Σελ. /49
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 1997

ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας για ελεύθερη ζωή χωρίς εξαρτήσεις και υποκατάστατα

Η αναγωγή ενός κοινωνικού φαινομένου - όπως είναι τα ναρκωτικά - σε φυσικό φαινόμενο, υποδηλώνει το μέγεθος της ιδεολογικής χειραγώγησης που επιβάλλει το σύστημα, όχι μόνο στον εξαρτημένο, αλλά και σε όλους εκείνους που παρουσιάζουν πιστοποιητικά "αριστεροσύνης" για να καλύψουν την άρνησή τους να βάλουν το "μαχαίρι στο κόκαλο"

Η Παγκόσμια Μέρα - 26 του Ιούνη - κατά των ναρκωτικών πρέπει να αποτελέσει μέρα εγρήγορσης για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, αλλά και μέρα διεκδίκησης για το δικαίωμα στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη εκείνων που παραδέρνουν στους "τεχνητούς παραδείσους".

Η θωράκιση των νέων απέναντι στη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών, ως τρόπου ζωής, αποτελεί καθήκον υψίστης σημασίας για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, καθώς οι βασικές αιτίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά με την κυβερνητική πολιτική θα προστεθούν νέα αδιέξοδα στη ζωή των νέων. Η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των κοινωνικών δαπανών, προσβλέπει όλο και λιγότερο στην απεξάρτηση των χρηστών και περιορίζει την πολιτική της στον περίφημο "περιορισμό της βλάβης". Τα όποια προληπτικά μέτρα παίρνονται στερούνται σχεδιασμών, είναι πρόχειρα, έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα και - το σπουδαιότερο - προβλέπουν την παραίτηση του κράτους, καθώς μετά από τρία χρόνια θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το σημερινό αφιέρωμα του "Ρ" επιχειρεί να αποτελέσει πεδίο συνάντησης εκείνων που - από διαφορετικές αφετηρίες - αντιστέκονται και διεκδικούν μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, αγωνίζονται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και έχουν ως πρώτο στόχο την ουσιαστική πρόληψη. Ανάμεσα στα άλλα υλικά, υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλου και της διευθύντριας της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", Κ. Μάτσα,καθώς και ρεπορτάζ για το πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης στον Πειραιά και τα εφόδια που πήραν οι μαθητές του δημοτικού για το μέλλον τους, όπως ομολογούν οι ίδιοι. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καθαρά αντιτάχτηκε στις πρόσφατες ναρκο - θεωρίες, ενώ η ΚΝΕ έκανε την πάλη κατά των ναρκωτικών κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων για το 23ο Φεστιβάλ. Η στάση αυτή είναι συνέχεια της ΕΑΜίτικης και ΕΠΟΝίτικης πάλης ενάντια στο χασίς, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην Κατοχή οι Γερμανοί και μετά την επέμβαση οι Εγγλέζοι για να διαφθείρουν τη νεολαία. Ο "Ρ" αναδημοσιεύει σήμερα τις εκδόσεις της ΕΠΟΝ το 1946 για το χασίς, καθώς και άρθρα απ' το περιοδικό της Οργάνωσης ("Νέα Γενιά").


ΣΕΛ.  33   -   40

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
Οργή και αγανάκτηση για την κυβερνητική αδιαφορία

Ομορφος τόπος η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Εύφορος, ευλογημένος και φιλόξενος. Περισσεύουν, όμως, και τα προβλήματα, που καθημερινά πληθαίνουν και διογκώνονται. Τα χωριά ερημώνουν, καθώς η αδήριτη ανάγκη της επιβίωσης οδηγεί τους νέους στις μεγαλουπόλεις, ακόμη και στην ξενιτιά. Αρκετά εργοστάσια έχουν κλείσει κι άλλα οδεύουν προς την ίδια τραγική κατάληξη.

Και όμως, είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι που επιμένουν και αγωνίζονται να ξαναδώσουν ζωή στο τόπο τους, κρατώντας το κεφάλι ψηλά. Το πείσμα τους συναγωνίζεται την οργή και την αγανάκτηση, για την κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, για τα λόγια τα μεγάλα, που ποτέ όμως δεν έγιναν πράξη.


ΣΕΛ.  24   -   25

Προσφορές
  • Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΙΤΖΑΚΗΣ πρόσφερε 1.000.000 δρχ.. Αναλυτικά: 250.000 δρχ. στο ΚΣ της ΚΝΕ για το διήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης της Οργάνωσης, που γίνεται 5 - 6 Ιούλη στη Σούδα της Κρήτης. Στην Οργάνωση της Αθήνας 250.000 δρχ. για την κατασκήνωση Ειρήνης της ΚΝΕ, έξω από τις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα. 250.000 δρχ. στον Βορειοανατολικό Τομέα της ΚΝΕ και 250.000 δρχ. στις Οργανώσεις Αγίας Παρασκευής, για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της περιοχής.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΛΑΣ πρόσφερε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου.

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ

Ζητήστετο μαζί

με το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"



ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Εισοδηματική πολιτική

Σκληρή λιτότητα διαρκείας!

Οι προτάσεις της ονομαζόμενης επιτροπής των "σοφών", που δόθηκαν αυτή τη βδομάδα στη δημοσιότητα, ξεπέρασαν ακόμα και αυτές τις θέσεις των βιομηχάνων, έτσι όπως αυτές έχουν εκφραστεί από το ΣΕΒ.


ΣΕΛ.  12

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ