ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διευκολύνσεις σε εργοδότες - κυρώσεις σε εργαζόμενους!

Περισσότερη προστασία στους εργοδότες και μεγαλύτερη υποβάθμιση των ελέγχων των Επιθεωρητών Εργασίας επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)», το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πώς γίνεται άλλωστε το ΣΕΠΕ να προστατεύσει τους εργαζόμενους όταν με πλειάδα νόμων έχουν κατεδαφιστεί όλες οι εργατικές κατακτήσεις... Το ΣΕΠΕ αντικειμενικά ελέγχει την εφαρμογή μιας αντεργατικής νομοθεσίας και συμβουλεύει τους εργοδότες πώς θα κερδίσουν περισσότερα από τους εργαζόμενους χωρίς να έχουν κυρώσεις. Το νομοσχέδιο έρχεται να μειώσει αυτές τις κυρώσεις, να ενισχύσει τον «συμφιλιωτικό χαρακτήρα» του ΣΕΠΕ και τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συστήνεται Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα γνωμοδοτεί σε θέματα λειτουργίας και δράσης του ΣΕΠΕ εν γένει και θα συγκροτείται - ανάμεσα σε άλλους - από τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Μάλιστα, μέσα στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου αυτού θα είναι και «η διατύπωση γνώμης για τη σκοπιμότητα της κατάρτισης ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Θεσμοθετείται η «Κάρτα Εργασίας», ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την καταγραφή της προσέλευσης και της αποχώρησης των εργαζομένων. Δεν αναγκάζει τις επιχειρήσεις να το εγκαταστήσουν, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - να καταπολεμηθούν η αδήλωτη υπερεργασία και η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, αλλά παρέχεται στην επιχείρηση και στους εργαζομένους της έκπτωση 10% - 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών! Αν τον συμφέρει τον εργοδότη θα το εγκαταστήσει και τα Ταμεία θα έχουν νέα μείωση των εσόδων τους ή δε θα το εγκαταστήσει και θα συνεχίσει να εισφοροδιαφεύγει.

Πρόστιμα στους εργαζόμενους!

Το νομοσχέδιο θεωρεί «συνεργό» στην εισφοροδιαφυγή του εργοδότη και στην ανασφάλιστη εργασία τον ίδιο τον εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος και του επιβάλλει πρόστιμο 400 ευρώ! Αν σε επιχείρηση, που εφαρμόζει το σύστημα της κάρτας εργασίας, δε γίνεται χρήση αυτής σύμφωνα με το νόμο ή διαπιστωθεί ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία, θα επιβάλλεται - πέραν των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται - πρόστιμο 400 ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο και «στον ίδιο το μισθωτό διοικητική κύρωση ύψους 400 ευρώ».

Προβλέπεται, επίσης, επιβολή προστίμου για κάθε παράβαση του εργοδότη από 500 έως 50.000 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη έσοδο για τα κρατικά ταμεία που να προέρχεται από τους επιχειρηματίες και όχι από τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, το κράτος αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ως σύμμαχος των επιχειρηματιών και εχθρός των λαϊκών στρωμάτων, αφού: Αν ο εργοδότης - που έχει κερδίσει στο μεταξύ ένα σωρό από τις παραβιάσεις - ...συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Επιθεωρητή Εργασίας, το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 80%. Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αν ο εργοδότης καταβάλει το πρόστιμο εντός 15 ημερών, θα έχει έκπτωση 30%, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας μπορεί να τροποποιείται το ποσοστό της μείωσης...

«Δωράκι» για τις ΕΞΥΠΠ

Στο εξής γιατροί εργασίας μπορούν να απασχολούνται σε επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς και όχι μόνο στο νομό του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Αυτό εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που παρέχουν στις επιχειρήσεις γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας και θα μπορούν με λιγότερο προσωπικό να καλύπτουν περισσότερους νομούς.

ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ «ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ»
Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Σε δυναμική παρέμβαση και εξόρμηση στην υποδηματοποιία «ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ», προχώρησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και του Συνδικάτου της Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην εργοδοτική τρομοκρατία και να βγουν μπροστά, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα ήταν και αντιπροσωπείες των φορέων της περιοχής, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου.

Η εργοδοσία στο εργοστάσιο έχει προχωρήσει όχι μόνο στην πλήρη εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας, αλλά ταυτόχρονα τρομοκρατεί και απολύει τους εργαζόμενους. Μέσα σε τέσσερις μήνες, αφού επέβαλε την τετραήμερη εργασία με μείωση αποδοχών και μεροκάματου, προχώρησε και σε συνολικά εννιά απολύσεις, με τις τελευταίες τέσσερις να γίνονται στις 31 Γενάρη. Μπροστά στην πύλη, και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, η Μαρία, που μόλις είχε απολυθεί. «Από τις 25 Οκτώβρη μας επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία», δηλώνει στον «Ρ» και συνεχίζει: «Μας είπε ότι η επιχείρηση δε θα κάνει απολύσεις αλλά πρέπει και εμείς να τη βοηθήσουμε στον ανταγωνισμό και να υπογράψουμε εκ περιτροπής. Ολοι υπογράψαμε, εκτός από δύο, τους οποίους και λίγο αργότερα απέλυσε. Πριν από λίγες μέρες απέλυσε και μένα και το γιο μου, που επίσης δούλευε εδώ. Δουλεύαμε εδώ, δέκα και δώδεκα χρόνια. Μας είπε ότι δεν είναι βιώσιμη η εταιρεία».

Ενδεικτικό της τρομοκρατίας που επικρατεί στο εργοστάσιο, είναι πως η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων στο χώρο. Και, σα να μην έφτανε αυτό, στη διάρκεια των διαλειμμάτων, η εργοδοσία κλείδωνε τις εσωτερικές πόρτες για να μην έρθουν σε επαφή οι εργάτες με το συνδικάτο τους!

Ο Δήμος Θεοδώρου, αντιπρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους, στο ταξικό κίνημα». Από την πλευρά της η Σοφία Καστριτσέα, από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου, ξεκαθάρισε πως «είμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Motion Team

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση, προετοιμάζοντας, ενδεχόμενα, την οριστική παράδοσή της στους ιδιώτες.

Η επιχείρηση κήρυξε στάση πληρωμών, ενώ από την 1η του Φλεβάρη η εταιρεία Αερίου διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου. Το εργοστάσιο ενώ έχει παραγγελίες να εκτελέσει (π.χ. 300 οχήματα για τον κυπριακό στρατό), δεν μπορεί να δουλέψει. Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν νέα κινητοποίηση την επόμενη Τρίτη και παραπέρα κλιμάκωση με πολύμορφες δράσεις.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) εργαζομένων στην ΕΛΒΟ κάλεσε τους συναδέλφους της να αντιληφθούν και να αποφασίσουν ότι το συμφέρον τους βρίσκεται στον αγώνα για ΕΛΒΟ 100% στο Δημόσιο που θα λειτουργεί μέσα από ενιαίο φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας και θα αναπτύσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ
Τρομοκρατική απόλυση εργαζομένου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα ταξικά συνδικάτα στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζομένου Φιλ. Μπαλαλά, που απολύθηκε πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για μια τρομοκρατική απόλυση, που στόχο έχει τον εκφοβισμό των εργαζομένων. Αλλωστε, ο απολυμένος είναι από τους πρωτοπόρους εργάτες του χώρου, συμμετέχοντας ενεργά στην Εργοστασιακή Επιτροπή.

Η εργοδοσία, μάλιστα, δεν έμεινε στην απόλυση, αλλά προχώρησε και στη μήνυση του εργαζομένου. Να σημειωθεί πως στη «Γενική Ανακύκλωση» δουλεύουν δεκάδες μετανάστες, δίχως να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εχουν γίνει σημαντικές απεργίες και κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο με μπροστάρη την Εργοστασιακή Επιτροπή, η οποία είναι «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας. Τα ταξικά συνδικάτα ξεκαθάρισαν πως θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και θα είναι αλληλέγγυα σε όποια μορφή αγώνα αυτοί καθορίσουν. Την Κυριακή οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους, προκειμένου να σπάσουν στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία.

Παρέμβαση για τις απολύσεις στη «First Data»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στην εταιρεία «First Data» στον Αγιο Στέφανο απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, προχώρησε στις αρχές αυτής της βδομάδας σε 5 απολύσεις. Εκπρόπωποι της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρεμβαίνοντας άμεσα πήγαν στα γραφεία της εταιρείας, απαιτώντας να γίνει συνάντηση με την εργοδοσία. Η τελευταία όχι μόνο απέρριψε το αίτημα της ανάκλησης των απολύσεων αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν κι άλλες το επόμενο διάστημα.

Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουν νέες παρεμβάσεις προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις και να μη γίνουν άλλες. Εκτός από τη συνάντηση με την εργοδοσία οι ταξικές δυνάμεις μοίρασαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους της εταιρείας, όπου επισημαίνεται ότι «σε αυτή την επίθεση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, ούτε μπορούμε να ελπίζουμε σε ατομικές λύσεις. Μόνο οργανωμένα, μαζικά και συγκροτημένα μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουμε μέσα από το Σωματείο μας. Να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό».

Ο πέμπτος νεκρός εργάτης σε ένα μήνα

Τη ζωή του έχασε την Τετάρτη 2 Φλεβάρη ο Κωνσταντίνος Μπακάλης, εργαζόμενος στη Βιομηχανία Θερμαντικών Σωμάτων με την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ» στον Ταύρο. Τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ανετράπη το κλαρκ το οποίο οδηγούσε στον προαύλιο χώρο της επιχείρησης.

Είναι ο πέμπτος εργαζόμενος που πέφτει νεκρός μέσα σε διάστημα μικρότερο από ένα μήνα. Την ίδια περίοδο εργάτες έχουν ακρωτηριαστεί, καεί, σακατευτεί. Η προστασία της ζωής και υγείας των εργαζομένων δεν είναι κυρίως θέμα ελέγχων, διότι κι αυτοί οι έλεγχοι είναι στα πλαίσια της αντεργατικής νομοθεσίας που ευθύνεται για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες: Εντατικοποίηση, φθηνή ανειδίκευτη εργασία, εργολαβίες, μερική απασχόληση, ανασφάλεια, ευελιξία και προσωρινή απασχόληση.

Ωστόσο, με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ παραμένουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΣΕΠΕ, καθώς προβλέπονται 1.003 οργανικές θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας και οι επιχειρήσεις που πρέπει να ελεγχθούν ανέρχονται στις 725.095. Σήμερα, σε κάθε επιχείρηση αντιστοιχεί ένας έλεγχος κάθε 32 χρόνια περίπου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ