ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
Από την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στο «πάρκο Τρίτση», στο Ιλιον

Πλήθος εκδηλώσεων στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας

Ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης, βήμα προβληματισμού και χώρος συνάντησης της νεολαίας, μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το περιεχόμενο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», της μεγάλης γιορτής της νεολαίας, που αγωνιά και αγωνίζεται και το οποίο κορυφώνεται με τις κεντρικές εκδηλώσεις, που ξεκινούν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στο «πάρκο Τρίτση», στο Ιλιον.

Σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης σε ένταση επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας, η ΚΝΕ με το σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος για τις δικές σου ανάγκες. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», καλεί τους νέους να ενταχθούν στην πάλη. Για τρεις μέρες, το «πάρκο Τρίτση» κοντά στις δυτικές συνοικίες, όπου συγκεντρώνονται πλατιά λαϊκά στρώματα, θα γίνει χώρος συνάντησης των νέων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τη δράση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώνονται το βράδυ του Σαββάτου. Στις 20.45, στην κεντρική σκηνή, θα γίνει η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και νωρίτερα, στις 20.30, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

Οι οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις, που αγγίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια, η Ιστορία του ΚΚΕ, ο ρόλος της επιστήμης, οι αγώνες στο εργατικό κίνημα, οι εξελίξεις στην Παιδεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών είναι μερικά από τα θέματα των συζητήσεων που οργανώνονται στο Φεστιβάλ στο πλαίσιο του τριημέρου. Η συζήτηση για τις οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις είναι την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , ενώ το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα γίνει συζήτηση για την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για την ΚΝΕ σήμερα η Τέχνη είναι απαραίτητη όσο ποτέ στις σύγχρονες απαιτήσεις της πάλης, καθώς μπορεί να προβάλει την αισιοδοξία για το αύριο και την ανυποχώρητη στάση που μας διδάσκει η Ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό έχει ετοιμαστεί ένα πλούσιο, ποιοτικό, πολύμορφο και με πολλά αφιερώματα πολιτιστικό πρόγραμμα. Μέσα από τα αφιερώματα, έχει στόχο να φέρει σε επαφή τη νέα γενιά με έργα καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την αντίσταση του λαού, από την ανυπότακτη στάση των κομμουνιστών, να παρακινήσει τους νέους και τις νέες με τα λόγια των ποιητών ότι «το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του ...αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς». Ετσι, πολλές από τις συναυλίες του Φεστιβάλ αποτελούν αφιερώματα στους «αλύγιστους της ταξικής πάλης», στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, στους ποιητές Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Νίκο Γκάτσο, Φώτη Αγγουλέ, στη μελοποιημένη λατινοαμερικάνικη ποίηση κ.ά.

Από τις σκηνές του Φεστιβάλ θα περάσουν και φέτος καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως: Goran Bregovic, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Βαγγέλης Κορακάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου και πολλοί άλλοι ακόμα.

Μέσα από τις εκδηλώσεις δίνεται ένα βήμα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ προάγεται και η ερασιτεχνική νεανική δημιουργία με έξι μαθητικά συγκροτήματα, θεατρική παράσταση από την ομάδα του ΠΑΜΕ («Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ) κ.ά. Δίνει στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με κάθε είδος και μορφή τέχνης, καθώς, εκτός από τη μουσική, τη θέση τους στο Φεστιβάλ έχουν το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, οι παραστάσεις για παιδιά.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διεθνιστική διάσταση του φεστιβάλ, καθώς αντιπροσωπείες 21 Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ

Από την έκθεση ιστορίας του ΚΚΕ που παρουσιάστηκε το 2008
Από την έκθεση ιστορίας του ΚΚΕ που παρουσιάστηκε το 2008
Η Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ, που παρουσιάστηκε σε δημόσιες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ, παρουσιάζεται και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ συμπληρωμένη με ταμπλό που αφορούν την τριετία 2008 - 2011.

Για την επίσκεψη στην Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ απευθυνθείτε στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Στο χώρο θα βρίσκονται στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα βοηθήσουν στην ξενάγηση.

Ηδη Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν καθορίσει πρόγραμμα επισκέψεων στην έκθεση, ως εξής:

  • Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη

6 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικού Τομέα

7 μ.μ. Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ της ΝΟ ΤΕΙ

8 μ.μ. Τομεακή Οργάνωση ΣΤΕΦ Αθήνας και Οργανώσεις ΣΕΛΕΤΕ της ΝΟ ΤΕΙ

  • Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

8 μ.μ. Τομεακές Οργανώσεις ΣΤΕΦ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ της ΝΟ ΤΕΙ

  • Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

6 μ.μ. Οργάνωση Αλίμου - Π. Φαλήρου, μαθητικές Οργανώσεις Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη και συνοικιακές Οργανώσεις Κεντρικού Τομέα

7 μ.μ. Μαθητικές οργανώσεις της Α' Πειραιά

7.30 μ.μ. Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ Αθήνας και ΣΔΟ Πειραιά της ΝΟ ΤΕΙ.

Πώς θα πάμε στο Φεστιβάλ

Η πρόσβαση στο χώρο του Φεστιβάλ είναι απλή οδικώς και με τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν την περιοχή. Εξω από το διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ, και όχι μακριά από τις τρεις εισόδους του, υπάρχουν χώροι στάθμευσης.

  • Με λεωφορείο

Οσοι ξεκινούν από Αθήνα προς το «πάρκο Τρίτση», μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εξής λεωφορειακές γραμμές:

-- Α10 πλατεία Βάθης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί και να κατέβουν στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια και να κατέβουν στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 421 Αγία Παρασκευή - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι και να κατέβουν στη στάση «Τέρμα».

  • Οδικώς

-- Από την Αττική οδό, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τον κόμβο 7 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Δημοκρατίας» και τον Κόμβο 6 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής)».

-- Από Εθνική Οδό είναι εύκολη η πρόσβαση, με έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

  • Οσοι εξυπηρετούνται από τον προαστιακό, κατεβαίνουν στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί φτάνουν στο χώρο του φεστιβάλ με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12.
Σταμάτης Σαμοΐλης

«Την ώρα που η αστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν έχουν εξαπολύσει τη βρώμικη επίθεσή τους ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία, οι καλλιτέχνες, αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης κι αυτοί, οφείλουν να συμμετέχουν στους αγώνες. Μια μορφή αγώνα είναι και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σπουδαίο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός. Με πολλή χαρά συμμετέχω συμβάλλοντας με τις μικρές μου δυνάμεις για την επιτυχία του».

Ανδριάνα Μπάμπαλη

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη κάνουμε ένα αφιέρωμα στο ποιητικό του έργο που μελοποιήθηκε από μεγάλους συνθέτες όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο Δ. Λάγιος, ο Μ. Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί συνθέτες. Ενα μεγάλο κομμάτι της ποίησής του είναι μια όμορφη, τρυφερή και ποιητική «φωτογραφία» της Ελλάδας που, όπως φαίνεται, γνώριζε και κατανοούσε βαθιά ο ποιητής».

Λαϊκός Αγώνας Δρόμου

Με σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», η ΚΝΕ διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5 χιλιομέτρων. Ο αγώνας γίνεται το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, με αφετηρία την κεντρική πλατεία Ιλίου (πλατεία Ελευθερίας) και θα διατρέξει το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το πάρκο «Αντ. Τρίτση».

Οσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να το κάνουν έγκαιρα στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.

Εκθέσεις για τους εργατικούς αγώνες και την Παρισινή Κομμούνα

Στο χώρο Νέων Εργαζομένων στο Φεστιβάλ ξεχωριστή θέση θα έχει φέτος η έκθεση - αφιέρωμα στην ιστορία των εργατικών, λαϊκών αγώνων στη χώρα μας, τη συμβολή του ΚΚΕ.

Πέρα από τα περίπτερα της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους, τη μαθητεία, τις νέες γυναίκες, θα υπάρχουν εκεί και περίπτερα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ. Το χώρο θα σηματοδοτεί το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Αντίστοιχα, στο χώρο της Διεθνούπολης θα υπάρχει τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ έκθεση - αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα, όπου θα προβάλλεται και σχετικό βίντεο, ενώ επίσης θα προβάλλεται βίντεο και για την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Διεθνές σεμινάριο

Την Παρασκευή στην Πετρούπολη, με εισηγητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Διεθνές σεμινάριο διοργανώνεται την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη με την ευκαιρία της παρουσίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αντιπροσωπειών 21 Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Θέμα του σεμιναρίου είναι «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ο ρόλος μας στην ισχυροποίηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Το σεμινάριο, που είναι ανοιχτό για το κοινό, ξεκινάει στις 10 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την έναρξη του Φεστιβάλ

Και φέτος, στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν μια σειρά εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες θα έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά διάφορες μορφές τέχνης.

Πρόκειται για εργαστήρια εικαστικών, παραδοσιακών χορών, κατασκευής κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο, κρουστών με τον Βασίλη Βασιλάτο, πολυφωνικού τραγουδιού με τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αντώνη Εξαρχο και (για πρώτη φορά φέτος) εργαστήρι πολιτικού - κοινωνικού ντοκιμαντέρ, όπου οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να γυρίσουν ένα μικρό ντοκιμαντέρ στη διάρκεια του Φεστιβάλ

Δηλώσεις συμμετοχής σε όλα τα εργαστήρια μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ στα τηλέφωνα: 6937457022, 6977285471.

Συγκρότημα «Βroken Morning»

«Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα η νεολαία μας, το 37ο φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" αποτελεί μια πνοή αισιοδοξίας και πολιτιστικής ανάτασης. Θέλοντας και εμείς να συμβάλλουμε, με το συγκρότημά μας, σ' αυτήν την προσπάθεια αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνεται».

Ιρίνα Μπόικο

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στις πολύ προσεγμένες εκδηλώσεις που κάνει η ΚΝΕ για τα μικρά παιδιά. Οι εκδηλώσεις αυτές βοηθούν τα νέα ζευγάρια, που σήμερα πρέπει να πληρώσουν ακριβά για να πάνε τα παιδιά τους σε μία ενδιαφέρουσα παράσταση, να τα απασχολήσουν δημιουργικά και διαφορετικά.

Το "Πολύχρωμο Παραμύθι" είναι μία παράσταση που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά και μιλάει για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και δεκτικότητα του διαφορετικού και του "άλλου" με τρόπο κατανοητό για παιδιά. Μία ιστορία για τη φιλία και τη σημασία της φιλίας στη ζωή των ανθρώπων. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με τα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας, αφού στο τέλος της παράστασης θα καλούνται να ζωγραφίσουν με τα παιδιά τους, το δικό τους πολύχρωμο, ονειρεμένο και πανέμορφο κόσμο!

Ελάτε να ζήσουμε μαζί δημιουργικές και πολύχρωμες στιγμές στο Πολύχρωμο Παραμύθι. Στιγμές που θα μας ενώσουν, μικρούς και μεγάλους, μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ