Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10827

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Οι λαοί στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών
  • Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών της λυκοσυμμαχίας ξεκινούν σήμερα τις εργασίες της Συνόδου, όπου αναμένεται να καταλήξουν στη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020».
  • Κλίμα εκφοβισμού, για να αποτρέψουν τις αυριανές αναμενόμενες μαζικές αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις.

ΣΕΛ.  11

ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΑΓΡΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ο κρατικός προϋπολογισμός

ΚΚΕ: Καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση. Ο προϋπολογισμός να συναντήσει, εκτός από την οργή, και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής

  • Οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, οδηγούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση.
  • Οι νέες δραστικές περικοπές σε Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, η απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από τις όποιες εισφορές τους, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων και τη στοιχειώδη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση θα επιδεινωθεί.
  • Οι απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, η νέα δραστική μείωση μισθών συνοδεύονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη γενίκευση της μερικής - ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, με την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
  • Η κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο περιορισμός των πρώην ΔΕΚΟ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα αυξήσουν το κόστος, χειροτερεύοντας την ποιότητα των όποιων παροχών.
  • Προκλητική κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με μείωση της φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, υποταγή του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ικανοποίηση των αναγκών τους.

ΣΕΛ.  6  -  9

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων

Με νέα διαδήλωση χτες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και έξω από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική προστασία των ανέργων.


ΣΕΛ.  17

Προκρούστης στην υγεία του λαού

Οι εξελίξεις στον τομέα Υγείας είναι ραγδαίες. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων συνδέεται με τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών θα γίνεται με τη λογική «κόστους - κέρδους» και σχετίζεται με τις άγριες περικοπές των κρατικών δαπανών. Η μεταφορά του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία θα τα βουλιάξει, με δεδομένες επίσης τις δραστικές κρατικές περικοπές σ' αυτά. Επομένως η παροχή υπηρεσιών Υγείας στο λαό θα πληρώνεται αδρά από τον ίδιο. Ταυτόχρονα, η παράδοση μέρους της νοσηλείας των δημόσιας ιδιοκτησίας νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους δίνει κέρδη, αποκλείοντας ταυτόχρονα το φτωχό λαό από τις υπηρεσίες Υγείας. Η αξιολόγηση των νοσοκομείων στην πιο πάνω λογική συνδέεται με τη συγχώνευσή τους, δηλαδή αντί της ανάπτυξής τους από το κράτος θα έχουμε κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων, όχι γιατί δε θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες, αλλά γιατί το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν τα εξόπλισαν με το αναγκαίο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, λόγω «κόστους». Το ίδιο κάνουν και με τα φτηνά αλλά αναποτελεσματικά φάρμακα. Σ' αυτή τη ρότα συνενώνονται στρατιωτικά νοσοκομεία με πολιτικά (π.χ. Αλεξανδρούπολη), όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης». Αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός, δε θα είναι μακριά η ώρα που άνθρωποι θα πεθαίνουν, επειδή οι αστοί μετρούν την υγεία με το χρήμα.



ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οχι στο «μνημόνιο της Παιδείας»

ΣΕΛ.  19
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Πλατφόρμες» συγκυριαρχίας στο Αιγαίο

ΣΕΛ.  3,   32
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οριακή λειτουργία λόγω περικοπών

ΣΕΛ.  16
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Διαπιστευτήρια στην τρόικα

Το υπόμνημα που υπέβαλε στην τρόικα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε γραμμή συμφωνίας με την κυβέρνηση, αφού συναινεί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Τη στιγμή που κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα, έχουν κηρύξει ανοιχτό ταξικό πόλεμο στους εργαζόμενους, ο καημός της ΓΣΕΕ είναι η διαφύλαξη της «κοινωνικής ειρήνης».


ΣΕΛ.  13

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ