ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Νέες πρεμιέρες
«Κεκλεισμένων των θυρών»
«Κεκλεισμένων των θυρών»
  • Πρεμιέρα του έργου «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, τη Δευτέρα, στην Κεντρική Σκηνή του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη, (κάθε Δευτέρα και Τρίτη). Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία Εφη Μουρίκη. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Πολυχρονόπουλος. Το έργο του γνωστού δραματουργού, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1944 στο Λονδίνο κι από τότε κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο θεατρικό χάρτη. Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους, πρόσφατα νεκροί, ο Garcin, η Inez και η Estelle οδηγούνται στην κόλαση από ένα μυστηριώδη υπηρέτη, η οποία κόλαση, όπως απεικονίζεται στο συγκεκριμένο έργο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σαλόνι με τρεις ίδιους καναπέδες διαφορετικής απόχρωσης. Δεν υπάρχουν καθρέφτες, δεν υπάρχουν παράθυρα, δεν υπάρχουν βιβλία. Δεν υπάρχει ύπνος, ούτε καν δάκρυα. Το εγκληματικό τους παρελθόν, οι αντιδικίες, οι διαξιφισμοί, οι ειρωνείες, οι ηθικοί και μη εκβιασμοί, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως παράλογο να προσπαθούν να ξεχάσουν την παρουσία των άλλων.
  • Την Τρίτη, για τέταρτη χρονιά, ανεβαίνει στο «Μικρό Παλλάς», η παράσταση «Ηρωες», που θα παίζεται κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Μια παρέα ηθοποιών και τραγουδιστών σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα. Σάτιρα, χορός, τραγούδι, ένα παιχνίδι λέξεων και αισθημάτων μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο. Οι «Ηρωες» εμπνέονται από το κιτς, την παιδική τρέλα και την κοινωνική αντίφαση. Εξοργίζονται με το ψεύτικο και αναζητούν το γέλιο, την αλήθεια και το λυρισμό. Στη σκηνή οι: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκη Καρατζόγλου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μυλωνάς, Ματίνα Νικολάου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. Κείμενα Ελένης Γκασούκα. Παίζουν οι μουσικοί: Σάκης Βαργιεμτζίδης - Πλήκτρα/ Ενορχήστρωση. Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος - Ηλεκτρική Κιθάρα, Μπουζούκι. Sam Marlieri - Πνευστά. Παρασκευάς Κίτσος - Ηλεκτρικό Μπάσο. Σπύρος Καραμήτσος - Τύμπανα. Τα τραγούδια διαλέγει ο Πάνος Σουρούνης.
  • Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», παρουσιάζει (μέχρι 17/10), τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αχταρμίξ 3 - όλα εδώ πληγώνονται», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη, στο Studio «Αργώ». Η μουσική της παράστασης βασίζεται κυρίως στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια». Σκηνικό - κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα. Μουσική Επιμέλεια: Γρηγόρης Μωϋσιάδης. Παίζουν: Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
Ζωγραφική και φωτογραφία

Εργο της Φλωρεντίας Οικονομίδου
Εργο της Φλωρεντίας Οικονομίδου
Εκθεση με έργα ζωγραφικής της Μάγδας Βαμβατήρα, εγκαινιάζεται στις 5/10 (7.30μ.μ.) στη γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5). Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Κερκίνη, Δοϊράνη, Πικρολίμνη, λίμνη Πλαστήρα, Πρέσπες, Καστοριά, Αττική... είναι οι περιοχές που «πυροδοτούν» το χρωστήρα της δημιουργού. Εργα δουλεμένα με λάδι, τα οποία μας μεταφέρουν τη φωτεινότητα, την ομορφιά και τη γαλήνη της ελληνικής φύσης. Διάρκεια έως 6/11.

  • Η αρχιτέκτονας Μαρίνα Μπιρδιμήρη παρουσιάζει (5 έως 30/10) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), τη φωτογραφική δουλειά της με τίτλο «Section stories». Οι «τομές» (sections), των κτιρίων σταματούν το χρόνο. Φέρνουν στο μυαλό, ζωές, ιστορίες, αγάπες, θανάτους, έρωτες... Η πόλη. Οι τομές της. Τα αποτυπώματα και τα ίχνη της.
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Βίλα Στέλλα», (Μελίνας Μερκούρη και Γαλήνης και Σοφίας 1), από 3 έως 10/10 παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Ασπρόμαυρες εκδοχές». Συμμετέχουν: Αιμιλία Μπαλάσκα, Αΐντα Τζάνη, Αλίκη Τάμπου, Αναστασία Ξουρή, Αντζελα Ρουμπάνη, Βάσια Παντίσκου, Βασίλης Κορδάτος, Διονύσης Καλημέρης, Ελένη Βορδώνη, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Μιρέλα Λιάκου, Πέτρος Βόσσος, Τάσος Παρασκευάς κ.ά. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γαλάνης.
  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), έκθεση έργων της Φλωρεντίας Οικονομίδου, με τίτλο «Το κλουβί».
  • Εκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου, με τίτλο «Μυθοβραχίες», εγκαινιάζεται στις 5/10 (8μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Διάρκεια έως 23/10.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες συνθέτες Μανώλη Καλομοίρη και Παναγιώτη Τούντα διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας, τη Δευτέρα (9μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος). Στο πιάνο η Ερμιόνη Νάστου. Η βραδιά, με ελεύθερη είσοδο, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 88 χρόνια από τη Μικρασιατική Τραγωδία.

  • Στο «Αγγέλων Βήμα» (1, 2 και 3/10), στις 8 το βράδυ, «Ας παραμυθιαστούμε... στου παππού τα γόνατα και στης γιαγιάς την αγκαλιά»... Αγνωστα παραμύθια από Ανατολή και Δύση ζωντανεύουν από την Ολγα Τουρνάκη, την Κάρμεν Ρουγγέρη, τη Χριστίνα Κουλουμπή, τον Χάρη Αττώνη, την Τία Μενούτη, τον Χάρη Φλέουρα, τα παιδιά της ομάδας ΑΝΕΜΗ και άλλους. Παραμυθοτράγουδα, Ελληνικά και ξένα, με τη Χαρά Κεφαλά, την Ηρώ Σαΐα, τον Χάρη Αττώνη, την Τία Μενούτη και άλλους, με τον Γιάννη Τσόλκα και την Αρτεμις Μπρατάκου στο πιάνο και τον Κωστή Τζανοκωστάκη στο ακορντεόν. Ελεύθερη είσοδος.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σε μια βραδιά μουσικών ανατροπών και συγκινήσεων προσκαλεί η Βασιλική Καρακώστα, η οποία εμφανίζεται σήμερα (10.30μμ), στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 Βοτανικός, 210.3474.074). Με ένα δίσκο να ηχογραφείται στο στούντιο, η Βασιλική Καρακώστα και η μουσική παρέα της «στρώνουν» την παλιά και νέα τους «Κουρελού», πλεγμένη με διαλεχτά «υφάδια», που φωτίζουν τα διαφορετικά πρόσωπα του καθενός μας. Τραγούδια που ξανα-συστήνονται χωρίς προκαταλήψεις και απογυμνώνονται ως τον πυρήνα τους και μεταμορφώνονται σε πρώτη ύλη για το σύγχρονο πανηγύρι... Θ' ακολουθήσουν εμφανίσεις τους, στις 14/10 Φεστιβάλ Βύρωνα - Πλατεία Βυζαντίου, 21/10 και 28/10 «Κοο-Κοο» (Ιάκχου 17, Γκάζι, 210.3450.930).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μέλος και Λόγος» τιτλοφορείται το πρόγραμμα, που παρουσιάζουν ο Μανώλης Μητσιάς, ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών και ποιητών μας και ο Γιάννης Βακαρέλης, πιανίστας με λαμπρή διεθνή καριέρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5/10) και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (6/10). Με πηγαίο ταλέντο, παιδεία, έμπνευση και εκφραστική δεξιοτεχνία, οι δύο καλλιτέχνες διασταυρώνουν τις πορείες τους, σ' ένα τολμηρό, ανατρεπτικό μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε ο Παύλος Αγιαννίδης. Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Σκηνογραφία: Αλέκος Φασιανός. Video: Charles Rattle. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Στα δύο τραγούδια του Cirque du Soleil παίζει ακορντεόν ο Βασίλης Δρογκάρης.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Επαναστατικός Κομματικός Τύπος
  • «Η ΕΑΜική Αντίσταση και ο ΔΣΕ στην περιοχή Σερρών»Βαγγέλης Κοστούδης
  • «Ρήξη και ενσωμάτωση»Αναστάσης Γκίκας
  • Η τρίτη Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ