ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγγέλλουν την γκαγκστερική επίθεση

ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταδικάζουν την επίθεση, που δέχτηκαν στο λιμάνι του Ναυπλίου όσοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" και τονίζουν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του καμποτάζ θα συνεχιστεί

Την γκαγκστερική επίθεση που δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο λιμάνι του Ναυπλίου ναυτεργάτες, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που επιχείρησαν να εμποδίσουν τον κατάπλου του "πειρατικού" κρουαζιερόπλοιου"Μάρκο Πόλο",υπερασπιζόμενοι έτσι την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ και την εθνική αξιοπρέπεια, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση κατώτερων Πληρωμάτων ("ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"). "Η επίθεση των δυνάμεων καταστολής και οι ξυλοδαρμοί σε βάρος συνδικαλιστών ναυτεργατών και εργαζομένων - τονίζουν - συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών". Τα δυο σωματεία επισημαίνουν, επίσης, ότι κατά προκλητικό τρόπο από την κινητοποίηση απείχαν οι πλειοψηφίες των άλλων διοικήσεων της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

"Ο αυταρχισμός - τονίζουν τα δυο σωματεία - είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και η γνωστή μέθοδος στην οποία καταφεύγουν συστηματικά για την αντιμετώπιση των εργατικών και ναυτεργατικών αγώνων. Ο πρώην Λιμενάρχης Πειραιά Π. Κατσίνας, που είχε την εποπτεία της επίθεσης των Λιμενικών και της ειδικής ομάδας του ΥΕΝ πέραν όλων των άλλων παραγόντων που σχεδίασαν αυτήν την κτηνώδη επίθεση, έχει και προσωπικές ευθύνες".

Οι ναυτεργάτες - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Ναυπλίου, έδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα, αναμετρήθηκαν με την αντιδημοκρατική, φασιστική επίθεση και αυτό θα κάνουν και στο μέλλον. Η παραβίαση του καμποτάζ είναι μια καταστροφική για τους ναυτεργάτες εξέλιξη επάνω στην οποία η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, οικοδομούν κατ' εντολή των πολυεθνικών την οριστική και άμεση κατάργηση του καμποτάζ και το άνοιγμα του δρόμου για την επέλαση των πλοίων με σημαίες ευκαιρίας. "Αναμένεται - τονίζεται τέλος - η απόφαση του ΣτΕ, αλλά όλοι οι "αρμόδιοι" πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει δεκτή απόφαση που νομιμοποιεί το σπάσιμο του καμποτάζ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο μαζικά τόσο στον Πειραιά όσο και στο Ναύπλιο".

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο οι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να μην επιτρέψουν την προσέγγιση του "Μάρκο Πόλο", μόλις πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο κατευθύνεται στο Ναύπλιο ξεκίνησαν με πούλμαν, για να ενωθούν εκεί με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και πολίτες του Ναυπλίου. Οι διαδηλωτές φτάνοντας στο Ναύπλιο γύρω στις 10.30 πληροφορήθηκαν ότι η αποβίβαση των τουριστών έγινε με ταχύτατους ρυθμούς, για να μην προλάβουν οι ναυτεργάτες να φτάσουν στο λιμάνι.

Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι κατέφτασε στο λιμάνι του Ναυπλίου ένα τουριστικό πούλμαν (!) με άντρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι και τοποθέτησαν σιδερένια κιγκλιδώματα στο λιμάνι και στη συνέχεια έφτασαν και οι βατραχάνθρωποι. Οι ναυτεργάτες - που ήταν μέσα στον περιφραγμένο χώρο - είδαν το πλοίο "Μανταλένα",το οποίο θα μετέφερε τους τουρίστες στο "Μάρκο Πόλο", να δένει σε άλλο σημείο! Στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το πλοίο δέχτηκαν βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής που χτυπούσαν με μια πρωτοφανή μανία, υπό την επίβλεψη του κλαδάρχη της Λιμενικής Ασφάλειας Π. Κατσίνα.Από την επίθεση των ανδρών του ΛΣ δε γλίτωσε ούτε ο γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι, ενώ ο Κ. Κατσώρης,ταμίας της ΠΕΜΕΝ, μεταφέρθηκε, με χτύπημα στο κεφάλι, στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

  • Η προγραμματισμένη χτεσινή κινητοποίηση των ναυτεργατών στην Πάτρα ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας μετατέθηκε για την Πέμπτη, 27 του μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη το "νέο μισθολόγιο"

"Νέα απάτη" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το λεγόμενο νέο μισθολόγιο, που δήθεν θα δώσει "γενναίες" αυξήσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο και καταγγέλλει επίσης την προώθηση απ' την κυβέρνηση της άρσης του δικαιώματος της μονιμότητας.

Μια προσεκτική μελέτη - επισημαίνει στην ανακοίνωση - του νέου μισθολογίου, αποκαλύπτει το τέχνασμα και αυτό γιατί: Οι νέοι βασικοί μισθοί αυτού του μισθολογίου, πάνω στους οποίους υπολογίζονται οι εισοδηματικές αυξήσεις και οι συντάξεις, είναι μικρότεροι από το άθροισμα των σημερινών ξεχωριστών ποσών, που λειτουργούν σαν βασικοί μισθοί.

Μέσα και απ' αυτό διαιωνίζεται και εντείνεται η επιδοματική πολιτική με τα επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης που αποτελούν το 40% των συνολικών αποδοχών και χρησιμοποιούνται για να φαλκιδεύονται οι εισοδηματικές αυξήσεις και οι συντάξιμες αποδοχές.

Διατηρούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία και πάλι θα δίνονται μόνο στον ένα σύζυγο.

Με τις μεθοδεύσεις του δήθεν νέου μισθολογίου, που θα υλοποιηθεί σε πέντε χρόνια, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να δεχτεί να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ψήφιση απ' τη Βουλή των σχετικών 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Επίσης, η παράταξη επισημαίνει τις ζοφερές προοπτικές που προδιαγράφονται εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέδριό του περιοδικού ECONOMIST είπε ότι θα αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ότι θα ψηφιστεί νέος αντιασφαλιστικός - αντισυνταξιουχικός νόμος, θα γίνει σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κλπ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο αρνήθηκαν να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά έδρασαν πυροσβεστικά σε κάθε εκδήλωση αγωνιστικής διάθεσης.

"Ιπτάμενη" αυθαιρεσία

Δεν πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους η εταιρία "Ιπτάμενοι Γιατροί"

Να καταβάλει όσα δεδουλευμένα οφείλει στις τέσσερις υπαλλήλους του, λόγω μη εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεσμεύτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρίας συνοδείας και αερομεταφοράς ασθενών, "Ιπτάμενοι Γιατροί",κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Γλυφάδας. Η τριμερής πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η επιχείρηση λειτουργεί επί 24ώρου βάσης και παρέχει υπηρεσίες αερομεταφοράς στους ασθενείς που είναι και συνδρομητές της. Παρά το γεγονός ότι υποχρεώνει τις εργαζόμενες να εργάζονται αργίες, Κυριακές και νύχτα, δεν τους καταβάλλει τις νόμιμες προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα, δεν τους δίνει τα ρεπό που δικαιούνται, αλλά ούτε και τους πληρώνει αυτά τα ρεπό που τις υποχρεώνει να εργάζονται. Για παράδειγμα - όπως καταγγέλλουν - το μήνα Μάη τους έδωσε μόλις πέντε ρεπό και δεν τους πλήρωσε ούτε τις υπερωρίες που έκαναν τον ίδιο μήνα. Τα δε θεσμοθετημένα επιδόματα, όπως γάμου, πτυχίου, χειριστού κομπιούτερ, είναι απλώς ανύπαρκτα. Οι οφειλές της επιχείρησης κυμαίνονται από 500.000 έως 900.000 δρχ. σε κάθε υπάλληλο. Επιπλέον, από τον Οκτώβρη του '95 δεν επικολλάει τα ένσημα που δικαιούνται και για το θέμα αυτό οι εργαζόμενες ήδη έχουν κάνει καταγγελία στο ΙΚΑ Δάφνης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Κ. Κανέλης,παραδέχτηκε χτες τις παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης, ωστόσο απέδωσε τις ευθύνες στον λογιστή της επιχείρησης. Δεσμεύτηκε δε ότι μέσα σε 10 μέρες θα καταβάλει όσα οφείλει.

  • Αύριο Τετάρτη ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί γενική συνέλευση, στις 6.30μ.μ. στα γραφεία του, στο κτίριο του ΕΚΑ.Θέματα της συνέλευσης είναι η ενημέρωση για την πορεία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.
ΑΓΕΤ
Οι Ιταλοί μειώνουν το προσωπικό

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Με τη γνωστή μέθοδο των "οικειοθελών" αποχωρήσεων που συνοδεύονται με οικονομικά "κίνητρα", προσπαθεί η ιταλική διοίκηση του ομίλου της ΑΓΕΤ - εν γνώσει της Εθνικής Τράπεζας - να συρρικνώσει το προσωπικό και να το φθάσει στον αριθμό που προβλέπει το οργανόγραμμα που έχει καταρτίσει. Οργανόγραμμα που, όμως, δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους.

Ηδη η μεθόδευση των "οικειοθελών" αποχωρήσεων και η μη αναπλήρωση των συνταξιοδοτηθέντων έχει επιφέρει μείωση του προσωπικού, σε όλο τον όμιλο, κατά 500 άτομα. Οι 40 "οικειοθελείς" αποχωρήσεις έχουν γίνει στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Αλιβερίου, στο οποίο απασχολούνται 330 εργαζόμενοι, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν άλλες 80.

Η μυστικότητα που παρατηρείται στις κινήσεις των Ιταλών - όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου - δείχνει την προσπάθειά τους να αποφευχθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις ενόψει των αδιαφανών διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση και του υπολοίπου των μετοχών από την Εθνική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα σωματεία της ΑΓΕΤ, με πρόσφατο υπόμνημά τους, ζητάνε από την κυβέρνηση και την Εθνική Τράπεζα να μην παραδώσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Από την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στον κατάπλου του

Από την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο"

Το νέο προεδρείο του ΕΚ Αγρινίου

Σε αντιπροσωπευτική βάση συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Χ. Μπούρας,αντιπρόεδρος ο Γ. Κουκουράβας,γραμματέας ο Γ. Γουβαλάρης,αναπλ. γραμματέας ο Ρ. Γιακουμίλης,οργαν. γραμματέας ο Κ. Μαργιώλης,ταμίας ο Γ. Κίτσος και ειδικός σύμβουλος ο Η. Καραμπούλης.Ταυτόχρονα η νέα διοίκηση αποφάσισε να κάνει γνωστές στους εργαζόμενους της περιοχής τις βασικές θέσεις του προγράμματος δράσης που ψηφίστηκε στο 25ο Συνέδριο και στα πλαίσια αυτού του προγράμματος να βοηθήσει στη λειτουργία και μαζικοποίηση των σωματείων - μελών του, καθώς και στην προσπάθεια ενοποίησής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ