ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την παρέμβαση της κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κούβας

Την έντονη διαμαρτυρία του στο υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας αυτή τη βδομάδα μέσω του υπευθύνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, Χοσέ Σεντέγια. Διαμαρτύρεται για τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Θαπατέρο, με εκπροσώπους κουβανικών αντεπαναστατικών ομάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΚ Ισπανίας, έχει αποδειχθεί ότι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη CIA.

Το ΚΚ Ισπανίας σημειώνει: «Αυτή η πρωτοβουλία εμφανίζεται παράδοξη, αφού ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με την κουβανική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, με σημαντικά αποτελέσματα αναφορικά με την έναρξη διαλόγου πάνω σε διάφορα θέματα, ενώ όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της κάθε χώρας.

Ο υποτιθέμενος στόχος ενημέρωσης των εν λόγω ομάδων για το διάλογο της ισπανικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Κούβας συνιστά σαφή παρέμβαση στις σχέσεις μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, αφού η σχέση κάποιων εκ των προαναφερόμενων ομάδων με τη CIA μπορεί να θεωρηθεί από την κουβανική κυβέρνηση ως επίθεση στο πνεύμα της κοινής ανακοίνωσης που υπέγραψαν η Κούβα και η Ισπανία, στην πρόσφατη επίσκεψη του Μορατίνος στην Αβάνα, μια και η πληροφόρηση που παρέχει η ισπανική κυβέρνηση, σίγουρα, θα χρησιμοποιηθεί από αυτές τις ομάδες για αντικουβανική δραστηριότητα».

Το ΚΚ Ισπανίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, «συσχετίζει τη συνάντηση υπουργού Εξωτερικών-Κουβανών αντεπαναστατών με την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στην Ισπανία και προειδοποιεί ότι θα ήταν πολύ σοβαρό να υποκύψει η Ισπανία στις πιέσεις των ΗΠΑ για άσκηση εξωτερικής πολιτικής υποταγμένης στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Τέλος, το ΚΚ Ισπανίας θεωρεί ότι «θα πρέπει επιτέλους να ομαλοποιηθούν οριστικά οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Κούβας και να μεταφερθεί αυτή η ομαλοποίηση και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διεθνείς της σχέσεις, προβάλλοντας στην Κούβα απαιτήσεις, που για άλλες χώρες δεν ισχύουν. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να θέσει τέλος η ΕΕ στο καθεστώς εξαίρεσης που διατηρεί απέναντι στην Κούβα. Και, τέλος, απαιτούμε να γίνει σεβαστό το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ώστε οι ΗΠΑ να άρουν τον οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν στην Κούβα πριν από πολλές δεκαετίες».

Στην ιμπεριαλιστική γραμμή

Η πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, σε χώρες της Μέσης Ανατολής δείχνει το στίγμα και τις προθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη.

1) Η επίσκεψή της στο Ισραήλ τη στιγμή της έντονης ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης και με δεδομένη την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να βαθύνει αυτή τη διαμάχη, δείχνει ότι η ελληνική κυβερνητική πολιτική ουδεμία σχέση έχει με τη φημολογούμενη προσπάθεια ειρήνευσης και διευθέτησης των διαφορών Ισραήλ - Παλαιστίνης. Αντίθετα, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», που στην προκειμένη περίπτωση αναζητάται η πιο ευάλωτη πλευρά των Παλαιστινίων. Η δηλωμένη συμπαράσταση κι υποσχόμενη ενίσχυση του προέδρου Αμπάς απ' όλα τα ευρωατλαντικά κέντρα αυτό το σκοπό εξυπηρετεί.

2) Αυτό φάνηκε αποκαλυπτικά από το γεγονός ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ συνομίλησε μόνο με την πλευρά της «Αλ Φατάχ» διά του προέδρου Αμπάς κι αγνόησε την άλλη πλευρά, αυτή της «Χαμάς» του πρωθυπουργού Χανίγια. Είναι γνωστό ότι οι ευρωατλαντιστές (ΕΕ και ΗΠΑ) δεν αναγνωρίζουν τη «Χαμάς» γιατί τους χάλασε με την εκλογική νίκη της τα σχέδια. Η συμπεριφορά αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη ως εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής συνιστά έμμεση τουλάχιστον ανάμειξη στο εσωτερικό δράμα της Παλαιστίνης, ευθυγραμμισμένη στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα.

3) Παρόμοια ήταν κι η συμπεριφορά στην επίσκεψή της στον γεμάτο πολυσύνθετα προβλήματα Λίβανο. Είναι γνωστό, ότι κι εδώ η ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» εκδηλώνεται με τη μονομερή υποστήριξη της κυβερνητικής πλευράς του πρωθυπουργού Σινιόρα. Ομως, πρόκειται για μια κυβέρνηση που παραπαίει κάτω από την πίεση των συσπειρωμένων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος που άνθισε στην αντίσταση κατά της εισβολής του Ισραήλ. Είναι γνωστό ότι στηρίζεται στα δεκανίκια των ευρωπαϊκών κυρίως δυνάμεων σε έλεγχο κι εξοπλισμό. Στον έλεγχο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση με δυο πολεμικά πλοία.

Η συνάντηση κι εδώ της Ντόρας Μπακογιάννη με την ετεροστηριζόμενη κυβέρνηση Σινιόρα, τη στιγμή μιας σύνθετης κρίσης που φαίνεται να βαθαίνει ανεξέλεγκτα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ευρωενωσίτικες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Σε πείσμα, λοιπόν, των κυβερνητικών της δηλώσεων, περί συμβολής της Ελλάδας στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής, η συμπεριφορά της στα γεγονότα δείχνουν ότι ήταν κυρίως κομιστής των ευρωατλαντικών επιδιώξεων υπό τη σκέπη της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παρεμβαίνει δυναμικά στο Λίβανο με το τυπικό κάλυμμα του χειραγωγημένου ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβερνητική πολιτική αποκοτιά γίνεται εντονότερη στο φόντο της ξαφνικής και περίεργης παρουσίας της παραθρησκευτικής μουσουλμανικής σέχτας «Φατάχ αλ Ισλάμ» που στην ουσία ανοίγει το δρόμο της ισχυροποίησης κι επιβολής του ελεγχόμενου από τους ευρωατλαντιστές κυβερνητικού στρατού πάνω στο λαϊκό αντιστασιακό κίνημα. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής αστικής τάξης να «διεισδύσει» σ' ένα επιπλέον γεωγραφικό χώρο, το χώρο της Μέσης Ανατολής, με την έντονη οσμή του πετρελαίου και των μεγάλων εργολαβικών εργασιών στη ρημαγμένη από τους ισραηλίτικους βομβαρδισμούς περιοχή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΡΩΣΙΑ
Προβοκατόρικες φήμες για το Μαυσωλείο του Λένιν

Ο Ολεγκ Κουλικόφ, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πληροφορία, που εμφανίστηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μυστική συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚΡΟ και στο Κρεμλίνο για την απομάκρυνση της σορού του Β. Ι. Λένιν από το Μαυσωλείο. Η πληροφορία, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε πολλά ρωσικά ΜΜΕ, υποστήριζε ότι το Κρεμλίνο απέσπασε τη δέσμευση του ΚΚΡΟ να μην προχωρήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μια επικείμενη καταστροφή του Μαυσωλείου, αποσπώντας κάποια «ανταλλάγματα».

Οπως δήλωσε ο Ο. Κουλικόφ: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Εδώ δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αλήθειας. Πρόκειται για ολοφάνερη προβοκάτσια ενάντια στο κόμμα μας, ενάντια στην ιστορία μας και ενάντια στον ίδιο τον Λένιν».

Υποψηφιότητα Ζιουγκάνοφ

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2008 στη Ρωσία ανακοίνωσε αυτές τις μέρες ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αυτές τις μέρες. Ταυτόχρονα η ηγεσία του ΚΚΡΟ ανακοίνωσε πως στις 28/6 θα πραγματοποιήσει μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα κτίριο της κρατικής τηλεόρασης εξαιτίας της αποσιώπησης της δραστηριότητας και των θέσεων του ΚΚΡΟ από την τηλεόραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ