στην παρουσίαση της ομάδας παιδιών από τον δήμο της Αθήνας, όπου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την ανάδειξη αποτελεσμάτων έρευνας μίλησαν για τη «γρήγορη μόδα» και τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, αλλά και στην ομάδα από το Περιστέρι που αναφέρθηκε στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Η ιστορία του πάρκου κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς ελάχιστα γνώριζαν ότι κάποτε ήταν κήπος του βασιλιά, ενός μόνο ανθρώπου, όπως εμφατικά υπογράμμισαν. Επίσης, προχώρησαν σε επιτόπια έρευνα αναδεικνύοντας τις σημερινές συνθήκες εγκατάλειψης του πάρκου, ενώ μετά από συνέντευξη με τον Γραμματέα της ΚΝΕ, μετέφεραν τους λόγους που η ΚΝΕ το επιλέγει για να φιλοξενεί το Φεστιβάλ της. Η ομάδα παιδιών από τις ανατολικές συνοικίες, με «βοηθό» τη Δασοπυροσβεστική της Καισαριανής, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «φυσικών καταστροφών».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το βιωματικό εργαστήρι «Η παρέα του "κόκκινου Αερόστατου " μεγαλώνει». Τα παιδιά κατάφεραν σε ομάδες να λύσουν την ακροστιχίδα της «ομάδας». Ακολούθησαν μία «δύσκολη» διαδρομή δείχνοντας εμπιστοσύνη στην υπόλοιπη ομάδα, σχημάτισαν το πορτρέτο του ομαδάρχη, κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου, ενώ κατάφεραν με συνεργασία να δημιουργήσουν μία ενωμένη και δυνατή γροθιά από μεμονωμένα κομμάτια και συζήτησαν για το πότε και το πώς έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους σε όσους τη χρειάστηκαν. Στο εργαστήρι «Γινόμαστε μαχητές της ειρήνης» τα παιδιά έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα παιδιά της Παλαιστίνης. Με δεκάδες χαρταετούς στα χέρια, με μηνύματα που έγραφαν στα παιδιά που δοκιμάζονται δήλωσαν ξεκάθαρα, φωνάζοντας: «Εμείς δεν θέλουμε βομβαρδιστικά, θέλουμε ειρήνη για όλα τα παιδιά!».

Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η μεγάλη γιορτή που τα παιδιά συναντιούνται κάθε Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε ένα τρισδιάστατο «50» φιλοτέχνησαν τα δικά τους σχέδια εμπνευσμένα από το λογότυπο της ΚΝΕ για το 50ό Φεστιβάλ ανακαλύπτοντας πολλές πτυχές της ιστορίας και του χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βιομηχανικού Φωταερίου, ενώ δεν έλειψε και το ελεύθερο παιχνίδι! Η συνάντηση «έκλεισε» με μια μεγάλη γιορτή, όπου οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» τραγούδησαν με τον Αντώνη και τον Μητσοφού από τους «Κοινούς Θνητούς».

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Η σκυτάλη περνά σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, όπου ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Απρίλη.

Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού έχει δοθεί στις 10 το πρωί στον Πύργο Παιδαγωγικού ΑΠΘ, ενώ η παγκρήτια συνάντηση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο.

  • Εκδήλωση διοργανώνουν η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» την Κυριακή 21 Απρίλη στις 11 π.μ., στο καφέ «Στροφόμετρο» στη Λιβαδειά. Η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, θα συζητήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ οι μικροί φίλοι θα απολαύσουν μια διαφορετική εξερεύνηση του βιβλίου «Ο θησαυρός του παππού» με τον συγγραφέα του, Στρατή Δουνιά.


Σελίδα19 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

«Ολη η πόλη μια φωνή» την Κυριακή!

Στις 11 π.μ. στην πλ. Δημαρχείου η κινητοποίηση που καλεί η αγωνιστική δημοτική αρχή

Η αγωνιστική δημοτική αρχή Χαϊδαρίου μαζί με φορείς της πόλης διοργανώνουν την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, διαδήλωση με σύνθημα «Ολη η πόλη μια φωνή για την ικανοποίηση των αναγκών μας!».

«Ο λαός της πόλης μας διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά του, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση», σημειώνεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης. Ξεχωρίζουν τα αιτήματα:

-- Να αποδοθούν στον δήμο Χαϊδαρίου στο σύνολό τους οι θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

-- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σχολικών μονάδων.

-- Να δοθεί χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μας, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο.

-- Να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης, οι οποίες θα καλύψουν τις πολλές κενές οργανικές θέσεις και θα επιτρέψουν την πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

-- Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Αθηνών - Δάσος - Αφαία - Στρατόπεδο).

-- Να παραχωρηθούν στον δήμο τα 220 στρέμματα στον Σκαραμαγκά και να μην εγκατασταθεί εκεί μονάδα LNG.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής έχουν πάρει οι εξής σύλλογοι και φορείς: Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Χαϊδαρίου, Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 14ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ παράρτημα Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν».



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

«Προετοιμασία εδάφους» για τις επόμενες καταστροφές

Πριν ξεκινήσει τυπικά η αντιπυρική περίοδος, σημειώθηκαν οι πρώτες σημαντικές δασικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Για άλλη μια φορά, παρά τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης περί ετοιμότητας, τα δάση παραμένουν απροστάτευτα γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ενώ και φέτος η «συνταγή» είναι το ξεζούμισμα των πυροσβεστών με εντατικοποίηση της εργασίας και ανάκληση αδειών.

«Προετοιμάζοντας» το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για άλλη μια φορά, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και με πολλά προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, κάτι που ήδη έχει φανεί με τις περίπου 70 ενάρξεις πυρκαγιών που έχουμε καθημερινά, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στον Απρίλιο», ενώ επικαλέστηκε και πάλι το βολικό αφήγημα της «κλιματικής κρίσης». Οι αλλαγές στο κλίμα στη χώρα μας και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο χρησιμοποιούνται προσχηματικά, ενώ δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα (προσωπικό και μέσα για την πρόληψη) γιατί θεωρούνται κόστος.



ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Πειθαρχική έρευνα στην εισαγγελέα Λάρισας

Τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας κατά της εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, που εξέδωσε απορριπτική διάταξη ως προς τη μηνυτήρια αναφορά συγγενών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για το μπάζωμα του χώρου, κατά του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Από το έγκλημα αυτό στις 28 Φλεβάρη του 2023, της μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων βρήκαν τον θάνατο 57 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να προβάλει το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, όταν και με δική της ευθύνη δεν λειτουργούσε ούτε ένα σύστημα ασφαλείας και ταυτόχρονα να συγκαλύψει το έγκλημα, με αλλοίωση του χώρου όπου συνέβη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανώτατη εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη ζητά από την διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών να διερευνηθεί «τυχόν πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε. Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».

Στην εισαγγελική διάταξη αναφερόταν προκλητικά ότι «επειδή, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρω αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ' οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος, πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μέτρα προστασίας του προσωπικού της Πυροσβεστικής

Επαναφέρει το δίκαιο αίτημα της ένταξης στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα

Τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ωραρίου εργασίας, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή - προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης και Βασίλης Μεταξάς, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι το δίκαιο αίτημα των πυροσβεστών για ουσιαστική αναγνώριση του βαρέος, επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους «καταδεικνύουν τα εκατοντάδες ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, εκ των οποίων περισσότερα από 40 ήταν θανατηφόρα, η εκδήλωση σοβαρότατων ασθενειών και μόνιμων αναπηριών εξαιτίας τραυματισμών στα επιχειρησιακά συμβάντα και πολλοί αιφνίδιοι θάνατοι πυροσβεστών. Η κύρια αιτία για την εκδήλωση αυτών των ατυχημάτων είναι η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας τους και η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οι κίνδυνοι, που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά την εργασία τους, πηγάζουν από την ίδια τη φύση της δουλειάς τους».

Προσθέτει δε πως «ως προς τα περιβάλλοντα εργασίας είναι αυταπόδεικτο ότι οι πυροσβέστες εκτίθενται συστηματικά σε συνθήκες όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη περιεκτικότητα τοξικών υλικών, έντονες συνθήκες στρες και σωματικής κόπωσης. Ενδεικτικά, ακόμη και ο καπνός των "κοινών" πυρκαγιών περιέχει δεκάδες βλαβερές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα πλέον ευθύνονται για αυξημένα ποσοστά καρκίνων στους πυροσβέστες παγκοσμίως, ενώ ακόμα και τα ίδια τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν για να μπορούν να επεμβαίνουν σε τέτοιες συνθήκες (οι ειδικές στολές και εξοπλισμός), πλέον αποδεικνύεται ότι είναι κατασκευασμένα από υλικά που οδηγούν στην απορρόφηση τοξικών ουσιών από το δέρμα προκαλώντας καρκινογενέσεις (λόγω της χρήσης υπερφθοροαλκυλικών και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών, γνωστών ευρύτερα με την ονομασία PFAS)! Επιπλέον, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους υπάρχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις στο μυοσκελετικό και το κυκλοφορικό τους σύστημα, καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καλούνται να μεταβούν από συνθήκες ηρεμίας σε συνθήκες απόλυτης έντασης και να πραγματοποιήσουν εργασίες που απαιτούν καθαρό μυαλό και σωματική εγρήγορση.

Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται ο εργασιακός βίος των πυροσβεστών έχει σημαντικότατη επίδραση στην ψυχολογική τους υγεία και στην κοινωνική τους ζωή: Η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει την ομαλή κοινωνική τους ζωή, καθώς η επάνοδος σε "κανονικούς" κοινωνικούς ρυθμούς μετά από το ωράριο εργασίας δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα και άμεσα - απαιτείται χρόνος ψυχολογικής επανένταξης στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή μετά από τη βάρδια, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά μεταξύ επαναλαμβανόμενων βαρδιών ή και πρόσθετης εργασίας. Μάλιστα, η συστηματική απώλεια ύπνου ή οι ακανόνιστοι ρυθμοί του επηρεάζουν τον κιρκάδιο κύκλο και οδηγούν σε σειρά προβλημάτων υγείας, ψυχοπνευματικά, καρδιαγγειακά κ.ά. Επιπλέον, οι πυροσβέστες συστηματικά καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις έντονης ψυχικής φόρτισης, με βίαιο περιεχόμενο και σκληρές εικόνες, κάτι που αναπόδραστα οδηγεί σε ανάγκη ψυχολογικής στήριξης, ενίοτε θεραπείας και τραυματικών καταστάσεων όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες».

«Σύμφωνα δε με όλες τις έρευνες, στους πυροσβέστες παρατηρούνται σημαντικά αυξημένοι θάνατοι (σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό) από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους, ενώ επιπλέον στους πυροσβέστες παγκοσμίως παρατηρούνται υψηλές συχνότητες διαζυγίων, οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων.

Ολες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στους μόνιμους πυροσβέστες της μάχιμης υπηρεσίας είτε να εργάζονται μέχρι το 60ό έτος της ηλικίας τους είτε μέχρι τα 40 έτη εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετήσει τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες, ανάλογη μείωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση, τη μείωση του ωραρίου εργασίας, με στόχο να μειώνεται η έκθεσή τους στους επαγγελματικούς κινδύνους της εργασίας τους, αιτήματα που αφορούν συνολικότερα τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παράλληλα να θεσμοθετήσει τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που θα προσμετράται στις συντάξιμες αποδοχές. Αντί αυτών, οι απανωτές νομοθετήσεις "εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης" του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι τώρα όχι απλώς δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα αυτά, αλλά τα έκαναν πολύ χειρότερα αφού εγκαθίδρυσαν μέτρα (όπως οι αλλεπάλληλες προληπτικές επιφυλακές που έχουν διαλύσει κάθε έννοια προγραμματισμού του εργασιακού τους χρόνου, τη συστηματική αποστέρηση ανάπαυσης, τη χωρίς μέγιστο χρονικό όριο εμπλοκή τους σε συμβάντα κ.λπ.) που εντείνουν την έκθεση των πυροσβεστών σε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους. Κατά μία έννοια η υφιστάμενη νομοθεσία σκοτώνει τους πυροσβέστες (...)

Ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των πυροσβεστών, τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που θα προσμετράται και στις συντάξιμες αποδοχές.

- Για να εξασφαλιστούν η εξειδικευμένη εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου με ευθύνη του κράτους, ο στοχευμένος ιατρικός έλεγχος από γιατρούς Εργασίας και η λήψη των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών, με βάση την εκτίμηση των κινδύνων».



Σελίδα20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο, Σάββατο 20 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗ στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Αγιος Σώστης) Νέας Σμύρνης.

Παρακαλούνται συγγενείς και φίλοι να τιμήσουν τη μνήμη του.

Η οικογένεια του Φώτη Παπασπυρίδη



ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Προχωράει η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου

Υπογράφτηκε την Τρίτη από τη δημοτική αρχή Καισαριανής και τεχνική εταιρεία η σύμβαση για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου.

Η έναρξη της σύμβασης αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας ετών για τη διασφάλιση του συνολικού χώρου για τον λαό και ανάδειξη του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς», των ιστορικών κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και του «Πάρκου Ελευθερίας» και των σχολικών συγκροτημάτων.

Μετά από πολύμορφους αγώνες δεκαετιών, που ξεκίνησαν και οργανώθηκαν από τον αείμνηστο δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή και συνεχίστηκαν από επόμενες δημοτικές αρχές με την καθοριστική συμβολή του καισαριανιώτικου λαού και των κατοίκων, το σύνολο της έκτασης του πάρκου του Σκοπευτηρίου περιήλθε οριστικά στον λαό και τις ανάγκες του.



Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε χτες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτό, σήμερα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις απογευματινές ώρες σήμερα μέχρι αύριο το μεσημέρι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα, που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου η κακοκαιρία αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο, με μεγάλες ποσότητες βροχής και με κίνδυνο για νέες πλημμύρες.



Αποτράπηκε έξωση μονογονεϊκής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη

Την έξωση μονογονεϊκής οικογένειας εργαζόμενης σε βιομηχανία τροφίμων, με δύο ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, εμπόδισαν με μαχητική κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν χτες έξω από τα γραφεία της «Do Value» στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού.

Μάλιστα, εξετάστηκαν και ενδεχόμενα η οικογένεια να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατοικία της, και πέραν των γιορτών του Πάσχα, ακόμα και να βρεθεί οριστική λύση είτε με καταβολή ενοικίου στον νέο ιδιοκτήτη που εν προκειμένω είναι η ίδια η τράπεζα, είτε με επαναγορά με δανειοδότηση.

Η εργαζόμενη είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο του πρώην συζύγου της - επαγγελματία, το οποίο σταμάτησε να εξυπηρετείται λόγω τεράστιων οικονομικών δυσκολιών την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και ενώ η ίδια είχε αποπληρώσει κανονικά το σπίτι της, λόγω των χρεών του πρώην συζύγου της έγινε κατάσχεση και πλειστηριασμός με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σήμερα να μείνει κυριολεκτικά στον δρόμο με τα δυο παιδιά της και με πολλά προβλήματα υγείας να πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Και παρότι εκκρεμεί τόσο η συζήτηση της έφεσης, που θα κρίνει αν θα ενταχθεί η εργαζόμενη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και η συζήτηση της ανακοπής κατά του πλειστηριασμού και ενώ υπήρξε ρητή δέσμευση από το δικηγορικό γραφείο που συνεργάζεται με την «Do Value» ότι δεν θα γίνει η έξωση πριν την έκδοση των αποφάσεων, εντελώς «ξαφνικά» και προφανώς λόγω μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το σπίτι της, η εργαζόμενη τις προάλλες δέχτηκε τηλεφώνημα από την δικαστική επιμελήτρια ότι επίκειται έξωση από την κατοικία της!

Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό αρπαγής της πρώτης κατοικίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, της ΕΕ αλλά συνολικά και των κομμάτων που ευλογούν την «υγεία των τραπεζών», με όλα τα παρελκόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σωματεία και φορείς παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και απαιτούν εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας.



ΝΙΣΥΡΟΣ

Καταγγελία για κακοποίηση παιδιών από αρχαιοφύλακα

Εξηγήσεις προσπάθησε να δώσει χτες η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση του αλλοδαπού πατέρα στη Νίσυρο, ο οποίος κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου παιδιού του, αλλά συνελήφθη από τις αρχές.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο στο νησί όσο και στην υπόλοιπη χώρα, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε διότι εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του, αλλιώς μπορεί να απελαθεί.

Παράλληλα, απομακρύνεται από τη θέση του ο 50χρονος υπάλληλος του Μουσείου της Νισύρου, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση κατά ανηλίκου και, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας εις βάρος του. Αν και αρχικά η υπόθεση αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού, σύμφωνα με δηλώσεις διευθυντή σχολείου, τουλάχιστον 6 παιδιά έχουν κακοποιηθεί από τον 50χρονο. Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ως δράστης αφέθηκε ελεύθερος και φέρεται να έχει διαφύγει στη Ρόδο.



Σελίδα21 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» και του «902» εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Κώστα Πασακυριάκο και στην οικογένειά του για τον θάνατο του πατέρα του.



ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω»

Νέα κινητοποίηση στις 23 Απρίλη για αποζημιώσεις στο 100%

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 Απρίλη οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία του οικισμού. Σχεδόν 8 μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους οι 930 πλημμυροπαθείς οικογένειες. Η οργή είναι μεγάλη γιατί, όπως λένε, «κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια μάς άφησαν απροστάτευτους και πνιγήκαμε, τώρα μας εγκατέλειψαν στα προβλήματα και στον κίνδυνο νέων πλημμυρών».

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι που είδαν το νερό να διαλύει τα σπίτια τους.

Οπως ανέφερε ο Τάσος Τσιαπλές, «η κυβέρνηση αντί να δώσει 100% αποζημίωση για την καταστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα είτε στο υπόγειο - αποθήκη, αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπόγειων και κοινόχρηστων χώρων, έδωσε σε ένα μέρος, και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισόγειων διαμερισμάτων, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες σε αξία». Σημείωσε ότι «απέκλεισε ετσιθελικά απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ».

Επίσης, «δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για έναν χρόνο» και πρόσθεσε ότι «τώρα έκοψε ακόμα και την πενιχρή απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τη φαρμακευτική δαπάνη».

Μονίμως κλειστές οι κυβερνητικές πόρτες

Λόγω των πενιχρών αποζημιώσεων, από τα 300 περίπου ισόγεια διαμερίσματα, το 75% περίπου δεν κατοικούνται, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τον εξοπλισμό για να τα κατοικήσουν ξανά ή φοβούνται ότι μπορεί να πνιγούν πάλι.

Μας άνοιξαν τα σπίτια τους για να μας δείξουν την καταστροφή, να πας πουν ότι το κράτος οφείλει να τους στηρίξει πλήρως, ότι «θέλουμε τη ζωή μας πίσω». Προσπαθούν να μπαλώσουν ό,τι μπορούν στα σπίτια τους μπας και καταφέρουν να ξαναζήσουν εκεί. Αρκετοί φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, άλλοι νοικιάζουν σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβρη του 2023, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης επιδιώκει να συναντηθεί με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο, αλλά «αυτός μας αποφεύγει συστηματικά», καταγγέλλουν και σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές πόρτες «είναι μονίμως κλειστές, όπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματά μας».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100%, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς, να δοθεί ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, πλήρης κάλυψη του ενοικίου από το κράτος σε όσους πλημμυροπαθείς δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των πλημμυροπαθών για 1 χρόνο, να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, να γίνουν άμεσα έλεγχοι για τη στατικότητα των εργατικών πολυκατοικιών.



Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε Γράμμο - Πρέσπες

Επαναλαμβάνοντας το πρόγραμμα εκδρομών - επισκέψεων σε ιστορικούς τόπους στη χώρα μας που είχαν διακοπεί λόγω κορονοϊού, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει τετραήμερη εκδρομή - επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους, Μουσεία και Μνημεία της Αντίστασης και του ΔΣΕ στην περιοχή Γράμμου - Πρεσπών, το διάστημα από 28 Ιούνη μέχρι 1 Ιούλη. Προβλέπονται τρεις διανυκτερεύσεις στην πόλη της Καστοριάς.

Οι συναγωνίστριες/στές, οι φίλοι και απόγονοι που ενδιαφέρονται, καλούνται να επικοινωνήσουν, άμεσα, με τη Γραμματεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον του Αρεως, στο τηλ. 210.8222.952 τις πρωινές ώρες) για πληροφορίες και συμμετοχή καθώς επείγει ο χρόνος για να κλειστούν έγκαιρα τα αναγκαία υπνοδωμάτια.




ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Με δυναμικές παρεμβάσεις απέτρεψαν την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού

Με συνεχόμενες αποφασιστικές παρεμβάσεις, κάτοικοι της Καρύστου και του Μαρμαρίου απέτρεψαν την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στη θέση Κούρμαλη στο Λυκόρεμα, παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που έστειλε η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και να κάμψει την αγωνιστικότητα του λαού.

Ο αγώνας του λαού της περιοχής για υπερασπιστεί ένα από τα από τα ελάχιστα σημεία της όπου ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες θα συνεχιστεί με νέα συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ. στον κεντρικό δρόμο Καρύστου - Μαρμαρίου, στη διασταύρωση για Σφυριδούπολη. Την ίδια ώρα στα δικαστήρια της Χαλκίδας θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο δήμος Καρύστου, ενώ ήδη το αρμόδιο δικαστήριο της Χαλκίδας έδωσε προφορική προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα και οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν χθες.

Δίπλα στον λαό της περιοχής και στις κινητοποιήσεις του τις τελευταίες μέρες βρέθηκε ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τον αγώνα του λαού χαιρετίζει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, καλώντας στη σημερινή νέα κινητοποίηση.

Γιώργος Μαρίνος: «Οταν ο λαός θέλει, μπορεί να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις»

Την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία των συμφερόντων της εταιρείας κατήγγειλε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ζητώντας από τον αστυνομικό διοικητή Εύβοιας να αποσυρθούν.

Παράλληλα, σε δήλωσή του εκφράζει τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού της περιοχής, τονίζοντας:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Καρύστου και του Μαρμαρίου, που δικαιολογημένα αντιδρούν στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στην περιοχή τους. Μια περιοχή που είναι εδώ και καιρό υπερκορεσμένη.

Η κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, που απέτρεψε την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού, δείχνει πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" και της επέκτασης των αιολικών πάρκων στην Κάρυστο. Πολιτική την οποία υπηρετούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις και οδηγεί από τη μια σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και από την άλλη στην καταπάτηση οικισμών αρχαιολογικών χώρων, κορυφογραμμών και προστατευόμενων περιοχών.

Καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να ακυρώσουν κάθε αδειοδοτική διαδικασία αιολικών πάρκων και μπαταριών στον δήμο Καρύστου, σεβόμενοι το αίτημα κατοίκων, συλλόγων, φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ΚΚΕ, όπως μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει μέσα και έξω από τη Βουλή μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα του λαού της Καρύστου».



Σελίδα22 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

ΗΠΑ και Ισραήλ μελετούν την επόμενη φάση του μακελειού, τη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ σε στενή «συνεννόηση» με τις ΗΠΑ και άλλους «συμμάχους» επεξεργάζεται την εξαπόλυση νέων χτυπημάτων εναντίον του Ιράν και ιρανικών στόχων, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από 195 μέρες ισραηλινών επιθέσεων οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 33.970 και οι τραυματίες τους 76.770, όπως ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε τουλάχιστον 71 και οι τραυματίες σε 106.

Νεότερα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι τα νεκρά παιδιά είναι πάνω από 13.800, ενώ ένα παιδί τραυματίζεται ή σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά.

Υπολογίζεται επίσης ότι πάνω από 19.000 παιδιά και έφηβοι έχουν μείνει ορφανά και ότι πάνω από 10.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ισραηλινά άρματα μάχης ξαναμπήκαν χτες βαθιά στη βόρεια Γάζα, βάλλοντας κατά αμάχων που παραμένουν στην περιοχή παρά τις δραματικές ελλείψεις τροφίμων, τα βομβαρδισμένα τους σπίτια και τη διάλυση όλων των βασικών υποδομών. Σε αυτό το φόντο τρόμου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 3 φορτηγά του Οργανισμού με τρόφιμα...

Σκηνές από κόλαση θυμίζει και ο πολλές φορές βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ, που τις τελευταίες μέρες βάλλεται ξανά με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τον ισραηλινό στρατό. Στα ερείπια χιλιάδων σπιτιών που βομβαρδίστηκαν υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκατοντάδες πτώματα αμάχων. Μέσα στις τελευταίες 2-3 μέρες υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 75 άτομα, 344 τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 100 αγνοούνται.

Επίσης χτες, υγειονομικοί εργάτες βρήκαν νέο μαζικό τάφο σε χώρο του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα». Μεταξύ των τουλάχιστον 30 πτωμάτων υπήρχαν πτώματα γυναικών και ασθενών. Πρόκειται για τον δεύτερο μαζικό τάφο στον συγκεκριμένο χώρο από την αρχή της βδομάδας...

Νέα τηλεδιάσκεψη Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ μελετούν από κοινού τα σχέδια για την επόμενη φάση του μακελειού, τη γενικευμένη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Τα σχέδια αυτά τέθηκαν χτες το βράδυ στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Από την κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμετείχαν ο Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου) και ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ. Από την πλευρά του Ισραήλ συμμετείχαν ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τον «επιχειρησιακό και ανθρωπιστικό σχεδιασμό για τη Ράφα». Σε ένα τέτοιο φόντο, μάλιστα, καταγράφονται πιο εντατικές προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και επιφυλακή δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βασικός σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν «να μιλήσουν για τη Ράφα» και «να μοιραστούν» οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για μια μεγάλη χερσαία επέμβαση εκεί». Διαβεβαίωσε πως θα ακολουθούσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με προχτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Ma'ariv», τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς το βασικό σχέδιο ευρείας επιχείρησης στη Ράφα έχει εγκριθεί από το Γενικό Επιτελείο του ισραηλινού στρατού.

Διεργασίες στον ΟΗΕ

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ινδονησίας, κατά τη συνάντησή τους στην Τζακάρτα, επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού κράτους να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Αμφότεροι απαίτησαν επίσης να γίνει άμεσα βιώσιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφορμή έδωσαν οι έντονες διεργασίες και διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενόψει ψηφοφορίας σε σχέση με το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Β. Πατέλ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκούσαν βέτο.

Μάλιστα, αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου «The Intercept» αποκάλυψε τις πιέσεις των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες του ΟΗΕ προκειμένου να εμποδίσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ και να μην αναγκαστούν οι ίδιες να ασκήσουν βέτο.

Απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που επικαλείται το «Intercept» καταγράφουν τις προσπάθειες πίεσης των ΗΠΑ σε χώρες όπως η Μάλτα, το Εκουαδόρ και η Γαλλία για να μην υπερψηφίσουν το αίτημα πλήρους ένταξης του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

Το πρόσχημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες «είναι ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχει η Παλαιστινιακή Αρχή μια σθεναρή και παραγωγική ιδιότητα κράτους - μέλους».

«Παραμένει θέση των ΗΠΑ ότι το πιο γρήγορο μονοπάτι για έναν πολιτικό ορίζοντα υπέρ του παλαιστινιακού λαού είναι το πλαίσιο μιας συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί απτά να προωθήσει τους παλαιστινιακούς στόχους με σοβαρό και βιώσιμο τρόπο. Γι' αυτό σας ζητάμε να μην υποστηρίξετε κάθε πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνιστά την ένταξη της "Παλαιστίνης" σαν μέλος του ΟΗΕ», αναφέρει διπλωματικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο η καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, όπως και ότι η όλη φιλολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν περί «λύσης δύο κρατών» δεν αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά ένα προτεκτοράτο που θα συνοδεύει την επέκταση των συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Συζήτηση στον ΟΗΕ για την UNRWA

Προχτές το βράδυ, σε συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το έργο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), o επικεφαλής της, Φ. Λαζαρινί, ενημέρωσε το όργανο για την αποστολή και το έργο που προσφέρει καθημερινά, μετά τις αιτιάσεις του Ισραήλ σε βάρος της οργάνωσης με πρόσχημα ότι κάποιοι υπάλληλοί της συμμετείχαν σε επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη κατά του Ισραήλ.

Ο Λαζαρινί τόνισε πως όσοι επιδιώκουν τη διάλυση της UNRWA θέλουν να πεινάσουν και να δυστυχήσουν ακόμα περισσότερα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, όχι μόνο στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη αλλά και στον Λίβανο, στην Ιορδανία κ.α.

Επεσήμανε δε ότι η Υπηρεσία θα ολοκληρώσει την αποστολή της μόνο όταν ιδρυθεί βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα παρέχει κάποιες από τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει η UNRWA σήμερα, όπως Υγείας, Περίθαλψης, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης κ.λπ.

Νωρίτερα το Κατάρ επανέλαβε ότι επανεξετάζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις μαραθώνιες και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και το Ισραήλ.

Βραβείο σε Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ

Ο 36χρονος Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μοχάμεντ Σαλίμ, που με τον φακό του αποτύπωσε για λογαριασμό του πρακτορείου «Reuters» τις εικόνες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, τιμήθηκε χτες με το Διεθνές Γραφείο Φωτορεπορτάζ (World Press Photo) για το 2024, για τη φωτογραφία του που έδειχνε μια 36χρονη Παλαιστίνια να κρατά αγκαλιά το τυλιγμένο σε σάβανο πτώμα της 5χρονης ανιψιάς της.

Η φωτογραφία, που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, τραβήχτηκε στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας στις 17 Οκτώβρη, στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου «Νάσερ».

«Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους, και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε», εξήγησε ο φωτορεπόρτερ κατά τη βράβευσή του.

Νέο μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν χτες στις συλλήψεις 40 Παλαιστινίων σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ιεριχώ και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα συνεχίστηκε το πογκρόμ ρατσιστικών διώξεων σε βάρος των Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους σε διάφορες περιοχές και πόλεις, με τη στήριξη του ισραηλινού στρατού. Οι επιθέσεις αυτές είναι τόσο απροκάλυπτα βίαιες όσο περνά ο καιρός, που ακόμα και η αμερικανική ΜΚΟ «Human Rights Watch» κατήγγειλε την κλιμάκωση των επιθέσεων εποίκων και στρατού κατά των Παλαιστινίων, αλλά και τον ξεριζωμό εκατοντάδων Βεδουίνων.

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για τις εντεινόμενες επιθέσεις Εβραίων εποίκων και του ισραηλινού στρατού σε Παλαιστίνιους αμάχους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικές» και «καταδικαστέες».

Στη Δυτική Οχθη υπολογίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά πάνω από 468 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 13.300.



ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ

Κλιμάκωση συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο

Συνεχίστηκαν και χτες οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο με τον Λίβανο. Η οργάνωση Χεζμπολάχ, που δρα στην περιοχή, ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μαχητών της από πυρά drone εναντίον του χωριού Κφαρ Κίλα στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την Τετάρτη την ευθύνη για επίθεση εναντίον κέντρου διοίκησης του στρατού στο βόρειο Ισραήλ, που προκάλεσε τον τραυματισμό 19 Ισραηλινών, εκ των οποίων οι 14 στρατιώτες, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να απαντούν, εξαπολύοντας πλήγματα βαθιά μέσα στον Λίβανο και να χρησιμοποιούν μετά από καιρό ξανά τις παράνομες βόμβες λευκού φωσφόρου.

Ειδικότερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύκτα σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευσε περισσότερες από 100 οβίδες του πυροβολικού και βόμβες λευκού φωσφόρου εναντίον μεθοριακών περιοχών στον νότιο Λίβανο, κυρίως εναντίον του Κφαρ Κίλα, αλλά και στην περιοχή Μπααλμπέκ ανατολικά...

Από τις 7 Οκτώβρη τουλάχιστον 370 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και περίπου 70 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο σε διασυνοριακές συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ, ενώ έχουν εκτοπιστεί 90.000 κάτοικοι του νότιου Λιβάνου.

Κανονικά οι επιχειρήσεις της «Maersk» στην Ερυθρά

Την εξομάλυνση των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε χτες η δανέζικη πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών «Maersk».

«Προς το παρόν, όλες οι επιχειρήσεις της "Maersk" από και προς το Ισραήλ δουλεύουν φυσιολογικά χωρίς διακοπή», ανακοίνωσε η εταιρεία απευθυνόμενη στους πελάτες της.

Η εξέλιξη καταγράφεται παρά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης από τον περασμένο Νοέμβρη που έχουν βρει στόχους διάφορα εμπορικά πλοία δυτικών συμφερόντων.



Σελίδα23 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

Διαμαρτυρία εργαζομένων της «Google» ενάντια στη σφαγή

Με απολύσεις προσπαθεί το μονοπώλιο να κάμψει την περήφανη στάση τους | Κινητοποιήσεις και στην «Amazon»

Εργαζόμενοι της «Google» προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια (στο Σανιβέιλ), διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη που παρέχει το διαδικτυακό μονοπώλιο στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στα γραφεία στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι η «Google» να ικανοποιήσει το αίτημά τους να αποσύρει ένα συμβόλαιο 1,2 δισ. δολαρίων που μοιράζεται με την «Amazon» για την παροχή υπηρεσιών cloud και κέντρων δεδομένων στην ισραηλινή κυβέρνηση.

9 εργαζόμενοι συνελήφθησαν στις δύο κινητοποιήσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο των διαδηλωτών. Ενα βίντεο που τραβήχτηκε από έναν από τους διαδηλωτές δείχνει αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να μπαίνουν στα γραφεία της «Google» και να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη σύμβαση που έχει γίνει γνωστή ως «Nimbus» από τότε που υπεγράφη, το 2021. Οι κινητοποιήσεις τους έχουν ενταθεί όμως τους τελευταίους 7 μήνες, κατά τους οποίους οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Οι διαδηλωτές «απέκλεισαν» τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Google Cloud», Τόμας Κούριαν, για 10 ώρες μέσα στο γραφείο του.

Από τη μεριά της η διεύθυνση της εταιρείας προχώρησε στην απόλυση 28 υπαλλήλων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. Οπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος Κρις Ράκοου, οι διαμαρτυρίες ήταν «απαράδεκτες, εξαιρετικά ενοχλητικές και έκαναν τους συναδέλφους να αισθάνονται ότι απειλούνται»... Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μαζί με συναδέλφους τους αντιτάχθηκαν δημόσια στο σχέδιο «Nimbus Project», αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, που αφορά την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης στην κυβέρνηση και στον στρατό του Ισραήλ. Διατράνωσαν έτσι ότι δεν θέλουν να δουλεύουν για να συνεχίζεται ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ανάλογη διαμαρτυρία διοργανώθηκε και τον Δεκέμβρη έξω από κτίριο της «Google» στο Σαν Φρανσίσκο. Επίσης, στις αρχές Μάρτη η «Google» είχε απολύσει εργαζόμενο επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας ανώτατου στελέχους του ομίλου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Σε ανάλογες συγκεντρώσεις προχώρησαν και υπάλληλοι της «Amazon», κατά της συμμετοχής της εταιρείας στο πρόγραμμα «Nimbus». Δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν ένα ψήφισμα το οποίο θα ζητάει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το αν «η χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών της από τους πελάτες με δυνατότητες παρακολούθησης, όρασης υπολογιστή ή αποθήκευσης cloud συμβάλλει στην παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».



ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ

Αλλεπάλληλες «συνεννοήσεις» με τη «Δύση» για τα σχέδια ισραηλινών πληγμάτων στο Ιράν

Εν μέσω αλλεπάλληλων επαφών και «συνεννοήσεων» με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ προετοιμάζει την «απάντησή» του εναντίον του Ιράν - μετά την ιρανική επίθεση αντιποίνων του περασμένου Σαββατοκύριακου για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό - αυξάνοντας τους κινδύνους γενικευμένης «έκρηξης» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό δίκτυο «ABC News» μετέδωσε χτες ότι οι Ισραηλινοί δύσκολα θα προβούν σε αντίποινα κατά του Ιράν πριν το εβραϊκό Πάσχα, που ξεκινά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 30 Απρίλη. «Αλλά αυτό μπορεί πάντα να αλλάξει», πρόσθεσε το δίκτυο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Σε αυτό το φόντο, πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν Ισραήλ και ΗΠΑ να συζητούν την ισραηλινή «απάντηση» στο Ιράν σε συνδυασμό με τα σχέδια του κράτους - δολοφόνου για γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα «Al Araby Al Jadid», που εκδίδεται στο Λονδίνο και επικαλείται αιγυπτιακές πηγές, οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ για επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια «πιο περιορισμένη απάντηση στο Ιράν».

Στο σχέδιο αυτό αντιτίθεται η Αίγυπτος, που φοβάται «αποσταθεροποιητικό» κύμα Παλαιστίνιων προσφύγων στο έδαφός της, αλλά και νέο πισωγύρισμα στις όποιες προσπάθειες έναρξης διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό.

Επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαψεύδει μια τέτοια συμφωνία - πακέτο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, τάχθηκε υπέρ άμεσης λήψης «δυσανάλογων αντιποίνων» κατά του Ιράν, που θα «συγκλονίσουν» την Τεχεράνη, ώστε «να καταλάβουν όλοι στην περιοχή ότι δεν πρέπει να τα βάζουν με το Ισραήλ».

Χαρακτήρισε μάλιστα μια «άγρια, αυστηρή και δυσανάλογη απάντηση» στην Τεχεράνη «απαραίτητη» και για να εδραιωθεί «η θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, επειδή αυτήν τη γλώσσα μιλάνε εκεί».

Ιράν: «Προειδοποιεί» για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος

Στο Ιράν ο Αχμάντ Χαγκταλάμπ, ανώτερο στέλεχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια, «προειδοποίησε» ότι λόγω των ισραηλινών απειλών για «επώδυνα αντίποινα» η Τεχεράνη ενδέχεται να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της, το οποίο μέχρι σήμερα αναφέρεται επισήμως σε ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Είναι ολωσδιόλου πιθανή μια επανεξέταση του πυρηνικού μας δόγματος, της πολιτικής και συναφών συλλογισμών που είχαν γίνει προηγουμένως», είπε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» ο Χαγκταλάμπ.

Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μεταβαίνοντας χτες στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, δήλωσε πως η Τεχεράνη έχει στείλει πολλά «μηνύματα» στις ΗΠΑ για να τις διαβεβαιώσει ότι δεν επιδιώκει «εξάπλωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ.

«Αυτό που μπορεί να οξύνει την ένταση στην περιοχή είναι η συμπεριφορά του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «εστάλησαν μηνύματα πριν και μετά την επιχείρηση» προς τις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα. Τα μηνύματα αυτά είχαν στόχο «να συμβάλουν στη σωστή κατανόηση των ενεργειών του Ιράν», δήλωσε. «Είπαμε ξεκάθαρα στους Αμερικανούς ότι η απόφαση να απαντήσουμε στο ισραηλινό καθεστώς» μετά το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απρίλη «ήταν οριστική», εξήγησε ο Ιρανός υπουργός, για να προσθέσει ότι «στα μηνύματα αυτά προσπαθήσαμε να πούμε ξεκάθαρα στις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκουμε την εξάπλωση της έντασης στην περιοχή».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, επανέλαβε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και επεσήμανε πως «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, μέσα από λόγια και πράξεις».

«Ενας εσφαλμένος υπολογισμός, μια κακή επικοινωνία, μια παρανόηση, ενδέχεται να οδηγήσει στο αδιανόητο: Εναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, που θα ήταν καταστροφικός για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε. Συνέστησε αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσει ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων», ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Νέες κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ κατά του Ιράν

Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι «27» συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο τις βιομηχανίες παραγωγής drones και βαλλιστικών πυραύλων.

Αμέσως ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «σημαντικό βήμα στο ξεδόντιασμα του φιδιού»...

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ καταδικάζει «σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ». Επαναλαμβάνει την «προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα», καλεί το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, ενώ κατά τ' άλλα προτρέπει «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Σε συντονισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν προχώρησαν χτες ΗΠΑ και Βρετανία, θέτοντας στο στόχαστρο «το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι κυρώσεις αυτές σκοπό έχουν «να περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν».

Προχτές το βράδυ οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες 48 χώρες σε κοινή ανακοίνωση καταδίκασαν τις «μεγάλης κλίμακας ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ» του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Σε νέα δήλωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί «απάντηση» στο Ιράν και από το G7. Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο των ομολόγων της του G7 στο Κάπρι της Ιταλίας. Η Μπέρμποκ δεν έκρυψε ότι συζητήθηκαν και περαιτέρω «μέτρα» απέναντι στα ιρανικά αντίποινα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση έντασης, «γιατί θα ήταν μοιραία για τους λαούς της περιοχής»...

Παράλληλα, η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή πτήσεων σε Ιράν και Λίβανο τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απρίλη.

Στο μεταξύ, παρά τις «δυτικές» αντιδράσεις και τις εκάστοτε «κυρώσεις», το Ιράν εξακολουθεί να αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου. Χτες οι «Financial Times» μετέδωσαν ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν πούλησε το πρώτο τρίμηνο του 2024 (κυρίως στην Κίνα) περίπου 1,56 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα. Πρόκειται για ρεκόρ εξαετίας και - όπως επισημαίνει η εφημερίδα - αντανακλά τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και ΕΕ να «τιμωρήσουν» οικονομικά το Ιράν...



Σελίδα24 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επιχειρησιακός διευθυντής και πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζον Γουόλντρον, προειδοποίησε χτες ότι οι εκτός ελέγχου κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να εκθέσουν τις ΗΠΑ σε σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η συρροή μιας πολιτικής κρίσης και μιας ταυτόχρονης μεγάλης μόχλευσης στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουόλντρον σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Semafor» (ειδησεογραφικός ιστότοπος).

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον δύο χωριά εκκενώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Κελέβης, στην Ινδονησία, αφού το ηφαίστειο Ρουάνγκ εξερράγη και οι αρχές κήρυξαν το ύψιστο επίπεδο συναγερμού. Μέχρι χτες είχαν καταγραφεί τρεις εκρήξεις ενώ περίπου 800 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε γειτονικό νησί. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου εντάθηκε έπειτα από δύο πρόσφατους σεισμούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια στη Βρετανία και πλέον αποτελούν «τη νέα κανονικότητα», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χτες, επισημαίνοντας ότι το Brexit επιδείνωσε την κατάσταση. Αντιβιοτικά, φάρμακα για την επιληψία ή υποκατάστατα ορμονών για την εμμηνόπαυση είναι μεταξύ των σκευασμάτων σε έλλειψη. Ο αριθμός των προειδοποιήσεων για επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, περνώντας από τις 648 το 2020 σε 1.634 πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Nuffield Trust.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν μετά από νέο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία. Αυτήν τη φορά το επίκεντρο ήταν σε ένα κανάλι που χωρίζει τα νησιά Κιούσου και Σικόκου, περίπου 18 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ουάζιμα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν περίπου 25 χιλιόμετρα.



ΡΩΣΙΑ

«Τροχιοδεικτικές βολές» αναθεώρησης για το Κατίν

Μετά από δεκαετίες προσχώρησης της Ρωσίας στην αντικομμουνιστική - αντισοβιετική προπαγάνδα

Εδώ και τρεις δεκαετίες η ρωσική ηγεσία έχει προσχωρήσει στις συκοφαντικές και γκεμπελικής έμπνευσης κατηγορίες, που αξιοποιούν η Πολωνία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, σχετικά με τη δολοφονία χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ.

Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής ο Γκέμπελς επιδίωξε να ρίξει την ευθύνη αυτής της δολοφονίας στην ΕΣΣΔ και στον Στάλιν, για να πλήξει την αίγλη της ΕΣΣΔ. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης απέκρουσε τις κατηγορίες και αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής συγκρότησε επιτροπή με επικεφαλής τον Νικολάι Μπουρντένκο, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Πολωνοί στρατιώτες εκτελέστηκαν στο Κατίν το φθινόπωρο του 1941 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κι όχι από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΕΣΣΔ την άνοιξη του 1940, όπως ισχυριζόταν η φασιστική Γερμανία.

Από τη δεκαετία του '90, ωστόσο, η ρωσική πλευρά, για τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ρωσικών μονοπωλίων στην Πολωνία και στις άλλες χώρες της ΕΕ, προσχώρησε στην αντικομμουνιστική - αντισοβιετική προπαγάνδα. Εμφανίστηκαν δήθεν «ντοκουμέντα», που έριχναν την ευθύνη της δολοφονίας στον Στάλιν και στην υπόλοιπη ηγεσία της ΕΣΣΔ. «Ντοκουμέντα» που η γνησιότητά τους καταρρίφθηκε από τον γνωστό νομικό και κομμουνιστή βουλευτή Β. Ιλιούχιν. Παρ' όλα αυτά η ρωσική ηγεσία επέμεινε σε αυτήν τη στάση, που διευκόλυνε το να γίνει η «υπόθεση του Κατίν» η «σημαία» του αντισοβιετισμού στην ΕΕ και ψήφισε μάλιστα το 2010 και σχετικό ψήφισμα της Ρωσικής Κρατικής Δούμας.

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που τόνοι λάσπης έχουν ριχθεί στην ΕΣΣΔ γι' αυτήν την υπόθεση και την περασμένη βδομάδα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για αποχαρακτηρισμό αρχειακών εγγράφων σχετικά με τις εκτελέσεις Πολωνών από τους ναζί και για πλαστογραφία της «Υπόθεσης Κατίν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ντοκουμέντα αυτά αποδεικνύουν την ενοχή της ναζιστικής Γερμανίας για το έγκλημα στο Κατίν, και όχι της ΕΣΣΔ...

Καταθέσεις και ανακρίσεις Πολωνών που υπηρετούσαν τους Γερμανούς ναζί

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) του Σμολένσκ «αποχαρακτήρισε αρχειακά έγγραφα σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, μεταξύ αυτών και αρχειακά υλικά για εκτελέσεις Πολωνών και την πλαστογραφία από τις γερμανικές ειδικές υπηρεσίες της "Υπόθεσης Κατίν"», αναφέρει το TASS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αρχειακά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές, στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ειδικές αναφορές του Τμήματος Αντικατασκοπείας του σοβιετικού στρατού SMERSH των ετών 1944 - 1945. Σημαντικό μέρος αποτελείται από πρακτικά ανάκρισης Πολωνών, που υπηρετούσαν υπό τις διαταγές των Γερμανών στην περιοχή Σμολένσκ, του ιατροδικαστή του Βασιλικού Δικαστηρίου της Βουδαπέστης, Imre Szecsοdy, του μέλους της επιτροπής που διερεύνησε τη δολοφονία των Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, Bolesaw Smektaa, και άλλων εμπλεκομένων.

«Για παράδειγμα, ο Πολωνός Eduard Potkansky, που υπηρετούσε στο τάγμα εργασίας που σχημάτισαν οι Γερμανοί από Πολωνούς στο στρατόπεδο δίπλα στον σταθμό Krasny Bor στην περιοχή του Σμολένσκ, είπε ότι το καλοκαίρι του 1943, οι Γερμανοί αποφάσισαν να δείξουν στους άνδρες του τάγματος εργασίας τους τάφους Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν».

«Κατά τα λεγόμενα των Γερμανών, στους τάφους αυτούς ήταν θαμμένοι περίπου 12.000 εκτελεσμένοι Πολωνοί αξιωματικοί, ενώ άλλα περίπου 3.000 άτομα ήταν θαμμένα σε άλλο μέρος και αυτοί οι τάφοι δεν έχουν ακόμη βρεθεί», θυμάται ο Ποτκάνσκι.

«Ο αιχμάλωτος πολέμου Ρομάν Κοβάλσκι, ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο τάγμα εργασίας και επισκέφθηκε τον ομαδικό τάφο στο δάσος του Κατίν, πρόσθεσε στην κατάθεσή του ότι "από τις σορούς των εκτελεσθέντων, ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για πολύ πρόσφατα θύματα"». «Από τους δημοσιευμένους καταλόγους των Πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν στο Κατίν, πολλοί από το τάγμα εργασίας μας αναγνώρισαν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, από τα επώνυμά τους, γνωστούς τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πολύ νωρίτερα από την Γκεστάπο και είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία», τόνισε.

Ο Smektaa κατέθεσε στη SMERSH ότι πριν από τον πόλεμο εργαζόταν ως δικαστικός γραμματέας του στρατοδικείου της 14ης πολωνικής μεραρχίας και στη συνέχεια έγινε υπεύθυνος για τους Ρώσους εργάτες στο γερμανικό εργοστάσιο Fokke-Wulf.

«Τον Απρίλιο του 1943, διορίστηκε ως μέλος επιτροπής για τη διερεύνηση της μαζικής δολοφονίας Πολωνών στρατιωτών και αξιωματικών. Ενας από τους διοικητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας (SD) των SS στο Πόζναν, ο Geppner, στα πλαίσια ενημερωτικής συζήτησης προειδοποίησε την επιτροπή ότι η επίσκεψή τους στο Κατίν είχε προπαγανδιστικούς σκοπούς και ότι κατά την επιστροφή τους από εκεί πρέπει να δηλώσουν ότι είδαν προσωπικά 12.000 σορούς Πολωνών αξιωματικών».

Στη συνέχεια η SD «υποχρέωσε τα μέλη της επιτροπής να μιλήσουν μπροστά σε συγκεντρωμένους Πολωνούς εργάτες με προπαγανδιστικές αναφορές για την επίσκεψή τους στο Κατίν. Τα κείμενα των εκθέσεων (αναφορών) είχαν προηγουμένως λογοκριθεί και επιμεληθεί από την SD», σημειώνεται στα αρχειακά έγγραφα.



ΚΡΟΑΤΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετεκλογικά παζάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Σε παζάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού οδηγούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Τετάρτη στην Κροατία.

Η Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) του νυν πρωθυπουργού Α. Πλένκοβιτς διατήρησε την πρωτιά, καταγράφοντας ωστόσο απώλειες, αφού καταλαμβάνει 61 από τις 151 έδρες της Βουλής, έναντι 66 εδρών που διέθετε προηγουμένως.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η συμμαχία υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), του Προέδρου της Κροατίας Ζ. Μιλάνοβιτς, καταλαμβάνοντας 42 έδρες, από 40.

Ακολούθησαν η «Πατρίδα» με 14 έδρες, η «Γέφυρα» με 11 και ο συνασπισμός «Μπορούμε» με 10.

Αφού ψήφισε, ο Α. Πλένκοβιτς δήλωσε ότι «η παγκόσμια κατάσταση στην ασφάλεια ποτέ δεν ήταν πιο τεταμένη και επικίνδυνη (...) άρα χρειαζόμαστε πολύ υπεύθυνους ανθρώπους να κυβερνήσουν την Κροατία την επόμενη 4ετία». Μετεκλογικά, χθες, ανέφερε ότι «μιλήσαμε με ορισμένους τη νύχτα κιόλας των εκλογών» και ότι θα ανακοινώσει κυβερνητικό εταίρο «πολύ σύντομα».

Ο επικεφαλής του SPD Pedja Grbin δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο λαός «θέλει μια αλλαγή». «Τίποτα δεν τελείωσε», απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν το κόμμα του θα επιδιώξει συνεργασία με άλλα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το SPD συμμετείχε στις εκλογές με επικεφαλής τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας Ζ. Μιλάνοβιτς, αν και υπήρχε δικαστική απόφαση που προέβλεπε την παραίτησή του από την προεδρία προκειμένου να λάβει μέρος. Ο Μιλάνοβιτς έχει ασκήσει κριτική στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σε διάφορους χειρισμούς του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», Ιβάν Πενάβα, εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του «τις επόμενες μέρες να διαμορφώσει τη μοίρα της Κροατίας». Στελέχη του έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας συνεργασίας με την HDZ, από την οποία άλλωστε προέρχονται αρκετοί απ' αυτούς.

Αντίθετα, η «Γέφυρα» και το «Μπορούμε» έχουν απευθύνει έκκληση για συστράτευση δυνάμεων εναντίον της HDZ.



ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ζητάει καθεστώς «διεθνούς εταίρου» του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Αργεντινής, μέσω του υπουργού Αμυνας, Λ. Πέτρι, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ για να πάρει η χώρα το καθεστώς του «διεθνούς εταίρου» της λυκοσυμμαχίας.

Οπως δήλωσε, «εργαζόμαστε για να ξαναχτίσουμε τους δεσμούς εκείνους που θα μας επιτρέψουν να εκπαιδεύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά στάνταρντ».

Η Αργεντινή είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ζητάει να γίνει «διεθνής εταίρος» του ΝΑΤΟ, καθώς είχε προηγηθεί η Κολομβία το 2018 επί κυβέρνησης Σάντος, η οποία είχε πάρει αυτό το καθεστώς. Ωστόσο αυτό άλλαξε το 2022 με την άνοδο στην εξουσία και την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Γκ. Πέτρο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται σε διπλωματική διαμάχη και με τις κυβερνήσεις της Βολιβίας και της Χιλής, μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Πατρίσια Μπούλριτς, ότι στη μεν Αργεντινή φιλοξενούνται ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, στη δε Χιλή δυνάμεις της Χεζμπολάχ, που μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, «αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αργεντινής».

Αμέσως τα υπουργεία Εξωτερικών Βολιβίας και Χιλής κατήγγειλαν ως ανυπόστατες αυτές τις κατηγορίες, επέδωσαν υπομνήματα διαμαρτυρίας και κάλεσαν για εξηγήσεις τους αντίστοιχους Αργεντινούς πρέσβεις.



EΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εκδήλωση με λαϊκά παραμύθια και στιγμιότυπα από την Κουβανική Επανάσταση

Σε μία εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους με θέμα «Ψέματα ή Αλήθεια; Ετσι είν' τα παραμύθια!» καλεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στο Διπλό Καφέ (Θεμιστοκλέους 70, πλ. Εξαρχείων).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί αφήγηση τριών λαϊκών παραμυθιών της Κούβας και δύο στιγμιότυπων από την Κουβανική Επανάσταση «σαν παραμύθια», ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική με τραγούδια.

Η αφήγηση των παραμυθιών θα γίνει από την Ανεζούλα Κατσιμπίρη, ενώ μουσική και τραγούδια θα παίξουν μέλη του συγκροτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Την επιμέλεια των κειμένων και την αφήγηση των Ιστοριών της Επανάστασης έχει αναλάβει η Σαπφώ Διαμαντή.

«Ανοίγουμε μια τεράστια ελληνοκουβανική αγκαλιά και σας περιμένουμε! Και όποιος δεν έρθει, θα χάσει!», τονίζει στο κάλεσμά του ο Σύνδεσμος.



Σελίδα25 - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σύλληψη δύο Ρώσων για σχεδιασμό σαμποτάζ

Δύο άτομα γερμανικής και ρωσικής υπηκοότητας συνελήφθησαν στη Γερμανία με την κατηγορία του σχεδιασμού σαμποτάζ μεγάλης κλίμακας υπέρ της Ρωσίας, με στόχο να εμποδίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία οι δύο άνδρες φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν γερμανικές και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικές γραμμές και βασικές υποδομές, με στόχο να επιχειρήσουν διολιοφθορά με εκρηκτικά προκειμένου να εμποδίσουν τη γραμμή εφοδιασμού του ουκρανικού στρατού με όπλα από τη Γερμανία. Κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατία» και «κατασκοπεία ενεργώντας κατά παραγγελία μυστικών υπηρεσιών».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανέφερε χθες ότι οι γερμανικές αρχές απέτρεψαν πιθανές «επιθέσεις με εκρηκτικές ύλες που στόχο είχαν να υπονομεύσουν τη στρατιωτική στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία». Εκανε δε λόγο για «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση» κατασκοπευτικής δράσης επί γερμανικού εδάφους προς όφελος του «εγκληματικού καθεστώτος του Πούτιν».



«Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» και στήριξη του Κιέβου στο επίκεντρο των «27» της ΕΕ

Ενώ το G7 συνεδρίασε με θέμα την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

Η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών χτες και προχτές, με την «Κοινή Αμυνα», τις ευρύτερες πολεμικές προετοιμασίες και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία να βρίσκονται «ψηλά» στην ατζέντα.

Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι τα μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν «τεράστιες και πολύ δύσκολες προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Η «φθίνουσα επιρροή» της ΕΕ έναντι μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη - μέλη, «αναγκάζοντας τους ηγέτες να συζητήσουν έναν ριζικό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ σε έναν εχθρικό κόσμο», αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg».

Μεταξύ άλλων διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, τον τρόπο χρηματοδότησης ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας», την έκδοση περισσότερων κοινών ομολόγων για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της Αμυνας, τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ για στρατιωτικές δαπάνες. Κάποιοι ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ ενός νέου γύρου κοινού δανεισμού «για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων», που περιλαμβάνουν από την ενεργειακή μετάβαση έως την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

«Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο δυναμικών μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται από διεθνείς εταίρους και ανταγωνιστές, η Ευρώπη χρειάζεται μια επείγουσα αλλαγή στάσης», σημειώνεται στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σε μια έμμεση αναφορά στην ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα απέναντι σε αμερικανικούς και κινεζικούς.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντ. Τουσκ, ενόψει της συνόδου, καλώντας σε «μια επανάσταση στη στάση μας». «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον κόσμο, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και σκανδιναβικά κράτη αντιδρούν στον κοινό δανεισμό για την Αμυνα, ωστόσο, σύμφωνα με το «Bloomberg», η «υπαρξιακή απειλή» που αντιπροσωπεύει για την ΕΕ ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία «θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη και το Βερολίνο να παραμερίσει τις ανησυχίες του σχετικά με το χρέος της ΕΕ».

«Ευρωπαϊκή αφύπνιση» για Αμυνα και Ασφάλεια

Στο μεταξύ προχτές η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Αμυνας και Ασφάλειας, είπε πως «είναι καιρός για ευρωπαϊκή αφύπνιση στην Αμυνα και Ασφάλεια. Επειδή διακυβεύονται πολλά (...) και πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας με αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Εξάλλου, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά, όπως συχνά κάνουν το τελευταίο διάστημα «δυτικοί» αξιωματούχοι, στη «συμμαχία των αυταρχικών κρατών», της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται «μεμονωμένα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πιο πρόσφατο «δείγμα προθέσεων της νέας ένωσης αυταρχικών».

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να εργάζεται για το μέλλον της «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» της.

Τα κράτη - μέλη, όπως ανέφερε, θα είναι πάντα υπεύθυνα για τα στρατεύματά τους και όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με αυτά, «αλλά η Ευρώπη έχει επίσης εργαλεία και ευθύνες σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την άμυνά μας, από την ενιαία αγορά έως την έρευνα, από την καινοτομία στη βιομηχανία και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «καθώς ενισχύουμε τη δική μας κυριαρχία στον τομέα της άμυνας, της βιομηχανίας και των βασικών τεχνολογιών, θα ενισχύσουμε επίσης τη βασική μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

Αιχμές για υποστήριξη του Ισραήλ έναντι της Ουκρανίας

Εκκληση για ευρωπαϊκή στήριξη στην αεράμυνα και στις υποδομές Ενέργειας απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία, παρότι είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν έχει την ίδια «συμμαχική» προστασία με το Ισραήλ.

«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Οταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και drones Shaheds, από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον καγκελάριο Ολ. Σολτς για την απόφαση να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot και πυραύλους για την ουκρανική αεράμυνα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται κι άλλα τέτοια συστήματα. Τόνισε ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές και συνεχίζει τον εκβιασμό, «παίζοντας με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».

«Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα - από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS... Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Επιπλέον ζήτησε «συγκεκριμένη υποστήριξη» σε θέματα Ενέργειας, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα μαζικά ρωσικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών.

Συνεδρίαση G7 με θέμα την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

«Εχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τα στρατόπεδα όπου βρίσκονται για περίπτωση ανάγκης και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», επισήμανε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) στο Κάπρι της Ιταλίας, όπου κυριάρχησε η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

«Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε «λύπη» που η «εσωτερική πολιτική» στις ΗΠΑ - δηλαδή τμήμα των Ρεπουμπλικάνων - καθυστερεί το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, ωστόσο τόνισε πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε "αρκούν οι ΗΠΑ"».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο για την Ουκρανία, επικαλούμενος και την τριπλή ρωσική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την ώθηση στην αμερικανική «αμυντική» βιομηχανία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Αν ηττηθεί η Ουκρανία «θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος»

Εάν η Ουκρανία ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία «θα γίνει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντ. Σμίχαλ, από την Ουάσιγκτον, εμφανίζοντας ως παράγοντα αποτροπής αυτής της εξέλιξης... την έγκριση του νέου τεράστιου αμερικανικού στρατιωτικού πακέτου για το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τελικά το σχετικό νομοσχέδιο.

«Αν δεν προστατευτούμε... η Ουκρανία θα πέσει. Και ο κόσμος, το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας θα καταρρεύσει... και όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει... ένα νέο σύστημα ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«'Η θα υπάρξουν πολλές νέες συγκρούσεις, πολλοί τέτοιου είδους πόλεμοι, που στο τέλος θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο Σμίχαλ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπογράψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας αμέσως μόλις έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο «για να σταλεί στον κόσμο το μήνυμα ότι συμπαραστεκόμαστε στους φίλους μας».

Οποιαδήποτε νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία «δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο», όπου η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση, σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως η αμερικανική βοήθεια θα βοηθήσει ωστόσο την αμερικανική «αμυντική» βιομηχανία και θα αφήσει χρεωμένη την Ουκρανία.

Ουκρανικό χτύπημα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανακοίνωσε χτες ο Ζελένσκι, συγχαίροντας «τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι για την οργάνωση αυτής της επιχείρησης».

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν ένα πλήγμα ακριβείας εναντίον των κατακτητών στο Τζανκόι, σε ένα αεροδρόμιο», είπε ο Ζελένσκι προχτές βράδυ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους στρατιώτες που συμμετέχουν σε «ειδικές επιχειρήσεις για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών του εχθρού».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο του Τζανκόι είχε ως αποτέλεσμα «να καταστραφούν ή να υποστούν σοβαρές ζημιές» εκτοξευτήρες του συστήματος S-400, εξοπλισμοί ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου αντιαεροπορικής άμυνας, ανέφερε η ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR).

Σύμφωνα με τον λογαριασμό Telegram Rybar, που φέρεται να πρόσκειται στον ρωσικό στρατό, 12 τακτικοί πύραυλοι ATACMS, που παραδόθηκαν στο Κίεβο από τις ΗΠΑ, μπορεί να έπληξαν αυτόν τον στόχο, προκαλώντας ζημιές σε εξοπλισμούς και ένα κτίριο.



Σελίδα26 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

CHAMPIONS LEAGUE

Κόντρα Ρεάλ - Μπάγερν στα ημιτελικά

Η Ρεάλ Μαδρίτης, με τη σπουδαία πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι, και η Μπάγερν Μονάχου, που απέκλεισε την Αρσεναλ, αποτελούν το ζευγάρι του δεύτερου ημιτελικού του φετινού Champions League.

Στο Μάντσεστερ η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά μετά από συναρπαστικό αγώνα όπου επικράτησε της Σίτι με 4-3 στα πέναλτι (ήρθαν ισόπαλες 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, ενώ ισοπαλία 3-3 είχε έρθει και το πρώτο ματς στη Μαδρίτη).

Στο Μόναχο η Μπάγερν νίκησε την Αρσεναλ 1-0 και εξασφάλισε έτσι τη θέση της στην τετράδα, καθώς οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 2-2 στο πρώτο ματς στο Λονδίνο.

Θυμίζουμε ότι στον άλλο ημιτελικό θα βρεθούν αντιμέτωπες η Παρί Σεν Ζερμέν και η Ντόρτμουντ, που πήραν την πρόκριση από τους προημιτελικούς της Τρίτης.

Οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα διεξαχθούν το διήμερο 30 Απρίλη - 1η Μάη και οι επαναληπτικοί το διήμερο 7 - 8 Μάη. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την 1η Ιούνη στο στάδιο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.



UEFA YOUTH LEAGUE

Η πιο μεγάλη ώρα για την Κ19 του Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» συμμετέχουν στο Φάιναλ 4 που αρχίζει σήμερα στην Ελβετία

Με εφαλτήριο τη σπουδαία πορεία της μέχρι τώρα στο UEFA Youth League, η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού διεκδικεί την υπέρβαση συμμετέχοντας στο Φάιναλ 4 της διοργάνωσης, που πραγματοποιείται στη Νιόν της Ελβετίας. Σήμερα στον έναν από τους δύο ημιτελικούς οι νεαροί «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τη γαλλική Ναντ (15.00 ώρα Ελλάδα), ενώ στον άλλο ημιτελικό κοντράρονται η Μίλαν και η Πόρτο. Οι δύο νικητές θα αναμετρηθούν στον τελικό της διοργάνωσης τη Δευτέρα 22 Απρίλη.

Μιλώντας για την αποστολή του Ολυμπιακού ο τεχνικός του, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στον ιστορικό χαρακτήρα τού να δίνει η ομάδα το «παρών» στην τελική φάση του Youth League και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα που θα παρουσιάσει. Οπως τόνισε, οι παίκτες του έχουν πλέον «μεγαλώσει» μέσα από τα ευρωπαϊκά ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα στη διοργάνωση, κάτι που τους κάνει έτοιμους να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις, να διεκδικήσουν τις ελπίδες που τους αναλογούν και να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Την αποστολή του Ολυμπιακού αποτελούν: Σίνα, Εξαρχος, Κουράκλης, Τανούλης, Χρήστου, Δάμα, Κ. Κωστούλας, Πρεκατές, Παναγάκος, Ρολάκης, Αρσενίδης, Μπάκουλας, Κουτσογούλας, Μουζακίτης, Αλαφάκης, Λώλης, Λιατσικούρας, Τουφάκης, Χ. Κωστούλας, Παπακανέλλος, Πνευμονίδης, Γατόπουλος, Σούφκα.



ΧΑΝΤΜΠΟΛ - EHF CUP

Βάσεις για τελικό ψάχνει ο Ολυμπιακός

Τις βάσεις για πρόκριση στον τελικό του ΕHF Cup χάντμπολ ανδρών θέλει να βάλει ο Ολυμπιακός αύριο Σάββατο στη Βουδαπέστη, όπου αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (18.00 ώρα Ελλάδας) στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ενόψει της ρεβάνς που ακολουθεί την επόμενη βδομάδα στην έδρα τους (27/4), επιδίωξη των «ερυθρολεύκων» στη δοκιμασία στην Ουγγαρία είναι ένα αποτέλεσμα που θα τους φέρει σε θέση ισχύος στον επαναληπτικό. Με «οδηγό» την καλή πορεία στη διοργάνωση αλλά και τις επιτυχίες στο ελληνικό πρωτάθλημα της Premier, που του έδωσαν την πρωτιά στην κανονική περίοδο, στον Ολυμπιακό επικρατεί αισιοδοξία για τη σημερινή αποστολή της ομάδας. Η δε νίκη στην τελευταία υποχρέωση πριν τον σημερινό αγώνα, κόντρα στον Διομήδη (33-26) στο αδιάφορο βαθμολογικά ματς της τελευταίας αγωνιστικής της Premier, πιστοποίησε την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι «ερυθρόλευκοι» ενόψει της αναμέτρησης με τη Φερεντσβάρος.



ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Σε επικίνδυνη κατάσταση το γήπεδο 5x5 στον Αγιο Γεώργιο

Τα προβλήματα του χώρου διαπίστωσε σε περιοδεία του κλιμάκιο της ΚΟ Κέντρου Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ

Σε άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται το γήπεδο 5x5 δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (οδός Πατρ. Ιωακείμ). Στο συγκεκριμένο γηπεδάκι προπονούνται καθημερινά δεκάδες παιδιά ακαδημιών αθλητικών συλλόγων, αλλά και εκατοντάδες λαού και νεολαίας. Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα ήταν ένας χώρος όπου τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Απεναντίας, ο πλαστικός τάπητας του γηπέδου σε πολλά σημεία είναι ξηλωμένος, κάτι που αποτελεί πηγή κινδύνου για σοβαρούς τραυματισμούς για τους αθλούμενους. Επίσης, τα κιγκλιδώματα που περιβάλλουν τον αθλητικό χώρο είναι σε πολλά σημεία ξηλωμένα, πραγματικά κρέμονται σαν ξυράφια δίπλα στους αθλούμενους, και την ίδια στιγμή τα δοκάρια των τερμάτων δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα. Τα τσιμεντένια τοιχία που περιβάλλουν το γηπεδάκι δεν είναι ντυμένα με προστατευτικά μαξιλάρια, οι πάγκοι είναι κατεστραμμένοι, πρίζες κρέμονται μέσα στο γήπεδο, πίνακες ρεύματος δεν είναι ασφαλισμένοι.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το γηπεδάκι δεν έχει αποδυτήρια και τουαλέτα, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι αθλούμενοι να αλλάζουν στο αίθριο και όταν χρειάζεται να πάνε τουαλέτα να χρησιμοποιούν τους γύρω χώρους πρασίνου...

Την τραγική κατάσταση του χώρου διαπίστωσε και κλιμάκιο της ΚΟ Κέντρου Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ που πραγματοποίησε αυτοψία στο γήπεδο.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «για την πολύ επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές της Ν. Ιωνίας, που διαχρονικά δεν έχουν κάνει τίποτα για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών της πόλης μας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα εικόνες εγκατάλειψης και να έχουν μετατραπεί σε παγίδες ατυχημάτων για τους αθλούμενους.

Να μας πουν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι, αν συμβεί το οτιδήποτε σε ένα παιδί, σε έναν αθλούμενο, θα μας φταίει η κακιά η ώρα;

Καλούμε τη δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα, έστω και τώρα, με γνώμονα την ασφάλεια των αθλούμενων και όλων όσοι χρησιμοποιούν το γηπεδάκι στον Αγιο Γεώργιο, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από τον δημοτικό και τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των υποδομών του.

Η ασφάλεια των παιδιών, των αθλούμενων, του λαού και της νεολαίας της περιοχής μας έχει αξία, δεν είναι κόστος».



BASKET LEAGUE

Εβγαλε αντίδραση ο Ολυμπιακός

Σε ένα δυνατό τεστ ενόψει των πλέι οφ της Euroleague την επόμενη βδομάδα, ο Ολυμπιακός χθες νίκησε 80-69 τον Προμηθέα Πάτρας στο ΣΕΦ, στην αναμέτρηση που άνοιξε πρόωρα την αυλαία της 4ης αγωνιστικής του 3ου γύρου της Βasket League. Με τη νίκη τους οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν και αντίδραση μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό τη Δευτέρα για την 3η αγωνιστική, ανεβαίνοντας ψυχολογικά μπροστά στους αγώνες με την Mπαρτσελόνα για τη Euroleague. Στα θετικά για τους Πειραιώτες και η επιστροφή του Πετρούσεφ στη δράση μετά τον τραυματισμό του, ενώ κορυφαίος τους στο ματς ήταν ο Μόουζες Ράιτ με 21 πόντους.

Η 4η αγωνιστική του ομίλου Τοπ 6 συνεχίζεται σήμερα, με τον Παναθηναϊκό - που έχει «κλειδώσει» την πρωτιά και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ - να υποδέχεται στο ΟΑΚΑ το Περιστέρι (20.15 - ΕΡΤ3), και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο με τον αγώνα Αρης - Κολοσσός Ρόδου (17.15 - ΕΡΤ3).



VOLLEYLEAGUE

Διατηρεί τις ελπίδες του ο ΠΑΟ

Ζωντανές διατήρησε τις ελπίδες του για τον τίτλο της Volleyleague ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του χθες με 3-2 σετ επί του Ολυμπιακού (25-19, 21-25, 20-25, 25-20, 19-17) στο κλειστό του Μετς, στον συναρπαστικό τρίτο αγώνα της σειράς των τελικών. Ετσι το «τριφύλλι» μείωσε σε 2-1 στις νίκες και τώρα πάει στον τέταρτο τελικό, στο κλειστό του Ρέντη (22/4), με αξιώσεις ισοφάρισης και επιστροφής της σειράς στην έδρα του για καθοριστικό πέμπτο τελικό. Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός χρειάζεται μία νίκη προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο τρίτος τελικός εξελίχθηκε συναρπαστικά, με ανατροπές και εναλλαγές συναισθημάτων ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Οι «πράσινοι», που έπαιζαν το τελευταίο τους «χαρτί», πήραν το πρώτο σετ με 25-15, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι αντιδρώντας ανέτρεψαν τα δεδομένα, προηγήθηκαν 2-1 και έφτασαν μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός όμως κατάφερε να ξεπεράσει αυτόν τον αιφνιδιασμό, ανέκαμψε σε απόδοση και ρυθμό στο τέταρτο σετ και έστειλε το ματς στο τάι μπρέικ.

Εκεί οι εναλλαγές συνεχίστηκαν, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει προβάδισμα 7-5 και τον Ολυμπιακό να επανακάμπτει σε κρίσιμο σημείο, ισοφαρίζοντας 13-13. Το υπόλοιπο του τάι μπρέικ εξελίχθηκε στο απόλυτο ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να παλεύουν για τη νίκη στα ίσα και τελικά τους παίκτες του «τριφυλλιού», δείχνοντας χαρακτήρα και ανωτερότητα στις κρίσιμες στιγμές, να φτάνουν στη νίκη «επιβίωσής» τους στη σειρά των τελικών.



Σελίδα27 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο έξτρα παραστάσεις για τη «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι»

Λόγω της μεγάλης ζήτησης και καθώς όλες οι παραστάσεις της «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» για τον Απρίλη είναι sold out, ο θίασος του Ηλία Καρελλά προσθέτει δύο έξτρα παραστάσεις τις Κυριακές 21 και 28 Απρίλη στις 14.30, ώστε να έχουν την ευκαιρία ακόμα περισσότερα παιδιά να παρακολουθήσουν την παράσταση. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση των παραστάσεων, καθώς ο θίασος του Ηλία Καρελλά έχει ήδη ανακοινώσει ότι την επόμενη θεατρική σεζόν, 2024 - 2025, θα ανεβάσει στο Θέατρο «Κάππα» το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης».

Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μεικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της, συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα, κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική ...χήνα!

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Μάικ Κένι

Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου

Σκηνοθεσία - σκηνογραφία - φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Πρωτότυπη μουσική: String Demons

Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης

Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης

Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:

Λέτι: Εύα Βόγλη

Κυρία Πιρς: Idra Kayne

Κόνραντ: Μάκης Νάνος

Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος

Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons

Θέατρο «Κάππα» - Παιδική Σκηνή Ηλία Καρελλά (Κυψέλης 2)



ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Παρουσιάζει τη ζακυνθινή ομιλία «Ο Φαταούλας Αρχοντας»

Αύριο Σάββατο στο θέατρο «Μπάρρυ»

Τη ζακυνθινή ομιλία «Ο Φαταούλας Αρχοντας», του Διονύση Γιατρά, που ανεβάζει ο σύλλογος «Ο Ερωτόκριτος», θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο θέατρο «Μπάρρυ» (Σανταρόζα 7 και Καρόλου), αύριο, Σάββατο στις 8.30 μ.μ., μετά από συνεργασία των δύο φορέων.

Πρόκειται για παράσταση ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου, του ονομαζόμενου «ομιλία», που έχει τις ρίζες του στο λεγόμενο Θέατρο του δρόμου και την Commedia dell' arte.

Η «ομιλία» αντλεί τα θέματά της από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, την οποία σατιρίζει σε έμμετρο λόγο, στο ζακυνθινό ιδίωμα.

Στην παράσταση συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες ηθοποιοί ακόμα και στους γυναικείους ρόλους, σύμφωνα με την παράδοση των λαϊκών «ομιλιών».

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Διοργανώνει πανελλήνιο διαγωνισμό εικαστικών τεχνών

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» διοργανώνει ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό εικαστικών τεχνών το διάστημα 24 Ιούνη - 10 Ιούλη 2024. Σκοπός του διαγωνισμού η προώθηση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης σε ελεύθερη θεματολογία, η καταγραφή των αισθητικών προβληματισμών των καλλιτεχνών και η ενθάρρυνση και επιβράβευση του έργου τους.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος καλλιτέχνες στους τομείς της ζωγραφικής (και αγιογραφίας), της χαρακτικής, της σκιτσογραφίας, της γλυπτικής, της ψηφιδογραφίας και της κεραμικής. Μπορούν επίσης να λάβουν μέρος απόδημοι και Κύπριοι.

Για τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν αίτηση στη Γραμματεία του Συλλόγου (πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, 10561, Αθήνα) μέχρι και τις 14 Ιούνη (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 14.00), καταβάλλοντας το ποσό των 30 ευρώ για συμμετοχή σε έναν τομέα ή των 45 ευρώ σε δύο τομείς, προς αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων.

Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει για κρίση έως 2 έργα σε κάθε τομέα. Τα έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα για έκθεση. Η επιλογή των έργων θα γίνει από ειδική κριτική επιτροπή.

Τα βραβευθέντα έργα θα εκτεθούν στην αίθουσα εκθέσεων του Συλλόγου, από 16 μέχρι 27 Σεπτέμβρη. Η τελετή έναρξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 18.00 στην αίθουσα «Κ. Παλαμάς» του Συλλόγου. Στο πλαίσιο της τελετής θα χορηγηθούν διπλώματα στους καλλιτέχνες τους τιμηθέντες με βραβείο ή έπαινο από την κριτική επιτροπή.

Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», lsparnas.gr



Ο δήμος Πετρούπολης γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πετρούπολης γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, 23 Απρίλη, με δύο εκδηλώσεις, στις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

- Αύριο, Σάββατο, στις 11.30 π.μ. η συγγραφέας Βασιλική Ηλιοπούλου θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο «Αναζήτηση» (25ης Μαρτίου 117), για μια συνάντηση/κουβέντα για το συγγραφικό της έργο και το βιβλίο.

- Την Παρασκευή 26 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης θα συναντηθεί με το κοινό στο βιβλιοπωλείο «Αναζήτηση», για μια συνάντηση/γνωριμία με τη συγγραφική του ιδιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 212.8098.222, στο Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας.



ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»

Η χορωδία Curfa Gaelic / Nordic επιστρέφει στις 21 Απρίλη

Η μοναδική χορωδία Curfa Gaelic / Nordic ξανάρχεται στη σκηνή του Θεάτρου «Από Κοινού», την Κυριακή 21 Απρίλη στις 20.00, για να παρουσιάσει στο μουσικόφιλο κοινό τελετουργικά - θρησκευτικά - παραδοσιακά τραγούδια από τα Απαλάχια Ορη, την Καταλονία, τη Νορβηγία, τις Εβρίδες Νήσους και τη Σουηδία.

Η Curfa Gaelic / Nordic Choir δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2017 από την εθνομουσικολόγο και μαέστρο της χορωδίας Λαμπρινή Γιώτη. Την απαρτίζουν 22 μέλη, όλοι μαθητές των σεμιναρίων ιρλανδικού, σκοτσέζικου και σκανδιναβικού τραγουδιού που διδάσκει η μαέστρος.

Το όνομά της - Curfa - σημαίνει «ρεφρέν» στη γαελική (κελτική) γλώσσα. Το ρεπερτόριο της χορωδίας αποτελείται από παραδοσιακά μονοφωνικά και πολυφωνικά τραγούδια, καθώς και από ορχηστρική μουσική σε μεταγραφή για χορωδία από Ιρλανδία, Σκοτία, Σουηδία, Ισλανδία και Νορβηγία. Είναι η μοναδική χορωδία στο είδος της στα Βαλκάνια. Η χορωδία ερμηνεύει στην αγγλική και στη γαελική γλώσσα, αλλά και σε παλιές διαλέκτους των βόρειων χωρών, παραδοσιακά τραγούδια για την αγάπη και για το ψάρεμα, τραγούδια ποιμενικά, ύμνους και νανουρίσματα.

Εχει δώσει συναυλίες εκτός των άλλων στο Athens Celtic Music Festival, στο Athens Irish Festival, σε εκδηλώσεις της ιρλανδικής πρεσβείας, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, στον κινηματογράφο «Τριανόν», στο «Gagarin», στο Folk Choir Festival Tripoli κ.α.

Ωρα έναρξης: 20.00

Είσοδος: 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ

Πληροφορίες - κρατήσεις: 2114057249



ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»

«Πραξικόπημα στη Βαλπωνία» του Φ. Λάδη

«Πραξικόπημα στη Βαλπωνία» τιτλοφορείται η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», ένα θεατρικό έργο σε μία πράξη και έξι εικόνες του συγγραφέα Φώντα Λάδη.

Σ' ένα μικρό πριγκιπάτο της Ευρώπης, τη Βαλπωνία, γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους. Με τους ηγέτες του «καθ' οδόν» για τις φυλακές και την εξορία, πώς πρέπει να αντιδράσει ένας μικρός, ταλαιπωρημένος λαός; Οι γνώμες διχάζονται. Αλλοι προτείνουν μια άμεση, ανοιχτή αντιπαράθεση με τους στρατιωτικούς και τα τανκς και άλλοι συνιστούν σύνεση και υπομονή.

Αυτή είναι, με δυο λόγια, η υπόθεση του θεατρικού έργου «Πραξικόπημα στη Βαλπωνία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Το έργο άρχισε να γράφεται τις πρώτες μέρες μετά την 21η Απριλίου 1967, σε συνθήκες παρανομίας, ως άμεση αντίδραση στην επιβολή δικτατορίας στη χώρα μας.

Τον Ιούλη του 1972 έγινε στην ιταλική μεσαιωνική πόλη Σανταρκάντζελο ντι Ρομάνια το 2ο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ανοιχτού Θεάτρου με τη συμμετοχή δεκάδων θιάσων απ' όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είχε προκηρυχθεί και ένας διαγωνισμός συγγραφής «θεατρικού έργου για ανοιχτό χώρο», στον οποίο συμμετείχαν 48 συγγραφείς από διάφορες χώρες με αντίστοιχα έργα. Το «Αντίο, Βαλπωνία», έτσι ήταν τότε ο τίτλος του, και ο συγγραφέας του μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο μαζί με τον Ιταλό συγγραφέα Φ. Καλέφι, που συμμετείχε κι αυτός στον διαγωνισμό με το έργο «Υλικά για χρονικό».

Το έργο μπορεί αρχικά να διαβαστεί και σαν λογοτεχνικό. Για ένα τυχόν ανέβασμά του στο θέατρο, είναι πολυπρόσωπο και απαιτεί μεγάλο χώρο. Κάποιες σκηνές ωστόσο μπορούν να ανεβούν μεμονωμένα, ως μονόπρακτα. Αυτό μπορεί να γίνει εξίσου καλά και από ερασιτεχνικούς θιάσους ή ομάδες εργαζομένων ή φοιτητών, σε πολιτιστικές λέσχες ή ανάλογους συλλογικούς χώρους, κανονικά ή με τη μορφή του αναλογίου.

  • Ο Φώντας Λάδης γεννήθηκε το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνικές, καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1967 - 1973 έζησε στη Ρώμη. Συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού «Τετράδιο» από το 1974 έως το 1976. Εχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, θέατρο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Μάριο Τόκα, τον Λίνο Κόκοτο, τον Δημήτρη Λάγιο και άλλους Ελληνες συνθέτες. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών «Μνήμες».


Σελίδα28 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκλεκτός (Ευρωατλαντικός) καλεσμένος τους

Αμεση υποστήριξη από διάφορα δημοσιογραφικά «λαγωνικά», και όχι μόνο, βρήκαν οι αθλιότητες του Παντελή Μπούμπουρα κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με θέμα «Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: Παρελθόν, παρόν, μέλλον». Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο συγκεκριμένος έχει μεγάλη προϋπηρεσία στις βρώμικες δουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι, με την κάλυψη και της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά στις περιοχές της Ουκρανίας όπου συγκεντρώνεται το ελληνικό στοιχείο. Ας θυμηθούμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του, που είχε αποκαλύψει παλιότερα ο «Ριζοσπάστης».

Ο Π. Μπούμπουρας, με καταγωγή από τη Λήμνο, δηλώνει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και «επίτιμος πρόξενος» της Ελλάδας, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας «GEFEST», που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 1997, σε συνεργασία με τη «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στην Ελλάδα.

* * *

Μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως ...«ευεργέτης των Ελλήνων στην Ουκρανία». Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η δράση του μέσω της «κοινωφελούς οργάνωσης Ιδρυμα Μπούμπουρα», που το «φιλανθρωπικό» του έργο επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από την ομογένεια, κερδίζοντας επάξια το «πρώτο βραβείο» για τις υπηρεσίες του στον ευρωατλαντισμό.

Στα πιο πρόσφατα «επιτεύγματά» του, το ίδρυμα χρηματοδότησε το Διεθνές Φόρουμ «Brussels Forum 2023», αφιερωμένο στην «απειλή για τη διεθνή ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ διεξήχθη και το «The Odesa debate 2023», με τη συμμετοχή «υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πολιτικών και διπλωματών διαφόρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ». Αυτό με τη σειρά του ήταν αφιερωμένο «στα ζητήματα της ανοικοδόμησης των υποδομών και της οικονομίας της Ουκρανίας, στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο ευρωατλαντικό περιβάλλον».

Είναι φανερό ότι το ίδρυμα είναι από αυτά που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στην Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο και στην ανοικοδόμηση, για την οποία ήδη παίρνουν θέσεις μεγάλα μονοπώλια, με τη στήριξη των κρατών τους. Πιο πριν, το 2017, το ίδρυμα εγκαινίασε, μαζί με το γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, τους «διατλαντικούς διαλόγους του Κιέβου», μια πλατφόρμα «για την ανταλλαγή προτάσεων σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς τη Συμμαχία», την οποία υποστήριξε το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Κίεβο.

* * *

Το 2016 δόθηκε στον επιχειρηματία το επίτιμο μετάλλιο του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας για την προσφορά του στην ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με δωρεές υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα, το 2018 βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «ανθρωπιστική συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Ολα αυτά αφορούν βέβαια στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν στα ανατολικά, με καθοριστική συμβολή των ταγμάτων Αζόφ.

Αντίστοιχα, το 2017 και το 2018 χρηματοδότησε τη συμμετοχή Ουκρανών στο πρόγραμμα «Ανερχόμενοι Ηγέτες» της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ, με σκοπό την «απόκτηση νέων δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους». Τους απόφοιτους του προγράμματος υποδέχθηκαν σε εκδήλωση μια σειρά κρατικών αξιωματούχων της Ουκρανίας, όπως η Μπάρμπορα Μαρονκόβα, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και ο Πέτερ Βάγκνερ, επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία. Είναι πασιφανές δηλαδή ότι οι διασυνδέσεις και οι προσβάσεις του Μπούμπουρα στις ευρωατλαντικές δομές βρίσκονται σε ...άλλη πίστα.

* * *

Με τόσα «χιλιόμετρα» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πώς να μη βρει λοιπόν υποστήριξη από τα «πρώτα βιολιά» της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, την κυβέρνηση που τον κάλεσε να μιλήσει στην επιτροπή, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα μέσω της σιωπής τους; Γιατί ούτε κατά τη συνεδρίαση, αλλά ούτε μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει στα αίσχη του...


Π. Κετσ.