ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μπλόκα με τρακτέρ στους χιονισμένους δρόμους
  • Ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ
  • Καθημερινοί αποκλεισμοί δρόμων και τη Δευτέρα, 8 Φλεβάρη, τα τρακτέρ κινούνται προς την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης
  • Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού

Το χιόνι που έχει σκεπάσει τα πάντα στη Θεσσαλία δεν εμπόδισε χτες τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα να βγουν ξανά στους δρόμους. Οι Θεσσαλοί αγρότες - όπως είχαν προγραμματίσει στη μαζική σύσκεψη εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στον Παλαμά της Καρδίτσας - ξεκίνησαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους και σκοπεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολη τη βδομάδα που διανύουμε οι αγρότες θα συνεχίσουν τις περιφερειακές συγκεντρώσεις τους, στήνοντας "μπλόκα" με τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους, όπου θα μοιράζονται συσσίτια και θα γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα θα περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά, για να ενημερώνουν τον αγροτικό κόσμο σχετικά με την πορεία και την προοπτική της πάλης, προετοιμάζοντας την κλιμάκωσή της, την εξόρμηση προς την Εθνική Οδό.

Οπως έχει αποφασιστεί από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,η πάλη της θεσσαλικής αγροτιάς θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φλεβάρη, τα τρακτέρ θα ξεκινήσουν από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών για την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στη Λάρισα.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί για την κλιμάκωση της πάλης των Θεσσαλών αγροτών και είναι στο χέρι της να ενεργήσει καταλλήλως. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι: Η ικανοποιεί τα άμεσα, ζωτικά και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - όπως τα έθεσαν τα μέλη της ΠΑΣΕ, στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη,χωρίς, τότε να βρουν ανταπόκριση - ή οι "διαφορές" των αγροτών με την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική θα "λυθούν" στα "μαρμαρένια αλώνια" της πάλης.

Γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αποφασισμένοι κι έτοιμοι να συγκρουστούν με την πολιτική τους και δεν πρόκειται να "κάνουν πίσω", ούτε με υποσχέσεις ανέξοδες, ούτε μπροστά σε επανάληψη του κυβερνητικού αυταρχισμού εναντίον τους. Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους κι ας πράξουν αναλόγως...

Τα χτεσινά "μπλόκα"

Από νωρίς το πρωί, χτες, λοιπόν, οι σκούρες φιγούρες των τρακτέρ άρχισαν να κινούνται αργά, αλλά σταθερά μέσα στο απέραντο κάτασπρο τοπίο του θεσσαλικού κάμπου. Το χιόνι συνέχιζε να πέφτει πυκνό, το κρύο "έσπαζε κόκαλα", οι δρόμοι παγωμένοι και δύσβατοι. Τα τρακτέρ, όμως, δεν "κωλώνουν" και οι ξωμάχοι της θεσσαλικής γης - με τη φλόγα του αγώνα να ζεσταίνει το παγωμένο κορμί - δεν "καταλαβαίνουν" από αντίξοες καιρικές συνθήκες και εμπόδια.

Το πρώτο "μπλόκο" στήθηκε στις 11:30 - όπως ήταν προγραμματισμένο - σταΓεφύρια επί της Εθνικής οδού Καρδίτσας - Αθήνας από Καρδιτσιώτες αγρότες των γύρω χωριών. Το χιόνι συνεχίζεται, το κρύο "κόβει την ανάσα" και οι αγρότες δίπλα στα τρακτέρ, στον αγώνα. Συγκεντρώνονται, ακούνε τον Β. Γάκη,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Καρδίτσας, να τους ενημερώνει για την πορεία και την προοπτική του αγώνα. Συζητούν μεταξύ τους. Ολοι είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση.

Την ίδια περίπου ώρα αγρότες από τα γύρω χωριά στήνουν "μπλόκο" με τρακτέρ στη Φαρκαδώνα,στο δρόμο Τρικάλων - Λάρισας.Κι εδώ το χιόνι πολύ, το κρύο αφόρητο, αλλά η αγωνιστική καρδιά της αγροτιάς "δουλεύει" με γρήγορους ρυθμούς.

Στους συγκεντρωμένους μιλάει ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη". Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί ξεκίνησαν από χτες κι ακολουθούν οι συνάδελφοί τους από τη Λάρισα και τη Μαγνησία.

Στις επόμενες μέρες και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα "μπλόκα" θα στηθούν στο Πάμισο,το Δέλτα,και την Ιτέα της Καρδίτσας, στην Περιφερειακή Οδό,στον Καραβόπορο,και τη Θεόπετρα των Τρικάλων, στον Αμπελώνα,τον Τύρναβο,στα Φάρσαλα και στα χωριά της αγροτικής περιφέρειας Λάρισας.

Μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν, για μια ακόμα χρονιά, τη μάχη τους για την επιβίωση, για να μην ξεκληριστούν από τα χωράφια τους κι ερημώσουν τα χωριά τους. Εχουν συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα που έθεσε η Πανθεσσαλική στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.

Διεκδικούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση των χρεών τους.

Παλεύουν για την κατάργηση των αντιαγροτικών, καταστροφικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττουν το σύνολο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, για ν' αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ και της "Ατζέντας 2000" που οδηγούν στον αφανισμό τη μικρομεσαία αγροτιά.

Αγωνίζονται για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, με τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων, τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Στην πάλη τους οι αγρότες έχουν την ενεργό συμπαράσταση κι αλληλεγγύη όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως φαίνεται από την πληθώρα των ανακοινώσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Αυτή η λαϊκή συμπαράταξη αποτελεί και τη σημαντικότερη παράμετρο για την αποτελεσματικότητα και την ευόδωση του αγώνα επιβίωσης της ελληνικής αγροτιάς.

ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Στο δρόμο του αγώνα από 8 Φλεβάρη

Το δρόμο του αγώνα είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, μπροστά στα αδιέξοδα και στο ξεκλήρισμα που τους οδηγούν οι αποφάσεις της ΕΕ και η ευρωυποταχτική κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτή την πολιτική θα απαντήσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θ' αρχίσουν από τις 8 Φλεβάρη.

"Κάτι πρέπει να γίνει, για να σταματήσουμε την κατρακύλα. Σε λίγο θα χάσουμε και τα χωράφια μας", είναι οι φράσεις που ακούγονται απ' όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής που, μετά το πρώτο χτύπημα που δέχτηκαν το 1991 με το οριστικό κλείσιμο των δύο μεταλλευτικών επιχειρήσεων και το πέταμα στην ανεργία 3.500 εργαζομένων, πολλοί απ' αυτούς - όσοι δε μετανάστευσαν - στράφηκαν στο χωράφι που κληρονόμησαν ή που αναγκάστηκαν ν' αγοράσουν ή να νοικιάσουν, με τις λίγες οικονομίες που είχαν.

Υπήρχε, βέβαια, και ο αγροτικός κόσμος που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Η "οικονομία της αγοράς" και της "ελευθερίας" που εφαρμόζουν με παραλλαγές οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επέφεραν βαρύ πλήγμα στην παραγωγική βάση της περιοχής και στην αγροτική οικονομία. Οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές, η ανοργανωσιά και η έλλειψη σχεδιασμού, είχαν σαν κατάληξη τη... μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή. Οι καλλιέργειες σταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ντομάτας και οπωροκηπευτικών σιγά σιγά εγκαταλείπονται. Το καλαμπόκι φέτος δεν είχε παραγωγή, αλλά δεν είχε και τιμή. Από 49 δρχ. πέρσι, φέτος κατέβηκε στις 42. Το ίδιο και τα σκληρά στάρια δόθηκαν με μειωμένες τιμές, όπως και τα κριθάρια. "Κάθε πέρσι και καλύτερα" ταιριάζει "γάντι" στην περίπτωση των ξωμάχων της Β/Κ Εύβοιας.

Μπροστά σ' αυτό τον κίνδυνο και τον αφανισμό που επέρχεται με την ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000" αποφάσισαν ν' αντιδράσουν, όπως έκαναν και παλιότερα, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Μαντουδίου,Κηρίνθου,Σπαθαρίου και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μαντουδίου και Κηρίνθου,πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών και χτες ξεκίνησαν ενημερωτικές περιοδείες σε όλα τα χωριά (22) της περιοχής και το μοίρασμα ανακοίνωσης που περιλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕ και τοπικά αιτήματα (έλλειψη γεωπόνου, κτηνιάτρου, δημιουργία μονάδας βρώσιμης και βιομηχανικής ντομάτας κ. α.).

"Δε θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως θέλουν η ΕΕ και η κυβέρνηση με τους κεφαλαιούχους. Ξέρουμε ότι μόνο με τον αγώνα υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε. Γι' αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων", τόνισε στο "Ρ" το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών,Στάθης Λιαγκάκης.

ΒΕΡΟΙΑ
Δικάζονται σήμερα 100 αγρότες!

Την ώρα που ο υπουργός Γεωργίας συνεχίζει τον, κατ' επίφαση μόνο, διάλογο με τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, συνεχίζονται και τα "αγροτοδικεία" σε βάρος των αγωνιστών αγροτών που αντιμάχονται τις καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ. Ετσι, 100 αγρότες αναμένεται να δικαστούν σήμερα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Βέροιας για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του '96.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό του νομού να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους αγρότες, απαιτώντας μαζικά να σταματήσει η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός που επιχειρείται μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.Στο μεταξύ σε συγκρότηση επιτροπών και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας προσανατολίζεται να προχωρήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού, αλλά και οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προκειμένου, όπως λένε, να προωθηθούν για λύση τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς του νομού. Στόχος δε φαίνεται να είναι άλλος από τη δημιουργία εμποδίων, με το πρόσχημα του διαλόγου, στην οργανωμένη έκφραση της αγανάκτησης της πλειοψηφίας των αγροτών και στην αγωνιστική δράση.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι επαφές του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους Ενώσεων, Ομοσπονδιών, και υπηρεσιακούς παράγοντες, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θράκη. Ο Γ. Ανωμερίτης για άλλη μια φορά δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν. Επανέλαβε την ήδη εκφρασμένη απόφασή του να απαντήσει συνολικά, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, με γραπτό κείμενο. Ξεκαθάρισε πάντως πως οι αποφάσεις θα κινηθούν σύμφωνα με τις αναμενόμενες αποφάσεις στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000" και των συνομιλιών για την Παγκόσμια Οργάνωση Αγοράς (ΓΚΑΤΤ).

Αναπάντητο, όμως, έμεινε και το αίτημα των αγροτών της Θράκης, να αποζημιωθούν για τα προϊόντα (τεύτλα, καλαμπόκι, βαμβάκι) που παραμένουν αμάζευτα στα χωράφια, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, καθώς και για τις μειωμένες αποδόσεις που είχαν οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, εξαιτίας του καύσωνα. Εξαιτίας αυτών, οι αποδόσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 40%, κυρίως στον Εβρο, όπου το πρόβλημα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη έκταση. Γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο εισόδημα χιλιάδων αγροτών του νομού.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο υπουργός με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Εβρου,μετά από αίτημά της, περιορίστηκε να δηλώσει πως θα δοθούν αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, δε διευκρίνισε όμως αν θα καλύπτουν όλο το μέγεθος των ζημιών.

ΤΣΕΜΠΕΛΙΑ - ΜΑΥΡΑ
ΟΧΙ στην πρόταση της Κομισιόν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Την ακύρωση της καταστροφικής πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν, που προβλέπει την κατάργηση των ποικιλιών καπνού "τσεμπέλια" και "μαύρα" και θα έχει αποτέλεσμα το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων Ελλήνων καπνοπαραγωγών, ζήτησε με παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Εφραιμίδη τόνισε: "Η τροποποιητική πρόταση της Επιτροπής για την αντικατάσταση των ποικιλιών "τσεμπέλια" και "μαύρα" με άλλες ποικιλίες, μοιάζει με "ταύρο σε υαλοπωλείο". Δεν υπολογίζει, δεν εκτιμά ιδιομορφίες, ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον τομέα και σε ορισμένες χώρες και περιφέρειες. Ετσι, προτείνει αντικατάσταση των καπνών "τσεμπέλια" και "μαύρα" με άλλες ποικιλίες. Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα:

1. οι κατάλληλες εδαφολογικές προϋποθέσεις

2. με την αντικατάσταση αυτών των ποικιλιών με άλλες που προτείνει η επιτροπή, να βελτιώνεται και να μη μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών.

Πολύ περισσότερο που αυτοί είναι από τους πιο φτωχούς αγρότες της ΕΕ και στις περιοχές που ζουν δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς που καλλιεργούν "τσεμπέλια" και "μαύρα" σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ζητάμε, επομένως, εκφράζοντας και τη δική τους απαίτηση, να ακυρωθεί η πρόταση της Επιτροπής συνολικά ή να τροποποιηθεί στην κατεύθυνση εξαίρεσης των περιοχών που καλλιεργούνται οι παραπάνω ποικιλίες στην Ελλάδα. Γιατί αν, όπως προβλέπει η πρόταση, εφαρμοστεί υποχρεωτικά όπως έχει, οι αγρότες αυτοί θα ξεκληριστούν, θα οδηγηθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο μεγαλύτερο φούντωμα της φτώχειας και της ανεργίας.

Σημειώνω ότι τα επιχειρήματα της επιτροπής για να αντικατασταθούν τα "μαύρα" και τα "τσεμπέλια", ως προβληματικές καλλιέργειες είναι προσχηματικά. Γιατί αυτές οι ποικιλίες εδώ και 10ετίες έχουν ζήτηση στην ελληνική αγορά της καπνοβιομηχανίας ακόμα και με εξαγωγικές δυνατότητες και διεξόδους. Η τιμή τους κυμαίνεται πάντα στα όρια των καπνών "βιρτζίνια".

Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε να ακυρωθεί σ' αυτά τα σημεία η πρόταση της επιτροπής και να μην έχει εφαρμογή για τα "μαύρα" και "τσεμπέλια" καπνά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Ακόμη, στην ίδια πρόταση της επιτροπής, ανεξήγητα ή για κάποιες όχι ανιδιοτελείς σκοπιμότητες προβλέπεται η μεταφορά της καλλιέργειας της ποικιλίας Κατερίνης στην Ιταλία. Αλλά είναι πασίγνωστο επιστημονικά, από μακρόχρονη εμπειρία, ότι η ποικιλία προσιδιάζει κατά τρόπον αποκλειστικό μόνο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή Πιερίων, με επίκεντρό της την περιοχή της Κατερίνης απ' όπου και η ονομασία της ποικιλίας.

Είναι προφανές ότι η επιτροπή με την πρότασή της υπονομεύει αυτή τη μοναδικότητα, όταν προσανατολίζει την καλλιέργεια της ποικιλίας Κατερίνης σε άλλες περιοχές που δεν έχουν τις εδαφοκλιματολογικές ιδιαιτερότητες των Πιερίων. Η καλλιέργεια σε άλλες περιοχές είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει καπνά αλλοιωμένα στα χαρακτηριστικά, κατώτερης ποιότητας και θα επιτρέπει, λόγω ποσοτικών αποδόσεων, λαθρεμπορικά να γίνεται ανάμειξή τους με γνωστά καπνά Κατερίνης και να προσφέρονται στην αγορά ουσιαστικά νοθευμένα. Με ευθύνη, δηλαδή, της επιτροπής επαναλαμβάνεται το γνωστό ύποπτο - απαράδεκτο παιχνίδι που γίνεται στο ελαιόλαδο, σε βάρος της ποιότητας του προϊόντος, της κατανάλωσης και των παραγωγών που παράγουν το γνωστό είδος".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως "θα ήταν φρόνιμο ο παρών επίτροπος και να απαντήσει και να εισηγηθεί αρμόδια να αποσυρθούν αυτές οι ύποπτες, επαναλαμβάνω συνειδητά, ύποπτες τροποποιητικές προτάσεις. Θα είναι χρήσιμο και φρόνιμο πριν οι αδικούμενοι παραγωγοί που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, δεν αρκεστούν στο σύνθημα "Κομισιόν κάτσε καλά", αλλά ανεβάσουν τις μορφές πάλης τους για να διασώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εργάζονται παραγωγικά, να ζουν στα χωριά και τις περιοχές τους".

Καταστροφική η διάλυση των ΤΟΕΒ

Τη ριζική αντίθεσή τους στα σχέδια κατάργησης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι των ΟΕΒ της χώρας, σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της AGROTICA '99, μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ενωσης Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η επιχειρούμενη πολιτική συγχώνευσης των ΟΕΒ και η υπαγωγή τους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση των ΤΟΕΒ και στη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στον τομέα της άρδευσης - στράγγισης, καθώς και πολύ μεγάλων χρηματικών επιβαρύνσεων στους αγρότες. Επίσης προτάθηκε να παραμείνουν οι ΟΕΒ ως έχουν σήμερα, να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και έργα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων.

Πάντως η κυβέρνηση έχει δείξει καθαρά τις προθέσεις της για διάλυση των ΟΕΒ, με απώτερο σκοπό να τους παραχωρήσει στη συνέχεια μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε ιδιώτες. Ηδη ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας έφτιαξε και σχετικό προσχέδιο νόμου, ενώ ο τωρινός υπουργός, για να "στρώσει" το χαλί, κάνει συνεχώς λόγο για πρόβλημα στη διαχείριση των υδατικών πόρων και ότι το θέμα αυτό είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης... Βέβαια όλα αυτά δε γίνονται τυχαία, αφού υπάρχουν σαφείς οδηγίες της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της άρδευσης και από κοντά και η έκθεση Σπράου για τη γεωργία που πρότεινε την άγρια "φορολόγηση" του νερού για αγροτική χρήση.

Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό επισήμανε με την παρέμβασή του στη σύσκεψη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιαγροτική της πολιτική, κάνει πολύ λόγο για την ανάγκη παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων. Συνειδητά, όμως, δεν αναφέρεται στους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής".

"Η κυβέρνηση - συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της ΕΕ, για να περιορίσει την παραγωγή όλων των εθνικής σημασίας αγροτικών προϊόντων, δεν προχωρά στην κατασκευή εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που θα συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ετσι, οι αγρότες μας, προκειμένου ν' αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους, δαπανούν σημαντικά ποσά προκειμένου να συντηρήσουν τα απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα ή προχωρούν σε γεωτρήσεις δαπανώντας τεράστια ποσά για τις φτιάξουν και να τις λειτουργήσουν". Και κατέληξε: "Η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης των αγροτών, προχωρά στη συγχώνευση των ΤΟΕΒ, πράγμα που βρίσκει το ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ