Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τζορτζ Μίτσελ

Με άδεια χέρια όσον αφορά στους στόχους που έχει θέσει η προεδρία Ομπάμα αναχώρησε, για άλλη μια φορά, από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για την περιοχή. Στόχος του Λευκού Οίκου παραμένει η διαμόρφωση μιας «νέας σχέσης» με τον αραβικό - μουσουλμανικό κόσμο. Με άλλα λόγια, η βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ, η οποία δέχτηκε σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια μέσα από τον τρόπο διεξαγωγής της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, την εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν, αλλά και την απροκάλυπτη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Ισραήλ, είτε πρόκειται για το Παλαιστινιακό, είτε για την περίπτωση της εισβολής στο Λίβανο το 2006.

Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι, κατά κοινή ομολογία, θεμελιώδης, προκειμένου ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να πετύχει την εδραίωση της θέσης του στην πολύτιμη, γεωστρατηγικά και ενεργειακά, ευρύτερη Μέση Ανατολή, έτσι ώστε να περιοριστεί και η επιρροή που επιδιώκουν να ασκήσουν άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και αναδυόμενες περιφερειακές, όπως είναι το Ιράν. Μοχλός για όλα αυτά είναι η πραγματοποίηση κάποιας έστω και επιφανειακής και βραχύβιας δήθεν προόδου στο Παλαιστινιακό.

Κάτι τέτοιο, όμως, δε φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η, πάντα καλή σύμμαχος, ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται, από την πλευρά της, αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τόσο εύκολα την κεκτημένη, μέχρι στιγμής, κυρίαρχη θέση της στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, υποσκάπτοντας τις όποιες αλλαγές συμμαχιών και ισορροπιών θα μπορούσαν να διευκολύνουν το στόχο της Ουάσιγκτον.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ