ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα επίθεση»
  • Επιστολή περισσοτέρων των 400 διανοουμένων, μεταξύ αυτών και 8 κατόχων του βραβείου Νόμπελ, όπου καταγγέλλονται τα επιθετικά σχέδια ενάντια στην Κούβα
  • «Ο Φιντέλ σύντομα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε
  • Συνεχίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τα «μηνύματα» ανατροπής

Διαδηλώσεις υπεράσπισης της Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα

Associated Press

Διαδηλώσεις υπεράσπισης της Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ - ΚΡΟΦΟΡΝΤ πολιτεία του ΤΕΞΑΣ.--

Η αλληλεγγύη ήταν και είναι πάντα η καλύτερη ασπίδα για την Κούβα, ειδικά ετούτη τη στιγμή, που ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο εξακολουθεί να νοσηλεύεται και οι Αμερικανοί έχουν θέσει στο φουλ τις μηχανές της προπαγάνδας και της ανατροπής.

Την απαίτηση για τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας, αλλά και την καταδίκη τους για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας εκφράζουν με επιστολή τους, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, περισσότεροι από 400 διανοούμενοι, καλλιτέχνες και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την Prensa Latina ανάμεσά τους και οκτώ κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Με την επιστολή τους υπό τον τίτλο «η ανεξαρτησία της Κούβας πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή», καταγγέλλουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ερμηνεύει κατά το δοκούν τη διακήρυξη του Φιντέλ Κάστρο προς τον κουβανικό λαό και προχωρούν σε απειλητικά μηνύματα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή οι κάτοχοι του Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, η Ριγομπέρτα Μεντσού, η Ναντίν Γκόρτιμερ, ο Γουόλε Σογίνκα, ο Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Ντάριο Φο, ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Ζορές Αλφιόροφ καθώς και προσωπικότητες όπως ο Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο Μανού Τσάο, ο Τζέιμς Πέτρας, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Ράμσεϊ Κλαρκ, ο Χουάν Γκέλμαν, ο Μάριο Μπεντέτι, ο Ιγνάσιο Ραμονέ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Εδουάρδο Γκαλεάνο και εκατοντάδες άλλοι.


Associated Press

Καταγγέλλουν τις δηλώσεις του Μπους και άλλων αξιωματούχων, το μήνυμα προς τους Κουβανούς της Κοντολίζα Ράις αλλά και την εισήγησή της για το σχέδιο ανατροπής της «Επιτροπής για μία Ελεύθερη Κούβα», όπου αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά «ότι επείγει να εργαστούμε σήμερα ώστε να εξασφαλιστεί ότι η στρατηγική της μεταβίβασης της εξουσίας από τον Κάστρο θα αποτύχει»... και η επιστολή τονίζει ότι «δεν είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί το χαρακτήρα των μέτρων αυτών και της ειδικής προσοχής, εάν κανείς αναλογιστεί το μέγεθος της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τα όσα έχουν λάβει χώρα στον πόλεμο στο Ιράκ».

«Ενώπιον λοιπόν αυτής της αυξανόμενης απειλής ενάντια στην ανεξαρτησία και κυριαρχία ενός κράτους, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Λατινική Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να αποτρέψουμε μία νέα επίθεση. Να την αποτρέψουμε με κάθε κόστος», αναφέρουν τέλος στην επιστολή τους οι 400 διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Παράλληλα, στα γραφεία της εφημερίδας των Κουβανών εργατών Trabajadores συνέχισαν να καταφτάνουν χτες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο με σημαντικότερο αυτό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Σύμφωνα με την Granma, το κείμενο συμπαράστασης της ΠΣΟ, το οποίο υπογράφει ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Κουβανοί εργαζόμενοι και η Επανάσταση έχουν την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Νέα προκλητικά «μηνύματα» από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας στις συνεχιζόμενες προκλητικές εκκλήσεις των ΗΠΑ για «δημοκρατική αλλαγή» στην Κούβα.

Μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, ο οποίος υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς τους Κουβανούς που επιδιώκουν να «συγκροτήσουν μία προσωρινή κυβέρνηση στην Κούβα, η οποία θα είναι δεσμευμένη στη δημοκρατία», η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πήρε τη σκυτάλη των δηλώσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιόφωνο και την τηλεόραση Μαρτί, που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ για να κάνουν το βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας, η Κοντολίζα Ράις απευθύνθηκε στους Κουβανούς, λέγοντας ότι «πολλά αλλάζουν εκεί» και τώρα είναι η ώρα να πιέσουν για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Διαβεβαίωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό τους για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης, στην ανεξιθρησκία και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Κατά το Reuters, ο υπουργός Πολιτισμού της Κούβας Αμπέλ Πριέτο απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές θα πάνε στο βρόντο. «Κανένας στην Κούβα δεν πρόκειται να ακούσει ένα μήνυμα που προέρχεται από αξιωματούχους μιας ξένης κυβέρνησης. Αυτό δεν έχει καμία αξία για τους Κουβανούς», τόνισε και χαρακτήρισε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ «καθαρή ρητορική για το Μαϊάμι», εννοώντας τη «μαφία» του Μαϊάμι. Παράλληλα, δήλωσε ότι η κουβανική κυβέρνηση λειτουργεί καλά με τον Φιντέλ Κάστρο να αναρρώνει και τον Ραούλ στο τιμόνι. «Δεν αισθάνομαι καμία αβεβαιότητα. Ο κόσμος αγαπάει πολύ τον Φιντέλ και αυτό έχει φανεί τις μέρες αυτές», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ραμόν Μπαλαγκέρ, ο οποίος επισήμανε πως ο Φιντέλ αναρρώνει. Εξήγησε ότι ο Φιντέλ Κάστρο, που είχε καταπονηθεί από το φόρτο εργασίας, υποβλήθηκε σε «περίπλοκη εγχείρηση» και τώρα «αναρρώνει ικανοποιητικά» και «σύντομα θα είναι μαζί μας και πάλι».

Σε μερικές βδομάδες ίσως επανέλθει στα καθήκοντά του ο Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας Κάρλος Λάγκε από τη Βολιβία, όπου βρίσκεται για να παραστεί στην έναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας των Ανδεων, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες που θέλουν τον ηγέτη της χώρας να πάσχει από καρκίνο του στομάχου.

«Ο Φιντέλ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια εγχείρηση και αναρρώνει με θετικό τρόπο. Δεν έχει καρκίνο», είπε ο Λάγκε, προσθέτοντας ότι ο κομμουνιστής ηγέτης, ο οποίος δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από την 26η Ιούλη, είναι πιθανό να αναλάβει και πάλι την εξουσία «σε μερικές βδομάδες».

Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν το δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha, σύμφωνα με το οποίο Κουβανοί αξιωματούχοι είπαν στον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και σε μέλη του κυβερνώντος «Εργατικού Κόμματος» (PT) ότι ο Κάστρο έχει έναν κακοήθη όγκο στο στομάχι και ότι η κατάστασή του είναι χειρότερη από ό,τι έχει γίνει γνωστό δημόσια. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βραζιλίας δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές και ανυπόστατο.

  • Με τον Κουβανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Χερμές Χερέρα Χερνάντες, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ