ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξίδι» ζωγραφικής

Εκθεση ζωγραφικής της Καλλιρρόης Μαρούδα εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Οι δημιουργίες που παρουσιάζονται, φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Ζάκυνθο. Στα μάτια του θεατή ξεδιπλώνεται ένας κόσμος αισιοδοξίας με φιγούρες που ονειρεύονται άλλοτε δίπλα σε ένα σύννεφο, άλλοτε στην πρύμνη ενός καραβιού. Οι γνωστοί σκύλοι της, σε δεύτερο πλάνο, ταξιδεύουν και αυτοί.

Οπως σημειώνει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα «Η ζωγραφική της Κ. Μαρούδα είναι ένα κράμα ευαισθησίας και δύναμης. Αγγίζει πάντα το μουσαμά με προσοχή και ευλάβεια». Πρόκειται για εικόνες που μοιάζουν «να αναδύονται από την αναπόληση εφήμερων ευτυχισμένων στιγμών, που έχουν γίνει κιόλας παρελθόν: κορίτσια που λιάζονται ξαπλωμένα στην αμμουδιά, κορίτσια που αγναντεύουν την απεραντοσύνη του γαλάζιου, και πάλι ένα μοναχικό σκυλί που κοιτάζει το φεγγάρι, πουλιά που ακινητούν στον αέρα. Εικόνες αιχμάλωτες στο μετεωρισμό του χρόνου. Η ζωγράφος προσπαθεί να τις αναπλάσει μεταβάλλοντας σε ζωγραφικά συμβάντα τα οπτικά ερεθίσματα: τα φώτα, τις σκιές, τα ημίφωτα, τις λάμψεις, την ένταση και την έκλειψη της μορφής... Ολα τα τεχνικά μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μαγεία της ζωγραφικής επαληθεύονται στα έργα της Καλλιρρόης: αραίωση και πύκνωση της χρωστικής ύλης, λαζούρες, παστώματα, διαφάνειες, μικρές εκρήξεις από θερμούς τόνους για να ζωντανέψουν τα ψυχρά χρώματα, τα γκρίζα, τα γλαυκά, τα ιώδη, που διεκδικούν την προτίμηση της ζωγράφου».


Κυριακή 13/2
  • Χρ. Λεοντής
    Χρ. Λεοντής
    Οι «Τρίλιζα» εμφανίζονται στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661).
Δευτέρα 14/2
  • Ροκ διαδρομές από τον Σταμάτη Μεσημέρη, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό». Ο γνωστός δημιουργός, που έχει υπογράψει πολυτραγουδισμένα κομμάτια, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλεγμένες στιγμές του έργου του.
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις εμφανίσεις του, στο «Σταυρό του Νότου», συνοδευόμενος από τη Μαρία Λούκα, στο τραγούδι. Εμφανίσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι 5/4).
  • Τα πολιτιστικά σωματεία «Απόλλων Μουσηγέτης» και «Εύγερος» διοργανώνουν συναυλία, στις 8.30μμ, στο θέατρο «Ακροπόλ», με τη Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, υπό τη διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
  • Σύγχρονες μουσικές της Κωνσταντινούπολης με τον Μανώλη Καρπάθιο (κανονάκι) και την Σοφία Ασσυχίδου (τραγούδι), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος).
Τρίτη 15/2
  • «Από τον Πειραιά στις Κυκλάδες» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη, που εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στο χώρο τέχνης «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121).
  • Στον κινηματογράφο «Τριανόν», η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει τραγούδια και σκηνική μουσική του Χρήστου Λεοντή, με ερμηνευτές τους Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη και Λάκη Χαλκιά. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
  • Μ. Πασχαλίδης
    Μ. Πασχαλίδης
    Ο Βασίλης Λέκκας προσφέρει μια ακόμα μελωδική βραδιά, στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Φιλοξενούμενή του η Klaudia Delmer.
Τετάρτη 16/2
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» προσφέρουν μια ακόμα ξεχωριστή μουσική βραδιά, στο «Συρμό», με συνοδοιπόρους τα μέλη του «Τρίφωνου».
  • Στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210 3474312), η εταιρία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανεβάζουν την όπερα - παρωδία του Χαράλαμπου Γωγιού «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος», σε κείμενο Γιάννη Φίλια.
Πέμπτη 17/2
  • Ρεμπέτικα και λαϊκά με... διαγωγή ροκ, από τον Στέλιο Βαμβακάρη, σήμερα και αύριο (11μμ), στο «Another club». Συμμετέχει η Εβελίνα Αγγέλου.
  • Στο «Συρμό» εμφανίζεται το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».
  • Τραγούδια και κιθαριστικά ντουέτα από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3). Μαζί τους στο τραγούδι η Μόρφω Τσαϊρέλη.
Παρασκευή 18/2
  • Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία προσκαλούν σ' ένα ακόμα κεφάτο μουσικό διήμερο (σήμερα και αύριο), στο «Συρμό».
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης φιλοξενεί τον νεαρό Κρητικό λαουτιέρη και τραγουδιστή Γιάννη Χαρούλη, από σήμερα και έξι συνολικά βραδιές (18-19/2, 25-26/2 και 4-5/3), «Δίπλα στο Ποτάμι».
  • Ο Haig Yazdjian σε συνθέσεις του και σε διασκευές αρμένικων και αραβικών παραδοσιακών τραγουδιών, στο «Αλάβαστρον».
  • Ο Βασίλης Καζούλλης παρουσιάζει τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο του «Μόνο να μου γελάς» και άλλα κομμάτια, στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο).
Σάββατο 19/2
  • Σ. Μάλαμας
    Σ. Μάλαμας
    Ο Μπάμπης Στόκας, τραγουδοποιός και τραγουδιστής των «Πυξ - Λαξ», παρουσιάζει στον «Αέρα» της Πετρούπολης, τραγούδια που αγαπήθηκαν από τους φίλους του συγκροτήματος, αλλά και κομμάτια από το καινούριο του CD, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.

Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία
Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία

Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Εργο του Δ. Κοκκινίδη


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ