ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαντάμε στον πόλεμο της πλουτοκρατίας

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, σταθμό στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, κομμάτων της πλουτοκρατίας, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με πρωτοπόρες τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες, τίμησε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν την οργανωμένη πάλη που θα ανοίξει το δρόμο για τη σύγκρουση, τη ρήξη και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου και με τα πανό και τα συνθήματά τους διακήρυξαν ότι τιμούν τους αγώνες του χθες και συνεχίζουν στην ίδια ρότα ως την τελική νίκη. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στους καπιταλιστές», βροντοφώναξαν κρατώντας σημαίες της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ. Πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και για περισσότερο από μισή ώρα σταμάτησαν μπροστά στο πολυκατάστημα «public» και απαίτησαν την ανάκληση των 8 απολύσεων που έκανε η εταιρεία πριν λίγες μέρες.

Οπλο μας η οργανωμένη πάλη

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Κάλεσε τις γυναίκες «να πιστέψουν στη δύναμή τους και να απαντήσουν στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η πλουτοκρατία, με το μόνο όπλο που διαθέτουν: Την οργανωμένη πάλη. Να πάρουν τώρα θέση στο ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και της νεολαίας, με ορίζοντα την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας». Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Φρίξος Μαρκουλάκης, από το ΜΑΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι επιτροπές αγώνα για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για να συναντηθεί στους δρόμους του αγώνα με τους εργάτες και τα υπόλοιπα τμήματα του λαού που αγωνίζονται με ταξικό προσανατολισμό. Επίσης χαιρέτησε η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κάλεσε σε «οργάνωση και αντεπίθεση με στόχο ένα δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπου όλος ο πλούτος που παράγεται θα 'ναι περιουσία του λαού, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής ζωή για όλους».

Μακεδονία - Θράκη

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Καστοριά και τη Φλώρινα μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Στη Νάουσα η πικετοφορία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατευθύνθηκε έξω από σούπερ μάρκετ και χώρους επισιτισμού, όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται γυναίκες και νέοι, τα μεγαλύτερα θύματα της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Αντίστοιχη εξόρμηση έγινε στη Βέροια.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κιλκίς, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Σέρρες. Πικετοφορίες έγιναν σε Καστοριά, Γρεβενά.

ΚΡΗΤΗ
Οι γυναίκες στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Σε αντιπολεμική διαδήλωση εξελίχθηκε η συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Από τη διαδήλωση στο Ηράκλειο
Από τη διαδήλωση στο Ηράκλειο
Κορύφωση της δραστηριότητας που ξεδιπλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν οι χθεσινές συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, εκφράζοντας την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής που στηρίζει τα μονοπώλια και γεννά τη γυναικεία ανισοτιμία και εκμετάλλευση.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κορνάρου. Με μπροστάρη το πανό της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Γυναίκα, ο καπιταλισμός σου τσακίζει τη ζωή. Κάνε τη δύναμη σου ανατροπή», ξεκίνησε λίγη ώρα αργότερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το λιμάνι του Ηρακλείου. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρουσία γερμανικών φρεγατών στο λιμάνι της πόλης που εντάσσεται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για το λαό της Λιβύης απαιτώντας το κλείσιμο της βάσης της Σούδας - καμία διευκόλυνση μέσω των Καλών Λιμένων νότια του Ηρακλείου, για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών τους μηχανών και συνολικά των λιμανιών και αεροδρομίων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του λιμενοβραχίονα που έχουν προσδέσει οι γερμανικές φρεγάτες και έγραψαν συνθήματα με σπρέι στην είσοδο όπως «ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ δολοφονούν λαούς» και «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Στα Χανιά η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα στα «Νέα Καταστήματα» και συνεχίστηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, Ασημίνα Καραμπέτσου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι των συσπειρώσεων. Συγκεντρώσεις είχαμε, επίσης, σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαχητικές διαδηλώσεις παντού

Δυναμικά ήταν τα συλλαλητήρια στην Βορειοδυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Στα Γιάννενα η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το δημαρχείο όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι γυναίκες συμβασιούχοι του δήμου που δίνουν πολυήμερο αγώνα για να συνεχίσουν την εργασία τους. Στην κεντρική ομιλία η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής επίθεσης που σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονες για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Μαχητικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου με έντονη και διακριτή την συμμετοχή γυναικών από διάφορους κλάδους. «Οι γυναίκες εργαζόμενες δε θα κάνουν βήμα πίσω, επιλέγουν το δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ» ήταν το αγωνιστικό μήνυμα που στάλθηκε από την Αιτωλοακαρνανία ενώ συλλαλητήρια έγιναν σε Κέρκυρα και Λευκάδα.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΟΓΕ, Νάνσυ Αγγελακοπούλου. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με το πανό της ΟΓΕ να προπορεύεται. Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν τα ταμπούρλα των μουσικών δίνοντας αγωνιστικό ρυθμό στα μαζικά μπλοκ που ακολουθούσαν.

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά» ήταν το σύνθημα που βροντοφώναξε πλήθος διαδηλωτών μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας. Στη συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο, μίλησε η Μαρία Οικονομοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της Καλαμάτας.

Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στην Ζάκυνθο. Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Βάσω Κλάδη, από την Επιτροπή Γυναικών του ΠΑΜΕ. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή της ταινίας «Η ζωή στους βράχους» στην αίθουσα «Φώσκολος».

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Σε εργοστάσια και πλατείες

Πορεία στην Χαλκίδα
Πορεία στην Χαλκίδα
Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις έγιναν σε Στερεά και Εύβοια. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν γυναίκες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες. Ξεχώρισε η παρουσία της νέας γενιάς, σπουδαστών, μαθητών. Στη Χαλκίδα, έγινε συγκέντρωση και πορεία. Στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου μίλησαν η Κατερίνα Τσέλιου μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Στην Αμφισσα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Λαού και ακολούθησε μαζική εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε Αλιβέρι, Θήβα και Ιστιαία Ευβοίας.

Η συγκέντρωση στο Βόλο έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου και από εκεί πορεία στους δρόμους της πόλης. Γυναίκες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ