ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τακτικές κινήσεις ενόψει των "μαχών"

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο κυβερνητικό κόμμα, καθώς όλες οι πτέρυγες αναγνωρίζουν το συνέδριο και τις ευρωεκλογές ως βασικούς σταθμούς για τις εσωκομματικές εξελίξεις

Οι ευρωεκλογές και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι οι δυο άμεσοι σταθμοί της πορείας του κυβερνώντος κόμματος μέσα στο ερχόμενο διάστημα, στους οποίους επενδύουν οι διάφορες πτέρυγές του, αφού οι εξελίξεις που θα προκύψουν θα καθορίσουν και τη στάση τους.

Οσον αφορά στις ευρωεκλογές, ήδη ο πρωθυπουργός, βρισκόμενος στη Βιέννη, τους προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως είπε, "η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χαλαρή", αφού, όπως είπε, "θα κριθούν - στις ευρωεκλογές - ορισμένα θέματα αποφασιστικής σημασίας" και "εμείς - συνέχισε - θέλουμε να προκύψει με σαφήνεια ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί αυτή την πορεία, να συνεχιστεί αυτή η πολιτική με αποφασιστικότητα".

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και στις δημοτικές, όπου και υπέστη τις γνωστές συνέπειες... Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προβεί και σε... προεκλογικές εξαγγελίες, μιλώντας περί "μεταρρυθμίσεων στη φορολογική νομοθεσία"...

"Χαρτί"
οι ευρωεκλογές

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές θα σημάνει και την έναρξη μιας αμφισβήτησης της ηγεσίας του και του προσώπου του, με χαρακτηριστικά πολύ πιο οξεία από εκείνα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Και αυτό αναμένεται να συμβεί παρά τα όποια αποτελέσματα του συνεδρίου του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτη. Φυσικά ο πρωθυπουργός επιζητά στο συνέδριο να αναβαθμιστεί η - έτσι κι αλλιώς δεδομένη - κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο, ώστε αυτό να λειτουργήσει προωθητικά, μέσω της βοήθειας που θα του παράσχουν τα ΜΜΕ, και στις ευρωεκλογές.

Από την επιθυμία του Κ. Σημίτη είναι λογικό να μην... εμφορούνται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι θέλουν να τρωθεί στο συνέδριο, αλλά και να μην αποτελέσουν οι ευρωεκλογές "χαρτί" αξιοποιήσιμο από τον πρωθυπουργό στο εσωκομματικό πεδίο.

Συνεδριακές
αντιπαραθέσεις

Γι' αυτό, αφ' ενός η πορεία προς το συνέδριο συνοδεύεται από εσωκομματικούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις. Ηδη η πλευρά Τσοχατζόπουλου φαίνεται να "σηκώνει" το θέμα των "παράνομων εγγραφών νέων μελών" στο κόμμα, με αποτέλεσμα την ένταση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία έχει επιφορτιστεί να εξετάσει τις ενστάσεις περί "νοθείας". Μάλιστα, προχτές οι προσκείμενοι στον Α. Τσοχατζόπουλο - κινούμενοι στη γραμμή που οδηγεί μέχρι και σε επίκληση της "μη νομιμότητας" του συνεδρίου - αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα δεν τους παρέχει τα στοιχεία των εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει έλεγχος των καταστάσεων. Εθεσαν δε "τελεσίγραφο" οριστικής αποχώρησής τους, εφόσον χτες (σ.σ.: στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής που συνεχιζόταν μέχρι αργά) δεν προσκομίζονταν τα στοιχεία.

Θέμα και με
τη Νεολαία

Οπως έγινε γνωστό από τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των "εκσυγχρονιστών" άρχισε από χτες να δίνει τις καταστάσεις των εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ στη μειοψηφία της Επιτροπής. Η δεύτερη, ωστόσο, έθεσε χτες θέμα με τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν αποδέχεται την ύπαρξη "θεματικών οργανώσεων Νεολαίας" και, συνεπώς, δε συζητά τη συμμετοχή αυτών των μελών στις συνεδριακές διαδικασίες. Το θέμα εγέρθηκε από τους Βασιλακόπουλο - Βασιλακάκη, οι οποίοι ήταν "ανένδοτοι", με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για να συνεχιστεί σήμερα, σε μια προσπάθεια να μεταπειστούν και να υπάρξει ομοφωνία, ώστε να μην ακολουθηθεί, τελικά, η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη της απόφασης.

Η "εκσυγχρονιστική" πλευρά μιλούσε για "φθοροποιό" τακτική εκ μέρους μιας μερίδας υποστηρικτών του Α. Τσοχατζόπουλου, που μεταφέρουν, όπως έλεγαν, τις εσωτερικές τους έριδες στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: το άλλο μέλος της Επιτροπής, Γ. Σμπώκος, που και αυτός είναι "φίλα προσκείμενος" στον υπουργό Αμυνας δε συντάχτηκε με τους υπόλοιπους της μειοψηφίας).

"Ελεγχόμενη αμφισβήτηση"
και... υπονομευτές

Αφ' ετέρου, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη φοβούνται ότι πίσω από την κινητικότητα του πολιτικού σκηνικού (σ.σ.: κόμμα Αβραμόπουλου κλπ.) επιχειρείται (και) παροχή χείρας βοηθείας προς τον πρωθυπουργό στις ευρωεκλογές, αλλά και διαμορφώνονται προϋποθέσεις τέτοιου είδους "συμμαχιών" εκ μέρους του Κ. Σημίτη, στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, που δε διευκολύνουν τις δικές τους φιλοδοξίες.

Γι' αυτό το λόγο ο Α. Τσοχατζόπουλος επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του εγχειρήματος Αβραμόπουλου, πράγμα που έκανε και από τη Βιέννη, αλλά και σε συνεντεύξεις του, χαρακτηρίζοντάς το "κόμμα του σωλήνα" και επιδιώκοντας να προσδώσει στη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος χαρακτηριστικά υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ από διάφορα κέντρα... Προφανώς τη δική του υπονόμευση φοβάται.

Ταυτόχρονα, πάντως, δηλώνει και τις δικές του διαθέσεις να συνεχίσει να κινείται σε μια πορεία "ελεγχόμενης αμφισβήτησης" του πρωθυπουργού, που θα εκδηλωθεί πιο έντονα μετά από μια αποτυχία στις ευρωεκλογές. Την Κυριακή, μάλιστα, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ανέφερε με νόημα ότι αν το ΠΑΣΟΚ πέσει στις ευρωεκλογές κάτω από 30%, αυτό θα συνιστά "μείζον πολιτικό ζήτημα"...

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας έχει επενδύσει πολλά, όσον αφορά την κατοχύρωση της "διακριτής παρουσίας" του, στην εκδήλωση που πυρετωδώς προετοιμάζουν οι συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Κυριακή, όπου και αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πολιτική του "πλατφόρμα" ενόψει συνεδρίου και ευρωεκλογών.

Συνάντηση
με Ακη...

Η παραπάνω εικόνα του παζλ συμπληρώνεται αν προστεθούν και διάφορες κινήσεις "συνεννόησης" που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, όπου βρέθηκαν από κοινού οι Σημίτης - Τσοχατζόπουλος, στα πλαίσια της συνάντησης των ευρωσοσιαλιστών, είχαν ένα από τα κατά καιρούς τετ - α - τετ που πραγματοποιούν.

Οσο κι αν και οι δυο πλευρές μιλούν περί "θερμού κλίματος" που επικράτησε, φανερό είναι, από τα όσα διέρρευσαν για τη συνάντηση οι συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου, πως ο υπουργός θα συνεχίσει να επενδύει σε ένα προφίλ... "αριστερού" και "κοινωνικά ευαίσθητου" παράγοντα του κόμματος. Ετσι, όπως λένε, έθεσε στον Κ. Σημίτη θέμα "αντιστροφής του δυσμενούς για το ΠΑΣΟΚ κλίματος" και "διόρθωσης" πολιτικών που αφορούν θέματα όπως το αγροτικό, την Παιδεία κλπ... Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο υπουργός λειτουργεί ως "εκφραστής" όχι ενός μέρους, αλλά "του ενιαίου και μεγάλου ΠΑΣΟΚ".

...και χτες
με Παπουτσή

Χτες όμως υπήρξε και νέα συνάντηση, μεταξύ Σημίτη - Παπουτσή, αυτή τη φορά. Ο δεύτερος, που επίσης εμφανίζεται ως εν δυνάμει διεκδικητής της θέσης του Κ. Σημίτη, και φέρεται να έχει συνάψει "συμμαχία" με τον Α. Τσοχατζόπουλο, λεγόταν ότι εξασφάλισε την αποδοχή του αιτήματός του να κατέλθει ως υποψήφιος στην Α Αθήνας στις επικείμενες βουλευτικές. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο επίτροπος εμφανίστηκε ως συνεχιστής της παπανδρεϊκής παράδοσης και τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που θα είναι και θα φαίνεται ότι είναι υπέρ των "μη προνομιούχων"... Βεβαίως και τάχθηκε υπέρ ενός "ενωτικού συνεδρίου", που αποτελεί προϋπόθεση για "νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές".

"Φαγούρα" για την κεντροαριστερή συνεργασία

Με πληθώρα συνεντεύξεων, αλλά και με κινήσεις τακτικής, χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, οι εταίροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προσπαθούν να αναθερμάνουν το "όραμα" της Κεντροαριστεράς.

Ετσι, το Σάββατο, με συνέντευξή της στο "Φλας", η "κεντροαριστερή" Μ. Δαμανάκη διαπιστώνει ότι "η ιδέα της συνεργασίας κερδίζει έδαφος", αφού ακόμα και στο κόμμα της, "σήμερα, αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί ο ΣΥΝ να είναι αδιάφορος στο ποιος είναι κυβέρνηση". Η ίδια δηλώνει: "πιστεύω στη σύγκλιση αυτών των δυνάμεων του ευρύτερου, ας πούμε, χώρου" και προβάλλει το ότι "για να υπάρξει εκλογική συνεργασία (μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) θα πρέπει να καταλήξει αφού υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν".

Σε ανάλογο συναινετικό ύφος, παίρνοντας τη σκυτάλη, χτες, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης,αποδίδει σε "εκατέρωθεν φοβίες και ανασφάλειες, που οδήγησαν σε αμοιβαία δυσπιστία και καχυποψία" την καθυστέρηση στην προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Ομως, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "αργά, ίσως βασανιστικά, θα βρεθούμε στον κοινό δρόμο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς". Σχετικά με τις διαδικασίες προγραμματικής σύγκλισης, ο Γ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι "έχω προτείνει ομάδες επαφής για τον προγραμματικό διάλογο. Θέλει πολλή δουλιά χωρίς αυταπάτες, χωρίς προκαταλήψεις". Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Πασχαλίδης "ρίχνει στο τραπέζι" και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, τονίζοντας: "... μια αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού είναι αναγκαία συνθήκη στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού", κάτι που προβάλλει και η ηγεσία του ΣΥΝ. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί (το ΣΥΝ) πως "το πρόσχημα των προαπαιτούμενων για έναν προγραμματικό διάλογο δυσκολεύει κάθε βήμα συνάντησης όσων ενδιαφέρονται πραγματικά γι' αυτή την υπόθεση".

Ωστόσο, ενώ από τη μια προωθείται, όπως προωθείται, ο κεντροαριστερός διάλογος, την ίδια ώρα οι εταίροι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου έχει εκλεγεί νομάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Σκοτινιώτης,απειλούν να "σπάσουν" τη συνεργασία τους γιατί δεν "τα βρίσκουν" στο... λουφέ. Η ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση - τελεσίγραφο απαιτεί από τον Π. Σκοτινιώτη να τοποθετήσει, αντί άλλου ημετέρου, συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση της "Αναπτυξιακής Εταιρίας Μαγνησίας" (ΑΝΕΜ). Διαφορετικά, κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των νομαρχιακών συμβούλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη στάση της ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση,που κάνει λόγο "για μεθοδεύσεις και μηχανισμούς".

Στο μεταξύ, έντονα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ στην κατάρτιση της ευρωλίστας του, καθώς προχωρά στην οργάνωση εσωτερικού δημοψηφίσματος για την επιλογή των πρώτων στη λίστα. Καθώς περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις δύο πρώτες θέσεις που κατέχουν οι Μ. Παπαγιαννάκης και Αλ. Αλαβάνος,οι οποίοι θα είναι ξανά υποψήφιοι, και καθώς οι διάφορες τάσεις του ΣΥΝ προβάλλουν τους δικούς τους υποψηφίους, τα πράγματα περιπλέκονται. Πρωτίστως, απειλείται να βγει εκτός εκλόγιμης θέσης ο Μ. Παπαγιαννάκης, που τελευταία παρουσιάζεται αντιηγετικός... και να προκριθεί ο "προεδρικός" Ν. Μπίστης στη θέση του, ενώ υποψηφιότητα φαίνεται να βάζει και ο Σπ. Βούγιας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και ο Ν. Χουντής,που στηρίζεται από το λεγόμενο "Αριστερό Ρεύμα" μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Εκδήλωση της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέματα: "Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ" και "Εργασιακές σχέσεις - συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας" την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 6.00 μμ στο Δημαρχείο Πτολεμαϊδας.Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Πάλμος,στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

ΣΗΜΕΡΑ
Αγρότες και Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", στην εκπομπή από το "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 10.00 μμ,τη συζήτηση με θέμα: "Αγρότες και Ευρωπαϊκή Ενωση".Ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητάει με τον Γ. Σφυρή,υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36),με θέμα: "ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ", με ομιλητή το διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, καθηγητή Λουγγή Τηλέμαχο.Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κόψιμο της πίτας για το 1999. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου να παραβρεθούν στην εκδήλωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ