ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τους "S-300"

Ο επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ χαιρέτισε την απόφαση για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).

Ο Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες δημόσια τη "μεγάλη ικανοποίηση" της Κομισιόν για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, που απειλούσαν "να ανατρέψουν τη διαδικασία προσέγγισης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" (ΕΕ), και έτσι οι διαπραγματεύσεις επανέρχονται στην πολύχρονη "κανονική πορεία". Οι δηλώσεις του αρμοδίου για τις σχέσεις με την Κύπρο επιτρόπου, έγιναν μετά από διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδη στην έδρα της Κομισιόν. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν "ικανοποίηση", ενώ ο Γ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη και αποδοτική". Φαίνεται ότι και η κυπριακή πλευρά αισθάνεται ανακούφιση από την όλη εξέλιξη. Το ζήτημα είναι ότι η Λευκωσία - και η Αθήνα - παρουσιάζονται πλέον χωρίς ενεργητική διπλωματική πρόταση, και ό,τι θα προκύψει εξαρτάται αποκλειστικά από τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των άλλων. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στο εξάμηνο πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας, η Κύπρος δεν αναφέρεται ούτε καν ονομαστικά. Αντίθεα, το Βερολίνο κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Αγκυρα και υπογραμμίζει με έμφαση ότι "βασικό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί η περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας προς την ΕΕ"..

Δηλώσεις Κομισιόν

Αμέσως μετά την ιδιαίτερη συνάντηση ο επίτροπος Χανς βαν ντε Μπρουκ εξέφρασε κατ' αρχήν τη "μεγάλη ικανοποίηση της ΕΕ για την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη" να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους "S-300" στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον επίτροπο η μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" επέτρεψε "να μην ανατραπεί η διαδικασία προσέγγιση της Κύπρου στην ΕΕ", και "ενίσχυσε" τη σχέση ΕΕ/ Κύπρου. Αυτή η "ενίσχυση" δε μεταφράζεται σε τίποτα άλλο παρά στην "απρόσκοπτη συνέχιση" των πολύχρονων διαπραγματεύσεων, που, έτσι και αλλιώς, αποτελεί ειλημμένη ομόφωνη απόφαση σειράς Ευρωπαϊκών Συμβουλίων από το 1995, ενώ Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη "ξεπληρώσει" με σωρεία υποχωρήσεων.

Σύμφωνα με τον Βαν ντε Μπρουκ "πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια τακτική", δηλαδή "από τη μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, και από την άλλη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε τις ευρω - τουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία". Δηλαδή για την Κύπρο "συνέχιση", αλλά για την Τουρκία "αναβάθμιση",αφού στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Στρατηγικής" η Ελλάδα πρέπει να άρει και τις τελευταίες επιφυλάξεις στην κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας με 500 δισ. δραχμές. Οσον αφορά, όμως, την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο επίτροπος "νίπτει τας χείρας του" και επανέλαβε ότι η ενταξιακή τροχιά και το πολιτικό πρόβλημα "είναι και πρέπει να τα βλέπουμε ως δύο ξεχωριστά ζητήματα". Η Κομισιόν δε δεσμεύεται ούτε για τα προβλήματα που εμποδίζουν την υιοθέτηση του λεγόμενου κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ΚΕΠΠΑ (κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο "η αναλυτική εξέταση του κεκτημένου δεν μπορεί να καλύψει την Κύπρο στο σύνολό της", εξαιτίας της μη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης. Ενας τέλειος φαύλος κύκλος που καλύπτει από όλες τις πλευρές τον έμπειρο ντε Μπρουκ.

Οι όψιμοι φίλοι των αγροτών!

Τους δεινοπαθούντες αγρότες θυμήθηκε τελευταία η ηγεσία του ΣΥΝ, ενώ μέχρι τώρα δεν έχανε ευκαιρία να προβάλλει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που, τάχα, εξασφάλισαν με την ένταξη στην ΕΟΚ οι αγρότες! Πρόβαλλαν, π.χ., την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών με κοινοτικές επιδοτήσεις. Ακόμα προπαγάνδιζαν ότι και τα θαφτικά για τα προϊόντα που πήγαιναν στις χωματερές, πως εξασφάλιζαν ελάχιστο εισόδημα στους αγρότες, αποσιωπώντας πως ήταν το τίμημα για την απώλεια αγορών και το ξερίζωμα των καλλιεργειών που ακολούθησαν. Γνωστή είναι η συμβολή του ΣΥΝ στην επιχείρηση εξαπάτησης της κοινής γνώμης και των αγροτών για τις τεράστιες κοινοτικές επιδοτήσεις που, δήθεν, δίνονται για την ανάπτυξη της γεωργίας και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων.

***

Μ' αυτά τα ψεύτικα επιχειρήματα για όλους τους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ο ΣΥΝ συκοφαντούσε το ΚΚΕ, όταν προειδοποιούσε για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε για τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κι όταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε πως οι κοινοτικές επιδοτήσεις, που αφορούσαν στον αγροτικό τομέα, όχι μόνον δε δίνονται για τη στήριξη και ανάπτυξη της γεωργίας αλλά, αντίθετα, για να χρυσώσουν το χάπι του ξεκληρίσματός των αγροτών. Αφού στόχος της ΚΑΠ είναι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Τότε, αλλά και τώρα, η ηγεσία του ΣΥΝ συγκάλυπτε και συγκαλύπτει αυτό το στόχο, περιορίζοντας την κριτική της, απλώς, στην κυβερνητική πολιτική

***

Αλλά και σήμερα όπου ο ΣΥΝ παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των αγροτών, επιχειρώντας ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων να βγει από την απομόνωσή της, το κόμμα αυτό επιμένει να εξαπατά τους αγρότες και να συγκαλύπτει τις ευθύνες της ΕΕ για τις καταστροφικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Οχι μόνον δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του ο ΣΥΝ, γιατί με την τακτική εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ βοήθησε στον αποπροσανατολισμό των αγροτών, βάζοντας εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων τους. Αλλά και τώρα, περιορίζεται να ζητά απλώς κάποια επιμέρους, επουσιώδη μέτρα (π.χ. επιτόκια, κόστος κλπ.) ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει την υλοποίηση της αντιδραστικής αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ (και της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000 ενόψει ΟΝΕ τώρα... ), που έχει φέρει τόσα δεινά και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ετσι είναι οι όψιμοι φίλοι των αγροτών...

Γ. Ζ.

Αναγνώριση απασχόλησης επαναπατρισθέντων

Παρατείνεται μέχρι τις 4 Γενάρη του 2000 η προθεσμία υποβολής αίτησης για αναγνώριση χρόνου απασχόλησης στο εξωτερικό, Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν.Το δικαίωμα δίνεται στους Ελληνες υπηκόους ή ομογενείς που επαναπατρίστηκαν μέχρι 31.12.84,οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν, ύστερα από εξαγορά, το χρόνο απασχόλησής τους στο εξωτερικό, στους ελληνικούς φορείς κύριας ασφάλισης.

Για να γίνει αυτό ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Η χώρα από την οποία προέρχονται να μην είναι κράτος - μέλος της ΕΕ, ή να μην συνδέεται με την Ελλάδα με διμερή ή πολυμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης, ή ο χρόνος απασχόλησής τους στις χώρες αυτές να μην μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να ληφθεί υπόψη για απόκτηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.Να μην είναι συνταξιούχοι οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης στην Ελλάδα.

- Να έχουν 1.000 ένσημα κλάδου σύνταξης οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ. Εάν κατά τον επαναπατρισμό τους είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, χρειάζονται μόνο 500 ένσημα.

Οι αιτήσεις γίνονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ή στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων ασφαλιστικών φορέων.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη 3/2 στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της (κοντά στον κινηματογράφο ΑΤΤΑΛΟ), Βρυούλων 14.

  • H Επιτροπή Ειρήνης Κηφισιάς και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 7 Φλεβάρη στην ταβέρνα "ΣΑΝΜΑΤΙΑΝΗ" στις 8.30 μ. μ.
Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΦΕΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ 1967-1974) την Κυριακή 31 Γενάρη το πρωί, στο Ξενοδοχείο "ΠΑΡΚ" της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για το Νέο Χρόνο, ο πρόεδρός του Μιχάλης Βαρδάνης,ο οποίος έκανε και την κεντρική ομιλία.

"Βιώνουμε - τόνισε ο ομιλητής ανάμεσα στ' άλλα - ένα γκρίζο τοπίο γύρω μας και ανησυχούμε για τη δική μας πορεία, σαν λαός, σαν έθνος. Οι πόλεμοι, στις γειτονικές μας χώρες δε θέλουν να κοπάσουν. Τους συντηρεί και τους υποδαυλίζει η Νέα Τάξη Πραγμάτων στο βωμό των συμφερόντων της υπερδύναμης. Το Κόσσοβο απειλεί με φωτιά και σίδερο όχι μόνο ό,τι απόμεινε από την παλιά Γιουγκοσλαβία, αλλά και ολόκληρη τη Βαλκανική. Ακόμη, οι σχέσεις μας με την Τουρκία οριοθετούνται με πολεμικές απειλές από μέρος της Τουρκίας και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο". "Ομως ο λαός μας - επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου - δείχνει ωριμότητα, αντοχή και πείσμα. Αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον πολιτισμό του, να θωρακίσει τις κατακτήσεις του, να δώσει την εθνική του ταυτότητα".

Το νόμισμα της πίτας "έπεσε" στην μεγάλη ηθοποιό μας Αννα Συνοδινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ