ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Τα κέρδη υπεράνω των αρρώστων

Διαγνωστικό κέντρο μεταβίβασε το ιατρικό απόρρητο ασθενούς σε ασφαλιστική εταιρία, η οποία με τη σειρά της ακύρωσε την ασφαλιστική σύμβαση

Την αγριότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπου οδηγεί ο διαγκωνισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατεδάφιση του εναπομείναντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έρχεται αν αποκαλύψει ένα περιστατικό που έφτασε στην Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων: Διαγνωστικό κέντρο ενημέρωσε την ασφαλιστική εταιρία για το περιεχόμενο ιατρικής εξέτασης γυναίκας, ενώ η ασφαλιστική εταιρία στη συνέχεια κατήγγειλε την ασφαλιστική σύμβαση (ασφαλιστήριο ζωής με πρόσθετες καλύψεις), επειδή την έκρινε μη συμφέρουσα στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας.

Ετσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι πίσω απ' τα ωραία λόγια της πρόσθετης ασφάλισης κρύβεται η άγρια επιδίωξη για τη μεγιστοποίηση των κερδών καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ιατρικού απορρήτου.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα έκανε υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων σε διαγνωστικό κέντρο, το οποίο με τη σειρά του διαβίβασε το επίμαχο υπερηχογράφημα στην ασφαλιστική εταιρία. Ετσι, η ασφαλιστική εταιρία συνέλεξε και καταχώρισε στο αρχείο της ευαίσθητο δεδομένο υγείας και τελικά προχώρησε στην καταγγελία του ασφαλιστηρίου.

Μάλιστα, η ασφαλιστική εταιρία ισχυρίστηκε ότι η μη ανακοίνωση του ιατρικού αυτού στοιχείου αποτελεί παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων του ασφαλισμένου! Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, η ασφαλιστική εταιρία δε θέλει να ασφαλίζει άτομα που έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Η υπόθεση έφτασε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά από καταγγελία της παθούσας για καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας στην απόφασή της 2/2004 αναφέρει ότι η διαβίβαση του δεδομένου από το διαγνωστικό κέντρο δεν ήταν νόμιμη αλλά ούτε και η συλλογή του από την ασφαλιστική εταιρία.

Μάλιστα, η απόφαση αναφέρει ότι τυχόν «συγκατάθεση» του υποκειμένου στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υπό τη μορφή προσχώρησης στους γενικούς του όρους, δεν αποτελεί προϊόν«ελεύθερης, ρητής και ειδικής δήλωσης βουλήσεως». Διαπιστώνεται, επομένως, παράβαση από την ασφαλιστική εταιρία του Ν. 2472/97 για τα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, η απόφαση λέει ότι και αν ακόμη περιλαμβάνονταν στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου τέτοιοι επαχθείς όροι, αυτοί δεν είναι νόμιμοι.

Τέλος, η Αρχή Προστασίας επιβάλλει στο διαγνωστικό κέντρο πρόστιμο 30.000 ευρώ για παράνομη διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας της ασφαλισμένης και για μη προηγούμενη ενημέρωση της γυναίκας γι' αυτή τη διαβίβαση.

Επίσης, επιβάλλει στην ασφαλιστική εταιρία πρόστιμο 20.000 ευρώ για παράνομη συλλογή και καταχώριση σε αρχείο ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου υγείας της ασθενούς, ενώ υποχρεώνει στην ασφαλιστική εταιρία να καταστρέψει το υπερηχογράφημα, υπό την έννοια να το επιστρέψει στην ασθενή.

ΛΑΡΙΣΑ
Απολύσεις και τρομοκρατία

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας και ένα όργιο εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις της Λάρισας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται, ψευδώς και προκλητικά, ότι με την πολιτική της μειώνει το ποσοστό της ανεργίας.

Η τραγική κατάσταση, όμως, που βιώνουν και οι εργαζόμενοι του νομού καταδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας, καθώς καθημερινά αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς ο αριθμός των ανέργων - στη Λάρισα ξεπερνούν τις 22.000 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι - η υποαπασχόληση παίρνει δραματικές διαστάσεις, ενώ στους εργασιακούς χώρους οι εργοδότες, «πατώντας» στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, επιβάλλουν κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα των τελευταίων ημερών:

  • Στο εργοστάσιο έτοιμου ενδύματος «ΛΟΥΠΑΣ» που εδρεύει στη Φαλάνη Λάρισας, οι 60 εργαζόμενοί του πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.
  • Στο εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων «ΑΣΕΠΤ» οι 220 περίπου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες και η εργοδοσία αρνείται να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι απαιτώντας να πάρουν τα χρήματά τους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
  • Στο εργοστάσιο πλαστικών ειδών «ΚΑΡΑΤΖΗΣ» η εργοδοσία απέλυσε, το τελευταίο διάστημα, 20 από τους 200 περίπου εργαζόμενους, ενώ απειλεί ότι θα διώξει και άλλους. Οι απολύσεις ξεκίνησαν από τότε που οι εργαζόμενοι έθεσαν επιτακτικά το αίτημα να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι και δύο συνδικαλίστριες, από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου της επιχείρησης.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια Υγεία ολοκληρώθηκε χτες το νομοθετικό έργο της παρούσας Βουλής. Το νομοθέτημα ψήφισαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, μιλώντας για προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερης διείσδυσης των ιδιωτών στον χώρο της Υγείας.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν έγινε ποτέ, δε στήθηκε ποτέ σωστά και κατά τη γνώμη μας δε στήνεται και τώρα» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Παναγιώτης Κοσιώνης. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές επιλογές αλλά και το χώρο της Υγείας, σημείωσε ότι «άλλαξε στα μέσα της δεκαετίας του '80, το 1986-1987, όταν το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο έκανε στροφή σε δύο τομείς που ήταν παρθένοι: τον τομέα του Πολιτισμού και τον τομέα της Υγείας. Αρχισαν να υποχωρούν τα κράτη που είχαν το κρατικό σύστημα Υγείας και ξεκίνησε να μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας πολύ καλά και στους δύο τομείς. Ολα αυτά που προηγήθηκαν με τα διάφορα νομοθετήματα, αλλά και με υπουργικές αποφάσεις, όπως η ένωση ταμείων διαφόρων οργανισμών, προετοιμάζουν το έδαφος για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Παράλληλα, επισήμανε ότι «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται από τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, τα περιφερειακά τους ιατρεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, που μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας του οικείου ΟΚΑ. Τι συμβαίνει εδώ; Πρόκειται για ιδρύματα των ασφαλιστικών οργανισμών, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι». Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε την άποψη ότι οι τομείς παροχής περίθαλψης από το Ταμείο πρέπει να πάνε στο δημόσιο ενιαίο σύστημα Υγείας. Τα ταμεία πρέπει να ασχοληθούν με τη συνταξιοδότηση και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Δεν μπορεί να βγαίνει και από αυτό έξω το κράτος, η κυβέρνηση και να λέει ότι έτσι δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

ΔΗΜΟΙ ΤΑΥΡΟΥ - ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Τρίωρη στάση εργασίας (7-10 π.μ.) πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι του Δήμου Ταύρου, σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καταβολή του πριμ παραγωγικότητας που τους οφείλεται από το 1990, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις, ανάκληση έξι απολύσεων που έχουν γίνει στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση Ταύρου.

Συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φλεβάρη οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Δήμου Καλλιθέας.

Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει ήδη μια βδομάδα κινητοποιήσεων διεκδικούν την αύξηση του 2003 η οποία δεν έχει καταβληθεί ακόμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Λουκέτο στο Ιδρυμα Μέριμνας Παιδιού

Λουκέτο στο Ιδρυμα Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης έβαλαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί δέκα μήνες. Το συγκεκριμένο ίδρυμα φιλοξενεί περίπου 150 παιδιά με ειδικές ανάγκες από ολόκληρο το νομό Πιερίας.

Οπως λένε οι εργαζόμενοι της Μέριμνας Παιδιού από το 1999 που ανέλαβε τη διοίκηση του ιδρύματος ο Δήμος, άρχισαν τα πράγματα ακόμη περισσότερο να δυσκολεύουν, ενώ η υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει πλέον αδιέξοδο στη λειτουργία του. Παρόλο που επανειλημμένα το σωματείο τους ζήτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι υπεύθυνοι φορείς, ο δήμος και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας αδιαφόρησαν.

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Μπ. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στα αιτήματα: «Είμαστε δέκα μήνες απλήρωτοι και κατεβήκαμε σε επίσχεση εργασίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Αποτελέσματα συνεδρίου

Ολοκληρώθηκε χτες το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Τα αποτελέσματα για τη νέα διοίκηση και την ανάδειξη αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ έχουν ως εξής: Σε σύνολο 204 ψηφισάντων, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 48 ψήφους και κατέλαβε 5 έδρες στη διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 108 ψήφους και 10 έδρες και η ΔΑΚΕ 43 ψήφους και 4 έδρες. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 5 ψήφους και μία έδρα. Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους και η ΠΑΣΚΕ 5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ