ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυριαρχούν τα εσωκομματικά αδιέξοδα

Κρίσιμο ζήτημα για την ενότητα του κόμματος η στάση του Κ. Καραμανλή στις προτάσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του για τις «αλλαγές» στο κόμμα.

Τρόπους εξόδου από την εσωκομματική κρίση και αντεπίθεσης τόσο έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του όσο και απέναντι του Δ. Αβραμόπουλου, αναζητεί εναγωνίως ο Κ. Καραμανλής μπροστά στο συνέδριο του κόμματος. Αν και η αντιμετώπιση των εσωκομματικών αδιεξόδων αποτελεί υποχρεωτικά βασικό μέλημα του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο δε φαίνεται να έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη τακτική στην κατεύθυνση αυτή.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες, ανάλογα από την πλευρά που γίνεται η «διαρροή». Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και υποχρεώνουν την ηγεσία της ΝΔ να αποσαφηνίσει τους κανόνες και τους όρους του εσωκομματικού παιχνιδιού εξουσίας, καθώς η διαμάχη εντός του κόμματος εξουδετερώνει τις όποιες προσπάθειες επιχειρεί, προκειμένου να δείξει ότι αποτελεί την «εναλλακτική λύση εξουσίας». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τις επόμενες μέρες ο Κ. Καραμανλής να τοποθετηθεί απέναντι στις προτάσεις που έχουν καταθέσει ηγετικά στελέχη του κόμματός του (Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης) για τις «αλλαγές» που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Η απάντησή του πιθανότατα θα δοθεί στις συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων του κόμματος (ΚΟ, ΚΕ) που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα του μήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τουλάχιστον στα λόγια έχει εμφανιστεί ένθερμος υποστηρικτής των «μεγάλων αλλαγών» στο κόμμα, αλλά οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά πόσο θα το εφαρμόσει στην πράξη. «Κομβικό» ζήτημα θεωρείται η θεσμοθέτηση του Πολιτικού Συμβουλίου, για το οποίο υπάρχει έντονη εσωκομματική κόντρα. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει ζητήσει την εκλογή αυτού του ανώτερου οργάνου που θα χαράζει συλλογικά την πολιτική του κόμματος σε αντίθεση με το υπάρχον «αρχηγικό μοντέλο», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τον Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πιέζεται και από τους λεγόμενους «βαρόνους», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να τίθεται το δίλημμα «αναβαθμισμένη ΕΕ ή Πολιτικό Συμβούλιο». Πάντως, από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του υποστηρίζεται ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία διάθεση να υιοθετήσει και προωθήσει τις «μεγάλες αλλαγές» στο κόμμα και ότι μεθοδεύει απλά την εξουδετέρωση και υπερφαλάγγισή τους ενόψει του συνεδρίου. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «αμυντική τακτική» που δεν πρόκειται να αποδώσει και γι' αυτό προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, με γνώμονα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί» να οδηγήσει ενωμένη την κεντροδεξιά στις εκλογές και την εξουσία.

Τις επόμενες μέρες, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι όποιες ενστάσεις και κατηγορίες για τη δημοκρατικότητα του συνεδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι επικεφαλής θα τεθεί ο Τζ. Τζαννετάκης, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την «πλευρά Μητσοτάκη». Ωστόσο, από την πλευρά της Αραβαντινού αντιτείνουν ότι η «πολυτασική σύνθεση» της οργανωτικής επιτροπής δε σημαίνει ουσιαστικά τίποτα, αφού στην πράξη εξουσιοδοτείται ένα έμπιστο στέλεχος της Ρηγίλλης για να φέρει «σε πέρας την αποστολή» που του έχει ανατεθεί. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι η Ντ. Μπακογιάννη έχει προτείνει η εκλογή των συνέδρων να γίνει μετά τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, πρόταση που απορρίπτεται από τη Ρηγίλλης ως αντικαταστατική. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η σύγκρουση ενόψει του συνεδρίου φαντάζει αναπόφευκτη και από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής πυκνώνει τις επαφές του με ηγετικά στελέχη του κόμματος (συναντήθηκε με ορισμένους τις ημέρες των γιορτών), αλλά και με τους εκδότες των φιλικά προσκείμενων εφημερίδων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξυμένο πρόβλημα με τον «Τύπο της παράταξης».

Περιμένει τα γκάλοπ ο Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε ορισμένες κινήσεις προκειμένου να συντηρήσει το «ενδιαφέρον της κοινής γνώμης» για το υπό κατασκευή κόμμα του. Ετσι, θα ανακοινώσει την ίδρυση του πολιτικού γραφείου του και ίσως τα ονόματα κάποιων πρώτων στελεχών ή «επωνύμων» που στηρίζουν το εγχείρημά του. Ωστόσο, περιμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση των νέων γκάλοπ, από τα οποία αναμένει να «προικοδοτηθεί» εκ νέου το κόμμα του από τους κατασκευαστές της «κοινής γνώμης». Πάντως, δεν πρόκειται να «ολοκληρώσει» την πρωτοβουλία του μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2001, παραμένοντας ταυτόχρονα και αξιοποιώντας στο έπακρο το δημαρχιακό αξίωμα, όπως έκανε με την πρωτοχρονιάτικη φιέστα στην πλατεία Συντάγματος.

ΝΑΤΟ
«Γέμισε» με απεμπλουτισμένο ουράνιο όλη τη Σερβία!

  Καταγγελίες   του δρ. Νίκου Κατσαρού, γενικού γραμματέα Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών και Διευθυντή Ερευνών  στο «Δημόκριτο»

«Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, βλήματα από βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο βρέθηκαν στη Σερβία, εκτός της περιοχής Κοσσυφοπεδίου, στις 18 Απριλίου 1999 στην ευρύτερη περιοχή του Μπουγιάνοβατς (Bujanovas), στις 30 Μαΐου στην περιοχή Ακρωτηρίου Αρδα (Cape Arza), στη χερσόνησο Λαστίτσε (Lastice) και αργότερα στην ευρύτερη περιοχή της Βράνια (Vranje). Συνολικά, 5.000 βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο -238 ρίχτηκαν σε οκτώ περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας νότια του 44ου παραλλήλου. Οι βόμβες αυτές ρίχτηκαν εκτός της περιοχής του Κοσσόβου. Πιο συγκεκριμένα, εφτά ήταν στη Σερβία (εκτός Κοσσόβου) και μία σε περιοχή του Μαυροβουνίου.

Υπολογίζεται ότι 3.000 - 5.000 οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο ρίχτηκαν από αεροπλάνα τύπου Α-10 στις οκτώ αναφερόμενες περιοχές που ισοδυναμούν με 1-1.5 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου -23γ. Από μετρήσεις που έγιναν στο πυρηνικό ερευνητικό κέντρο της Σερβίας Βίντσα (Vinca) σε δείγματα βλημάτων από τις παραπάνω περιοχές έδειξαν ραδιενέργεια μέχρι και 1.000 πάνω από το επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας».

Τα παραπάνω αναφέρει ο γενικός γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών, δρ. Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών στο «Δημόκριτο», μετά από συμμετοχή του σε επιστημονικό συνέδριο και επίσκεψή του στη Σερβία στο πυρηνικό κέντρο της Βίντσα και συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί όλες οι περιοχές, που είναι μολυσμένες με ραδιενέργεια, η αποκατάσταση των περιοχών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι θα πρέπει πολλές χιλιάδες τόνοι χώματος μολυσμένου με ραδιενέργεια να σκαφτούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, αλλιώς σύντομα τα συμπτώματα εμφάνισης λευχαιμιών και άλλων ειδών καρκίνου θα εμφανιστούν στους άτυχους κατοίκους των περιοχών αυτών της Σερβίας που ζουν με τη ραδιενέργεια».

Ο γεν. γραμματέας Χημικών Εταιρειών δρ. Ν. Κατσαρός απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των οκτώ περιοχών της Σερβίας (εκτός Κοσσυφοπεδίου), που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Εφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Αλαφιώτης

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έφυγε αιφνίδια από κοντά μας ο σύντροφος Σταύρος Αλαφιώτης. Σε ηλικία μόλις 43 χρόνων, ο Σταύρος Αλαφιώτης έχασε τη μάχη με τη ζωή στο νοσοκομείο «ΦΛΕΜΙΝΓΚ», όπου εισήχθη έκτακτα την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Η κηδεία του εκλεκτού συντρόφου έγινε ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Ο Σταύρος Αλαφιώτης υπήρξε δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, έγινε μέλος της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος του Κόμματος και αναδείχτηκε σε γραμματέα της ΚΟΒ Λαυρίου. Σε όλη του τη ζωή, υπήρξε σεμνός, αγωνίστηκε μαχητικά μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος σε όλα τα μέτωπα πάλης με ευσυνειδησία. Σημαντική και η προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο σωματείο και την Ομοσπονδία των υπαλλήλων του Δασαρχείου. Την τετραετία 1982 - 1986 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λαυρεωτικής και πάλεψε για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων του λαού του Λαυρίου.

Σύσσωμος ο λαός του Λαυρίου έστειλε προχτές το τελευταίο χαίρε στον Σταύρο Αλαφιώτη. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κηδεία παραβρέθηκε ο Χρήστος Κολοβός. Επίσης παραβρέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου Κώστας Πόγκας.

Τον ύστατο χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων και Λαυρεωτικής Γεώργιος Βασίλαρος: «Ο ξαφνικός σου χαμός, μας αιφνιδίασε όλους. Δεν μπορούμε ακόμα να συνειδητοποιήσουμε ότι δε θα είσαι μαζί μας απ' εδώ και μπρος. Στις κοινωνικές μας σχέσεις, στις πολιτικές μας δραστηριότητες, στις συνεδριάσεις της κομματικής μας οργάνωσης. Η απρόσμενη απώλειά σου μας άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Δραστηριοποιήθηκες μέσα στο ΚΚΕ και πάλεψες για μια άλλη κοινωνία. Για μια κοινωνία, στην οποία δε θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η προσωπική σου στάση ζωής και η συμπεριφορά σου ως στέλεχος του Κόμματος αποτελούσε παράδειγμα για όλους μας και συγχρόνως διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές των κομμουνιστών. Αγαπητέ μας σύντροφε Σταύρο, σου δίνουμε μια υπόσχεση ότι γι' αυτά που εσύ αγωνιζόσουν θα συνεχίσουμε εμείς με μεγαλύτερη μαχητικότητα να παλεύουμε, εξοπλισμένοι και με τις πρόσφατες αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, για τη δημιουργία του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, για Λαϊκή εξουσία και Λαϊκή οικονομία. Θα σε θυμόμαστε για πάντα».

Νεκρός ο γιος του υπουργού Εργασίας

Δολοφονήθηκε προχθές στο Μεξικό ο 27χρονος γιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση. Ο Κωνσταντίνος Γιαννίτσης σπούδαζε στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε πάει στο Μεξικό με φίλους του για τις γιορτές, όπου έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε.

Ο υπουργός Εργασίας αναχώρησε χθες το πρωί για να παραλάβει τη σορό του γιου του. Να σημειωθεί ότι τα ίχνη του Κωνστ. Γιαννίτση είχαν χαθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι έρευνες των Αρχών του Μεξικού για την ανεύρεσή του απέβησαν άκαρπες. Την είδηση του χαμού του πληροφορήθηκαν πρώτοι οι φίλοι του, που ειδοποίησαν την οικογένεια του θύματος όταν κλήθηκαν στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσουν το πτώμα ενός νέου που είχε βρεθεί. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωνστ. Γιαννίτση έστειλαν φίλοι και συνεργάτες του υπουργού. Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον υπουργό Εργασίας και στους οικείους του για τον αδόκητο χαμό του γιου του.

Ενισχύστε το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Οικονομική εξόρμηση πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου με τη συνεισφορά όλων μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες, λόγω των γιορτών, ανάγκες των ανθρώπων, που περιθάλπει, άπορων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας», υπογραμμίζεται: «Η αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης και η ηθική δικαίωση των αγωνιστών της δεν έλυσε τα προβλήματα, που από πολλά χρόνια αυτοί αντιμετωπίζουν. Γιατί, δυστυχώς, η υλική τους αποκατάσταση - παρά τα δειλά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή - δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ώστε οι αγωνιστές να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ύστερα από τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα και τη δημοκρατία, που τους "αντάμειψαν" με φυλακές, εξορίες κι άλλες παντοειδείς διώξεις, με συνέπεια να χάσουν τις δουλιές τους, τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και να βρεθούν, σε προχωρημένη πια ηλικία και άρρωστοι οι πιο πολλοί, κυριολεκτικά χωρίς κανέναν πόρο ζωής, ενώ οι περισσότεροι - οι λιγότερο "τυχεροί" - "έφυγαν", με την πίκρα της εγκατάλειψης»!

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά όλοι όσοι και στο παρελθόν στήριξαν το έργο της, θα το πράξουν ξανά, βοηθώντας στην εκπλήρωση της αποστολής της. Με τη βεβαιότητα αυτή, η «Δημοκρατική Μέριμνα» εύχεται Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το Νέο Ετος 2001.

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν το σημαντικό έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της, στην οδό Ακαδημίας 78, στο τηλέφωνο 3822.776 ή να καταθέσουν την προσφορά τους στην Εθνική Τράπεζα και στο λογαριασμό 129/480210/14.

Επαγγελματικός Στρατός... θα μειώσει τη θητεία

Την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών στρατιωτών μέσα στο 2001 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι τις αρχές Φλεβάρη θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών μέσα στο χρόνο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν και όλα τα στοιχεία των αλλαγών που προγραμματίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, από το 2001 και μέσα στα επόμενα χρόνια ο συνολικός αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών αναμένεται να φτάσει τους 15.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 - 26 χρόνων. Η πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών, όπως είπε ο υπουργός, θα σηματοδοτήσει και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών κατά δυο μήνες για το τρέχον έτος και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάντως η στρατιωτική θητεία αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα τρία χρόνια κατά έξι μήνες, που μεταφράζεται σε δυο μήνες κάθε χρόνο.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσληψη των επαγγελματιών στρατιωτών θα είναι το απολυτήριο Λυκείου, ενώ για τους άντρες και η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Πάντως οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, αλλά και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, γίνονται λίγο καιρό μόλις μετά την απόφαση του υπουργών Εθνικής Αμυνας των χωρών της ΕΕ για τη σύσταση ευρωπαϊκού μισθοφορικού στρατού.

Συνεστίαση στην Πτολεμαΐδα

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί την Παρασκευή 5 Γενάρη η Κομματική Οργάνωση Πτολεμαΐδας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο οικογενειακό κέντρο «Αλσος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ