ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συντάσσεται με την περιστολή των διαδηλώσεων

Τις θέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του ΛΑ.Ο.Σ. αναπαρήγαγε χτες στη Βουλή ο Γ. Καμίνης

Λίγες μέρες μετά από τη συμπαιγνία Θ. Πάγκαλου - Γ. Καρατζαφέρη, προκειμένου να έλθει στη Βουλή πρόταση νόμου του ΛΑ.Ο.Σ. για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, στην ίδια λογική συμφώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Τοποθετούμενος χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση περιορισμού των διαδηλώσεων, αφού - όπως υποστήριξε - δεν έχουν μέτρο. Εκτός από τους διαδηλωτές, ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ανεπιθύμητοι είναι και οι μετανάστες, σε αντίθεση με τους «επενδυτές» και ιδίως τις μεγάλες εταιρείες λαμπτήρων (!) που θα μπορούν να «υιοθετούν» πλατείες, με αντάλλαγμα τη διαφήμισή τους!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «έχουμε το Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 11 προβλέπει το δικαίωμα των συναθροίσεων. Είναι απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία αλλά και αυτό πρέπει να ρυθμίζεται και προβλέπει εκτελεστικό νόμο, ο οποίος ουδέποτε έχει ψηφιστεί από τη μεταπολίτευση». Στο πνεύμα της πρότασης νόμου του ΛΑ.Ο.Σ., ζήτησε ο νόμος να διασφαλίζει «το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης των προσώπων και το δικαίωμα του επιχειρείν».

Ο ίδιος είπε ότι «απαραίτητη κρίνεται η επιδίωξη και η τόνωση της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και η προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων στο κέντρο της πόλης». Χαρακτηριστικό αυτής της λογικής, ήταν η αναφορά που έκανε για το πώς θα φωτιστούν οι πλατείες, λέγοντας ότι εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων, ο δήμος προωθεί μέτρα ώστε «σε συνεργασία με εταιρείες, που πουλάνε λάμπες, ηλεκτρικά ήδη να υιοθετήσουν οι εταιρείες αυτές πλατείες, ώστε να έχουν επαρκή φωτισμό σε κάποια μέρη»!

Ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών, λέγοντας ότι «οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους». Τη θέση αυτή του δημάρχου συνεπικούρησε με την τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι η καταγραφή των μεταναστών είναι προπομπός της νομιμοποίησής τους.

Στην ουσία του θέματος της μετανάστευσης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου. Τόνισε χαρακτηριστικά πως πρέπει «να σπάσει ο φράχτης του Δουβλίνου και της Σένγκεν πάνω από την Αθήνα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν και είναι εκατοντάδες χιλιάδες». Πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να επισημάνουμε για αυτούς που επιμένουν με κάθε αφορμή να λένε αντιμεταναστευτική ρητορεία, ότι οι ισχυρές δυνάμεις έχουν ζωτική ανάγκη τη μαύρη εργασία, θέλουν πάμφθηνους εργαζόμενους τους Ελληνες και τσάμπα τους μετανάστες».

Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών στο χώρο της ευρύτερης Αθήνας και ειδικά στο Δήμο Αθήνας, σύμφωνα με τα οποία «ελέγχθηκαν 27.538 επιχειρήσεις με 77.666 εργαζόμενους, εκ των οποίων ανεβρέθηκαν 19.435 ανασφάλιστοί της. Από αυτούς οι 6.600 είναι μετανάστες. Ολοι οι άλλοι είναι Ελληνες. Το υπογραμμίζω αυτό γιατί αποκαλύπτει πολύ εύγλωττα ότι υπάρχουν ισχυρότατες δυνάμεις που θέλουν τη μαύρη εργασία».

Μνημόνια στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ δυο Μνημόνια Κατανόησης και δυο συμβάσεις που εξυπηρετούν σκοπούς του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για δύο μνημόνια σχετικά με κέντρα εκπαίδευσης στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αβαθή ύδατα, καθώς και δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σλοβενία και την Αρμενία.

Αναφερόμενη στα μνημόνια κατανόησης, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου ανέφερε ότι η λειτουργία των κέντρων εκπαίδευσης «βοηθάει το ΝΑΤΟ ώστε να ενισχύονται επιχειρήσεις σε εκβολές ποταμών και λιμάνια». Πρόκειται - σημείωσε - για «μηχανισμό παραδομένο στο ΝΑΤΟ που θα πληρώνει ο λαός και υπονομεύει την άμυνα της χώρας», αφού «εξυπηρετεί σκοπούς του ΝΑΤΟ», ενώ ταυτόχρονα παρέχει πληροφορίες στην τουρκική πλευρά για επιχειρήσεις σε αβαθή ύδατα, δηλαδή γεωγραφικές συνθήκες που υπάρχουν και στο Αιγαίο και έτσι αποτελεί «διευκόλυνση σε αυτούς που έχουν βλέψεις επί ελληνικών εδαφών».

Αιτιολογώντας την ψήφιση των μνημονίων, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως «πρόκειται για κέντρο ενταγμένο στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε και να λειτουργήσει ερήμην της Ελλάδας» και «επειδή το ζήτημα μας ενδιαφέρει, κρίναμε εθνικά ωφέλιμο να παρακολουθεί Ελληνας αξιωματικός τη δραστηριότητα των κέντρων».

Αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στα Χανιά

Το Σάββατο και την Κυριακή, με κορύφωση την πορεία στη βάση της Σούδας

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική θα είναι στο επίκεντρο της Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μάρτη στα Χανιά, από κοινού η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η Συνάντηση, κεντρικό σύνθημα της οποίας είναι «Εξω οι φονιάδες των λαών», ξεκινάει στις 10 π.μ. στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Σε αυτήν έχουν δηλώσει συμμετοχή τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Ιράν, Αίγυπτο, Ισραήλ. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση παγκρήτιας λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στη βάση της Σούδας την Κυριακή 20 Μάρτη, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων και θα καταλήξει στο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

ΔΗΣΥ
Εν ψυχρώ εκτέλεση των εργασιακών δικαιωμάτων

Στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση του «Συμφώνου για το Ευρώ» μπαίνει η Δημοκρατική Συμμαχία, αναλαμβάνοντας να βάλει στην ατζέντα τα πιο άγρια αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων. Επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως κόμμα - μακρύ χέρι των επιχειρηματικών συμφερόντων, η ΔΗΣΥ δε διστάζει να υπερασπιστεί ανοικτά τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δραστική υποτίμηση της εργατικής δύναμης, χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν χτες από το συνεργαζόμενο παρακλάδι του κόμματος, «Φόρουμ», υπό τον Α. Ανδριανόπουλο, βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σύγχρονους δούλους. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις προτάσεις: Αύξηση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, διευκόλυνση των απολύσεων, επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας.

Επίσης, «ενθάρρυνση της ελευθερίας προσλήψεων - απολύσεων, γεωγραφική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, τηλεργασία, καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση και αναπροσαρμογή μέρους των αποδοχών ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιχείρησης, τις μεταβολές της παραγωγικότητας και την απόδοση των εργαζόμενων».

Ακόμα, «ενίσχυση της ευελιξίας και σύναψη επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι σήμερα». Για το δημόσιο, προτείνει κατάργηση ουσιαστικά των απεργιών και απόλυση των συνδικαλιστών που κηρύσσουν απεργίες, ενάντια στις δικαστικές αποφάσεις.

Συνάντηση Χριστόφια - Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε χτες στη Ραμάλα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Σε δηλώσεις του ο Μ. Αμπάς επαναβεβαίωσε τις σχέσεις της Λευκωσίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, δηλώνοντας ότι «καλωσορίζουμε όταν κάποιος έχει σχέση και με τις δύο πλευρές, κάτι που βοηθά στην επίλυση προβλημάτων». Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε χτες τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για ανέγερση κλινικής σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή. Τη συνάντηση Αμπάς - Χριστόφια ακολούθησαν πέντε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η Γεωργία, η Επιστήμη, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και η Υγεία.

Περιοδεία στα Γιάννενα

Περιοδεία στα Γιάννενα πραγματοποιεί σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 10 π.μ. συνάντηση με εργαζόμενους του εργοστασίου ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ στο δικαστικό μέγαρο όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα.
  • 10.30 π.μ. συνάντηση με τους συμβασιούχους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΙ στο Δημαρχείο.
  • 11.30 π.μ. περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ.
  • 1 μ.μ. συνέντευξη στο Εργατικό Κέντρο.
ΕΕΔΥΕ
Για τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Μ. Ανατολή

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή» διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, αύριο, Πέμπτη 17 Μάρτη, στην Αθήνα. Η εκδήλωση, που είναι στο πλαίσιο της διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης που γίνεται το Σαββατοκύριακο στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσουν ο Muhammad Hesham, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αιγύπτου, ο Aqel Taqaz, συντονιστής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη, και η Αγγελική Σαμούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ