ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκληματική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος διαδηλωτών

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο 31χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

Eurokinissi

Δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που είχε ως αποτέλεσμα το βαρύτατο τραυματισμό του Γιάννη Καυκά, 31 ετών, αλλά και τον ελαφρύτερο τραυματισμό δεκάδων ατόμων, σημειώθηκε προχτές το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της πορείας μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι αστυνομικοί, εκτός από τον καταιγισμό χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών εναντίον συγκεντρωμένων που βρίσκονταν στην Πανεπιστημίου, δεν δίστασαν να επιτεθούν στους διαδηλωτές χτυπώντας τους με μανία κυρίως στο κεφάλι έξω από το πολυκατάστημα «Αττικα», χρησιμοποιώντας μάλιστα τα κλομπ τους ανάποδα.

Η κυβέρνηση φέρει όλη την ευθύνη για την άγρια καταστολή και την κρατική τρομοκρατία. Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλουτοκρατίας.

Ο 31χρονος, που έπεσε αιμόφυρτος στην Πανεπιστημίου, έχει υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δύο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά τραύματα στο κεφάλι από αμβλύ όργανο, ενώ από τα χτυπήματα προκλήθηκε επισκληρίδιο αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νικαίας σε «βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα» και από την πρώτη στιγμή εισήχθη στο χειρουργείο. Υστερα από περίπου 3,5 ώρες, ο Γ. Καυκάς μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Αστυνομικός χτυπά με το κλομπ ανάποδα

Eurokinissi

Αστυνομικός χτυπά με το κλομπ ανάποδα
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 31χρονος τραυματίστηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι και, έχοντας ακόμα τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε από άλλα άτομα του μπλοκ στο οποίο βρισκόταν στην οδό Αμερικής και παρελήφθη, μετά από περίπου 30 λεπτά, από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την οδό Σταδίου. Τελικά, στο νοσοκομείο έφτασε στις 2.45 το μεσημέρι όπου και διασωληνώθηκε.

Χτες το απόγευμα, το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε πως ο τραυματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, διασωληνωμένος υπό καταστολή και σε μηχανικό αερισμό και πως η μετεγχειρητική κλινική εικόνα είναι αμετάβλητη. «Η τρίτη μετεγχειρητική αξονική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία υπεβλήθη ο τραυματίας σήμερα το απόγευμα, εμφανίζει ήπιο μετατραυματικό εγκεφαλικό οίδημα, όπως επίσης και παρουσία λίγων νέων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος, ακριβώς όπως η προηγούμενη πρωινή αξονική τομογραφία. Συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και ενώ η κατάσταση του 31χρονου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, το υπουργείο Υγείας ενημέρωνε πως δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θύμα.

Πολλοί τραυματίες σε διάφορα νοσοκομεία

Στο Κρατικό της Νίκαιας νοσηλεύονταν έως και χτες άλλοι τέσσερις τραυματίες, που - σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν - η γενική τους κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Συνολικά, στο Κρατικό της Νίκαιας μεταφέρθηκαν προχτές 12 τραυματίες.

Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύεται ένας ακόμα 29χρονος διαδηλωτής, που τραυματίστηκε στα προχτεσινά επεισόδια και υποβλήθηκε σε σπληνεκτομή. Η μετεγχειρητική του πορεία εξελίσσεται ομαλά. Στον «Ευαγγελισμό» προχτές μεταφέρθηκαν ακόμα 3 τραυματίες με θλαστικά τραύματα, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν έμειναν για νοσηλεία.

Επίσης, σε διάφορα νοσοκομεία βρέθηκαν δεκάδες τραυματισμένα άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ή με δικά τους μέσα. Παράλληλα, τις πρώτες βοήθειες σε αρκετούς προσέφεραν μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ.

Το σκηνικό των επεισοδίων

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», όταν άγνωστοι, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έριξαν πέτρες και πλαστικά μπουκάλια εναντίον διμοιρίας που βρισκόταν επί της Πανεπιστημίου. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης προκειμένου να τους απωθήσουν προς την Ομόνοια.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, κουκουλοφόροι, που βρίσκονταν μέσα σε διάφορα μπλόκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κινήσεων περιοχών, άρχισαν να πετούν εκ νέου πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά από την πορεία. Τότε, άρχισε ένας καταιγισμός εκρήξεων από δακρυγόνα, αλλά και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Χαρακτηριστικό είναι πως όσοι βρίσκονταν από εκείνο το σημείο μέχρι σχεδόν και το Σύνταγμα έτρεχαν να καλυφθούν, καθώς εκτός από τα χημικά που έκοβαν την ανάσα σε μεγάλη απόσταση, οι αστυνομικοί χτυπούσαν όποιον και όπου έβρισκαν.

Το σκηνικό βίας συνεχίστηκε και μετά, όταν ομάδες αγνώστων κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια. Εκεί, άναψαν φωτιές σε κάδους και άρχισαν το γνωστό πετροπόλεμο με τους άνδρες των ΜΑΤ. Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίοι δε δίσταζαν να κλωτσούν στο κεφάλι άτομα που είχαν προσαγάγει ή συλλάβει. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ενώ η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων είχε πνιγεί από τα δακρυγόνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προσήχθησαν 30 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 12.

Χτες το μεσημέρι, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικούς, καθώς και τον επικεφαλής αξιωματικό τους, ενώ διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι ο 31χρονος χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα που έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί.

Γεγονότα που προκαλούν ερωτηματικά

Από τις 10 το πρωί της Τετάρτης άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικοί - σύμφωνα με καταγγελίες - περνούσαν από καταστήματα ακόμα και περίπτερα και προειδοποιούσαν καταστηματάρχες της Πανεπιστημίου πως πρόκειται να γίνουν σοβαρά επεισόδια και γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να κλείσουν τα μαγαζιά. Την ίδια ώρα, περίπου 100 αστυνομικοί με πολιτικά ήταν δίπλα σε αστυνομικούς στα στενά πίσω από το Μουσείο και γύρω από το Πολυτεχνείο. Λίγα λεπτά αργότερα, έσπευσαν να εξαφανιστούν σε μικρές ομάδες 5-10 ατόμων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετών που ήταν στο σημείο την ώρα των επεισοδίων, ένστολοι μάζευαν σακίδια και διάφορα αντικείμενα που ήταν πεσμένα στο δρόμο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα έβαζαν δίπλα σε προσαχθέντες που δεν είχαν σακίδια.

Συμπαράσταση από ΠΑΜΕ και ΜΑΣ

Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας έσπευσε το απόγευμα της Τετάρτης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον υποδιοικητή της γ' ΔΥΠΕ και τους γιατρούς για την εικόνα της υγείας του διαδηλωτή μετά τη χειρουργική επέμβαση που έγινε.

Οπως αναφέρθηκε, ο διαδηλωτής είχε χτυπηθεί πολύ άσχημα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αιμορραγούσε από το αυτί. Με την επέμβαση αφαιρέθηκε μεγάλο αιμάτωμα και σταθεροποιήθηκε κατά κάποιον τρόπο η κατάστασή του, ωστόσο σύμφωνα με τους γιατρούς τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται πολύ κρίσιμα για τη ζωή του.

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια η αντιπροσωπεία με την οικογένεια του 31χρονου εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, από μέλη της οικογένειας αναφέρθηκε ότι η πληροφόρηση που είχαν ήταν ότι το «μπλοκ» της διαδήλωσης, στο οποίο συμμετείχε ο Γ. Καυκάς, δέχτηκε εντελώς απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. «Χτυπούσαν με λύσσα και αδιάκριτα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την εγκληματική επίθεση εναντίον διαδηλωτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την αστυνομική επίθεση κατά διαδηλωτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη, τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός. Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας.

Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κάθε είδους εκβιασμούς και επιθέσεις εναντίον του, πρέπει να υψώσει φραγμό και να αντεπιτεθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ