ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηλά η σημαία του αγώνα σε όλη τη χώρα

Μέρα με τη μέρα οι μαθητές εντείνουν τους ρυθμούς προετοιμασίας τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Ανάλογες προετοιμασίες πραγματοποιούν οι μαθητές στην Κρήτη, που την ίδια μέρα στις 5 Φλεβάρη διοργανώνουν με τη συμμετοχή φορέων και εργατικών σωματείων παγκρήτιο συλλαλητήριο, στο Νομό Ηρακλείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, σε Αθήνα και επαρχία, στις οποίες οι μαθητές αποφασίζουν μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, αλλά και κλιμάκωση των πολύμορφων συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, συναυλίες, μαθητικά μπλόκα και άλλες μορφές αγώνα, που αποφασίζουν τα Τοπικά Συντονιστικά Αγώνα, σε κάθε δήμο, πόλη και νόμο της χώρας. Σήμερα συνεδριάζουν τα Συντονιστικά Αγώνα σε Βόλο, Καρδίτσα, ενώ αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Συντονιστικό στο Αγρίνιο.

Στα Τρίκαλα

Μέχρι και χτες τα περισσότερα σχολεία στο νόμο τελούσαν υπό κατάληψη, ενώ με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά στα σχολεία του νομού, οι μαθητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 5 του Φλεβάρη στην Αθήνα.

Βόλος

Στο Βόλο 30 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ ήδη 14 σχολεία με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 5 Φλεβάρη στην Αθήνα. Σήμερα επίσης, συνεδριάζει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών για να αποφασίσει την παραπέρα πορεία των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Λάρισα

Συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών στα σχολεία του νομού. Ηδη 15 Λύκεια έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη, ενώ τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις και στα υπόλοιπα σχολεία του νομού.

Καρδίτσα

Σήμερα, συνεδριάζει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών στην Καρδίτσα, για να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, σε κατάληψη εξακολουθούσαν μέχρι χτες να βρίσκονται 8 από τα 9 Λύκεια της πόλης, ενώ χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης για να συζητήσει τη συμμετοχή των μαθητών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Παράλληλα, οι μαθητές προσανατολίζονται σε κατά τόπους κινητοποιήσεις καθημερινά. Στη Λαμία, όλα τα σχολεία έμειναν χτες κλειστά λόγω κακοκαιρίας.

Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις και οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας,οι οποίοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στην Αθήνα. Ενώ για αύριο, Τετάρτη, το Συντονιστικό Αγώνα Αγρινίου, η τοπική ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης διοργανώνουν συναυλία, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Κύμα τρομοκρατίας ενάντια στους μαθητές έχει εξαπολυθεί στο Αγρίνιο. Μαθητής, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αγρινίου, μηνύθηκε σαν υπαίτιος για ζημιά που προκλήθηκε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο έξω από το υπό κατάληψη σχολείο του, αλλά και για ζημιές που έκαναν μαθητές του ΙΕΚ που συστεγάζεται με το σχολείο του, αλλά που δε βρίσκεται υπό κατάληψη! Στο Μεσολόγγι ανέλαβαν δουλιά τα περιπολικά της Αστυνομίας που βρίσκονται έξω από τα σχολεία και απειλούν με συλλήψεις όποιον μαθητή θέλει να κάνει κατάληψη!

Κέρκυρα

Πάνω από 30 σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην Κέρκυρα.Οι μαθητές προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Εντονες προετοιμασίες για την Παρασκευή γίνονται και στην Αρτα και τα Γιάννενα.

Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη μέχρι και χτες όλα τα Λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη. Χτες μέχρι το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι γενικές συνελεύσεις στα σχολεία του νομού και όλα έδειχναν ότι οι μαθητές θα συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη στο Σύνταγμα. Επίσης, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 11 π.μ. οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης.

Ικαρία

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι μαθητές για το συλλαλητήριο της Παρασκευής στις 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στον Αγιο Κύρηκο, που αποφάσισε το Συντονιστικό. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία στην Ικαρία και τη Σάμο.

Κρήτη

Εντείνουν τους ρυθμούς προετοιμασίας τους οι μαθητές για την καλύτερη προετοιμασία του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που θα γίνει την Παρασκευή στις 5 Φλεβάρη στο Ηράκλειο, με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και κατάληξη στη Νομαρχία. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν μαθητές και από τους 4 νομούς καθώς και φορείς της εκπαίδευσης, σύλλογοι γονέων, μαζικοί φορείς και εργατικά σωματεία. Στο Ηράκλειο πάνω από τα μισά σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν όσον αφορά τις καταλήψεις, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασήθι. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία στην Κρήτη, ενώ όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων ότι οι μαθητές θα συμμετάσχουν μαζικά στο παγκρήτιο συλλαλητήριο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζουν, παρά το όργιο τρομοκρατίας

Με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί να σπάσει τις καταλήψεις ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ εντείνει τις πιέσεις στους μαθητές, προκειμένου να καταστείλει με κάθε μέσον τις κινητοποιήσεις τους. Σε όλη την Πελοπόννησο οι πιέσεις που δέχονται οι μαθητές από γονείς, εκπαιδευτικούς, κρατικούς υπαλλήλους και "αιρετούς", που ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα, είναι αφόρητες. Κοινή συνισταμένη όλων είναι το δημόσιο κροκοδείλιο"ενδιαφέρον" για τους μαθητές και τα αιτήματά τους και η υπόγεια υπονόμευση του αγώνα, η οποία συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από ωμή βία. Ετσι, η συνέχιση των κινητοποιήσεων σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί άθλο.

Στην Αχαϊα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 36 σχολεία, καθώς σε πολλά έγιναν προσπάθειες βίαιης καταστολής από μαγκουροφόρους. Στα περισσότερα αποκρούστηκαν από τους μαθητές.

Οργιο βίας και παρανομίας έγινε στο 5ο Λύκειο Πάτρας, όταν μια μικρή μερίδα γονέων, με επικεφαλής κάποια Μ. Στελάτου,αμφισβήτησαν τις αποφάσεις των μαθητικών συνελεύσεων, αλλά και εκείνη του Συλλόγου Γονέων, με την οποία εκφραζόταν η στήριξη των γονέων στους αγώνες των παιδιών τους, και συγκέντρωσαν μεταξύ τους υπογραφές με τις οποίες ζητούσαν από τον διευθυντή του σχολείου να λάβει μέτρα για να ανοίξει το σχολείο. Χτες το πρωί η συγκεκριμένη ομάδα συνεπικουρούμενη από τον διευθυντή Κ. Ασπρογέρακα συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο και όταν ο επιστάτης έσπασε τις αλυσίδες εισέβαλαν στο χώρο, προσπαθώντας να επιβάλουν διά της βίας τις μειοψηφούσες απόψεις τους. Στην προσπάθειά τους ήρθαν αντιμέτωποι με την πλειοψηφία των γονέων και των μαθητών. Προπηλάκισαν την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Μ. Κανελλοπούλου.Μάλιστα, ο Ν. Κοντογιάννης,ο οποίος είναι υπάλληλος της Νομαρχίας Αχαϊας, απείλησε την πρόεδρο του Συλλόγου πως αν δεν ανοίξει το σχολείο, "να εξαφανιστεί από την Πάτρα". Τελικά, οι μαθητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αδιαφορώντας για την τρομοκρατία που ασκήθηκε.

Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στο Γυμνάσιο - Λύκειο Καστριτσίου, όταν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαμητσάκης έσπασε με κόφτη τις αλυσίδες της εξώπορτας, αλλά και στο Λύκειο Παραλίας, ενώ στο Πειραματικό του Λάγγουρα, "γονέας" απειλούσε με μαχαίρι τους μαθητές.

Οταν η κατά μέτωπον επίθεση απέτυχε, δράση ανέλαβε ο ίδιος ο νομάρχης Αχαϊας Στ. Αθανασόπουλος - Σερέτης,ο οποίος οργάνωσε μια παρασυναγωγή με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των καταλήψεων. Ο νομάρχης πρότεινε λύσεις εκτόνωσης, καλώντας τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία και τότε αυτός να ηγηθεί επίσκεψης αντιπροσωπείας των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας. Στη φιέστα παρευρέθηκαν πολλοί χειροκροτητές- υπάλληλοι της Νομαρχίας και άλλοι κρατικοδίαιτοι. Ομως η παράσταση χάλασε, όταν ο σύμβουλος της ΝΑΣ Α. Αθανασόπουλος χαιρέτισε τους αγώνες των μαθητών, καλώντας τους να πάρουν μόνοι τους αποφάσεις για τον αγώνα τους. Οι"δημοκράτες" ΠΑΣΟΚοι απάντησαν με κραυγές, ενώ ο νομάρχης, χάνοντας προφανώς την ψυχραιμία του μπροστά στην αποκάλυψη των αντιμαθητικών επιδιώξεών του, ωρυόμενος απάντησε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον επικεφαλής της ΝΑΣ. Οι μαθητές καταλαβαίνοντας το σικέ παιχνίδι αποχώρησαν από την παρασυναγωγή, αφήνοντας το βήμα στους ΠΑΣΟΚους που αλληλοχειροκροτήθηκαν, επεξεργαζόμενοι "λύσεις" για τους μαθητές χωρίς τους μαθητές. Την κυβερνητική φιέστα καταγγέλλει η ΝΑΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών που συνεχίζουν "παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, τις απειλές, τις διώξεις, τους εκφοβισμούς, τους δήθεν "αγανακτισμένους" γονείς, που δεν είναι παρά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και "υψηλόβαθμοι" υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών και της Νομαρχίας". Η ΝΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φορείς της Πάτρας να σταθούν αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στις αποφάσεις των μαθητών που παλεύουν για την κατάκτηση ώριμων λύσεων στην εκπαίδευση.

  • Στην Ηλεία 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις, αν και στο 2ο Λύκειο Πύργου "αγανακτισμένοι" γονείς εισέβαλαν προσπαθώντας να σπάσουν την κατάληψη, με την απαίτηση να είναι παρόντες και να επηρεάζουν την ψηφοφορία των μαθητών. Οι μαθητές τούς απώθησαν. Οι ίδιοι γονείς είχαν ζητήσει από το νομάρχη Ηλείας να στεγαστούν οι μαθητές που θέλουν να κάνουν μαθήματα σε κτίρια Δημοτικών Σχολείων, όμως οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού αρνήθηκαν.

Στην Αρκαδία 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις παρά την τρομοκρατία που ασκείται. Την περασμένη Παρασκευή ο δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κακλαμάνος,επικεφαλής μικρής ομάδας "αγανακτισμένων", προπηλάκιζε και έβριζε μαθητές του 3ου Λυκείου Τρίπολης, ελπίζοντας μάταια πως θα τους τρομοκρατήσει. Χτες επενέβη ο εισαγγελέας Ναυπλίου, ο οποίος μέσω της Αστυνομίας του Αστρους καλεί τους διευθυντές να καταθέσουν "ό,τι γνωρίζουν" για τις καταλήψεις, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Την τρομοκρατία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρκαδίας.

  • Στη Μεσσηνία βρίσκονται υπό κατάληψη 10 σχολεία. Στην Καλαμάτα "αγανακτισμένοι" γονείς εισέβαλαν στο 1ο Λύκειο, το κατέλαβαν και πέταξαν έξω τους μαθητές.
  • Στη Λακωνία τα 3 Λύκεια της Σπάρτης έχουν καταληφθεί.
  • Στη Ζάκυνθο οι μαθητές των Λυκείων του νησιού συνεχίζουν τις καταλήψεις.
"Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει"

Πώς θα ξεμπερδέψουν με τους αγώνες των μαθητών και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας; Πώς θα εφαρμόσουν τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους για να τελειώνουν με τα παιδιά των εργαζομένων, τις συνειδήσεις τους και τις αξίες της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, που εξακολουθούν να είναι ισχυρές στην ελληνική κοινωνία; Πώς θα ετοιμάσουν τη νέα γενιά να δεχτεί χωρίς αντιδράσεις την ισοπέδωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, που ήδη ξεκίνησαν και θέλουν να συνεχίσουν με γρήγορους ρυθμούς;

Μετά τη ΝΔ και τις συμβιβασμένες δυνάμεις των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ που βρίσκονται στην ηγεσία της ΟΛΜΕ που η βοήθειά τους δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παίρνει τη σκυτάλη του ψευτοδιαλόγου μόνη της η ΠΑΣΚ.

Και ενώ οι μαθητές θεωρούν ότι σήμερα είναι στοιχειώδες δικαίωμα και ανάγκη οι νέοι να τελειώνουν τουλάχιστον το Λύκειο και απαιτούν:

1. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

2. Απαλλαγή του Λυκείου από το βραχνά των πανελλαδικών εξετάσεων. Αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

3. Κατάργηση των, φτηνής κατάρτισης, υποβαθμισμένων ΤΕΕ.

4. Κατάργηση των ν. 2525 και 2640 ή τουλάχιστον το "πάγωμά" τους μαζί με τα νέα εξεταστικά μέτρα.

Αρσένης και ΠΑΣΚ απαντούν: Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Συνομιλούν ευχάριστα και συνδιαλέγονται "γόνιμα" επί της εφαρμογής του νόμου και ειδικά για μια μικρή του λεπτομέρεια, πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στη Β Λυκείου. Να μετράει η θετική βαθμολογία για κάποιο χρονικό διάστημα και να μπορεί"ίσως", "ενδεχομένως" ο προφορικός, αντί των 3 να απέχει 5 μονάδες από το γραπτό των πανελλαδικών, για εκείνους τους μαθητές που έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία και δε θα μπορέσουν να προαχθούν, λέει ο υπουργός Παιδείας. "Θετικό βήμα" "σημαντική υποχώρηση", απαντά η ΠΑΣΚ και ζητά να ολοκληρωθεί με την καθιέρωση της προαιρετικότητας στη συμμετοχή των εξετάσεων της Β Λυκείου. Ετοιμάζεται να ανταπαντήσει ο κ. Αρσένης κ. ο. κ.

***

Μ ε αιτήματα κατασκευασμένα από τα επιτελεία της κυβέρνησης, μακριά από τις διεκδικήσεις των μαθητών στήνουν πρόχειρα το "παιχνίδι" του διαλόγου, φροντίζοντας όχι μόνο να μη θιγεί, αλλά να ενισχυθεί η ταξική ουσία του νόμου τους.

Γιατί, είτε με το θετικό βαθμό, είτε με την προαιρετικότητα ευνοημένα θαείναι τα παιδιά των εχόντων, τα παιδιά όσων έγκαιρα (απ' το δημοτικό) ξεκίνησαν με ιδιαίτερα και φροντιστήρια θα πάρουν το πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, μεταφέρουν την ευθύνη των ταξικών φραγμών στα ίδια τα παιδιά των εργαζομένων σ' ό,τι αποφασίσουν. Κι αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν ή να διεκδικήσουν τη μόρφωση που τους χρειάζεται θα τους χαρακτηρίζουν "φυγόπονους" και οπαδούς της "ήσσονος προσπαθείας".

Ετσι λοιπόν, συζητούν ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΚ. Διαμορφώνουν αιτήματα, κάνουν μεταξύ τους υποχωρήσεις, αποδέχονται ο ένας τις προτάσεις του άλλου. Εντελώς τυχαία καμία πρότασή τους δεν έχει σχέση με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

"Συζητάμε μόνο με όσους συμφωνούν μαζί μας", έλεγε ο κ. Ανθόπουλος στην Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και την ΕΛΜΕ Πειραιά πριν λίγο καιρό. Αυτό κάνουν τώρα. Αυτό βαφτίζουν "διάλογο".

***

Και μιας, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, (υπουργείου και ΠΑΣΚ), περιφέρεστε γύρω από τις εξετάσεις της Β Λυκείου γιατί κατάπιατε τη γλώσσα σας για τη ρύθμιση που κάνατε για τα τμήματα του Διεθνούς Απολυτηρίου που επιτρέψατε να λειτουργούν στα ιδιωτικά σχολεία ακόμα και πριν την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου;

Σύμφωνα με τη ρύθμισή σας οι μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα του Διεθνούς Απολυτηρίου, παίρνουν πρώτα το απολυτήριό τους και μετά αν θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, δίνουν εξετάσεις ΜΟΝΟ στα μαθήματα της Γ Λυκείου και στο τεστ δεξιοτήτων. Η πάνε με το απολυτήριο τους, που είναι ισότιμο του λυκείου απ' ευθείας για σπουδές στο εξωτερικό. Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι κάνουν την επιλογή τους, αφού έχουν εξασφαλίσει το απολυτήριο του λυκείου. Κάτι που για τους "πληβείους" των δημόσιων σχολείων θεωρείται από την κυβέρνηση πολυτέλεια.

Το ζήτημα, λοιπόν, μπαίνει ωμά: Εχεις να διαθέσεις 1.800.000 το χρόνο; (οι πληροφορίες λένε ότι θα διπλασιαστεί το ποσό). Σου φέρνουν το απολυτήριο στο σπίτι. Δεν έχεις; Σε περιμένουν οι "συμπληγάδες". Στημένο και πάλι το παιγνίδι Αρσένη - ΠΑΣΚ. "Γιάννης κερνά - Γιάννης πίνει". Και η διαιτησία των ελεγχόμενων Μέσων Ενημέρωσης; Αυτή κι αν είναι πουλημένη. Τσουκατοπαρέα είναι αυτή.

Γιάννης ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗΣ

Εκπαιδευτικός

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Στηρίζουμε ενεργητικά τους αγώνες για την Παιδεία"

Διήμερο συμπόσιο για τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη τους προς τους αγώνες των μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, για την ανατροπή των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων, εξέφρασαν οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στην ΟΔ Γερμανίας - στις 23 και 24 Γενάρη στη Φραγκφούρτη - με θέμα τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και το μέλλον τους στη Γερμανία.

Ολοι οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο - εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών, κοινωνικο - παιδαγωγικοί παράγοντες, γονείς κ. ά. - τονίζουν στο ψήφισμά τους πως"στηρίζουμε ενεργητικά τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα, για μια πραγματική και ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θα παρέχει και στα παιδιά των μεταναστών μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που δε θα τα προορίζει να ζουν στο περιθώριο αυτής της κοινωνίας και ούτε θα τα απομονώνει από το φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον".

Την πρώτη μέρα των εργασιών έγιναν εισηγήσεις για την κατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια καθώς και στην επαγγελματική εκπαίδευση των πάνω από 50.000 ελληνοπαίδων σχολικής ηλικίας. Οι εισηγητές έκαναν ανάλυση του σχολικού προβλήματος, ενός από τα πιο βασανιστικά μεταναστευτικά προβλήματα και κατέθεσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ. Κεντρικός άξονας - τονίστηκε - είναι η ένταξη των Ελλήνων μαθητών στα κανονικά γερμανικά σχολεία, με παράλληλη υποχρεωτική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και στοιχείων πολιτισμού σ' όλες τις βαθμίδες της κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης.

Στις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν τη δεύτερη μέρα, έγινε μια γόνιμη συζήτηση πάνω στις εισηγήσεις και στις τοποθετήσεις που εκφράστηκαν. Διαμορφώθηκαν κατευθύνσεις για μια εμπεριστατωμένη ζύμωση μέσα στους μετανάστες, ιδιαίτερα στους νέους, και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της κινητοποίησης των μεταναστευτικών φορέων γύρω από το πρόβλημα. "Το σχολικό πρόβλημα έχει φτάσει σε σημείο αιχμής", υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες θα δημιουργήσουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα κανονικά γερμανικά σχολεία.

Μεταξύ άλλων στο διήμερο συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Σουηδίας και Βελγίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Β. Βυρτεμβέργης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Φραγκφούρτης και πολλοί άλλοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ