ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Επικίνδυνο για τους ανέργους και τη λαϊκή οικογένεια

Η κυβέρνηση φαρδαίνει το δρόμο που οδηγεί στην ολοκληρωτική παράδοση της Πρόνοιας στους ιδιώτες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και ταυτόχρονα ρίχνει πιο βαθιά στο λάκκο των επιχειρηματιών την Υγεία και την Πρόνοια
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και ταυτόχρονα ρίχνει πιο βαθιά στο λάκκο των επιχειρηματιών την Υγεία και την Πρόνοια
Να συγκαλύψει την τεράστια ανεργία και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων θα γίνουν επιχειρηματίες, προσπαθεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία», που από χτες συζητείται στη Βουλή. Επεκτείνει ταυτόχρονα την επιχειρηματική δράση σε υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους και να παρέχονται δωρεάν σε όλους.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άνεργοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήσουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός ή ακόμα και η φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει κατά της ανεργίας και επανέλαβε την προκλητική θέση του πρωθυπουργού για έναν εργαζόμενο ανά οικογένεια λέγοντας ότι στόχος τους είναι να «εξασφαλίσουμε θέση εργασίας εκεί που δεν υπάρχει».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στον ατέλειωτο κατάλογο μέτρων που αφαιρούν δικαιώματα εργαζομένων και με παραπλανητικές εκφράσεις για συνδυασμό «κερδοφορίας και αλληλεγγύης» ανοίγει τις πόρτες σε ενίσχυση της κερδοφορίας σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια. Η κυβέρνηση, είπε, ανοίγει την πόρτα στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών παροχών, που ήταν ευθύνη του κράτους.

Θα κλείνουν, τόνισε, γηροκομεία, ψυχιατρεία, ιδρύματα αναπήρων και βρεφικοί σταθμοί ή θα δίνουν οι σταθμοί 1,5 κιλό ψάρι για 75 παιδιά (όπως έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης») «και αυτά θα τα αναλάβουν συνεταιρισμοί ανέργων και ευπαθών ομάδων; Κοροϊδεύετε τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης και με αυτό το νομοσχέδιο είναι να αποτινάξει τις υποχρεώσεις της να προσφέρει στο λαό Παιδεία, Υγεία και κοινωνική πρόνοια. Οι παροχές αυτές, είπε, δεν υποκαθιστούνται με συλλογικότητες που δεν έχουν προοπτική και η ανεργία δε λύνεται με απατηλούς τίτλους όπως κοινωνικές επιχειρήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού. Η ταξική αλληλεγγύη, κατέληξε, δεν έχει σχέση με την ελεημοσύνη.

Σε δίκη για το κατέβασμα χαφιεδοκάμερας

Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία τα στελέχη της πρώην δημοτικής αρχής Νίκαιας ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας δικάζονται σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην αντιδήμαρχος Γ. Αγγελινιάδης και ο πρώην γενικός γραμματέας Γ. Θεοχάρης, της προηγούμενης αρχής του Δήμου Νίκαιας, καθώς και ένας υπάλληλος του δήμου, με την κατηγορία ότι στις 21/2/2007 «ενεργούντες από κοινού με κοινό δόλο και πρόθεση κατέστρεψαν και έβλαψαν ξένο ολικά κινητό πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος». Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, που δεν είναι πια στη ζωή.

Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εκείνης της περιόδου ενάντια στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ από την κυβέρνηση της ΝΔ, κατέβασαν συμβολικά μια χαφιεδοκάμερα που παρακολουθούσε τη διαδήλωση.

Οπως τονίζει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», «επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση, που οργανώθηκε από τη "Δημοκρατική Συσπείρωση" και από ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τη συνδρομή της αγωνιστικής αρχής του Δήμου Νίκαιας, σε ένδειξη μαχητικής απάντησης του ταξικού κινήματος απέναντι στο φακέλωμα, τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστρατήγηση θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε γίνει και στο Δήμο Νίκαιας, όπου επίσης ο τότε κομμουνιστής δήμαρχος Στ. Μπενετάτος σύρθηκε στα δικαστήρια και τελικά αθωώθηκε.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι "νόμιμο" για την άρχουσα τάξη και το πολιτικό της σύστημα είναι ό,τι εξυπηρετεί τα ταξικά τους συμφέροντα. Η ποινικοποίηση των αγώνων μας όχι μόνο δε μας πτοεί, αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει και μας ατσαλώνει, μας επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Ζητάμε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από κάθε κατηγορία, την παύση των δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη και την αποχή από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί και άλλων κλάδων εργαζομένων».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα η δίκη στη Χάγη

ΧΑΓΗ.--

Συνεχίστηκε χτες η ακροαματική διαδικασία του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η Γερμανία κατά της Ιταλίας, έπειτα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, μεταξύ αυτών και τα θύματα της σφαγής του 1944 στο Δίστομο της Βοιωτίας. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γίνεται λόγος για τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιούνη του 1944. Στη δικαστική αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης οι νομικοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα ως παρατηρητές στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία έκαναν ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ανάλυση του ρόλου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια επισημάνθηκαν και υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις, σχετικά με την ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ζήτησαν τέλος να αναγνωρίσει το δικαστήριο την υποχρέωση της Γερμανίας για αποζημιώσεις, ανεξάρτητα αν κρίνει ότι υπάρχει το δικαίωμα της ετεροδικίας για το Βερολίνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αύξηση θητείας και μαχαίρι στις αναβολές

Υπό διαμόρφωση οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας έθεσε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης στη διάρκεια συνέντευξής του στη ΝΕΤ. «Μελετάμε όλα τα δεδομένα», είπε προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα», το οποίο, όπως είπε, δημιουργήθηκε «με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από 12 σε 9 μήνες».

Κάνοντας σαφές πως θα υπάρξει αύξηση της θητείας - οι πληροφορίες μιλάνε για επαναφορά της στους 12 μήνες - ανέφερε υποκριτικά ότι με την αύξηση της θητείας «θα ενισχύουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα εθνικής ασφάλειας του Ελληνα πολίτη», κρύβοντας ότι η όποια προσαρμογή στις Ενοπλες Δυνάμεις γίνεται πάντα με γνώμονα τα ΝΑΤΟικά δόγματα, στα οποία είναι ενσωματωμένες.

Από αυτήν τη σκοπιά, μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να ακούγεται η φράση του Π. Μπεγλίτη, «ασφαλώς είναι υπό μελέτη η αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Δηλαδή τι θέλουμε; Θέλουμε συνεχώς επαγγελματίες οπλίτες;», παραδεχόμενος ότι λόγω έλλειψης χρημάτων «έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Ο θεσμός έχει προβλήματα». Μαχαίρι ετοιμάζει η κυβέρνηση και στις αναβολές. Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το σημερινό καθεστώς «ασφαλώς θα αλλάξει και αυτό είναι υπό μελέτη», κύρια σε ό,τι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές και τις σπουδές στο εξωτερικό, με το επιχείρημα - πρόσχημα ότι έτσι αποκαθίσταται «η κοινωνική δικαιοσύνη»!

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε τόπους δουλειάς
  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, περιοδεία στη Λυρική Σκηνή με επικεφαλής την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., περιοδεία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, γραμματέα της ΑΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Παρασκευή 16/9, στις 12.30 μ.μ., περιοδεία στην ΕΡΤ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Μάλι Μάδι

Εκδήλωση στο Μάλι Μάδι Καστοριάς, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για να τιμηθεί η μεγάλη νίκη του ΔΣΕ στην ομώνυμη μάχη, που έγινε στις 13 Σεπτέμβρη 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ