ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παρεμβάσεις για αποκλειστικά δημόσια Υγεία

Χτες σε «Αιγινήτειο», «Αττικόν», «Τζάνειο» και «ΚΑΤ»

Από την κινητοποίηση στο «Αιγινήτειο»
Από την κινητοποίηση στο «Αιγινήτειο»
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν το έγκλημα σε βάρος της Υγείας, τις νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και τις συγχωνεύσεις των ήδη ανεπαρκών δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ, την υπονόμευση της υγείας των λαϊκών οικογενειών έστειλαν χτες εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων και μαζικοί φορείς με τέσσερις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής στα νοσοκομεία «Αιγινήτειο», «Αττικόν», «Τζάνειο» και «ΚΑΤ».

Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και του ΠΑΜΕ, ανέδειξαν τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία. Τις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, τις ελλείψεις προσωπικού και υγειονομικού υλικού, τις εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα για να προωθήσει τη συγχώνευση - κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ και την κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Οσα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες του ΙΚΑ απομείνουν, θα κοστολογούν και πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους ως επιχειρήσεις επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας σημαίνει αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η εντατικοποίηση και επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου οι υγειονομικοί να γίνουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό, επιστημονικό δυναμικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και συνοδούς τους.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αττικόν»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αττικόν»
«Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην Υγεία και να εξασφαλιστούν και τα δικαιώματα των υγειονομικών. Εμπόδιο είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», τονίζεται.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας του λαού στα χέρια τους. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, να συμμετέχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα. Να διεκδικήσουν με τον κοινό τους αγώνα:

  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, κέντρο υγείας, πολυιατρείο του ΙΚΑ να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. Κατάργηση κάθε πληρωμής.
  • Κοινωνικοποίηση όσων ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων Υγείας μπορούν να αξιοποιηθούν.
  • Κρατικό φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικών μηχανημάτων και υλικών.

Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικό «παρών» στην αυριανή απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).

«Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται»

Στην κινητοποίηση μπροστά από το «Αιγινήτειο» πήραν μέρος εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», αντιπροσωπείες εργαζομένων και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των εργαζομένων από το «Ιπποκράτειο», το «Αλεξάνδρα», το «Αρεταίειο» και το «Λαϊκό». Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βύρωνα, Καισαριανής και Ζωγράφου, σύλλογοι γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων κ.ά. Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ξεδίπλωσαν πανό μπροστά από το «Αιγινήτειο» παρέμειναν για περίπου μια ώρα φωνάζοντας συνθήματα: «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Παναγιώτης Πάλμος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Λίνα Σοφιανού από την ΟΓΕ κ.ά.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο εξακολουθεί να υπολειτουργεί, ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τη νοσηλεία των άπορων, υπάρχει έλλειψη σε υγειονομικά υλικά και οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν φάρμακα από τα φαρμακεία για να κάνουν τη θεραπεία τους στο νοσοκομείο.

Τις συνέπειες από την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως «κόστος» ανέδειξαν και οι παρεμβάσεις στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στο «Αττικόν» η συγκέντρωση έγινε στον προαύλιο χώρο. Και το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας. Το νοσοκομείο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός πληθυσμού που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού - κυρίως στα νοσηλευτικά τμήματα και στα εργαστήρια - και μερικής λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, στην εφημερία να σχηματίζονται ουρές, όπως έγινε και χτες. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στο «Τζάνειο». Στο «ΚΑΤ», έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή Ευάγγελο Παπαφράγκα, όπου καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες και αργίες από το Δεκέμβρη του 2011, τις ελλείψεις προσωπικού και υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο, τα χαράτσια που πρέπει να πληρώνουν στο νοσοκομείο οι ασθενείς.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Θέλει τους γιατρούς σε ρόλο εισπράκτορα!

Το χαρτί του εκβιασμού προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού και των υγειονομικών στις σαρωτικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία «έπαιξε» για μια ακόμα φορά χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός απείλησε ξανά ότι αν δεν προχωρήσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση το 40% των νοσοκομείων «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος, πιέζοντας τους γιατρούς να γίνουν όργανα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, να στραφούν απέναντι στους φυσικούς συμμάχους τους, που είναι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, έδωσε χτες εντολές να γίνουν εισπράκτορες για τη λειτουργία του νοσοκομείου - επιχείρηση! Ο υπουργός ανέφερε στη συνέντευξη ότι το περασμένο Σάββατο ανασφάλιστος που προσήλθε στην εφημερία του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» έκανε μια σειρά εξετάσεων και του δόθηκαν φάρμακα και υλικά και του είπαν να μην πληρώσει γιατί ήταν Σάββατο. Και ισχυρίστηκε ότι αυτός ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν του ζήτησαν να πληρώσει και το κατήγγειλε στο υπουργείο δίνοντας μάλιστα όλα τα ονόματα και τις ειδικότητες των γιατρών που τον εξέτασαν! Ετσι χτες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, εξέδωσε εγκύκλιο προς τους διοικητές των νοσοκομείων ότι την είσπραξη (!) κατά τη διάρκεια της εφημερίας πρέπει να την κάνουν -αν απουσιάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι- οι γιατροί. Στη χτεσινή εγκύκλιο του Ν. Πολύζου με θέμα «Καταβολή εξέταστρων και αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων» αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η καταβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ και η αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων οφείλει να γίνεται και εκτός της πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Ειδικότερα πρέπει κατά την πρωινή και απογευματινή βάρδια εργάσιμων ημερών, όπως και καθ' όλο το 24ωρο στην εφημερία, να υπάρχει διοικητικός υπάλληλος στο γραφείο κίνησης ή στο γραφείο εξωτερικών ιατρείων, ο οποίος θα εισπράττει τα νόμιμα εξέταστρα ή το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων ή θα ζητά και θα παρακρατεί ανάλογες συνταγές ασφαλιστικών ταμείων. Σε περίπτωση έλλειψης διοικητικού προσωπικού θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να τοποθετούνται για τις ανωτέρω δραστηριότητες άλλοι υπάλληλοι με ευθύνη του αρμόδιου διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στα ΚΥ με ευθύνη των αρμόδιων υποδιοικητών ΔΥΠΕ και των Προέδρων των διοικουσών τους Επιτροπών ή/και των Συντονιστών Επιστημονικού Εργου των Κέντρων Υγείας».

Μάλιστα, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού - λείπουν 25.000 νοσηλευτές και, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, 6.500 γιατροί - ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Απρίλη 2011, ζήτησε οι προσλήψεις στο Δημόσιο από 1 προς 5 να γίνουν 0 προς 5, «με ελάχιστες αναγκαίες εξαιρέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ