ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εργασιακή «εφεδρεία» και για εργαζόμενους στους δήμους

Την πόρτα των εργαζομένων στους δήμους της χώρας χτυπά η εργασιακή «εφεδρεία». Το όλο ζήτημα δημιουργείται αντικειμενικά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ από περίπου 6.000, που ήταν πριν, σε περίπου 2.000. Μια τόσο δραστική συρρίκνωση των δομών της Τοπικής Διοίκησης εξ αντικειμένου δημιουργεί τους όρους ώστε ένα μέρος των εργαζομένων στα καταργούμενα ή συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα να μπει στην κατηγορία του πλεονάζοντος προσωπικού και συνεπώς στη λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή στην ανεργία.

Συγκεκριμένα, με προχτεσινές και χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, ξεκαθάρισε τα παρακάτω:

  • Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τέλος του έτους όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους κάνοντας χρήση, εφόσον απαιτείται, και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων στα όρια των δυνατοτήτων τους.
  • Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ισοσκέλισης με αυτό τον τρόπο θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Ενα πρόγραμμα που αφορά στους χρεωμένους δήμους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου διοικούσαν δήμους, δανείζονταν από τράπεζες για να δίνουν ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω αναθέσεων έργων και για εκτέλεση δράσεων.

Το υπουργείο διατείνεται ότι ένας αριθμός 10 - 15 δήμων έχουν υπεράριθμο προσωπικό. Οι δήμοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος με το πλεονάζον προσωπικό. «Ισως να μη χρειαστούμε το μηχανισμό της εφεδρείας αλλά θα φτάσουμε αν χρειαστεί και σε απολύσεις προσωπικού. Δεν γίνεται διαφορετικά», τόνισε ο υφυπουργός μιλώντας προχτές στο «Real FM». Ομολογεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, μιλώντας χτες στη ΝΕΤ άφησε να εννοηθεί ότι η λύση με τους «πλεονάζοντες» θα επιδιωχθεί να δοθεί μέσα από τις μετατάξεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με την ΠΟΕ- ΟΤΑ, ο Π. Κουκουλόπουλος είπε γι' αυτό το θέμα: «Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το 1 προς 10 σύμφωνα με τη νομοθεσία και αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε την Αυτοδιοίκηση, δήμους και λοιπά νομικά πρόσωπα, ως ένα ενιαίο σύστημα αυτοτελές γενικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μετά τους δήμους ή και ταυτόχρονα με αυτούς το όλο ζήτημα του περιορισμού των δομών, του προσδιορισμού του προσωπικού και της ενδεχόμενης εργασιακής «εφεδρείας» θα συμπεριλάβει τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και τις αιρετές περιφέρειες.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με σχέδιο δράσης ενάντια στα χαράτσια και κλιμάκωση με απεργία

Κάθε συνδικάτο, κάθε κλάδος να σχεδιάσει με συγκεκριμένο τρόπο τη δράση του, για να δοθεί οργανωμένη απάντηση στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική

Πλατύ κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παλέψουν για να παρεμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα χαράτσια απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν για την κλιμάκωση των αγώνων με νέα πανεργατική 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Στο κάλεσμά του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η ομοβροντία νέων μέτρων που εκτόξευσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση, προδιαγράφει βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Και σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους φτάνουν τα πρώτα "μπιλιέτα"» του κεφαλικού φόρου, η κυβέρνηση εξαγγέλλει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ, μειώσεις μισθών, νέο χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, νέα λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων με την ανταλλαγή των ομολόγων, παράδοση στο κεφάλαιο των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, σχολεία που ανοίγουν χωρίς βιβλία. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), στις επικουρικές συντάξεις, στις όποιες προνοιακές παροχές έχουν απομείνει, στα επιδόματα, ενώ οι στρατιές των ανέργων διογκώνονται καθημερινά με την επίσημη στατιστική να καταγράφει 800.000 ανέργους τον περασμένο Ιούνη.

Προσπαθούν να μας πετάξουν στη θάλασσα με τους καρχαρίες. `Η θα παλέψουμε να βγούμε από εκεί, ή θα μείνουμε και θα χάσουμε την ίδια μας τη ζωή και θα γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών.

Η παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων είναι ανάγκη άμεση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα ΔΣ των συνδικάτων να οργανώσουν ολοκληρωμένη συζήτηση στις Διοικήσεις και να πάρουν θέση. Να πάρουν απόφαση καταδίκης των μέτρων, αλλά κυρίως να σχεδιάσουν την οργάνωση της πάλης, της αντίστασης. Να οργανώσουν συζητήσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις παντού, επιχείρηση την επιχείρηση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο. Να παρεμποδίσουμε τα μέτρα, να δυσκολέψουμε την εφαρμογή τους.

Να κουβεντιάσουμε με τους εργαζόμενους την κλιμάκωση της πάλης με την πρόταση για νέα 24ωρη πανεργατική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Ο κάθε κλάδος να σχεδιάσει τον συγκεκριμένο αποτελεσματικό τρόπο που θα προχωρήσει στην οργανωμένη απάντηση στον τυφώνα των μέτρων. Για παράδειγμα, μπορεί μετά από κάλεσμα του συνδικάτου, να συγκεντρώσει τα εντάλματα που θα έρθουν και με στάση εργασίας, ή άλλο τρόπο μαζικά να πάει να τα παραδώσει στην κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει και κατά χώρο δουλειάς, δηλώνοντας ότι δεν καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ από όσα ζητούν να πληρώσουμε και απαιτώντας να μην τολμήσουν να επιβάλουν μέτρα για τη στάση μας αυτή. Απαιτώντας να παρθούν πίσω τα χαράτσια. Ιδιαίτερα να δώσουμε βάρος στους ανέργους, στους απλήρωτους εργάτες που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Το χρέος δεν είναι της εργατικής τάξης. Να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο που τη δημιούργησε.

Να βοηθήσουμε τον εργάτη να σηκώσει κεφάλι στον εργοδότη, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους μηχανισμούς, στην τρομοκρατία.

Να δυναμώσει η ευθύνη και ο ρόλος των σωματείων. Να περάσουμε μαχητικό πνεύμα, στον εργατόκοσμο ότι μπορούμε με καλή οργάνωση, σχεδιασμό, να υψώσουμε τείχος στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δημιουργήσουμε ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική.

Να μην υπάρχει η μιζέρια, ο φόβος, η λογική δε γίνεται τίποτα και ο καθένας να κλαίει τη μοίρα του. Κανένας μόνος του. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη ζωή της εργατικής τάξης. Το χρέος δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Να γίνεται κατανοητό ότι η έννοια παρεμποδίζω σημαίνει να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να δυσκολεύεται η κυβέρνηση, η ΕΕ να παίρνει αποφάσεις και να βρίσκει μπροστά της δυσκολίες, εμπόδια, για να περνάει τα μέτρα. Να βοηθήσουμε να παίρνονται πρωτοβουλίες και πολύμορφη δράση, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και να βρίσκονται και νέες που θα βοηθούν να μαζικοποιείται ο αγώνας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Δίνει κάλυψη στις διοικήσεις των Ταμείων

Να αποσυρθεί η προκλητική τροπολογία απαίτησε το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι τίθενται σε κίνδυνο τα αποθεματικά και οι εισφορές των εργαζομένων

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία» η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από το οποίο τα Ταμεία θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χάσουν τουλάχιστον το 20% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 21ης Ιούλη με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δίνανται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους να δίνουν εντολές στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανταλλαγή ή αντικατάσταση των τίτλων αυτών με άλλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς αυτό να συνιστά κακή διαχείριση».

Πρακτικά με την τροπολογία έρχεται η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομικά τις διορισμένες διοικήσεις των ταμείων έτσι ώστε όταν χαθούν χρήματα από την ανταλλαγή να μην έχουν αυτές ποινικές ευθύνες.

Την τροπολογία κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κοινωνική Οικονομία» τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τροπολογία - πρόκληση που πρέπει να αποσυρθεί αφού με αυτήν η κυβέρνηση σαν τους κλέφτες πάει να βάλει χέρι στα χρήματα των ασφαλισμένων και ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί.

Τόνισε ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να μην συζητηθεί καν αφού εκτός των άλλων δεν παρουσιάστηκε στην τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και μοιράστηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Σε κίνδυνο τα αποθεματικά

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά και το ΠΑΜΕ και απαιτεί να πληρωθούν στο ακέραιο τα αποθεματικά των Ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ελάχιστες γραμμές, στο πλαίσιο μιας πολυ- τροπολογίας, επιχειρεί να "προστατέψει" τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία, στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που "κουρεύει" τα αποθεματικά ασφαλιστικών φορέων κατά 21% τουλάχιστον, σε πρώτη φάση.

Επιχειρεί να θωρακίσει το νομικό καθεστώς για να επεκταθεί η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μέσω αγοράς χρηματιστηριακών και άλλων τραπεζοπιστωτικών προϊόντων.

Αποτελεί άλλη μια τρανταχτή απόδειξη ότι όλα όσα ειπώθηκαν από την κυβέρνηση και κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων ότι «διασφαλίζονται» οι εισφορές των εργαζομένων και ότι δεν κινδυνεύουν τα αποθεματικά τους είναι ψέματα μυθικών διαστάσεων.

Το ΠΑΜΕ έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι, ήδη, οι πενιχρές συντάξεις και παροχές και μέσα από αυτές τις εξελίξεις θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Οι πιθανότητες παύσης πληρωμών, συντάξεων και παροχών είναι περισσότερο ορατές. Η εξέλιξη αυτή είναι ενταγμένη στην προσπάθεια κυβέρνησης- κεφαλαίου - ΕΕ που έχει σα στόχο να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Στη βάση αυτή απαιτούμε να καταργηθεί η εν λόγω "ρύθμιση" και προειδοποιούμε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που χρησιμοποιούν τα αποθεματικά για να προστατευτούν οι πιστωτές της ελληνικής πλουτοκρατίας και τα κέρδη των μονοπωλίων, ότι θα συναντήσουν τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων. Να έχουν κατά νου ότι δεν τους γλιτώνει από ευθύνες καμιά τροπολογία σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε εγκλήματα σε βάρος των ασφαλισμένων μέσα από τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων.

Εχουν χρέος μαζί με την εργατική τάξη να διαφυλάξουν το μόχθο που της ανήκει. Παράλληλα, καταγγέλλουμε και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ η οποία προς τον παρόν "ποιεί την νήσσαν".

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι μέρος της στρατηγικής των συμφερόντων των μονοπωλίων η οποία επιτάσσει το σάρωμα του εναπομείναντος κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων κλπ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί και διεκδικεί να πληρωθούν στο ακέραιο με διάφορους τρόπους οι απώλειες απ' το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από κράτος και εργοδοσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ