ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Μακ Νόου, Ο' Νόου...

Τι σόι πράμα είναι αυτοί οι Ιρλανδοί; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι η θέση τους είναι μέσα στην ΕΕ για να συνδιαμορφώσουν «μια συνθήκη ευρωπαϊκής ζωής και συμπεριφοράς»; Να πάει ο Ψαριανός να τους το εξηγήσει. Να 'χει παρέα και τον Μπερτινότι - είναι εξαιρετικά σαφής στην ανάλυση της ήττας τους. Οχι τίποτα άλλο, αλλά όπως γράφει και ο Αποστολίδης επικρατεί αγριάδα ανάμεσα στον κόσμο και δε θα βγει σε καλό για το σύστημα. Α, να πάρουν μαζί τους κι αυτόν τον σύγχρονο αριστερό της Αγγλίας, τον Μπράουν, που φαίνεται πως κάτι ήξερε για την επέλαση της τρομοκρατίας κι αποφάσισε πως δε φτάνουν οι ήδη υπερβολικές 28 μέρες προφυλάκισης και τις έκανε 42!

Οι πιο ωραίες είναι οι αναλύσεις που εξηγούν πως οι Ιρλανδοί εργάτες καταψήφισαν το αναπαλαιωμένο «ευρωσύνταγμα» γιατί, λέει, νιώθουν μοναξιά στη σχέση τους με την ΕΕ. Γεγονός, βέβαια, είναι πως βαρέθηκαν να περιμένουν να φάνε κι αυτοί με χρυσά κουτάλια, είδαν και ξαναείδαν το χρήμα να ρέει με τη σέσουλα στα σεντούκια της αστικής τάξης κι είπαν να θυμίσουν σ' ορισμένους τι σημαίνει ...Ιρλανδός.

Πώς το λέει ο Ψαριανός; «Θεωρούσα ότι είναι κακό να ψηφίσω όχι»; Τ' ακούς εσύ «Ιρλανδέ - Ιρλανδέ - που - δε θα γίνεις Ευρωπαίος ποτέ»;

Α, εκείνο το ΚΕΑ, τι να λέει άραγε στους Ιρλανδούς; Τι να τους πει; Αυτοί δεν έχουνε στο καταστατικό τους διάταξη που να προβλέπει ότι θα κοπούν τα μπικικίνια από την ΕΕ αν δεν υπερασπίζουν την πολιτική της...

Πάμε γι' άλλα: Παλιά λέγανε στους χωρικούς ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές να τους πάρουν το γαϊδούρι. Τώρα με όλη αυτήν την οικονομική ευημερία που επικρατεί ποιος τους κρατάει τους κομμουνιστές. Αλλά, τι περιμένεις; μια ζωή κατσαπλιάδες ήτανε. Ασε που γκρεμίζανε κάθε τόσο και το άγαλμα του Τρούμαν. Αλλά τώρα, τι μύγα τον τσίμπησε τον Μανδραβέλη, αφού έχουμε καιρό να το γκρεμίσουμε το άγαλμα. Ασε που δεν πήραμε έγκαιρα χαμπάρι τα πυρηνικά υποβρύχια που πήγανε στη Σούδα... Μπας κι ετοιμάζει κάτι στα Βαλκάνια η «Πρεσβεία»; Και γι' αυτό αρχίζει τις προειδοποιητικές;

Ασχετο: Οι 7 στους 10, λέει, δε θα πάνε διακοπές για λόγους «οικονομικής στενότητας». Ετσι λέγεται τώρα η άδεια τσέπη; Πάντως, όσοι πάνε θα τον πληρώσουνε φτηνό το γάιδαρο. Μόνο 3.300 ευρώ τιμολογείται το κόστος για τετραμελή οικογένεια το 15ήμερο. Φτηνά. Ενας παπατζής δήλωνε χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι δεν την αδειάζουνε εντελώς την τσέπη του πελάτη. «Πώς θα πάει σπίτι του χωρίς χρήματα στην τσέπη; Αν τα πάρεις όλα είναι αμαρτία», έλεγε ...ο παπατζής!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ «ΟΧΙ»

ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΕ: «Τρία εκατ. Ιρλανδοί ψήφισαν για 600 εκατ. Ευρωπαίους (...) και μολονότι τα κύρια πολιτικά κόμματα και ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να επικυρώσουν τη συνθήκη, το στρατόπεδο του "όχι" αντιστέκεται σθεναρά, εκμεταλλευόμενο κυρίως την... αποξένωση που αισθάνεται η εργατική τάξη στην Ιρλανδία από την Ευρώπη και τους θεσμούς της» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΝΕΨΟΥΝ: «Οι Ευρωπαίοι, αλίμονο, συνεχίζουν να 'ναι θυμωμένοι με την Ευρώπη. Οι υπέρμαχοι του ιρλανδικού "όχι" συγκροτούν ένα παράξενο κίνημα (...) έχουν ένα σύνθημα με ελάχιστη πρωτοτυπία: "η νέα ΕΕ δε σας βλέπει, δε θα σας ακούει και δε θα μιλά για λογαριασμό σας". Ομως το μήνυμά τους απηχεί την πλειοψηφία του πληθυσμού» (από το κύριο άρθρο στη Liberation / ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ: «Θεωρούσα ότι είναι κακό να ψηφίσω όχι και απαράδεκτο να ψηφίσω ναι, οπότε απείχα (...) πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή πορεία και μια ευρωπαϊκή αριστερά. Και νομίζω ότι πρέπει να συμμετέχουμε και να δώσουμε τη μάχη εκεί μέσα συνδιαμορφώνοντας μια συνθήκη ευρωπαϊκής ζωής και συμπεριφοράς» (ο βουλευτής του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός / ΑΥΓΗ).

ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ: «αυτή τη φορά το να αναζητήσουμε τα αίτια της ήττας αποτελεί ένα πολιτικό εγχείρημα μεγάλης σπουδαιότητας (...) οφείλεται πράγματι στη μακρά και ασφυκτική κρίση της δημοκρατίας, στην προοδευτική αντικατάσταση του αντιπροσωπευτισμού από την κυβέρνηση, η κρίση της Αριστεράς (...) σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι πρόκειται για μια μοίρα κοινή με εκείνη των δυνάμεων της κοινωνίας και της κουλτούρας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα του επαναπροσδιορισμού τους» (ο Φ. Μπερτινότι στη La Repubblica / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ; «Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ σέρνονται στο χορό του Ζαλόγγου. Το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Η Αριστερά ακόμη φαίνεται δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με την κοινωνία. Κάτι όμως πρέπει άμεσα να γίνει, διότι το ξέσπασμα και η εξέγερση της κοινωνίας θα είναι με αιτία» (ο Λ. Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ τα 90 χρόνια ΚΚΕ και τα 40 χρόνια ΚΝΕ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣουτΗΜΙΤΗ από Παπανδρέου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΙΕΓΡΑΨΕ την εποχή Σημίτη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα μηδέν στο ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΙΕΓΡΑΨΕ τον Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου

Η ΧΩΡΑ: Τον πέταξε από το τρένο

Η ΑΥΓΗ: Σοκ στο ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Επίδειξη πυγμής με υψηλό ρίσκο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οριστική ρήξη με άδηλη έκβαση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα άκρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από το δαχτυλίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ χωρίς τον κ. Σημίτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εδιωξε τον Σημίτη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η επέλαση της δημοκρατίας

«Η δημοκρατία στη Βρετανία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Η περιττή, αντιδημοκρατική πρόταση επέκτασης του ορίου κράτησης σε 42 ημέρες χωρίς να έχει προηγουμένως απαγγελθεί κατηγορία, για τους υπόπτους για τρομοκρατία, δε θα έπρεπε καν να έχει φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εμμονή της κυβέρνησης Μπράουν ήταν αδικαιολόγητη. Ανεξαρτήτως του αν είχαν αγαθές προθέσεις, γεγονός παραμένει ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος μας πρόδωσαν με την υπερψήφιση της αμφιλεγόμενης τροπολογίας. Η υπεράσπιση της ελευθερίας μας δε θα πρέπει να επαφίεται σε λόρδους που δε λογοδοτούν σε κανέναν, δικαστές και δημοσιογράφους» (ο Timothy Garton Ash σε «The Guardian» / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τι ακριβώς ενοχλεί την πρεσβεία;

«Αυτό που ονομάστηκε "φαιοκόκκινο μέτωπο" είναι η πρώτη ανάγνωση. Το κόκκινο απορροφάται από το φαιό, ταχύτατα. Ισως επειδή στον Περισσό διαπίστωσαν ότι το εθνικό ανθίσταται πιο αποτελεσματικά στην καπιταλιστική ολοκλήρωση από το ταξικό. Η αλήθεια είναι ότι μετά (...) την οικονομική ευημερία που προκάλεσε στη Δύση η φιλελευθεροποίηση των οικονομιών (...) η σταλινική αριστερά (...) δογματική στην ιδεολογική της συγκρότηση (...) περιχαρακώθηκε στο μίσος της για τον καπιταλισμό (...) η στάση της σταλινογενούς Αριστεράς δεν έχει να κάνει με ιδεολογικά προτάγματα (...) ένα γινάτι είναι» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ολα τα σκουπίδια στη Σούδα

«Δύο πυρηνικά υποβρύχια έφτασαν στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας στο Μαράθι (...) η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες (...) το HMS Syperb χτύπησε κατά τη διαδικασία κατάδυσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπέστη βλάβη το σόναρ ενώ καταστράφηκαν οι δεξαμενές έρματος (...) σύμφωνα με το ΓΕΝ έγινε έλεγχος από συνεργείο και δε διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στον πυρηνικό του αντιδραστήρα» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ