Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2011 - αριθ. φύλλου: 10907

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορική ευκαιρία να χαράξει το δικό του δρόμο ο λαός

Είναι μια ιστορική ευκαιρία σήμερα για το εργατικό κίνημα, για το λαϊκό κίνημα να συνειδητοποιήσει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης και να χαράξει, αυτό που λέμε, το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.


ΣΕΛ.  3

Τύμπανα πολέμου κατά της Λιβύης με συμμετοχή της Ελλάδας
  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους τυχοδιωκτισμούς
  • Δικαίωμα του λαού της Λιβύης να αποφασίσει ο ίδιος για τη χώρα του

Πίσω από το φερετζέ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οχυρώνεται η κυβέρνηση, επιδιώκοντας συμμετοχή στις επικίνδυνες εξελίξεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης. Για την ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συγκλήθηκε χτες στη Βουλή διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Για την επικίνδυνη για το λαό μας και το λαό της Λιβύης εμπλοκή, η κυβέρνηση λέει κυνικά: «Είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ, γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή». Δηλαδή, συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  6  -  7

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η εγκύκλιος - έκτρωμα να επιστραφεί όπως ήρθε

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνέχισε, χτες, την αντίδρασή του στην απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που περιορίζει στο ελάχιστο τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και στην ουσία ζητά απ' τους φοιτητές να πληρώνουν για τα υπόλοιπα βιβλία.


ΣΕΛ.  19

Ο μονόδρομος του λαού

Τι είναι μικρότερο κακό, η χρεοκοπία ή η ελεγχόμενη χρεοκοπία - το λένε «κούρεμα» - που διαπραγματεύονται στην ΕΕ παζαρεύοντας εν μέσω οξύτατων αντιθέσεων για το ποιου κράτους τα μονοπώλια θα χάσουν λιγότερα; Αυτό προβάλλουν τα αστικά επιτελεία. Είναι υπέρ της ελεγχόμενης χρεοκοπίας γιατί τάχα ωφελεί το λαό. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, λένε. Κάλπικο δίλημμα, μέγιστο ψέμα το λαϊκό όφελος και η ανυπαρξία άλλου δρόμου. Ο καπιταλισμός, για να ξεπεράσει την κρίση του, πρέπει να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις. Είναι αντικειμενικό, έξω από τη θέληση καπιταλιστών, κυβερνήσεων. Η κρίση είναι τόσο βαθιά που δεν μπορούν να την τιθασεύσουν. Με τα αντεργατικά μέτρα καταστρέφουν την εργατική τάξη. Δε φτάνει, πρέπει να καταστρέψουν, να απαξιώσουν κεφάλαιο, ένα μέρος των καπιταλιστών θα καταστραφεί. Στην ΕΕ θέλουν να το κάνουν ελεγχόμενα. Αν δεν το κάνουν, η καταστροφή κεφαλαίου ιδιαίτερα των κρατών με υποδεέστερη θέση στην ΕΕ σε σχέση με τα ισχυρά (π.χ. Γερμανία - Ελλάδα) ίσως έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε βάρος του κεφαλαίου συνολικά, της εξουσίας του. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν πρέπει να έχουν δίλημμα. Η χρεοκοπία, είτε ελεγχόμενη είτε όχι, θα τους τσακίζει συνεχώς. Ο καπιταλισμός είναι σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν το δικό τους δρόμο, τον αγώνα για την ανατροπή του, για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ως μονόδρομο για την ικανοποίηση των αναγκών τους.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Με αισιοδοξία στην επόμενη μάχη

ΣΕΛ.  21
39η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ
Στα νοσοκομεία 98 μετανάστες

ΣΕΛ.  23
ΟΑΕΔ
Καλπάζει η ανεργία

ΣΕΛ.  8
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Τσάκισμα εργαζομένων και αγροτών

ΣΕΛ.  14
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολεμάμε την πολιτική κυβέρνησης - ΝΔ

ΣΕΛ.  11
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Η κυβέρνηση επιμένει στην επιστράτευση

Το «όπλο» της πολιτικής επιστράτευσης θα παραμείνει ως βασική επιλογή στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να υπονομεύει το δικαίωμα των ναυτεργατών να αγωνίζονται, ξεκαθάρισε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Διαμαντίδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που απαίτησε «να σταματήσει αυτή η εκστρατεία συκοφάντησης των ναυτεργατικών αγώνων, να παρθεί πίσω το βάρβαρο κατασταλτικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και να καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση για πάντα».


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ