Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τα νέα Σόδομα και τα Γόμορρα

Πάει και έρχεται αυτόν τον καιρό η βιβλική αναφορά (Παλαιά Διαθήκη) στην περιοχή που φέρεται ότι ήταν κέντρο σεξουαλικών οργίων και παρά φύσιν ερωτικών πράξεων (σοδομισμός).

Περιγράφει, λοιπόν, αυτό το πιο «άσεμνο βιβλίο», δηλαδή η Παλαιά Διαθήκη, ότι ο θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα για τα κορυφαία αμαρτήματα των κατοίκων.

Στα Σόδομα όμως έμενε και η θεοσεβής οικογένεια του Λωτ, που έπρεπε να εξαιρεθεί από τη θεϊκή τιμωρία. Εστειλε, λοιπόν, «άγγελο κυρίου», με μορφή νεανίου, για να τον ειδοποιήσει. Οταν τον είδαν οι «μερακλήδες» των Σοδόμων τον πήραν κατά πόδας, με σαφείς προθέσεις. Εντρομος ο νεανίας, κατέφυγε στο σπίτι του Λωτ, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος την «απειλή», βγήκε και πρόσφερε «αντ' αυτού», τις δύο θυγατέρες του!

Οι «μερακλήδες» όμως επέμεναν ζητώντας το νέο. Τότε έπεσε φωτιά και κουρνιαχτός πάνω στα Σόδομα. Ρητή ήταν η θεϊκή παραγγελία να μη γυρίσει κανείς να δει πίσω του, κατά τη στιγμή της καταστροφής. Περίεργη, όμως, η κυρία Λωτ, γύρισε να δει και απόμεινε «στήλη άλατος».

Μετά αναφέρεται στις περιγραφές της Βίβλου, τα κορίτσια του Λωτ μέθυσαν τον πατέρα τους και «κοιμήθηκαν» μαζί του, για να μη χαθεί το σόι.

Αυτά ήταν τότε. Αυτά περιγράφονται αργότερα στην «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη και με ιδιαίτερη καυστικότητα από το βιβλίο «Ανωνύμου του Ελληνος», «Ελληνική Νομαρχία». Αυτά ακούγονται και σήμερα, για όργια, για σκάνδαλα οικονομικά, για παπάδες πράκτορες θωρακισμένων οχημάτων, αθώωση εμπόρων ναρκωτικών, εμπλοκές δικαστικών και άλλων ανομολόγητων.

***

Σ' αυτήν την ατμόσφαιρα σήψης και δυσωδίας των ημερών ανάσα ζωής, αντίστασης και διεκδίκησης αποτέλεσε το Συνέδριο του ΚΚΕ, κορυφαίο σημείο της διαλεκτικής αγωνιστικής ελπίδας.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ