Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εγκλωβίζει το λαό στην καπιταλιστική διαχείριση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από τη δήλωση που έκανε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, απ' τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: «Αφού η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και είναι πλέον αυτή η οποία ανέχεται και συνυπογράφει μέτρα βάρβαρα που οδηγούν σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα, το λόγο δεν μπορεί παρά να τον έχει η κοινωνία. Και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να είναι ένα ορόσημο μιας μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης με όριο την τελική νίκη του λαού μας απέναντι στην τρόικα εξωτερικού και την τρόικα εσωτερικού».

Ισχυρίζεται δηλαδή ότι, αφού αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, ο λαός θα πρέπει να αναδείξει μια άλλη, του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, που δήθεν θα μπορέσει. Εκεί τοποθετεί τη γραμμή τερματισμού της «μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης» στην οποία αναφέρεται. Κόντρα στην τρόικα και στην κυβέρνηση. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες τσιμουδιά. Κοροϊδεύει το λαό ότι αυτό θα είναι «η τελική νίκη». Νίκη επί ποιου αντιπάλου; Μήπως σε βάρος της ΕΕ; Μήπως σε βάρος της εξουσίας των μονοπωλίων για λογαριασμό των οποίων εκπονείται η ευρωενωσιακή αντιλαϊκή στρατηγική; Οχι, βέβαια. Αλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ τα μονοπώλια στη δική του πρόταση αναγνωρίζονται σαν μοχλοί ανάπτυξης της (καπιταλιστικής) οικονομίας.

Η αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας δε σηματοδοτεί καμία αλλαγή σελίδας για το λαό, πόσο μάλλον νίκη. Η διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου θα συνεχίσει και η όποια αναιμική ανάκαμψη θα βρει το λαό πεσμένο στο καναβάτσο. Ο λαός θα βολοδέρνει από ήττα σε ήττα όσο αρκείται στο να επιλέγει διαχειριστές. Για να νικήσει πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσει τον αντίπαλο και στη συνέχεια να οργανώσει την πάλη εναντίον του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Κι ο αντίπαλος είναι τα μονοπώλια, η ευρωενωσιακή τους λυκοσυμμαχία και τα κόμματα που τα εκπροσωπούν, νυν και επίδοξοι διαχειριστές της εξουσίας τους.

ΣΥΝ-ένοχοι στη νομιμοποίηση των μέτρων

«Ο βασικός στόχος της περιόδου είναι να μην περάσουν "τα μέτρα". Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός πρώτα και κύρια από τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και βιοτέχνες.... Τα μέτρα πρέπει να απονομιμοποιηθούν πλήρως στη συνείδηση του λαού, να δοθεί πραγματική μάχη να μην ψηφιστούν και αν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν». Το παραπάνω απόσπασμα από την πολιτική απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ του περασμένου Σαββάτου, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι η δημαγωγία και ο εμπαιγμός είναι βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής φυσιογνωμίας του. Κοροϊδεύει ασύστολα το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διακηρύσσει ότι «τα μέτρα πρέπει να απονομιμοποιηθούν πλήρως στη συνείδηση του λαού» και ξεχνάει ότι η νομιμοποίηση αυτή γίνεται από τη συγκυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ στο όνομα του ευρωμονόδρομου και της πάσης θυσίας παραμονής στο ευρώ, την οποία κάθε άλλο παρά αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς λοιπόν βοηθάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «απονομιμοποίηση των μέτρων στη λαϊκή συνείδηση», όταν το δικό του «εναλλακτικό ριζοσπαστικό σχέδιο» υλοποιείται στο «έδαφος» του μονόδρομου της ΕΕ και αναθέτει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μονοπώλια για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη; Πώς συμβάλλει στην «απονομιμοποίηση των μέτρων» όταν αποδέχεται ότι (ένα μέρος έστω) του χρέους πρέπει να πληρωθεί από το λαό, που δεν ευθύνεται για το παραμικρό; Πόσο αλήθεια «απονομιμοποιεί» τα μέτρα ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου; Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι οι υποκριτικές διακηρύξεις δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του, το διαφορετικό μείγμα αστικής διαχείρισης, για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, ορθώνει τεράστια εμπόδια στην ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και συμβάλλει στον εγκλωβισμό τους εντός των τειχών του καπιταλισμού. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί από το λαό ο επιζήμιος και επικίνδυνος ρόλος του, τόσο το καλύτερο για τα συμφέροντά του.

Θράσος και υποκρισία

Απύθμενο το θράσος των αστικών ΜΜΕ γενικά, και της «Καθημερινής» εν προκειμένω, για τον τρόπο που κάλυψαν την προχτεσινή κατάληψη στα κεντρικά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) και των μαγειρείων του. Εργαζόμενοι και απολυμένοι πρώην συμβασιούχοι έκαναν κατάληψη αντιδρώντας στις απολύσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, την καταρράκωση συνολικά των υπηρεσιών του ΔΒΑ. Η εφημερίδα λοιπόν αντιμετώπισε το ζήτημα με τίτλους τύπου «Χωρίς φαγητό οι παιδικοί σταθμοί» και «Προβλήματα από την κατάληψη εργαζομένων στα μαγειρεία του ΔΒΑ». Κι αυτό, ενώ το πρόβλημα διευθετήθηκε με αποστολή στους σταθμούς πρόχειρων γευμάτων.

Δε νοιάστηκαν τόσο για το γεύμα των παιδιών. Το θέμα τους είναι άλλο. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν κάθε εργατικό αγώνα, κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί το δικαίωμά του στη δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σύγχρονες κοινωνικές υποδομές σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Με υπονόμευση και υποκρισία. Αλλωστε, αν νοιάζονταν για το φαΐ των παιδιών και των οικογενειών τους δεν θα έχυναν κάθε μέρα τόνους μελάνης για να υπερασπιστούν τα μέτρα και την πολιτική που πετά στο δρόμο εργάτες, αφήνει νηστικές τις λαϊκές οικογένειες και καταστρέφει τη ζωή του λαού. Είναι η πολιτική που υπερασπίζονται και προβάλλουν τα αστικά ΜΜΕ, που έχει οδηγήσει εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς να μην μπορούν να προμηθευτούν κρέας για τα παιδιά, εκατοντάδες σχολεία να μην έχουν πετρέλαιο για θέρμανση. Με την αστική τάξη, το κεφάλαιο είναι, τους εργατικούς αγώνες χτυπάνε. Να γιατί οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να εμπιστεύονται την αστική ενημέρωση, αλλά να την αντιμετωπίζουν σαν τέτοια που είναι, εχθρική για τους ίδιους. Ενημέρωση για τα συμφέροντά τους από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Στην άλλη όχθη η σωτηρία του λαού

Τα σενάρια για νέο «κούρεμα» του κρατικού χρέους ή/και διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επανέρχονται στη συζήτηση από τους εταίρους της συγκυβέρνησης και τα επιτελεία των ΕΕ - ΔΝΤ. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου παρουσιάζεται από τη συγκυβέρνηση και τους Ευρωπαίους συμμάχους της σαν ημερομηνία - ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, για το σχέδιο που θα διατηρήσει την Ελλάδα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Παραμονές της οριστικοποίησης και ψήφισης από τη συγκυβέρνηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλονται στο όνομα του προηγούμενου «κουρέματος» του χρέους, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζουν ήδη το επόμενο! Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδίδονται θρασύτατα σε μια ανελέητη προπαγάνδα, ισχυριζόμενες ότι το επερχόμενο σχέδιο για «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε «ήπια προσαρμογή», στη «λήψη λιγότερο επώδυνων μέτρων». Σαν επιχείρημα ως προς αυτό, προβάλλουν την επιμήκυνση στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία όμως θα φέρει νέα δάνεια, νέα αντιλαϊκά μέτρα. Πίσω από την προπαγάνδα, τα σχέδια που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και επιζητά να υλοποιηθούν η συγκυβέρνηση, θα φορτώσουν νέα δεινά στις πλάτες του λαού. Είτε αποφασιστεί επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016, αντί του 2014, είτε επιλεχθεί νέο «κούρεμα» του χρέους, απαράβατος όρος είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση λάβει «παράταση», θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια ύψους από 15 - 25 δισ. για να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα που λήγουν τη διετία 2015 - 2016. Για το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει, η κυβέρνηση ή θα επιβάλει απευθείας νέα άγρια μέτρα ή θα συνάψει νέα δανειακή συμφωνία και νέο βάρβαρο μνημόνιο με την τρόικα. Αν επιλεγεί νέο «κούρεμα», όπως έγινε και με το προηγούμενο, θα συνοδευτεί από καινούργιο μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. Οσο για την προπαγάνδα περί μείωσης του κρατικού χρέους, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ και έφτασε συνολικά τα 303 δισ. ευρώ, ενώ είχε μεσολαβήσει και το «κούρεμα»!

Γίνεται φανερό ότι όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και αν επιλεγεί, για το λαό θα σημάνει συνέχεια στο δρόμο της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η σφαγή μισθών, συντάξεων, οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι μόνιμα και θα κλιμακωθούν, καθώς αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και «προσάναμμα», για να διασφαλιστούν οι συνθήκες επαναφοράς της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η «διάσωση» του λαού βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Στη ρότα των ταξικών αγώνων, όπως έδειξε και η χτεσινή απεργία, για να μπουν εμπόδια στα μέτρα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, που θα παλεύει για αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνένοχα στην προσπάθεια χειραγώγησης τα αστικά ΜΜΕ...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΣΕΝΑΡΙΑ και «διαρροές» για το ποια ακριβώς θα είναι τα περίφημα «νέα μέτρα», δεν έχετε παράπονο. Εχουμε χορτάσει.

Κάθε τηλεοπτικός σταθμός, εφημερίδα, ραδιόφωνο και «πόρταλ» έχει και μια δική του εκδοχή για το πράγμα και - φυσικά - ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες.

Ενιαίο φόρο για τους επαγγελματίες, μειώσεις φορολογικών κλιμακίων, κεφαλικούς φόρους, φορολογία αγροτεμαχίων, έκτακτα χαράτσια, μόνιμα χαράτσια, επίσημους φόρους, ανεπίσημους φόρους. Ολα τα έχουμε ακούσει.

Μόνο που η ...μεγάλη απορία του κόσμου δεν είναι το με ποιες ισορροπίες και ποια κολπάκια θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η πολιτική εξόντωσης του λαού. Αυτό αφορά αποκλειστικά τους κυβερνώντες και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Αυτοί, άλλωστε, κάνουν και τις σχετικές διαρροές με προφανή στόχο να μπερδέψουν και να διχάσουν το λαό, όσο τέλος πάντων μπορούν, ενόψει της λαίλαπας.

Το θέμα είναι αυτή η πολιτική να ανατραπεί μια για πάντα, ριζικά και αμετάκλητα κι αυτό απέδειξαν (και χτες) με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι.

Μόνο που αυτό τα Μέσα Ενημέρωσης προφανώς δε θέλουν να το δουν. Πράγμα λογικό, γιατί τα αφεντικά τους δε θέλουν την ενημέρωση, αλλά τη χειραγώγηση και την υποταγή του κόσμου.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ έκαναν οι - γνωστοί και μη εξαιρετέοι - διεθνείς Οίκοι Fitch και Moody's: Η ελληνική οικονομία - είπαν - συρρικνώνεται και θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Η ύφεση θα είναι 7%!

Να τους χαίρονται τους μελετητές τους (που πριν μερικούς μήνες έλεγαν άλλα) μόνο που αυτό που ανακάλυψαν το ξέρει και ο τελευταίος εργαζόμενος, μικροεπαγγελματίας, άνεργος ή νοικοκυρά σε αυτή τη χώρα.

Και ξέρει, επίσης, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν τέτοιου είδους «οίκοι». Τα μέτρα που παίρνονται είναι για να δυναμώσουν αυτά τα συμφέροντα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Συμβιβασμός - όλεθρος για το λαό

Γρηγοριάδης Κώστας

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των διεθνών δανειστών και εταίρων για το πώς θα πρέπει να λυθεί η λεγόμενη «κρίση χρέους» της Ελλάδας ήταν προβλέψιμη, καθώς πλησιάζει η ώρα της απόφασης για ένα νέο συμβιβασμό όσον αφορά τον επιμερισμό των βαρών. Ταυτόχρονα όμως η διαμάχη αυτή υποδηλώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις είναι αξεδιάλυτες και διαρκώς οξύνονται στο φόντο της βαθιάς και αθεράπευτης καπιταλιστικής κρίσης. Οπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις, το μεν ΔΝΤ εμφανίζεται να πιέζει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους προς τον «επίσημο τομέα» (ΕΚΤ, κράτη-μέλη Ευρωζώνης), ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ προτιμούν αντίθετα να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους του δημοσιονομικού προγράμματος. Οπου και αν κάτσει όμως η «μπίλια» του νέου συμβιβασμού μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων και των αστικών τάξεων των κρατών-μελών της ΕΕ, το σίγουρο είναι ότι και αυτός ο συμβιβασμός θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας αντιλαϊκής λαίλαπας που θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα λαϊκά δικαιώματα, καταδικάζοντας το λαό σε ανεξέλεγκτη και μόνιμη χρεοκοπία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει άλλωστε από παρόμοιους συμβιβασμούς που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Κάθε φορά οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και τα παπαγαλάκια τους πανηγύριζαν ότι «λύθηκε το πρόβλημα του χρέους για τα επόμενα χρόνια» και ότι έγιναν βήματα στην κατεύθυνση του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης, όμως στην πράξη αποδεικνυόταν ότι η υπέρβαση αυτή επιδιώκεται να γίνει με την ένταση της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την πτώχευση του λαού. Είναι καιρός ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος εντός του μονόδρομου της ΕΕ και με «άθικτη» την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Αυξάνονται οι «μεταμορφώσεις»...

«Η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της σύγχρονης ιστορίας της έλαχε να έχει αντί για πολιτικούς ηγέτες, πολιτικούς νάνους, πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε παράλογη απαίτηση της τρόικα και των δανειστών», δήλωσε, χτες, από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Κιουτσούκης, ο οποίος παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ και μετά την πρόσφατη διαγραφή του από τη ΝΔ. Η δήλωση του πρώην συνδικαλιστικού στελέχους της ΝΔ μαρτυρά ότι οι αστικές δυνάμεις βρίσκουν τρόπο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να τους εγκλωβίσουν σε διάφορες συνταγές διαχείρισης της ίδιας αντεργατικής στρατηγικής. Γιατί, για να εμφανίζεσαι υπέρμαχος των εργατικών συμφερόντων, δεν αρκεί να καταγγέλλεις ούτε και να διαφοροποιείσαι από τα κόμματα που σήμερα πρωτοστατούν στην αντεργατική επίθεση. Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων το να αθωώνεις την ντόπια πλουτοκρατία ως δήθεν ... έρμαιο των «ξένων», το να προσπερνάς (σα να μην έγινε τίποτα) το ότι εδώ και χρόνια τα ντόπια αστικά κόμματα συνδιαμορφώνουν στις Βρυξέλλες τα μέτρα που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες. Ισα - ίσα. Είναι υπονόμευση των εργατικών συμφερόντων, είναι φυγάδευση των ενόχων για τα λαϊκά προβλήματα.

... βολικές για την εργοδοσία

Μάλιστα, ενδεικτική της έντασης με την οποία θα δυναμώσει η προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων είναι και η επισήμανση του συνδικαλιστή ότι «τα νομίσματα υπάρχουν για να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Οταν αυτά γίνονται δυνάστες τους και τους εξαθλιώνουν, τότε δεν αλλάζεις λαό, αλλάζεις νόμισμα». Προσπάθεια εξαπάτησης που πάει χέρι - χέρι και με την ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας, που ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τη χασούρα τους από την κρίση και να εξασφαλίσουν πλεονεκτική θέση για τη φάση της ανάκαμψης. Ετσι, καθώς υπάρχει η ενδοκαπιταλιστική κόντρα δραχμή - ευρώ, θα υπάρχει και η προσπάθεια (και μέσα στο εργατικό κίνημα) να πειστεί η εργατική τάξη ότι το πρόβλημα είναι νομισματικό και όχι πολιτικό - ταξικό. Γιατί το πρόβλημα των εργατών δε θα λυθεί αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, εφόσον δεν πάψουν τα εργοστάσια να είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία και δε σταματήσει η παραγωγή να εξαρτάται από το καπιταλιστικό κέρδος. Το πρόβλημα των εργατών δε θα λυθεί αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, εφόσον οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας υπονομεύονται από την αναρχία στην παραγωγή, τον ανταγωνισμό, την ανισομετρία.

Τέτοιες «μεταμορφώσεις» συνδικαλιστών και άλλων ...αγωνιστών θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, γι' αυτό και η ευθύνη των κομμουνιστών και των συνεργαζόμενων μαζί τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, είναι μεγάλη. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση μέσα σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, η πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση για να αποκαλυφθούν όλοι όσοι με τη στάση τους προστατεύουν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα ευθύνης και πάλης

Η μαζική συμμετοχή στη χτεσινή Γενική Απεργία και οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας καταγράφτηκαν σχεδόν απ' όλους, δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε από τα μέσα επικοινωνίας των αστών. Η μεγάλη αυτή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις χιλιάδων εργατών, που, παρά τα εμπόδια, τις αφόρητες οικονομικές δυσκολίες, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, στάθηκαν όρθιοι στις πιέσεις, δεν υποχώρησαν στον προπαγανδιστικό καταιγισμό, τις προηγούμενες βδομάδες, της συγκυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν ήρθε από μόνο του. Φέρνει πρωτίστως τη σφραγίδα της ακούραστης δουλειάς εκατοντάδων στελεχών των ταξικών συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Δράση που αναπτύχθηκε κόντρα στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, κόντρα στο κλίμα της ηττοπάθειας και της παραίτησης με το οποίο δηλητηριάζουν τους εργάτες. Δείχνει ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε με οργάνωση και αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς, με καθαρό ταξικό προσανατολισμό και πλαίσιο πάλης, σε συμπαράταξη με τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, με τους φτωχούς αγρότες, τους σπουδαστές και το κίνημα των γυναικών, μπορεί να δυναμώσει το ταξικό ρεύμα του λαϊκού κινήματος, να τονωθεί το πνεύμα της αντίστασης, της ρήξης και της ανατροπής. Γιατί σήμερα είναι κρίσιμο ζήτημα και βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης η ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος, η αντιμετώπιση και η ήττα των δυνάμεων που επιμένουν να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, να «παραμυθιάζουν» τους εργάτες για εύκολες λύσεις και «νίκες» χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, χωρίς αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς πόλεμο στις στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Οι αγωνιστικές αυτές διαθέσεις μπορεί και πρέπει να βαθύνουν, να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, να βρούνε οργανωτική έκφραση μέσα στους τόπους δουλειάς, με την ενδυνάμωση του σωματείου, τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κλάδους και εργοστάσια, με την ισχυροποίηση των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές και τη δημιουργία νέων που θα αγκαλιάζουν πλατιά εργαζόμενους, φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο μέσα από τη λαϊκή αυτενέργεια, τη συνειδητή στράτευση μαζί με το ταξικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να ορθώσουν τείχος προστασίας στη λαϊκή οικογένεια, που βάλλεται και οδηγείται στην απόγνωση.

Αυτή είναι σήμερα η ευθύνη των τίμιων συνδικαλιστών, των πρωτοπόρων αγωνιστών, η ευθύνη κάθε εργάτη. Να βρεθούν δίπλα στον εργαζόμενο και στον άνεργο που υποφέρει, να του δώσουν το χέρι, να δείξουν τις αξίες της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης, να φωτίσουν το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, χωρίς μνημόνια και αφεντικά. Να μην αφήσουν, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων, τη λαϊκή οικογένεια να κατρακυλήσει στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να μην επιτρέψουν να την ποτίσουν με το ύπουλο δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού, να μην αφήσουν τις ύαινες και τους μπράβους της πλουτοκρατίας να παγιδεύσουν τη νεολαία στην υποταγή στο κεφάλαιο.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Με θάρρος και σθένος ταξικό, να τραβήξουμε μπροστά, να κλιμακώσουμε τους αγώνες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια πλατιά λαϊκή αντεπίθεση που θα αποκρούσει τα επώδυνα μέτρα. Δε θα υποταχτούμε στα μνημόνια. Θα βάλουμε τέλος στην κυριαρχία του κεφαλαίου και αυτών που το υπηρετούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ