ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε η τροπολογία που βασίζεται στον «τρομονόμο»

Με ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε η κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ένας αριθμός στελεχών κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της ένταξης σε «εγκληματική οργάνωση» και για «τρομοκρατικές πράξεις», με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν στο γνωστό «τρομονόμο».

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Την τροπολογία ψήφισαν τελικά και οι βουλευτές που ανήκουν στην «Αριστερή Πρωτοβουλία» του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αρχικές δηλώσεις τους για «παρών».

Οπως είναι ήδη γνωστό, το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών». Αιτιολογώντας αυτήν τη θέση η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τόνισε σε παρέμβασή της στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη πως το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής πρέπει να διωχθεί, να διακοπεί η κρατική χρηματοδότησή της και να καταδικαστεί πάνω από όλα από τον ίδιο το λαό, αλλά ότι παράλληλα «δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο, το οποίο είναι ήδη ενισχυμένο με τον "τρομονόμο". Το νομικό σας οπλοστάσιο βάσει του οποίου και αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής, κατά του εθνικοσοσιαλισμού, του φασισμού κ.τ.λ. και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ίδια αυτή η τροπολογία, που θα γίνει νόμος, να χρησιμοποιηθεί εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Ξεκαθάρισε δε ότι οι όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν καθησυχάζουν και κατήγγειλε πως στόχος είναι να εξισωθεί η κρατική καταστολή, η βία, το καθεστώς της εκμετάλλευσης, αλλά ακόμη και η ναζιστική αντίληψη και πρακτική, με την ταξική πάλη, με τη γενική πολιτική απεργία, με τις καταλήψεις, με τη λαϊκή εξέγερση ή με την κοινωνική επανάσταση και προειδοποίησε: «Μη νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους νόμους εναντίον μας».

Εισήγηση για άρση ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών

Ομόφωνα χτες η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Ολομέλεια την άρση της ασυλίας τεσσάρων ακόμα βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τους Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρο για επεισόδια που έκαναν στον Μελιγαλά, την Ε. Ζαρούλια για παράβαση του νόμου «περί όπλων», επειδή όταν επισκέφθηκε το σύζυγό της Ν. Μιχαλολιάκο, που ήταν προσωρινά κρατούμενος, βρέθηκε στην τσάντα της μια σφαίρα, και τον Σ. Μπούκουρα για απειλή και εξύβριση του δημάρχου Κορίνθου.

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παροχή «τεχνογνωσίας» στα μέτρα των μονοπωλίων

Προαναγγελία σαρωτικών αναδιαρθρώσεων σε ασφαλιστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πρόνοια κ.ά.

Από τα κιτάπια των μονοπωλίων είναι η παρεχόμενη «τεχνογωσία» της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα η οποία δημοσιοποίησε χτες την 5η Εκθεση Δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο κείμενο αποτυπώνονται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις για τις «αναδιαρθρώσεις» στη δημόσια διοίκηση, η διάλυση των προνοιακών επιδομάτων, οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα όπου προδιαγράφονται νέες σαρωτικές ανατροπές, συνταγές για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Πρόκειται για διατυπώσεις «καρμπόν» με αυτές που κατά καιρούς έχουν αξιώσει ΣΕΒ, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεξαγωγείς και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

Ασφαλιστικό σύστημα: Η Ομάδα Δράσης «συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να προωθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ασφαλίσεων από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας». Μπαίνοντας στο «ψητό» σημειώνουν ότι η «στήριξη» συνίσταται στην παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας για τη «μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που συνδέεται με τα καθεστώτα επαγγελματικών συντάξεων».

Δημόσια διοίκηση: Προαναγγέλλουν το μόνιμο καθεστώς αξιολόγησης κρατικών φορέων, υπηρεσιών και υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επισημαίνουν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση και το πρόγραμμα κινητικότητας «βάζουν τα θεμέλια για ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας προσωπικού». Στις «βασικές αναμενόμενες εξελίξεις» συγκαταλέγεται η «έγκριση διετούς στρατηγικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων». Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνουν ότι θα «ακολουθήσει σύντομα η υποβολή αναλυτικών προτάσεων για σχέδιο δράσης».

Προνοιακά επιδόματα: Με κεντρικό στόχο την καρατόμηση των κονδυλίων και τη διαχείριση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού προτείνουν «περισσότερο αποτελεσματική στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων, στέγασης, οικογενειακό, επιδόματα αναπηρίας κ.ά.». Επισημαίνουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συντάξει «λεπτομερές έγγραφο σχετικά με τη διαμόρφωση προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Ηδη έχουν γίνει και οι αντίστοιχες συνεννοήσεις οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, «ενδέχεται να προμηνύουν τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Ιδιωτικοποιήσεις: Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία», ανάμεσα σε άλλα, αφορά «θέματα κανονιστικής ρύθμισης για το νερό, όπως η σχέση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και των εταιρειών ύδρευσης και η τιμολόγηση του νερού». Η «βοήθεια» σε ό,τι αφορά στα προσφερόμενα φιλέτα δημόσιας γης αφορά στις «αδειοδοτήσεις της χρήσης γης, εντοπισμό θυλάκων επενδύσεων, την κατάρτιση βάσης δεδομένων και τη νομοθεσία για τη χρήση των ακτογραμμών». Διαμορφώνουν και ειδικά μοντέλα «αξιοποίησης» δημόσιων ακινήτων μέσω «παραχωρήσεων και ανάπτυξης, όπως ιστορικών και πολιτιστικών δημόσιων χώρων για τουριστικούς σκοπούς».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Τη Δευτέρα 28/10, στο ΤΕΙ Πάτρας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7 μ.μ. στα Εξάρχεια, στο καφενείο «ΜΟΥΡΙΑ» (Χ. Τρικούπη και Καλλιδρομίου). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Κυριακή 3/11, στις 11 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης). Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.
Αλλες εκδηλώσεις

-- Εκδήλωση με θέμα: «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ο επαναστατικός Τύπος, στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και του λαού, πηγή ενημέρωσης, γνώσης και οργάνωσης», διοργανώνει η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Θα μιλήσει ο Θ. Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Θα προβληθεί οπτικοακουστικό ντοκουμέντο για τον «Ριζοσπάστη την περίοδο του μεσοπολέμου (1925-1936). Οι ανταποκρίσεις του από τη Σάμο και την Ικαρία».

-- Αύριο, Πέμπτη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ Αγ. Ιωάννη - Ρέντη, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο και θέμα: «Συμπεράσματα από την αντιφασιστική πάλη του λαού 1940 - 44».

-- Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Φύλλο Καρδίτσας, την Παρασκευή 25/10, στις 6 μμ, θα μιλήσει ο Κ. Θεοδωρίδης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Σειρά εκδηλώσεων για τα 95 χρόνια ζωής και επαναστατικής δράσης του ΚΚΕ, αφιερωμένες στην ηρωική και μεγαλειώδη πορεία, από τη Ρούμελη στο Γράμμο, των 1.000 άοπλων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που πέρασαν και από χωριά της περιοχής, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος. Ακολουθώντας τα βήματα της φάλαγγας των αόπλων η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ οργάνωσε πετυχημένες εκδηλώσεις στη Νίκαια, (16 Οκτώβρη) και στα Φάρσαλα, (20 Οκτώβρη), ενώ στο επόμενο διάστημα ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Καλαμάκι, τη Σκήτη και το Ομόλιο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στην Αγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ