Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το Νοέμβρη του 1999...

«Οργανωμένες ομάδες διαδηλωτών ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια που έγιναν απόψε. Ομάδα διαδηλωτών, που αποτελούσε την κορυφή της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, επιτέθηκε στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και, όπως ήταν φυσικό, απωθήθηκε. Εν συνεχεία, μικρές ομάδες και μεμονωμένα άτομα διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προέβησαν σε βίαιες ενέργειες με επιθέσεις σε καταστήματα και με πρόκληση εμπρησμών. Μεταξύ των άλλων, μεγάλη είναι και η ευθύνη του ΚΚΕ, που επί μέρες καλλιέργησε κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης και σήμερα προσέφερε ουσιαστικά πολιτική κάλυψη και συνέβαλε στο να δημιουργηθούν συνθήκες έντασης και επεισοδίων.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτή τη μειοψηφία, που με τη στάση της στρέφεται ευθέως κατά της δημοκρατικής νομιμότητας. Τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά αποτελούν και κατασυκοφάντηση των αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος, εν ονόματι του οποίου δήθεν εκδηλώνονται. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας και η κυβέρνηση περιφρουρεί και εγγυάται την ασφαλή πορεία της προς το μέλλον, ιδιαιτέρως αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Αυτά έλεγε η κυβέρνηση Σημίτη, στις 19 Νοέμβρη 1999. Τη μέρα, δηλαδή, που ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε στη χώρα μας. Οταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει στην Αθήνα κατάσταση πολιορκίας. Οταν οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τη μεγάλη διαδήλωση, κλπ., κλπ. Διαβάστε τώρα και το επόμενο σχόλιο και θα καταλάβετε, γιατί θυμηθήκαμε τα προηγούμενα...

... και σήμερα

«... Απέναντι σ' αυτά τα συμπτώματα της παγκοσμιοποίησης, της ανισότητας και της αδικίας, του πλούτου για τους λίγους και τους ισχυρούς και τη φτώχεια και την αδικία για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο, συνεχίστηκε και στη Γένοβα η δυναμική πορεία των λαϊκών αντιδράσεων που ξεκίνησε από το Σηάτλ, το Πόρτο Αλέγρε και το Γκέτεμποργκ.

Οι πολίτες αυτοί ασκούν το κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας για θέματα σύγχρονης πολιτικής και δημοκρατικής τάξης. Ασκούν το δικαίωμα έκφρασης, της διαφωνίας και της διαφορετικής, της άλλης άποψης. Συγχρόνως, υπερασπίζονται τη δημοκρατία που είναι και η μοναδική άμυνα των λαών ενάντια στις μέχρι και ολοκληρωτικής μορφής συμπεριφορές και στάσεις της κρατικής εξουσίας σε διάφορες χώρες, οι οποίες επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να πνίξουν το νέο κίνημα αμφισβήτησης και αντίδρασης. Βαρύτατη ευθύνη των κρατικών ηγεσιών που - όπως στη Γένοβα - αντιπαράθεσε καταστάσεις πολιορκίας και στρατιωτικού νόμου αντιγράφοντας συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων στο όνομα της επιβολής της τάξης και της υποταγής, αλλά και της εξόντωσης ανθρώπινων υπάρξεων, Ευρωπαίων πολιτών».

Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και αφορά, βέβαια, τα γεγονότα της Γένοβας. Να μιλήσουμε για υποκρισία και, μάλιστα, απύθμενη; Μάλλον κι αυτό λίγο είναι...

Το αύριο...

«Η τακτική Μπερλουσκόνι προσφέρει - γράφει στα χτεσινά "Νέα" ο Βασίλης Κρεμμυδάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - στην ηγεσία της παγκοσμιοποίησης μια αρχή κοινωνικής νομιμοποίησης, ονομάτισε τους διαδηλωτές εχθρό και τον χτύπησε. Η παγκοσμιοποίηση έχει τώρα αντίπαλο, δεν είναι ανεξέλεγκτη ούτε απολύτως ελεύθερη. Εχει αντίπαλο για να "διαπραγματευτεί", να δώσει κάτι, ώστε τα υπόλοιπα να φαίνονται νομιμοποιημένα, οιονεί εγκεκριμένα από το παγκόσμιο "κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης".

Η Γένοβα, όλες οι Γένοβες, εκεί όπου είμαστε οι περισσότεροι, δεν είναι πεδίο ταξικής σύγκρουσης, είναι πεδίο οχληρής διαμαρτυρίας - δεν πονάει πολύ. Η ταξική σύγκρουση αναπτύσσεται στις εθνικές κοινωνίες, όταν αυτές τη χρειάζονται. Η παγκόσμια αγορά δε φτιάχνει παγκόσμια κοινωνία - ούτε, επομένως, "παγκόσμια" ταξική σύγκρουση. Η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται να εμφανίσει κάθε Γένοβα ως την αρχή και το τέλος της - και ταξικής - σύγκρουσης, μολονότι γνωρίζει ότι κάθε Γένοβα δεν κάνει άλλο από το να εγείρει συνειδήσεις σε επίπεδο εθνικών κοινωνιών, κάτι που δεν είναι λίγο, είναι όμως "αυριανό"».

«Φωτογραφικές» διατάξεις

Δε λέμε ότι το γεγονός είναι πρωτοφανές. Αλλωστε, πολλά και διάφορα έχουν γίνει στη Βουλή και θα γίνουν και στο μέλλον, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Ορισμένα, όμως, είναι περισσότερο κι από περίεργα. Ενα τέτοιο έγινε τις προάλλες. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλευράς, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, φέρνει προς ψήφιση διάταξη, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους διευθυντές των πολιτικών γραφείων του υπουργού και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνουν δημόσια έργα!

Η διάταξη είναι ολοφάνερα σκανδαλώδης και βουλευτές όλων των κομμάτων αντιδρούν. Οπότε, ο υφυπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζεται ότι η διάταξη δε θα ισχύσει για το μέλλον, αλλά ρυθμίζει μόνο μία περίπτωση έγκρισης δημόσιου έργου, που πραγματοποιήθηκε το 1993!

Δε νομίζουν στο ΠΕΧΩΔΕ ότι αυτά και μόνο τούς υποχρεώνουν να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις, για όλα τα παραπάνω;

Αξιοι... άξιοι...

ΕΜ, ΒΕΒΑΙΑ, άξιος ο μισθός των «καραμπινιέρι» της Γένοβας και, φυσικά, τους έπρεπε η αύξηση των μισθών, που τους υποσχέθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μήπως, αν σκότωναν περισσότερους από έναν θα έπαιρναν και «μπόνους»; Απλώς, αναρωτιόμαστε...

Ετσι, όμως, γινόταν πάντα. Οι κάθε λογής «Καίσαρες» πρέπει να αμείβουν και να δίνουν θάρρος στους πραιτοριανούς τους. Αλλωστε, παχυλότατες δεν είναι και οι αμοιβές των στελεχών του περίφημου «ευρω-στρατού», που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες; Και, μάλιστα, τα χρήματα προέρχονται από τη δική μας τσέπη. Από τους φόρους, δηλαδή...

ΑΥΤΗ τη δήλωση του Ρέππα περί μη ανάμειξης στην «ιταλική Δικαιοσύνη» δεν την καταλάβαμε. Πού την είδε την έννοια της «Δικαιοσύνης» στα όσα συνέβησαν εκεί; Μήπως παραπέμφθηκε κανένας αστυνομικός - πλην αυτού που δολοφόνησε τον άτυχο νέο - και δεν το αντιληφθήκαμε;

Προφανώς, όταν φοράς στολή, ορισμένα αδικήματα είναι ...λιγότερο αδικήματα. Αλλά τα ίδια δε συμβαίνουν κι εδώ; Οπότε, γιατί να απορούμε;

ΕΝΑΝ ακόμα ...εκσυγχρονιστικό θεσμό μάς «σέρβιρε» χτες ο Χριστοδουλάκης. «Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας», λέει, με τη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών!

Λογικό. Γιατί να ασχολούνται τώρα τα συνδικάτα με το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, όταν μπορούν να ασχοληθούν με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!

Μήπως θα ζητήσουν τώρα και ...δωρεάν εργασία τα Σαββατοκύριακα για την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας; Αν είναι, να μας το πούνε να σηκώσουμε τα μανίκια και να ετοιμαστούμε.

ΔΕ ΛΕΜΕ, σωστό το συμπέρασμα όσων λένε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ενισχύθηκε φέτος, αφού οι μεγάλες ΠΑΕ έκαναν εντυπωσιακές μεταγραφές. Μόνο που ...απέχει πολύ, από το να υπάρχουν καλοί παίκτες με το να υπάρχει και καλό πρωτάθλημα.

Και να είστε σίγουροι ότι όσα αρνητικά βλέπουμε στο ποδόσφαιρο στις μέρες μας δεν έχουν να κάνουν με την αξία των παικτών που αγωνίζονται. Με άλλα έχουν να κάνουν. Αυτά που γνωρίζουμε όλοι...

Στο «μαύρο» μπλοκ

«

Οποιοι επιχειρούν να γράψουν ιστορία ερήμην των πολιτών, θα δεχτούν την αρνητική κρίση της ιστορίας. Η ιστορία θα στραφεί εναντίον τους και θα τους εκδικηθεί». Με αυτή τη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας προσπάθησε χτες να κρατήσει κάποιες, φραστικές και γελοίες βέβαια, αποστάσεις από το πρωτοφανές όργιο καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Γένοβα και να «διαφοροποιηθεί» δήθεν για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από την «ομάδα των 8». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη συμπλέει απόλυτα στην πράξη και με τη βάρβαρη επέλαση του καπιταλισμού, που προσπαθούν να «νομιμοποιήσουν» οι ηγέτες των 8 πιο ισχυρών κρατών με τις «συνόδους» τους, ενώ προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στα αυταρχικά και τρομοκρατικά μέτρα της διεθνούς μαύρης αντίδρασης για την εξόντωση και εξουδετέρωση των λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Η επιστράτευση μιας δήθεν αριστερόστροφης ρητορικής από την κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η κυβέρνηση Σημίτη βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για τη βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και συντονίζεται με μεγάλη προθυμία με τους «εταίρους» της, πρώτα και κύρια, στην ΕΕ. Ειδικά για το ματοκύλισμα των διαδηλώσεων στη Γένοβα, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της έσπευσε να στοιχηθεί απόλυτα πίσω από το κοινό ανακοινωθέν των «8» και τη στάση της ΕΕ. Σημειώνεται ότι οι «8» εξέφρασαν τη «λύπη» τους για το χαμό του 23χρονου και αποδοκίμασαν τη συμπεριφορά μιας «βίαιης μειοψηφίας». Καταδίκασαν επίσης τους «παράλογους βανδαλισμούς» και δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα των ...«ειρηνικών» διαδηλωτών να ακούγεται η φωνή τους(!) - μέχρι εκεί. Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών. Η μόνη «βία» που είδε η κυβέρνηση ήταν αυτή που προέρχεται από «ολιγάριθμες ομάδες διαδηλωτών» και γι' αυτό ο Δ. Ρέππας δε δίστασε να καλέσει τους «πολίτες που διαδηλώνουν με ειρηνικό τρόπο» να τους απομονώσουν! Εκείνους που δεν επιθυμούν το διάλογο και δεν έχουν κάτι θετικό να προτείνουν, «όλοι έχουμε υποχρέωση να τους απομονώσουμε», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος. Είναι προφανές ότι αυτός ο «διάλογος» θα γίνει με τους σύγχρονους δυνάστες του πλανήτη, ενώ οι «θετικές» προτάσεις, εννοείται ότι πρέπει να κινούνται στην αντιμετώπιση της ενσωμάτωσης και εξουδετέρωσης της οργής των λαών.

Από την άλλη μπορεί η κυβέρνηση να εκφράζει τη «δυσφορία» της για ...«τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα της οργάνωσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους» (σ.σ. πρόκειται για «εκσυγχρονιστική» περιγραφή της επίδειξης ωμής κρατικής βίας στη Γένοβα), αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η πολιτική της καταστολής φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της. Για να μην πάμε μακριά, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο των «8» στη Γένοβα είχε επικροτήσει τα αστυνομοκρατικού χαρακτήρα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Μια ματιά στις τελευταίες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ αρκεί, για πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι η κυβέρνηση Σημίτη στην πραγματικότητα ήταν «παρούσα» στη Γένοβα, απέναντι βέβαια στους διαδηλωτές.

Τα μαύρο μπλοκ της διεθνούς αντίδρασης είναι ο «φυσικός» χώρος στον οποίο κινείται η κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται βέβαια για συνειδητή επιλογή για την οποία έχει να παρουσιάσει αρκετά «επιτεύγματα» εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Ακριβώς γι' αυτό ανήκει σε αυτούς που θα σαρωθούν από την πάλη των λαών και θα οδηγηθούν εκεί που τους αξίζει, στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Συνεργασία αστυνομικών...

«Εγώ φτιάχνω ταινίες. Είμαι απλά ένας άνθρωπος που κρατάει μια κάμερα. Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν μπορώ να γράψω τίποτε γι' αυτό που είδα. Μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας... Αλλά ο νεαρός κουκουλοφόρος που μιλάει με την αστυνομία, μάλλον είναι αστυνομικός». Αυτά δηλώνει στα «Νέα», και δημοσιεύτηκαν χτες, ο Ντάβιντε Φεράριο, ένας γνωστός στην Ιταλία σκηνοθέτης, ο οποίος κινηματογράφησε πολλές στιγμές των μεγάλων διαδηλώσεων της Γένοβας, ανάμεσά τους και κάποιες συνεννοήσεις αστυνομικών με «αναρχικούς» κουκουλοφόρους.

Πολύ περισσότερα στοιχεία που απέδειχναν την αναίτια και άγρια βιαιότητα των ιταλικών δυνάμεων καταστολής, αλλά και τον προβοκατόρικο ρόλο που έπαιξαν ορισμένες «αναρχικές» - ειδικές δυνάμεις, που υπήρχαν στα συντονιστικά γραφεία του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας. Τα γραφεία, στα οποία επέδραμαν οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κι όταν οι διαδηλώσεις είχαν τελειώσει, καταστρέφοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, παίρνοντας χαρτιά και σημειώσεις, οτιδήποτε, τέλος πάντων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο.

... και προβοκατόρων...

Ας γυρίσουμε, όμως, στο βίντεο, που τράβηξε ο Ντ. Φεράριο και το οποίο προβλήθηκε στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Φόρουμ, λίγες ώρες μετά την επιδρομή της ιταλικής αστυνομίας στα συντονιστικά γραφεία της οργάνωσης. Το βίντεο δείχνει εικόνες από την Πιάτσα Κένεντι, το Σάββατο το μεσημέρι, κοντά σ' ένα βενζινάδικο (το βασικό σημείο των βίαιων επεισοδίων και των βανδαλισμών την ώρα της μεγάλης διαδήλωσης). Σε κάποια στιγμή, εμφανίζεται ένας μασκοφόρος άνδρας με μαύρα γυαλιά ηλίου (όπως οι «αναρχικοί» που προκάλεσαν τα επεισόδια), πηγαίνει κοντά στο βαν των καραμπινιέρων και συνομιλεί μαζί τους, σαν να είναι ένας απ' αυτούς. Στο ίδιο βίντεο, επίσης, εμφανίζεται ένα σκούτερ με δύο άγνωστους (στην Ιταλία απαγορεύεται να ανεβαίνουν δύο σε σκούτερ), που περνάει από το ίδιο σημείο. Ο οδηγός κάτι συνεννοείται με τους αστυνομικούς και μετά φεύγει...

... κάθε προέλευσης

Associated Press

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν είναι καινούρια, ούτε πρωτοφανή. Ακριβώς, τα ίδια γεγονότα έχουν συμβεί πολλές φορές, σε πάρα πολλές χώρες, ιδιαίτερα όταν το εργατικό και το μαζικό λαϊκό κίνημα, γενικότερα, δείχνουν σημάδια έντονης αφύπνισης και αυξάνουν το μπόι τους.

Η διπλανή φωτογραφία δεν είναι από το βίντεο του Ντ. Φεράριο. Είναι, όμως, από τις πρόσφατες διαδηλώσεις της Γένοβας και, όπως ολοκάθαρα φαίνεται, δυο μαυροφορεμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια καταστρέφουν τη βιτρίνα ενός καταστήματος. Ετσι, χωρίς κανέναν, εμφανή τουλάχιστον, λόγο. Είτε, όμως, είναι κακοποιοί, που έχουν σκοπό τη λεηλασία, εκμεταλλευόμενοι τις λαϊκές διαδηλώσεις. Είτε είναι «αναρχικοί», οπαδοί της τυφλής και αδιέξοδης βίας. Είτε είναι «αναρχικοί» - μέλη των ειδικών δυνάμεων των ιταλικών υπηρεσιών, είτε έχουν περισσότερες της μιας, από τις παραπάνω ιδιότητες, ένα είναι το αδιαμφισβήτητο και σίγουρο: Λειτουργούν αντικειμενικά - τουλάχιστον - ως προβοκάτορες. Δίνουν προσχήματα στις δυνάμεις καταστολής. Δίνουν επιχειρήματα συκοφάντησης των αγώνων των εργαζομένων και των λαών. Συκοφαντούν ακόμη και τις βίαιες μορφές πάλης, οι οποίες μπορεί - μέσα σε ειδικές συνθήκες και καταστάσεις - να είναι αναγκαίες και να χρησιμοποιηθούν από το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η πρόβλεψη...

«Εδώ οι "οκτώ" σκέφτονται να κάνουν την επόμενη σύνοδό τους στο Εβερεστ ή σε κάποια άλλη βουνοκορφή των Ιμαλαΐων», γράφαμε σε σχόλιο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Και, βέβαια, όταν το γράφαμε, δεν είχε δημοσιοποιηθεί η απόφαση των «οκτώ», να πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδό τους στα καναδικά Βραχώδη Ορη, σε μια μικρή πόλη, που λέγεται Κανανάσκις.

Και μπορεί να μην πετύχαμε την οροσειρά, αλλά η πρόβλεψή μας αποδείχτηκε σωστή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Πράγματι, ένα φάντασμα, αυτό το ένα και μοναδικό φάντασμα που τρομοκρατεί ενάμιση αιώνα τώρα τους καπιταλιστές και το γύρω από αυτούς συρφετό, πλανιέται ξανά πάνω, όχι μόνο, από την Ευρώπη... Ο αυτοματισμός με τον οποίο έσπευσαν τα ελεγχόμενα από τον ιμπεριαλισμό διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τοπικά ιδεολογικά παρακλάδια τους, να σβήσουν την ίδια την πρωτόγνωρη διαδήλωση στη Γένοβα και ούτε λίγο - ούτε πολύ να την παρουσιάσουν ως ένα ακόμα - έστω ματωμένο αυτή τη φορά - παιγνίδι με κλέφτες και αστυνόμους, δείχνει καθαρά πως το μήνυμα ελήφθη. Δέκα χρόνια μετά την αντεπανάσταση αυτό που τραγούδησαν ξανά και ξανά κοντά 300.000 διαδηλωτές ήταν το «παντιέρα ρόσα» και μάλιστα με ένταση στο «εβίβα κομμουνίσμο»! Η εκδίκηση της ιστορίας έχει κι αυτή χρώμα.

Είχαν σπεύσει διάφοροι να ξορκίσουν το «κακό» ονομάζοντας αυτό το κίνημα απλώς «πολύχρωμο», ελπίζοντας έτσι να προλάβουν τα όλα και πιο έντονα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά που άρχισε να αποκτά. Το περιόρισαν στο χαρακτηρισμό «αυθόρμητο» για να αποτρέψουν τον πραγματικά υπαρκτό κίνδυνο να εκφραστεί οργανωμένα και με προσανατολισμό η «κοινωνική έκρηξη» που δέκα χρόνια τώρα προσπαθούν να αποτρέψουν. Του έδωσαν και όνομα, άχρωμο: «κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση», απέφυγαν σαν το «διάολο το λιβάνι» να δείξουν την αντίθεση και την εναντίωσή του στον καπιταλισμό και θέλησαν να επιβάλουν ως αίτημα το ανέξοδο «ο άνθρωπος πάνω απ' τα κέρδη». Ωσπου ήρθαν οι 300.000 διαδηλωτές να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Και συνέβη το αναπόφευκτο: Η ίδια η διαδήλωση, το μεγαλείο και το πραγματικό χρώμα της εξαφανίστηκαν από τις οθόνες. Στη θέση της προβάλλουν ξανά και ξανά διάφορες καρικατούρες. Κι ακολουθούν πάντα στο επίπεδο της καρικατούρας εκτιμήσεις για την καλή Ευρώπη που διαδηλώνει ενάντια στους κακούς Αμερικάνους. Κι ας ήταν τόσο πρόδηλα «παγκοσμιοποιημένη» η σιδερένια φτέρνα της καταστολής που χρησιμοποιήθηκε.

Το μήνυμα, πλέον, πλανιέται στον αέρα: Εκφράζει τη θέληση ευρύτατων λαϊκών - εργατικών μαζών, μια ανερχόμενη λαϊκή αφύπνιση, για πάλη ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό. Το μήνυμα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα δίνοντας δύναμη για μεγαλύτερη ανάπτυξη της πάλης και σε εθνικό επίπεδο. Τροφοδοτεί με νέες δυνάμεις αυτήν την πάλη, όπως η ίδια τροφοδότησε και τη διεθνή κινητοποίηση. Η διαδήλωση τυπικά ολοκληρώθηκε στη Γένοβα. Στην πράξη συνεχίζεται σ' όλο το κόσμο με χαρακτηριστικά μιας νέας αντεπίθεσης.

Οι κομμουνιστές, ειδικά το ΚΚΕ, με καταγραμμένη τη θετική συμβολή τους στη διαδήλωση, επεξεργάζονται ήδη αυτήν την εμπειρία για να χαράξουν τα επόμενα βήματα. Με ακόμα πιο ενισχυμένη τη βεβαιότητα ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα που εκφράστηκε στη Γένοβα δεν τσάκισε μόνο κορμιά. Τσαλάκωσε και διάφορες διαχειριστικές λογικές που προσπαθούν να ποδηγετήσουν ένα κίνημα που δε ζητά πια κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά αμφισβητεί συνολικά τον καπιταλισμό. Η διαδήλωση στη Γένοβα είναι ήδη μία θετική παρακαταθήκη.

Θυσία στη Γένοβα

Αλλιώς

τον κόσμο

είχε ποθήσει

και πάλης

σήκωσε παντιέρα

και πριν τα είκοσι

να κλείσει

από αστυνόμου

πήγε σφαίρα.

* * *

Εβλήθη

ίσια στο κεφάλι

κι έγειρε πάνω

σε μια πέτρα,

ο κόσμος είχ'

αρχίσει πάλη

κι οι αφέντες

είχαν πάρει «μέτρα»!

* * *

Τζουλιάνι

τ' όνομα του νέου,

αν τούτο έχει

σημασία,

στο δρόμο όλοι

του γενναίου,

σάρκα να πάρει

η θυσία!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ