ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει τη «θηλιά» που βάζει η ΕΕ στους μετανάστες

Δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για το Σύμφωνο μετανάστευσης που προωθεί η γαλλική προεδρία στην ΕΕ και το οποίο είναι εναρμονισμένο με τον αντιδραστικό χαρακτήρα και τον αντιλαϊκό ρόλο της ΕΕ

Τα εύσημα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης επειδή συνέβαλε στη διαμόρφωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ακόμα σκληρότερων και αυταρχικότερων μέτρων για τους μετανάστες διεκδίκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ενόψει της υπογραφής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση τον ερχόμενο Οκτώβρη που θα προωθήσει η γαλλική προεδρία, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Θυμίζω και πάλι ότι πολλά από τα σημεία του Συμφώνου έχουν προέλθει από ελληνικές πρωτοβουλίες»...

Με τη σειρά μας θυμίζουμε ότι τα μέτρα που αναμένεται να επικυρώσει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα:

  • Την κράτηση έως και 18 μήνες των μεταναστών που καταφεύγουν παράνομα στην ΕΕ.
  • Την ποινή της πενταετούς απαγόρευσης της πρόσβασής τους σε χώρα - μέλος.
  • Τον έλεγχο των βιομετρικών τους δεδομένων.
  • Το νόμιμο έλεγχο της δράσης τους για να διαπιστωθεί αν παραβιάζουν τη δημόσια ασφάλεια.
  • Τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους στην οικογενειακή ζωή.
  • Τη φυλάκιση ακόμα και παιδιών.
  • Την προώθηση της «συνεργασίας» με τις αρχές ώστε να πετύχουν ενδεχόμενα την απέλασή τους.
Δωρεάν νομική βοήθεια...

Αυτούς τους ανθρώπους που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες έχει στο στόχαστρο η πολιτική της ΕΕ την οποία επικροτεί η κυβέρνηση
Αυτούς τους ανθρώπους που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες έχει στο στόχαστρο η πολιτική της ΕΕ την οποία επικροτεί η κυβέρνηση
Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, επιτρέπεται στους μετανάστες που έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα, να ασκήσουν έφεση στην απόφαση απέλασής τους, και υπό προϋποθέσεις χορηγείται ...δωρεάν νομική βοήθεια! Αυτά τα μέτρα που αναμένεται να επικυρωθούν με το Σύμφωνο αποτελούν - όπως είπε ο υπουργός - «διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης», στην κατεύθυνση της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών ως φθηνού εργατικού δυναμικού. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στην ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία, όπου ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχεται στη χώρα εξαρτάται από τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Ο Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η μετανάστευση οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης, λέγοντας ότι πρέπει να δούμε «πώς μπορούμε να τους (σ.σ. μετανάστες) ενημερώσουμε ήδη από τις χώρες προέλευσης και να βοηθήσουμε τις χώρες τους ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι αιτίες που οδηγούν στη μετανάστευση». «Ξεχνά» ότι και η ΕΕ πρωτοστατεί σε μια πολιτική που γεννά πολέμους και προωθεί την εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους εκατομμύρια άνθρωποι για να ζήσουν ή στην παρανομία ή στην άγρια εκμετάλλευση.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο Πρ. Παυλόπουλος, πέρσι στη χώρα μπήκαν παράνομα 112.000 μετανάστες. Το 3,8% του πληθυσμού στην ΕΕ είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, ενώ περίπου 1,5 - 2 εκατομμύρια από αυτούς εισέρχονται κάθε χρόνο στις χώρες της.

Νέα κέντρα φυλάκισης

Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας των παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών γιατί η «Ελλάδα οφείλει - κατά την παράδοση, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία της - να συμπεριφερθεί σε όλους όπως ταιριάζει στον άνθρωπο και την αξία του»... Προφανώς, η αξία του ανθρώπου ο Πρ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι «χωρά» στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής, τα οποία κατά τον ίδιο αποτελούν «μέτρα που ποτέ δεν είχαν παρθεί».

Να θυμίσουμε μήπως στον υπουργό τις απαράδεκτες συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Εύβοια, όπως καταγράφονται μάλιστα σε Ερώτηση του ΚΚΕ, το Φλεβάρη του 2008; «Το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες - πρόσφυγες που μεταφέρονται στη Χαλκίδα είναι κρατούμενοι και στοιβάζονται περικυκλωμένοι από συρματοπλέγματα, σε ένα χώρο που η νομαρχία θεωρεί ως "χώρο υποδοχής", ο οποίος δεν πληροί στοιχειώδεις ανθρώπινους κανόνες διαβίωσης και υγιεινής», σημειωνόταν στην Ερώτηση.

Να θυμίσουμε άλλη παρέμβαση στη Βουλή, τον Ιούλη, που ενημέρωνε για τα προβλήματα στον πρόχειρο καταυλισμό της Πάτρας τα οποία αναδείκνυε το Γραφείο Ελλάδας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ; Να θυμίσουμε την απάνθρωπη υποδοχή που επιφυλάσσεται στο Κέντρο Υποδοχής μεταναστών στο Βαθύ Σάμου, όπου η «φροντίδα» εξαντλείται στην επαναπροώθηση των μεταναστών; `Η το δήθεν Κέντρο Υποδοχής ανηλίκων μεταναστών όπως βάφτισε το υπουργείο Υγείας το Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ανιάτων «Θεομήτωρ» στην Αγιάσο Λέσβου, όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή, φροντίδα ή οργανωμένη κρατική παρέμβαση;

Ακόμα και μισό μεροκάματο...

Την αγωνία της επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και την καθημερινή τους αναμέτρηση με τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής επιβεβαιώνει έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα μεροκάματα των μεταναστών κατρακυλούν ακόμα και στο 50% εκείνων των ντόπιων συναδέλφων (π.χ. στις ηλικίες 61-65 ετών οι αμοιβές των Ελλήνων είναι κατά 96,34% μεγαλύτερες από αυτές των μεταναστών). Την ώρα βέβαια που οι μισθοί βρίσκονται, ούτως ή άλλως, πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας και την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σ' εκατοντάδες τόπους δουλειάς, εργοστάσια, βιοτεχνίες, χωράφια κτλ., όπου χιλιάδες μετανάστες δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα πολλοί να σκοτώνονται ή να σακατεύονται σε «ατυχήματα», ακόμα και χωρίς επαρκή φωτισμό ή αερισμό, μαρτυρά πως, όσο δεν ανατρέπεται η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος, το κεφάλαιο δε θα σταματήσει να ξεζουμίζει τον εργάτη με κάθε τρόπο. Χωρίς κανένα φραγμό.

Γι' αυτό κι η ανάγκη να τραβήξουν οι εργάτες το δρόμο της οργάνωσης, της αντίστασης και της πάλης τους γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αλλωστε, μόνο έτσι μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά. Δεν πέρασαν πολλοί μήνες από τότε που, με τον ενωμένο τους αγώνα και την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη, οι εργάτες γης της Μανωλάδας κατάφεραν ν' αυξηθούν τα μεροκάματά τους. Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία πάλεψαν κι οι κλωστοϋφαντουργοί μετανάστες της βιοτεχνίας LADY FASHION, στο Βοτανικό, κάμπτοντας την εργοδοτική αδιαλλαξία. Η πλούσια πείρα που συσσωρεύεται, αναδεικνύει ότι σκύβοντας το κεφάλι, μόνο περισσότερα χτυπήματα μπορεί να μετρήσει η εργατική τάξη...


Α.Μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάρβαρα και απάνθρωπα μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση αναφέρει:

«Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθεί η γαλλική προεδρία στην ΕΕ και ένθερμα στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σύνολο βάρβαρων και απάνθρωπων μέτρων. Είναι εναρμονισμένο με τον αντιδραστικό χαρακτήρα και τον αντιλαϊκό ρόλο της ΕΕ.

Τα κύματα των μεταναστών δεν κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ από έλλειψη ενημέρωσης, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Αναγκάζονται να καταφεύγουν στους δουλεμπόρους λόγω της απελπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, εξαιτίας της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στους οποίους και η ΕΕ συμμετέχει και πρωτοστατεί.

Βασική επιδίωξη μέσω αυτού του Συμφώνου είναι να μεταφερθεί ο κύριος όγκος των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τις χώρες της ΕΕ, στις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Οι όποιες νομιμοποιήσεις μεταναστών θα υπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία γίνεται υποχρεωτική ακόμα και για παιδιά έξι ετών.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά να αντιπαλέψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Η ΕΕ ενιαία αναπτύσσει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ