Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κανένα «τουίτ», μόνο «Ριζοσπάστη»!

Ποια ήταν η είδηση στα χτεσινά πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου; Ποιο ήταν το κύριο στο «twitter»;

Ψάξε - ψάξε δεν θα το βρεις.

Τυπικά, για τα κυβερνητικά δεδομένα, είδηση ήταν οι ανακοινώσεις για τη νέα φοροεπιδρομή. Ουσιαστικά, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης είδηση ήταν οι αντιστάσεις των ίδιων των εργατών όπως εκφράστηκαν στην απεργία της Πρωτομαγιάς και η προοπτική της πάλης τους όπως αυτή διαδηλώθηκε και εξαγγέλθηκε σα νέα απεργία στις 11 του Μάη.

Για όποιον δεν διάβασε χτες «Ριζοσπάστη» και τα δύο αυτά δεδομένα δεν υπάρχουν. Το φαινόμενο είναι καθημερινό.

Για την εργατική τάξη προκύπτει πλέον πάρα πολύ σοβαρό θέμα ως προς το από πού αντλεί πληροφόρηση και πώς τελικά η ίδια συμπεριφέρεται, με βάση την πληροφόρηση που έχει.

Το νέο στοιχείο στην πολιτική της κυβέρνησης είναι η νέα φοροεπιδρομή που ξεκινά με δεδομένη την ήδη άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό από τον αστικό Τύπο παρουσιάζεται ως νοικοκύρεμα. Οσο έκανε νοικοκυρεμένο τον καπιταλισμό η σύλληψη του Καπόνε ως φοροφυγά, άλλο τόσο νοικοκυρεμένος θα γίνει ο καπιταλισμός επειδή ανέλαβε ο εισαγγελέας Διώτης να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες.

Η αστική τάξη (όλο το κύκλωμα της εξουσίας της από τη βουλή ως τη Δικαιοσύνη και τη μηχανή καταστολής) δεν υπάρχει για να αποδίδει δίκιο. Αντίθετα, είναι τάξη καθεαυτή και ως τέτοια φροντίζει να διασφαλίζει τα ταξικά της συμφέροντα. Αυτά επιβάλλουν τη νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, ώστε από τα κρατικά ταμεία να μεταφερθούν νέα ποσά στα ταμεία των καπιταλιστών.

Η εργατική τάξη ως επίσης τάξη καθεαυτή, που πρέπει να 'ναι, οφείλει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο όπως του αξίζει. Με πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα στο κρατικό ταμείο. Με πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα των αστών από την καπιταλιστική κρίση. Με μόνο ενδιαφέρον στο πώς θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε έναν στόχο: Στην ανατροπή αυτού του συστήματος, στο χτίσιμο της δικής της εξουσίας για να υπάρξει η δική της οικονομία.

***

Οι διεθνείς εξελίξεις έρχονται να βεβαιώσουν πως δεν υπάρχει τομέας της ζωής, όπου να μην πέφτει βαριά η μπότα των μονοπωλίων, που να μην είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων αυτά που καθορίζουν την παραμικρή εξέλιξη. Στον τομέα της πληροφόρησης αυτό είναι απόλυτο.

Παράδειγμα: Αν πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις των αστών, ο κόσμος πλέον έχει γίνει πολύ μικρός: Οσο ένα «τουίτ». Ενα χτύπημα, δηλαδή, στο πρόγραμμα που παρουσιάζεται ως η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας. Ενα «τουίτ», λένε, έκανε τις εξεγέρσεις στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Ενα «τουίτ», επίσης, λένε, ανακοίνωσε την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν. Ενα «τουίτ» είναι όλη η δημοκρατία, βεβαιώνει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Πράγματι, από τη σκοπιά των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, ο περιορισμός της έκφρασης σ' ένα «τουίτ» αρκεί για να 'ναι η λαϊκή αντίδραση ακίνδυνη και ο κόσμος ελεγχόμενος.

Στη ζωή, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα.

Πριν πατήσει «τουίτ» ο εργάτης έχει απολυθεί. Πριν πατήσει «τουίτ» ο εργάτης βρίσκεται με γκιουλέκα στο σβέρκο του. Οσα «τουίτ» και να πατήσει ο μισθός θα κοπεί, η σύνταξη θα μειωθεί, δουλειά δε θα έχει.

Τα «τουίτ» έχουν ένα ρόλο: Τη ποδηγέτηση, τον έλεγχο από αυτούς που κατέχουν το δίκτυο και τις μηχανές. Καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά ισχύει κι εδώ ό,τι και για κάθε μηχανή. Το κρίσιμο είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο πρέσβης λέει απλά ότι στη θέση του Τύπου που μπορεί να ελέγχουν διάφοροι, πρέπει να μπει ο Τύπος που θα ελέγχεται κατευθείαν από το ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Ευγενής ο στόχος του, ταξικά εχθρικός όμως για την εργατική τάξη. Η οποία και στον τομέα της ενημέρωσης οφείλει να τραβήξει κάθετη τη διαχωριστική γραμμή. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που τα δικά της συμφέροντα δεν μπορούν να εκφραστούν από ένα κόμμα της αστικής τάξης, έτσι και η δική της πληροφόρηση δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι της παρέχει η αστική τάξη.

Η ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του επαναστατικού Τύπου, στο προκείμενο του «Ριζοσπάστη», ώστε να υπηρετείται απόλυτα και μόνο η υπόθεση της εργατικής τάξης, αναδεικνύεται ξανά σήμερα σε κυρίαρχη.

Εκτός κι αν βολευόμαστε με πληροφόρηση του τύπου «ο Ανδρουλάκης έκανε κριτική στον Παπανδρέου», ή «ο Μητσοτάκης ζήτησε να στηριχτεί απ' όλους η σημερινή κυβέρνηση». Τέτοιες ειδήσεις υπάρχουν για να ενσωματώνουν στο σύστημα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να καλλιεργούν αυταπάτες ότι κάποια πάλη γίνεται μεταξύ των αστών για το καλό των εργατών.

Είδηση από τη σκοπιά του συμφέροντος των εργατών είναι: «Ολοι στην απεργία στις 11 Μάη με το ΠΑΜΕ. Τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία». Το θέμα, δηλαδή, στην κορυφή της χτεσινής πρώτης σελίδας του «Ριζοσπάστη».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χιλιάδες διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ

ΕΘΝΟΣ: Μηνύματα Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οβίδες σε Μαξίμου - υπουργούς από Ανδρουλάκη - Βενιζέλο - Ρέππα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπουρλότο στο ΠΑΣΟΚ βάζει ο Ανδρουλάκης

Η ΑΥΓΗ: Δεκαήμερο κρίσης για την κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφιάλτης η κυβέρνηση ακόμα και για τους δανειστές της

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία της κυβέρνησης λόγω νέων μέτρων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροτρομοκρατία για έσοδα 12 δισ. ευρώ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο Μνημόνιο μας ετοιμάζει η κυβέρνηση!..

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αποφάσεις στο παρά πέντε. Σπεύδουν να προλάβουν βέτο από την τρόικα

ΤΑ ΝΕΑ: Η εκδίκηση της CIA

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο «φίλος» Αθεμπίγιο έδιωξε το Κατάρ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό επιτήρηση η Ελλάδα και για τη Σένγκεν

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το αφεντικό και η δημοκρατία του

«Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Σε πολλές χώρες της περιοχής -συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Υεμένης, του Μπαχρέιν και της Συρίας- το Διαδίκτυο λειτουργεί ως καταλύτης για δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολίτες προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται με ολόκληρο τον κόσμο τις ιστορίες τους και τις εκκλήσεις τους για αλλαγή (...) Η δημιουργία και η ενίσχυση ενός ανεξάρτητου, πλουραλιστικού και ελεύθερου Τύπου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα (...) Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας μας» (από άρθρο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Daniel Bennett Smith / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο δικός τους άνθρωπος

«Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) είχαν αναλάβει την εκπαίδευση του Μπιν Λάντεν και των ανθρώπων του. Η ομάδα ειδικών υπηρεσιών SSG του Πακιστάν στρατολογούσε μαζικά μουτζαχεντίν για λογαριασμό του. Ενας από τους στρατολόγους ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ. Ολη αυτή η επιχείρηση, που είχε ονομαστεί "Σαφάρι Κλαμπ", είχε υποστηριχτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δυτικές κυβερνήσεις, τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις SAS, το Ισραήλ που έδωσε τον οπλισμό και άλλες χώρες, όπως έχει γράψει το περιοδικό "Τζέινς Ντιφένς". Ο "ιερός πόλεμος" των ΗΠΑ κατά των Σοβιετικών κατέληξε στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν το 1989 και στην επικράτηση των Ταλιμπάν. Αφησε όμως πίσω του το πιο τρομερό παιδί του, ένα υποπροϊόν του αμερικανικού πολέμου κατά της ΕΣΣΔ (...) Ο Μπιν Λάντεν υπήρξε το ιδανικό πρόσχημα για την εξάπλωση του αμερικανικού μιλιταρισμού. Ο θάνατός του δεν πρόκειται να βάλει ένα τέλος στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" ούτε στους άλλους αμερικανικούς πολέμους. Ομως, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από το 2001. Η Αμερική δεν παίζει πια μόνη της. Και με τις περισσότερες χώρες να δοκιμάζονται από πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, παραμονεύει πάντα εκείνη η "πεταλούδα του χάους", που φτάνει μονάχα ένα θρόισμα των φτερών της για να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ: «Με το βλέμμα στραμμένο στην τρόικα, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το τριετές σχέδιο (2011 - 2013) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από το οποίο ευελπιστεί να εισπράξει το ποσό των 11,8 δισ. ευρώ (...) Στην παρουσίαση του σχεδίου, πέραν του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν και οι υπουργοί Ανταγωνιστικότητας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση. Στο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ προβλέπεται και η δημοσιοποίηση ονομάτων στο Διαδίκτυο όσων οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ, η κατάργηση ακραίων προστίμων, ακόμα και συγχωνεύσεις εφοριών» (το πρώτο θέμα στο ένθετο «Οικονομία» στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ: «Η φιλολογία περί τη φοροδιαφυγή αποτελεί παμπάλαιο και διαχρονικό τροπάρι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (...) κάθε φορά που η φιλομονοπωλιακή πολιτική προκαλεί "τρύπες" στα κρατικά έσοδα, κάθε φορά που ετοιμάζονται επιθέσεις σε βάρος εκείνων που κατά κανόνα αποτελούν τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος, κάθε φορά που σχεδιάζουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, εμφανίζουν την επιχειρούμενη πάταξη της φοροδιαφυγής ως το μαγικό ραβδί που θα αποκαταστήσει υποτίθεται την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα εύηχα, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα (...) Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι αποπροσανατολιστικές και σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους. Είναι μέρος της επιχείρησης να εξαπατήσει το λαό, να δικαιολογήσει τα άγρια μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα. Αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι και πάλι οι εργαζόμενοι, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, τους οποίους οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να περιορίσουν και να εκτοπίσουν» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ