ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συκοφαντούν τους αγώνες μας αυτοί που στηρίζουν τα μονοπώλια

Πατριωτισμός για μας είναι ό,τι συμφέρει το λαό, τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Οσοι πετούν λάσπη στους αγώνες μας ενισχύουν τον Τουρισμό που χρειάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, σημειώθηκε χτες
Οσοι πετούν λάσπη στους αγώνες μας ενισχύουν τον Τουρισμό που χρειάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, σημειώθηκε χτες
«Η επιχειρούμενη προσπάθεια να συκοφαντηθούν οι αγώνες μας, να διαστρεβλωθούν οι διεκδικήσεις μας, με σκοπό να κάνουμε πίσω, να αποδεχτούμε όχι μόνο τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά και τον αποκλεισμό μας από τον Τουρισμό, τις διακοπές και την αναψυχή θα πέσει στο κενό». Το παραπάνω μήνυμα έστειλε χτες προς την κυβέρνηση, το τουριστικό κεφάλαιο, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κάθε λογής παπαγαλάκια που υπερασπίζονται το σημερινό αντεργατικό - αντιλαϊκό σύστημά τους, το Συντονιστικό Σωματείων Εργαζομένων στον Τουρισμό (21 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τα αγωνιστικά ραντεβού ανανεώθηκαν για τις 31 Μάη οπότε και οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τον απεργιακό τους αγώνα ενάντια στην άρση του «καμποτάζ» και το σαρωτικό χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, καθώς και την 1η Ιούνη στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Την κεντρική τοποθέτηση έκανε η Γεωργία Φλούδα, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, η οποία κατήγγειλε τη συντονισμένη και βρώμικη προπαγάνδα ενάντια στους αγώνες συνολικά των εργαζομένων, των ταξικών τους συνδικάτων και του ΠΑΜΕ. Τόνισε ότι αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγώνες που οργανώνει γιατί αναδεικνύει ότι πατριωτισμός δεν είναι η αποδοχή αυτών των σαρωτικών μέτρων «αλλά πατριωτισμός είναι αυτό που συμφέρει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, το λαό γενικότερα». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, εδώ και χρόνια έχουν γίνει τα "πειραματόζωα" των νέων εργασιακών σχέσεων και της κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν παρουσιάστηκε ποτέ από τα ΜΜΕ όχι σαν πρωτοσέλιδο, ούτε καν σαν είδηση».

Θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό της κερδοφορίας

Η Γ. Φλούδα αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, θυσιάζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων και συνολικά του λαού στην αναψυχή, τις διακοπές αλλά και χτυπώντας ανελέητα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Αλλωστε, η σημερινή άθλια πραγματικότητα μέσα στους τόπους δουλειάς (ανασφάλιστη εργασία, χαμηλοί μισθοί, εξτρά απασχόληση, εκμετάλλευση μαθητών, κ.λπ.) από τη μια, και η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι σε όλο και λιγότερες τσέπες (με επίσημα στοιχεία) αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών συνδικάτων. «Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα, σε συμμαχία με τους μικρούς του κλάδου, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά θα επιβάλλουν αργά ή γρήγορα το δίκιο τους. Ολο και περισσότεροι απορρίπτουν καθημερινά το δρόμο ανάπτυξης που βολεύει τα μονοπώλια. Ολο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου που είναι οι εργαζόμενοι, μπορούν να επιβάλουν μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης υπογράμμισε ότι πίσω από την σφοδρή επίθεση και τη λάσπη που εκτοξεύεται ενάντια στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ, επιχειρείται από την κυβέρνηση και όλους τους δορυφόρους της να κουκουλωθεί το σφοδρό χτύπημα - με στόχο τη διάλυση - των μικρών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμό, προκειμένου η τουριστική οικονομία να μεταφερθεί στα χέρια ολίγων και ισχυρών ξενοδόχων και «tour operator».

Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε με τη σειρά του στις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχονται οι ναυτεργάτες και τα ταξικά τους συνδικάτα που δίνουν τη μάχη ενάντια στην άρση του καμποτάζ και το σφοδρό χτύπημα στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, αλλά και στην επίθεση συνολικά ενάντια στο ΠΑΜΕ και τους αγώνες που οργανώνει. Τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η ενίσχυση του μετώπου των εργατών όλων των κλάδων των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων γιατί ο εχθρός είναι κοινός.

Η Κική Μακρή πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο πλήγμα που δέχεται ο λαός του νησιού μετά το πρόσφατο «κανόνι» που έσκασε από την πολυεθνική «Club Med», η οποία δήλωσε ότι δε θα ανοίξει το ξενοδοχείο της και πάνω από 160 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της κλιμάκωσης του συντονισμένου αγώνα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ
Μάχη που αφορά όλο το λαό

Να ανακόψει την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου προσπαθεί η κυβέρνηση

Μάχη που αφορά όλο το λαό αποτελεί η 24ωρη απεργία στην οποία προχωρούν οι ναυτεργάτες την επόμενη Δευτέρα, κατεβαίνοντας στους καταπέλτες για να μη μετατραπούν τα καράβια σε πλωτά - κάτεργα, όπως το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» όπου κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Οι ναυτεργάτες υψώνουν το ανάστημά τους στην πλήρη απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αρχικά στα κρουαζιερόπλοια, εφαρμόζοντας έτσι το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος συντάχθηκε καθ' υπαγόρευση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απ. Βεντούρης, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, απαίτησε «ενιαία νομοθετική αντιμετώπιση για ολόκληρη την επιβατηγό ναυτιλία, σύγχρονη και συμβατή με το κοινοτικό παράγωγο». Οι εφοπλιστές ουσιαστικά ζητούν τα πλοία να κυκλοφορούν στις θάλασσες όταν, όπως και αν διασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον αγώνα των ναυτεργατών, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, κάλεσε αιφνιδιαστικά σε συνάντηση τη διοίκηση της ΠΝΟ. Η ίδια στη διάρκεια της συνάντησης, επιδόθηκε σε απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τις εταιρείες των κρουαζιεροπλοίων, ώστε να παίρνουν και ...κάποιους Ελληνες ναυτεργάτες χωρίς να αναφέρει βέβαια όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, προσπάθησε να πείσει ότι δεν είχε καταλάβει πως το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και το ΝΑΤ! Στην ουσία, αυτό που αποκάλυψε ήταν ότι το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ», ήρθε με σκοπό να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για τη διάλυση του συνόλου των συγκροτημένων ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Η απάντηση που πήρε από τους εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων είναι ότι οι αγώνες θα ενταθούν. Ενώ σήμερα, στις 11 το πρωί, η διοίκηση της ΠΝΟ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την απεργία της Δευτέρας.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «LOUIS ZANTE BEACH»
Στη θέση εργαζομένων Πολωνοί μαθητές

Με το επιχείρημα της μειωμένης πληρότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Louis Zante Beach» δεν έχει προχωρήσει (όπως υποχρεούται) στην επαναπρόσληψη 25 εργαζομένων. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

Χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός «η διεύθυνση του ξενοδοχείου να μιλάει για μειωμένη πληρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης και από την άλλη να έχει προσλάβει Πολωνούς μαθητές αμείβοντάς τους με εξευτελιστικά μεροκάματα. Οπως πρόκληση είναι να επικαλείται τη νομοθεσία η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους για το δικαίωμα να τους επαναπροσλάβει μέχρι τις 10 Ιουνίου».

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «είναι καθαρό, ότι θέλουν να μειώσουν όσο μπορούν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης αφού το κύριο γι' αυτούς είναι τα κέρδη και δε δίνουν δεκάρα για την κάλυψη των αναγκών της εργατικής οικογένειας». Προειδοποιεί την εργοδοσία του «Louis Zante Beach» ότι αν δεν επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι «θα κλιμακώσουμε την πάλη μας». Και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ