Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11384

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Οι αγώνες είναι «τέχνη» του λαού και η Τέχνη «όπλο» του

Για έκτη χρονιά (19/10-28/10) πραγματοποιείται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος η έκθεση εικαστικών «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο»

Ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική τέχνη ο μόχθος, η σκληρή δουλειά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης. Οσο κι αν η κυρίαρχη κουλτούρα προσπαθεί, με τα μέσα και τους μηχανισμούς που διαθέτει, να χειραγωγήσει τη συνείδηση των εργαζομένων, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατιάς χτίζουν διόδους επικοινωνίας με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

«Τι θαρρείτε πως είναι ο καλλιτέχνης;», έλεγε ο Πικάσο. «Ενας ηλίθιος που έχει μάτια μόνο αν είναι ζωγράφος, αυτιά μόνο αν είναι μουσικός, ή μια λύρα σε κάθε γωνιά της καρδιάς του μόνο αν είναι ποιητής, ή μόνο μπράτσα αν είναι πυγμάχος; Κάθε άλλο: Είναι ταυτόχρονα ένα πολιτικό ον που ευαισθητοποιείται διαρκώς από τα θλιβερά, τα παράφορα ή τα ευχάριστα που συμβαίνουν στον κόσμο και διαπλάθεται απόλυτα καθ' ομοίωσή τους...». Τα λόγια του μεγάλου κομμουνιστή ζωγράφου βρίσκουν την επιβεβαίωσή τους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, που αποτελούν μια διαφορετική διοργάνωση, η οποία δεν έχει σχέση με την εμπορευματοποίηση της Τέχνης, το κέρδος, τα σκάνδαλα, τις εκκεντρικότητες ή τις χορηγικές «φιλευσπλαχνίες...».


ΣΕΛ.  3


«ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Περιτύλιγμα για τα προβλήματα άνεργων και αυτοαπασχολούμενων γυναικών

ΣΕΛ.  16
Κρίσιμα ερωτήματα για το ρόλο της Τέχνης και του καλλιτέχνη

Με αφορμή την ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ με θέμα: «Η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας. Ο σύγχρονος ρόλος της Τέχνης και των καλλιτεχνών».


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αρχίζει με την όπερα του Πουτσίνι «Μανόν Λεσκό»

ΣΕΛ.  6
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Ανάγκη ο δρόμος της δυναμικής διεκδίκησης»

Για τις εκλογές στην Ομοσπονδία, αλλά και την επόμενη μέρα στο χώρο του κλασικού αθλητισμού μιλάει στον «Ρ» ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και διεθνής κριτής Γ. Πετρίδης.


ΣΕΛ.  7
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στο φως μυστικά της Εστίας

Οπως αποκάλυψε η διαστημοσυσκευή «Χαραυγή», ο αστεροειδής Εστία έχει γεωλογική διαστρωμάτωση ανάλογη με εκείνη των μεγάλων βραχωδών πλανητών και ένυδρα ορυκτά, που φαίνεται να προήλθαν από μετεωρίτες.


ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ