ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποκάλυψη της προδοσίας

Οταν το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η πολιτική υπακοής των ελληνικών κυβερνήσεων στ' αφεντικά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η λογική συνταύτισης των συμφερόντων της Ελλάδας, με τα συμφέροντα των "συμμάχων και εταίρων", οδηγούν αντικειμενικά σε εθνικές υποχωρήσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν και εθνικές προδοσίες, κάποιοι αναρωτιούνται: Μα, πώς είναι δυνατόν, Ελληνες πρωθυπουργοί, ελληνικές κυβερνήσεις, να θέλουν το κακό της πατρίδας, προκαλώντας ζημιά στα εθνικά συμφέροντα; Κι εννοούν πως, μπορεί μεν να γίνονται "πολιτικά λάθη", "διπλωματικές αβλεψίες" και "παραλείψεις", αλλά όχι και προδοσίες...

Κι έρχονται τώρα οι αποκαλύψεις για το πώς έγινε η κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά και τη συναίνεση της πρώτης μεταχουντικής ελληνικής κυβέρνησης αλώθηκε η Μεγαλόνησος, αποκαλύπτει μέλος της Επιτροπής της Βουλής για το φάκελο της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι είχαν προηγηθεί σχετικές συναντήσεις του Καραμανλή με τον Κίσινγκερ. Κι αυτές οι αποκαλύψεις είναι που δίνουν ακριβώς την απάντηση σε όσους αναρωτιούνται, είτε πονηρά, για να δικαιολογήσουν την πολιτική υποταγής στις "Μεγάλες Δυνάμεις", είτε αφελώς, διότι αγνοούν τον "ομφάλιο λώρο" που συνδέει τις ελληνικές κυβερνήσεις με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ιστορική αλήθεια, που τελικά δεν μπορεί να κρύβεται και να διαστρεβλώνεται εσαεί - και με την ευκαιρία, το ΚΚΕ επιμένει και τώρα ν' ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου και να ριχτεί άπλετο φως στα αίτια και στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία, την "πληγή" που παραμένει ανοιχτή επί 25 χρόνια - δεν έχει μόνο αξία για τη διερεύνηση του παρελθόντος, αλλά και για την εξήγηση του παρόντος και την προφύλαξη του μέλλοντος. Διότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, κινούμενη στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, εναποθέτει τις τύχες των συμφερόντων και των δικαίων της χώρας μας στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και ουδείς μπορεί ν' αποκλείσει μια νέα προδοσία της Κύπρου, αλλά και την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ή και στη Θράκη.

Η εμμονή της ελληνικής και κυπριακής κυβερνητικής εξουσίας στην αναμονή"λύσης" του Κυπριακού από τις ΗΠΑ, εγκυμονεί κινδύνους μόνιμης διχοτόμησης του νησιού. Επιπλέον, η ανακήρυξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε προστάτες των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο θυμίζει την παροιμία "έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Αλλωστε, ήδη οι Αμερικανοί μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση τις απαιτήσεις της Τουρκίας, που - επικαλούμενη τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα - ζητάει να έχει αυτή τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, το οποίο έτσι θα διχοτομηθεί και θα τεθεί υπό την επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών. Τέλος, και η Θράκη δεν εκφεύγει του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, αν αναλογιστεί κανείς τα κατά καιρούς συμβαίνοντα και τα όσα προετοιμάζονται με τη μειονότητα, όπως και τις καταστάσεις που διαμορφώνει η στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και η κατοχή στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι αντίθετα μ' αυτά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις - "δεξιές" και "σοσιαλιστικές"- θυσιάζουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο βωμό της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού. Το πώς μεθοδεύεται αυτό κάθε φορά, μαθεύεται ύστερα από χρόνια. Ποιος θα μάθει από τώρα τι ακριβώς θα συζητηθεί στην προσεχή συνάντηση Κλίντον - Σημίτη;


ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Με αμερικανική καθοδήγηση και ελληνική συνενοχή

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γ. Κουτσογιάννη, μέλους της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, για ευθύνες του Κ. Καραμανλή και για την άσκηση σοβαρών πιέσεων στην Επιτροπή για να μη θιγούν "σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα"

Ευθύνες του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλων κορυφαίων παραγόντων του αστικού πολιτικού κόσμου, σε συνδυασμό με το βρώμικο ρόλο και τις μεθοδεύσεις των Αμερικανών στην επέμβαση του Αττίλα για τη διχοτόμηση της Κύπρου, προκύπτουν, σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στην 25 επέτειο από την κατάληψη της Αμμοχώστου στη δεύτερη αμερικανοκαθοδηγούμενη επιχείρηση του Αττίλα.

Με δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), με αφορμή την κατάληψη της Αμμοχώστου στις 14 Αυγούστου 1974 με τη δεύτερη επιχείρηση του Αττίλα, ο επίτιμος αντιπτέραρχος και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσογιάννης,επικαλούμενος στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα για το Φάκελο της Κύπρου, αποκαλύπτει ότι η εγκατάλειψη της Αμμοχώστου έγινε βάσει αμερικανικού σχεδίου για "λύση" του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κουτσογιάννης, στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε πως: Η Αμμόχωστος εγκαταλείφθηκε με διαταγή του ΓΕΕΦ (Εθνική Φρουρά Κύπρου) κατόπιν εντολών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προοπτικής να επιστραφεί δήθεν αργότερα στην ελληνική πλευρά η πόλη και να παραμείνει το υπόλοιπο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στους Τούρκους. Πίσω απ' αυτές τις ενέργειες, όπως αποκαλύπτει ο επίτιμος αντιπτέραρχος, βρίσκονταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον υπουργό τους των Εξωτερικών Κίσινγκερ, όπως παραδέχεται, ανοιχτά, ο πραξικοπηματίας Παττακός με σχετικές δηλώσεις του, οργάνωσαν και το πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, δίνοντας τη σχετική εντολή πρώτα στον Παπαδόπουλο και στη συνέχεια στον Ιωαννίδη που και την εκτέλεσε, τον οποίο - υποστηρίζει ο Παττακός - εξαπάτησε ο Χ. Κίσινγκερ, λέγοντάς του πως δεν πρόκειται να γίνει τουρκική επέμβαση. Επέμβαση που, ως γνωστόν, προωθούσαν και οργάνωσαν οι Αμερικανοί με τους Τούρκους, χρησιμοποιώντας για πρόσχημα το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και προκειμένου να πετύχουν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση του νησιού.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Γ. Κουτσογιάννης στις δηλώσεις του αποκαλύπτει ότι "κατά την εξέταση των γεγονότων, η Επιτροπή δέχτηκε σοβαρές πιέσεις να μην προσεγγίσει πλήρως την αλήθεια, διότι θα θίγονταν κάποια σημαντικά πολιτικά πρόσωπα"... Προσθέτει επίσης χαρακτηριστικά ότι "η Επιτροπή έκρινε ως εξαιρετικά κρίσιμη τη συνάντηση που είχε, τον Αύγουστο του 1973, στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής με τον Χ. Κίσινγκερ, μια συνάντηση που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Αμφισβητήθηκε, όμως, η δεύτερη συνάντηση, το Μάιο του 1974 και πάλι στο Παρίσι μεταξύ Κ. Καραμανλή, Χ. Κίσινγκερ και Μπ. Ετσεβίτ, όπου έγινε ο τελικός συντονισμός για τον Αττίλα", αναφέρει ο Γ. Κουτσογιάννης. Γι' αυτήν τη συνάντηση, είπε ο Γ. Κουτσογιάννης, "κατέθεσε στην επιτροπή ο επί χούντας πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κ. Παναγιωτάκος, την οποία διέψευσε ο Καραμανλής".

Ο Γ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε, επίσης, και σε μαρτυρία - δήλωση του Δ. Ιωαννίδη τρεις μήνες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο (15 Ιουλίου 1974) προς τρεις υπουργούς του, τους οποίους διαβεβαίωνε τον Απρίλη ότι θα παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς περί τα τέλη Ιούλη αρχές Αυγούστου (προφανώς αυτό συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο των Αμερικανών...). Αυτή η δήλωση - υπογράμμισε ο Γ. Κουτσογιάννης - είναι αρκετή για να συλληφθούν οι έχοντες την ευθύνη και να σταλούν στον εισαγγελέα.

Προσθέτοντας τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα, με τις δικές του δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο στρατηγός ε. α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος,διοικητής τότε το 1974 του 336 τάγματος στην πρώτη Ανωτέρα Αμμοχώστου, ανέφερε ότι στις 21 και 22 Ιουλίου 1974, στη διάρκεια της εκεχειρίας δηλαδή, οι Τούρκοι αποβίβασαν ανενόχλητοι στην Κύπρο 40.000 στρατιώτες, γεγονός που αποδεικνύει, είπε, από μόνο του ότι επρόκειτο για προδοσία. Γιατί, πρόσθεσε, αν οι Τούρκοι δεν είχαν εξασφαλίσει εγγυήσεις πως δε θα συναντούσαν αντίσταση, δε θα έκαναν την κίνηση αυτή. Υποθέτω, συμπλήρωσε ο Δ. Αλευρομάγειρος, ότι σ' αυτό το παιχνίδι, έστω και από δειλία, έπαιξε ρόλο και η ελληνική πλευρά. Και κατέληξε ο στρατηγός ε. α. Δ. Αλευρομάγειρος: "Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει πισωγύρισμα και το κακό είναι ότι δεν το πλήρωσε κανένας".

Τα παραπάνω στοιχεία μαζί με πολλά άλλα που βγήκαν κατά καιρούς στην επιφάνεια, σε συνδυασμό και με βάσιμες υποψίες που γεννιούνται από άλλα στοιχεία που παραμένουν σκόπιμα αδιευκρίνιστα για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα και για τεράστιες ευθύνες σημαινόντων εκπροσώπων του αστικού πολιτικού συστήματος, εξηγούν και το λόγο που ο Φάκελος για το έγκλημα της Κύπρου παραμένει επτασφράγιστος στο σκοτάδι. Γιατί διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί καθαρά ο βρώμικος ρόλος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των ΝΑΤΟικών εταίρων σχετικά με την Κύπρο. Ενας βρώμικος ρόλος που εντάσσεται στα επεμβατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, όπως εκδηλώθηκαν, πιο ωμά, πρόσφατα με το Γιουγκοσλαβικό και προκύπτει από τις επί 25 χρόνια τώρα μεθοδεύσεις για την οριστική διχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού της Κύπρου και τη διχοτόμηση του Αιγαίου στα πλαίσια του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Με τα παραπάνω συνδέεται και ο φόβος για την αποκάλυψη της επιζήμιας πολιτικής της υποτέλειας και των ευθυνών των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα στη βάση της υποτέλειας στα σχέδια των Αμερικανών.

Το ΚΚΕ, που από την αρχή και σταθερά απαίτησε να ανοίξει ο Φάκελος της προδοσίας του λαού της Κύπρου, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την απαίτηση - που είναι απαίτηση και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού - να ανοιχτεί ο Φάκελος της Κύπρου και να ριχτεί άπλετο φως στο έγκλημα. Να βγουν όλα τα πραγματικά συμπεράσματα από την τραγωδία της Κύπρου και να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, σε όσους φέρουν το βάρος για τις εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ