ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ
Μαζί στον ταξικό αγώνα Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες απευθύνει το ΚΚΕ

Μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, καλεί Ελληνες και ξένους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους, να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές. Παράλληλα, τονίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διεκδικηθούν αποφασιστικά μια σειρά από αιτήματα για τη ζωή των μεταναστών στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι έννοιες σύμφυτες με τον καπιταλισμό και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Πολιτικοί φορείς αυτών των αντιδραστικών αντιλήψεων δεν είναι μόνο τα ρατσιστικά ακροδεξιά κόμματα. Είναι η ίδια η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους που αντιμετωπίζουν τους ξένους εργάτες ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τους στερούν βασικά εργασιακά, κοινωνικά, προνοιακά, δημοκρατικά δικαιώματα. Οργανώνουν επιχειρήσεις - "σκούπα" και δημιουργούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ταξική ενότητα

Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - «απευθύνει μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες. Διαβεβαιώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να συμβάλει πιο αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν. Για να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλες τις εργάτριες και τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, και τους καλεί να διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους και να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Μαζί με το ταξικό κίνημα, με συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Πιο αποφασιστικά στις διεκδικήσεις

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διεκδικηθούν αποφασιστικά:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που να εξασφαλίζει με δωρεάν μέτρα στήριξης την ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών των μεταναστών. Ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους.
  • Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν στη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και στα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των "τρομονόμων", των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη)».
Διαρκές κυνηγητό...

Η εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων και οι επιθέσεις από ομάδες ρατσιστών και τις δυνάμεις καταστολής αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά τους καταπατούνται βάναυσα. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε συνάρτηση με την εφαρμογή των ντιρεκτίβων της ΕΕ. Είναι η σκληρή, ευέλικτη και άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών με ποικίλους τρόπους - από τους χώρους εργασίας, μέχρι την άρνηση χορήγησης ασύλου.

Κραυγαλέα είναι τα παραδείγματα των επιθέσεων που δέχονται οι μετανάστες, τόσο από τις δυνάμεις καταστολής, όσο και από ρατσιστικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα χάνει τη ζωή του στην Καλαμαριά μετά από καταδίωξη αστυνομικών.
  • Τέλη Σεπτέμβρη, μετανάστης μικροπωλητής στην Αθήνα πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δημοτικούς αστυνομικούς.
  • Στις αρχές Οκτώβρη, ομάδα οπλισμένων ρατσιστών επιτέθηκε σε Πακιστανούς σε παραπήγματα στου Ρέντη, τρεις φορές μέσα σε μία βδομάδα.
  • Στο Αιγάλεω, δύο φορές μέσα σε δύο μήνες (Δεκέμβρης - Γενάρης) ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε μετανάστες. Μπήκαν στα σπίτια τους και τους ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Αιγάλεω, ομάδες ...«αγανακτισμένων πολιτών» ζητούσαν να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή τους, τον Αγιο Σπυρίδωνα. Εκεί, όμως, εξελίσσεται ένα πρωτοφανές σκλαβοπάζαρο, με τους μετανάστες να γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ούτε ένα ένσημο...

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης

Στην Πάτρα, στην Εύβοια, στη Σάμο και μια σειρά από άλλες περιοχές της χώρας, τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών χαρακτηρίζονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων. Στην Πάτρα, χιλιάδες μετανάστες ζουν σε καταυλισμό, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς καν τα στοιχειώδη. Παράλληλα, βιώνουν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, αφού, αν βρεθούν έξω απ' τον καταυλισμό, συλλαμβάνονται αυτομάτως. Στην Εύβοια, οι συνθήκες είναι εξίσου άσχημες, ενώ τα ίδια ισχύουν και στη Σάμο.

Φτηνό εργατικό δυναμικό

Οι μετανάστες, όμως, αποτελούν και το φτηνό εκείνο εργατικό δυναμικό, που δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των ίδιων, αλλά χρησιμοποιείται και ως μοχλός πίεσης για να «πέσουν» συνολικά τα μεροκάματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηλείας, όπου 2.500 μετανάστες δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής!

ΠΑΜΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς μεταναστών

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς όπου εργάζονται μετανάστες πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, καλεί σε ενιαίο ταξικό αγώνα μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει όλους τους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στη χώρα και τονίζει: «Οπως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, έτσι και η εργατική τάξη, ανεξάρτητα πού ζει και εργάζεται, ανεξάρτητα τι θρησκεία πιστεύει ή τι χρώμα και τι καταγωγή έχει, είναι ενιαία και έχει πάντα αντίπαλο το κεφάλαιο και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του».

Παράλληλα, καλεί όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα. Οι περιοδείες θα γίνουν σε χώρους δουλειάς στις οδούς Ιωνίας, Ηλία Ζερβού, Ευγενίου Καραβία, Σαρανταπόρου, Παπαναστασίου και Ηρακλείου. Επίσης, θα γίνουν συναντήσεις με Κοινότητες μεταναστών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους μετανάστες που εργάζονται στην οικοδομή να δυναμώσουν το συνδικάτο τους, να ενισχύσουν την ταξική πάλη και να διεκδικήσουν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, όλα τα δικαιώματά τους. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας τονίζει ότι οι μεταλλεργάτες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ