ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΚΠΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ.

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν στις 10 σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ. Επίσης για σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την πλήρη διάλυση που οδηγεί η κυβέρνηση τον τομέα της Πρόνοιας μετά την ψήφιση του νόμου για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Με τη μεταφορά του προσωπικού των ιατροκοινωνικών κέντρων (ΙΑΚ) και των παιδικών πολυκλινικών του ΠΙΚΠΑ σε κενές οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία, τα ιατροκοινωνικά κέντρα απειλούνται με κλείσιμο. Οπου δεν υπάρχουν θέσεις θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς, οι οποίες θα καταργηθούν όταν το προσωπικό θα συνταξιοδοτηθεί. Ετσι παραμένει αβέβαιο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που θα μεταταγούν, καταργούνται θέσεις της Πρόνοιας και διαλύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις του νόμου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που προωθείται.

Τα ΙΑΚ του ΠΙΚΠΑ παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης είναι ασφαλισμένος ή όχι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πανθεσσαλική απαίτηση η λειτουργία του

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για τον πρωθυπουργό

Την κατηγορηματική απαίτηση των φορέων της Θεσσαλίας να λειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής με Επίκαιρη Ερώτησή του για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ταυτόχρονα ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι φορείς της περιοχής απορρίπτουν τις μεσοβέζικες λύσεις που προτείνει το υπουργείο Υγείας.

"Στις 29-1-1999, αναφέρει ο Αχ. Κανταρτζής, διατρανώθηκε για μια ακόμη φορά η ομόφωνη θέληση όλων των φορέων της Θεσσαλίας (Δήμων, Νομαρχιών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εργατικών Κέντρων, Αγροτικών Συλλόγων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, Επιμελητηρίων κλπ.) να απαιτήσουν την άμεση λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για την παροχή τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και τη στήριξη των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Ιατρικής Σχολής που λειτουργεί στη Λάρισα. Απορρίφθηκε κατηγορηματικά η πρόταση του κ. υπουργού και του κ. υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας για μεταφορά του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πανεπιστημιακό, η συγχώνευσή τους και η κάθε προσπάθεια νόθευσης του πανεπιστημιακού χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος και του εγκριθέντος Οργανισμού του. Ταυτόχρονα δηλώθηκε η ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η ανησυχία των φορέων και του λαού της περιοχής είναι μεγάλη, διότι, παρά τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εμμένει στον προσανατολισμό της αλλοίωσης του πανεπιστημιακού χαρακτήρα του Νοσοκομείου, επικαλούμενο έλλειψη πόρων. Κάτι τέτοιο - εκτός άλλων - θα έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία του να ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια! Εξάλλου είναι γνωστή η κυβερνητική κατεύθυνση περικοπής των κοινωνικών πόρων και στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, καθώς και η προοπτική κατάργησης και συγχώνευσης μονάδων υγείας και πρόνοιας. Να υπογραμμιστεί ότι η περιοχή της Θεσσαλίας είναι η μόνη χωρίς Νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης και επιπλέον είναι η περιοχή με τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο, καθώς και η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό "μετανάστευσης" ασθενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς όφελος βέβαια και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας".

Και η Επίκαιρη Ερώτηση του Αχ. Κανταρτζή καταλήγει: "Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός αν θα ανακόψει το δρομολογημένο "ενταφιασμό" του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος και του Οργανισμού του και αν θα υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και οι αναγκαίοι πόροι για την ταχύτατη και πλήρη λειτουργία του".

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία
  • Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα προς τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα
  • Οι γιατροί του "Λαϊκού" ανέστειλαν επ' αόριστον τη λειτουργία του νοσοκομείου

Την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία η λογική των περικοπών της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα.

"Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε πρόσφατα κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την οικονομική ασφυξία, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία τα έχει φέρει στα όρια της εξαθλίωσης", αναφέρει ο Απ. Τασούλας, και τονίζει: "Απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας, δραματικές ελλείψεις προσωπικού, παμπάλαια μηχανήματα, αδυναμία να πληρωθούν οι εργαζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί ακόμη και τις εφημερίες που πραγματοποίησαν με βάση τα προγράμματα των επιστημονικών οργάνων το 1998. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη, αρνούνται να προσφέρουν απλήρωτη εργασία και ιδιαίτερα εφημερίες, αν δεν πληρωθούν τις εφημερίες του 1998. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο εκτός από την απλήρωτη ιατρική εργασία οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες στα χειρουργεία, παμπάλαια μηχανήματα (αναπνευστήρες - μόνιτορ) στη μονάδα εντατικής θεραπείας και τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας:

  • Θα εξασφαλίσει τα κονδύλια να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες που έκαναν το 1998 και πότε;
  • Θα κάνει αποδεκτό το πόρισμα της επιτροπής, που το ίδιο το υπουργείο έφτιαξε για το πρόβλημα των εφημεριών, ώστε να υπάρχουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποδομής του Λαϊκού Νοσοκομείου;
Αναστολή στο "Λαϊκό"

Εμμένουν στην απόφαση που πήραν στις 27.1.1999 οι γιατροί του "Λαϊκού" για αναστολή, από χτες και επ' αόριστον, όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου. Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει το ΕΚΑΒ να μη διακομίζει ούτε τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο. Ετσι, χτες δεν πήγαν στο νοσοκομείο ούτε ασθενοφόρα ούτε ΙΧ με ασθενείς, καθώς ο κόσμος είχεενημερωθεί απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κινητοποίηση. Σήμερα το "Λαϊκό" έχει γενική εφημερία. Ετσι στη χτεσινή συνέλευσή τους οι γιατροί αποφάσισαν να είναι παρόντες σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα προκύψουν.

Οι γιατροί (του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) διαμαρτύρονται για την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις εφημερίες των δύο τελευταίων μηνών του 1998, αφού τα 95 εκατομ. δραχμές, που είχαν εγκριθεί ως πρόσθετη επιχορήγηση, εξαντλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη. Επίσης, πολλοί γιατροί (οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι το 40% των γιατρών) καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά, της τάξεως των 1,5 - 2 εκατομ. δραχμών από εφημερίες που έκαναν το 1998.

Σημειώνεται ότι οι διευθυντές κλινικών και τμημάτων του "Λαϊκού" δεν έχουν καταθέσει προγράμματα εφημεριών για το Φλεβάρη.

ΠΕΡΑΜΑ
Εγκαινιάστηκε η πρώτη εμπορική έκθεση

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο από τον δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο η πρώτη εμπορική και παραγωγική έκθεση της πόλης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου. Η έκθεση περιλαμβάνει οικιακό εξοπλισμό τόσο του κατασκευαστικού τομέα, όσο και του λειτουργικού με προοπτική την ενίσχυση των καταστημάτων και βιοτεχνιών της περιοχής.

"Η έκθεση ήταν μέσα στις σκέψεις μας του τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό της πόλης και κυρίως να ενισχύσουμε την εμπορική κίνηση της περιοχής που είναι πολύ περιορισμένη. Στην έκθεση συμμετέχουν έμποροι τόσο από τον Δήμο Περάματος, όσο και τους όμορους Δήμους", τονίζει ο Γ. Πατσιλινάκος.

Η έκθεση λειτουργεί στην περιοχή του Αρμού επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Φλεβάρη από τις 4:30-9:30 καθημερινά και την Κυριακή από τις 11 το πρωί.

"Πόλη της ναυτοσύνης"

Στο μεταξύ, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκε το 1999 "έτος της ναυτοσύνης" και το Πέραμα πόλη της ναυτοσύνης. Στην εισήγηση του δημάρχου, αφού σημειώνεται η μεγάλη προσφορά των ανθρώπων της θάλασσας στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού, τονίζεται ότι επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της ναυπηγικής και επισκευαστικής δραστηριότητας. Επίσης, αναφέρεται η πρωτοβουλία του Δήμου για την ίδρυση καταφυγίου παραδοσιακών σκαφών.

Χτεσινή εικόνα από την είσοδο του "Λαϊκού"

Ζημιογόνος η λίστα φαρμάκων

Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με τη λίστα των φαρμάκων "αποκλείστηκαν φάρμακα από τους ασφαλισμένους για άγνωστους λόγους με τα γνωστά παρατράγουδα".

Η ΠΕΦ αναφέρει ότι από την εφαρμογή της λίστας βγήκαν ζημιωμένοι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η φαρμακοβιομηχανία και γενικά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. "Αρκετοί εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι λόγω περιορισμού των παραγωγικών διαδικασιών και της συρρίκνωσης των εργασιών τους, που σκοπό είχε τον περιορισμό της φημολογούμενης πολυφαρμακίας", τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται δε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα δεν απέδωσε, γιατί είχαν ως γνώμονα μόνο λογιστική πρακτική και όχι τη σωστή χρήση των φαρμάκων.

Η ΠΕΦ τάσσεται και υπέρ της εφαρμογής της Νοσοκομειακής Λίστας Φαρμάκων, αρκεί να μη συνταχθεί "με τα ίδια απαράδεκτα δεδομένα που ίσχυσαν για τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ