ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εχουν ήδη βρει αγοραστή;

Εντονη αντίδραση για την εκχώρηση της διοίκησης

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" προκάλεσε η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση της διοίκησης του εθνικού αερομεταφορέα σε ξένες αεροπορικές εταιρίες.

Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ-Π), καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο ξεπούλημα της ΟΑ με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 (2000/'91). Παράλληλα, προειδοποιούν ότι θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο για την ανατροπή του σχεδίου απαξίωσης και ξεπουλήματος της ΟΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 12 Φλεβάρη 1999! Προθεσμία, που υποδηλώνει τη βιασύνη της κυβέρνησης στο ξεπούλημα της ΟΑ και ενισχύει τις υποψίες για προσυμφωνία στο παρασκήνιο, κάτι που επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι.

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι το κυρίως αντικείμενο της εταιρίας που θα αναλάβει τη διοίκηση της ΟΑ, είναι "η υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης, αφού πρώτα ο "Management Contractor" το εξετάσει αντικειμενικά, το αναπτύξει και το προσαρμόσει, εφόσον χρειάζεται, σύμφωνα με την επαγγελματική του κρίση"! Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η κυβέρνηση όχι μόνο εκχωρεί εν λευκώ τη διοίκηση της ΟΑ, αλλά φροντίζει προκαταβολικά να "λύσει τα χέρια" στα νέα"αφεντικά" να προχωρήσουν σε νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, πέραν αυτών που επέβαλε η ίδια με τον δεύτερο νόμο "εξυγίανσης". Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ στην προκήρυξη περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα, οι θυγατρικές εταιρίες, ο στόλος του και το δίκτυο, έχει παραλειφθεί το δρομολόγιο προς Αυστραλία! Οι εργαζόμενοι, αλλά και στελέχη της ΟΑ, θεωρούν ότι η παράλειψη αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώσει το δίκτυο του εθνικού αερομεταφορέα.

Η ΟΣΠΑ

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η ΟΣΠΑ καταγγέλλει ότι ο ρόλος της νέας διοίκησης, που θα κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και να τροποποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΕΕ, που μέχρι σήμερα παρουσιάζονται ως "ιερό και όσιο", είναι να προετοιμάσει την παράδοση του εθνικού αερομεταφορέα σε κάποιον ισχυρό όμιλο ξένων συμφερόντων, που ίσως να έχει ήδη επιλεγεί. Η ΟΣΠΑ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, ώστε να ξεκαθαριστεί η πολιτική της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρίας και υπογραμμίζει ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας μαζί με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να καταλήξει σε μέτρα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης.

Η ΕΤΕΜ-Π

Με ανακοίνωσή της η ΕΤΕΜ-Π καταγγέλλει ότι η ανάθεση του "μάνατζμεντ" σε ξένους είναι το χειρότερο από τα τέσσερα σενάρια για τη δήθεν εξυγίανση της ΟΑ, υπογραμμίζει ότι με την εξέλιξη αυτή, ο εθνικός αερομεταφορέας μπήκε στην τελική ευθεία για την εκποίηση και επισημαίνει ότι η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα των περιστάσεων.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη δραστηριότητα της TVX

Τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα που θα αντιπαλέψει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα της TVX Hellas, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χαλκιδικής, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσυσταθέντος Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, στα όρια του οποίου βρίσκονται τόσο η Κοινότητα Ολυμπιάδας, όσο και οι όμορες περιοχές, όπου η πολυεθνική εταιρία επιχειρεί να λειτουργήσει τη μεταλλουργία χρυσού.

Την ίδια ώρα, μέσα από αλλεπάλληλες δίκες μέχρι και το Μάη, κοινοτάρχες και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στα καταστροφικά σχέδια πολυεθνικής και κυβέρνησης, η οποία στο όνομα της υπεράσπισης της σκανδαλώδους σύμβασης επιχείρησε με κάθε τρόπο την καταστολή των αγώνων τους.

Τρία είναι τα δεδομένα που οδήγησαν στην έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να προχωρήσει με απόφαση σε κάθε επόμενο βήμα αντίστασης στα σχέδια της εταιρίας:

  • Οι τελευταίες ανακοινώσεις της TVX στο χρηματιστήριο, πως προτίθεται να πουλήσει το 50% των μετοχών των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • Η ανακοίνωση του ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η άδεια για τη χωροθέτηση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα και τη λίμνη τελμάτων στη θέση Κηπουρίστρα μπορεί να δοθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη.
  • Η ανακοίνωση της TVX πως μέχρι το τέλος του Φλεβάρη αναμένεται η έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της με δεύτερο εργοστάσιο χρυσού στη θέση Σκουριές.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ