Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προβοκάτσιες δε θα περάσουν

Αναφερόμενος στις προβοκάτσιες που στήνονται σε βάρος του εργατικού, λαϊκού κινήματος, ο κεντρικός ομιλητής επισήμανε:

«Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Καρατζαφέρη, για οργανωτή προβοκατόρικων ομάδων. Στρατολογεί, χρησιμοποιεί και εκπαιδεύει ομάδες με στόχο να προκαλούν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Αυτό επιχείρησε να κάνει μαζί με άλλα κυκλώματα προβοκατόρων στην προηγούμενη απεργία, στο Σύνταγμα. Τίμιοι άνθρωποι μέσα από τις γραμμές του ΛΑ.Ο.Σ. μας ενημέρωσαν γι' αυτές τις βρώμικες ενέργειες του Καρατζαφέρη. Καλούμε κάθε τίμιο άνθρωπο που ακολουθεί το κόμμα αυτό να διαχωρίσει την ευθύνη του. Καλούμε την εργατική τάξη να απομονώσει και να τσακίσει κάθε νέα απόπειρα προβοκάτσιας σε βάρος του ΠΑΜΕ». Και πρόσθεσε: «Ομως σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Οσες προβοκάτσιες και να στήσουν, θα τις αποκρούει και θα τις ξεσκεπάζει η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία των καλά περιφρουρημένων συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης

Μαχητική και ελπιδοφόρα ήταν η παρουσία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες. Χιλιάδες έκλεισαν τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, απαίτησαν να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος και ένωσαν τα βήματά τους με αυτά των εργαζομένων, δίνοντας το δικό τους τόνο στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν, με τα πανό και τα καπέλα τους, με το σήμα της ΠΑΣΕΒΕ. Διεκδίκησαν διεύρυνση ασφαλιστικών τους κατακτήσεων, άμεσα μέτρα απέναντι στην κρίση κτλ., ενώ με ορμή και μαχητικότητα δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα, μαζί με όλο το λαό.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνουμε ορμητικός χείμαρρος

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Βροντερό «παρών» στους αγώνες του σήμερα και του αύριο

Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πλημμύρισε και χτες δεκάδες πόλεις της πατρίδας μας. Χιλιάδες απεργοί, εργάτες, εργάτριες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μετανάστες, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο του αγώνα, έστειλαν μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Για τρίτη φορά μέσα στο Μάη (Πρωτομαγιά, πανεργατική απεργία στις 5 του μήνα) οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν κάνουν πίσω, έκαναν καθαρό ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Δήλωσαν ότι παραμένουν σταθεροί στο αγωνιστικό μετερίζι για να μην πληρώσει ο λαός μας τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας.

Και με τη χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία έγινε ένα ακόμα βήμα στη λαϊκή συσπείρωση, στη λαϊκή πάλη όχι μόνο να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή ανασύνταξη, να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Από αύριο ακόμα πιο αποφασιστικά, οι ταξικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων, οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΜΕ χρειάζεται να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς τους με την εργατιά. Να μην αφήσουν εργοστάσιο, γραφείο, σχολείο, γειτονιά, που να μη φτάσει η φωνή του ταξικού κινήματος. Μέσα στους εργάτες είναι που θα σταθεροποιηθεί η απόφαση για συνέχιση των αγώνων με κάθε μορφή. Μέσα στο εργοστάσιο και το γραφείο θα ατσαλωθεί η θέληση για να πάμε μπροστά, να παραμερίσουμε τα αναχώματα και την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας.

ΠΑΜΕ: Χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους απεργούς και διαδηλωτές και σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τα εκατομμύρια των απεργών που με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία έστειλαν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα απόρριψης και καταδίκης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που σε δεκάδες πόλεις της χώρας διαδήλωσαν μαζικά, συντεταγμένα και περιφρουρημένα με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Το μήνυμα είναι καθαρό. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ανάπτυξη των αγώνων μας και την αντίσταση σε αυτά τα μέτρα.

Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ ενάντια και σε πείσμα κάθε συκοφαντίας και προβοκάτσιας. Χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς.

Ανοίγουμε το δρόμο για τη λαϊκή συμμαχία, για την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Σύνθημά μας: Καμιά θυσία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντεπίθεση με όρους λαϊκού ξεσηκωμού

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία

«Σήμερα είμαστε εδώ ακόμα πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, ορμητικό ποτάμι και να τραβήξουμε αυτό το δρόμο μέχρι την οριστική νίκη. Τους στέλνουμε για άλλη μια φορά το κεντρικό μας μήνυμα: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ» τόνισε ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

«Το ΠΑΜΕ και όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να διαφωτίσουμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τον απάνθρωπο ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και για τη διέξοδο που υπάρχει υπέρ του λαού και εναντίον των μονοπωλίων. Να συγκεντρώσουμε και άλλες δυνάμεις, που δεν έχουν βγει ακόμα από την αδράνεια και το φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, από την επιρροή της τρομοκρατικής προπαγάνδας του κεφαλαίου. Να χτίσουμε την κοινωνική μας συμμαχία με όλα τα καταπιεζόμενα από το κεφάλαιο φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά. Παρά τα βήματα που έχουμε κάνει σε αυτό το καθήκον, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την προετοιμασία των προϋποθέσεων».

Αναδεικνύοντας τη διεθνιστική σημασία των ταξικών αγώνων ανάφερε: «Οι μαζικοί ταξικοί αγώνες μας, η δράση και η γραμμή του ΠΑΜΕ, έχουν ευρύτερη σημασία στο διεθνές εργατικό κίνημα. Εχουμε γίνει παράδειγμα ταξικής συνέπειας και οργάνωσης για την εργατική τάξη και άλλων χωρών», κάτι που - επισήμανε - ενισχύει την ανησυχία και τις επιθέσεις των επιτελείων της αστικής τάξης. Ενώ αναδεικνύοντας το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τόνισε πως «είναι ο Δούρειος ίππος του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα» και πρόσθεσε: «Εφτασε στο σημείο η ηγεσία της ΓΣΕΕ να χαρακτηρίζει ως υπόδειγμα το νόμο Ρέππα και να φορτώνει το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα στο Λοβέρδο και τον Κουτρουμάνη, προσπαθώντας να βγάλει λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο το κεφάλαιο».

Να κάνουμε το φόβο τους τρόμο

Δεν είναι μονόδρομος, επεσήμανε, «η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και εναντίον του λαού, αυτός δηλαδή που ακολουθείται σήμερα. Μονόδρομος για το λαό είναι μια πολιτική ανάπτυξης που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές διευρυμένες ανάγκες σε σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια. Μια πολιτική που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, που θα κάνει λαϊκή περιουσία όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας: την Ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις μεταφορές και άλλους. Που με βάση έναν πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο θα οργανώσει την παραγωγή ποιοτικών και επαρκών σε ποσότητα μέσων παραγωγής, καταναλωτικών προϊόντων, κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία θα παρέχονται στο λαό με βάση τις ανάγκες του. Γι' αυτήν την πολιτική ανάπτυξης, για μια λαϊκή οικονομία, πιστεύουμε ότι ο λαός αξίζει να υποστεί τις θυσίες του αγώνα και όχι να κάνει, όπως σήμερα, θυσίες για να πλουτίζει η πλουτοκρατία. Αυτή η πολιτική όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να πάρει στα δικά της χέρια την εξουσία.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, το φόβο των κεφαλαιοκρατών για το ΠΑΜΕ, την ψυχή της οργάνωσης των ταξικών αγώνων. Ας έχουν το φόβο μας. Η εργατική τάξη με την ταξική της πάλη πρέπει να κάνει το φόβο τους τρόμο. Να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, ώστε μια για πάντα να πάψουν να τρομοκρατούνε τη δική της ζωή».

ΑΘΗΝΑ
Ακόμα μία εντυπωσιακή διαδήλωση

Το στίγμα έδωσε το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στο υπουργείο Εργασίας από το ξημέρωμα

Η Πειραιώς πλημμυρισμένη από απεργούς

*

Η Πειραιώς πλημμυρισμένη από απεργούς
Συνεχίζουμε. Αντέχουμε. Κλιμακώνουμε την πάλη μας και οργανώνουμε με στέρεα βήματα την αντεπίθεσή μας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα «δουλεμένα», όμορφα και περήφανα, βούλιαξαν για ακόμη μία φορά χτες το κέντρο της Αθήνας. Εδωσαν αγωνιστική ζωντάνια στους γύρω από την Ομόνοια δρόμους, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Δε διαδήλωσαν μόνο ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Διαδήλωσαν για να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία. Υψωσαν πιο ψηλά τείχη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ «σκάβει το λάκκο του λαού». Διαδήλωσαν μετρώντας πολλά βήματα οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια. Οπως ξεκάθαρα έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας: «Η εργατική τάξη απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης. Χτίζει το δικό της μέτωπο, των εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων».

Από το ξημέρωμα

Το σύνθημα της αντεπίθεσης ήχησε στο κέντρο της πρωτεύουσας απ' το ξημέρωμα: Λίγο μετά τις 6.30 π.μ. ένα γιγαντοπανό απλώνεται στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας (στην Πειραιώς). Η καλοσχεδιασμένη επιχείρηση αιφνιδιάζει και στέλνει κρυστάλλινο το μήνυμα των απεργών όλης της χώρας: «Απόρριψε τα μέτρα, τώρα οργάνωση - αντίσταση - αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ»! (Παρέμβαση που η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει για νέα επίθεση στους ταξικούς αγώνες, βλ. σελ. 13).

Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα άρχισαν να φτάνουν από τις προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια. Αμέτρητοι φοιτητές και σπουδαστές με τις σημαίες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «κατέβηκαν» στην Ομόνοια, ξενυχτισμένοι από τις φοιτητικές εκλογές μα ακμαίοι και όλοι παρόντες, πιστοί στο καθήκον τους ως αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός η μόνη λύση

Στην Ομόνοια
Στην Ομόνοια
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ο Χρήστος Ντάγκας σημείωσε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση στόχο έχει «να μετατρέψουν τον ιδρώτα των λαϊκών στρωμάτων σε κεφάλαιο, σε νέες επιδοτήσεις και προνόμια για τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους». Καταλήγοντας, επισήμανε πως «μόνο το μέτωπο αυτοαπασχολουμένων, εργατών, φτωχών αγροτών μπορεί να δώσει ελπίδα για μια αποτελεσματική αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα (...) μόνο αυτό το λαϊκό μέτωπο μπορεί να έχει κατακτήσεις σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να τις στερεώσει και να τις διευρύνει με την πάλη του. Εχει τη δύναμη στην πορεία να θεμελιώσει μια άλλη ανάπτυξη της χώρας απαλλαγμένη από τα μονοπώλια».

Ενώ εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ο Γιώργος Γκικόπουλος υπογράμμισε ότι «από την αντιαγροτική πολιτική δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι, οι οποίοι είναι οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι καταναλωτές. Κάποιοι ωφελούνται, κερδοσκοπούν ασύστολα και είναι οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι πολυεθνικές σπόρων και εφοδίων». Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Δεν αρκεί η διαμαρτυρία στις αποφάσεις, χρειάζεται πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα, δυνάμωμα του λαϊκού αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας και των εκμεταλλευτών μας (...). Παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι ο μοναδικός δρόμος ελπίδας για το δίκιο μας».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους στο Αμβούργο.

«Πάμε για κοινωνία άλλη»!

Οταν οι διαδηλωτές βγαίνουν στην Πειραιώς ξεδιπλώνεται ο μεγαλειώδης όγκος της κινητοποίησης που σε πλήρη έκταση καλύπτει απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων! Οταν η κεφαλή της πορείας έχει μπει στον πεζόδρομο του Κεραμεικού, οι τελευταίοι φεύγουν από την Ομόνοια. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλομορφία της: Είναι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, όλων των ηλικιών, Ελληνες και μετανάστες. «Εχω χάσει πολλά μεροκάματα, είμαι στριμωγμένος οικονομικά, αλλά ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να μην απεργήσω και σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στο ΨΝΑ.

Κορυφαία στιγμή της απεργιακής κινητοποίησης, όταν η πορεία περνάει μπροστά από το υπουργείο Εργασίας. Οι διαδηλωτές ανταλλάσσουν συνθήματα με όσους βρίσκονται εκεί απ' τα χαράματα, οι απεργοί που περνούν μπροστά τους χειροκροτούν, τους χαιρετούν με σφιγμένες γροθιές, χαμογελούν και σχηματίζουν το σήμα της νίκης. «Βρόντηξαν» για ακόμη μια φορά οι δρόμοι της Αθήνας με χιλιάδες εργατικές φωνές που έκαναν το δίκιο τους συνθήματα και διεκδικήσεις: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη!».

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Βγάζουν λάδι» τους ενόχους

Στο απυρόβλητο επιλέγουν και αφήνουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ τα αίτια της αντεργατικής επίθεσης, όπως φάνηκε και στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Ετσι, ενώ απ' τη μια κεντρικό απεργιακό σύνθημα ήταν «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», απ' την άλλη «έβγαζαν λάδι» την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά των δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στη ...νεοφιλελεύθερη διαχείριση, μιλώντας για «νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα». Λες και υπάρχει διαχείριση του καπιταλισμού που δεν προϋποθέτει την άγρια επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στην Ασφάλιση, στο εισόδημα, σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λες και δεν είναι ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος η ισοπέδωση «εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Ενδεικτικό της λογικής που διέπει τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι έκαναν λόγο για «ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει» - λες και πρόκειται για θέμα ικανότητας και όχι για θέμα της πολιτικής και της τάξης που κάθε κυβέρνηση υπηρετεί...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«ΟΧΙ» στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα

Ξάνθη: Ξημέρωμα, περιφρούρηση στη «SUNLIGHT»
Ξάνθη: Ξημέρωμα, περιφρούρηση στη «SUNLIGHT»
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που πετούν τα δικαιώματά τους στον οδοστρωτήρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά πόλεις. Στην Ξάνθη «νέκρωσε» το εργοστάσιο «SUNLIGHT», όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τα χαράματα συμμετείχαν αποφασιστικά στην απεργιακή περιφρούρηση. Η εργοδοσία του συγκεκριμένου εργοστασίου, που κατασκευάζει από μπαταρίες μέχρι φωτοβολταϊκά συστήματα, έχει απολύσει τους τελευταίους μήνες περίπου 70 εργαζόμενους. Οταν μάλιστα οι εργαζόμενοι (περίπου 400) επιχείρησαν να δημιουργήσουν σωματείο, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η τρομοκρατία που έφθασε μέχρι και την απόλυση δύο εργαζομένων. Οι εργάτες, που βλέπουν στο ΠΑΜΕ τον σύμμαχο και συμπαραστάτη τους στην προσπάθειά τους να αντισταθούν στην εργοδοτική επίθεση, πήραν τη θέση τους στο πλάι των απεργιακών φρουρών. Εμειναν έξω από το εργοστάσιο σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης και στη συνέχεια συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ.

Στην Κοζάνη οι τοπικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ πριν τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του παραρτήματος του ΙΚΑ. Στην Κομοτηνή οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ προχώρησαν το πρωί σε περιφρούρηση της βιομηχανικής περιοχής. Στα Γρεβενά οι εργαζόμενοι της Νομαρχίας προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ.

Μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή της νεολαίας έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Μουδανιά Χαλκιδικής, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς και Σέρρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες πορεύτηκαν με στέρεα βήματα

«Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Νοτάκης

Εργάτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Εργάτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, επαγγελματίες, έμποροι, φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, πολλές χιλιάδες ήταν αυτοί που άφησαν τα πόστα τους, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα καταστήματα και πήραν μέρος στη μεγάλη απεργία και στη μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Από τα ξημερώματα οι απεργιακές φρουρές στήθηκαν στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής, όπως σε «Κατσέλη» και «Hellenic Catering» όπου οι εργαζόμενοι μπήκαν όλοι στην απεργία. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν και σε μεγάλα εργοτάξια όπως σ' αυτά του ΜΕΤΡΟ και σε Νομαρχία, Εμπορικό Κέντρο στην Τσιμισκή κλπ. στο κέντρο της πόλης όπου η απεργία είχε 100% συμμετοχή. Περιφερειακά της πόλης τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκαν στο 85%.

Αποφασιστικά η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και στο κατάστημα του «ΜΑΣΟΥΤΗ» στην Αγίας Σοφίας, στην εταιρεία πληροφορικής Ε-ΝΕΤ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση με πανό και με μικροφωνική στο σχολικό συγκρότημα της ΙΚΤΙΝΟΥ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το ραντεβού των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους ήταν καθορισμένο για τις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ. Εκεί, κάτω από τα πανό της ΠΑΣΕΒΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους για αγώνα διαρκή και ανυποχώρητο, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Η πλατεία και ο δρόμος πλημμύρισαν από κόσμο, κόσμο της δουλειάς, της προκοπής, της δημιουργίας, που μπαίνει μαζικά στο δρόμο της ταξικής πάλης. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σταύρος Μουμουλίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Νοτάκης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Κάλεσε σε αντίσταση στο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, για δουλειά από τα σπάργανα έως τα σάβανα. Ξεκαθάρισε πως «πατριωτισμός είναι ο αγώνας για την ευημερία του λαού και όχι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εξανδραποδισμό του, την εξαθλίωσή του». «Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», είπε και κάλεσε να μη χαθεί ούτε ώρα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, που κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.

Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ -ΤΕΙ, η Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Και απαίτησαν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κάλεσαν σε «ξεσηκωμό για να μην πτωχεύσει ο λαός».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοστάσια

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η αναμέτρηση

Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα
Μαζικές και δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία. Η μάχη της μεγάλης πανεργατικής απεργίας δόθηκε με επιτυχία, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα έντασης της ταξικής πάλης. Χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία διαδήλωσαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Μαζί τους πορεύτηκαν μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι που ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ έκλεισαν τα καταστήματα, δίνοντας όλοι μαζί μαχητική αγωνιστική απάντηση στην άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Η αναγκαιότητα κοινής πάλης αναδείχτηκε και στις ομιλίες που έγιναν στις συγκεντρώσεις από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ.

Αποφασιστικά δόθηκε και η σκληρή μάχη της περιφρούρησης από τις απεργιακές φρουρές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν από τα ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων και σε άλλους χώρους δουλειάς που νέκρωσαν.

Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι μεγάλων εργοστασίων συμμετείχαν καθολικά, ενώ λουκέτο μπήκε σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς. Με ποσοστό 100% συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΚΟΝΤΙ, ΣΤΑΛΚΟ, ΑΓΕΤ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΒΙΟΣΩΛ, ΙΜΑΣ, ΕΥΡΗΚΑ, VPI, ΒΙΣ, ΜΠΑΡΙΛΑ, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες, κ.ά. Κλειστά έμειναν και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως ΖΑΡΑΣ, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΓΚΛΟΥ, ΝΤΕΞΙΜ, ΒSB.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Λουκέτο μπήκε σε πολλούς χώρους δουλειάς και στη Λάρισα. Καθολική ήταν η συμμετοχή σε πολλά μεγάλα εργοστάσια, όπως ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΣΤΑΦ, ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ. Με ποσοστό 95% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των εργοταξίων της σήραγγας των Τεμπών. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο Δήμο Λάρισας (95%) και στη ΔΕΥΑΛ (100%). Το ποσοστό συμμετοχής στους οικοδόμους έφτασε το 85%, στους κλάδους ένδυσης 75% και μετάλλου 70%.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε μαχητική πορεία.

Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και η πορεία που έγινε στους δρόμους της πόλης. Στο χώρο της συγκέντρωσης κατέφτασαν με πορεία οι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, οι οποίοι συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Προχτές επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι ενόψει και της χτεσινής απεργίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του ΟΑΕΕ, καταγγέλλοντας τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης).

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας υπήρχε συμβολική παρουσία τρακτέρ, τα οποία αποτέλεσαν και τον προπομπό της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα και στη Σκόπελο.

ΑΤΤΙΚΗ - ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Δεν κάπνισαν μεγάλα φουγάρα

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σημειώθηκαν στα Μέγαρα, όπως στην οικοδομή, στους οδηγούς των ΚΤΕΛ, στους χειριστές, ενώ ακολούθησε μαζική και μαχητική συγκέντρωση.

Οι απεργοί των άλλων περιοχών συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Αθήνας. Στο Θριάσιο μεγάλοι εργασιακοί χώροι, όπως «Χαλυβουργική», «Ελληνική Χαλυβουργία», «Ναυπηγεία Ελευσίνας», «Βιβεχρώμ», «ΧΑΛΥΨ», «ΤΙΤΑΝ», «ΕΛΠΕ» «νέκρωσαν». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στις δεκάδες μικρές επιχειρήσεις μετάλλου, αλλά και στους δήμους του Θριασίου. Για πρώτη φορά, απέργησαν οι εργαζόμενοι στον «ΚΑΝΑΚΗ», ενώ πολλοί κατέβηκαν και στη συγκέντρωση.

Σε Μενίδι - Ανω Λιόσια καθολικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στους δήμους, στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», στις αποθήκες φαρμάκου της επιχείρησης «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ» και σε όλα τα γιαπιά της περιοχής.

Στα Μεσόγεια καθολικά και κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία απέργησαν οι εργαζόμενοι από τα εργοτάξια του ΑΚΤΟΡΑ, του Ογκολογικού Νοσοκομείου, στις επιχειρήσεις μετάλλου «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑΣ», «ΑΛΛΟΥΜΙΝΟΞ», στις «Χειροποίητες Ζύμες» κ.α.

Τέλος, στο Λαύριο ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν στην οικοδομή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στην ΕΒΟ, στο δήμο κ.α.

Στη Χαλκίδα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία που σε πολλά εργοστάσια έφτασε και το 100% («Τσιμέντα Χαλκίδας», «ΑΓΕΤ Ηρακλής», «ΛΑΡΚΟ», «Μηχανική», «Ναυπηγεία Αυλίδας», «Παλίρροια - Σουλιώτης», «ΕΛΜΠΙΣΚΟ», «ΣΕΛΜΑΝ», «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ», «ΒΕΤ ΑΕ», «ΒΙΟΜΕΚ», εργοτάξιο ΔΕΗ στο Αλιβέρι κ.λπ). Στην πορεία μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας (μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι). Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Αλιβέρι και Ιστιαία.

Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και στη Φθιώτιδα («ΛΑΡΚΟ» Λάρυμνας, «Nexans», «Αgropak», δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Λαμίας). Πραγματοποιήθηκε μαζική δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λαμίας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Ενωμένοι συμμετείχαν εργαζόμενοι, αγρότες, εμποροβιοτέχνες στις απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Λιβαδειά, Θήβα, ενώ υψηλά ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε χώρους δουλειάς όπως «ΠΕΣΙΝΕ», «ΜΕΤΚΑ», εργολαβίες, τράπεζες, «Τεχνικά Πλαστικά», ΟΤΕ, Δήμος Θήβας, «ΕΑΒ» κ.α.

Στην Αμφισσα πραγματοποίηθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού και ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - ΔΝΤ.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πολιορκήθηκε από εργατόκοσμο

Η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ καταγγέλλοντας τα νέα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου

Η πορεία προς τον ΟΛΠ

*

Η πορεία προς τον ΟΛΠ
Από εργατόκοσμο πολιορκήθηκε και πάλι χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας. Διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που στήνει στα πέντε μέτρα τα εργασιακά δικαιώματα για την κερδοφορία του κεφαλαίου και παραδίδει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά βορά στα σαγόνια των πολυεθνικών. Διατράνωσαν τη θέλησή τους για την κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα, με τα απανωτά συνθήματα και τα πανό, ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν το δίκιο της τάξης τους.

Από τα ξημερώματα ο Πειραιάς ζούσε στο ρυθμό της πανεργατικής απεργίας. Οι απεργιακές φρουρές μπροστά από την πύλη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, που έχει παραχωρηθεί στην κινεζική πολυεθνική COSCO, στις πύλες των εργοστασίων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, μπροστά στους καταπέλτες έδιναν με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης. Ακινητοποιημένα έμειναν ακόμα τα ρυμουλκά πλοία, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και οι πλοηγοί (πιλότοι).

Τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού, η οποία είχε αρχίσει να γεμίζει από κόσμο. Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Ζαχαρία από την ΔΑΣ Υπαλλήλων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δεληγιάννης από την Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών.

Περιφρούρηση στο ΣΕΜΠΟ
Περιφρούρηση στο ΣΕΜΠΟ
Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε ανθρώπινο «ποτάμι». Προορισμός το κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, στην Ακτή Ξαβέρη. Εκεί που προχτές ανακοινώθηκαν οι επαίσχυντες συμφωνίες COSCO και κυβέρνησης, οι οποίες αναδεικνύουν την πολυεθνική σε κυρίαρχο του λιμανιού και της ανοίγουν τις πύλες να εισβάλει από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μέχρι στο υπό κατασκευή τεράστιο εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο με ό,τι σημαίνει αυτό συνολικά για τους εργαζόμενους.

Τα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», αντηχούσαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Οταν η διαδήλωση έφτασε στον ΟΛΠ, αντιπροσωπεία από τα ταξικά σωματεία του Πειραιά και μαζί τους ο Νίκος Ξουράφης από τη Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με τον Γ. Ανωμερίτη. Του ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να χαλάσουν τα επαίσχυντα σχέδιά τους για το λιμάνι. Η απεργιακή μάχη συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με την περιφρούρηση στα καράβια.

Ξεμπροστιάζονται..!

Δεν μπορούν να κρυφτούν. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο λόγος για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες στην ίδια ρότα συνέχισαν και χτες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Κόρινθο, όπου ο ΠΑΣΚίτης αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του ΔΣ της Φιλαρμονικής πρωτοστάτησε στην προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών μουσικών που ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν. Εφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία, η οποία μετά από λίγο αποχώρησε. Η τρομοκρατία έπεσε στο κενό. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απεργοσπασία και την επιχείρηση τρομοκράτησης. Στο Αργος στελέχη της ΔΑΚΕ καλούσαν εργαζόμενες να πάνε για δουλειά και έλεγαν σε μέλη ταξικών συνδικάτων να ...πάνε αλλού για περιφρούρηση. Στη Χίο, στελέχη της ΠΑΣΚΕ (στο δήμο) και συνολικά του ΠΑΣΟΚ καλούσαν σε απεργοσπασία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσπάθεια συκοφάντησης εκπαιδευτικών

Παρά τις τεράστιες πιέσεις και τους εκβιασμούς από το υπουργείο Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς - επιτηρητές στις χθεσινές εξετάσεις των μαθητών εσπερινών λυκείων, υπήρξαν εκπαιδευτικοί που όρθωσαν το ανάστημά τους και απήργησαν. Το υπουργείο Παιδείας όμως επιχείρησε να παρουσιάσει «το άσπρο, μαύρο». Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα το υπουργείο ότι στη Χίο, «ομάδα εκπαιδευτικών εμπόδισε τους τρεις υποψηφίους, τη Λυκειακή επιτροπή και τους επιτηρητές των εξετάσεων να εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο»! Στην πραγματικότητα τα μέλη της Λυκειακής επιτροπής απήργησαν και οι ίδιοι ήταν που υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην απεργία μην επιτρέποντας να αντικατασταθούν, όπως επιχειρήθηκε να γίνει από τον προϊστάμενο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εξέταση για τους τρεις υποψηφίους θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Με κυρίαρχο σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η οργανωμένη πάλη διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Στα Γιάννενα εκατοντάδες ήταν, για ακόμη μια φορά, οι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και κύρια του ιδιωτικού τομέα και των κατασκευών που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο. Μαζί με τους εργάτες πορεύτηκαν αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και δε λειτούργησαν τα μαγαζιά τους. Νωρίτερα το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις μαζί με άλλους εργαζόμενους όπως οι εργάτες στην επιχείρηση ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ και νεολαίοι έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Ζώνη, με σημαντικά αποτελέσματα.

Η αναγνώριση και η διεύρυνση του κύρους του ΠΑΜΕ καταγράφηκε και στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Κέρκυρα με τους εργαζόμενους να γυρίζουν την πλάτη στους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο Αγρίνιο μαζί με τους απεργούς τα ρολά τους για δυο ώρες κατέβασαν και τα εμπορικά καταστήματα μετά από σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Το 50% περίπου των μαγαζιών δε λειτούργησε και στην Ηγουμενίτσα, ενώ κλειστό έμεινε και το εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα. Σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο επίσης δε λειτούργησαν τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού σε Καληδόνα και Μακύνεια. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Πρέβεζα και Λευκάδα όπου δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε τράπεζες με σημαντικό αριθμό των εργαζομένων σε αυτές να μην πιάνει δουλειά. Καθολικό μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας στο σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων έστειλαν και οι εργαζόμενοι στην Αρτα με τη δυναμική συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.

Πελοπόννησος

Γιάννενα
Γιάννενα
Στην Πάτρα, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Από τα χαράματα, οι απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εργοστάσια, εμπορικά πολυκαταστήματα, μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ΕΛΤΑ, τράπεζες.

Στην Καλαμάτα, η κεντρική συγκέντρωση έγινε στην πλ. 23ης Μάρτη με κεντρικούς ομιλητές, τον Αριστείδη Δαμαλά, στέλεχος του ΠΑΜΕ και τον μετανάστη εργάτη γης στα θερμοκήπια των Φιλιατρών, Οσμάν. Νωρίτερα, περιφρουρήθηκαν τα εμπορικά καταστήματα «Νότος Γκάλερις» και «Βαρνακιώτης». Στον Πύργο, στην πλ. ΟΤΕ, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού εργατοϋπαλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό στα καταστήματα «Σπρίντερ» και «Κωνσταντακάτου». Παράλληλα, περιφρουρήθηκαν δεκάδες εργασιακοί χώροι, όπως στα καταστήματα «Βαρνακιώτης», «Σπρίντερ», «Κωνσταντακάτος», «Χόντος», «Goody's», οικοδομές, κ.ά.

Στο Αργος, τα μέλη του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν το σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ». Επίσης, μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Σπάρτη, Κόρινθο, Αίγιο, Τρίπολη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Ρόδος
Ρόδος
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές μέρες πριν την απεργία, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους δουλειάς έπαιρναν τηλέφωνο στα γραφεία του ΠΑΜΕ και αναδείκνυαν τη σημασία που έχει η μάχη της περιφρούρησης. Αποφασιστική ήταν η συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην περιφρούρηση της απεργίας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, σε μεγάλα κατασκευαστικά και οδικά έργα, εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, οικοδομές, κ.ά.

Στα νησιά

Στη Ρόδο, η μαζική συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου και η πορεία στην Περιφέρεια έδωσαν με τον παλμό τους απάντηση και στην πρωτοφανή συκοφαντική επίθεση που εξαπολύθηκε στους εργατικούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα (με αφορμή την άφιξη του «Ζενίθ»).

Στη Χίο, ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην είσοδο της Απλωταριάς. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν αποφασιστικά στην απεργία. Νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο μέγαρο του ΟΤΕ, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία στην κεντρική αγορά.

Συγκεντρώσεις και πορείες από τις ταξικές δυνάμεις έγιναν επίσης στην Κω, στην Κάλυμνο. Στην Ικαρία, η συγκέντρωση έγινε στον Αγ. Κήρυκο ενώ από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στο διοικητήριο (στεγάζονται η εφορία, η πολεοδομία, και άλλες υπηρεσίες).

Στη Μυτιλήνη, μαζική σε συμμετοχή και δυναμική σε παλμό ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πόλη, με δεκάδες εργαζόμενους από κάθε κλάδο δουλειάς να παίρνει μέρος σε αυτή. Η πορεία που ακολούθησε, πέρασε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη Λήμνο, η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις ήταν μεγαλύτερη από την τελευταία απεργία, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων και στη Σάμο.

Στην Κρήτη

Με δυναμική και μαζική παρουσία εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί στην Κρήτη οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Στο Ηράκλειο από τις πρώτες πρωινές ώρες απεργιακές επιτροπές στήθηκαν έξω από εργοτάξια στη Βιομηχανική Περιοχή, μεγάλα γιαπιά που παρέμειναν κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης. Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στη νομαρχία και στην πορεία που ακολούθησε, η συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας ήταν μεγάλη στέλνοντας για μια ακόμη φορά σαφές μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής στα σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Απεργιακές φρουρές στήθηκαν και στα Χανιά στο μεγαλύτερο εργοτάξιο στο νομό όπου κατασκευάζεται ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς και σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στα Νέα Καταστήματα και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο με ομάδες περιφρούρησης από νωρίς το πρωί να βρίσκονται έξω από το σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης». Η συγκέντρωση έγινε στο Δημαρχείο με πορεία αμέσως μετά στο κέντρο της πόλης.

Στο νομό Λασιθίου η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ