ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Ο ευρωκατασταλτικός μηχανισμός άνοιξε γραφεία στον Πειραιά

Στη βάση του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, και συγκεκριμένα μέσα στον Πύργο Ελέγχου του Λιμενικού Σώματος, στην Ακτή Βασιλειάδη, ξεκίνησε χτες επίσημα τη λειτουργία του το πρώτο περιφερειακό παράρτημα («Επιχειρησιακό Γραφείο») που «στήνει» ο κατασταλτικός ευρωενωσιακός Οργανισμός «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών» Frontex. Τα «εγκαίνια» της λειτουργίας έγιναν χτες το πρωί όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Ιlkka Laitinen και άλλοι.

Με το παράρτημα στον Πειραιά ισχυροποιείται η δράση του Frontex ως ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού για παρεμπόδιση της εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους, λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η λειτουργία του είναι πιλοτική και ανάλογα με το πόσο «αποτελεσματικός» θα είναι ο ρόλος του ως κατασταλτικός μηχανισμός θα εκτιμηθεί αν τελικά θα παραμείνει στον Πειραιά. Οπως αναφέρεται και σε «ενημερωτικό σημείωμα» του ΥΠΡΟΠΟ: «Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή ενός χρόνου, διάστημα μετά το οποίο θα αξιολογηθεί η δράση του και θα εκτιμηθεί εάν θα παραμείνει στον Πειραιά ή όχι».

Η ζώνη ευθύνης του παραρτήματος είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, συντονίζοντας επιχειρήσεις σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Αποστολή του, όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια των εγκαινίων από τον εκτελεστικό διευθυντή και άλλους, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Πρόκειται δηλαδή για μηχανισμό καταστολής σε βάρος των λαών που θα επεμβαίνει όπου θελήσουν οι ιμπεριαλιστές, με την Ελλάδα - με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο «σημείωμα» του ΥΠΡΟΠΟ: «Η συζήτηση για συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ είχε ξεκινήσει με επιστολή που είχε στείλει ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την εποχή που ήταν Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στον αρμόδιο επίτροπο, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το παράρτημα, θα απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και «ανεξαρτησίας» από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών - μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος

Προετοιμάζουν «πιάτσες διακίνησης» ναρκωτικών μέσα στα νοσοκομεία!

Να γίνουν οι σχετικές μελέτες προκειμένου να φτιαχτούν λυόμενες κατασκευές στα προαύλια των νοσοκομείων ώστε να μεταφερθούν εκεί τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων (όπως μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), είναι η «λύση» στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της δημιουργίας πιάτσας σε κάθε μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που πρότεινε για άλλη μια φορά η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη. Αυτή τη φορά η ...προτροπή έγινε προς τους διοικητές των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η συγκεκριμένη πρόταση επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε τόσο, και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με διάφορα προσχήματα, παρά το ότι επανειλημμένα επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς (ΕΙΝΑΠ, Ιατρικός Σύλλογος κ.ά.) έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση. Στόχος τέτοιων αντιεπιστημονικών προτάσεων είναι η διαχείριση και διαιώνιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, ιατρικοποιώντας και ψυχιατρικοποιώντας το πρόβλημα, πριμοδοτώντας προγράμματα υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών που συντηρούν και δε θεραπεύουν, παραγκωνίζοντας «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Χτες η Μ. Μαλλιώρη μίλησε για μεταφορά των μονάδων στα νοσοκομεία, στο όνομα της μείωσης της λίστας αναμονής... Οι λίστες αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης διογκώθηκαν σκόπιμα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σήμερα επικοινωνιακά και αποπροσανατολιστικά από την ουσία του προβλήματος. Είναι φανερό ότι μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσει η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το ΕΣΥ.

Για άλλη μια φορά ούτε καν γίνεται λόγος για μέτρα που να αφορούν την εφαρμογή και διεύρυνση προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αλλά προβάλλεται ως πανάκεια η μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία. Ο τρόπος λειτουργίας, η φιλοσοφία των προγραμμάτων υποκατάστασης, καθώς και η «νόμιμη δόση» που χορηγείται από το κράτος - η οποία δε καλύπτει το χρήστη αναζητώντας συμπληρωματική «παράνομη» - έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ να μετατρέπονται σε πιάτσες διακίνησης και χρήσης. Ετσι είναι σίγουρο ότι, αργά ή γρήγορα, πιάτσες θα δημιουργηθούν μέσα και έξω από τους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων. Ομως, αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι να δημιουργηθούν τόσα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα όσα χρειάζεται η χώρα.

ΝΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των Ρομ

Η αθλιότητα της πολιτικής που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από τα ωραία λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως οι Ρομ και τα παιδιά τους.

Περίπου 800 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, στο συνοικισμό Δροσερού της Ξάνθης, στοιβάζονται σε λυόμενες αίθουσες και κοντέινερ.

Την ίδια ώρα οι γονείς τους εμπαίζονται εδώ και ένα χρόνο και από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για ενίσχυση 500 Ρομ προκειμένου με επιδότηση να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση. Πολλοί από αυτούς πήραν την πρώτη δόση της επιδότησης, άνοιξαν τις μικρές επιχειρήσεις τους και μετά η στρόφιγγα έκλεισε. Σήμερα βρίσκονται χρεωμένοι για επένδυση που έκαναν στηριζόμενοι στην επιδότηση που δεν εισέπραξαν.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η υποβάθμιση - γκετοποίηση του συνοικισμού του Δροσερού αποτελεί συνειδητή επιλογή των γαλαζοπράσινων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) τοπικών και κεντρικών διοικήσεων. Για την πολιτική τους, που θέλει να δίνει ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αποτελεί πολυτέλεια η ικανοποίηση των δικαιωμάτων στη μόρφωση, στην Υγεία, στην εργασία για τη φτωχολογιά. Αλλωστε, θέλουν πατώντας πάνω στη φτώχεια και στην ανέχεια να εξαγοράζουν ψήφους.

Στις συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μεγάλης ανόδου της ανεργίας, τα προβλήματα σε συνοικισμούς που ζει η φτωχολογιά οξύνονται. Μόνο η συστράτευσή τους με το ταξικό εργατικό κίνημα, η ένταξή τους στους αγώνες για μεροκάματο, σχολεία, Υγεία μπορεί να δώσει λύση.

Μόνο όταν πάρουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η φτωχολογιά την υπόθεση στα χέρια τους μπορούν να ταρακουνηθούν οι πολιτικοί υπηρέτες των μεγαλοεργολάβων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων.

Το ΚΚΕ, όσο περνάει από το χέρι του, θα βοηθήσει στην οργάνωση του κόσμου για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στη μόρφωση, στη δουλειά, στην Υγεία.

Καλούμε τους κατοίκους του Δροσερού να κάνουν την οργή και αγανάκτηση που νιώθουν ΔΥΝΑΜΗ. Να μην αφήσουν κανέναν από αυτούς - πράσινους και μπλε - που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που ζουν, σε χλωρό κλαρί.

Τους καλούμε να στηρίξουν στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη και στο Δήμο και στην Περιφέρεια τα ψηφοδέλτια που συμμετέχουν οι κομμουνιστές. Τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Συγκέντρωση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση - συγκέντρωση, με θέμα: «Οι προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και η προετοιμασία για το 12ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ», οργανώνει, την Τετάρτη 6 Οκτώβρη ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος) η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τη συμμετοχή των Διοικουσών Επιτροπών όλων των Παραρτημάτων της, απογόνων και φίλων της Αντίστασης, επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων της περιοχής Αττικής.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ
  • Με το ξεκίνημα της τρίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος - κόντρα στην πρόκληση των κυβερνώντων πρώην και νυν, υπηρετών της Αρχουσας Τάξης και των ξένων Αφεντικών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΝΤ) να καταφέρουν πλήγμα στα οικονομικά του - προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» (από τη σύνταξή μου του Οκτώβρη), ως πρώτη δόση, 1.000 ευρώ. Και του εύχομαι επιτυχία στους αγώνες και στις προσεχείς εκλογές. Γιώργης Μωραΐτης
  • Στη μνήμη των Μεσανατολιτών, ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΛΛΑ και ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, ο Γιάννης Παπαχρήστου, από τον Πόρο, προσφέρει 1.000 ευρώ, για την πρώτη ημέρα της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πόρου Τροιζήνας.
  • Ο «πιτσιρίκος» της Καλλιθέας προσφέρει 50 ευρώ στο ηρωϊκό ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, για τους αταλάντευτους αγώνες του.
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα των ΕΣ-ΕΣ στον Αϊ-Γιώργη Αιγάλεω και στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν την περίοδο της γερμανοφασιστικής κατοχής, διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αιγάλεω, την Κυριακή 3 Οκτώβρη, ώρα 11 πμ στο χώρο του Μνημείου στο Αλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο).

  • Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου της ΕΑΜικής, Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 3 Οκτώβρη, ώρα 10.30 π.μ., στο χώρο που έγινε το μπλόκο (Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού), διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, στις 6.7.1944 στο Λόφο Αξιωματικών, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) κάνει, την Κυριακή 3 Οκτώβρη και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα των γραφείων του (οδός Πηλέων 56, Αγιος Δημήτριος στο παλιό τρίτο Δημοτικό), την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση και εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ