Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ._ Πέντε πίνακες αξίας τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ κλάπηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για έργα των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Λεζέ και Μοντιλιάνι. Η κλοπή, που είναι από τις πιο μεγάλες, έγινε αντιληπτή πριν ανοίξει το μουσείο, καθώς οι δράστες είχαν σπάσει υαλοπίνακες και μία αλυσίδα.

ΑΓΚΥΡΑ._ Τις σορούς των 28 από τους 30 ανθρακωρύχους που παγιδεύτηκαν την περασμένη βδομάδα σε ορυχείο της βόρειας Τουρκίας, ανακάλυψαν χθες τα σωστικά συνεργεία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση και των δύο άλλων αγνοουμένων, χωρίς καμία ελπίδα για τη ζωή τους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._ Ο κυκλώνας Λάιλα σαρώνει την ανατολική Ινδία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 15. Ο κυκλώνας χτύπησε με ανέμους 110 χλμ./ώρα και καταρρακτώδεις βροχές το κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία, υποστηρίζει ότι θα εξασθενίσει σε κάποιες ώρες.

ΜΟΣΧΑ._ Στην Μόσχα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ναμίμπια Χιφικεπούνιε Ποχάμπα για επίσημη επίσκεψη. Συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως η Ρωσία θα επενδύσει μέχρι και 1 δισ. δολάρια στα σχέδια εξόρυξης ουρανίου στη Ναμίμπια αποβλέποντας να ανοίγεται μπροστά της μια νέα αγορά για επενδυτικά σχέδια και εμπορικές ανταλλαγές.

ANTANANAΡΙΒΟ._ Τεταμένη ηρεμία επικρατεί από χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, μετά την εξέγερση μερικών εκατοντάδων στασιαστών αστυνομικών που διαμαρτύρονταν για την μακρά πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα απ' το Γενάρη του 2009 οπότε ο ηγέτης της τότε αντιπολίτευσης Αντρι Ρατζοελίνα κατέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια του στρατού. Μετά την ανταλλαγή πυρών, άρχισαν διαπραγματεύσεις, με τους στασιαστές να παραμένουν πίσω από οδοφράγματα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ._ Οι τρεις Αμερικανοί νεαροί ορειβάτες που κρατούνται εδώ και 10 μήνες στο Ιράν για παράνομη είσοδο στο έδαφός του, κοντά στο Ιράκ, επιτράπηκε να συναντήσουν τις μητέρες τους (πρόκειται για ενεργά μέλη του κινήματος ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ). Οι γυναίκες δεν αποκλείεται να συναντηθούν ακόμη και με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ