ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Καθυστερημένα και μόνο επιλεκτικά

Οπως γράψαμε τις προηγούμενες μέρες, η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας αναγκάστηκε να ακυρώσει τρεις παραγωγές, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καθώς η τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού δεν έχει δοθεί για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου και για τους μήνες Οκτώβρη, καθώς και το Νοέμβρη που διανύουμε. Αλλά και άλλοι εποπτευόμενοι φορείς από το υπουργείο Πολιτισμού φυτοζωούν καθώς ακόμη και οι τακτικές επιχορηγήσεις δεν τους έχουν δοθεί. Οπως το Θεατρικό Μουσείο, για παράδειγμα, που είναι σε δυσβάσταχτη κατάσταση, καθώς αυτή τη στιγμή οφείλει στο ΙΚΑ 250.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 4 μήνες, ενώ χρωστάει ενοίκια 12 μηνών για τη βιβλιοθήκη. Για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου ούτε κουβέντα, αφού μάλιστα ο προηγούμενος χρόνος χάθηκε - χωρίς καμιά επιχορήγηση.

Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παραμονή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Παπαδήμου (10/11) υπέγραψε 66 αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου για κάποιους εποπτευόμενους φορείς. Ασφαλώς και έπρεπε να υπογραφούν και οι περισσότεροι από αυτούς τα έχουν ανάγκη, αλλά με ποιο κριτήριο έγιναν γι' αυτές και όχι για τις άλλες; Γιατί μόνο το Μπουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και όχι μαζί με αυτούς και το Θεατρικό Μουσείο και το ΚΘΒΕ και όλα τ' άλλα που εκκρεμούν; Είναι αρκετή η απάντηση που δόθηκε στο ΚΘΒΕ ότι δεν πρόλαβαν να το υπογράψουν και ότι σύντομα θα το πράξουν;

Οι αποφάσεις που υπεγράφησαν αφορούν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται βεβαίως για τακτικές επιχορηγήσεις διαφόρων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων που όφειλαν να δοθούν. Ο πλήρης κατάλογος με τις επιχορηγήσεις στις 10/11/2011 είναι ο ακόλουθος:

* Εθνική Λυρική Σκηνή, 8.440.000 ευρώ

* Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 621.250 ευρώ.

* Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, 218.400 ευρώ.

* Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 200.000 ευρώ.

* Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 182.300 ευρώ.

* Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 122.500 ευρώ.

* Μουσείο Μπενάκη, 120.400 ευρώ.

* Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, 112.700 ευρώ.

* Εθνική Πινακοθήκη, 67.814 ευρώ.

* Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, 65.800 ευρώ.

* Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης 65.500 ευρώ.

* Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, 63.000 ευρώ.

* Ειδικό Ταμείο Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, 63.000 ευρώ.

* Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, 61.600 ευρώ.

* Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων, 55.000 ευρώ.

* Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 45.500 ευρώ.

* Εικαστικό Επιμελητήριο, 28.250 ευρώ.

* Τελλόγλειο Ιδρυμα, 25.700 ευρώ.

Λαϊκός εικαστικός δημιουργός

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», διά χειρός Γιόζεφ Λάντα
«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», διά χειρός Γιόζεφ Λάντα
«Η μαγεία της τσέχικης παράδοσης» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του διάσημου Τσέχου ζωγράφου Γιόζεφ Λάντα (1887 - 1957), που εγκαινιάζεται σήμερα (7 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αίθουσα «Ιακωβίδης» (Ακαδημίας 50).

O Τσέχος γελοιογράφος, εικονογράφος, σκιτσογράφος, σκηνογράφος, συγγραφέας και διάσημος ζωγράφος - εικαστικός εκπρόσωπος της παράδοσης της τσεχικής υπαίθρου του 1ου ημίσεος του 20ού αιώνα - είναι αυτός που έδωσε την εικαστική μορφή στον αιώνιο ρέμπελο «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ, τον οποίο εικονογράφησε. Τα σχέδια και οι γελοιογραφίες του εκτίθενται σε γκαλερί από το 1920, οι πίνακές του από τα μέσα της δεκαετίας του '20. Το 1923 έγινε μέλος της Ενωσης εικαστικών καλλιτεχνών ΜΑΝΕΣ και του Συνδικάτου Τσεχοσλοβάκων Εικαστικών. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία σειράς μνημειακών έργων, που κατατάσσουν τον Λάντα στους πιο πρωτότυπους ζωγράφους της σύγχρονης τέχνης, αποτέλεσε η γενέτειρά του, το χωριό Χρούσιτσε, ο κόσμος του και οι παραδόσεις της υπαίθρου. Το 1947 βραβεύτηκε με την ανώτατη διάκριση του «Εθνικού Καλλιτέχνη της Τσεχοσλοβακίας», ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς καλλιτέχνες. Διάρκεια έκθεσης: 16 -30/11. Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.

Ανελέητη σάτιρα της εξουσίας

Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία του, συνεχίζεται και φέτος στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης», η κωμωδία του μεγάλου Ιταλού Νομπελίστα συγγραφέα - ηθοποιού Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Πρόκειται για ανελέητη σάτιρα της εξουσίας, με το γνωστό χιούμορ του Φο, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Ενας τρελός για δέσιμο, ειδικός στις μεταμφιέσεις, διεισδύει στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας, μεταμφιεσμένος σε ανώτατο ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διαλευκάνει την υπόθεση της «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Κι από δω αρχίζει το ...γέλιο! Οι αστυνομικοί τρομοκρατημένοι, γίνονται έρμαια στην εξυπνάδα και στη φαντασία του τρελού, πέφτουν σε όλες τις παγίδες που τους στήνει, οι αντιφάσεις και τα ψέματα πάνε σύννεφο κι από άγριοι και βλοσυροί μεταμορφώνονται σιγά-σιγά σε κάτι αξιοθρήνητα ανθρωπάκια, που δέρνονται μεταξύ τους, που είναι έτοιμοι να πηδήξουν κι αυτοί από το παράθυρο, που τραγουδάνε το pantiera rossa(!), που εκλιπαρούν τον τρελό για έλεος και ...η κατηφόρα δεν έχει τέλος! Μέσα σε δύο ώρες η Κεντρική Ασφάλεια γίνεται μπάχαλο! Το έργο είναι γραμμένο για την Ιταλία του 1970.

Μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου, σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη, μουσική - τραγούδια: «Κίτρινα ποδήλατα», φωτισμοί Ανδρέα Μπέλλη. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Νίκη Παλληκαράκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος Πέτσος.

Ο «κόσμος» της βίας

Κάθε Δευτέρα - Τρίτη, η θεατρική ομάδα «Νότιο Σέλας» παρουσιάζει «Τα σημάδια του Κάιν», στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Μία παράσταση για τον κόσμο της βίας, βασισμένη σε ντοκουμέντα, ιστορικές μελέτες, αρχεία, λογοτεχνικά έργα, δημοσιεύματα και μαρτυρίες. Ενα ψηφιδωτό ατομικών και συλλογικών αφηγήσεων, μια κατάδυση στην πιο σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου.

Η ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και το 2009, στα «Επτά Εβραιόπουλα - Ενα έργο για τη Γάζα» της Κάριλ Τσέρτσιλ. Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς. Δραματουργική επεξεργασία: Ο θίασος σε συνεργασία με τον Ηλία Μαγκλίνη. Επιμέλεια σκηνικών, κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Δραματολογία: Αναστασία-Μαρία Τζέλλου. Παίζουν: Ηλέκτρα Γεννατά, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελίτα Κουνάδη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Στάμος, Βασιλική Τσακίρη. Μουσικός: Τάσος Μισυρλής.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα φετινά βραβεία του

Στη Ρωσίδα Αγγελίνα Νικόνοβα και την ταινία της «Πορτρέτο στο λυκόφως» απονεμήθηκε ο «Χρυσός Αλέξανδρος» για την καλύτερη ταινία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Ο «Αργυρός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία «Ογδόντα γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα, ενώ ο «Χάλκινος Αλέξανδρος» στην ταινία «Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες (Κολομβία - Ισπανία - Ουρουγουάη - Αργεντινή - Γαλλία).

Τα υπόλοιπα βραβεία είναι τα εξής: Σκηνοθεσίας: Μαρκ Τζάκσον για την ταινία «Χωρίς» (ΗΠΑ). Σεναρίου: Τζον Μακίλνταφ για την ταινία «Ιδού ο αμνός» (Βρετανία). Γυναικείας Ερμηνείας: Στεφανία Γουλιώτη («J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη). Ανδρικής Ερμηνείας: Βόταν Βίλκε Μέρινγκ («Η Φωτιά» της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε, Γερμανία). Καλλιτεχνικής Επίτευξης στους: Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοφ και Γιόαβ Ρότμαν πρωταγωνιστές της ταινίας «Η πλημμύρα» του Γκι Νατίβ (Ισραήλ - Καναδάς - Γερμανία - Γαλλία).

Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI): «Ογδόντα γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα (Τσεχία), «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα (Ελλάδα).

Βουλής των Ελλήνων: «Ρωμαίος Εντεκα» του Ιβάν Γκρμπόβιτς.

Κοινού: «Η πλημμύρα» του Γκι Νατίβ, «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου, «Ο εχθρός» του Ντέζαν Ζέτσεβιτς (Σερβία - Βοσνία Ερζεγοβίνη - Κροατία - Ουγγαρία), «Τυραννόσαυρος» του Πάντυ Κόνσινταϊν (Βρετανία).

Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Πορτρέτο στο λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα, «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ διοργανώνει ακρόαση για μία θέση κορυφαίου Α' στις τρομπέτες, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες της ορχήστρας της, στις 20/12 (10 π.μ.), στην αίθουσα δοκιμών της ορχήστρας (Αρχιμήδους 16, Καλλιθέα). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πρωτόκολλο της ΕΛΣ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, 3 όρ., τηλ. 210 37 11 330), τις εργάσιμες ημέρες (8.30πμ - 2.30μμ), μέχρι και 15/12.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ με τη σφραγίδα του συγκροτήματος «encardia» πραγματοποιείται στις 18 και 19 Νοεμβρίου (8:30 μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Στις 18/11 θα δώσει συναυλία το ντούο Kontaxakis-Ivanovich, το οποίο απαρτίζεται από το διακεκριμένο Κροάτη σολίστα και καθηγητή κιθάρας του Πανεπιστημίου της Evora (Πορτογαλία) Dejan Ivanovich και τον Ελληνα κιθαριστή των «encardia» Μιχάλη Κονταξάκη. Στις 19/11 δίνει μουσικοχορευτική παράσταση το οκταμελές ελληνικό συγκρότημα «encardia», που εδώ και επτά χρόνια ασχολείται με την πλούσια μουσική παράδοση των Ελλήνων της Νότιας Ιταλίας.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ, UNIMA-ΕΛΛΑΣ, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης», διοργανώνει (19,20/11, στο «Μ. Κακογιάννης») συνάντηση γνωριμίας για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Εργαστήρια κατασκευής, εμψύχωσης και χρήσης της κούκλας. Θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις του σημερινού κουκλοθεάτρου στην ελληνική εκπαίδευση. Ανταλλαγή εμπειριών, θέσεων, στόχων, προβλημάτων και λύσεων μεταξύ κουκλοπαικτών και επαιδευτικών. Παραστάσεις θιάσων και αυτοσχέδια δρώμενα των εργαστηριακών ομάδων. Πληροφορίες στις ιστοσελίδες: www.unimahellas.org και www.mcf.gr.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ