Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοκληρωτική επίθεση

Η ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι πλέον η αντιασφαλιστική επίθεση περνάει σε νέα φάση και ότι βασικό εργαλείο για να προωθηθούν οι ανατροπές θα είναι το ίδιο το έργο της Επιτροπής. Μάλιστα, η προτροπή της κυβέρνησης προς την Επιτροπή, «να τολμήσει», προδιαγράφει τον άκρως αντεργατικό χαρακτήρα και την κατεύθυνση, που θα έχουν οι μελέτες τις οποίες θα ετοιμάσει.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση για το πού το πάει και τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Αλλωστε, οι ισχυρισμοί των δύο υπουργών, η ανάσυρση και προβολή των ήδη γνωστών επιχειρημάτων, περί «ελλειμμάτων», «έλλειψης πόρων», «δημοσιονομικής σταθερότητας», «αδικιών του συστήματος», και άλλων φαιδρών δικαιολογιών δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Οι ίδιοι αυτοί ισχυρισμοί προβλήθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, κατά κόρον στο παρελθόν, για να ψηφιστούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1990 μέχρι σήμερα. Και τα δύο κόμματα, μπροστά σε κάθε αντιασφαλιστική ανατροπή, έδιναν υπόσχεση πως «έλυναν» το Ασφαλιστικό, και βέβαια το «έλυναν» σε βάρος των εργαζομένων, αφαιρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια προπαγανδιστική πραμάτεια πουλάει και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση σπρώχνουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, που μέσω των οργανώσεών τους έσπευσαν να «πιάσουν θέση» μέσα στην Επιτροπή.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής και παλιού στελέχους του ΣΕΒ ευθέως θέτουν ζήτημα, για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το βαθμό αναπλήρωσης των συντάξεων, άρα και για το ύψος τους, τα ΒΑΕ, το δικαίωμα μιας σειράς εργαζομένων να φεύγουν στη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια. Ενώ η επανάληψη τις τελευταίες μέρες από τους εργοδότες της αξίωσης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θέτει θέμα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με δυο λόγια: Κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζονται για επίθεση εφ' όλης της ύλης. Τίποτα στο Ασφαλιστικό και για κανέναν δε θεωρούν δεδομένο. Οι δήθεν διαβεβαιώσεις - όταν δίνονται - ότι δε θα θιχτούν όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων, εντάσσονται στο γνωστό παιχνίδι αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζομένων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που ετοιμάζουν μέσα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο επικίνδυνα είναι και μια σειρά από μέτρα που προωθεί τώρα η κυβέρνηση, ως εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί και ιδιαίτερα του 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ. Η ενοποίηση Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ανάλογα μέτρα στον κλάδο της Υγείας, η ανατροπή του καθεστώτος των ΒΑΕ, η ληστρική σε βάρος των ασφαλισμένων «αξιοποίηση» της περιουσίας των Ταμείων, όλα αυτά δηλαδή που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, και πριν το πόρισμα της Επιτροπής, θα χτυπήσουν κατακέφαλα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Απ' αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλύτερο να περιμένουν. Χρειάζεται άμεση αντίδραση στα μέτρα που βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής, αλλά και σ' αυτά που κυοφορούνται μέσω της Επιτροπής. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να δώσουν τώρα και κάθε μέρα τη μάχη για το Ασφαλιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ