Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004 - αριθ. φύλλου: 9023

ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αρχή των κινητοποιήσεων αύριο με τους οικοδόμους

Σηκώνουν την αγωνιστική αυλαία αύριο χιλιάδες οικοδόμοι με την 24ωρη πανελλαδική τους απεργία. Μαζί τους κινητοποιούνται τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα στη βορειοδυτική Ελλάδα και οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι. Ακολουθούν, την επόμενη μέρα, η Συντονιστική ενάντια στις απολύσεις και οι εργαζόμενοι στους δήμους με 48ωρη απεργία. Στις 12 του μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί με 24ωρη απεργία και το Σάββατο, οι αγρότες, με την παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ


ΣΕΛ.  13   -   15,    27

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ στην παραπέρα σύνδεση και πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης στη ζούγκλα της αγοράς

Αποκαλυπτική των προθέσεων και των επιδιώξεων, στο θέμα της Παιδείας, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ (αποφάσεις Λισαβόνας, Διάσκεψη Μπολόνιας κλπ.), πιο στενής σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις «ανάγκες της αγοράς» και της ίδρυσης ιδιωτικών («μη κρατικών») πανεπιστημίων, ζητώντας, ταυτόχρονα, τη διαμόρφωση κλίματος «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης».

Θετικά ανταποκρίθηκε στο τελευταίο ο Γ. Παπανδρέου και υπερακόντισε τον Κ. Καραμανλή στην περιγραφή μιας Παιδείας ολοκληρωτικά υποταγμένης στη λογική και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε «αστείο δίλημμα» το θέμα κρατικών και «μη κρατικών πανεπιστημίων» και επανέφερε τις, γνωστές και από την προεκλογική περίοδο, αντιδραστικές προτάσεις του.

Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση σε όλα τα παραπάνω της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και περισσότερο ο Γ. Παπανδρέου - υπογράμμισε - περιέγραψαν μια Παιδεία πλήρως υποταγμένη στη ζούγκλα της αγοράς και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μια Παιδεία που θα χάσει τα όποια, υπάρχοντα ακόμη, προοδευτικά στοιχεία από τη μέχρι σήμερα πορεία της, με πολύ περισσότερες και βαθύτερες ταξικές διακρίσεις σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.


ΣΕΛ.  9   -   11

Eurokinissi

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
«Πλημμύρα» κυβερνητικών ευθυνών

H νεροποντή που σημειώθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, επιβεβαίωσαν με το χειρότερο τρόπο ότι οι περιοχές αυτές - και όχι μόνον... - παραμένουν αθωράκιστες από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας και στο έλεος της βροχής εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Οι δραματικές εικόνες του Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σχετικά πρόσφατη έρευνα του «Ρ». (φωτό από τις συνέπειες στον Πειραιά)


ΣΕΛ.  17   -   19

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο Τριαντάφυλλος Σελέκος προσφέρει στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο 3.000 ευρώ στη μνήμη του αδελφού του ΑΛΕΚΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949.



ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ωρα μηδέν για τη Φαλούτζα

Αρχισαν οι κατοχικές δυνάμεις την ολομέτωπη εκκαθαριστική επίθεσή τους στη Φαλούτζα, ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες αντικατοχικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις και μαζικές λιποταξίες Ιρακινών στρατιωτών γύρω από τη Φαλούτζα


ΣΕΛ.  21
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τριβές για την κατάσταση του Αραφάτ

Στο Παρίσι μεταβαίνει η παλαιστινιακή υπηρεσιακή «τριανδρία» Κορέι - Αμπάς - Σάαθ, για να διαπιστώσει την κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ, μετά την έντονη αντιπαράθεσή τους με την σύζυγό του, Σούχα


ΣΕΛ.  20
ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκφοβιστικές καταδίκες αγροτών

Σε φυλάκιση 5 μηνών καταδικάστηκαν τέσσερις αγρότες των Τρικάλων επειδή πήραν μέρος σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε την άνοιξη του 2002


ΣΕΛ.  27

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ