ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Βρέξει - χιονίσει η χώρα θα "διαλύσει"!

Παρέλυσε ξανά ολόκληρη η χώρα από το κύμα κακοκαιρίας. Εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά σε ολόκληρη τη χώρα από τις χιονοπτώσεις. Παγίδες σε ολόκληρο το μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ανίκανος εμφανίστηκε και πάλι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Υφεση της κακοκαιρίας προβλέπει η ΕΜΥ από σήμερα

Στο λευκό "ντύθηκαν", και χτες, πολλές περιοχές εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. Αποκλεισμένα χωριά, πολλοί βαθμοί κάτω από το μηδέν, κυρίως σε ορεινές περιοχές, κίνηση οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες, διακοπή λειτουργίας σχολείων, ήταν οι κύριες συνέπειες της κακοκαιρίας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες, που προκαλούνται ακόμα και από προαναγγελθείσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην περιφέρεια, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και δημοτικές αρχές με δυσκολία προχωρούσαν - αν προχωρούσαν - στην απελευθέρωση δρόμων από το χιόνι, λόγω της έλλειψης μηχανημάτων και εξειδικευμένου προσωπικού. Δείγμα της μηχανολογικής και τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι παρέσχε η κυβέρνηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα και από τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας, που αντιμετώπισαν προβλήματα από την κακοκαιρία, περιμένουν απλά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Ευτυχώς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για τις επόμενες μέρες ύφεση της κακοκαιρίας. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανά σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Τα προβλήματα όμως που προκλήθηκαν, κυρίως από τις χιονοπτώσεις, θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους και τις επόμενες μέρες.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμανθεί στα βόρεια από μείον 10 έως 3 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από μείον 4 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Πυκνό χιόνι έπεσε και στους ορεινούς όγκους της Αττικής, διατηρώντας τον υδράργυρο σε χαμηλά επίπεδα. Λόγω των χιονοπτώσεων προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, όπου τις πρωινές ώρες ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κίνηση των οχημάτων από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης προς το Διόνυσο και τη Νέα Μάκρη ήταν αδύνατη, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στην Κάζα.

Ασπρισε η επαρχία

Το 'στρωσε σε Λάρισα, Γιάννενα. Είκοσι πόντους το χιόνι στη Λαμία. Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Βοιωτία και Ηπειρο

Στο "απέραντο λευκό" έχει "ντυθεί" ολόκληρη η Θεσσαλία, καθώς το χιόνι σκέπασε τα χωριά, τις επαρχίες και τις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, "το 'στρωσε" μέσα στην πόλη της Λάρισας,όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 15 εκατοστά.

Η χιονόπτωση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει τα γνωστά, στη χώρα μας, αποτελέσματα. Ολα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας αποκλείστηκαν. 52 χωριά στην Ανατολική και Δυτική Αργιθέα και στα Αγραφα της Καρδίτσας είναι αποκλεισμένα, άλλα 55 χωριά στους ορεινούς όγκους της Καλαμπάκας και της πόλης των Τρικάλων, 10 χωριά στην Ελασσόνα, την Αγιά και τα Φάρσαλα της Λάρισας και 10 χωριά στο Πήλιο και στον Αλμυρό της Μαγνησίας.

Αλλά και στα πεδινά η συγκοινωνία, όπου γίνεται, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες - ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις - ενώ πάρα πολλά δρομολόγια των ΚΤΕΛ δε γίνονται.

Οι Νομαρχίες, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να ανοίξουν τους κλειστούς από το χιόνι δρόμους, οι οποίοι, όμως, αμέσως ξαναπαρουσιάζουν προβλήματα λόγω της συνέχισης της χιονόπτωσης.

Στα χωριά και στις επαρχίες των νομών δε λειτούργησαν όλα τα σχολεία και στις μεγάλες πόλεις δε λειτούργησαν τα δημοτικά.

Δεκάδες αποκλεισμένα χωριά

Ανέτοιμος "πιάστηκε" ο κρατικός μηχανισμός μπροστά στην κακοκαιρία που ξέσπασε, με αποτέλεσμα τρεις νομοί της Στερεάς Ελλάδας να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα, παρότι από αρκετές μέρες πριν η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για την ένταση του φαινομένου.

Σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία δε λειτούργησαν τα σχολεία χτες και σήμερα, ενώ στη Φωκίδα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στο Πολύδροσο, τη Γραβιά και το Λιδωρίκι.Δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από χιόνι, το ύψος του οποίου έχει φτάσει το ένα μέτρο, ενώ κλειστό παραμένει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στην Ευρυτανία και προσωρινά κλειστό το Χ. Κ. Παρνασσού.Λιγότερα ήταν τα προβλήματα στην Εύβοια και τη Βοιωτία.Στη θέση "Αγιος" της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Αιδηψού,η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις νυχτερινές ώρες που παγώνει), ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λιβαδιάς,η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Στην πόλη της Λαμίας,το χιόνι έφτασε χτες τους 20 πόντους. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών - Αντιρρίου από το 1ο μέχρι το 23ο χλμ., στην παλιά ΕΟ Λαμίας - Λάρισας και στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου.

Γιάννενα

Χιόνι είχαμε και στα Γιάννενα, όπου σε ορισμένα σημεία της πόλης η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες. Τα σχολεία δε λειτούργησαν με απόφαση της Νομαρχίας Ιωαννίνων, καθώς πάγος είχε καλύψει και τα πεζοδρόμια, καθιστώντας επικίνδυνη την πρόσβαση σ' αυτά.

Η κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες από Γιάννενα προς Τρίκαλα, μέσω Κατάρας, και προς Ηγουμενίτσα, διεξαγόταν με αλυσίδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαμε μπλοκαρίσματα αυτοκινήτων και νταλικών, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο διευκόλυνσης των οχημάτων. Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παρέμεναν μέχρι και χτες αρκετά χωριά του νομού, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα Πωγώνια.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μπλόκα από χιόνι

Πριν ακόμα λιώσουν τα χιόνια της περασμένης βδομάδας, το νέο κύμα κακοκαιρίας, από τις πρωινές ώρες χτες, έφερε εκτεταμένη χιονοθύελλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, αποκλείοντας ορεινά χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στο δίκτυο του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν δυσχερώς σε όλο το εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο του Νομού Θεσσαλονίκης και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ το αεροδρόμιο "Μακεδονία" παρέμενε κλειστό μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι και αργά το απόγευμα χρειάστηκε να ξανακλείσει.

Κλειστά ήταν τα περισσότερα σχολεία στο νομό, ενώ με απόφαση της Νομαρχίας και σήμερα όλα τα σχολεία στην πόλη και την ύπαιθρο θα παραμείνουν κλειστά. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν δεκάδες μικροσυγκρούσεις οχημάτων, ενώ εκατοντάδες κλήσεις δέχτηκε το ΕΚΑΒ κυρίως από ηλικιωμένα άτομα που έπεσαν και γλίστρησαν. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε γενική εφημερία και οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις που προγραμμάτιζαν. Επίσης σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στις αστικές συγκοινωνίες.

Στις δύσκολες για τη μετακίνηση του πληθυσμού συνθήκες, που δημιούργησε η χιονόπτωση, αποκαλύφτηκε για άλλη μια φορά η παντελής σχεδόν έλλειψη μέριμνας και η απουσία του κρατικού μηχανισμού. Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της Νομαρχίας και άλλων φορέων ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργήσει η αναμενόμενη κακοκαιρία και αυτή τη φορά πιάστηκαν στον ύπνο.

Με ενοικιασμένα ιδιωτικά μηχανήματα έγινε με αρκετή καθυστέρηση η εκκαθάριση των κύριων οδικών αρτηριών, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι έξω από το κέντρο της πόλης παρέμειναν "παγίδες" για τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι για αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό σύστημα χρησιμοποιήθηκαν 15 μηχανήματα, από τα οποία τα 12 ήταν ιδιωτικά. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, ανακοίνωσε τα σημεία της πόλης που έχουν τοποθετηθεί κάδοι με αλάτι για χρήση από τους δημότες!

Μακεδονία - Θράκη

Αποκλεισμένα παρέμεναν, χτες, 151 χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης,ενώ σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις αστυνομικές διευθύνσεις, ήταν απαραίτητες. Στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία βρισκόταν σταθερά κάτω από το μηδέν και το ύψος του χιονιού έφθανε από 30 έως τους 80 πόντους ακόμη και μέσα στις πόλεις. Στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμεναν κλειστά. Κλειστά παρέμεναν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε στις πορθμιακές γραμμές από και προς το νησί της Θάσου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δεν είναι "επιλέξιμα" τα αντιπλημμυρικά

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006 για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο ΚΠΣ. Για άλλη μια φορά έγινε καθαρό ότι οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων είναι λιγότερο σημαντικές από την... "επιλεξιμότητα" της ΕΕ. Πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν έργα για τους κατοίκους των περιοχών μας, τόνισε ο Νίκος Στεφανίδης, σύμβουλος της ΝΑΣ

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η κατασκευή πολλών αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων στην Ανατολική Αττική, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τα θεωρεί αναγκαία! Κι αυτό τη στιγμή που μια δυνατή βροχή είναι αρκετή για να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές...

Αυτό προέκυψε - για άλλη μια φορά - από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατ. Αττικής την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο συζητήθηκε το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ) 2000 - 2006 για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ αποτελούν τα μεγάλα έργα (λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας, αεροδρόμιο των Σπάτων, μετρό Αθήνας κ.ά.), δηλαδή τα έργα εκείνα που ικανοποιούν τις... ανάγκες των μεγάλων ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιριών και των εργολάβων. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε καθαρό και πάλι ότι τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ 2000 - 2006 βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά πληρούν τις επιθυμίες (το γνωστό "κριτήριο επιλεξιμότητας") της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, τα αντιπλημμυρικά έργα και η δημιουργία δικτύων ομβρίων υδάτων που είναι απαραίτητα για την περιοχή δεν αποτελούν προτεραιότητα της Περιφέρειας, καθ' υπόδειξη της κυβέρνησης και καθ' υπαγόρευση της ΕΕ!

Χαρακτηριστική είναι η αγωνία που εξέφρασαν πολλοί δήμαρχοι της περιοχής κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι οποίοι με συνεχείς ερωτήσεις τους προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους θα χρηματοδοτηθούν.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Κ. Μαραγκάκης (σύμβουλος Διαχείρισης του ΣΠΑ) και Δ. Κοπιτσή (συντονίστρια του ΣΠΑ) αναφέρθηκαν αναλυτικά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τα έργα, ενώ επισήμαναν πως για να γίνουν κάποια από αυτά πρέπει να είναι απόλυτα συνταγμένα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν τη θέση της Περιφέρειας (δηλαδή της κυβέρνησης) τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση των έργων θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε και θα αποφασιστούν τα έργα που θα γίνουν. Στις ερωτήσεις των δημάρχων οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας απάντησαν πως "όποιος έχει την πιο άρτια τεχνική παρουσίαση των αναγκών του, θα βοηθήσει να γίνουν τα έργα στην περιοχή".

Στον αντίποδα της ευρω-λαγνείας, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της"ΝΑΣ" Νίκος Στεφανίδης,επισήμανε: "Γινόμαστε συνένοχοι σε μια υπόθεση που είναι δεδομένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να κινηθεί κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέλει έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων. "Οσον αφορά τα έργα, είπε ο Ν. Στεφανίδης, εμείς, πρέπει να μην κινηθούμε στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απαιτήσουμε να γίνουν έργα για τους κατοίκους των περιοχών μας".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ψηφοδέλτιο μάχης

Ανακοινώθηκε χτες το ψηφοδέλτιο της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης",του οποίου επικεφαλής είναι ο υποψήφιος πρόεδρος Βασίλης Δημόπουλος,μέλος του απερχόμενου ΔΣ του ΔΣΑ. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό, αγωνιστικό και ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο μάχης με υποψήφιους συμβούλους καταξιωμένους δικηγόρους, με επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Κυρίως, όμως, είναι ένα ψηφοδέλτιο όπου πλειοψηφούν οι νέοι δικηγόροι. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψήφιων συμβούλων είναι τα 38 χρόνια. Από τους 24 υποψήφιους του συνδυασμού οι δέκα είναι γυναίκες της νεότερης γενιάς των μαχόμενων δικηγόρων.

Παράλληλα, το συνδυασμό πλαισιώνουν και δικηγόροι της μεγαλύτερης γενιάς, δοκιμασμένοι στους κοινωνικούς αγώνες, καταξιωμένα στελέχη της Νέας Κίνησης Δικηγόρων,μετεξέλιξη της οποίας είναι η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ).

Η ΔΑΚ συνδυάζει την πείρα με τον ενθουσιασμό και την αγωνιστικότητα των νέων μαχόμενων δικηγόρων και σκοπεύει σ' ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, σ' ένα κίνημα αντίστασης στην γκρίζα και ζοφερή κατάσταση που έχει οδηγηθεί ο ΔΣΑ τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, οι δυνάμεις και οι παρατάξεις που συγκροτούν το σημερινό προεδρείο του ΔΣΑ επιδόθηκαν σ' ένα συνδικαλισμό διαχείρισης και όχι διεκδίκησης. Αδράνησαν και δεν ασχολήθηκαν με τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος κλπ.

Οι υποψήφιοι της ΔΑΚ για τις εκλογές της 28ης Φλεβάρη είναι οι: Αντώνης Αντανασιώτης, Μαρία - Κορίνα Αργυριάδου, Φάνης Αρχιμανδρίτης, Στυλιανός Γκίνης, Αγγέλα Γκόγκου, Ευθύμης Γούσιας, Χαράλαμπος Δάμος, Ελένη Ζαφειρίου, Αναστάσιος Καραμάνος, Ευάγγελος Κατσιάβας, Ανδρέας Καψόπουλος, Ανδρέας Κοντέας, Γιάννης Κουλουρούδης, Μαρία Λαγουβάρδου, Νικολέττα Λαουτάρη - Νικολοπούλου, Χαρίκλεια Μαρούλη, Θανάσης Μπάλλας, Αντώνης Μπιτσάκης, Αναστασία Πασχάλη, Χριστίνα Σκαλούμπακα, Γιώργος Τσακαλίας, Ζωή Τσάκωνα, Παναγιώτα Τσίπα και Νίκος Χαλκιάς.

ΔΗΜΟΙ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"
Τεράστια προβλήματα στο ξεκίνημα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατοι δήμοι, οι οποίοι προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις, εντοπίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας,με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν πως, ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, ένας μεγάλος αριθμός δήμων δεν έχει κτίριο δημαρχείου και ένας άλλος - επίσης μεγάλος - αριθμός στεγάζει τις υπηρεσίες του σε ελάχιστους χώρους, όπου στοιβάζονται, στην κυριολεξία, το προσωπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνουν πως - παρά τις περί του αντιθέτου τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις του υπουργού - ο αναγκαίος τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός δεν έχει παραδοθεί ακόμη στους δήμους, αν και έχουν καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις τους. "Παράλληλα, συνεχίζουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού των δήμων, κεντρικά, μέσω των προμηθειών του υπουργείου, πράγμα που οδηγεί στη σημαντική επιβράδυνση της όλης διαδικασίας και δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια στην κατανομή του".

Επιπρόσθετα, ρωτούν τον υπουργό, αν έχει γίνει συνολική καταγραφή των αναγκών σε κτιριακή υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό των δήμων της χώρας. Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε έγκαιρα να κατασκευαστούν οι κτιριακές υποδομές και να παραδοθεί ο απαιτούμενος τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός στους δήμους. Επίσης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των παραπάνω αναγκών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των αναγκαίων χρημάτων.

Τέλος, καλούν τον υπουργό να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής τις ανάγκες σε κτιριακή υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό, που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σε κάθε δήμο της χώρας.

Καταστροφική καταιγίδα στον Αϊ-Στράτη

Σοβαρά προβλήματα και στη Λήμνο

Καταστροφική καταιγίδα με πολύ ισχυρούς ανέμους έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου τον Αϊ-Στράτη. Από την καταιγίδα καταστράφηκαν σπίτια, τρακτέρ, αποθήκες με ζωοτροφές, μάντρες και αφανίστηκαν πολλά ζώα. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι βάρκες, το μοναδικό ξενοδοχείο και το στρατόπεδο του νησιού.

Από πρόχειρες εκτιμήσεις των κατοίκων, οι ζημιές που υπέστησαν στις περιουσίες τους ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές.

Χρέος της πολιτείας, της νομαρχίας και των υπεύθυνων είναι να βοηθήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών του ακριτικού αυτού νησιού.

Ελλείψεις στη Λήμνο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνέβησαν στην επαρχία της Λήμνου μια σειρά περιστατικά που ανέδειξαν την ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν μετά από κακοκαιρία διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στο αεροδρόμιο, αυτό βγήκε εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστάτωση στις προγραμματισμένες πτήσεις και στους επιβάτες που έρχονταν στη Λήμνο για να κάνουν τις γιορτές στο νησί. Αιτία όλων αυτών ήταν η έλλειψη της κατάλληλης τεχνικής υποδομής που καθιστά την υπηρεσία των πολιτικής αεροπορίας ικανή να ανταπεξέρχεται σε τέτοιες περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. εγκατάσταση μεγαλύτερης ηλεκτρικής γεννήτριας εφεδρικής από αυτή που διαθέτει τώρα το αεροδρόμιο).Επίσης, με αφορμή θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, που έγινε κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, αναδείχτηκε η ανάγκη εξοπλισμού της πυροσβεστικής με ειδικά μηχανήματα που βοηθούν στο γρηγορότερο απεγκλωβισμό των ανθρώπων από το αυτοκίνητο, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Γεγονός, που πολύ πιθανόν θα βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, με την καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα τον Αϊ-Στράτη, το ειδικό σκάφος παντός καιρού που είχε το Λιμενικό Σώμα της Λήμνου, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, τη στιγμή που χρειαζόταν να βοηθηθούν οι κάτοικοι του νησιού, λόγω μηχανικής βλάβης, όπως ειπώθηκε δημόσια σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει να σκύψουν πάνω από τα σοβαρά αυτά προβλήματα των αναφερομένων νησιών και να δώσουν λύσεις άμεσα. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση.

Ο Δημητρακόπουλος στο Περιστέρι

Ο Θ. Δημητρακόπουλος θα είναι τελικά για άλλη μια τετραετία δήμαρχος Περιστερίου. Τη δικαστική διαμάχη την κέρδισε ο νυν δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος (υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ) σε βάρος του συνυποψηφίου του Α. Παχατουρίδη (υποψήφιος εκ μέρους της ΝΔ). Το Διοικητικό Εφετείο με χτεσινή απόφασή του απέρριψε την ένσταση του Α. Παχατουρίδη και επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ετσι, με διαφορά 603 ψήφων εκλέγεται δήμαρχος στο Περιστέρι ο Θ. Δημητρακόπουλος.

Ο Βασίλης Δημόπουλος

Οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Ανατ. Αττικής δεν είναι "επιλέξιμες"

Χτες το πρωί βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, στον χιονισμένο Διόνυσο, ο 71χρονος Ηλίας Μέντζελος. Ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αλλά σήμερα αναμένεται να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά αν η κατάσταση της υγείας του επηρεάστηκε από την παγωνιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ