Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Δηλητηριάζει τη ζωή με ισχυρές ημερήσιες δόσεις

Καλοκαίρια και χειμώνες, και από το πρωί ως το βράδυ, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να υποθηκεύει την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της Αττικής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2009, που εκπόνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση τις καταγραφές από 15 σταθμούς μέτρησης των ρύπων, που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Συνέπεια, βέβαια, και αυτό της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις ρύποι παρουσιάζουν υπερβάσεις, εκ των οποίων ο ρύπος του όζοντος εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι, το βενζόλιο κυρίως το χειμώνα, ενώ τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου όλες τις εποχές του χρόνου. Το βενζόλιο πλήττει την πρωτεύουσα κυρίως το πρωί και το βράδυ, το διοξείδιο του αζώτου το πρωί και το όζον μετά το μεσημέρι...

«Πρωταθλήτρια» περιοχή όσον αφορά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια αναδείχτηκε το κέντρο της Αθήνας, καθώς η επιτρεπόμενη τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπεράστηκε 122 μέρες στο σταθμό της Αριστοτέλους. Θυμίζουμε ότι η τιμή αυτή για να μην υπάρχουν συνέπειες στην υγεία των κατοίκων δε θα πρέπει να ξεπερνιέται παραπάνω από 35 μέρες το χρόνο! Ως προς τον ίδιο ρύπο, ακολουθούν: Η Λυκόβρυση με 86 μέρες υπέρβασης, το Μαρούσι με 68, ο Πειραιάς με 30, το Κορωπί και οι Θρακομακεδόνες με 22 και η Αγία Παρασκευή με 17. Από τους 8 σταθμούς μέτρησης του ρύπου η μέση ετήσια τιμή των 40 μικρογραμμαρίων ξεπεράστηκε στους μισούς (Αριστοτέλους, Ελευσίνα, Λυκόβρυση και Μαρούσι).


Το όζον, που «χτυπά» κυρίως τα προάστια, ξεπέρασε το όριο ενημέρωσης κοινού (δηλαδή την ωριαία τιμή των 180 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) 42 φορές στο Περιστέρι, 41 στη Λυκόβρυση, 31 στους Θρακομακεδόνες, 28 στο Μαρούσι, 20 στη Νέα Σμύρνη, 19 στα Λιόσια, 17 στην Αγία Παρασκευή, 10 στην Ελευσίνα, 4 στο Κορωπί και 2 στη Γεωπονική. Ο ρύπος, όμως, αυτός σημείωσε και υπερβάσεις του ορίου συναγερμού σε τέσσερις σταθμούς: Στη Λυκόβρυση (για 5 ώρες στις 18/7/2009), στα Λιόσια, στην Ελευσίνα και στο Περιστέρι. Και βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε συστάσεις προς ...νεφόπληκτους.

Το διοξείδιο του αζώτου ξεπέρασε την οριακή ετήσια τιμή των 42 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σε 5 σταθμούς μέτρησης (Πατησίων, Αθηνάς, Πειραιάς, Περιστέρι και Νέα Σμύρνη). Επίσης στο σταθμό της Πατησίων σημείωσε 20 φορές υπέρβαση του ορίου της μέσης ημερήσιας τιμής των 210 μικρογραμμαρίων.

Το βενζόλιο που μετριέται προς το παρόν μόνο στο σταθμό της Πατησίων αποτελεί το νέο βραχνά της πρωτεύουσας, καθώς η μέση τιμή των ωριαίων τιμών του κατά την περίοδο Απρίλης 2009 - Μάρτης 2010 έφτασε τα 5,3 μικρογραμμάρια, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 5. Το Νοέμβρη μάλιστα του 2009, η μέση ωριαία τιμή του έφτανε τα 8,90 μικρογραμμάρια!


Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά και στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, που φαίνεται ότι περνούν και αυτές μέρες ασφυξίας ανάλογες της Αθήνας. Σοβαρές υπερβάσεις στα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουμε σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης (Κορδελιό και Αγία Σοφία), στην Πάτρα και στο Βόλο. Στη Θεσσαλονίκη επίσης έχουμε υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια) και στο όζον και ειδικότερα στο Πανόραμα και στο Κορδελιό.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ