Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι υπεύθυνοι των εκβιασμών

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη, με αφορμή το κρατικό χρέος της Ελλάδας και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτώβρη για τη διαχείρισή του με νέα δανειακή σύμβαση και «κούρεμα», απαίτησε κοινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να συναποφασίσουν και να συνεφαρμόσουν τη σύμβαση. Συγκυβέρνηση ζητούσαν και ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στην Ελλάδα. Η αναγκαιότητα της λεγόμενης κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εκφράστηκε από ομάδα υπουργών και βουλευτών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από ομάδα βουλευτών μέσα στη ΝΔ, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΝΔ, άλλες ομάδες και στα δύο κόμματα που ήταν ενάντιες σ' αυτή την προοπτική. Η απαίτηση της Ευρωζώνης για κοινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι εκβιασμός της ΕΕ. Η απαίτηση του Γιούρογκρουπ για υπογραφές αποδοχής από τους δύο αρχηγούς, το νέο πρωθυπουργό, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το νέο υπουργό Οικονομικών της σύμβασης, δυνάμωσε την προπαγάνδα περί εκβιασμών.

***

Πράγματι η ΕΕ και η Ευρωζώνη, ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία ως ηγέτιδες δυνάμεις, εκβίασαν και εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της σύμβασης διαχείρισης του χρέους. Για την εφαρμογή των αναγκαίων και απαραίτητων νέων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων για την ολική χρεοκοπία της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτό υπό την απειλή ότι δε θα δοθούν τα επόμενα δάνεια, επομένως θα χρεοκοπήσει η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας. Πράγματι αυτοί οι εκβιασμοί, που γίνονται υπό το πρίσμα της βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, δηλαδή σε όλα τα κράτη μέλη της, και με τα μεγάλα κρατικά χρέη που οξύνουν την κρίση και ενισχύουν τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της, είναι υπαρκτοί. Εκβιάζουν, τα ισχυρά, από άποψη μεγέθους καπιταλιστικής οικονομίας, κράτη τα λιγότερο ισχυρά στα πλαίσια της ανισομετρίας με δεδομένη την κρίση και τους ανταγωνισμούς, τόσο μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου εντός των κρατών, όσο και μεταξύ κρατών στην ΕΕ και διεθνώς.

***

Δυο είναι βασικά οι λόγοι των εκβιασμών. Ο ένας, η σωτηρία της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δηλαδή την ανεξέλεγκτη, άρα και τεράστια καταστροφή κεφαλαίου λόγω κρίσης. Ο δεύτερος, για την εξασφάλιση της πληρωμής του κρατικού χρέους της Ελλάδας στις τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η στάση πληρωμών των δανείων υποσκάπτει σοβαρά το ευρώ και την Ευρωζώνη ως τη διάλυσή τους. Γεγονός που θα έχει τεράστιες καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Απαιτούν επομένως πιο ισχυρό αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αφού ήδη το σημερινό έχει απαξιωθεί, έχει τεράστιες ρωγμές, λόγω κρίσης και βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά κυρίως λόγω ισχυροποίησης του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με τάσεις ανόδου της κοινωνικής συμμαχίας, με κύρος στο λαό, ενώ ανεβαίνει και το κύρος του ΚΚΕ επίσης στο λαό, που μπορεί να κάνουν τις ρωγμές αγεφύρωτες, να φέρουν το λαό στο προσκήνιο ως τη δύναμη ανατροπής του.

***

Ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε για εκβιασμό; Αστικά επιτελεία και κόμματα, τα οποία τον θεωρούν όμως αναγκαίο και χρήσιμο προκειμένου να σωθεί η καπιταλιστική οικονομία, κάποιοι οικονομολόγοι και δήθεν αριστεροί αναλυτές που αποστάτησαν από το εργατικό κίνημα, πέρασαν στη σοσιαλδημοκρατία, εντάχθηκαν στην αστική τάξη προσφέροντάς της υπηρεσίες χειραγώγησης του λαού και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι δηλαδή αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτόν τον εκβιασμό, αφού είναι όλοι τους θιασώτες της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ευρώ και προβάλλουν δήθεν λύσεις σωτηρίας της χώρας που θα σώσουν και το λαό. Είναι αυτοί που ψήφισαν και συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όλες τις μετέπειτα συνθήκες στην ίδια ρότα της πορείας ενίσχυσης των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Αυτοί που μιλούσαν για «σύγκλιση οικονομιών» και «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» - όταν το ΚΚΕ μιλούσε για απόκλιση και οξύτατους ανταγωνισμούς -, που συνεχίζουν να μιλούν για πορεία εντός της ΕΕ, δηλαδή εντός αυτών που λένε ότι εκβιάζουν...

Αν ο λαός θέλει να πάψει να εκβιάζεται - γιατί τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει ο ίδιος την κατάσταση οι εκβιασμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι - πρέπει να απαλλάξει τη χώρα μας από την εξουσία των μονοπωλίων, να παλέψει για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Ο πατριωτισμός για την εργατική τάξη, για το λαό είναι: Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ