ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
"Δυνατά" στη μάχη από την πρώτη μέρα

"Δυνατά" μπήκαν στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες σ' όλη την Ελλάδα. Από νωρίς το πρωί στα εργοστάσια, στα στέκια των οικοδόμων και των ναυτεργατών, στη συνέχεια, όλη τη μέρα, στις υπηρεσίες, στα εμπορικά, στα καφενεία αλλά και σπίτι το σπίτι, με το κουπόνι και με την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ στο χέρι, "έκλεισαν" χρήματα, πήραν χρήματα και, το κυριότερο, δέχτηκαν ενέσεις αισιοδοξίας από τη θερμή ανταπόκριση των εργαζομένων και των άλλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ολα δείχνουν πως το "στοίχημα" του Κόμματος όσον αφορά στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές θα κερδηθεί.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έφταναν από την ΚΟΑ - τη μεγαλύτερη Οργάνωση του Κόμματος - και μάλιστα από νωρίς χθες το απόγευμα. Πυρετώδης ρυθμός κυριαρχούσε στα "στέκια" των διάφορων αχτίδων της Αθήνας, όπου οι υπεύθυνοι σύντροφοι δέχονταν τα πρώτα αποτελέσματα της δουλιάς των συντρόφων, άκουγαν τις παρατηρήσεις τους, μάζευαν τα χρήματα, συμπλήρωναν τα στατιστικά, μελετούσαν τους διάφορους δείχτες, έβγαζαν τα πρώτα συμπεράσματα. Πολλά ατομικά πλάνα, μέχρι εκείνη την ώρα, έφταναν μέχρι και το μισό της κάλυψής τους, ενώ το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και χαρακτηριζόταν από την καλή διάθεση και τα "πειράγματα" μεταξύ των συντρόφων για την απόδοση του καθενός στην Οικονομική Εξόρμηση. Διάχυτη στα πρόσωπά τους ήταν η αισιοδοξία, μιας και όλοι ήταν βέβαιοι ότι όσο προχωρούσε η βραδιά τόσο θα έφταναν στα γραφεία όλο και μεγαλύτερα ποσά.

Ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, γραμματέας της αχτίδας ΔΕΚΟ - Τραπεζών, δήλωσε στο "Ρ" πως, μέχρι εκείνη την ώρα, είχε καλυφθεί ήδη το 11% του πλάνου τους, το οποίο ας σημειωθεί φτάνει τα 15 εκατομμύρια. Δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της κάλυψης και αισιόδοξος για την υπερκάλυψη του ειδικού πλάνου της πρώτης μέρας, ενώ έδειχνε απόλυτα βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα της Εξόρμησης. "Υπάρχουν σύντροφοι που έχουν καλύψει ήδη μέχρι και το 60% του ατομικού τους πλάνου. Το κλίμα είναι καλό, υπάρχει αισιοδοξία. Ο κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνει να ενισχύει οικονομικά το ΚΚΕ", μας τόνισε.

Επόμενος σταθμός, το τέλος της πρώτης βδομάδας. Οπου, βέβαια, δεν πρέπει να υπάρχει μέλος και φίλος του Κόμματος και της ΚΝΕ που να μην έχει παραδώσει τους πρώτους καρπούς της πολιτικής - οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος. Και όλα δείχνουν ότι οι καρποί αυτοί θα είναι πλούσιοι.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΓΟΥΡΝΩΝ
Ζητείται, τώρα, επαναπρόσληψη στο Δημόσιο

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αποκαταστήσουν, προσλαμβάνοντας στο Δημόσιο τους 100 περίπουεργαζομένους που απολύθηκαν από την αμερικανική βάση Γουρνών, με το κλείσιμό της το 1994 - και που έκτοτε παραμένουν άνεργοι - ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Στρατής Κόρακας,για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στην Ερώτηση του κομμουνιστή βουλευτή αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Ως γνωστόν τον Ιούνη του 1994 έκλεισε η αμερικανική βάση Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης, με αποτέλεσμα να απολυθεί το ελληνικό υπαλληλικό προσωπικό που εργαζόταν σ' αυτή. Το προσωπικό αυτό βάσει διμερούς ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας μισθοδοτούνταν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως προσωπικό ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) του Δημοσίου και ήταν ασφαλισμένο στο ΙΚΑ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς τους εργαζομένους, οι οποίοι, στο σύνολο, δεν υπερβαίνουν τους εκατό, είχαν πάνω από είκοσι χρόνια συνεχούς υπηρεσίας.

Παρ' όλο που η δικαστική εξουσία έχει αναγνωρίσει ρητά με σωρεία δικαστικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί από δικαστήρια όλων των βαθμίδων, το αυτονόητο γι' αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή, το ότι ήταν υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την επαναπρόσληψή τους.

Οπως είναι φυσικό και μετά την πάροδο τεσσάρων ετών, τα όρια της αντοχής των εν λόγω απολυμένων έχουν εξαντληθεί και γι' αυτό έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί εάν θα προχωρήσουν στην επαναπρόσληψη του προσωπικού αυτού, πότε και με ποιο τρόπο;".

Το μήνυμα των μαθητών

Ο πολύμορφος, αποφασιστικός, επίμονος, ακούραστος και γεμάτος νεανική φρεσκάδα αγώνας των μαθητών, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο κίνημα της νεολαίας και γενικότερα στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Οι μαθητές καθημερινά δίνουν μαθήματα σε πολλούς. Σπάνε τη βιτρίνα που η άρχουσα τάξη με τις κυβερνήσεις της έχει στήσει και ανατρέπουν την αντίληψη που έντεχνα προσπαθούσαν να περάσουν στο λαό και να τον πείσουν γι' αυτό, ότι δήθεν οι μαζικοί αγώνες ανήκουν στο παρελθόν, είναι "ντεμοντέ". Οι μαθητές δείχνουν ότι η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και σε τελική ανάλυση στην ίδια τη ζωή, είναι ο πιο σύγχρονος, ο πιο "μοντέρνος" αλλά ταυτόχρονα και ο μοναδικός τρόπος για να φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματα, να αναγκάσουν τους πάντες να πάρουν θέση και να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Τα νέα δεδομένα στις συνειδήσεις της νεολαίας και του λαού που διαμορφώνουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, αποτελούν "αγκάθι" για την κυβέρνηση και τους κάθε λογής στυλοβάτες του συστήματος. Εδώ είναι που στοχεύει η αδιαλλαξία την οποία δείχνει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση στο σύνολό της, που με κάθε μέσον και με τη συμπαράσταση του αρχηγού της ΝΔ, του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, των Μητσοτάκη, Ράλλη και άλλων, προσπαθεί να καταστείλει, να διασύρει, να εκφυλίσει τον μαθητικό αγώνα. Παρά την ωριμότητα που δείχνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας και γενικά το κίνημά τους, η κυβέρνηση απαντάει με αλαζονεία και απύθμενη ανευθυνότητα. Ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τα "μαθήματα που χάνονται", χωρίς να δέχεται να κάνει κουβέντα για την Παιδεία που χάνεται, για την αγωνία των παιδιών για το μέλλον τους και τις προοπτικές τους. Από κοντά βέβαια σπεύδουν εισαγγελείς, αστυνομικοί και "αγανακτισμένοι γονείς" ως ένας ενιαίος κατασταλτικός μηχανισμός.

Η προσπάθεια των μαθητών ώστε να υπάρξει ένας τρόπος προσέγγισης, μια διέξοδος, υπονομεύεται από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Παιδείας δε δέχεται να συναντήσει το Συντονιστικό Αγώνα, τους εκπροσώπους των αγωνιζόμενων μαθητών, και αρνείται να κάνει οποιαδήποτε ουσιαστική παραχώρηση. Είναι σαφής η τακτική του: Αυτό που θέλει δεν είναι ναεπανέλθει η ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά να ηττηθεί το κίνημα των μαθητών και να δοθεί ένα μήνυμα σε όσους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, να αγωνίζονται και να αμφισβητούν.

Ο υπουργός όμως και η κυβέρνησή του δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα διδάγματα που προκύπτουν από τις μαθητικές κινητοποιήσεις είναι μη αναστρέψιμα. Και μόνο το γεγονός ότι επί τρεις μήνες τα ζητήματα της Παιδείας, τα οράματα και οι αγωνίες της νέας γενιάς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είναι μια μεγάλη κατάκτηση των μαθητών. Η διεύρυνση του μετώπου ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και στην ταχτική της κυβέρνησης, είναι μονόδρομος. Το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών στις 5 Φλεβάρη, είναι παλλαϊκή υπόθεση. Το μέτωπο μαθητών, γονιών, καθηγητών, εργαζομένων, μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμη πιο αποφασιστική και δυνατή την παρουσία του στο συλλαλητήριο. Θα 'ναι μια ακόμη ισχυρή απάντηση στην αδίστακτη κυβέρνηση. Από τώρα, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ώρα, ούτε λεπτό. Να φτάσει παντού το μήνυμα αυτού του μεγάλου αγώνα. Να μιλήσουμε άνθρωπο τον άνθρωπο, όσοι θέλουν τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερες μέρες, να πυκνώσουν κι άλλο τις γραμμές του αγώνα. Απ' το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα να μη λείψει κανείς.

ΧΑΝΙΑ
Πικετοφορία κατά των "Ράμπο"

Πικετοφορία διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη 2 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, ώρα 7 μμ, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων για την προκλητική παρουσία στο λιμάνι της Σούδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου και χιλιάδων Αμερικανών "Ράμπο" στην πόλη. Καλείται ο λαός της περιοχής, με τη μαζική συμμετοχή του, να δώσει τη δική του περήφανη απάντηση στην πρόκληση των Αμερικανών "Ράμπο" στα φιλειρηνικά αισθήματά του και να διατρανώσει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο για το ματοκύλισμα των λαών η βάση της Σούδας και σαν θέρετρο για τους "Ράμπο" η πόλη των Χανίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ